Tékozló Homár

Megszűnt a Lenovo Ideapad magyar szervize

2012.05.11. 16:13 | jackyll | 584 komment

Ideapad-tulajdonosoknak már késő bánat, a többieknek viszont közérdekű információ lehet laptopválasztásnál, ha tudják, hogy a Lenovonak már csak Thinkpadre van magyar szervizpartnere, amúgy küldik ki a cuccokat Lengyelországba. Sőt, embert nem lehet elérni a román callcenteren kívül. Persze naiv ügyfél még 2 hónapja se várja a gépét, úgyhogy majd visszatérünk rá szeptemberben.

Belenéztem néhány olvasói levélbe és úgy érzem garanciális szerviz bénázásban a Lenovo laptop szervize dobogós helyezést ér el. Történetemet azért is írom le, hogy kicsit kiengedjem a gőzt, az ügy még nem zárult le, a hibás gép bejelentése 50 napja (márc. 21.) történt. A sztori viszont szerintem megéri a közösségi szurkolást! Az asztalt eddig egyetlen felelős személyre sem tudtam ráborítani, mert gyakorlatilag elérhetetlenek!

Előzetesen annyit kell tudni, hogy 2012. március 6. óta a Lenovo Ideapad termékcsaládjának garanciális szervizelését kizárólag a lengyelországi Jabil végzi. A gépek szállítása a UPS feladata. Hivatalos Lenovo képviseletet Magyarországon nem lehet elérni. Utána lehet nézni, javaslom a lenovo.hu, lenovo.com, facebook, google négyszöget próbálgatni. A garanciális hibabejelentés egy Romániában működő call-centeren (http://teleperformance.com/) keresztül lehetséges a +36 80 987 425 telefonszámon. Ez a call-center veszi fel a kapcsolatot a UPS-el és a Jabillal. Szerintem ebből már lehet sejteni, hogy lesznek itt problémák! Kissé túl sok cég foglalkozik egy darab nyomorult hibás eszközzel.

A konkrét történet a következő:
Egy 2011. november végén vásárolt Lenovo Ideapad Z570-es gépről van szó. A laptop képernyőjén 2012. március 20-i bekapcsolást követően a gyári lenovo üdvözlő felirat eredetileg kék háttere piros színben pompázott. A Windows7 elindulását követően úgy nézett ki a kép, mintha egy piros harisnyát húztak volna a kijelzőre. És a harisnyát még mozgatják is közben. Felhívtam a call-centert, ahol megkértek, hogy nyomkodjam (???) meg a gép zsanérjait, mert ilyen hiba előfordulhat (egy 4 hónapos gépnél?) a zsanérnál található kábelek kontakt hibájából. Megmozgattam, nem történt semmi, ezért regisztrálták a hibát és közölték velem, hogy csomagoljam be a számítógépet és várjam a UPS futárt, valószínűleg másnap érkezik.

A futárra 2 napig vártam, majd megint felhívtam a call-centert. Ott közölték, hogy utánanéznek mi történhetett. Persze nem történt semmi. Elég régen volt, ezért már nem emlékszem hány napig telefonálgattam mire megnyugtattak, hogy ne aggódjak, akik aznap jelentettek be hibát mint én, azokhoz szintén nem ment ki a futár! Ez azért történt mert a call-center nem adta át a szükséges adatokat a UPS-nek! Hát baromira megnyugodtam ettől a szövegtől!

Végülis nagy kegyesen március 28-án újra regisztrálták a hibabejelentésem, amire másnap jelentkezett is a futár. Mivel ez 17 óra körül (irodazárás után) történt, már nem tudtam átadni neki a gépet. Másnap, március 29-én, végülis a UPS elvitte a hibás gépet (amit azóta sem láttam).

A UPS tracking kódja szerint a laptop április 2-án érkezett meg a lengyelországi Jabil szervízbe. Nem emlékszem már pontosan, de 3-4 napra rá felhívtak a call-centertől, hogy pontosítsunk, mert nem találják a gép hibáját! A szerviz szerint tökéletesen működik! Én erre annyit mondtam, hogy oké, de nem szeretném hogy amikor visszakapom a gépem még mindig rossz legyen, mivel nehezen tudom elképzelni, hogy a UPS futár szerelte volna meg a gépet (sicc!). Illetve az sem valószínű, hogy a hőingadozástól vagy rázkódástól javult meg a laptop. Emlékeztetőül jegyezném meg, hogy a hiba bejelentését követően még 1 hétig nálam volt a gép, hibásan használtam (a szemem majd kifolyt), hoztam-vittem és nem javult meg magától. Az elvárásom az lett volna, hogyha a hiba már nem is jelentkezik cseréljék ki azt az alkatrészt, ami okozhatta a jelenséget. Itt le is zárult egy fejezet.

Itt jegyezném meg, hogy a call-center önmagában megérne egy bejegyzést! A gépi menüválasztó hang teljesen beteg. Elsőre miatta hittem azt, hogy valójában egy kínai call-centerrel beszélek. Épp csak nem azzal kezdi, hogy: "Kööö-szön-jüüüük, hogy aaaa Lenovóóóó-t híívta, kicci, occó géé-peeket áru-lunk...". A teljes képzavar akkor áll be, amikor egy hús-vér ügyintézőhöz jut az ember, ugyanis nyilván ők sem a "megszokott" módon törik a magyart (United Colors of B...). Ezzel nem is lenne gond, sőt nagy riszpekt a dolgozóknak! Lássuk be, nem könnyű ilyen körülmények között például egy bonyolultabb email címet lediktálni! :-)

Azért is elismerésre méltó a call-center helyzete, mivel nincsenek ők sem túl sok információval ellátva. Az alábbi kérdésekkel simán meg lehet őket izzasztani:
1. hogyan lehet a Lenovo-nak hivatalos úton reklamációt tenni?
2. a lenovo.hu tulajdonképpen kinek a birtokában/kezelésében van?
3. a lenovo@lenovo.hu-ra küldött panaszbejelentésre miért nem reagál senki?
4. a http://www.facebook.com/LenovoMagyarorszag oldalt mégis ki üzemelteti?

Visszatérve a szerviz folyamatra, 3-4 nap elteltével megint felhívtam a call-centert (baromi türelmes voltam), hogy mire jutottak. Azt válaszolták, hogy tesztelik a gépet a hiba még mindig nincs meg. Ezután kezdtem sűrűbben hívni őket, mert egyre gyanúsabbá vált, hogy a call-centernél mindig valami mást mondtak, hogy épp mit csinálnak a lengyel szervizben (nincs hiba, tesztelik, javítják). Ez így ment kb. április 25-ig, amikor egyértelműen közölték velem, hogy a hiba megvan! A gépet javítják! Egyébként igazából túllépték a 30 napos javítási határidőt. Ezt nagyon korrekten a call-center ügyintéző mondta és hozzátette, hogy innentől kérhetem a gép cseréjét, ami viszont eléggé elhúzza az ügyintézést. Ebből adódóan én úgy gondoltam inkább fejezzék be a javítást és kapjam vissza a gépem. Sajnos április 30-ig megint nem történt semmi. Amikor felhívtam a call-centert azt mondták, hogy a gépet még tesztelik és nem lehet tudni mikorra lesz kész! Na ekkor szakadt el a cérna. Közöltem a call-centerrel, hogy most azonnal csomagolják össze a gépet (akármilyen állapotban is van) és küldjék vissza egy csereutalvánnyal egyetemben! Az ügyintéző ezt úgy gondoltam felfogta, mert azt mondta továbbítja a kérésem a lengyel szerviznek és valószínűleg 3 napon belül megkapom a csomagot.

Mindig is volt egy olyan érzésem, hogy jogilag semmi esélyem kárpótlást, vagy kompenzációt kérnem. Ezen a ponton viszont úgy gondoltam megpróbálom a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot megkérdezni, hogy mégis mik a lehetőségeim. Erre ők telefonon közölték velem, hogy a garanciális javításnak semmilyen határideje nincs, ezért komolyabb gépek esetén (nehéz alkatrészbeszerzés) simán lehet több hónap is a javítás, ezért várjak. Maximum arra hivatkozhatok, hogy aránytalan károm származik az elhúzódó javításból.

Május 3-án délután kiváncsi voltam hol jár a csomag, ezért felhívtam a call-centert. (És ekkor kezdtem az ügyintézők fizikai bántalmazásán gondolkodni.) Közölte velem az ügyintéző, hogy bár én ugyan kértem a gép azonnali visszaküldését, de csodával határos módon pont azon a napon fejezte be a szervíz a tesztelést(???), már össze is csomagolták és már a javított gépet adták át a UPS-nek szállításra. És meg is kaptam egy UPS tracking kódot, hogy a fuvarlevelet megnyitották április 30-án!

Azóta ezzel a tracking kóddal kelek és fekszem. A gép ugyanis azóta is a lengyel szervízben van (a UPS szerint). A call-center-nek pedig fogalma sincs róla mi van a számítógéppel. Állítólag a szervíztől nem kapnak kielégítő tájékoztatást! Ez a helyzet ma!

2011-ig a Lenovo márka nagy híve voltam. Ezt a levelet egy T400-as gépen írom, amiben 2 éve az Albacomp egy processzorhűtőt úgy cserélt ki, hogy a hibát 1 óra alatt bevizsgálták, a számítógépet azt követően elhoztam. Majd amikor értesítettek, hogy megérkezett a cserealkatrész visszavittem a számítógépet és megvártam a cserét. Olyan egyszerűnek gördülékenyen ment. Ezért - és a tapasztalt megbízhatóságért - ajánlottam is mindenkinek a márkát. A teljesség miatt le is írom, hogy a Thinkpad-eket továbbra is szervizelik Magyarországon.

Most ha valaki azt mondja: Lenovo. Azt mondom "Fussatok bolondok!", hogy klasszikust idézzek :-)
Az vegyen Ideapadot, akit nem zavar ha a garanciális szervizelése esetleg 2 hónapig is tarthat.

Panaszomat telefonon több Lenovo márkával foglalkozó kereskedésnek elmondtam. Próbáltam rajtuk keresztül elérni magyarországi Lenovo illetékest. Türelmesen meghallgattak, majd közölték, hogy ők is csak a call-centert tudják javasolni. Elküldtem a panaszt a lenovo@lenovo.hu -ra, amit a LenovoMagyarország facebook oldalán találtam. 4 napja nem reagáltak. Találtam egy fax számot, amire szintén elküldtem egy levelet, hogy hívjanak már vissza. Eredmény semmi. A gépet pedig várom.

Állítólag kompenzálni fog a szervíz. Mégis mivel? Visszatekerik az időt?

Történetem szervízkódokkal és UPS tracking számokkal tudom igazolni.

Üdvözlettel:
Zoltán

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2012.05.11. 16:18:17

Furcsán szűrik a Homáron a sztorikat, 3 hete remélem, hogy az én laptopszervizes sztorim nyilvánosság elé kerüljön, pedig sokkal izgalmasabb és bicskanyitogatóbb, mint az utóbbi hetek termései...

fuakjs11 (törölt) 2012.05.11. 16:32:51

Aki új konzumer gépet vesz -> szopik
Aki használt business gépet vesz (én) -> röhög

zdanee 2012.05.11. 16:34:54

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Ügyfél szalagkábele kontaktos lett. Szopott egy sort, amíg a DHL méltóztatott elvinni a gépét. Most két hónapja vár, a gépére rá sem néztek, infó nuku, magyarul annyira tudnak, mint a sarki kínai büfében, a fogyvéd szerint pedig türelem.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.11. 16:38:43

@zdanee: :) köszi. akkor a megoldás egyértelmű: laptopot csakis aldiból.

dr. _mmm_ 2012.05.11. 16:41:51

Ezért vettem DEll gépet. Helyszíni garancia. Ha baj van, szerelő kijön(hoz alkatrészt), és nálam helyben megjavítja. Igaz nem is lenovó árban van.

zdanee 2012.05.11. 16:45:09

@dr. _mmm_: Teljesen mindegy, kitől hol és mennyiért vetted a laptopodat, ha szervizbe kell vinni, kezdhetsz keresni új gépet. Jó esetben a javított gépedet pár hónap múlva jó áron meghirdetheted...

dr. _mmm_ 2012.05.11. 16:47:40

@zdanee: Látom olvasási gondjaid vannak. Mondom KIJÖN HOZZÁM (LAKÁSRA/IRODÁBA) és ott megjavítja. Nem viszi el, és nem kell szervizbe sem vinni.

zdanee 2012.05.11. 16:55:42

@dr. _mmm_: próbáltad már, vagy csak olvastad a brossúrában? Szomszéd fiának működött nem ér!

dr. _mmm_ 2012.05.11. 16:57:39

Tapasztalatból mondom!

zdanee 2012.05.11. 16:59:23

@dr. _mmm_: no itt a gond, én is! :)

ergbertegon 2012.05.11. 17:00:04

@dr. _mmm_:
Ezt nem mondod...
Ha deszka vagy LCD hibás a gép, azt is javítja helyszínen?
Ha ez komoly, akkor veszek egy Dell -t

XCat 2012.05.11. 17:04:15

@dr. _mmm_: Tényleg? Fasza, ezt nem is tudtam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.11. 17:12:15

Ez bazi hosszú. Inkább megyek, és elolvasom a Háború és békét.

230e 2012.05.11. 17:43:41

Használt Dell vagy IBM üzleti gép 50-60.000 körül már nagyon jók vannak, vagy új esetén Dell helyszíni kiszállásos jótállással. Nem a termék a lényeg már, hanem a támogatása.

BobaFett 2012.05.11. 17:45:25

Én pl. egy ilyen DELL szervizes vagyok aki kijárkál lakásra/irodába stb. És igen, akár alaplapot is cserélünk helyszinen....

asdf 2012.05.11. 17:46:33

"Maximum arra hivatkozhatok, hogy aránytalan károm származik az elhúzódó javításból."

Igen, es ezzel az indokkal -jelentos erdekserelem- rogton be is setalhatsz a vasarlas helyere es rogzitheted a vasarlok konyveben/kuldhetsz tertivevenyes levelet, hogy ezennel a rendkivuli modon elhuzodott szerviz ugyintezes miatt vasarlasodtol elalltal, a termek rendeltetesszeru hasznalatabol eredo karokat jog szerint nem kell megfizetned, a vetelar pedig teljes egeszeben visszajar. 30 napjuk van kifizetni, ha nem teszik, a kozjegyzoi munkadijjal emelten a vasarlas osszegere fizetesi meghagyast adsz be a termeket ertekesito ceg ellen, ha fizetnek fizetnek, ha nem, talalkoztok a birosagon.

BobaFett 2012.05.11. 17:47:41

Azt még hozzátenném, hogy a Dell-nél sem minden gépre van helyszini garancia. régebben csak a drágábakhoz volt, manapság nem feltétlen árfüggő, szöval meg kell nézni mikor veszed...

XCat 2012.05.11. 18:00:57

@BobaFett: Figyu, ha dzsuvás a billentyűzet, nincs valami házimódszer amivel le lehet takarítani? Nem nagyon, de ilyen apró fehér szemcsék a gombok oldalán meg mindenhol, és nem tudom kiszedni.

zdanee 2012.05.11. 18:26:29

@TERMOSZ: sűrített levegő, porszívó, végső esetben a gombokat óvatosan le lehet pattintani és szappanos langyos vízben lepucolni.

Jokerpofa 2012.05.11. 18:47:49

appelt kell venni megmondták az almablogon is

John D. Rockefeller (törölt) 2012.05.11. 18:54:52

Vettél volna rendes gépet tőlük, mondjuk ThinkPad T/X sorozat.

England win The Ashes! 2012.05.11. 18:54:54

Már Csehországban sincs szervizük (rövid i)? Tavaly a tesómét oda akarták elvinni...

XCat 2012.05.11. 19:01:04

@zdanee: Na amihez én egyszer hozzányúlok... inkább nem szerelgetném. Sűrített levegőt lehet valahol kapni? Sprayben vagy mittudomén?

England win The Ashes! 2012.05.11. 19:08:34

@xEon1337: Naaa, a z570 konkrétan egész pofás darab.

@zdanee: Tavaly sajnos rászorultunk a szervizükre (rövid i). Pár nap után beszart a (mint utólag kiderült) HDD. Telefon a megadott számra, a csávó magyarázza, hogy mit tegyek, mondom, ezen már túl vagyunk, akkor sem megy. Oké, küldi a futárt. Kérdem a költséget, mondja, hogy amennyiben mi döglesztettük meg, akkor felhívnak és megmondják az összeget. Ha kérem, megcsinálják, ha nem kérem, visszaadják, de a futárt mindenképp fizetem. Ha nem a mi hibánk volt, akkor minden ingyen.

Szóval в конце концов jött a kurír, egy hét múlva visszakaptuk, kicserélt HDD-vel, garanciával. Mármint a nótbúkot, nem a futárt. Azóta is működik (állítólag).

Ja, nem vagyok Lenovo Lajos. :)

ergbertegon 2012.05.11. 19:09:47

@BobaFett:
Ezen most le vagyok döbbenve amit írtál.
De rendkívül örülök is neki.
Most egy 4 éves BENQ R56 gépen nyomja az asszony, ami /koppkoppkopp/ hibátlanul megy azóta, de lassan modernizálás előtt állunk.

Megdobbent 2012.05.11. 19:09:52

Nem letezik ezt vegigolvasni manapsag. Biztos rossz, es nagyon drukkolok kozossegileg.

Hurri Kán 2012.05.11. 19:16:21

Abakuszt köll venni... Óccsó, megbíSZható, soha nem romol el, makszimum berozsdálnak a rudacskák egy kissé.

Manyecska 2012.05.11. 20:10:22

Ez hosszú!!
Olyan posztot nem lehetne hogy miért is romlik el egy fogorvosi lámpa - ami az arcomba hívatott világítani..- az eksön közepén?? úgy jártunk mint az uram otthon, emlékezetből tömtünk..
Nem-e lehetne-e hogy ne nekem kelljen kipeckelt szájjal, a dokival felváltva alkalmi szerszámokkal /szike, stb:P/ a lámpát b..sztatni hogy ne aggya be a kulcsot:O? :D erről fogok írni egy posztot, unalmas lesz ámde szar:P

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.11. 20:12:48

@Manyecska: "mint az uram otthon, emlékezetből tömtünk"

:)) Most megint leköptem a monitort. Lécci, ne mondj ilyeneket, mikor narancsot eszem!

Xezs 2012.05.11. 20:13:48

@Manyecska: Menj másik rendelőbe, aztán kész. Elvileg a fogorvosok is piaci versenyben vannak egymással.

Manyecska 2012.05.11. 20:16:24

@atpijkamo: :D:D:D hát mikor?:) különben nem rohad a szám, töméscsere volt. :P
Nem megyek mert 15 éve járok a Józsihoz, és anyagáron töm /engem/ szinte:)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.11. 20:18:28

@Manyecska: "anyagáron töm /engem/"

Ha úgy töm, akkor miből lenne pénze?

Ha meg úgy töm, akkor miből lenne pénze fejleszteni?

Manyecska 2012.05.11. 20:20:03

@atpijkamo: hátkérlekszépen Vörösváron a németeknek jó pínzír töm!! :D Onnan. Én meg jó nő vagyok -bár nem vagyok szőke - oszt ennyi:P

Xezs 2012.05.11. 20:37:23

@Manyecska: Hatalmas üzleti érzéke van ennek a Józsibának :)

Manyecska 2012.05.11. 20:42:54

@Xezs: nem bá, még nincs ötven:) nem beszél sokat csak végzi a dolgát méghozzá nagyon jól:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.11. 20:57:35

@Jani haverja: haggyad
az az oroszokrol szol ez meg a levonorol
a hossza meg egy es ugyanaz

Bálintka. 2012.05.11. 21:00:26

A kereskedőhöz is visszaviheted volna (ha az még él). Kötelesek bevenni a készüléket. És velük szemben már könnyebb fellépni jogilag.

Bálintka. 2012.05.11. 21:25:25

@A félelmetes népszavazás: ha engem kérdezel, akkor komment volt.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.11. 21:34:41

@Bálintka.: Nem téged. Poszt toló tl;dr regényét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.11. 21:49:16

"Felhívtam a call-centert, ahol megkértek, hogy nyomkodjam (???) meg a gép zsanérjait, mert ilyen hiba előfordulhat (egy 4 hónapos gépnél?) a zsanérnál található kábelek kontakt hibájából."

Előfordulhat, de akkor is súlyosan garanciális.
Sajnos az is előfordulhat, hogy a rázkódástól megjavul.
Ezért egy faszság ide-oda küldözgetni a hibás cuccokat.
A sóher cégek meg kapják be.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.11. 21:51:44

@BobaFett: Leginkább szerződésfüggő, illetve felárfüggő, szóval magánszemélyként nem biztos, hogy ki szeretnéd fizetni :)
Melóhelyi gépekre helyszíni van, de kb. 800db-nál megéri..

molz 2012.05.11. 21:58:15

@Bálintka.: Magyarázd el, hogy miért lett volna jobb ha a kereskedőhöz viszem vissza a gépet! Aztán ő hívja fel a call-centert, hogy a UPS elvigye a gépet... basszus kezdjem előlről??? Jogilag meg miért könnyebb szerinted? Ha mutatsz egy jogszabályt amitől itt lenne a gép, annak örülnék! :-)

Bálintka. 2012.05.11. 21:58:24

@A félelmetes népszavazás: megvette, elromlott, megszivatták, beküldte, nem kapta vissza, dühös.

Szenthomárság 2012.05.11. 22:00:46

Nekem az aldiból van laptopom, ajándékba adtak hozzá olyan örökgaranciát, hogy ha elromlik, a digi ingyen frissít rajta szoftvert.

molz 2012.05.11. 22:01:51

@ColT: valószínűleg tényleg nem találták meg a hibát, mert addigra - mint írod - nem is jelentkezett. De akkor miért nem merik visszaküldeni 2 napra rá azzal, hogy megjavították? Mindenki élne tovább boldogan!

Bálintka. 2012.05.11. 22:04:38

@molz: mert akkor neked egy magyar cégre kell várnod és nem Lengyelországra. Mert jogi kapcsolatban magyarokkal leszel, nem pedig mássalhangzókkal beszélőkkel. Szemét felfogásommal a nemzetközi per legyen a kereskedő baja, ne a tied.

molz 2012.05.11. 22:06:41

Ma közölte velem a call-center, hogy azzal fognak kompenzálni, hogy kapok egy tökúj gépet 2 év garanciával! Olvasva a kommenteket, holnap szólok nekik inkább egy új alsókategóriás Dell-t küldjenek! :-)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.11. 22:08:23

@Bálintka.: És az embikapszulákról meg semmi?

molz 2012.05.11. 22:14:01

@Bálintka.: Értem ám miért írtad. A gondom csak a "jogi kapcsolat", ugyanis jogilag a szervizt sem tudom egyenlőre megfogni, akkor meg mire megyek a kereskedővel? Attól boldogabb nem leszek ha azokat is csesztethetem! Egyenlőre egyetlen örömöm, hogy joggal terjeszthetem, hogy soha ne végyél Lenovot!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.11. 22:16:39

@molz: "mire megyek a kereskedővel?"

Uh. Vele vagy szerződésben. De pont ezt írta Bálintka is.

Xezs 2012.05.11. 22:29:31

@Manyecska: Hehe az én fogászom feszt pofázik de persze kérdez, és persze hogy akkor amikor tele a pofám nyállal/nyálszívóval/tamponnal meg minden szarral. Meg persze a nyelvemet sem merem mozdítani mert úgy kb. fingom sincs hogy mikor mit csinál a számban. De jó szakember úgyhogy leszarom. Csak számlát nem szeret adni, azt úgy kell kikönyörögni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.11. 22:34:29

@molz: Vagy azzal, hogy bocs, nem találjuk, de kapsz 1 másikat?!
Nem hiszem, hogy a postoló poénból elküldené valahova világot látni a nem olcsó gépet, amit azért vett, hogy használjon...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.11. 22:37:18

<ON>
Én abakuszon nyomom, ezért nincs ilyen problémám.
</ON>

Hol tartunk?
Zajlik-e valami meccs?

molz 2012.05.11. 22:42:19

@ColT: igen, de nem tudhatjuk, hogy Bydgoszcz milyen szép hely lehet, talán az út miatt megérte! Azért kedves nép ez a lengyel, egy magánhangzót csak tettek a helyiségnévbe! :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.11. 23:24:54

@molz: A laptop meg nem lát belőle semmit, mert zárt dobozban utazik.

England win The Ashes! 2012.05.12. 02:19:50

@molz: Igen, az y-t meg az o-t. Ezt az egyet. :)

bekbórd! 2012.05.12. 09:07:24

a siccet a callcenteres cicusnak mondta a poszter?

Teveede 2012.05.12. 10:53:02

Én meg egy olcsó Acer-t vettem a Tesco-ban akciósan még olcsóbban :D, pedig mindenki mondta, hogy ne tegyem. Majd 2 hónap múlva nagyon hangos lett a ventilátor, felhívtam a acer call centert mondták, hogy lengyelbe kell kiutaztatniuk. 1,5 hét alatt oda-vissza javítással megjárta és azóta is fasza, ennek már több mint 1,5 éve... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.12. 11:50:47

@Teveede: Örülj neki. Elég jó mákod volt :)

szmoker (Homo Trollicus) 2012.05.12. 12:04:59

@dr. _mmm_: idén eddig ~10-15 Dellet adtunk el, az elmúlt pár évben 1-2 százat, mindet helyszíni garival.

Sose értettem, miért szopatja magát valaki ilyen himi-humi semmilyen lófaszokkal (FujitsuSiemens, akik SZERVERBE nem tudtak 1 hónap alatt vinyót hozni, Acer, Lenovo, Asus, stb).

De hát, amíg szar van, veréb is lesz...

@Teveede: fú de jó. Múltkor a 2 hetes HP EliteBooknak leesett a kijelző borítása kundénál. Másnap ott volt a szerelő a helyszínen cserealkatrésszel, 20 perc alatt kész volt.

yxcvbnma 2012.05.12. 12:10:56

@Teveede:

Én meg vettem 4éve egy dellt, 3 év garival. Nem biznisz, hanem konzumer kategóriásat (Inspiron 1501).

2 évig semmi baja nem volt, néha rakoncátlankodott a dvd írója, és lekopott pár billentyű róla. Szóra se érdemes...
Majd elszállt a touchpad bal gombja, ez már túllépte az ingerküszöbömet.

Bevittem gariztatni, 3 hét alatt kicserélték a dvd irót, új billentyűzetet, új burkolatot kapott (mert az is kopott volt).

Vagyis lett egy újszerű gépem.

Most már kicsit bosszant a dolog, mert már lassan kéne egy új gép, de ez a dell elpusztíthatatlan. Ugyanis én még úgy szocializálódtam, hogy ha valami működik azt nem cserélem le.

molz 2012.05.12. 13:30:08

@szmoker (Homo Trollicus): Azért a Lenovo Z570 nem egy "himi-humi" gép. Egyébként a postból kivehető nem a saját használatú gépemről van szó, mert az egy Thinkpad T400-as. Azt sem nevezném himi-huminak. Épp a jó szerviz tapasztalat miatt választottam a Lenovo-t, mivel március előttig nagyon jó volt a háttere. Ja és nem budapesti vagyok, ezért az sem volt hátrány, hogy nem kellett javítás esetén utazgatni.

molz 2012.05.12. 13:34:59

@szmoker (Homo Trollicus): Képzeld el, hogy mondjuk a Dell bejelenti, hogy május 15-től megszünteti a (jól működő) komplett magyarországi szervízhálózatát.
Na, a Lenovo valahogy így járt el! Ez az amire nem tudsz felkészülni!

England win The Ashes! 2012.05.12. 14:33:32

@molz: Manapság ez bevett szokás, hogy egy szervizközpont több országot fed le. Lehet, hogy költségcsökkentés az oka, azért ritkítják őket. Az pedig, hogy a magyarországi szerviz jól működött, nem jelent semmit, mert lehet, hogy a lengyel jobban. Vagy jobban nyalt.

Mindenesetre szerintem elég lenne, ha a magyar hibabejelentő központ működne jól, mert nekem (és gondolom neked is) abszolút édesmindegy, hogy a futár a gépedet Kercaszomorra, Bydgoszczba vagy Wagga-Waggába viszi, csak javítsa meg értelmes határidőn belül. Nem?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.12. 14:55:45

@Dr Jozef Vengloš: Hogy hova helyeznek át valamit, az elsősorban az adott terület managerének cégen belüli marketingjétől függ... a nyalástól.

England win The Ashes! 2012.05.12. 15:38:58

@ColT: No oké. Persze ha jelentős a különbség, akkor azért úgy sejtem, nem a gyengébbnek kedveznének. De mondom, mindegy: ha rendesen és gyorsan elvégzi a feladatát, nekem mindegy, hol szerelik meg. :)

Talán egyszer már szóba került: tudod, hol van a Dell angol nyelvű call centere? Nem akartam elhinni: Indiában! Az ott dolgozókat még angol nyelvű tanfolyamon is képezték, hogy amerikai akcentussal beszéljenek!!! Abban a cikkben, ahol ezt olvastam, megemlítették, hogy a júzerek döntő többségének fel sem tűnt, hogy nem amerikai számmal csevegnek. Itt is ugyanaz a lényeg: ha megoldja a gondom, tőlem lehet lótolvaj román is. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.12. 15:44:40

@Dr Jozef Vengloš: Meglepődnél, ha tudnád, hogy egyes cégeknek hol van a call centerük :)
De igazából, ha jól működne a dolog, tényleg nem lenne baj.
Nekem azzal van bajom, hogy valójában ezekre a dolgokra rengeted felesleges energia pazarlódik, mert így "olcsóbb".

Xezs 2012.05.12. 16:52:46

@Dr Jozef Vengloš: Készült erről egy sorozat, Outsourced a címe, nekem bejött.

England win The Ashes! 2012.05.12. 17:08:50

@ColT: Szóval ez nem egyedi eset? Nabasszus!

England win The Ashes! 2012.05.12. 17:10:05

@Xezs: Asszem megtaláltam, a jútyúbon van valami ilyen címmel, majd megnézem. Kösz a tippet!

Xezs 2012.05.12. 17:14:18

@Dr Jozef Vengloš: Csak nehogy a mozifilmet találd meg, mert az valami szerelmes faszság, de a sorozat az kb. 1-2 éves és az jópofa.

Ezt keresd: www.imdb.com/title/tt1593756/

marko77 2012.05.12. 18:50:48

Nem egyedi.Tömeges. A gond abból van, hogy helyben szinte semmit nem javítanak, már csak azért sem mert a külföldön már nem pattoghat a magyar fogyasztóvédelem.
Sajnos nincs olyan paragrafus ami leszögezi, hogy Magyarországon vásárolt terméket Magyarországon kell szervizelni.

herk 2012.05.12. 19:32:06

egyet nem értek.
nem az eladónak kell intéznie a garanciális ügyeket? Mit érdekel engem, hogy hol milyen szervizek vannak. Ahonnan megvettem a cuccot, oda is viszem vissza, ha gari probléma van. hogy hogyan tovább az az ő dolga. Nem igy van?

molz 2012.05.12. 21:04:45

@herk: Igazad van, az eladóval (kereskedővel) is intézheted a garanciát. Ami az egész hercehurcát tovább nyújtja. A folyamat állapotáról pedig még 1 közvetítőn keresztül kapsz majd tájékoztatást. Szerinted az jobb? A helyszíni javításnál sem fogja a szerelő kezét a bolti eladó. Tanulság: ne vegyél olyan laptopot, amit nem az országhatáron belül javítanak! A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság garanciális szerviz ügyekben széttárja a karját, mondván: "várj, amíg megjavítják!"

dr. _mmm_ 2012.05.12. 21:09:53

@ergbertegon: Telefonos hibabejelentés alakalmával elég pontosan kikérdeznek, a hibajelenségről stb. Ha ldc hibás, akkor hoz azt és azt is cseréli.

Xezs 2012.05.12. 21:27:28

@atila68: Olyasmi, mint a levonó. Újkorában nagyon jól mutat, de hetekkel később már eléggé gyűrt az állapota.

2012.05.12. 21:49:01

A leírás alapján inkább videochip hiba, ami néha, ideiglenesen magától is megoldódik pl. a szállítás során a rázkódástól. Egy nagyüzemileg, külföldön működő márkaszervizben biztos nincs idő napokig tesztelni egy ilyen gépet, bár akkor meg illene cserélniük az alaplapot a hiba jelenség alapján.

Xezs 2012.05.12. 22:05:30

@KárászAti: Rázkódástól? Forrasztási hibára gondolsz? Más nem jut eszembe amit a rázkódás megoldhat.

fingerbangs 2012.05.12. 22:19:11

nekem nincs ilyen gondom, macbook-ot veszek csak, rendszergazdáknak nem ajánlom, hétköznapi felhasználónak viszont nincs jobb

Xezs 2012.05.12. 22:33:46

@fingerbangs: Ja, vedd meg ugyanazt ötször annyiért csak mert egy almát rajzoltak rá. Nincs bajom az Apple termékekkel, csak rohadtul túl vannak árazva, és bőven van azokkal is baj. Kedvencem pl. a Mac OS Lion és az Adobe Reader inkompatibilitása, amit egy évig képtelen volt kijavítani a két fél, gondolom összebalhéztak vagy csak balfaszok.

SvenH. (törölt) 2012.05.12. 22:35:22

eggyel tobb indok hogy miert jobb a desktop mint a fosch laptop

daito 2012.05.12. 22:40:01

Ezt igazából nem értem a Lenovónál. Viszont hála a posztnak, mert most gondolkoztam egy Lenovon.

Akkor marad a Toshiba. :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.12. 22:40:14

Hát alapvetően a laptop az ember második legrosszabb találmánya.

(Esélyt adok az emberiségnek hogy mégis van rosszabb még ennél is, ezért csak a második.)

etruszk 2012.05.12. 22:50:59

A DELL sztorihoz: Az enyémen 5 éves garancia van, véletlen sérülés elleni biztosítással (kóla, fürdőkád, leejtés, bármi más).
A biztosítás a világ jobbik felén érvényes, persze itthon nem. De egy kis cégen belüli logisztikával 48-72 óra alatt így is javíttatható.

Kedvencem a DELL matrica. Már párszor lejött utazás közben. Külön nemtudják cserélni, ezért ha bejelentem, akkor az egész borítót cserélik. Garanciában.

csiri bá 2012.05.12. 22:53:45

@molz: nincs igazad és a lényeget már többen leírták, de mivel a jogaiddal mint vásárló nem vagy tisztában, ezért jöhet a "posztolót már lehet"? :)

Példa: veszel egy samu moncsit samu szervíz ott van az Oktogonnál, te meg mondjuk tőle két utcányira vetted... szépen beviszed a boltba és oldják meg...
számodra csak LEHETŐSÉG hogy egyenesen a szervizbe viszed-e... nem kötelező... ez kéne megértened... jogod van hozzá, hogy bevidd a vásárlás helyére ott letedd és oldják meg a javítását, mindegy hogy két utcányira van a szerviz vagy a lengyeleknél...
Másik: fogyvéd nem szarik rá annyira... nekem azt mondta ügyvéd is, fogyvéd is, hogy 1, max 1,5 hónap lehet a javítás ideje, onnantól már "túlzott kényelmetlenség" a vevőnek... vagyis kártalanítani kell... azaz újat adni vagy pénzt vissza...
Onnantól, hogy te elküldted szervizbe, magadra vess, a boltot már nem vegzálhatod többé miatta ez elúszott... és szívsz míg visszajön a cuccod és remélheted, hogy javítva és fizikailag is olyan állapotban, amilyenben leadtad és nem összekarcolva például... mint Asuséknál szokás...
És pesze szintén csatlakozom: vettél volna Dell-t... :)

England win The Ashes! 2012.05.12. 22:54:35

@daito: Dellen gondolkodj, lehetőleg XPS-ben. :)

(A Lenovo sem rossz amúgy, van egy a családban.)

Gábor a Jobbszélső 2012.05.12. 22:55:03

egy kollégám már egy évvel ezelőtt is azt mondta nekem -mikor kikértem a véleményét netbook vásárlás miatt- lenovot csak akkor vegyél, ha elfogadod, hogy gyakorlatilag nincs garancia. Na, olyan termék nem kell, aminek a garanciája egy darab toalettpapírt sem ér.

fda 2012.05.12. 22:57:04

A lenovo.hu címről 10 másodperc alatt 11 (tizenegy) magyar céget találtam, telefonszámmal, címmel, akik a sezrvizeléssel foglalkoznak. Egyik se vette fel a telefont? (3-nak ismerős a neve közülük, ők tuti hogy felveszik, ismerem őket)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.12. 23:01:29

@KárászAti: Lehet szalagkábel is, de fénycső is (ha nem ledes a cucc).
De mindegy, ha a hiba nem kimutatható a szervízben, akkor is illene cserélni a cuccokat.

@csiri bá: Persze ha megpróbálod bevinni a szervízbe, akkor valszeg elküldenek a bolthoz...

keletomi 2012.05.12. 23:03:47

Nagyon szeretem a Thinkpad- eket, volt is 1pár, és azok gépek, a HP-ból is volt 1-2 Bussines class gépem azok is jók a Dell-t nem szerettem annyira.
DE a múltkor vettem 1-2 Dell-t aminek Next Bussines Day garija volt.
És tényleg lejött a szervíz Pestről Nagykanizsára .
És a Dell-t könnyen elértem a 80-as számon, korrektek kedvesek voltak és Másnap jött a szervízes alaplapot cserélni a laptopon.
A következő gépnél HDD kábel- ssd csere volt, azt inkább postán kértem. Másnap itt volt az UPS futár, kicseréltem és a következő napon felvette a visszacsomagolt rossz terméket.
Ez Garanciális ügyintézés.......
Nem a kommersz gépek futár viszi-hozza szép Szlogenes garija.
Okos nem tud lenni az ember hogy milyen gépet vegyen. Max az olcsóbban gyorsabban csalódik...........

molz 2012.05.12. 23:08:08

@csiri bá: A "jogod van hozzá..."-ról Brian életéből Loretta jutott eszembe: www.youtube.com/watch?v=64al8TvGYjw
Tudod, mit igazad van! Jogom az van hozzá! :-) A fogyasztóvédelemmel meg azért mehetek a búzsba, mivel a Lenovo 2 hete már közölte velem, hogy új gépet kapok, de egyszerűen képtelen a lengyel szervíz a csereutalványt megküldeni. És ez a baj, hogy az sehol nincs leírva, hogy mennyi idő alatt kell nekik teljesíteni a cserét. Itt viszont szidhatom őket!

csiri bá 2012.05.12. 23:09:36

@ColT: tévedsz ha a cucc mellett ott a gyártói garancialevél is, akkor nem...
persze a boltnak jobb ha te intézed a szervizzel a garanciát. :)
de mint mondtam, nem vagy köteles a fogyvéd törvény szerint...

tede 2012.05.12. 23:10:01

Azért a mai világban nem kell annyira parázni, ha nem helyben van a szervíz. Például a UPS nekem USA-ból hamarabb idehozta a Kindle-t, mint a hozzá rendelt bőtokot a királyi posta országon belül.

Persze, hogy előny a jó szervíz, de azt nem szeretem, mikor két laptop áráért kapok egyet, bármennyire is jó a szervíz, az nem kompenzál a drágaságért.

csiri bá 2012.05.12. 23:11:41

@molz: itt igen, azért van ez a hely. :)
és igen ebben az esetben már a fogyvéddel valóban mehetsz a búsba, csak várhatsz hogy mikor jön meg a csere...
ha az elején azt teszed amit írtam, tán jobban jársz. :)

fda 2012.05.12. 23:13:28

már sokan megmondták a tutit, de egyébként mindenféle szar notebookot nem szabad összevásárolni. Nagyon kompakt, nagyon egyben megy a kukába, ha baja lesz. Márpedig akármilyen jó a garancia, 1-2-3 év múlva véget ér

molz 2012.05.12. 23:14:48

@fda: Akkor még pár másodpercet gondolkodtál volna és rájössz a bakidra. Garanciális szervizről beszélünk és egy 5 hónapos gép, nem olcsó javításáról!

molz 2012.05.12. 23:17:30

@csiri bá: Jajj, le ne írd mégegyszer a magyar bolt, magyar jog, magyar ügyintézés háromszöget! :-)

analintruder 2012.05.13. 00:25:52

Mivel én is egy hónapja küzdök egy Ideapad javíttatásával, ez úton szeretném üzenni a A Lenovónak,és a hasonló mocsadék cégeknek, hogy a jó krva anyjukat:
-Mert az olcsóbb rabszolgamunka miatt egy olyan országba vitték ki az ügyfélszolgálatot, ahol alig beszélik a felvett alkalmazottak a magyart, és ez szemmel láthatólag senkit sem érdekel.
-mert faszarik fenntartani a szervizeket az országokban, ezzel ráadásul teljesen felesleges környezetterhelést okoznak. Mivel elcseszett világunkban ezt a szennyezést egyenlőre nem terhelik rá a cégre,akár körbe is utaztathatja a bolygón, ha a másik oldalon talál valakit, aki pár szem rizsért azt hazudja, hogy meg tudja javítani
-mert ez a fajta üzleti magatartás terjedni látszik, és jelenleg a fogyasztóvédelem egyre inkább nem működik.
-mert lehetetlen fellépni ellenük, ugyanis ezek a cégek egyre inkább megfoghatatlanok, az átlagembernek pedig se ideje, se energiája fogyasztói csoportokba szerveződni, és a tökükre lépni.
Ez úton szeretnék tehát kérni mindenkit, hogy egyetlen megoldásként ne vegyen semmilyen Lenovo terméket,hátha végül éhen hal ez a tetves smucig bagázs.
psz.:30 nap után kötelesek kicserélni a szarjukat, ha nem tudják megjavítani... én már ezt várom.

Szaszy G 2012.05.13. 00:57:13

Systrans Rendszerintegrator Kft.
Prielle Kornelia u. 4 Budapest 1016

Elvileg ők szervizelnek IdeaPad-okat, legalábbis lenovo.com-on ez van, ami nem csak ThinkPad-re van "korlátozódva". LEgközelebb ThinkPad ismét, ha már T400 van magánhasználatban :-)
Ja és a Lenovo akkor is az egyik legjobb, legalábbis üzleti kategóriában :-)

molz 2012.05.13. 01:08:16

@analintruder: Én meg már azt hittem csak én vagyok ilyen szerencsétlen.

molz 2012.05.13. 01:10:35

@Szaszy G: Biztos nem garanciális szerviz. Ha tudsz légyszíves küldj linket, hol találtad, csak kiváncsi lennék. Mert az is vicc kategória, amit a neten művel a Lenovo.

röhögnöm kell 2012.05.13. 01:34:38

A posztoló szerintem jogosan van kiakadva. Hosszú időbe telt, de remélhetőleg megoldódik a gondja, ha megkapja csereigazolást a szerviztől.

@csiri bá
Egyébként sokan írnak f.szságokat, hírdetik itt az igét és verik a mellkasukat, hogy "fogyasztóvédelem, meg ügyvéd, és szopjon vele a kereskedő" stb.

De az igazság az hogy:
-Jogilag a kereskedővel állsz kapcsolatban?
-Igen.
-Visszaviheted hozzá a hibás cuccot, hogy szívjon vele Ő helyetted?
-Igen, az első évben megteheted.
utána meg elhajt a g.cibe, mert alapjában a gyártó vállalja a garanciát a saját termékére.
-De én nem vagyok köteles szervizbe vinni. Leadhatom ott is javításra ahol vettem.
-Leadhatod, de a kereskedőt meg semmi nem kötelezi arra, hogy azonnal kocsiba ugorjon és intézze helyetted a garanciát. Tehát csak magadat sz.patod ezzel.
Csak hogy tudd, a kereskedőnek semmilyen ráhatása nincs a szerviz munkájára.
Vannak kapcsolatai a gyártó hazai képviseleténél, de ez semmilyen előnyt nem jelent a problémás ügyek intézésénél. Fogalmazhatok úgy, hogy te is megértsd: Minket is leszarnak...

röhögnöm kell 2012.05.13. 02:28:03

@mindenkinek aki hírdeti az igét
Egyébként a kereskedőket is váratlanul érte ez a bejelentés. Volt is káosz belőle, mert valami degenerált gy.kér írta le, miként is működik majd az új rendszer (az el- és visszaszállításos garancia).
Alapjában persze működhetne normálisan is, de túl sokan foglalkoznak vele és az egész túl van komplikálva. Szerintem idő kell neki, míg beüzemelik a rendszert normálisan.

Az igazság meg az, hogy attól nem lesz "jobb" egy notbook, mert 3év helyszíni garancia van rajta. Alapjában ez egy emelt szintű garanciális szolgáltatás, ami a vállalati szegmensre lett kitalálva. Nem nektek (tisztelet a kivételnek) egyszerű mezei parasztoknak. Akik már akkor is szervízért kiáltanak, ha 1x-2x kifagy az Explorer. Az emelt szintű helyszíni garancia nem biztosítás arra, hogy akkor azzal a géppel már nem is lesz gondod. A gyártó mindössze annyit vállal, ha nem tudod rendeltetésszerűen használni, megpróbálja a megjavítani a felhasználás helyén. Ha nem sikerül, ugyanúgy elviszi és visszahozza, mint a futárszolgálat csak talán némileg gyorsabban. De Murphy szavai itt is írányadóak: "Ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik."
Szóval esélyed egy probléma mentes gépre kb. ugyanakkora, mint bármely más gyártó esetében. A hardver alkatrész beszállítók, nagy eséllyel ugyanazok. Tudod a Dell sem gyárt merevlemezt, memóriát, optikai meghajtót, adaptert, akkumulátort, kijelzőt, meg félmillió másik kis elektronikai bizbaszt. Egyszerűen csak megtervezik, összeszerelik és legyártják vagy gyártatják mással, ahol már van erre gépsor. A kínai bérmunka, meg mindig sokkal olcsóbb, a folyamat végén úgyis fölnyalják rá a Dell-es cimkéket. Te meg örülsz itthon neki, mint hülye gyerek a kibelezett macskának. De hírdesd csak az igét, mert 1x vettél és használtál egy ilyen notebookot.

Jógyerek 2012.05.13. 02:28:11

én 2napi internetezés és telefonálgatás után szerdán jelentettem be a hibát (blue screen a win indulásokor) a 80as számon, pénteken vitte el az UPS... kiváncsi vagyok a folytatásra....

Rókakígyó 2012.05.13. 06:49:17

Aztat biztos írták már más trollok is, hogy az ember annyi jó laptop közül választhat, még az áruk is jó, hogy szinte érthetetlen, hogy miért vesznek egyesek lenovo műanyag hulladékot. Vagy a cég vásárolta? Ez a pirosban játszik a kijelző dolog pedig simán lehet az, amit a szervizesek mondtak és tényleg lehetséges, hogy Lengyelországban már nem produkálta az eszköz.

dr. _mmm_ 2012.05.13. 07:09:15

@analintruder: "psz.:30 nap után kötelesek kicserélni a szarjukat, ha nem tudják megjavítani... én már ezt várom."

Nem köteles.. Tessék elolvasni, és értelmezni a jogszabályokat.

Terror Dzsoni 2012.05.13. 07:10:19

Lenovo? Annál még az Albacomp termékei is jobbak!

Nem olvastam végig, mert az írónak szófosása volt, de azért felmerült bennem egy kérdés. Hol vette ezt a szart, ha kereskedőnél, akkor oda kell visszamenni - pláne ha 4 hónapos a termék - majd ő megoldja, hogy kijusson a szervizbe! Sőt, cseregépet is köteles adni, amennyiben a javítási idő több mint - na ebben most nem vagyok biztos - 1 hónap! Ugyanis tartós fogyasztáscikknél a garancia 2 év! ebből az első 6 hónapban a ke3reskedő kötelessége a javítás vagy a csere, utána a vevőnek kell bizonyítani a hiba milyenségét. Vagyis, be kell vizsgáltatni pénzért, de az egész procedúrát a kereskedőnek végigvinnie, a vevő csak a pénzt adja!

A tanúság te balfék levélíró: ne ide írogass, mert csak azt bizonyítod, hogy egy tehetetlen hülye vagy, hanem a fogyasztóvédőknek, akik pont ugyan ezt elmondták volna amit én leírtam!

Na meg Lenovo... Annál még - kis túlzással - az Albacomp termékei is jobbak!

Terror Dzsoni 2012.05.13. 07:16:14

Kicsit beleolvasgattam a kommentekbe, valszeg elküldetek majd a picsába, mert hülye vagyok, de én tapasztalatból beszélek! Az említett laptop árának töredékért vettem egy bakancsot, aminek több, mint egy év után lejött a talpa. És az említett úton a dolog lerendeződött, a bevizsgálásért fizettem 6000 forintot, de nekem adtak igazat! Megjavították és azóta is használom. Mondjuk az is igaz, hogy egy cipő és egy elektronikai termék között azért óriási a szakadék, de az alapelv ugyan az!

hulyeinformatikus 2012.05.13. 07:38:05

@Terror Dzsoni: Látszik, hogy nem szakmabeli vagy.

Az IBM/Lenovo T-s sorozat etalonnak számít, bátra állítom, hogy továbbra sincs ilyen minőségű üzleti laptop a piacon.

2012.05.13. 07:42:46

@zdanee: Az elég baj ha tapasztalatból mondod.

Terror Dzsoni 2012.05.13. 08:48:55

@hulyeinformatikus: Valóban nem vagyok szakmabeli, a márkát ismerem, de nem vagyok tőle elragadtatva.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 08:54:55

@csiri bá: Ja, csak ezt a magyar vásárlók közül hányan tudják...

Dr_utcai_arcos 2012.05.13. 08:56:45

VálCSá munkahelyet,ahol ilyen problémával az ájtí 10 percen belül kicseréli a rossz vasat jó vasra =sikeres ember.

cattaneo 2012.05.13. 08:57:07

Ugyanilyen gépem van, főképp tervezésre használom, a média funkciók már csak egy bónusz. Korábban HP-t és Dell-t használtam, hosszas hezitálás után döntöttem emellett a modell mellett (előtte mindeféle reviewt elovastam minden, hasonló kat. modellről) és meg kell hagynom, kenterbe veri az előzőeket. NEM GAGYI műanyag, hanem egy prémium hatású fémtokos felület, ami még így is könnyebb, mint az összes hasonló tudású társai, csendes, nem melegszik, nagyon gyorsan bootol, vékony, a billenytyűzete is nagyon szuper. Az viszont elszomorító, hogy egy majdnem 300ezres gépnek ilyen minősíthetetlen a szervíz háttere... de ez tudom, hogy csak itt van így (sajnos), egy sikertörténet elbaszódása kelet-európai módra. Ami engem illet, kb. egy hétig tudnám nélkülözni a munka rovására, ezért a fentiek tudatában minden folymatosan mentve van külső winchesterre, és tartalékra ott van a régi HP. Reméljük, nem lesz szükség rá.

cattaneo 2012.05.13. 09:00:33

@Dr_utcai_arcos: ja igen, és meg van az "ájti" kontakt is egy ilyen esetre, a verekedést a szervízzel megkapták ők, és viselik a terheit :-) Ettől függetlenül még mindig szomorú ez a helyzet.

fda 2012.05.13. 09:01:56

@molz: ???
hol a baki?

Van szervízlista, tudják intézni. Nem szükségszerű hogy a román telefonszámot kelljen hívogatni, ha van győri, budapesti is közöttük.

Az meg hogy hova postázzák, kb. halál mindegy. Az UPS másnapra elviszi bárhova a világban, erre nem kell hónapos csúszást sem fogni.

Terror Dzsoni 2012.05.13. 09:09:07

@csiri bá:

"És ez a baj, hogy az sehol nincs leírva, hogy mennyi idő alatt kell nekik teljesíteni a cserét."

A 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4. § (2) bekezdése szabályozza ezt a kérdést. Eszerint a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.

A jogszabály sajna tényleg hiányos, de akinek van egy laptopra 150-200 ezer forintja, az legyen már kicsit tökösebb!
Csapjon az asztalra és fenyegesse bírósággal az eladót! valamint készüljön fel jogszabályok számával és paragrafusokkal, ettől mindig beszarnak a köcsög kereskedők!

molz 2012.05.13. 09:29:09

@Terror Dzsoni: Az magától értetődik, hogy ha a post kikerül az index címlapra, akkor elözönlik a trollok? Látom ma szabadnapos vagy.
A bíróságról meg annyit, hogy az a törvényeinket tartatná be. Mint te is írod azok kissé hiányosak! Lehet, hogy neked már volt gyorsított eljárásod is, de egy ilyen ügy évekig elhúzódik, nekem meg azért ennél van jobb dolgom is.

molz 2012.05.13. 09:32:34

@fda: Elhagytam a fonalat. Te most a Lenovoról beszélsz: "van szervízlista"? Többet nem írom le a különbséget a szerviz és a garanciális szerviz között.

tede 2012.05.13. 09:33:34

Azért itt vadkeleten rengeteg a trükközés a garanciával, mindent el akarnak garanciába számolni, ezért a gyártóknak is ki kell fejleszteni egy önvédelmi rendszert ez ellen. Van szervízes ismerős, azért ők is tudnának mesélni, hogy mi mindent akarnak garanciában elszámolni, kezdve a legprimitívebb leesett és megrepedt, de garanciába kell javítani ügyektől.

atila68 (törölt) 2012.05.13. 09:36:33

@keletomi:
Nekem az a véleményem, hogy nem a külcsínt, ár érték arányt kell nézni egy ilyen kütyünél (laptop) hanem a garanciális ügyintézést, és időtartamot.
(Igen, DELL!)

atila68 (törölt) 2012.05.13. 09:41:07

@röhögnöm kell:
Köszönjük!
A vélemény nem igehirdetés, hanem vélemény.
Igen, az egyszerű parasztnak (mint én) nem ugyanazok a prioritásai, mint egy önjelölt gurunak.
A legjobban azt kedvelem mikor valaki hasonló mentalitással megy el egy számítástechnikai szaküzletbe eladónak.

csiri bá 2012.05.13. 09:51:57

@ColT: az már az ő bajuk. :) ez már nem az a világ, hogy nem érhető el a jogszabály és nincs akitől meg lehessen kérdezni, mik is a vásárló jogai. más kérdés, hogy azt a kevés kötelességét sem ismeri...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:53:32

@ergbertegon: Egyébként igen. Mondjuk csak munkahelyi tapasztalat, de igen.

csiri bá 2012.05.13. 09:54:09

@Terror Dzsoni: én ezt tudom (kénytelen vagyok tudni. :) ) a posztod a posztolónak kellett volna menjen. :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:56:22

@csiri bá: Na ja.

@röhögnöm kell: Nem mindegy, hogy az ugyanolyan alkatrészekből mit tervez össze a gyártó.
Így aztán lehet, hogy az egyik típus ugyanazzal a procival-chipsettel-stb jól működik, a másiknak meg sz*r hűtése, és sorban hullanak.

A beszállítók különböző variációi is elég sok kimenetelt tesznek lehetőve.

gnme 2012.05.13. 09:58:32

kb. két éve vettem a pólusi mm-ben egy ideapadot (s10-3)

otthon bekapcsoltam, ment kb. egy órát, majd amperszag kíséretében elhalálozott .. jó büdös volt baszki .. mint a rossz villanyóra :-))

megnéztem: made in china ,, háát mik vannak, ócskaműanyag a kínai szemétdombról

az mm nem vette vissza a gépet 3 napon belül .. mert az mm ilyen

a büdöséletben semmit nem fogok venni tőlük, (azóta sem vettem ott semmit, oda csak bámulni járok) inkább a legkisebb webshopokból rendelek, csakhogy az mm-nek nem legyen jó

(..) szervíz (...) egy hónap múlva kaptam vissza alaplap csere után a gépet

lenovo = kínai szar

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:58:37

@röhögnöm kell: Parasztozásért meg majdnem mondtam valamit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:59:45

@gnme: 1db. alapján ki is lehet jelenteni :D

Érdekes, amiket én láttam ütve-vágva, azok elég jól bírták (céges gépek, senki nem vigyázott rájuk).

Terror Dzsoni 2012.05.13. 09:59:48

@molz: Hol is volt itt részemről trollkodás?

"Lehet, hogy neked már volt gyorsított eljárásod is, de egy ilyen ügy évekig elhúzódik, nekem meg azért ennél van jobb dolgom is. "

igazad van, üljé' otthon, oszt várd a csodát! Biztos megoldódik magától... Igazi magyar mentalitás, szomjas vagy, de inni nem akarsz, megvárod még valaki a szádba köp.

csiri bá 2012.05.13. 10:02:54

@röhögnöm kell: "-Igen, az első évben megteheted.
utána meg elhajt a g.cibe, mert alapjában a gyártó vállalja a garanciát a saját termékére."

Ez már alapjaiban butaság... ha 2 év garral adta el a kereskedő akkor a két év alatt bármikor beviheted hoozzá, hogy intézze el a javítást...

"Leadhatod, de a kereskedőt meg semmi nem kötelezi arra, hogy azonnal kocsiba ugorjon és intézze helyetted a garanciát."

Dehogynem... van rá ideje mint írtam, kb 1-1.5 hónap adott esetben, ha tovább húzódik, erősen indokolnia kell hogy miért... ha elküldte a szerviznek a cuccot, akkor a 15 napra való törekvés részéről megvan, ez tény, de mondjuk 2 hónap után még nincs semmi fejlemény, mehet a fogyvédhez nyugodtan...

"a kereskedőnek semmilyen ráhatása nincs a szerviz munkájára."

Na ez meg a döglött reptéri kutyát nem érdekli, eladta, a garancia idő alatt javíttatnia kell... neki, nem a usernek... az csak egy lehetőség, hogy a user a gyári szervizbe viheti a papírral egyenest, de nem köteles...

csiri bá 2012.05.13. 10:08:47

@Terror Dzsoni: nem már nem köteles cserét adni a javítás idejére...

"ebből az első 6 hónapban a ke3reskedő kötelessége a javítás vagy a csere, utána a vevőnek kell bizonyítani a hiba milyenségét."

ez így ilyen formában nem egészen helytálló...
ha a cucc gyári hibás (vagy feltételezhetően az), akkor van, hogy a boltnak kell bizonyítania az első 6 hónapban hogy nem az, utána meg a usernek... a poszttoló cuccának hibája nem ez az eset, hanem szimpla meghibásodás...

molz 2012.05.13. 10:09:35

@Terror Dzsoni: A gépről fogalmad sincs, a márkáról úgyszintén és olyan javaslataid vannak, amit már 100 hozzászólással ezelőtt kibeszéltünk. Ezt értettem trollkodás alatt. Az "Igazi magyar mentalitás" idézet is tőled jelent meg először a poston. :-) Azt nem tudom észre vetted e, hogy a témát eléggé körbejártam, de a lengyelekhez tényleg nem fogok kimenni.

Mercel 2012.05.13. 10:13:12

Hello!

Akik még teljesen újoncok az ügyben azoknak ezúton üzenem, hogy az Acer, és Asus gépekekre ez a procedúra vonatkozik már évek óta, csak azokat nem Lengyelországba viszi el szintén az UPS hanem a Csehekhez.

Célszerű olyan laptopot választani aminek a garanciális szervizelése (még) itthon történik, különben nagy pofára esés a vége.
Abban pedig nem nagyon érdemes reménykedni, hogy majd pont az "enyém" nem romlik el. Mert de.
Magyar tezsvíreinkre legalább rá lehet borítani az asztalt.

De most már legalább kezd leesni az átlagember agyában is talán, hogy nem csak az árcédulát kell nézni, hanem úgy komplexen az egészet.

"Frigyes"

csiri bá 2012.05.13. 10:16:24

@röhögnöm kell: "Tudod a Dell sem gyárt merevlemezt, memóriát, optikai meghajtót, adaptert, akkumulátort, kijelzőt, meg félmillió másik kis elektronikai bizbaszt."

Nem, de megválogatja, milyen minőségű, mennyire tesztelt alkatrészeket tesz bele... nem mindegy... épp ezért drágább mondjuk egy Dell, mint a többi, és merik vállalni akár a helyszíni garanciát is...
lcd-panel gyártó csak pár van a világon, tehát csak tőlük szerezheti be mindenki... Dell moncsiban laptopban is van/lehet Samsung panel, mégsem pixelhibás, míg egy samu moncsi sokszor alapból az...
egy Logitech cucc is drágább mint egy Genius pl. de a Logi 1 év után küldi a cserét házhoz, ha beszarik a cucc...
ilyet csak akkor mernek, ha tudják hogy a termékük amit árulnak, rendesen megtervezett, bevizsgált...

SarahConnor 2012.05.13. 10:30:46

@yxcvbnma: :)
Ugyanígy vagyok, elpusztíthatatlan a gépem, Csótánynak becézem. Toshiba Satellite, 6 éves, nemsokára tölti a hetet. Se egy betűlekopás, se egy érintkezési hiba. 6 év alatt annyi bajom volt vele, hogy beszedtem egy vírust, újra kellett telepíteni rajta mindent - szóval az se az ő hibája volt, hanem az enyém.
A forma tervezése már kiment a divatból, kezd úgy kinézni a mai laptopok mellett, mint a téglatelók a smartphone-ok mellett, és mégis lecserélhetetlen.

A Lenovo meg szerintem pont az a márka, amit akkor se veszek, ha utánam hajítják.

dxba (törölt) 2012.05.13. 10:36:34

@Fenimore: Én inkább Toshibát nem vennék, sőt még ingyen sem kéne. 4-5db ment tönkre ugyan azokkal a hibákkal. No persze 6 évvel ezelőtt, még a toshiba is tudott normális gépeket gyártani pl: tecra. Inkább Lenovo. Bár az az igazság, hogy a minőségi notebookok ára még mindig 200ezernél kezdődik, de inkább 250ezer. Egy lenovo thinkpad meg ugye 280.000-nál kezdődik, ami nagyon nem egy kategória a consumer ideapaddal. Persze ennek ellenére még mindig a Lenovo meg a Dell a legmegbízhatóbb márkák. Nekem ez utóbbiból van egy példányom, 4 éves, de hetente utazik kb 500 kilómétert, és napi 10 órát átlagban simán megy, és eddig semmi baja nem volt... Majd jövőre lesz cserélve, de nem azért, mert rossz, hanem mert lassan kezd elavulni ( hardver ügyileg, felépítésben a notebook-piac 90%-át ma is veri).

dxba (törölt) 2012.05.13. 10:40:23

A cikkre reagálva pedig: szerintem szinte minden gyártónak külföldön vannak a nagy szervizei, Magyarországon csak ilyen helyi bázisok vannak, ami persze nem roszz, hogy van, mert dell-éknél pl ismerős gépén kb fél óra alatt cserélték a kijelzőt, úgyhogy akár meg is várhatta, de azért egy hét alatt külföldről is megfordul sztem egy ilyen gép, és nem hiszem hogy a lenovonál ennyire bénák lennének, ugyanik a gépeik árában busásan benne van ez az elit garancia.

dxba (törölt) 2012.05.13. 10:43:32

Felhivnám az író figyelmét a lenovo.hu garancia/szervizek oldalára: lenovo.hu/tudas/tudas_service.htm

Terror Dzsoni 2012.05.13. 10:48:13

@csiri bá:
Szomorú, de tényleg megváltozott a jogszabály, s persze megint a "kisember" kárára.

"ez így ilyen formában nem egészen helytálló...
ha a cucc gyári hibás (vagy feltételezhetően az), akkor van, hogy a boltnak kell bizonyítania az első 6 hónapban hogy nem az, utána meg a usernek... a poszttoló cuccának hibája nem ez az eset, hanem szimpla meghibásodás..."

Most nem akarnék okoskodni - mert a végén még trollkodásnak veszik - de honnan tudjuk, hogy nem gyári - mondjuk szériahibából adódó - hibáról beszélünk?

@molz: Értem! Aki lemeri írni, hogy egy megvezethető tejbetök vagy a trollkodik. Szerintem teljesen mindegy, hogy értek-e a géphez vagy nem, ugyanis ez a poszt nem egy informatikai problémáról íródott, hanem egy szervizelési és fogyasztóvédelmi esetről! Lehetne éppenséggel szó egy felfújható guminőről is, a lényegen nem változtat!

Ráadásul a példát sem érted, ezért elmagyarázom: ez ilyen ország, ha nem nyitod ki a pofád, le se fognak szarni! Ha egy kicsit morcosabban - de ugyanakkor felkészülten - odacsapsz, akkor lehet, hogy bunkónak fognak tartani, de eléred a célod! Mint korábban írtam, nekem így sikerül érvényesíteni a jogaimat az eladóval szemben. Az is igaz, hogy ott csak Pestre kellet küldeni a terméket. De ezt is leírták páran, NEM a te dolgod ezzel foglalkozni.

A témát valóban körbejártuk, de attól te még egy tejbetök maradtál! Próbálj meg mások tapasztalataiból ellesni dolgokat, mert máshogy nem fogsz boldogulni! S ezeket nem bántásból írom, hanem azért, hogy rágyere, már az elején rosszul álltál a dolgokhoz! Vagyis nem tájékozódtál megfelelően, és nem vagy - nem tudok más, szebb vagy jobb szót írni - elég tökös! A mai világban - hála néked demokrácia - farkastörvények uralkodnak.

dxba (törölt) 2012.05.13. 10:53:29

@dxba: Mondjuk most látom, h. az IdeaPadokat csak egy helyen szervizelik/szervizelték... Hát... remélem ezen javítani fognak. Viszont megnyugtatásul: Az asus/aces/toshiba hulladékoknak még akár fél évig is elhúzódhat a szervizeltetésük, pont multkor olvastam erről valamit. Egyébként én pont a csekély garancia miatt pártoltam el a lenovotól, és így lett dell gépem.

Szaszy G 2012.05.13. 11:06:55

@molz:
NEm biztos, hogy az, csak az az egyetlen, ahol nincs kiírva konkrétan, hogycsak ThinkPad-ekkel foglalkoznak. Lehet, hogy benéztem, vagy én tévedek (kicsit fáradt voltam már, amikor találtam), ezért bocsi, ha nem jó a link, vagy rosszul értelmeztem a szervizeket, de belinkelem:

support.lenovo.com/en_US/research/hints-or-tips/detail.page?&DocID=HT072118

Nekem mondjuk ThinkPad gépem van, és az IBM-hez hordtam Kelenföldre javíttatni, ezért IdeaPad-hoz ne mnagyon tudok hozzászólni, de sok sikert! :-)

Mercel 2012.05.13. 11:15:39

@dxba:

több száz toshiba laptopot adtunk már el, és konkrétan egy azaz egy darabbal volt probléma - másfél éves korában tönkrement a DVD író.
Időpont egyeztetés után a garanciális szerviz parkolással együtt 1,5 óra volt.
Részemről ha laptopot kell ajánlani pont a Toshiba az első mert sok év alatt körbejártuk a teljes kínálatot, és ezekkel a gépekkel volt a legkevesebb probléma, és a Toshibának van az egyik legmasszívabb garanciális háttere.
Az A betűvel kezdődő gépeket pl. pontosan emiatt akkor sem ajánlunk ki ha féláron adnák.
Ne az én tökömet rugdossa (jogosan) az ügyfél amikor két három hét után is csak hebegni tudok valamit.
Elég volt egyszer visszacsengetni az ügyfélnek a pénzét két hét után.
Persze lehet, hogy nekünk pusztán szerencsénk volt a több száz Toshibával.

"Frigyes"

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:23:22

@Mercel: Ezekre a satellitekre 1 év gari volt, és volt olyan ami a gari lejártának másnapján adta meg magát... De mind az ötnek ugyanaz volt a baja: alaplap, nem töltött...
Ahogy nézem a neten a véleményeket, mások is csak a tecrákat ajánlják a toshibák közül.

voyager 2012.05.13. 11:24:10

Kedves Mindenki! Az IdeaPad / IdeaCenter esetén az összes magyar szerviz megszűnt, így ha még ilyet találtok valahol, akkor ők már nem javíthatják a termékeket. (Egyébként már jó ideje a Profi Szerviz volt az egyetlen Magyarországon, aki javíthatta a gépeket.) Az egyetlen út a posztban említett call center felhívása, és a Lengyelországban történő javítás.

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:30:46

@voyager: Nyilván spórolni akarnak. Mondjuk azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy nem sok belépő szintű notebooknak van itthon szervize ( az ideapad pedig az), jóformán egynek sem. A ThinkPad-nál meg a bőség zavara van, ha jól láttam. Mondjuk én mindig a business kategóriából válogatok, mivel azok százszor tartósabbak... ThinkPad, Latitude stb...

voyager 2012.05.13. 11:36:20

@dxba: Nyilván spórolnak. Ez nem kérdés. Az azért tévedés, hogy az IdeaPad sorozat csak belépő gépeket tartalmaz. Van 300eFt-os játékosoknak szánt gép is vagy ugyanebben a kategóriában ultrabook (Y és U sorozat) a Fő különbség az, hogy az Ideák otthoni felhasználásra vannak szánva, designosak, multimédiásak, de nem bírnak a ThinkPadek számos szeretett funkciójával. (Pl.: Rollcage, menedzsment, Thinklight...etc.) Kb. ugyanannyiféle modell van a két termékcsaládban, kinek-kinek ízlése, elvárása, és pénztárcája szerint.

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:42:48

@voyager: Igen, de a thinkpad-ek nem véletlenül drágábbak kb 100ezerrel, mint egy ideapad. Az árukban benne van a szerviz fenntartása, esetleg NBD szerviz stb... míg az ideapad-eknél ez nincs így. Nyilván ha rosszabbul megy a cégnek, akkor először az ezekkel foglalkozó szervizek számát fogja csökkenteni... sajnos ez van... persze a külföldi szerviz is működhetne normálisabban (gyorsabban), már hallottam róla véleményeket, de általában 1 hét alatt meg szoktak fordulni gépek, szóval itt vmit nagyon eltoltak.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 11:43:23

Ideapad... Na itt basztad el. Olcsó húsnak híg a leve. Nem véletlenül kerül annyiba amennyi. Ez egy ilyen kommersz gagyi, ennyit tud. Azoknak találták ki, akik nem hajlandóak megfizetni a valódi notebookot. Ennek a szarnak ugyanis hiába "pad" a vége, semmi köze az IBM-től megörökölt ThinkPadhez. Ez az a kommersz kínai gagyi, amivel őösszekalapozták a pénzt az IBM pc részleg megvásárlására. Mostmár tudod.

voyager 2012.05.13. 11:47:41

@dxba: A garancia azért csak része az árnak :-) Consumer gépek esetén ez a legtöbb esetben standard 2 év. A Thinkek esetén általában 3 év, opcionálisan lehet több is vagy helyszíni, de az mind + pénz.
Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy a Think szervizek száma is csökken, pl. az IBM szerviz már nem javítja őket.

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:48:09

@Kolb Ace 2: Valóban a ThinkPad-hoz képest az IdeaPad egy nagy nulla.... Azonban a kategóriájában még így is a jobbak közé tartozik... Mint ahogy azt az előbb is írtam: 250ezer alatt nem kapsz jó notebookot. Persze vehetsz, használhatod egy darabig, de nagy elvárásaid ne legyenek... nem bírják a strapát.

pincze 2012.05.13. 11:48:50

A dell igyekszik strapabíró gépeket készíteni . Valahogy rázós a javíttatás , általában a szervizek hozzáállása .

voyager 2012.05.13. 11:50:15

@Kolb Ace 2: A ThinkPad is 2005 óta a Lenovo kezében van, az IBM-nek annyi köze van azóta hozzá, hogy számos szabadalmat ők birtokolnak. Ergo a Lenovo fejleszti, és gyártja mindkét sorozatot.

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:51:40

@voyager: Igen, garancia és garancia között van minőségbeli különbség... Korábban is így volt. ThinkPad-nál 1 nappn belül szoktak javítani hibákat szervizben, hacsak nem valami órásinagy gondja volt. IdeaPadnál, illetve a többi consumernél ez sohasem volt jellemző... ( megjegyzem ezeknél általában a gari csak az alkatrészek pótlását ( Parts only) tartalmazza, míg a business gépeknél a szerelési munkaórákat is állja a cég.)

Ventus B 2012.05.13. 11:52:25

Nem szoktam kommnetelni de olvasva a cikket meg kell szólalnom, ugyanis pont ez történik velem. 13 hónapos V460 asom megadta magát kb április elején és azóta is várom hogy visszakapjam a gépem. Az első nehézség az volt, hogy a bukaresti call center nem látta a 3 éves garit, kb 3 hetet vártam, hogy a Lenovo bürökratikus vízfeje kiterjessze a jótállást 3 évre, ahogy anno eladták nekem. Na ez megtörtént, utána viszonylag gyorsan az UPS el is vitte a gépet. Ez volt 3 hete. De akkor a cikk alapján, ha jól sejtem várhatok nyugodtan, nem fog történni semmi még pár hétig.. Ami megdöbbent, hogy a fogyvéd se tenne semmit a kereskedővel szemben..
Soha többet Lenovót..

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:53:02

@voyager: Azt te sem gondolod komolyan, hogy ugyanaz a mérnökgárda fejleszti a kettőt.... Az IBM-es gyártósorhoz állítólag hozzá sem nyúltak az átvétel után, mivel nem akarták a ThinkPad nevet lekicsinyíteni.

voyager 2012.05.13. 11:54:51

@dxba: Na ez egy városi legenda! :DD

dxba (törölt) 2012.05.13. 11:57:27

@voyager: Az lényegtelen... Nagyon nem ugyanaz a kettő. A business gépeket gyakran hónapokig tesztelik mielőtt piacra dobják őket. A többit meg összeszórják, aztán vagy jó vagy nem jó... ha láttál már minőségi gépet, akkor tudod hogy miről beszélek, és azt is tudod, hogy az ideapad minden, csak nem minőségi ( persze ahogy azt írtam, a kategóriában a jobbak közé tartozik).

voyager 2012.05.13. 11:58:45

@dxba: A javítás sebessége elsősorban a cserealkatrész rendelkezésre állásától függ. Üzleti vonalon természetesen magasabb ez a rendelkezésre állás. A garancia mind az alkatrészt, mind a javítás munkaóráit fedezi. Bizonyos alkatrészeknél van / volt arra mód, hogy a felhasználó is kicserélhesse, felgyorsítva ezzel a javítást, és elkerülve a szervizben történő várakozást. (CRU - Customer replacable unit)

voyager 2012.05.13. 12:01:09

@dxba: a fejlesztés és tesztelés egy több éves / több hónapos folyamat, típustól függetlenül. A felhasznált anyagok minósége már változhat, a költségek és a végső fogyasztói ár érdekében. Aki 100eFt-ért akar gépet venni, nem fogja megfizetni pl. egy X1 majd félmilliós árát. Egyébként több Think és IdeaPad tulaja vagyok, így van összehasonlítási alap. :-)

dxba (törölt) 2012.05.13. 12:01:26

@voyager: Akkor mégis csak van valami különbség a két garancia között??? :D
Na ez nagyon nem igaz. Lehet Lenovónál igen, de Parts Only Warranty csak az alkatrészekre vonatkozik....

Kivy90 2012.05.13. 12:01:39

Nekem egy Fujitsu-Siemens Lifebookom van, idén múlt 2 éves, és lekopogom még soha semmi baja nem volt, innentől kezdve nekem még a FuSi szervizzel problémám nem akadt, de amikor én vettem, nekem is mondták ismerősök, hogy bármit, csak Lenovot ne. De ezzel a kis kütyüvel nem jártam rosszul, igaz nincs agyonstrapálva, javarészt munkára használom, de itthon is elvagyok vele, nekem tökéletes. Amikor megvettem olvasgattam róla olyanokat, hogy nagyon szarok, meg szar a gari szolgáltatás, etc...de mondom, semmi bajunk nem akadt egymással, van, hogy 2-3 napig is megy, és még akkor is top, én nem csalódtam bennük. Idén év végére tervezem egy Dell XPS vásárlását, hogy FuSit csak melóra kelljen használni.

voyager 2012.05.13. 12:03:05

@dxba: Parts only warranty nálunk nincsen, customer carry-in / pick up and return vagy on-site garancia van, mindkettő tartalmazza az alkatrészt és a munkadíjat is.

dxba (törölt) 2012.05.13. 12:03:17

@voyager: Aki 100ezerét vesz gépet ( nem netbook persze), az ne akarjon csúcsszuper tartós gépet, és örüljön ha van rá egyáltalán garancia...

voyager 2012.05.13. 12:06:41

@dxba: még a legolcsóbb gépeknél is (még a netbookoknál is)jogosan elvárható, hogy megfelelő garancia legyen rájuk, és ez alatt az idő alatt korrektül meg is legyenek javítva.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:07:09

@voyager:

És? Ettől jobb lesz? Te tényleg azt hitted hogy a matricától lesz meg a minőség?

voyager 2012.05.13. 12:10:01

@Kolb Ace 2: nem a matricáktól lesz, de hadd mondjak egy példát, veszel 100eFt-ért egy belépő Celerőn gépet, ezért jogosan elvárhatod, hogy min. 2 évig ne legyen gond vele. Vagy vesezel egy X1-et 3 év (vagy kiterjesztve 4-5 év garanciával, esetleg helyszínivel) 500eFt+ -ért és elvárod, hogy ez idő alatt ne legyen gond vele, vagy fénysebességgel javítsák. Ez a különbség. :-)

dxba (törölt) 2012.05.13. 12:11:39

@voyager: Naja. Occó gépeknél ami elvárható: 1év, parts only, valahol a világ végén, 1-6 hónap javítási idő...
Businessnél mást várok el, és a gyártók is mást adnak, mivel többet fizettem érte, és a garanciáért is többet perkáltam.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:12:53

@voyager:

Ha nem akarja megfizetni, akkor ne is várja hogy ugyanazt kapja! Ehhez a gagyihoz hozzátartozik a román callcenter meg a lengyel szervíz és az időhúzás is. Ezért fizetett.

dxba (törölt) 2012.05.13. 12:13:54

@voyager: Igen, én ennek megfelelően a gyártók is máshogy állnak hozzá ezekhez a gépekhez. Több alkatrész a szervizekben, több szerviz!!!, tovább tartó fejlesztés, tervezés, tesztelés , minőségibb felépítés stb...

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:14:48

@Kivy90:

Ha Fusi Lifebookod van, akkor illene tudnod hogy a sorozatok közt van különbség, nem a gyártók közt. Vagy neked a Lifebook is ugyanazt a szintet képviseli mint az Amilo? Mert az alapján Fusit se többet...

voyager 2012.05.13. 12:16:38

@dxba: Csak mégegyszer, az IdeaPad-eknek általában 2 év customer carry-in vagy pick up and carry garanciája van. (Kezdetekben volt ugyanez 1 évvel netbookokra, illetve 3 év a V sorozat bizonyos modelljeire. Az ár ~70eFt-tól 350eFt-ig terjed, a másik fele nem éppen az olcsó szar... ;-)

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:17:08

@voyager:

"veszel 100eFt-ért egy belépő Celerőn gépet, ezért jogosan elvárhatod, hogy min. 2 évig ne legyen gond vele."
Várni azt lehet, lehetőleg fél lábon... Az Adios meg a Nikot is visszaviszed a kínai piacra gariztatni? Pedig ahhoz is elvárhatnád.

dxba (törölt) 2012.05.13. 12:20:48

@voyager: (ezért mondtam, h. a lenovó szolgáltatása átlag feletti...)
Attól hogy hardveresen a legújabb és legdrágább és legszuperebb techológiát belepakolják, attól egy notebook még nem jó! Ugyan az a szutyuk kínai borítás, ócska szellőzés, pattogó műanyag jellemzi.... Persze a lenovó ettől különb, nem msi kategória, de attól ez még mindig nem egy thinkpad...

voyager 2012.05.13. 12:20:57

@Kolb Ace 2: azért arról ne legyen senkinek illuziója, hogy egy gyártónak megéri, ha hullanak a gépei, mint az őszi légy. Ha a teljes gar. időre (itt: 2 év) a meghibásodás aránya meghaladja a 1,5-2%-ot, akkor bizony dráma van, ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek krónikus esetek. (pl.: többedszeri kísérletre sem sikeres javítás)

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:20:58

@voyager:

Miért nem? Nyilván a 350k-s konzimerben a játékvideokártyát fizeted meg (mert ugye ma mindenkinek baromira fontos a notebook, főleg a szobáan játszani), nem a minőséget.

2012.05.13. 12:22:43

Ez van benne az araban. aNo.-bann vasarolt Vaiomat itthon 5nap alatt javitottak.Dobozt kuldtek neki es vittek Londonban.
A PB -t is itthon kultem szervizbe.Ez mar Csehben javitjakk es kell neki 10 nap . igaz ez a grp a fele arban a Vaionak.
Az arban nem csak a gep van benne.Egy Lenovoban ez van.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:23:16

@voyager:

Ha te is tudod, akkor miért várod el az ellenkezőjét?

Martian (törölt) 2012.05.13. 12:23:55

@franc0: jogos... inkább egy pár éves valódi ThinkPad, mint egy új IdeaPad.

voyager 2012.05.13. 12:24:05

@Kolb Ace 2: Ha teheted nézz meg egy Y vagy U sorozatot, szerintem változni fog a véleményed. :-)

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:27:55

@voyager:

Hát az meg mi? ThinkPadben X, T és R sorozat van, a többi nem ThinkPad. Az Edge se az, hiába szeretnék.

voyager 2012.05.13. 12:30:01

@Kolb Ace 2: Ha veszel egy olcsóbb gépet, akkor adott esetben a minőségi elvárások is alacsonyabbak, de közben lemondasz olyan dolgokról, amire nincsen szükséged. Pl. egy átlag netező felhasználónak minek Core i7, 8GB ram, ssd, és GeForce GT555 videó..stb.) de azért még azt jogosan elvárod, hogy korrektül működjön a gép. Egyébként egy fillért sem adnál érte. Pl. nálad hol lenne az az árkategória, hogy garancia nélkül vegyél új gépet? Gyanítom valahol 30eFt alatt. (Jó esetben.)

voyager 2012.05.13. 12:31:45

@Kolb Ace 2: High-end IdeaPad-ek, Y játékosoknak, U meg ultrabook.

Martian (törölt) 2012.05.13. 12:45:45

@voyager: az olcsóbb laptopban nemcsak a gyorsabb elektronikáról mondasz le, hanem a minőségi összeszerelésről is.

Garancia nélkül 60-70 ezer körül lehet kapni használt T61-es Thinkpad-et, ha jó állapotban van, még évekig hibátlanul kiszolgál. Vagy még kisebb javításokkal együtt is 100 alatt van a belekerülése.

csadeev 2012.05.13. 12:47:34

Lenovo IdeaPad G530 szintén hibás képernyővel, kontakt hibás kábellel. Mivel a gépre gyakorlatilag mindennap szükségem van a rajta lévő tartalommal együtt, ezért inkább a különböző geek blogokon talált leírás alapján szereltem meg a gépet,mert csak egy kábelt kellett visszailleszteni a helyére. Ezzel kiküszöböltem a több hetes szervizidő kétséges végeredménnyel kombinációt.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:49:35

@voyager:

Az Ideapad != Thinkpad!!! Az Ideapad a kommersz gagyi, azért mert valamelyik még épp nem szart be, nem azt jelenti hogy az már minőség, hanem hogy mákod volt.

voyager 2012.05.13. 12:51:37

@Kolb Ace 2: Ezt tapasztalatra alapozod, vagy csak hitre? Nekem 2000 óta van valamilyen ThinkPadem és 2005 óta IdeaPad-ek, szóval tudok pro és kontra mesélni.

asdf 2012.05.13. 12:51:52

@marko77: "A gond abból van, hogy helyben szinte semmit nem javítanak, már csak azért sem mert a külföldön már nem pattoghat a magyar fogyasztóvédelem."

Mar hogyne pattoghatna. Fogyved szempontbol totalisan indifferens, hogy a szerviz hol van, szerzodes a vevo es az elado kozott jott letre, igy a jotallasra az elado a kotelezett, ergo mocskosul mindegy, hogy ki, hol, mennyi ido alatt javit, ha ezt nem az eloirtak szerint teszi, az eladot (megegyszer mondom, az eladot, es nem a szervizt, amellyel semmilyen jogi kapcsolatban nem all a vevo) veszik elo.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 12:53:53

@voyager:

Az SSD mindenkinek ajánlott, egy mezei home júzer is láthatja az előnyeit. Főleg egy 4200 rpm-es csodavinyó után.

Gari nélkül nem vásárolnék, épp ezért fizetem meg. Ha lenne olcsóbb alternatíva, akkor miért venném meg a drágábbat? Nem lenne ellenemre hogy olcsóbban kapjak ilyen minőséget, csakhát nem kapok.

És ilyenkor jön a képbe amit már az előbb beírtak: vegyél használt minőségi notit! Egy business classon még használtan is annyi a gari mint egy kommerszen újonnan, és a minőség is fényévekkel jobb. Ezeket meg lehet venni használtan is, ami egy Acer / MSI / kommersz Lenovo csodáról nem mondható el.

voyager 2012.05.13. 12:57:14

@Kolb Ace 2: 4.200rpm vinyót szerencsére már nem látsz semmiben. 5.400 vagy 7.200rpm van ma mindenben. Félreértés ne essék, én az SSD pártján vagyok, az egyik legjobb gépem a jelenlegi X300-am egy Intel SSD-vel, de ebbe a meghajtó majd egy komplett gép ára volt, és ezt azért nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 13:03:44

@voyager:

Nagyon sokaknak notebook se kell, csak menőzni veszik mint régen a mobilt. Főleg a csak konnektor mellett használható játékgépeket. Semmi értelme, de veszik. Divatra költ, nem hasznosságra. Nekem is csak hobbi a notebook, reálisan nézve semmi szükségem rá (csak nagyon néha), ha nem lenne rá pénzem, tuti nem erőltetném.

nagyzee 2012.05.13. 13:03:45

Az olcsó kategóriában ne várjunk csodákat. Kis pénzért kis szolgáltatás jár, sajnos a Lenovo IdeaPad-dal már én is jártam így, bár korrektek voltak: 1 hét múlva hozta a futár javítva a cuccot. A Dell-eknél tényleg házhoz jön a szerelő, a Toshiba-nak meg van budapesti szervize, ahol nekem pl. 2 nap alatt gariban cseréték a HDD-t. Ezen kívül csak a Lenovo ThinkPad X220-szal van tapasztalatom, de az meg nem romlott még al, ahogy az elődje az x200 sem.

nagyzee 2012.05.13. 13:06:59

@Kolb Ace 2:
"Az SSD mindenkinek ajánlott"
Azért oda kell figyelni, mert olyan szemeteket lehet venni SSD néven, hogy a sima user vissza fogja sírni a 4200rpm-es HDD-jét pár hónap után...

Kivy90 2012.05.13. 13:07:05

@Kolb Ace 2: Tudom, hogy van különbség a sorozatok között. De attól még magára a márkára mint Fujitsu-Siemens rengeteg rosszat hallottam. Egyébként az Amilo sem ördögtől való, exemnek 4 évig volt Amilo notija és semmi gond nem volt vele, modernizálás céljából lett lecserélve csak. :)

voyager 2012.05.13. 13:09:06

@Kolb Ace 2: Igazad van. Egyébként túl széles a felhozatal, hogy csak a nagyobb kategóriákat említsem: okostelefon - notebook (netbook, hagyományos notebook, ultrabook) - All in One PC - Hagyományos PC - HTPC, és mindez egy halom gyártóra vetítve, így egy átlag felhasználónak nem marad más, mint a hitt egy-egy termékben, vagy a trendisége, vagy az ismerősők +/- tapasztalata.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 13:09:56

@nagyzee:

Olyan szemetet már nem nagyon. A Jmicronos vezérlősek voltak nagyon szarok, de már évek óta nem kapni szerencsére. Sandforce- osat se vennék (egy Vertex3-hoz sajnos van szerencsém), de azért ez is csak SSD-ben az alja, HDD-k közt ez is király.

dxba (törölt) 2012.05.13. 13:10:52

Csak ismételni tudom önmagam: a 320ezres ideapad ára tartalmazza a csúcsszuper játékos hw-t, az átlagnál jobb, de még mindig consumer felépítést, valamint a gyatra gariszolgáltatásokat.
A 320ezres thinkpad ára pedig a gyenge hw-t ( főleg vga terén), a lehető legjobb és legbiztonságosabb felépítést, valamint a minőségi gariszolgáltatást, ami akár itthon is intézhető.
Észre kell venni, hogy azonos árban mi a különbség egy ideapad, és egy thinkpad között. És máris megvan, hogy a gyártó miért is foglalkozik többet a thinkpadekkel...
Kinek mi a fontos ugye. Más a célközönség is. Ez két évvel ezelőtt is így volt, és a jövőben sem lesz másképp...

Kolb Ace 2 2012.05.13. 13:11:22

@voyager:

Nekem is volt Gericom notim, ami sztem csak nálam nem szart be, ennek ellenére az emberek 99%-ánál igen. Akkor most ők a hülyék, vagy én a szerencsés?

voyager 2012.05.13. 13:12:54

@Kivy90: A Fujtsu-Siemens ezirányú "hírnevét" pont az Amilo alapozta meg, amikor is ezerszám érkeztek anno az olcsó gépek, majd ugyanekkora hévvel hullottak el és kerültek a szervizbe és / vagy csereére / visszavásárlásra. A Siemenstől való szétvállás után a Fujitsu pont ezért szállt ki ebből a szegmensből, mert ilyen javítási ráta mellett egyszerűen nem érte meg forgalmazni a gépeket. Az erkölcsi kárt ne mszámszerűsíteném, költenek ők eleget ennek a hibának a kiküszöbölésére. :-)

voyager 2012.05.13. 13:14:59

@dxba: Ez két évvel ezelőtt is így volt, és a jövőben sem lesz másképp...

Ismét igen halkan jegyzem meg, hogy a jövő tartogat meglepetéseket...

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 13:15:38

@Dr Jozef Vengloš:

India a kólcenterek őshazája. Az átlagbér Indiában kb. a magyar átlagbér 15 %-a, jelenleg nagyjából 50 euró a nettó átlagbér Indiában. Persze, ez csak átlag, s ott óriásiak a fizetésbeli különbségek, diplomásokat nemigen lehet felvenni 120 euró alatt, kevesebbért nem vállalják.

Szóval jön az X amerikai vagy nyugat-európai cég, akinek eddig a kólcentere otthon volt. Ott ült 50 emberke, személyenként 2000 euróért, ennyiért csak egyetemi hallgatókat lehet felvenni, de még ők is keveslik a pénzt. Ilyenkor a cég gondol egy nagyot. Elküldeni a fenébe az összes dolgozót otthon, majd megy Indiába, ott ad mindenkinek 5-ször kevesebbet, mondjuk 400 eurót. Ez Indiában az átlag 8-szorosa, s nagyon szép pénz. Csupa diplomást tud felvenni. Ráadásul Indiában nem szokás követelőzni, szakszervezetbe szerveződni, más csúnya dolgokat csinálni - ki az a hülye indiai aki el akarja veszteni 400 eurós állását, mikor az átlagbér 50 euró? Ráadásul Indiában a szokás a 6-napos munkahé, 6 napon napi 8 óra, de az 1-2 óra fizetetlen túlóra teljesen normálisnak számít: ez a munkavállaló "hálája" a munkáltató felé.

Az egyetlen gond Indiával: a nagy nemzetközi nyelveken és a helyi nyelveken kívül más nyelvet szinte senki sem tud. S ha van is pl. magyarul, bolgárul, norvégül, észtül, románul, finnül beszélő ember, annak bizony sokkal többet kell fizetni, mint angol nyelven dolgozó kollégájának.

Szerencsére ezt időközben megoldotta Kelet-Európa: manapság az európai kólcenterek Bulgáriába, Romániába, Lengyelországba és Magyarországra mennek, s onnan támogatják az összes európai ügyfelet, sőt olyan cég is van, mely az amerikai kontinenst is Kelet-Európából támogatja.

dxba (törölt) 2012.05.13. 13:17:19

@voyager: Igen, vannak sorozatok, amik felcsúsznak a business kategória aljába, vannak amik kiesnek onnan. Attól függően, hogy éppen mire van vevő :). Túl régóta ez a helyzet ahhoz, hogy gyorsan változzon valami.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 13:19:21

@ColT:

Pont ellenkezőleg. Az outsourcing az pont egy olyan dolog, mellyel mindenki jól jár. Egyetlen egy fél jár rosszul: a nyugat-európai és amerikai szakszervezet, dehát az meg kit érdekel.

voyager 2012.05.13. 13:22:18

@bircaember maxval: Az india callcenterek kapcsán, csak annyi az észrevételem, hogy mindenki tippelhet egyet, hogy a számítástechnikai gyártás és összeszerelés hány százalékát adja Kína, és hány nagyobb OEM gyártó van a világon ? És arra is lehet tippelni, hogy az emelkedő költségek miatt hová szervezik ki ezek a cégek a tevékenységüket? Igen-igen, Indiába! Egy tanulságos cikk nemrég volt az indexen: index.hu/tech/2012/05/05/akik_onkent_mennek_rabszolganak/

voyager 2012.05.13. 13:24:39

@bircaember maxval: Az outsourcinggal egyetlen fél jár jól, az a cég, amelyik kiszervezi a tevékenységet, és így csökkenti a költségeit... illetve részlegesen ket fél, mert amíg az adott országba van kiszervezve, addig az ottani munkavállaló is a helyi viszonyokhoz képest, de ez napok leforgása alatt változhat.

Martian (törölt) 2012.05.13. 13:25:40

@dxba: "a 320ezres ideapad ára tartalmazza a csúcsszuper játékos hw-t"

Megjegyzem az ilyen csúcs hardverek (még mobil verzióban is) laptopban eleve jobban melegszenek, többet fogyasztanak, rövidítik az élettartamot.
15-20 Wattos összfogyasztás mellett is meg lehet csinálni a legtöbb feladatot a laposon.

dxba (törölt) 2012.05.13. 13:29:13

@Martian: Igen, és mivel normális hűtés már nem fér bele a keretbe, hamar megdöglenek.

voyager 2012.05.13. 13:32:41

@Martian: "Megjegyzem az ilyen csúcs hardverek (még mobil verzióban is) laptopban eleve jobban melegszenek, többet fogyasztanak, rövidítik az élettartamot.
15-20 Wattos összfogyasztás mellett is meg lehet csinálni a legtöbb feladatot a laposon. "

Egyrészt igazak a felsoroltak, de ezért cserébe kapsz egy olyan gépet, ami 2,5-3kg max. szemben a 10-15kg-os PC + monitor kombóval, és ugyanúgy fur rajta COD full felbontásban. De például erre tényleg csak annak van szüksége, aki hozza viszi a gépet partyról, partyra.
Egy 15-20Watt összfogyasztású noteszre nagy szükségem lenne. :D

Xezs 2012.05.13. 13:34:03

Egyébként számomra az teljes mértékben érthetetlen, hogy egy ilyen akármi, mint a Lenovo hogy tudja megvenni egy olyan nagymúltú óriásnak a PC részlegét, mint az IBM. Tiszta szégyen az IBM-re nézve.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 13:35:19

@voyager:

Igen, most kezd különbség lenni India és Kína között.

Az eredeti felállás az volt, hogy:
- Kína: felső osztály 0 %, középosztály 5 %, alsó osztály 45 %, teljes nyomor 50 %,
- India: felső osztály 5 %, középosztály 15 %, alsó osztály 30 %, teljes nyomor 50 %.

Ez úgy változott, hogy a teljes nyomor mindkét országban lement 20 % körüli szintre. Viszont Kínában a középosztály jobban szélesedett (persze, annak az alsó része). Így manapság Kínában munkást felvenni már drágább, mint Indiában. Betanított munkás sincs 150-200 euró alatt, szakképzett meg drágább.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 13:40:24

@voyager:

Legjobban a cég jár és a célország. Az outsourcing cégek mindenhol többet fizetnek, mint a helyi átlag - így igyekeznek magukhoz vonzani a legjobb helyi munkaerőt.

Egy példa: 2007-ben a General Electric budapesti kólcentere (egész Latin-Amerika is onnan van támogatva) nekem 330 ezer forint bruttót ajánlott kezdőfizetésként. A magyar átlagfizetésnél ez még most is másfélszer több, akkor meg pont a duplája volt.

Az én munkám belekerül a cégnek mindenne l együtt 2000 dollárba. Ha az USÁ-ban lenne ez, ott ennek kb. a duplája lenne a költség, de inkább a 2 és fél szerese.

voyager 2012.05.13. 13:40:44

@Xezs: "Egyébként számomra az teljes mértékben érthetetlen, hogy egy ilyen akármi, mint a Lenovo hogy tudja megvenni egy olyan nagymúltú óriásnak a PC részlegét, mint az IBM. Tiszta szégyen az IBM-re nézve. "

A Lenovo elődjét, a Legend-et 1984-ben alapították, és az eltelt időben kína legnagyobb informatikai gyártója lett. Az IBM PC üzeletág megvásárlásával, az NEC-vel való közös vállalattal, és a mobil üzletág visszavásárlásával pedig a TOP pár gyártó között van. Amit az IBM már nem tudott / nem akart hatékonyan működtetni, azt megteszi a Lenovo. Az IBM meg fókuszál másra, nincsen ok szégyenkezésre.

histar007 2012.05.13. 13:44:49

Abszolút nem az a kérdés, hogy melyik országban szervizelik. Ezeket a gépeket a Jabil vagy a Flextronics javítja. A javítás pedig modul cseréket takar. Amikor olcsób veszel egy gépet, akkor azt olcsón kell gyártani, ahoz pedig kiszervezett folyamatok kellenek. Más lesz a call-center, a szállító, a javító. Az értelme a leszorított költség, ha valaki olcsóbbat tud akkor lecserélik. Itt a minőség már nem kulcskérdés, ahogy az idő sem.

Nem kizárt, hogy a csomagod kinnt rekedt a "rendszeren": rosszul vették fel/továbbították a címedet, a vége az, hogy a UPS nem vette fel a csomagodat. Náluk nincs meg az a szolgáltatás, hogy ha kell, akkor valaki KINYOMOZZA a címed. Ha scanneléskor nem csipog a fuvarleveled, akkor visszaadja a Jabilnak, hogy a címzett nem ismert. Ekkor a Jabilnak kellene a Call-centernek jeleni, akiknek pedig téged kellene hívni. És akkor képzeld el, hogy valahol erre nincs meg 1 darab ember.
A vége:
- UPS nem veszi fel, mert rossz a cím
- Jabil kiadta, mert a cím nem tőle jött
- Call-center elfoglalt

A legrosszabb, hogy vehetsz bármit: mindegyik gépet így javítják.

voyager 2012.05.13. 13:45:28

@bircaember maxval: igen ez így van. De egy negatív példa: az IBM HDD gyártó részlege Székesfehérvárra költözött, mindenki nagyon örült, és lett egy rakás munkahely. Majd lejárt az adókedvezmény, drága lett az elérhető munkaerő, ezért elköltöztették a világ másik felére, pár hét leforgása alatt. A cég jól járt, mert ovább csökkentek a költségei (figyelembe véve még az újabb beruházást is), az új gyár dolgozói is jól jártak a helyi viszonyok szerint, de a fehérvári melósok mentek a levesbe. Munkavállalói szempontból itt a hátránya ennek a modellnek. Másik példa, hogy pl. a callcenter Németországból jött ide Bp-re, itt mindenki nagyon örül(t), bezzeg Németországban állt a bál...

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 13:51:48

@voyager:

Mi a rossz abban, hogy valaki a legjobb feltételeket keresi? Ez mindig így van, a munkavállaló is így gondolkodik, miért lenne ez másképp a munkaadóval?

voyager 2012.05.13. 13:55:37

@bircaember maxval: Nincs ebben semmi rossz, én csak azt az állítást cáfoltam, hogy az outsourcing-gal mindenki jól jár, mert ez nem igaz. Fogyasztói oldalról meg nagyban függ attól, hogy ő melyik országban van, és a callcenter hol működik. A példánál maradva egy csak magyarul beszélő felhasználó nem sokra megy az angol vagy a magyarul csak alig-alig beszélő call centerrel.

Xezs 2012.05.13. 14:02:56

@voyager: Van is balhé ebből bőven, mert az amcsik amúgy is annyira fennhordják az orrukat, hogy nekik egy indiai/pakisztáni nehogy már megmondja, hogy mikor mit nyomjon meg és hova dugja be.

A bál meg persze mindig áll ott, ahonnan viszik a munkát, hiszen sem az állam, sem a dolgozók nem örülnek neki. Ezért kell jó feltételeket teremteni, pl. Magyarország legnagyobb versenytársa Lengyelország.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:03:51

@voyager:

Én úgy tudom a fehérvári IBM gyárat szétlopták a dolgozók, lehetett is venni olcsó vinyókat a koleszban. Állítólag 50 rongyért nem nézett bele az őr a hátizsákodba. Persze lehet hogy mellette az adókedvezmény lejárta is szempont volt. :)

voyager 2012.05.13. 14:09:00

@Xezs: "Ezért kell jó feltételeket teremteni, pl. Magyarország legnagyobb versenytársa Lengyelország. "

Szerviz téren igen, de ez inkább Jabil sajátosság. A Flextronics itt van nálunk, de ők is kapaszkodnak.
Call center, és munkaerő költség téren jelentős konkurencia Bulgária és Románia.
Autógyártás témában Szlovákia komoly ellenfél, sok beruházást elvittek, de talán még ez az a terület, ahol beindult a támogatás. (Audi, Nercedes, Hankook gyárak)
De tény, a két szép szemünkért egyetlen multi sem fog itt beruházni. A földrajzi elhelyezkedésünkkel pedig az összes környező ország tud versenyezni. (Regionális kelet- közép-európai központ szerepe)

Xezs 2012.05.13. 14:09:16

@Kolb Ace 2: Az mondjuk a vezetőség hibája, hogy ezt nem vette észre és hogy megvesztegethető őrt állítottak a kapuba. Ha egyáltalán igaz a sztori.

Mondjuk azt sem értem, aki ilyenbe belemegy, mert az erkölcsijébe belekerül(het) onnantól meg sehova sem veszik fel, ami egy kicsit is bizalmi állás, aztán mehet kubikolni a cigányokkal.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:09:46

@histar007:

Ez így van. És az ok a rendszerben keresendő, a jelszó a növekedés, nem a profit, ha előző hónapban 1 milkát vágtál zsebbe, akkor az ma már nem elég jó, minimum 1 milka + 1 Ft kell, különben ajajaj... Nincs értéke az ugyanannyinak, hiába eleve magas már az az ugyanannyi.

voyager 2012.05.13. 14:11:47

@Kolb Ace 2: "Én úgy tudom a fehérvári IBM gyárat szétlopták a dolgozók"
hidd el, amit ilyen módon ki tudtak vinni, az be volt kalkulálva a költségekbe :-) A teljes gyártási volumenhez képest ez elenyésző. A nagy gyárakat az állami támogatás, a központi- és helyi adó kedvezmény / mentesség vonzza ide. Ha ezeket megnyirbálják vagy elvesztik, akkor ők is mennek. De ez az alap megállapodások után jópár évet jelent.

Martian (törölt) 2012.05.13. 14:12:43

@bircaember maxval: erre mondják, hogy rövid távon mindenki jól jár vele, hosszú távon meg talán senki sem... de ez már a globálkapitalista rendszer problematikája, amit majd a jövő történészei - ha lesznek ilyenek - kényelmes történelmi távlatból fognak elemezni.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:12:43

@Xezs:

HOgy igaz-e vagy sem, azt nem tudom, de a végeredménye, hogy mélyen bolti ár alatt árulták fehérváron magánszemélyek a vinyókat az valós tény, ebből kiindulva nem tűnik irreálisnak. Magyarországon, a kábel és motortolvaj cigányok országában meg főleg.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:13:58

@voyager:

A gyártási volumenhez igen, de a profithoz már nem. Az ellopott vinyó teljes költsége a profitot csökkenti.

Xezs 2012.05.13. 14:14:50

@voyager: Nem csak szerviz hanem pl. szolgáltatóközpontok terén nagyon erősek a lengyelek és nem is buta népség.

@Kolb Ace 2: Nézd, növekedni mindig van hova, mivel vannak versenytársaid. A cél tehát adott: elhódítani a versenytársaid piacát, ezt hívjuk növekedésnek. A növekedéssel semmi baj sincsen és amelyik cég nem erre törekszik az el is áshatja magát.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:15:36

@voyager:

Ez is a franciák bűne, ha Trianonnal nem kezdik el a 2. vh-t, akkor nem lenne ma az hogy 2 határral odébb még mindig csak Nagy-Magyarországon vagyunk.

Xezs 2012.05.13. 14:16:31

@Kolb Ace 2: Vagy megvették dolgozói kedvezménnyel? Simán el tudom képzelni, a jobb melóhelyeken van ilyen. Sörgyári dolgozóknál pl. tudom, hogy totál olcsón tudnak sört venni és teljesen legális a dolog. Természetesen limitált a havi kedvezményes mennyiség, de pont jó.

voyager 2012.05.13. 14:17:04

@Kolb Ace 2: így értettem. képzeld el, hogy évente hány millió HDD hagyhata el a gyárat, ehhez képest a max. pár száz darab ami itt piacra került nem igazán számít, kb. a gyári selejt nagyobb volumen. Egyébként azt is el tudom képzelni, hogy azok a diszkek kerültek ki, amelyek nem feleltek meg teljesen a minőségi követelményeknek.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:18:46

@Xezs:

Minden emberből nem lehet vezérigazgató. Vagy ha igen, akkor az alkalmazottaknak is fizessenek minden hónapban egyre többet, hiszen nekik is a növekedés a fontos!

Kolb Ace 2 2012.05.13. 14:20:03

@Xezs:

Magyarországon? Szted reálisabb hogy megvették minthogy ellopták?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:33:21

@Martian:

Szerintem éppen hosszú távon nincs ebben vesztes, mindenki jól jár. Csak rövid távon van vesztes, a gazdag ország szakszervezete.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:35:25

@voyager:

Azért nem jellemző, hogy magyarul alig-alig beszélő embert vesznek fel magyar ügyfélszolgálatra. ÉN is dolgoztam ilyen helyen, egy ember volt, akinek a nyelvtudása rossz volt. Pár hét után már nem ott dolgozott.

tede 2012.05.13. 14:37:16

@dxba: 100 ezer forint a nem újgazdagoknál elég nagy pénznek számít ám

ja 100 ezer forintért csak szemetet vehetsz típusú nagyon okos embereket szokták szeretni

voyager 2012.05.13. 14:37:38

@bircaember maxval: sajnos nem mindenhol van így...

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:38:16

@Xezs:

Magyarországon már alacsonyabbak a fizetések, mint Lengyelországban, viszont a bérköltség magasabb, ezért Lengyelország ebben még vezet. De ha Mo. tovább megy lefelé a lejtőn, hamarosan legyőzi a lengyel konkurrenciát. Az outsourcing üzletnek ugyanis nem feltétele, hogy az ország gazdasága jól menjen, elég, ha kiszámítható a helyzet.

voyager 2012.05.13. 14:39:47

@bircaember maxval: konkretizálva igaz, amit a cikkíró állít: "Elsőre miatta hittem azt, hogy valójában egy kínai call-centerrel beszélek. Épp csak nem azzal kezdi, hogy: "Kööö-szön-jüüüük, hogy aaaa Lenovóóóó-t híívta, kicci, occó géé-peeket áru-lunk...". A teljes képzavar akkor áll be, amikor egy hús-vér ügyintézőhöz jut az ember, ugyanis nyilván ők sem a "megszokott" módon törik a magyart"

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:43:52

@voyager:

Én 2 évig voltam a Nokia kólcenterében Bulgáriában. Kezdetben sima műszaki ügyfélszolgálat voltam, aztán "kiemeltek" panaszosztályi ügyintézőnek - az, ahová a "problémás" emberek telefonálnak. 2007-ig mindez Magyarországon volt, akkor telepítették át Bulgáriába. Azóta a Nokia az európai kólcentereinek legnagyobb részét Bulgáriába helyezte. Már nem ott dolgozom, de amikor elmentem kb. 20 nyelv volt a szófiai kólcenterben.

Egyébként akkor a magyar részleg 9 alkalmazottja közül 6 magyar anyanyelvű volt.

dxba (törölt) 2012.05.13. 14:44:54

@tede: Annyiért jó asztali gépet lehet venni. Amúgy nem vagyok újgazdag... Ha kell hónapokig spórolok egy notebookra (és 4 éves a jelenlegi), és megdolgozok érte. De ha már veszek valamit, az jó legyen elv alapján szart nem vagyok hajlandó venni a pénzemért.
Notebookot viszont 100ért nem nagyon kapsz miőségit. Ha tetszik ha nem. Azért plazmatévére meg iphone-ra van pénzük a nem "újgazdagoknak" is, persze hitelre, és persze csak azért mert nagyzási mániában szenvednek. Azért az én jelenlegi 4 éves gépem 265ezerbe került, ezalatt az idő alatt az ilyenek, mint te 3 másikat vásárolnak szumma 400rugó körül. Ez csak hozzáértés kérdése...

voyager 2012.05.13. 14:47:34

@bircaember maxval: A Teleperfomance is számos nyelven nyújt callcenter szolgáltatást. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy amilyen emberekkel látják el a feladatot. Gondolom a Nokia nem engedhette meg magának, hogy ne legyenek natív anyanyelvű ügyintézői. Különösen a "problémás" esetekre.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:48:08

@voyager:

Komolyan nem hihető ez. Romániában nincs hiány magyarul jól beszélő emberből. Komolyan elhiszed, hogy a román kólcenter direkt románokat vesz fel a magyar munkára, mikor van másfél millió magyar anyanyelvű ember az országban?

Nekem is volt egyébként székely kollégám. Nyilván kicsit más, mint a dunántúli magyar, de a magyar nyelvben a nyelvjárások szinte kihaltak, a különbségek nullához közelítenek (a csángó az egyetlen kivétel, mely tényleg nagyon más a többihöz képest). Aki ezt kínai akcentusnak képzeli, az valószínűleg nagyon buta ember.

voyager 2012.05.13. 14:52:13

@dxba: ezt azért embere is válogatja. akinek nagy pénz 100eFt egy gépre, az akkor sem fog megvenni egy 300eFt-os gépet, ha az sokkal jobb vétel. Jelenértéken számítva technikailag vehetne 3 új gépet ez idő alatt, és akkor minden évben van egy új gépe, de azt azért lássuk be, hogy ez nem jellemző ma nálunk.. :-( Egy ThinkPad még akkor is szépen tartja az árát, ha használt, pláne ha még garanciális, így pusztán pénzügyi szempontból nem alternatíva. Minden más szempontból igen.

Martian (törölt) 2012.05.13. 14:52:52

@bircaember maxval: az a veszteség, hogy hosszú távon mindenből "ócsított" tömegtermék lesz, amit egy év múlva lehet kidobni (szeméthalmokat gyarapítani), mert "tervezetten elavul"... a gyártást szintén "ócsított" fél-rabszolgákkal oldják meg.
Aztán lehet rácsodálkozni a civilizációs összeomlásokra, az innovatív termékek beszűkülésére...

voyager 2012.05.13. 14:54:26

@bircaember maxval: kínai akkcentusnak "csak" az üdvözlő szöveget hitte. Kívánom, hogy ne kelljen beszélned az aktuális ügyintézőkkel, de így van. És pont azért szomorú, mert annyi magyarul kiválóan beszélő (magyar) van Romániában.

Martian (törölt) 2012.05.13. 14:54:31

@voyager: egy jó használt ThinkPad-ot meg lehet venni egy százas alatt.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 14:55:05

@voyager:

Persze, előnyben van mindig a "native speaker", de azért nem csak ilyenek dolgoznak. Magyar anyanyelvűt még csak-csak találni Szófiában, de mondjuk észt anyanyelvű fellelése már kicsit meredekebb ügy.

A Nokiának Európában 3 kiemelt piaca van: a brit, a német és az orosz. A brit ügyfélszolgálat eleve az UK-ban van. A németet eleinte Szófiában üzemeltették, de végül visszavitték Németországba, mert a vezetőség úgy döntött, ez annyira fontos piac, hogy csak 100 % native speaker lehet, s mivel Szófiában nem tudtak elegendő embert találni, mindenkit elbocsátottak és visszavitték csak ezt az egy részleget Németországba. Az orosz meg Szófiában van, de mindenki orosz anyanyelvű vagy orosz-bolgár kettős anyanyelvű a részlegen.

Hozzáteszem: 2009-ig dolgoztam ott, azaz infóim 3-évesek már.

voyager 2012.05.13. 14:58:08

@Martian: "az innovatív termékek beszűkülésére... "

Az innovatív termékek fejlesztésében van a különbség (Ld.: Apple iphone, ipad..stb.), egyébként ők is ugyanazt a beszállító hálózatot "aknázzák ki". És innetől kezdve csak marketing, hogy jajj szegény Foxconn melósok. Ha ok nem lennének, akkor keresnének mást, de egy tőzsdei cégnek csak a minél nagyobb profit az érdeke.

voyager 2012.05.13. 14:59:19

@Martian: garancia nélkül. És itt jön a képbe a kérdésem, hogy ki mennyit ad egy garancia nélküli gépét, és miért? (mert hisz benne...stb.)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 15:01:25

@voyager:

Üzenetfelmondás - ez külön kérdés.

A Nokiánál is volt ilyen. A telefonra a szöveget egy színmagyar, magyar anyanyelvű kolléganőm mondta fel - mégis szar lett. Végül a Nokia szerződtetett egy magyar színésznőt (nem vicc!), aki felmondta az összes szöveget.

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:03:30

@voyager: Persze, de ha valakinek ennyire szükséges egy notebook a munkájához ( mi máshoz kéne???, koliban pl asztali gép több szokott lenni), és nem felel meg neki az asztali gép, az általában össze tudja gyűjteni a pénzt egy komolyabb gépre. (Mikor vettem, akkor is furán néztek rám páran, hogy miért ilyen drága gépet veszek, amikor az olcsóbb jobb ár-érték aránnyal bír, persze 4 év elteltével ők már min. 2 gépet vettek. A 2. gépek ált. hardveresen már jobbak, de összeszerelésben azok is eléggé gyatrák..)

Martian (törölt) 2012.05.13. 15:06:37

@bircaember maxval: ahol alacsony órabérért 40 óránál jelentősen hosszabb egy munkahét.

Martian (törölt) 2012.05.13. 15:11:48

@voyager: meg kell becsülni az elkövetkező 2 évben várható szervízköltségeket.
Eddig 4 ThinkPad gépen volt/van, nálam összesen kb. 12 évi üzemidővel (egyet vettem újonnan, a többit használtan), garanciális javítás nem volt, egy garancián kívül inverter csere 15 ezerért.
Ezek azért nem rossz arányok...

Xezs 2012.05.13. 15:13:54

@Kolb Ace 2: Az alkalmazott sok esetben kaphat magasabb bért, de csak azért nem fog, mert a vállalat jobban teljesített. Mert pl. ha egy lusta herevere alkalmazottról beszélünk, az nem fog kapni. Akkor sem fog magasabb bért kapni, ha az adott állástípusra a konkurens cégek sem fizetnek szignifikánsan többet.

Az a baj hogy sok ember tényleg úgy várja el a magasabb bért, hogy közben nem teszi le azt a pluszt, amit egy magasabb bérért le kell rakni.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 15:14:07

Arról, hogy a panaszoknak mennyi a valóságtartalma - ezt RÓLUNK írták, amikor még ott dolgoztam: homar.blog.hu/2008/03/26/fogyatekosok_a_nokianal - a posztoló szerint magyarul törten beszélő nő a volt kolléganőm, s történetesen színmagyar, a hadaró-dadogó férfi pedig ÉN VAGYOK - oké, valóban gyorsan beszélek, elismerem, de sosem dadogok telefonban. Még szerencse, hogy rólam nem írta, hogy töröm a saját anyanyelvemet...

Martian (törölt) 2012.05.13. 15:17:08

@voyager: az Apple sem igazán innovatív: kezelhető szoftver- és kiszolgáló háttér és átgondolt, kezdeményező dizájnú összerakás... de semmi technológiailag eddig nem létező/elképzelhető megvalósítás.

Xezs 2012.05.13. 15:17:34

@Kolb Ace 2: Miért ne vehették volna meg? Nem mindenki olyan tahó, mint az átlagmagyar.

@dxba: Már miért ne lehetne 100 ezerért jót venni? Amit te vettél, abban biztos hogy figyel egy izmosabb videókártya, meg egy i5 vagy netán i7. Na most ezekre egy ÁTLAGfelhasználónak NINCS szüksége, mert ahhoz, hogy a neten pötyörésszen, elég egy alap 2D videókártya és egy bőven i5 alatti proci. Nem tudom te mire használod a laptopot, de az bőven nem átlagos laptop. És megnyugtatlak, az is el tud romlani, nem attól került annyiba, mert sosem romlik el.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 15:22:08

@Martian:

Ez téves. A helyi fizetési szint a helyi körülményektől függ. Vietnámban pl. a normál heti munkaidő 48 óra. S mindenhol az emberek verekednek, hogy ilyen helyen dolgozhassanak, mert JOBBAK a körülmények, mint átlag helyi munkahelyen.

Konkrét példa: Vietnámban a Nike gyárában a kezdőfizetés 55-60 dollár havonta, munka heti 6 nap, napi 9 óra, ebből 1 óra ebédszübet. Persze ez rosszul hangzik. De ha hozzáteszed, hogy Vietnámban egy gimnáziumi tanár ugyanennyit dolgozik és a havi bére átlag 35-40 dollár, már másképp hangzik.

Egy hosszú ideje a gyárban dolgozó vietnámi eléri a 120 dollárt is havonta. Egy kiemelt ember, pl. csoportvezető 180-200 körül is kereshet. Ennyit egy vietnámi iskolaIGAZGATÓ maximum álmában ér el.

Xezs 2012.05.13. 15:22:55

@Martian: Marketing és sznobéria. Ezeken kívül semmi más oka nincs annak, hogy az Iphone így felfutott.

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:24:41

@Xezs: Nem, nincs benne. Nem consumer gép, meg mint írtam: 4 éves, és soha nem volt vele baj. Pont az a vita, hogy mi a különbség a consumer és a business gépek között, garancia, és egyéb szolgáltatások tekintetében. Tudok neked 300.000-ért is integrált kártyás gépet, nha az a business. Mivel jó garancia van rá, javítják itthon, megbízható, nem műanyagból van összetákolva az egész, normális a hűtése, és igen: elmegy 5-10 évig...
Az a notebook, amit ilyen szinten játékra hegyeznek ki, az nem is notebook. Én, munkára használom.

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:26:17

@Xezs: Szóval a lényeg: van különbség a 300ezres ThinkPad és a 150ezres ideapad között, pedig ugyanaz a hw....

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:35:14

@Xezs: Egyébként itt van előttem 3 dell gép: egy belépő inspiron, egy játékos xps, meg egy business. Ez utóbbi az enyém. Az enyém a legidősebb ( 4 év), de ez van összerakva a legjobban, és úgy néz ki mint új korában. Az inspiron 1,5 éves, kopik róla minden, a kijelző mögött a fedél hullámos, a kijelzőn gyárilag szabad szemmel láthetók a pixelek, nem is kell közel menni hozzá. És ott a játékos gép ami a kettő között van, picit fémes, picit müanyagos, ellenben hardver ügyileg a legjobb, mégis olcsóbb, mint az üzleti, és látszik is rajta. Persze, mindhárom gép jó, csak éppen másra: az inspiron is jó, csak ne akard cipelgetni, mivel nem bírja, nem arra való. Az xps játékra való, picit komolyabb szerkezettel, de a müanyag részek ezen is ropoknak, pattognak. És ott a business, ami 4 éves és heti kb 500 kilómétert vonatozik, és mindez meg sem látszódik rajta. A műanyag nem ropog, nem kopik a festék. Ugyan hardver ügyileg nem olyan jó, mint az xps, de nekem 100%-ig megfelel, és még egy évig nem is lesz cserélve.

Martian (törölt) 2012.05.13. 15:35:32

@Xezs: talán az is benne van, hogy almáék ki mertek állni nagyon vékony notival (Air), amit azóta majmolnak a többiek... illetve a szoftveres oldalról az átlag Windows-os programoknál felhasználóbarátabb megközelítés... pl. bosszantó, ha sokáig fut a homokóra, nincs felhasználói fókusz és visszajelzés, hogy közben hogy halad a program.
Ide számít még az alkalmazásbolt... de műszaki értelemben vett innováció már csak azért sincs, mert ők is csak abból válogatnak, amit a tömeggyártók kínálnak, illetve hajlandóak elfogadható áron legyártani.

Martian (törölt) 2012.05.13. 15:39:40

@bircaember maxval: oké, de ha akár nekünk, akár tőlünk nyugatabbra ezzel kell versenyezni a globális munkaerő piacon, az a "fehér embernek" már tényleg "fél-rabszolgaság"...

SarahConnor 2012.05.13. 15:40:03

@Fenimore: hát te tudod, a környezetemben aki Lenovo-t vagy HP-t vett, mind kénytelen volt szívni vele később, a Dell-lel, Acer-rel nincs baj, de a Toshiba végképp elnyerte a feltétlen bizalmam. Legalábbis az, amit most használok.

És külön jó pont, hogy pl egy ilyen körülményes sztori a márkaszervizzel elképzelhetetlen lenne.

SarahConnor 2012.05.13. 15:41:13

@dxba: hát te tudod, a környezetemben aki Lenovo-t vagy HP-t vett, mind kénytelen volt szívni vele később, a Dell-lel, Acer-rel nincs baj, de a Toshiba végképp elnyerte a feltétlen bizalmam. Legalábbis az, amit most használok.

És külön jó pont, hogy pl egy ilyen körülményes sztori a márkaszervizzel elképzelhetetlen lenne.

(XD Magamnak válaszoltam: azt hiszem, itt az ideje ezzel a lázzal orvoshoz mennem.)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 15:43:44

@Xezs:

Szerintem is. Nem akarom feleslegesen a volt munkahelyemet védeni, de az én N85-ös telefonom mindenben teljesen jó. Annak idején erre a készülékre érkezett a legkevesebb panasz, ezért választottam. (Belső előny, ha az ember a panaszosztályon dolgozik...) Már majdnem 4 éves, s soha semmi baja nem volt.

Az összes létező funkció benne van, ami kell nekem: ébresztés, naptár, nagy címtár, gps, sztereó bt profil, 16 GB kártya, internet, rádió. Ha fénykepezni akarnék vele, arra is jó lenne, bár alapvetően hülyeségnek tartom a telefonnal való fényképezést. Erről mindig a Canon egyik régebbi reklámja jut eszembe. A képen egy férfi a füléhez tartja a Canon egyik félprofi gépét. A felirat: "nem, telefonálásra nem jó, de fényképezésben verhetetlen".

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:44:39

@Fenimore: Acerok sorba döglenek be, legalábbis a kiállított darabok. Szervizük meg nulla. Toshibákkal ált. gari után szokott probléma lenni: satellite 5/5 ledöglött ugyanazzal a hibával, volt amelyik a gari lejártának másnapján... Persze Toshiba tecrákkal nincs baj, mint ahogy a business gépekkel általában kevesebb a probléma.

dxba (törölt) 2012.05.13. 15:51:33

@Fenimore: Meg amit érdemes lenne tisztázni: 150-200ezer alatti gépekkel sokkal több a probléma, ez a belépő kategória. Viszont a felső kategóriákban: Lenovo Thinkpad, Dell Latitude, Toshiba Tecra, HP Elitebook stb... ezek verhetetlenek minőség ügyben.
Acertől MSI-től én még minőségi gépet nem nagyon láttam. ASUS-ok nem rosszak, bár tőlük meg felső kategóriát nem láttam.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 15:53:07

@Martian:

A helyzet ez: a Világállam felé haladunk, meg is lesz 150 éven belül. A világ egy kis része egyszerűen indokolatlanul jól él, ez nem tartható. Persze, nyilván kellemetlen a 3500 eurós fizetésű norvég szemétszedőnek, hogy csökkenni fog a fizetése, de más út nincs.

A harmadik világ legnagyobb része rohamosan fejlődik. Már jelenleg is az emberiség 35 %-a Kínában és Indiában él, lesz ez 50 % is. S a fejlődés ott lecsíp a leggazdagabb régiól életszínvonalából.

Ugyanis senki sem hülye. A kínai embernek nem az az életcélja, hogy végtelenül olcsó munkaerő legyen és XIX. századi szinten éljen.

Magyarország nem fog ezzel rosszul járni. Jelenleg Mo. a gazdag világ alsó szegmensében van, ennél jobb lesz a helyzet hosszú távon. Ausztria, Svájc, s sok más ország veszteni fog, dehát ez kit érdekel...

XCat 2012.05.13. 16:38:06

Nem, nem lesz meg. 150 év múlva itt lófasz sem lesz. És tudod mit? már 5 év múlva sem nagyon.

XCat 2012.05.13. 16:58:19

@bircaember maxval: "Ausztria, Svájc, s sok más ország veszteni fog, dehát ez kit érdekel..."

Egyébként ez a te logikádnál maradva ez sem valószínű. Ugyanis ők sem hülyék, és rutinosabb játékosok.

A kínaikak meg egyes emberként pl. azok. Van pár nyugaton felnőtt zseni, aki kihasználta a lehetőségeket, és mostanában nagyot szakított, de ők is a saját hülye honfitársaik kihasználásval tudták ezt megtenni. Az átlag kínaiakok igen, igénytelenek, igen, tudnak dolgozni, igen, semmi sem túl drága, és igen, minden elkészül gyorsan.

És igen, azt is leszarják, ha néhány százan meghalnak közben, még talán büszkék is rá. Elvégre a FEJLŐDÉS érdekében haltak meg, és nem éhen, ahogy eddig.
Azt is leszarják, hogy a minimális minőségi előírásoknak sem tesznek eleget, vagy teljesen szétkúrják vele a környezetet, a lényeg, hogy látványos legyen. Az is.

Kínában elképzelhetetlen egy nyugati típusú piacgazdaság, mert 8000 év kulturális kódolása fogja vissza.
Mi is ezzel vergődünk, pedig itt közel sincs meg úgy.

Nyugat meghódítása nekik egy módon lehetséges; ha idejönnek, és lehentelnek mindenkit. Ennek is van valamennyi esélye, de egyelőre még tanulni akarnak.

Xezs 2012.05.13. 17:07:36

@bircaember maxval: TERMOSZ nagyjából leírta azt, amit én is akartam. Egyetértek termosszal abban, hogy a kínaiak teljesen másmilyen kultúrában élnek és nem biztos hogy arra vágynak, amire te, vagy én, vagy a norvég hómunkás.

Az egyenlő elosztás egy szép eszme, csak soha nem működött és soha nem is fog, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem mindenki egyformán talpraesett vagy szorgalmas, így egyszerűen igazságtalan lenne egyenlően osztani el a dolgokat.

XCat 2012.05.13. 17:17:46

@Xezs: Én azért látok rá egy bizonyos esélyt, hogy ez a tömeg megindul szépen, és a fejlett nyugat pofára esik... anno az oroszokkal is így jártak. :))

A német katona hisztizett, ha nem kapott csokoládét, az orosz meg akárhová elment egy liter vodkával. Igaz, hogy agyon is lőtték semmi perc alatt, ha nem, van helyette másik alapon, de ez más kérdés.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 17:22:46

@tede:

Akkor te biztosan találsz lakást is magadnak 100k-ért...

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 17:23:47

@Xezs:

Ki mondta, hogy egyenlő elosztás kellene? Szerintem nem kell, sőt nem is szép eszme.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 17:30:14

@TERMOSZ: Islam will rule the world, Én megmondom :)

XCat 2012.05.13. 17:30:39

@bircaember maxval: Szerintem meg szép. Csak nem ide való.

Ahol mindenki szép, okos, képzett, természetes neki hogy dolgozik és azt a legjobb tudása szerint teszi, ahol természetes hogy minden dologra vigyáz és főleg arra, ami a másé, ahol szó sincs a lopásról, a hazugságról, az aljasságól és a kapzsiságról, ahol nem hormonrab férgek a saját kisszerű nyomorék és hülye vágyaik alapján akarnak másokat ugráltatni..... ott ez a lehető legjobb megoldás.

Hogy itt mikor lesz olyan, azt lehet találgatni.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 17:30:49

@Xezs:

Nagyon sok cég is így várja a magasabb árbevételt. Szolgáltatás 0, ár 100%. Aztán meg sírnak ha nem megy az üzlet, meg ha lelépnek az alkalmazottak.

XCat 2012.05.13. 17:31:53

@A félelmetes népszavazás: Engem nem fog zavarni. De hogy a többieket sem, abban már nem vagyok biztos. :)

Kolb Ace 2 2012.05.13. 17:32:20

@Xezs:

Miért vették volna meg, ha lopni olcsóbb?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 17:34:00

@TERMOSZ:

Nyilván vannak kulturális különbségek, s más az értékrend. Azonban az alapokon ez nem változtat.

Mondjuk ha a 3 fő rasszt vesszük, akkor el lehet azt mondani (persze kis túlzással), hogy a sárga ember akkor is dolgozik, ha nem is kellene, mert ő eleve már arra büszke, hogy valamit csinál. Bemegy a gyárba ingyen dolgozni vasárnap, mert teljesíteni kell a tervet. S ez nem kommunista dolog, mert a japánoknál is így van. Mindegy, hogy a Párt miatt kell dolgozni vagy a tulajdonos miatt - a lényeg, hogy szégyenletes dolog "cserben hagyni" a munkahelyet, s a szomszédok megszólnak "XY vasárnap moziba ment, pedig tudta, hogy a gyár késik egy fontos megrendeléssel, de ő leszarta, micsoda felelőtlen alak ez!".

A néger ember meg nem dolgozik, ha éppen nincs szüksége pénzre. Megkapja a havi fizetést, s másnap nem megy be dolgozni, hiszen minek dolgozna, ha a zsebében a pénz. Majd ha fogytában a pénz, akkor igen, keresni fog ismét munkát, de addig minek dolgozni pihenés helyett?

A fehér ember meg átmenet a kettő között...

De az alapokon ez nem változtat. Lehet, hogy a sárga ember fehér szempontból robotnak tűnik, s biztosan az is ebből a szempontból, de valójában mégsem az, csak kicsit másképp szemléli a világot.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 17:35:26

@TERMOSZ: Embik közül ők a legszimpibbek. Rampagelni is jól tudnak :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 17:36:37

@TERMOSZ:

A kommunizmus igazságtalan eszme, így nem jó.

XCat 2012.05.13. 17:39:35

@bircaember maxval: a munka önmagában nem érték. A kiskedvenc állatkáim az MH-n pontosan ezt nem fogják fel. Ott van egy ötvenes, tompaagyú, műveletlen, lerobbant szerencsétlenségrakás, aki AKAR DOLGOZNI (persze jó pénzért, ha már elvállalta, mert ugye ha nem is fényesen, megvan anélkül is).
A bibi csak annyi, hogy nem jó semmire. Mondjuk rábízhatnád hogy mossa fel a folyosót havi 350-ért, de ezzel senki nem lenne nagyon előbbre.

Rakásunk hallani sem akar arról, hogy kimásszon a rakás mivoltából, így meg az, ami; egy szarkupac, ami nem jó semmire.

Na ilyenkor mi van? Dolgozzon vagy ne dolgozzon?

Pedig sztem viszonylag kevés nigger van köztük. :)

XCat 2012.05.13. 17:40:48

@bircaember maxval: Miért igazságtalan? Nekem tetszik. Nem az eszmével van baj, csak a célközönséggel. :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 17:42:08

@TERMOSZ:

De, az eszmével van vaj. Mi a jó egy téveszmében?

XCat 2012.05.13. 17:43:52

@bircaember maxval: Jó, menjünk végig ezen. Mi a baj vele?

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 17:46:38

@bircaember maxval: Az jött le, hogy abból indulsz ki, mindenki ember. Pedig nem. Ha mindenki olyan lenne mint Én, sokkal kevesebb gond lenne. De az embik eléggé egyformák, bármelyik rasszhoz is tartozzanak.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 17:47:30

@TERMOSZ:

Alapvető gondok (azon kívül, hogy logikai képtelenség az egész):
- az emberi egyéniség teljes elnyomása kell hozz,
- az elnyomott egyéniség nem csinál semmit,
- az egész társadalom emiatt lassan a halálba távozik.

Azaz a végleges, megvalósíthatatlan kommunizmushoz képest még a megvalósult kommunizmus ("szocializmus" Lenin alapján) is paradicsomi állapot. A megvalósult teljes kommunizmus kollektív öngyilkosság.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 17:49:02

@Fenimore:

"hát te tudod, a környezetemben aki Lenovo-t vagy HP-t vett, mind kénytelen volt szívni vele később"

Milyen Lenovot, milyen HP-t? Lenovo 3000? Ideapad? Thinkpad?

"a Dell-lel, Acer-rel nincs baj"

Acerrel nincs??? :DDD A szériahibát se akarják elismerni, nemhogy javítani. Vagy ez neked nem baj? Mert akkor meg mi a baj a Lenovoval?

Kolb Ace 2 2012.05.13. 17:51:30

@dxba:

Így van, a Toshibanal a Portege / Tecra a business class, a Satellite meg a konzumer szar, de a mezei júzernek ilyen nem létezik, csak "a Toshiba". Ami persze = a Satellite-tel, mert csak azt látja a teszkóban...

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 17:51:53

@bircaember maxval: "az emberi egyéniség teljes elnyomása" Ez éppenséggel nem rossz. A bajok pont ebből szoktak fakadni.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:12:18

@bircaember maxval:

Viszont a mostani rablókapitalizmus se az, aki gazdag, annak "jár" az ingyenesség, meg adót se kell fizetnie, mert elintézi haveri alapon. ennyire a kommunizmus is volt ideális.

XCat 2012.05.13. 18:14:44

@bircaember maxval: Az emberi egyéniség (legalábbis amit itt annak neveznek) felesleges és ostoba, kizárólag problémák forrását jelentő sajátosság.

Ez nagyon jó ha nem csinál semmit, a valódi meg csinál.

Ez a társadalom igen jól tenné, ha mielőbb a halálba távozna, és az ehhez vezető legjobb úton halad.

"Azaz a végleges, megvalósíthatatlan kommunizmushoz képest "

Lehetetlen nincs, csak tehetetlen.

@A félelmetes népszavazás: Aha. :D Meg az embik.
Ha nagy leszek írok egy tanmesét Gyurcsány és az embik címen.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 18:14:56

@Kolb Ace 2:

Korrupció minden rendszerben lehet, ez nem a rendszer lényege.

XCat 2012.05.13. 18:16:38

@bircaember maxval: Valójában de. A korrupció annyit jelent, hogy nem a megfelelő ember ül a megfelelő helyen. Márpedig a rendszerben került oda.

Xezs 2012.05.13. 18:17:56

@Kolb Ace 2: Mert mondjuk nem akarta kkockáztatni az állását vagy a jó hírnevét? Nem mindenki olyan szarházi, mint az átlag.

@TERMOSZ: Látod, a ruszki is hisztizett, csak a vodkáért. Nem látok különbséget.

@bircaember maxval: Azért gondoltam hogy te az egyenlő elosztást preferálod, mert ezt írtad: "A világ egy kis része egyszerűen indokolatlanul jól él" - mitől lenne indokolatlan? Ha sikerült nekik elérni, hogy úgy éljenek, akkor éljenek úgy, vagy csinálja más is utánuk, feltéve ha tudja.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:19:24

@TERMOSZ: És mi lesz a Moral von der Geschicht? :D

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:20:11

@bircaember maxval:

Nálunk az, már Széchenyi korában is az volt, és most is az. Korrupcióország.

Azért a "kommunizmus" nagy előnye volt hogy mindenki tanulhatott, most meg csak a burzsujok. Ez bőven kárpótol azért hogy pár együttműködésre léhűtő burzsujnak meg kellett tanulnia dolgozni, nem csak a lábát lógatni és finnyáskodni mint azelőtt. A rendszer legnagyobb hibája se az ellenkezők elnyomása (hiszen most is az van) volt, hanem hogy ha jobbat tudtál, azt se engedte. De az alapot (tanulási esély) legalább biztosította, és ez nagyon nagy előny, a többség fel se ismeri, pedig ő is azért ül most a bársonyszékben, anélkül kapálhatna napszámban.

Xezs 2012.05.13. 18:22:36

@TERMOSZ: Az a baj vele, hogy totálisan életszerűtlen. Egy idealizált világot találtak ki, ami természetszerűleg nem létezhet. Nincs olyan, hogy mindenki egyformán részesül a közös javakból, mert nem vagyunk egyformák.

Meg az egész rendszer a megfélemlítésre alapul, ráadásul a sunyiság és a koholt vádak melegágya.

A kulákok kifosztását és agyonverését már ne is említsük.

XCat 2012.05.13. 18:23:52

@Xezs: Nem tudom mennyit tudsz az orosz katonai mentalitásról... de ott nem annyira szokás hisztizni.

A különbség meg gazdasági jellegű. 1 liter vodka lényegesen olcsóbb, mint mondjuk a normális felszerelés, ennivaló, fegyver, rendes körülmények.
Megint az mh-t idézném, ahol volt ez a 47 ezres cirkusz, és egy orosz származású ürge kifejtette, hogy mi az, hogy aftershawe meg mosópor, használjál bazmeg szappant.

A másik lényeges és gazdasági jellegű különbség, hogy amiből sok van, azzal nem kell spórolni, és könnyű pótolni. Na, ott emberből volt sok.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:24:08

@TERMOSZ: Nem is értem mire gondolhatsz :)

Xezs 2012.05.13. 18:24:41

@Kolb Ace 2: röhöghetsz, én még soha nem loptam melóhelyről és nem is fogok

de tudok olyat aki képes volt 200 Ft-os tételt folytatólagosan lopni, azt ki is baszták és megérdemelte

@TERMOSZ: Plusz még annyi, hogy piedesztálra emeli a tanulatlan kétkezi munkás réteget és még hatalmat is ad a kezükbe. Munkásököl mi? Hahahahaha.

Xezs 2012.05.13. 18:25:51

@TERMOSZ: na mesélj, te mennyit tudsz az orosz katonai mentalitásról és honnan?

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:25:51

@Xezs:

Az csak az ideológiai maszlag volt, a lényeg az elnyomottak felszabadítása, ami már évszázadok óta nagyon érett. Ha parasztnak születtél, esélyed nem volt kitörni, mert nem volt pénzed oktatásra. Mint most. Ezen változtatott a szocializmus. Mi ehhez képest pár burzsuj ingyenélő vagyonelkobzása és munkára szoktatása? Semmiség.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.13. 18:26:19

@Xezs: "Nincs olyan, hogy mindenki egyformán részesül a közös javakból, mert nem vagyunk egyformák."

Azért ezt mégegyszer gondold végig.

Az meg ne zavarjon, hogy a kibucokban megvalósult a kommunismus alapeszméje. Elvégre a dongó se tud repülni a mérnökök szerint. Még szerencse, hogy a dongó erről nem tud.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:26:59

@TERMOSZ: Azért ők se az orosz katonákat nyomták a húsdarálóba ha lehetett, hanem az innen-onnan összeszedett közép-ázsiaiakat.

XCat 2012.05.13. 18:27:04

@Xezs: De, meglehetősen egyformák vagytok. :(

@A félelmetes népszavazás: Drága Féli, neked néha majdnem elhiszem, hogy nem csak egy performance amit a nemembiségeddel játszol... vigyázz. :) Egyébként megimádom a humorérzékedet.:D

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:27:42

@Xezs:

Vagy legalábbis nem vallod be. Az IBM-nél nagy volt a kísértés, a magyar meg okos nép, feltalálja magát. Sajnos én nem dolgoztam ott.

Xezs 2012.05.13. 18:29:51

@Kolb Ace 2: Na itt van alapvetően elbaszva az egész, mert a kommunizmus a gazdagabbakat alapvetően rossznak és gonosznak állítja be, mint akik semmit sem dolgoznak. Elmondanám hogy egy multinacionális vállalat vezérigazgatója simán dolgozik kétszer annyit, mint az utcaseprő munkás, csak nem látod mert irodában ül meg megbeszélésekre járkál.

Egyébként meg a tehetségesebbeknek megvolt a lehetőségük a kitörésre, mert az ilyenek mellé mecénást kerítetettek, aki fizette a taníttatásukat.

A kommunizmus a legbutább rétegek kezébe adta a hatalmat és elhitette velük, hogy egy jobb világhoz csak a kétkezi munkások kellenek. Holott a munkásnak nincs hol dolgoznia, ha valakik nem álmodják meg a gyárat, annak folyamatait, gazdálkodását.

Na meg hogy az állam majd jobb gazda lesz, mint a magántulajdonos, hát hogyne. Az Aral tóról hallottál már?

Xezs 2012.05.13. 18:31:10

@Kolb Ace 2: Nézd, ha loptam volna, akkor lapítanék mint szar a fűben és szóba sem hoznám a dolgot. Az én felfogásomban sokkal többet ér a folyamatos és biztos jövedelem, mint egy kis pillanatnyi előny.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:31:39

@Kolb Ace 2: Aztán jött Sztálin, és minden jobb lett. :)

Xezs 2012.05.13. 18:33:41

@Kolb Ace 2: Most csak a burzsujok tanulhatnak? A nagy lófaszt. Aki jól teljesít, az továbbra is kap ösztöndíjat. Az már a magyar hallgatóság problémája, hogy nulla munkával akar kettest kapni (tudom, jártam ott, láttam). Tanuljanak többet, azért vannak ott, akkor majd jár az ösztöndíj.

és a karikagyűrű sem esik le az ujjukról, ha tanulás mellé még eljárnak dolgozni. Ilyenben is volt részem, belefér az időbe.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:34:23

@TERMOSZ: Persze hogy nem performance. Nem vagyok híve a netes szerepjátszásnak. Annak, hogy például anyámnak vagy a konzulens tanáromnak ezeket nem adom elő, mindössze praktikus okai vannak :)

Xezs 2012.05.13. 18:35:01

@atpijkamo: Már ne is haragudj, de engem mérhetetlenül felbaszna, ha a lábát lógató, egész nap henyélő faszkalap pont ugyanannyi pénzt vinne haza, mint én, aki dolgozik tisztességgel.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.13. 18:38:12

@Xezs: Teljesen jogos.

Még szerencse, hogy az nem a kommunizmus. Az a kapitalizmus.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:38:15

@Xezs:

És? Az IBM gyárban nem így gondolkoztak. Gondolom fizetni ott se nagyon szerettek, viszont volt lehetőség privát fizetéskiegészítésre.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:39:29

@A félelmetes népszavazás:

Az átlagnak igen. Csóró parasztból jóval több volt mint nyafogó burzsujból. Összességében jót tett nekünk a szocializmus, még akkor is ha nem a legjobb rendszer volt. A mai orbáterror se az, sőt...

XCat 2012.05.13. 18:42:09

@A félelmetes népszavazás: Gondold ezt még át párszor. ;)

@Xezs: Miért baszna fel? Úgy érzed talán, hogy ha nem kapnál (több) pénzt, te is csak henyélő faszkalap lennél? Mi van ha ő is csak azért az, mert nem kap? :)

XCat 2012.05.13. 18:43:12

@Kolb Ace 2: Véresen habzó szájjal követeltétek, kaszárakapára kapva. Most mégsem tetszik?
Nem baj, megérdemlitek. :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 18:43:45

@Xezs:

Indokolatlan, mert képtelenség fenntartani. Ezt bizonyítja több gond is a fejlett világban. A kiegyenlítődés éppen természetes úton megy végbe. Persze ez csak részlegees kiegyenlítődés, hiszen ma is vannak különbségek még egy és ugyanaz országon belül is.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:44:16

@Kolb Ace 2: Ezt mondd el azoknak a közép-ázsiai népeknek is, akiket kiirtott. Biztos azok csak burzsujokból álltak.
Dehát végülis Hitler meg autópályákat is épített, úgyhogy akkor mégse olyan rossz arc.

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:44:55

@Xezs:

"a kommunizmus a gazdagabbakat alapvetően rossznak és gonosznak állítja be, mint akik semmit sem dolgoznak"

És nincs igaza? "Kaya Ibrahim" Simicska, Orbán, ikaruszos Széles Gábor, OTP-s Csányi, stb. Ezek mind munkakerülő tolvajok. Megérdemelnének pár év szibériai kényszermunkát, megtanulnák mi a munka. Nem a mítingeken való ásítozás, az nem az.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 18:45:29

@Kolb Ace 2:

Amit írsz, az teljesen abszurd. Eleve a téves marxi képzetekből indulsz ki, hogy az emberek két részre oszlanak: láblógató tőkésekre és elnyomott bérmunkásokra. Már Marx idejében sem volt azonban igaz ez.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.13. 18:45:57

@A félelmetes népszavazás: Én híve vagyok annak, hogy aki nagyot dologozott, feltalált, kockáztatott, akkor ha ebből meggazdagszik, akkor élvezhesse munkája gyümölcsét. Az viszont nem kóser, hogy onnantól az összes lemenői csak a szelvényeket vagdossák. Lehessen örökölni, de brutális örökösödési adóval.

XCat 2012.05.13. 18:46:27

@A félelmetes népszavazás: Ebbe inkább ne menjünk bele, mert eszembe jutnak dolgok, és az nem lenne jó. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:46:32

@TERMOSZ: Miért, most ebben mi rosszat mondtam? :/

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:47:47

@Xezs:

"Most csak a burzsujok tanulhatnak? A nagy lófaszt."

Igen! Ösztöndíj van vagy 100 embernek, az is nyilván mutyival van betöltve, az átlag meg fizethet a semmiből, vagy nem tanul (ez lesz). Akkor inkább a szocializmus!

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 18:48:07

@Kolb Ace 2:

Kommunista rendszer NEM ENGEDHETI a mást, a jobbat. Azaz ez nem a rendszer hibája, hanem alapvető sajátossága.

Kommunista közösség csak akkor lehet, ha:
- mindenki azonos alappal indul,
- mindenki a közösség LEGROSSZABB képességú tagja szintjén dolgozik,
- minden szabályszegőt azonnal kiűznek a közösségből ill. likvidálnak.

Kérdés: kinek kell egy ilyen közösség?

Kolb Ace 2 2012.05.13. 18:48:57

@bircaember maxval:

Már akkor is igaz volt, csak nem a németeknél, hanem Hungarisztánban.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:49:16

@atpijkamo: Pont az ilyesmikből szoktak a legritkábban meggazdagodni.

XCat 2012.05.13. 18:50:01

@A félelmetes népszavazás: Semmit, csak esetleg nincs kizárva, hogy eszembe jutna róla, hogy drága tuggyukmijeink hány, az övékénél jóval különb kultúrát irtottak ki úgy, hogy ahhoz képest sztálin lófaszsevolt.

És én most jóban vagyok a tuggyukmikkel, ezért ez nem lenne nagyon ildomos.

Mostanában ilyen nosztalgikus időszakomat élem, na.
Bisztos az embik miatt.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 18:50:26

@TERMOSZ: Miért ne? Unalmas vasárnap este van, jöhet minden. :D

XCat 2012.05.13. 18:51:04

@bircaember maxval: "Kommunista rendszer NEM ENGEDHETI a mást, a jobbat. "

Ez mondjuk nettó baromság. :) Hitleréktől amerikáig mindenki tőlük importálta a tudósokat.

XCat 2012.05.13. 18:54:03

@bircaember maxval: "Kommunista közösség csak akkor lehet, ha:
- mindenki azonos alappal indul,"

Mindenki azonossal indul. Ott a dns-ed.

"- mindenki a közösség LEGROSSZABB képességú tagja szintjén dolgozik,"

Ez nincs benne. De egyébként bőven elég lenne.

"- minden szabályszegőt azonnal kiűznek a közösségből ill. likvidálnak."

Na, ez például nagyon jó lenne.

"Kérdés: kinek kell egy ilyen közösség?"

Nekem. :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 18:54:04

@Xezs:

Marx leghűebb követői - Che Guevara és Pol Pot - bemutatták, hogy kommunizmus csakis a totális erőszak alapján építhető. Lenin és Sztálin állama azért bukott el végül, mert a vezetők nem merték felvállalni a totális erőszakot. Csak a nyíltan ellenséges elemeket gyilkolták, pedig a legkisebb eltérést felmutató embereket is gyilkolni kellett volna. Legközelebb a teljes kommunizmushoz Kuba a 60-években és Kambodzsa a 70-es lvekben jutott. Ez utóbbi az egyetlen eset a történelemben, amikor a pénzt is megszüntették. Amikor Pol Potot megbuktatták, már a kambodzsaik egyharmada likvidálva volt - ha hagyták volna nyugodtan építeni a kommunizmust, valószínűleg megölte volna a lakosság 95 %-át is, viszont amaradék 5 %-kal megcsinálta volna a teljes kommunizmust.

XCat 2012.05.13. 18:55:19

Merthogy az oroszok el vannak bukva? ahá, most hogy mondod.... jah nem, így sem látom. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:00:33

@TERMOSZ: Ez így kicsit talányos. Nyugodtan fejtsd ki, Nálam nincsenek tabu témák.

XCat 2012.05.13. 19:01:51

@A félelmetes népszavazás: Lófasz teneked a seggedbe, kedvesem. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:02:24

@TERMOSZ: Szovjetúnió is van még, csak FÁK a neve. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:04:03

@TERMOSZ: Hát inkább, mint embilompost, ha már. :)

XCat 2012.05.13. 19:04:13

@A félelmetes népszavazás: Ezzel egészen más értelmezést kap a "mindannyiótokat felhúzunk majd a fákra", nemde? :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:06:57

@Kolb Ace 2:

Erre szokták feltenni a vicces kérdést magyar történelem órán:

Ki született jobbágynak és ki nemesnek a következő személyek közül:
- Bakócz Tamás, esztergomi érsek, bíboros, földbirtokos,
- Dózsa György, parasztfelkelés-vezető,
- Szalkai László, esztergomi érsek, Bakócz utóda, földbirtokos, királyi tanácsos,
- Handó György, pécsi érsek, földbirtokos, Mátyás király külügyminisztere.

A válasz: Dózsa az egyetlen nemes a 4 közül, méghozzá évszazadok óta nemesi család sarja, a másik három mind jobbágynak született.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:11:01

@atpijkamo:

Ha valaki csak "szelvényt vagdos", az előbb-utóbb elszegényedik. A nagy vagyon, ha nem kezelik, bizony eltűnik.

Jelenleg a világban él 1200 milliárdos (dollárban számítva persze). Közülük alig 10 % olyan, akinek szülei is milliárdosok voltak. A csúcson pedig szinte az összes olyan, akinek a szülei átlagos emberek voltak.

baliquez 2012.05.13. 19:12:23

"2011-ig a Lenovo márka nagy híve voltam." Aha. Akkor a kérdés csak az hogy buzievagy? Mert ebből a kijelentésből eléggé nyilvánvaló hogy szopni szeretsz, szóval csak a pontosság kedvéért kérdem.

Ugyanis:
ha nem a céged oszt neked laptopot akkor az ELSŐ amit megnézel hogy milyen híre van a notik magyarországi szervizének cuzámen, kapsz-é prompt háználjavítást. Úgy választasz márkát. MÁSODIK hogy kiválasztod a modellt, utánanézel hogy nincs-e típushibája. Ezeket vastagon ELKÚRTAD. Az hogy fostrágya dzsunka szarkupacra költöttél már csak a hab a tortán.

Amúgy jómagam soha a büdös életbe nem vennék magamnak GoBoxx-nál enyhébb/megbízhatatlanabb kisvasat (mondjuk nem is excelt meg vördöt masszírozok rajta ugyebár naphosszat), az ilyen recsegropog vékonyított vágódeszkák csak arra valók hogy agyfaszt kapjon tőlük a nyomorult felhasználó.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:17:44

@TERMOSZ:

Szovjet tudósok? Megkötött kézzel is teljesítettek, de nem tudtak semmin sem változtatni. Csak a hadiiparban engedték őket, mert az államérdek volt. Ha nincs szabadság, nem megy más sem. A Szovjetúnió egy olyan állam volt, ahol megoldották a műholdak pályára állításának a problémáját, viszont nem tudták megoldani, hogy lehessen kenyérpirító az emberek konyhájában. Földalatti atomkisérlet - megoldva, viszont azt nem tudták sehogy se megoldani, hogy a gabona kétharmada ne vesszen kárba az aratás során.

Én orosz iskolába jártam, abban is érettségiztem, még a "régi" időkben (abban az évben jutott hatalomra Gorbacsov, amikor én érettségire készültem), szóval sokat tudnék mesélni...

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:19:31

@A félelmetes népszavazás:

Nem éppen. A FÁK az egy nemzetközi szervezet, ráadásul eléggé passzívan működő, mondhatnám azt is, hogy közelebb a tetszhalotti státuszhoz.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:26:52

@TERMOSZ:

Például: a legszarabb MAGYAR rágógumi kincsnek minősült.

De maga az életszínvonal is hihetetlen volt. A világ első gyarmatbirodalma az szovjet volt, ahol a gyarmattartó állampolgár rosszabbul élt, mint legszarabb gyarmata állampolgára.

Az egyik legviccesebb esetem 1985-ből, már egyetemről. Egy kisebb társaság gyűlt össze: egy szovjet-ukrán gyerek, két bolgár lány, egy keletnémet lány, két lengyel, két cseh fiú, és én. Valahogy szóba került, hogy szar dolog ez az áruhiány. Erre váratlanul az ukrán fiú közbeszólt: "Hála Istennek, nálunk Kijevben ez nem jellemző, nálunk még kolbászt is lehet kapni a boltokban!". Erre a beszólásra a szerényebbek elmosolyodtak, de a többség röhögni kezdett. Még a Szovjetúnión kívüli legalacsonyabb életszínvonalú Bulgáriából érkezett két lány is csak nevetni tudott azon, hogy valaki büszkén említi a kolbászt valamiféle luxuscikként, s elmeséli büszkén, hogy nálunk még ilyen "luxuscikk" is kapható, így nem beszélhetünk áruhiányról. A legfélelmetesebb persze az volt, hogy az ukrán gyerek komolyan nem értette, hogy mi a vicces abban amit mondott, mert ő ezt komolynak szánta. Ő csak a Szovjetúniót ismerte, s számára az üres bolt volt az alap.

molz 2012.05.13. 19:28:46

@baliquez: 3 éve egy Thinkaped-et használok, ezért. Tetszik a stílusod, még!

molz 2012.05.13. 19:30:29

@molz: szóval Thinkpad-et :-)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:30:37

@bircaember maxval: Ez nem változtat azon, hogy az összes közép-ázsiai ország élén szovjet pártkáderek vagy azok leszármazottai ülnek, akiknek semmi érzékük nincs saját népük lovasnomád-muszlim életmódja iránt. Ideje lenne egy "közép-ázsiai tavasz"nak is.

XCat 2012.05.13. 19:33:53

@bircaember maxval: Bájos. Viszont nézd a jó oldalát. Nem voltak agyonfertőzve aromákkal, tartósítókkal, színezőkkel, mindenféle szarokkal.
Emellé volt tiszta levegőjük, vizük... elektroszmog alig... nem lennék meglepve, ha tudatosan tervezték volna így.

És meg is van az eredménye. Fizikailag sehol nem vagyunk hozzájuk képest.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:40:00

@TERMOSZ: Ki tudja mi volt abban a kolbászban :)

Egyébként pár napja hallottam egy hírt, hogy Dél-Koreában lefoglaltak valami kínai gyógyszerkapszulákat, amikben porított embik voltak. Nem rossz :D

XCat 2012.05.13. 19:41:36

@A félelmetes népszavazás: Manapság könnyű eltűnni. És nem csak ott. Minden sarki gyrosos gyanús. :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:49:18

@A félelmetes népszavazás:

Ez lényegtelen a téma szempontjából. Minden békés rendszerváltozás jellemzője, hogy a régi elit, de legalábbis annak egy része az új rendben is elit marad.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:50:44

@TERMOSZ: Most eszembe jutott Fritz Haarmann :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 19:51:49

@TERMOSZ:

Akkor környezetszennyezés mint a SZU-ban soha a világon nem volt... Persze, ha szerencséd volt, s éppen ott laktál, ahol nem volt ipar, akkor tisztaság volt. De ez minden rendszerre igaz. A tény: a leghatékonyabb környezetvédelem a fejlett kapitalista államokban van.

XCat 2012.05.13. 19:52:13

@A félelmetes népszavazás: Nekem meg az, hogy egyre nehezebben tűröm a barmokat.
És hogy a szomszédaimat is ki kéne irtani.

Ki az a FH?

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 19:53:28

@bircaember maxval: Ott semmiféle rendszerváltás nem volt. Maradt minden a régiben. Ezek nem autonóm országok, Moszkva irányít továbbra is.

XCat 2012.05.13. 19:53:53

@bircaember maxval: " A tény: a leghatékonyabb környezetvédelem a fejlett kapitalista államokban van." Amit a fejlett kapitalista államok nélkül nem lenne kitől védeni, nem? :)

De értelek, és persze igazad van.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:02:18

@TERMOSZ: Ismerős érzés.

Fritz Haarmann német sorozatgyilkos, aki húskonzerv formájában etette meg áldozatait a jónéppel. :)

de.wikipedia.org/wiki/Fritz_Haarmann

XCat 2012.05.13. 20:04:25

@A félelmetes népszavazás: Ó, milyen kreatív. És ezt az áldozatai vagy a jónép felé szánta határozott véleménykinyilvánításnak? Vagy csak úgy lartpour ment?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 20:04:26

@A félelmetes népszavazás:

Ez nem igaz.

Nem Moszkva irányít.

S nem maradt szinte semmi a régiben.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:10:53

@TERMOSZ: Valószínűleg csak praktikus okai voltak, így a legegyszerűbb megszabadulni a hulliktól :)

XCat 2012.05.13. 20:13:15

@A félelmetes népszavazás: Praktikumból emberkonzervet... már a bűnözők sem a régiek. :( O tempora, o more. :D

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:13:51

@bircaember maxval: Ezt kifejtenéd? Mégis ki irányít? Taskent? És ami Ukrajnában zajlik, ahhoz sincs semmi közük?

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:16:28

@TERMOSZ: Csak találgattam. Az is lehet hogy nem volt pénze ukrán kolbászra, és feltalálta magát :) Mások disznókkal etették fel a maradványokat, dehát egy tüchtig német nem pazarol :)

XCat 2012.05.13. 20:25:06

@A félelmetes népszavazás: A hullák undik. Nekem valami olyan kellene, ami egy kis piros ikszet vetít a jobb felső sarkukba, és ha rájuk klikkelek, kikapcsolódnak.

Nincs valami ötleted rá?

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:28:28

@TERMOSZ: Egy hullit minek kikapcsolni? Ki van az már. :)

XCat 2012.05.13. 20:29:35

@A félelmetes népszavazás: De mozog. És hülyeségeket beszél. És idegesít. És nem tudja magáról hogy hulla. :(

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 20:30:31

@A félelmetes népszavazás:

Ki irányít. A helyi elit. Annak viszonya Moszkvához van ahol baráti, van ahol ellenséges, s van ahol közömbös. A döntéseket nem Moszkvában hozzák, hanem pl. éppen Taskentben.

Ukrajnában alapvetően a társadalom két kb. egyenlő részre oszlik: oroszpártiakra és oroszellenesekre. Most éppen az oroszpártiak vannak hatalmon.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 20:32:27

@TERMOSZ:

Kapitalizmus van mostanában mindenhol. Van ahol az állam erősebb, van ahol kevésbé. Van ahol demokrácia van, van ahol féldemokrácia, s van ahol diktatúraszerűség. De mindegyik kapitalista gazdaság.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:35:35

@TERMOSZ: Szekrénybe vele, mint Odrival :D

XCat 2012.05.13. 20:36:12

@A félelmetes népszavazás: Szekrényben vannak. Állítólag nemsokára kiengedik őket.
Nem akarom meglátni. :(

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 20:38:13

@TERMOSZ:

Mondjuk igazi demokrácia csak a 3 balti ex-szovjet köztársaságban van.

Igazi diktatúra meg csak Üzbegisztánban és Türkmenisztánban.

A többi 10 ex-szovjet köztársaság meg a kettő között, olyan féldemokratikus.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:39:39

@bircaember maxval: Ezt az orosz iskolában tanultad? Kábé annyi köze is van a valósághoz :) Akkor eszerint Kadyrov is autonóm személyiség, aki harciasan képviseli népe érdekeit, és alkalomadtán lebirkózza Putyint. Ugye? :D

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:42:23

@TERMOSZ: Szekrényre lakatot, kézbe baseballütőt.

XCat 2012.05.13. 20:46:42

@A félelmetes népszavazás: Nem is tudom. Lehet hogy jó ötlet.
Az alapkoncepciója valami olyasmi, hogy kimásznak a fényre, a többség belevakul, a maradék meg észreveszi hogy micsodák voltak eddig, és agyonüti a többséget. Mi meg jót nevetünk.

Lehet hogy hagyni kéne. Vagy nem? Nem is tudom. Szerinted?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 20:47:33

@TERMOSZ:

Személyesen nem ismerem az összes ex-szovjet államot. Alapvetően a hozzáállás változó és nem lehet egységes véleményről beszélni. Az oroszoknál talán kb. 20 % lehet azok aránya, akik szeretnének visszatérni a régi rendszerhez. A nagy többség Putyint szereti, az ő államilag irányított kapitalizmusát és államilag irányított demokráciáját.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:47:58

@TERMOSZ: Figyeled a szomszéd topikban ezt a szerencsétlent? Vagánykodni és sértegetni próbál, de nagyon nem jön össze neki :D Egy embi, wie es im Bilderbuch steht.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 20:49:43

Ahój Popacsek!

Mi a hirig ma? Én a nyertessel vagyok!

XCat 2012.05.13. 20:51:22

@Rosszindulatú Vászka: Ülj be hátra. Ma mindenki nyertes.

@A félelmetes népszavazás: Nem néztem... egyszer beleolvastam a hozzászólásaiba, valami tinédzser ebihalnak tűnt. Vagy béka lesz, vagy nem, évekbe telik hogy kiderüljön.

Mit brekeg?

XCat 2012.05.13. 20:53:06

@bircaember maxval: Putyint én is szeretném. Szimpatikus ürge. Nagy kár, hogy nős.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 20:59:58

@bircaember maxval: Nem volt ez akkora ugrás, hogy ne lehessen érteni. Bár biztos nehéz feldolgozni, hogy a csecsenek legyőzték Oroszországot egy háborúban :)

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 21:00:49

@TERMOSZ:

A pletykák szerint de facto elvált. A feleségét kolostorba zárta.

XCat 2012.05.13. 21:03:15

@bircaember maxval: Ez igazán kedves tőle, ha azt vesszük, hogy agyon is üthette volna.

@A félelmetes népszavazás: Remek. Videózd le.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 21:08:04

@A félelmetes népszavazás:

Csecsenia Oroszország része, annak autonóm köztársasága. Az autonóm köztársasági státusz annyit tesz, hogy saját alkotmány, saját parlament van, saját kormány, ezek döntéseket hozhatnak egy sor belső ügyben, azonban jogütközés esetében a szövetségi törvényeknek van elsőbbségük, bár sokszor ezt is elnézik, ha nincs hadi vagy külügyi jelentősége (van pl. olyan autonómia, ahol legális a többnejűség, pedig a szövetségi jogrend tiltja).

Ez hogyan jön azonban az ex-szovjet köztársaságok kérdéséhez?

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 21:10:03

@TERMOSZ: akkor haggyuk, nem állhatom a tömeget.

@A félelmetes népszavazás: azért az a legyőzték erős túlzás.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:13:41

@bircaember maxval: Kár hogy ebből pont a csecsenek semmit se vesznek észre, és szeretnének saját államban élni. Nem is értem :)

"Ez hogyan jön azonban az ex-szovjet köztársaságok kérdéséhez?"

Ugyanaz a jelenség: Moszkva megmondja, hogy kéretik élni, mégha az adott nép nem feltétlenül így akarna. Mert mondjuk ellenkezik kultúrájukkal és vallásukkal. Kadyrov=Putin. Csak így.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:15:15

@Rosszindulatú Vászka: Az első csecsen háborút megnyerték. Ezt ne vitassuk el, nem kis teljesítmény.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 21:20:55

@A félelmetes népszavazás: nem így látom. Nem nyerték meg. Terrorakciókkal kicsit elodázták a pofánlecsót. Meg leírtottak sok tízezer civilt. Marha nagy győzelem.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 21:21:07

@A félelmetes népszavazás:

Csecsenia nem ex-szovjet köztársaság. A szovjet időkben is "csak" autonómia volt.

Szeretnének saját államot. A csecsenek egy része ezt szeretné, más rész meg nem szeretné. S az oroszok megakadályozzák, hogy az előbbieké legyen a szó, mert az utóbbiakat segítik. Ez van. Mint sok más államban, ahol szeparitizmus van, s az nem sikeres. Nem egyedi eset Csecsenia.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:29:56

@Rosszindulatú Vászka: Ott még semmiféle terrorakciók nem voltak, azok később jöttek divatba, amikor az al-Qaida beszivárgott oda is, akkor kezdődtek ezek a túszejtéses-iskolás őrjöngések. A sok tízezer civilt meg éppenséggel az oroszok ölték le. Apró, de lényeges különbség.

XCat 2012.05.13. 21:31:00

@A félelmetes népszavazás: Egy leölt civilnek teljesen mindegy ki öli le, hidd el nekem. Közben is, de utólag meg pláne.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:32:37

@bircaember maxval: Miért olyan fontos nekik Csecsenföld? Semmilyen szempontból nem tartoznak az orosz kultúrkörbe. Tényleg megér ennyi vért hogy magukhoz láncolják?

XCat 2012.05.13. 21:34:53

@A félelmetes népszavazás: Szerintem tetszik nekik az alakja. És cuki sapkáik is vannak.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:35:53

@TERMOSZ: Elhiszem. Csak maradjunk azért a tényeknél.

XCat 2012.05.13. 21:38:24

@A félelmetes népszavazás: A tény annyi, hogy valahová el kell adni azt a töménytelen fegyvert, és ha már megvették, akkor el is kell használni. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:43:08

@TERMOSZ: Adják nekem. Tudnék mit kezdeni velük :)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 21:48:52

@A félelmetes népszavazás: a legtöbb embinek fontosak azok a hagymázas álmok meg a fejükben lévő eszmék, hogy igasság, meg szabaccság, meg szerelem, meg identás. Még én senem tuttam megfejteni. Tökre bizarr és illogikus.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.13. 21:50:31

@A félelmetes népszavazás:

Ez vitatéma. Annak idején a kedvencem, Szolzsenyicin azt vallotta: hagyni kell Csecseniát elszakadni, majd maguk fogják visszakönyörögni magukat pár év után. Végül az ellentétes álláspont győzött: az egyébként tényleg jelentőség nélküli Csecseniát nem szabad engedni, mert ez rossz precedens lenne, jel lenne Oroszország ellenségeinek, hogy szabad a pálya és szétszaggathatják az országot. Ráadásul Amerika is jelezte Moszkvának, hogy támogatják a terület orosz irányítását, mert nemigen szeretnének talibánszerű terrorbázist látni a Kaukázusban, mert amint az oroszok ellen nyertek, a csecsen harcosok következő célpontja a környék USA-barát muzulmán államai lesznek szinte 100 %-os bizonyossággal.

XCat 2012.05.13. 21:50:38

@Rosszindulatú Vászka: Az. Még jó, hogy neked ilyenek nincsenek....

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:54:40

@Rosszindulatú Vászka: Biztos. Nekem csak hagymás álmaim szoktak lenni.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:56:43

@bircaember maxval: Nekem nem ellenszenvesek a tálibok. Islam will rule the world, mint ahogy már mondtam :)

XCat 2012.05.13. 21:57:46

@A félelmetes népszavazás: Miből gondolod? Nem indokolja semmi.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 21:59:54

@TERMOSZ: A hagyma kedvenc növényem. Nekem nem büdös :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:02:01

@TERMOSZ: Viktor is megmondta. Hanyatlik a Nyugat, keleti szél fúj. És a szél azt súgja, hogy "Allahu ekber!" :)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 22:11:36

@A félelmetes népszavazás: baszhatod a netet, a hambit meg a rákkendrollt, ha a törcsifejűek benyomulnak hozzátok. Monnyuk trancsír az több lesz.

Martian (törölt) 2012.05.13. 22:13:10

@A félelmetes népszavazás: jesszusom, hová mászott el ez a topic, Thinkpadból sikerült eljutni a talibánig! :)

XCat 2012.05.13. 22:13:29

@Rosszindulatú Vászka: Emiatt ne aggódj, szerintem. De engem mondjuk kína jobban idegesítene. Csípem őket, de csak messziről.

XCat 2012.05.13. 22:15:26

@Martian: Hónapok óta mindegyiknek politizálás a vége. :)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.13. 22:16:50

@TERMOSZ: monnyuk ők azér közelebb állnak hozzánk kultúrlisan, tulképpen a jenkiknél is. Legfejjebb majd párral többen fognak köpködni a belvárosban. Nem nagy ügy.

XCat 2012.05.13. 22:18:05

@Rosszindulatú Vászka: Ehh.
Ne jöjjön ide senki, osztjóvan. Elmegyünk mi is, oszt mégjobbanlesz.
Na?
:D

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:18:15

@Rosszindulatú Vászka: Szerencsére elég jól ismerem őket, így nem tartok tőlük. Nem mászkálnak jatagánnal a foguk között meg bombaövvel, mint ahogy sokan elképzelik :)

XCat 2012.05.13. 22:19:33

@A félelmetes népszavazás: De köpködnek, és nem szeretik a szingliket. Innentől nongráták. És kész.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:23:44

@TERMOSZ: Köpködnek? Ezt hol hallottad? Sose láttam őket köpködni :D

XCat 2012.05.13. 22:28:38

@A félelmetes népszavazás: Nemtom, vászka mondta. De lehet hogy keveri őket a kínaiakokkal. Vagy lehet hogy azokra mondta?...

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:33:39

@TERMOSZ: Lehet hogy az ujgurokra gondolt, azok kínaiak is, meg muszlimok is :) Bár ugye ők is szeretnének saját államot, Kelet-Turkesztán lenne a neve. Meg állítólag rokonaik is a magyaroknak. Majd Én megalapítom :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 22:34:26

vannak nepek, amiken rajta kell tartani a szemunket, mert hajlamosak hulyesegeket csinalni
lsd tatarjaras meg ilyenek
de mi figyelunk!
es idoben lecsapunk, az egesz foldkerekseg megvedese erdekeben

XCat 2012.05.13. 22:36:34

@A félelmetes népszavazás: Jó. Ha megfelelően kizsákmányoltad őket, elvehetsz feleségül. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 22:39:24

amugy szerintem ezt a Horthy szobrot is direkt fabor faragtak, hogy fel elehessen gyujtami

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:46:45

@hagyma: Pedig milyen jó a tatár bífsztek. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:48:00

@TERMOSZ: Sajnálom, de Én szigorúan agglegény vagyok :)

XCat 2012.05.13. 22:56:17

@A félelmetes népszavazás: Az nem baj. Nekem úgyis megfelel, ha csak a vagyonodat íratod rám. :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 22:58:00

@TERMOSZ: Miféle vagyonomat? Az állatdöggyűjteményemet? Azt magammal viszem a sírba!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 22:59:06

@A félelmetes népszavazás: az jo is, de Mary nem eszik belsoseget es nyers hust, igy nemigen csinalok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 23:00:03

Vician is inkabb ette a kulonleges vagdalthust voroshagymaval
dehat O komuves, neki elmegy

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 23:05:00

@hagyma: De finnyás ez a Mary. Ismerje csak meg a sztyeppei ízvilágot.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 23:07:23

@TERMOSZ: Majd kiáshatod. Egyben tanulmányozhatod a bomlási folyamatokat is. Felajánlom organikus burkomat a body farmnak :)

XCat 2012.05.13. 23:13:21

@A félelmetes népszavazás: Te Gazsi, fújjál be engem oldspiceeszal!
Hát azt minek, Maris?
Hogy érezzed a hullám frissességét!
Hülye vagy te asszony, hát élve se kívánlak....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 23:46:00

@A félelmetes népszavazás: nem, de szegenyek vagyunk es ha nincs mas, lovok magunknak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.13. 23:47:03

jol be kell kenni bbq szosszal meg sok krumplit kell hozza enni

XCat 2012.05.13. 23:52:59

@hagyma: Tegnap óta elszegényedtetek? :)

Anomalocaris (törölt) 2012.05.13. 23:57:15

@hagyma: Én krumplit szoktam lőni. Az nem kalimpál annyira.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 00:04:42

@TERMOSZ: nem, mi eredendoen szegenyek vagyunk
mondtamm en valaha hogy tele vagyunk zsetonnal?
@A félelmetes népszavazás: krumpli az olcso
mondjuk a csirke is, de imadok vadaszni es haz elott csak mokusok rohangalnak, csirkek nem
bar mar lattam rokat es nyulat is, de meg nagyvadakra nem utazom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 00:06:50

meg van sok vadpulyka de vedettek, tilos leloni oket
rondak is meg szerintem ragosak
ilyenek
cedarkeynews.com/photos/1/rHONztVDx2GQj5Y4gqA.jpg

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 06:37:17

@bircaember maxval: Nagyjából. De mondjuk én abban sem lennék biztos, hogy mindig olcsóbb.

SarahConnor 2012.05.14. 06:42:59

@Kolb Ace 2: izé... úgy látom, neked nagyobb a tapasztalatod ebben, én csak azt írtam le, amit én vagy ismerősök/barátok környezetemben tapasztaltunk. És gondolom, általánosítva. Én ezt soha nem gondolom túl messze, meg amúgy is márkahű típus vagyok. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 07:25:35

@Fenimore: Nekem is fura.
Acert én több rosszat láttam, mint bármi mást összesen...

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 08:20:34

@hagyma: ez szép volt, szinte már költői :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 09:05:07

@hagyma: Nagyanyám faluja mellett van :)
Különben nemtom mi a baj. Kommunisták vannak a Parlamentben, elfér egy kormányzó szobra :D ha már "Fékek és ellensúlyok rendszere" :D:D:D:D:D

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 09:22:31

Munnyuk szarrágóság, mert kispórolták alóla a lovat. Bezzeg a hét vezérnek jutott lú is.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 09:31:53

@hagyma: nofene. a lóhús büdös, a mókushús meg csúszik?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 09:45:12

@Rosszindulatú Vászka: Azaz. Pedig a Horthy szobor fehér ló nélkül, olyan, mint az alkoholmentes sör :D

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 09:58:16

@TERMOSZ: Egy szar és egy nagyonszar viccet kereszteztél. Nem tűnt fel, hogy a kapott eredmény nem értelmes? Ezt a durva pappjancsizást még tőled se tolerálom. Egy hónapra el vagy tiltva a viccmeséléstől. Írd csak a poént, majd beírom hozzá a viccet.

A papa haldoklik:
- Ha meghalok, fújjatok be Old Spice-szal!
- Miért?
- Hogy érezzétek a hullám frissességét.

Tengerparton nyaral a család:
- Hé Gazsi, feküdj a hullámra!
- Ne bomolj, Julis, még élve se kívánlak...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 10:19:08

@Rosszindulatú Vászka: Azok legalább betörhetők...

@TERMOSZ: Jaj.

@atpijkamo: Csak facepalmot akart előidézni. Nálam sikerült?

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 12:17:57

@ColT: aztat úgy monta a tévébe a szerencsejátos okoshölgy, hogy: rizikó nélkül nincs kockázat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 12:36:26

@Rosszindulatú Vászka: De kockázat az amúgy is mindig van, még akkor is ha nincs.
Ez ilyen kalandország.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 13:09:31

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: a mokus egy agressziv idegbeteg allat, a lo viszont erzekeny okos eloleny az ember baratja es segitoje

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 13:16:28

@hagyma:

A megbokrosodott mókus levetette hátáról gazdáját.

A londoni ügetőn megvadult mókusok halálra tapostak 9 nézőt.

A schönbrunni park kedvencei a lovak. Idén ismét nagyszámú lófészket találtak, a kisgyermekes családok nagy örömére. A kedves kis állatokat kézből is etethetjük, akár a nyakunkba is ülnek némi potya-mogyoró reményében.

Manyecska 2012.05.14. 13:28:08

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: nem beszélve a ló és a mókus ürülékje közti nem elhanyagolható differenciáról! :)) csatlakozom, nálunk is cuki..izé jóvágású mókusok jönnek egész közel!! nyárson csak tengerimalacot láttam még..boooáááá:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 13:37:13

es ne feledkezzunk meg az igen kivalo urgeporkoltrol nokedlival es kovaszosuborkaval
Maryvel szezonban rendszeresen eljarunk urget onteni

Manyecska 2012.05.14. 13:47:36

Hát ha én mindent megennék ami eddig a számban volt hááát.. 502.. :D

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 13:55:26

@hagyma: no meg mennyi rengetegsok mókus köll egy rendes adag kolbászhoz, lóbúl meg mennyi kevés ugye.

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: megvadult mókusok randalíroztak a pamplónia mókusfuttatáson, több nézőnek is kiszakadott az ingje.

Veszett mókust talűltak a serengeti vadasparkban. A látogatók legnagyobb döbbenetére csak ült nyugodtan és Ginzberg verseket szavalt oroszul.

Manyecska 2012.05.14. 13:56:07

@Rosszindulatú Vászka: és akkor a mókus farkát kell szopogatni:O ??:O pfájjj! Csóri állat.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:00:02

@Rosszindulatú Vászka: ha ginzberget szavalt, akkor télleg meg volt vala veszedve. vagy lehet így akart tiltakozni a homokcekcuális mókusok mekkülönbösztetése ellen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 14:01:06

@Rosszindulatú Vászka: hiaba hulyultok ez az amerikai szurkemokus kifejezetten kemeny ellenfel

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:02:52

@hagyma: mér? boxol? vagy leharapja a lábad? esetleg pisztolya is van? vagy mi?

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:05:32

De Hölgyeim!

Haggyuzk a cekcualitást a hanyatló nyugat ópiumának.

Mindég csak a csúnyálkodás mi?

Amúgy meg nem is minden Ginzberg vers hormocekcusos, némejik egész rendes hippirinya.

Ez pl. kifejezetten mókás, Kozsó a fél karját odaadná, ha ijet tudna:

„SZERETKEZTEM MAGAMMAL"
„I Made Love to Myself'
Eörsi István fordítása

Szeretkeztem magammal
a tükörben, megcsókoltam ajkam,
s így szóltam: „Szeretem magam,
jobban szeretlek mint bárki mást."

New York, 1951. december 30.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 14:08:31

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: harap
tuhegyes fogakkal, maggam sem tudom mekkora nyomatekkal
neha torokra megy
tovabba kieszi a kajat a madaretetombol es osszeszarja az erkelyt

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:09:54

@hagyma: az a vérnyúl. Ekkora foga van!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:10:15

@hagyma: az annak a jele, hogy szarkaját teszel ki az etetőbe...örűlj neki, hoyg nem gyújtja föl a lakást. a mókusok már csak ilyenek

bezzeg az itthoni mókusok, egészen mások

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 14:11:53

@batgirl: micsoda???
a legdragabb igenyes kajat kapjak es direkt mokusmentes etetot vasaroltam, de ezt a mokus nem tudja

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:12:35

@hagyma: hát írd ki rá
mókusoknak tilos a belenyúlka

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:13:08

@Rosszindulatú Vászka:

monnyuk ez éppen egy olyan verse, aminek viszonylag sok és valós mondanivalója van, mer példájul én is magamat szeretem a legjobban, és még csak nem is nagyon szégyellem.

@hagyma: kész főnyeremény. add el a szárított mókustrágyát bioszomatikus természetes arcápolóként. a sok hülye amcsi (bocs az asszonynak..) sok szép dollárt fizetne érte. :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:14:16

@hagyma: milyen az a mókusmentes etető???

ja, tudom már!
volt benne mókus, mikor megvetted?
nem?
na látod, teljesen mókusmentes volt..

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:16:08

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ugye, hogy ugye?

Ahogy a Csokornyakkendős Gyilkos mondotta volt: engem nem szeret senki, csak én! Engem nem ért meg senki, csak én!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:16:20

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: vagy importálhatnánk, mint eredeti amerikai mókus guanó, teli vitaminnal és salakanyaggal. használható kinn és benn is. Ajánlott a fogyókurázóknak. Norbi is rápattanna,lenne updétmókusszar

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:18:55

@batgirl: ugyanmár, mink igényesek vagyunk és nem szarral gurítunk.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:19:55

@Rosszindulatú Vászka: ja, ma nekem is igényes napom van, de lehet hogy még holnap is leszek..

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:22:04

@Rosszindulatú Vászka: hogyhogy ugyehogyugye?? hát tagattam én valaha is hogy egy merő egoizmus vagyok? :D:D magammal kelek, magammal fexem, magammal megyek sétálni is és önnön magamat szeretgetem dédelgetve.

aki mást mond, hazudik.

@batgirl: ápdétmókusszar, mi? tudod, mit, akkor már inkább a lószar. az terem helyben is. kinézek az abalakon, itt rohangálnak ezekkel az idétlen konflisokkal mindig. költségcsökkentés, megtakarítás, hatékonyság, precizitás.

üzletben nincs tréfa.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:25:49

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: mink is totál össze vagyunk zárva, néha azér vannak nagy bulik.

Ahogy a nyomaszutóan alábecsült magyar humanista morológus írta vagyon egy kulcsművében:

"Álmomban macskák voltam és egymással játszottam"

Szinte már a Nepált ostromolja.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:26:24

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: fúj, de szar helyen lakozolsz. Egy taliga l.pikuláért se mennék olyan helyre ahol élőlovat látni, a jószagú autó helyett. fújj

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:28:24

milyen érdekes, mind a két kedvenc homokozómban a lovakról van szó..nyihahaha

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.14. 14:32:36

@batgirl: ilyen
most mar nincs felfuggesztve, mert lejart a teli szezon, de felvolt es uveglappal , tetovel vedett, de gy mokusnak semmi nem akadaly
images3a.snapfish.com/232323232%7Ffp73437%3Enu%3D7679%3E383%3E259%3EWSNRCG%3D3535%3A2%3C97234%3Anu0mrj

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 14:34:34

Mi van, megeszűnt a Homáron a postolás? :D

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 14:38:03

@Manyecska: Milyen pajzán vagy újabban! Csak maradj is így!

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:38:11

Akkor megalaqpítom a Homár gurmé szekciót!

Javallataim az eddig ne ismert delikátok fejlesztésére:

1. (ezt mexavasztuk)
rágcsáló ürülék - rántva, sütve, natúr (szusikaki)

2. javaslom velvenni a listára

2.1. Békanyál koktél
2.2. Csigaszemkaviár
2.3. Lócitromlé (friss mentával, természetesen)
2.4. Halpénzpástétom
2.5. Pontysajt

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 14:39:23

@ColT: Tudod, hogy egy-egy posztcunami között hetes szüneteket tartanak.

Manyecska 2012.05.14. 14:41:09

@Rosszindulatú Vászka: néha leszopogatom a paradicsomos halamról a kis pikkelyeket..:)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:43:39

@Manyecska: ez valami szimbleum, vagy még eszünk?

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: az nem úgy van, frecipe köll, meg eredetigazolás. Vagy engemet megvesztegetni.

Manyecska 2012.05.14. 14:45:43

@Rosszindulatú Vászka: nem, még eszünk. Az előbb is ujjra gondoltam nem másra csak az Apti koma itt perverziózik vagy mi .. :P

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:49:00

@Rosszindulatú Vászka: recipe eccerű. Só helyett cukor kell bele, és elfelejteni, hogy már tettem bele citromot. Tuti siker.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:51:10

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: szerintem teát főztél, citrommal és cukorral, csak beleesett, egy kis ragu.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 14:54:42

@batgirl: :) meg egy kis zöldség és petrezselyem. Hát na.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 14:57:40

@batgirl: sőt, disznóturha.

@Manyecska: aha. A baráccságunk okán elfogadom a választ.

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: nem nyert. Kis fűszerezéssel utólagosan feljavítható a cucc ehetőre, sőt tán még finomra is, ha nem is díjnyertesre. Csak ojan pájázat nyer, ami eleve gusztus... izé egzotikus.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.14. 14:59:01

@Rosszindulatú Vászka: és mit szólnál ebihal raguhoz?

most ócsón betudom szerezni

Manyecska 2012.05.14. 15:00:04

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: tárkony is volt benne? Szimplán érdeklődöm csak.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 15:13:27

@Rosszindulatú Vászka: nos, akkor marad a megvesztegetés. részletezzed kívánalmaidat bátoran.@Manyecska:
Azt már nem pazaroltam bele. Fél kiló csirkehús bánta a dolgot, a kutya viszont nagyon boldog volt. Az cukrosan is szereti.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.14. 15:20:15

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: sztem meg sóval, borssal vagy valami erős karakteres fűszerrel menthető lett volna. Vagy valami savanyú zöldség/zöldfűszer belefőzésével.

A pazarlás bűn.

Ja, és mindent akarok. Érted? MINDENT!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.14. 15:32:48

@Rosszindulatú Vászka: :) hidd el, ez menthetetlen volt. amit én elbacok, az el van bacva rendesen, nemám csak egy kicsit. pazarlásrul szó sincs. a kuttynak is jár néha egy kis luxus.

a mindentakarásod erőst emlékeztet valakire, csak nem jut eszembe most a neve :P

Kovács János 14 2012.05.14. 17:03:04

Sziasztok!

Remélem még valaki olvassa ezt a bejegyzést. Én is küzdöttem hasonló problémával: hetekig nem regisztrálták a Call Centerben a problémát, össze-vissza tologatták a felelősséget, a futár nem jött érte, stb-stb. Meguntam, elkezdtem google-zni.

A MEGOLDÁS: tessék megnézni a szervízfolyamat bevezetéséről szóló prezentációt:
web.rrc.hu/rrcweb/Lenovo/Idea_termekek_uj_szervizelesi_folyamata.pptx

Van benne egy szlovák illetőségű úriember, ő a call centeresek eszkalációs főnöke.
Felhívtam, elmondtam neki a problémámat, konkrétan "Nevem Alex, Nevem Szabolcs és Nevem Szilárd" kollégákkal, megértette, kérte hogy írjam le neki röviden az ügyet (lenovo.com-os címe volt! :).

Ezután a következő történt:
1. nap: elnézéskérés, jegy rögzítés, ticket ID-val
2. nap: felvette a futár
3. nap: javítás
4. nap: szállítás vissza
5. nap: megérkezett, működik

Én azért bízok benne, hogy a folyamat előbb-utóbb be fog állni (én is voltam már eleget sourcing projektek szívó oldalán, tudom milyen nehéz lehet most a román kollégáknak), amíg nem, addig bátran lehet beszélni a preziben megadott eszkalációs ponttal.

Remélem segítettem valakinek.

üdv
"Kovács János 14"

XCat 2012.05.14. 17:52:59

@atpijkamo: Te, ha hiszed ha nem, ezt én így olvastam valahol....

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Ezek viszont nagyon szép életképek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 17:58:30

@TERMOSZ: Elhiszem. De azt nem, hogy nagyon megfogott a "vicc" mélyből jövő őszinte humora.

Nem mentség, akkor is el vagy tiltva. Sőt, méginkább.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 18:00:06

@Kovács János 14: Na, gratula, ezt így kell csinálni.

Azért elég szomorú, hogy ezt így kell csinálni.

Xezs 2012.05.14. 19:46:15

@atpijkamo: De miért kellene szétadóztatni az örökséget? Amit felépítesz, azt nem csak magadnak építed, hanem a leszármazottaidnak, hogy nekik már könnyebb legyen az élet. Szemétség lenne szétadóztatni. Jelenleg is van örökösödési illeték, tudtommal vállalható összegű, úgyhogy jól van ez így.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 20:03:20

@Xezs: "leszármazottaidnak, hogy nekik már könnyebb legyen az élet"

Nézz meg néhány gazdag családot, hogy tönkretette az örökösök életét a pénz.

XCat 2012.05.14. 20:05:47

@atpijkamo: Egyikét sem, szerintem. :)

Xezs 2012.05.14. 20:57:35

@atpijkamo: Aha értem, és ilyen alapon vegyük el mindenkitől, még akkor is, ha jó gazdája lenne az örökségnek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:00:50

@Xezs: Nem. Csak általában jót teszünk velük, ha nem örökölnek annyit.

XCat 2012.05.14. 21:02:02

@atpijkamo: Nem tudhatod. Te még sosem örököltél annyit. És persze én sem, tehát tiszta sor hogy ők dögöljenek meg, én majd kezelem jól a pénzt, mert nekem sosem volt, ezért biztos faszán csinálnám:D

De hálistennek ez nem ilyen. :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:02:14

@TERMOSZ: Csak kapásból a szerencsétlen onasszisz lány.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:12:50

@TERMOSZ: Onassis fia, Alexander, az Onassis birodalom örököse, repülőgép szerencsétlenség áldozata lett. Christina lánya, akit lázas sietséggel kezdtek bevezetni az üzleti élet labirintusaiba, nehezen bírta a terhelést, és férjtől szeretőig, majd onnan az idegorvosig tántorgott. Óriási vagyona ellenére boldogtalanul halt meg 37 éves korában.

XCat 2012.05.14. 21:15:57

@atpijkamo: Tehát szépen, fiatalon, nem csoffadtan, nem elhülyülten, nem inkontinensen, nem fájdalmaktól gyötörve, nem élve elrohadva fekvőbetegként, ahogy mi fogunk, ha nem fogunk ki valami balesetet, vagy nem nyírnak ki minket?

Ó szegényke.
:D

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:17:05

@Xezs: "jó gazdája lenne"

Bruhaha. Te mindig belefutsz az ilyenekbe.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:20:19

@TERMOSZ: Kövérre felfúvódva, idegroncsként. Nem volt szép élete, és nem volt szép halála. Mondjuk annyi pozitívum elmondható, hogy nem szenvedett tovább.

XCat 2012.05.14. 21:22:18

@atpijkamo: Hány kövér ember szaladgál... aztán élnek. Idegroncsból is sok van. A többség dolgozik, és másokat is idegroncssá tesz.

Kurva eső meg esik.

Szomszéd kurva macskája meg leborította a gyöngyösdobozomat. Hogy kell macskát nyúzni?

XCat 2012.05.14. 21:24:42

@atpijkamo: Te atpi, te okos vagy. Magyarázzad nekem megfele, hogy miért akartok ti annyira élni? Mert láthatóan akartok, pedig folyton hisztiztek hogy ez nem tetszik meg az nem tetszik... hogy van ez?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:25:34

@TERMOSZ:

Álmomban szeretnék meghalni, mint nagyapám, nem pedig sikoltozva, mint buszának utasai.

XCat 2012.05.14. 21:26:17

@atpijkamo: Félivel konzultálj. Sikoltozás ügyben ő az illetékes.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:31:49

@TERMOSZ: Te Féli - mert ilyen dumával nyilvánvaló, hogy te bitorlod a cica nick-jét -, ez olyan emberi dolog. Még senkinek sem sikerült kielégítő vélaszt adnia. A legközelebb talán az járt, aki azt mondta, hogy a haláltól jpbban félünk, mint az élettől.

Rokon kérdés, az élet értelme. Hivatkozás: Monty Python - The Meaning of Life, film www.imdb.com/title/tt0085959/

Ennek semmi köze hozzá (ámármint az élet értelméhez, nem a filmhez), de kurvajó, Féli, te ezt nagyra fogod értékelni: Élő máj transzplantáció.
www.youtube.com/watch?v=Sp-pU8TFsg0

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.14. 21:36:05

@TERMOSZ: A farkát rácsomózod a kilincsre, a seggét felmetszed, kétoldalt megmarkolod a bőrt, és lerántod róla. Célszerű még előtte kinyírni az emberiesség nevében. Akarom mondani az állatiasság nevében.

XCat 2012.05.14. 21:47:57

@atpijkamo: szóval nem feltételezed rólam, hogy beengedem a szomszéd macskát? Jól teszed, nem is engedem be. Az erkélyen át mászott be.

De mán hazament.

Tehát ezért akartok élni, hogy ne kelljen meghalni? Milyen... avantgárd.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.14. 23:30:23

@atpijkamo: "te bitorlod a cica nick-jét"

He? :D

XCat 2012.05.14. 23:38:42

@A félelmetes népszavazás: Nocsak, megsikoltoztattad? Nem is mondtátok.

Védekezett?

Anomalocaris (törölt) 2012.05.14. 23:45:31

@TERMOSZ: Nem volt szándékos. Dehát olyan könnyen hagyja el sikoly fogainak kerítését.

XCat 2012.05.15. 08:53:38

@A félelmetes népszavazás: Értem. És akkor ti most izé... jártok?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.15. 09:05:28

@TERMOSZ: Ne izélj. Úgy képzelem, hogy Batgirl stabil párkapcsolatban él, olyan megbízató klasszikus egyszerű férjtípussal. Kőműves, vagy kamionos. Még ha Féli korban illene is hozzá, túl újhullámos, egy perc alatt megőrjítené.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.15. 11:47:24

@TERMOSZ: Ugyan. Ezek nem a gyönyör sikolyai.

@vjannus 2012.05.30. 03:52:11

A lenovo servizelése nem csak az ideapadnál rossz, hanem unblock, én a W510 -es üzleti felsőkategóriás laptopomat vittem be a servízbe (IBM jajj), hogy a hangszórón nem jön hang.

Visszamegyek mert kész a javítás, erre kapok egy számlát (a garanciális több mint 600K -ért vásárolt 2 hónapos laptop) , hogy ők nem találtak hibát és a bevizsgálás díja ennyi. Ügyvéd egyeztetés nem vettem át, panaszkönybe bejegyzés, szervízvezető kontaktját (aki egy cseh pali volt csak angolul tudott - német/magyarral ne is próbálkozz -ha szeretnéd megtudom adni az elérhetséget , hááta 1 éve nem változott), megírtam mi történt visszaadták a gépet persze fizetés nélkül.

A poén kiderült nincs hang , erre a pali azt állítja van, mondom neki mutassa meg, erre Ő azt hogy több órán át nem volt. És Ő úgy hogy nem tudja bebizonyítani, hogy valaha volt, csak úgy veszi át hogy tuti fizetős lesz , Cseh palit ismét hívtam, aki másik céghez irányított át: Nádor rendszer ház, ahol kiderül : alaplaphibás volt a gép és ki is cserélték. Ám a sok herce-húra után azonnal eladtam inkább és vettem egy DeLL ugyan ilyen kategóriás laptopot.

Dellnél is volt már szervizes tapasztalat (next day) , ahol kijöttek házhoz és 1 óra alatt új panelt szereltek bele(humansoft). Ezt tartom szolgáltatásnak.

no204 2012.06.09. 00:25:42

Én egy Thinkpad teblettel járom ugyan ezt a táncot, a thinkpad szervízelés annyival jobb, hogy elvileg itthon veszik fel a telefont, és háztól házig futár van, nekem már ez sem sikerült mindnehonnak küldtek tovább telefonon. Végül ahol vettem, a "szélsőségesennemanalóg" üzletlánc szervíze segített ki és intézte ezt a tortúrát (kapcsolatfelvétel kiküldés, visszafogadás), 1 hónap volt a szervíz+odavissza, kijavították az eredeti hibát, de sikerült a lengyel szerviznek kontakthibásra összerakni, most megint náluk van, várom vissza.

Üdv,
Zoli.
süti beállítások módosítása