Tékozló Homár

Menetrendszerűen hagyja Krakkóban az utasait az Orangeways

2012.10.02. 11:03 | jackyll | 79 komment

Úgy látszik Krakkóban rendszeresen a környezetükbe olvadó buszokat üzemeltet az Orangeways. Péteréket ugyanúgy hagyták ott, mint januári naiv ügyfelünket, azaz semmilyen információt nem kaptak, hogy máshova érkezik a más színű busz, pedig a telefonszámuk is megvolt, utaslistán is rajta voltak:

Olvastam a honlapjukon az OrangeWays busztársaság botrányos ügyeiről, és elküldtem Önöknek azt a történetet, amely velem és még négy utastársammal esett meg szeptember közepén Krakkóban, ahol ez a cég otthagyott bennünket. Ugyanazt a mesét adták elő, hogy egy fehér busz érkezett késve egy baleset miatt, és azután el is ment, de mi semmi ilyet nem láttunk. Ha tudtam volna az Önök honlapjáról, és elolvastam volna az infókat, eszem ágában sem lett volna ezzel a céggel utazni. De most már késő. Kérdésem viszont az, hogy olvasván a többi sorstárs panaszát, nem tudnának valamilyen módon összehozni velük, hátha egy gyűjtőpert indíthatnánk az OrangeWays ellen? Mert mégiscsak felháborító, amit művelnek! Még meddig tehetik büntetlenül?

Életemben először – és bizonyosan utoljára – utaztam szeptember közepén két napra lányommal az OrangeWays busztársasággal Krakkóba, egy nemzetközi történészkonferenciára. Odafelé rendben elindult és meg is érkezett a busz, visszafelé azonban késve érkezett Budapestről, ráadásul ötödmagammal Krakkóban hagyott.

Indulás előtt fél órával kint voltunk a pályaudvaron, ahol az információnál csak annyit tudtak mondani, hogy a busz általában mely kocsiállásokról szokott indulni. Ott várakoztunk, de a busz csak nem jött meg. Felhívtam a jegyen feltüntetett budapesti mobilszámot, az ügyintéző utánajárt, és visszahívott, illetve SMS-t is küldött, azzal, hogy baleset történt azon az útvonalon, ahol a busz közlekedett, ezért kb. egyórás késéssel fog csak visszaindulni.

A pályaudvaron közben összetalálkoztunk egy budapesti fiatalemberrel és egy idősebb amerikai házaspárral, akik szintén erre a buszra vártak. Jó két és fél órai várakozás és az információnál való többszöri érdeklődés után (lányom és én is jól beszélünk lengyelül) ismételten felhívtam a budapesti mobilszámot, ahol némi utánjárás után azt közölték velünk, hogy a busz megérkezett, és mintegy másfél órás késéssel vissza is indult Budapestre, húsz utassal.

Reklamáltunk, hogy végig ott voltunk, ahonnan a busznak indulnia kellett, figyeltük, de nem láttuk, a hangosbemondón sem mondták be, s a kijelző táblán sem jelent meg semmilyen információ. Az OrangeWays ügyintézője szerint nem a szokásos színes busz volt, hanem egy szürke és szlovák rendszámú jármű, amelynek csak az ablakában volt kitéve az OrangeWays jelzés. Hogy az a húsz utas, akikkel érdekes módon nem találkoztunk, hogyan szerzett tudomást a busz érkezéséről és indulásáról, az talány.

Végül hosszas éjszakai vonatozással, katowicei átszállással, és – aznap este helyett - csak másnap reggel tudtunk Budapestre hazaérkezni. A visszaútra szóló vonatjegy csaknem háromszor annyiba került, mint a buszjegy. Panaszt nyújtottam be az OrangeWaysnél, amire azt a választ kaptam, hogy ők mindenben megfelelően jártak el, arról nem tehetnek, hogy a krakkói pályaudvari információ nem tájékoztatott, és nem áll módjukban a busz- vagy vonatjegy árát megtéríteni. Még elnézést sem kértek.

Így kénytelen vagyok a sajtó nyilvánosságához fordulni panaszommal. Ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartjuk. A busznak nem lett volna szabad addig elindulnia, amíg minden várakozó utast meg nem keresnek.

Rendelkezésükre állt az utaslista, az utaskísérő miért nem nézett körbe a pályaudvaron, vagy miért nem hívott fel engem mobilon, hiszen megvolt a számom a budapesti ügyintézőnél! Emellett az ügyintézőnek azt is jeleznie kellett volna, hogy szürke színű és szlovák rendszámú busz fog érkezni, amelynek az oldalán nincs OrangeWays felirat!

A várakozás miatt lányom felfázott a hideg pályaudvaron, és lekéste a másnap reggeli egyetemi vizsgáját, emiatt további fél évet be kell járnia az adott tárgyból órára. A Los Angeles-i házaspár holtfáradtan érkezett meg (éjjel ülve utaztunk, nem aludtunk), emiatt a tervezett 2 budapesti napjukból egy bizonyosan tönkrement. A budapesti fiatalembernek nem volt annyi pénze, hogy vonatjegyet vegyen, mi adtunk neki kölcsön – ha nem tudtuk volna kisegíteni, esetleg több napig is Krakkóban marad, amíg valaki otthonról nem küld neki pénzt. Ő egyébként néhányszor utazott már az OrangeWays-szel, és elmondása szerint rendszeresen késnek a társaság buszai. De olyan esetről is hallott – idegenforgalmi szakember -, hogy egy busz egyáltalán nem érkezett meg, tehát az sem most fordulhatott elő először, hogy valahol ott hagyták az utasaikat.

Krakkóba lehet utazni több más busztársaság járatával, továbbá vonattal, sőt egy fapados légitársasággal is. Óvakodjunk az OrangeWays busztársaságtól!

Péter
Budapest

Az Orangeways válaszából kiderül, hogy bármilyen színű buszt küldhetnek, és nagyon sajnálják, hogy Krakkóban nem írják ki, mondják meg, hogy hol a busz.

Kedves Péter!
 
Cégünk folyamatosan azon dolgozik, hogy vállalkozásunk színvonalát javítsuk, fejlesszük.
A közlekedés sajátosságai miatt előfordulhatnak késések, mint jelen esetben egy előre nem látható baleset okozta a késést. Amikor erről az ügyfélszolgálat értesült, az utasokat sms-ben értesítettük a késésről, valamint a krakkói buszpályaudvart is. Az, hogy ennek ellenére nem tették meg a megfelelő tájékoztatásokat és a kijelzőn nem tüntették fel a járat késését valamint indulási idejét, sajnos tőlünk független. A krakkói buszpályaudvarra belépve a buszokat egyébként beregisztrálják, és ezek után jelenik meg a kijelzőn az információ.

Cégünknek több fajta autóbusz áll rendelkezésére, nincs feltüntetve, hogy csak narancssárga busszal utazhatnak utasaink. Ilyen esetben az autóbusz ablakában orangeways-es jelzőtábla található. Mint ahogyan azt Ön is megírta, a buszok minidig egy adott parkolási oldalról indulnak. A nemzetközi szabályoknak megfelelően pedig minimum 45 percet kell a busznak a pályaudvaron töltenie. Ezen idő alatt több utasunkat is beszállítottuk, és a nagyobb késés elkerülésének érdekében indultunk is tovább.

Nagyon sajnálom, hogy ilyen kellemetlen szituáció történt, de utasaink rendben hazaérkeztek járatunkkal, ennek megfelelően kompenzációt nem áll módunkban adni, hiszen Utazási feltételeinknek megfelelően jártunk el.
 
Megértését köszönjük!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.02. 11:06:57

Ez q hosszú.
Majd valaki összefoglalja.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.10.02. 11:10:00

Kiváncsi vagyok, hogy az a húsz utas, akikkel érdekes módon nem találkoztak, hogyan szerzett tudomást a busz érkezéséről és indulásáról.

herk 2012.10.02. 11:19:19

szerintem az történhetett, hogy a soför suttyomban érkezett meg, és a késés miatt nem a szokásos helyre állt be. A rutinosabb 80%-a körbnézte az egész pályaudvart és tudta, hogy ilyen esetekben tartalékbuszt küldenek, amin nincs OrangeWays jelzés, hanem kizárásos alapon kell megtalálni ezt a buszt.
Szóval a busz ott volt, esetleg 10 méterre a károsultaktól, csak a 40 busz közül fogalmuk sem volt, hogy melyik az.
A buszsofőr nem, vagy tévesen közölte a buszpályaudvar munkatársával, hogy kiő vagy miő vagy esetleg a buszpályaudvari munkatárs ezt az infot hanyagul kezelte.
Mindenesetre ha én lennék a buszvezető, és nem látnám kiirva a saját buszomat, sem a hangosbeszélőn hallatva, csak kiállnék egy OrangeWays-es táblával a kezemben és kiabállnék 10 percenként, hogy OrangeWays to Budapest.
Szóval szerintem itt egyszerűen hanyagság és nem törödőmség történt a buszvezető és vagy a pályaudvari munkatárs között, plusz a telefonos ügyintéző nem tájékoztatta a károsultakat, hogy ne OrangeWays-es buszt keressenek, hanem fehér/szürkét, plusz megadhatnák a rendszámát, hogy szlovák és a busz tipusát is. Hovatovább lehetne kapcsolat a buszvezető és a telefonos ügyintéző között, igy értesiteni lehetett volna a károsultakat, az abszurdum vissza is fordulhatott volna a busz értük.

elwood 2012.10.02. 11:20:15

igazat adok a poszternek, csak annyit javaslok, hogy a történetet a lánya húgyhólyagja, bukott féléve, és a mellettük utazó hobó nyomora nélkül adja elő, arra nem annyian kíváncsiak

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 11:22:13

@elwood: nahát anélkül meg uncsi lenne.

amúgy a múltkor nem csődbe ment már ez az orindzsvéjz?? vagy feltámattak?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.02. 11:22:38

Jajjmán no!
A láthatatlan buszokról még senki nem hallott?
Pedig ez a legújabb fejlesztés.
Ráadásul magyar!!4!!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.02. 11:23:58

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
Az nem lehet, mer a kormány betiltotta.
Ezt is, mint a cigánybűnözést.
Ergo ilyan nincs.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 11:26:18

@dr. phil. Sün‼ ツ: ja, igaz. hála istennek, végre rend van és nyugalom mindenütt.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.10.02. 11:30:06

nem kő orándzsvéjzzel utazni, hanem volánnal. ja... az oda nem megy.
mongyuk aszt nem értem, hogy a többi utas hogy találta meg, akik nyilván nem tudnak olyan jól beszélni lengyelül mint a prosztóló.
Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2012.10.02. 11:42:25

"Ő egyébként néhányszor utazott már az OrangeWays-szel ...rendszeresen késnek a társaság buszai... hogy egy busz egyáltalán nem érkezett meg, tehát az sem most fordulhatott elő először, hogy valahol ott hagyták az utasaikat."

vadász-vadász :DD

helianthus 2012.10.02. 11:45:02

Minden együttérzésem a posztolóé, de csendben megjegyzem, hogy ha ilyen nagy horderejű fontos vizsga vár az egyetemen a gyermekére, talán meg kellene oldani, hogy mondjuk legalább egy nappal előbb otthon tartózkodjon az utód és ha nem is tanul már, de pihenjen és lélelkben készüljön. Ha meg nem teszi, mert ennyire nem nagy horderejű a dolog, akkor tökre irreleváns, hogy nem sikerült.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.10.02. 11:46:22

@dr. phil. Sün‼ ツ:
szevasz komám!
há dógosztam, oszt mire estére idejöttem, mán mindég 300 komment vót,namondom nem óvasom el,megyek inni inkább

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.02. 11:51:09

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt):
Akkor rendbe megy a sorod, úgy tűnik.
Még szerencse, hogy fizetnek!!44!

helianthus 2012.10.02. 11:51:22

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt): :D tudom, hogy maga az alapkérdés nem vicces, a beszólás humorértékén mosolygok csak....ezt el fogom sütni hamarosan megfelelő kontextusban én is.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.02. 12:00:00

---------------------------------------------------------------------------------------------Dél_van.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

helianthus 2012.10.02. 12:12:11

@dr. phil. Sün‼ ツ: nem a szopást. :)
Ha te még tudsz az alapkérdésen nevetni, akkor nem vagy elveszett ember.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.02. 12:13:51

@atpijkamo: Alacsonyabb szinten állt az öntudatuk, és figyeltek, érdeklődtek...

helianthus 2012.10.02. 12:16:38

@dr. phil. Sün‼ ツ: az alapkérdés az, ami legalul van. Merthogy az az alap. okés?

Tron65 2012.10.02. 12:22:33

@herk: "és tudta, hogy ilyen esetekben tartalékbuszt küldenek, "
Vagyis mentében átfestik és rendszámot cserélnek rajta??
A Bp-i diszpécser erről nem tud? Ha igen. mért nem mondta? Az csak a késésről tájékoztatta az utast.

vénszivar 2012.10.02. 12:35:00

Repülőt küldtek az utasokért, de mivel az nem tud leszállni a buszmegállóba.......az utasok meg nem mentek ki a reptérre........, így szeláví mondta az orosz, ki tudott németül.

labi 2012.10.02. 12:42:07

Valaki tegye fel a kezét abból a húszból aki feltalált rá, hogy nekik hogyan sikerült...

Nyilván nem teljes titokban intézkedett az orange, ha ennyinek sikerült odatalálni.

Atörökk 2012.10.02. 13:16:54

Én csak azt nem értem, többi utas hogy találta meg az értük küldött pótbuszt. Posztolónak lemming-e volt a jele a zóvodáBA?

Manyecska 2012.10.02. 13:17:28

@labi: azokra a buszokra születni kell!:D:D

England win The Ashes! 2012.10.02. 13:19:24

@atörökk: Gondolod, hogy valóban léteznek azok az utasok, meg az értük küldött busz?

Atörökk 2012.10.02. 13:22:01

@Dr Jozef Vengloš:
Ójaj... Itt minden nem az, aminek látszik?

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2012.10.02. 13:25:57

@Dr Jozef Vengloš: hát ja, lehet h osztottak/szoroztak és kijött h azért az 5 szerencsétlenért nem indítanak feleslegesen el buszt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.02. 13:32:07

"általában honnan szokott indulni"
He?

"ennek megfelelően kompenzációt nem áll módunkban adni, hiszen Utazási feltételeinknek megfelelően jártunk el."
Anyádat nem akarod magadévá tenni?

" utasaink rendben hazaérkeztek járatunkkal,"
Hát, ugye, a levél szerint, NEM.

Én meg menetrendszerűen spammelek :

kilatas.webuda.com/?q=node/293

cicmen (törölt) 2012.10.02. 13:33:00

@Dr Jozef Vengloš: Gondolod, hogy valóban léteznek azok az utasok, meg az értük küldött busz?

Megvan a megoldás! De sőt! Az az 55 sem létezik aki ott maradt! Na ez hogy hangzik?

cicmen (törölt) 2012.10.02. 13:34:01

Természetesen 5 embert akartam! Innom kéne valamit, mert remeg a kezem!

cicmen (törölt) 2012.10.02. 13:39:29

@Dr Jozef Vengloš: Gondolod, hogy valóban léteznek azok az utasok, meg az értük küldött busz?

Kizárt! Szerintem ez a Krakkó is egy fiktív helyszín!

England win The Ashes! 2012.10.02. 13:40:23

@cicmen: Igen, ez is egy lehetőség. Őszintén szólva én már abban sem hiszek, hogy Krakkó még létezik.

England win The Ashes! 2012.10.02. 13:41:21

@cicmen: Napicsába, erre megelőzni tetszett. Nem volt plagizálás a fentebbi kommentem, de azért monnyakle!

Manyecska 2012.10.02. 13:42:16

@cicmen: mosogattál meg cipekedtél?:O

Anomalocaris (törölt) 2012.10.02. 13:42:21

@helianthus: Háromszor is átfutottam a poszton, de ilyen részt nem találok.

helianthus 2012.10.02. 13:47:45

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: "A várakozás miatt lányom felfázott a hideg pályaudvaron, és lekéste a másnap reggeli (!!!) egyetemi vizsgáját, emiatt további fél évet be kell járnia az adott tárgyból órára."
Ebből nekem az jött le, hogy előző nap utazgattak (volna) hazafelé.

További magyar hang 2012.10.02. 13:50:21

20 ember simán megtalálta buszt és hazajött vele, 5 ember pedig nem. Akkor ki a hülye?

cicmen (törölt) 2012.10.02. 13:54:08

@elwood: igazat adok a poszternek, csak annyit javaslok, hogy a történetet a lánya húgyhólyagja, bukott féléve, és a mellettük utazó hobó nyomora nélkül adja elő, arra nem annyian kíváncsiak

Ha máskor elolvasod rendesen a posztot, akkor észreveszed, hogy a poszter történész minőségben utazott az Auswitz mellett elterülő kies szépségű Krakkó városába tippeljünk miről tartott történész konferenciára. Ebből én azért megkockáztatnám, hogy tudjukkik közé tartozik és így már nem meglepő, hogy a füstbement (de illik ez most ide!) buszjegy mellé az urológiát és a fél év korrepetálást is fel számítja a kártérítésnél, valamint a péztelen(?) idegenforgalmi szakember és az ámerikai nyuggerek csoportosan elkövetett több rendbeli bambaságát is az Orangewaysnak kell megfizetnie!

Anomalocaris (törölt) 2012.10.02. 14:00:53

@helianthus: Még mindig nem találom. Ez azért már őrület.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 14:01:12

mindenesetre részvétem a felfázás miatt, kevés szarabb dolog van egy rendesebb húgyhólyaggyulladásnál.

helianthus 2012.10.02. 14:01:16

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: de hagyjuk már ezeket az érdektelen dolgokat, azt meséld el inkább, hogy milyen napod volt tegnap, gondoltál-e rám, jól esett-e a szardinella 20:45-kor meg ilyenek.
Ja és arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted perverz vagyok-e amiatt, hogy vonzódom Hozzád?**

** Kérlek, ne bántódj meg, de jobb ha előre szólok, hogy sokan úgy gondolják, hogy perverz vagyok emiatt, de ők nem látják át a mi kapcsolatunk mélységeit és vonulatait, így nem várhatjuk el tőlük, hogy azt érezzék, amit mi érzünk.

helianthus 2012.10.02. 14:02:32

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: a címtől számítva lefelé a 10. bekezdés eleje. Túl sokat tanulsz mostanában, kezdek aggódni érted.

Atörökk 2012.10.02. 14:04:39

Amúgy a poszt kamu. Nem is Orangeways volt, hanem Aeroflot és nem is Krakkóban maradtak ott az utasok, hanem Petropavlovszkban. A többi stimmel.

Anomalocaris (törölt) 2012.10.02. 14:06:48

@helianthus: A hétfő sose jó. Perverz alatt meg vajon mit érthetnek pontosan?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 14:07:06

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: @helianthus:

óóó, én izgulok értetek!!!! perverz meg csak az lehet amit mások csinálnak, mintezköztudott :D:D

helianthus 2012.10.02. 14:14:58

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: őőőő, hát ezt nem tudom pontosan, de mind1 is, kit érdekelnek a többiek, a mi szerelmünk lángoljon, a többi nem számít.
By the way, az állatpreparálás a perverz hobbid?

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ne izgulj, a vonzalmunk olyan mint egy kiáradt folyó melynek semmi nem állhatja útját.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 14:30:10

@dr. phil. Sün‼ ツ: nocsak. milyen kifinomult igényeid vannak:) milyen eszközzel parancsolod? vagy csak úgy natúr?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.02. 15:14:58

@dr. phil. Sün‼ ツ: na ezt tisztázzuk előbb. most kihagytál egy á-t vagy egy ef-el túl sok van, illetve hosszú í vagy rövid???

Anomalocaris (törölt) 2012.10.02. 15:28:23

@helianthus: Szerelmünk??

Állatpreparálás miért lenne perverz?

helianthus 2012.10.02. 15:53:43

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: ja persze, nem szerelmünk, hanem az én irántad érzett szerelmem. Bocsánat, elfelejtettem, mi a leosztás.
Szerintem nem perverz, ezt is a többiek mondták.

Anomalocaris (törölt) 2012.10.02. 16:01:42

@helianthus: Kismama is szeretnél lenni? Ugye nem?

heidt 2012.10.02. 16:04:39

A kedves posztoló és a kommentelők nagy része naivan azt hiszi, hogy milyen jól járt az a 20 utas, akit hazahozott az Orangeway.
Pedig valószínűleg nem voltak ilyen utasok. Az Orangeway megnézte az utaslistát, amiből kiderült, hogy összesen 5 utasuk lenne. Ezért nem akartak buszt indítani, tehát kitalálták a történetet. (Nem is kellett kitalálni, mert előre rögzítve van, hogy ilyenkor mit kell beadni a reklamálóknak.)
Sajnos ez nem fikció, minden gond és felelősség nélkül megtehető. Bizonyítsa be valaki, hogy nem volt ott a busz. Hazaérve hiába kérnénk azon utasok adatait, akik az állítólagos buszon voltak, ezt személyiségjogokra hivatkozva megtagadnák. Ráadásul ezt a trükköt nem is az Orangeways találta ki, ilyennel találkoztam már máshol is.

tuono 2012.10.02. 16:49:30

"Rendelkezésükre állt az utaslista, az utaskísérő miért nem nézett körbe a pályaudvaron..."
Szerintem a történészeknek igenis!!4! van humorérzéke. :)

szamaritánus 2012.10.02. 17:51:44

tavasszal eurolines busszal mentünk krakkóba. kedves volt mindkét sofőr, kényelmes volt a busz, időben indultunk, időben érkeztünk. ajánlom a poszternek is! :)

@kukac@ 2012.10.02. 17:53:56

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt): Tévedsz, megy a Volán Krakkóba. Annyi csak a baj, hogy megbízható és pár ezer forinttal olcsóbb. Ha mindenki velük utazna, ez a poszt sem jött volna létre. Ezt szeretnéd? Ugye, hogy nem? Szóval tessék csak az OrangeWays-szel utazni. Pontosabban jegyet venni rá, aztán vonatozni.

helianthus 2012.10.03. 08:56:11

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: húha! Áruld el, ez most ajánlat volt? Mert a válaszodtól függ, hogy mit válaszolok.

hhh. 2012.10.03. 13:22:30

@cicmen: oltári, amit írsz; )
süti beállítások módosítása