Tékozló Homár

Addig ügyintézett az OEP, amíg végül a GYED extra helyett még a sima GYES se jött meg az ügyfélnek

2016.01.20. 15:19 | Homár Hilda | 43 komment

4773578_21bf59500248ac8fd3bd04827468ca9e_wm.jpg

Több kiadás, kevesebb bevétel. Általában ez a mintázat egy gyerek születésekor. A családi költségvetés pedig nem feltétlenül bírja ki, ha a GYES, GYED vagy más négybetűs nevű államtól érkező juttatás késik. Pláne, ha hónapokat. Nem beszélve arról, ha tévedésből még azt is visszavonják, amit kifizettek. 

Egy jó ügyvéd segítségét szeretném kérni. Úgy vélem túlzottan is türelmes (inkább hülye) vagyok.

Kálváriám 2015 márciusában kezdődött. Párom kitalálta, hogy igényeljük meg a GYED extrát. Gyermekünk 2014. júliusában született, párom akkor még egyetemi hallgató volt.  Ám legyen. Első találkozó az OEP-el. Még csak érdeklődünk, hogy mint merre meddig lehet. Közlik, hogy nem jár nekünk a GYED extra.

A dolog csak nem hagy nyugodni. Beleásom magam a jogszabályba, az igazságot keresve, ahol persze szépen le van írva, amennyiben az anya nem jogosult, úgy az apa igen, ha minden feltétel teljesül. Ezek részemről maradéktalanul teljesültek, így ismételt találkozó az OEP-el. Ugyanaz az ügyintéző. Igen, valóban én megfelelek a követelményeknek. Kérdezem, akkor egy héttel ezelőtt miért lettünk elküldve? Érdemi válasz nem kaptam persze erre a kérdésre nem kaptam. Mindegy, papírok leadva, lakóhelyem szerinti OEP-hez.

Alig egy héttel később kapom a tájékoztatást, hogy illetékességből kihelyezte „2”-es számú munkáltatómhoz. Intermezzo: Két munkahelyem van. „1”-es számú munkahelyen teljes állásban, „2”-es számú munkahelyen részállásban vagyok bejelentve. Miért a „2”-es kapta meg. No, az rejtély…

Telnek, múlnak a napok, keresem a cég könyvelőjét, mi a helyzet. Közli, hogy igazából nem érti, hogy mit kellene tennie, mert nem ők a fő foglalkoztatók, próbálja az OEP-el felvenni a kapcsolatot, de nem elérhetőek, ha mégis ide-oda irányítják. Várok még egy kicsit.

Jön a május. Megunom. Személyesen megyek be az OEP-hez. Harmadik találkozó. Igen, látják a beadott kérelmet, de várják hozzá a munkáltatók részéről a foglalkoztatói igazolást. És hogy azt miért nem tudták eddig közölni, vagy a határozatba beleírni? Költői kérdés. Inkább hagyjuk…

Ezen információ birtokában hívom a könyvelőt, hogy akkor legyen oly kedves és küldjön egy igazolást az OEP felé. Két nap múlva postára is van adva. Bemegyek „1”-es számú munkahelyemre és kérem, állítsanak Ők is ki egyet és küldjék meg OEP felé. Itt egy kicsit kezdődnek a bonyodalmak. Kérdik, hogy miért nem rajtuk keresztül igényeltem? Mert úgy gondoltam, hogy ha úgy is az OEP fizet végül, akkor oda adom be. a kérelmet. Rendben, intézik.

Pár nap múlva telefon. Baj van. Az OEP valami csoda folytán rossz helyre, „2”-es számú munkahelyre küldte ki „illetékességből” az igénylést. Jogszabály szerint, mivel két foglalkoztatóm van, a kérelmet az OEP-hez kell beadni (tehát én jártam el jól) és nekik kell számfejteni, fizetni. Zseniális hívom a „2”-es számú munkahelyem könyvelőjét, kérném a papírokat egyben visszajuttatni megy újra az OEP-hez elbírálásra.

Papírok újra nálam „1”-es számú munkahelyem foglalkoztatói igazolásával kiegészítve, OEP-nek eljuttatva. Ugyanaz az ügyintéző, ugyanaz a vezető, ugyanaz a helyettes ugyanazt a paksamétát és kérelmet már a Fővárosi OEP-hez, mert két munkáltató lévén ők az illetékesek. Zseniális. Kellett hozzá három hónap, hogy megszüljék. Július végét írunk.

Telnek a hetek. Türelmesen várok. Kapom a levelet, hogy azonnal, de rögtön küldjön a „2”-es számú munkahelyem egy foglalkoztatói igazolást, mert különben törlik a kérelmet. Fogom a fejem, hogy ennyire hülyék nem lehetnek, éppen csak 3 hónapja lett elküldve nekik. Sebaj. Telefon a könyvelőnek, igazolás két nap múlva a postán. Szeptember végére jár.

Ismét telnek a hetek. Kapok egy levelet a Magyar Államkincstártól, hogy az OEP adatkérésére hivatkozva megszüntetik a GYES-emet és az addig kiutalt támogatást visszavonják. Már elnézést, de miért is? Hívom a MÁK-ot. Közlik, azért, mert egyszerre szeretném igénybe venni a GYES-t és a GYED-et. Mondom nem, mert a GYED extra, amit próbálok megigényelni, de még egy fillért nem kaptam belől 2015 júniusáig jár, a GYES-t júliustól igényeltem meg, jogosan. Válasz. Tényleg, valóban jogos a felvetésem, írjam meg levélben és igényeljem meg újra a GYES-t. Hát köszönöm. Anyádhogyvan? A kérdés költői. Mindegy. Papírok leadva.

November eleje. Telefon az OEP-nek. Közlik, hogy a MÁK válasza november 5.-én érkezett, onnan számítva 21 napon belül kapok választ. Kérdezem, hogy miért akkor, nem így szól az ügyintézési határidő. De így szól. Ők ezt jobban tudják. Még jó, hogy az OEP honlapján teljesen más szerepel, mint amit állítanak

December elején újabb telefon. Még mindig nincs számfejtve, mert újabb adatközlést adtak be a Kecskeméti kórházhoz. Zseniális. Miért is lenne közöm hozzájuk? Azt leszámítva, hogy 32 éve ott születtem. Egyebekben semmi. Viszont itt újabb fejlemény. Felkapcsoltak a bérszámfejtésre, hátha tudnak valami érdemi információval szolgálni. Ott azt mondják, hogy felkérik a papírokat, hamarosan visszahívnak. Hát azóta is.

Én őket többször is. Ma például. Az ügyintéző megismert, viszont a számfejtésem nem veszik fel a telefont. Biztos „nagyon” dolgoznak. Egyébként még tudnám a történetet fokozni pár itt nem írt részlettel, csak azok tovább bonyolítanák az amúgy sem egyszerű fogalmazást…

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtiSnatch 2016.01.20. 15:25:52

na, majd valaki fejtse meg.

atpijkamo104 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.20. 15:40:29

@AtiSnatch: OEP lép F4-re, és a könyvelő mattot kap. Vagy valami ilyesmi.

Egysimaegyfordított 2016.01.20. 15:45:43

Minden ilyen igényléshez munkáltatói igazolás kell. Alap.

FDToth 2016.01.20. 15:48:37

Lassan annyira elburjanzik a burokracia, hogy semmit sem lehet majd intezni. Azt kommunikaljak honapok ota h csokkentik, es pont ennek az ellenkezoje valosul meg es tapasztalhato...

kozkozkoz 2016.01.20. 15:49:11

Az egész már ott megbukott, hogy az OEP másodfokú szerv. Az elsőfok a Kormányhivatal Családtámogatási Főosztály. Ott folyik az ügyintézés.

atpijkamo106 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.20. 15:58:42

@FDToth: "honapok ota h csokkentik"

2010-es választási igéret volt a kisebb bürokrácia, egyszerűbb adózás, lásd még söralátét méretű adóbevallást. Azóta emeltek ÁFÁ-t, és behoztak egy tucat új adót, párszáz új államtitkárt... A gy. meg 5 éves adócsökkentésről hozott törvényt, pár hónap múlva meg a választások után adót emelt. Szóval nem kell készpénznek venni a kormányzati hazud... kommunikációt.

Tron65 2016.01.20. 16:11:10

Árulja már el nekem valaki, hogy a bánatba került a képbe az OEP?
@kozkozkoz: Még másodfok se!
De ezzel az erővel nyugodtan be lehet menni a tűzoltóságra is, onnan is továbbítják az iratokat.
Igaz, kicsit még lassabban ....

230e 2016.01.20. 16:12:20

A párom visszament dolgozni novemberben, illetményt még nem kapott. Pedig ezt csak házon belül képtelenek összehozni.

230e 2016.01.20. 16:14:57

@Tron65: "Kérdik, hogy miért nem rajtuk keresztül igényeltem? Mert úgy gondoltam, hogy ha úgy is az OEP fizet végül, akkor oda adom be. a kérelmet. Rendben, intézik."

Megzavarta a rendszert, surrognak a papucsok. Amennyiben az első helyen kéri, akkor már valszeg megkapta volna.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.20. 16:23:54

"Egy jó ügyvéd segítségét szeretném kérni. Úgy vélem túlzottan is türelmes (inkább hülye) vagyok."
Megállapítás jó, de mit keres itt ez a post?

Amúgy az állam azért van, hogy nekünk jó legyen, nem? Nem...

Tron65 2016.01.20. 17:26:06

@230e: ?????
"Az ellátás továbbfolyósítása iránti igényt a területileg illetékes kormányhivatalnál kell jelezni..."
Tessék mondani: az OEP melyik kormányhivatal alá tartozik?

230e 2016.01.20. 17:31:06

@Tron65: Ahol TB kifizetohely van, ott honnan igenyled?

230e 2016.01.20. 17:33:17

@Tron65: Bocs ami még lemaradt, 2015. április ótalehet Korm. hivatal, márciusbanaz még lehetett OEP.

Freddy a Krüger 2016.01.20. 17:35:25

"Miért a „2”-es kapta meg. No, az rejtély"

Talán mert ők TB kifizetőhely. Szívesen.

enrico palazzo 2016.01.20. 17:39:34

Csak annyit tudok hozzátenni, hogy a GYED és a GYES is három betű. Poszter komolyan képes volt hónapokat (több, mint egy évet) várni és nem borított minimum asztalt? Puha pöccsel hogyan nemzettél?

Pic 2016.01.20. 17:54:10

Az egész úgy szar ahogy van.

- A politikusok rossz törvényeket hoznak, hogy lehessen zavarosban halászni

- Az okos közszolgák ebben segítik őket, mert a rossz törvényekhez értelmező rendeletek kellenek, tanfolyamok, előadások, fórumok és akkor még nem említettem a tanácsadási díjakról és ebben kiba sok pénz van. Egy egy népszerű közalkalmazott havi 2-300 ezret is megkereshet így. Ráadásul erre egy egész iparág épül.

- Ezt fokozza a szocialistalusta alapokon kiépült hatalmas bürokrácia

- Ez a bürokrácia nagyon nehezen tudja levetkőzni az "én vagyok a hatóság" szemléletet

- A nagy bürokrácia miatt a különböző állam szervezetek hatalmas információéhséggel gyűjtenek be minden információt, mert az nekik kell.
- Az információval viszont az a baj, hogy mi Magyarok annyira de annyira vigyázunk a személyes adataink védelmére, hogy minden adat más hatóságnál/hivatalnál van nyilvántartva ezek persze direkte nem összekapcsolhatóak, nem látják egymás adatait, stb. (Szerintem ez a védelem nem véd minket, viszont sokkal jobban megbonyolítja az életünket és szintén a zavarosban halászókat segíti.) Ezért aztán ha probléma van, a hatóság/hivatal bekér és megpróbál nyilvántartani rólunk minden adatot amit csak lehet, de persze ehhez kellenek papírok 5 másik helyről.

- Természetesen amikor kell akkor ezek az információk nem állnak rendelkezésre, így be kell mutatnod minden papírodat megint.

Emiatt van az, hogy 6 különböző nyomtatványra 10x írod le, hogy neve, anyja neve, született, szigszám, személyi szám, adószám, TAJ szám, hol lakik, stb

És az egészet megkoronázza az, hogy annyira őrjítő ez a rendszer, hogy hatalmas a fluktuáció, így mindig új embernek kell beletanulnia a rendszer rejtelmeibe, mert a normálisabb emberek észtvesztve menekülnek a hivatali állásokból, hacsak nem sikerül "sztárrá" válniuk. Maradnak az állásokban akiknek muszáj, mert valamiért nem mozdulhatnak vagy félnek vagy nincs választásuk vagy csak szimplán gyengébb képességűek. Így ezek az emberek hősiesen de fáradtan küzdenek a papírhalmokkal, nem ötletelnek nem reklamálnak felfelé, szépen tologatják a paírokat, mert a fő, hogy van állásuk.

És a végén MINDENKI szív. Ollé!

Nesze neked magyar csoda....

paragrafus 2016.01.20. 18:34:00

Akkor én mondok egy még érdekesebbet.
1998-ban született a gyermekem. Erre tekintettel igényeltük GYES-t. Akkoriban még a Fővárosi Egészségbiztosítási Pénztárhoz tartozott. Majd később került át a később létrejött Államháztartási Hivatalhoz, amelyből lett az Államkincstár.
Az Egészségbiztosítási Pénztár, majd a jogutódja, az Államháztartási Hivatal mind a mai napig el sem bírálta még az 1998-ban benyújtott igénylésünket. Ezért a feleségem a gyermek hároméves koráig úgy volt otthon vele GYES-e, hogy (szó szerint) egyetlen egy fillér ellátást sem kapott ez idő alatt.
Immár 18. éve harcolok azért, hogy az 1998-ban benyújtott igénylésünket elbírálják és megkapjuk a háromévi GYES-t. Miközben a gyermekem már harmadikas a középiskolában.
De az Államkincstár - amelytől időközben jogszabály módosítás következtében átkerült az elbírálás a Nyugdíjbiztosításhoz (nem tudom mi közük van a családtámogatáshoz), - mint jogutód folyamatosan megtagadja azt, hogy az 1998-ban benyújtott kérelmünket elbírálja.
Az eredeti kérelem azért nem lett elbírálva mind a mai napig, mert az államigazgatási szerv az 1998-ban hatályos jogszabályokban megfogalmazott előírásokhoz képest olyan további feltételek teljesítését írták elő a számunkra, amely az akkori jogszabályokban nem szerepeltek. Erre tekintettel ezeket a plusz feltételeket nem voltunk hajlandóak teljesíteni. Hozzáteszem, amit a jogszabály előírt, azt maradéktalanul teljesítettük. Csak a jogszabályi háttérrel nem rendelkező feltételeket nem teljesítettük.
Álláspontunk az volt akkoriban is és most is, hogy az államigazgatási szerv az jogalkalmazó és nem jogalkotó. Tehát a jogszabályban előírt feltételeken túl további, egyéb feltételt nem írhatnak elő. Hát ebben nem tudtunk közös nevezőre jutni.
Úgyhogy most ezek után államigazgatási jogkörben okozott kár miatt indítottam új pert.
De ebben most meg azért alakult ki jogvita a bíróság és köztem, hogy ha az Államkincstárt támadom azért, mert mulasztott és ezáltal kárt okozott, akkor erre az estre is vonatkozik-e az az új jogszabályváltozás, miszerint a családtámogatási kérelmeket immár a Nyugdíjfolyósító bírálja el. A bíróság szerint igen, szerintem meg nem.
Hát most itt tartunk.

Mr. Waszabi 2016.01.20. 19:16:09

Megfejtés: Magyarország jobban teljesít! Almegfejtés: Nincs itt semmi látni való, oszoljanak!
A sztori kísértetiesen hajadzik arra, amikor 1997-ben, gyermekem születése után próbáltunk gyest igényelni, miután rövid időre munka nélkül maradtam. (Nem volt a terv része :)
Onnan indultunk, hogy papírok kitöltve, beadva a TB váci kirendeltségén, majd fél nap ücsörgés után közölték, hogy havi 400 bruttó esetében nem vagyok jogosult gyesre. A felem nem jogosult, mivel nem dolgozott a terhesség előtt sem. Így végül szociális alapon kérhettem havi 16 rugót a magam nevében. Hiába fizettem sok TB-t, adót, évekig, az smafu volt, nem számított. Hát ennyit az állam szolgáltatásairól, ne többet. Ahogy látom, nem fejlődött semmit - amikor beszedni kell, akkor nagyon fineszesek, de amikor fizetni kéne, visszaadni valamit a sok harácsolt dellából, akkor valahogy kifogás hegyek merülnek fel mindig.

neet 2016.01.20. 19:55:56

Ti mmég akkor ???
nem látom, amit írok
mi ez?

neet 2016.01.20. 19:57:07

Na, írok vakon. Vicces, mert a kurzor ugrik, csak nem ír ki semmit. Király
Szal ti még örülhettek, de ha befigyel a képbe egy mák meg egy klik, na az a szép párosítás. Másfél év volt, mire kivertem belőlük a jussom...ööö.. a gyerekekét persze.

neet 2016.01.20. 19:59:28

a válasz erre is egy piros csíkocska, meg a küldés gomb is
másnak is ilyen? mosr állította be ezt-azt, de nem kértem, h láthatatlan legyek
viszont a kommentemet készen ár látom

Tron65 2016.01.20. 20:33:11

@230e: Nézzük csak, mitől is kifizetőhely? Attól, hogy bizonyos dolgokat házon belül elintéznek. Pl táppénzt. Mi köze van ehhez az OEP-nek?

Tron65 2016.01.20. 20:39:10

@230e: Pár oldalt végigfutottam. Emlegetnek Kormányhivatalt, Egészségbiztosítási Pénztárat, Magyar Államkincstárt, kifizetőhelyes munkáltató. OEP-et CSAK ANNYIBAN, hogy az igénylési nyomtatványt tőlük lehet letölteni.

Emil Cziljak 2016.01.20. 21:19:52

A megoldás, amiről még a hivatalok sem tudnak:
A 2015. évi CLXXXVI. Törvény – 2016.január 1-i hatállyal – a 101. paragrafusában módosította a Ket. 71. par. (2) bek. a) pontját akként, hogy „ az ügyfelet megilleti a kérelmezett jog gyakorlása, ha a hatóság az előírt határidőben nem hoz döntést és a kérelmezett jog gyakorlásáról szóló rendelkezést tartalmazó függő hatályú döntés meghozatalának nem volt helye “.

kozkozkoz 2016.01.20. 21:23:29

Igen ez a 2016-ban indult ügyekre vonatkozik csak.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2016.01.20. 22:17:27

Veszelyeztetett terhes vagyok, december elejen elkuldte a papirokat a munkaltatom az Oep reszere, hiszen a tartos tappenzemet ezentul ok utaljak. Azota se egy papirt se egy kanyi vasat nem kaptam, baratnom azt mondta ne aggodjak neki harom honap!!!! volt az ugyintezes. Ez azert durva.

paragrafus 2016.01.20. 22:51:43

@Emil Cziljak:
Hát igen, ez nem visszamenőleges hatályú.
Megjegyzem, alkotmányjogilag nem is lehetne az.
Ezért speciel az én ügyemben ez a törvényi előírás nem alkalmazható.

élhetetlen 2016.01.20. 22:51:44

Off. Nem ez a téma, csak az ügyintézés. Volt egy papírom, ami rokkant parkolási kártyára jogosított, állapotom végleges megállapítással. Ezt öt évente meg kellett újítani, gondolom a fénykép miatt. Lejárt, elmentem az okmányirodába. Közölték, hogy ez az orvosi papír már nem jó, vigyem be az zárójelentéseimet, aztán, majd egy bizottság. Két hét múlva mentem vissza (két hétig esett, és vizes kőre nem megyek), Jaj, már ez sem jó, a múlt héten megváltozott a rendelkezés. Három oldalas papír, ezt töltessem ki a körzeti orvosammal. Ez a papír a leszázalékolásról szóló papír, amit ugye nem kértem. A körzeti orvosom a lábam állapotáról annyit tud, hogy mikor a baleset miatt kórházban, és utána otthon voltam, ő írta a táppénzes papírt, semmi többet. Eddig három út, ami csak fájt. Aztán a negyedik, és várom a levelet, hogy majd mikor menjek a bizottság elé. És annyi sem, hogy amig felül nem bírálnak, addig érvényes az előző kártya. Működik ez.

atpijkamo108 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.20. 23:03:03

@élhetetlen: "már ez sem jó, a múlt héten megváltozott a rendelkezés"

:))

vizsla_barat 2016.01.21. 00:16:04

Egyablakos ugyintezes. Egy ablakon kidobod a gyereket,majd kilokod a ferjed es utanukugrasz.

D2 2016.01.21. 00:34:39

@Mr. Waszabi: Pont mint bármelyik biztosító. Ja nem, az állam ebben is jobban teljesít.

obluda 2016.01.21. 00:51:35

De miért nem a munkáltatón keresztül indította az igénylést? Ha jól értelmezem a posztot, legalább három hónapot vesztett és egy csomó hibalehetőséget generált a saját ügyének azzal, hogy a foglalkoztatói igazolások nem voltak a helyükön. Ez nem menti az ügyintézés töketlenkedéseit, de minek hátrányból indítani magunkat, ha nem muszáj...

A MÁK meg - ha már felmerült a neve, bár csak érintőlegesen -, november óta kb. katasztrófasújtotta terület, akinek akkortájt/azóta van velük problémás ügye, minimum áldozzon hat fekete kakast az isteneknek, mert a segítségük nélkül nem fog menni...

Taxomükke (UK) 2016.01.21. 09:03:55

Ott cseszted el, hogy a gyed meg a gyes nem negy- hanem harombetus...
Innentol minden borul.

óðinn 2016.01.21. 09:12:48

Bezzeg amikor megszületik a gyerek, automatikusan kap adószámot (!), és két héten belül kiküldik az adókártyáját.
De a jogosan járó juttatásokért meg kuncsorogni kell ebben a Kafkát megszégyenítő bürokrataállamban.

joska61 2016.01.21. 10:08:10

Én egyszer háromnegyed évig vitatkoztam ezekkel, mert szerintük 18000 Ft tartozásom volt. A végén ők fizettek 42000 Ft-ot...

Kong.Kinga 2016.01.21. 10:20:04

Nem lehetne röviden? Kisregényt ne kelljen olvasnom már.

pollutio 2016.01.21. 11:30:44

@Emil Cziljak: Csakhogy ebben az eljárásban van helye függő hatályú döntésnek. A függő hatályú döntésben a hatóságnak egyebek mellett valóban rendelkeznie kell arról, hogy a kérelmezett jog gyakorlása az ügyfelet megilleti, de ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni azon eljárásokban, ahol az ügy érdemében a hatóság mérlegelésétől vagy a tényállás tisztázásától függő összeget kell meghatározni. Konkrét esetben az ellátás összege a tényállás tisztázásának függvénye, azaz hiába van helye függő hatályú döntés meghozatalának, a kérelmezett jog gyakorlása az ügyfelet nem fogja megilletni. De! A hatóság ettől függetlenül köteles az eljárás lefolytatásáért fizetendő illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget, ennek hiányában tízezer forintot a kérelmező ügyfél részére megfizetni, továbbá a kérelmező ügyfél mentesül az eljárási költségek megfizetése alól.

pollutio 2016.01.21. 11:38:24

@élhetetlen: Feltehetőleg még a "7 pontos" háziorvosi igazolás alapján állították ki a korábbi parkolási igazolványodat, ám ennek az igazolásnak az érvényessége és ezáltal felhasználhatósága megszűnt a rengeteg visszaélés miatt. Ezért abban az esetben, ha nincs fogyatékossági támogatásra jogosító súlyosan fogyatékos állapotod, akkor a közlekedőképességed akadályozottságát fogja a rehabilitációs hatóság megvizsgálni. Jellemzően ez a minősítés a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció alapján történik, így abban az esetben, ha a közlekedőképességed akadályozottsága valóban fennáll, s ezt a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció hiánytalanul tanúsítja, úgy a bizottság előtt nem kell majd személyesen megjelenned.

Advanced Flight 2016.01.21. 13:34:54

@Mr. Waszabi: igen, az az időszak gázos lehetett, mert 1998-ban jött ki (1999. jan. 1-ji hatályba lépéssel) a családok támogatásáról szóló törvény, ahol a GYES alanyi jogon, fix összeggel jár mindenkinek, aki 3 évesnél fiatalabb csemetét nevelget. Hogy előtte hogy ment ez a dolog, azt itthoni jogtár híján nem tudom felderíteni, de valszeg szigorúbb feltételek lehettek, gyanítom, hogy a Bokros-csomag hozadéka volt ez.

(ha most olyan lennék, akkor megemlíteném, hogy fentiek közül melyiket követte el a Fidesz és melyiket az MSZP, de hát nem vagyok olyan :-P)

Intelli 2016.01.21. 19:09:22

Gyed extra, CSOK, adókedvezmény, GYEs, TGYÁS, a faszom nem kéne?

élhetetlen 2016.01.21. 20:07:19

@pollutio: Értem, amit mondasz, de amit én mondok, az az, hogy ezt az igazolványt az okmányiroda adta ki eddig. Ha a jogosítványom, vagy az útlevelem lejár, e-mail-ben értesítenek. Erről miért nem tudnak? Miért nem értesítenek, hogy mik a feltételek, miért kell háromszor bemennem, hogy a papírokat beadhassam? Miért a körzeti orvosi papír kell, aki a lábam állapotáról semmit nem tud? Mi lett volna, ha csak egy alkalomra hívnak be felülvizsgálatra. A zárójelentések. Így tizenhárom év után olvastam el őket, csavarok kivéve, a sem gyógyult. Minden orvos csak azt írta le, hogy mit tudott megcsinálni, hogy mi maradt úgy, arról szó sincs. Amit nem sikerült mellékelnem, az egy belső fotó a szétnyírt térdporcról, mert a kislányok azt mondták, hogy azt nem tudták fénymásolni. majd mutassam meg a bizottságnak. Én meg hülye vagyok, mert csak itthon jutott eszembe, hogy a fénykép mögé csak egy A4-es fehér lap kellett volna, és tudták volna fénymásolni. Na, a bizottság leterhelt, ha majd nyáron kapom a behívót, amikor nem vagyok itthon, akkor buktam, vagy már most felejtsem el az egészet? Rendben van, hogy szűrjék ki a csalókat, de ilyen eljárással?
süti beállítások módosítása