A rezsicsökkentés alig pár napja elvitte a Műjégpályát, most pedig már a CBA-t nyaldossa. Mert persze lehet, hogy újracímkézés történt, de valószínűbb, hogy már egy hűtőt sem tudnak rendeltetésszerűen üzemben tartani, mert minek:
Nem tudom, mekkora hírértékkel bír még, hogy lejárt áruval basznak át egy CBA-ban, de mégis, talán az új szintre emelt "fortély" figyelmet érdemelhet. Már nem lejárt szavatosságú árut tesznek a polc elejére, a címkével minden rendben.A kontent a lejárati idő előtt kezdi meg a szétrodhadást, ezzel hiúsítva meg a sebtében összevásárolt árukból történő gyors vacsora megvalósítását. Vagy csak én élek burokban és/vagy járok többnyire normális helyekre vásárolni, hogy meglep egy ilyen eset? Csatoltam a láncnak írt levelemet, amiben szó szerint szaftos fotók is találhatók:
Tisztelt CBA! 2013. december 19-én este, nem sokkal zárás előtt sikerült betérni a Krisztina körúti CBA Horváth Kertbe. Persze, magára vessen az ember, ha Önöknél szeretne élelmiszert vásárolni és hát sokra ilyenkor már nem számíthat, azért nem sejtettük, milyen meglepetést tartogat még az este. Alapvetés, hogy CBA-ban nem veszünk „friss” élelmiszert, mert bár a cég büszke magyar mivoltára, a hazai termelők minden bizonnyal kardjukba dőlnének, ha látnák, milyen hírüket keltik a CBA-üzletekben. Ennek megfelelően egy csomagolt sajtot választottunk az előre csomagolt kenyér mellé. Jóhiszeműen vittük haza és bontottuk ki a kékpenészes sajtot. Így már nem is olyan drága, gondoltam örömmel, de hamar kiderült, nem valami primőr márványsajtot vettem jutányos áron, hanem egy pofátlanul drága, jó ideje romlott, penészes, nyúlós szaftban úszó, átható szagú élelmiszeripari maradványt.
Persze, rám sózták a lejárt terméket, nem először fordul elő ilyesmi a Magyar Királyi Szatócsbolt üzleteiben- csaptam a homlokomra mosolyogva, tűzben edzett fogyasztóként. Igen, mosolyogtam, mert ekkor még úgy gondoltam, mindent értek. Aztán megnéztem a termék címkéjét és azóta már semmiben sem vagyok oly biztos, mint annak ellőtte. 03.02.2014. Ez a számsor volt, mely megrengette addig biztosnak hitt univerzumomat. Ez a lejárat ideje. Jelzem ezt azért, mert nem biztos, hogy egy dolgot értünk alatta. Szóval, ha minden igaz, egy termék a lejárati idejéig hátralévő intervallumban egészségre legalábbis nem közvetlenül káros hatásokkal fogyasztható. Nevezzenek finnyásnak, túlzott igényűnek, gourmand-nak, de bevallom, nem mertem megenni. Ha Önöknek mégis kéne, szívesen elpostázom a lejárati idő előtt, van jó egy hónap. Jó étvágyat!
Manyecska 2014.01.03. 13:38:59
ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.03. 13:54:55
Illetve ha átcímkézték, az sem meglepő.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.03. 14:09:11
vagy veszem a pultnal, vagy a lapkasat, azon atlatszo a csomagolasd, latom mit veszek
hat a brienel nem latom mert az ezustpapirban van
de annak mindegy is
A Homár egy gané 2014.01.03. 14:09:34
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.01.03. 14:15:44
Komojtalan 2014.01.03. 14:18:23
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 14:19:04
Egyébként meg biztosan MTK drukkereknek szánt trappista volt...
nick-probieren 2014.01.03. 14:36:42
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 14:40:28
Atörökk 2014.01.03. 14:47:01
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 14:49:13
Atörökk 2014.01.03. 14:55:02
Minden lehet. :D
Amúgy posztoló télleg egy láma, kb. 200 forinttal többért kap olyan sajtot, ami valóban sajt.
kacaj hangosan 2014.01.03. 14:58:17
Hat most mondjatok meg! :D
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 15:21:28
00000000-0000-0000-0000-000000000001 2014.01.03. 16:06:47
Az eset után lementem a másik boltba a sarkon és kértem a pultnál sajtot. Na azon meg érződött, hogy nem aznap adtak el belőle utoljára és már nagyon közel jár ahhoz, hogy megromoljon.
Ezután feltettem a kérdést, hogy ha sajtot akarok vacsorázni, akkor vadász vagyok-e?
Ádám 2014.01.03. 16:12:26
Aureliano Buendía 2014.01.03. 17:04:58
Black Hole 2014.01.03. 21:04:43
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 21:06:57
Black Hole 2014.01.03. 21:20:01
igi1 2014.01.03. 21:24:46
Csak a külsőből ítéltek
Mindig :(
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 22:14:08
Megannyi kérdés...
D
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.03. 22:16:06
Nagyon ronda nő szeretkezés közben kérdezi az új fiúját:
- Ugye drágám azért van bennem valami szép is?
- Igen, de mindjárt kihúzom...
passziv 2014.01.03. 22:18:44
Black Hole 2014.01.03. 22:33:05
Sandor Akarki 2014.01.03. 22:43:01
Sandor Akarki 2014.01.03. 22:46:25
Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.01.04. 08:22:27
A pálmazsíros téma ténylegigaz.
A sajt elvileg finom, mert boldogok a sajtkészítők, így a termékeik is, értitek.
púdó 2014.01.04. 11:27:49
Egyszeruen vissza kellet volna vinni,es barmily hihetetlen,kicsereltek volna.
Persze akkor nem lehetne ajvekolni,es nem tudna szidni a cba-t.
Esperes úr 2014.01.04. 11:28:19
azóta ki van adva a családnak, hogy semmit nem hozhatnak be a házba, amire ez a cégnév van ráírva.
zsákbamacskának kicsit drága.
Jock Ewing 2014.01.04. 11:34:28
eßemfaßom meg áll 2014.01.04. 11:38:10
Gondolom ha vesz egy csamcsung tv-t a teszkóban ami hazaérve nem kapcsol be, akkor az a teszkó hibája lenne, nem a csamcsung gyártott szart.
Void Bunkoid 2014.01.04. 11:41:07
belgabela 2014.01.04. 11:44:39
A CBA meg megérdemel téged proli!
májgeriberi 2014.01.04. 11:47:07
Ádám 2014.01.04. 11:48:04
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.04. 12:16:57
www.velencei-hirhatar.hu/hirek/bandaztak-es-raboltak-a-mikulasok-albaniaban-es-koszovoban
D
Pandaaaa (törölt) 2014.01.04. 12:19:13
Igaz hazafi CBA-ban nem vásárol, dohányboltba is csak azért tér be, hogy kirabolja.
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.04. 12:19:53
Köcsögöm Széken 2014.01.04. 12:40:41
megmondomatutit 2014.01.04. 12:41:48
christophe 2014.01.04. 13:18:51
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.04. 13:24:37
Az már persze egy teljesen más kérdés, hogy a magyar trappista sajtoknak az égvilágon semmi köze nincs az eredeti trappista sajthoz.
Aureliano Buendía 2014.01.04. 13:31:28
Ülj le, egyes:)
martineden 2014.01.04. 14:23:55
martineden 2014.01.04. 14:34:04
martineden 2014.01.04. 14:37:34
Ádám 2014.01.04. 14:40:01
cuidado llamas 2014.01.04. 14:46:46
bgp 2014.01.04. 15:50:18
2014.01.04. 16:01:25
christophe 2014.01.04. 16:35:13
igy màr megfelel professzor ur,holgy...
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.04. 16:42:58
Joey Greco 2014.01.04. 17:11:48
HgGina 2014.01.04. 17:31:57
Ráadásul a legújabb elmebetegség, hogy a pakoló pulthoz el se viheted kosárban a vásárolt dolgokat, mert állítólag lopják a kosarakat. De mire bepakolnád a cuccodat a szatyrodba, addig a következő 2 vásárló holmiját már simán rátolja a pénztáros a tiédre, amit aztán kezdhetsz szétválogatni. Koncentrált hülyelerakat, különösen főnök-ügyileg. Az eladók többségét meg csak sajnálni tudom ilyen kretén főnökség mellett.
Visionstar 2014.01.04. 17:49:18
eßemfaßom meg áll 2014.01.04. 18:43:36
A boltnak (legyen az teszkó vagy faszistavérmagyar) annyi a felelőssége, hogy ha a romlott cuccot visszaviszi a vevő akkor ad helyette másikat (vagy elküldi szervizbe ha csamcsungtv és 3 napon tul romlott el). a posztóló a szöveg alapján nem emelte meg a seggét, nem vitte vissza a sajtot a boltba reklamálni, hanem gyorsan írt egy hisztilevelet. A boltnak, meg a homárnak, mert ennyire agyatlan balfasz.
Brix 2014.01.04. 19:06:01
Ezt a taknyos, rossz minőségű magyar trappista sajtot is 1900 ft/-kg os áron adta el, a konkurens multik meg 1400-1500 ft/ kg- ért adják a hasonló kategóriás, de sokkal jobb minőségű német sajtokat.
martineden 2014.01.04. 19:06:41
martineden 2014.01.04. 19:24:18
martineden 2014.01.04. 19:27:16
christophe 2014.01.04. 21:33:18
Ádám 2014.01.05. 04:39:07
citrix 2014.01.05. 11:08:04
eßemfaßom meg áll 2014.01.05. 11:23:38
de nem abban, amit rá akar verni a posztoló, hogy szar az áru, hanem abban, hogy ha szar árut kapott a gyártótól akkor azt kicseréli jóra, de ehhez a vevönek meg kell tenni azt az apró lépést, hogy visszaviszi a szar árut. Eladás előtt a bolt nem tudja leellenőrizni, hogy amit elad az a bontatlan csomagon belül milyen. Ugyanazt a bontatlan romlott sajtot szavatossági időnbelül ugyanugy eladja a nácimagorCBA is mint a Marinéni Szocialista Kisbolta, vagy a Kulináris Élvezetek Liberális Mekkája szaküzlet, mert nem tudja kívülről leellenörizni, hogy mi van a lezárt tasakban.
A posztolónak meg ebből mindöszesen egy B kategóriás CBAzásra futotta, mert nincs agya.
Komojtalan 2014.01.06. 09:21:48
Visionstar 2014.01.06. 09:51:30
Bevágtam egy kis részletet a Codex alimentarius hungaricusból:
8. SAJTKÉSZÍTMÉNYEK
Azonosító szám: MÉ 2-51/08
8.1. A termékcsoport meghatározása
A sajtkészítmények savas és/vagy oltós alvasztású sajtokból, esetleg más tejeredetű termékek (pl. vaj), tejalkotórészek és/vagy ízesítőanyagok hozzáadásával, speciális technológiai műveletek (darálás, simítás, kutterozás stb.) alkalmazásával előállított, általában kenhető állományú termékek.
A sajtkészítmények csoportosíthatók az alapanyagsajtok eredete szerint, és így megkülönböztetünk tehén-, juh-, kecske- stb. vagy kevert tejből gyártott sajtkészítményeket.
Szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott zsírtartalom vagy röviden „zsír a szárazanyagban” alapján beszélünk zsírdús, zsíros, félzsíros, zsírszegény és sovány sajtkészítményekről.
Jellegük szerint csoportosítva a sajtkészítmények három nagy csoportba sorolhatók: natúr sajtkészítmények, ízesített sajtkészítmények és desszert jellegű sajtkészítmények.
A sajtkészítmények készülhetnek friss (rövidebb minőségmegőrzési idejű, esetenként élőflórás) és tartós (hőkezelt) változatban.
Ezt sokan nem tudják, de azért vagyunk mi, élelmiszer mérnökök, hogy ezt jobban tudjuk a laikusnál.
Visionstar 2014.01.06. 09:54:24
6.3. A gyártási folyamat főbb irányelvei
Technológia
Az oltós alvasztású érlelt sajtokat általában megfelelően előkészített, pasztőrözött tejből, a sajt jellegének megfelelő színtenyészet(ek) hozzáadásával, enzimes alvasztással, az alvadék kidolgozásával, a nyers sajt sózásával és ezt követő érleléssel állítják elő. Nyerstejből csak olyan sajtok állíthatók elő, amelyek érlelési ideje legalább 60 nap. Az ennél rövidebb érésű hevített-gyúrt sajtok készíthetők nyerstejből is akkor, ha a cseddározott sajtanyag mártásos hőkezelésének mikrobapusztítási hatásfoka egyenértékű a tejpasztőrözés hatásfokával.
A sajttej spórás baktériumtartalma eredményesen csökkenthető baktofugálással vagy mikroszűréssel. Fehérjetartalma standardizálható ultraszűréssel, tejfehérje-koncentrátum vagy tejpor hozzáadásával. A tej pasztőrözés következtében csökkent alvadóképességének javítására szolgáló kalcium-klorid túladagolása a sajtban keserű ízhibához vezet. A puffadás megakadályozására használt vízoldható nitrátsók túladagolása keserű ízhibát és elszíneződést idézhetnek elő.
A sajthoz adott ízesítőanyag nem tartalmazhat spórás baktériumokat, mert ezek a sajtban puffadást okozhatnak.
A sajt jellegének biztosítása érdekében lényeges az utómelegítési hőfok helyes megválasztása.
Az alvadékmosáshoz használt víz csak ivóvíz minőségű lehet.
A sajt jellegének és minőségének biztosítása érdekében fontos a sófürdő töménységének, hőmérsékletének, savfokának és pH-értékének rendszeres ellenőrzése és az előírt értékek betartása.
A sajt kívánt jellege és minősége az érési feltételek (hőmérséklet, páratartalom, levegőcsere) és az érési idő gondos betartásával biztosítható.
Hagyományos érlelés esetén a sajtokat rendszeresen kezelik, olyan gyakorisággal, hogy felületükön a nemkívánatos penész ne tudjon kifejlődni.
Bevonatban való érleléskor lényeges a sajtok gondos előkészítése a bevonat felvitele előtt, és a bevonat sérülésének megakadályozása.
A sajtok füstöléséhez gyantamentes faféleséget kell használni. Az optimális égési hőmérséklet 180–300 °C.