Tékozló Homár

0 forint reálhozam az AXA-nál

2011.08.03. 10:08 | jackyll | 1009 komment

Sírva vigad a Homár. Ha már senkinek nem lesz nyugdíja, legalább röhögjünk azokon, akik még egy karton sört se bírnak venni a reálhozamukból. László többet biztos nem megy az AXA Magánnyugdíjpénztárhoz, de mi se. Az ilyenektől kellett megvédeni a zemberek nyugdíját:

Mi ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket azért az „emberfeletti” teljesítményért, „magas” szintű szakmai munkáért, amellyel sikerült párom 13 évnyi magánnyugdíjpénztári befizetéseit elherdálni, így az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés kapcsán 0, azaz NULLA forint reálhozamot fizetni részére!

Ámulunk és bámulunk azon a hihetetlen szakmai „felkészültségen” és „hozzáértésen”, amellyel kezelték a pénzt! Végtelen örömünkre szolgál, amit a Stabilitás Pénztárszövetség honlapján közzétett bemutatkozójukból megtudtunk: "Az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazata azon kevés piaci szereplő közé tartozik, amelyik pozitív befektetési eredményt is fel tud mutatni a 2008-as évben, a választható portóliós rendszert működtető pénztárak között pedig egyenesen kiváló eredményt ért el. A Pénztár már 3 egymást követő évben kiemelkedő magánnyugdíjpénztári hozamokat biztosít tagjainak."


Az, hogy a befizetett pénzek forgatásából realizált haszonból semmit nem látott, azt „természetesnek” vesszük!  Párom jólelkű EMBER, így jó szívvel hagyta Önökre a nyereséget, hiszen Önöknek sokkal, de sokkal nagyobb szükségük volt rá, hiszen kellett a jókora fizetésekre/bónuszokra/jutalékokra/székházra/céges autókra/céges partikra/céges utakra/stb. Viszont „kellemes” meglepetésként ért bennünket, hogy mára a befizetett tőkét is sikerült jelentős mértékben csökkenteni!

És abban is biztosak vagyunk – bár ez irányú részletes információkat nem nyújtanak számunkra – és emiatt ezúton fejezzük ki együttérzésünket, hogy a fent említett – az Önökre bízott vagyonban keletkezett – veszteségek miatt Önöket is mindannyiszor veszteség érte az esetleges fizetés csökken(t)és, jutalék/jutalom/prémium megvonás okán, netán visszavett cégautók, lemondott „csapatépítő tréningek”, elmaradt „bónuszok” formájában!

Vagy csak emberi tisztességből/becsületből önmaguktól mondtak le a jövedelmük egy részéről, ezzel is gerinces EMBER módjára vállalva egyrészt felelősséget a tetteikért, illetve sorsközösséget, az önök hathatós közreműködésével kisemmizettekkel?!

Persze tudjuk, hogy mi vagyunk alulművelt főemlősök, akiknek az alapvető matematikai művelet és jelrendszer már-már leküzdhetetlen akadályt jelent, továbbá akiknek a Gergely naptár is gondot jelent!

Természetesen bennünk van a hiba, amiért ”-” jelet látunk a tényleges befizetés és az aktuális egyenleg különbözeteként közölt szám előtt, és nyilvánvalóan azért is velünk van gond, mert a ”-” jelet veszteségnek értjük nem pedig „kiemelkedő hozamnak”!
 
Ezúton külön megkövetjük Önöket, hogy még akár egy téves gondolatkísérlet erejéig is meg mertük kérdőjelezni az Önök „magas szintű” szakmai tevékenységét!

Ezúton szeretnénk megkérdezni, hogy a „hálatelt szívvel” elrebegett „köszönöm” mellett, segíthetünk-e még valamiben? Mármint pénzen kívül!
 
Mert az egyrészt nekünk sincs – részben „hála” Önöknek – másrészt Mi komolyan vesszük az Önök „A nyugdíjam nem játék, mégiscsak abból kell majd megélnem később” jelmondatát, ezért az elkövetkezendőkben Mi már egy lyukas garast sem bízunk Önökre és mindent megteszünk, hogy ettől másokat is megóvjunk!

Minden rendelkezésre álló fórumon, szűkebb és tágabb környezetünkben rendre el fogjuk mondani, be fogjuk mutatni az Önök fantasztikus „sikertörténetét", az e mögött vélelmezhető „fantasztikus” szakmai „felkészültségüket”, „rátermettségüket” és „hozzáértésüket”!

Üdvözlettel:
László
(név és cím a szerkesztőségben)
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pengusz 2011.08.03. 10:14:56

Első?

Hála Istennek, nekem első évben visszaküldték a szerződésemet, és felmondták (ING). Én kussoltam, és legalább nem a vezetők bankszámláját hízlaltam :D

2011.08.03. 10:17:08

a poszt kicsit modoros, sajnos a köhög a bolha effektus, az axa le se szarja az ilyesmit, boldogan pancsolnak a főnökök és a kurváik a bahamákon.
Te meg jól pofáraestél, rajtad röhög az egész magyar cipőipar - hogy klasszikust idézzek.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 10:17:23

Azt mondtam már,hogy a homár kezd belefolyni a napi politikai és gazdasági viszonyokba, ja az Axa engem is megszivatott:))

Dr. Kix 2011.08.03. 10:24:39

OTP dettó, azt is lehet dicsérni.

pamutmacska 2011.08.03. 10:25:41

Én pont ugyanígy jártam, szintén axa. 2004 óta voltam tag, előtte otp, tavaly váltottam, egy évig voltam náluk. Sün különdíjat kaptam...

Leadfoot 2011.08.03. 10:30:39

Pedig nekem kb. 2 éve azt mondta egy "szakértő", hogy az Axa az egyik legjobb, az OTP-től viszont menekülni kell.

Ehhez képest faterom szintén 13 éve volt az OTP-nél, és nem volt túl magas a fizetése (nettó 90-nél többet sosem kapott ez alatt az idő alatt), most meg kifizetnek neki 240ezret.

Elég WTF a szitu.

pamutmacska 2011.08.03. 10:31:31

Hehe, és múlt héten még felhívtak egy klassz "ajánlattal", hogy legyek önkéntes tag. Mit ne mondjak, finoman szólva "körberöhögtem" az illetőt. Az otp az meg dettó. Rosszból a még rosszabba? Vagy valami ilyesmi.

hawkeye 2011.08.03. 10:34:34

Fiúklányok, mit gondoltok, különböző rosszarcú gengszterek, azaz magánnyugdíjpénztármenedzserek miért hisztiztek annyit a gagyitévékben, amikor kiderült, hogy nem finanszírozzuk tovább az Audikat, a svájci és floridai meetingeket?!

Jól megéltek a pénzünkből.... :(

Leadfoot 2011.08.03. 10:34:42

Viszont volt az Axánál önkéntes egészségpénztrái számlám. A sztorit meg is írtam a Homárnak anno, de végül nem került ki.

Megszüntettem a tagságom, majd kaptam egy elszámoló levelet, amely szerint 1000 forintnál nagyobb összeget nem fizetnek ki. Oké, de az én számlámon volt 3763 forint. Csodák csodája, a "kilépéssel kapcsolatos költségek" összege véletlenül pont 3763 forint volt. :-)

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.03. 10:35:30

ha lesz egy kis szerencsénk, még nyugdíj előtt beadjuk a kulcsot :)

hawkeye 2011.08.03. 10:36:11

@pamutmacska:

Ne keverd! Az önkéntes a mákostészta, a magán a túrós... :)

De tényleg 2 különböző rendszerről van szó!

Leadfoot 2011.08.03. 10:36:35

@hawkeye: Mostantól az állam csinálja ugyanezt még magasabb szinten, csak ők még a nyugdíjpénzünk maradékát is eltapsolják.

Dobbantani kéne, egyre inkább azon gondolkozom.

Magyarország - az utolsó kapcsolja le a villanyt!

hawkeye 2011.08.03. 10:38:48

@Leadfoot: Vatikánt értesítetted a csodáról?

Dobbantani? Aztán hova? A Föld bolygó élősködői (bankárok, brókerek, és más üzérek)mindenütt szívják a véredet...:)

sztrelnyikov 2011.08.03. 10:39:23

Az Évgyűrűk ugyan ez. Nemhogy reálhozam LOL, de még a befizetett pénzt is elherdálták.

Egyszer jött egy AXA ügynök és megkérdezte nem akarok-e átmenni. Mondtam, dehogynem! Egy hónapig szopott, aztán felhívott, hogy az Évgyűrűk nem enged el... :D Ezek szerint ő már akkor látta, hogy az Évgyűrűk mindent ellopott, nem maradt volna nekik mit lopni.

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.08.03. 10:39:32

Most erre mit lehet mondani? Pénzugyi intézetnek ne higgyen az ember mert egyértelmuen hazudnak az emberben. Na persze csak ha pénzrol van szó.:)
Egyébként korrekt levél.

pamutmacska 2011.08.03. 10:41:44

@hawkeye: nem keverem, de ha a magánban "sikerült" 0, azaz nulla forint reálhozamot elérni, akkor szvsz. az önkéntes sem lenne másképpen. Még egészségpénztáram van náluk, de az is csak azért, mert anno a munkahelyem bepalizott, hogy cafeteria alapon adják, pótoljam ki. Két hónapig adakozott a melóhelyem, én meg bentragadtam. Megszüntetni nem éri meg, lásd az előttem lévő hsz-ban, viszont még jár rá az adókedvezmény, ameddig O.V. bandája ezt is el nem veszi. Addig meg elvagyok vele, mert gyógyszer sajnos mindig kell. De hogy önkéntesbe is adakozzam?! Inkább akkor vmi másba fektetnék. Ha lenne mit. De egyelőre "evvan".

Leadfoot 2011.08.03. 10:43:19

@hawkeye: Azért vannak olyan országok, ahol legalább a saját maga által megválasztott vezetés (és ezt nem úgy kell érteni, hogy én a mostani garnitúrára szavaztam - általánosságban értem) nem szopatja szanaszéjjel az embert. vagy legalábbis nem ennyire. :-S

Leonine 2011.08.03. 10:45:02

Én is az AXA-nál voltam tag, pénztárt is váltottam, előtte az Aranykornál voltam. Csak 3 éve dolgozom, ráadásul év elején derült ki, hogy bár jeleztem a munkahelyemen a váltást, a nyugdíjjárulékot továbbra is az Aranykorhoz utalták, csak némi utánajárással került át az AXÁ-hoz. Ilyen körülmények között egy fillérre sem számítottam, tegnap mégis kaptam 27.000 Ft-ot.

"Egyébként" meg ugye, "milyen" nehéz úgy "olvasni", hogy minden "második-harmadik" szó "idézőjelben" van?

gftamas 2011.08.03. 10:45:21

A "disznó" magánpénztárak nem mindenkinek fizetnek reál hozamot a nyugdíj befizetésekre, ha fizetnek akkor is keveset. Ezért mindenkit át kell terelni az állami nyugdíj rendszerbe. Igaz, ott egy büdös Fillér reál hozamot se fizetnek senkinek, de ez így mégiscsak jobban szolgálja az emberek érdekeit. :)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 10:47:30

@Leadfoot: vannak,itt nálunk(10 éve vagyok itt)az államiba fizetünk be ős az adja tovább bizonyos százalékát befektetésre, a mult héten jött az elszámolás 10 milla van rajta,hát örülök ,hogy nem otthon fizetek :))

pamutmacska 2011.08.03. 10:48:37

@gftamas: Tök mindegy. Most vagyok 30 éves, mire nyögdíjas leszek, már nem is lesz ország, nemhogy nyugdíj... :)
Meg egyébként is, 72 éves koromig fogok dolgozni, onnan meg már úgyis a temetőbe visznek.

Vipera01 2011.08.03. 10:52:42

Nem tudom... én is az AXA-nál voltam, de most fizettek ki nekem 31 ezret. Mintegy három év munkaviszonnyal bírok, 130 ezres fizetéssel.

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 10:53:50

Hahaha, manyup-hívők, ehhez mit szóltok?! Az olyannyira feldicsért fostalicskátok újabb kudarca itt látható!

Ugye, hogy mégiscsak azoknak van igaza, akiket annyira szerettek leszólni?!

Sok ember szívta meg a böszmék kísérletét a kötelező manyuppal, sajnálom őket, de röhögök azokon, akik olyan hülyék, hogy ezek után is támogatják ezt az elcseszett konstrukciót.

hawkeye 2011.08.03. 10:55:43

@pamutmacska:

Kis optimista! Még hogy megéred a 72-t? Aha....

Lázár elvtárs megmondta: aki 35 éves korára nem lett többszörös milliomos, az nem is ember.

Konkluzíve: várom, hogy hány évestől lesz kötelező átmenni a piroson annak, aki 60 éves korára legalább 100 millát nem tud felmutatni.

Vagy inkáb ciántabletta lesz?
Majd meglátjuk.
Ha megérjük.... :)

pamutmacska 2011.08.03. 10:57:32

@hawkeye: :)
Na igen...
1. meg sem érem
2. már annak is örülök, hogy "még" van munkahelyem

Magyarország, én így szeretlek!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 10:57:38

@Géza, kék az ég!: én ugy hallottam hogy 2,5 millio embernek van reálhozama és 500 ezernek nincs, azt azért hagyjuk meg a 80% az szép siker, még sem lett eltőzsdézve ha 3000 milliárd átcsurgott az lukas vödörbe :)))

.lll. 2011.08.03. 11:02:20

én is tegnap kaptam meg a reálhozamomat/1.45.612.-Ft/a Kaxától

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:02:29

Egyáltalán, él ma itt abszurdisztánban olyan ember, aki nem "valkinek a valakije" és így a protekcijónak hála nem szoptatta diszkréten az "önként" vállalt magánnyögdíjpénztár?

.lll. 2011.08.03. 11:03:33

kedves Laci,
hogy maga mennyire modorosch

βασιλιάς Λεωνίδας 2011.08.03. 11:06:33

@Leadfoot: Az utolsó (ork) már nem tudja lekapcsolni a villanyt, mert Ő lopja el az utolsó kábelt...

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:07:15

@hawkeye: hofit tudom idézni.
Mi az? 30 kilós és legel.
Januártól TE

Te kis naív ... gondolod megéred? :D

Nanemá 2011.08.03. 11:08:29

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: És akkor most emlékezzünk meg azokról is, akik ugyan kaptak reálhozamot - 10 év befizetés után 10 ezer Ft-ot. Csak győzzék elkölteni...

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 11:09:00

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Lehet, hogy úgy hallottad, de azt vajon hallottad-e, hogy nyomorult 70 ezer körül kaptak visszafizetést? Miközben az elvárható hozam ennél TÖBB lenne...

Az 500 ezer embernek meg magyarázd meg, hogy milyen jó azoknak, akik kaptak vissza pénzt! Merthogy ezek SEMMIT nem kaptak, ergo nekik nem annyira jó.

Nyugodt lehetsz, el lett tőzsdézve egy jelentős része, továbbá szép summa tűnt el "működési költségek és főnöki baszoda A4-es Ódival" miatt, de szerencsére időben megtörtént a böszmék bús 3.14-csába való elküldése, így nem tudták "trükkök százaival" ellopni a maradékot.

Értem én, hogy nagyon fáj, hogy nem lehet tovább lopni, de talán mégiscsak fontosabb az ország, mint néhány száz elkúrós vörös elvtárs :DDD

Bejglee 2011.08.03. 11:11:01

én Otp-s voltam és 7 év tagságra kihoztak 60 egész forintot.....na gondoltam ha már a többit lenyúlták akkor ezt a hatalmas összeget felajánlom az államadósság csökkentésére. Kb nekik is annyit ér majd mint nekem ért volna ez a 60 forint..

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:11:10

@Géza, kék az ég!: Az alapötlet nem rossz. Ezt lássuk be őszintén. A kivitelezésbe/szabályozásba csúsztak hibák, amit ki tudja miért sok év alatt sem korrigáltak. (jó persze ... a kérdés költői ... tudjuk kik és tudjuk miért nem)

mohopasi 2011.08.03. 11:11:27

Morognak itt az apróért, amikor a lényeget elköltötték a MOL-ra többek között...? :D

karosszékely 2011.08.03. 11:11:59

Beindult a politikai néphülyítés, Bayer Zsolti is, meg a Homárt is erre használják fel. De elég gyengén csinálják, csak a kívülállókat tudják ezzel behülyíteni.

hawkeye 2011.08.03. 11:12:30

Képzeljétek el, milyen szép lenne a világ, ha egyik napról a másikra minden ingyenélő pénzember eltűnne.

És csak azok maradnának, akik tényleg létrehoznak valami produktumot a munkájukkal.

Na, megyek meghallgatom mégegyszer Lennon Imagine-jét...

www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs&feature=related

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:13:39

@Géza, kék az ég!: tévedésben leledzel. Ha valóban az ország lenne fontosabb a néhány száz vörös elvtársnál, akkor ez a helyzet elő sem állhatott volna! Nyugodj meg, ki fognak találni vmit, hogy ne keljen lemondaniuk a megszokott dolgokról ;)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 11:13:51

@Géza, kék az ég!: még véletlenül sem szeretnék vitatkozni,de ha nem lett volna Mnyp akkor minden az államiba ment volna az elmúlt 13 évben,annak semmi hozama nem lett volna, tehát én azt mondom ennek a 2,5 millio embernek ez talált pénz,"nyertek a lottón" s vannak akik nem nyertek,de ritka az olyan sorjegy ahol minden 5. nem nyert:))

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:15:30

@karosszékely: aham ... szóval mindenki hülye csak te (és cimboráid) vagytok helikopter.

igazságos 2011.08.03. 11:18:44

Ok, de ki az, aki 5,6 millát markolt fel? Mennyit kellett ehhez keresni egy évben??

Kéretik beszámolni róla, nagyon érdekel!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 11:20:23

@igazságos: az semmi,de hogy volt olyan marha, hogy nem maradt a MNYP-ben cimzetes ökör is:)))

É2I 2011.08.03. 11:20:28

Na most jöhetne az OVi bácsi, adna egy koxit az AXA-nak, hogy mán' pediglen annak is fizessen valamennyit, akinek sikerült eldőzsölni a pénzét. Aztán mint igazságos OV király helyben meg is koronázná magát.

Walter Melone (törölt) 2011.08.03. 11:21:06

most akkor minden poszthoz oda kell kommentelni, h nem értem?

Ha visszament az állami rendszerbe, azt azért tette, mert nem jól gazdálkodtak a pénzével. nem?

Akkor meg milyen reálhozamról álmodik a szerencsétlen????

Ha lenne reálhozama, és ennek ellenére az állami rendszerbe menne, akkor meg azért lenne egy nagy barom.

:-))))

Komolyan hülyék ezek, mind.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 11:26:16

pár poszttal ezelőtt kiderült nem vagyok egy matekzseni, de azt még én is ki tudnám számolni,hogy mennyi volt a 3 millió tag befizetése-a működési költség(remélem ez megvan ingatlanban,kocsiban ,ingóságban, na jó a bér az elveszett) mennyi az infláció, kiderülne az alap befizetett vagyonból mennyi maradt és menyi volt nyereség ezen,eltőzsdézték vagy nem kiderülne,de ezt senki nem akarja kiszámolni,mert kiderülne jó bolt volt ez :))

igazságos 2011.08.03. 11:26:34

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: aki ennyit markolt fel, biztos megteheti, meg mindegy. Remélem, nem Csányi Sándor volt az illető. :)

Amúgy meg ma kaptam meg a lóvét, igaz, csak 6 éve dolgozok, kaptam kemény 10 ezret, de legalább kaptam, örülök. Igaz, nyugdíjam már nem lesz, ezért már most kell gyűjteni rá.

Remélem, 40 év után majd én is elmehetek nyugdíjba....

igazságos 2011.08.03. 11:28:22

Komolyan, kell keresnem valami befektetési tanácsadót, megnézni valami tőzsdei portfóliót, hová is tegyem azt a 10 ezer forintot...

De aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli, ugye.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 11:31:46

@igazságos: erre mondja egy realista,meg is kell azt élni,hogy utána abból éhen halj, mert ugye, azt mindenki tudja,hogy a demográfiai mutatok kiszámolhatóak,s ebből kiderül nem lesz annyi munkaképes aki eltartsa a hosszabb életű nyugdijasokat,tehát kevesebb pénz több felé osztásával mégiscsak éhhalál lesz ez, vagy sok csirkelábpöri,valamint az is kiderül a férfiak 80% nem éli meg a nyugdijas kort most sem, hát még nem akkor ha már lassan 70 év lesz :((

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 11:32:28

ezt most olvastam a hix.moka -ban :D

Jövőre jön a Világvége!
Aki túl akarja élni, jöjjön Magyarországra.
Mi 50 évvel le vagyunk maradva...

Attila F 2011.08.03. 11:41:04

@Géza, kék az ég!: Szép, átgondolt, kiforrott vélemény. Csak azt felejted el, hogy a nyugdíjak államosítása azért volt "szükséges", mert állítólag a manyup-ok el nyugdíjtőzsdézték a pénzt (tehát nemhogy hozamot nem generáltak, hanem a tőkét is eljátsszották). Most kiderült, hogy az emberek 80%-a kap reálhozamot is (azaz az infláción felül is van hozama). Csak, hogy kontextusba helyezzük: a 80% az több, mint a Fidesz fülkeforradalami többsége.
A poszt írójának sem herdálták el a pénzét, "csupán" nem volt reálhozama, de a tőke nyilván elmaradt.
Persze, a manyupok sem voltak tökéletesek, magas volt a működési költség, de a bezárás helyett akár meg is reformálhatták volna őket. Egy házat sem robbantunk fel azért, mert eldugult egy lefolyó...

SXB 2011.08.03. 11:43:44

@igazságos: hát van 1-2 tippem, Gyurcsány Ferenc/Hagyó Miklós/Demszky Gábor, de 75% hogy a politikai életben, vagy ahhoz így vagy úgy közel álló személy lehet.

SomethingWild 2011.08.03. 11:44:52

AXA... már a neve is mutatja, a pénzed el bAXA.

Én (n.b. önszántamon kívül, azaz pontosabban nem érdekelt a váltás) a Postás Mnyp tagja voltam, valamirevaló fizetésem 4 éven keresztül folyt be oda. Hétfőn megkaptam a reálhozamom, 60.000 forint. Igenis elégedett vagyok.

ringer 2011.08.03. 11:45:46

Az AXA engem is megszívatott. A kezdetektől vagyok pénztártag, 3 milka körül volt az egyenlegem. Bő 10 éven keresztül minden egyenlegközlőhöz küldték az önfényezést, miszerint az első 3 pénztár között voltak a hozamokat tekintve végig. Az én reálhozamom így -8000 Ft lett (majd nyugdíjvédő kormányunk kiegészíti -> na persze).
Erre múlt héten volt pofájuk felhívni az Axa-tól, hogy nincs-e befektetni valóm hozzájuk. Na itt már pipa lettem...

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 11:45:57

@donfuligjimmy: Ezért jobb az önkéntes pénztár - ha veszítesz, csak magadat okolhatod.

Azt nem kétlem, hogy az eddigi tolvajok továbbra is jól élnek, az újak pedig egyre jobban :DDD

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
Akkor mondok egy még jobb lottót! Nagyszüleim (hál' Istennek, élnek még) szénné öregedve valamikori fizetésük gyenge 3-szorosát kapják, régen túlfizették őket, 35 éve nyugdíjasok, bányaüzemtől elbocsájtva, szép üzenettel :DDD El tudod képzelni? Ha nem lett volna ez a 13 év, mennyit kapnék vajon én? Elhiheted, megérem. Nálunk ez családi hagyomány, mármint a sokáig élés :D

De ezek a szemetek lenyúlták a pénzem! Így aztán a befizetésemnek csak a 2-szeresét kapom vissza! Huhhhuu...

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 11:50:31

@Attila F: Nem állítólag: valóságosan veszteségesek voltak, de azért ők nem jártak rosszul még így sem. A veszteséget a mindenkori tagság fizette, helyettük.

Az államnál is megmarad a tőkéd, MINDENKIÉ, garantáltan kapod a hozamot, nem csak akkor, ha "megy a bolt", garanciát vállalnak rá. Ráadásul aki veszteséget könyvelhetett el, annak az állam kipótolja a kiesett részt. Ezt a manyupok nem teték, garanciát sem adtak - svindlerek.

Putykum91 2011.08.03. 11:57:09

Én még aránylag jól jártam. Már azzal hogy kapok pénzt MKB-tól. Nem sokat nem is keveset. Viszont. Májusban felhívom hogy nu az akkor mennyi lesz az annyi?
Válasz 160 e de még két hét alatt változhat a máj.31.-ig.
Oks. Telefon egy hete.
Nu meséljetek, mert a média hangos attól hogy bizony még rosszabb a szitu és sokan kevesebbet kapnak mint ígérték.
Válasz: 130 e
WTF?
Válasz: ÁRFOLYAM ELMOZDULÁS AZ OK.
Hát akkor bizony nektek a jó kurva anyátokat, mert hogy én is pénzügyi vonalon dolgozom inmár 13 éve és bizony soha se volt ekkora elmozdulás az árfolyamban az elmúlt 10 évben ahol 2 hét alatt 14% legyen az elmozdulás.
Erre kértem papírt hogy igazolják a két hetet.
Kaptam papírt...éves szintre lebontva...ez bizony megy a PSZÁF-hoz.
Pároméval együtt. Ő kapott márciusban egy 30e-es reálhozam tájékoztatót.
Ma meg is kapta a pénzt. Őrjöngött. 7e lett a vége.

Attila F 2011.08.03. 11:57:29

@Géza, kék az ég!: Nem értem, mit jelent, hogy "valóságosan veszteségesek" voltak. Az emberek 80%-a kap reálhozamot, ez nyereség. Persze lehet vitatkozni, hogy ez lehetett-e volna magasabb, de veszteséget semmiképp nem jelent.
Az államtól hozamot nem kapsz, ez tévedés. Azt az összeget osztják szét a nyugdíjasok között, amit a járulékfizetők befizetnek. 40 év múlva már nagyon rossz lesz ez az arány (több nyugdíjasra kevesebb járulékfizető jut). Az államtól jelenleg egy nyugdíjígérvényt kapsz, de a nyugdíjszámítási szabályokat bármikor megváltoztathatják. Ja, és a hozamokat sem pótolják ki, hiszen nincsenek egyéni szánmlák (majd, talán, egyszer, valahogy csinálnak).

ringer 2011.08.03. 12:01:12

@Géza, kék az ég!: Amit leírtál azt el is hiszed? Ezt csak azért kérdezem, mert mint az köztudott, az állami nyugdíjrendszerben nincs reálhozam, a nyugdíjemelések mértéke ui. nem haladja meg az árindex növekedését... Az meg egyenesen blődség, hogy ha nem megy a szekér és közben csökkentjük vagy nem növeljük az államadósságot, akkor az állami alap bármit is tud garantálni...

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 12:06:19

@Géza, kék az ég!: szar mindkettő. az mnyp-nél az is jobb választás, ha csak otthon bevarrom a párnahuzatba. Igaz, hogy inflálódik, de azon kívül semmi.
Mellesleg, ha azt a pénzt, amit oda fizetgettem másba (teszemazt állampapírba, utólag könnyű okosnak lenni, de pl CHF-be) fektettem volna, vagy csak simán lekötöm a bankszámlán, akkor is jobban járok mint a mnyp bármelyik formájával.
Csak halkan kérdezem, tudod hogyan működik az mnyp? (nem a szervezet működésére gondolok, hanem a nyögdíjfizetésre). Fizetgetsz, és azt ha szerencséd van, jól forgatják, így termel egy kis pénzt. Egyszercsak nyögdíjba mész, akkor kitalálod az okosat, hogy az addig összegyűlt pénzedet mennyi idő alatt csepegtessék vissza neked. Ha idő előtt feldobod a pacskert, akkor örökli akit illet. Ha túléled az szopás, mert onnantól nem kapsz tovább egy garast sem. Mehetsz koldulni. Szép kilátások, nem?
Erre persze lehet azt mondani, hogy azt nem engedhetik meg, hogy több millió nyögdíjas éhenhaljon. Dehogynem ...
Ébredj már fel. Ebben a diliházban bármit megtehetnek, és annak az ellenkezőjét is. Ha még nem vetted volna észre, nem az a céljuk, hogy "mi kisemberek" (pórnép) jól éljünk, hanem az, hogy annyi jusson, hogy éppen ne gödöljünk éhen, mert így nem marad időnk/erőnk lázadozni.

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 12:09:35

@Attila F: Ez azt jelenti, hogy azt a hozamot sem tudták produkálni, amit saját maguk ígértek. Erről anno értesítettek is, hablatyoltak a gazdasági válságról meg a portfóliókról, sőt, az ügynökük személyesen tisztelt meg, mert szép summát vágtam tegnap zsebre. Ennél azonban többet is kereshettem volna, persze, ahhoz nem most jutok hozzá, de ugye hosszú távon gondolkodunk, mert ez nyugdíj.
A 20 % meg semmit sem kap, az meg nettó veszteség. Holott mindenkinek nyereséget ígértek.

Miről beszélünk?

Innentől spekulálsz csupán, a manyupok meg lehet, hogy eltőzsdézték volna az egész pénzt, sőt, lehet, hogy tönkremennek és elegánsan távoznak, garanciát ugyanis nem vállaltak.

Akkor meg?

Az, hogy eltolták, kész tény. Amit te állítasz, az a jövő, szerintem megháromszorozzák a nyugdíjak összegét, 40 év múlva cáfolhatsz :DDD

@ringer: Állam MINDIG lesz, erre épül a garancia. Ha a te fejeddel gondolkodom, akkor 2012-ben világvége, mi a francnak fizessek bármilyen manyupnak akár egy fillért is? Úgysem tudják visszafizetni...

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 12:14:59

@donfuligjimmy: Ezt mondom én is. De nem hagyták, belekényszerítettek a manyupba - most meg, mikor ki lehetett lépni, megpróbáltak hadoválni a hülyeségeikről, ami eleve nem kellett nekem, de rám kényszerítették.

Ha teszek neked egy ajánlatot, de nem éri meg, elfogadod? Kötve hiszem. Akkor "puskával" kérem, és fogcsikorgatva, de belemész. Majd kis idő múlva jön egy nálam nagyobb ember és azt mondja: felmondhatod ám az előnytelen szerződést! Maradsz az én partnerem? Mert ha akarod, hazudok neked szépet, jót, illatost.

Na?

Kicsit el, munka akadt.

Attila F 2011.08.03. 12:20:44

@Géza, kék az ég!: Nagyon súlyosan félreérted a dolgokat. A manyupok nem garantáltak hozamokat. Még egyszer: az emberek 80%-a az infláció fölött keresett. Volt, aki csak az inflációval egyező mértékben (ő sem vesztett, pénze megőrizte értékét), és volt aki alatta keresett. Na, ők vesztettek, de közel sem vesztették el a teljes pénzüket (a tőkét).
Nem tudom, talán úgy érted, hogy Te évi 50% hozamot vártál, és ehhez képest kevesebbet kaptál. Ha 1000%-ot vártál volna, akkor meg egyenesen bődületes a veszteséged. Ami viszont tény, hogy reálértékben a pénzed többet ért, mintha nem bíztad volna a manyupokra.

A többire vonatkozóan szerintem inkább meg Te spekulálsz. Állam mindig lesz igaz, de az állam is csődbe mehet (Görögország?), és ha nem is megy csődbe, az biztos, hogy a nyugdíjszámítást változtatni fogják (ahogy a múltban is mindig tették). Az is tény, és nem spekuláció, hogy a társadalom elöregszik. És igen, meg lehet háromszorozni a nyugdíjak összegét (persze nem mindegy, hogy reálértékben vagy nominálisan), de azt szerinted ki fizeti? Majd az akkori járulékfizetők? Szerinted a mostaninál jóval kevesebb befizető hogyan fog kitermelni háromszoros nyugdíjat a jóval több nyugdíjas számára? Hatszorosára emelik a nyugdíjjárulékot?

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 12:22:59

@Géza, kék az ég!: ha ez téged boldoggá tesz, hazudj :)
akkor félreértettem vmit ... alaposan ... megyek is, iszok még1 KV-t. korán van még :D

MosoMasa 2011.08.03. 12:23:08

Mi ebben az új? Eddig is tudható volt, hogy miről van szó, csak a sok okos ugye rögtön elkezdett fideszezni. Most nem tudom mit fog csinálni, mikor megkapja majd a nullás vagy 2000 ft-os egyenlegét... de sjtem.
Hogy szokták ezekre mondani? Köpönyegforgató?

Attila F 2011.08.03. 12:23:17

@Géza, kék az ég!: Ja, és arra vonatkozóan, hogy az emberek mennyire bíznak az állami nyugdíjrendszerben, elég szemléletes adat, hogy 99%-uk a reálhozam kifizetését kérte, pedig átutaltathatta volna az állami nyugdíjrendszerbe is.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.03. 12:27:47

@Attila F: lesz még1 ratkó korszak? (ha nem tudod mi az, gugli a barátod)
vagy mint azt hawkeye kartács írta ciántabletta?

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.08.03. 12:29:52

Szintén AXA szintén 0 1998-tól mostanáig:)
Kurva nagy szakértelmet kívánt volna a reálhozam venni kellett volna Magyar Államkötvényt ami MINDIG az inflációnál nagyobb arányban kamatozik:)

Ráadásul nekem úgy 0, hogy 14 éven keresztül normális + 2% volt a befizetés:)
LOL:)

Attila F 2011.08.03. 12:32:05

@donfuligjimmy: Ne hidd azt, hogy a Ratkó-korszak ismerete olyan különleges tudás, aminek csak Te vagy birtokában.
Ha viszont erre alapozzuk a jövő nyugdíjrendszerét, akkor elég nagy bajban vagyunk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.03. 12:34:36

@butter-k:
"Kurva nagy szakértelmet kívánt volna a reálhozam venni kellett volna Magyar Államkötvényt ami MINDIG az inflációnál nagyobb arányban kamatozik:) "ű

Lehetett ilyen portfoliót választani.

onderon 2011.08.03. 12:35:55

bocs, hogy közbeszólok, de nem függ ez attól is milyen "csomagban" van az ember. van a biztos de kevés, és a rizikós több, meg szokott lenni egy harmadik általában. nem lehet, hogy a cikkíró (erre tippelek a stílusából) éhes volt, vágyott a zsére és a rizikós csomagba rakta magát, abban bízva, hogy majd nagy lé üti a markát a végén?

Nanemá 2011.08.03. 12:35:55

@Attila F: Igen, elég nagy bajban vagyunk, és csakugyan az lenne az egyetlen megoldás, hogy azok a családok, akik munkából, és nem segíjbű' élnek, gyorsan szaporodni kezdenek, mint a nyulak.

tom28 2011.08.03. 12:39:00

Nyugdíj, TB, SZJA és egyéb biztosítási befizetések mind elveszett pénz, ne is számoljatok vele(majd az állam megteszi). Nem kapunk érte semmit

is 2011.08.03. 12:41:13

@SXB: nem a legjobb tippek, ennel nagysagrendekkel tobbet lopott Simicska, Pinter, Puch, hogy csak az ismertebbeket mondjuk.

Artie 2011.08.03. 12:41:19

A bajt én ott érzem, hogy a kommentelők 99%-a, illetve a zemberek 99,99%-a nincs tisztában a reálhozam fogalmával. Az 1 forint reálhozam is már azt jelenti, hogy teljesen jól gazdálkodtak a pénzzel, és akkor nem beszéltünk arról, hogy baromira nem mindegy, milyen portfólióban volt a pénz.

Most én lúzer-e vagyok, hogy nem léptem vissza, pedig kb. 1 millió lett volna a reálhozamom az ING-nél?

vidéki suzukis 2011.08.03. 12:41:33

Csatlakozom, én is AXA-s voltam, nulla Ft lett a reálhozamom. De végülis ők előre megmondták: "Másként / mint mások".

Artie 2011.08.03. 12:42:38

@Kivlov: Feltűnt, hogy volt közben egy gazdasági válság?

is 2011.08.03. 12:43:04

@Kivlov: 4 evre az eleg szep, tekintve, hogy pont kifogtal egy 80 evente jelentkezo vilaggazdasagi valsagot. márha erted ezt a mondatot, kozgazdasagilag is.

SXB 2011.08.03. 12:43:11

@is: ők is kapcsolatban állnak a politikával, nem?

Artie 2011.08.03. 12:43:46

Egyébként nem értem itt ezt a nagy nyivákolást fideszes barátainktól, hát nem ti mondtátok, hogy ez nem a tagok pénze, annak ellenére, hogy törvényben volt rögzítve, hogy de bizony? Ezek után akkor miért kéne reálhozamnak lennie, hm?

Majmok.

Tolvisz 2011.08.03. 12:43:58

Nejem OTP magánnyp tag 2000-es évek elejétől (2001 v. 2002, talán). Majdnem 30%-os reálhozamot kap. Még mielőtt vki a számolási képességeimben kételkedik, matektanár (is) vagyok. Sok múlik azon, ki mikor lépett be, milyen portfóliót választott, melyik nyugdíjpénztárat választotta. Példát lehet pozitívat és negatívat is hozni épp eleget.

Namir 2011.08.03. 12:44:07

"Másként, mint mások." :)

Az AXA Prémium magánnyugdíjpénztára 2007-ben megkapta a "Legjobb nyugdíjpénztár" díjat egy nemzetközi nyugdíjpénztári bizottságtól. Ennyit ér ez a minősítés és az egész szakmai bagázs. :)

Én is megszívtam velük. Amikor 2007-ben beléptem, ők voltak az egyetlen komoly részvényportfolióval rendelkező MNYP (a többi állampapírban csücsült), és a nettó hozamuk bent volt az első 3-ban. Bíztam bennük. (Hisz díjat is nyertek.)

Majd a válság alatt együtt zuhantak a többiekkel, és utána tragédia, amit műveltek. Sok tízen-húszon százalékkal lemaradtak a többiektől, szinte teljesen kimaradtak az emelkedésből.

Ezért van az, hogy azok, akik a válság előtt (és elején) léptek be hozzájuk, nem kapnak reálhozamot, míg akik az elmúlt években, azok valamicskét.

Big-B 2011.08.03. 12:44:31

allianz és honvéd szépen fizetett

2011.08.03. 12:44:41

mekem OTP van, több százezres a reálhozam (12 évi tagság után, 2008-tól növekedésiben)

kowika 2011.08.03. 12:44:50

AXA ... én is rábAXAtam... visszagondolva kb 5x volt tulajváltás.. ott sok-sok pénzt vehettek fel... Nekem is jött emailen ajánló, hogy legeyk önkéntes.. aha.. spam.. örülök, hogy vége! még tavasszal küldtek egy elszámolást.. érdekes kimutatás volt.. 3 féle reálhozamos összeg szerepelt a folyószámlámon! várom a végleges elszámolásukat..

is 2011.08.03. 12:45:57

Ja, az allami rendszer soha, semmikor, senkinek, egyetlen forint realhozamot nem fog termelni. Tehat ehhez kepest nem veszit, aki most nem kap, es nyer, aki most kap.

A posztolo semmilyen adatot, tenyt nem oszt meg velunk az egyetlen 0 Ft-on kivul. Esetleg portfoliot valasztott? Melyiket? A vilaggazdasagi valsag 2008-ban megvan neki? Tippelek: nincs. Ehhez a poszthoz nem lehet racionalisan hozzaszolni, csak erzelmileg. Azt meg hagyjuk meg a ket perc gyuloletre vagyoknak.

kowika 2011.08.03. 12:46:16

@Namir: valamicskét... tényleg jó hírük volt... csak akkor még nem axa-nak hívták őket... Hol a pénzem??

crevita 2011.08.03. 12:48:26

Szintén AXA - csak épp életbiztosítás-

6 év alatt:

befizetés: 2M
aktuális érték: 1.7M
aktuális visszavásárlási érték: 1.5M

Magyarul, ha a perselybe dobálom a lét, akkor ma több van és ahhoz bármikor hozzájuthatok! A kisasszony a bankban csak annyit mondott, h "tudja, a válság"

Persze, meg a b.k. anyjukat!
Ha semmit nem csináltak, csak állampapírt vettek a pénzemből, nekik lett vagy 2,5M - alsó hangon.

Megloptak egy miskával. Utol sem lehet érni őket.

Aranyat kell venni és kész. Aki bankba, pénztárba, biztosítóba viszi a pénzét, meg is érdemli a sorsát!

vazze... 2011.08.03. 12:48:38

Nekem az ING-nél volt befizetésem 4 évig, már el is felejtettem. De tegnap utaltak 3 kilót, lehet elbasztak valamit, de leszarom. Ez olyan pénz mintha szembejön valaki azt a kezedbe nyomja, úgy is kell kezelni. :-)

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.08.03. 12:50:12

@Zabalint:

4 éve először...
és kapaszkodj meg abban voltam:)

ArgonX 2011.08.03. 12:53:22

Én is OTP, és több százezres hozam. Az már más kérdés, hogy sosem minimálbérre voltam bejelentve, és fizetést sosem kaptam zsebbe...

Rebuild 2011.08.03. 12:53:34

Én ezt csinálom végig a Cetelem bankkal.
Undorító mindegyik !!!!
Részvétem.

Namir 2011.08.03. 12:53:42

@kowika:
Prémium volt a neve, és elméletileg független volt az AXA-tól, majd tavaly(?) beolvadt.
Amikor 2006-ban indult, jónak tűnt, és jól is teljesített. Persze a válság sem tett jót neki, mert a többiek jórészt állampapírban voltak, és csak a válság alatt/után vezették be a növekedési(részvénytúlsúlyos) portfoliókat. Ennek ellenére nem esett a többiek alá. Sőt, a válságban 10%-kal jobb volt az OTP-nél. (Én onnan jöttem át.)

A nagy gáz a válság utáni teljesítménye a Premium/AXA-nak. Biztos van valami a háttérben, hogy nem emelkedtek.
Ugye, saját alapkezelő ~ egyáltalán nem biztos, hogy a mi érdekünk volt az első az elmúlt években. :(

Pharaoh85 2011.08.03. 12:54:08

életbiztosítás akkor fizet, ha meghalsz, az befektetési célra akkor volt jó, amikor adókedvezmény járt utána.

knbm (törölt) 2011.08.03. 12:54:41

Az állami nyugdíjnál hamarosan bevezetik a következő intézkedést:
- Aki nem vállalja a közmunkát az elveszti a nyugdíj jogosultságát.
- Aki nyugdíj mellett dolgozik (közmunka) az nem jogosult nyugdíjra.

Lehet szidni a MNYP-t, de ez legalább biztos volt.

Ejoy 2011.08.03. 12:54:42

Eleve megérdemli az aki olyan helyre megy, ahol "tanácsadónak" alkalmaztak szakmunkás végzettségű idomított majmokat. Hogy tud egy ilyen ember eladni egy pénzügyi szolgáltatást????
Ugyanez érvényes a lakáshitelekre is, zömmel ilyenek értékesítették!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.08.03. 12:54:45

allianz 13 év után, 4.5m tőkére kidobott nekem 45e huf-t. mekkora biznic, kérem. nekik.

Kivlov 2011.08.03. 12:54:46

@Artie:
nem is a tagok pénze elvben, még ha papíron azt is írta le.
vagy ha az, akkor a helyébe felvett állami hitel is a tagok hitele. vezessük össze a kettőt, és nincs miről beszélni...

OrrSir 2011.08.03. 12:55:05

Mit gondoltok AXA mitől ekkorra giagcég?
Mert jópofik, megcsináltak vastagon, örülhetsz, hogy csak ennyire.

Kivlov 2011.08.03. 12:56:03

@knbm:
"Aki nyugdíj mellett dolgozik (közmunka) az nem jogosult nyugdíjra."

ezt rég be kellett volna. nem a közmunkára, a szimplára. ha nyugdíjba ment, ne dolgozzon! elveszi a helyet mások elől, lenyomja a béreket. kevés a nyugdíj? bocs, akkor dolgoztál volna, amikor kellett!!!

Egyéves Önkéntes 2011.08.03. 12:56:27

@Géza, kék az ég!:
Látom ne nagyon vágod ezt!

nekem kötelezően be kellett lépnem, most kötelezően vissza kellett lépni, mert megzsaroltak, de ez most lényegtelen.
Pont ugyanolyan nyugdíjat (nem/) fogok kapni ezen tízéves kalandom után, mint bárki más, aki nem volt magyup tag.
Csakhogy nekem hozott a postás 400.000 forintot, az államisoknak meg nem.
Most akkor mitől vagyok én lúzer?

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 12:56:52

A kérdés az, hogy miért nem védett meg minket a narancsos úr ettől a borzalomtól már 1998-ban? Akkor még csak 1 éve ment a manyupozás, egy elegáns mozdulattal védhetett volna. De nem. Miért? Miért hagyta ezt 13 évig, miközben ebből legalább 4-ben tehetett volna a nemzet kiszipolyozói ellen? Miért?

Kivlov 2011.08.03. 12:57:05

@Artie:
és az kit érdekel? miért nem tette bankbetétbe a lémet, amikor 10% fölötti volt a betéti kamat? bezzeg a havi 500 bruttókat zsebre tették f*szverésért cserébe...

alpaca 2011.08.03. 13:00:19

AXA oldaláról ez úgy néz ki, hogy kamatmentes, inflációval súlyozott hitelt adtatok neki tizenix évre. Aki szerint ez remek üzlet volt az jelentkezzen nálam!

kung - fúj (törölt) 2011.08.03. 13:00:51

Tökmindegy hova kerül a megtakarított pénzed: a"rablóhoz" vagy a "rablóvezérhez",nem számít ez semmit se.
Szép új világ.:-8

fedkvas 2011.08.03. 13:01:11

@Géza, kék az ég!: :D:D:D idióta, attól, hogy az AXA banknak, biztosítónak és nyugdíjpénztárnak is gagyi (meg ilyen Aranykor meg Évgyűrűk pfff, utóbbi komcsi pénzmosoda), az nem minősíti egyik rendszert sem. ha szar a Daihatsu, kijelented, hogy az autó szar dolog?

anyám kapott 400-at, fater meg 700-at. nem is mertük kiszámolni, akkor mennyit is loptak el a fidesznyikek.
és ez a REÁLhozam, ehhez még számold hozzá az inflációt kiváltó hozamot (a bankbetét hozama nem éri el az átlagos infláció szintjét) meg a befizetett tőkét.

kyanzes (törölt) 2011.08.03. 13:01:42

Valamiből finanszírozni kellett a magánhelikoptert.

fedkvas 2011.08.03. 13:02:43

@Kivlov: 10-11 százalék volt az infláció elég sokáig, tehát az általad vizionált bankbetét nem hogy reálhozamot, de pénzromlást termelne.

ejaba12 2011.08.03. 13:04:08

Reálhozam. Hmmm

Engem jobban zavar az államadósság törlesztésére felhasznált törzstőke (vagy minek hívják), ami sokkal jelentősebb, mint ez a reálhozamos szarság.
Nem azért fizettem a MNyP-t, hogy abból azt fizessék vissza, hanem, hogy takarékoskodjak nyugdíjas éveimre!!!
Azt még megérteném, ha az állami nyugdíjpénztárba vinnék át, de ezt egyszerűen nem tudom megemészteni!

Asidotus 2011.08.03. 13:04:20

Adatok:
1998-ban léptem be:
709 956 Ft a tőke, 289 ezer FT a hozam, ebből 10 ezer Ft a reálhozam. AXA Tempó növekedési portfólió.
Én sosem léptem át sehová, annak idején Winterthur volt, abból lett valahogy AXA.
Igen, az utóbbi 6 évben sokat voltam munkanélküli, meg minimálbéres is.
1 millió Ft-ból 10 ezert kaptam vissza.

Politikailag elhibázott lépés volt annak idején a magánynyugdíjpénztár ezen formája.
Azzal, hogy egy külön számlára tették a nyugdíjbefizetések egy részét, hiány keletkezett a nyugdíjkasszában (ott ugyanis a kisebb bevételek dacára sem csökkent a kifizetés). Ezt meg valahogy pótolni kellett.

eMJe 2011.08.03. 13:05:07

László, valóban szar vagy matekból.

"sikerült párom 13 évnyi magánnyugdíjpénztári befizetéseit elherdálni, így az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés kapcsán 0, azaz NULLA forint reálhozamot fizetni részére"

A reálhozam nulla, nem a pénze. Elherdálta? Szerinted az államtól mennyit fog majd kapni? Az a befizetést is el fogja herdálni, nem csak a reálhozamot. Nem csodálom, hogy Viki még mindig népszerű, elég az ilyen okosokat olvasni, mint Te.

Tedat 2011.08.03. 13:05:55

@pamutmacska:
"Tök mindegy. Most vagyok 30 éves, mire nyögdíjas leszek, már nem is lesz ország, nemhogy nyugdíj... :)
Meg egyébként is, 72 éves koromig fogok dolgozni, onnan meg már úgyis a temetőbe visznek. "

Ez a realitás.
Innentől kezdve tényleg minden, hogy állami vagy magán az a nem létező nyugdíj...

Labancz 2011.08.03. 13:06:11

Volt valami Etiki Kódex a bankok részére... ugye? Na, ezt az AXA nem írta alá. (Na, nem mintha az aláírástól változnának jótét szamaritánusokká.) De szerintem jogos a kérdés:
Miért is vannak még ügyfelei egyáltalán???
Emberek nézzétek már meg, hogy hová teszitek a pénzeteket! Nem kell az első jutalékos parasztnak elhinni, hogy az ő bankjuk a tutti!!!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 13:06:36

Az érdekelne, hogyan lehet, hogy az axa-nál van akinek van reálhozama, van akinek nincs. Ez hogy lehet?

k.o.d.i. 2011.08.03. 13:07:11

én csak annyit kérdeznék a nálamnál természetesen sokkal okosabb és tájékozottabb kommnetelőktől, hogy mi a retkes faszból fizették volna az én nyugdíjas éveimet ezek a csirkefogók? Ha mondjuk 40 éven keresztül fizetek havi nem átlagos 30000 hufot a számlámra nulla reálhozammal, az hány havi nyugdíjas évre lett volna elég, pl. 100.000 forintos nyugdíj mellett? mert így, ha 20 év kifizetett nyugdíjjal számolok az kemény 60.000 forintos juttatást jelent. és ebben nincs benne a negyven évnyi infláció. ez az egész 3 pilléres rendszer arra lett anno kitalálva, hogy ingyen használják magáncégek az emberek pénzét, amit fial azt meg elbasszák minden szarra. A továbbiakban meg ment volna a pilótajáték. Amíg van új belépő, addig van mit kiosztani, főleg, hogy a kifizetésekre még sok-sok évet kellett volna várni. A legdühítőbb, hogy ezért semmiféle retorzió nem érte őket. semmiféle hozamgaranciát nem kellett vállalniuk. Igazából hasra ütés szerűen adnak annyi pénzt, amennyit gondolnak és senkinek nem lehet egy szava sem, ez a nonszensz.

Üdv
egy újabb elégedett nullás AXA ügyfél

sprenczl 2011.08.03. 13:10:18

És ezen van aki még csodálkozik? Borítékolható volt az "eredmény"...

balage28 2011.08.03. 13:11:00

Az gondolom mindenkinek világos, hogy a reálhozam az az inflációt meghaladó "extra"profit !!!

Szóval akinek 0Ft a reálhozama, annak a pénze is kamatozott - még ha csak annyit is, amennyi a infláció !!!

Kivlov 2011.08.03. 13:11:20

@fedkvas:
miről beszélsz? hol volt 2008-2009-ben 11%-os infláció, amikor a válság felvitte a kamatokat??? sehol! 6% körüli infláció volt max, keress rá az MNB-nél.

qwertzu 2011.08.03. 13:12:04

Budapest Bank, 3 év, átlagos fizu, 30ezer reálhozam. Nem lesz belőle jacht az Adrián, de úgy látom nagy panaszra nincs okom. Az axásokhoz képest meg talált pénz.
Részvét minden AXA ügyfélnek.

travis 2011.08.03. 13:12:14

Nekem tegnap jött meg az ING-s reálhozam, 10 év, 300.000 Ft. Mondjuk még ezt is keveslem.

Kivlov 2011.08.03. 13:13:08

@eMJe:
államtól? semennyit, rég megdöglünk addigra, úgyhogy teljesen mind1. épp ezért nem kéne nyugdíjjárulékot se fizetni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.03. 13:15:43

@Leadfoot: Az OTP-t divat fikázni azért, mert a lakossági bankszámla kezelésük fos. 2008 szeptembere óta vagyok tag. Asszem 10% feletti reálhozamot csinált, csak emiatt sajnos nagyon kevés tőkéből...

(Pedig nem a kockázatos portfóliót választottam.)

Tippcsi 2011.08.03. 13:17:23

Lászlónak üzenem, hogy ha megnézte volna decemberben - amikor legalább még formálisan lehetett dönteni a visszalépésről vagy maradásról - a manyupos egyenlegértesítőjét, akkor nem kellett volna eddig várnia a levele megírásával. Én kb 400ezret kaptam volna, ha visszaléptem volna. Igaz, nem AXA.

Skywalker_Lajos 2011.08.03. 13:17:33

Asszonynak 98 ezres reálhozamot ígértek első körben, nekem pedig 11 ezer forintot.
Ehhez képest neki 81 ezer forintot, nekem pedig 4700 forintot utaltak.

Múlt héten bement a biztosítóhoz, hogy meg kívánja szüntetni az életbiztosítását.
Mondták ok, azonnali visszavásárlási érték 622.800 HUF.
Erre ma felhívják a papírok és adategyeztetés miatt, hogy akkor ma lezárnák a számlát a végösszeg 618 ezer HUF.
Erre persze megy a kérdés WTH???
Hát a frank erősödés, meg az árfolyamingadozás bla-bla duma.
Ha olyan adatokkal és információkkal rendelkeznénk mint ezek a qrvára magasan kvalifikált "brókerek" akkor nem hiszem, hogy itt tartanánk. Ha a párnába varrom a pénzt akkor sem inflálódik ennyit!
Csak hát ez nem az ő pénzük. A fizetésüket, jutalmukat, céges autójukat, kurváikat így is megkapják.
Az hogy közben elb@sszák a csóró kisember pénzét meg kit érdekel.
Ha rendesen "managgelték" volna a porfóliókat, s a működési költség gyanánt a befizetésekből levont pénzt ténylegesen arra fordították volna, amire levonták, akkor most nagyon sok embernek nem érezné átb@szva magát.

mérien 2011.08.03. 13:19:43

Férjem kolléganője 8 év után kapott -65000 Ft-ot. Szerencsétlen azon aggódik, hogy ugye azért ezt nem kell befizetnie. Csak néztünk, hogy ez vicc?....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.03. 13:22:21

@hawkeye: Ezek szeritn akkora halál minden művészre? Kézzelfogható haszna ugyanis egy zenének vagy szép képnek nincs...

havenger 2011.08.03. 13:22:54

Tényleg durva mennyien keverik a szezont a fazonnal. Amennyire én tudom a reálhozam az infláción felüli hozam, szóval akinek kimutatható összeg, azaz több mint 0, már az is több nyugdíjat kapott volna, mintha az állami rendszerre hagyatkozik csak. Ez 80%? Ráadásul pont egy válságból való kilábaláskor szüntetik meg a rendszert, amikor éppen kezdtek újra pluszba menni a hozamok(minden pénztárnál meglehet nézni szépen a grafikonokat). Ráadásul az első kifizetésekre, amikor is csökkent volna az állam terhelése, ha jól tudom néhány éven belül sor került volna volna.
Innentől nem értem a sok "oo csak 10000 forint a hozamom" embert...

janikahhh (törölt) 2011.08.03. 13:22:58

LOL, minden évben volt róla kimutatás, hogy hogy teljesítettek a pénztárak... Tetszett volna nyomon követni, és elmenekülni a rosszul teljesítőktől. A pénztárváltás ingyenes volt, csak egy kicsit dolgozni kellett vele. (2-3 nyomtatványt kitölteni) JA, persze, az munka, az büdös. Dolgozzon az a pénz magától azt a betyármindenségit!!! És még jön ide rinyálni, hogy nem figyeltem, mert nem érdekelt, és elment a pénzem világgá :)

gabest1 2011.08.03. 13:24:49

Nem értem. Ez azért nyavajog, mert nem kapott egy kis koncot miután a húsos csülökrőn önként lemondott?

pamutmacska 2011.08.03. 13:27:12

@vazze...: bakker, ha nekem a Tiédnek csak a tizedét utalták volna, is befognám a szám. Így meg csak szimplán nem értem. Válság ide, válság oda.

Ja, és én valami nyugis portfóliót választottam, nem kockázatosat. De ennyi erővel akár választhattam volna az alufóliót is.. :P

Bakáts Tibor 2011.08.03. 13:28:50

Nekem és a feleségemnek is sikerült 0 Forintos reálhozamot produkálnia az AXA- nak. Hozzá tartozik a történethez, hogy egy "független" pénzügyi tanácsadó cég mindentől független tanácsadója beszélt rá minket, hogy váltsunk, hagyjuk ott a korábbi pénztárunkat. Egyébként ugyanez a fazon arról is majdnem meggyőzött, hogy a Forint alapú lakáshitelünket váltsuk át Frankosra. Ez nagyjából 1 hónappal a Lehman Brothers csődje előtt volt. Szerintetek?
Az volt a szerencse, hogy a bank, ahonnan a forint hitelünk van nem engedett el, különben már lehet, hogy tökön szúrtam volna magam. Végezetül álljon itt a felkészült és független tanácsadó cég neve: OVB- Európa Pénzügyi Tanácsadója. Kerüljétek el őket messzire.

Egyéves Önkéntes 2011.08.03. 13:29:45

@Bakáts Tibor: na abból se sok téliszalámit veszel.

Pendemonda 2011.08.03. 13:30:03

Nentom mi a bajod, Neked legalább megmondták.
AXA.
Másként, mint mások!

Bakáts Tibor 2011.08.03. 13:31:00

@EÖ: Bocs, de én nem adok pénzt a téliszalámiért.

pamutmacska 2011.08.03. 13:34:48

@Gonzó410: én hiába váltottam, úgy tűnik a kommentekből (jó, ez persze nem reprezentatív), hogy ha maradok, lehet, még jobban járok....

Egyéves Önkéntes 2011.08.03. 13:34:50

Az al-AXA magánnyugdíjpénztár mártírjai.

ifrance 2011.08.03. 13:35:28

@balage28: na ne fárassz már. gondolom ha lekötöd a pénzed mondjuk 2 évre nagyon boldog leszel ha a lejárat után pont annyi pénzt kapsz vissza, mint amennyit lekötöttél. ha neked ez üzlet, akkor szólj! leszek a bankod!
a nullás reálhozam még jelenthet simán mínuszos produktumot, mert ott az állam egészíti ki a veszteséget nullára.

@gabest1: kurva nagy csülök lehetett, ha nulla forint hasznot termelt sok év befizetése után... biztos megtámadta egy húsevő baktérium és csontig lerágott mindent

azoknak, akik meg azzal jönnek, hogy az állami innentől semennyi reálhozamot nem fog hozni: ez így igaz. csak arról ne feledkezz meg, hogy eddig minden évben csinos kis összegeket kellett felvenni az államnak azért, hogy a manyupokra jutó befizetést kipótolja. lehet reálhozam nem lesz, de hitelre sem lesz szükség (vagy nem annyira). szerinted ki fogja az eddig felvett hitelt visszafizetni? a politikusaink vagy te meg én?

Leadfoot 2011.08.03. 13:36:08

@molnibalage: Én 2008 márciusa óta vagyok tag (illetve már 2000 óta tag vagyok, de azóta gyakorlatilag nem volt befizetés), és szintén egész korrekt reálhozamot fognak fizetni.

lilabori 2011.08.03. 13:36:52

Figyeltem, hogy melyik évben melyik pénztár teljesít jobban, az AXA az első 3-ban volt, ott maradtam. 0 azaz NULLA Ft, a hozam, a kolléga 350 e Ftot kapott másik pénztárban, (Ugyan annyi munka év, ugyan olyan fizu) szívás, pedig minden évben megnéztem és megkérdeztem a hozzáértőket is...ők mondták, maradjak az axánál.

Squid 2011.08.03. 13:38:29

@Nűnű: "1998-ban léptem be:
709 956 Ft a tőke, 289 ezer FT a hozam, ebből 10 ezer Ft a reálhozam. AXA Tempó növekedési portfólió.
Én sosem léptem át sehová, annak idején Winterthur volt, abból lett valahogy AXA.
Igen, az utóbbi 6 évben sokat voltam munkanélküli, meg minimálbéres is.
1 millió Ft-ból 10 ezert kaptam vissza.

Politikailag elhibázott lépés volt annak idején a magánynyugdíjpénztár ezen formája.
Azzal, hogy egy külön számlára tették a nyugdíjbefizetések egy részét, hiány keletkezett a nyugdíjkasszában (ott ugyanis a kisebb bevételek dacára sem csökkent a kifizetés). Ezt meg valahogy pótolni kellett."

Tehát 13 évig minimálbér után fizettél nyugdíj járulékot aminek 1 része ment MNYP-be.

Sok sírnivalód nem lehet (majd lesz amikor kiszámítják a nyugdíjadat).

A MANYUP csinált neked majd 50% hozamot, ebből az állambácsi most lenyúlta a tőkédet és a hozamodat.

Az egészet, tokkal vonóval!!! Cserébe kaptál a PSZAF által megállapított (tuti nem neked kedvező) kalkuláció eredményeképp 10k HUF-t.

NEM a MNYP lopta el a milliódat, nem is tudták volna, hiszen törvényi szabályzás keretében kellett kezelni a lóvédat.

A lóvédat aranyapám a Fidesz lopta el amikor a reálhozam kivételével kényszerített, hogy odaadd nekik.

A Misid nem az AXA-nál van, hanem a kormánynál ezt kéne felfogni..

Az OP meg igazán közölhetne adatokat is a befizetett tőkéről a portfolióról, hogy objektíven lehessen megvitatni a dolgot.

Addig a cucc Fidesz PR kategória...

balage28 2011.08.03. 13:39:58

@ifrance: nem annyi pénzt kapsz vissza, mint amennyit lekötöttél, hanem az inflációnak megfelelő kamatos kamattal növeltet.

De ezt az emberek 95% úgysem érti, jelentős részük már a százalék számításnál elakad...

Egyébként meg ezt a pénzt úgysem magunknak gyűjtöttük, hanem szüleink nyugdíját fizetjük MOST belőle. A nyugdíjrendszer nem befektetés, hanem pilótajáték.

agyamputáltak 2011.08.03. 13:41:37

@Nűnű:
hát sajnos akkor tőled 289e Ft-ot ellopott a viktor, de legalább támogattad a NER-t! :)

agyamputáltak 2011.08.03. 13:47:22

www.nydnyp.hu/docs/nyp_hozamok_2001_2010.pdf

itt - bár csak az elmúlt tíz évre - jól látható, hogy hol milyen reálhozamok alakulhattak ki, dokumentum legalján megtalálható az infláció átlaga 5,37%

kigyurt álat 2011.08.03. 13:51:26

Szintén AXA, 3 millió feletti betétnél 0 reálhozam, korábban winterthuros, mint feljebb valaki. Winthertur előbb átváltozott credit suisse-é, majd beolvadt az axába.
Az axás ismerőseimtől mind hasonló 0 eredményt hallok, szerintem elképzelhető, hogy sikerült valahogy elcsalniuk a pénzeket, vagy most, vagy korábban a pénztárösszeolvadásoknál.
Ez a történet van annyira gyanús, hogy közelebbről is meg kellene vizsgálnia a PSZÁF-nek.

hullarablo 2011.08.03. 13:54:44

Érdemes megnézni a jegybanki alapkamat, és az infláció alakulását 1998-2011 között. Ha én fektettem volna be a pénzem bankbetétbe, vagy állampapírba akkor sokkal több lenne a reálhozamom mint a mnyp-ak hasonló portfóliói által termelt hozam. Valami nagyon rosszul csináltak.
www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa
piackutatas.blog.hu/2011/05/26/az_inflacio_alakulasa_magyarorszagon_1991_2011

havenger 2011.08.03. 13:57:19

@ifrance: A rendszer minuszos volt meg lett volna még egy ideig, amíg meg nem kezdődnek a kifizetések, de ahogy látszik is a "nagyarányú adócsökkentés" kihagyása fedezte volna ezt. Utána meg önellátóvá válik a rendszer, és nagyobb nyugdíjat biztosít.
Ehelyett lesz most a megfelelő időpontban(gondolom valami botrány eltakarására időzítik majd) az "annyit fizetünk ki amennyit befizetnek by Viktor" rendszer, mivel megsúgom jelen pillanatban a pusztán állami rendszer is minuszos és máshonnan kell kipótolni. Erre megoldás a nyugdíjak két számjegyű százalékkal való csökkentése lehet. De utána majd lehet sokan visszasírják a magán pénztárakat. Persze lehet kitalálnak valami trükkös adót, meg ugye az adójóváírást elveszik de a szuperbruttót elfelejtik törölni, és máris ott egy finom kis, kb 10ezres összes havonta a munkavállalók nagy részétől ajándékba.

Alikam 2011.08.03. 13:57:36

Én a Generali-nál voltam, de azt én sem nagyon vágtam, hogy a 43.000 forintos összehozamból, hogyan lett 130 forintos reálhozam:)

kigyurt álat 2011.08.03. 14:00:10

@balage28: nálam az eredmény úgy 0, hogy a "reálhozam" -60eFt. Ennyit sikerült az axának teljesítenie. Tehát 0-t kapok kézhez, de reálértékben veszteség van, csak az állam a virtuális egyéni számlán majd hozzáadja azt a hiányzó 60-at, amit az AXA ellopott.

Squid 2011.08.03. 14:00:27

@hullarablo: "Érdemes megnézni a jegybanki alapkamat, és az infláció alakulását 1998-2011 között. Ha én fektettem volna be a pénzem bankbetétbe, vagy állampapírba akkor sokkal több lenne a reálhozamom mint a mnyp-ak hasonló portfóliói által termelt hozam. Valami nagyon rosszul csináltak."

Az utóbbi 100 év legnagyobb gazdasági válsága sem OV-nek, sem Selmeczi Szenátorasszonynak sem neked nem faktor..

ifrance 2011.08.03. 14:00:31

@balage28: én is erre gondoltam, bár nem írtam le pontosan. én ha pénzt kötök le, azt azért teszem, hogy idővel több legyen. nem azért, hogy 5 év múlva (az inflációt is beszámítva) pont annyi pénzem legyen, mint most van.
érdekes módon az önkéntes manyup-ok hozamai mindig sokkal magasabbak voltak, mint a kötelezőé. ez meg kötelező volt, se rálátása, se hozzáértése nem volt a nagy tömegeknek - így belefért az eu-s összehasonlításban kirívóan magas önfenntartásra fordított hányad.
a pilótajátékos hasonlatoddal sajnos nem tudok nem egyetérteni. :(

Sokorai_Atala 2011.08.03. 14:01:58

Nekem ingesek ma utaltak, nagykanállal eszünk:)
Szóval elég normálisan kaptam, és nem lett csak pár ezerrel kevesebb (gondolom kezelési költségek), mint az ígért.

Mókusélet 2011.08.03. 14:04:02

@Artie: ING-voltam 1998-2009-ig. Akkor átléptem, mert a tőkémből is vesztetettek, nemhogy hozamot produkáltak volna. Allianz 2009 végén küldött egy papírt, hogy 340 000 a hozam. Azóta papírt sem kaptam.Most telefon...nem kapok semmit.Köszi mindenkinek!

bobek07 2011.08.03. 14:05:00

szerintem meg a legnagyobb tróger ebben az egész mnyp sztoriban az Erste.
Majdnem 2M befizetés mellet (ami 2002 decembere óta van), sikerült nekik MÍNUSZ 48.000 Ft-ot generálniuk. (növekedési portfólióban vagyok) 3. hete nem kapok választ a megkeresésre hogy mégis hogy gondolják ezt. Akkor adták volna ide és szívesen elpókerozom, de akkor legalább tudom, hogy én tehetek róla, ha bukom. Nem egy (vagy több) kis F@szomÖccse frissdiplomás szarjancsi, aki brókernek hiszi magát és eltőzsdézi az ÉN PÉNZEM. Kérdeztem is tőlük, hogy nem gondolják, hogy az ERSTE egy hangyányit nagyképűség? Rohadt trógerek ezek, mert annyi bőr nincs a pofájukon, hogy visszaírjanak. Ez egy legális rablás, és hagyják nekik. Szívesen összefognék azzal a 20%-nyi emberrel, akik nem kaptak reálhozamot, és szívesen befűtenék polgári peres úton ezeknek a mocskoknak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 14:05:26

@Bakáts Tibor: OVB=orbán viktor baráti köre. Mi a csudát vártál tőlük???

B.P.M. (törölt) 2011.08.03. 14:06:23

AXA
Másképp, mint mások.

a_balazs 2011.08.03. 14:06:49

ERSTE-nél senki se volt? Talán ezért lett olyan gáz.
Start: '98-as - kötelező - belépés, kötelezően/automatikusan növekedési portfolió, az eltelt időben folyamatos befizetés, kb. 3mHUF tőke.
Reálhozam: -50eHUF.
Már ez is kiborító.
De az, hogy az ERSTE a szinte leggyatrább, (alig 60% kap reálhozamot, a többi MNYP 75-90%-os eredményével, és azok is csak átlag 40eHUF-ot a többi MNYP 80-100eHUF-os átlagához képest) az bennem felveti a hűtlen kezelés gyanúját. pláne, hogy trv. írta elő, mibe fektethetnek. Hogy lettek ekkorák a különbségek?

golaz01 2011.08.03. 14:07:13

@knbm: Ja, biztosan nem kaptál semmit. :)

bobek07 2011.08.03. 14:10:08

@a_balazs: Balázs, lásd pár sorral feljebb sajnos én is ezeknél a mocskoknál voltam. Én is a hűtlen kezelés pontjában gondolkodom hogy perre viszem, hidd el, megfelelő háttér van mögöttem, mint jogott végzett emberek, Erstét a szarba döngölném úgy fél év alatti pereskedés nyomán és ezek nem üres szavak...:-)

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 14:11:34

@ifrance: "nem azért, hogy 5 év múlva (az inflációt is beszámítva) pont annyi pénzem legyen, mint most van."

De pontosan ezért. Ez ugyanis nem befektetés a szó szoros értelmében, hanem befektetés a jövőbe (hangya-tücsök). Ha befektetni akar az ember, akkor mondjuk tőzsdézik vagy invesztál cégbe, ha öngondoskodni akar, akkor biztosra megy (pl. állami garanciával, állampapírral). Biztosra menni csak minimális kockázattal lehet, kockázat nélkül meg nincs nagy hozam. Így lett 80% az infláción felül is sikeres, így lett valamivel kevesebbnek pont 0, és így lett a legkevesebbnek mínuszos. Mivel az állam garanciát vállalt, ezért még a nullások vagy mínuszosok is jogosultak lesznek nyugdíjra. A különbség csak annyi, hogy most megint nekem meg neked kell majd kifizetni csillió másik ember nyugdíját, ahelyett, hogy gondoskodtak volna magukról. Hogy miből, azt kérdezd a kormánytól, majd nem lesz gyes meg ilyenek, abból.

agyamputáltak 2011.08.03. 14:14:42

@kigyurt álat:
szerintem meg nem pótolják ki, honnan veszed ezt?
a tőkéből buktak? azt "kipótolhatnák", de nincs hova, ugyanis nincs egyéni tőkeszámla
nominális hozamod volt? akkor pláne nincs mit kipótolni, igaz még ezt is ellopták tőled a viktorék :)

agyamputáltak 2011.08.03. 14:16:51

@bobek07:
az államot (viktort) nem lehetne perelni valahogyan (ld. lekorlátozott alk.bíróság problémaköre) az ellopott hozam miatt? ha jogot végeztél, esetleg tudnál támpontot adni ehhez?

a_balazs 2011.08.03. 14:16:52

@bobek07: még nem jelent meg a tiéd, amíg én írtam :)
én joghoz nem értek, de ha lehet jogalapja egy ilyen - akár csoportosan/tömegesen előadott - keresetnek, én is benne lennék.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 14:17:33

Meg nem értem a sok háborgót sem. Minden évben meg lehet nézni, mennyi az annyi. Ha kevesebb, keresni kell egy másik kasszát. Másrészt nem 5-10 évre vannak ezek tervezve, hanem jóval többre. Mi van ha 2 év múlva +1 milliót hozott volna? Akkor elfogadnák, hogy az AXA viszontpereljen?! Kétlem!
Harmadrészt itt a nyugdíjról van szó, nem valami részvényekről!? A lényeg, hogy legyen. Ha nullás, vagy mínuszos lenne a végén, arra meg az állam vállalta a garanciát, hogy ne így legyen...

Mazlee 2011.08.03. 14:17:52

A Dimenzió egész jól teljesített.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 14:20:44

@agyamputáltak: nem hinném, az állam csak garanciát vállalt az esetleges mínuszra, nem a hozamra (szép is lenne! Arra egyébként ott vannak az állampapírok pl.). Lopni a tőkét lopták el az elvtársak, azt esetleg visszakérheted. Írj Orbánnak levelet ezügyben, hátha! :D

agyamputáltak 2011.08.03. 14:22:37

@Tapogatott Kukorica:
félreértetted, a viktor lopta el a hozamot, nem csak a tőkét!

uni1002 2011.08.03. 14:25:08

Nem tudom mi ez a siránkozás a reálhozammal?
Aki kapott örüljön, aki nem, az így járt.
Mi, akik egyfolytában állami nyugdíjrendszerben voltunk, ugyanúgy fizettük (levonták) egy életen át, mint a manyupba lépők, és nekünk a kutya sem ígért reálhozamot, meg örökölhetőséget, stb.
De jó is lett volna, ha csak úgy hozzánk vágnak egy kis pénzt a kincstárból...

schdl (törölt) 2011.08.03. 14:26:14

Én az említett "cégtől" 3 év befizetés után visszakaptam 50E Ft-ot. Sikeres vagyok?

KKKKKKKKK 2011.08.03. 14:26:54

@uni1002: De nem is annyit kapsz vissza, amennyit befizettél ugye.

Nyunyócska 2011.08.03. 14:27:34

Sem én, sem a tesóm nem ennél a pénztárnál voltunk. De én benne voltam önként 13 évig, a tesóm belépett kötelezően 3 éve és több reálhozamot kap most, mint én. Az enyém többségét "elvitte a válság" (meg a befizetéseimet OV), ő már akkor lépett be, amikor még nem volt sok, amit elvigyen.

uni1002 2011.08.03. 14:30:42

@KKKKKKKKK: Többet, vagy kevesebbet. Attól függ, meddig tart a földi pályafutásom.
Pl egy ismerősöm meghalt 55 éves korában.
Ő egy fillért sem.

havenger 2011.08.03. 14:31:42

@agyamputáltak: Egyetértek, pluszba az elkövetkező 30 év (vagy mikor megyek nyugdíjba) reál hozamát is ellopta, vagyis kizsarolta tőlem, meg a kényszerből visszalépőktől. Az sem kevés pénz...

Alikam 2011.08.03. 14:33:18

@Tapogatott Kukorica: valahogy kurvára úgy tűnik az eredményekből, hogy érdekes mód mindig rosszabbat hozott a vártnál. Valami megmagyarázhatatlan véletlen folytán mindig szopóágra kerültek a befizetők, kivéve az ilyen 5,6 milliós legendákat.

kigyurt álat 2011.08.03. 14:34:07

@agyamputáltak: az állami egyéni számlán kipótolják a veszteséget a hozamgarantált tőke szintjéig, tehát a reálértékig. Egyébként a korábbi törvény szerint akkor is kipótolta volna erre az állam a betéteket, ha megmaradnak az mnyp-k és onnan történtek volna a nyugdíjkifizetések. Ebből is látszik hogy nulla kockázatot vállaltak az mnyp-k, ez volt a legjobb biznisz - nekik. Keresd meg a vonatkozó jogszabályt, ha nem hiszed.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2011.08.03. 14:34:13

Hm... Ahogy elnézem elég sokan bevették Matolcsy "a számok nem zavarnak" Gyurika és a szőke picsa hülyeségeit. Én csak azt szeretném kérdezni, a sok fülkeforradalmártól, hogy ugyan tisztában vannak-e mi a neve a mostani nyugdíjrendszernek? Ez bizony felosztó-kiróvó rendszer. Ami azon alapszik, hogy TÖBBEN lépnek be a munkaerőpiacra mint ahányan nyugdíjba mennek. Én 1985-ben születtem. Tavaly kevesebb mint fele annyi gyerek született mint 1985 -ben és idén eddig 10% fölötti a visszaesés tavalyhoz képest. No akkor ki fogja fizetni a nyugdíjamat? senki.
tehát: ha az AXA minden évben a befizetéseimnek a felét az év végi jutalompartin kurvákra költi, akkor is jobban járok, mint az állami nyugdíjjal. Éljen a NER!

ex-dr. vuk 2011.08.03. 14:34:20

Nem ertem a problemat.
1. Az allami rendszerbe torteno visszateres utan a realhozamod pontosan ugyanennyi lesz, eleted vegeig.
2. A hozamot eddig is lehetett kovetni az evente erkezo kimutatasokban (vagy evkozben szemelyesen), es barmikor valtani.

Ellis 2011.08.03. 14:34:31

Az OTP-nél voltam a kezdetektől, kiegyensúlyozott portfolióban. Semmire nem számítottam. 100 ezer fölött kapok, a férjem az Évgyűrűknél volt szintén a kezdetektől. Azt hittem, Ő többet fog kapni mint én. Amikor megláttam a levelüket, hogy 0,-Ft a reálhozama kiegyensúlyozott portfolióban a befizetéseinek na akkor kiakadtam. De ez van...

Alikam 2011.08.03. 14:39:40

@Ellis: az Évgyűrűk az egy buzi banda.

@vuk_: nem a hozamra spekuláltak az emberek, hanem a tényleges befizetésükre.

Az a sors pikantériája, hogy most a hozam került előtérbe és vele az is, hogy mennyire rosszul gazdálgodtak a pénzzel ezek az intézmények.

zeddez 2011.08.03. 14:39:53

Azért nincs hozam az Axa-nál, mert amikor a Párt realizálta az árfolyamokat, hogy na most, és nincs tovább, akkor éppen sokaknak még nem volt. De ettől még nem biztos, hogy akik most jobban jártak, és most kaptak pár tíz/száz lepedőt, pár év múlva, amikor vége ennek a recessziónak is jobban jártak volna azzal, ahol most voltak. Portfolió függő is.

hawkeye 2011.08.03. 14:40:31

@molnibalage: Dumkopf, a művész létrehoz valamit!
Az üzér meg az általunk megtermelt javakkal üzérkedik.

Netán bróker-e vagy?

:)

badogosmester 2011.08.03. 14:41:14

Köszönd a kormánynak!

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 14:43:14

@Alikam: csak itt a kommentekben tucatnyi embernek fizettek ki pénzt, állítólag az összesnek a 80%-ának. Ez kevés?

Az meg, hogy mennyit hozott, szinte lényegtelen ilyen számoknál, hiszen ez azt jelenti, hogy a rendszer sikeres volt (tehát csökkent volna az állam terhelése hosszú távon). A nyugdíjakra garanciát vállaltak, akár mínuszos számlánál is. Itt továbbra is öngondoskodásról van szó, nem befektetésről!? Ha utóbbi kellett volna, miért nem fektettél másba? Ha meg nyugdíj kell, akkor szerintem a kevesebb, de biztosabb jobb, mint a semmi. Mert most utóbbi a valószínű, főleg a fiatalabbaknak.

Mást mondanék, ha az összes befizetés több mint fele mínuszos lenne. De nem ez a helyzet, 80% pluszos.

Sleepy Gonsales 2011.08.03. 14:44:19

A reálhozam az a hozam minusz az infláció.
Miért nem lehet az egész hozamot kifizetni?
Miért nem lehet a befizetett tőkét fele-fele arányban az állam és a tulaj között megosztani?
Miért nem lehet az egész összeget kifizetni a tulajnak, és kijelenteni hogy ez a rossz rendszer EZENTÚL nem termel veszteséget?
Hogy akkor nem tudna akkorát nyúlni szeretett kormányunk? Ja, az lehet...

Giraffa 2011.08.03. 14:46:21

Nem vitatva, hogy az AXA nem feltétlenül volt a legeredményesebb nyp, azonban a NULLA reálhozam PONTOSAN ANNYI, mint amit az ÁLLAMI nyugdíjpénztár FOLYAMATOSAN "termel". :)

Úgyhogy: aki nem kapott, az pont annyit kapott, mint amit az állam hozzátett...

neutrontranszmitter 2011.08.03. 14:48:25

kedves index szerkesztők
óriási hiba történt!
itt valaki azt meri állítani, hogy a magánnyugdíjpénztárak ellopták a pénzét! hihetetlen! Én azt olvastam a népszabadságban, meg a kizárólagos igazságot megosztó z.sindexen, hogy a magánnyugdíjpénztárakra rábízhatom akár az életemet is, és az a legjobb dolog a világon, és aki azt meg akarja szüntetni, az csak náci lehet! Kérem, azonnal töröljék ezt a blogbejegyzést, és lehetőség szerint azokat is, akik azt állítják, hogy "kevesebb" pénzük van, mint amit befizettek, mert azok kivétel nélkül mind nácik, és hazug alakok, legszivesebben Recskre küldeném őket kényszermunkára, ahogy régen az elvtársaink tették.
Remélem, hogy nem tudják terjeszteni tovább a hazugságot, és elnyomni a szólásszabadságunkat. És igenis az AXA jó, a bank nem ver át senkit! Emberek, gondolkozzatok!!

Bakáts Tibor 2011.08.03. 14:49:31

@batgirl: Beszarás! Te olyan vagy, mint Móricka: mindenről"az" jut eszébe.

Squid 2011.08.03. 14:51:09

@neutrontranszmitter: "kedves index szerkesztők
óriási hiba történt!
itt valaki azt meri állítani, hogy a magánnyugdíjpénztárak ellopták a pénzét! hihetetlen! Én azt olvastam a népszabadságban, meg a kizárólagos igazságot megosztó z.sindexen, hogy a magánnyugdíjpénztárakra rábízhatom akár az életemet is, és az a legjobb dolog a világon, és aki azt meg akarja szüntetni, az csak náci lehet! Kérem, azonnal töröljék ezt a blogbejegyzést, és lehetőség szerint azokat is, akik azt állítják, hogy "kevesebb" pénzük van, mint amit befizettek, mert azok kivétel nélkül mind nácik, és hazug alakok, legszivesebben Recskre küldeném őket kényszermunkára, ahogy régen az elvtársaink tették.
Remélem, hogy nem tudják terjeszteni tovább a hazugságot, és elnyomni a szólásszabadságunkat. És igenis az AXA jó, a bank nem ver át senkit! Emberek, gondolkozzatok!!"

Jéééézusom!

Mit szedsz,szívsz,iszol?

És hol lehet belőle szerezni?

Köszi előre is!

Alikam 2011.08.03. 14:51:30

@Tapogatott Kukorica: ha öngondoskodásról van szó, akkor minek bárhova is befizetés,. Akkor a nyugdíjjárulék meg a TB egy része maradjon nálam, ne kelljen leadózni és akkor meg is állapodtunk.

Igen, 80%, én is benne vagyok a 130 forintos reálhozamommal, ami ereditleg 43.000 forint volt - hogy hogyna lett belőle ennyi, jó kérdés.

Szóval azt nézzük, meg, hogy tételesen kinek mennyi jutott, mert normális hozama szerintem sokkal kevesebbnek volt mint 80%.

Mégis amúgy szerintem mi a faszba kellet volna befeketetni? A legjobb kamatozás 6-7% körül mozog. Vannak akciósak, 1-2 hónapos futamidővel, de az csak parasztvakítás.

Ezekből persze még lejön.

Vagy ingatlanba? Az is folyamatosan ingadozik.

Aranyba? Az most éppen fent van, de majd lesz lenn is.

Szerinted egy átlagember, a pár milliócskáját mi a faszba fektessen be?

Alikam 2011.08.03. 14:53:19

@Giraffa: csak az állam egyfelől nem reklámozza magát azzal, hogy mekkora király, másfelől meg más, hogy az államnak és más, hogy egy magáncégnek fizetsz be.

Sleepy Gonsales 2011.08.03. 14:58:01

@Alikam:
"az állam egyfelől nem reklámozza magát azzal, hogy mekkora király"
höhö

laci_52 2011.08.03. 14:58:02

Mitől lett volna hozam? A magánnyugdíjpénztárak a bankok kádertemetői voltak, azokat tették oda vezetőnek, akiket máshol már semmire nem tudtak használni. Pont ezek gazdálkodtak volna a pénzzel jól és becsületesen?

[megmondoember] 2011.08.03. 14:58:08

László síkhülye idióta akit gyámhatóság alá kellene helyezni. A kommentezők fele dettó.

gertan 2011.08.03. 14:59:00

Én az OTP-be léptem be kötelezően 1998-ban. (Ugye korosztálytól függő volt, én 1968-as).
Néhány év elteltével választani kellett, melyik portfolióba lépek, de szintén korosztály alapján automatikusan besoroltak a "növekedési"-be.
Folyamtosan figyelmet a hozamot és lenyűgözött a 6-8 %-os teljesítmény, amely mélyen az akkori piaci hozamok alatt voltak és mélyen az OTP nyereségnövekedése alatt (Inflációs ráta és államkötvény kamat alatt is!.

2009 novemberében, amikor a "válság" közepette 3. évben jelentette be boldogan a nábobbá gazdagodott OTP vezér, hogy a válság elenére növekedett a hozamuk növekedése (!!!), úgy dönöttünk, hogy az OTP NE LOPJA TOVÁBB a pénzünket, ezért átléptünk az AXA-ba, egyben a banki szolgáltatásainkat is megszűntettük (OTP:0,02% látraszóló folyószámla kamat, AXA: 5%).

Az OTP búcsúlevelében arról számolt be, hogy 2009-ben 30 %-os hozamnöveleést ért el, azonban ez a 2010.02.01-i egyéni számlámon nem jelent meg.

1998- 2010 között az OTP -0,01 % reálnövekedést produkált az egyéni számlámon (miközben profitja folyamatosan növekedett!).

Az AXA 2010. februárja és 2011. januárja között 7,33 %-os növekedésről értesített az egyéni számlaértesítőmön.

2011.01.01, és 2011.05.31. között a hozamot lenullázták (negatív hozamot produkáltak).

Az OTP felélte a befizetések egy jelentős részét, az AXA pedig a Kormány bejelentését követően felhagyott a portfolio kezelésével, felélte az általam befizetett pénzt.

Javaslom, azok a személyek, akiket a biztosítók megkárosítottak szűntessék meg számláikat a TOLVAJ BANKOK- nál.

Én ezt teszem!

Ja közalkalmazott vagyok fizetésemelést 2006-ban kaptam, jövedelmem reálértéke alacsonyabb, mint az 1998-asé, hitelt soha nem vettem fel, van mellékállásom, szarrá dolgozzuk magunkat, hogy éhen ne dögöljünk.

egy atlag 2011.08.03. 15:00:47

axa bank nevű csőcselék meg kapja be a winterturral együtt. 20 ezer reálhozam 13 év alatt. ezekért nem volt kár. szerintem hülye aki ezek után az axa bankot választja bármiben is.

Giraffa 2011.08.03. 15:01:49

@Alikam: az állam egy tollvonással megváltoztatja a vele kötött "szerződést", ha nem tetszik neki. (pl. nyugdíjszabályok, munkanélküli segély, stb.)

Ehhez képest ha egy magáncég tesz ilyet, legalább bíróságon megtámadhatod valami eséllyel. ;)

egy atlag 2011.08.03. 15:02:06

20 ezer forint. basszus 13 év alatt egy romlott halkonzervből több hozamot préselek ki.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 15:04:08

@Bakáts Tibor: hát ez b..meg. Neked meg a téli szalámi.

havenger 2011.08.03. 15:04:29

@gertan: Felélte az általad befizetett pénzt? Szóval ha jól értem akkor az értesítőn az alaptőke rovatban 0 forint van, de a befizetéseknél a havonta vont x ezer forintok összege? Vagy csak fogalmi tévedésben vagy és a reálhozam a 0 de a tőkédet meg Viktor vette el? :)

neutrontranszmitter 2011.08.03. 15:06:20

@gertan:
kérem ezt a kommentet is töröljék, mert azt állítja hogy a bankok lopnak és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése jó dolog! ez kimeríti az antiszemitizmus bűnét, és zavarja a nyugodtan bizniszelő bankár elvtársainkat! Remélem tisztában van vele, hogy a kormányváltás után megkeressük Önt és börtönbe zárjuk, és elkobozzuk a maradék vagyonát is. szólásszabadságot az igazságnak, a bankok SOHA nem lopnak!
üdvözlettel:
kúrcsány ferenc

Bakáts Tibor 2011.08.03. 15:09:39

@batgirl: Hát igen... Egyébként ennyi idő után már beismerhetem, hogy valójában a téliszalámit is Orbán Viktor megbízásából loptam el.

havenger 2011.08.03. 15:10:22

@egy atlag: Szóval a befizetéseid munkát adtak néhány embernek(ez ugye növeli a hazai fogyasztást, ami jó), aztán megőrizték a pénzed reálértékét(inflációval növelt tőke, meg ilyesmi, abból amit befizettél egy forintod sem veszett el), és még ezen felül 20ezret is kaptál érte.
Mindez ahelyett hogy az állam beszippantja a pénzed és odaadja egy nyugdíjasnak, helyette X év múlva majd talán kapsz valamit, ha lesz miből.
Mondhatom hatalmas pofátlanság ez... :D

Scagnetti 2011.08.03. 15:10:40

Úgy látom, egyesek szerint itt hálaimát kellene rebegni a nyugdíjpénztáraknak, mert 10-12 év befizetés után, akár némi pluszt is fel tudtak mutatni. Nekem kb. 20000-et, majd két milla befizetése után. Csakhogy ők éveken át használták a pénzem, ők valóban kerestek is rajta, engem meg gyakorlatilag arra köteleztek évekkel ezelőtt, hogy segítsek a banknak gazdagodni. Mert az én pénzem semmi mást nem csinált, csak megtartotta az értékét. Baszod, ha ezt akarom, veszek belőle aranyat, és az is megtartja az értékét. Ráadásul bármikor hozzáférhetek, és még akad néhány előnye. A nagyszerű manyupokban meg reménykedhetek, hogy mielőtt nyugdíjba megyek, nem lesz válság, mert akkor az addig gyűjtött pénzem megy a levesbe, és még annyit sem kapok vissza reálértéken, amennyit befizettem. Miközben valószínű, hogy a bank azért keresett az alatt a pár év alatt rajta nem keveset.

Ettől még bekaphatja a kormány is, mert részükről meg undorító a módszer, ahogy ezt az egészet kitalálták és levezették!

Don Quixote de la Ferko 2011.08.03. 15:12:00

Nulla hozam? Jaj, mi lesz most.

Használd a törzstőkét.

Ja, bocs, azt vitya ellopta, és MOL részvényt vett belőle a haveroknak.

Nem baj, örülj, hogy "megbüntette" a te pénzeden a csúnya bankokat.

Layosh 2011.08.03. 15:12:38

Párom is az AXA-nál volt, 1998-ban kezdett el dolgozni, akkor még másképp hívták a pénztárt, de időközben ez lett a végleges neve.
A héten beléptem a szuper internet felületükre, hogy megnézzem mennyit kap vissza a befizetett milliókból, kértem pin kódot, kértem megerősítő kódot is, nagy nehezen beléptem és mit látok: 0- HUF a reálhozama. Mi lett volna, hogy megélik, hogy nyugdíjat kell fizetni? Kapott volna 1000-Ft-ot havonta? De az is lehet, hogy még neki kellett volna fizetni az AXA-nak.
Én az OTP-től kapok vissza 108,000-et, ez is kurva kevés, de legalább adnak valamit és nem pofázok.

Don Quixote de la Ferko 2011.08.03. 15:13:31

@Scagnetti:

"Baszod, ha ezt akarom, veszek belőle aranyat, és az is megtartja az értékét."

Nem veszel. Vitya vett, de abból te egy grammot sem látsz.

havenger 2011.08.03. 15:18:18

@Layosh: Na már unom ezt :) nem vissza kapsz a befizetéseidből hanem ajándékba kapod a hozamot. A befizetéseid meg az államot gazdagítják. Megkaphattad volna az alap összeget plusz a hozamot, de Viktornak kell az alap összeg az adóreformok miatt.

De már leírtam sokszor, úgyhogy megyek is.

Scagnetti 2011.08.03. 15:18:57

Egyébként nem azzal van bajom, hogy 20 rugót kaptam. Hiszen azt a pénzt elvileg nem is láttam volna, ha nem szüntetik meg a manyupokat. Azzal van bajom, hogy nyomták a szöveget az öngondoskodásról, miközben az egész arról szól, hogy kitömjük pénzzel a bankokat, és reménykedünk, hogy a végén talán mi is megkapjuk a pénzünket. Ha nincs szerencsénk, akkor ráfizetünk, miközben a bank 30-40 évig keresett a pénzünkön. Úgyhogy Gabriella mellett a manyupok is elmehetnek a fenébe!

Pici Bob a hangya · http://baratiajanlat.hu 2011.08.03. 15:19:30

Jól jött volna a reálhozam... Így még tudatosabban kell vásárolni. Le kell törni az árakat!

aalyr 2011.08.03. 15:19:59

@havenger: ja adóreform meg járulék reform. Adójóváírás kivezetése, szuperbruttó marad, egyéni nyugdíjjárulék meg 10-ről 20-ra nő.

Scagnetti 2011.08.03. 15:20:00

@luciferko: Nem azért jöttem ide, hogy viktorozzak. Ha erre vágyom, elmegyek a Népszavára, és ott élem ki magam.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:20:14

Hozam az nem egyenlő a reálhozammal. Ezt jó lenne belátni...

SPU 2011.08.03. 15:21:23

nem lesz nyugdíjad mert meghalsz mielőtt jogosult lennél rá ez a realitás amiből ki kell indulni különben is milyen dolog az 10 20 30 évre előre tervezni emberek itt mifelénk az aki pesszimista valójában optimista csak még nem tudja

Layosh 2011.08.03. 15:21:26

@havenger: De b@sszus, 3 millának csak kellett volna némi hozamot termelnie 12 év alatt? Ha ezt a pénzt én lekötöm valamelyik banknál, akkor sokkal többet kapok utána, még reálértéken is.

2011.08.03. 15:21:31

Jól látható, hogy a magyar emberek túlnyomó többségének halvány lila gőze nincs a pénzügyekről. Fogalmuk nincs arról, hogy az állam mennyi nyugdíjat lesz majd képes fizetni öreg korukra, nem értik, hogy a magánnyugdíj pillére nem a teljesen, hanem a nyugdíjuknak csak egy részét fedezte volna, lévén nem is a teljes összeget fizették eddig oda, hanem csak egy részt. Azt sem értik, hogy egy ilyen rendszer nem 2-5-10, hanem 20-30-40 éves időtávra lett kitalálva. Épp ezért tették lehetővé azt, hogy az idősebbek reális kockázatot vállalva visszalépjenek, vagy rövid távon kevésbé kockázatos portfóliót válasszanak, míg a fiataloknak már kötelező volt választani. Ami pedig a reálhozamokat illeti: az az infláció feletti hozamrészt jelenti, vagyis nem a tőkéjük veszett oda, csak egy bizonyos időintervallumban néhány bank nem tudott infláció feletti hozamot hozni. A túlnyomó többség egyébként igen tisztes reálhozamot tehet zsebre.

Don Quixote de la Ferko 2011.08.03. 15:22:16

@Scagnetti:
Helyes. Dicsérd azt, akinek köszönheted a kifosztásod.
Egészségedre.

Segíts, kit szidjunk a kirablásodért? Kun Béla megfelel? Látom a valódi tettes említése kiverte nálad a biztosítékot.

kennyking 2011.08.03. 15:23:07

@travis: Nekem az ING-nél nulla.Persze , a javukra írom, hogy az OTP-ből léptem át és 98 és 2008 között sikerült 2500 ft reálhozamot produkálni.Viszont átlépéskor nem figyelmeztettek, hogy ezzel a lépéssel viszont megszívom.
Nem vagyok fidesz-fan, de a Manyupok megszüntetésével egyetértek.Aki jól kapott reálhozamot, az akár két kilót is kaphatott.Ez olyan horribilis összeg, amire lehet nyugodt nyugdíjas éveket alapozni? Na ne má'.Ez vicc.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:24:20

@Zoltanius:
Mondjuk a tőke odaveszett ha úgy nézzük ,mert az bement az államkasszába. :)
De egyébként egyet értek veled.

Scagnetti 2011.08.03. 15:25:11

@Layosh: Többet talán nem, de elnézve a produkciót, nem is sokkal kevesebbet. És mindezt úgy, hogy nem vállalsz kockázatot. A manyup viszont lutri.

pandacsökiboborján 2011.08.03. 15:25:17

elherdálták a befizetéseit az asszonynak? Akkor mit utaltak vissza az államnak? Az állam ezen idő alatt mekkora kamatot számolt volna fel?
30 év múlva a magyar állam képes lesz egyáltalán nyugdíjat fizetni?

ex-dr. vuk 2011.08.03. 15:26:40

@Alikam: naja gondolom az allam sokkal jobb gazdaja lesz a penzunknek... ahahah.
A hozamok kifizetese csak egy PR fogas volt, hogy az emberek megannyirase ragaszkodjanak a tobbi penzukhoz, amit igy az allam bezsebel, felir egy papirra (jo esetben), es ennyi. Aztan lehet lobogtatni papirt, de penz attol meg nem lesz.

Alikam 2011.08.03. 15:26:41

@Zoltanius: mit nevezel tisztes reálhozamnak? 10 milliós befizetés után 100.000-et? Az valóban tisztességes.

De megbasznám az összes bankos köcsögöt. Az összes cigányt amelyik kitalálta ezt az egész banki szart.

Mégis honna legyen gőze a bankügyekről? Talán itt olyan kurva nagyok az átlagbérek, hogy legyen reális kép arról mibe érdemes feccőlni?

Hagyjuk már, mindig ezzel jönnek, majd öcsém, ha 600.000 lesz az átlagkereset, akkor már biztos mindenki jobban fog érteni a pénzügyekhez, de amíg a számlát is alig tudják kifizetni, nemhogy tartalékolni, nemhogy annyit, hogy azt befektetni is érdemes legyen addig ne erültessük már ezt a szart, kösz.

Scagnetti 2011.08.03. 15:28:24

@luciferko: Dícsértem bárkit is, te szerencsétlen?!

Jázmin15 2011.08.03. 15:30:48

Sziasztok!
Engem is megrövidített az Axa.
Nem kellene perközösséget alkotva vádat emelni ellene? Végül is vagyunk egy "páran"! Szerintem egy jó ügyvéd találna kiskaput amivel megfoghatnánk őket. Ez még sem járja, hogy működik tovább vígan, csalja az ügyfeleket magához, mint ha mi sem történt volna!!!
Pofátlanság, hogy minden felelősség alól mentesülhet, miközben ennyi embert átvert.
Ha valki tovább gondolja és van jó ötlete én csatlakozok.
Üdv mindenkinek! Jázmin

Alikam 2011.08.03. 15:31:06

@vuk_: csak eddig az államról tudni lehetett, hogy egy rakás szar. Amikor az mnyp-ék kerültek előtérbe, ment a nagy önreklámozás, a poén, hogy kiderült, ugyanakkora szarok mint az állam, csak mint már írtam, állambácsi sosem kérkedett azzal, hogy ő a pénznek jó gazdája, ellentétben ezekkel a köcsög magáncégekkel.

Squid 2011.08.03. 15:31:17

@kennyking: "Nekem az ING-nél nulla.Persze , a javukra írom, hogy az OTP-ből léptem át és 98 és 2008 között sikerült 2500 ft reálhozamot produkálni.Viszont átlépéskor nem figyelmeztettek, hogy ezzel a lépéssel viszont megszívom.
Nem vagyok fidesz-fan, de a Manyupok megszüntetésével egyetértek.Aki jól kapott reálhozamot, az akár két kilót is kaphatott.Ez olyan horribilis összeg, amire lehet nyugodt nyugdíjas éveket alapozni? Na ne má'.Ez vicc."

Nem nem nem, könyörgöm mond azt, hogy trollkodsz és nem vagy ennyire éjsötét!!

Nem a reálhozamból fizettek volna neked nyugdíjat!

Nyugdíjat a tőke+hozamból fizettek volna ami nem 2500Ft.

A tőkét és a hozamot ellopta/államosította/megmentette a Fidesz, hogy arra költse kontroll nélkül amire akarja, mert ugye KÉT-HAR-MAD oszt jónapot.

A PSZAF által megállapított formula alapján kiszámolták a reálhozamodat (hozam - inflácíó = reálhozam) a tőkét meg államosították.

Közted és a pénztárad között létrejött magánjogi szerződést, az állam 3. személyként a felek beleegyezése nélkül megszüntetett, és a tőkédet és a hozamodat bevonta/államosította a saját céljaira.

A Magánvagyonodat!

Neked nem az ING-re kellene idegesnek lenned a 2500Huf (mennyi volt a tőke ha nem vagyok vindisgréc?) reálhozam miatt, hanem az államra aki einstandolta a tőkéd/magánvagyonod.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:31:33

@Alikam:
10 millió után biztos termelt 100 ezret,de azt nem a bank nyúlta le,hanem az állambácsi. Volt annyi a hozam,de a reálhozam nem...

SPU 2011.08.03. 15:31:35

a téli szalámit én is lájkolom respect

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:33:32

@SPU:
Veszek is egy rúd szalámit a reálhozamomból :D

Alikam 2011.08.03. 15:34:22

@Horváth Lajos: tehát azt mondod, hogy a hozam és a reálhozam közti hatalmas difik abból adódnak, hogy az állama hozamot is megdézsmálta?

Waalakee 2011.08.03. 15:34:48

@Horváth Lajos: Ezt mondjuk én tudom és elfogadom. Azt már nehezebben, hogy a 762.000,- Ft hozamra kaptam kevesebb, mint 4.000 reált az axától (1998. óta voltam tag). Az asszony meg 168.000,- kapott az Aegontól 58.000,- Ft-ot. Na ezt nem tudom elfogadni.

Hűtlen kezelés megállna vajon?

Alikam 2011.08.03. 15:36:20

@Waalakee: na ezt nem értem én sem, hogy hogyan lehetnek ekkora különbségek a hozam és a reálhozam között?

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:36:22

@Alikam:

reálhozam: hozam-infláció

De egyébként a dézsmálás se kizárt :D:D

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:38:22

@Waalakee:
Mondjuk ez több mint érdekes.
Az Aegonos brókerek csak Ibizára mentek nyaralni,az Axások meg a Kanári-szigetekre. Itt a magyarázat. :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.08.03. 15:39:25

Én meg visszakapok pár tízezret, na. Ilyen is van.

Azon is eltűnődnék a bejegyzés írója helyében, hogy jó portfóliót választott-e, illetve hogy egy portfólió teljesítményét tényleg egy gazdasági mélypontján kell-e megítélni.

Pont a legmélyebb ponton számolták fel a rendszert, és azt mondják, hogy azért, mert szar a rendszer. Vártak volna még 5 évet, amikor ismét növekszik a gazdaság, és egészen mások lennének a mutatók. De könnyebb a MNYP-on elverni a gazdasági válságot. Könnyebb a kormányzatnak másra mutogatnia.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 15:39:27

"sikerült párom 13 évnyi magánnyugdíjpénztári befizetéseit elherdálni, így az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés kapcsán 0, azaz NULLA forint reálhozamot fizetni részére!"

nos, ez egy úgynevezett csúsztatás. ugyanis a reálhozam az infláció fölött van, tehát nem hogy elherdálták a pénzt, de megőrizték reálértéken.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.08.03. 15:40:42

Nekem:
- AXA
- 2001 óta tagság,
- 4,6 mFt tőke
- 700 eFt hozam
- 0 Ft reálhozam

Csak még azt nem tudom, hogy mit tudok tenni.De valamit biztosan.
Ismeretségi körben valaki nagyon hasonló paraméterekkel az OTP-től 500 eFt hozam mellett 300 eFt reálhozamot kapott. Ezt ne magyarázza már meg nekem senki.

Squid 2011.08.03. 15:41:24

@Alikam: "na ezt nem értem én sem, hogy hogyan lehetnek ekkora különbségek a hozam és a reálhozam között?"

A reálhozam a "hozam - infláció" képlet eredményeképp jön ki, ergo ha a MNYP csinált 10% növekedése egy évben de az infláció 6% volt akkor 10%-6%= 4% lesz a reálhozam.

Az inflációs adatokat éves lebontásban PSZAF közölte a MNYP cégekkel, ott is érdemes lenne körülnézni.

A lényeg az, hogy a reálhozam NEM a teljes nyugdíjkifizetés alapja. Az a tőke+hozam amiből Orbán & co meghagyta neked a reálhozamot és a többit "megvédték" (értsd: a büdös életben többet nem látod)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 15:41:57

@Squid:

"A tőkét és a hozamot ellopta/államosította/megmentette a Fidesz, hogy arra költse kontroll nélkül amire akarja, mert ugye KÉT-HAR-MAD oszt jónapot."

úgy bizony. nem véletlen, hogy nem a teljes hozamot fizetik a mnyuposoknak, ugyanis úgy mindenki kapott volna zsét, és nem lehetne hazudozni az elherdált pénzről. amit egyébként javában herdálnak elfelé.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.08.03. 15:42:24

Amúgy meg kurva jól megvédték a nyugdíjvagyont - csak éppen nem tudjuk, hogy mire, mivel belevágták a központi költségvetésbe. Mindegy, ezen is aggódjanak majd a jövőbeli kormányok, utánuk az özönvíz...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 15:43:20

@sagia77:

"Csak még azt nem tudom, hogy mit tudok tenni."

semmit. a tőkédet és annak hozamát állam bácsi szépen elvette tőled, és elkölti.

kalapácstollú 2011.08.03. 15:43:31

@kigyurt álat: Akkor én jól jártam, mert a befizetések kb. 1.9 millát mutattak, erre jött 600 ezer hozam, melyből 2900 Ft a REÁLHOZAM!

Menjen a búsba az AXA!!!

igazságos 2011.08.03. 15:45:20

@mavo: szerintem már el is herdálták rég, csak nem kötik a nép orrára.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.03. 15:46:48

@fovarosi.blog.hu:
Nekem nem kell aggódni a nyugdíj miatt. Mire odaérek, már rég feldobom a pacskert, mert lesz vagy 80 év a nyugdíjkorhatár. A "nyugdíjjárulék" pedig nem más,mint a többi adó. Ezért szeretem ezt az országot.

kalapácstollú 2011.08.03. 15:49:27

@Vipera01: Vipera, 13 évig voltam náluk (és jogelődjeinknél), nekem 150-200 a nettóm, vállalkozásból is fizetek be és nem kaptam 3 ezer forintot sem.

nemáá 2011.08.03. 15:51:21

Nehézsorsú ING tájékoztatáskor várható reálhozam címszó alatt 183.000.- Ft-ot jelzett márciusi levelében, amely változhat. Na vajon mire változott a múlt hét csütörtökre? Szabad a gazda?
10 év alatt összeszedett 183.000.--ből 4 hónap alatt egyszer csak, 150.000.- lett.
Nem lepődtem meg. Legalább nem "0" lett.
Sikersztori részese vagyok!!!

posteulo 2011.08.03. 15:51:30

"....Az, hogy a befizetett pénzek forgatásából realizált haszonból semmit nem látott, azt „természetesnek” vesszük! Párom jólelkű EMBER, így jó szívvel hagyta Önökre a nyereséget, hiszen Önöknek sokkal, de sokkal nagyobb szükségük volt rá, hiszen kellett a jókora fizetésekre/bónuszokra/jutalékokra/székházra/céges autókra/céges partikra/céges utakra/stb. Viszont „kellemes” meglepetésként ért bennünket, hogy mára a befizetett tőkét is sikerült jelentős mértékben csökkenteni! ..."

Ha Viktoréknak nem adjátok oda önkéntesen , nem realizálttátok volna a veszteséget. Egy 30- 35 évre szóló befektetésnél nem 10-12 év alatt elért hozam a mérvadó.
Persze egy jogállamban, a választást választásnak, a lopást és zsarolást lopásnak és zsarolásnak hívják. ( lopás a manyupnak befizetett járulékrész "átirányítása" zsarolás pedig a kockázatközösségből való "kiiratkozás". (miközben a járulékod kétharmada továbbra is az államiba megy.)

Dehát Fideszék a jogállamból kigyomlálták a jogot, és helyette ültettek sok banánt.

havenger 2011.08.03. 15:51:56

@Layosh: Az inflációval megegyező hozamot termelt valószínűleg, de reálhozamot nem. Azért nem fektetheted be te mert ha nem a magánpénztár kezelte akkor úgy hívnák hogy adó és megy az államhoz.
Fura ez a "hát de ennél még én is jobb hozamot értem volna el" hozzáállás, mivel nem rendelkezhetsz a járulék fölött. Szóval vagy az állam kebelezi be és majd látod talán egyszer viszont. Vagy kockáztatsz és nyersz(hosszútávon 99% eséllyel nyereségesek az ilyen befektetések), vagy ugyan azt kapod amit az állam is adnak. Persze mindez csak a jövőben kapott nyugdíjad 25%-ra igaz. a maradék 75%ot az állam így is úgy is hozzátenné...

lerchenfelder 2011.08.03. 15:53:10

röhögök itt a népeken, hogy fröcsögnek a céges audin, a csapatépítőn meg a többi ördögtől való kapitalista mocskoskodáson. inkább csak az fáj nektek, hogy nem a TI seggetek van az audiban. és örültök, hogy majd mennyire jó lesz az állambácsinál a pénzetek?balfaszkáim, az Ipadokat meg az új állami audikat szerintetek miből finanszírozták? igeeeeeen, a nyugdíjatokból, amit most elköltöttek, tehát gyakorlatilag hiányzik az a tőke amit átutaltatok és amin esetleg hozamot lehetett VOLNA elérni. nem feltétlenül a manyupoknak, akár az állam is kufárkodhatott volna a pénzetekkel és hozamot realizálhatott volna..de NEM, vikiék még véletlenül sem ezt tették, hanem gyakorlatilag azonnal elköltötték az egészet így nyugdíjatok sem lesz, most már tuti!GRATULA! és még az elmaradt reálhozamon picsogtok egy válság-sorozatban. taps-taps-taps.

fkarpati 2011.08.03. 15:53:11

Nekem is axa 0 Ft. ??? !!!
Mondjuk nem értem, aki 1-3 éve lépett be akárhova ami nem axa, miért kap 30-50 e Ft-ot átlagban.

jobbcsapott 2011.08.03. 15:53:33

@posteulo: aha... tehát több befizetőből fizetnék ki a régebb óta tagok járadékát? piramis rendszerben? aha... fasza.

Squid 2011.08.03. 15:55:06

@mavo: "úgy bizony. nem véletlen, hogy nem a teljes hozamot fizetik a mnyuposoknak, ugyanis úgy mindenki kapott volna zsét, és nem lehetne hazudozni az elherdált pénzről. amit egyébként javában herdálnak elfelé."

Pár további Fun Fact:

A tőke->hozam->reálhozam lehetne több is, de Matolcsy tavaly október-óta átirányittatta a befizetéseket az államkasszába.

Ez azt jelenti, hogy 10 hónapja effektíve tovább lopták az emberek MNYP-ba irányított vagyonát, MIKÖZBEN mostnara kirabolták a 13 évnyi megtakarításukat.

Sehol ismétlem SEHOL a világon (még argentínában sem) csináltak ilyet. Főleg nem büntetlenül tüntetések, zavargások nélkül. Franciarországban 2 év nyugdíjkorhatár emelés miatt égett Párizs 3 hétig nonstop és a diákoktól (!!!) a nyugdíjasokig mindenki az utcán volt.

Mindenféle kontroll és transzparencia nélkül tesznek pénzzé 2000Milliárdny MNYP vagyont amit tőzsdei cégek részvényportfóliójából áll.

Annak és annyiért adják el amennyiért akarják!!! No control! Én most kezdenék rettegni ha a cégem nem Fideszközeli lenne, vagy Fideszes érdekeket sértene és a papírjaim az ő kezükben lennének.

Ez a magyar történelem legnagyobb lopása és sikkasztása lesz amihez képest az olajozás és a gripen biznisz uzsonnapénz volt.

Hülyék vagyunk mind, hogy ezt hagyjuk, és mivel hagyjuk, meg is érdemeljük!!

Martian (törölt) 2011.08.03. 15:55:11

Sok évvel ezelőtt mondtam, hogy a tökénél fogva kellene felakasztani azt, aki kitalálta a kötelező manyup-ot... kár, hogy a fidesz "kétharmados bunkósbottal" vezényelte az ebből való kivonulást.

fbal 2011.08.03. 15:55:53

Az AXA a legnagyobb rabló. Kezdetektől voltam náluk és egy szép nagy 0-t kaptam én is. Lenyúlták pofátlan módon a pénzünket.

posteulo 2011.08.03. 15:56:53

@jobbcsapott:

na ennek fussál neki mégegyszer..

kalapácstollú 2011.08.03. 15:58:28

@posteulo:
Akkor miért van az, hogy az egyik mnyp 350 ezres átlag reálhozamot produkál, az olyan kíváló, nagysikerű pedig, mint az axa 40 ezreset?

2011.08.03. 15:58:51

hát..sikeres ember nem leszel egy Francia cég befektetőjeként, hiteleseként(t.a kivételnek)
((

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:00:02

@Squid:

"A tőke->hozam->reálhozam lehetne több is, de Matolcsy tavaly október-óta átirányittatta a befizetéseket az államkasszába.

Ez azt jelenti, hogy 10 hónapja effektíve tovább lopták az emberek MNYP-ba irányított vagyonát, MIKÖZBEN mostnara kirabolták a 13 évnyi megtakarításukat."

hajszálpontosan! 10 hónap befizetése után 0 hozam keletkezett, és természetesen ezt is azokra verik, akik nem tehetnek róla.

és ennek ellenére a tagok 80%-ának, ha több-kevesebb is, de jár reálhozam, amit persze selmecigabika úgy kommentált, hogy a többség nem kap.

bazzeg, lassan úgy vagyok, ezekhez képest még pinokkió feri is maga az igazmondó juhász

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 16:00:53

@Attila F: Nagyon nem érted, mit írok. A manyupoknál NINCS garancia, ez benne a gáz, szemben az államival, ahol garnciát kapsz a pénzedre. Még egyszer: a 20 % meg SEMMIT nem keresett, pedig ezzel a fals ígérettel etették be őket, hogy miért jó az, ami eleve szar, látom, te bevetted. A tőkéjét senki nem vesztette el, ott van az állami nyugdíjak közt, garantáltan megkapja, ha eléri a korhatárt és nemcsak akkor, ha a pénztárak jól gazdálkodnak a pénzével.

A spekulációról: mindegy, hogy mit feltételezel MOST a 30-40 év múlva bekövetkező eseményekről, a mai tényeken - rossz dolog a kötelező manyup - nem változtatsz.

Az meg, hogy 99 % kérte a kifizetést, nem az az oka, hogy nem bíznának az államiban: egyszerűen kell nekik az a kevés kis pénz is a mindennapi megélhetéshez, most hozzájuthattak legálisan, ennyi.

@EÖ: Nekem is kötelezően be kellett lépnem, de ahogy téged se zsarolt meg senki, engem se, amikor választhattam, hogy visszalépjek-e az államiba. Te is azért döntöttél így, mert jobban jártál, csak sok hozzád hasonlóhoz szereted túldramatizálni a dolgokat, ezért írkálsz olyanokat, hogy „megzsaroltak”, pedig dehogy. Hogy lúzer vagy-e, azt nem tudom, messziről jött ember azt mond, amit akar, ha végigolvastad, észrevetted: nem írtam ki összeget :DDD te igen. Örülj a 400 ezrednek, szép összeg.

@fedkvas: Idióta, a kötelező manyupok eleve szar döntés volt, lásd fent. Ha nem érted, ne hangoztasd, mennyire ostoba vagy, akkor nem röhögnek ki. A maszopisták az egész országot lopták szét, ahhoz képest most jól mennek a dolgok.

altimus 2011.08.03. 16:01:31

oriasi a zavar a legtobb hozzaszolo fejeben a hozam es a realhozam nem ugyanaz!

nehany teny:

- az allam most mind a befektetett toket, mind a hozamot elvette a manyupbol kilepoktol.

- nincs olyan egyszeru befektetes (bankbetet) ami realhozamot produkal. egy bank soha nem fog inflacio feletti kamatot adni (foleg nem a kamatado levonasa utan)

- a manyupok portfolioja szigoruan szabalyozott volt, a penz kis resze volt reszvenyportfolioba fektetve, a penz zome allampapirokba, kotvenyekbe volt fektetve

- a fenti pont miatt a varhato realhozam nem lehet eleve oriasi!

- ehhez jon a 2000-1 es kisebb es a 2007-8 as joval nagyobb tozsdei eses.

- a manyup-ok mukodesi koltseget a pszaf szigoruan szabalyozta a befizetett toke %-ban.

Az igenis jo eredmeny, hogy a manyupba torteni befizeteseket mindezek ellenere a penztarak inflaciot kovetoen tudtak tartani. elenyeszo % a negativ realhozam. a legtobb esetben pozitiv a realhozam (ha nem is tul nagy) vagy nulla kozeli.

**

osszefoglalaskent: senkinek a penze nem lett ellopva. senkinek a penze nem lett eltozsdezve. a manyup-ok nem teljesitettek kiugroan. (a korlatozasok miatt eleve nem is volt erre lehetoseguk), de abszolut korrekt eredmenyt ertek el.

nagyobb realhozamot csak magasabb kockazattal lehetett volna elvarni, de akkor meg nagyobb lenne most a siras, ha valaki bukta volna a befizetett penz egy reszet.

a manyup penz megvan, 2700 milliard. ha ez a penz ment volna az elso pillerbe akkor ma ebbol egy filler nem lenne.

szomoru latni azt, hogy a kormany hazug demoagog szoveget hogy be lehet sok emberrel etetni. a penzugyi kultura abszolut hianya sut a legtobb hozzaszolasbol.

aki most fel van haborodva hogy fel lesz haborodva akkor amikor evek mulva ki fog derulni, hogy nincs mibol f/k elso pilleres nyugdijat fizetni? hogy fel lesz itt mindenki haborodva, hogy a beigert +25%-bol nem fog semmit latni mert azt az orban kormany elkoltotte 2 ev alatt.

akos147 2011.08.03. 16:02:07

nekem is axa mnyp volt, 28 ezret kaptam és örülhetek

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:03:10

@kalapácstollú:

na, és képzeld el, hogy a fundok hozama sem ugyanannyi, sehol a világon. nahát, nahát. ugyanakkor tőkéből az egyik csapat ennyit hoz ki, a másik meg annyit, nahát, nahát. sőt, kapaszkodj meg, ugyanannál a társaságnál ugyanannak a tőkének is más lesz a hozama, ha az egyik és más, ha a másik portfóliót választod.

mik vannak, de tényleg.

lerchenfelder 2011.08.03. 16:04:02

@jobbcsapott: most sikerült az állami nyugdíjrendszer működését megfogalmaznod, ugyanis az pont így műxik. az tartja ideig-óráig életben, hogy ilyen magas a halandóság, és sokan befizetik/befizették a járulékot, majd elpatkolnak 60 pár évesen.

Anselmo 2011.08.03. 16:05:19

Ez a magánnyugdíjpénztár mekkora ÁTVERÉS volt!!! Most kezdek örülni, hogy államosították - már kezdem azt hinni, hogy jól jártam.

Egyéves Önkéntes 2011.08.03. 16:05:51

@Géza, kék az ég!: nem zsaroltak meg?
akkor miért kellett arról nyilatkozni, hogy maradok? miért nem arról kellett, hogy nem maradok, mint minden más esetben?
miért mondták, hogy kiírom magam a rendszerből, miközben továbbra is vonják tőlem a járulékot?

neked fizetnek ezért, hogy véded a védhetetlent?

lerchenfelder 2011.08.03. 16:06:41

@Géza, kék az ég!: "szemben az államival, ahol garnciát kapsz a pénzedre"

na ezt a faszságot honnan veszed? az valóban garantálva van, hogy kapsz, az viszont nincs, hogy mennyit és ezt bármikor változtathatják, ergó ha szarban van állambácsi, akkor fogják magukat és lecsökkentik 1ft-ra a nyugdíjadat és csokifutyi. a manyup ezt nem teheti meg.

altimus 2011.08.03. 16:07:17

@Géza, kék az ég!:
> szemben az államival, ahol garnciát kapsz a pénzedre.

?? mi van ??

mi ez a garancia? az hogy viktor azt modta? ne nevettesd ki magad.

nezd meg a mo-i korfat, a prognosztizalt korfat, a foglalkoztatottsagot, a prognosztizalt gazdasagi palyat es a jelenlegi eladosodottsagot stb stb. kizart, hogy a feloszto-kirovo rendszer onjaro legyen a jelenlegi feltetelek mellett.

az allam az f/k nyugdijakat jelentosen fogja csokkenteni, vagy ugy elinflalja a penzt hogy ezt el fogja erni.

egyszeruen az f/k rendszer nem kepes a jelenlegi szinten nyugdijat fizetni 10-20 ev mulva.

ebben minden szakember egyetert. ez nem politikai kerdes, hanem elemi matematika.

s.krisz 2011.08.03. 16:07:25

Ugyanebben a cipőben járok én is és perben gondolkodom. Alakítani kellene egy pertársaságot....
Ötlet/jelentkező??

Tedat 2011.08.03. 16:07:33

@Squid:
"Franciarországban 2 év nyugdíjkorhatár emelés miatt égett Párizs 3 hétig nonstop és a diákoktól (!!!) a nyugdíjasokig mindenki az utcán volt."

Magyarországon meg az előző kormány 60-ról 65 évre emelte a nyugdíjkorhatárt, és senkit se érdekelt.

Érdekes.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:07:57

@Géza, kék az ég!:

"A tőkéjét senki nem vesztette el, ott van az állami nyugdíjak közt, garantáltan megkapja, ha eléri a korhatárt"

bazmeg, a legdurvább az egészben az, hogy ezt a nyilvánvaló ostobaságot nem csak te hiszed el.

az állam egy lófaszt adja vissza a tőkét, a nemlétező hozamát meg pláne nem. az állami nyugdíj nevezetű pilótajáték keretében ad valamennyit az aktuális befizetők befizetéseiből, oszt örülj.

én kötelezővé tennék valamiféle alapfokú pénzügyi oktatást, mert egyszerűen hihetetlen, milyen hülye elképzelései vannak ezekről az embereknek.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:08:49

@Alikam: minek, minek? Azért, mert az emberek meghülyülnek, ha pénzről van szó. 10-ből szerinted hány ember ne tapsolná el a huzatba dugott pénzét idő előtt? Talán ha 1 lenne, aki egyáltalán nem nyúl hozzá 70 éves koráig, de talán még annyi sem. Ezért is jobb ez, mert nem költhető el a pénz játékgépre, hanem biztosan a nyugdíjra fog menni. Azaz már nem, most államadósságra megy el.

Hogy most csak 1 forint vagy 1 millió volt a hozam, teljesen irreleváns. Ez még mindig az ember nyugdíjra félretett pénze, csak azzal érdemes számolni, csak azt garantálta az állam. Ha valakinek csak 1 forint haszna is volt, az már szerencsésnek mondhatja magát, mert a mai rendszer (és az azelőtti) szerint még 1 forintot se kapott volna.

Hogy mibe fektesd a pénzt, azt nyilván nem itt tárgyaljuk meg, de az biztos, hogy a manyup pénz nem hagyományos befektetés, hanem inkább bespájzolás a jövőbe. Kamatokról meg elmaradt bevételekről okafogyott beszélni, ez sosem erről szólt, hanem hogy a tőke mondjuk 30 év után is ott legyen, értékét megőrizve (tehát követve az inflációt).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:09:18

@Tedat:

"Magyarországon meg az előző kormány 60-ról 65 évre emelte a nyugdíjkorhatárt, és senkit se érdekelt."

amit baromi ügyesen csinált, ugyanis éppen most emelkedett (férfiak esetében) 60-ról 62-re ...

gycs 2011.08.03. 16:09:18

Kíváncsi leszek én is vajon tényleg annyit fizet az AXA amennyit írt és lesz-e valamilyen elszámolás mellé?
Csak azért érdekel, mert ha az OTP 1m tőke + 300e hozam után 70e-t fizet,akkor az AXA nem tudom hogy fizethet 1,8m + 500e után 12e-t!!!

Skywalker_Lajos 2011.08.03. 16:10:02

@Zoltanius: Teljesen igazad van abban amit írtál.

De egy kérdés: a befektető (biztosító)azért van ott hogy profitot termeljen. Te meg csak azt hallod hogy évről évre mennyivel nő a bankok/biztosítók bevétele. Akkor azért egy kicsit elgondolkoztató az, hogy 3 millás befizetés után pár ezer forint a reálhozam, nemde?
Mikor jött a válság kuncsorogtak a bankok a kormányoknál, hogy segítség ki őket. Mikor meg bevezették a bankadót akkor meg sírtak.
Azt ugye te se és a többi nagyon okos hozzászóló sem gondolja, hogy azon a több 100 millió / milliárd forinton amihez a biztosítók a magánnyugdíjrendszeren keresztül jutottak hozzá ők is csak ennyi reálhozamot generáltak?
Ezért embert alkalmazni kész pazarlás volt.

Nem számítok nyugdíjra de amikor lekötés és kockázat nélkül csinálok neked most is 5 millió forintból havi szinten nettó 15 ezres kamatbevételt akkor azt hiszem az emberek jogosan vannak kiakadva, hogy mit is csinálnak a bankok, biztosítók a befizetéseikkel.
Tény az állami rendszerben ennyit sem fialt volna a pénz.

whale 2011.08.03. 16:10:31

@Attila F: Haggyad mán. Ha a sok sötét gyökérnek halvány fingja lenne a pénzhez, AZNAp gyújtotta volna viktátorra a Parlamentet, amikor benyögte a manyup államosítást. De nem. Néztek bambán, mint bornyú az újkapura. Sem azt nem értik, hogy mi az a TŐKE, sem azt, hogy mi az a HOZAM, sem azt, hogy mit jelent a REÁLHOZAM.
Fillérekért és pár üveggyöngyért ÖNKÉNT odaadták a pénzüket az alcsúti focistának. MEg is érdemlik, hogy nyugdíjas korukba állami nyugdíjat kapjanak...:DDDDD

lerchenfelder 2011.08.03. 16:11:03

@altimus: "a manyup penz megvan, 2700 milliard."

ezzel vitatkoznék, a pénz nincs már meg.
ígéret van rá, hogy majd egyszer valamit kifizetnek belőle. nyilvántartják, de maga a pénz már fizikailag nincs meg, ellentétben a manyupokkal, ahol nyomon követhető eszközökbe volt fektetve, még ha azok nagyrészt állampapírok voltak is.

Jázmin15 2011.08.03. 16:11:19

@s.krisz: Néhány bejegyzéssel korábban én is ezt vetettem fel, remélem ügyvéd is van az átvertek csapatában.

2011.08.03. 16:11:41

"A tőkéjét senki nem vesztette el, ott van az állami nyugdíjak közt, garantáltan megkapja, ha eléri a korhatárt"

Sajnos ezt a butaságot sokan elhiszik, és még örülnek is, hogy leesik egy kis pénzt, amit a csúnya, rabló bankoknak kell kifizetniük, és akkor mehet mosógépre, meg LCD TV-re. Kb. így gondolkodik a magyar, és ezzel tisztában volt Orbán Viktor és baráti köre is, épp ezért ördögi az egész böszmeség, amit tettek.

whale 2011.08.03. 16:13:14

@altimus: Te ilyeneket ne mondjál neki, mert elolvasni sem tudja, nem hogy értelmezni.
Sötét suttyók országa lettünk, az van. Akinek egy csöpp esze van, MENEKÜL!!!

lerchenfelder 2011.08.03. 16:14:41

az meg a másik, hogy az emberek itt fröcsögnek a reálhozam miatt, ami tulajdonképpen extra, a lényeg a tőke.

Pici Bob a hangya · http://baratiajanlat.hu 2011.08.03. 16:14:48

A hangya gazdaságban nincsenek ilyen problémák! Együtt 10-szer akkora teljesítményre vagyunk képesek, mint egyedül! És nem bízzuk másokra, csak egymásra magunkat... A bizalom hiányzik belőletek egymásban, és a közösségeitek erejében.

NurseRosetta 2011.08.03. 16:14:50

Szuper! Én 1997-Winthertur.aztán CredigenSw, aztán AXA . = 3350Ft,- Hurrá! Megérne egy közösségi pert!

2011.08.03. 16:15:33

@Skywalker_Lajos: Megismétlem: amikor tőzsdei eszközökbe és kötvényekbe teszed a pénzt, akkor az teljesen más helyzet, mintha egy sima banki betétbe tennéd 1-2-3 évig. Sokkal nagyobb lehet az ingadozás, és ha épp egy olyan pillanatban vetetik ki veled a pénzt, amikor lejtmenet van vagy volt (nem is kicsi), akkor előfordulhat, hogy még a tőkédet sem látod viszont. Hosszú távon azonban csak nyertek volna az emberek is és az állam is a felszámolt rendszerrel. Másrészt nem értem, hogy akik most nagy hozamokat szeretnének realizálni, azok miért nem hisznek a "munka alapú társadalomban" és miért akarnak "nyerészkedni", "tőzsdézni" magas hozamokkal? Nem hiszik el ők sem a kormány ostoba szövegeit?

Tedat 2011.08.03. 16:15:53

@altimus:
"mi ez a garancia? az hogy viktor azt modta? ne nevettesd ki magad."

Viktor? Aki 30 év múlva megy nyugdíjba, azt mit érdekli a Viktor?

Addig lesz 5-6 választás.

agyamputáltak 2011.08.03. 16:16:33

@kennyking:
te nem igazán érted ezt a tőke-hozam-reálhozam-nyugdíjrendszer szisztémát de azért hőbörögsz :)
én is hőbörgök, csak éppen azon, hogy a TELJES(!) hozam jár(na) - a tőkerészt most ne vitassuk az messzire vezet - de a rohadék kormány ellopta
azon is lehet vitatkozni, hogy az mnyp rendszerben szükség lett volna-e átalakításra, szabályok módosítására, de az legalább a tiéd lehetett volna és láthatnád, hogy kenyérre se lesz elég, most majd nem látod, csak lesel ki a fejedből, hogy majd szart se kapsz már
legalább magadnak már elkezdtél félre tenni vagy majd várod a sültgalambot?

hexx 2011.08.03. 16:17:06

Hát az hogy ez a történet idekerült, engem is arra késztet hogy leírjam az enyém. Én is kb 14 éve váltottam és az OTP magánnyugdíjpénztárra bíztam a pénzem ...sajnos. Ami érdekes hogy a 14 év alatt befizetett összeg most mínusz - 80. 000 Ft hozamot termelt. Persze mister Csányi úr ettől függetlenül minden évben gyarapította valahogy azt a kis 2000 milliárdos becsült vagyonát. Hát nem érdekes hogy nekem végig szar volt a portfólióm neki pedig nem. :( Szomorú hogy ehhez folyamodnak a bankok és finoman szólva is nemcsak akkor lopják meg az embereket amikor hitelt adnak hanem amikor a pénzüket fektetik be akkor is. Remélem egy verőfényes dicső napon majd kirohad a kocsijának a kereke olyan 150 es tempónál a fent említett bankárnak vele együtt.

lerchenfelder 2011.08.03. 16:17:09

@Zoltanius: jajaj, ingoványos területre tévedtél, még a végén lekomcsiznak :)

Mediacapa 2011.08.03. 16:17:16

Sziasztok! Sajnos nem tudtam minden kommentet végigolvasni, de nemcsak az Axánál 0 a reálhozam. Én az Évgyűrűk növekedési portfóliójában húztam le 11 évet és ugyancsak 0 forintot kapok. A poén az egészben, hogy az Évgyűrűk búcsúzásképpen ajánlotta egyéb befektetési szolgáltatásait... Ezek után?
Igazából nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel és nem is igazán számoltam innen pénzzel. Az azért böki a csőrömet, ha arról beszélnek, mennyire jól működtek ezek a pénztárak... Hát nem, pontosabban több nem.

Tedat 2011.08.03. 16:18:44

@lerchenfelder:
"ígéret van rá, hogy majd egyszer valamit kifizetnek belőle. nyilvántartják, de maga a pénz már fizikailag nincs meg, ellentétben a manyupokkal, ahol nyomon követhető eszközökbe volt fektetve, még ha azok nagyrészt állampapírok voltak is."

He-he-he. Jajj, de okos vagy te!

Szerinted mi az, hogy "állampapír"??

Elmondom: egy ígéret arra, hogy X év múlva kapsz majd Y Forint + kamatot az államtól.

Kivéve ha csődbe megy az állam, mert akkor nem kapsz. Vagy megadóztatja az állam... És kitörölheted.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:18:59

@agyamputáltak:

"én is hőbörgök, csak éppen azon, hogy a TELJES(!) hozam jár(na) - a tőkerészt most ne vitassuk az messzire vezet - de a rohadék kormány ellopta"

amiben az a vicc, hogy mindenütt csak a lenyúlt tőke összegét említik, holott az inflációval számolt hozam sem két fillér, elképzelhető, hogy van, akinél túlhaladja a tőke összegét ...

Joooe 2011.08.03. 16:20:02

Hozzátartozik a reálhozam kérdéshez, hogy direkt csalósra csinálta a kormány, hogy a zemberek örüljenek. Nincs ugyanis beleszámolva a működési költség (kb. 4,5%), csak a költségek levonása utáni maradékból számolják a "hozamot".
A hozamot ugye ép ésszel valahogy úgy szokás számolni hogy a befektetett pénz + a termelt többlet - a költségek - amortizáció(infláció). Itt a költséget mintha csak úgy ajándékba adtuk volna a pénztáraknak, nem számít bele a képletbe.
Ennek köszönhetően ha ez elvárt egyenleget úgy számoljuk, hogy a havonta befizetett összegeket valorizált értéken összeadjuk, akkor az én manyupomnál (otp-ről ing-re váltva) elvileg minimális mínuszban vagyok, de köszönhetően a trükkös számításnak (hogy a befizetett pénz egy részét működési költség címén elfelejtjük, azaz 4,5% veszteségről jóindulatúan megfeledkezünk) kb. 140e hozamról van szó pillanatnyilag.

A kormány számítási módszere arra jó, hogy befogja a zemberek száját, annyiból káros, hogy valótlanul jó színben tünteti fel a manyupokat, mintha lenne reálhozam.(Bár utóbbi gondolom nyilván nem célja a fidesznek, csak elviselt mellékhatás a pénzosztáshoz)

Buzáné 2011.08.03. 16:20:03

Ennyi elfuserált pénzügyi analfabétát! Meg is érdemlik a munka alapú keleti társadalmat.

t0thl 2011.08.03. 16:20:14

Az ING fizetett nekem rendesen.

Szerintem a nem komoly cégek nem fizetnek. Azok, akik továbbra is működni akarnak, perkálnak. Most eldől melyik cég jött létre csak a nyúlás reményében. Képzelem mennyire volt biztos a nyugdíj az AXA-nál.

Makkasz 2011.08.03. 16:22:14

80% realhozamot kapott. A maganynugdijpenztar szabadon valaszthato. Azon belul a portfoliok is. At is lehet lepni.
Szerintem sok hulye benyelte a Fidesz szoveget a vagyon eltozsdezeserol.
Most konkretan nullazodott a figura vagyona, mikor betolta az allamhoz.
OMG

vandorfenyo 2011.08.03. 16:22:15

Mindenkinek, aki a realhozam miatt sirankozik, azt uzenem, hogy NEM KELLETT VOLNA VISSZALEPNI az allami rendszerbe.
Fogjatok fel, hogy nem a realhozamot buktatok el, hanem az OSSZES MEGTAKARITASOTOKAT!
A nyugdijatok nem a hozambol lett volna fizetve, hanem a toke+hozam osszegebol.
Itt mindenki sir 10e-100e Ft-nyi hozamok eltunesen, de senki sem siratja azt a tobb milliot, ami a toke volt a szamlajan. Az VOLT a maganvagyona.
Miert nem azt siratjatok? Mert annak is bucsut lehet inteni, az mar most tisztan latszik, amekkora kozgazos zsenik iranyijak a magyar gazdasagpolitikat.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:22:19

@Géza, kék az ég!: "A tőkéjét senki nem vesztette el, ott van az állami nyugdíjak közt, garantáltan megkapja, ha eléri a korhatárt "

Jézusom, mondd hogy nincs szavazati jogod, kérlek!!! Ezt nem hiszem el, hogy ezt elhiszi valaki? Vagy ezeröccázat kapsz érte zsebbe, hogy tapsolj nekik? :DDD

2011.08.03. 16:23:32

én ötezer forintot kaptam a hozzáértő AXA-tól.
Meg egy levelet 2009-ben, hogy annyira kirobbanóan sikeresek voltak, hogy -5%-os hozamot produkáltak.

buffybot 2011.08.03. 16:24:20

Én is gratulálok a kitűnő gazdálkodáshoz, sikerült 13 évi befizetés után 10000 FT reálhozamot produkálni. Talán nem véletlen, hogy a kifizetésekről szóló cikkekben a reálhozamról nyilatkozó biztosítók között sehol nem találtam az AXA-t. Láttam viszont egy kimutatást, ahol kiderült, hogy az Erste és az AXA teljesített a legrosszabbul.

Soha többet AXA! Remélem akik ezt olvassák okulnak belőle!

agyamputáltak 2011.08.03. 16:24:22

@Skywalker_Lajos:
ez ilyen almát a körtével, hogy jön ide fix ötmillió összehasonlítása a bankbetét vs. mnyp hozamokkal???
nem mondom, hogy nem lehetett volna, jobban csinálni, nyilván, de a demagógiát hagyd meg a viktornak, ugyse tudod legyőzni a rutinját :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:24:44

@Skywalker_Lajos:

"Akkor azért egy kicsit elgondolkoztató az, hogy 3 millás befizetés után pár ezer forint a reálhozam, nemde?"

még mindig reálhozamról beszélünk. akinek volt reálhozama, annak a tőkéje a hozammal együtt megőrizte az értékét, ami az állami rendszerhez képest maga a kánaán

továbbá, mint azt válaszban megkaptad, a piaci tőkebefektetés már csak ilyen: évente változik, hogy most éppen nyertél vagy veszítettél rajta.

Betelgeuse-2 2011.08.03. 16:26:18

Rövid leszek. A reálhozam az infláció feletti hozamot jelenti. Bátyám, ING: bennragadt 4,8 milliója (azaz felajánlotta Viktornak, lelkesen), amiből múlt pénteken utalt neki az ING 516.000,-Ft reálhozamot. Ez ugye NEM a teljes hozam, ez a REÁLhozam.
Nekem tegnapelőtt hétfőn utalt az MKB. Év végén 2,3 millió Ft-om volt bent, és reálhozamnkét kaptam 194.308,-Ft-ot. Ez nem olyan jó, mint az ING, de soha rosszabbat. Szóval ez REÁLhozam, az infláció feletti hozam. Az inflációval megegyező hozamot, a tőkével együtt, felajánlottuk Matolcsy hagymázas őrületéhez.
Selmeczi Szenátor Gabriella és Szíjjártó megmondó Péter ordas hazugságai lelepleződtek: ha a pénztártagok 81%-a kap reálhozamot, azaz egy pénzügyi termék az igénybevevők 81%-a számára hozamot hoz, nos, akkor az a pénzügyi termék rossz vagy jó? A Fideszre szavazók úgy válaszolják meg ezt a kérdést, hogy tudják: a Fidesz a választásokon 53%-nyi szavazatot kapott...

wattafilling 2011.08.03. 16:26:19

@hawkeye: mert a "pénzügyi termék" az smafu? 8-)

alpaca 2011.08.03. 16:27:50

@mavo:

ha ez szerinted jó, akkor én szívesen kezelem a pénzedet. veszek belőle állampapírt, te meg 20 év múlva visszakapsz ugyanannyit. persze, súlyozva az inflációval. rendben?

vandorfenyo 2011.08.03. 16:27:55

@buffybot:
es a 13 ev alatt hany millios volt a befizetesed, a toked? majd, ha 25-30 ev mulva nyugdijas leszel es az allam szettarja a kezet, hogy bocs, nincs mibol nyugdijat fizetni, akkor majd leirod vegre, hogy soha tobbe Fidesz?
Nem veszed eszre, hogy a veszteseged tulajdonkeppen a Fidesz szamlajara irhato, hiszen ok szuntettek meg a rendszert...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:27:57

@redlands:

"Itt mindenki sir 10e-100e Ft-nyi hozamok eltunesen, de senki sem siratja azt a tobb milliot, ami a toke volt a szamlajan. Az VOLT a maganvagyona. "

no igen, ez a durva. a postban szereplő levélíróról is csak annyit tudok mondani, megérdemelte, ha annyi esze van, hogy azért sír, mert nem kapott vissza semmit, miközben elszedték tőle a befektetését plusz annak a hozamát.

Kivlov 2011.08.03. 16:28:51

@redlands:
magánvagyona, ja. meg mellé az a pár misi ami ráosztódik a kiesett manyup pénzek miatti állami hitelfelvétel miatt...

Betelgeuse-2 2011.08.03. 16:29:56

@buffybot:
Önmagában semmit nem mond, hogy te 10e Ft reálhozamot kaptál, vagy az előtted szóló meg 5eFt reálhozamot. Mert mi a tőke? Ha 30e Ft tőkére kaptál 10e Ft reálhozamot, az kurva jó! De ha 30 millió tőkére kaptál, az kurva rossz.
Nyilván az a 19%, aki nem kapott ilyen-olyan okokból reálhozamot, az most szarul érzi magát, ezt megértem. De azért nálunk a gimiben 81%-os matek dolgozatra 5-öst kaptunk...

ave 2011.08.03. 16:30:37

Talan nem akkor kellene a realhozamot nezni, amikor a leheto legkevesebb...
Semmi gond nem lett volna a hozamoddal ha megvarod vele a nyugdijas korodat. "Hosszu tav", nem tom' ismered-e a kifejezest.

De latom szelmeci fele agymosas tenyleg atmegy, nem hiaba csinaljak.

altimus 2011.08.03. 16:31:05

@Tedat: azt elfelejtetted hozzatenni, hogy az atlageletkor a rendszervaltas ota megnott vagy 10 evvel :)

vandorfenyo 2011.08.03. 16:31:11

@Kivlov:
szerintem ne kezdjuk el ezt a parttalan vitat. Meg a narancsos nagyokosok is (sot a torvenyuk szovege) is elismeri, hogy a MANYUP penz a tagok MAGANTULAJDONA... VOLT... Nekem megmaradt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:32:31

@alpaca:

én meg akkor cserébe ugyanígy kérem a te pénzedet, de természetesen nem fektetem be, hanem fizetek azoknak, akik korábban fizettek be nekem, és majd neked is abból fizetek valamit, amit majd akkor fizetnek be az akkori szerencsétlenek az akkori pilótajátékba. ja, és persze ezért a bonyolult műveletért levonok költséget is, nehogy már csak az iksz évtizedes inflációt bukd be.

altimus 2011.08.03. 16:33:05

@lerchenfelder: ugy ertettem a manyup penz megvolt. ma mar nyilvan nincs meg :)

ferlin 2011.08.03. 16:33:08

Azért azt szerintem be kell látni, hogy a jelenleg dolgozóktól várnák el:
- egyrészt, hogy az állami nyugdíjba befizetésekből tartsák el a jelenlegi nyugdíjasokat
- másrészt MNYP-be befizetéssel gyűjtsék össze a saját nyugdíjukat
- harmadrészt neveljék fel a köv generációt, akik majd dolgoznak, amikor ők nyugdíjasok lesznek (erre azért van szükség, hogy legyen mire költeni a pénzt)

Nem nyilvánvaló, hogy ez így nem fog menni? de. Sokkal jobb az államnak (és benne minden egyes embernek), ha pl az államadósságot csökkentik belőle. Azt, amit tavaly meg tavalyelőtt, meg a korábbi években azért vettek fel, hogy a nyugdíjasok kapjanak valamit.

Emberek: szüljetek inkább gyereket, mert ha más nem is, ők majd gondoskodni fognak rólatok, amikor öregek lesztek! Legalábbis ha jól nevelitek őket. Ez az igazi "öngondoskodás"!

Kivlov 2011.08.03. 16:33:46

@redlands:
ki mondta, h nem az volt? de ha van 1 misi betéted meg 2 misi hiteled, akkor lóf*szod sincs!!!

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 16:34:10

@EÖ: Nem biza! Választhattál, maradsz vagy mész, ehhez kellett egy nyilatkozat, semmi több. A kérdéseid azt mutatják, nem érted a témát - akkor minek beszélsz róla?

@lerchenfelder: az állami nyugdíjrendszer már csak ilyen, gondolom, te maradtál a manyupnál.

@altimus: Visszatérünk a kérdésre 10-20 év múlva, oké?

@mavo: bazmeg, akkor menj és változtass ezen a szerinted rossz rendszeren! Senki nem mondta, hogy visszakapod a tőkédet, még a manyup sem, de jól esik vele dobálózni. Mit akarsz visszakapni a "nemlétező" hozamból??? A pálya előtted is nyitott, legyél oktatási miniszter, annál a hülye Pokornyinál bárki jobb lenne :DDD

@Tapogatott Kukorica: Jó lenne, ha nem neveznél Jézusnak, megteszi a Géza is. Van szavazati jogom, gúnyos mosollyal szavaztam le az előző rendszert - fáj, mi? :DDD

puffatag 2011.08.03. 16:35:06

a 2005 előtt csatlakozók mindegyike kapott reálhozamot!!!! a válság miatt a 2005 után csatlakozók jártak rosszul, de pár év múlva már ők is reálhozamot kapnának... azon tünődöm, hogy a fideszesek csak ostobák, vagy ekkora gazemberek, hogy ezt is megpróbálják kimagyarázni... szerintem is-is

alpaca 2011.08.03. 16:35:33

@mavo:

ok, de abból az államival megegyező havi apanázs legyen amint elérem a nyuggerkort egészen a jobblétre szenderülésemig! ne csak az átadott mogyit szortírozgasd, hanem annak sokszorosát! :)

Kimberli1 2011.08.03. 16:36:26

Az én párom is az AXA-nál volt a kezdetektől (igaz az elején más cég volt, de átvette az AXA). Az átlaghoz képest jól keresett külföldi kiküldetések stb. Folyamatosan 1999-től dolgozott, reálhozama: 0 azaz NULLA forint. Minden évben az értesítőben azt olvastuk, hogy kiemelkedően teljesít az AXA, legnagyobb hozamok náluk vannak, így meg sem fordult a fejében a váltás.
Én az Allianznál voltam, 1,5 évet melóztam összesen, fele annyi bérért, mint a párom a többi év alatt Gyesen voltam, mégis kaptam vissza, több, mint 47000 Ft-ot.
Nem lehetne összefogni, és együtt pereskedni, hogy hűtlenül kezelték a pénzt, elherdálták, és közben folyamatosan hazudtak, hogy Nekünk milyen jó, hogy Őket választottuk???
Remélem, hogy akinek van még köze ehhez a céghez, Önkéntes pénztár, biztosítás stb. otthagyja őket örökre!

jumping73 2011.08.03. 16:36:40

Amúgy köteleztek valakit annak idején, hogy m.nyugdíj pénztárat is válasszon az állami nyugdíj kiegészítésére? Sztem nem. Ha meg választott, de sz@rul, akkor kit okolhat? Hm...hm...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:36:57

@Skywalker_Lajos:

"Mikor jött a válság kuncsorogtak a bankok a kormányoknál, hogy segítség ki őket."

nálunk egy büdös kanyi segítséget nem kértek, és természetesen nem is kaptak kaptak a bankok a válság idején. le kéne már állni erről a legendáról ... ahol kaptak, ott van jogalapja a bankadónak (és több helyen valóban ezzel indokolták a nálunk bevezetettnél jóval alacsonyabb adót), nálunk meg ez csak egy adó a sok közül, amit az adóztatottak szépen áthárítanak az ügyfelekre.

ferlin 2011.08.03. 16:37:15

@redlands: jól csináltad. Aludj csak a pénzeden, miközben a szüleidnek kenyérre sem jut majd a nyugdíjból.

A dolog csak úgy működik, hogy aki dolgozik az tartja el az országot. Máshogy nem fog menni! Akárhogy is igyekeztek! Azt kell megoldani, hogy amikor mi nyugdíjasok leszünk, többen dolgozzanak mint most. Ekkor lesz nyugdíjunk. Különben nem.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:37:16

@Kivlov: van egy-két-sok ország, ahol el tudták intézni tárgyalás útján, hogy ezek a kieső pénzek el legyenek könyvelve normálisan, még kamatot se kell fizetniük. Egyedül Orbánnak nem sikerült, mivel ő nem volt hajlandó tárgyalni, inkább kokit osztogatott. Íme az eredménye.

Skywalker_Lajos 2011.08.03. 16:37:34

@mavo: Ha a munkahelyeden mindig csak a minimumot hozod, ergo a céged nem gyarapszik, szerinted nem fognak picsán rúgni? A befizetéseid 4,5%-át arra vonták le hogy odafigyeljenek a pénzedre.

Szerinted a magánynyugdíjpénztáraknak is ennyi hozamuk keletkezett a befektetett sok milliárd után?

Alikam 2011.08.03. 16:38:07

@jumping73: volt egy időszak, bizonyos kritériumokkal kötelező volt az mnyp. Igen.

Kimberli1 2011.08.03. 16:38:41

@puffatag: Ez nem igaz! Lásd az előző írásom, 1998 év végén csatlakozott a párom és nulla forintot kapott!!!!

a_balazs 2011.08.03. 16:38:53

@Waalakee: bobek07-tel is e körül forgunk. valahogy csak nem stimmel, hogy trv. szerinti portfoliókat alkalmazva ekkora különbségek jöjjenek létre. még növekedési pf-ben is 62,5% az állampapír arány, ami végülis ua. minden pénztárnál.
Mellesleg előttem van az ERSTE 2010 februári hírlevél, benne ezzel: "Az ERSTE Nyp [...] büszke a 2009.évben, illetve az elmúlt 10 évben elért befektetési hozamaira, amelyek minden portfolió esetében meghaladták az átlagos infláció mértékét."
Akkor hogyan is lett negatív a reálhozam?

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:39:48

@Géza, kék az ég!: nekem nem fáj, hogy leszavaztad a komcsikat. Az fáj, hogy újabbakat tettél a helyükre.

Meg az, hogy nem valamiÉRT szavaztál, hanem valami ellen... De mondom, nem vártam több értelmet egy Fidesz-Mszp szavazótól :D

Skywalker_Lajos 2011.08.03. 16:39:50

@Alikam: pontosan.
Sőt nekem a koromnál fogva előírták hogy a legkockázatosabb porfólióba kell kerülnöm, mert majd 40 év múlva az milyen fasza lesz nekem.

alpaca 2011.08.03. 16:40:02

@mavo:

az eib-től felvett 440 millió euro, amit kiszórtak a bankoknak, hogy ne álljon le a gazdaság hitelezése nem segítség volt?

Kimberli1 2011.08.03. 16:40:20

@jumping73: Igen köteleztek!! 1998 dec 31-ig a 40 év alattiaknak kötelező volt belépni!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.03. 16:40:26

Ennyi poszt egy kis fidesz alamizsnára:)))

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 16:41:03

Azert ki fog engem karpotolni, hogy par eve amikor valasztani lehetett, hogy milyen kockazatu befektetesbe tegye az alap a penzem, akkor racionalisnak a "legkockazatosabb" portfolio tunt. Hiszen tobb, mint 30 ev volt a nyugdijbamenesemig.
Viszont a manyup-ok megszuntetesevel, az a dontes teljesen irracionalis volt. Ha tudom, hogy 5-6 ev mulva megszunnek es a realhozamot fizetik ki, akkor a legbiztonsagosabb portfolioba fektetek.
A ket hozam kozotti kulonbozetet elbuktam. Ezt nem az allamnak kellene fizetnie? Hiszen miatta valasztottam "irracionalisan"?

vandorfenyo 2011.08.03. 16:41:08

@ferlin:

Bar qrvara nincs kozod hozza, de havonta tamogatom a szuleimet es van penzuk kenyerre.
Es, ha elhiszed, hogy 20-25 ev mulva megfordul a demografiai trend, akkor sajnalni tudlak. Kesulj fel egy nagy koppanasra.

jumping73 2011.08.03. 16:41:29

@Alikam:
De választani akkor is lehetett hová köt szerződést az ember. Meg utána is bármikor. :)

a_balazs 2011.08.03. 16:41:41

@jumping73: bizony, köteleztek. annyira, hogy államit nem is választhattunk, amikor ezek a mnyp-k indultak, valahol 98-99 körül. na és akkor mi alapján is választottunk volna? semmi előzmény nem volt.

jobbcsapott 2011.08.03. 16:41:50

@lerchenfelder: nem teljesen, ugyanis az állami az az adott hónapban befizetettből gazdálkodik míg manyupék éveket játszadozhatnak a pénzeddel és közben ha mondjuk beüt egy krakk (ahogy tette) nincs semmi reálhozamod, nincs semmi nyereséged. (tisztelet annak a párezernek...) Nullszaldó vagy veszteség viszont annál több.
De az állami nyup teljesen más elgondoláson alapszik, nem profit céllal lett létrehozva! Ez a legalapvetőbb különbség és ezt hagyjátok ki a számításból! (mondjuk nem is lehet számszerüsíteni ezt.)

dwr 2011.08.03. 16:42:08

Azt tudjátok-e, hogy mennyit költségelt el az AXA a saját alapkezelőjén keresztül, egy táblázatban láttam : 6,5 milliárd visszafizetésére kötelezte a PSZÁF, de ők vitatták, szerintem még mindíg nem írták jóvá a tagok számláján.Na így és ilyen trükökkel tüntették el a reálhozamunkat. Tud erről valaki valamit valyon visszautalták már az elköltségelt pénzt?

vandorfenyo 2011.08.03. 16:43:38

@Songoman:
de miert nem MARADTAL? Ne haragudj, de ha tudsz racionalisan donteni egy portfolio valasztasnal, akkor a mult decemberi dontesed is szulethetett volna hasonlo racionalis modon. Persze, ha kenyszerhelyzetben voltal, az mas...

ferlin 2011.08.03. 16:44:25

@redlands: sajnos, ha nem fordul meg a trend, akkor az lesz életünk utolsó problémája.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:45:27

@Kimberli1: párod már nyugdíjas? Ha nem, mennyi idő van még addig? Ha van még idő, miért ne lehetett volna hozama? Úgyse tudunk rá válaszolni, de a manyupnál állampapírban volt a pénz nagyrésze, azaz a közösben. Ha el is szállt volna egy-egy pénztár, marad az állami garancia (ugye a papírok). Ha nem száll el, talán még hozamot is kap az ember. Most maradt az állami rendszer, többszörösen túlterhelve, ha az bebukik, akkor viszont nincs tovább.

wattafilling 2011.08.03. 16:45:28

Csak azon merengtem el, hogy - a saját példámat nézve - a befizetett tőke után a mnyp elért némi hozamot, amiben akadt még - szerencsére - valamicske reál is.
Namost. Ha ezt a tőkét az államkasszába fizetem be, mint járulékot, akkor nem csak reál-, de semmilyen hozam nem termelődik, mert a befizetett járulékok abban a pillanatban ömlenek ki a jelenlegi nyugdíjak képében. Miért nem ezen az elfüttyentett egykétszázmilliárdon dohogtok, miért apáitok lábaközén?

Kimberli1 2011.08.03. 16:46:24

@jumping73: Van ahol a céghez kijött egy pénztár és ahhoz kellett belépni. Nem igazán volt választási lehetőség, de nem is tudtuk, hogy melyik cég milyen lesz, hiszen nem volt előzménye..
Amúgy meg mi is azért nem váltottunk, hiszen hittünk a leveleknek, hogy az AXA megint első, és milyen istenien teljesített..
Ez egyszerű átverés, amiért normális országban büntetnek!

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 16:46:31

@redlands: Azert nem maradtam, mert racionalisan nem volt szabad maradni. Az adott feltetelek mellett nem. 1%-ara csokkent a tagok szama. Meretgazdasagossagban csokkent. Egyeb "retorziok", ha maradsz. Pl. rokkantsagi nyugdij megvonas, stb.
Nem voltam kenyszerhelyeztben, hanem ismet racionalisan dontottem.

a_balazs 2011.08.03. 16:47:42

@jumping73: ez igaz, pénztárat pl. lehetett váltani. van, aki váltott ezen idő alatt, ezek egy része szív, más épp jól járt. bár ebben is jött valami olyan tavaly, hogy aki 5 éven belül vált, az a hozamgaranciát bukja. ...hogy a váltás se lehessen már előnyös a zembereknek.

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 16:47:47

@Tapogatott Kukorica: Két rossz közül a kisebbet szokás választani, de nem valami ellen szavaztam - szántszándékkal és meggyőződésből a narancsosokra.
Jobban jártam így.

Fidesz-Mszp? Ilyesmit a nagyon mély magyarok szoktak szajkózni, a 6 %-os háTURRUL-gyerekek

posteulo 2011.08.03. 16:47:50

@kalapácstollú:

Azért, mert különbözőek a portfoliók.

Egyébként érdemes rápillantani a felkinált alternatívára is.

Az állami nyugdíjrendszertől mikor és ki kapott elszámolást, és ott mekkora volt a reálhozam? ( ha csak a 13 vagy 14 havi nyugdíjjat vesszük annak. )

És mi a garancia hogy lesz kifizetés belőle. Nem tudom ki, hogy van vele, de a viktor istenbizonyja nekem kevés....

Kimberli1 2011.08.03. 16:48:12

@Tapogatott Kukorica: 37 éves tehát messze áll a nyugdíjtól, de azért 12 év alatt egy ilyen kiemelkedő pénztár, hogy minusz reálhozamot termeljen kicsit durva.. Még az államnak kell kiegészíteni a befizetését, hogy az inflációt elérje.

MikeMyers 2011.08.03. 16:49:45

Valószínűleg Tocsik Márta az AXA-nál a könyvvizsgáló. :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:51:16

@alpaca:

"ok, de abból az államival megegyező havi apanázs legyen amint elérem a nyuggerkort egészen a jobblétre szenderülésemig! ne csak az átadott mogyit szortírozgasd, hanem annak sokszorosát! :) "

muhaha! mertaz állam a sokszorosát. adja vissza, hogyne, hogyne. általában még a befizetett összes járulékot sem, és nem az inflációval növelt értékről van szó, még mit nem. és mégis hiteleket vesz fel, mert a befolyó járulékok még az aktuális kifizetésekre sem elegendőek.

nem véletlen, hogy a svéd rendszer bevezetése a téma, amiben nem lehet többet kiadni, mint az aktuálisan befizetett járulék, mínusz kezelési költség, de az csak reszli.

Málnabálna 2011.08.03. 16:51:19

Nem ertem, en az AXA-ba 2008-ban leptem at, es nekem tegnap utaltak 115.000 Ft realhozamot, ja, es a portfoliom nem allampapirokban, hanem reszvenyekben volt nagyreszt...A portfoliom összege se nagy, 2 millio alatt van.
tenyleg nem ertem, pedig en nullara szamitottam, a 2008 augusztusi atlepes utan.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:51:24

@jobbcsapott: a manyupok nem nagyon játszottak a pénzzel, mivel többnyire állampapírokat vettek belőle, ez volt ugye az állami garancia. Azaz, ha buknak, akkor az állam garantálja a kifizetést a papírfecnijéért cserébe. Namost, ha nincs manyup, csak állam, és nehézségekbe ütközik az általad magasztalt "befizet-kifizet havonta" rendszer, akkor ki fogja garantálni a nyugdíjat? Ezt megspékelve egy öregedő társadalommal, ahol kevesebb a befizető, mint a kifizetést igénylő, tökéletes recept egy időzített bombához. Ezt szavaztad meg.

posteulo 2011.08.03. 16:51:31

@Kimberli1:

Ha nem kellet volna 20 évvel a befektetés lejárta előtt realizálni ( vagyis megszüntetni.) Akkor talán nem buktak volna az emberek rajta.

De ezt a narancsosbuktát nekik csinálták.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2011.08.03. 16:51:45

Nekem a Dimenziónál volt kezdetektől a MNYP tagságom. 13 évig fizettem átlag fizetésből.

2011 jan 1 bruttó egyenleg : 3 138 290
Egyéni számla tőkerésze : 2 051 358
hozam tartama : 1 086 932

A kifizetettt reálhozam : 497 992

Én meg vagyok elégedve. Jól jött nost a fél miska. Azok sírnak akik hittek a pénztárak honlapján lévő beugrató adatoknak. Én az utobbi 6-7 évben rendszeresn összehasonlítottam a dimenzió honlapján megjelenő adatokat a PSZÁF honlapján megjelent biztosítókra lebontott adatokkal, eltérést egyszer sem találtam. A dimenzió pénztár a vállság ideje alatt is pozitív hozamot produkált nekem. Az önkéntesem nyugum is náluk van 13 éve, azon is hasonló összeg van, pedig már 850.000-et kivettem amikor a 10 év lejárt. Az ott elért hozammal is meg vagyok elégedve. Az önkéntes pénzztártagságom is a dimenziónál van, de ott nem sok pénz van a számlámon, mert levásárolom rendszeresen.

jumping73 2011.08.03. 16:52:48

@a_balazs:
Hát kinek így-kinek úgy. A párom 1 éve lépett és úgy néz ki jobban kapott, mint én fogok kapni.Pedig én 13 éve ugyanott voltam. Szerencsére nem néztem utána mennyit kapok (ha kapok), így nem ér majd csalódás. :)

vandorfenyo 2011.08.03. 16:53:21

@ferlin: tevedes. Az ONGONDOSKODAS pont erre valo, hogy ne az allami mannatol fuggjon az eleted. De mostmar mindegy, mert MANYUP volt, nincs (illetve van meg egy kis maradvanya, nekunk, altalunk, akik maradtunk). Pont ezert nem kellene ennyire az allami rendszertol varni a megvaltast nyugdijugyben. Mert NEM LESZ tobb munkavalallo,az allamnak NEM LESZ tobb bevetele, hogy minden nyugdijast kielegitsen.Semmi nem all amellett, hogy a jelenlegi trend megfordulna, sot.

Nem mondom, hogy a MANYUP rendszer ugy, ahogy volt, tokeletes volt, sot. De elinditott valamit, ami a magyarokra nem jellemzo, az Ongondoskodas egy formajat. Jobb, mint az allam csecsen logni ejjel-nappal.

Kimberli1 2011.08.03. 16:53:57

@Málnabálna: Tök egyszerű azért kaptál vissza, mert 2008 előtt nem az AXA kezelte a pénzedet..

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:54:04

@Géza, kék az ég!: Nem kell rovásírás bajnoknak lenni ahhoz, hogy az ember ezt gondolja.

ferlin 2011.08.03. 16:54:39

@posteulo: a garanciát nem a kormány vállalja, hanem az állam. Vagyis, lényegében a gyermekeink, mert amikorra mi nyugdíjasok leszünk, addigra a gyermekeink és unokáink fognak dolgozni, és szavazni.

Egyébként inkább a nyugdíjat vegyék el (tokkal vonóval, nincs többé nyugdíj, megszűnik mint intézmény), mint pl a gyermekvállalási támogatást. A következő generáció nélkül ugyanis a szakadék felé szaladunk, aztán kb 65 évesen bele is ugrunk. És reménykedünk, hogy majd elkap valaki.

agyamputáltak 2011.08.03. 16:54:40

@kigyurt álat:
az mnyp-re vonatkozott hozamgarantált tőke az oké, de sehol nincs az, hogy neked bármit bárhol hozamgarantáltan írnak jóvá az átléptetés után!
ezekben erről szó sincs, persze lehet, hogy valahol elbújtatták:
2010. évi CLIV. törvény
1997. évi LXXXII. törvény
1997. évi LXXX. törvény
1997. évi LXXXI. törvény

ha megtaláltad szólj, engem is érdekelne

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:55:43

@Songoman:

"Nem voltam kenyszerhelyeztben, hanem ismet racionalisan dontottem. "

bazmeg, leírod, hogy retorziók vártak volna rád, ha merészeltél volna maradni, majd közlöd, hogy nem voltál kényszerhelyzetben. hanem miben?

vagy te a fegyveres rablónak sem kényszerhelyzetben adod oda a nálad levő értékeket. :-D

Géza, kék az ég! 2011.08.03. 16:56:33

@Tapogatott Kukorica: Azt gondolsz, amit akarsz. Attól még a manyup egy bukta volt, "oszt jó napot" :DDD

alpaca 2011.08.03. 16:57:07

@mavo:

és te maradtál manyup tag? mert ez a hőbörgés csak akkor hiteles.

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 16:57:28

@mavo: OK, felreerthetoen fogalmaztam. Az adott realhozamra akkor eppen nem voltam raszorulva. Tehat csak a kifizeteseert nem kellett volna, hogy kilepjek.

De mint a retorzi altal fenyegetett valoban kenyszerhelyzet allt fent.

ferlin 2011.08.03. 16:58:10

@redlands: azt az egyet szerintem hibásan látod, hogy hiába van egy magáncégnél a "pénzed" abból csak akkor fogsz tudni megélni, ha az államot eltartja valaki. Ennyi erővel aranyban is tarthatnád, kb ugyanannyit fog érni, mire odakerülsz. Erre minek MNYP? vegyél minden évben fél kg aranyat, és ásd el.

HA az állami nyugdíj megszűnik, akkor már annyira nagy lesz a baj, hogy a MNYP cégeken perelheted a pénzed, csak minek? kenyeret már csak tyúkért adnak majd, pénzért nem.

jumping73 2011.08.03. 16:58:41

@redlands:
Öngondoskodni mnyp-ak nélkül is lehet. Elég egy mezei bankszámla.:) Lehet, hogy ott is több lenne a hozam. (reálhozam) :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 16:58:42

@alpaca:

én sajnos nem voltam mnyp tag, de ha az lettem volna, én természetesen maradtam volna, egy percig sem kérdés.

renugard 2011.08.03. 16:58:43

Valaki legyen olyan kedves és nézzen utána mi a különbség a hozam és a reálhozam között! Amig ez nem történik meg, nem érdemes ilyen marhaságokat kommentálni.

Runciter 2011.08.03. 16:59:00

Siralmas, amit itt bemutattok tudatlanságból. Nulla reálhozam NEM EGYENLŐ nulla nyugdíjat kaptál volna a mnyp-tól.

a_balazs 2011.08.03. 16:59:20

@Málnabálna: lehet, te pont azért jártál jól, mert csak 2008-ban léptél be. 2008-ban mélyült el a válság, de még kis tőkéd volt benn amin bukjál. utána 2010 első feléig komoly emelkedés volt, miközben folyamatos tőkebefizetésed volt, ezért lett magas a hozamod és ezen belül a reál is. aki akkortájt lépett be, pláne 2008 vége felé, az járhatott a legjobban.

vandorfenyo 2011.08.03. 16:59:33

@Géza, kék az ég!: errol majd nyissunk egy forumot 25 ev mulva, okes, pontosabban aznap, amikor megkapod az ertesitest az allamtol, hogy mennyi lesz a havi allami nyugdijad.
Viszlat akkor.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 16:59:52

@Kimberli1: Pontosan erről van szó! Ez nem egy évtized alatt megtérülő valami, igazából nem is kell megtérülnie semminek. A lényeg, hogy amikor 23 év múlva nyugdíjba megy a férjed, akkor ne nekem meg a szomszéd Ricsinek kelljen az ő nyugdíját is fizetnünk. Lehet, hogy kicsit lejjeb vagy feljebb lenne az egyenleg a legvégén (most ugye 81% feljebb), a lényeg, hogy ne a közösből kelljen kivenni a pénz nagyobbik részét. Az államnak legfeljebb a különbözetet kellett volna fizetni, ami töredéke a mai nyugdíjkifizetéseknek. Na ez tűnt el sajnos a nemzeti einstanddal, a reálhozam csak gumicsont a pógárnak.

puffatag 2011.08.03. 17:00:00

@Kimberli1: a kivétel erősíti a szabályt

Málnabálna 2011.08.03. 17:01:03

@Kimberli1: Bocsi, mikor atleptem, kivettem a teljes hozamomat adomentesen, kb. 1 misit.Szoval csak töke maradt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.08.03. 17:01:32

A legtöbb embert az államtól, és nem a magán-nyugdíjpénztárától kell megvédeni.

Ilyen egyedi esetekkel az Orbán-kormány marhaságát nem lehet megvédeni. Az esetek többségénél van reálhozam.

2011.08.03. 17:02:07

@Squid: "Ez a magyar történelem legnagyobb lopása és sikkasztása lesz"

A magyar történelem legnagyobb sikkasztása már megtörtént. A hazát kiárultuk. Összetehetjük a kezünket, ha az unokáink (már amennyiben lesznek) hazáját, még Magyarországnak fogják hívni. Sokan meg még mindig röhögnek, náciznak, miközben mostmár szenvtelenül, leplezetlenül és gőzerővel húzzák alólunk az anyaföldet, és évszázadok alatt felépített kultúránkat, értékeinket.

"Hülyék vagyunk mind, hogy ezt hagyjuk, és mivel hagyjuk, meg is érdemeljük!!"

Így van. Szarok vagyunk, jutalmunk, hogy szépen lassan eltűnünk a történelem süllyesztőjében.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:02:47

@jumping73: "Öngondoskodni mnyp-ak nélkül is lehet. Elég egy mezei bankszámla.:)"

Nem hinném, hogy emberek maguktól spórolnának, nem ez a jellemző. Aztán 30 év múlva mindenki tartaná a markát, mert 100-ból csak 1-nek lenne ilyen megtakarítása. Ezért is volt jó, hogy kötelezővé tették valamilyen szinten, aki akar, az meg úgyis spórolhat mellette is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.03. 17:03:33

@Songoman:

így már oké. még az mnyp lenyúlás híveinek a többsége is elismeri, hogy az állam a legtahóbb módon megzsarolta a tagokat. plusz a többségre technikailag is rákényszerítette a kilépést azzal, hogy a maradásról kellett nyilatkozni, de azt is csak pár tucat meghatározott helyen, és csak személyesen. aki ezért vagy azért nem nyilatkozott, attól automatikusan elvették a zsét, márpedig ez nem szabad döntés.

Attila F 2011.08.03. 17:03:58

A reálhozam fogalmát nagyon kevesen értik. A reálhozam az infláción felüli hozam. Hozok egy nagyon egyszerű példát, de úgy tűnik sokan még ezt sem fogják érteni. Tehát: lekötsz 100.000 Ft-ot, 1 évre, 6%-os kamattal. Az infláció 5%. Egy év után 106.000 Ft-ot kapsz képhez (a 100e tőkét és a 6e kamatot). A hozamod 6.000 Ft volt, viszont a REÁLhozamod csak 1.000 forint, mivel az infláció 5% (=5.000 Ft) volt.
A manyupok most ezt a reálhozamot fizetik ki, nem a teljes hozamot. Tehát, ha valaki most nem kap reálhozamot, az se azt jelenti, hogy eltőzsdézték a pénzét. Az előzp példánál maradva, ez azt jelenti, hogy 105.000 Ft-nél kevesebbet lett a pénze, de könnyen lehet, hogy hozama így is volt.

@Géza, kék az ég!: annyira hiszel az állam mindenhatóságában, hogy Lenin táncolna örömében. Az állam garantálhat bármit, attól még nem biztos, hogy úgy is lesz. Nézd meg, a utóbbi években hányszor írták át a nyugdíjszabályokat. A most befizetett "tőkédet" meg végképp nem kapod vissza, a felosztó-kiróvó rendszer miatt. Amit most befizetsz, azt szétosztják, és Te is az akkori befizetők pénzét fogod kapni. Sajnos ők sokkal kevesebben lesznek, mint most, míg a nyugdíjasok egyre többen (hogy egy szép hasonlattal éljek: egyre kisebb pocsolyában lesz egyre több a hal).
Ja, és nem gondolom, hogy a manyupok tökéletesek lettek volna, hiszen valóban magas működési költséggel dolgoztak. De ez még nem ok a megszüntetésükre, egy lovat sem lövünk le rögtön, ha tüsszent kettőt.

Yllian 2011.08.03. 17:04:03

Tojok a matematikára és a magyarázkodásra, munkásember vagyok, nem érdekelnek a számok. A szomszédom 90.000Ft-ot kapott a számlájára én mint (most már) volt axás nagy 0-t. Egész egyszerűen elherdálták és kész. Az axának itthon befellegzett.

posteulo 2011.08.03. 17:04:09

@ferlin:

Ez igazad van,mint ahogy az is igaz, hogy az állami garanciát mindíg az aktuállis kormány szabja át kénye- kedve szerint.

Ezt mutatja a 13 havi nyugdíj adása majd visszavétele, a nyugdíjszámítás ad-hoc változtatása. Ha egy kormány fülkeforradalommal nyer, akkor szerzett jogokat is kénye-kedve alapján megváltoztathat, visszavonhat -mint azt az utóbbi 1 év bizonyítja -

Ezek alapján én kevésbé hiszek az állami rendszerek felett garázdálkodó mindenkori kormánnyal. ( legalábbis nálunk.)

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:05:18

@Géza, kék az ég!: akkora bukta, hogy 81%-nál még pluszt is hozott a dolog. :D

Ajtony 2011.08.03. 17:05:41

@Brendel Mátyás: a mai valódi nyugdíjasok több mint fele már semmit se kapna, ha mnyp szerint kapnának nyugdíjat. Az átlag dolgozóval számolj, ne a kiemelkedő keresetűekkel

Kimberli1 2011.08.03. 17:05:50

@Tapogatott Kukorica: A nyugdíjkorhatárt addigra kb. 70 éves korra emelik:)
Tehát sok éve van még, de ha 12 év alatt még az inflációt sem bírták tartani, akkor nem sok jót lehetett volna elvárni a következő évektől sem.
Akkor inkább legyen öngondoskodás, döntsem el, hogy mibe fektetem a pénzem, ne kötelezzenek semmire és köszönöm nem kell nyugdíj, se állami, se mnyp-i.
Erre persze nincs lehetőség.
Amúgy alkotmányba akarják hozni, h. a gyerek köteles eltartani a szülőt, talán azért, mert előre látják, hogy nem lesz nyugdíjunk??

Alikam 2011.08.03. 17:06:17

@Attila F: A probléma itt azzal van, hogy akkor miféle infláció volt az ami 43.000 forintból 130 forintot csinált? Na ezt elárulod nekem?

vandorfenyo 2011.08.03. 17:06:26

@ferlin: ez valoban igy van, de ne felejtsuk el az egesz manyup kiindulasat, ami ugyebar kotelezo volt 1998-ban es arra volt hivatott, hogy megossza a valamikori nyugdijfizetes terhet az allammal.
Tehat megegyszer, az elv jo, lehet (sot biztos), hogy a magyar ut nem (volt) a legtokeletesebb, de raebresztette az embereket, hogy van masik megtakaritasi forma is oregkorukra, nemcsak az allami csapok.
Raadasul bizonyos szinten donteseket is hozhattak (portfoliok, atlepesek, a penztarak teljesitmenye alapjan) amit persze nem a tobbseg vett igenybe, de akkor is. Az ONALLO penzugyi dontesek iranayab terelte az embereket, hogy aztan, akarcsak Te, meggondolhassak, hogy a kis penzukbol aranyat vesznek, befektetesi alapba rakjak, vagy plazmaTV-t vasarolnak CHF alapu hitellel megtoldva. Jo, most sarkitottam.

Málnabálna 2011.08.03. 17:06:38

En egyebkent Svedorszagban elek, itt ennek a nyugdijrendszernek 1917-ben tettek le az alapjait, es a haboru utan lett az, ami most.
latom, hogy a ferjem, aki 51 eves, mennyit es hogyan fog kapni, es kerdes sem merul fel benne, hogy eleg lesz-e a nyugdija majd.
3 labon all: allami, magan es un. önkentes nyugdij.
szoval nem ertem, hogy ezt miert kellett megszuntetni, amikor baromi jol tud muködni hosszutavon, ami legalabb 30 ev szerintem egy magyar fizetes mellett.

Moan 2011.08.03. 17:06:56

Az ismerősi körömben is van akinek 12 évi tagsággal 9000 forintot fizettek i az Axánál. :) Pedig nagyvállalatnál volt magas beosztásban igen komoly bruttó bérrel. :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.08.03. 17:07:08

@Tapogatott Kukorica:

Számokkal és tényekkel jönni komcsi módszer. ;-)

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:07:22

@Yllian: szavazz továbbra is a Viktorra, majd ő megvéd a jövőben is! :D

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 17:07:28

@Yllian: Na ez a hihetetlen hozza nem ertes es butasag. Versenyhelyzet van. Te az AXA-t valasztottad. Ok szarabbul kezeltek. Nem szarul, mert hoztak az atlaghozamot, de 0 volt a realhozam. Ennyi.

Miert nem mentel at masik penztarba? A te valasztasod volt, hogy hova mesz.

a_balazs 2011.08.03. 17:09:30

@renugard: google :)
röviden: az inflációs hatásoktól megszűrt hozam, infláció feletti hozamrész.
hozam=(infláció-defláció)+reálhozam

Ajtony 2011.08.03. 17:09:59

@Attila F: akkor lenne igazad, ha nem létezne olyan korosztály, amelyiknek nem volt választási lehetősége - nekem kötelező volt belépni (94-98), és már nem léphettem ki(98-2002). Milyen önrendelkezésről van szó?

vandorfenyo 2011.08.03. 17:11:04

@Yllian:
HA nem vigyazol, bekerulsz Matolcsy csapataba, ez a hozzallas es szakmai hatter kell nekik pont. Bologatni tudsz azert?

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:11:13

@milyen szép a Vértes, ó: jaja, lehet, hogy többre mennék, ha lengetnék egy magyar zászlót a kommentjeim mellett, vagy kokárdát tűznék az avataromra. Szó nélkül elhinnék minden szavamat :D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.08.03. 17:11:20

@Ajtony: "a mai valódi nyugdíjasok több mint fele már semmit se kapna, ha mnyp szerint kapnának nyugdíjat. Az átlag dolgozóval számolj, ne a kiemelkedő keresetűekkel "

jó az anyag, mi?:)

Ajtony 2011.08.03. 17:12:12

@milyen szép a Vértes, ó: mutass egy "komcsit", amelyik valós számokkal jön!
:-)
mutass egy komcsit!
:-)
mutass valós számokat!
:-)
na ugye

Kimberli1 2011.08.03. 17:12:17

@Málnabálna: Ha Svédországban élsz nem gondolod, hogy ott még a nap is másképp süt?
Szerinted ott nem nagyobb az ellenőrzés?
Szerinted ott mernek annyit lopni, hazudni, mint itt???
Vagy MO-on voltál pénztártag?
Bár azt is el tudom képzelni, h. külföldinek másképpen számolnak..
Amúgy a befolyt összeg sem mindegy, gondolom Te jóval többet fizettél, mint egy átlag magyar dolgozó.

2011.08.03. 17:13:57

@Brendel Mátyás: "Az esetek többségénél van reálhozam."

Én inkább "fagyipénz"-nek nevezném. 13 éven keresztű átlagos-jóval átlag feletti fizetések után kaptam 150 rugót, növekedési portfólióban. 13 év után ennyi? Ennyi erővel manyup helyett, akár be is varrhattam volna a párnába, meg rádobtam volna a reálhozamnak nevezett különbözetet.

Úgyhogy a cikk írója, és köztem annyi a különbség, hogy nekem legalább futja egy jó sajtos hamburgerre.

Ajtony 2011.08.03. 17:15:04

@Brendel Mátyás: csak matekozz kicsit - mnyp és nyolcvanötöt megérő ósan pénztáros kombóval
utána jöhet a "szilveszteri trombita", hogy elhidd, amit állítasz :-)

vandorfenyo 2011.08.03. 17:16:58

Most esett le nekem, hogy a Fidesznek pont ez volt a celja a realhozam-kifizetesekkel, vagyis, hogy mindenki errol pampogjon: a realhozamrol (meg annak nem leterol) es nem pedig arrol, hogy tulajdonkeppen a penz hatalmas hanyadat pont ok siboltak el a zemberektol (hiszen felhatalmazasfulkeforradalmomketharmad stb).

Málnabálna 2011.08.03. 17:17:44

@Kimberli1: Szia!! en egy atlagos magyar "csoro" vagyok, aki nemreg ment ferjhez Svedorszagban. Most nincs allasom, tanulom a nyelvet, es termeszetesen Magyarorszagon voltam-vagyok penztartag.
Nekem itt meg nincs nyugdijam, de remelem, hamarosan lesz munkam, es igy nyugdijam is.
Otthon egyenlöre fizetem a minimumot, hogy ne veszitsem el a biztositasomat.
Itt egyebkent olyan elkepesztö összbizalom van mindenki es minden irant, hogy az ellenörzes valoban szigoru, de szinte formalitas. Mondj nekem egy orszagot, ahol telefonhivasra le lehet mondani egy gepkocsi kötelesö biztositast a következö honapra??
Mondj egy orszagot, ahol egy mail bekuldesevel lehet a gyerektartasrol rendelkezni??
Azt gondolom ez mentalitas is, ez Magyarorszagon elkepzelhetetlen.

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:18:27

@Jankove: "13 éven keresztű átlagos-jóval átlag feletti fizetések után kaptam 150 rugót, növekedési portfólióban. 13 év után ennyi? "

A nyugdíjbalépés pillanatában rendelkezésre álló összeget kellett volna nézni. Azaz neked jelen esetben 150 ezerrel több nyugdíjad lett volna a tőke összegén felül. Ami nem sok, talán egy-két havi plusz, amit nem majd nekem kell kifizetni, de még mindig jobb, mint az Orbán-féle "becsszó, hogy lesz" nyugdíj.

milyen szép a Vértes, ó 2011.08.03. 17:18:39

@Tapogatott Kukorica:

Legalábbis lenne egy kis zavar az erőben. :)

Tapogatott Kukorica 2011.08.03. 17:19:28

@redlands: "a Fidesznek pont ez volt a celja a realhozam-kifizetesekkel, vagyis, hogy mindenki errol pampogjon: a realhozamrol (meg annak nem leterol) es nem pedig arrol, hogy tulajdonkeppen a penz hatalmas hanyadat pont ok siboltak el a zemberektol "

Pontosan!

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2011.08.03. 17:20:30

@Ajtony: Nekem nem volt kötelező belépnem anno 13 éve a manyup-ba, hanem választhattam a manyup és az állami között. Én akkor a manyupra szavasztam és beléptem oda. Nem bántam meg. Szép reálhozamot kaptam.

ferlin 2011.08.03. 17:21:46

@redlands: az egész "öngondoskodás" dolog azon a tévedésen alapul, hogy pénzből meg lehet élni. Ez csak akkor igaz, ha a boltban van étel, meg egyéb szükségleti cikkek, amiket a pénzből meg lehet venni (ehhez pedig kell egy dolgozó "nép" akik ezt megtermelik).

Addig, amíg a jelenlegi befizetéseket a jelenlegi nyugdíjasok kapják, nincs "probléma", mert a rendszer alapja nem sérül (addig, amíg elegen fizetnek be)

De, ha úgy gondolod, hogy amit egész életedben befizettél, abból BIZTOSAN meg fogsz tudni élni, nyugdíjas korodban, akkor nagy tévedésben vagy.

Ha végiggondolod, a 20. században nem élt olyan 30 éves, aki meg tudta volna jósolni, hogy mi lesz, mire nyugdíjba megy. Szerinted most más a helyzet? Stabilabb? Azt se lehet megmondani, hogy 1 év múlva mi lesz!

Kívánom neked, hogy legyen igazad, és élj meg a MNYP-i befizetésedből, akkor én is biztosan meg fogok élni valahogy.

Squid 2011.08.03. 17:24:22

@Jankove: "Én inkább "fagyipénz"-nek nevezném. 13 éven keresztű átlagos-jóval átlag feletti fizetések után kaptam 150 rugót, növekedési portfólióban. 13 év után ennyi? Ennyi erővel manyup helyett, akár be is varrhattam volna a párnába, meg rádobtam volna a reálhozamnak nevezett különbözetet.

Úgyhogy a cikk írója, és köztem annyi a különbség, hogy nekem legalább futja egy jó sajtos hamburgerre."

Gratulálok neked is és a többi "értelmiségi"-nek is, hogy a reálhozamra fixálva ítélsz meg egy 30 éves befektetést a 13. évében, miközben a Fidesz lenyúlta a tőkét és a hozam nagyrészét.

Ha a hülyeségnek és a tájékozatlanságnak gravitáció is lenne, akkor ennek az országnak a helyén a Galaxis legnagyobb fekete lyuka feszítene.

Szomorú

buffybot 2011.08.03. 17:25:56

@Betelgeuse-2: Írtam, hogy 13 éve fizettem bele, tehát triviális, hogy nem aprópénzre kaptam 10.000 Ft-ot. Az egyenleg 2 millió fölött volt.

Ajtony 2011.08.03. 17:26:08

@redlands: elfelejted: a "fülkeforradalmat" megelőzte 8 év konkrét pénzszórás/hitelfelvétel, amit most neked/nekem kell visszafizetni, de esetleg nem láttunk belőle semmit (én biztos).
Tény: a befizetéseket(mnyp) már az év végi összesítésnél 90% alatt írták jóvá - állítólag a költségeik miatt - az átlagos mnyp-nál három év kellett, hogy a befizetett tőkédre emelkedjen az összeg. A banki betéti kamatokkal(ami állítólag rosszabb, mint az mnyp hozam) számolva kb. 12-14 év után lett volna meg az egál, de mint látjuk nem lett meg sok cégnél.

Oleg Gontar 2011.08.03. 17:27:22

@Kimberli1: Eleg komolyan meg van kotve a kezuk mibe fektethetnek. Te viszont donthettel 3 portfoliobol hogy a stabilat kozepeset vagy kockazatosat valasztasz. Szoval nem hiszem hgoy hutlenul kezeltek volna barmit is. Valoszinuleg az okos parod a kockazatosabbat valasztotta, aminel szinten meg volt szabva hgoy mibe kell fektetni x %-at, amit valoszinuleg abba is fektettek.

2011.08.03. 17:27:41

Lehet szidni a Viktort, meg a kormányt, ettől függetlenül a postolónak igaza van: Az axa bizony... Hagyjuk...
Jómagam adósuk voltam, míg vissza nem fizettem a kölcsönt. Azt az átverést, hazudozást, zsarolást és fenyegetőzést, amit a visszafizetési kísérletek során kaptam, inkább ne részletezzük. Egy hónapig tartott a visszafizetés, még egy karácsonyi fenyegető telefon is belefért nekik a végén. Gondoltam, hogy ha egy mindig pontosan fizető, végén visszafizető jó adóssal így bánnak, akkor a nemfizetőkkel mit csinálnak majd??
Egyébként a poszt alapján világosnak kellene lenni mindenkinek, hogy mi történt: a hozamot kénytelenek voltak az államnak átutalni, de a reálhozamokat lenyúlták költségekre hivatkozva. Végülis igaz így a szlogenjük, másképp csinálták, mint mások.. :)

Attila F 2011.08.03. 17:28:46

@Alikam: Nem vagyok az Orákulum, de talán jobban hozzá tudnék szagolni a kérdéshez, ha tudnám, mi a 43.000 és mi a 130 Ft. Arra tippelnék, hogy márciusban ELŐZETESEN 43.000 FT-ot mondtak, és végül csak 130 Ft-ot kaptál. Ez a fordulónapok eltérősége miatt van, semmi köze az inflációhoz. A hozamok eltérőek az egyes napokon, változnak az árfolyamok, kamatok, stb. Azt gondolod ilyen rövid idő alatt nem változhatnak sokat a hozamok? Akkor nézd meg mennyi volt a frank a múlt héten, és most mennyi.

@Ajtony: Nem tudom. Én nem beszéltem önrendelkezésről.

Yllian 2011.08.03. 17:29:22

@Songoman: ajánlom a jövőben az axát

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 17:31:06

@Yllian: Bocsanat, minden evben neztem, hogy mennyi a realhozama a manyupomnak. Ez alapjan az AXA nem jott szoba. Azert koszonom. :)

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.08.03. 17:33:42

@Oleg Gontar: Ne minositsuk a parjat. Valoszinuleg a donteskor nem szamolt azzal, hogy rovid tavra kell tervezni. Ezert a kockazatost valasztotta.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.08.03. 17:34:35

@Squid: "Gratulálok neked is és a többi "értelmiségi"-nek is, hogy a reálhozamra fixálva ítélsz meg egy 30 éves befektetést a 13. évében, miközben a Fidesz lenyúlta a tőkét és a hozam nagyrészét."

Hát ja! Mert ha egy értelmiségi felszorozza a nullát még 17 éves hozammal, akkor majd láthassa', hogy jól járt volna, ha kivárja... :)))

Ajtony 2011.08.03. 17:34:36

@kgl: a mai bérekkel számolva kb. 500e bruttó felett lehetett volna jól kijönni. Sajnos a legtöbben az átlag körül viszünk haza, nekünk nem jött be.
Más: sajnos '90 óta is tart az az állapot, ami szerint a befizetők tartják el a csak haszonélvezőket. Ez az EÜ-re is igaz. 10 év mv-ra már "járt" nyugdíj, a rengeteg jattos(meg méltányossági) rokkantról már nem is beszélve. A korkedvezményes nyugdíjak is egyre magasabbak, a munkaviszony a kreált szorzók miatt egyre rövidebb lett.
Most van vége. '90-ben kellett volna egy működő rendszert adoptálni. Ahhoz eddig még nem volt bátorság+ mostanság derül ki, hogy azok sem működnek hosszútávon (német-francia-angol kesergés, mediterrán összeomlás).

Yllian 2011.08.03. 17:35:19

Hol érdekel, hozam, reálhozam. Na van jövője az axának idehaza? Az összes biztosításomat felmondom és szépen átballagok máshová. Vagy legyek matematikus és megértő és csak bólogassak, hogy igen, hát ez a piac, ezt tudta. Hát nem. És még sokan nem. És igen ki lehet röhögni minket, lehet okítani, nyilván nem az fog kioktatni aki az axánál volt.

buffybot 2011.08.03. 17:35:20

@redlands: Itt most csupán csak arról van szó, hogy ha nem az AXA-nál vagyok, akkor most lehet nem 10000 Ft-ot kapnék, hanem tízszer annyit.

Ki gondolkodik 30 éves távlatokban? Már az is csoda, ha a felét megéli az ember itt Mo-n. (Amire akkor van kilátás csak, ha nagy ívben kerüli a magyar egészségügyet)

Itt most arról van szó, hogy ugyanannyi befizetéssel az egyik ember százezreket kap, a másik 0-t. A Fidesz herdál ok, de ezt a tényt könnyebben feldolgoznám, ha kaptam volna 150-200 ezret. (Mert volt olyan itt a hozzászólók között, aki 3 millióra 500 ezer körül kapott.)

szgy 2011.08.03. 17:35:27

"sikerült párom 13 évnyi magánnyugdíjpénztári befizetéseit elherdálni"

már megint ezek a Selmeczi-féle csúsztatások... ne felejtsük el hogy a 0 reálhozam azt jelenti hogy nem éri el az inflációt a hozam, nem azt hogy a teljes befizetés elveszett.

Selmeczi G. is olyanokat nyilatkozik amiből csak arra lehet következtetni hogy az általános iskolai szintű matematikai alapműveletekkel komoly problémái vannak.

arról nem is beszélve hogy a gazdálkodáson kívül számos dologtól függ az hogy mennyi lett - vagy nem lett - a reálhozam.

pl. ha valaki egy évig pénztártag és minimálbérre bejelentve választ magas kockázatú portfóliót, nem számíthat túl sokra.

puffatag 2011.08.03. 17:35:28

szerintem az axa ügyeit meg kell vizsgálni...ahogy simicska ügyeit is... ez a fidesz-pénztáros mondta, miután az orbán, kövér stb által tulajdonolt cégeket csődbe vitte, hogy hülyének lenni állampolgári jog

Jólfelhúztammagam 2011.08.03. 17:35:44

@Ajtony: Tény: a befizetéseket(mnyp) már az év végi összesítésnél 90% alatt írták jóvá

Ez nem tény, hanem rosszindulatú hazugság.
A működési költség soha nem volt 10%.
A működési költség maximumát a törvény szabályozza. Elég lett volna ezt módosítani. Ja egyébként meg is tették.

Az állami nyugdíjrendszerben lévők mennyi reálhozamot kaptak? Melyik a több az átlag 70 ezer vagy a nulla?

Kimberli1 2011.08.03. 17:35:57

@Oleg Gontar: Igen választhattunk, Igen a kora miatt a kockázatosban portfólióban volt. Én is abban voltam mégis 1,5 évi meló után kaptam egy kisebb pénztártól 47ezer reálhozamot, ő meg 13 évi meló után, sokkal magasabb fizetésből nullát. Nekem azzal van a bajom, hogy a kiküldött értesítőkben hazudtak, több évi megvan. Állandóan táblázatokban mutatták, hogy ők sokkal jobban teljesítenek a többi pénztárnál, így eszünkbe sem jutott váltani.

bandos 2011.08.03. 17:36:11

Na, mégsem olyan hiper szuper az MNYP? :D

puffatag 2011.08.03. 17:38:42

így járt a fideszre szavazó tömeg is, ahogy te: összevissza hazudoztak, oszt most jónapot.... illetve pedofil semjén után szabadon: kívánok gyerekednek estére jópapot

renugard 2011.08.03. 17:42:18

@a_balazs: én tudom, mi a különbség, de sokan úgy kommentálnak, hogy fingjuk nincs róla

Ajtony 2011.08.03. 17:43:07

@Attila F: lehet, de idéznék tőled: "annyira hiszel az állam mindenhatóságában, hogy Lenin táncolna örömében. Az állam garantálhat bármit, attól még nem biztos, hogy úgy is lesz. Nézd meg, a utóbbi években hányszor írták át a nyugdíjszabályokat. A most befizetett "tőkédet" meg végképp nem kapod vissza, a felosztó-kiróvó rendszer miatt. Amit most befizetsz, azt szétosztják, és Te is az akkori befizetők pénzét fogod kapni."

Ezzel azért valahol arra utalsz, hogy sérül az egyén önrendelkezési joga. Csak megjegyeztem, hogy nem minden korosztálynak adatott meg a ma aktív dolgozók közül. A mnyp bevezetésekor legalább annyira hiányzott nekem, mint most azoknak, akiknek most hiányzik.

Jöhet a következő kérdés :-)

whiterose 2011.08.03. 17:43:25

@puffatag: hogy is jart a fideszre szavazo tomeg???? Nem ertem.
OTP - 340083 Forint (ennyit en kaptam)

dr. pretender 2011.08.03. 17:43:28

ez a poszt nagyon gáz :D
ha a posztoló "párja" az állami kasszába fizetett volna 13 évig, ugyanígy nem látna egy kanyit sem, szóval nem értem a felháborodást...

renugard 2011.08.03. 17:44:13

ráadásul a posztolónak sincs

gnme 2011.08.03. 17:45:14

magyaros történet, magyarra valló, magyar megoldások című fejezet

... külföldinek el ne meséld, mert rövidúton kinevet (..mondaná Hoffi)

hitelből létrehoztak egy rendszert, belekényszerítették erővel az embert, majd a törvény erejével szlogenek mögé bújva kihúzták a szőnyeget a pénztárak alól

magyar sztori, "magyarra vall", mind a sztori, mind a kivitelezés, mind a megoldás

renugard 2011.08.03. 17:45:38

@Ajtony: nekem '94 óta van/volt manyup tagságom és választhattam, mit szeretnék. Erre mit lépsz?

whiterose 2011.08.03. 17:49:48

Mi kozze itt ongondoskodasnak, ha egy bank ugy befekteti a penzed ahogy neki tetszik.

Ajtony 2011.08.03. 17:51:32

@renugard: elég érdekes - vagy 58 előtt előtt születtél(az volt a választóvíz), vagy egyszerű csodával állunk szemben, ugyanis az 58 után születetteknek kötelező volt. Persze ha ezt akkor jónak láttad, akár tekintheted magad választásának is :-)

dr. pretender 2011.08.03. 17:52:24

@butter-k: törvény határozta meg, hogy milyen papírokba fektethetnek... és pont a válság előtt írták elő nekik, hogy nagyobb arányban kell részvényt venniük. LOL, ugye?

veny 2011.08.03. 17:52:33

Annyi a titok, hogy hozama a befizetett pénznek tud lenni, a be nem fizetettnek kevésbé.

Magyarra fordítva: a t. levélíró valszeg saját kezűleg lopta el a nyugdíját.

parrre 2011.08.03. 17:55:10

Nekem is az AXA-nál van a pénzem. (Maradtam mnyp-ben). Aggressive alapban "fial" ami főleg részvény, ami elég sokat hozhat. (Persze az is lehet hogy semmit nem hoz). Ha nyugdíj előtt állnék valami eszközalapba, vagy állampapírba rakattam volna.

Oleg Gontar 2011.08.03. 17:56:52

@Kimberli1: Nos a kockazatos pont ezt jelenti, rovid ido alatt nagyot ugorhat es nagyot eshet az erteke. Valsag alatt nem szoktak az ilyen portfoliok jol teljesiteni, 10 ev mulva amikor kifele megyunk a recessziobol akkor meg allva hagy mindent.

Timnorc 2011.08.03. 17:58:22

Figyeljetek! Érdekes sztori:

Önkéntes nyugdíjpénztári ügyemet intézem éppen az "X" biztosító társaságnál. Szóba kerül a magánnyugdíjpénztári reálhozamok ügye. Megjegyzem, hogy a minap kaptam meg a magánnyugdíjpénztári reálhozamomat, és hogy köszönöm, még ennyire sem számítottam (a reál hozam a teljes összeg kb. 6,5%-a, illetve a hozam kb. 34%-a lett).
Az ügyintéző közli, hogy ő az "Y" biztosítónál volt, és nulla forintot kapott.

Döbbenet... Az "X"-nél dolgozik, ahonnan én viszonylagosan jól kaptam, erre egy másiknál volt, ahonnan nem kapott semmit.

Kimberli1 2011.08.03. 18:00:58

Ezt most találtam:

"Működik a pertársaságkereső link, már 576-an vagyunk, csatlakozzatok!

www.pertarskereso.hu/panaszok/0ft-realhozam-nyugdijpenztari-kifizetesek/

A végsőkig hajlandó vagyok elmenni az Axa-val szemben!"

goes 2011.08.03. 18:01:08

Szintén AXA-s vagyok. 13 év, 2.700.000.- egyenleg, 0 reálhozam. Március óta figyelem a honlapjukon, akkor még 47.000.- reálhozamot jelzett, de ahogy közeledtünk a május 31-hez, szépen egyre csak fogyott. Most még az államnak kell 5.000.- Ft-tal kisegíteni engem, hogy meglegyen a törvényes hozam.

Kimberli1 2011.08.03. 18:02:13

@Oleg Gontar: Örülök, h. vannak ilyen optimista emberek, akik szerint Mo. kifele fog valaha menni, ennyi rabló közt a recesszióból!

Runciter 2011.08.03. 18:02:20

@Jankove: "Ennyi erővel manyup helyett, akár be is varrhattam volna a párnába, meg rádobtam volna a reálhozamnak nevezett különbözetet."

Meg az inflációt, te nagyon ostoba.

Runciter 2011.08.03. 18:03:18

@Tapogatott Kukorica: "Azaz neked jelen esetben 150 ezerrel több nyugdíjad lett volna a tőke összegén felül. "

A tőke inflációval növelt összegén felül.

a_balazs 2011.08.03. 18:05:27

@renugard: bízzunk benne, hogy a nem kellően tájékozottak elolvassák legalább azt a pár szót. egyesek akár ki is guglizzák.
...aztán abban, hogy meg is értik :)

goes 2011.08.03. 18:05:35

Szintén AXA-s vagyok. 13 év, 2.700.000.- egyenleg, 0 reálhozam. Március óta figyelem a honlapjukon, akkor még 47.000.- reálhozamot jelzett, de ahogy közeledtünk a május 31-hez, szépen egyre csak fogyott. Most még az államnak kell 5.000.- Ft-tal kisegíteni engem, hogy meglegyen a törvényes hozam.

dragonhunter 2011.08.03. 18:06:54

az államnak semmilyen gondja nem lesz a nyugdíjak kifizetésével,mert a férfiak átlagéletkora nem éri el a ny korhatárt.
a világ legjobb üzlete...

Runciter 2011.08.03. 18:07:39

@Kimberli1: majd a perben jön a hatodik osztályos matekóra, hátha megértik, miről van szó.

Kimberli1 2011.08.03. 18:07:51

Amúgy egyes pénztárok között nem hiszem, hogy ekkora eltérés lehet a hozamok közt, ha becsületesen kezelték a pénzt. Több százerezer Ft-ot kaptak a férjemmel azonos bérrel dolgozók. És ez nem a portfóliótól, meg a CHF árfolyamától függ, hanem attól, hogy mennyit nyúltak le..
12-13 év pedig nem egy olyan rövid táv, hogy ezzel lehessen takarózni. Az előző 10 év alatt termelt nyereséget, nem szabadna egy rossz évnek minuszba levinnie..

Levest befejezted? 2011.08.03. 18:08:03

Már értem a szlogent: "másképp, mint mások"
Bocs...

Kimberli1 2011.08.03. 18:11:52

@Runciter: Én értem mi a reálhozam, de az AXA-nál valami bűzlik, sokan az értesítőben jóval magasabb összeget láttak kikalkulálva, majd jött a nulla ft-os kifizetés. Az értesítőkben, médiákban közölt hazugságáramlatról nem is beszélve, h. 12 éven át láttuk, hallottuk, h. az AXA kimagaslóan teljesít, a válságban is ő teljesített legjobban stb..

dr. pretender 2011.08.03. 18:13:19

@Ajtony: 1997. évi LXXXII. törvény. vagy ez most burkolt gyurcsányozás volt? mondjuk hosszú távon nem lett volna rossz lépés, csak így szoptak sokan, mert pont szar évek után kellett hozamot számolni...

Ajtony 2011.08.03. 18:13:37

Lényeg: volt/van egy szar rendszer, amiben az össz befizetés adja a kifizetés alapját. Ezt laikus módon tették vegyessé, ráadásul egy gazdasági rendszerek közti átmenet idején. A magyar gazdaság nem tette, nem teszi lehetővé a két rendszer párhuzamos működését, ráadásul a nyugdíjasok a legaktívabb szavazók - így minden párt/csoport politikai kérdésként kezelte - azaz kereste a biztos szavazók kegyét.
Ha valódi átmenet történt volna, akkor a magyar állami vagyon megfelelő részének átadásával létre lehetett volna hozna a már nyugdíjasok befizetéseinek megfelelő alapot, és lehetett volna tisztán magán/befizetés és tőke alapú a rendszer. Akkor viszont a nagyon kevés munkaidővel és a mű-rokkantsággal, valamint '90 körüli minden hülyét(az összes pártfunkci kork. nyugdíjas lett) megillető nyugdíj kor-kedvezménnyel nem tudott volna mit kezdeni a rendszer. Ezt az úgynevezett "baloldal" nem engedhette meg magának, mert a törzsszavazói érdekét kellett volna megsérteni.

Jelenleg: kb 1,7 milliós a valódi, korhatárt elért nyugdíjas, ám mintegy 3,5 millióan kapnak nyugdíjat, vagy nyugdíj jellegű ellátást - azaz teljes mnyp alapon működő rendszerben mintegy 1,8 millió embernek nem kellene nyugdíjat fizetni. Ebben az esetben akár az állami rendszer is lehetne jó.

Kérdés: megengedheti-e magának egy állam, hogy a jelzett 1,8 milliónak ne legyen ellátása(persze ebből legalább 1 millió erős/egészséges és dolgozik valami swartz munkahelyen)?

Runciter 2011.08.03. 18:14:02

www.internetsuli.hu/calculator.php?id=25

100, 5% kamattal 12 év - 180
100, 6% kamattal 12 év - 201

5% inflációnál reálhozam
első eset 0
második eset 21

1 millió forintnál 1% hozamkülönbség 210 ezer forint reálhozam-különbséget jelent

a hőzöngők közül valakinek sikerült megugrani ennek megértését?

Runciter 2011.08.03. 18:15:08

@Kimberli1: én nem az axánál vagyok, nem tűnt fel, hogy ez ömlene a médiából. Szelektív hallás.

Kimberli1 2011.08.03. 18:15:56

@Runciter: Az AXA-tól kiküldött értesítőkből ömlött ez főként..

Alikam 2011.08.03. 18:15:57

@dragonhunter: ez így van. Tkp. a nyugdíjjárulék is csak egy olyan pénzbeszedés, amiből lófaszt nem fogsz látni.

Mert még ha kapnál is, az már nem a te pénzedből fog menni, hanem a gyerekeidéből, meg az ő gyerekeiből.

De a legköcsögebb húzás akkor is az volt, amikor bejelentették, hogy nem kötelező átmenni államiba újra, viszont fizetni így is fogsz, csak éppen még az esélyed sem lesz meg, hogy állami nyugdíjba részesülj:)

Dr.Betépett felhasználó 2011.08.03. 18:19:29

@puffatag: A kivétel PRÓBÁRA TESZI a szabályt.!!!!!!

Kimberli1 2011.08.03. 18:19:30

Amúgy előbb találtam egy cikket, h. az AXA azzal takaródzik, hogy sokan átléptek, így nem az Ő eredményüket tükrözi a sok nulla ft-os reálhozam.
Érdekes pedig sokan a kezdetektől az AXA-hoz utaltak..

Hímtag 2011.08.03. 18:23:03

Nekem az AXA hétezer valahányszáz Forintot fizet 10 évi folyamatos munkaviszony után, ami nem minimálbérből áll, de nem is írnék pontos számokat. Ezzel szemben a testvérem, aki 13 év munkaviszonnyal rendelkezik, illetve volt ebben egy 1,5év munkanélkülíség, meg egy kevés minimálbér, summa summarum hasonló egyenleget hozott össze, mint én, ám ő az ING-nél(NN), kapott négyszáznyolvanezret. Bár nehéz összevetni 10 évet 13-al, de nekem az a tanulság, hogy az AXA szarul gazdálkodott. Az igazi megoldás az lenne, ha állambácsi a befizetett nyugdíjunkat kamatoztatná nekünk garanciával, és ha feldobjuk a pacskert az vidám élet és a nyugdíkorhatár tükrében, akkor kapja meg a családunk a zsetont tiszetességgel. Ha ezt megteszik, akkor szarok az einstandra....

Ajtony 2011.08.03. 18:29:44

@Runciter: a "hőzöngők" csak annyit tennének hozzá, lécci számolj a befizetett 100 forint helyett elkönyvelt 88-92 forinttal :-)
az a korrekt

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.08.03. 18:32:03

annyi történt, hogy az axa-nál nem dolgoztak. Vettek államkötvényt és ültek rajta. Ha az államkötvény hozama meghaladta az inflációt akkor buliztak, ha meg nem akkor csak pihentek. Igy végülis sikerülhetett nulla reálhozamot produkálni. Nem vesztették el a pénzt, csak nem is forgatták.

Ajtony 2011.08.03. 18:32:20

@Hímtag: jesssz! plusz a segély-nyugdíjat ne a valódi nyugdíjkasszából fizessék

Mister Gumpy 2011.08.03. 18:34:12

@Jankove: Nem a reálhozamot kellett volna rádobnod, hanem a teljes hozamot. A 150, amit kaptál, az az infláció fölötti hozam.

Erdőtársulás 2011.08.03. 18:34:22

Rákeresetem de még nem írtatok az ERSTE-ről. Az AXA mellett az ERSTE az ami katasztrófálisan szar, ez a két pénztár a visszalépő tagok kábé 60-65%-ánál tudott felmutatni hozamgarantált összeg feletti eredményt, míg a többi pénztár átlag 90-98% között van.
Az összegek is lényegesek, ez a két pénztár 30-40 ezres átlagot tudott kihozni, a több 70-90 ezer forintot.
Nekem az ERSTE hozott MÍNUSZ 65 ezer forintot 10 év alatt 4,3 milliós befizetésre.

Frisskula Uborzil 2011.08.03. 18:34:53

Halihóóó,

nyolcvankilencben kollégáimmal együtt léptünk be a rendszerbe, Ők 230-480e Ft között kaptak vissza más pénztáraktól, míg én (volt axa-s!!!) 8.000 magyar pénzt költhetek el. Szemétládák.
Tényleg jó a szlogenjük: másképp/mint mások

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.08.03. 18:38:33

Nekem bizony Joe Pesci mondatai jutnak eszembe a Casino című filmből, amikor találkozik a "simaképűvel".
"Holnap reggel felkelek, bemegyek a bankba, és ha nem lesz ott a pénzem, meglékelem a kiba**** fejedet mindenki szeme láttára."

nemecsek ernő áruló 2011.08.03. 18:41:17

Fidesz szavazó pénzügyi analfabéta hisztizik?

dr. pretender 2011.08.03. 18:43:22

@Frisskula Uborzil: 89-ben nem volt magánnyugdíjrendszer. szóval hova is léptél be?

a_balazs 2011.08.03. 18:44:03

@Erdőtársulás: pedig bizony felmerült az ERSTE, kb. ugyanez volt az észrevételem, mint neked. korábbi hsz-ekben találod.

hintalo 2011.08.03. 18:45:47

Credit Suisse, Winterthur, Axa. A végén meg ott van Bába Julianna, aki az egész szakmát képviselte kifele a Stabilitásban. Ők fizették a legkisebb hozamot: átlag 40e Ft. Rengeteg normál béren élő, kezdetektől mnyp. tag kapott az axa-tól egy nagy nullát. Ha jól tudom, már alakítják pár százan a pertársaságot, aztán ha lesz türelmük, akkor elszórakoznak pár évet, persze pénzt már nem lát a tőkéjéből és a hozamából senki.

mani72 2011.08.03. 18:49:36

@Attila F:
számlaegyenleg 3,600ezer forint, hozam 870E forint, reálhozam 0 Ft. AXA.
1998. 01.01-től.Egyetlen egy adat sem stimmel az AXA honlapján azzal, amit tőlük kaptam az évek folyamán.. Másképp, mint mások(LOL)
férjem OTP lesajnált MNYP egyenleg 1,400E ft, hozam 360E ft, reálhozam 54E ft. 1998.01.01-től.Egyébként.Az arányok miatt.

ringer 2011.08.03. 18:50:04

@Hímtag: Ez a megoldási javaslat csak azért hibádzik, mert az elvett megtakarítások minimum felét már előre elköltötték (csak a MÁV lesz konszolidálva néhány száz milliárddal).

whale 2011.08.03. 18:50:56

@Frisskula Uborzil: Jólvan Ubi, neked sincs fingod sem semmiről....
Eszem faszom megáll!!! És neked ugyanúgy szavazati jogod van, mint nekem?!?!?!?

Murderface 2011.08.03. 18:51:52

Gyors gondolati kísérlet a reálhozamról:

Tegyük fel, hogy megmaradt a MANYUP. Tegyük fel, hogy A személy felhalmozott a számláján 40millió forintot nyugdíjig, de hülyén fektették be neki, és marad 35 milliója, tehát nulla reálhozam, sőt, erősen negatív.
Tegyük fel, hogy B személy felhalmozott a számláján 10 millió forintot nyugdíjig, és jól fektették be neki, lett belőle 15 millió (átlagos inflációval nézve ez erősen pozitív reálhozam lenne, számolja ki az aki akarja).
A-nak nyugdíjas éveire marad 35 millió forint, B-nek 15 millió, amiből számolják a nyugdíjat (25% MANYUP, ezt kiegészítette volna 75%-al az állam, emlékezzünk), mindkettőjüknek ugyanarra az időintervallumra leosztva. Ez azt jelenti, hogy B nyugdíja A nyugdíjának kb. 42.86%-a lesz. B-nek sokkal nagyobb reálhozama volt, mint A-nak, mégis A nagyobb nyugdíjat fog kapni (több, mint kétszer nagyobbat!).

Persze a valódi számítások kicsit bonyolultabbak, de ebből a faék egyszerűségű gondolatkísérletből is látszik, hogy nem a reálhozamot kell(ene, ha lenne még MANYUP) nézni, hanem az ÖSSZES megtakarítást.
Természetesen ennek az egésznek nincs semmi értelme, mert nincs MANYUP, és az államiba visszalépők csak a reálhozamot látják (vagy nem). A reálhozamon felüli (nyugdíj szempontjából az igazán lényeges) pénz már valószínűleg MOL-részvényekben, budapesti köztértábla-gyártók zsebében, TEK-es Audi Q7-esekben, köztársasági elnöki nyelvtan tanároknál, és még ki tudja, hogy hogy hol-kinél van :)

Különben én csak annak fizetnék reálhozamot, aki a törvényben meghatározott képlettel, és az excel-ben megadott adatokból ki tudná számolni, mennyi az ő saját reálhozama (jó nagy geciség lenne, tudom, a nép minimum 80%-a elvérezne rajta) :D

Erdőtársulás 2011.08.03. 18:53:47

@a_balazs: Látom már, csak figyelmetlen voltam, nem bontottam ki az összes kommentet. Gondolom az ingatlanalapban lévő befektetést szívtuk meg. Az ingatlanalap nominális hozama múlt évben -1,8% volt, ebbe szerintem a kutya nem tett pénzt, nincs az az őrült, de valamiből meg kellett élniük, hát megtáplálták a mi lóvénkból. Nos ez után nem lesz miből...
Olvasom a híreket, hogy 9 milliárd a bank vesztesége. Azt hiszem a magyar bankcsoport szarban van, én vinném onnan a betétemet, ha lenne.

whale 2011.08.03. 18:54:07

@mani72: És te ODAADTAD a 3600000, tehát HÁROMMILLIÓHATSZÁZEZER forintodat PÁR TÍZEZEZR forintért cserébe?!?!?
Darwin-díj, gratulálok...:DDD Mint a többi 2.500.000 idiótának. Nem baj, megérdemlitek a sorsotokat. Nyugdíjas korodban majd talán dobok egy százast a sarkon, jó?:DDDD

sparhawk 2011.08.03. 18:54:21

Csak úgy ING:tőke:2 051 443,hozam:1 158548
kifizetett hozam:317 083 Ft.Mindez 1998 óta. És az ING-t vizsgálták,hogy nem jól fektette be az ügyfelek pénzét

whale 2011.08.03. 18:55:27

@Murderface: Akarod mondani 99.9%-a...:DDDD

mani72 2011.08.03. 18:56:44

Íme! egy FT reálhozamos pénzecske, mert a nyugdíjam nem játék...csak az AXA eljátszotta mégis...

Hozam 757 581.41
Összesen 3 318 368.36 2010.12.31

mani72 2011.08.03. 18:58:36

@Songoman: Az AXA az évek során nem számolt be veszteségről, elnézést. 2008 évben az elért hozam 9,18% volt, a tájékoztatásuk szerint. Nem mínusz, plusz. Most joggal felvetődik a kérdés, hogy korrekt volt-e a tájékoztatás....

renugard 2011.08.03. 18:59:36

@Ajtony: 36 éves vagyok és választhattam, hogy maradok az állami nyugdíjban, vagy magánynyugdíjat indítok. Ez tény ezt nem tudod tovább magyarázni.

whale 2011.08.03. 19:00:10

@sparhawk: És te is odadtad a 3,5 MILLIÓ forintodat 10%-on??!?!?
Komolyan fetrengek a röhögéstől...:DDDD
Sőt, tudjátok mit?!?!? Ilyen programot én is hirdetek! Tehát:

BÁRKI, BÁRMILYEN MEGTAKARÍTÁSÁT ÁTVESZEM 10%-ON, AZONNALI KP FIZETÉSSEL!!!!:DDDDDDD

Írjatok még ilyeneket, jó?
Ki, mennyi üveggyöngyért dobt ki a nyugdíját az ablakon?:))))
Röhögni akarok, még,még,még!!!:DDDDD

mani72 2011.08.03. 19:01:07

@whale: ha nyugdíjas koromig tartottam volna a pénzem az AXA-nál, még én fizthetném a Audi 8 szervízét minden hónapban az üzletkötőnek, mert sajnos úgy tűnik ez a sorsa....amúgy már nincs ilyen veszély, nem vagyok alkalmazott, nem élek itt,nincs olyan, hogy muszály levonni a pénzt, hihi...

esef 2011.08.03. 19:03:04

ez az AXA ugyanaz ahol a banki résznél fizetni kell a számlanyitásért? lassan sanszos, hogy a zótépét leszorítja második helyre a genyósági listán :D

renugard 2011.08.03. 19:03:10

@a_balazs: arra nem tenném rá a fizetésem, hogy sokan megértik ebben az országban a különbséget.

mani72 2011.08.03. 19:03:31

@mani72: amúgy kint korrekt tájékoztatás folyik a befizetett össszegekről, ponotsan tudod, hogy a portfoló mekkora része miben van lekötve. pl 5% ázsiai kockázatos részveények, 45% államkötvény, 50% tőzsdei részvény stb. ez azért itt fura, hogy nincs meg... izgi, nem?

esef 2011.08.03. 19:04:58

@whale:
a hozamnak csak egy kis részét (az infláció feletti) fizették ki, a nagyobbikat vitte a fidesz-kassza...

whale 2011.08.03. 19:05:13

@mani72: Mármint, hogy hol nem élsz????? Abban az országban nincs adó, vagy mijafasz?
Az ékezetes billentyűzetet meg vitted magaddal mi, kis hazudós...:DDDD

nemecsek ernő áruló 2011.08.03. 19:06:01

@esef: A számlanyitásért igen, de semmi másért nem.

esef 2011.08.03. 19:06:10

@Frisskula Uborzil:
az a nyolcvankilenc jó lesz kilencvennyolcnak :D

transistor 2011.08.03. 19:06:44

Az alliance-nál voltam, 4 év (kb 125 ezer forint átlag nettó kereset), és 40 ropit kaptam.

Ennél jobb reklám az alliance-nak nem kell. Mindenki bosszankodik, az alliance-osok pedig mosolyognak.

--- ez nem reklám, hanem a saját véleményem ---

whale 2011.08.03. 19:07:00

@esef: Most tényleg nekem magyarázod, baszki?!?!:DDD
Az első napon az első voltam, amikor nyilatkozni kellett, hogy a viktátor kapja be!!!:DDDD

esef 2011.08.03. 19:07:19

@Gerzsonka:
izé, hány helyen van olyan csomag ahol nem kell fizetni a nyitásért és ingyen van minden?

@transistor:
mi az az alliance?

sparhawk 2011.08.03. 19:07:21

@whale: te meg maradtál a magánba mi?

mani72 2011.08.03. 19:08:14

@whale: ja, fura dolog a gép, nem? ha megnyomod az alt-ot lehet vele csinálni ékezetes betűket...állat, próbáld ki...van adó, de nem ennyi, nem ennyiből, és nem ide fizetem már.

whale 2011.08.03. 19:08:39

@transistor: Jól van te is ügyes vagy!!!:))))
És arra emléxel még, hogy mekkora TŐKÉT dobtál oda 40 ropiért?!?!?:DDDD

whale 2011.08.03. 19:11:03

@sparhawk: Szerinted?!?!?:)))) Nem, majd három üveggyöngyért odaadom a megtakarításomat, mi? LÓFAAAASZT....:DDDDD

finalNmbr 2011.08.03. 19:12:41

haverom axánál 6 év után kapott 2900 forintot :DDD mondom szép

nemecsek ernő áruló 2011.08.03. 19:12:53

@esef: Sok. De senki nem tart fegyvert a fejedhez, hogy AXÁ-hoz menj. Nekem jó, mert piszkosul magas kamatot fizetnek lekötés nélkül. Kb egy hónap alatt visszajött a számlanyitás díja, és nem jártam bankfiókban, pedig rendesen volt ügyintézésem, nem kevés. Neked bizonyára nem jó. Van ez így. Nekem jó. OTP-től jöttem. Iszonyat nagy fellélegzés volt.

gazdibácsi 2011.08.03. 19:13:56

Kár itt azon vitázni, ki tette jól, és ki nem, hogy visszalépett. A mnyp-k előtt is kaptak az emberek nyugdíjat. Ezután is fognak. Akinek meg nem lett reálhozama, kérjen részletes kimutatást a volt pénztárától, és ha nem tetszik, mehet pörösködni.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.08.03. 19:14:50

Az első bekezdését olvastam el a posztnak.

Kedves p(r)osz toló!
Január 31-ig nyilatkozhattál volna, hogy maradsz a mnyp-ben. Miért nem tetted meg?
Ja, hogy benyelted amit a ribanc meg a bandzsi mantrázott az állami nyugdíjról?
Ja, haver, így jártál!

Ennyi.

nemecsek ernő áruló 2011.08.03. 19:16:08

@Steve_Jobs: Ezért maradtam magánpénztári tag. Így megmaradt a pénzem. ;)

whale 2011.08.03. 19:17:30

@Gerzsonka: 10 éve van AXA-s számlám.:DDD Akkor még EuroDirekt országos takarékszövetkezet voltak...:))))

nemecsek ernő áruló 2011.08.03. 19:18:18

@whale: :) Én ELLA Bankba léptem be anno.

Rothgo 2011.08.03. 19:19:54

@Erdőtársulás:

Akkor, úgy látszik nem vagyok egyedül az ERSTE mnyp-ra irányuló haragommal.

A legutolsó E-mailben ennyit írtak nekem:

"Tájékoztatjuk, hogy Pénztárunknak 2011.03.31-ig szóló határidő áll rendelkezésére a tájékoztató levél kiküldésére, melyet a tagok nagy valószínűséggel 2011. április elején fognak megkapni. A levél megérkezéséig szíves türelmét kérjük.

A reálhozamok kifizetésére a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2011.06.20. után kerül sor.
Kérjük, tájékoztatásunk elfogadását!
Üdvözlettel:"

Valamint kedvesen megnyugtattak arról, hogy "amennyiben a 2011.május 31-i fordulónapra kiszámított reálhozam szintén negatív előjelű lenne, Önnek fizetési kötelezettsége a Pénztár felé nincs, a negatív előjel jelentése az, hogy Önnek a tagság ideje alatt nem keletkezett kifizethető, pozitív reálhozama."

Azóta se' levél, se' E-mail, se' más egyéb megkeresés.

Namármost... Én anno az egyetemi évek alatt kerültem az ERSTE-hez (akkor még Mezőbanknak hívták), mint bankhoz és a mnyp-i tagságom is hozzájuk köt, minimum 10-12 éve. Ha ezalatt az idő alatt veszteséges voltam nekik - menet közben nem tájékoztattak ilyesmiről, inkább az ellenkezőjéről -, akkor menjenek oda, ahova gondolom, és az lesz az első, hogy kilépek a banktól is, amennyiben valóban 0 Ft-ra, vagy mínuszra hoznak ki engem.

Amennyiben itt valaki úgy dönt, hogy peres útra viszi az ügyét az ERSTE-vel szemben, keressen meg, mert pénzem ugyan nincs menő ügyvédre, de talán, ha többen összefogunk, kicsikarhatjuk tőlük a jussunkat.

Az eddigiek szerint ez ugyanis lopás, amit ők művelnek.

Arról ne is beszéljünk, hogy még az is bebukta ezt az egészet, aki most kap esetleg pár százezer Forintot.

gycs 2011.08.03. 19:21:10

@Runciter:

Te olyan jól tudsz számolgatni!
Ez hogyan lehetséges:
Kerekítek
OTP tőke 1,1m hozam 333e rhozam 76e
AXA tőke 1,8m hozam 570e rhozam "0"

Ha kiszámoljuk 333/1,1=30% hozam 1,8/570 31% hozam és a reál mégis "0"

Annyi az eltérés, hogy az AXA 98-tól, az OTP 99-től volt fizetve.

SZÁMOLJUNK!!!!!!!

whale 2011.08.03. 19:27:11

@gycs: Te is Darwin díjas vagy!:))
1,1 M-t odadtál 76 ezer forintért?!?!:DDD Van még megtakarításod??? Ennyiért bármikor átveszem!!!:DDDDD

transistor 2011.08.03. 19:29:31

@esef:

Bocs. Rögtön előbb járt a kezem mint a fejem. Allianz természetesen.

@whale:

Nem volt más választásom. Kötelező volt. Ettől függetlenül a többiekhez képest még így is jól jártam.

whale 2011.08.03. 19:34:09

@transistor: Kötelező voooolt?!?!?4
Érdekes az én karomat senki nem csavargatta, legalábbis nem emléxem...:DDDD

Boris the Bullet dodger 2011.08.03. 19:37:03

Valaki tudna segíteni, hogy ha a postás bácsi kihozza a 0 Ft-os AXA-s reálhozamom, akkor mennyi jatott illik adnom neki?

Anti Anyag (törölt) 2011.08.03. 19:39:04

Nem véletlen nem léptem be. Majd éppen egy külső cég forgatja jól a pénzemre.

Elég nyilvánvaló volt, hogy még a WC papírt is el fogják számolni és az is, hogy széttárják a kezüket mint Bajnai, hogy "nem értettünk hozzá".

Be van építve a nyugdíjatok valami luxusvillába.

gycs 2011.08.03. 19:41:17

@whale:
Itt nem arról van szó, hogy ki melyik pénztárnál járt jól, vagy pórul. Azt mindenki tudja (bízzunk benne), hogy ez az "új" csodás bagázs is megszívatott minket.
S ha már így jártunk (maradni sajnos nem mertem, messze még a vége, ha minden igaz) próbálok a számok alapján rájönni, hogyha két pénztár kb egyformán 30 %-s hozamot teljesít, akkor az egyik miért fizet reálhozamot, a másik miért nem (sajnos én tartozom a másikhoz).

Etniez 2011.08.03. 19:46:34

Demagóg szar az egész poszt.

A reálhozam nem a cégé, semmi köze hozzá. Átadták az összes vagyonod az államnak ABBŐL ŐK SEMMIT NEM RAKNAK EL. Nem képződött reálhozamod, több pénzzel járultál hozzá a MOL megvásárlásához. Örvendezz!

Etniez 2011.08.03. 19:49:56

Az emberek 80%-a kapott reálhozamot, aki nem az
1. vagy nem dolgozott eleget
2. rossz időben váltott pénztárat/portfoliót.

Rossz idő: 2008/03-2010/01

Erdőtársulás 2011.08.03. 19:50:58

@Rothgo: Az a gyanúm, hogy nem sok értelme van bármilyen pernek is. Amint megjön a részletes elszámolás (fognak küldeni ilyet) én is végignézem, hogy rendben van-e, mivel pénzügyi elszámolással foglalkozok, ez csak egy rutinfeladat. Csak azon a ponton lehet megtámadni a pénztárat, ha az elszámolásban (vagy az adminisztrációban) vétett hibát. Egyébként nem vagyunk képesek jogalapot találni. Ha nem jön a válság, és nem pont az ingatlanpiacot érinti, akkor a mi pénzünk az ingatlanalpú befektetésben szép hozammal zárhatott volna. Az egész ERSTE csoport ingatlanra hegyezte ki befektetési és hitelezési tevékenységét, és ez bizony most bukás. A portfólió összetétele a tagok számára ismert volt, nem csináltak belőle titkot. 2011 májusában elszámolást tartani = a nagy veszteség realizálásával.

Prow 2011.08.03. 19:51:29

ERSTE, 12 év (csak náluk) 2.7 m tőke, -60.000 reálhozam !
Rá***tam! OK hogy válság meg szemét fidesz meg mittudomén, de ha azt nézem, hogy máshol hasonló adatokkal több százezer a reálhozam, akkor csalódott vagyok. Minden kapcsolat megszakítva velük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.08.03. 19:51:34

@Jankove: "kaptam 150 rugót,"

ha nem lett volna MANYUP, ezt NEM kaptad volna meg, hanem ennyivel kevesebbet kaptál volna. és sokkal kevesebbet fogsz kapni a amikor tényleg nyugdíjat fogsz kapni.

ha Orbán nem pont a válság után veszi el tőled, akkor többet kaptál volna.

úgyhogy akárhogy is, Orbánnak ezt a szemétségét sem lehet menteni

Erdőtársulás 2011.08.03. 19:52:03

@Etniez: 3. rossz pénztárnál volt. Az egész post és a kommentek is erről szólnak.

Etniez 2011.08.03. 19:52:06

Ja, és aki A vagy B alapban volt a pénze, az is nézhet rendesen. A-ban negatív hozzám (szar magyar államkötvények ugye), B talán hozott némi pénzt. Aki C alapban volt, annak és nem csinált hülyeséget, annak van hozama.

Ti mind hülyék vagytok, semmihez sem értetek csak szidjátok a nypket. Biztosan letudnám nektek egyenként vezetni, hogy mit basztatok el.

Alikam 2011.08.03. 19:52:19

Szerintem amúgy az lett volna a elgtisztább, ha senkinek nem fizetnek ki semmit sem. Most van aki 500.000-et kap, van aki 5 milkát, vana ki meg semmit sem, főleg úgy, hogy ezek a számok napról napra változtak.

Felesleges volt ez az egész cécó. Csak erre volt jó, hogy megteremtsék az alapfeszkót megint.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.08.03. 19:53:05

@Ajtony: Orbán ugye 0 százalék reálhozamot SEM garantál.

horee6 2011.08.03. 19:53:33

Anyám pedagógusként a kezdetektől mnyp tag bruttó 180-200 ezer fizetéssel. Először OTP-nél, 5 éve Axá-nál. A portfóliós rendszer bevezetésénél maradt a klasszikusnál. Most kifizettek neki 893 ezer forint reálhozamot. Fasza.
Fater fejes egy multinál ki van tömve, mint a déli busz, kezdetektől mnyp tag először Otp, 4-5 évr Aegon. Ő kiegyensúlyozott portfóliót választott, aztán amikor jött a válság váltott klasszikusra, kb egy éve megint kiegyensúlyozott portfólióban volt. Az Aegon több, mint 3 gurigát fizetett neki.
Én Axánál vagyok 7 éve, a portfóliós rendszernél a dinamikusat választottam, buktam is vele frankón, most minimális reálhozamom lenne, de inkább beintettem a zállam bácsinak, jó lesz az 30 év múlva.

Szóval az, hogy kinek mennyi reálhozamot fizet a mnyp-a az kurvára attól függ, hogy mikor, milyen portfólióban tartotta a pénzét. Kommenteléshez nem ártana kicsit sejteni valamit a témáról, nem csak óbégatni nagy pofával.

pupumpa 2011.08.03. 19:53:54

Közben beindult a bankok újabb lenyúlási akciója. Bevezetésnek cikkek jelentek meg, hogy vajon mibe fektessük a megkapott reálhozamot. Nevetséges, hogy ha valaki véletlenül 100 ezer fölött kap, attól azonnal megpróbálják elszipkázni.

Már reklámkampányt is indított sok bank, hogy a hatalmas hozamot náluk kedvezően fektethetjük be.

Nem elég a szarháziaknak, hogy a családok harmadát nyomorba döntötték a svájci frank hitelekkel (amit forintban adtak és forintban fizetik vissza), most a néhány szerencséstől szednék el az aprót is.

transistor 2011.08.03. 19:54:32

@gycs:

Az enyémet sem, de biztos hallottál róla hogy bizonyos életkor alatt kötelező volt MANYUP számlát nyitni. (2007-ben léptem kezdtem dolgozni suli után)

Tehát törvényileg kötelező volt ezt az összeget odadobnom nekik.

Zoli974 2011.08.03. 19:54:40

A kedves feleségem 1998 óta közalkalmazott és az Axanál több milliót levontak tőle és lám 0ft a reálhozama!!! Nem szabad annyiba hagyni!!!

Etniez 2011.08.03. 19:54:54

@Erdőtársulás: Nincs olyan, hogy rossz pénztár. C alapban minden pénztár csinált reálhozamot, ha nem a válság idején léptél be/át.

Ti rontottátok el, de most könnyebb a pénztár szidni.

Alikam 2011.08.03. 19:55:12

@Etniez: én pl. tudom mit basztam el. Nem számoltam azzal, hogy jön ez az okos néger, ez az orbán és elkezd a menővereit azzal, hogy lenyúlja a befizetésemet:)

Mert én mondjuk reálhozamra egyáltalán nem számítottam, vagy minimálisra, 30 év után sem. Nem volt nekem mérvadó, ha tudom,h ogy buzikám lenyúlja 3 év múlva, akkor tuti máshogy játszom.

De hát látod, ezeknél baszd meg így megy, egyik nap esik, a másik nap meg fúj a szél.

Etniez 2011.08.03. 19:56:06

@Zoli974: Így van, nem szabad. Menj és követeld vissza Orbántól!

Netán a feleséged is A vagy B alapban volt? Esetleg 2008-2010 között váltott pénztárat és portfóliót?

Nevetségesek vagytok :(

Prow 2011.08.03. 19:56:35

@Etniez: "Ti mind hülyék vagytok, semmihez sem értetek csak szidjátok a nypket. Biztosan letudnám nektek egyenként vezetni, hogy mit basztatok el. "

Büszke vagyok rád !
Szégyellem magam.

transistor 2011.08.03. 19:58:03

@transistor:

*(2004-ben léptem be, és 2007-ben kezdtem el dolgozni suli után)

Alikam 2011.08.03. 19:58:22

@Etniez: értsd, ha azt mondja valaki neked, hogy 3 év múlva visszük a pénzedet, de addig tudsz okoskodni és reálhozamozni, akkor bizonyára az ember leül, átnézi, mik a lehetőségek, hátha tud egy kis pénz szakítani, de így, szerintem csak mák volt, aki kapott többet.

Kétlem, hogy 1 százaléknál több, tényleg reálhozamra gyúrt volna úgy, hogy sokan növekedésiben voltak, ami meg tényleg nagyon hosszú távon hozza a hasznot.

Makkod volt baszd meg, ne tedd itt a fejedet, hogy mekkora tözsdecápa vagy, mert csaak a szerencsén múlt, hogy van valami fiszfasznyi reálhozamod.

Etniez 2011.08.03. 20:02:18

@Alikam: A sok buta parasztja azt nem érti, hogy a nypknek érdeke volt a nyereség képzés.
De a válság elvitte a lovét és az A meg a B alap nem termelte vissza. Sok hülye meg ide-oda lépett és váltogatta a portfoliót.
Aztán most meg néznek, mint borjú. Ja, meg höbörögnek. Mint ha a nypknél maradt volna lóvé. AZ EGÉSZET LENYÚLTA AZ ÁLLAM. És adott egy reálhozam képletet, ami sok embert szarul érintett. De az törvény, hogyan kell kiszámolni a reálhozamot. Nem a nypk találták ki. Lehet menni Matolcsyhoz meg az Orbánhoz, hogy miért annyi. Mert a nem reálhozam részt megtartja magának az állam, abból a nypk egy forintot nem látnak. Semmi közük hozzá.

Mehettek a PSZÁFhoz, ő már "kinyilatkozta", hogy a pénztárak jól számolnak, höbörgéssel nem foglalkoznak.

Erdőtársulás 2011.08.03. 20:02:35

@Etniez: Tévedsz. Az én esetemben 2001-ben léptem be, és minden évben elértem a nyugdíjjárulék maximumát, sőt munkáltatói hozzájárulásom is volt. Így 4,3 millió forintos, egyenletesen növekvő befizetésre, pénztár és portfólióváéltás nélkül, a növekedési portfólióban -65 ezer a tőkegarantált hozam feletti rész.
Átlag lehet, hogy 80%, de az ERSTE-nél 60% kap csak, de ebbe gyanúm szerint ügyesen beleszámolták azokat, akik a munkáltatói kiegészítést kapják vissza (mint én), de reálhozamot nem.
még egyszer leírom a kedvedért: átlag 80 ezer felett van a kifizetés, az ERSTE-nél azonban 34 ezer. Feltételezhetően a munkáltatói kiegészítések bázishatáshatásként jelennek meg ebben a számban, ezért túlzóan javítják a sokkal rosszabb arányokat.

És még egyszer: az AXA-nál nem tudom mit műveltek, de az ERSTE a saját veszteséges ingatlanalapjába tömködte a pénzt, abba az alapba, amit a piacon maximum körbehugyozott volna a legostobább befektető is, ugyanis nominálhozama is negatív volt.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:02:58

Es meg mindig, tovabbra is azzal a par tiz-szazezer forinttal vergodtok, de meg mindig nem fogjatok fel, hogy onkent es dalolva odaadtatok az ALAPTOKET, a tobb millio forintos befizetest, ami a ti TULAJDONOTOK volt.

Kivetel ez alol az a tengernyi kozalkalmazott, akinek az egzisztenciajat fenyegettek nyiltan vagy burkoltan, amikor az "onkentes visszalepesrol" kellett donteniuk.
Szep magyar demokracia.

Alikam 2011.08.03. 20:07:19

@redlands: mi az hogy önként és dalolva? Miért, mit kellett volna tenni szerinted?

Megmondták, hogy vissza lehet lépni, vagy pedig marad a pénztárnál, viszont fizeted az államnak a járulékot, ergo kevesebb folyik majd be a pénztárba, viszont cserébe le vagy tiltva az állami nyugdíjról, majd szopod a faszt ha bedől a pénztár, és ezt tuti egy kormáény se csinálta volna vissza.

Etniez 2011.08.03. 20:07:23

@Erdőtársulás: Amikor beléptél egy pénztárba, elfogadtad az adott befektetési politikát. Ez is a te döntésed volt, van/volt vagy 70 pénztár.

Etniez 2011.08.03. 20:09:23

@redlands: Zsarolás volt.

Egyébként biztos vagyok benne, hogy nem lesz semmi változás a reálhozam körül. Ugyanis a pénz már az államnál van, amivel többet akarna kifizetni reálhozamként, annyival kevesebb maradna nekik. Orbánék étvágya meg ugye...

Nem véletlen, hogy a 2011/05 inflációs adat helyett a 2011/04-et kellett kétszer venni, mert az kedvezőtlenebb az embereknek.
Aztán meg küldték a szőke ribancot pampogni. Ezek a hülyék meg beették.
Szégyen ez a poszt és szégyen a hozzászólok nagy része. Semmit nem értenek még most sem.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:12:10

@Alikam: es te erre adtal felhatalmazast? Erre a stilusra, hangnemre es zsarolasra?

Erdőtársulás 2011.08.03. 20:13:57

@Etniez: A befektetési politika azóta többször megváltozott, sőt a "portfoliók" is ugye menetközben alakultak.

De ezzel gyakorlatilag elismered azt a vitatathatatlan tényt, hogy az ERSTE csoport befektetési "politikája" nem volt megfelelő. Eddig azt állítottad, hogy ilyen nincs. Örülök neki, hogy sikerült meggyőznöm téged.

Azt a megjegyzést, hogy 70 pénztár lett volna, nem tudom miért tetted, ez arról árulkodik, hogy nem igazán vagy képben. Bár az előbbi hozzászólásaid is ezt bizonyították, ezért reagáltam az egyikre.
Nem tudom, hogy mi motivál téged az ész osztására, de biztosan jobb lett volna, ah előbb alapvető ismereteket próbálsz szerezni a témában. Mert ez így ugye, hogy is fogalmazzak, nem túl konstruktív.

Alikam 2011.08.03. 20:14:48

@redlands: én nem adtam senkinek sem felhatalmazást.

De ebbe ne is menjünk bele, mert még mielőtt elkezdenénk politizálni, megjegyzem, hogy az MSZP kormány 8 éve alatt is olyan dolgok voltak, hogy amiatt már a középkorban a rabszolgák is fellázadtak volna.

Igazából vannak szar húzásai ennek a zorbánnak, de az államadósság elvitathatatlan, és az is, hogy azt az MSZP 12 évének köszönhetjük, a háromnegyedét, biztos.

Úgyhogy ezúton is köszönjük.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:16:11

@Etniez:
es a vicc (vagy inkabb tragedia) az az, hogy ennyi, a Fidesz-kormanytol kapott koki es tockos utan meg mindig vannak, akik "elmultnyoceveznek" meg eloveszik a Selmeczi G. altal nyomott mantrat...

tede 2011.08.03. 20:17:04

Írogatnak itt több milliós reálhozamokról, de valójában akkor pénzek csak akkor jönnek ki a rendszerből, ha valaki kiegészítést is fiezetett.
Körbekérdeztem ismerősöket és a legnagyobb összeg 6 millió volt az egonnál, 1.7 millió hozam 463e reál. Semmi kiegészítés.
Nekem axa és 0 :(
Most akkor nem tudom, hogy elhiggyem-e, hogy vannak pénztárak, amik 2-3 millió totál összegre kifizetnek milliós reálhozamot.
Ez csak akkor lehet, ha volt plusz befizetés is.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:18:08

@Alikam: sajnos a MANYUP-os tortenet kokemeny politizalas...
Az allamadossagrol meg annyit, hogy nem 2008-ban szuletett a semmibol. Es meg lehet nezni a szamokat az elmult masfel evben is. Tudom, persze az elmultnyocev gyuruzik tovabb...

csi szi 2011.08.03. 20:18:11

Én is úgy jártam, mint László párja, de amikor pár napja megírtam egy másik helyen, rögtön letámadtak páran, hogy biztos fideszes propagandista vagyok, és nyilvánvalóan hazudok. Gondolom a posztoló szintén mocskos fideszbérenc.
Ami meg az "annak lett nulla a hozama, aki hülye" stb.-t illeti, az állam ne kényszerítse az állampolgárokat kötelező tőzsdézésre, ha nem értenek hozzá... Ki-ki tőzsdézze el a pénzét szabadon, ha akarja, és nyerjen vagy veszítsen esze és szerencséje szerint, de az állam ne írja elő törvényileg. Az önkéntes manyuppal semmi gond, aki úgy gondolja, hogy az a legjobb módja, hogy félretegye a pénzét öreg korára, lépjen be oda. Sajnos a manyupnál nekem is jobban kamatozott volna a sima bankbetét is, csak hát az a pénz csak virtuálisan volt az enyém, az állam szedte be járulékként (már egy pár éve, korábban csak előírta, hogy utaljam a manyup számlájára, illetve a munkáltatóm. De a pártpolitikát hagyjuk is.

Alikam 2011.08.03. 20:19:49

@redlands: oké baszd meg, hozd ide a hivatalos statisztikát - ne az mszpszdsz.uw.hu-ról - hogy 2002 és 2010 között mennyivel nőtt az államadóság a GDP százalékában és úgy ámblokk.

Alikam 2011.08.03. 20:21:32

@redlands: az államadósság addig nőni fog, ezt elárulom neked ameddig nem törlesztünk többe tmint amennyi kamat terhel minket.

A mérték nem mindegy, hogy mikor mennyivel nő.

Etniez 2011.08.03. 20:24:47

@Erdőtársulás: Khm. Itt a probléma a nullás reálhozam. És még a szar Erste is termelt valamennyit, ha a tagja nem csinált hülyeséget.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:29:08

@Alikam: hozd ide Te, nem en hoztam ezt a mantrat...

tiko7777 2011.08.03. 20:30:39

Szemet szemért alapon, axa-tól eljönni mindenkinek, pláne akit megszívattak. Jah...hogy elbonyolítják majd a ki vagy az átlépést??? ...Egyszer kell csak megcsinálni. Ha nem lesz igény a "szolgáltatásaikra" előbb utóbb bezárhatnak.

ptmt 2011.08.03. 20:31:30

Az én sztorim sem gyenge! Több mint 800e Ft hozamból (4 M Ft megtakarított összegből) 0 Ft a reálhozam, 13 év után. Sem telefonon sem személyesen nem tudtak infot adni hogy mi az oka, csak hivatkoznak a törvény által meghatározott képletre. Ügyintézők meghökkenve pislognak a feltett kérdéseken gúnyos arccal, hogy miért léptem át az állami nyugdíjrendszerbe...Számokat nézve, nem stimmelnek az analitikában szereplő adatok az interneten lekérdezettekkel. Azt sem tudták megfejteni szakértő kollégák :) a pénztárnál, hogy az utolsó évben mi az a -540e Ft hozam, amikor is előtte (válság ide vagy oda) folyamatosan több 100e hozamok voltak feltüntetve. Jelenleg a PSZÁF-hoz fordultam kivizsgálást kérve; az axás bagázstól pedig lekértem hogy pontosan hogyan alakult a hozam a 13év alatt. Aztán lesz ami lesz, de valami nagyon nem stimmel...

Jofiu 2011.08.03. 20:33:14

Lehet, hogy Orbán, vagy Selmeczi Kifli Gabriella is az AXA-nál volt? És az AXA-sokra értették, hogy a pénztárak elherdálták a zemberek pénzét.

Lehet, ha mondjuk az Aranykornál vannak akkor most nem lenne miből részvényeket vásárolni. Az Aranykornál nekem a 820.000-es egyenlegből visszadobtak 87.500-at. Olyan keveset fizettem be, és nem is foglalkoztam portfólióval ezen okból sosem, azt hittem legjobb esetben is lehet majd pár ezer max a különbség, erre tessék. Majd ha a következő választások után visszaállítják a manyupos rendszert akkor valószínű ide megyek vissza.

A poszt és sok komment alapján úgy látszik az AXA-ban nem értenek a pénzhez. Ez azért elég kínos egy pénzzel foglalkozó cégtől. Legjobb ha elhúz ettől társaságtól mindenki, bármi is fűzi még oda.

Etniez 2011.08.03. 20:35:34

@Jofiu: Cinikus leszek, Pszáf közleménye:

"Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Felügyelet a reálhozam és a tagdíjkiegészítés mértékével, illetve az egyéni számlán jóváírt tagdíjak összegével kapcsolatos viták elbírálására nem rendelkezik hatáskörrel. Ebből következően, amennyiben a volt tag a pénztár elszámolással kapcsolatos álláspontját nem fogadja el, – a Felügyelet eljárásának kezdeményezése helyett – bírósághoz fordulhat igényének érvényesítése érdekében. "

www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/mnyp_kerelmek_int.html

Erdőtársulás 2011.08.03. 20:36:28

@Etniez: Kezdem úgy érezni, hogy vagy nem olvasod el amit többen is leírnak, vagy nem akarod/tudod megérteni. Sajnálom hogy így van, mert így nem igazán van értelme a "vitának", jobban örültem volna, ha felelősségteljes felnőttként viselkedő emberekkel tudom ezt a témát megvitatni, nem pocsékolom az időmet olyanra, akit nem az érdemi vita szándéka vezérel. Jó éjszakát!

iranlom 2011.08.03. 20:37:05

sziasztok
98-tól befizetett 3 milla után a reálhozam 0 (nulla). Akarnak ezek még valamit Magyarországon tevékenykedni?

Etniez 2011.08.03. 20:38:08

@ptmt: Figy. Nem "A" alapban voltál te véletlenül? Nagyon kevés a hozam ennyi tőkéhez, ezért nulla a reálhozamod.

Jó befektetéssel kb 1.5-2 m körül kellene lennie a hozamodnak ennyi év után.

Esetleg pénztárváltás? A jófius posztot neked szántam, csak elnyomtam.

Annyit tudsz tenni, hogy megnézed a szla kivonatokat, hogy a tagdíjad le van-e könyvelve. Ha le van, akkor kitörölheted a pszáfal.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:38:11

@tiko7777: akit megszivattak, azok mar nincsenek az AXAnal, legfeljebb az Onkentesben...

Jofiu 2011.08.03. 20:39:35

@Etniez:
Én nem panaszkodom. : )

Amugy mire van hatásköre a Pszáf-nek ha erre nincs?

a_balazs 2011.08.03. 20:39:56

@Etniez: minek választani 70-ből(?), ha szerinted "Nincs olyan, hogy rossz pénztár"?

Etniez 2011.08.03. 20:40:39

@Erdőtársulás: Elolvastam amit írsz, de nem értem mi a bajod. Egy pénztárban voltál, kaptál éves elszámolásokat, stb. Ha nem tetszett, válthattál volna. Nem tetted meg.. akkor most kire mutogatsz?

Az Erste befektetési politikáját nem marasztalta el a Pszáf, ebből gondolom hogy jogszerű volt. Max. nem volt szakszerű.

vandorfenyo 2011.08.03. 20:41:34

@iranlom: ezt Toluk kaptad vagy a weboldalukon szamoltad ki a programmal?

a_balazs 2011.08.03. 20:42:37

@Etniez: elárulnád, hogy a tagnak milyen "hülyeségekre" volt lehetősége pénztáron belül? amelyek nélkül ugyebár volna reálhozama...

Etniez 2011.08.03. 20:44:18

@Jofiu: Megvizsgálja, hogy a pénztár minden működési feltétele jogilag megfelelő. A reálhozamos panaszok nem esnek ebbe a körbe, sok höbörgő fog majd nagyot nézni.
Annyit lehet tenni, hogy megnézi a volt tag, minden tőkéjét lekönyvelte a pénztár. Ha igen, akkor bele kell törődni, hogy elrontott valaki valamit.

Az Erste nem volt rossz pénztár, csak volt nála jobb. Sok jobb volt nála.
Az én pénztáram közepes volt, de megkaptam az átlagos reálhozamot az átlagos befizetésre. Jókor tettem C alapba a pénzem.

Én nem szartam le a pénzemet akkor, amikor igazán fontos volt. Akik most kezdenek el foglalkozni vele... megszívták. Lóvé már az államnál van, onnan kiszedni lehetetlen lesz.

Etniez 2011.08.03. 20:45:25

Felhívjuk a magánnyugdíjpénztári változások kapcsán az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő, volt magánnyugdíjpénztári tagok figyelmét arra, hogy a visszalépéssel kapcsolatos valamennyi problémájukat, igényüket – pl. egyéni számlán nyilvántartott követelés összege, hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam), tagdíjkiegészítés összege és a kifizetésekre vonatkozó kérések, kifogások, stb. – első lépésként az érintett pénztárnak jelezzék. Célszerű a panaszt azonosítható, bizonyítható módon – lehetőség szerint tértivevényes küldeményként – eljuttatni a pénztárhoz.

Ennek indoka, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2010. évi CLVIII. törvény 64. § (3) bekezdése szerint fogyasztóvédelmi eljárást a fogyasztó kizárólag azt követően kezdeményezhet, miután a pénztárnál a pénztár szolgáltatásával, eljárásával kapcsolatos panaszát már korábban előterjesztette, azonban panaszára nem kapott választ, vagy a pénztár a válaszadásra rendelkezésére álló 30 napos határidőt túllépte, illetve a válasz alapján a volt pénztártag feltételezi, hogy a pénztár a jogszabályokban előírt fogyasztói jogokat megsértette.

A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 77/C. § (7) bekezdése szerint, a pénztár az írásbeli panasszal kapcsolatos, indokolással ellátott álláspontját a panasz közlését követő harminc napon belül köteles megküldeni a pénztártagnak.

Az előbbiekre tekintettel a volt pénztártag a pénztárnál benyújtott panasz elbírálását követően jogosult arra, hogy a pénztár jogszabálysértő magatartására hivatkozással a Felügyelet eljárásának lefolytatását kezdeményezze.

A Felügyelet a következő esetekben jogosult eljárás lefolytatására a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő volt pénztártagok esetében:

a volt pénztártag a pénztárhoz panaszt nyújtott be, de panaszára nem, vagy csak késedelmesen kapott választ,

a volt pénztártag részére a pénztár nem küldött levelet arra vonatkozóan, hogy nyilatkozzon arról, hogy a reálhozamot és/vagy tagdíjkiegészítést hova utalja a pénztár,

a volt pénztártag dokumentálható módon nyilatkozott a reálhozam és/vagy tagdíjkiegészítés utalásáról, azonban a pénztár az utalást nem ennek megfelelően teljesítette,

a volt pénztártag kifogásolja, hogy a tagdíjkiegészítés és reálhozam kifizetése késedelmesen történt meg.

A kérelem előterjesztése saját kezű aláírással ellátott, postai úton vagy faxon beküldött, továbbá a Felügyelet Ügyfélszolgálatán személyesen átadott irat útján, valamint Ügyfélkapun keresztül lehetséges.

A beadványnak tartalmaznia kell a kérelmet előterjesztő nevét, saját kezű aláírását, lakcímét, valamint szükséges az állításokat alátámasztó dokumentumok (pl.: a pénztárnál előterjesztett panasz, az arra kapott válasz, tértivevények, stb.) csatolása is.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Felügyelet a reálhozam és a tagdíjkiegészítés mértékével, illetve az egyéni számlán jóváírt tagdíjak összegével kapcsolatos viták elbírálására nem rendelkezik hatáskörrel. Ebből következően, amennyiben a volt tag a pénztár elszámolással kapcsolatos álláspontját nem fogadja el, – a Felügyelet eljárásának kezdeményezése helyett – bírósághoz fordulhat igényének érvényesítése érdekében.

A felügyelt intézmények, illetve a Felügyelet ügyfélszolgálatával kapcsolatos további tájékoztató információk a Felügyelet honlapja (www.pszaf.hu) főoldalának jobb oldalán, „Ügyfélszolgálatunk” című mező „Beadványok, panaszok” alpontjában találhatóak.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy a Felügyelet honlapján a Nyugdíjpénztári kérdések és válaszok című rovatban hasznos információk találhatóak a visszalépéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Kérjük, bármely gondja, problémája esetén először tanulmányozza a dokumentumot.

Budapest, 2011. július 14.

www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/mnyp_kerelmek_int.html

hintalo 2011.08.03. 20:48:05

Egy fillért sem kapnak, pert fontolgatnak

Megkezdték a reálhozamok kifizetését a pénzintézetek, több mint félmillió ember azonban egyetlen forintot sem fog kapni. Közülük egyre többen gondolják úgy, érdemes pert indítaniuk a pénztárak ellen.

Július végén kezdték meg a reálhozamok kifizetését a pénzintézetek az állami rendszerbe visszalépő volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint 2 450 960 ember jut reálhozamhoz augusztus 31-ig. A Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alap előzetes adatai alapján bejelentette: a tb-rendszerbe visszalépő tagok átlagosan 76 030 – összességében 233 milliárd – forintot kapnak, amiben a reálhozam mellett benne van a tagdíj-kiegészítés is. Sokan azonban hiába várják a pénzes postát vagy hogy megérkezzen a számlájukra az átutalás: a kormányzati adatok szerint 569 818 ember nem kap reálhozamot.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint ennek legfőbb oka a pénzintézetek felelőtlen gazdálkodása. „Mondhatjuk azt, hogy 569 818 fő reálhozamát eltőzsdézték” – jelentette ki. Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke a helyzetet úgy magyarázta, hogy a reálhozam, azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg minden pénztártag esetében más és más, mivel azt sok tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége, a pénztár- és portfólióváltások időpontja (az eltérő befektetési politikák, így hozamok miatt), az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig, az infláció időbeli alakulása.

A szakértők két fő okot jelölnek meg, amiért valakinek nem keletkezett reálhozama. Azok ne nagyon számítsanak pénzre, akiknek kevés volt a befizetése, és azok se, akik későn (2006-ban, 2007-ben vagy 2008-ban) léptek be a pénztárakba. Az ő esetükben ugyanis a 2008. évi gazdasági válság negatív hatásait nem tudták az inflációt is túlszárnyalva ledolgozni a kasszák.

Az interneten egyre többen adnak hangot felháborodásuknak és keresnek tagtársakat pertársaság alakításához. Sok netes bejegyzésből az derül ki, hogy akiknél az egyik fenti feltétel sem áll fenn (azaz régóta pénztártagok, magas befizetéssel), azok is rosszul jártak.

„1998. január 1-jétől voltam mnyp tag, 2009. április 1-jén léptem át az Aegonból az Évgyűrűkbe. A végeredmény: 3 104 565 Ft, ebből tőke: 2 585 135 Ft. Hozam: 519 430 Ft. Reálhozam: 0 Ft.” – írja Tóth Péter. „Axa-nál voltam 1998 óta, 0 Ft reálhozam” – panaszolja Bóna Zoltánné. „Örömmel olvasom, hogy valami szerveződik e rablóbandák ellen, szeretnék csatlakozni szintén. 1998 óta tagja voltam váltás nélkül AXA-nak. Cégem mindig pontosan fizette a járulékokat, soha nem volt elmaradás – a kapott kimutatás szerint vannak évek mikor a 4-5 havi jóváírás 0 Ft, gondolom elveszett könyvelés közben, mert magyarázatot nem tudnak adni. Minden év végi egyenlegközlőn pozitív eredményt mutattak ki, talán csak 2008-ban nem. Ennek ellenére kb. 2 milliós egyenleg, több mint 500 ezer Ft hozam után reálhozam egy nagy 0 Ft” – bosszankodik Czigler László. Hozzá hasonlóan legtöbben az AXA-ra panaszkodnak.

Az AXA Magánnyugdíjpénztár egyébként 150 ezer tagjának összesen 6,4 milliárd forint reálhozamot fizet ki. A pénztár közleményében azt írja, hogy az egy-egy pénztár által kifizetett reálhozam nem feltétlenül minősíti az adott pénztár befektetési tevékenységének sikerességét. Az elmúlt 12 évben a tagok jelentős része legalább egyszer váltott pénztárat, és ezek a tagok átlépéskor korábbi pénztáruk teljesítményét, az ott elért hozamokat is magukkal vitték. Így az a pénztár, amelyik a reálhozamot fizeti, csak az utolsó állomás a tagok „vándorlásának” folyamatában, ami azt a reálhozamot fizeti ki, amit a tagok az elmúlt 12 évben az összes korábbi és aktuális pénztárukban összesen szereztek – fejti ki az AXA.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) mindenesetre elkezdte a magánnyugdíjpénztárak működésének átvilágítását, helyszíni vizsgálatokra is sor kerül szeptemberben. A Kehi egyik kiemelt feladata az, hogy a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását, illetve azokat a szerződéseket megvizsgálja, amelyeket vagyonkezelésre kötöttek.

2011.08.03. 20:48:30

"Meg az inflációt, te nagyon ostoba"

Kedves @Runciter:,

1. Nem őriztünk együtt libát. (Anyáddal beszélj így)
2. A párnába varrás képletes volt, de a poén az, hogy nem is áll olyat távol a valóságtól. Ha szerinted teljesítmény 13 év alatt befizetett milliókra ilyen gyermeteg haszon, vagy akár a nagy büdös NULLA, akkor javaslom nézz körül, milyen kamatokat kínálnak a bankok akár lekötetlen összegre, pl; megtakarítási számlákon. évi 5-7%, ingyenes számlavezetés mellett. Ha a nyugdíjpénztári megtakarítási számládon összegyűlt lóvét, most egy az egybe áttolnád, és még le is kötnéd, minden évben kaphatnál utána annyit, amit a nyugdíjpénztárad most kiizzadt 13 év után.

@Squid:

"Gratulálok neked is és a többi "értelmiségi"-nek is, hogy a reálhozamra fixálva ítélsz meg egy 30 éves befektetést a 13. évében, miközben a Fidesz lenyúlta a tőkét és a hozam nagyrészét. Ha a hülyeségnek és a tájékozatlanságnak gravitáció is lenne, akkor ennek az országnak a helyén a Galaxis legnagyobb fekete lyuka feszítene. Szomorú"

Tudod mi a szomorú? Az, hogy a hozzád hasonló naív emberek miatt tart ott az ország ahol. Akiknek nem volt elég 20 évnyi szemfényvesztés, még 30 évet akarnak élni ebben a tetves hazug fidesz kontra mszp szinházban. És öreg napjaikon, járókerettel a kezükben, 3 ezer forintos nyugdíjjal hüppögni: "de én nem ilyen lovat akartam". Miből gondolod, hogy ami 13 évig szart se hozott a konyhára, az majd hirtelen az utolsó évben terülj-terülj asztalkám lesz? Miből gondolod, hogy a senkiházi Lenyúlunk RT nem fog 3 év múlva lelécelni a megtakarított nyugdíjaddal? Én nem értek semmiben egyet orbánnal és sleppjével, de azt már gyerekkoromban megtanultam, kecskére káposztát ne bízz. Azok az emberek akiknek eddig is nulla, vagy veszteséges volt a nyugdíjpénztári számlájukon, mire számítsanak 30 év múlva jóember? Maradjunk annyiban hogy a nyugdíj nem rulettasztalra való, ezzel az emberek nem nyerészkedni akarnak, hanem biztonságot öreg napjaikra. Lehet köpködni, de ha biztonságot nézzük és választani kell az állam, vagy bármelyik kajmán szigetekről gyökerező pénzintézet között, akkor még mindig az előbbire szavazok. Egyébként magam részéről sokkal jobban örültem volna, ha nem csak a reálhozamot, hanem az eddig befizetett összes pénzemet visszaadták volna. Úgyis divatos szlogen lett, a "gondoskodj magadról", hát kezdetnek jó lenne, ha magam válogathatnám meg mibe fektetek.

BlahBlah 2011.08.03. 20:48:33

az érdekelne, hogy az emberek tudnak átlagot számolni?

átlag 40.000 Ft-ot kapnak a tagok, és van olyan aki 1 milliót kap vissza, akkor azt feltudjátok dolgozni hogy mit jelent?

1 ember kap 1 milliót és másik 20 semmit ennek az átlaga 1 főre 47000 Ft

whale 2011.08.03. 20:55:05

@gycs: ÉPPEN azért kellett maradni, mert messze még a vége, bakker!!!
Ki nem xarja le mit ígér az alcsúti focista, vagy a kancsal geci?!?!? Hol lesznek ők már 30-40 év múlva?!?!? 2 méterrel a föld alatt...
És te az ő ígéretükre vagy fenyegetésükre ODAADTAD a megtakarításod, bakker!!!!

Etniez 2011.08.03. 20:55:46

@hintalo: Jaj de szép is lenne egy ilyen per :DD

El kellene ítélni a pszáfot és a kehit, hiszen mindent rendben talált a pénztáraknál.
Aztán mivel a pénztárakat kirámolta az állam (még a függő számlát is lenyúlta) a költségvetésből kellene visszafizetni a pénzt az embereknek.
A kasszákban nincs pénz gyerekek :DD Onnan aztán lehet perelni.. Istenem, remélem tényleg megcsinálják.
Pénztárak többsége bezár 1-2 hónap múlva, nem siettek még perelni sem lesz kit :DD

BlahBlah 2011.08.03. 20:57:43

még valami, ez mit jelent: hozamgarantált tőke feletti összeg

azt hogy az MNYP ha nem tudott akkora hozamot felmutatni, hogy így a nyugdíjja elérje az állami nyugdíj szintet, akkor azt az állam kiegészítette volna.

tehát az MNYPvel csak az állam bukhatott, az emberek csak "nyertek" volna, főleg ha MNYP igazgatók :)

és igaz, hogy 25-75 mnyp-állami volt a megszüntetés előtt, de bárki belenéz a törvényekbe, akkor megtalálhatja, hogy 2013-ban ez 50-50-re változott volna... (ill fog is)

tehát ha az mnyp lenyúlja a hozamot, és erre talál érveket = szar befektetések akkor az állam kisegítette volna

ez az oka hogy államit visszahozták, mert így is úgyis állami járt volna mindenkinek...

ha valaki nyugdíjat szeretne, azok ne a kötelező befizetésekben gondolkozzon....

whale 2011.08.03. 20:58:50

@Jankove: Megválogathattad. Választhattál portfóliót. Teljesen tiszta volt, hogy mibe fektetsz. Egyébkén nagyrészt magyar állampapírba, úgyhogy az mnyp csődje a magyar államét is jelentené egyben... Mindegy nem magyarázok tovább, mert szemmel láthatóan lövésed nincs az egészről...

Jofiu 2011.08.03. 21:02:58

@BlahBlah:
És?
Mivel te tudsz átlagot számolni: szerinted ha 1 ember kap 1 milkát és 100.000 kap 39990-et, annak mennyi az átlaga?
És ezt még folytathatnánk, és csak véletlenül esnénk közel a valósághoz. Ennek így semmi értelme.

vandorfenyo 2011.08.03. 21:06:20

@Jankove:
a jovobeni nyugdijad a MANYUP rendszerbol nem csak a most kitalalt "realhozam"-bol fog szarmazni, hanem a teljes befizetes plusz hozambol. Ha jol olvasod, itt senki sem a hozam miatt szentsegel, hanem emiatt a mestersegesen kitalalt "realhozam: nevu micsoda miatt.
Az allamra pedig ne szamits, mert mar most komoly nehezsegeket okoz a nyugdijak kifizetese, nem veletlen, hogy csomo Fideszes megszoritas a nyugdijasokat erinti. 30 ev mulva meg rosszabb lesz, eleg a demografiai trendeket nezegetni.
Aki az allamra hagyatkozik, az sokkal nagyobbat fog bukni, mint az, aki most ido elott megszuntette a Manyup tagsagat es meg el is hitte, hogy szazezreket kap majd cserebe.

Pont az allam, vagyis a jelenlegi kormany az, amely atkozhato, hogy ilyen torvenyt hozott es ilyen veszteseges lepesbe kenyszeritett bele milliokat. De nyilvan nehez ezt belatni sokaknak, es egyszerubb a tozsdezo, szivarozo bankart biztosito tulajt, brokert szidni (egyik sem vagyok, amugy...).

wh 2011.08.03. 21:07:36

Az AXA valóban nem termelt hozamot, nem érte el a banki alapkamatot se. Anyámnak is náluk veszett a pénze..

Pénzügyekkel foglalkozó ismerősöm pedig úgy fogalmazott, hogy "az AXA konkrétan leszarta a magánnyugdíj üzletágát"...

Hűtlen kezelés ilyenkor nem játszik?

vandorfenyo 2011.08.03. 21:08:42

@redlands:
bocsanat, nem "mint az" hanem "akarcsak az"