Tékozló Homár

Szánkózás helyett vesszőfutás a Mátrában

2016.01.28. 16:33 | Homár Hilda | 113 komment

10921251_366523_a56224fe79e70448649568874df68dd0_wm.jpg

Angie és családja nyilvánvalóan egy önfeledt szánkózós napra készült a Mátrában, ami helyett egy folyamatos problémamegoldásból álló nap kerekedett nehézkes ügyintézéssel, bumburnyák pincérrel, síró gyerekkel meg a rettenetes emlékként megmaradó nap többi kellékével. Elhisszük, hogy délutánra a francba kívánták az egész hegyet. 

Kedves Homár!

Tegnapi napon 2016.01.24-én a Mártába mentünk szánkózni, érkezésünktől számított kb.: 1 órán belül világossá vált számunkra, nem a turista a hülye, amiért kerüli a magyar helyeket, hanem a szolgáltatók azok, akik miatt az ember nem szívesen tér vissza újra.

Vasárnap reggel 3 felnőtt és 3 pici gyerek (4; 2,5; 1,5), elindultunk a Mátrába szánkózni. Célunk Kékestető volt, ismerős tanácsolta, ott van szánkópálya és lehet szánkót is bérelni, így még venni sem kell. Eredetileg ez az ismerős is jött volna, de a pici beteg lett, így hatan vágtunk neki a kalandnak.

Gyorsan megnéztük a neten, hogy merre is van pontosan a szánkópálya, rátaláltunk a matrahegy.hu oldalra, ahol megdöbbenve olvastuk az alábbi infót :

"FIGYELEM! A mátraházai szánkópálya fakitermelés miatt előreláthatólag 2012. február 15-ig lezárásra kerül!"

Internet kilőve, ha ennyire nem frissítik az oldalt, majd kérdezősködünk.

Felértünk a Kékesre. Azonnal meg is láttuk a parkolásért pénzt szedő embert. És a NEM ŐRZÖTT PARKOLÓ feliratot. Akkor mire is fizetünk egy sima közúton? Rendben ez az ár. Ember odalép, közli 600 Ft. Kifizettük és megkérdeztük, hol lehet szánkót bérelni. El is magyarázta a fickó készségesen, sőt azt is mondta miután benézett a kocsiba, hogy látja a pici gyerekeket, menjünk egy fentebbi parkolóba. Gondoltuk, milyen kedves. 

Leparkoltunk, megkerestük a szánkóbérlő helyet. Ott az ember megkérdezte mennyi időre szeretnénk bérelni, mondtuk még nem tudjuk, ő azt mondta fizessünk egy órát, a többit majd ha visszahoztuk, rendben. Kivettünk két szánkót (egy már volt otthonról, plusz volt egy bobunk, amihez nem volt kötél, így azt otthagytunk "megőrzésre"). Elindultunk, de sehol nem láttunk szánkózókat. Viszont egy vendéglátóegységben készségesen elmagyarázta egy hölgy, hogy itt van egy hely ahol szánkózni szoktak, meg is mutatta az irányt, mire megkérdeztük, hogy pici gyerekkel is, erre azt a feleletet kaptuk, hogy picikkel igazából pár km-rel lejjebb a hegyen érdemes szánkózni. Gondoltuk, ha már itt vagyunk, kifizettük a parkolást, béreltünk szánkót, megnézzük, amit a hölgy mutatott.

Közelítve a pálya felé egy hatalmas szánkózni TILOS tábla állt. Itt úgy elgondolkodtunk, hogy a "kedves" parkolási pénzt szedő, amikor benézett és látta a piciket és mi szánkóbérlés felől érdeklődtünk, miért nem árulta el, hogy itt nem lehet szánkózni, a szánkót bérbeadó szintén szépen lehúzott pedig ő is pontosan tudta, hogy nem lehet szánkózni a helyen.

Visszavittük a szánkókat, hogy akkor oké megkeressük a szánkópályát. El is hagytuk a parkolót, kiléptünk a fizető övezetből. Odaérünk a szánkópályához, ahol nem lehet szánkót bérelni. Ok, van egy szánkónk meg a bob, akkor majd azzal mennek a gyerekek, igen ám, de a bobot ottfelejtettük a szánkósnál. Semmi gond egyikünk visszamegy.

Persze nem engedik már fel kocsival, hiába van meg a parkolójegy, amit mint kiderült egész napra kifizettetett velünk az ember ( mert a parkoló megtelt, hiába mondod, hogy Te csak leállsz felkapod a cuccod és már jössz is vissza), holott lehetett volna óránként jegyet venni. Mi erről ugye nem dönthettünk, mert ember szépen odasuhant a kocsihoz, hogy 600 gondosan eltakarva testével az ártáblát (kifelé persze látszott már).

Ok megállunk jó messze a szánkóstól és irány neki gyalog. Szánkósnál az újabb meglepetés, mikor férjem belép, még meg sem tudott szólalni, szánkós közli az 5 éppen ott piáló cimborájának fennhangon "Na megjött a szánkómester!" Férjem értetlenül néz és kérdi miről is van szó, erre a szolgáltató vendéglátós (aki a vendégekből és a bérlőkből él), nekiesik, hogy úgy tönkretettük a szánkót, ami úgy meghajlott, hogy azóta is azt kalapálják és nem lehet javítani. Férjem értetlenül áll ott és próbálja értelmesen elmagyarázni, hogy, ember a szánkó 10 percig volt nálunk, látta, hogy a három pici gyereket húztuk rajta. Hogy tehettük volna tönkre a szánkót? Az ember meg csak hőbölög és hajtja a magáét, gondolkodni már valószínűleg nem tud tiszta tudattal... évek óta.

Ok megvan a bob visszaséta az autóhoz, visszaautózás, mehet a szánkózás. A gyerekek szánkóznak, jól érzik, magukat. 1-2 óra szánkózás után már fáradtak, menjünk együnk valamit. Férjem emlékszik, hogy nem messze van egy Tölgy nevű étterem, amiről jókat hallott. Megkeressük, nincs is messze.

Benyitunk, látjuk tele a hely, egy pincérnő épp rendelést vesz fel. A személyzet többi tagja nem látható helyen van. Egyszer csak egy ajtón belép egy ember a pult mögé, odalök valami köszönésfélét, miután ráköszönünk. Megkérdezzük, van-e szabad hely? Mit csinál a jó magyar vendéglátós? Körbenézés nélkül mondja NINCS. Kifordulunk röhögve és azon tanakodunk, vajon nem a vendégből élnek? Ott a bárpult, Miért nem mondja, hogy x időn beül szabadul fel egy asztal, igyunk valamit és addig nézzük meg az étlapot. Nem neki ez sok és egy NINCScsel elintézi.

Ismét internet, étterem telefonszámmal, a következő településen nagyon jó lesz felhívjuk, van is egy szabad asztal, gyorsan lefoglaltatjuk. Odaérünk. Kisfiam pár percig hangoskodik, mert már nagyon fáradt, éhes és kicsi még. Félreértés ne essék, vendégként, ha gyerek nélkül megyünk, gyűlölöm, ha egy gyerek ordít és magamban háborgok, miért nem viszik ki a gyereket. Most az enyém ordít, kellően kellemetlenül is érzem magam, és igyekszem mihamarabb elhallgattatni. Egy-két pincér csempén néz, amit nem értek, hiszen abból van munkája és megélhetése, hogy fizető vendégek (néha ordító gyerekkel fogyasztanak). Rendelünk, egyikünk szarvasragut (ha jól emlékszem) kér, krokettel és valamilyen szósszal. Megkérdi a pincért, hogy ajánlaná ezt, pincér fapofával mondja, finom. 

Levesek ízletesek, főételek szintén, kivéve a szarvasragu. Nagyjából: rágós hús valamikor elkészítve, szósz rá, nem fogyott el?? fagyasztóba vele, most végre rendelik, olvasszuk csak gyorsan ki, jó meleg, mehet a vendég elé. Számla kéréskor férjem közli, mindent kifizetünk természetesen, de a pincér lelke rajta, ha a szarvas kaját kiszámlázza (az étel szinte teljesen érintetlen is maradt, azt a két falatot leszámítva, amit ketten kóstoltak belőle). Itt azért már lehet valami, mert a pincér egy szó nélkül lehúzza a számláról. Ő már kezdi érteni, miről szól a vendéglátás.

Ha sok követője akad, talán nem kell majd sírnia a Mátrában a szolgáltatóknak és a vendéglátósoknak, hogy nem jönnek a turisták.

Köszönöm,

Angie

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.28. 16:35:15

A vesszőfutás is szép sport, mi a gond?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.01.28. 16:40:11

"szánkózni TILOS tábla állt. ... itt nem lehet szánkózni"

De lehet szánkózni, csak nem szabad.

PabY 2016.01.28. 16:46:57

hát ha kikérted a kaját ki kell fizetni ha tetszett ha se...

Darth Revan 2016.01.28. 16:54:02

@PabY:
nem. ehetetlen szarert nem fizetunk. ez alap.

milyen nőazilyen 2016.01.28. 16:55:38

Na, megvan, hogy hova vitte a kiolvadt cuccokat a hüttős, a Mátrába :) Azt mi meg verjük a blattot, hogy ablak, meg szomszéd....

Attila F 2016.01.28. 17:01:09

@PabY: Na, ez az a hozzállás, ami miatt a magyar vendéglátás ott tart, ahol. Ha a fogyasztók nem állnak ki magukért, akkor az átlag vendéglátós nem fog változtatni a berögzült rossz szokásokon.
Ugyam miért kéne kifizetni valamit, ha nem megfelelő a minősége?

PabY 2016.01.28. 17:02:12

@Darth Revan: az hogy rágós az nem jelenti azt hogy ehetetlen...

milyen nőazilyen 2016.01.28. 17:06:35

OFF: mi az, hogy valaki "csempén néz"? Üveges szemekkel, vagy mi?

Sipovicsné Zahedli Krisztina 2016.01.28. 17:12:18

Én azért nem bírtam volna ki, hogy ne kérdezzem meg a szánkókölcsönzőst, hogy minek kölcsönöz szánkót ott, ahol nem lehet szánkózni.

The Crazy One 2016.01.28. 17:26:12

Nem értem. Nem engedték be a megtelt parkolóba, nem fizettették ki a tönkretett szánkót, a megtelt étteremben nem ültettek szégyenszemre a bárpulthoz, egy másikban nem fizettették ki az ételt ami nem ízlett. Akkor most mire ez a sirankozás?

AtiSnatch 2016.01.28. 17:44:40

még egy jó poszt. mi van? új szelek fújnak? :D

sáros_tehén 2016.01.28. 18:00:43

@PabY: Baromság. Ha neked nem ízlik.. de az étel amúgy kifogástalan, akkor igen ki kell fizetni.. de ha minőségileg szar, akkor én sem fizetném ki. (és jobb vendéglátósnak nem is kell szólni, hogy nem fizeted ki.. sőt.. az ki sem hozza eléd)

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.28. 18:01:05

"Akkor mire is fizetünk egy sima közúton?"
Amire a többi közterületen. A semmire.

"Félreértés ne essék, vendégként, ha gyerek nélkül megyünk, gyűlölöm, ha egy gyerek ordít"
Pedig tudhatnád, hogy vagy van oka, vagy nincs, és nem is kéne, hogy zavarjon. Ha már neked is van, megszokhattad ;)

Különben mit vár ez az ország az idegenforgalomtól, ha minden így van szervezve?
A postoló meg legközelebb ne a mobilnetre hagyatkozzon, hanem előre tájékozódjon, sokat segítene magán.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.28. 18:02:40

@milyen nőazilyen: Nem. Felragadt a falra, amin csempe van. Tehát rajta van a csempén, és néz.

@atpijkamo121: Ez nem ugyanaz!

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: Érdekli az őt? Az Alföld közepén, nyáron is nyitva lehet egy szánkókölcsönző, ha van olyan hülye, aki fizet...

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.28. 18:05:07

A vesszőfutás a Mártában - durva szex lehet!

Thomas Dantes 2016.01.28. 18:32:07

Mentetek volna Mátraszentistvánba a síparkba.

Taxomükke (UK) 2016.01.28. 19:02:52

@PabY: Ha neked a burkoló ferdén rakja fel a csempét, nem szólsz érte, mi? Takarja a falat, nem? Jó lesz az.
OMG

Burgermeister 2016.01.28. 19:36:06

Kékestető, Mátraháza felejtős, beszántani, felrobbantani az összes hiénát ott fenn.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2016.01.28. 20:24:17

Ment vóna a Tátrába, az csak egy betű különbség...

milyen nőazilyen 2016.01.28. 20:58:52

@Freddy a Krüger: akkor csak gondolj rá erősen, mi meg kitaláljuk ;)

nickM 2016.01.28. 21:34:13

@sarostehen_: Esetleg kóstolás után vissza is lehet küldeni, nem két falat "hiánnyal" őrizgetni az asztalon. Mondjuk ahhoz le kell ereszkedni a pincérhez és beszélni vele. ;)

(Ha a többit is hozzáfűzöm Hilda kiteszi a szűröm, de asszem a pószter is "Hölgy" ugyibár - ha nincs meg, lásd legutóbbi taxisposzt.)

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2016.01.28. 21:50:58

most itt megint mi történt? elmentek, kaptak szánkót, elvihették volna a szánkós helyre, nem tették, beszóltak nekik, tele volt egy étterem, a másikban lehúzták a számláról a szar kaját.

ki a faszt érdekel?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.01.28. 21:51:01

szerintem akit nagyon megvisel a menstruáció az inkább ne menjen szánkózni.

atpijkamo123 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.28. 22:00:54

Elmentem szarni. Nem sikerült. Aztán mégis sikerült.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2016.01.28. 22:06:31

Mátraalji falu széle,
kapuban ül öreg néne,
nincs egyedül, mért is volna?
Ha fú, ha fagy, sok a dolga.

Körülötte gidák, őzek,
látogatni el-eljőnek,
télen-nyáron, évről évre,
fejük hajtják az ölébe.

Falu népe is szereti,
kedves szóval becézgeti
öreg nénét, és azóta
így nevezik: Őzanyóka.

Piros pipacs, szegfű, zsálya
virít háza ablakába,
nagy köcsögben, kis csuporban
szivárványszín száz csokor van.

Egyiket Gál Péter hozta,
másikat meg Kovács Julcsa,
harmadikat Horváth Erzsi,
úttörő lesz valamennyi.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.01.28. 22:21:26

A Mátra nyáron se jobb. Félelmetes hogy mennyire rossz a vendéglátóiparunk. Sose értettem hogy mire fel habognak magyar turisztikai potenciálról...

Egy korrekt szálloda volt ahova visszajártunk (az a bizonyos Quaestoros), az viszont nyugati árszinvonalon dolgozott, de teljesítettek is...

MrZed001 2016.01.29. 01:36:15

@Ződ2000:
Az hagyján. Mi is a nyáron voltunk a Mátrán és környékén.
A hely tele van darázzsal. Nem egy pár, hanem őrülten sok. És nem csak darázs, meg lódarázs, de volt akkora is, mint a hüvelyujjam ! (vastag, hosszú, tömör ... brrrr rémálom)

Jófajta éttermeknek még csak az a UV lámpás bogárirtója sincs (jófajta, mármint a környéken az, máshol max viccnek jó).
Kiültem teraszra egy kávéra, ahogy leültem már 5 darázs támadt. Másik étteremnél is bent kellett ülnünk, mert már odafelé is csak hessegetve jutottunk be. Kiszolgálás slendrián, kaja béna, színvonal ... apatikus, igénytelen talán a jó szó.

És ami a legviccesebb, hogy sehol egy darázscsapda.
De tényleg, sehol, se étteremnél, se a házaknál, sehol nincs kitéve még egy ingyen fabrikált üres kólásüveg sem. Parádfürdőt átneveztük Darázsfürdőnek.
Ezek az emberek ennyire bátrak, ennyire ostobák vagy ennyire igénytelenek ?

Kizárt, hogy még egyszer az országnak azon felébe betegyem a lábamat.

Kondom Keselyű 2016.01.29. 06:15:29

@gio:
Beloled jo vendeglatos lenne,ha nem erzed.
En egy ilyen nap vegen az elso embert,aki veletlenul a ralep a labamra,ugy telibeverem,hogy megorul.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 08:35:46

@MrZed001: Nem tudom, mekkora a hüvelyed vagy a hüvelykujjad, de ha emberi méretű, akkor az nem darázs volt, hanem szarvasbogár. A lódarázs kb. hüvelyknyi, azaz ~2,5 - 3,5 cm. Meglehetősen vaskos és hangos. Ha "alacsony fordulatszámon" repül, csak ki kell kerülni, de ha elkezd emelkedni, magasodik a hangja, akkor spuri! Ha már ide is bemigráltak a kínai lódarazsak, akkor pláne, ugyanis bár valamivel kisebbek (és sötétebbek), de rajaik nem 20-50 egyedből állnak, hanem több százból. Ez utóbbiak készítenek általában fenyőfákra olyan amerikairajzfilmes stílusú csüngő fészket. Mentesítés erdőtűzzel.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 08:37:12

@Burgermeister: Irány a Váci utca meg a Vár, ott a kultúra és az európai színvonalú magyaros vendéglátás!

szamaritánus 2016.01.29. 08:38:51

angele-nek egy fasz se artana azert

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 08:39:26

Angie drága! Budapesten ( a stílusod alapján nagyon belpesti lehetsz, ha belbudai lennél, tudnál szánkózni) mennyibe kerül egy fél napra a parkolás?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 08:41:16

@szamaritánus: Lassan már, ha így megy tovább, nekem se...
De itt vagytok ti!

fifibá55 2016.01.29. 09:11:07

Úgy látom, nekem kell megvédenem a szánkókölcsönzőt a méltatlan támadásoktól. Őneki az a tevékenysége, hogy szánkókat kölcsönöz, nem pedig az, hogy naprakész idegenforgalmi információs helyet üzemeltet. Ergo, nem feladata, hogy eldöntse, hogy a hozzá fordulók mit kezdjenek a kikölcsönzött eszközzel, és azt hol tegyék. Ha valaki kikölcsönzi a szánkót, károsítás nélkül azt tesz vele, amit akar, ücsörög rajta, moziba vagy állatkertbe viszi, stb., de nem kérheti számon a kölcsönzőn, hogy ott nincs is pálya vagy hó. A kölcsönző fél felnőtt ember, vélelmezhető, hogy a körülmények ismeretében, megfontoltan dönt és bérel. Kölcsönző, ne hagyd magad megfélemlíteni, éljen és virágozzék a vállalkozás szabadsága!!

2016.01.29. 09:12:08

@PabY: ebben elég nagy tévedésed van. Romlott ehetetlen büdös kaját is kihoznak. Te kifizeted ezt ? Elég lúzer vagy akkor.. ez itt ugyanis egy fogyasztóvédelmi blog.

Sajnálom a posztolót, vannak ilyen fullszopás napok összesűrítve, egy napra bezsúfolva.

2016.01.29. 09:14:05

@fifibá55: fúj de undorító komment jött ki a dohányfüsttő bűzölgő odvas szádon. Troll vagy.

FaBRiK 2016.01.29. 09:15:11

@PabY: Hát nem. Ettől tart ítt a vendéglátás. Ha mindent benyel az ember, akkor így is marad minden. Nem kell kifizetni. É

2016.01.29. 09:16:40

@The Crazy One: te se tudsz olvasni és értelmezni bélám? a megtelt parkolóba NEM parkolni akart csak a szánkót felkapni és a kocsiba tenni és már húzni is a büdösfrancba erről a pocsék helyről. te is troll vagy látom.

joska61 2016.01.29. 09:20:28

Megyek a normafához.

2016.01.29. 09:37:13

Életképtelen posztoló.

2016.01.29. 09:44:42

@fifibá55: na de ezt legalább jól csinálod :-)

zserzsenne 2016.01.29. 10:05:49

Mélységesen megértem a posztolót, itthon alig találni normális helyet. Köszönöm, hogy megírta a posztot, Kékestetőt messziről kerülni fogom.
Elmúlt már az az idő, amikor az aro-s virsli tupperware-ban felszolgálva menő vendéglátásak számított, de úgy látszik sokan még 2016-ban is ezt a vonalat erőltetik.

Vadászgörény 2016.01.29. 10:08:45

Pedig vannak arra ám jó éttermek is elfogadható áron. Pl.: Mátraszentlászló - Vöröskő, vagy Mátraszentimre - Csörgő.

zila5 2016.01.29. 10:09:35

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Ez igazából egy Bartos Erika parafrázis.
Pár rajzzal kiegészítve még társasjáték is készülhetne belőle. :D

zila5 2016.01.29. 10:12:04

@Vadászgörény:
Egy jó kis sztrapacska a Vöröskőben...nyami. :)

The Crazy One 2016.01.29. 10:16:00

@Kulics: troll vagyok, igen, de attól még egy parkolóba parkolni szoktunk. ha meg megtelik, akkor nem engednek be oda.

2016.01.29. 10:19:36

@The Crazy One: persze, de elmondta neki a poszter, hogy csak a szánkóért megy be és már jön is ki rögtön.
Emberségből megbukott a poszt össze szereplője.. max a nemszámlázó pincér mentette a helyzetet kicsit.

Komojtalan 2016.01.29. 10:43:57

Igazából pénz kérdése az egész. A sok hülye pont télen akar szánkózni/soelni ezért van tömeg. Ha nem csak 10k -t szán az egészre hanem 1 milliót akkor megoldható lett volna hogy övé az egész hegy.

Peetee 2016.01.29. 10:51:23

A zuglói nebáncsvirág - újgazdagok szembesülése a hétköznapi élettel.

MrZed001 2016.01.29. 11:00:47

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Nem vicc, tényleg akkora volt mint a japán lódarázs (mint egy női hüvelyKujj). Az egyik tetemével összefutottunk egy parkolóban. Még döglötten is félelmetesen nagy volt.
Szóval ha van kedved közelebbről is megtekinteni a darazsakat, méretet venni róluk, javaslom nyáron a Mátrát és környékét. Nem kell keresni, jönnek azonnal maguktól.

kakukk11 2016.01.29. 11:17:44

A posztoló betekintést nyújtott, hogy működnek sokfelé a dolgok. De ne felejtsük azt se el, hogy ennek az ellenkezőjével is sokszor találkozni, és ezért plussz pont a normálisaknak, hogy kitartanak a korrekt vendéglátás mellett, látva azt, hogy szarul is lehet csinálni és megélni belőle.
Visegrád Nagyvillám-hegy mint egy javaslat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 11:18:27

@zila5: Ezt most nem igazán értem.
@Peetee: Nem is belpesti, hanem zuglói?
@Kulics: Ilyen alapon az összes parkolóház ingyen üzemelhetne.

2016.01.29. 11:24:16

@Kitalátor (másként) gondolkodó: igen, jól mondod, ha minden parkolóházban lenne szánkókölcsönző és oda ingyen beengednék az autósokat a szánkókat ki-bepakolni... akkor tényleg igazad van. Meghajlok a logikai képességeid nagysága előtt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 11:26:15

@MrZed001: Ilyenkor legalább annyit megtehettél volna, hogy néhány döglöttet beraksz egy borítékba/dobozba, és beviszed az Állatkertbe, vagy bármelyik olyan egyetemre, ahol van állattani tanszék. Vagy bármelyik gimnáziumba, talán még mindenhol van biológiatanár (ha ez nem is látszik az érettségizetteken). Vagy legalább mellétettél volna egy vonalzót/gyufásdobozt és lefényképezed. Kis szerencsével valami új faj, és elnevezhetted volna anyósodról...
De ezt már, hogy a klasszikus szavajárásával éljek "elkúrtuk", pontosabban elkúrtad!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 11:27:46

@Kulics: Akkor próbálj már (akár traktorral is) behajtani egy pláza parkolóházába, amikor tele van, hogy csak a japppán hütttőt tennéd be, amit az MM-ben vettél!

Richard Xenos 2016.01.29. 11:41:28

@Darth Revan: Igy van. És ezt szakácsként mondom.

2016.01.29. 11:54:33

@Kitalátor (másként) gondolkodó: kedvesem ! egy plázának sorompós parkolója van. BÁRMIKOR behajthatok. Ha nem találtam helyet akkor meg kihajtok bosszúsan.
Te ezeket nem tudod, hol élsz? A holdon?

MrZed001 2016.01.29. 12:12:55

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Egy repülő és egy döglött példányt is láttam momentán a parádfürdői kórházban.
Nem ismeretlen nekik. Minden nővérszobába van több doboz chemotox (normál, nem a darázsölő spray), azzal fújják a betegszobába betévedt példányokat. Gondolom a döglött is amit láttam kapott egy ilyen kezelést.
Amúgy bevallom nyúl vagyok, én még a döglöttnek sem mertem a közelébe se menni. Rémálmaimba se akarom viszontlátni.
Pedig vannak felénk is darazsak néha, csapdák is megtelnek egy szezon alatt, fenyődarazsat is fújtam már le, de ettől összesz.tam magam.

lobster thermidor 2016.01.29. 12:15:34

Nem kell ám mindenélt hőbölögni!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.01.29. 12:23:43

@Kulics: Jobb helyeken az üres parkolók száma is fent van. És ha az 0, akkor nem nyílik fel a sorompó.
Amúgy évek óta biciklivel járok, nem támogatom a terrorizmust. Egy éve már eladtam mindkét kocsit is.

2016.01.29. 12:45:57

@Kitalátor (másként) gondolkodó: én már a biciklit is eladtam, lenn a kriptában már nem kell mennem sehova :-)

Vincenzo6 2016.01.29. 13:16:49

Szocializmus. Megtanította a prolit, hogy ő a világ ura és lehet egy ortó tahó. Megtanította a magasabb beosztásban lévőt, hogy csalással, hazugsággal, lopással lehet előre jutni. Megtanította a vendéglátóst, hogy a minőség luxus, az ember csak azért fizet, mert nincs jobb dolga, mint kidobni a pénzt az otthoninál szarabb kajára.

Csóri ország Sosem jut sehova. Mindenki igénytelen, lusta és bunkó. Ennél már tényleg csak a román rosszabb.

PabY 2016.01.29. 13:41:28

@Kulics: hát hát hát hát ha büdös vagy romlott akkor az látszik rajta de ha összenyámogod a kaját és neked csak úgy poénból nem tetszik akkor akkor jó paraszt vagy ha nem akarod kifizetni

Peetee 2016.01.29. 13:44:02

@Kitalátor (másként) gondolkodó: így-így; a belvárosiak azok nem nebáncsvirágok' :)

2016.01.29. 13:44:33

@PabY: figyu, lányom angliában dolgozik étteremben. megrendeli a pöffeteg angol lord a kaját, beleturkál, hogy mégse erre gondolt és bokacsattogva kihoznak neki másik kaját és nem számlázzák le azt, ami nem tetszett neki. Mert a vendég seggét kinyalják.
Persze ezt lehet szélsőségnek minősíteni. De van ahol a vendég elégedettsége mindent visz.

Trollie 2016.01.29. 14:42:43

@MrZed001: Én ott élek. Bátrak vagyunk.
Szerintem se gyere többé erre, mert a családodat mi palócok megesszük és veled hozatunk fogpiszkálót utána... :D

Joe Black 2016.01.29. 14:49:59

@MrZed001: gondolom az ilyen "a körutat évente max kétszer lépem át" fotelbeargrylls jobb is ha otthon marad. Az ottaniak nem igénytelenek, hanem csak leszarnak pár darazsat. Komolyan bazmeg mintha mérgeskígyók között kellett volna odaszambáznod a pulthoz a (szigorúan) mentes vizedért, gyökér. :DDD
Életképtelen balfaszok vagytok mind. :D

Trollie 2016.01.29. 14:51:10

@Joe Black: Főleg ha megtudná, hogy még keresztes vipera is él a Mátrában...
World War ZZZZZZZZ! :DDDD

Joe Black 2016.01.29. 14:54:51

@Trollie: Ne ijesztgesd már, most már a Duna keleti oldalára sem megy át, mert az közel van a fenevadakhoz. A Margit-szigetre is csak vegyvédelmiben fog kimenni, remegő kezében a telefon, gyorshívón a mentők/tűzoltók/rendőrök/TEK... :D

Trollie 2016.01.29. 14:59:05

@Joe Black: Akkor egy kis segítség, hogy a Dunától nyugatra is él keresztes vipera is, meg parlagi és rákosi vipera is...
Remélem segíthettem, hogy most már a panelből se tegye ki a lábát a gyíkvállú túlélőbajnok! :DD

Joe Black 2016.01.29. 15:03:22

@Trollie: te állat, most egy teljes belvárosnyi kopaszodó fejű szemüveges gyökér zárta magára épp a lakás ajtaját, még a NatGeóról is elkapcsol, sosem lehet azt tudni ugye. Hát hogy megy így el a következő gurmé fesztiválra, hogy tömhesse magába a kézműves pácolt lófaszt meg szűretlen sört? :)))

Dikusz 2016.01.29. 15:25:22

@MrZed001: engedd meg, hogy a darazsas kommentedhez én is hozzászóljak (régebben azt mondták: neked nem osztottam kártyát, ne szólj bele:).

Megnéztem ezt a fajta darazsat, ettől én felszaladnék Mátraházától Kékestetőig, vissza se néznék, tökéletesen megértelek. De azt megkérdezném, szerinted hogyan kellene ellenük védekezni? Írtad a rovarcsapdát, ha ilyen sok a darázs, mennyire lenne hatékony ellenük? Egy Keszthely környéki vad-, és halételeket is kínáló csárdában láttam ilyen rovarcsapdákat, méterekre az asztaloktól. Nem igazán voltak hatásosak, az asztalon meg senki nem szeretne ilyet a kaja mellé, azt hiszem. Erdő közepén lévő étteremben a teraszon sincs sok értelme.
Ami még nagyon zavaró, biztos mindenki találkozott vele, az a harlekinkatica. Egyszerűen nem lehet elhessegetni ha rajzás van. Sokat járjuk az itthoni erdőket, nincs olyan turistaút, bármennyire is az erdő mélyén vagyunk, ahol nem lepnek el.
Parádfürdőn tavaly előtt ősszel jártunk, a kórházzal szembeni hotelben szálltunk meg. Közben a sástói kempinggel szemben lévő egyik helyen ettünk lángost. Még nemigen vettünk olyat ami ehetetlen volt, de ezt egyszerűen nem lehetett megenni, lángosporból vagy miből készült. Na arra mondtam, hogy soha többet.

Dikusz 2016.01.29. 15:48:20

@MrZed001: azt még elfelejtettem hozzátenni. A Mátra az egyik legszebb túrautakat kínáló hegységünk (meg a többi is kivétel nélkül, mindegyiknek megvan a maga szépsége). A másik pedig az, hogy tudomásul kell venni, a természetben rovarok vannak, mi vagyunk a látogatók. Nálam jobban kevesen félnek a bogár/rovar/pók stb-től de ez nem tart vissza az erdőjárástól. Ha kertes házban laknék, akkor meg sokra megyek a barackfára felaggatott egyetlen rovarcsapdával, együtt kell élni velük.
Ami viszont kiakaszt (nem azt mondom, hogy ilyen vagy) az ha kocsival a parkolónál megáll valaki, arrébb megy 10 métert a tűzrakóhelyig, szalonnát sütni sokszor tűzgyújtási tilalommal nem törődve, majd azt mondja de jót kirándult (jó esetben el is oltja a tüzet).

Az arrafelé élő embereknek a tájszólását meg nagyon szeretem, egyszerűen jó hallgatni őket.

2016.01.29. 16:32:01

@Joe Black: @Trollie: hehehe jól nyomjátok srácok !

pottompanna 2016.01.29. 19:01:55

Sok álhûhó, semmiért.

Thomas Dantes 2016.01.29. 19:06:18

@Dikusz: A Mátrában élek. Milyen tájszólás?

Thomas Dantes 2016.01.29. 19:13:13

@MrZed001: Én még életembe nem láttam errefelé ilyen szörnyet. Persze van darázs ,meg méh de egyik se olyan brutális fenevad. Persze aki fél és pánikol tőle, az képes sokkal nagyobbnak ijesztőbbnek látni mint amekkora valójában volt.

atpijkamo127 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.29. 19:21:41

@Thomas Dantes: "@Dikusz: A Mátrában élek. Milyen tájszólás?"

Pálóc?

atpijkamo127 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.29. 19:23:14

@Thomas Dantes: Félre ne érts, én nagyon szeretem az ízes tájszólást.

zila5 2016.01.29. 21:56:46

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Erre gondoltam:
"Az Anna, Peti és Gergő című gyermekkönyvsorozat Bartos Erika író (és építészmérnök) műve. A tizenegy kötetet számláló Anna, Peti és Gergő című könyvsorozat az építészmérnök végzettségű Bartos Erika családi ihletésű mesegyűjteménye, mely 2006 és 2009 között jelent meg az Alexandra kiadó gondozásában. A sorozat a kisgyermekes családok mindennapi életét, apró eseményeit dolgozza fel a legkisebbek nyelvén, a szerző illusztrációival. "
Egyéb meséiből társasjáték is készült. Az meg azért írtam.

MrZed001 2016.01.29. 23:17:30

@Dikusz:
Rovarcsapdából éttermek az ultraibolya fényes lapos megsütőset szokták használni. Persze jó messze az ételektől és az étkezőktől.

Magánemberként pedig 1-1 üres kólás vagy ásványvizes palackból 20 másodperc alatt lehet csinálni. Itt a link: konczmeheszet.hupont.hu/35/darazscsapda-gyartasa
Felénk is van darázs szép számmal, ki szoktam én is tenni a kertbe 5-6 ilyent. Egy nyár alatt megtelnek, mint a képeken.
Szóval láttam már (ló)darazsat, irtottam is szép számmal ... de amit ott láttam, attól ledöbbentem.

Amúgy pedig azt kellene tudomásul venni, hogy a darázs egy irtózatosan kártékony állat. Belinkelhetem neked a filmet, hogy 3 lódarázs egy méhkas elleni támadása hogy néz ki ... és hogy melyik fél kerül ki győztesen a 3 lódarázs, vagy az sokszáz méh. Amelyek nélkül meg összeomlik a mezőgazdaság, nincs beporzás.
És a darazsak sose látott mértékben szaporodtak el most.

MrZed001 2016.01.29. 23:39:45

@Thomas Dantes:
Momentán a darázscsapda mellett néha kimegyek a teraszra egy SuperSoaker-el (by aldi), csumira töltve szappanos vízzel, és ezzel szoktam (ló)darazsakra vadászni.
Ha eltalálom vége (testén lévő lyukakon át lélegzik, víz lepereg róla, de szappanos víz nem, ezért megfullad)
Szóval láttam már nem egy lódarazsat, ahogy írtam fenyődarazsat is (amúgy az csak ronda nagy, de nem veszélyes), nem ijedek meg ha látok egy párat.
Kivéve a Mátra alatt. Na ott momentán besokalltam (a mennyiség, a méret ...).

Arcade Macho 2016.01.30. 00:00:12

@MrZed001: karban kell tartani a teruletet, leirtani a lodarazsak feszket, es nem lesz gond

Dikusz 2016.01.30. 00:01:06

@MrZed001: írtam is, hogy megértem a döbbenetedet. De az éttermek nem tudják ezt megoldani, nem tudunk helyes megoldást. Talán az egyetlen megoldás még ha ilyen van, hogy a legnagyobb melegben is zárt helyen eszik a vendég. Az előzőekben említett harlekinkatica is zavaró.
Pár évvel ezelőtt a Göcsejben jártunk. Elég pocsolyás volt a hely, valószínű vadak is jártak oda inni. Nagyon meleg nyár volt, és rengeteg bögöly. Nem szeretek felfelé menni, de életemben nem értem föl olyan gyorsan meredekre, mint akkor. Iszonyúan összecsipkedtek, fájdalmasabb a csípése, mint a darazsaké. Nem tudod kikerülni őket, egyből támadnak.

Dikusz 2016.01.30. 00:12:45

@MrZed001: most olvastam @Thomas Dantes: -nak írt válaszodat.
Nincs véletlen fotód a SuperSoakeres vadászatodról? Szívesen megnézném:))
Elképzelem, hogy lövöldözöl az extra szappanos töltettel. Baromira csúszhat, és nem elég hatékony. Ha meg teli lesz vízzel a terasz, baromira csúszhat.
Beugrott egy film Macskajaj (Kusturica). Nem tudom láttad-e, azt mondták ez klasszikus film, mindenkinek meg kéne nézni. Nem hittem el, de valóban nagyon szórakoztató. Na abban van a gonosz testvér (Dragan?), az amikor táncol az esküvőn elcsúszik, és elterül mint nagyalföldön a furulyaszó. Ugye nem haragszol, ha az elcsúszásodat elképzeltem és nagyon derültem rajta?

MrZed001 2016.01.30. 01:49:34

@Arcade Macho:
Nem tudod karban tartani az utca minden ereszét. Ráadásul a tetőcserepek alá raknak mostanság közvetlen fészket (ami ugyebár nem légmentesen záró).
Padlások is tele vannak fészkekkel. Tavaly csak 3 db 1,5-2 tenyérnyi lett leszedve.
Szaki akivel csináltattam pár dolgot a házon mesélte, hogy volt olyan ház amely vakolatát megbontva (röpködtek ki a darazsak, mögé néztek) 2 vödörnyi "aktív" darázsfészket szedtek össze (ők kemények voltak, csavarlazítóval adtak nekik).
Van fent videó youtube amúgy, öreg néninek a házfalába költöztek be. Ő meg buta mód benyomta valamivel a bejáratukat, hogy biztos bent fognak a házfalban megdögleni.
A darazsak nem így gondolták, átrágták magukat a házfalon be a lakásba.

@Dikusz:
Beton terasz, és vízszintesen lövök, szóval nem csúszkálok :D Meg azért max 2-3-ra vetem rá magam, 5-10 percnél többet nem szánok rá. Na ez a vadászat egy tisztességes sport. Itt a célállat visszalő(csíp).
Én már várom, hogy valaki végre megcsinálja a kamerás-mozgásérzékelős lézer darázsirtót. Tutira rendelnék belőle párat.
Addig meg marad a supersoaker :D

Dikusz 2016.01.30. 09:14:32

@MrZed001: hát számomra ez volt a nap poénja :)))))
Egyszerűen elképzelem, hogy megyek az utcán, látom a túloldalon valaki hatalmas csatakiáltásokkal egy supersoakerrel lődöz a teraszán, időnként felordít és a karját csapkodja. A vízszintes vízsugár is hagy nyomot, ezért időnként a hátsó fertályával érinti a csúszós teraszt. Ilyenkor ékes magyar anyanyelvünk adta lehetőségeket kihasználva káromkodik. A szembeszomszédtól kérnék egy stokit úgy nézném. :))))
Remélem nem haragszol érte.:D

Olyat én is tapasztaltam amit írtál. A tető alatt találtak a falban egy kis rést, oda költöztek be. Időnként a szobában is megjelent egy-egy. Mint a videóban amit említettél, kívülről lett a rés befalazva, előtte rovarirtóval jól befújva. Nem rágták át magukat a falon, valószínű még kevesen voltak.

MrZed001 2016.01.30. 11:13:18

@Dikusz:
Nem haragszom. Ha járólap lenne rajta, akkor tényleg olyan csúszós lenne :)

Amúgy azt vettem észre, hogy a 90 fokos szögű falrészeket keresik (mint a tető-fal találkozás, erkély belső ívek) és indulnak onnan be a falba, tető alá.

Úgyhogy loptam némileg a lopakodó vadászgép elképzelését, és minden ilyen helyet 45 fokos szögben "letörtem" (azaz bekerült oda végig egy 90-45-45 fokos háromszög profilú 3-4 centis elem).
Azóta próbálkozni se akarnak ott semmivel.

De az ellen, hogy fent a tetőcserepek közé bemegy, nem tudok mit tenni.

Dikusz 2016.01.30. 11:53:53

@MrZed001: ne cifrázd:)) Első olvasatra azt hittem, hogy lopakodó állásban 45 fokos szögben meghajolva támadod a műanyag lőfegyverrel a darazsakat, ez egyre jobb lesz. Esetleg még több hasonló részlet még nem jönne elő? :D
Próbáltam keresni olyan élőlényt, ami darazsakkal táplálkozik. Beütöttem a gugliba, hogy "darázsevő". Tedd meg légyszíves a kedvemért, hogy megnézed kinek a képe jön elő (úgy látszik a gugli ma fel akar vidítani). Azt hiszem, ha az illetőt a tetőcserép alá ültetnéd - eredetileg ezt akartam tanácsolni - nem csak a darazsak kerülnék el a házadat.:)

Thomas Dantes 2016.01.30. 14:10:11

@MrZed001: Én meg már elefántot is láttam. Vagy most nem az van, hogy felsoroljuk ki milyen állatot látott?

Thomas Dantes 2016.01.30. 14:11:31

@Dikusz: Ja, persze. Csak hát nincsenek azért olyan sokan, és nem minden mátrai ember palóc. Pedig a családom egyik ágról ősidők óta itt él. Szóval nem mind vagyunk itt palócok.

MrZed001 2016.01.30. 15:31:55

@Dikusz:
darázsevő ... sose kerestem erre, mert tudom hogy semmi sem eszi meg (süni az elhullottakat, de nem vadászik rájuk senki ... kivéve én :D).
Igen meglepő volt a találat :D

@Thomas Dantes:
"Én meg már elefántot is láttam."
A mátrába bakker? Fotót !!! :D

Sandor Akarki 2016.01.30. 16:49:30

"Megkérdi a pincért, hogy ajánlaná ezt, pincér fapofával mondja, finom."
- Jót akarok enni! Mit ajánl?
- Fáradjon át a másik étterembe a túloldalon, én is ott eszem. :)

Zelig 2010 2016.01.31. 12:59:58

@MrZed001: Ez ugyan erősen off-topik és ugyan (még) nem vagyok öreg néni, de ezt én is kurvára megszívtam, amikor befalaztam a darazsakat a vakolatba és után kb. 500 bizony dalolva bejött a nagyszobánkba.

Dikusz 2016.02.01. 10:59:41

@Zelig 2010: ez sokkoló lehetett, hogy oldottátok meg? Ezek szerint szerencsénk volt (fentebb említettem), hogy a beköltözésük előtt sikerült befalaznunk a fészek bejáratát, mert csak két-három darázs kóválygott reggelre a szobában, pár napig. Nem tudom mit csináltunk volna hirtelen ha egyszerre jelenik meg ötszáz. A nyaraló a hegyoldalban van, távol a falutól az erdő szélén.

Dikusz 2016.02.01. 11:04:44

@Thomas Dantes: igazad van. Az átlagember ha az ország egy bizonyos területére gondol, akkor ha nem néz utána a neten, könnyen azt hiheti, hogy csak egy (általában csak azon a vidéken élő) népcsoporttal él ott. Remélem nincs harag:)

Zelig 2010 2016.02.01. 13:34:30

@Dikusz: Hívtam szakembert, benyomta, amit kellett, utána még olyan egy-két napig dögledező vagy döglött darazsakat találtam a fal mellett a padlón.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.02.01. 17:36:42

OFF
Kicsit elmentünk az eredeti témától, de nem bírom magamban tartani:

@MrZed001:
@Kitalátor (másként) gondolkodó:
@Joe Black:
@Dikusz:
@Thomas Dantes:

Én küzdöttem ilyen szörnyeteg darazsakkal, csak az a baj, hogy ezek iszonyat jól látnak és nagyon agresszívak is. A padlásbejárat mellett volt a fészkük és meg sem lehetett közelíteni az ajtót, mert megjelent 20-25 ilyen fenevad. Aztán mikor osonni próbáltam, akkor is megtalált egy, remekül fejencsípett, alig bírtam kiütni a hajamból, úgy belekapaszkodott.
Lett egy csinos kis púpom, ami másnapra elmúlt ugyan, de másnaptól az egész nyakam fájt és lüktetett (ott nem csípett meg).

Mellékelt ábra:

kepfeltoltes.hu/160201/11182290001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/160201/002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Tudom, retkes a_ ember körme, de inkább a méretes fullánkon akadjon meg a szemetek!

MrZed001 2016.02.01. 21:26:23

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

Igen szép gyűjtemény.
Így kép alapján saccra 30-50%-al nagyobb volt, amit a mátra környékén láttam, de hasonlóan tömör, egybe potrohos.
Na nem mondom, ettől is frászt kapnék.

Szóval durva. Ennyit és ekkorákat én még soha életemben nem láttam.
És még durvább, hogy senki sem csapdáz (méhészeken kívül), pedig igen meg lehetne csappantani a számukat.
Valahogy mindenki sz-rik rá, hogy beköltöznek a házába, meg csípik ahol érik.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.02. 09:21:56

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @MrZed001: A képeken két közönséges lódarázs és egy kecskedarázs látható. Óriási károkat okozhatnak, mert nagyon sok részegen még hülyébb ember gyújtja fel miattuk a présházát, nyaralóját. Találtam egy nagyon jó kis összefoglalót nektek: www.hrlfg.eoldal.hu/cikkek/termeszet-vilaga/wasps_hornets.html
Ha valóban veszélyes helyre fészkelnek, akkor sajnos venni kell darázsirtó sprayt és este(!) befújni.

Reactor 2016.02.02. 15:32:59

@Kitalátor (másként) gondolkodó: @MrZed001: @Zelig 2010: Ezekből a dögökből a Bükkben és a környékén (Miskolc, környező települések) is van bőven, különösen mivel itt az ártér, és ezek a rohadékok imádják a fanedveket nyalogatni...főleg a lódarázsból és a kecskedarázsból van sok, és bizony érhetik az embert piknikezés vagy csak natúr séta közben is olyan kis meglepetések mint a "Rajzás" (The Swarm) című filmben. Főleg a kecskedarázs veszélyes, mert ugye föld alá fészkel, csávókám meg már csak akkor veszi észre hogy áttrappolt a fészken, amikor 2-300 darázs rajban ront neki. A darazsak is tudnak olyat sajnos, mint a méhek, hogyha az egyik veszélyben érzi magát & a fészket, kifújja maga köré a támadó-feromont, amire a többi darázs is bepöccen, a szerencsétlen ember meg tűpárna lesz...
Undorító, komisz dögök, elképesztően pofátlanok, és tenni nemigen lehet ellenük, egyszerűen túl sokan vannak. A méreggel irtás gyakran semmit nem használ; ezek a rohadékok "kitanulták" a rovarirtó szereket, az a spray ami 3 évvel ezelőtt megölte a darazsakat, mostanra már csak fölidegesíti. Egyszerűen rezisztenssé váltak a mérgekkel szemben, megtanulták metabolizálni őket, immunisak lettek rá, ugyanaz történt mint a szöcskékkel és a DDT-vel. Agyoncsapás se mindig válik be, állják a sarat keményen. Az egyik megtermett példányra egyszer egy másfél kilós lexikont ejtettem rá - semmi baja se lett, vígan röpködött utána is, ahogy fölemeltem a kötetet.
Az egyetlen tuti megoldás még mindig a tűz, hálaazégnek tűzálló kitinpáncélt még nem növesztettek, úgyhogy én Rothenberger hamvasztóval irtom őket. Úgy 8 éve egy odvas fába fészkelt be többszáz lódarázs, egyik haveromat rendesen megkergették. Őket is csak úgy tudtuk elintézni hogy egyik éjszaka telehordtuk a fát robbanószerrel és a levegőbe repítettük. Egy füstölgő kráter maradt csak belőlük :D
Érdemes lehet még kipróbálni azt a szilikon-sprayt is amit a "Swarmed" filmben használtak ellenük, elvileg elzárja a tracheáit a rovarnak és megfullad. De átlagember tényleg jobb ha nem buzerálja őket, sok lódarázscsípés még a nem allergiás embert is a másvilágra küldheti.

ON: A Mátra helyett inkább a Bükköt javaslom szánkózásra. Van szánkópálya elég sok, és az éttermekben is fényévekkel jobb a kiszolgálás, kisebb az esélye hogy múmiává aszalódott szarvast kapsz a pénzedért...

atpijkamo127 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 16:40:50

@Kitalátor (másként) gondolkodó: :)) Feltörték a fészbúkját, mert 123456 volt a jelszava. Bezzeg, ha 2 nagybetű is lett volna benne!
süti beállítások módosítása