Tékozló Homár

Maga azért izzad, mert egy tapló kinyitott egy ablakot

2016.08.11. 15:16 | Homár Hilda | komment

screenshot_2016-08-03_22_13_03.png

Egy ideig ment egy sorozatunk, ahol nem a vásárlók, ügyfelek panaszkodtak, hanem a pult másik oldalán állók, ülők meséltek arról, milyen napi 8-10 órában szolgáltatni. Az alábbi levél nem egészen illik ebbe a tanulságos rovatba, de belepasszintható, írója ugyanis BKV-poszttal keresett meg minket, de kivételesen nem a közlekedési céget, hanem a utasokat szidja benne. És van némi igaza.

Sziasztok kedves Tékozló honfitársaim,

A BKV új járművein néha elhangzik, hogy „Tartsák csukva az ablakokat, mert a klímaberendezés üzemel“.

Mióta  reggelente a város legforgalmasabb viszonylatán utazom - ahol kivétel nélkül klímás, új buszok járnak - kivétel nélkül azt tapasztalom, hogy a működő klíma ellenére egy/sok ablak nyitva van.

És egyszer sem hangzik el a fenti figyelmeztetés. A közvélekedéssel ellentétben a feleslegesen bekapcsolt klíma igenis növeli a járművek fogyasztását, illetve egyetlen ablakon kiszellőztetett jármű újrahűtésére 20 percre van szükség.

Ma reggel is így történt. Egy középiskolás fiatalember drága mobiltelefonnal teljesen kinyitotta az ablakot. Amikor szépen megkérte egy utastársunk, hogy csukja be, mert az összes többi utas csak így tudja élvezni a klímaberendezés hatását, a következő érvek hangzottak el, mellékelem a cáfolatot (érdemben senki nem lépett közbe):

  1. Büdös van -> nyilván, mert az emberek azért izzadnak, mert nem hatásos a klíma. (Gondolom néha kipróbálják a buszfejlesztők is a tömött buszt, és nyilván megtervezték, mennyi friss levegő igénye van a teli busz utasainak)
  2. Ezek a buszok már nem fogyasztanak üzemanyagot, mert generátor termeli az energiát. - > ????
  3. Akinek nem tetszik, menjen el ahova akar. -> vajon senki nem mesélte el neki, kinek az adójából jár iskolába, és ki fizeti a diákbérlete díjkiegészítését? És mi lesz, ha emberek azért nem Mo-n fizetnek adót, mert ilyen taplóknak nem érdemes.

Végül a tanára szólt rá, így lett 20 perc után elviselhető a hőmérséklet.

Tekintettem a magyar individualista gondolkodásmódra, miszerint „az én kényelmem érdekében az egész busz le van sz*rva“, javaslom vezessék be a „Maga azért izzad, mert egy tapló kinyitott egy ablakot“. Hátha többen vennék a bátorságot, és elmesélnék a közösségi együttélés európai módját a „másként viselkedőknek“. Hogy némi remény legyen ezt az országot élhetővé tenni. Addig is sokkal olcsóbb 5 percenként nyomogatni az üzenetbemondó gombot, mint ablaknyitásérzékelőket vagy differenciális-nyomásérzékelőt szerelni a rendszerbe.

üdv,

Gábor

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyecska. 2016.08.11. 15:28:02

Hogyan lehet egy drága mobiltelefonnal kinyitni az ablakot?? bravo. :D

Lángharcos 2016.08.11. 15:31:38

@Manyecs: Biztos ütésálló volt. Pl. a CAT márka erről híres.

The Crazy One 3om 2016.08.11. 15:37:07

egyetértek.
meló után felsorolom, ki mindenkit gyűlölök a közösségi közlekedésben.

Manyecska. 2016.08.11. 15:42:20

Hát még amikor nyáron meg is lehet foganni akkora a tömeg..

Darth Revan 2016.08.11. 15:47:23

Ez miota kozerdeku, homarra valo poszt?! He?!
baz+ szolsz vagy odamesz es becsukod, de ez eszedbe nem jutott volna.

__tom_ 2016.08.11. 16:20:41

Nálam fordítva van. Ha nem működik a klíma, akkor sem nyitja ki senki az ablakot. Vagy ha zápor van, becsukják, de utána nem nyitják ki. Élmény a fülledt melegben, 95%-os páratartalom mellett utazni.

Egysimaegyfordított 2016.08.11. 16:23:10

Amikor gatyarohasztó meleg van kint , és a klímás buszon is, gyaníthatóan nyitva van egy vagy több ablak. Én csak azt nem tudom, hogy egy általános viselkedési norma nálunk miért süllyed az igénytelenség posványába? Jó, dögöljön meg a szomszéd tehene is...de csak jobb, ha kellemes időben utazol egy szép, új buszon, mintha folyik mindenkiről a víz, mert ÉN b@zmeg azért is kinyitom az ablakot!!!! Ilyenformán a poszt jó, de a vége nem kéne. Itt nem az érzékelők hiányával van a baj, hanem a kultúra alul működésével.

cmx85s 2016.08.11. 16:27:35

van, aki nem tudja, mi is az a klíma. Ha nem fúj a menetszél az arcába, akkor "nincs levegő!" Az ilyennek hiába próbálod elmagyarázni, hogy várjon pár percet, addigra érezhetően hűvösebb lesz... Nem, neki melege van, nem jön a levegő, stb.

Rongyosgárda 2016.08.11. 16:28:14

@Darth Revan: +1
@The Crazy One harmadik regisztrációja: Te is utálod a:
- nem mosdókat / fogmosást nem ismerőket?
- nyugdíjas kocogókat, akik elédvágnak, áttaposnak rajtad, ha találnak egy ülőhelyet, de leszállva a metróról/buszról az ajtóban/mozgólépcső előtt kezdenek el gondolkodni merre is indultak?
- fent említett réteget, akik csak csúcsidőben szeretik a fenti műveleteket végezni?
- lusta embereket, akik a régi / nem A/C-s buszokon inkább izzadnak, mint nyissanak egy ablakot, de te már nem férsz oda?
- ha az előbb említett emberek még be is szólnak, mert "huzat lesz és megfáznak" (???40 fokba b+??)
- az ajtóban várakozókat, mert hamarosan (13 megálló után) leszállnak?
Sofőr tekintetében:
- Aki bemondja, hogy "zárd az ablakot", de légkondit nem kapcsol? (vagy lófasz a teljesítménye)
- Az orrod előtt ajtót becsukósokat, mikor a táblán még van 1perc az indulási időig (digitális tábla)
- A tökiggáz / satufék üzemmódot használó (indokolatlanul) sofőröket?
- akik már az ajtónyitás előtt nyomják a zárásra figyelmeztető csengőt?
Csak a töredéke az idegesítő körülményeknek
Fura egy jószág ez a közösségi közlekedés.

fillérbaszó vadász 2016.08.11. 16:29:16

Végre egy normális poszter.
Igaz a poszter most normális és igaza is van, de ez mit keres egy fogyasztóvédelmi blogon, hogy találkozott egy hülyével?
Most akkor én is írjam le homárnak, hogy múltkor egy bunkó befingott a Westend liftjébe, mikor menünk felfelé!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.11. 16:35:07

Azért ez ennyire nem fekete-fehér.
Javítson ki valaki hozzáértő, ha tévedek, de én úgy emlékszem, a buszok klímája csak a "doboz" levegőjét hűti, ahogy egy átlagos, lakásba való klíma is. Ergo oxigén csak annyi van, amennyi a megállókban be tud kerülni a nyitott ajtókon át. Az meg általában nem sok.
Mondjuk buszozni ritkán szoktam, de a csodás új vonatokon Tata és Vác felé már többször volt alkalmam tapasztalni, hogy a hőmérséklet rendben, oxigén kb. mint a Mariana-árok mélyén, szagok meg... kés is megáll benne... :D

The Crazy One 3om 2016.08.11. 16:43:56

@Rongyosgárda: köszönöm, hiánypótló írás. Elteszem archívba :)

Reactor 2016.08.11. 18:09:06

A buszok klímája csak bizonyos lélekszám alatt hatékony, ez már nékem is feltűnt korábban. Mostanában a nyarak nem olyan elképesztően forróak, ennek ellenére lehetnek forró napok, és ha több az ember, mint amekkorát a klíma teljesítménye elbír, akkor mindig lesz valami ökör, aki kinyitja az ablakot, még akkor is, ha háztömb méretű figyelmeztető cédulát festenek rá hogy "NE NYISD KI BAZE, MEGY A KLÍMA". Már amikor megy, ugye. Sok az olyan busz is, ahol elfelejtik utántölteni a folyadékot/nincs belőle, úgyhogy klíma sincs.
Ami igaz, igaz, én is jobban szeretem a metróalagút állandó huzatát, mint a klímát. Ráadásul tök jó prímapék-vaníliástáska illatot hoz mindig :D

KaTe 2016.08.11. 18:50:50

Még jó, hogy le nem lőtte! Levágni a kezét az ilyen ablaknyitogató bűnözőnek, aztán pedig felnégyelni és nyakánál fellógatni ami maradt belőle!

Amúgy meg ha csöves van a buszon, akkor már mit sem ér a klíma, menekülhet ki merre lát, az ugyanis a szagokon nem segít. Másrészt nem kell ahhoz melegnek lennie, hogy büdös, vagy izzadt embereket szagolgass a buszon. Ilyen kis helyiségben elég 1, vagy 2 igénytelenül karbantartott figura...

Na most ezeken a dolgokon tényleg csak az ablaknyitás segít.

piroshangszóró 2016.08.11. 18:53:23

Én nem szoktam a fostolót...de Gábor egy kretén. Szerinted mennyit segít a klíma, ha 5 darab cigány felszáll a buszra? Évente 1x ha fürdenek, nem a buszon izzad le és azért lesz büdös, alapból büdös, a klíma nem fog segíteni, te félkegyelmű barom.
Én is kinyitom az ablakot, semmit sem ér a klíma, ha csukva is van az ablak. 2 percenként megálló, ajtónyitás, de az biztos nem számít, csak az ablakon jön be meleg levegő, ugye, Gábor?
Hülyegyerek.

Dikusz 2016.08.11. 18:55:42

@Rongyosgárda: @The Crazy One harmadik regisztrációja: szerintem sokunk tudná folytatni, ki nem tetszik neki a közösségi közlekedésben. Nekem is van egypár:

- fokhagymát zabálókat, akik véletlenül mindig melléd keverednek.
- a fejed felett átnyúlva kinyitják a villamos ablakát, majd a következő megállónál
leszállnak.
- ordítva beszélnek a mobilon, hangosan hallgatják a zenét, vagy olyan hangosan
beszélgetnek (korosztálytól függetlenül), hogy az egész kocsi hallja.
- rágógumi pukkasztás a füled mellett, hangosan csámcsorogva.
- a metrókon közvetlen az ajtó mellett állók, amikor háttal támaszkodnak a kapaszko-
dóknak, közben a szélső ülésen ülők fején van a hátizsákjuk. Rosszabb esetben a
seggük.
- a mozgólépcsőn egymás mellett állnak, vagy ahhoz igyekezve kezüket-lábukat törik,
hogy eléd ugorjanak (szintén korosztálytól függetlenül).
- alvást színlelők, csak nehogy fel kelljen állniuk.
- a táskát maguk mellé tevőket.
- a lábukat a másik lábukra úgy keresztbe tevőket, hogy nem tudsz anélkül elmenni
mellette, hogy végig ne súrold a retkes cipőtalpát.
Azért még lehetne folytatni, minden korosztály hozzáteszi a magáét kivétel nélkül.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2016.08.11. 19:00:20

A nyitásérzékelő semmiképpen nem jó ötlet. Ha lekapcsol a klíma a kinyitott ablaktól, akkor még rosszabb lesz, mert egyrészt végképp nem fogja visszacsukni, másrészt minimális hatása nyitott ablaknál is van, tehát a semminél több. Főleg, ha hátul nyit ablakot, azt elől meg se érezni, pláne egy csuklós buszban.

Kenderice 2016.08.11. 19:07:42

Mert hogy egy 1-2 percenként megálló buszban van ám értelme a klímának!
A nyitott ablak hatásosabb a huzat miatt...

mikimackó 2016.08.11. 19:26:26

@Manyecs: ezt most úgy elképzeltem, de azt sem tudod, ki lesz az apa, mert nem bírsz megfordulni !

mikimackó 2016.08.11. 19:30:29

@Kenderice: azaz piroshetes, jó kis ikarus 200-as, végignyitott ablakokkal kelendföldről palotára........, na, az az egy jó vót.........., igaz se vót.

gabors 2016.08.11. 21:09:08

@KaTe: "Még jó, hogy le nem lőtte! " az csak lovaknak es negereknek jar feher europait nem szokas csak ugy lelonni

I_Isti 2016.08.11. 22:45:45

Ez kamu. Ma tök hideg vaolt reggel.

Reactor 2016.08.12. 04:06:24

@Dikusz: Töredelmesen bevallom, én szeretek rágógumival csámcsogni :D ha utcán rágógumit rágok, imádok gömböket fújni belőle, meg cuppogni, csattogni vele :D Nem tudom, talán a letűnt fiatalságom visszaidézése, és attól lesz jó kedvem. Hány gyereknek tanítottam a lufifújást rágóból, a mindenségit!

A zenét üvöltve bömböltetők tényleg idegesítőek, legutóbb valami helyimenőcsávó ugrott fel a buszra, és valami bitang szar zenét kezdett el a márkás okosteldzsójából nyomatni az egész utazóközönség örömére...tudja a hóhér, milyen előadó volt, de nagyjából annyiból állt, hogy a "zenész" gyilkolta a gitárt, végig ugyanaz az akkord, és a dalszöveg kimerült annyiból hogy "VÁVÁVÁVÁVÁÁÁÁ VÁVÁVÁVÁVÁVÁÁÁÁ" meg néha egy-egy artikulálatlan üvöltés, mint a vadállatok az erdőben, hogy meglegyen a változatosság. Ez igen, ecsém, ezt nevezem zenei tehetCSégnek!!!
(a hangosan bömbölő hardtechno meg tektonik se jobb semmivel)

Aki meg alvást színlel, a legjobb módszer, hogy a zsebe felé nyúlsz. Rögtön felébred! Ha meg nem...ő baja! :P

@piroshangszóró: Azokat a galaxisból is kitiltanám, nemhogy a járműről. Menjenek a plejádokhoz, reptoidokhoz meg lumbulábiakhoz, még a jegyüket is fizetném a Nósztrómóra...

Aki tud angolul, annak javaslom megnézésre ezt a kis szösszenetet. Én konkrétan szétröhögtem magam rajta többször is :D nagyon igaz!!!

www.youtube.com/watch?v=W2NufNbEKJM

The Crazy One 3om 2016.08.12. 07:01:55

A mai közelharcot a buszmegállóban Ádámbá mentette meg. Szólt az ifjúságnak: engedjetek előre csürhe, költ tőttennem. Le van szívva a kártyo, mint a vőlegíny...

Manyecska. 2016.08.12. 08:12:21

@mikimackó: há ja!:D De tényleg ilyen fílingje van sajnos. Amúgy rohadt büdös az új hév is nem ártana néha ablakot nyitni valóban de inkább dunsztolódnak...
ezt az esztergomi vonaton is eljáccotta a kalauz /négyen hereveréztek/ még régebben..kinyitottam a Desiro ablakát mert borzalmasan köhögött hátul gondoltam járvány is van...gyerek is mellettem volt..résre kihúztam. Erre odajön, bebassza az ablakot..Hidegvan kinnt!! felkiáltással. Mondom jó de akkor most meleg lett odakint te vadbarom???? :P ...:D De frankón megtörtént. Hámondom 1-1..:)

Manyecska. 2016.08.12. 08:13:44

@mikimackó: de van még-kékben:D -1971-es,a szentendrei közekedési múzeumban kiállítva /ahol a kézműves nyúl kommentelő lakott :D/ most voltunk hétvégén, ha ilyenekre vágysz nézzétek meg!! a belépő csak egy vonaljegy /asszem/! Fel is lehet menni rá..

Manyecska. 2016.08.12. 08:43:44

@Reactor: múltkor egy tízévesforma kislány jött, vállán! magnóval és lakodalmas cigányzenét nyomatott /ment suliba!/ ;én igazán kibaxottul toleráns vagyok :D de mondtam neki mennyé már a picsába.. :DD Amúgy ezek a belül érzékelős ajtók is jók valami gyökér csak odaállt -igaz tömeg volt- az ötödik megálló után a vezető odament hozzá és sírva :D könyörgött ne kelljen többször szólnia ....nem tudott elindulni ugyanis mert az ajtó nem záródott.. na ott mindenki üvöltött mindenkivel vasárnap kora reggel én már azon voltam hogy leszállok mert a vezető is állapotba' került :D mondtam is neki a végén -épp a párommal telefonáltam aszongya mi folyik ott?? mi ez az üvöltözés.:D..- mondom köszönöm hogy végre leszállhattam erről a kiba..ott szénás-szekérről !! :O :D

mikimackó 2016.08.12. 09:08:39

@Manyecs: és áporodott fingszag dizájn is benne van, vagy azt már kiszellőztették ?

Manyecska. 2016.08.12. 09:26:19

@mikimackó: tényleg olyan :D de villamosban is láthacc hasonlót..már nem Ikarust..

FDToth 2016.08.12. 10:23:37

Mivel a soforok kb szarnak bele, igy a legtobb klimas buszon vagy nem mukodik megfeleloen a hutoberendezes, vagy az utasok kinyitjak az ablakokat. Ezert felesleges nyithato ablak

horex · http://horex.uw.hu/ 2016.08.12. 10:30:54

differenciális-nyomásérzékelő"

Az minek? Hogy minden megállóba bemondja automatikusan, hogy csukják be az ablakot?

lcsaszar 2016.08.12. 11:06:09

Engem az egészből csak az érdekel, hogy milyen márkájú az a drága mobiltelefon, amivel ablakot lehet nyitni?

Tony Almeida 2016.08.12. 11:16:39

@lcsaszar: Egy soundról ellopott iPhone 6-os lehetett...

Treff Bubi 2016.08.12. 14:43:04

Sajnos akkor is büdös van, ha a kinti levegőn megizzadt utasok felszállnak. A nyár erről szól: lehet választani a friss, de forró levegő, és a hűvös, de testszagú levegő között a buszokon.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.13. 15:27:52

Mi a k...a i...n f......t* nem lehet magyarul írni?

"Egy középiskolás fiatalember drága mobiltelefonnal teljesen kinyitotta az ablakot."

Nem, nem mobiltelefonnal nyitotta az ablakot. A kezével nyitotta. A mobiltelefon a fiatalember jelzője, nem az eszköze. Csak spórolt a vesszővel a poszter, és teljesen mást írt, mint amit akart.

* Ez annak szól, aki nem tud magyarul. Aki érti, annak nem szól.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.13. 15:31:31

Az átkosban nem volt kégkodi a buszokon, pedig forró nyarak akkor is voltak, nem hiányzott. Úgyis ment a busz, fújt a mnetszél a nyitott abakokon, A Wartburgban sem volt. Eszembe se jutna olyan járműre légkondit rakni, ami percenként nyitogatja a hatalmas ajtajait.

Légkondi helyett inkább több buszt vennék, hogy sűrűbbek legyenek a járatok.

joska61 2016.08.15. 09:55:02

@The Crazy One harmadik regisztrációja: Majd feküdj le pihenni is. Ha marad rá időd.
süti beállítások módosítása