Tékozló Homár

Nem minden az a Teletálnál, aminek nevezik

2011.09.05. 10:38 | juszka | 169 komment

Mamzel önjelölt sonkaszakértőként érdekes dologra lett figyelmes a Teletál pármai sonkás salátájával kapcsolatban: az étel még csak köszönőviszonyban sincs a nevében említett sonkával, sokkal szorosabb viszonyt ápol viszont valamilyen olcsóbb gépsonkával. Panaszát megírta a Teletálnak is, ahol elismerték a hibát, de úgy gondolják, jól van ez így: a szépen csengő név olcsóbb alapanyagokból több pénzt hoz a házhoz. Igaz. Csak egy picit etikátlan.

Amikor az ember megrendel egy ételt, valóban arra lehetne gondolni, hogy azokból az összetevőkből áll, ami a nevében van. Csatolt levelezésem rávilágít a népmesei tanulságra: nem minden pármai sonka pármai sonka.


Üdv,
Mamzel

 

Kedves Teletál!
Mára pármai sonkás salátát rendeltem. Bár nem vagyok sonkaszakértő, az világosan látszik: ez nem pármai sonka. Pulykamellsonkára, vagy gépsonkára tippelek.
Barátságosan a következő kérdést tudom feltenni: mivel óhajtják kompenzálni a rossz érzéseimet?

Mamzel

Ui: A salátát nem fogyasztottam el. Amennyiben felmerülne Önökben, hogy ez mégis pármai sonka, természetesen szívesen megmutatom egy független szakértőnek.


Kedves Mamzel!


Köszönjük, hogy jelezte felénk a kiszállított ételre vonatkozó észrevételét.
A Pármai sonka névvel ellátott étel esetében a pármai elnevezés alapján valóban arra lehetne gondolni, hogy az étel pármai sonkát tartalmaz.
Mivel azonban egy igen drága húskészítményről van szó, egy hagyományos sonka kerül felhasználásra, hogy megrendelőinknek kedvező áron kínálhassuk. Éppen ezért a zárójeles részben kizárólag a sonka szót szerepeltetjük a félreértések elkerülése végett.
Ha a kérdéses sonkával készítenénk el az ételt, akkor jóval magasabb áron tudnánk ügyfeleink részére kínálni.
Mivel a szóban forgó menüt így kedvelik ügyfeleink és igen nagy számban rendelnek belőle, ezért nem szeretnénk az összetevők vonatkozásában a jelenlegi elkészítési módon változtatni.
Ha a leírtak ellenére nem szeretné elfogyasztani az ételt, szíveskedjen visszaküldeni futárunkkal, amely esetben az étel ára jóváírásra kerül.
Remélem a jövőben nem merül fel a mostanihoz hasonló probléma, és továbbra is megbecsült megrendelőink között üdvözölhetjük Önt!


Szíves megértésében bízva,
Üdvözlettel,
P. N. A.

Kedves A!
Majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal dönt. Panaszomat, csatolva a levelezésünkkel, továbbítottam a megfelelő postafiókba.
Magyarázatát, miszerint az eredeti alapanyagokból túl drága lenne az étel, elfogadhatatlannak tartom. Amióta éttermek léteznek, erre használják a beárazást, így a vendég saját maga döntheti el, hogy hajlandó-e többet fizetni bizonyos ételekért. Önök ezt a lehetőséget veszik el a rendelőiktől, így a személyes jogaikat sértik meg.

A grammatikai blikfangot (miszerint ez pármai sonkasaláta, ami nem egyenlő a pármai sonkából készült salátával) a törvény úgy hívja, hogy a fogyasztó félrevezetése. Én egyszerűen csak gagyinak mondanám.
A salátát ma öt óráig tudja átvenni tőlem a futár, illetve hétfőn 11 és 5 óra között. Addig a hűtőben tárolom.

Mamzel

Ui: Remélem, a jövőben nem merül fel a mostanihoz hasonló probléma, és továbbra is megbecsült megrendelőik között üdvözölhetnek. 

Kedves Mamzel!


Köszönjük megtisztelő válaszát.
Továbbra is sajnálattal vesszük tudomásul csalódottságát, amelyet a kiszállított Pármai sonkasaláta nevű ételünkkel okoztunk Önnek.
Az erre az ételre vonatkozó nagy számú megrendelés számunkra egy pozitív visszajelzés, hogy megrendelőink elégedettek fent nevezett ételünkkel.
Ügyfeleink elégedettsége miatt nem szeretnénk levenni étlapunkról ezt az ételt és a továbbiakban is a meglévő elkészítési módot szeretnénk használni.
Amennyiben Önnek nem megfelelő a jelenlegi összetételben készült ételünk, reméljük, hogy sikerül találni más olyan ételeket, amelyek megfelelnek elvárásainak.
Természetesen fenntartjuk, hogy az étel árát jóváírjuk Önnek.
Kiszállító munkatársunk mai napon már nem tud visszamenni az ételért, ezért kérésének megfelelően a lenti időpontban fog érkezni az el nem fogyasztott ebédért, egyúttal visszaadja Önnek az étel árát.
Szíves megértését köszönjük, és elnézését kérjük az okozott kellemetlenségért.


Üdvözlettel:
P. N.A.

 

Időközben levelezésünket továbbítottam a Tékozló Homárnak. Újabb levele csak megerősített abban, hogy ez jó döntés volt.
Úgy látom, Ön kihívásokkal küzd az értelem terén. Ezért most megint leírom, szépen, pontokba szedve, hogy mi a baj. Kérem, lassan olvassa, hátha úgy hatékonyabb.
1. Az Önök által Pármai sonka néven kínált étel nem tartalmazott pármai sonkát.
2. Más, (Önök által bevallottan) rosszabb minőségű sonkát tartalmazott.
3. Miután erre felhívtam a figyelmüket, Ön a kompenzálás szándékának maximális hiányát mutatta, valamint megideologizálta ezt a nyilvánvalóan ordító ballépést.
4. A magyarázatai a következők voltak:
a) "Másnak jó, ez egy közkedvelt étel, az emberek szeretik." - Hölgyem. Magyarországon Bunyós Pityut is sokan szeretik. Ugye Ön sem gondolja komolyan, hogy egy kalap alá szeretnék ezek után tartozni azokkal, akik elég hülyék ahhoz, hogy pármai sonka néven gagyisonkát egyenek? Mert szeretném jelezni, hogy pillanatnyilag ezt tanácsolja.
b) "De a pármai sonka túl drága." - A pármai sonkánál már csak a Fogyasztóvédelem büntetése drágább. Legalábbis remélem.
c) "Igen, de az emberek akkor nem vennék meg, ha emelnénk az árát." - Ön akkor most leigénytelen csórozott, jól értem?
Vigyázat! Kérem, mielőtt válaszol, olvassa el újra a fenti bekezdést. Tudja, a mindenem ez a hatékonyság.

Természetesen a jóváírással szeretnék élni.
Mamzel

Ui: Szeretnék igazságos lenni, ezért nem titkolom el a pozitív véleményemet sem. Ön kiemelkedően helyesen ír. Ritka kincs ez manapság.
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 12:22:37

@Csokis: Valahol Murphynél olvastam, hogy ha az első gyereknek leesik a kanala, az ember szalad, gyorsan kifőzi.
A harmadiknál már csak lenyalatja a kutyával.

Cecan Basescu 2011.09.05. 12:26:22

Nem tudom mibe kerül egy "pármai sonkasaláta" a teletálnál, de olyan 500-1000 közé tippelném. Ennek tükrében ki a fene gondolja, hogy az 5 rongyos sonkából szeletelnek bele?! Ettől függetlenül a megtévesztésben igaza van a posztolónak, de érzésem szerint Ő sem kevés kihívással küzd az értelem/nagyképűség terén. Ez kb. olyan mint amikor vendégségben megkérdezik, h "kérsz egy sört?" és hoznak Adamsbraut vagy egy Königsberget. Legközelebb egy pohár csapvíz is megteszi. Nem, ez egyáltalán nem olyan, de már leírtam...

leonito77 2011.09.05. 12:30:50

@neménvagyok: Tévedtem, nem magyar találmány, de olvasd el a történetét gasztronómiából. A gugli azért van tele vele, mert így terjedt el és amit én írtam, annak csak történelmi jelentősége van. És persze nem milánói tészta, hanem makaróni...macaroni. Még a nemzetközi oldalakon is nehéz megtalálni a történetet, mert mindenhol csak tuti receptet találni ezerféle módon.

De nincsen igazán jelentősége, hogy mi a neve a gyakorlati szempontból és én is csak azért írtam, mert meglepődve olvastam róla én is, méghozzá olasz gasztrotörténeti könyvben.

Zirowe 2011.09.05. 12:32:45

T. Don Pepe, az Önök hawaii pizzája se nem tartalmaz eredeti hawaii darabkákat, se nem hawairól származik.
Ez egy közönséges ananászos pizza.
Kérem azonnali átnevezését, különben a fogyasztóvédelem dönt az Önök kihívásokkal való küzdelméről..

Amúgy kicsit igaza van a posztolónak, mert a gép és pulykasonkának köze nincs a pármihoz, mivel ezek "főtt" sonkák, míg a pármai "nyers" vagy füstölt sonka.

Viszont ez a "3. Miután erre felhívtam a figyelmüket, Ön a kompenzálás szándékának maximális hiányát mutatta, valamint megideologizálta ezt a nyilvánvalóan ordító ballépést. " szerintem csak azt mutatja, hogy a posztoló küzd a saját kihívásaival, mivel felajánlották neki a kompenzációt, visszaveszik a cuccot és jóváírják.

Azért öröm látni, hogy egyeseknek mi a legnagyobb gondjuk a világon.

.lll. 2011.09.05. 12:35:01

ilyesmiér reklamálni pitiánerség

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 12:47:51

@Zirowe: Azért kissé sántít a párhuzam, amint azt feljebb már többen kifejtették.
Nem földrajzi, hanem minőségi különbségről van szó.
Mintha Lánchíd brandyt kapnál a rendelt Martell helyett.
És aztán megnyugtatnának, hogy azt is sokan szeretik.

Manci néni, a szomszéd 2011.09.05. 12:56:10

Én a bécsi szeletet disznóból csinálom és az uram rántott húsnak eszi. Még sosem panaszkodott. Hogy milyen finnyás emberek vannak, halljátok...

elwood 2011.09.05. 12:58:13

és már megint narancsriasztás van ... mi jöhet még

Kozika · http://www.k-1.hu 2011.09.05. 13:00:46

a saláta neve:
pármai sonkasaláta, nem pedig pármai sonkás saláta.
ennyi.

Kozika · http://www.k-1.hu 2011.09.05. 13:03:16

amúgy meg ez az egyik kedvencem a teletáltól. van még nekik pár finom salátájuk, a túrógombócuk meg egyenesen isteni.

igazságos 2011.09.05. 13:09:57

"LEIGÉNYTELEN CSÓRÓZ"-OTT, hát ez mindent visz. Ezért már megérte elolvasni ezt is. :)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 13:12:13

@Manci néni, a szomszéd: Bécsi szeletet nem tudsz disznóból készíteni. Csaxólok.

igazságos 2011.09.05. 13:13:58

@Manci néni, a szomszéd: bécsi szelet ala Manci néni módra. Legközelebb így kell tálalni. :)

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.09.05. 13:18:41

Ha egy élelmiszer elnevezésében az előállító védett eredetjelzőjű termékre hivatkozik (ilyen pl. a pármai sonka, a parmezán, stb.), vagy a termékének olyan nevet választ, amiből a fogyasztó arra a következtetésre juthat, hogy a termékben az említett védett eredetjelzőjű termék összetevőként megtalálható (vagyis mindegy, hogy pármai sonka tál vagy pármaisonka tál vagy pármai sonkatál), akkor a fogyasztó megtévesztésének kell tekinteni, ha ez nem így van.

Az élelmiszer-vállalkozó köteles az összetevők listájában százalékos mértékben is feltüntetni, hogy a termék nevét adó alapanyag milyen mennyiségben van jelen.

A fogyasztó nem köteles a termék árából arra következtetni, hogy vélhetően a termékből hiányzik a nevét adó összetevő.

De számomra mégis a legmegdöbbentőbb a cég válasza, az, hogy fel sem merül benne, hogy nem kéne átverni a fogyasztót, hanem még büszke is magára.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 13:22:48

@Kiskertes: Számomra meg az a megdöbbentő, hogy te ezen megdöbbensz.
Valahol külföldön élsz?
(Valószínűleg én már semmin sem tudok megdöbbenni.
Kár.)

reunalla 2011.09.05. 13:24:24

mindamellett, hogy elég "vicces" neve van az ételnek

Pármai sonkasaláta és a Pármai sonka saláta ill a Pármai sonkás saláta az nem feltétlen azonos dolog

elwood 2011.09.05. 13:26:03

javaslom a "Pár mai sonka saláta" nevet

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.09.05. 13:32:01

péknél:
-elnézést, ebben a mazsolás kalácsban nincsen mazsola.
-na és? a kürtöskalácsban sincsen kürt.

neménvagyok 2011.09.05. 13:37:08

@fghjk: Csak TIT jelleggel: az az kürtős (ŐŐŐŐ)kalács, az alakjára utalva, miszerint úgy néz ki, mint egy kürtő.

rio.pete 2011.09.05. 13:50:52

Nekem a posztról csak az jutott eszembe, hogy mennyire gyűlölöm az ilyen kötekedő gyökereket, mint a kedves poszt toló. A Teletál mindkét válasza teljesen korrekt, erre kibassza a Homárra. Hihetetlen.

gyorossyerno 2011.09.05. 13:58:29

A posztolónak igaza van, de túlzásba viszi. Ilyen tapló-bunkó módon válaszolni a levélre... Köcsög posztoló. Arra tudok gondolni, hogy valami baszatlan-klimaxos, egész nap passziánszozó öregedő nyanya az illető, vagy egy igazi, echte troll.

Egyébként meg úgy mégis hogyan gondolta, hogy ennyi pénzért pármai sonkát fog kapni? Korábbi pizzás postra volt egy komment, ebből idézek szabadon: "Szemétárban rendel ebédet, és csodálkozik, hogy nem a terülj-terülj asztalkám lett neki kiszállítva"

Drebin hdgy. 2011.09.05. 14:01:03

Ezért praktikus a magyar helyesírási szabályokat, így a mozgószabályt is ismerni: nem mindegy, hogy pármai sonkasaláta, vagy pármaisonka-saláta.

McZozo 2011.09.05. 14:07:45

Szerintem a posztot ket reszre kell venni.
1. hogy egyetertek a posztolo unszimpatikus. Szerintem a ceg hamar reagal es vissszadja a penzt mai viszonyok kozott ennek orulni kene. elmeletben igaza van de ilyen tetelnel milyen karteritest akar.

2. a cegnek sun a hatsojaba mivel ha parmai sonkat irnak es nem az akkor az a fogyaszto szandekos megtevesztese. Valamint nem ertek egyet azokkal akik franciakulcsot becsiszeletet es egyebeket emlegetnek, mert az ott csak egy megnevezese egy tipusu termeknek es azon belul lehetnek elteresek. viszont a parmai sonka egy adott termek tehat ha azt irjak ki akok raz ember azt varna jogosan. Pl kersz egy teliszalamis zsomlet es kapsz egy teszko gazdasagos felvagottal tomott zsomlet, akkor mindenki reklamalna. vannak adott termeknevek amig igenis megjelolnek egy adott termeket es ha az adott vendeglato hasznalja akor nem etikus mast beletenni

esef - akit kitiltott Csikós úr vagy az Ommmmmmmmm 2011.09.05. 14:18:47

és tessék mondani: tele volt-e a tál azzal a pármai sonkával? :D

zoli bp 2011.09.05. 14:26:06

Csak a posztolónak van igaza. Ez a fogyasztó megtévesztése, a Pármai sonka eredet-védett élelmiszer, a Teletál ezzel tisztában van, mégis ezen a néven hozza a terméket forgalomba. Ez bizony nagyon kemény lehúzás, nekem ne védje itt senki ezt a mocsok céget. Akkor lenne max. jogos a posztoló szidása, ha a teletál azonnal reagált volna, és levette volna a terméket, nem így tett,hanem még meg is magyarázta a hülyeségét, remélem jól elmeszelik érte...

zoli bp 2011.09.05. 14:29:27

Érdekes,hogy az új heti étlapjukban már nincs is benne, ez a név, ha annyira biztos lenne a cég, tuti nem vette volna le. Ez Magyarország, az ügyeskedők mekkája...

kiezalany 2011.09.05. 14:36:13

Értem a problémát és még egyet is értek vele, mert valóban vásárlók megtévesztéséről van szó. De a posztoló részéről teljesen felesleges volt ez a hangnem és viselkedés. Megváltani a világot (esetünkben átneveztetni az ételt) nem ő fogja, ráadásul ritka korrektséget mutatott a Teletál ezzel, hogy ahelyett, hogy baszakodna, meg a Palatinus "vezetőségéhez" hasonló hangnemet és stílust venne fel, szó nélkül felajánlották a pénz visszafizetését, ha elégedetlen az ügyfél.

Ilyen hozzáállás mellett teljesen indokolatlan volt a fenti hangvétel.

neménvagyok 2011.09.05. 14:42:16

@zoli bp: Fenn van.

Pármai sonkás, majonézes zöldborsósaláta
512 kcal [F]

teletal.hu/index.php?menu=etlap&phet=1

belekotyogok 2011.09.05. 14:44:26

Posztoló talán kicsit eltúlozza, de igaza van.

Az étel elnevezése megtévesztő. Nem is kicsit. Persze az valóban hülye, aki elhiszi, hogy egy tömegek igényét kiszolgáló étkezde majd pármai sonkát szeletelget, de ettől függetlenül nem kell megtéveszteni a vásárlókat.

zoli bp 2011.09.05. 14:49:29

@neménvagyok: jogos... Nagyon etikátlan ez a magatartás...

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 14:51:37

Nullás óraállást lehet-e jelenteni a Teletálnál?
Amúgy szerintem a pitiáner vonalat nem a posztoló, hanem a cég viszi a sztoriban.
Ha valakinek jó megítélése van a fogyasztók körében (és úgy tűnik, nekik van), akkor kár ezt ilyen dolgokkal veszélyeztetni.

uramfija · http://1rem1.com/tag/uramfia/ 2011.09.05. 14:55:35

– Maga kilopta a zsebemből a pénztárcámat!
– Tessék, visszaadom, ha már észrevette.
– De legalább kérjen bocsánatot, vagy valami!
– Mit kérjek bocsánatot??? Visszaadtam, nem, Nyafika?
– Csakhogy bűncselekményt követtett el, maga tetűláda.
– Érdekes, mások nem vették észre, de legalábbis nem panaszkodtak. Volt olyan, aki élvezte. Csak nem képzeli, hogy egy frusztrált barom miatt felhagyok a biztos megélhetést jelentő zseblopással?

kórus:
„Aki hazudik, az csal
Aki hazudik, az lop
Hazudni, csalni csúnya dolog.”

Akik Mamzel – hmmm – stílusát látják a legnagyobb problémának itt, azok akaratlanul is olyan helyzetet foglalnak el, hogy madártávlatból nézve együttesen kiadják a „GUMIGERINCŰ” feliratot. Bárcsak a Tele(ágy)tál fizetett emberei volnának ők, azt kívánom, és nem a társadalom nagy merülésű etikai mustfokolói.

McZozo 2011.09.05. 15:12:17

@itsumonandodemo:

Senki nem vedte a ceget, sot emlitettem is, hogy ez igy fogyasztok megtevesztese es etikatlan stb stb.

Csak annyit irtam, hogy - most nem tudom nem neztem - de mondjuk egy kb 1000 forintos tetel eseteben milyen karteritest var el a posztolo? Szerintem ebben az esetben, ha visszakapja a penzet es azt raadasul azonnal szinte, nem eri meg tovabb pampogni. Ettol fuggetlenul azzal is egyetertek, hogy a Teletal valasza meg, ha penzugyi es idobeni reszben korrekt is, abban a reszben nem, hogy meg buszkek is ra, hogy megtevesztenek masokat. Igenis ha pl mi is elvarjuk hogy mas nemzet ne hasznalja a Tokaji markanevet jogosulatlanul mas termekre, akkor mi se tegyuk azt egy etel eseteben. De ezek mind kulon szalai a cselekmenynek.

Tehat akkor neked:
1. a posztolonak igaza van
2. a posztolo stilusa eleg bunko.
3. sunt a ceg hatsojaba a megtevesztes miatt
4. pert a cegre mert meg buszke is a megtevesztesre

Igy mar megfelel a lelkivilagodnak a hozzaalasunk?

elwood 2011.09.05. 15:13:44

a wikileaks szerint a teletál azt mondta, hogy hagyják figyelmen kívül amit az étlapra írtak

kéjenc 2011.09.05. 15:17:45

A teletálnak vannak még ilyen furmányos kajái

uramfija · http://1rem1.com/tag/uramfia/ 2011.09.05. 15:24:36

@estrella negra: Mikor írt ő ilyen zavaros allegóriákat?:D Ha én lennék ő, akkor ő lenne én, és akkor úgy fogalmazott volna, hogy nem kapott volna a pofájára ennyit!

Aki (pármaisonka-)szeletet vett, az vihart arat;)

uramfija · http://1rem1.com/tag/uramfia/ 2011.09.05. 15:31:25

@McZozo: Nem is te, de itt van pl. rio.pete, akinek tényleg csak a tapló, személyeskedő stílus ütötte meg a fülét, nem a szándékos, és meg sem bánt csalás. Pedig az első csak orális, míg az utóbbi morális bűn.

bldo 2011.09.05. 15:38:51

Alapvetően egyetértek a poszt-tolóval, de az utolsó levelében olvasható személyeskedését nagyon erős túlzásnak tartom. Tudjátok: "Az internet nagyon jó dolog, de a használatánál figyeljünk arra, hogy ne sértsünk meg másokat ok nélkül."

Rosszindulatú Vászka 2011.09.05. 15:46:04

@McZozo: 385 forint.

Ráadásul kifőzdében reklamálni ijesmit eléggé életszerűtlen és értelmetlen is. Kalsszikus hungarikum példája ez a hirig annak a jelenségnek, mikor az elvárások és a törekvés mennyisége és minősége erős aránytaalnságot mutatnak.

Ha konyakot rendel a júzer egy restiben, ne dutrcáskoggyon, ha nem eredeti gall nedűt kap, mint egy dizájner vendéglőben, hanem csak BUSZ butítóst, ha ,meg reklamál amiatt jobb esetben értetlenkedés, estleg körberöhögés, rosszabb esetben pofánlecsó lesza vége. Persze, ha őt az erkölcsi igasság magsalatainak öncélú ostromlása kielégíti, akkor hajrá. De be kell látni, a sok fogyasztó, ki csak egy tál olcsó ételt lát bele abba teletálba, szarik a szemantikára ésa kulinárism korrekcségre.

neménvagyok 2011.09.05. 15:50:34

@elwood: Ó, bazmeg, ez az év kommentje, köszönöm szépen!

:o)))))))))))))))

Kaelon 2011.09.05. 16:01:30

A posztoló egy igazi hisztis picsa. :) Szerintem teljesen korrekt volt az étterem részéről, hogy visszafizetik az étel árát.

rio.pete 2011.09.05. 16:06:30

@itsumonandodemo: lehet, hogy rio.pete - bár alapból egyetért a poszt toló sérelmeivel - baromira unja, hogy sokan összekeverik a tudatos fogyasztást a faszkodással.

McZozo 2011.09.05. 16:22:24

@Rosszindulatú Vászka:

Alapvetoen egyetertek, bar a hasonlatod annyiban santit, mint masoknak is emlitettem, hogy a konyak egy gyujtonev es, ha en a restiben egy konyakot kerek akkor kaphatok barmilyen szar hazi parlatot nem reklamalhatok, ha az alapveteseiben megfelel a konyak kovetelmenyeinek, viszont, ha mar az van a restiben kiirva hogy Courvoisier es ennek fejeben kapok haziparlatot akkor mar reklamalhatok mert az mar egy egyertelmu markanev a konyakon belul es jelen esetben a parmai sonkaval is ez a helyzet, hogy az nem a sonkak gyujoneve hanem egy egyedi termeknev.
Tudom kukackodas de ebben az esetben nem kell nekem tudnom hogy ebbol a dologbol egy uveg mondjuk 20000 FT es gyanus ha egy centet mondjuk 200 forintert adnak.
Szoval jelen esetben csak mint emlitettem a reklamacio hangneme aranytalan az atveres mertekevel, de attol meg az atveres megtevesztes fenn all.

uramfija · http://1rem1.com/tag/uramfia/ 2011.09.05. 16:36:46

@Kaelon: Ha a tolvaj visszaadja a szajrét, akkor mehet? Szerintem ez az erkölcsi szívverés már a riasztási küszöb alatti erősségű. Hozom az adrenalint:)

uramfija · http://1rem1.com/tag/uramfia/ 2011.09.05. 17:00:32

Ezt viszont szinte el is kéne fogadnom, csakhogy ha nekem hoznának ki préselt ipari csirkehúsfoszlányt a konkrét szóval (pármai) félreérthetetlenül előrevetített, érlelt, tömör sertéshús helyett - még ha az utóbbi esetleg, sőt szinte biztosan hamis is (max. 2500/kiló nagykeráron) - akkor a szándékos, és hetykén szembetűnő csalástól létrejövő keserűségemben én még ennél is lényegesen taplóbb lettem volna, pedig az angolkisasszonyok hozzám képest bakonyi betyárok. Mamzel éretlen felindulással előkapott műkörméhez képest az én gyanús fehér porral töltött levelem azért összességében lassabban gyógyuló sebet ejthetett volna a rinocérosz-előbőrű csalók szalonképtelen ölén. Viszont nem érte volna el azt a hatást, amelyet Mamzel „f@szkodása” tagadhatatlanul elért...

kórus:
A kalapács nem attól veri be a szöget, hogy szépen csillog a feje.

yxcvbnma 2011.09.05. 17:01:01

A bejegyzés olvasása közben felvidultam, hogy dezsőmail feltámadt:)

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem, Ez komoly.

Kaelon 2011.09.05. 17:53:56

@itsumonandodemo: Igazad van neked is. Az étterem csal, és nem tagadja. Viszont nekem nagyobb takony lett volna, ha elkezdi magyarázni, hogy "De, de! Az bizony pármai sonka!" és engem néz hülyének. A hisztérikus reakció nálam inkább kiverte a biztosítékot. ;)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 18:41:53

@itsumonandodemo: Nekem teccik a stílusod, w@zze! Kő kóla?
(Ill. választhatná egy másik nicket, mer' ezt nemt'om megjegyezni.)

XCat 2011.09.05. 19:57:23

Ki az a hülye, aki egy 1-2 ezer forintos, kihozott valaminél minőségi alapanyagokat vár?
Mondjuk az indoklás tényleg aranyos.

De én itt akkor is a reklamációt fogadó kiscsajjal érzek együtt.

XCat 2011.09.05. 20:01:25

@Rosszindulatú Vászka: Pedig valódi székellyel a legfinomabb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.09.05. 20:06:06

Ezekben a válságos időkben sonkát zabálni, tetejében pármait...

frutella 2011.09.05. 20:13:47

A Pármai sonka kilója 5000 Ft. körül van, míg a gépsonkáé 1500 körül.
A Teletál az étel elnevezésénél szerencsétlenül járt el. Ha Pármai sonkasaláta a megnevezése, akkor ha csak egy molekulányit is, de tartalmaznia kell a Pármai sonkából. Ha sima Sonkasalátának neveznék, akkor olyan sonkát tesznek bele, amilyen épp a kamrában akad, bár így valószínű nem tudnának eladni belőle annyit, mintha Pármainak nevezik :-)

XCat 2011.09.05. 20:15:18

@frutella: Ha nem lennének hülyék, elneveznék Párma Sonkasalátának, és senkinek semmi köze hozzá, miért az egy fantázianév, ami...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.05. 20:26:42

A független sonkaszakértő az ki? A hentes?

Megdobbent 2011.09.05. 20:44:20

Parmai sonkat kizarolag egy orszagban lehet kapni. Minden mas egy halvany pacleben uszkalo darab szar. Legutobb Romaban volt szerencsem egy parmai sonkas pizzahoz, na az het nyelven beszelt. De ebben az orszagban, ahol "pizzafeltet" neven aruljak a jo eg tudja mibol osszepreselt szart, nos, ott feherember nem hiszi el komolyan, hogy parmai a parmai. A teletalnal meg vegkepp, hat az egy menza.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.09.05. 20:45:49

@uramfija: Ma hazafelé kipróbáltam a nemolcsó sarki CBA Príma pápai sonkáját. 2600 Ft/kg rózsadombi kisker áron, és kurva jó. Oké, nem pármai, de füstölt, érlelt, sonak ízű. Szóval ha a csupavíz, gyorspácolt csirkedarálék helyett ezt kap a poszter, tuti nem nyávog. Nagyker áron, egy adagra vetítve vajon mennyi lehet a különbség?

XCat 2011.09.05. 20:46:23

@neccharisnyás útonálló: Géza néni a teszkó húsospultyából.
Frankón tartanak pármai sonkát. :)

Megdobbent 2011.09.05. 20:46:50

@frutella: azert 5.000-es helyen ne vegyel parmait, az ugy 8-10 korul kezdodik, de csak akkor hidd el, hogy azt veszel, ha a mintaboltjukban veszed.

XCat 2011.09.05. 20:48:15

@Csokis: Én szeretem a csirkedarálékot. Fokhagymás pirítóson, kis sajttal megsütve isteni. Próbáld ki.

@Megdobbent: Tesznyóban tényleg 6000 körül nyomják, mondjuk ahogy kinézett az a darab valami, lehet hogy kettőnk közül ő volt az öregebb.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.09.05. 20:56:14

@uramfija: Hát ehhez ilyenkor én már fáradt vagyok.
Majd reggel kielemezem.

_____________ 2011.09.05. 21:40:19

"Üdvözlettel,
P.N.A." = PiNA...?

Megdobbent 2011.09.05. 21:50:20

@CatMother: Huha, de ugy frankon a csemegepultban? Isten irgalmazzon!

Az egyetlen, amiben __talan__ megbiznek az egy folias, vakuumos/vedogazas, szeletelt, azonosithatoan olasz gyarmanyu parmai, sajnos tenylegesen baszottdragan :) De akkor meg sehol se lennek, mert nem tudok se autentikus szoszt csinalni, se autentikus pizzat sutni hozza. Szip.

XCat 2011.09.05. 22:38:47

@Megdobbent: Tavasszal készülök Rómába, hol érdemes pizzát enni?

igazságos 2011.09.05. 23:01:49

@CatMother: Pizzát? Mi a fene az? Minimum lasagne-t. Az ínyencek azt esznek.

XCat 2011.09.05. 23:06:46

@igazságos: Nem vagyok ínyenc. Szegény nyomorult csóró veréb vagyok, még kondigépem senincsen. Fitneszbérlet senem. Mondjuk arra pont tegnap gondoltam, hogy kéne venni, de csak valamit ócsósot.

Megdobbent 2011.09.05. 23:50:21

@CatMother: Megprobalom ugy atabotaban elmondani, hatha megtalalod meg (bar valami orszagos sztrajkra keszulnek). Szoval a Pantheon-bol kifele menet sregen jobbra egy kis emelkedon vagy min volt egy kerthelyiseges vendeglo... De nem rogton a bejaratnal, mi addig mentunk, amig csendesedett es fogyott a tomeg, olyan 3-600 meter korul. Asszem az volt, mert ha nem, akkor Velence, de az valami olyan durva cseho volt, hogy rendesen feszkontrollal mentunk be, utanunk bezartak az ajtot (kulcsra), es maga a MAMMA leult hozzank erdeklodni, hogy mi hogy izlik - kozben az eloterben hallgatag nagydarabok szurcsoltek kis presszokavekat es maguk kozt pusmogtak :)

Megdobbent 2011.09.05. 23:51:51

@igazságos: _is_. Azert ha az az igenyesseg szintje, hogy pont Olaszorsagban nem eszel pizzat, mert az ugyis olyan, mint a pizzahut, akkor asszem buszken, orditva vagyok igenytelen :>>

Megdobbent 2011.09.05. 23:55:54

@CatMother: Jah, meg valami. Megfigyeleseim azt mutatjak, hogy igazandibol barmely olasz varosban az a legjobb kajalda, ami lepukkadtnak es homalyosnak, sotetnek latszik. Nagy meglepetesre megeshet, hogy a bolt portalja ilyen szakadt ize, kozben meg a tulaj atvezet a bolton, es a hatso zart udvarban, szep zold kornyezetben talalsz 2-3 diszkret asztalt, atkozott jo konyha mellett :)

XCat 2011.09.06. 00:37:38

@Megdobbent: Köszi. Neve nincs meg? :))

Gőzöm nincs hol a pantheon, vagy nem néztük meg anno, vagy elfelejtettem, hogy apám otthon hagyott, mert nem engedett telefonálni, és megharaptam. Meg persze telefonáltam amíg elmentek, úgy jó 3 órát.

Megdobbent 2011.09.06. 01:06:35

@CatMother: Sajna a nevet akkor sem tudtam, amikor beultunk :) A Pantheon eleg kozismert, bazi nagy kupola, lyuk a kozepen felul. Tomegkozlekedve kolbaszoltunk, siman odatalaltunk.
Neztem gyorsan gps-bol koordinatat:

Eszaki 41,89885
Keleti 12,47677

Huha, valami itthonmaradt pasit hivtal? 3 oran at?! Es a csaladban maradtal? ;)

valerio 2011.09.06. 07:59:22

@Horváth Lajos: Halászlé = a halásznak a leve =/= nem préselt halász, hanem amit produkál...;)

calmy 2011.09.06. 09:13:34

De bicskanyitogato stilusa van a csajnak..
Gyanus hogy ez a post csak a sajat oldalat reklamozni volt hivatott.
Ugyanezt nyomja ott is.

mamzel.freeblog.hu

"Hozhatunk esetleg valami mást?
- Hát nem tudom. Mivel óhajtják ellensúlyozni a bennem keletkezett negatív érzéseket?
Néz.
- Segítek. Ingyen oda lehet adni a levest.
Néz.
- Kedvezmény?
Néz.
- Ajándékdesszert?
- Nem áll módunkban ilyesmit felajánlani, bocsásson meg.
- Kár.
Néz.
- Úgy értem, Önöknek. "

Pffff...

-Mivel óhajtják ellensúlyozni a bennem keletkezett negatív érzéseket?
-Azzal hogy nekifutasbol pofanbaszunk egy lapattal?

proszpero 2011.09.06. 09:34:53

@CatMother: Róma szép város, csak nem vagy akkor annyira csóró veréb, ha oda mész tavasszal. Nekem még a Balcsira is alig futi, akkor én mit mondjak? Magyarország én így szeretlek?

proszpero 2011.09.06. 09:36:25

@valerio: hugyoznak a tányérunkba, akkor a parlament is halászokkal van tele? bár azok szarnak is.

proszpero 2011.09.06. 10:00:34

Nem újdonság hogy semmi sem az aminek látszik, főleg itt a nagy magyar ugaron. Itt a fejesek a szarra is azt mondják csoki, oszt edd meg bammeg! nesze nektek újmagyarország

XCat 2011.09.06. 10:43:15

@proszpero: A Balatonra nekem sem futná, soha életemben nem voltam ott. Nem is készülök, valamivel rosszabb ár-érték arányú dolognak tűnik, mint egy nyaralás irakban. Róma meg amúgy is olcsóbb. Sőt, szinte minden olcsóbb a kanári szigetektől afrikáig :)

@Megdobbent: Valami könyvkiadónak az ügyfélszolgálatosával csevegtem, már nem tudom miről. :D Véletlenül találtam, és az volt hajlandó a kis lelkemet babusgatni. Rohadék tudakozós csaj szexvonalas számot nem adott, pedig emeltdíjasat akartam.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.09.06. 10:44:45

@CatMother: Engem sem kergettek gyerekkoromban az asztal körül, ha nem ettem meg a pármai sonkát. Azt se tudtam, hogy pármaiból kolostoron kívül van más is, és a gépsonka ünnepi kaja volt. Csak ne keverjük össze a kettőt. Sőt, ne keverjük össze a mai gépsonkát az akkorival se. A mai csirkadarálék csirkedarálék árban, az akkori meg pácolt disznóból volt. Igazán azért vagyok dühöz az úniós élelmiszer iparra és szabályozásra, mert nem lehet megbízni semmiben, amit veszek, még az ár sem feltétlenül jelzi a minőséget. Imádom a virslit, de nem vagyok hajlandó megvenni az ízfokozóval felturbózott szóját. Régebben szépen sétaáltam végig a pulton, néztem, hogy melyik az, amiben nincs ízfokozó. Egyszerűen elv bajom van vele: egy étel ízét az alapanyagok adják (a felhasznált hús és a fűszerek), ne a vegyészek. Nagy döbbenet volt, hogy csak az osztrák és a német virslik ilyenek. Ami magyar volt (pl. Zimbo), annak is csak a csomagolása volt magyar, a benne levő virsli kintről jött. Azóta annyit változott a helyzet, hogy a k. drága osztrák virslibe is került ízfokozó. Szója egyelőre még nincs bennük, de szerintem ami késik, nem múlik.
És tök ugyanez a helyzet a májkrémekkel is. Az egyetlen tuti a Scooby-Doo virsli és májkrém, de egyrészt az gyerekeknek van ízesítve (nem túl fűszeres), másrészt miért kell nekem rajzfilm figurák jogdíját kifizetnem, ha enni akarok?

proszpero 2011.09.06. 11:08:13

@CatMother: mibe fáj egy Római kiruccanás? A végén rábeszélsz Rómára, vagy más egyéb helyre. Hova érdemes még kiruccanni ami megfizethető?

XCat 2011.09.06. 11:16:55

@Csokis: Szerintem a mostani sonkák minősége kb egy szinten van a régi parizerekével. De általában orsit szoktam venni, nekem bejön az íze.

Párszor vettem ilyen méregdrága 4-5 ezres szalámikat, de valahogy nekem ez nem. Az íze még hagyján lenne, de 10 dekában van 3 kiló tartósító, én meg érzem benne.

Fokozó szerintem van már mindenben, nem hinném hogy meg lehet kerülni...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.09.06. 11:50:58

@proszpero: Szerintem ugorj el valami magyaroszági, de drága szállodába. Egyszerűen számold ki, mit szánsz az utazás-kaja-szállás kombóra, és azt számold át itthonra. Mi így mentünk el kétszer is Döbröntére egy welness-lovas szállodába négy napra a gyerekekkel. A büdös kölkök 3 és 4 évesen olyan természetességgel kapták fel a szobába bekészített fürdőköpenyt (volt nekik gyerek méret), és húztak le az uszodába, hogy mi a nejemmel csak néztünk, mint a luki nyúl, hogy ezt meg hol tanulták. Ha összehasonlítom, hogy Londonban a legolcsóbb egyágyas szoba tavaly kb. 15000 forint volt egy éjszakára, és azért egy alagsori, lichthofra néző, olajjal festett falú szobát kaptam, ahol kinyúlt sodronyos ágyban aludtam és a fürdő egy emelettel feljebb volt (igaz, volt ingyen WiFi :-) ), valamint hozzáadom a repjegy költségét, inkább megyek Döbröntére relaxálni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.09.06. 11:52:35

@CatMother: Igazából ki lehet játzani az ízfokozót, csak csomagoltat kell venni, jó drágán, és mázli is kell, hogy találj. De azért ezt nagyon durvának találom. Disznósajt mindhalálig! (abban nincs)

proszpero 2011.09.06. 14:49:31

@CatMother: aki már világot látott az könnyen mondja :) eddig életemben egy alkalommal voltam a határ túloldalán, de akkor is csak meló végett.

proszpero 2011.09.06. 14:51:27

@Csokis: legegészségesebb ha veszel egy disznyót, már csak az a kérdés hogy elbírja e a lift amíg felviszem :) mert ha lépcsőn jön mire felér a tizedikre, nem lesz miből tepertőt sütni.

proszpero 2011.09.06. 14:53:15

@CatMother: egyetértek, már már csak a nevük más, és az áruk.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.09.06. 16:45:16

@proszpero: Igaz, igaz, mint ha magam mondtam volna Ványadt Ványadtovics Vinyov! Hej, de jó kis topik volt ez:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9157024

NICKTELEN 2011.09.06. 20:51:10

Én többé-kevésbé a posztolóval értek egyet. Mégpedig ugyanazon okból, amiért bringával a kereszteződésben nem mondok le az elsőbbségemről, mert ha megszokják, akkor a következő bicajost simán elgázolják.
Ha valaki csal az étlapon, és nem pármai sonkát tesz a salátára (mert az drága), akkor ne az legyen a büntetése, hogy aki észreveszi, és szól is érte, annak visszaadják a pénzt.
Ha kiírom az étlapra, hogy nyúlgerinc és két pofára zabálja a nép, de egynek feltűnik, hogy az inkább macska, akkor neki visszaadom a pénzt, a sintért meg megkérem, hogy jobban nyúzza meg legközelebb az állatot?

Van erre egy vicc.
Kohn nyereménysorsolást szervez aminek a beugrója 1000 forint. A végén kisorsolja a nyertest, aki boldogan megy a nyereményéért, de Kohn töredelmesen bevallja, nincs nyeremény, de hajlandó visszatéríteni a beugrót. A palimadárnak azért szöget üt a fejébe valami.
-És a többiek?
Mire Kohn csodálkozva:
-Hát nyertek ők?

Meridian74 2011.09.07. 01:05:21

@-possum-: LOÁL, ez jó volt (a vége) :)

Amúgy a posztolónak abban igaza van hogy megtévesztő a név és nem azt adják amit várna a fogyasztó, de azért mert erre nagy okosan rájött (és nyilvánvalóan szándékosan rendelte azt amiről eleve tudta, hogy az nem lehet ennyiért) külön seggnyalást vár a cégtől, hát az MUHAHAHA!
Jelentse fel a céget, ha az nem akarja megváltoztatni a nevet, de jóváíráson kívül még mit vár (amit rögtön fel is ajánlottak neki, csak vaksi módon nem vette észre ráadásul ezt követően ezért arcoskodott)?

Amúgy én a helyében többet onnan nem rendelnék, mert tuti belehugyoznak, beleszarnak, beletaknyolnak, és belegeciznek a kajájába, méghozzá innentől kezdve konstans módon.

Elnézést a piros karika 18 szövegért... ;)

infy 2011.09.07. 12:58:30

Egy szaros kaja miatt ekkora cécót csinálni. A kedves posztoló nevetségessé tette magát a szememben.

kalamajkacity 2011.09.07. 13:38:08

Egy (Tátra utca, Budapest)pizzeriában articsókás pizzát kértem. Mikor a pincérnő kihozta, keresgéltem rajta az aticsókát, de nem leltem. Kérdeztem a pincérnőt, hol az ezen a pizzán az articsóka? Azt mondta, nem tudja, de megkérdezi a szakácsot. Mikor visszajött, azt mondta, hogy az articsóka elfogyott. A számlázásnál articsókás pizzát számolt, és arra a beszólásomra, "hogy amin nem volt articsóka" nem reagált. Azóta ez a pizzás bezárt. Gondolom elfogyott az összes alapanyag, ami miatt még pizzának lehet nevezni a pizzát.

ciccmicc 2011.09.07. 16:37:03

Attól eltekintve, hogy a posztoló stílusa tapló, még tök igaza van. Én asszem pizzériában jártam kb. ugyanígy, az étlapon prosciutto szerepelt a spagetti alkatrészeinek felsorolásában, erre kihozták a kaját sima gépsonkával amit rühellek. Amikor szóvátettem, közölték, hogy a prosciutto olaszul sima sonkát jelent. Nem tudtam eldönteni, hogy csak engem néznek hülyének, vagy tényleg ennyire sötétek, de a fentiek fényében az az 1. változat felé hajlok.
süti beállítások módosítása