Tékozló Homár

Szalonnás milánói a Csepregi csárdában

2013.08.26. 12:02 | jackyll | komment

Naiv ügyfél csapata kipróbálta a lehúzós fúziós konyhát, és nem jött be nekik:

Barátokkal a Balaton felé tartva dél körül megéheztünk, gondoltuk betérünk a Kecskemét előtt nem sokkal található szebb napokat is látott (legalábbis úgy hallottuk) Csepegi csárdába. Le is telepedtünk a kerthelyiségbe egy asztalhoz és bár nem sokan voltak viszonylag hosszú idő után leadtuk az italrendelést a láthatóan az iskola küszöbét éppen csak átlépő pincér kislányoknak. Mindhárman egy korsó sört kértünk, amellyel nem lett volna gond, bosszantó húzás, hogy a 4 dl-es vonalat csak a hab érte el. Ezután a rendelés leadása következett, mindhárman kisadag levest (450 Ft) kértünk, gondolván, hogy elég lesz az, valamint két milánói sertésbordát és egy csülökpörköltet galuskával.

Az első meglepetés akkor ért, mikor az egyik kislány visszatér, hogy nincs csülökpörkölt. Na ezt talán lehetne jelezni az étlapon vagy valahol, hogy ne kívánd meg feleslegesen te paraszt, de mindegy. Jól van, hogy ne bonyolítsuk legyen akkor milánói sertésborda mindenkinek. Ez körettel együtt 2400 Ft körüli összeget kóstált, ami azért nem olcsó. Persze kit érdekelt volna az ár, ha ízletes ételt kapunk.

Hát itt nemhogy ízletes, hanem emberi fogyasztásra alkalmatlan volt a kapott szerves anyag. A levesekkel még nem volt nagy baj azon kívül, hogy egy kis teáscsészényi volt (tudom kisadagot kértünk, dehát akkor is) a milánói sertésborda viszont egy vicc volt. A rántott húsnak nevezett valami egyharmadát a CSONT tette ki, egy harmadát ZSÍR, további egyharmada volt talán hús. Persze a panír is csöpögött az olajtól.

A milánói tészta volt mégiscsak a csúcs. Az, hogy minimális mennyiségű volt, azt esetünkben szerencsének nevezem, de az íze és az állaga. Hát nem tudom mióta csinálják az olaszok szalonnával és csöpögő zsírral a milánói tésztát, de szerintem itt valami óriási félreértés történt a szakács fejében.

Ezek után természetesen a desszertre gondolni sem mertünk, mint ahogy a borravalóra sem. A pincérlányoknak a külön fizetés természetesen feladta a leckét, 20 percbe tellett minimum. Szóval aki értelmeset akar enni, kerülje a Csepegi csárdát nagy ívben. További szép napot.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helianthus 2013.08.26. 12:04:19

nem olvastam még el!

Atörökk 2013.08.26. 12:04:19

Be nem teszem oda a lábam, ígérem.

helianthus 2013.08.26. 12:06:58

PErsze majd a posztoló kedvéért összefirkálják az étlapot csak azért, mert egyszer véletlen nincs csülökpörkölt.

bakter012 2013.08.26. 12:09:05

Milánói sertésborda körettel.Milyen körettel?

chloe queen 2013.08.26. 12:10:09

A posztoló stílusa bunkó, attól hogy valaki frissen végezte az iskolát miért kell rögtön ekézni? Neki is kell valahol tapasztalatot szereznie... Remélem azért ott helyben is jelezte a kifogásait és nem csak itt nagy a szája...

Unbiased 2013.08.26. 12:11:21

Most akkor Csepegi, vagy Csepregi? Az utóbbi jobban hangzik, tehát biztos nem az.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2013.08.26. 12:13:51

Te paraszt poszter!

A milánóiba igenis van szalonna. Kicsit olvass utána.

Mert a pancetta (backon) IS SZALONNA.

belekotyogok 2013.08.26. 12:16:29

Mondjuk itt történt az az eset néhány éve, hogy 6 fős társaságunk feje fizetéskor felfele kerekítette a látott összeget (pont annyival, amennyire az étel és a kiszolgálás ), majd egy feltett egy gesztusértékű kérdést: "Rendben vagyunk így?", erre a fizetőpincér őszinte válasza az volt, hogy nem.

Azóta nem voltunk ott.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.08.26. 12:16:57

@bakter012: vannak ilyen (lehúzós) helyek, ahol az összetartozó részleteket (kvázi egytálétel) külön-külön számolják fel. Ehetsz bordát magában, vagy spagettivel, plusz pénzért :)

@amsz: ritkán csinálok milánóit, de én valamiért sonkára emlékszem szalonna helyett. Persze, lehet, vászprém megyében úgy szokás :D

England win The Ashes! 2013.08.26. 12:17:06

@amsz: Valahol valamelyik blogon volt egy poszt, hogy a "milánói módra" teljesen mást jelent Magyarországon, mint Olaszországban vagy másutt. Értsd: a magyar szakácsok jobban tudják az olaszoknál. Ezt is.

Hartmy 2013.08.26. 12:20:19

Cigánypecsenyét kell kérni! Azt is el tudják rontani, de nem annyira. Szarvas felé kellett volna menni és a Régimódiban kajálni. Az még nekem eddig sosem volt rossz.

Atörökk 2013.08.26. 12:21:20

Vagy a Tanyacsárda Lajosmizsénél.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 12:21:23

De proli, döbbenet. Milánói sertésbordát rendel és a talján konyhát emlegeti közbe, mekkora fles :D

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 12:23:13

@Hartmy: A cigánypecsenyéről poszt néhány napon belül a Palacsintálózóba'!
Maj'szólok.

BIM 2013.08.26. 12:24:41

Igérem nem megyek oda. Köszönöm a figyelmeztetést.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 12:25:30

@Rosszindulatú Vászka: A hüjéje! Mink persze csak párizsit eszünk eltartott kisujjal, és parizernek mondjuk, mert úgy elegáncsabb.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2013.08.26. 12:25:57

@*Vörös Szonja*: Te is a menzai verziót ismered.Sonka nem is kell bele.
Füstölt marhanyelv lesz az drága csillagom :)

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 12:31:40

@agresszív kismalac: no meg nagyobb ünnepeken valami delikát. Rántott vagdalthús karika, esetleg parizer kosárka tükörtojással. Mer mink igényesek vagyunk.

De mondhassuk eztet hiába, eh... parasztnak a csokoládé... margaritas ante porcos :(

Ádám 2013.08.26. 12:35:22

Azért azt ne felejtsétek el parasztok, hogy ahány ház annyi szokás....

JA! hogy ti lakásban laktok! :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 12:36:30

nab+ :D kér egy kis adag levest aztán reklamál, hogy kevés volt. maaaaóóórgitttt.

CID 2013.08.26. 12:39:48

Balatonra autókázunk és sört iszunk, ügyes.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 12:43:46

@England win The Ashes!: csakis a zsenge koromnak tudható be ezen szörnyű hiányosság! :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 12:44:56

Az én időmbe' még 5 dl volt a korsó. Mer' abba' még vót anyag.

Ádám 2013.08.26. 12:45:51

@zsiráfffff: fizetni kis adagot szeretett volna, de azért evett volna egy vajlinggal....

Hartmy 2013.08.26. 12:47:45

@agresszív kismalac: Most sűrűbb a sör! Vagyis a vendéglősök szerint.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.26. 12:48:35

Kis magyar vendéglátós életkép.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 12:53:10

amúgymeg miazúristen az a milánói sertésborda? mer most meggugliztam aztán arra jutottam, hogy az egy elcseszett vínersniccel lenne maradék spagettivel tálalva. ez valami tájjellegű spécialitás a balatonról esetleg?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 12:55:40

@zsiráfffff: lehet, hogy nem olyan kisadagra gondolt. A kisadag lehet 1 dcl és lehet 3dcl is. Nem ? Mondjuk eléggé meglepő egy kávéscsészében felszolgált leves.

Ádám 2013.08.26. 12:56:25

@zsiráfffff: A maradék sertésbordát összeöntik a maradék milánói makarónival IS.....

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 12:57:20

@agresszív kismalac: ugye, hogy ugye? Meg a korsókba is. Azzal a régi jó kriglivel basztam pofán valakit, annak volt foganatja, mind vitaérv, mind pedagógia célzatú segédeszköz minőségben is. Bezzeg ezek a puha, véknyafalú szarok csak pukkannak és annyi. Skandallum.

Leadfoot 2013.08.26. 12:59:18

Ki meg CSÁRDÁBA olasz ételt enni?

Amúgy megettétek, és egy szót se szóltatok, aztán Homár? Biztos nem mertetek vitába keveredni a kislányokkal...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 12:59:57

@vén szivar: bele a turmixba az egészet oszt jó lesz az még mártásnak is másnap!

@batgirl: szerintem a posztoló egy tanyasi paraszt (ez nem baj így önmagában, mer én is az vagyok) oszt még nem látott olyat, hogy a levest azt bizony levesescsészében szokták felszolgálni, ez lehetett a hiba forrása.

Ádám 2013.08.26. 13:00:00

@batgirl: Bocs, ha kávés csésze, akkor nem szóltam!

Egyéves Önkéntes 2013.08.26. 13:00:37

na erről beszéltem: index: Jöhet a halálkereszt az OTP grafikonján?
ez meg mi a WTF?

Egyéves Önkéntes 2013.08.26. 13:01:48

Albániában a kis adag teát levesestálban szolgálják fel!

Hartmy 2013.08.26. 13:01:54

@zsiráfffff: Képen nem néz ki rosszul. Ebédelni kellene lassan. :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 13:03:48

@zsiráfffff: ja! Akkor mi is parasztok vagyunk, otthon bizony csak leveses tányérjaim vannak. De karira, majd csészébe adom a társaságnak a hagymalevest:)))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.08.26. 13:04:44

@chloe queen: szókincseet bõvítenéd, az jó lenne. Nem alkalmazható mindenhova és mindenkire a bunkó szó. Jólmegmondásod így röhejbe fulladt. Különben sem úgy értette. Te önérzetes. Meg valljuk meg, jobb szeret az ember olyan akár kulináris, akár akármilyen területen zajló tranz- és interakcióban részt venni, ahol õ adja a pénzét, cserébe olyan szolgáltatást kap, amit élvez is, s nem kell semmire ügyelnie, már a fogyasztáson kívül. Tehát a gördülékenység. Végsõsoron is ezt illik nyújtani, ha sikeres kíván maradni/lenni 1 egység.

England win The Ashes! 2013.08.26. 13:07:13

@batgirl: Főúr, egy kupica húslevest kérek!

Hartmy 2013.08.26. 13:07:40

@zsiráfffff: Nekem csak most, hogy vettem a példád és rákerestem hogy ez mi is.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:09:00

@batgirl: hagyd a francba, azzal sok a mosatlan :)

amúgymeg hol lehet tisztességes méretű mélytányérokat kapni? olyat, ami régen volt, ami tényleg mély és belefér egy normális adag leves?

Atörökk 2013.08.26. 13:11:29

@zsiráfffff:
Mink a bográcsbú' kanalazunk.

Taxomükke (UK) 2013.08.26. 13:13:40

@Hartmy: Na jó fej vagy, normális étteremben persze hogy lehet jót enni.

England win The Ashes! 2013.08.26. 13:14:10

@Hartmy: Gondolom ezt már csak skanzeneknek kínálja az eladó, mert kurvára lepattogzott a zománc.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 13:14:33

@zsiráfffff: Én tudok egy helyet, de azt nem irom le, mert nem divatos oda járni. És itt senki sem jár oda. (csak én, bevallottan)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:14:48

@Hartmy: mifelénk vájdling a neve :)

@Kellemes Zérókomponista: hát azzal nem sokra megyek.

@atörökk: annál jobb kevés van, talán egy jófajta tunkolás üti csak... :(

Hartmy 2013.08.26. 13:15:40

@Taxomükke: Senki nem tiltja meg senkinek, hogy normális étteremben egyen :D Jó gondolom nem esett útba, de majd máskor másik étteremnél állnak meg.

Hartmy 2013.08.26. 13:17:25

@zsiráfffff: Hozzá vagyok szokva, hogy ha egy Kecskemét környékinek azt mondom, hogy kotla, akkor fogalma sincs róla, hogy mi az. Így a vájdlingon nem is lepődök meg. :)

England win The Ashes! 2013.08.26. 13:17:26

@atörökk: Te is amerikai lettél? :D

Itt egy teáskészlet tekszaszból: www.bogracsbolt.hu/kepek/bogracsuzlet.jpg

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:17:48

@batgirl: az ikejások? azt nézegettem már, de az összes ikeás cuccom rekordidő alatt széttörik.

miazhogy nem divat? ponnleszarom, náluk van megfelelő méretű szalvéta( mer nagy a pofánk... :) meg ocsó vécékefe duplacsomagban meg villanykörte is.

FDToth 2013.08.26. 13:19:17

Tovabbra sem ertem: ha vki nincs megelegedve a kapott szolgaltatassal akkor miert nem rogton ott, helybennreklamal es miert fizet???

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:21:02

Ha egyszer Csepegi Csárdát írt a posztoló, miért kell címnek Csepregi Csárdát megadni? Kicsit képzavar, mert Csepreg "város" az ország másik oldalán van.

Nem értem, ha csepegi a csárda a neve, akkor miért gáz, ha csepeg a kajáról a zsír?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:21:23

@Hartmy: na látom, veled lehet értelmesen beszélni :) akkor te a bidlit is ismered :D

Atörökk 2013.08.26. 13:22:43

@zsiráfffff:
Az a siktós vékkifejlet :D

@England win The Ashes!:
Kikérem. Mindig is az voltam :D

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:22:59

@Hartmy: és akkor még ott a kaska, a hózentrájgli, a prakker, a gang, a stufferolás, a pekvanc, padonbaszomka, a köszméte, a pecsmeg, stifolder ésatöbbi.

@batgirl: @zsiráfffff: mink is ikejázunk, az van, hogy soxor az a logikus és kölcséghatékony lépés, én ezekből nem gyártok ideológiát meg szarom le a divatot. Monnyuk úgy amúgy a tegezős qrvaannyukat és megbaszhassák azt a lekváros fasírtot.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 13:22:59

@zsiráfffff: ja, kérem. Nem azzal kell a családot megfélemlíteni, hogy csapkodod a tányérokat!

Akkor vegyék Churchill étkészletet. Nekem már régóta fáj a fogam rá.

p2.grando.hu/photos/c0/3c/d3c5_1_1600.jpg

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:23:55

@batgirl: várjál várjál. A Csörcsill eszcájg az nem csak viszkispohár, meg egy kristájbutélia szivarvágóval?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 13:25:35

@Rosszindulatú Vászka: Semmi problémám nincs velük, a fasírtot meg nem szeretem. Mindig spenótos palacsintát eszek.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:26:00

@Hartmy:
Veszprémben az egyetemen volt egy csongrádi srác, aki rengeteg új szóval gazdagította a szobatársait, de mivel a kotla volt az első, ezért elnevezték Kotlának, azóta is így hívják legtöbben. Akkor azt hittem, csak arrafelé használják, aztán kiderült, hogy vasi őseim is ismerik.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:27:09

De legjobban azon lepődtem meg, mikor Baranyában először meghallottam, hogy tikszó (tixo), azt se tudtam miről van szó, aztán kiderült, hogy ők meg még azt nem hallották, hogy cellux.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:27:27

@batgirl: muszáj, mer ezek nem értenek semmi másból. se a verés nem használ,se az üvöltözés se a pszichoterror!! :) ez jól néz ki amúgyegyébként.

Sokorai_Atala 2013.08.26. 13:27:28

Honnan indulhattak a Balatonhoz, ha délben még csak Kecskemétnél jártak?

Ádám 2013.08.26. 13:28:36

@Sokorai_Atala: Minden út Rómán át vezet.

Sokorai_Atala 2013.08.26. 13:32:59

@vén szivar: az lehet a megfejtés és azért is ehettek olaszt:))))

Hartmy 2013.08.26. 13:36:01

@Rosszindulatú Vászka: Nagyjából igen :) Van amivel én sem vagyok annyira tisztában, itt is kikopóban van jó pár szó és csak idősek használják.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.26. 13:36:28

@zsiráfffff: Nekem is tecc, de 2 okból nem veszem meg. AZ ára, és hogy mit csinálok a meglevő készletekkel.

chloe queen 2013.08.26. 13:36:52

@Kellemes Zérókomponista: hidd el eléggé bő a szókincsem, bármit el tudok mondani ha akarok akár barokki körmondatokkal is. És körülbelül ez a második olyan kommentem amiben valakit lebukózom, tehát nem kellenek a túlzásaid. Persze várhatják a gördülékeny kiszolgálást, ez alapvető, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a gördülékenységhez tapasztalat kell, azzal meg senki nem születik, valahol meg kell szerezni. Na most ha mindenki csak a tapasztalt, gördülékenyen dolgozó munkaerőt alkalmazza, akkor az újak honnan fogják összeszedni a tapasztalatot? Nem azt mondtam, hogy azért bunkó, vagy paraszt, vagy alpári, neveletlen stb a poszt írója, mert elvárja a hatékonyságot, hanem azért, mert megjegyzést tesz arra, hogy frissen végzettek a pincérlányok. És? Nem emiatt volt negatív élménye az étteremben, hanem azért mert a szakács nem éppen úgy készítette el az ételt ahogy kellett volna és az ezen történő felháborodását teljesen megértem, viszont érdekelt volna, hogy ott is megjegyezte e a kifogásait, mert az a posztból nem derül ki...

Hartmy 2013.08.26. 13:37:21

Továbbá azt mondjátok meg:

Mórabóra, Ónabóna vagy Órabóra? :D Ez még itt is örök harc :D

Hartmy 2013.08.26. 13:38:57

@Ensiada Arkoveitie: Vannak kis területek, ahol a kotla ismeretlen és ezen én nagyon meglepődtem régen, hogy nem tudták mit akarok, mert ők lábasnak hívják. De ugyanakkor a lábas kifejezést itt is használják csak ritkábban.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:40:27

@Hartmy: fals. Ezek nagy része tájjelegű szavak, azér nem találkoztál vele. De abba igazad van, hogy a nagy részük kipopófélbe van. Nincs ezzel baj, ez nem törekvés, hanem jelenség, ettől élő egy nyelv, hogy véáltozik és alkalmazkodik, az meg nyilvánvaló, hogy ahogy az életmódunk is változik, ezt követi a szókincsünk is.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:40:57

@Hartmy: mink a bigecsbe tároljuk a régi kotlákat a szín alatt :)

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:42:46

@Hartmy: a lábas, miszerint kotla mosmár indukciós edény, a serpenyő az a wok, a tűzhej meg a főzőlap. Bezzeg ijet monc falun, tán még ki is sperűznek, meg deresre húznak. Tán még meg a nyomod is bottal ütik.

Hartmy 2013.08.26. 13:44:11

@Rosszindulatú Vászka: A padonbaszonka az fogalmam sincs mi, de gugli a Kozsót dobja ki rá :D

A köszméte, pöszméte, piszke, püszke, egres az ami nekem érdekes szokott lenni, hogy mennyi féle néven hívják.

Manyecska 2013.08.26. 13:44:42

@zsiráfffff: mér kell az? Mink ilyen levesesbögrét használunk, valami négy decis, sirály!!

Hartmy 2013.08.26. 13:46:16

@zsiráfffff: Ha ez igaz, akkor Te vagy itt laksz nem is olyan messze, vagy nem messziről származol :D

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:46:48

@zsiráfffff: mink meg a kuhkasztilba, vagy amit meg gyakran használunk azt a kredencbe.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:47:09

@Hartmy:
Szerintem nem kis területek, mert a kotlát az egyetemen alig ismerte valaki, pedig majdnem az ország minden részéről voltak emberek.

Hartmy 2013.08.26. 13:47:23

@Rosszindulatú Vászka: Azért az sem igaz, hogy ott nem haladnak a korral. :) Jelezném, hogy falun lakok :D

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:49:34

@Hartmy: szted én hol állítottam ojat? Haló!

Hartmy 2013.08.26. 13:50:16

@Rosszindulatú Vászka: Mint csipetke meg van... azt is eltudom képzelni, hogy hogyan alakult ki a padonbaszomka...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:51:40

Egyébként a lábast nálunk használták, de én már alig (jó igaz, a főzés távol áll tőlem :-)), a vájlingot nagyszüleim szokták használni (nem tudom vájling vagy vájdling) anno, tehát benne van a passzív szókincsemben, de hogy én nem fogom hétköznap használni, az biztos, tehát a következő generáció számára ismeretlen lesz.

Egyszer középiskolában egy osztálytársam nagymamája használta a kutyára a mothos szót, a srác meg nem értette mi az, erre másnap közvélemény kutatást végzett az osztályban, velem együtt ketten voltunk, akik ismertük, de én is nagymamámtól hallottam. Ez a szó is biztosan ki fog halni.

Hartmy 2013.08.26. 13:52:02

@Rosszindulatú Vászka: Nem állítottál, csak mondtad, hogy falun ilyet mondok... :) persze ez a kettő nem egyenlő.

Sokorai_Atala 2013.08.26. 13:54:01

@Ensiada Arkoveitie: anyukámnak is van egy, ő vájlingnak hívja:)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 13:54:19

@Élő Fa: nosztalgiából. és ha lenne olyan tányérom, akkor főznék bele egy tejbegrízt és meglocsolnám olvasztott disznózsírral egy cseppet. dédanyám így csinálta mindig :)

@Rosszindulatú Vászka: bezony. sok szép szó és senkise érti.

@Hartmy: tuti :) demostmár segíccs egy kicsit, az istennek nem jut eszembe, hogy mi a hombár másik neve mifelénk, pedig van egy tipikus szó erre, de nem ugrik be sehogyse és már félórája kínoz a gondolat. illetve a hiánya.

CID 2013.08.26. 13:57:09

@Hartmy: Ónabóna, avagy vadringló. Olyan kis sárga vagy piros gyümölcs. Isteni finom belőle a pálinka.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 13:57:38

@zsiráfffff: ugye, hogy ugye? Például még továbbá: kérem, meg köszönöm, meg legyen szives. Hát így megy ez. Romlik a Világ, meg előre az aranyaér.

@Ensiada Arkoveitie: az ijan, mint a LOL, a 4!4!, meg a fantipompi, úgy is írják, hogy vaok.

Hartmy 2013.08.26. 13:57:39

@zsiráfffff: Nem tudom mire gondolsz... mi hombárnak hívjuk :D

Hartmy 2013.08.26. 13:59:37

@CID: Pálinka miatt jutott eszembe nekem is :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 14:00:08

@Hartmy: majd fölhívom apámat ezügybe, ami monnyuk elég nagy szégyengyalázat lesz, de mindegy. majd referálok mire jutottam.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 14:00:10

@zsiráfffff: góré, homp, komp. Aztat tuttad, hogy a hombár az perzsa eredetű? Beszarás, nem?

Hartmy 2013.08.26. 14:01:28

@zsiráfffff: Szuszékra gondolsz? Mintha ezt hallottam volna már.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 14:02:00

@Hartmy: francfenét.

Az Örök Harc az a cvekkedli. Borssal, vagy cukorral? Vigyázzál és figyelmezzél, csak egy hejes válasz van és csak eccer próbálkozhacc, ha hibázol, véged van, mint a botnak!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.26. 14:02:34

@Rosszindulatú Vászka: ja, ezeket tudom, de van egy másik szó is. kezd súlyosbodni az elmeállapotom nyilván, vagy mán alchejmer vagy csak haza kék' már menni kicsit, nemtom.

Hartmy 2013.08.26. 14:04:40

@Rosszindulatú Vászka: Ez beugratós kérdés lesz én már látom. De én cukorral szoktam enni.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 14:06:44

Nálunk a szabolcsi gyerekek okoztak vidám perceket a katonaságnál.
furik
bizserafa
éjjelibátor
tőlemtologató
magamhozhúzogató
Ilyesmi. Meg minden dzsuvás felvágottat szaláminak hívtak.

Hartmy 2013.08.26. 14:06:58

@zsiráfffff: Akkor nem tudom. Az a helyzet, hogy 50 Km-en belül is változik annyit a dolog, hogy követni sem tudja az ember :D

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 14:07:07

A rovar szó eredetén haltam be nagyon, mikor megtudtam, hogy nyelvújításkori és rovátkolt barom kifejezésből ered.

Hartmy 2013.08.26. 14:08:39

@agresszív kismalac: Azt hiszem szerb sráctól hallottam egyszer a batériát, de nem kérdeztük meg, próbáltunk rájönni, hogy az mi lehet :D

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 14:09:44

@agresszív kismalac:
A magamhozhúzogató nem tudom mit jelenthet, de ha ki akarom találni... :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 14:14:50

@Hartmy:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 14:16:27

@agresszív kismalac: a furik az bajor-osztrák eredetű szó, csaxólok, én amúgy miskolci havoroktól hallottam először, gondolom a bányász környék okán honosodott meg ararfele.

"Meg minden dzsuvás felvágottat szaláminak hívtak."

Ez meg ojan, hogy sokfele minden láncfűrész stílfűrész, minden töltőceruza rotring, meg minden tornacipő adidasz.

Hartmy 2013.08.26. 14:29:06

@Rosszindulatú Vászka: Igen végül egy óra alatt rájöttünk, hogy az elemet jelenti :)

Hartmy 2013.08.26. 14:34:26

@Rosszindulatú Vászka: Minthogy sok helyen minden traktort zetornak hívtak.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.26. 14:38:06

@Hartmy: no meg a varrógépet zingernek.

A Cédákat, cemendéket, rímákat, markotányosnőket, kéjnőket és ivarcikkipari szakmunkásokat meg kurvának.

Hartmy 2013.08.26. 14:40:20

@Rosszindulatú Vászka: "ivarcikkipari szakmunkásokat"... basszus, ezt még nem hallottam. :D

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 15:23:42

@Rosszindulatú Vászka: +
közért
dzsip
ferodol
Hirtelen ennyi. De ilyenből rengeteg van. Olyikról nem is tudni már, hogy eredetileg tulajdonnév volt. (Az Adidas/Puma-vonal külön szép történet.)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.08.26. 15:43:18

@chloe queen: nem is fog kiderülni. De miattuk is, mert gondot jelentett a kétfelé számlázás/kétfelôl fizetés, ahogy tetszik, meg hogy lassúak voltak, tehát de, van alapja a megjegyzésének. El kell, hogy keserítselek, én ezzel még mindig nem látom kimerítettnek a bunkóság fogalmát. Nyilván mást értünk alatta. Definiálhatnád azért. És nem körmondatok kellenek, hanem a megfelelõ helyre a megfelelõ szó. Ez az érv fájt, hogy ITT hányszor írtad ezt. Kérhetnék pár példát még szerinted bunkóságra? Tényleg csak hogy tiszta legyen.

England win The Ashes! 2013.08.26. 16:25:31

@Ensiada Arkoveitie: Ezt nem is tudtad? Pedig ez volt a legkönnyebb kérdés abban a tegnapi címlapos kvízben (na jó, évekkel ezelőtt a Vágópityunál kérdés volt, én onnan tudtam), amiből kiderült, hogy az indexnek a matek kurvára nem megy, mert náluk a 2013 - 1831 = 177.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.26. 16:29:15

@agresszív kismalac: "éjjelibátor"

Ezt tudom. A többi mit jelent? Tanítanál egy pöttyet?

("pöttyet" = kicsit.)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 16:47:21

@atpijkamo: A furik ugyanaz, mint a tőlemtologató. A bizserafa, az meg a villanypózna.

Don Quixote de la Ferko 2013.08.26. 19:26:37

"Hát nem tudom mióta csinálják az olaszok szalonnával és csöpögő zsírral a milánói tésztát, de szerintem itt valami óriási félreértés történt a szakács fejében."

Üdvözlünk a világban, örülünk, hogy egy újabb óvódás tanult meg írni, találta meg az internetet, és csodálkozott rá a világra.
Van egy rossz hírem. Az olaszok még életükben nem hallottak milánói tésztáról. Ők paradicsommártást készítenek, oszt ráteszik valamelyik tésztájukra a 834 féle variációból.
Amit te itthon milánói makaróninak hívsz, az hazai kreálmány.

Elárulok még egy titkot, ha eljutsz odáig, akkor nem nyitsz ezért is buta topikot:
Brassóban nincs Brassói aprópecsenye. Fingjuk nincs, mi az.

Örülök, hogy segíthettem.

Manyecska 2013.08.26. 20:02:17

@Don Quixote de la Ferko: pedig nagyapám Brassóban születettt és mindig anyám brassóiját dicsérte, mondván, még ott sem evett olyat. Örülök hogy segíthettem:)

Don Quixote de la Ferko 2013.08.26. 20:15:21

@Élő Fa:

Egy kis segítség:

1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).

Örülök, hogy sikerült felülírni családi legendáriumodat a valósággal. Már csak azért is, mert Brassóban is többeket kérdeztem, fingjuk nem volt, miről van szó Brassói aprópecsenye címszóval.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:16:10

@Ensiada Arkoveitie: hat tixo volt a neve
pecsen meg tepszinek hivjak a tepsit
azon behaltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:24:22

@zsiráfffff: eloszor gorera gondoltam, beutottem a googleba es lejott 1 millio Al Gore talalat...:)

Hartmy 2013.08.26. 20:28:49

@hagyma: alt+130, úgy hamarabb lesz góré-d :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:30:36

@Don Quixote de la Ferko: arrol nem beszelve, hogy brassoit kb 200 felekeppen keszitik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:32:13

@Hartmy: annyira azert nem erdekelt:)
a talicska nalunk is furik /is/ volt
mindketto hasznalatban
sot szerintem van is koztuk valami kulonbseg , a furikot a kubikusok hasznaltak, a talicska meg kicsit masfajta volt
de ez nem biztos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:33:46

@Hartmy: amúgy tudnék én, csak fárasztó cserélgetni

zhali 2013.08.26. 20:47:44

Nálunk a lábas meg kasztroly.

És azt tudjátok, mi a culáp?

t0m973 2013.08.26. 23:07:56

nem tudom volt e már,de olyan hogy milánói spagetti/makaróni nem létezik
az olaszok nem csinálnak ilyet mert nincs
a beteg magyarok fejében született(egyébként finom) étel,melyet bizony szalonnával kezdünk,utána hagyma,sonka,gomba metéltre vágva minden és paradicsompürével összefőzve,valamint olaszos fűszerekkel megszórva(bazsalikom,oregánó,kakukkfű,fokhagyma)
vannak helyek ahol nem törödnek az ízvilággal de attól még ez az(egyébként nem létező)étel jól elkészítve finom!

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.08.27. 01:19:26

@amsz: drágám, honnan tudod a zigazi nevem? :D amúgy a marhanyelv jóval jobban hangzik bármely korábban említettnél. Mint korábban finoman, most pedig rusztikusabban célzok arra, hogy nem túl gyakran szeretek csontokat bepanírozni és spagóval köríteni :) Ha már tészta-hús kombó, keresek (és van) más alternatívát, többet :) :)

chloe queen 2013.08.27. 11:24:13

@Kellemes Zérókomponista: igen is bunkóságnak tartom azt, hogy valakit azért szólnak le mert most jött ki az iskolából is nincs tapasztalata, nem rutinos. Ha ezt a megjegyzést kihagyta volna akkor nem kapta volna meg tőlem ezt a jelzőt, ugyanis a pincér nem azért volt lassú mert csak szédelgett, meg a körmét lakkozta vagy fecsegett stb. Meglátásom szerint a posztoló nem tért ki arra, hogy miért volt probléma a 2-3 felé fizetés, ennek ezer meg egy oka lehet és nem feltétlenül az volt a gond, hogy a pincér fejben vagy papíron vagy éppenséggel számológéppel nem tudta volna elosztani az összegeket. A bunkóság mindenkinél máshol kezdődik, de kedvedért hozok pár példát: ha valaki a lépcsőházban dohányzik; ha valaki meglök, fellök, megtapos, majd az arcodba bámul és még arra sem méltat hogy bocsánatot kérjen; tolakodni ; leszólni másokat olyan okok miatt amiről az illető nem tehet stbstb.

Manyecska 2013.08.27. 11:58:09

@Don Quixote de la Ferko: lehet,.. de ez a harmincas-negyvenes évek, mégiscsak valahonnan tudhatták!!? Brassó azóta mán felvirágzott nem tudhatom mi folyik ott.

Manyecska 2013.08.27. 12:00:27

És azt tudtátok hogy az olaszok keményre "főzve" szeretik a tésztát?:)

Manyecska 2013.08.27. 12:04:42

Nameg a rizibizi eredetileg: risi e bisi..! :)
Most pedig bangkoki marhasültet eszem, az eszkimók népi étele!:D

gombakomba 2013.08.28. 18:47:31

Lassan 10 éve, hogy ott volt az esküvőnk, akkor még jó hírű és tényleg jó hely volt.
Valóban nagyon lepukkant azóta, lecserélődött a személyzet, kutya se megy már hozzájuk.
És Csepegi, nem Csepregi.

Etijop 2013.08.30. 17:19:38

Csepegi lesz az. Én egyszer ettem ott, de az isteni volt :) És rengeteg.
süti beállítások módosítása