Tékozló Homár

Nem engedi felújítani a házát az Erste Bank

2014.02.10. 11:54 | jackyll | 39 komment

Barbara nem érti, miért kellene 6 millió forintot letennie az Erste Banknál hitelezett házukra fedezetnek, ha fel akarja újítani a tetőt. Mi sem:

5 éve van ingatlanfedezetű devizahitelünk (8.000.000,-Ft) a házunkra, az ERSTE Bank-hoz érkezik 2005 óta a fizetésünk, és azóta a 2. hitelt vettük fel, az előzőt kifizettük. A havi törlesztőrészleteinket mindig pontosan fizettük, és a tőke egyharmadát befizettük tavaly egy összegben előtörlesztésben. A mostani házunkat szeretnénk felújítani, átalakítani, amit ugye a hitelszerződés értelmében csak a bank hozzájárulásával tehetnék meg. Elkészültek a tervek, az építésügyi hatóság kiadta az építési engedélyt is. Ezzel elmentünk az ERSTE Bank fiókjába, ahol a hitelt intéztük.


A házunk két különálló házból áll, külön tetővel. Az egyik, a vályogból készült házat lebontjuk. A másik, téglából készült ház a tetővel együtt megmarad, ebben lakunk az építkezés alatt továbbra is, csak az építkezés utolsó egy hetében szedjük le erről is a tetőt,  és kap a két ház egy új tetőt. Ez természetesen le van írva a tervekben.

Az ERSTE Bankban az ügyintéző hölgy először folyamatosan a hitelpapírokat akarta tőlünk, és nem igazán értette meg, hogy nem újabb hitelt szeretnénk, csak egy hozzájárulást. Majd mikor ezt felfogta, egy hét múlva érdeklődtünk a Bank vonalán, hogy beérkezett-e a kérelmünk. Kb. 45 perces telefonbeszélgetés után kiderült, nem mondhatják meg, csak a bankfiók alkalmazottjával beszélhetünk erről, akinek leadtuk a papírokat.

Nem túl nagy bizalommal felhívtam az ügyintézőt. Ő felhívta az engedélyező osztályt, majd tájékoztatott, hogy amíg építkezünk vonjuk be a család egyik másik ingatlanját a hitelbe. Mondtam, hogy nincs másik ingatlan. Újabb telefon az engedélyező osztálynak az ügyintézőtől. Újra visszahívott az ügyintéző a következő ajánlattal, hogy ha nincs másik ingatlan, akkor tegyünk le a banknak 6.120.000,-Ft letétet az építkezés idejére, hitelfedezetnek. Azt hittem rosszul hallok. Mondtam az ügyintézőnek, ha ezt lerakjuk, nem építkezünk, mert nem lesz pénzünk az építkezésre.
 
Majd egy hét múlva megkaptuk a bank levelét:

Az ERSTE Bank Zrt-vel év/hó/nap-ján megkötött ....számú szerződésére év/hónap/napján benyújtott kérelmét a fedezeti ingatlan bővítéséhez való hozzájárulásra gondosan megvizsgáltuk. Sajnálattal közöljük, hogy a Bank bírálati szempontjai alapján a kérelmét nem tudjuk elfogadni, jelen körülmények között elutasítjuk.

Tényleg?

Sajnos nem tudom, hogy én voltam-e az egyetlen, aki a szerződés szerint akart eljárni? Tényleg nem jó a banknak az, ha értéknövelő beruházást végzek el az ingatlanon? És így szerződésszegést követek-e el, ha mégis belefogok az építkezésbe?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atörökk 2014.02.10. 11:56:50

Szóhoz se nem jutok.

Dr. Kix 2014.02.10. 11:57:33

Biztos azt feltételezik, hogy nem építeni akarsz, hanem téglánként eladni és lelépni. Amúgy pedig elképesztő.

Aureliano Buendía 2014.02.10. 11:59:38

Biztos az a bajuk, hogy nem nekik akarod törleszteni a zsét.

Troppauer_Hümér 2014.02.10. 12:02:55

Gondolom attól félnek, hogy felújítás közben tönkreteszed a fedezetet, ami ugye a ház. Szomorú, de ez van.

dr.zsírvágó 2014.02.10. 12:15:04

Bontsd le, építsd át, szerezd meg az új használatbavételit és csókolom.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.02.10. 12:15:39

Svejci bankhoz kell menni, abba több az anyag!

ferand1979 2014.02.10. 12:31:10

attól félnek, hogy lesz egy pillanat a bontáskor, amikrot elviekben nem ér annyit az ingatlant, ami fedezné a hitelt... (jelzálójog...) Ami egy banknak viszont alapfeltétel egy hitelnél.. Ezért kérik a biztosításra ráterhelő nyilatkozatot, hogy először a bankot kárpótolják egy esetleges kárban, majd csak utána az ügyfelet,a tulajt.. Ezért is van az, hogy a tulajdonilapon is rá van jegyeztetve, hogy a bank mennyivel terhelte le... Így félő, hogy nem fogják megengedni sem az önk.-ban, sem a földhivatalnál a ház felújítást, a bank hozzájárulása nélkül...
Sajnálatos de ez van..
Valahogy köztes megoldást kellene kersni, értékbecsülni a bontási fázisokat, és építési fázisokat lefektetni.. Hogy erről milyen szerződést kellene csinálni, azt nem tudom, de félő hogy itt is ezen is kaszálni szeretne a bank...
Szívó ág ez... sajnos...

DarkFuture 2014.02.10. 12:45:43

Szard le.Építési engedély megvan? Meg.Pénz megvan a felújításra.Meg.Akkor meg mit problémázol?

attilahawks · http://goo.gl/M7Tq4i 2014.02.10. 12:48:36

@DarkFuture:

Sajna nem úgy van, hogy szard le......

megamenn 2014.02.10. 12:50:34

@dr. phil. Sün‼ ツ: a svájciak buzik ! az albán bank az igazi !

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.10. 12:59:38

@megamen: "a svájciak buzik"

Így van.

Élesen bírálták Svájcot a bevándorlás korlátozását célzó népszavazás eredménye miatt az Európai Parlament vezető politikusai.

index.hu/kulfold/2014/02/10/svajc_magara_haragitotta_az_eu-t/

ferand1979 2014.02.10. 13:00:03

@attilahawks: ... attól, hogy van pénzed, meg megvan az építési engedély, még nem nyúlhatsz a szerszámokhoz, és építhetsz, bonthatsz kedved szerint. Bizonyára kötve van az építkezés elkezdése ahhoz, hogy adjon a bank hozzájárulást.. Ha nem, akkor nem értem én sem, mert ha megvan kézben az ép. engedély.. Akkor..
Azt tudom, hogy az építés elkezdése bejelentési kötelezettség után lehetséges.
A posztoló írománya kicsit innet nézve hiányos.. Pontosan ki szabta meg, hogy a bankhoz kell fordulni, mikor kell, miylen módon..? Mi lesz ha nem mész a bankba, és pár hónap után nagyobb ingatlanról mutatsz be egy fedezeti igazolást, stb...?
Láttam én már nagyon okos építőt, bölcs építtetőt, stb.. De amikor egy egyszerű, terven nem szereplő ajtót vágattak ki az udvarra, és megjelentek a hatóságok jó szomszéd feljelentése után, 800-800-800.000 Ft.-os bírásgot kaptak.. Az építő, az építtető és a műszakis... Utána nem voltak akkora nagy szájúak...
A mostani új központis bejelentéssel nem telik el sok idő, hogy a bank értesüljön arról, hogy Te építesz.. ÉTDR-be beadva az adatokat, elektronikusan értesül majd a földhivatal, a bank, és mindenki akihez közöd van... :-)

attilahawks · http://goo.gl/M7Tq4i 2014.02.10. 13:03:38

Sajna amíg egy ingatlan fedezete egy hitelnek, addig a banknak is van hozzá szava. Nem öröm.

Hát igen. Szerintem mindez építési engedély köteles dolog. Az megvan-e. Ez hiányzik a történetből.

attilahawks · http://goo.gl/M7Tq4i 2014.02.10. 13:05:59

@attilahawks:
Hoppá nem hiányzik. Kiadta a hatóság. Bocs a posztolótól.

kakukk11 2014.02.10. 13:11:56

Na én pont az Erste-s hitelemmel a zsebemben bővítettem a házunkat, nem volt semmi probléma. Szal sztem nem a bővítéssel van a probléma, hanem a rombolással, hogy ledózerolod a vályogot, mikozben az a fedezet. Jogos a a bank félelme, mert lesz egy pillanat, amikor sokkal kevesebbet fog érni az "ingatlanod" ami igazából a banké. Kockázatot egyre kevésbé akar vállalni, mert amúgy is nettó veszteség működni az országban és még utálja is őket mindenki.

ferand1979 2014.02.10. 13:15:21

Nekem az Önkormányzat 2007-ben az ép. engedély kiadásakor elküldött az akkor ég Apeh-ba, hogy aláírjak egy papírt, amiben elismerem, hogy 30.000.000Ft értéknéll nagyobb épületet építek.. Hiába ellenszegültem az Önkorm.-nál, mondván, hogy a telek 3,8 milla és az össz bekerülési kötség 18-20 milla.. Nem éri el a kérdéses 30 milliót, egy táblázati adat és egy szorzó miatt márpedig igen..
Elbattyogva az Apeh-ba kaptam egy olyan kitöltendő iratot, amiben büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a "beépített anyagok összessége MEGHALADJA a 30.000.000Ft-ot".
NEM írtam alá, kicsit veszekedtem az ottani dolgozókkal, majd a helyi Apeh vezetővel, bemutattam az ép. engedély másolatot, a számításokat, stb...
Végtére azt állapították meg immár az ottani dolgozok is, hogy NE írjam alá. Visszamentem az Építési Osztályra az Önk.-ba, és kinéztem, amikor másik ügyintéző volt elől, nem az aki elküldött.
2-3 mondatban felvázoltam, hogy ugyan elküldtek az Apehba aláírni valamit, de onnét visszaküldtek, hogy nem tartozik rám... Kiadták az ép. engedélyem, felépítettem a házam, és eddig kb. 20 milliónál tartok, beleszámolva atelek árát, a különböző ügyintézéseket, szerszámokat, stb.. Szóval mindent.. Erről vezettem költségnaplót. Számlák lefűzve!
És ha a tetőtérre még ráköltök majd 2-3 milliót is, + max. 1-2 millióért bebútorozom majd akkor sem érem el csupán a 25 milliós értéket... Persze az akkori szorzó már más volt, mint most.. 2007-ben még nagyobb értéke volt az ingatlannak..

(sajnálatosan ha azt vesszük, hogy hitelt is vettünk fel az épületre, akkor el fogjuk érni a 30 milliót... de ez nem beépített anyagok összességéről szól, hanem a beépíteni kívánt anyagokra felvett hitel összeg 2-3-szorosa... )

Répázó 2014.02.10. 18:57:55

Nem kell megkérdezni a bankot és kész. Amíg fizeted úgysem néznek felétek, amikor pedig elárverezik, nem mindegy? Akkor már huhoghatnak. Szerintem csináljátok meg, bár most már necces.

mrZigi 2014.02.11. 04:55:42

Az erste-s hitellel nekem is volt már hogy meggyűlt a bajom.
Örököltem, 2 ingatlan. Mindkettőn jelzálog a 2. hitele miatt.
Az elsőt, jelentősen olcsóbbat el akartam adni, egy másik, nagyobb értékű hitelbe bevonásával (fedezeti érték így 3-4x-re fel).
Így elég egyszerűnek tűnik, de Erste-s drágáknak sikerült ezt ... lehet kapaszkodni ... egy éven át húzni !

Mondanom sem kell, hogy vevőm fél év után szépen megunta és lelépett.
A drága Erste, ahol csak a helyi csinovnyiknak vannak meg az iratok, semmit sem képesek központilag kezelni, így aztán minden apróság miatt utazhat le a jóember ahhoz a lepra vidéki fiókhoz, ha bármit akar intézni.
Ahol amúgy is egy ember végzi ezt a munkát (megyeszékhely), aki amúgy is rendszeresen nincs bent ezért-azért, és másnak semmi jogköre vagy ismerete bármit is csinálni.
Ekkora kuplerájt én még nem láttam.

És hogy legyen poén is. Jelentős túlfizetés (<1 misi) volt a hitelszámlán (<5 misi hitel), amit szépen ki is vettem.
Megzsaroltak, hogy vagy előtörlesztem a túlfizetést, vagy elutasítják a fedezet átírást.
Mocskos egy banda, de nagyon. Soha többet.

paveway 2014.02.11. 08:44:47

De itt nem csak egy tetőfelújításról van szó. Ha jól értem, a kisebb házat elbontják, de azt nem írta, építenek-e helyette. Max. következtetni lehet erre.

Csigorin 2014.02.11. 09:16:43

A haz egyelore nem a tied hanem a banke. Azt csinalhatsz rajta, amit enged.

Majd ha kifizetted, akkor jatszhatsz vele.

encir 2014.02.11. 10:20:48

Csinálja!

AZTÁN MAJD kér fennmaradási engedélyt.

Ja, hogy ilyet csak milliárdosok tehetnek a természetvédelmi területen? Bocs.

DevizaAdós 2014.02.11. 12:46:39

hitelsikerek.hu/deviza-hitel-peres-iteletek/bank-neve-szerint-a-k/erste-bank/

Beperled a bankot, kapsz vissza pénzt és befejezed a házad ... ilyen egyszerű :)

A biztos utas 2014.02.11. 13:50:32

Fizesd ki szépen a házat, ahogy már eleve kellett volna, ha kiizetted, akkor már a tiéd lesz és akkor nem kell majd sajnáltatni magad a neten, hogy milyen gonosz a bank, amelyiknek a segítségével most épp lakni tudsz valahol.
Ilyen egyszerű.

Dudibaby · http://www.szexkerdesek.com 2014.02.11. 14:45:06

Nálunk pár hónap múlva cserélik a tetőt. A bank felé se fogok nézni.

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2014.02.11. 18:58:02

fizess ki amennyit tudsz a hátralevő hitelből, a többit meg hitelek átcsoportosításával rendezd, hogy az ingatlanod felszabaduljon a jelzálog terhe alól. Aztán utána kezdj el gyűjteni újra a felújításra.

alkotmánytcsakipad2fogadok 2014.02.12. 07:45:49

Megcsinalni aztan bankba vinni a papirt. Eloszor morognak, kapsz egy ejnye enyet es megadjak a papirt. Mi igy valtottunk biztositot... Nem engedik de mikor kesz nincs mit tenni

_parmenion_ 2014.02.12. 12:53:17

Nekem is volt hasonló: én adóstársat akartam módosítani. Erre kitalálták, hogy új értékbecslés, új hitelbírálat miegymás.
A jövedelem az rendben volt, 4 év alatt szépen nőtt az inflációval, de az 5M hitelből lett 8,3M; behoztak még valami 75%-os szabályt, ami korábban nem volt, tehát a 10M-ért vett, kb 8M-érő lakásomat 11M re kellett volna értékeljék, hogy megadják a hozzájárulást.

Mondjuk pont jött a végtörlesztés, aztán nem akadékoskodtak.

Egyébként a szerződésben van kikötve, hogy bármi változtatás csak a bank engedélyével lehetséges.

Kovács Ferenc 14 2014.02.12. 15:09:19

Az úgy nem jó, hogy letörleszted a hátralékot, majd pedig hitelte veszel fel ugyanő tőlük az átépítésre?

baupexim1 2014.02.12. 16:45:25

"És így szerződésszegést követek-e el, ha mégis belefogok az építkezésbe?"

a bank is szerződésszegést követ el, mivel a devizahiteledben nincs devizaforgalom, így ess neki bátran. vagy törleszd a hiteled és szarj bele a bank szájába

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.02.13. 13:09:00

Kellett volna kérni annyi hitelt, amennyi a banki hitelügyintézés költsége (hitelbírálati díj, közjegyzői díj, stb.) kedvezményesen azt néhány tízezer forint ráfizetéssel megúsztad volna...
A bank hitelt tud adni, engedélyt nem. Minimális az esélye, hogy valaki pont náluk jelentsen fel (csak az, aki tudja, hogy honnan vettetek fel hitelt), viszont ha "kiborul a bili", a hitelszerződés megszűnik, és a fennmaradó tartozást különböző 1-nél nagyobb pozitív egész számokkal szorozva egy-két napon belül visszakövetelik, és ha nem fizetsz, indul a végrehajtás és az elárverezés.
"Kockázat nélkül nincs haszon!"

gizdacsavo 2014.02.14. 12:14:59

A részleteket nyilván nem ismerem, de gyanítom, hogy a probléma a tető lebontásával van.

Ugyanis a tető lebontásával az ingatlan nem számít "késznek", így a finanszírozás ideje alatt lesz egy időszak, amíg nincs ingatlanfedezet az ügylet mögött. A banki kockázatkezelő (kerülő) meg abból indul ki, hogy mi van, ha lebontod a tetőt, de valami miatt nem húzol rá újat.

Hozzáteszem a banki letétes megoldás még mindig jobb, mint a családon belül behúzni egy pótfedezetet, mert az megint egy banki csapda. Ugyanis bevonod "ideiglenesen" az ügyletbe a pótfedezetet (költségekkel persze, hiszen szerződésmódosítási díj, közjegyzői díj, értékbecslés, földhivatali díj), aztán ha megvan a tető, kérheted a kiengedését. De ez megint cask egy kockázatkezelési döntés lesz az Ersténél, ahol azt fogják látni, hogy nyilván két ingatlan kisebb kockázat nekik, mint egy... Ha kivételesen jófejek lennének és kiengednék a pótingatlant, akkor megint fizetheted az értékbecslést, közjegyzőt, szerződésmódosítást, stb, stb. Jó nagy szívás.

ahanem01 2014.04.14. 13:15:53

Az Erste szarik a jogszabályokra. Mit foglalkozol velük?
süti beállítások módosítása