Tékozló Homár

Tele a hócipőm az egész T-Home-mal

2015.10.30. 09:33 | Homár Hilda | komment

telekom_logo_2013_svg.png

Mint a mesebeli nyuszika a csengettyűje ügyében, úgy rohangált szegény Géza a városba semmire sem használható kütyüjével, amit egyáltalán nem akartak visszavenni tőle. Érthető, hogy felmerült benne, bárcsak inkább neten rendelt volna, de, hogy megnyugtassuk: számos posztunk bizonyítja, néha az is csapdákkal teli pálya.

És elérkezett a digitális átállás ideje a T-Home-nál…

Annak rendje-módja szerint felhívtam kétszer is a T-Home ügyfélszolgálatát, hogy

1. Régebbi típusú Panasonic TH-42PV70PA plazmatévémhez milyen átalakítóra lesz szükségem az átállásnál?
Válasz: Humax média konverter 8990,- Ft, bármilyen TV-hez jó.

2. Milyen csatlakozó van a konverteren?
Válasz: HDMI és scart.

3. Hol vehetem meg személyesen?
Válasz: T-pontoknál és T-Partnereknél, mindegy.

Sajnos – így utólag – itt hibáztam: időhiány miatt nem néztem utána minden létező fórumon, mire is lenne szükségem, hanem HITTEM… Elmentem, megvettem a konvertert a Lurdy Házban lévő T-Partnernél, hazavittem és láss csodát: nincs rajta HDMI csatlakozó, helyette USB van (ez utóbbi csak szerviz funkciót tölt be, mint kiderült)! Sebaj, beüzemeltem scarttal és láss csodát: a kép csíkos, a hang úgy búg, mint egy begerjedt hangfal a rock koncerten! USB csatlakozó nincs a tévémen.

És itt kezdődött a kálváriám:

1. Hívtam a hibabejelentést, ahol közölték, hogy dugjam össze HDMI-vel, mire mondtam, hogy nincs HDMI csatlakozó a konverteren. Ekkor elnézést kértek, és mondták, hogy igazam van! Semmi gond, mondták, csatlakoztassam scarttal, ha nem működik, akkor rossz a boksz, cseréljem másikra.

2. Nem szerettem volna cserélni, ezért megkértem egy családtagomat, hogy vigye vissza és kérje vissza az árát. Őt elküldték, mert csak én = a vásárló kérhetem vissza a pénzt. Visszamentem hát én, mire kiderült, hogy semmilyen körülmények között nem kapom vissza a pénzem, mert a konverter minden tévéhez jó. Ellenben kicserélhetem.

Belementem hát, de a Lurdyban nem tudták cserélni, így elküldtek az Europarkba, mert csak T-Pont cserélhet készüléket, T-Partner nem.

Az Europarkban nem volt készülék, ezért elküldtek a KÖKI Terminálban lévő T-pontba, ahol sikerült a csere.

Hazavittem a másodikat és az eredmény ugyanaz lett: rossz kép és hang!

3. A KÖKIben a cserénél mondták, hogy ha nem lenne jó a cserekonverter, hozzam és visszakapom az árát, mert valószínűleg mégsem jó minden TV-hez a készülék. Visszavittem hát ide, de mégsem kaphattam vissza a pénzt, hisz a Lurdyban vettem, és a T-Pontoknak semmi köze a T-Partnerek ügyeihez, vigyem hát vissza a Lurdyba.

Megtettem, de szerintük meg a T-Pontok az illetékesek!

2 órai vitával és fenyegetéssel - hogy „nem megyek sehová a pénzem nélkül, tele a hócipőm az egész T-Home-mal” - értem el, hogy végül kiállítottak egy sztornó számlát. Ezt viszont engedélyeztetniük kellett a T-home-mal, és pénteken 15:56-kor már nem veszik fel a telefont a számlázáson, holott 4-ig dolgoznak! Úgyhogy hazaküldtek, hogy majd hétfőn menjek vissza!

4. Hétfőn visszamentem és visszakaptam a pénzemet, de nem is a készülék ellenértékeként, hanem más jogcímen, mert médiakonvertert a T-Home semmilyen körülmények között nem vásárol vissza! Nem állhatok el a vásárlástól akkor sem, ha félretájékoztattak! A média boksz működik és olyan nincs, hogy a T-Home téved , ráadásul következetesen félretájékoztat!

Tulajdonképpen szerencsém volt, hogy nem hagytam magam és nem kevés vitával, veszekedéssel elértem, hogy az ügyintéző inkább megoldotta a helyzetet, csak megszabaduljon tőlem!

Tanulság: A T-Home félretájékoztat a Humax média konvertert illetően és nem ismeri el, hogy bizonyos készülékekkel nem működik! Ha pedig egyszer személyesen megvetted, ember legyél a talpadon, ha meg akarsz szabadulni tőle! Netes vásárlás esetén persze 8 napom lett volna elállni a vásárlástól…

A fenti történetet pedig annyiban egyszerűsítettem, hogy kihagytam belőle, hogy mennyit kellett magyaráznom, vitatkoznom, hányszor passzoltak át menet közben másik ügyintézőhöz és mindeközben hányszor történt ugyanez, mert természetesen telefonon is próbálkoztam.

Nem kívánom senkinek!

Így látják a történteket fogyasztvédőink:

Fontos, hogy ismerjük a jogainkat és álljunk ki azok érvényesítése mellett. Különösen, ha - mint esetedben - még utána is érdeklődünk, melyik készülék lenne számunkra a legmegfelelőbb, mégis olyat ajánlanak, mely nem tudja betölteni az általunk meghatározott célt.

A hatályos jogszabályok szerint (új Ptk.) a szolgáltató hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra, illetve a szerződésben meghatározott célra. Hibás a teljesítés akkor is, ha a fogyasztó a vásárlás célját a forgalmazó tudomására hozza, aki ennek tudatában ajánlja az adott terméket megvételre, az azonban mégsem alkalmas a jelzett célra. Ilyen esetben a fogyasztó elsősorban kérheti a termék cseréjét, vagy amennyiben a szolgáltató nem tud megfelelő terméket biztosítani, a fogyasztó elállhat a szerződéstől és a készülék visszaszolgáltatásával egy időben kérheti a termék vételárának visszafizetését.

Esetedben az, hogy a cserét követően a második készülék sem volt alkalmas a meghatározott célra mindenképpen megalapozza a szerződéstől való elállást.

Sérelmezted, hogy a szavatossági igény érvényesítése céljából, miután már több üzletet is körbejártál újra a Lurdy Házban lévő T-Partnerhez irányítottak. Az új Ptk. alapján a fogyasztó a szavatossági jogait azzal a szolgáltatóval szemben érvényesítheti, akinél a terméket vásárolta. Ennek alapján helyes volt a KÖKI tájékoztatása, ugyanis ténylegesen a T-Partner volt köteles a terméket visszavenni és a vételárat visszafizetni.

Felmerült, hogy talán könnyebben megszabadulhattál volna a terméktől, ha azt webáruházban rendelted volna meg. Internetes vásárlás esetén valóban megilleti a fogyasztókat egy indoklás nélküli elállási jog, méghozzá az új szabályozás szerint már nem 8 munkanap, hanem 14 naptári napig, hibátlan termék esetén is.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CID. 2015.10.30. 09:41:26

Érdekes, hogy nem kompatibilis, pláne scarton keresztül.

AtiSnatch 2015.10.30. 09:46:44

Délutánra egy Telenyomor posztot, hogy jó legyen a hétvége...

Antalbaba 2015.10.30. 09:49:12

Isten mentsen a "szolgáltatóktól":-( Abba bele sem merek gondolni, hogy ezt hogy játssza végig egy nehezen mozgó, az egészhez mit sem értő nyugdíjas - például...

hobbitroll 2015.10.30. 09:56:09

@AtiSnatch: akkor a vodkát se hagyjuk ki. Csak semmi diszkriminácijó!

hobbitroll 2015.10.30. 09:57:12

@Antalbaba: sajnos úgy, hogy "ha rossz, hát rossz, veszek másikat"

AtiSnatch 2015.10.30. 09:59:56

@hobbitroll: ha megnézed a posztokat a "váltás" óta, akkor azt a furcsaságot veszed észre, hogy azóta nem volt vodafone panasz. ellenben két naponta egy-egy TcomTnor-os poszt befigyel. Ezt vesd össze a domináló színnel :D

netrion 2015.10.30. 10:01:28

@Antalbaba: ő bejelenti a hibát, kijön a szerelő, és megcsinálja. Sajnos nálunk nincs alternatíva, ezért csak telekomot lehet használni, de azt el kell ismerni, hogy a szerelő kijön a bjelentés után 24 órán belül általában. Én pl. szombaton bejelentettem egy hibát, és vasárnap a 24 órán belül ott volt a szerelő a helyszínen.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2015.10.30. 10:08:46

Tulajdonképpen működött, csak rosszul, élvezhetetlenül (gondolom 4k vagy 1080P-ben a scart kihívásokkal küzd; 576-ban vélhetően nem lett volna gondja.. persze azért még a régi plazmatévé is tud ennél jobbat).

Az szinte teljesen normális, hogy az eladónak/vevőszolgálatnak nem lehet hinni,miért is lehetne, amikor tegnap vették fel az illetőt műköröm/könyvtár szakról.

Egysimaegyfordított 2015.10.30. 10:11:32

Ez megint olyan homályka. Nem jó csatlakozósat vett, erre rá is jött otthon,...és ahelyett h azonnal visszavitte volna, próbálgatta mégis összszerelni? Jól értem?

Dezsike 2015.10.30. 10:13:01

A T-től boxot venni nem érdemes, mert szándékosan lebutítják. Én egy olyan boxot szeretnék ami USB-re kötött merevlemezre tud felvenni, de boltban csak földfelszíni vételre alkalmas boxokat találni ilyen tudással.

ember a holdon? 2015.10.30. 10:47:26

"A set-top boxot ingyen bocsátja rendelkezésre a Telekom, ugyanakkor háztartásonként csak egy eszközt biztosít így a cég, ahol tehát több vevőkészülékre volt leosztva az analóg kábeltévé, ott minden további végpontra meg kell vásárolni a végberendezést."
Most ez a második tévéhez kellett, vagy csak vadászat volt?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 10:50:58

Fel nem foghatom. Cipőt a cipőboltból! Ez történik, ha a cipőt a sarki fűszeresnél veszed.

Bombaló 2015.10.30. 10:51:47

"A média boksz működik és olyan nincs, hogy a T-Home téved , ráadásul következetesen félretájékoztat!" Hát persze, hogy üti egymást a TV2 meg az RTL Klub. :)

Én teljesen elvesztem a boksz meg a konverter meg a médiák között. Bár ha már van boksz, akkor elmondhatom, hogy a kon vert? A posztolót biztos nem a konverte.

Legközelebb menjen be a bokszboltba in medias res módon vásárolni.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 10:52:04

@Antalbaba: "sem értő nyugdíjas"

Annak nincs Full HD tévéje HDMI csatlakozóval.

Bombaló 2015.10.30. 10:53:27

Szeretném küldni az LGT-től az Ilyen a boksz c. számot a posztolónak és mindenkinek aki szereti.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 10:54:51

Be lehet tárazni a mávos diákbérlet posztokra.

Szombaton lejárnak az előző tanévi diákigazolvány-matricák, érvényes igazolvány vagy az oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás nélkül pedig nem használhatók a kedvezményes jegyek és bérletek – figyelmeztetett a MÁV-Start.

hvg.hu/itthon/20151030_Figyelmeztetest_adott_ki_a_diakoknak_a_MA

Vadászok Őrangyala 2015.10.30. 10:56:53

Tányéros TV kell. Fullos. Nagy felbontású csirkével.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 10:58:20

@Vadászok Őrangyala: Ha fatányérost veszel, akkor lesz a fatal error.

CsakLajosAz 2015.10.30. 11:07:10

Posternek: A TV azért búg,mert földhurok keletkezik az új box miatt, vagy eleve nincs megfelelően kialakítva a védőföld a TV, vagy a komplett ház körül. (én erősen a 2nd válozatra tippelek :) 2 lehetőség van:
1., Az antenna kábelt továbbfűzöd a TV fele(tudom, felesleges, mert analóg szolgáltatás megszűnik..) de a brumm is, ha megteszed.
2., Veszel bármelyik antennás boltban "Galvanikus antenna leválasztót", így kérd.. A búgás meg fog szűnni, ha beszereled a bejövő CATV kábel, és az első elosztás közé. Ez az elegánsabb.

A hiba okát nem szünteted meg, de nem lesz búgás.

A "T" nem tehet róla, hogy a házadban, lakásodban a jelenlegi szabványnak megfelelően NINCS EPH-ba kötve a bejövő CATV kábel, és arról sem tehet, ha van ugyan EPH, de a TV-d nem védőföldel ellátott aljzatba van dugva. Helyesebben az EPH-ba kötés hiányáról tehet, de kishazánkban erre a CATV esetén gyakorlatilag még az új kéglikben is tojnak rá. A T-nek, meg más koax-os szolgáltatóknak nem lennének ügyfeleik, ha ragaszkodnának a helyes EPH ponthoz.

A búgás azért jelentkezik, mert a TV, és a CATV hálózat "védőföldje" közösítésre kerül a BOX és a TV közötti SCART kábelen keresztül. Abban meg olyan kevés a réz, hogy az árnyékolás rászór a hang, és a képtartalomra. Ez a búgásod.

Én a helyedben nem a T-t szidnám, hanem mélyen magamba néznék, és megkérdezném, mi zavar jobban. Búg a hang, vagy nincs rendes EPH a lakásban :)

ide nem jöhet csak úgy be 2015.10.30. 11:08:39

Mondanám, hogy nem hiszem el, de fennállna a veszélye, hogy azt sem hiszem el már, hogy nem hiszem el ezt tényleg már, szóval könnyen önhitelrontásba torkollhatna a dolog. Karácsony ünnepén Hilda a posztdiverzitás tudományát taglaló kiadványokat fog kapni. Injekcióstűvel, agyba injektálva direktmódban.
@AtiSnatch: s hogy meglegyen a szinergia.
@Vadászok Őrangyala: kábel jobb.
Shit Top Boxi.

Antalbaba 2015.10.30. 11:10:37

@atpijkamo: jaj, dehogynem!!! Hát a múltkor vette egymillió helyett csak 650.000-ért a buszkiránduláson, mert azt mondták róla, hogy... (lehet jó nagy marhaságokat behelyettesíteni). Azután otthon csak a csipketerítő állt rajta, most meg kitörne a mami az információs földútra;-)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 11:15:09

@Antalbaba: "információs földútra"

:)) Sírok.

hobbitroll 2015.10.30. 13:18:42

@Vadászok Őrangyala: annak má' annyi ... szőkekapitány elintézte ... vagy őt intézték el? Mind1. Tányéros tv-t nézni amúgy is ősi román szokás :P

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.30. 14:23:35

"Nem állhatok el a vásárlástól akkor sem, ha félretájékoztattak!"
Na ez már fotosop! Fogyvéd legyalulná a dolgot!

Ráadásul Scarton sem búghatna a hang, tehát a cucc rossz. T kapja be!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.30. 14:26:26

@CsakLajosAz: A hiba az, hogy a T eladott egy bxot, amin nincs HDMI, miközben azt mondta, hogy van. Szerintem a postoló sem akarna Scarton TV-zni.

Szerintem simán csak arra játszott a T, hogy előbb-utóbb úgyis megunja illetve az ügyintézők szartak bele, mert nekik csak macera ilyet intézni, fizetés az új előfzetőkért jár.

lcsaszar 2015.10.30. 14:55:35

@CsakLajosAz: Ne haragudj, de tévedsz. Sem a TV, sem a "boksz" nem védőföldeléses. Mind a két készülék kettős szigetelésű, nincs is a hálózati csatlakozójukon védőföldelés. Ezért földhurok sem keletkezhet.
Nem árt azonban tudni, hogy többféle SCART norma és többféle SCART kábel létezik, ezeket néha nem könnyű összhangba hozni (pl. az én TV-met nekem kellett beállítani CVBS-ről RGB-re, különben pocsék a kép).
Gondolom, végül egy HDMI-s "boksz"-szal megoldódott az ügy.

CsakLajosAz 2015.10.30. 14:56:58

@ColT: Posternek teljesen mindegy képminőségből, min nézi, mert a box nem tud full HD-t.. De a humax dobozán is szerepel, hogy Scart-os, sőt,kábel is jár hozzá. Teszem hozzá, a kis humax sz@rnak meglepően jó képe van, és akkora, mint 2 gyufásdoboz egymás mellett. A scart csati a seggén az, ami a fizikai méretét korlátozza :) Elféne a kábelben a csati házában is.

Ja, HDMI-n nem búgna a hang, hanem szét is esne a kép, ha egyáltalán a TV meg a box egymásra találna ilyen mértékű földelési problémánál.

Ettől független a T hibázott, hogy HDMI-re adta, de a box nem rossz. A Poster kéglie nem szabványnak megfelelő.

T összes külsős pontja egy kalap kutyagumit sem ér. Telefonon kell velük ügyet intézni. Az még rögzített is :)

CsakLajosAz 2015.10.30. 14:59:07

@lcsaszar: Nyuszika! Olvass utána miről írtam, és Te miről.

Segítségképp: A TV védőföldje nem azonos potenciálon van a bejövő CATV árnyékolásával. A potenciál kiegyenlítődés EPH hiányában a scart kábel árnyékolásán történik. Ez okozza a zavarjelet, ami a búgás.

Nem vitatkozom, ez így van. pont.

lcsaszar 2015.10.30. 15:04:05

@CsakLajosAz: A TV-nek nincs védőföldje. Pont.

CID. 2015.10.30. 15:10:04

@CsakLajosAz: Ha leírnád úgy, hogy feltételezed, aki olvassa, nem mindenképpen távközlési üzemmérnök, esetleg kábelszerelő, lehet többen értenék. Én spec., meg is köszönném!

CsakLajosAz 2015.10.30. 15:10:48

@lcsaszar: Igen, igazad van :) A Föld meg lapos. Akkor mássz már egy LCD, vagy plasma mögé, ami nem külső tápos, és nézd már meg mit dugsz oda.(Nem, nem az Orion Viking, meg az Infracolor 2000-re gondolok :) BINGÓ! Fotel fizikus út! ilyet:

www.parts-express.com/Data/Default/Images/Catalog/Original/110-110_HR_0.jpg

nem fogod elhinni, mi a középső pont rajta...

Ha viszont arra gondosz, ha muskátlit teszel a tetejére, annak a földje nem védi meg, akkor igazad van.

CID. 2015.10.30. 15:16:09

@CsakLajosAz: Bemásztam, nem ilyet; )

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 15:22:33

@CsakLajosAz: "ha muskátlit teszel a tetejére, annak a földje nem védi meg"

:))

CsakLajosAz 2015.10.30. 15:23:38

@CID.: Megpróbáltam :)

Akkor máshogy.

A jelenlegi szabvány előírja, hogy minden épületben kötelező kialakítani egy EPH pontot. Ennek a lényege, konyhanyelven, hogy a házban minden, ami vas, vagy rázhat, vagy föld alá van temetve az egy pontenciálon legyen. Ne fordulhasson elő, hogy egyik kezeddel fogod a PC-d vasdobozát, a másikkal meg a radiátorcsövet, és akkorát csapjon rajtad, hogy ottmaradsz. Az EPH pont kiépítésének helye az áramszolgáltató átadási pontja, ahol a helyi földelőszonda található, és a föld-nulla közösítés is készül. Magyarül: régen a villanyóra tövében, most meg a kerítésnél, mert oda köll tenni a vekkert. Ide kell bekötni mindent, ami vas. A gázcsövet, a vízvezetéket, a fűtéscsövet, az ereszcsatornát, a túlfeszvédelmet, a fürdőkád földpontját, meg a CATV koax árnyékolását is. Ezt nem teszik meg, csak nagyon kevesen.

Ennek hiányában az történik, hogy a nagy "T" hálózat rendelkezik egy földelési ponttal Az meg van csinálva rendesen, abban biztos lehetsz. De a poster TV-je, és háza relatíve mesze van. Emiatt sajnos a "T" védőföldje és a Poster védőföldje (ha van egyáltalán...) nem egy potenciálon van. Amíg be volt dugva a TV-be a koax, addig a CATV védöföldje a TV koax aljazán került "egyenpotenciálra". Azon is volt brumm, de mivel az jellemzően 50HZ, vagy a kapcsolóüzemű tápok miatt max 100kHz, emiatt nem hallotta, és a kutyát nem zavarta.

Most, hogy bedugott egy védőföldel nem rendelkező boxot, amit a T adott, emiatt a TV és a CATV kábele nem azonos potenciálon van. A kiegyenlítést a TV és a box közötti Scart kábel végzi el, annak is az árnyékoló harisnyája. Az meg vékony sajnos, plusz még nem is erre van kitalálva. Emiatt rászór a zaj a hangra, és a képre.

Lehet cifrázni, de a lényeg konyhanyelven ez. Szakmailag bele lehet kötni, de ha meg úgy írom, jönnek a fotelfizikusok (lcsaszar), és úgy sem értik meg. Ezek meg csak szívjanak, és szidják a T-t, de attól még nem fog TV-t nézni :)

CID. 2015.10.30. 15:37:30

@CsakLajosAz: Köszi, szinte kezdem érteni. Megjegyzem, a konverter használatijában, az ábra szerint a koaxot is bele kell dugni a TV-be, a hozzá adott koax elosztón keresztül.

Rejtélyes 2015.10.30. 15:38:04

@CsakLajosAz : En sose szereltem TV-t, aramot, (szamitogepeket annal inkabb) de mar az elsot megertettem :) Ennel jobban nem kell elmagyarazni. Ha valakit nem zavar, hogy pont emiatt akar agyon is csaphatja az aram, akkor IJB :)

CsakLajosAz 2015.10.30. 15:43:53

@CID.: Kerülő megoldásként. Csak általában abban is kevés a réz. Akkor már inkább egy vastag rézdróttal a TV fémrésze, és a box előtti antenna kábel közé.

A 100% megoldás az EPH-ba kötés, vagy a galvanikus leválasztás (ez mondjuk 99,9%)

Még egyszer. A búgás oka nem a koax hiánya. A koaxos bedugásnál is van búgás jelensége, csak azt nem hallod, mert a TV csatornák sokkal magasabb frekin kezdődnek, feltranszponálva, modulációval ellátva.. A Scart esetben azért hallod, és látod, mert a scarton alapsávi videojel van, és alapsávi hang. 20-20kHz, a brumm meg 50Hz-n*10kHz közötti. Ezt hallja a poster.

CID. 2015.10.30. 16:04:16

@atpijkamo: Csak utánad;)

@CsakLajosAz: Én spec. panelban lakok, földelt aljzat legközelebb a fürdőszobában van, a fogaimban meg több a fém, mint a tévémben:)
Mindenesetre igazad lehet, vehet a posztoló bárhonnan konvertert, esélyes, hogy szarul működik.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 16:14:50

@CID.: Idegesító vagy. Lajos elmondta, nem érted, nem az ő hibája. (Én is csak a felét értem, pedig nagyon okos vagyok.)

Egysimaegyfordított 2015.10.30. 16:19:31

. "Az EPH pont kiépítésének helye az áramszolgáltató átadási pontja, ahol a helyi földelőszonda található, és a föld-nulla közösítés is készül. Magyarül: régen a villanyóra tövében, most meg a kerítésnél, mert oda köll tenni a vekkert. Ide kell bekötni mindent, ami vas. A gázcsövet, a vízvezetéket, a fűtéscsövet, az ereszcsatornát, a túlfeszvédelmet, a fürdőkád földpontját, meg a CATV koax árnyékolását "

Vki ezt forditcsa már le legyenkedves. Földelőszonda? What? Föld-nulla közösítés? What? Vekker? What?

CID. 2015.10.30. 16:31:32

@Egysimaegyfordított: Levernek egy nagy vascsövet a födbe. Na de egy akril kádat, hogy a picsába kötnek hozzá?

CsakLajosAz 2015.10.30. 16:32:56

@Egysimaegyfordított: Haggggyuk...

Ha ráz a TV, vagy búg a hang, akkor hívj villanyászt, és mond, hogy csináljon szabványos EPH-t. Fizetsz sokat, és jó lesz.

CsakLajosAz 2015.10.30. 16:35:13

@CID.: Van hozzá idom. A szifon és az elmenő közé kell betenni. Rajta egy fém csavarral.

De igazad van egyébként, az akrilt nem "szokták.." de nem azért, mert nem kell, hanem mert macera. Én EPH-ba tettem, de ez az én bajom :)

CID. 2015.10.30. 16:52:19

@CsakLajosAz: Basszus, megnéztem a fürdőszobában a vas kádat, és tényleg lóg ki belőle egy kábel ami a vízvezetékhez van kötve:)
Behalok.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 17:06:27

@CID.: Pont nem halsz bele, mert földelve van.

Még egy fi relé segíthet. (A villanyszerelőd érteni fogja.)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.30. 17:07:58

@CID.: "Levernek egy nagy vascsövet a födbe."

Fém lapot, hogy legyen nekije felülete.

hobbitroll 2015.10.30. 17:39:26

@CID.: ettől nem, de próbáld ki, mi lesz ha elvágod?
.
.
.
CID? ... CID jól vagy? vlaki hí'jon mentőt! :P

vizsla_barat 2015.10.30. 17:55:56

@CID.: wireless es priceless, dude!

Aureliano Buendía 2015.10.30. 17:58:06

szerencsére ez a hétvége sem múlik el távközlési céges poszt nélkül

Ennyire jól dolgozunk, és már senki nem megy orinzsvéjsszel?

vizsla_barat 2015.10.30. 17:58:06

@atpijkamo: a kiskertunkben a nagy alfoldon nekunk kellett a villanyoszlop melle lekalapalni valami 5 meteres rudat. Nem tudom hogy agyagos vagy koves talajban ez hogy ment volna. Fejlettebb videken biztos van ilyen szolgaltatas hogy foldeles-furo es -telepito.

Aureliano Buendía 2015.10.30. 18:06:56

@AtiSnatch: és én ezt már mióta írom egyfolytában. Keress csak vissza a korábbi tés posztokra:)

Aureliano Buendía 2015.10.30. 18:15:18

@posztoló: szerződj át a vodefone-hoz, róluk nem szokott poszt megjelenni, biztos azért, mert ők jól csinálják:)

Köpe Bálint 2015.10.30. 19:28:50

Az ide-oda rohangálás arra emlékeztet, amikor az ipari tanulót elküldik a nikkelezett szemmértékmérőért a raktárba. Aztán a beavatott és/vagy gyorsan kapcsoló melósok körbe irányítják az összes műhelybe, hogy épp most vitték oda. Szerintem az egész "Tré" pont és partnerszolga azon röhögött, hogy 9000 Ft-ért kétszer körbeutazta a földet. Az ilyenre mondta anyukám: a csigát lekísérné Szegedre 20 Ft-ért. :)

Dikusz 2015.10.30. 20:26:42

@Antalbaba: a bejegyzésedben a "nehezen mozgó"-n (bár hegynek fel tényleg nehezen mozgok) kívül minden stimmel rám. Azért próbálj belegondolni, mert december 24-én lejár a 2 éves T-home hűségidőm, arra magam is kíváncsi vagyok, hogy fogom végigjátszani:)
@atpijkamo: nincs is Full HD tévém, buszos kirándulásra nem járok, horgolni nem nagyon tudok, a mostani tévénkre egyébként is csak függőlegesen fér fel a terítő:)
Ma voltam túrázni a Mátrába, jártam földúton, ami csak annyiban volt információs, hogy láttam az útról a falut, ahol véget ért a túra. Ja tényleg, muskátlim sincs. :D

CID. 2015.10.31. 08:49:05

@Dikusz: Azért ugye, púpos hátú, fekete macskád az van?:D

@atpijkamo: Nem szoktam a kádban hajat szárítani;)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.31. 08:51:47

@CID.: Akkor táskarádióból hallgatsz zenét. Vagy az állólámpa fordul bele a kádba. Vagy életed értelme dobja bele a hajszárítót, mert becsmérelted a főztjét. Mittomén.

Dikusz 2015.10.31. 10:08:59

@CID.: nincsen púpos fekete macskám, meg seprűm sincs, különben azzal repültem volna fel tegnap a hegyre. Lehet szerzek egyet, novemberben úgyis megyek Szegedre, majd átrepülök a város felett, és integetek. Nekem is a fogamban van több fém, és nem az orrom vas. :D)))

Most olvastam, tegnap elkerülte a figyelmemet, amit írtatok páran a villanyászos dolgokról, azóta is azon röhögök:)))

CID. 2015.10.31. 11:40:34

@Dikusz: Remélem valami jó kis disznótorra jössz, nem fogorvoshoz:)

@atpijkamo: táskarádió :DDDDDDD

Bebaszna, mármint ha az asszony főzne, max. mosogatni és takarítani engedem a konyhába ;)

Dikusz 2015.10.31. 13:23:11

@CID.: lehet az is lesz, vagy sárkánylecsó, halászlé. Életemben nem ettem olyan finom halpaprikást mint náluk. Voltam már lenn többször a halászléfőző versenyen is. Ami pedig a lényeg biztos várnak jóféle pálesszal is.:D

CID. 2015.10.31. 14:28:40

@Dikusz: Na majd jól megfigyelem, a gyálára vezető egyetlen utat :D
Talán csak nem a Borostyán Birtokara mész?

Dikusz 2015.10.31. 15:03:58

@CID.: nem, hanem a túloldalra. :)

gabors 2015.10.31. 17:02:25

@atpijkamo: "Még egy fi relé segíthet. (A villanyszerelőd érteni fogja.)
"

Ez nem kotelezo (meg) MO-o-on ?? ... nem tudom kerdezem itt szabvany alapjan minden aljzat ami 1 m-re (kb) van barmi "vizes" dologtol annak kotelezoen GFCI (Ground Fault Circuit Interrupter)-nak kell lennie. vagyis a furdoszobaban konyhaban muszaly !!! Es ezt ellenorzik is (persze csak akkor ha epitesi engedellyel epit/felujit az embi ha csak okosba akkor nem). Ha van rendes foldeles (nem csak ket egyszinu kabel mert ilyet is lattam) akkor nem nagy ugy kicserelni ilyenre...

peter3374 2015.10.31. 17:15:20

@gabors: Kötelező, de egy ezer éve épült épületnél nem

CID. 2015.10.31. 18:36:56

@Dikusz: Túloldalra? Na most megfogtál, fingom nincs, mi van a Borostyán Birtok túloldalán. Azért, ha igazán jó halászlevet akarsz enni, Kiskőrösi vagy a Jobb Mint Otthon, Szegedi Filézett Vegyes :)

CID. 2015.10.31. 18:40:17

@gabors: Miért lenne kötelező, csak a hülye amerikaiak locsolják, muskátli helyett a konektort.

Dikusz 2015.10.31. 21:57:44

@CID.: elnézést, félreérthetően írtam. A határ túloldalára gondoltam, talán így pontosabb: a vajdasági Gyálán.
Ha jól emlékszem a Kiskőrössy-ben voltunk halászlét enni, de a barátaim is nagyon finoman készítik. Budapesten a Duna pesti oldalán a Szegedi Halászcsárdában is elsőosztályúan főzik. Idén júliusban voltunk Békéscsabán, közvetlenül a strand melletti étteremben (nem emlékszem a nevére), ettem az utóbbi évek legjobb halászlevét.
Töredelmesen be kell vallanom, hogy nekem sincs - próbálom finomabban írni - selyemsuttyom sem, hogy mi van a Borostyán Birtok túloldalán:)))

gabors 2015.11.01. 15:37:47

@peter3374: KB itt is igy van nekem sem kellett "megcsinalni" azutan hogy megvettuk a hazat, addig mig nem volt a felujitas (hurrikan), de mikor erre sor kerult mar csak az uj szabvany alapjan lehet barmit is vagyis ki kellett cserelni az osszes aljzatot (mert nem volt vedofold sehol !!!) es konyha furdoszoba mosokonyha GFCI-t kellett tenni ... de ez egyebkent jo mert sokkal biztonsagosabb

gabors 2015.11.01. 15:39:34

@CID.: hat kb pont azert kotelezo mint a biztonsagi ov ... mert nem csak a hulyek mennek neki a falnak ... de mint latjuk ez Mo-onn is kotelezo (legalabbis az ujjonan epitett hazak/lakasok eseteben)

CID. 2015.11.01. 15:51:21

@Dikusz: Értem, Szegednek is van egy része, régen önálló település volt, Gyálarét a neve, azt hittem ott laknak az ismerőseid, ha már Szegedre jössz.

@gabors: Fingom nincs kötelező e, mindenesetre én megoldom, nem nyúlok a konektorba, ha meg azt akarom megnézni, van e a vezetékben áram, mindig az ujjam külső felével érek hozzá ;)

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.01. 16:27:25

@CsakLajosAz: Te láttál már boltban olyan fém közdarabot? Én még nem, illetve egyszer képen, de nem volt kapható
Amúgy azt EU baromságnak tartom, még ha a csatorna lerakódások és a víz vezeti is az áramot

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.01. 16:32:44

@gabors: Gondolom földelést is ki kellett alakitani, mert anélkül a GFCI, leánykori nevén FI vagy ÉV relé, szart sem ér

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.01. 16:39:12

@gabors: Új telepités6szerelésnél köteleő itt is és egy lakás teljes villany felújitása is annak számit + gőzkabin, masszázskabin esetén is kötelező
Ez utóbbit persze senki nem ellenőrzi, de a vill.szerelőn szárad ha gond van.

nickM 2015.11.02. 00:47:30

@horex: Ha van számla és marad aki behajtja. ( :( )
@CID.: Akkor - eddig még - nattyon szerencsés vattyol és igazi túlélő(!), egy élmény amikor az újonnan beszerzett mosógép dobja ráz (és ebből jössz rá arra, hogy az előző azért lángolt békésen, mert a földelésen is jött a fázis, cserébe legalább ÁNTIKK vezetékekkel rendelkezel, a kihívott szerelő meg mivel "márminkeztcsakígyszoktuk" földeli a vellanyt... a gázvezetékre.)

gabors 2015.11.02. 02:20:35

@horex: csak kicsit ertek ehhez ... de valami femize van ott ahol az ora talalkozik a bejovo tyukbelekkel ... szoval azt hiszem az megvan csinalva rendesen ...

de mint minden ha a villanyszerelo atbaszott es a varosi ellenor is akkor nem tudom mit lehet csinalni ... van valami egyszeru modszer ezt ellenorizni ???

GFCI test gomb mukodik de gondolom ez nem igazan donto !! elore is koszi

melaena 2015.11.02. 14:05:28

Olyan jo ,hogy amikor nem csak a penzt vesszuk el az ugyfeltol,hanem valamit csinalni is kellene,akkor "jaj,mi csak T partner vagyunk,menj t-pontba"
Aztan elmesz a T-pontba es a kedves,csinos holgy az elso technikai kerdesednel lefagy.
Onnan hova lehet meg tovabb menni?
Kinek kellett volna megmondani az ugyfelnek ,hogy plazmara nem kotunk scarttal belterit,mert szar lesz a kep ?

melaena 2015.11.02. 16:43:08

Marmint ha nem lenne hibas,akkor sem tudna megfelelo minosegu kepet biztositani.

Persze a fo kerdes az, hogy milyen digitalis atallas tortent a t-nel ?
A foldi analog sugarzast 2 eve szuntettek meg,de az ingyenes volt,a T-tol fuggetlen.
süti beállítások módosítása