Tékozló Homár

A sóhivatalok csimborasszója, a Diákhitel Központ

2016.02.02. 09:44 | Homár Hilda | 100 komment

diakhitel2.jpgA "ki emlékszik a jelszavára!" kiszólások kicsit gyengítik Gábor mondanivalóját, de a túlbonyolított bürokrácia tényleg rémes. A NAV-értesítésről szóló NAV értesítés megvan? A diákhitelesek legalább tudnak arra gondolni minden egyes belépéskor, hogy a jövőt most írják.

Kedves Homár!

Csodálom, hogy még senki nem tette itt szóvá a "minden ügyintézőnk foglalt" sóhivatalok csimborasszóját a Diákhitel központ sajátosságait.

A Diákhitel központból mindenkinek csak két adat kell, hogy mennyi a tartozása és mennyi az aktuális törlesztőrészlete. Ezek persze érdektelen adatok másoknak, ha bárki megtudja, semmilyen módon nem tud visszaélni vele. Akire viszont tartozik, annak egy egyesített CIA/NASA/KGB többszintű beléptetési rendszeren kell átesnie. 

A regisztrációnál megkövetelik, hogy kell egy ékezetek nélküli felhasználónév, aztán meg egy jelszó, de mivel ennyire fontos dolgokról van szó, nem akármilyen, hanem legalább 6 karakter, kell benne lennie 2 nagybetűnek, és 2 számnak is. Itt már elbukott az a  remény, hogy az ilyen sóhivataloknál általánosan használt, bejáratott, megjegyezhető, szokásos jelszavunkat használjuk.

Ha egy üzenetet akar eljuttatni hozzánk a Diákhitel központ(ami az esetek 99%-ában érdektelen tömegüzenet, vagy valami elavult info), azt a következőképpen jut el hozzánk:

Kapok egy emailt, hogy a Diákhitel központ üzenetet küldött.(ennyi, nincs benne maga az üzenet, semmi), akkor megpróbálok belépni a Diákhitel direkt oldalán. Ez úgy történik, hogy beírom a felhasználónevem, ha emlékszem rá. Ekkor jön a 6 karakterből álló, 2 nagybetűt és 2 számjegyet tartalmazó kód, amiről persze fogalmam sincs már. Ha felírtam valahova, és azt meg is találom valahol (abba a pokolba ne menjünk most bele, ha nem és új jelszó kéne), beírom a jelszót és belé......   nem, nem léphetek még be. Ekkor még egy ún. ellenőrző kódot kér a rendszer, amit mindig egyedileg generál és emailben küld el. Átmegyek megint az email fiókomba, kimásolom a kriksz-kraksz ellenőrző kódot, beillesztem a Diákhitel oldalon.

Most végre belépek. Ott szerepel a két infó, hogy mennyivel tartozom és mennyi a törlesztőm, meg az, hogy új üzenetet kaptam. Rákattintok, de semmi. Kiderül, hogy az csak arról tájékoztat, hogy üzenetet kaptam, az üzenet olvasásához máshova kell kattintani. Ott van a felső sorban egy boríték jel, oda kattintok, de az sem az. Aztán kiderül, hogy az értesítések menüpontra kell kattintani. Ott az van, hogy vár egy új üzenet a Diákhitel központtól. Rákattintok és elolv.....nem, nem tudom elolvasni, mert nincs ott, van egy PDF csatolmány, az rejti az üzenetet. De ezt nem lehet csak úgy megnyitni, le kell tölteni és azután lehet végre megnyitni. Ilyenkor persze kiderül, hogy valami érdektelen tömeglevél miatt ment ez a harc.

Amikor egyszer elértem őket telefonon, megkérdeztem, hogy miért kell ezt így. Erre a hölgy hirtelen haragra gerjedt (biztos nem én voltam az első aki kérdezte) és azt rikoltozta, hogy hát a biztonság, a biztonság!! Mondtam neki, hogy még banki műveletekhez sem kell ennyi hülyeség, akkor meg miért szívatnak ezzel a teljesen használhatatlan oldallal és rendszerrel, ami mások számára csak két érdektelen adatot tartalmaz, ami tőlem lehet akár nyilvános is. Nem értette meg.

Szerintem a pokolban, a diákhiteleseknek fenntartott bugyor kapujára valami  ilyesmi lehet kiírva: "Ki itt belépsz, adj meg még egy ellenőrző kódot, amit megnyithatatlan, csak letölthető csatolmányként küldünk, aminek letöltéséhez az általunk generált kód szükséges, amit egy újabb regisztráció után kap, aminél egy 6*6 jegyű, 2 számot, 2 nagybetűt és 3 koreai karaktert kell tartalmaznia  a jelszónak." 

Üdv,

Gábor

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtiSnatch 2016.02.02. 09:48:49

Őszinte részvétem.

McZozo 2016.02.02. 09:57:45

Vannak ilyenek sajna. Azon anno en is ki voltam akadva mikor en akartam mondjuk beszelni bankommal akkor nagyapam gatyameretet is tisztazni kelett mielott ugyfelnek vettek. Viszont haa bank akart tolem valamit akkor mindenkinek mindent kitalalt aki cask felvette az adott szamon a telefont.

Ezzel egyutt mondjuk meg mindig inkabb a szivatas mint az hogy hozzaferjenek az ember dolgaihoz illetektelenek

Bluemotion 2016.02.02. 09:59:31

Gábor, az ügyfélkapun (ugyfelkapu.magyarorszag.hu/) való belépéssel kb. egy kattintás a Diákhitel Direkt elérése.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.02.02. 09:59:42

LOL. Tényleg egy hatalmas katyvasz a többlépcsős hitelesítésük. A második jelszó általában csak a 2. újraküldésre ért el a levélfiókoomba :D

Viszont
- ha az iskola az életre készít fel, akkor ez jó lecke abból, ami egy munkahelyi hálózaton vár rád
- ha elolvasod a kiírt dolgokat, ne adj' isten gondolkodsz, nem megoldhatatlan az egész bejelentkezés.
Elegem van már abból, hogy mindenki picsog, hogy így neház meg úgy nehéz, miközben a legtöbbször azon múlik, hogy nem képes elolvasni, ami oda van írva. Jó reggelt kívánok, a műszaki eszközök nem maguktól működnek, rendelkezni kell ismeretekkel a használatukhoz.

Darth Revan 2016.02.02. 10:03:26

minden ev elejen kuldtem nekik egy emailt amire mindig jott valaszban, hogy mennyit kell fizetnem.
nem is olvastam vegig a posztolo hulyeseget

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.02. 10:05:17

na, hát legalább nem hiába jár a pószter egyetemre!
a teli vödörbe nem lehet több vizet önteni, de a pószter esetibe még fér bele jó bőven.

2016.02.02. 10:07:15

"- Kérem, adja meg jelszavát!
- Alma
- Sajnálom, a jelszónak legalább 8 karakterből kell állnia!
- Reszeltalma
- Sajnálom, a jelszónak tartalmaznia kell legalább 1számot!
- 50reszeltalma
- Sajnálom, a jelszónak legalább 1nagybetűt kell tartalmaznia!
- 50KIBASZOTTreszeltalma
- Sajnálom, a jelszóban nem követhetik egymást nagybetűk!
- 50,Kibaszott,Reszelt,Alma,Feldugva,A,Seggedbe!
- Sajnálom, a jelszó nem tartalmazhat írásjeleket!
- 50KibaszottReszeltAlmaRohaggymegHaNemFogadodElEztSe.
- Sajnálom, a jelszó már foglalt!"

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.02. 10:08:06

egyépként ismét szeretnék gratulálni a kiváló fogyasztóvédelmi poszthon es, szeretném tudni, hogy vajon a gvctgcv kiváló szakemberei mit szólnak hozzá, valamint hogy milyen javaslataik lennének az efféle csalárd jelszavas visszásságok elkerülése érdekében.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.02.02. 10:12:38

@Bluemotion: Az Ügyfélkapura való regisztráció is ekkora szívás amúgy, de utána legalább be tudsz jelentkezni :D

Terézágyú 2016.02.02. 10:16:02

"A regisztrációnál megkövetelik, hogy kell egy ékezetek nélküli felhasználónév, aztán meg egy jelszó, de mivel ennyire fontos dolgokról van szó, nem akármilyen, hanem legalább 6 karakter, kell benne lennie 2 nagybetűnek, és 2 számnak is."

Én sem szeretem az ilyesmit - de vegyük észre, hogy tényleg ilyennek kellene lenni egy igazán biztonságos jelszónak... Azt, hogy ezt kizárólag a Diákhitel nyomatja, a bankok meg nem, ez nem a Diákhitel hibája...
Egyébként azt hiszem, hogy az elmü és hasonló cégeknél is ilyen jelszókat vár el...

Terézágyú 2016.02.02. 10:20:33

"Amikor egyszer elértem őket telefonon, megkérdeztem, hogy miért kell ezt így. Erre a hölgy hirtelen haragra gerjedt (biztos nem én voltam az első aki kérdezte)"

És nyilván nem tud mit csinálni az általa is csak használt (és nem fejlesztett) rendszerrel...

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.02.02. 10:25:40

@Terézágyú: Illetve, oda van írva, hogy mi a követelmény. Mi ezzel a baj? Ja, poster nem tud olvasni.
Különben mondom, tényleg szar az egész ahogy van, de inkább a felület, nem a felépítés.

sáros_tehén 2016.02.02. 10:32:19

@Terézágyú: Bankok is használják. Korábbi bankomnál az volt a rend, hogy 90 naponta kötelező jelszócsere. minimum 8 karakter, kis, és nagybetű, valamint szám. És amit egyszer használtál, azt többet már nem tudtad beállítani.

Terézágyú 2016.02.02. 10:32:24

"A Diákhitel központból mindenkinek csak két adat kell, hogy mennyi a tartozása és mennyi az aktuális törlesztőrészlete. Ezek persze érdektelen adatok másoknak, ha bárki megtudja, semmilyen módon nem tud visszaélni vele."

Ja, nincs ott más, csak annyi, hogy mi a neved, mikor születtél, hol laksz, mi az emilcímed ÉS hogy diákhiteled van... ezért az infókért már pénzt adnának valakik... és akkor csodálkoznál ha rendszeresen személyre szóló üzeneteket kapnál cégektől, hogy "nem jössz ki a diákhitelből? gyere hozzánk".....

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.02.02. 10:35:16

@Terézágyú: +1, de ezt senki nem szokta megérteni. (Mondjuk az üfsz. ne rikácsoljon, de az más kérdés.)

horex · http://horex.uw.hu/ 2016.02.02. 10:36:02

Bölcsész-ruhatárszakos a poszttoló bizonyára
"mennyi a tartozása és mennyi az aktuális törlesztőrészlete. Ezek persze érdektelen adatok másoknak, ha bárki megtudja, semmilyen módon nem tud visszaélni vele."
Vagy ha nemzetbiztonsági egyetemre jelentkezett, megkeresi valami fehérgalléros és felajánlja hogy kifizeti a hitelét, sőt még plusz apanázst is biztosit neki
Aztán azzal búcsúzik , hogy "egyszer majd kérni fogunk magától valamit....."

AtiSnatch 2016.02.02. 10:36:43

Használja ezt mindenhova: ******** oszt jó van.

Roltii 2016.02.02. 10:41:15

Szerintem meg egyszerű és használható oldaluk van. Lehetne jobb is, az értesítés pdf-kent tényleg fura, de rohadtul nem érdemel posztot... ( a jelszóval problémázni meg elég nagy öngól...)

Ui: és lehet kártyával törleszteni a hitelt az oldalon!

Terézágyú 2016.02.02. 10:45:06

@Roltii:
"és lehet kártyával törleszteni a hitelt az oldalon!"

Szóval még kártyaadatok is vannak ott... hát, akkor ezek tényleg "érdektelen adatok másoknak, ha bárki megtudja, semmilyen módon nem tud visszaélni vele."
:))))

Roltii 2016.02.02. 10:54:18

@Terézágyú: mondjuk KH-s vPOS-t használnak, úgyhogy elvileg kártyaadatot azt tényleg nem tárolnak... De a 21. században elég gáz azért nyavalyogni, ha egy sima 8 karakteres kis-,nagybetűs és számos jelszó kell... Érdemes meghallgatni Snowdent, ő mondta, hogy a passphrase-t illene szószerint értelmezni: tehát kifejezéseket adni meg jelszónak, nem csak szavakat (vagyis még a magyar "jelszó" fordítás is félrevezető;)

joska61 2016.02.02. 10:55:14

Jó hosszú ok nélküli nyafogás volt ez.

káposzta 2016.02.02. 11:01:14

Ha ráadásul elbaszod párszor a jelszót, akkor kilockolod magad, és mehet az emailben való könyörgés, hogy aktiválják a kibaszott accountodat. Fogtam az új jelszavamat, és elküldtem magamnak emailben, szóval többet nem volt gond :)

yuden 2016.02.02. 11:10:37

Aki diákhitelt vett fel, az jó eséllyel felsőoktatási intézménybe is járt. Egy tanult embernek miért olyan meglepő, hogy egy pénzügyi szolgáltatáshoz olyan "bonyolult" jelszó kell, ami több mint 6 karakter. Ugyan már milyen jelszót szeretett volna használni, ami ennél is rövidebb? Fogadjunk egy ezresben, hogy a születési évét! Nahát, kitaláltam?! Majd azok is ki fogják, akik egy picit meg akarnak szívatni... innen csókoltatom az összes olyan "júzert", aki a születési évét, a saját/kutya/macska/barát/barátnő becenevét használja jelszónak bárhová.
Bezzeg, ha "feltörik" a fiókját (=kitalálják a 0 erősségű jelszavát), akkor ő lenne legjobban felháborodva, hogy tele van szőrős nemiszervekkel a facebook fiókja...és ez csak kellemetlen, egy pénzügyi "feltörés" még anyagilag is fájhat.

atpijkamo110 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 11:10:59

@Terézágyú: "tényleg ilyennek kellene lenni egy igazán biztonságos jelszónak"

2 szám, 2 nagybetű és 2 kisbetű az csak 45697600 lehetőség.

2016.02.02. 11:11:24

Hja kérem kedves posztoló, valahogy így néz ki az internetbiztonság. Ha neked ilyen nyűg, akkor gondolom "törték" már fel a fészbúkodat, ugye?

atpijkamo111 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 11:13:34

@yuden: "egy pénzügyi szolgáltatáshoz olyan "bonyolult" jelszó kell, ami több mint 6 karakter"

Poszot nem olvastad?

atpijkamo112 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 11:29:18

Egyébként van a "fontos" helyek számára egy olyan jelszóm, amiben van szám is, nagybetű is, speciális karakter is. A dolog csak ott bukik el, mikor tiltják a speciális karaktert. :))

atpijkamo113 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 11:31:42

És akkor íme a legnépszerűbb és legveszélyesebb jelszavak friss listája (zárójelben a változás a tavalyi évhez képest):

1. 123456 (nincs változás)
2. password (nincs változás)
3. 12345678 (+1 helyezés)
4. qwerty (+1)
5. 12345 (-2 helyezés)
6. 123456789 (nincs változás)
7. football (+3)
8. 1234 (-1)
9. 1234567 (+2)
10. baseball (-2)
11. welcome (új)
12. 1234567890 (új)
13. abc123 (+1)
14. 111111 (+1)
15. 1qaz2wsx (új)
16. dragon (-7)
17. master (+2)
18. monkey (-6)
19. letmein (-6)
20. login (új)
21. princess (új)
22. qwertyuiop (új)
23. 23. solo (új)
24. passw0rd (új)
25. starwars (új)

hvg.hu/tudomany/20160120_legrosszabb_jelszavak_gyenge_jelszo

Jemi 2016.02.02. 11:45:24

örülök, hogy ez a legnagyobb gondja az életében:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2016.02.02. 11:49:10

@atpijkamo113:
123456" van ilyen komálósom akinek ez a jelszó-ja, igaz valami semmi oldalon

Egysimaegyfordított 2016.02.02. 11:57:53

Telefonszámot már megszüntették ??
Mi lesz így veled világ....MAjd ha rájön, h 5 évig CSAK a kamatot fizeti,....Majd rájön az okoska, h ehhez semmi volt vmi vacak jelszó bizéria.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.02. 12:08:58

@Zardas: felesleges feltörni a fészbukkját, ezek saját maguk is kiposztolják az oravecnórát.

metal · http://electric.blog.hu 2016.02.02. 12:31:35

"Magának jobban hiányzik egy kiadós kúrás, mint bárkinek a történelemben."

Mse 2016.02.02. 12:57:20

Hát nem tudom, nekem is ugyanolyan diálhitelem van ugyanolyan üzeneteket kapok és mindig be tudok lépni és csekkolni az üzenetet, sose volt belőle probléma. A poszternek vélhetően nincs régóta barátnője és a benne felgyülemlett tömérdek frusztrációt veri le teljesen felesleges célpontokra zúdítva. Kedves poszter, ha sok a szabadidőd menj el ételt osztani a hajléktalanoknak!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.02. 13:03:44

Most már a demensgondozóból is járnak egyetemre?

homar-fan 2016.02.02. 13:10:03

És ebben mi a fogyasztóvédelem? Az, hzogy gGábor teljesen 18. századi és nem tud megjegyezni vagy urambocsá felírni egy jelszót (aminek teljesen standardek akövetelményei)?

Vagy az, hogy az üzenet egy pdf amit ÚR ISTEN LE KELL tölteni?

Gábor kérjen levelet száz forinté, az nem kér jelszót.

neet 2016.02.02. 14:01:12

Én meguntam emlékezni a jelszavakra, egyéb szarokra (lásd odavissza üzik ezerszer, mire beléphetsz elolvasni a pdf-et), és mióta ükapus belépésem van (érdekes, de a ritka hülye ottani jelszavam valahogy megmaradt a fejemben), azzal megy simán.

Köszi a hsz-ket a másik posztban, igen, apti, van mozilla, van adblock, minden működik, csak az operában van valami gond/fícsör, hogy vakon kell benne homárni, de örülök, h nem egyedi a problémám.
(Eddig valahányszor felhívtam egy ügyfelest, mindegy, milyen ügyben, mindegy, hogy té vagy mák vagy nav, stb, mindig én voltam AZ ELSŐ ILYEN ESET, még sose találkoztak hasonlóval. Kezdek nem hinni az ügyfeles őszinteségében. De örülök, ha a csordához tartozhatom. Néha meg kilógni jó a sorból, ki éti ezt?)

ELMŰs poszt lesz valamikor? Oké, h én vagyok a hülye, aki 4 éve vakon(d) utal, de mérnem tudják/akarják átrakni a pénzem Ából Bébe, ahol Á az elmű, B az elmű utódja, ua a Micike ua gép mellett ua-t a telót veszi fel. Tegye fel a kezét, aki még ilyen béndzsa volt, mint én, és 2 havi lóvéja bőven idő előtt rossz helyre ment? És nem és nem hajlandóak se visszautalni, se átvezetni, majd kipostázzák, wtf....

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.02. 14:07:19

@homar-fan: Guglikróm meg is nyitja letöltés nélkül, ha úgy van beállítva.

atpijkamo114 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 14:11:30

@neet: "én voltam AZ ELSŐ ILYEN ESET,"

Naná! Mióta az új dizájn van - tehát mióta fönn a homár helyét elfoglalta egy becsomagolt folyami rák -, azóta szar. Rengetegen panaszokodtak itt - meg Hildának is - az első időkben, aztán elmaradoztak. Becsüllek a kitartásodért.

Én nehezen olvastam a szürkefoltos háttér előtt a szürke betűket, akkor töröltem ki a sok hülyeséget az oldalról, így gyorsabban is töltődik.

Fülöp Ágnes 2016.02.02. 14:12:17

Most komolyan az a baj, hogy egy olyan felülethez, ahol a Diákhiteleddel kapcsolatos adatokról kaphatsz tájékoztatást, meg gondolom ezzel kapcsolatos műveleteket lehet végezni, illetve az üzeneteket is itt lehet elolvasni (amik adott esetben lehetnek fontosak is, ha már a hiteledről van szó), meg kell jegyezni egy felhasználóazonosítót meg egy jelszót?? Beszarok? Az addig ok, hogy egy utolsó fórumban, ahol tag vagy, elfelejted a jelszót, de könyörgöm, itt a PÉNZÜGYEIDRŐL van szó! Akinek ezt magyarázni kell, az feleslegesen adósodik el az egyetem miatt.

atpijkamo115 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 14:14:48

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "@homar-fan: Guglikróm meg is nyitja letöltés nélkül, ha úgy van beállítva"

Az nem mentség. Mindig vigyorgok mikor egy MS Word dokumentumot kapok e-mail-ben, amiben a küldő közli az e-mail-je tartalmát. Az idiótaszámlálómat meg ugratom eggyel.

neet 2016.02.02. 14:15:08

@atpijkamo114: nem a homáron voltam az első eset! :)) Hanem bármi gondom akad, úgy tesznek, mintha ilyen még soha senkivel, ilyen programjuk nincs is, megoldhatatlan, húzzak haza. Lásd gyed igénylés vagy adóbevallásban elírás (nem én, ők), vagy akármi, orrom alá szalámi. Elmű: nem, nincs erre megoldás, küldjem újra, azt majdcsak lesz valami. Mintha én lennék az egyetlen, akinek a pénze lóg az airben, mindenki más repülő, és kész. Bár nem értem, ha egyedi eset lennék, antól könnyebb vóna, de nem, nem az.

Terézágyú 2016.02.02. 14:16:52

@neet:
"Hanem bármi gondom akad, úgy tesznek, mintha ilyen még soha senkivel, ilyen programjuk nincs is, megoldhatatlan, húzzak haza."

Hát, ilyen szemét emberek a magyar programozók...

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 14:17:33

@neet: :)) Azért az is egy faktor, hogy kishitű emberek legyintenek egyet, úccse történik semmi, mert ezt szokták meg. Az az egy ember, aki meg felemeli a hangját, valódi meglepetésként szolgál.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.02. 14:25:05

@atpijkamo115: Ezt nem értem. Lepötyögi a mellékletet vagy a kivonatát?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.02. 14:30:07

@neet: Sajnos az egységsugarú programozók képtelenek platform- és böngésző/op. rendszer-függetlenre elkészíteni a dokumentumokat, űrlapokat. Ezért van szükség 3-4 böngészőre, és ha linuxos vagy almás vagy, vinfos emulátorra is.

neet 2016.02.02. 14:32:49

@Terézágyú: nem szemetek, csak büdös nekik a munka (nem azért, mert tanultam programozást, "mert az oly rég volt, h már biztosan megváltoztatták a módját" by Phoebe, de ami problémák eddig velem adódtak, azok jó esetben 3 plusz sor vagy egy ifes elág beiktatása a sorok közé-vel megoldhatók lettek volna. HA meg akarta volna oldani valaki. De sokkal könnyebb azt benyögni, h a programozó szabadságon van, beteg vagy még nem csinálta meg, de meg fogja...

Egyedül pedig nem vagyok (voltam), mert ezeregy kismamát ismerek, aki nem kapta/ja meg időben (vagy soha..) a gyerek jussát, meg a net szerint tízezrek pénze mehetett félre elmű ügyben is, mégse tudják egy mozdulattal átficcenteni jogutód-jogelőd közt a pénzeket. Meg vissza se küldi a már nem létező elmű, hanem ráül! Ez bazmeg, ráül, és nem osztja vissza, az ott van és kuss, hülye voltál, tanulópénz. Hülye voltam, nem kérdés, és ha bebukom a pénzt, akkor is így jártam, na de ha tízezer ember küldte a régi számlaszámra a pénzt, nem csak neet, arra miért nincs egy fél perces megoldás, mondjuk egy-két hónapon át automatice továbbküldik, mint normális egybeolvadó cégek esetén, addig a legsötétebb, leghidegebb kő alatt élő (lásd én) is megtudja valahonnan, h nem figyelt, legközelebb már az új számra küldje...

Terézágyú 2016.02.02. 14:36:31

@neet:
"nem szemetek, csak büdös nekik a munka"

Mint az ügyfélszolgálatosoknak...

egyébként én csak bejelentem az elmünek az óraállást, és nem utalok (ha jól értem, hogy neked ez a problémád), de az elmüémász oldalon x napig szívtam, amíg be tudtam lépni...

Taxomükke (UK) 2016.02.02. 14:36:59

@sugargiraffusplumps.: Únom már! Vigyétek szervízbe a pósztert!

neet 2016.02.02. 14:37:10

@atpijkamo116: igen, emberemmel ezen szoktunk elmélázni, hogy senkiseszól, legyintve beleszar, és tényleg ufó vagyok, hogy jelzem, ha gondom van/segítséget kérek, itákdálse, vagy csak őszintétlenek? De nem hinném, h csak én szólok, mert ha több tízezredet akarják/"véletlen" elkallódtatják, akkor nem szólsz?

atpijkamo117 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 14:38:14

@Kitalátor (másként) gondolkodó: :)) Értem, hogy nem érted, én se értettem elsőre, mi a szar ez? Ír egy sima e-mail tartalmat, bekopizza egy word dokumentumba, és azt csatolja egy üres e-mail-hez.

Másik kedvencem, mikor úgy ír, hogy válaszol egy évvel korábbi levélre, meghagyja a régi Subject-et. Tehát a valamikori tárgymező köszönő viszonyban nincs a mostani e-mail tartalmával. Még viccesebb, mikor pont ellentétes. Ilyenkor adok neki egy új tárgyat, ami segít a további levélváltásban, de tanulni nem tanulnak belőle.

Harmadik kedvencem, mikor a tárgy nem hordoz információt. Pl. a support@-nak menő levél tárgya: "egy probléma".

A negyedik, mikor a tárgymezőt lazán üresen hagyja. Elvégre a nulla hosszú string is tagja a legitim stringek halmazának.

neet 2016.02.02. 14:38:17

@Terézágyú: én meg öntörvényesen utalok, azt mint a vakló, nem néztem, h másik számra kell már...

Terézágyú 2016.02.02. 14:40:28

@atpijkamo117:
"Ír egy sima e-mail tartalmat, bekopizza egy word dokumentumba, és azt csatolja egy üres e-mail-hez."

Nem arról van szó, hogy bizonyos levelezőprogik engednek mindenféle formázást, és az eredményt doc-ként küldik el?

Terézágyú 2016.02.02. 14:42:14

@Terézágyú:
vagy a wordben van olyan funkció, hogy küldje el emilben...

Terézágyú 2016.02.02. 14:44:43

@atpijkamo117:
és a te levprogid meg szimplán csatolmányként értelmezi és nem nyitja meg eleve a levéltörzs helyett (teljesen jogosan)

neet 2016.02.02. 14:46:26

@atpijkamo117: na ezt én értem! :-)) Néha (régen) én is alkalmaztam, ha sokat akartam írni (magánjellegű eposzt), ill. ha le-lefagyódott a net. Szóval megírod wordbe, napokig fogalmazgatod, csinosítod, stb, a készt átküldöd. Ez még akkor jó nagyon, ha gyors vagy, mint én :)) és gyakran félreütsz, mert pl a gmél (is) csinál olyat, h valami furmányos bill.kombinációra elküldi a levelet. Félkészen baz! Kérdés nélkül! Én meg pislogok, h a félreérthető/sértő/cikis rész persze benne volt, a kiengesztelős meg még nem. Szóval megírom előre ésvagy nem írok címzettet, csak a végén (de ez nem megy akkor, ha választ írsz), szóval van értelme, csak tudni kell, miért... :D

atpijkamo118 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 14:47:14

@Semmitnemérszakitiltással: Akkor minek is keményebb jelszó, mint egy négyszámjegyes pinkód?

Ezt nem értik meg a programozók. Egészen más eset egy internetbanki weboldal, ami a harmadik sikertelen próbálkozás után letilt, és egy WIFI kapcsolat, ahol másodpercenként százezer próbálkozást lehet csinálni.

Még egy: az SMS-ben küldött megerősító kódnak pont elég lenne 4 számjegy. 7 számjegyig könnyen megjegyzi az ember, 8-tól már nehezen. Az unicredit 6 számjegyet küld (taps), az Erste 8-at (húúú), a Budapestbank 99aa99aa formát (HÚÚÚ).

A hosszú, sok-követelményű, sűrűn változtatott jelszavaknak az az eredménye, hogy az emberek kiragasztják postittel a monitor szélére, meg megjegyeztetik a böngészővel. A betörők álma. A Budapestbankban egy jelszavam van, azt inkrementálom 3 havonta, mikor forszírozzák.

Terézágyú 2016.02.02. 14:48:29

@neet:
"Szóval megírod wordbe, napokig fogalmazgatod, csinosítod, stb, a készt átküldöd."

Ha én valaha ilyet csinálnék, akkor is kimásolnám, és csak a szöveget küldeném át :)))

Kivéve persze, ha megszerkesztett, megformázott szövegről van szó - de levelet úgy nem írok.

neet 2016.02.02. 14:51:47

@atpijkamo117: jajj, és a régi kedvencem!!! Én: Balaton, Oszt-társnő: Bp. Levél tőlem neki. Eltelik pár hét. Válaszlevél tőle: Szia...! Kérdéseidre a válaszaim: 1. Igen. 2. Én nem. 3. Lehet.
És ebben a stílben folytatta a levelét. Sírtam. :))))))) Ki a fene emlékszik, mi fontosat kérdezhettem. Láttad az Isaura keddi részét? Ilyesmik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.02.02. 14:53:06

@neet: @Terézágyú: Én kérek elnézést, karakteres terminálon levelezek. Alpine. Egy-egy funkció egy-egy billentyűleütés. Nincs nekem időm és idegem egerészni, elvenné az időmet a homározástól. :))

Megírhatja előre, ha utána kopipészttel elküldi.

Hammeg a progija hülyeséget csinál azért is ő felel.

Na, mennyetek elsőzni, megjött a délutáni poszt.

Terézágyú 2016.02.02. 14:56:02

@atpijkamo119:
"Én kérek elnézést, karakteres terminálon levelezek. "

ne kérj. számomra az emil csak karakteres :) amikor én kezdtem levelezni, akor még win se volt, karakteres linuxon nyomtuk. ha képet küldtunk, akkor ezt uudecodolni kellett, aztán telnet 127.0.0.0, utána kilépni a linuxból a dosba, és valami dosos képnézegetővel megnézni :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.02.02. 14:56:25

@neet: :)) Én szoktam ilyet.

Kedves X Y!

Igen. Igen.

Üdv Atpij

Persze a levél végén ott az eredeti 2 kérdés, és 1 napon belül, nem 3 hét múlva küldöm.

amindenes.blog.hu 2016.02.02. 15:07:03

A végén akkorát nevettem.. :D

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.02.02. 15:08:27

@atpijkamo118: a programozó megértené, csak ugye nem ő dönt erről.

Egyébként az SMS-ben küldött megerősítő kód nem mindegy milyen hosszú (nyilván 1-12 intervallumban), azt úgyse kell megjegyezni, egyszer bemásolod, aztán kész.

Terézágyú 2016.02.02. 15:09:42

Egyébként ha csak szimpla (hosszú) szövegről van szó, én még szoktam használni a Notepad-et is... :)

atpijkamo124 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.02. 15:17:44

@onlajnok: De meg kell jegyezni a rövidtávú memóriában. Butafónom van, nem megy a kopipészt.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.02.02. 15:25:05

@atpijkamo124: hát akkor írd fel valahova :), ne legyél te is Gábor.

"Ha nincs esze, legyen notesze."

murmi 2016.02.02. 17:11:06

ugyfelkapun keresztul nem kell ellenorzo kod, en ugy hasznalom. mondjuk azt is kulon kor elintezni.

ace22 2016.02.03. 08:07:02

Szerintem még a letöltendő .pdf állományt is lehetne jelszóval védeni, sőt email helyett SMS-ben küldött egyszeri kódot is belevennék. És nem lenne túlzás, mert ma már a kétszintű azonosítás (kellene hogy legyen) az alap. Gondoljunk arra, hogyha a gyenge védelmet feltörik, akkor mi vagyunk a hunyók a lenyúlt pénzért / illetlen kommentekért.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.03. 13:56:23

@fillérbaszó vadász: De én nem szeretem az operát: elálmosít, aztán meg valami visításra mindig felriadok...

CockTail86 2016.02.03. 15:07:56

Valóban kicsit bonyesz, de ki lehet igazodni rajta és nem kell itt rinyálni!!! Amúgy meg ügyfélkapus (névvel és) jelszóval is be lehet lépni! :)

otgorbebogre 2016.02.04. 02:26:38

mondjuk ha nem erdekel hogy barki betor a fiokodba akkor: ABcdef12

atpijkamo114 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.04. 02:39:15

@otgorbebogre: "ABcdef12"

Minek ilyen bonyolult jelszó? "QWer12" bőven elég.

skeewiff 2016.02.05. 11:12:55

Kedves Gábor!

Ha neked tényleg bonyolult a megkövetelt jelszó, akkor te sajnos annyira hülye vagy, hogy megbuktál az élettel szemben.
Csodálkozom, hogy a wc-re kitalálsz egyedül.
Add fel a faszba!

Szubrina 2016.02.20. 19:31:12

Nagyon egyetértek a posztolóval, mindenféle bürokratikus dolog azért van, hogy a mi érdekünket, kényelmünket szolgálja, fontos, hogy felhasználóbarát legyen. Teljesen jogos a felvetés és szánalma, a sok ellenségeskedő kommentje, aki csak trollkodni jár ide ebbe a "klub"-ba és az szórakoztatja, hogy ki tudja jobban bemocskolni, elvitatni az igazát a posztolótól.

atpijkamo98 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.20. 22:38:01

@Szubrina: Nem szívesen állok Zsráffal egy platformon, de itt most te vagy a hülye.

Ez a poszt a tipikus esete annak, mikor mind a két fél idióta. Egy feleslegesen túlbonyolított, szar rendszerrel találkozik egy csökkent képességű felhasználó...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.21. 12:12:08

@atpijkamo98: ugyanmár papi, nem köll szeméjeskedni :) igazam van és kész :)

atpijkamo99 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.02.21. 12:22:51

@sugargiraffusplumps.: Nem kéne a valóságtól ilyen messzire elrugaszkodni. Mondjuk úgy, hogy apróbb kérdésekben volt már igazad.

Szubrina 2016.02.21. 21:31:40

@atpijkamo98: Mitől lenne csökkent képességű...nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el, de a legtöbb ismerősöm emberből van, már annyi jelszót és kódot kell tudniuk a különböző kötelező, úgy értem hivatalos fostalicskákhoz, most nem a facbúkra gondolok (én azt is felhasználóellenesnek tartom), hogy kénytelenek feljegyezni, na most ez nem túl biztonságos. Ennyit a nagy biztonságról, mintha pont az ellenkezője történne, mint amit akarnának ezekkel, de nem?

Tehát, ha valami ennyire nem egy védett adat pl. hogy mennyivel tartozik még...nem tudom hogy lehet visszaélni vele, pl. gyorsan befizeti helyette vki??? Bárcsak...tehát egy ilyet nem kéne hét lakat alatt őrizni...meg azokat a hülye hírleveleket se.

Igaza van a felhasználónak, hogy felemeli a hangját, a felesleges túlbonyolítás ellen, ez mindenkinek állampolgári kötelessége lenne, na de valakinek érdeke ez, hogy csináljon ilyen szarokat és elhitesse a cégeket, hogy nekik ez baromira kell, szénné keresi magát a hülyeségén, a felhasználó, ügyfél meg le van kakkantva.

Sztem az emberek ettől frusztráltabbak lesznek, stressz-szintjük nő, több betegség, több beteg, több gyógyszer...virágzó gyógyszeripar...na meg van ezeknek az oka, csak senki nem gondol bele, mert minek is, jó az úgy szaron...

és hát miért is ártana nekünk a gyóccer, amikor olyan cuki dalban akarják velünk elhitetni, hogy a világ is csodálatosabb, ha bevesszük???
www.youtube.com/watch?v=HrnoR9cBP3o

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.22. 11:39:48

@Szubrina: egy jelszósémát kell alkalmazni és nem lesz több elfelejtett jelszó.
persze ezt a csökkent képességűek nem nagyon szokták megérteni.

Szubrina 2016.02.23. 11:42:27

@sugargiraffusplumps.: Továbbra sem mondtál semmi bölcsességet.

itt most nem csak a jelszóval van a baj, hanem a túlbonyolítással...

Anno évekkel ezelőtt csináltam egy youtube regisztrációt magamnak, ezen vannak a kedvenc videóim, zenék, filmek stb...

Aztán összekapcsolódott a google a youtube-bal, aztán szükségem volt egy gmail címre, csináltam egyet.

Elmebeteg módon működik a dolog, ha pl. bent vagyok youtube-on a nevemmel, de szeretném megnézni a gmailre érkező leveleimet, akkor ki kell lépnem a youtube-ból, hogy a gmailembe be léphessek...na most ez nem egy vagy két mozdulat, hanem:

1. lépés, rákattintok a kijelentkezésre vagy kilépésre KATT
2.bedob egy másik oldalt, ahol középen még mindig emez (a youtube-os) az e-mailem van bent, na itt legalul "Bejelentkezés másik fiókkal" KATT
3. ekkor megint bedob egy másik oldalt, e-mail cím "Eltávolítása" KATT
4. akkor odarak egy "X"-et az e-mailem mellé, amire rá kell kattintani KATT
5. ez még mindig nem elég neki, ekkor még rá kell kattintani arra, hogy "Kész" KATT

Nah és már írhatom is be a gmailes e-mailemet, mint a "villám"...ugyanakkor, ha bejelölöm, hogy maradjon bejelentkezve, akkor ha bezárom a youtube-ot vagy a g-mailt, akkor akár ha hetek múlva is felmegyek rá ott figyel bejelentkezve az éppen aktuális e-mailem, milyen biztonságos nem?

Kérdés a következő, mi a ráknak ez a CÉCÓ???

Most légy okos domokos!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.23. 11:50:25

@Szubrina: hát szerintem neked nem való se gmail, se jutyúb.
használjál csak freemailt, azzal talán elboldogulsz :D

metal · http://electric.blog.hu 2016.02.23. 12:23:35

@Szubrina: Hát igen. Nem mindenkinek való ez a modern informatikai világ! De ettől még nem kell reklámozni a saját hülyeséget.

Szubrina 2016.02.23. 14:23:01

@sugargiraffusplumps.: Tény, hogy a freemail egy nagyon könnyen használható, felhasználóbarát felület, ezért is használom.
Képzeld érzkezési sorrendbe rakja a leveleket és teljes mértékben követhető, továbbá ha van több e-mail címem még ki se kell lépnem az egyikből már is beléphetek a másikba egy gombnyomásra.

A gmail egy selejtes fos, csak azért csináltam, mert arról azt hiszi mindenki kurva jó, de jobb ha egy címet csak egy dologra használ egy ember, hogy követhető legyen a levelezés, mert se időrendbe, se személyek szerint nem rakja sorba, visszakeresni is lehetetlenség, ráadásul a hangouts beszélgetéseket is úgy menti mint ha levél lett volna, teljes káosz.

Szubrina 2016.02.23. 14:30:41

@metal: nem tudom miért kellett beszólnod, ráadásul ilyen faszságot, a modernség azt jelenti, hogy valami korszerű és jól szervezett, szóval az elmondottakból ez az informatikai világ inkább kissé elmaradott és korszerűtlen, a felhasználói igények teljes semmibevételével, arról szól, hogy egy programozó milyen faszsággal, baromsággal tudna minél több munkaórát belebaszni valamibe, hogy aztán több pénzt is kaphasson a bonyolult szarokért, mert ő mennyire kurva sokat dolgozott rajta. Ezernyi példa van erre, de nem sorolom fel.

Valamiért most már nem az első cikket olvasom itt a homáron, elolvasom a posztoló teljesen jogos felvetését, sok esetben már átéltem hasonlót, illetve elég jó a beleérző, együttérző képességem, még is ha letekintek a kommentekre csak ilyesmit látni.

"te vagy a fasz" " a te hibád, mert hülye vagy" és társai...amikor nyilván a világ működik szarul és nem a benne élő egyedek a tökéletlenek ebben a TÖKÉLETESEN működő világban...viszont nektek még a panaszosoknál is szarabb az életetek, ha csak ilyeneken tudjátok kiélni magatokat.

Lehülyézni a másikat és ez által egy hajszálnyit jobban érezni magatokat.

Továbbra is nonszensz, hogy egy kattintás (KILÉPÉS/KIJELENTKEZÉS) helyett 5 lépésbe kerül kilépni egy kibaszott e-mailból, nonszensz főleg, hogy ők kapcsolták össze a gmail-t és a youtube-ot.

Én már betárcsázóson neteztem, a szüleim és az öcsém is programozó-rendszergazda, tényleg nem értek az egészhez, még ezt a levelet is írógépen írtam, te barom!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.23. 14:31:27

@Szubrina: nem tudok rájönni, hogy ennyire izéke vagy vagy csak trollkodni teccik.

a gmailnél egyszerűbben kezelhető, strukturáltabb rendszert nemigen fox találni ami ugyanezt a szolgáltatást* nyújtja. ( *persze eladjuk neki a lelkünket cserébe, de ettől most tekintsünk el)
itten van hozzá a használati utasítítás, ebben minden kérdésedre választ kapsz:
www.howtogeek.com/school/gmail-guide/lesson1/all/

Szubrina 2016.02.23. 14:36:53

@sugargiraffusplumps.: Persze még majd be is magolom és angolul is megtanulok, hogy használni tudjam a magyar nyelvű gmailemet. Talán egy kibaszott e-mail címnek olyan egyszerűséggel kéne működnie, mivel egy huszadrangú fontosságú dolog, hogy ne még én tanulgassam a kezelését, hanem ő tanuljon engem, azaz felmérni mire van szükség.

Hozzáteszem a használati utasítás tanulmányozása, továbbra sem teszi lehetővé, hogy egy vagy maximum két kattintással kiléphessek és beléphessek egy másikba, öt különböző teljesen feleleges kattintás, mert lehetne akár három is, mondjuk
rákattintok, hogy kilépés katt
majd rákérdez, biztos, hogy ki akar lépni katt
új cím és belépés katt
de nem, mert hülyének nézik a használót...
1. lépés, rákattintok a kijelentkezésre vagy kilépésre KATT
2.bedob egy másik oldalt, ahol középen még mindig emez (a youtube-os) az e-mailem van bent, na itt legalul "Bejelentkezés másik fiókkal" KATT
3. ekkor megint bedob egy másik oldalt, e-mail cím "Eltávolítása" KATT
4. akkor odarak egy "X"-et az e-mailem mellé, amire rá kell kattintani KATT
5. ez még mindig nem elég neki, ekkor még rá kell kattintani arra, hogy "Kész" KATT
+6. begépelem a másik e-mailemet katt, jelszó katt és már bent is vagyok...mindez jó pár perc veszteség az életből, ami rövid.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.23. 15:02:18

@Szubrina: pedig benne van, csak el kell olvasni. :) sok sikert kívánok!

Szubrina 2016.02.23. 15:20:46

@sugargiraffusplumps.: Fordítsd le és másold be az "e-mail címmel könnyebben ki és belépni" részt, már alig várom (itt ördögi kacaj)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.02.23. 15:46:28

@Szubrina: már úgy érted, hogy én gondolkozzak helyetted? nem tudom melyik univerzumban lax, de ezt még a saját gyerekemnek se csinálom meg, leginkább azért, mert nem szeretném hogy olyan legyen felnőttként mint például te.
alázat, tanulás, alázat, tanulás, ezt tudom javasolni neked.

Roltii 2016.02.23. 16:48:07

@Szubrina: tegyük fel, hogy nem troll vagy:
www.youtube.com/finish_link_upgrade
Itt tudod migrálni a youtube-os accountodat a gmail-esbe.

Amúgy meg pár jótanács: ha ennyire nem értesz valamihez, akkor ne hirdesd, hanem reménykedj, hogy nem derül ki. Manapság amiatt pampogni, hogy kell egy kis angol tudás: nevetséges. TANULJ MEG ANGOLUL!
És ha ez megvan, akkor utána esetleg utánanézhetsz az cookie-knak (sütiknek) SSO-nak vagy single sign on-nak, hogy mi is az, hogy működik, miért jó, miért rossz stb, és akkor talán utána nem fogsz ekkora baromságokat írni.

ui: betárcsázós net idejében kb semmi se beszélt magyarul, az hogy élted túl? Vagy altavizsla/freemail/tétovateveclub hármasból állt az Internet?

Szubrina 2016.02.28. 09:18:40

@sugargiraffusplumps.: Már, hogy akarnám, hogy te gondolkozz helyettem, amikor ahhoz agy kéne és ezzel a hozzászólással 100%-osan bizonyítottad, hogy az biza neked nincs.

Szubrina 2016.02.28. 09:20:43

@Roltii: Én franciául tudok, nem értem, hogy a magyaron és plusz egy nyelven kívül nekem miért kéne a saját hazámban, magyarul használható programok mellett angolul tudnom.
Betárcsázóst is magyarul használtam, ez van, fogadd el!
süti beállítások módosítása