Kevés közhelyesebb baleset van, mint a hűtőben penészedő lekvár, nem túl nehéz előállítani szinte bármilyen márkával. Parkernek azonban sikerült 35 üveg Univer-lekvárt bepenészesítenie, ami területi rekord, ráadásul mindet 3-4 nappal kinyitásuk után. Az Univer már válaszolt is neki: bár kevés cukor van a lekvárjaikban, még hűtés nélkül is túl kellene élniük egy hetet:
Az Univer Kecskeméti termékét érő kritikát juttattam el néhány hete, ebben a formában a lekvárjukat illető kifogásaimmal:
Mint elkötelezett magyar termék vásárló, híven a magyar munkahelyek megtartása érdekében lekvár termékeik felé kacsintgattam. A korábbi termékeik jó tapasztalata fényében bevásároltam lekvár termékeikből 8-8 db terméket/fajtánként. Bodzából, málnából, sárgabarackból, szamóca lekvárból és a meggylekvárból is. Az első meglepetés akkor ért amikor 3 termékük a hűtőben, 1-1 kanál kóstolás után penészgombás lett. A következő meglepetés akkor ért, amikor a gyerekek ettek újabb üvegekből és az is így járt. A hétvégi gyerekzsúron, palacsintázás közben sikerült kinyitnom vagy 10 üveget, a termékeik harmadik-negyedik napra szintén penészesek lettek mind.
A legutóbbi tesztelést magam végeztem el, előre sterilizált kanállal, gondoltam biztos a gyerekek bele morzsáltak, netán lenyalták a kanalat és úgy szedtek újra a terméküket az üvegből. Tévedtem! A termékük a mellékelt képek tanulsága szerint, a hűtőből kivéve mutatja a kiábrándító penészesdést!
Közel 35 üveg kidobása után egyet biztosan tapasztaltam: A szavatossági idő bármennyire is 2012 ill.2013 közé esett minden esetben, a termék akkor fogyasztható csak el, ha és amennyiben azt a terméket, a kinyitás után ott egy ültő helyemben megeszem! Ez elég groteszk lenne azt gondolom!
Kérem, hogy érdemben vizsgálják meg, mi lehet annak az oka amitől termékeik penészesedni kezdenek mert ezáltal üzleti hírnevük és termékeikbe vetett hite is csökkenni fog vásárlóiknak. Arról a néhány 10.000Ft nyi termékről nem is beszélve amit most keserű szájízzel szépen lassan kidobálhattam az eltelt 3 hónap alatt! Levelemmel az a célom, hogy termékeik fejlesztése során vizsgálják meg, mi okozhat ekkora nagyságrendű bosszúságot vásárlóiknak és végül ezáltal saját maguknak! A termékekre felhasznált összeget csak azért sajnálom, mert úgy éreztem jó alapokon nyugvó, minőségi terméket vásárolok: Sajnos ez esetben tévedtem!
Megtiszteltek egy "kedves" válasszal:
Tisztelt P....... Úr! Meglepődve olvastuk lekvárokkal kapcsolatos reklamációját. Elmondhatjuk, hogy hasonló észrevételt még soha nem kaptunk. Természetesen a termékfejlesztés során végzünk tárolási tesztet, mind zárt állapotban-minőségmegőrzési idő-, mind pedig a felnyitás után, modellezve a felhasználási viszonyokat.
A felbontás utáni tesztek eredménye alapján megállapithatjuk, hogy hűtőszekrényben több hétig tárolva sem mutatnak mikrobiológiai romlást( erjedés, penészesedés). Még szobahőmérsékleten tárolva is kibírnak, a környezeti hőmérséklettől függően, egy vagy több hetet. Ezért érthetetlen amit Ön említ, hogy ilyen rövid idő alatt megpenészedtek a lekvárok. Természetesen a hűtőszekrény hőmérsékletétől is függ az eltarthatósági idő.
Azt tudni kell, hogy miután termékeink kevés cukrot tartalmaznak, és nem tartalmaznak tartósítószert, felbontás után, környezeti hőmérsékleten előbb-utóbb minőségkárosodást szenvednek. Ezért javasoljuk a cimkén, hogy felbontás után tartsa hűtőszekrényben.
Kérem, hogyha bármilyen észrevétele van közölje velünk, és a jövőben is bizalommal vásárolja az Univer termékeket.
Üdvözlettel
X X
Termékfejlesztési Vezető
Már csak az a kérdésem, hogy a vadonatúj Ariston márkájú hűtőből kivett termékben miért látható még is a penész? Mellékeltem a képeket, kíváncsian várom a Homártársak személyes tapasztalatait a termékkel kapcsolatosan!
A meleg páraban vadászó baktériumok mindent gyorsan elpusztítanak, amit nem a hűtőben esznek meg sterilizált evőeszközökkel. Ezt a tüneteggyüttest egyes helyeken úgy hívják, nyár. Aki nem bír egy ültő helyében betolni egy üveg lekvárt, az vegyen kisebb üveggel.
*zsu 2011.06.22. 10:14:27
Nem a zsömle kicsi 2011.06.22. 10:16:54
Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.22. 10:19:22
2011.06.22. 10:26:37
Leadfoot 2011.06.22. 10:34:04
É2I 2011.06.22. 10:34:31
De legalább tényleg úgy néz ki nincs benne tartósító szer.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 10:35:24
Ez hellyel-közzel igaz is, kedves Jackyll, csakhogy a penészgombák többsége jól ellenáll a baktériumok falánk rohamának.
A hűtőszekrény hőmérsékletén kívül fontos lehet a benne tárolt élelmiszerek minősége, állaga (egyetlen ottfelejtett Túró Rudi, sárgarépa, vagy egy kibontva felejtett kefir, netalántán egyetlen darabka túlérett kék sajt "csodákat" tehet), továbbá a felbontás helyének szálló pora is. Ha felbontás után lefújta volna a poszter (aki nem tudja, hogy egyszerre egy lekvárt/befőttet bontunk, és ha elfogy, akkor a másikat) WD-40-nel, semmi ilyen jellegű problémája nem lenne...
DaM 2011.06.22. 10:35:44
Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.22. 10:35:45
xaba99 · http://landf.blog.hu 2011.06.22. 10:38:54
Artie 2011.06.22. 10:40:29
Jokkura 2011.06.22. 10:42:05
earny 2011.06.22. 10:42:10
P....... = Poszt toló?
P....... = Penész Úr?
P....... = Pénisz Úr?
P....... = paraszt?
Nem lehet sikeres ember aki a mai világban akármiböl is bevásárol ilyen nagy tételben.
Betesztelés után kell többet vásárolni, de akkor sem egy raklappal.
Nem akarok grammanáci lenni, úgyhogy nem mondok semmit.
Soni 2011.06.22. 10:44:10
Egyébként páratartalomtól is NAGYON függ.
elwood 2011.06.22. 10:44:50
itt valami user oldali hibát feltételeznék, ha lenne rá ötletem
(persze én nem venném meg a 35. üveg azonos fajta lekvárt ha már 34 megpenészedett)
egyék Schwartaut egyébként, az finom és német. mióta kiiratkoztam a nemzeti együttműködés rendszeréből javarészt nyugati eredetű élelmiszert fogyasztok, és azok jobbak is
(hogy meg ne említsem a híres Aldis lekvárt, ami szintén jó)
zsiráffff (törölt) 2011.06.22. 10:45:11
goes 2011.06.22. 10:46:05
zsiráffff (törölt) 2011.06.22. 10:49:57
Dr. Kix 2011.06.22. 10:51:27
zsiráffff (törölt) 2011.06.22. 10:53:13
Fuxika 2011.06.22. 10:53:21
elwood 2011.06.22. 10:55:50
FDToth 2011.06.22. 10:58:35
B! 2011.06.22. 10:59:03
2011.06.22. 11:00:35
B! 2011.06.22. 11:02:07
klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.06.22. 11:02:10
Még hogy 35 üveg lekvár egyszerre. Még hogy kidobni. Oszt akkor nincs nagy jólét, ugye?
Nem is csoda, h Lázár Jani már fogalmazza a lekvár adót!
2011.06.22. 11:02:17
Pécsi bölcsész 2011.06.22. 11:06:21
holott legalább 3-as az ami már biztonságosnak mondható.
meg minek bont fel egyszerre több üveggel!?
igazságos 2011.06.22. 11:09:14
Ezt is tudni kéne.
Egyébként én is otthon főzöm a lekvárt.
@klarky: biztos nagy a család.
Magyarországon tényleg nincs válság, hiszen ennyi lekvárt venni, továbbá holmi hatszázezres Miele sütőkre telik (remélhetőleg nem hitelből), akkor kánaán van.
igazságos 2011.06.22. 11:12:43
@Horváth Lajos: Na, azt honnan tudod, hogy nincs telenyomva tartósítóval? :D
Biztos csak akkor lehetsz benne, ha magad csinálod.
Pécsi bölcsész 2011.06.22. 11:14:36
amiben nincs tartósító, de sok gyümölcs van benne!
Secnir 2011.06.22. 11:15:40
szerintem a posztoló szája penészes, és visszafertőzi a lekvárt...
FDToth 2011.06.22. 11:17:04
bekbórd! 2011.06.22. 11:19:23
Nálunk házi lekvárok vannak, kinyitás után azokat is hűtőben érdemes tárolni. Mondjuk nincs megnyitva egyszerre 8 féle.
zsiráffff (törölt) 2011.06.22. 11:19:44
juhaszvik 2011.06.22. 11:28:08
Ugyanattól a gyártótól 5 különböző termék ugyanúgy romlik.
Nincs benne tartósítószer, viszont hűtőben volt tárolva.
Az üvegekbe beleettek.
Kérdés:
Mennyire beszámítható az a forrás, amelyik minimum 20 ezer forintot költ lekvárra anélkül, hogy tesztelné a minőséget?
Miért lényeges a hűtő márkája?
Milyen az előre sterilizált kanál? Lehet utólag is sterilizálni?
Konklúzió: A lekvár megromlott.
javaslat: a posztoló próbálkozzon legközelebb 80 üveg lekvárral, hátha bejön.
igazságos 2011.06.22. 11:34:21
Ezt csak a profik tudják.
igazságos 2011.06.22. 11:36:00
mohopasi 2011.06.22. 11:44:12
elwood 2011.06.22. 11:46:08
a lekváros kenyérhez elég egy kanál mert azt csak a tányér mellé teszem emlékeztetőnek
The Good Boy 2011.06.22. 12:13:38
Tuskóban sem láttam eddig 30-nál többet. Nagyon gyanús.
Egyébként meg, ha már egészségeset akar venni, meg magyar terméket, akkor látogasson ki egy piacra, keresse meg a kendős öreg néni részleget, aztán ott találhat igazi magyar terméket, házi készítésben. Talán jobban bírja.
Aristont meg alstromot amúgy sem veszünk (max Anistont, ha Jennifer)! Azért van Lehet, meg Hajdú. De nem a péter, mert az unhungarikum.
kunfirmenbuchnummer 2011.06.22. 12:19:20
kunfirmenbuchnummer 2011.06.22. 12:23:20
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 12:47:20
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.06.22. 12:59:08
igazságos 2011.06.22. 13:00:22
PITTA 2011.06.22. 13:03:05
azbest 2011.06.22. 13:18:09
Kajálás után a szobameleg lekvárosüveget betéve, a belezárt levegőből hűlés közben lecsapódik belőle a pára, áll a víz a lekvár tetején.
Na ez a híg lé jó táptalaj mindenféle penésznek. Persze a hűtőt sem árt kitakarítani néha attól hogy önleolvassztós.
elwood 2011.06.22. 13:44:56
nálunk egyébként a hűtő fölött penészedik a plafon, szólok az unilevernek
Stina 2011.06.22. 14:06:54
Layosh 2011.06.22. 14:09:54
Jokkura 2011.06.22. 14:11:37
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 14:20:48
@azbest: Azt amúgy én sem értem, miért kell a lekvárt hűtőben (Pesten hüttőben) tartani...
hehehehe 2011.06.22. 14:32:38
18x szerepel a termék szó a levélben, szókincset Aldiból penészedés nélkül lehet...
:D
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.06.22. 14:59:27
Bajos vagy.
Igen, tettek bele. Kerdezd meg az oregeket.
Pont emiatt utaltam regen a hazi lekvarokat, nemelyik csipett, rossz izu volt.
dinamika.atw.hu/szakacskonyv/befozes-elteves/lekvarok/lekvarok.html
www.recept.zug.hu/forum_tema/befozes-lekvarfozes-kompot-befott_7.php
Igen, esznel vagyok.
PepeXVI 2011.06.22. 15:04:35
Pdudas 2011.06.22. 15:35:44
Meg eleve nem 'eszunk' bele a lekvarba. Kiveszunk belole a kanallal, de nem a szankba es fertozzuk be a szankban talalhato elolenyekkel a masodik kanalnal ....
Bocsi, de nehezen tudom elkepzelni, hogy a valoszinuleg hokezelt kulonbozo izu lekvarok (jamek) mind megromoljanak es az a gyarto hibaja legeyn!
Szerintem dohos a lakas, fertozott valakinek a szaja vagy egyeb (gyartonak fel nem rohato) modon fertozodik meg az uveg tartalma...
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 16:49:19
Vagy ha nem piacon vagy bérházban főző "őstermelőtől" vettétek, akkor az is lehet, hogy lusta volt a nagyanyád, és nem főzte elég ideig, és bele is kavarta a tartósítószert.
A dzsemekkel más a helyzet, azok nem igazán állnak el tartósítószer nélkül felbontás után, ezért tesszük azokat még nagycsaládnál is kis üvegekbe.
@Pdudas: Nem kell hozzá semmi, elég kint hagyni nyitva felmelegedni, utána lezárni és betenni a hűtóbe, ahogy már @azbest: mindent le is írt róla.
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.06.22. 18:00:27
Akcio volt a helyi TESCOban vagy mi a tosz?!?!
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.06.22. 18:36:52
nagyanyam meghalt, mielott szulettem, kosz, hogy kerded.
Anyam es a rokonsag meg az ismerosok viszont mind szalicillel foztek lekvart, mert meg nem volt natrium-benzoat. Szar us volt mindegyik.
Ezexerint mindenki hulyeidiota volt, ugye???
Rossz lehet mar neked.
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.06.22. 18:54:20
Géza, kék az ég! 2011.06.22. 20:37:31
Ezek után a termék előállítója a termék vásárlója felé írásos feljegyzést foganatosított a kifogásolt termék védelme illetve a termék minőségének kritikája végett.
A termék felhasználója (továbbiakban: fogyasztó, esetlegesen vevő) nem találta kielégítőnek a termék gyártójának a termékre vonatkozó válaszát.
A termék mindeközben tovább penészedett.
( bármely termékkel kapcsolatos szóismétlés NEM a véletlen műve)
szombi 2011.06.22. 21:51:09
A hűtőben a pára lecsapódik, vizet von ki a környezetéből. A LEZÁRT lekváros üvegben a pára lecsapódik az üvegfalra majd amikor a meleg lekvárra ráfolyt ismét elpárolog. Ez addig folytatódik amíg a lekvár is lehűl. Az üveg párás belseje ideális a penésznek.
Megoldás: ne tedd hűtőbe, valóban eláll hetekig is.
VAGY: Ha hűtőbe teszed, kicsit lazítsd meg a fedelét. Minden ami zárt edényben van és párolog, az penészedik!
bboldii11-2011 2011.06.22. 23:29:12
Megdobbent 2011.06.22. 23:37:05
bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.06.23. 07:28:46
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.23. 09:01:29
user error 2011.06.23. 09:53:30
labi 2011.06.23. 14:07:42
Miért kell leszólni más ízlését? Nekem pl a Na-benzoát a kedvencem, csak a kenhetősége miatt teszek bele egy kis lekvárt amikor elrakom télire.
Navarone 2011.06.24. 12:43:30
sparkerw 2011.07.02. 06:25:45
- A hűtő új Ariston energiatakarékos 3 hónapos.
- 40 üveg lekvár 5 fajta és 8-8 fajtánként.
- egy 60 fős nagycsaládi rendezvényhez,500 palacsintához ahol 3-4 gyerek/család mennyi lekvár is fogy? Ez előre nem kisaccolható, ráadásul, ki melyiket nem eszi meg? Melyik fog jobban fogyni? Vettünk belőle néhányat :)
Ettől még nem kellene penészednie.
A sok posztból kiderült: élelmiszer biológusnak kell lenni, sterilizáltatni kell a kanalat folyamatosan és amikor valaki a lekvárt bele teszi a palacsintába, új kanál mind az 500 palacsintához!
A nagymamáink lekvárjaival érdekes módon ilyen nem történt. Igaz még hűtő sem volt csak spájz polc ami hát lássuk be, nem -4 fok.
A termék un. nagymama lekvárja nevet viselte, ízléses és látszólag rendben lévő csomagolásával, azt a benyomást keltette:ez a termék család valóban eredeti kecskeméti íz. Az ízét illetően is ill. a termék un. házi ízesítésével kapcsolatosan is más a véleménye a sok szülőnek. ( egyesek szerint köze nincs az eredeti ízhez.:)
Az viszont, hogy penészedik a hűtőben az már azért kérdéses, mert az Ausztriában vett lekvár - igaz 2x ennyi pénzért - ezt a minőségi kifogást nem hozza elő.
Marad Ausztria, végül is 20 perc alatt bent vagyok Bécsben. Kár a kecskeméti hírös névért. :(