Tékozló Homár

Lakossági fogyasztó-e Zimmer Tercsi és Zimmer Fercsi? FRISSÜLT a hivatal állásfoglalásával

2015.04.30. 09:35 | Homár Hilda | komment

download.png

Hát én nem vagyok jogász, de bármennyire is együttérzek Zimmer Miklóssal, sajnos szerintem a szolgáltatónak van igaza. Legalább is az EDF Démász honlapja szerint (Miklós az EON-nál van, az ő honlapjukon nem találtam a témában infót, de gondolom ettől még ugyanez érvényes náluk is). Ők azt írják: 

Lakossági fogyasztó, aki
- saját háztartása (lakóépület, lakás, üdülő vagy garázs) fogyasztása céljára vásárol villamos energiát, és
- az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

Kíváncsian várjuk a hivatal állásfoglalását.

Tisztelt Homár! 

Szeretnék Önökkel megosztani egy EON áramszolgáltatóval kapcsolatos érdekességet:

Magánszemélyként falusi szállásadással foglalkozom oly módon hogy a hétvégi házam melléképületét kiadom turistáknak. Ezt tábla jelzi az épület előtti keritésen.

Ez a tevékenység szemet szúrt az EON-nak. Kaptam tőlük egy levelet, melyben közlik velem azt, hogy a magánszállás kiadás gazdasági tevékenységnek minősül, és kérik azt hogy állapittassak meg velük közületi áramtarifát, különben feljelentenek a rendőrségen áramlopásért. Persze nem estem ettől kétségbe, az energiahivatal állásfoglalását kértem, melyre még várok.

Belegondoltam abba, hogy a nyári szezon kezdetén minden zimmer frei, szobakiadással foglalkozó magánszemély, albérletbe lakást kiadó is hasonló problémával szembesülhet az EON ellátási területen. Szerintem így akar a német cég plusz bevételhez jutni illetve a rezsicsökkentésben megcsappant bevételét kipótolni. Nem is akarok belegondolni abba, ha valaki a hétvégi telkén állatokat tart eldásra vagy tojást és zöldséget termel. Valószinű az EON szerint ez is gazdasági tevékenység, mely magával hozza a lakossági áramtarifától való elesést.

Tájékoztatom Önöket a fejleményekről.

Üdvözlettel

Miklós

UPDATE aug.13.

Olvasónk megkapta az Energiahivatal állásfoglalását, melyet el is küldött nekünk. Íme a lényeg belőle:

Tisztelt Homár Blog!

Megérkezett az energiahivatal állásfoglalása azzal kapcsoltban hogy az EON gazdasagi tevekenysegnek minositette a falusi szallashely szolgaltatast. Az allasfoglalas szerint nincs igaza az EON nak, lakossagi aramtarifaval lehet ezt a tevékenységet folytatni.
Üdvözlettel
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2015.04.30. 09:37:56

Le köll kapcsolni a villanyt és kiírni, hogy Öko-ház kiadó.

Öko-Bio Zimmer Frei! Alte bau! Romantische und ungarische betyar vircsaft.

sarostehen 2015.04.30. 09:40:29

"- az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet."

"Magánszemélyként falusi szállásadással foglalkozom oly módon hogy a hétvégi házam melléképületét kiadom turistáknak. Ezt tábla jelzi az épület előtti keritésen."

Kiadod a lakást? -> IGEN
Származik ebből bevételed? -> IGEN
Van a lakásban áram? -> IGEN

Egyéb kérdés?

Tyeplica 2015.04.30. 09:44:55

@sarostehen: Nem az energiával folytatja a gazdasági tevékenységet, hanem a melléképülettel! (Vagyis nem gépet, berendezést hajt meg a villannyal.)

Pap Levente 2015.04.30. 09:46:22

Pedig sajnos tényleg a szolgáltatónak van ebben igaza ....

Hentes pékné módra 2015.04.30. 09:48:46

@Tyeplica: ellenben senki nem menne oda, ha nem lenne áram, tehát ezt ő egy szolgáltatásként újra eladja és haszna származik belőle.

sarostehen 2015.04.30. 09:51:11

@Tyeplica: Tehát akkor minden szálloda lakossági áron kapja az áramot?? nemááár..

Bánatos Teknősbéka 2015.04.30. 09:51:57

@Tyeplica: Valóban én is erre gondoltam mikor a cikket olvastam. Ha az E-ON egy asztalosműhelyt talált volna megértem. De valóban nem a villamos energiával végez gazdasági tevékenységet!
Valahogy úgy tudnám érzékletesen elképzelni, hogy a paraszt tud aludni villany nélkül is, de az esztergagép nem indul el delej nélkül.

Serivor 2015.04.30. 09:57:27

Akkor mindenki, aki gazdasági tevékenységet folytat, ipari fogyasztó? Mondjuk aki vaterán elad egy-két apróságot, az már nem jogosult a lakossági tarifára? Aki esetleg korrepetál egy gyereket a konyhában vasárnap délutánonként?
Arra már gondolni se merek, hogy aki a cégtől hazaviszi a munkát (és villanyfénynél, esetleg számítógépen ír/olvas), az mit érdemel...

Micimacko 2015.04.30. 10:20:16

Hát maradjunk annyiban, hogy "szürke terület" mert azért álljon meg a fáklyásmenet, milyen szintig akarja a szolgáltató az áram felhasználást vizsgálni????
A számítógépet is áram hajtja, márpedig nem egy olyan ember van, aki a masinájával "jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet folytat" vele és nemcsak pasziánszozik, meg homártolvas.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.04.30. 10:39:26

Csaxólok, hogy üzleti fogyasztók az árampiacon a lakosságinál kedvezőbb árakat is elérhetnek, szóval nem biztos, hogy Poszt Toló rosszul jár.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.04.30. 10:42:50

Na de nem az árammal működnek a szállóvendégek!

kakukk11 2015.04.30. 10:51:27

@Micimacko: A francokat akarja vizsgálni az EON az áramfelhasználást. Nyíltan az utcán hirdeti a csóka, még a vaknak is szemet szúr :) . Amúgy javaslat: Ami házrészt kiadsz, ne legyen benne áram, és akkor nem fog pampogni az EON. De most komolyan, mit vársz? A szállás adás nem gazdasági tevékenység?

Pap Levente 2015.04.30. 10:52:05

@Micimacko: Ha a számítógépes munkád amit otthon végzel bejelentett gazdasági tevékenység, vállalkozás, akkor már üzleti fogyasztó vagy, vagy lehetsz az EON felé.

Pap Levente 2015.04.30. 10:55:25

@Serivor: Sőt akár még költségként le is írható az áramdíj...

Serivor 2015.04.30. 10:57:52

@Pap Levente: A vaterásnak, vagy az otthon is dolgozó alkalmazottnak?

Micimacko 2015.04.30. 10:59:07

@Pap Levente: Nem feltétlenül kell, hogy bejelentett legyen - van olyan, hogy távmunka, van olyan, hogy a főnök hazaküld, hogy csináld meg otthon. Akkor hazafele menjek be E-On-hoz, hogy most másfél órára lennének szívesek közületi tarifát számlázni, de csak a számítógépre, mert a kávét már magánban fogyasztom...

pengusz 2015.04.30. 11:19:33

A megoldás egyszerű: megállapodsz a szolgáltatóval az áram árában, majd amikor nincs szezon (nincs kiadva a ház) írsz a nekik, hogy jogtalanul járnak el, és akkor írj az energia hivatalnak. Mint a fentebb szólók írták, valszeg kedvezőbb árat kapsz, mint lakosságiként

Mérgező Hulladék 2015.04.30. 11:21:32

@Micimacko: így van, és amikor a munkahelyeden csak netezel, akkor viszont jelezd a munkáltatód felé, hogy arra az időszakra kérjenek az áramszolgáltatótól lakossági feltételeket, és persze jelezzék a NAV felé is, hogy azt a részét nem kívánják költségként elszámolni.

Hentes pékné módra 2015.04.30. 11:26:17

@Micimacko: Nyilván nem lehet ennyire élesen elválasztani, mert a munkavállaló pedig tölti a munkahelyén a telefonját magán célból.
Itt arról van szó, hogy ő nem tudná kiadni a szobáját áram nélkül, tehát neki ebből pénze származik.

Micimacko 2015.04.30. 11:34:12

@Mérgező Hulladék: Sajnos a helyzet ennél ravaszabb, mert ha kiadod a lakásodat és a közüzemi órákat nem íratod át a bérlő nevére, hanem "csak úgy" a bérlő fogyaszt és a bélrő fizet, akkor a bérlő által kifzetett számla/fogyasztás a bérbeadó szempontjából adóköteles juttatásnak minősül ...

Serivor 2015.04.30. 11:43:01

@Hentes pékné módra: Értjük az áramszolgáltató álláspontját, de be is mutattuk egy páran, hogy ez milyen abszurd módja a szabályozásnak.

Egyetlen normális szabályozást tudok elképzelni: hogyha a gazdasági tevékenységet végző személy költségként elszámolja az áramfogyasztást, akkor kell közületi tarifát és külön mérőt alkalmazni. De persze ilyenkor meg is kell valósítani a két hálózat elkülönítését.

Vagyis, hogyha a kisszobába befogadok egy albérlőt, hiába gazdasági tevékenység, adót fizetek és költséget számolok el utána, a szétválasztás lehetetlensége miatt szerintem nem lehet üzleti tarifát alkalmazni.

Micimacko 2015.04.30. 11:49:02

@Hentes pékné módra: Igen, de nem az áramot adja tovább :) akkor teljesen jogos lenne az EON "felháborodása". Érdekes módon, ha magánszemélyként bérbe adom a lakásomat, akkor ez EON nem "jelentkezik" azzal, hogy ebből nekem pénzem származik. Pedig be is jelentem nekik, mert az órát át kell íratnom ahhoz, hogy ne kelljen még adóznom az adóköteles juttatás miatt. Ebben az esetben is jövedelmem keletkezik, egy panellakás nem passzív ház, tehát áram nélkül azt se lehetne kiadni.

Rejtélyes 2015.04.30. 11:51:22

Akkor ha alberletkent kiveszek egy lakast, akkor jon az igazi konfliktus: nekem jogom van lakossagi aramot kerni, de a tulajtol kozuletit fognak kovetelni?

Szerintem ezzel az ervelessel meg is lehetne fogni a E-off-ot :)

Es mint az elottem levok is: ha ipari mennyisegu aramot fogyasztana, akkor jogos lenne a kozuleti, de igy bajos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 11:59:43

hat szerintem
a
az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.
azt celozza, hogy ne legyen presuzem, vagy autoszerelo muhely stb.
ra lehet huzni mindenre, de jozan paraszti esszel a sajat epuleteben annyit egeti a villanyt amennyit akarja
de hat az aramszolgaltato szolgaltat, ha rahuzzak, hogy a feszer kiadasa is gazdasagi tevekenyseg
akkor az

venszivar 2015.04.30. 12:08:07

fussunk....a barom, moha ááámerikából "magyarázzz"! a barma!

Atörökk 2015.04.30. 12:08:36

Petrólejomlámpát kell bekötni.

killerkaller 2015.04.30. 12:16:11

"Lakossági fogyasztó, aki
- saját háztartása (lakóépület, lakás, üdülő vagy garázs) fogyasztása céljára vásárol villamos energiát, és
- az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet."

A meghatározás nem a szolgáltató dilije, hanem törvény (VET=Villamosenergia Törvény) szabályozza:

42.32 Lakossági fogyasztó: az a felhasználó, aki saját háztartása - egy felhasználási helyet képező, egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs - fogyasztása céljára vásárol villamos energiát a villamos energia vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet; ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a felhasználót úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet;

killerkaller 2015.04.30. 12:18:19

@Atörökk: "Petrólejomlámpát kell bekötni."

Meg lendkerekes, kurblis mosógépet

Atörökk 2015.04.30. 12:19:40

@killerkaller:
Kettőt, hogy ne billegjen a teknyő.

Lehoz Tamas 2015.04.30. 12:22:29

"az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet."

Es mi van akkor, ha en otthonrol dolgozom a ceges laptopommal, ami be van dugva a konnektorba? Ez is kereskedelmi tevekenyseg? Penzt kapok erte, a sajat aramomat hasznalom.

Serivor 2015.04.30. 12:30:02

@killerkaller: Itt a megoldás, a posztoló nyert:

"ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a felhasználót úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet;"

Itt a megosztott, önálló lakrészek száma kettő, vagyis ha kettőnél kevesebb garázsa/fészere van, akkor úgy kell tekinteni, hogy nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet, függetlenül az előtte levő blablától.

(Azért a törvényszöveg is kacifántos: ha én a focipálya méretű gyárcsarnok köré fölhúzok 2-3 paraszt-kockaházat, akkor már lakossági fogyasztó vagyok?)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 12:39:49

@sarostehen: de nem a villamosenergiaval folytat gazdasagi tevekenyseget, hanem a feszer kiadasaval
semmi extra fogyasztast nem igenyel
nem csirkekeltetoje van
anyosa is lakhatna ott
bar szerintem telen O lakik ott, nyaron kiadjak

Már meging egy nick 2015.04.30. 12:45:16

Nem tudom. Nekem is van egy üzlethelységem, egy ideig küldözgették a rezsicsökkentett villany számlákat, aztán már egyszer csak nem volt rezsicsökkentett.

Gondolom a rezsicsökkentés a lakossági fogyasztókra vonatkozik és ráébredtek, hogy az üzlet nem az.

Valahogy el kell dönteni ki lakosság és ki nem. Kell egy határt húzni és aki átesik ezen a határon annak nyilván nem fog tetszeni.

Egyébként mi az ötlet? Hogy lehetne másképpen? Mi legyen amivel be lehet sorolni a gazdasági tevékenységű fogyasztókat?

Egyszer csak be fognak dőlni az áramszolgáltatók - vagy eladják magukat az államnak aztán már csak a saját adóinkból tudunk visszaosztogatni díjkedvezményeket. Ez meg annak nem fog tetszeni aki adót fizet...

Már meging egy nick 2015.04.30. 12:46:17

@hagyma: jaja nyáron beköltözik az anyós a fiatal pár hálójába a pótágyra :)

A világ legjobb fogamzásgátlója :)

Bluemotion 2015.04.30. 12:49:57

Hilda, már a harmadik mondatodban sikerült "megoldanod" az aktuális rejtélyt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 12:51:28

@Már meging egy nick: kulonallo uzlet, bolt gyartelep,, muhely, csirkekelteto stb.
ahol a mukodteteshez az atlagos lakossagi fogyasztasnal tobb aram kell

Már meging egy nick 2015.04.30. 13:00:00

@hagyma: itt különálló épület van nem?

Mi van ha külön villanyórát tesznek fel ami a kiadott "melléképület" áramát méri és a lakossági meg a saját üdülőét?

Valószínűleg lehet fogyasztás, mert ha úgysincs akkor nem sok vizet zavar ha pár forinttal drágább lesz az áram /kWh, mert én úgy látom nagy különbség egyébként nincs.

sarostehen 2015.04.30. 13:07:03

@hagyma: Tehát akkor szerinted a szomszéd panziónak (ahol van 6 szoba) is lakossági áron kell adni az áramot?
Mert a világításon kívül minden gázzal üzemel (gáz cirkó fűtés, meleg víz, konyhai sütők, főzők stb stb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 13:07:15

@Már meging egy nick: hat en nem tudom mennyi a kulonbseg
szorszalhasogatas szerintem
ha kiadom a lakasom egy szobajat /vagy az egeszet/ alberletbe akkor mas a tarifa?
minek kulon villanyora, ez nem tenyleges gazdasagi tevekenyseg
ez ingatlan berbeadas
/ra lehet persze huzni/

amugy ha nincs nagy kulonbseg, akkor mit szorozik az eon
most 3 honapig megy egy plusz huto meg tv, meg 2 allolampa
a tulaj is hasznalhatna
na mindegy nem ugy
majd jol megvarjuk az energiahivatal allasfoglalasat
lehet elrendelik paks 3-at

killerkaller 2015.04.30. 13:09:14

@hagyma: Nem a fogyasztás mértéke, hanem a felhasználó besorolása (lakossági, vállalkozói, stb...) határozza meg a díjat. Ha például a pénzváltó a maga 1-2 négyzetméterén kuksolva fogyaszt napi néhány kilowattot, majd hazamegy a télen fűtött kocsibeállós és garázsos házába, bekapcsolja a szaunát és a feszített víztükrű medence vízforgatóját, öt perc alatt többet fogyaszt mint pénzváltóként évekig. Mégis a házára lakosságit a kutricára gazdasági tevékenység utáni tarifát fizet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 13:09:50

@sarostehen: nem
a panzio azert mas
ne keverjuk ossze egy szoba kiadasaval, az is foleg szezonalis
de hat ha az Eon-nak ez hianyzik emelje fel
banom en?:)

sarostehen 2015.04.30. 13:11:19

@hagyma: " ez nem tenyleges gazdasagi tevekenyseg ez ingatlan berbeadas"

Milyen az a nem tényleges gazdasági tevékenység mester??

Lehet hiányoztál az iskolából, de ez bizony gazdasági tevékenység. Mivel Bevétele keletkezik. (jobb esetben számlát ad róla, és adózik is becsülettel)

Megsúgom hogy az ingatlan bérbeadás IS gazdasági tevékenység. Elég sok cég megél ebből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 13:12:21

@killerkaller: igen maert az tenyleges vallakozas
kulonallo uzlet
itt egy mellekepuletrol van szo
ami ha nem lenne zimmer feri, akkor a kutyat nem erdekelne, ha 40-en laknanak benne
de ha ez a torveny, ez a torveny
az en velemenyem nem relevans, cask leirtam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 13:13:29

@sarostehen: igen hianyoztam iskolabol
sot nem is jartam
a nejeddel sugdosodj
egyeb?

sarostehen 2015.04.30. 13:13:42

@hagyma:
"a panzio azert mas"
Miben más?? Itt is szobát adnak ki, és ott is.

"ne keverjuk ossze egy szoba kiadasaval, az is foleg szezonalis"
Miért is ne?? Mind a kettő vendéglátás..

Tehát akkor szerinted a szobák száma határozza meg hogy mi minősül gazdasági tevékenységnek...

remélem tudod hogy ordas nagy baromságokat beszélsz....

Már meging egy nick 2015.04.30. 13:32:45

@hagyma: szerintem azzal nem lehet takarózni, hogy melléképület.

Csak mert nálunk a melléképületek régen disznóólak voltak. A padlásterébe meg a tyúkok aludtak.

Milyen melléképületet lehet már turistáknak kiadni? Valószínűleg nem egy szerszámtároló fészer mint ahogy a beírásból gondolná az ember.

El kell fogadni, ha az ember pénzt akar keresni bizonyos költségei jelentkezni fognak. Adó és más jellegű is. Ez most a más jellegű. Ki kell fizetni ha nem sok, ha sok meg belekalkulálni a bérleti díjba aztán el kell felejteni.

venszivar 2015.04.30. 13:52:53

A baromnak az a lényeg, hogy a sok beetetett szól! igaz barom!

PITTA 2015.04.30. 16:04:56

@sarostehen: Távmunkában dolgozom otthonról. Na ez mi? :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.30. 16:33:26

@sarostehen: @Már meging egy nick: tehat akkor ha kiadod a lakasodat alberletbe, vagy akar cask a kisszobat, akkor emelt az aramduj?
felszerelnek a kis szobara egy kulon villanyorat?

dodi83 2015.04.30. 17:12:15

Én a nevezett áramszolgáltatónál melózom, nehezen tudom elképzelni, hogy az EON egyszer csak kiküldött egy levelet, melyben "megfenyegették" a posztert...nem hinném, hogy csak úgy valaki hasraütésszerűen rábökött az adott házra, és egyből tudta, hogy ott szálláshely-szolgáltatás van...(olyan kifejezés, hogy áramlopás meg egyszerűen egyik szolgáltatónál sem létezik, az BTK-ban lévő fogalom...)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.30. 17:28:06

@sarostehen:
Leszállhatsz a magas lóról, mert attól még, hogy sokszor elmondod, nem lesz valami gazdasági tevékenység.

A panziós témát meg pláne elengedhetnéd, mert jellemzően nem üzemeltetnek panziót magánszemélyek, hanem
a) egyéni vállalkozó
b) bt., kft., (x)rt.

Valami nem attól lesz gazdasági tevékenység, hogy bevételed van belőle. Vegyünk egy példát. Összegyűjtöd a szomszédaidtól a kidobásra szánt fémhulladékot, elviszed a vastelepre. Kapsz érte egy csomó pénzt, bevételed van belőle, képzeld, azonnal le is adózod, de ettől még nem végeztél gazdasági tevékenységet, mezei magánszemély maradtál. Persze ha elérsz egy bizonyos összeghatárt, már nem csinálhatod ezt magánszemélyként, na ekkor alapítasz rá egy gazdasági társaságot és onnantól már g.t-et végzel.
Vili?

Aureliano Buendía 2015.04.30. 17:48:47

Miklós, van egy rossz hírem: a villamosenergia törvény (VET) elég konkrétan meghatározza, hogy ki a lakossági fogyasztó. Ahogy Hilda is leírtra: aki a saját háztartását látja el vele, és (most figyelj:) NEM FOLYTAT JÖVEDELEMSZERZŐ TEVÉKENYSÉGET.

Nos, igazak-e rád a fentiek? Súgok: nem.

Úgyhogy minden dugicimmerferi jogosulatlanul vásárol lakossági tarifával. Köztük te is.

Aureliano Buendía 2015.04.30. 17:51:10

@Tyeplica: az elfogyasztott árammal jövedelemszerző tevékenységet folytat, mivel kiadja a melléképületet, és abból haszna származik. Gondolod, hogy áram nélküli szobát bárki is kivenne?

Nem hiszem, hogy annyira nehéz lenne ezt értelmezni.

Aureliano Buendía 2015.04.30. 17:53:38

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: hát, ha te a lakossági egyetemes szolgáltatás áránál kedvezőbbet találsz kisüzleti fogyasztóként, akkor légy szíves, add meg nekem is az energiakereskedő elérhetőségét.

Akikre te gondolsz, azok a nagyfogyasztók, akik gigawattokban mérhető fogyasztással rendelkeznek.

Aureliano Buendía 2015.04.30. 17:55:34

@ColT: ők nem, de a laptop, amit töltenek, a hűtő, amiben az ásványvizüket tartják, a tévé, amit néznek, vagy a villany, amit este felkapcsolnak, azok már igen.

Ezeknek a fogyasztása pedig benne van a szoba árában, ami Miklós elszámol feléjük.

Tehááááááát...

@Miklós: ugye számlát MINDEN esetben adsz, és az IFA-t is megfizeted a vendégeid után?

Aureliano Buendía 2015.04.30. 17:58:04

@Micimacko: ha kiadod a lakásod, és át lesz írva a bérlő nevére, akkor ő a felhasználó (szerződő fél), aki ott életvitelszerűen tartózkodik. Tehát ő lakossági fogyasztónak számít.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.04.30. 18:27:50

Szerintem tegyen be felárért egy dinamós biciklit a vendégházba, és még meg is termelik a saját áramukat.

Micimacko 2015.04.30. 18:28:12

@Aureliano Buendía: Az Elmű a bérbeadót felhasználónak a bérlőt vevő(fizető)-nek nevezi. De a dolog "újrakezdődik" mert arról is gondoskodnia kell, hogy a bérlő ne végezzen az árammal gazdasági tevékenységet... jelezném: végez :) Amúgyis lehet, hogy ez a pénzbehajtós logika az Elműt még nem érte el (nekik vannak más módszereik). A szolgáltató szemszögéből nem látom a logikát, hogy mi a különbség, hogy 2 hétre adom ki az ingatlant, vagy mondjuk 1 évre...

Aureliano Buendía 2015.04.30. 18:36:36

@Micimacko: azért vannak lehetőségek:

a: a bérbeadó/felhasználó személye nem változik, az albérlő fizetőként szerepel.
-ebben az esetben a tényleges fizető él életvitelszerűen az adott címen, ő fogyasztja el azt az áramot, amit a szolgáltató kiszámláz. A bérbeadó valóban nyer pénzt (albérlet díja), azonban nem ő az áram elhasználója.

b: a bérlő a nevére veszi a gáz/villanyórát, ő a szerződő fél, és szintén a saját céljára használja életvitelszerűen az áramot/gázt.

Namármoist, egy cimmerferi kurvára nem erről szól, nem életvitelszerűen lakik ott a bérlő, hanem szeronálisan pár napot. Nem a saját háztartását vezeti.

asdf 2015.04.30. 20:05:19

2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról

3. § E törvény alkalmazásában
...
42.Lakossági fogyasztó: az a felhasználó, aki saját háztartása - egy felhasználási helyet képező, egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs - fogyasztása céljára vásárol villamos energiát a villamos energia vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet; ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a felhasználót úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet;

Magyarul a kiadott melléképületre tessék kialakítani külön villamos hálózatot, és felszereltetni egy külön mérőt ("olcsó" lesz), melyet majd üzleti tarifával lehet használni. A fogyasztásról kapott számla pedig elköltségelhető (hiszen bizonyára fizetsz adót is az elszállásolás után).

metal · http://electric.blog.hu 2015.04.30. 21:17:19

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: egyetlen éjszakára sem csinálhatod ezt magánszemélyként. Kell hozzá adószámot kiváltani, és számlát adni. És ettől a pillanattól már gazdasági tevékenységet végzel.

kozkozkoz 2015.04.30. 22:33:27

Mennyivel fog többet fizetni havonta?Leírhatta volna mennyi a fogyasztás.

Hentes pékné módra 2015.05.01. 07:46:02

@Micimacko: egy asztalos műhely sem az áramot adja tovább, hanem a szerszámokkal elkészült pl.: bútort. Az, hogy a te bizniszednek áramja legyen a te érdeked minden esetben, mert bútort tudsz készíteni, vagy odajön valaki.

Shagrath 2015.05.01. 08:16:38

@sarostehen: Ha airbnb-n be vagyok regisztrálva és egész nyáron kiveszik 2 napra, akkor menjek át közületbe?

fifibá55 2015.05.01. 10:31:54

@Shagrath: Az élet itt is a jogalkotás előtt jár, kíváncsian várom, mikor és milyen szabályozást fognak kitalálni, akár EU szinten, az airbnb-jövedelmek "legalizálására". Amíg ilyen nincs, lakossági áramfogyasztó vagy, utána meg maradna a megosztás, azaz +mérő, de hogy ezt hogy lehetne megvalósítani, lövésem sincs.

Pap Levente 2015.05.04. 08:26:36

@Serivor: Ismétlem : "bejelentett gazdasági tevékenység" .
A szoba kiadás az, tudtommal.
Főleg, hogy az utcán is hirdette...

Pap Levente 2015.05.04. 08:27:45

@Micimacko: Nem az EON -nak kell bejelenteni, hanem az adóhatóságnak a tevékenységet ...

Pap Levente 2015.05.04. 08:30:04

@Micimacko: Bizony, sőt még az albérleti díj is adóköteles.

Pap Levente 2015.05.04. 08:41:28

@hagyma: 'igen maert az tenyleges vallakozas kulonallo uzlet'

Ez baromság !

joska61 2015.05.04. 09:52:44

Elég szar lehet benyelni, de még szerintem is lehet igazuk. Nézzük meg azt az állásfoglalást.

Eraser 2015.05.04. 10:37:52

Sajnos nem vicc, az EON rászállt erre a témára. A mellettünk lévő új utcában elég sok kisvállalkozás működik (pályázatíró, parkettás, festő, mezőgazdász), pontosabban ide van bejegyezve a székhelyük és szintén ezt táblával hirdetik is. Kb. 2 hete egyszerre kapták a hasonló tartalmú levelet :-)
Megy is az agymenés, hogy a festő milyen gazdasági tevékenységet folytat odahaza :-)))

anarch 2015.05.04. 11:35:03

@Eraser: Valószínű ez azért van, mert az állam és a szolgáltatók nem képesek párbeszédre.

Szerintem normális kommunikáció az lett volna, ha a szolgáltató lezongorázza az állammal és ezt kommunikálja. Még PR-ilag is jobban jártak volna, mert mutogathattak volna a gonosz államra, ha az a kisemberek ellen foglal állást.

Eraser 2015.05.04. 11:44:45

@anarch: Szerintem itt a szokásos "törvényi hézagon" van a hangsúly, amit most éppen egy szolgáltató próbál a maga hasznára fordítani. A törvény szövege elég pongyola, a "jövedelem szerzés célját" elég sok minden lefedi, illetve nem egy esetben nem is az adott "telephelyen" valósul meg a jövedelemszerzés, pl, szobafestő-mázoló, parkettás, stb.
Jobb lett volna fogyasztáshoz kötni, ha jól tudom a gáz esetében így van.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.05.04. 19:49:26

A liberális dogmák szerinti versenysemlegesség fogalma magában foglalja a jogszabályi kötelezettségek (engedélyek, bejelentések, közterhek) teljesítését is.
süti beállítások módosítása