Tékozló Homár

Közel negyedmilliót bukott a Budapest Bank nem eléggé elszánt ügyfele

2015.12.21. 15:24 | Homár Hilda | 63 komment

budapest-bank-logo.jpg

Tanulságos történet, melyből ismét kiderül, hogy néha muszáj elszántan ügyet intézni, végeláthatatlanul telefonálgatni, felülvizsgálatot kérni, pecsétes papírt követelni, aztán azt jól megőrizni a örökkévalóságnak. Más tartozását kifizetni viszont nagyon nem kéne, pláne százezres nagyságrendben. Az nem teljesen világos például, hogy olvasónk miért nem ment vissza a kályhához, vagyis a bank eredeti, elhibázott felszólításához, annak meg kell lennie a Budapest Bank adattárában.

Kedves Homár,

2006-ban a Fóti (akkor még) Cora áruházban vásároltam egy hűtőszekrényt áruhitelre, melyhez a hitelt adó (Budapest Bank)tól kaptam egy hitelkártyát is.

Másfél évvel később a törlesztő részletek kifizetése után rögtön bementem a Váci úton található (azóta már megszűnt és a Tesco elé költözött) Budapest Bank fiókba, hogy megszűntessem az áruhitel mellé kapott hitelkártyámat. Kifizettem a hitelkártya hátralékát és kértem annak megszűntetését.

Egy évvel később kaptam egy fizetési felszólítást, hogy 74 ezer FT-os tartozásom van a Bank felé. Bemenetem ismét az akkori Budapest Bank fiókba, ahol kiderült, hogy egy másik ember tartozását kérik rajtam számon, akit ugyanúgy hívnak, mint engem, csak ő mosógépet vásárolt. 

A nevünkön kívül semmi más sem egyezett, én újpesti lakos voltam, ő pedig csepeli, tíz évvel idősebb és az anyja neve is természetesen más volt. Mégis a tartozását valahogy hozzám könyvelték. Az ügyintéző hölgy elismerte a Bank hibáját és értetlenül fogadta a helyzetet. Kértem, hogy adjon egy igazolást arról, hogy nekem nincs tartozásom. Azonban a kollégájával történő hosszas egyeztetés után azt a választ kaptam, hogy ő nem tud intézkedni, írjam le egy A4-es lapra kézzel az esetet és majd központilag kiderítik, hogyan történhetett ez. Ez akkor így is történt, azonnal megírtam a levelet, elvette tőlem és ennyi. Másolatot nem kaptam és válasz sem érkezett.

2010 augusztusában viszont egy behajtó cég alkalmazottja keresett telefonon, hogy a tartozásomat fizessem ki nekik. Elmondtam a telefonban, hogy én egy hűtőszekrényt vásároltam áruhitelre, amit vissza is fizettem és a mosógépet egy velem azonos nevű személy vásárolta, akinek a tartozását hozzám könyvelték. Az ügyintézőnő a telefonban annyit mondott, hogy ő nem lát se mosógépet, se hűtőszekrényt csak azt, hogy tartozásom van és a személyes adatok amik nála szerepelnek a behajtó cég rendszerében egyeznek azzal, amit tőlem kérdezett.  (Név, cím, szül.hely/idő, anyja neve)

Azt javasolta, hogy írjak egy panaszlevelet a Budapest Banknak. Megírtam rögtön és jeleztem, hogy korábban már írtam egy levelet a bankfiókban, amire nem kaptam választ. Hát erre sem jött válasz sosem.

Majd szinte napra pontosan 4 évvel később, 2014 augusztusában egy ügyvédi irodától kaptam egy fizetési felszólítást. Nekik is leírtam mindent, sőt ekkor ismét személyesen mentem be a Budapest Bankba, ami már az új épületbe költözött a Váci úton és ott is írtam egy panaszlevelet.

Ezekre már érkezett válasz, ami azt tartalmazta, hogy én a hitelkártyám tartozását nem fizettem vissza és ezúttal ezt az összeget kérik kamatokkal együtt. Mivel nem volt már meg a kb. 7 évvel ezelőtti befizetést igazoló lapom, ezért elfogadtam az ügyvéd ajánlatát, aki "csak" két év kamatával kérte tőlem azt az összeget, amit én már az áruhiteles csekkek lejáratakor rögtön befizettem a bankfiókban személyesen. Nem reagáltak egyáltalán az általam említett személycserére, nem néztek utána, hogy a tőlem kért hitelkártya tartozás összege nem jelentkezett-e véletlenül a velem azonos nevű csepeli lakos bankszámláján, aki mosógépet vásárolt áruhitelre.

Mai fejjel tisztában vagyok azzal, hogy a legelején nem lett volna szabad hagynom, hogy ne válaszoljanak és nekem kellett volna jobban utána járnom ennek a hibának, de naiv fejjel nem gondoltam volna, hogy ilyen eset előfordulhat és így járhatok.

Közel negyedmilliót vesztettem, nem kevés pénz, de ennyi erővel milliókat is követelhettek volna rajtam vagy bárkin. Nem szándékozom elégtételt venni, csak felhívni a figyelmet, hogy ez megtörtént és nyoma legyen, mert mással is megtörténhet bármikor!

Üdv:

Geri

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifjú vénszivar 2015.12.21. 15:34:30

Talán, HA savlekötőt szed, akkor nem bukik....

Különben nagyon sajnálom!

a bankot!!!

sáros_tehén 2015.12.21. 15:34:44

ÉN eddig bármikor visszafizettem egy hitelt (kocsi, tv) Mindig kaptam a végén egy papírt, hogy nincs tartozásom, és a bank nem követel semmit. Ezt az egy papírt elrakom, és nincs semmi gond.

Azért én 250k-ért tuti jobban harcoltam volna.

ifjú vénszivar 2015.12.21. 15:42:22

aquánál írtam, hogy bármilyen ügynél nagyon sokat számít a határozott fellépés! nem hümmögni, nyafogni, maszatolni......, ja HA van miből:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.21. 15:46:21

Akkor ez egy boldog/naivügyfél post? :D

Ez basszus mekkora... Bíróság még kártérítést is adott volna, ha ügyes vagy.

gabors 2015.12.21. 15:55:10

valami nem kosher ebben a posztoban .....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.21. 15:55:41

@sarostehen_: Meg mondjuk ha a nevén kívül semmi nem stimmel, akkor milyen jogon követel a behajtócég bármit? :D Nem kell még igazolás sem, bizonyítsák be, hogy ő tartozik...

ifjú vénszivar 2015.12.21. 15:57:35

KUSS!
Na meg jött a külhoni zsidó is.

Darth100 2015.12.21. 16:08:40

@sarostehen_: Mondjuk itt nem az aruhitellel volt probléma, hanem a hozzá tartozó hitelkártyával, aminek a befizetését máshova könyvelték, ha jól értem?! vagy a másik tartozását írták ő hozzá vagy mi. Kicsit zavaros az egész. Amúgy, ha megszüntette a hitelkártyát az első alkalommal, akkor mit akarnak behajtani?? A megszűnésről állítanak ki papírt, elveszik és megsemmisítik a kártyát. Valami nagyon nem kerek ebben a történetben.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.21. 16:29:58

Nekem az ügyvédúrénál jobb ajánlatom van: ha kifiztsz negyedmilliót, csak 1 év kamatát számítom fel.

Antalbaba 2015.12.21. 16:56:26

NINCS negyedmillióm (pláne a semmire). Ha lenne, akkor nem hitelre vennék vmit százezerért, pláne nem megspékelve egy retvás hitelkártyával. De ha már ennyire élhetetlen vagyok, akkor akár 10 évig üldögélek minden papíron - úgysem kérnek enni:-(

gabors 2015.12.21. 18:31:00

@ColT: abban is meg a posztban :-)

de tudom, a hulyeseg bir fokozodni hatartalanul

Beerhead 2015.12.21. 19:42:10

Nagyon sajnálom a posztolót, de nem tudja valaki az adatait? Ráterhelnék én is egy kisebb összeget.

Aureliano Buendía 2015.12.21. 20:12:35

vadász-vadász tipikus esete

sajnálom a posztolót, ha tényleg így történt, de a pénzügyi élet tényleg nem neki való

Aureliano Buendía 2015.12.21. 20:14:54

@ColT: már, ha valóban így történt az eset. Nekem egy kicsit olyan, mintha ez a cikk egy olvasói levél lenne a Szabad Földben.
Fura, na.

Az egy dolog, hogy nincs meg neki a hitel lezárásáról a papír (azt meg hogy???), de, hogy képes más hitelét kifizetni. Baszki. Elég fura.

Aureliano Buendía 2015.12.21. 20:16:52

@Beerhead: ez már nekem is eszembe jutott. Ha kovács Lászlónak hívják, akkor kb. a fél ország hitelét ki tudná fizetni:D

lcsaszar 2015.12.21. 20:39:52

Vajon mivel fenyegette meg az ügyvéd, hogy ijedtében negyedmillát perkált ki?

megamenn 2015.12.21. 20:54:32

"A világegyetem nem tágul..."
joska61

Bámulatos...már tudom, miben különbözik a világegyetem a pinától :-)
Elnézést.

herk 2015.12.21. 21:19:52

"Mai fejjel tisztában vagyok azzal, hogy a legelején nem lett volna szabad hagynom, hogy ne válaszoljanak és nekem kellett volna jobban utána járnom ennek a hibának, de naiv fejjel nem gondoltam volna, hogy ilyen eset előfordulhat és így járhatok"

Holnapi fejjel meg rájössz a valóságra, hogy ha ők akarnak tőled pénzt, akkor nekik kell bizonyitaniuk az állitásukat. Ők szaladjanak a biróságra ha akarnak valamit, ne te. Persze azért legyél résen és minden ajánlott levelet vegyél át.

Holnaputáni fejjel meg rájössz, hogy még most sincs minden veszve. Kérd vissza a pénzed, mondd, hogy tévedés áldozata vagy, mire ők ezt megtagadjál, te pedig sétálj el egy ügyvédhez, aki 100 ropiért visszaszerzi a 250 ezred, igy csak 100 ropit vesztel.
Aztán jöhet egy kis kártéritési per, és lehet, hogy plusszosba szállsz ki.

ifjú vénszivar 2015.12.21. 21:24:45

@herk: A Bp.-i olimpia évében....., talán:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.21. 22:22:03

@gabors: Igen

@Aureliano Buendía: Hát komoj szakmay blog, releválással meg hülyé... sajnálom a postolót

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.21. 22:24:22

@ColT: Ja nem, a kommentelőket sajnálom. Végülis itt vagyunk nekik mi.

Dikusz 2015.12.21. 23:48:10

Jó drága tanulópénzt fizetett a posztoló. Nehéz megérteni, hogy kerülhetett ilyen helyzetbe. Bizonyos ideig minden bizonylatot meg kell őrizni, pár év után lehet selejtezni őket. Egy biztos szerintem: a hitelkártya megszűnését igazoló papírt nem szabad kidobni.

Szörnyű felfedezést tettem: néhány blogot olvasva találkoztam egy olyan hozzászólóval ("helyesírást ellenőrző"), aki azt kifogásolja a kommentelőknél, hogy hova teszik a vesszőt, és hogy a mondatot nagy betűvel kezdjük. Várható talán, hogy itt is megjelenik.:(

ifjú vénszivar 2015.12.22. 04:29:06

NA, nyomoroncok! Kis időre búcsúzom. Kicsit megnézem a "tökéletes oldalt".....

Addig is legyetek szemetek, kukacoskodóak, antiszociálisak, mint szoktatok. No meg azt kívánom az itteni gyülekezetnek, hogy az ünnepek alatt IS,itt a helga szösszeneteit olvasva folyón ki a szemetek. :):D

Na, jó! Kellemes magömlést, nemektől függetlenül egyeseknek orgazmust, is :) meg talán jövőre ugyan itt. ákos után szabadon, "kis időre visszavonulok". BUÉK. JA s nyasss gem!

LÉPEM!

Dikusz 2015.12.22. 06:19:12

@atpijkamo: Igenis. Kérek engedélyt reszketni!

Rosszindulatú Vászka 2015.12.22. 07:47:21

Geri!

Lógsz nekem egy százassal, ha ma fizetsz nekem kettőt, holnap nem kérek hármat. Tehát kezelési költséggel és fájdalomdíjjal együtt kapok négyet. Most!

Dikusz 2015.12.22. 08:11:16

@atpijkamo: Kérlek, ha megtennéd mondd el nekem, hogy mit írtam rosszul? Próbáltam arra utalni, hogy egy olyan hozzászóló írogat újra, aki több blogon és fórumon olyanba kötött bele: vesszőt szóköz kihagyása után írunk le. Ezen a blogon is hozzászólt.
Sosem állítottam, hogy hibátlan a helyesírásom, csak borzasztóan tud idegesíteni amikor valaki hibásan javít (ő ezt tette). Nem gondoltam, hogy ez a megjegyzésem helytelen. Ha az, akkor elnézést kell kérnem tőled.

fillérbaszó vadász 2015.12.22. 08:38:46

@Aureliano Buendía: Csak a halál biztos, meg Kovács László EU-biztos!

milyennőazilyen 2015.12.22. 08:40:32

@Dikusz: minnyá jön Józsi a migráns köcsög, oszt megaszondja neked :)

relevancia: összegyűjtöm a pénzt, oszt megveszem a cuccot

metal · http://electric.blog.hu 2015.12.22. 09:23:03

Csak én nem hiszem el, hogy valaki nem tartozik a banknak, de fizet?

Leone_510 2015.12.22. 09:57:46

@Dikusz: talán semmit, de itt atpijkamo is moderátor, már ami a hejesírást illeti :)

Manyecska 2015.12.22. 10:06:27

@atpijkamo: Én bezzeg dolgozom...festik a foJosót szuper:(

Dikusz 2015.12.22. 10:14:12

@Leone_510: pedig nem a helyesírást kifogásoltam, hanem egy régi hozzászóló újra felbukkanására szörnyülködtem, aki itt is többeket kiakasztott. Az idézőjelbe tett "Helyesírás ellenőrző" az új nick-neve lehet. Nem tudom jobban körülírni: nincs tényem.

Dikusz 2015.12.22. 10:15:22

@Manyecska: hirtelen azt olvastam: "Jófosót" :)

Manyecska 2015.12.22. 10:19:31

@Dikusz: jó lehet ma már ketten füttyentettek utánam :P a kis négynyolcados cicanaci :P

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.22. 10:32:04

A Homár mennyit bukott? Elég sokat ahogy elnézem.

@Leone_510: Van mit moderálni, az a baj...
Meg helyesírás? Az emberek fele egy értelmes mondat ír nem tud ni.

Dikusz 2015.12.22. 11:45:46

@sugargiraffusplumps.: őrá gondoltam, megpróbáltam nem nevesítve körülírni a tevékenységét, semmi egyéb szándékom nem volt vele.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.22. 12:25:31

@Dikusz: "vesszőt szóköz kihagyása után írunk le."

Csak egy ilyen állat van, a Lencsés Nempityu. Nem áll a védelmem alatt, ütheted.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.22. 14:38:19

@Manyecska: Én meg a konyhát festem. Egy kicsit javítani kellett, aztán leesett a régi festék nagy darabokban, akkor már levertük az egészet, gelettelni kellett, aztán ha mát ez a fal, akkor az oldalfalak, akkor meg már az egész. Montam, itt ájjunk meg, az egész uccát már csak nem festem ki...

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.22. 14:40:04

@sugargiraffusplumps.: Tudod kinek a micsodája! Engem csak a Majmászhoz mérhecc.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.12.22. 14:41:55

@atpijkamo: hát papi, sajnálom, de saját magad álltál be a lencséspista csapatába :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.22. 14:57:00

@sugargiraffusplumps.: Annak a futóbolondnak nincs is csapata. Ha lenne, rögtön megmondanák neki az óóóóriási tévedését. Azonnal öngyi is lenne, Egyész életében félreértette a helyesírást...

A Majmásszal bármikor vállalok véd- és dacszövetséget. Majmász lehetne a grammarnáci Grammarhitler. Én meg Grammarhess. Téged meg koncentrálótáborba zárnánk.

Aureliano Buendía 2015.12.22. 17:39:46

@ColT: én is sajnálom őt, de egy kiló kenyérnél többre való pénzt nem bíznék rá.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.12.22. 17:57:31

@atpijkamo: dehogynem. a csapat felállása: majmász, atpij és lencséspista :) néha felbukkan pár kíbic is de ők általában gyorsan észreveszik, hogy marhaságot csináltak, belőletek ez az attribútum (a te kedvedért kerestem ki a szórárból :P) sajnos hiányzik.

Dugovics Tifusz 2015.12.22. 19:05:59

Drukkolok a banknak!

A banknak drukkolok!

Burgermeister 2015.12.22. 20:56:17

Világhülyéje....tajgetosz pozitiv!!!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.23. 01:38:19

@sugargiraffusplumps.: Jobb lenne megtanulnod az egész szótárt, akkor ritkábban csinálnál hüjét magadból. Vagy hagyd a fenébe!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.12.23. 08:32:45

@atpijkamo: feszültnek tűnsz ma. igyál egy teát a lencséspistivel, biztosan megnyugszol majd tőle! nincs is jobb terápia mint barátokkal teázgatni és fontos központozási kérdésekről csevegni :D :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.23. 08:35:36

@sugargiraffusplumps.: Kurva feszült vagyok. Senki nem dolgozik, az utak üresek, mindenki a Nagyvásárcsarnokban grasszál, bámészkodik, nem lehet tőéók közlekedni,mindenhol sor van. Eh, utálom a karácsonyt!

Dugovics Tifusz 2015.12.23. 09:02:19

Úgy látom itt egyéni,személyeskedő konfliktusok is akadnak bőven....

Nem kell itt tv-t kiegyenesíteni!

jahaha 2015.12.23. 13:14:07

Vszinu eladta a tartozast a bank fillerekert, a behajtoceg pedig ha 5-bol egyet behajt, mar boven penzenel van. Bedobnak mindent, bloffolnek, kifarasztasra jatszanak. Birosagra ritkan mennek, igyekeznek megallapodni - eleve olyan kinnlevoseget faktoral a bank amit nem, vagy nehezen behajthatonak itel.

jahaha 2015.12.23. 13:36:48

Ja, a lenyeg lemaradt. Ha biztos vagy az igazadban, igenyeld toluk (a faktorcegtol ) levelben a dokumentumokat, ami szerint tartozasod van ( szerzodes masolata, amin a hitelt igenyelted stb., kivonatok ), amig ezt nem kuldik meg, nem kell foglalkozni veluk, bemondasra nem vagy koteles fizetni.

gabors 2015.12.23. 15:43:16

@Dikusz: "Szörnyű felfedezést tettem: néhány blogot olvasva találkoztam egy olyan hozzászólóval ("helyesírást ellenőrző"), aki azt kifogásolja a kommentelőknél, hogy hova teszik a vesszőt, és hogy a mondatot nagy betűvel kezdjük. Várható talán, hogy itt is megjelenik.:( "

vot ma !!! errefele is nem ugrik be a neve valami ede ???

Dikusz 2015.12.23. 18:56:40

@gabors: ahogy sugargiraffusplumps és atpijkamo is írta lencsésnempityu a régi neve. az Origo-ban láttam a kommentjeit "Helyesírás ellenőrző" név alatt. Szerintem ő az.
süti beállítások módosítása