Tékozló Homár

Mégis lehetséges a számlalemondás külföldről - de nem az OTP-nél

2014.05.05. 14:09 | jackyll | 14 komment

Csak részben boldog naiv ügyfél, akinek sikerült egy számláját felmondania az Erste Banknál Franciaországból postai levélküldemény segítségével. Két másik számlája az OTP-nél 3 hónap alatt még fel sem készült a felszámolásra, mert a személyi igazolványa száma nem egyezik az útlevele számával:

Megannyi vadászhoz hasonlóan én is beleestem abba a hibába, hogy folyószámlát próbálok megszüntetni, bűnömet elvetemültséggel tetézve ráadásul külföldről, postai úton. Hogy mindezt az OTP-nél (is) szándékozunk elkövetni, az már talán csak hab a tortán.

Röviden: történt hogy külföldön telepedtünk le kiscsaládommal szerencsét próbálni, és úgy alakult, hogy belátható ideig legalábbis ott is maradunk. Mind nekem, mind apámnak, mind öcsémnek volt/van magyar folyószámlája is, melyre értelemszerűen sok szükségünk a továbbiakban már nincs. Nekem Ersténél, apunak és öcsémnek OTP-nél.

Szépen rákérdeztem hogy és miként lehetséges postai üton megszüntetni, a válasz hasonló volt mindkét esetben, szép cirkalmas levélben le kell írni kik vagyunk, mit óhajtunk, azonosítani a számlát, kifejteni hova kívánjuk a tartozással csökkentett egyenleget utalni, és mivel külföldről jön a levél, az alaírást felülhitelesíteni.

Jó, elhatároztuk hogy akkor bemutatjuk a gyakorlatot. Levelünk megírtuk, egyelőre csak öcsém és én, apu számláját a következő körben szándékoznánk megszüntetni, aminek azon egyszerű oka van, hogy öcsém számláját bezárva az azon lévő összeg menne apu otp-számlájára, majd mikor ez megtörtént, akkor az a számla pedig ki a francia számlára, így csak egy külföldi utalást kell fizetni, nem kettőt. Levélben minden leírva, aláírás felülhitelesítve, bankkkártya érvénytelenítve és csatolva.

Az én erstés számlám kb két hónap alatt ugyan, de szépen megszűnt (volt mellé hitelkártya és ahhoz tartozó számla is, netbank stb, szóval gondolom úgy történt, hogy az egyhavi felmondási idő leketyegett a hitelkartyáson, majd a folyószámláson), és az utalás megérkezett apu számlájára. Rendben, első akadály hárítva.

Azonban öcsém utalása csak nem akar megjönni, hát írunk egy levelet az informacio@otpbank.hu-ra, hogy ha volnának szívesek utánanézni, mi is a helyzet. Mivel ugye idestova már lassan három hónap telt el.

Jön a válasz (amit állítólag korábban már emailben elküldtek, dehát biztos fennakadt a spamszűrőn, jólvan), miszerint a számlabezárást nem tudják elkövetni két okból:

 

  1. a  kedvezményezett (akinek a számlájára a maradék összeget utalni kéne) nincs egyértelműen beazonosítva, mert nincs mellette lakcím, anyja neve. Ezt eleve nem értem, hiszen OTP-s számlaszámról van szó, minden adat ott van náluk, ha már pedigrét is mellékelni akarnak az utaláshoz.
  2. a konzuli tanusítványon levő személyazonosságot igazoló okmány száma nem az ami nekik van a rendszerben - nyilván, mert náluk személyi igazolvány szám van, a követségen meg útlevelet kértek... Ez viszont már egyenesen felháborító, ha egyszer a konzul igazolta, hogy márpedig az az alaírás XY által tétetett, akkor miért akarják ők azt felülbírálni???

 

A tájékokztató email egyébként 30 napos határidővel jött, kb 20 nap alatt, visszaírtam nekik rögtön a fent vázoltakat, válasz persze újabb sablonmail hogy 30 napon belül válaszolnak valamit...

Szóval egyelőre itt tartunk, 3-ból 1, és a harmadik megszüntetendő számlának még neki se álltunk... Azt nem értem, hogy miért nem jó az OTP-nek az ami az Erstenek jó volt? Pedig ott még hitelkártya is volt, az otp-nél meg egyszerűen egy nem használt folyószámláról van szó...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CBF 2014.05.06. 11:03:00

Ide meg már tegnap óta nem lehet...

Dr. Kix 2014.05.06. 13:26:50

Blogmotor lemondott már?

Csigorin 2014.05.06. 14:35:51

fogadjunk hogy mire a posztolo elintezi, addigra a tobbszori fovarosba utazas, hitelesites, ajanlottlevel stb koltsegebol mar boven kijott volna harom fapados repjegy hazamenni es elintezni.

gabors 2014.05.06. 15:51:16

ez azert van mert magyarorszag jol teljesit es foleg a nem multi echte magyar cegek OTP/MAV/BKV meg aztan foleg nagyon jol teljesitenek.

en itt mondtam le bankszamlat igaz szemelyesen tobbet is tobb kulonbozo bankban, mikor gyamsagi dologgal kellet ugykodnem es semmi gond nincs ott kiszamoljak a tegnapi napig a kamatot irnak egy "bank csekket" azt jonapot ... per hetre jon levelben is hogy ezt megcsinaltak

hitel kartyat lemondani meg telefonon is siman lehet (ha nincs tartozas)

Megoldó 2014.05.06. 21:12:35

Annyira unom már hogy mindent terrorral kellene megoldani...

Csigorin 2014.05.07. 10:17:17

Na meg hat az idegenszivu Erste az a kulfoldi toke komprador kiszolgaloja, hovatovabb a nyugati multik hosszura nyult keze, hat persze hogy partner a draga magyar vagyon kulfoldre menekiteseben!
De bezzeg a Nemzeti OTP, az megakadalyozza az ilyen aljassagokat! :)

_parmenion_ 2014.05.07. 11:01:35

Axa megszüntette a nemfizetős számlacsomagot. Aki nem csinált semmit, az átkerült feltételesen fizetősbe. Aki nem akart, az levélben felmondhatta a számláját. Két tanus aláírást kértek (magánokirat). A pénzt átutalták a másik bankba, levelet írtak, hogy kész, minden zsír.

Nikorene 2014.05.07. 15:08:51

El kell hogy keserítsem a posztolót, az apuka OTPs számláját csak akkor fogják tudni megszüntetni, ha van egy 3. OTPs számla, amire az esetleges pozitív egyenleget át tudják utalni. Most játszottuk mi is végig.

Konklúzió: mindenki szüntesse meg az OTPs számláját minél elôbb, mert aki utoljára marad, annak nem fog menni soha... :D

Nikorene 2014.05.07. 15:20:04

@Nikorene: nálunk kicsit bizarrabb volt a dolog, mert a páromnak csak hitelkártyája volt az OTPnél folyószámla nélkül, és úgy, hogy januárban lejárt a hitelkártyája, de nem kapott másikat.
Alap:
1) hitelkártyaszámlát lezárni nem lehet, csak ha leadod a hitelkártyát, ami ha nincs nálad akkor le kell tiltatni, majd automatikusan elindul az újragyártás folyamata, aminek költsége van, amit majd jóváírnak, de az adott pillanatban ez tartozásként jelenik meg a hitelkártyaszámládon
2) hitelkártyaszámlán nem lehet tartozás a lezáráskor, még akkor sem, ha épp ott vagy személyesen, és kifizetnéd kpban a tartozást
3) pontos tartozást nem mondanak, ha mégis, akkor többet mondanak, mint amennyi így ha átutalással próbálod intézni, akkor túlfizetésed keletkezik, lásd 4. Pont
4) hitelkártyaszámlán nem lehet túlfizetés a lezáráskor, csak abban az esetben, ha van OTPs folyószámlád, amire a túlfizetést át tudják vezetni

:) büszke vagyok a páromra, hogy ennek ellenére 2 otp fiókot megjárva a 3. látogatásnál mégiscsak sikeresen lezárta a számláját.
Alig várom a fantomtartozást behajtani szándékozó levelet a következô 3-4-évben.

Csigorin 2014.05.07. 16:07:00

@Nikorene: akkor legalabb szemelyesen van ra esely, bar ugy se egyszeru...
süti beállítások módosítása