Tékozló Homár

Létezik, hogy a meghirdett ár nem kötelez semmire?

2015.12.29. 09:33 | Homár Hilda | 29 komment

screenshot_2015-12-28_09_41_43.png

Mindig azt javasoljuk, hogy mielőtt pénzt adunk ki valamire, használjuk ki az internet adta nagyszerű lehetőségeket, és még a fotelből szedjünk össze minél több infót a kinézett termékről vagy szolgáltatásról. Néha azonban ez a módszer is a Homárra vezet.

Sziasztok!

Tegnap volt egy olyan esetem, ami mindenképpen a homárra kívánkozik.

Az autóm meglehetősen elhanyagolt mostanában, gondoltam bejelentkezem vele egy autómosóba, ahol kívül-belül kitakarítják, és még egy kárpittisztítás is ráférne. Körülnéztem a neten, találtam is egy helyet, ahol meglehetősen alacsony ár szerepelt a kárpittiszítására (http://southerncarpark.hu/arlista). Nekem a középső oszlop az érdekes, konkrétan 8 ezer forint.

Felhívtam a telefonszámot, hogy szeretnék egy időpontot kérni kárpittiszításra. Megkérdezték milyen autó, milyen színű a kárpit stb, és abban maradtunk, hogy megnézik az autót, és úgy mond rá árat, de látatlanban 15-16 ezer körül lesz... Itt már kezdett gyanús lenni, de gondoltam útbaesik, nézzük.

Odamentem különösebb ránézés nélkül közölte a "szakember", hogy 20 ezer. Mondom jó, de ezért kár volt idejönni, gyakorlatilag meg sem nézte. Egy mindössze fél másodperces belenézés alapján azért kevesen tudnak árat mondani, de a szakember az szakember. Persze kioktatott, hogy ő már több ezer autót megcsinált, szóval neki elég ennyi is ahhoz, hogy árat mondjon.

Amikor szóvá tettem, hogy a honlapon kicsit más ár szerepel, azt mondták, hogy az minimum ár, és ennyiért nem csinálja meg senki. Az előbbire azt válaszoltam, hogy kár, hogy ez nem szerepel ott még apró betűben sem, a másodikra, pedig azt, hogy tudom, azért jöttem ide, mert itt extra olcsó ár van kiírva. Erre köti az ebet a karóhoz, hogy ez mindenhol 20 ezer. Mondom oké, azért jöttem ide, mert itt 8 ezer... A lényeg, hogy nem lettünk örök barátok, és nyilván nem vittem oda az autót. Létezik, hogy a meghirdett ár nem kötelez semmire?

M.

Megkérdeztük fogyasztóvédőinket, hogy látják az esetet.

Kedves M!

- A hatályos jogszabályok alapján az árfeltüntetés akkor jogszerű, ha az a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, és tisztán olvashatóan tünteti fel. Díjként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni. Abban az esetben, ha több tényezőtől is függ a szolgáltatás ellenértéke, a vállalkozásnak nem a ténylegesen fizetendő árról, hanem legalább a szolgáltatás díja kiszámításának módjáról kell a fogyasztót könnyen hozzáférhető módon tájékoztatni.

Esetedben vállalkozás honlapján – erre külön is felhívva a figyelmet - olyan árakat tettek közzé, melyek az ÁFÁ-t nem tartalmazzák. Ez jogsértőnek tekinthető, ami miatt fogyasztóvédelmi hatóság előtt indíthatsz eljárást.

- A jogszerűség mellett azt is vizsgálni kell, hogy a vállalkozás árfeltüntetése alkalmas volt-e megtévesztésre. Az ár ugyanis az áru olyan lényeges jellemzője, alapvető tulajdonsága, amely általában kétségtelenül befolyásolja a fogyasztói döntési folyamatot. Erre tekintettel elvárás, hogy az árinformáció ne legyen valótlan, vagy bármilyen módon ne vezesse félre, vagy ne vezethesse félre a fogyasztót, akkor sem, ha az információ tényszerűen helytálló.

Kifogásoltad, hogy a vállalkozás a kárpittisztításra vonatkozóan a gépjármű áttekintése után jóval magasabb összegű árajánlatot tett, mint ami a honlapon szerepel. A honlapon ugyan ténylegesen egy konkrét ár van feltüntetve az adott szolgáltatásra vonatkozóan, azonban az árak alatt szerepel, hogy az erősen szennyezett autóknál felárat számolnak fel, valamint az ár mellett szereplő gondolatjel is arra utal, hogy az nem egy fix ár, a gépjármű típusa, és szennyezettségének mértéke is befolyásolja. A honlap tehát nem tartalmazza a szerződési feltételeket olyan részletességgel, mely ajánlati kötöttséget eredményezne a vállalkozás részéről. A vállalkozás, így nincs kötve a honlapján szereplő árhoz, az árat befolyásoló tényezők figyelembevételével, elegendő, ha a megrendeléskor meghatározza a pontos árat.

- Az már más kérdés, hogy az árfeltüntetés alkalmas volt arra, hogy a fogyasztói döntésedet befolyásolja. Ebben az esetben ugyanis tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt eljárást indíthatsz a fogyasztóvédelmi hatóság előtt. Persze az kétséges, hogy egy szóban elhangzott árajánlat miatti megtévesztést hogyan tudsz majd bizonyítani. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo26 · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.29. 09:44:59

... és fordulhatsz a Békéltető Testülethez is.

Antalbaba 2015.12.29. 09:46:19

Ha odaviszem a Trabantot és arra 7000-t írnak, akkor ha a disznók közül érkeztem, akkor se legyen több mondjuk 12.000-nél! A két és félszeres /+ÁFA?/ már erősen a vevőcsalogatás kategória, Batz papucsba ültetett sünt nekik, ODA;-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.29. 09:58:20

Végre egy eset ahol nem volt birka a postoló, és kiröhögte a gyökeret.
Nem lehetne több ilyet?

@atpijkamo21: He? Hogyan? Itt?

Rosszindulatú Vászka 2015.12.29. 10:03:01

Teljesen életszerű, hogy a slaggal (amúgy Augiász móda) tisztítható kétűléses Smart kabriót ugyanannyiért tisztíccsák, mint egy plüsskárpitos XC90-t. Vajon biciglit vállalnak-e?

Poszter meg nyugoggyon le, ahogy a dolgok állnak, kisvártatva sok diplomás bölcsész fog autómosókba dolgozni, nekik majd vélhetően jobb modoruk lesz. Ha pont tanárt fog ki, akkor még meg is büntethetik oszt lehet megint nyígni itten.

Aureliano Buendía 2015.12.29. 11:08:05

Erősen szennyezett autóknál felárat számolunk fel.
Az árak az Általános Forgalmi Adót nem tartalmazzák!

Nem gond, ha funkcionálisan analfabéta a posztoló, de ha nem rendelkezik az értő olvasás alapvető képességével, akkor inkább járjon esti iskolába, ne posztokat próbáljon írni. Ha ennyire gyors a felfogása, akkor vajon hogy értelmezi a forgalomban a táblákat?

Aureliano Buendía 2015.12.29. 11:09:40

@ColT: tényleg? Vagy csak megint szubjektív értelmezése annak, hogy mi is az erősen szennyezett?

De igen, akkor vigye máshova.

ferand1979 2015.12.29. 11:45:09

Még jó, hogy nem gurult be egyből a mosóállásra és nem utólag próbálja a 20 ezer helyett a 8 ezerével elvinni a verdáját...
Ezért jó, ha előtte kérdezősködik... Telefonon nem volt eccerű... Épp arra járt... Tehát nem került majd semmijébe...
Dehát van az a kategória is, hogy veszek kárpittisztítót és nekiállok otthon tisztítani... Pár ezerből megtisztul így is, max rámegy egy napom...

Rosszindulatú Vászka 2015.12.29. 12:03:48

Hiányérzet.

Zokogó kisded, depis kutyus, csalódott nagymama és szorongó (hójagú ill. és vagy éhes, szoptatós) kismama.

Amúgy klassz poszt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.29. 12:10:25

Mi az a polírózás?

@Rosszindulatú Vászka: +1

@Aureliano Buendía: Az lényegtelen, nem volt kiírva a honlapon, hogy mi kerül 8 ezerbe, vagy mikor drágább, szal tényleg gáz. Fogyasztóvédelmileg mindegy, hogy mennyire volt valójában mocskos az autó.

FDToth 2015.12.29. 12:13:23

Hihetetlen, jeeee... A neten talalhato szolgalatatosk kb fele afa nelkuli aron ertendo, es mar jo 5-10 eve igy van, es soha senki nem kotelezi ezeket h brutto arat irjanak...

Aureliano Buendía 2015.12.29. 12:28:42

@ColT: szerintem meg lényegtelen, hogy a posztoló mit álmodik meg, hogy az ő autója melyik kategóriába esik, ha annak nincs köze a valósághoz. Ha pedig több évtizedes rutinnal rendelkezik autókozmetikailag, miért nem nyit egy saját tisztítót?

Aureliano Buendía 2015.12.29. 12:32:46

@ColT: a poszt címe helyesen: A tisztító szerint koszosabb az autóm belseje, mint ahogy azt én gondolom, ezért megsértődtem

Rosszindulatú Vászka 2015.12.29. 12:41:20

Minek koszolta össze? Minek ment oda? Minek jött ide? Megannyi kínozó talány.

piroshangszóró 2015.12.29. 12:47:12

Posztoló:
"Az autóm meglehetősen elhanyagolt mostanában..."

és:

Apróbetűs rész (ami valójában ki van emelve az oldal alján; southerncarpark.hu/arlista):
"Erősen szennyezett autóknál felárat számolunk fel.
Az árak az Általános Forgalmi Adót nem tartalmazzák! "

Mostakkor mija kérdés igazábul?

zserzsenne 2015.12.29. 13:34:02

Azt hittem én sose fogok beállni a sorba a posztolót fikázni, de most szükségét érzem.
Egyértelmű, hogy konkrét árat mindig a helyszínen adnak az autó láttán. Aki meg az internetről tájékozódik, és azt szentírásnak veszi, sikeres ember nem lehet.

Rosszindulatú Vászka 2015.12.29. 13:40:17

@zserzsenne: üdv a klubban. Sosem felejted el az elsőt, lehet, hogy ksot kicsit olyan furcsán fájó érzés, de hidd el, fog ez menni!

Rosszindulatú Vászka 2015.12.29. 13:52:18

Amúgy ebben mi a homárfaktor? Átverés nem történt. Vagy dobjuk össze poszternak a benzinpénzt?

Freddy a Krüger 2015.12.29. 14:16:16

Hanem ennyiért legalább fűszoknyás lányok polérozták a károsszériját?

ROTFL Manó 2015.12.29. 14:31:47

@FDToth: Annak idején a számtekboltok dömpingje idején, a kilencvenes években is minden ÁFA nélkül volt értendő, de mostanra csak leszoktatta a kiskereket erről a fogyasztóvédelem!

:-D

gabors 2015.12.29. 15:30:14

" találtam is egy helyet, ahol meglehetősen alacsony ár szerepelt a kárpittiszítására"

ezutan mar vadasz !!!

de helyesen cselekedett a posztolo 20ezret sokalta es nem csinaltatta ott ... mi a gond

Tron65 2015.12.29. 17:33:30

Errefelénk "Mélykárpit tisztítás"-t vállal egy kút. Most nem tudom, segítsetek: "kárpit mélytisztítás" miatt fordulhatok hozzájuk?

konigjanos 2015.12.29. 20:06:02

Lehet csesztetn a posztert, de szerintem a felár meg a 2.5 szörös ár nem ugyan az...i

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.12.29. 20:15:00

öt éve vettük a kocsinkat, azóta eccer volt rendesen kitakarítva, amúgy meg lemossa az eső.
a szomszéd ellenbe folyton a kocsiját vixolja, a felesége meg kisírt szemekkel mászkál állandóan, így asszem megállapíthassuk, hogy minél tisztább egy férfi autója, annál rosszabb a házassága.

Aureliano Buendía 2015.12.29. 20:37:27

@sugargiraffusplumps.: az első években én is kéthavonta takarítottam az autót, meg én magam is mostam. Aztán rájöttem, hogy egy ezresért kívül-belül megcsinálják nekem, azóta nem töröm magam. Bár most elég retek szegényke, mert csak esőben használom, akkor meg ugye nincs értelme mosatni.

atpijkamo35 · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.30. 09:38:05

@Black Hole: "szerinted meddig bírja? Vagy ha beledöglik se adja fel?"

Szerintem végtelenségig. Tudod, a "buta és szorgalmas" a legrosszabb együttállás. Másra nem jó, ezt a "munkát" csinálja meggyőződése szerint.

atpijkamo36 · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.30. 12:13:14

Ezt meg miafasznak kellett kitörölni?

"ColT [10:46:42] @Megvan a nyúl kecsegek! xd: Ja... Mondjuk cég-szégyenfalnak értelmesebb is ez a hely, mint fogyasztóvédésnek."
süti beállítások módosítása