Tékozló Homár

Jogom van visszakapni a hibás készüléket?

2017.02.09. 10:10 | Homár Hilda | 88 komment

emag_1.png

Önök mit gondolnak? - szegezte nekünk a kérdést Máté, amire mi saját kútfőből vállvonogatással meg zavart hümmögéssel tudtunk volna csak válaszolni, de szerencsére volt hova fordulnunk.

Kedves Homár,

A következő remek, szervizelésről, ügyfélkapcsolatról és személyes adatokról szóló példázattal járulnék hozzá oldaluk eMag témaköréhez. 

Még tavaly rendeltem az említett cégtől 1Tb-os külső harddiskemet, ami az első hónap alatt tönkre is ment. Az adatok egy részéről több ok miatt nem készült további biztonsági mentés, és ezek között voltak pótolhatatlanok is. Némi hezitálás után (megbonthattam volna magam is a HDD házát, hogy kiderítsem, a ház elektronikája hibás, vagy a drive) inkább úgy döntöttem, nem vesztem el a garanciát, és visszaküldtem az eMag-nak a szokásos eljárás szerint. Ezzel egyidőben egy levelet is írtam, melyben nyomatékosan kértem, hogy a bevizsgálás után egyeztessenek velem, mert ha az általuk szolgáltatott javítás biztos adatvesztést okozna, vagy eleve cserélnék, lehet, hogy erre nem tartanék erre igényt, illetve megpróbálnék más, küldő adatmentő céget bevonni, és egyúttal eltekinteni a garanciától. Visszajeleztek, hogy levelemet rögzítették, és továbbították a szerviznek.

Pár hét elteltével tegnap érkezett egy email, mely szerint a HDD-t bevizsgálták, cserélték, a cserekészülék pedig már úton is van felém. Éktelen haragom csillapítása után fel is hívtam őket, hogy kiderítsük mi volt a hiba, és hogy miért hagyták teljesen figyelmen kívül a kérésemet. 

Egy egészen Monty Python-ba illő beszélgetés során megtudtam a következőket: 

- semmit nem tudnak tenni az ügyben, levelezzek a emag panaszbejelentőjével

- nem tudják a szakszerviz nevét illetve elérhetőségét, akikhez ők maguk továbbítják a terméket
- ők ugyan továbbították a mailemet, de egy emailcímet sem tudnak adni
- nem áll módjukban, hogy ők, vagy én azonnal felvehessük a kapcsolatot a szervizzel, hogy informáljanak a hiba okáról, illetve adott esetben ne semmisítsék meg / küldjék bontóba / vagy ki tudja hova a tulajdonomban levő eszközt, akkor sem, ha nekem anyagi kárt okoznak ezzel
- bónusz: az ügyintéző szerint biztonsági mentést kellett volna készítenem, mielőtt visszaküldöm javításra (ezt most tényleg nem mondhatja komolyan)
- a rögzített beszélgetést – melyben tulajdonképpen beismerik, hogy nem képesek felügyelni a garancia jogszerű érvényesítését – elkérhetem, de csak a beszélgetés elején elhangzott szám ellenében, amit persze az ügyintéző nem tud megismételni. parádés!

Így történt tehát, hogy megírtam ugyanezt a panaszbejelentőnek, amire azóta nem érkezett válasz. Azt gondololom, hogy ha cserét ítéltek meg, azzal elismerték, hogy javíthatatlan / nagyon költséges javítani / a szerviznek nem áll rendelkezésre a szükséges technológia.

Az adatvesztésre a garancia nem terjed ki. Nekem viszont logikusnak tűnik, hogy ha van mód adatmentésre saját erőforrásból, akkor jogom van visszakapni a hibás készüléket. Ha pedig ez megtörtént, vagy legalább kísérletet tettem rá, akkor utána lebonyolítható a csere. Rosszul látom? Nem kell őrült fantázia hozzá, hogy elképzeljük ugyanezt az esetet egy széffel, amelynek elromlott a zárja, és csak a széf tönkretételét követően lehetne hozzájutni a benne tárolt pótolhatatlan családi értékekhez. Szerintem nem oké kérdés nélkül mindenestül beolvasztani. Szerintem jár az új széf, meg az esély is, hogy a régit feszegethesse a naiv ügyfél.

Önök mit gondolnak? 

Máté

 

Kedves Máté!

Az eladó a jótállás, szavatosság alapján azt köteles biztosítani, hogy a termék a teljesítés időpontjában megfelel a szerződésben vagy a jogszabályban meghatározott minőségi követelményeknek. A merevlemez esetében ez többek között azt jelenti, hogy az eszköz rendelkezik a megrendelésben meghatározott tárhellyel és rendeltetésszerű használatra alkalmas.

A cég az adásvételi szerződést hibásan teljesítette, hiszen az röviddel a vásárlást követően elromlott. Az eladó a merevlemezre rátöltött adattartalom megőrzésére, tárolására a szavatossági igény érvényesítése alapján nem köteles, hiszen azok a használat során, utóbb kerültek rá az eszközre. Ezzel együtt a vállalkozásnak a szavatossági igény teljesítésekor a fogyasztó érdekei kíméletével kell eljárnia, a kicserélést pedig az adott termék tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel kell elvégeznie.

A termék kicserélése során tehát a cégnek figyelembe kellett volna vennie a kérésedet és a termék megvizsgálásának eredményéről tájékoztatást kellett volna adnia annak érdekében, hogy a további igényed érvényesítésével kapcsolatban a megfelelő döntést meg tudd hozni.

Az ilyen esetben felmerül a céggel szemben a hibás teljesítéssel kapcsolatban keletkezett károk megtérítésének lehetősége a szerződésszegéssel okozott kártérítés szabályai alapján, ha az adatok elvesztésével kapcsolatban bizonyítható károd merült fel. Ennek az igénynek az érvényesítése azonban a meghibásodott merevlemez hiányában kétségesnek tűnik.

Felhasznált jogszabályok:
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarostehen 2017.02.09. 10:15:01

"Önök mit gondolnak? "

Azt hogy aki ilyen fontos adatokat csak egy helyre ment az egy barom!

Terézágyú 2017.02.09. 10:18:31

Nézd, pószter.

Ha bementél volna személyesen a szerviccbe és ott beszéltél volna az illetővel, a szakival, aki ezzel foglalkozik, akkor nagyobb valószínűséggel működött volna a dolog.

De az, hogy az ilyen emailben teszel "egyéni megjegyzéseket", amiből a céges ügyfélszolgálatos gizike egy szót sem ért, nem tudja az elromlott kütyühöz kapcsolni, amikor továbbküldi, ha továbbküldi a szervicchez külön az emailt, nem az az illető fogja elolvasni, aki tényleg hozzányúl a kütyühöz stb. stb. - ez kódolva van a rendszerbe, hogy nem fog működni... sajnálatos, hogy nem - de nem. :-/

sarostehen 2017.02.09. 10:18:55

". Az adatok egy részéről több ok miatt nem készült további biztonsági mentés"

Adatmentésnél csak 1 ilyen ok van.. mégpedig az hogy felelőtlen voltál.
Ha valami adat fontos nekem akkor gondoskodok a mentéséről.
Havi 1.500.-Ft-ért van korlátlan felhő tárhely, kimondottan adatmentési célnak.

Thule 2017.02.09. 10:21:24

@sarostehen: Ezen szerintem túl kéne lépni. Ez történt, kész. Ő próbál megoldást keresni, szerintem igaza van, nem kell rögtön nekiesni.

enrico palazzo 2017.02.09. 10:22:21

Istenem, rég röhögtem ennyit. Milyen példa már ez a széffel? Abban fizikai tartalom van. Meg tényleg jogos lenne, hogy überjófej módon figyeljen oda az emag, meg a szerviz, de könyörgöm ki az az őrült, aki nem menti le az adatait, főleg ha Ennyire nélkülözhetetlen. Béna magyarázkodó a poszter és még vadász is önerőből lett. Beszarok...

Scipovicsné 2017.02.09. 10:24:42

Az emagtól max. konyharuhát vennék, de olyat semmikép sem, ami egy mikrókapcsolótól bonyolultabb.

Manyecska. 2017.02.09. 10:28:16

@Terézágyú: asszem itt arról van szó hogy k.va drága !! utólag az adatokat kinyerni /hacsak nem titkosszolgálati eszközökkel dolgoznak/ , poszter ezt tudhatta.., bepróbálkozott HÁTHA szerencséje lesz, ez esetben kifejezetten nyert egy jegyet a ma nyitó FEHOVÁ-ra..

Terézágyú 2017.02.09. 10:30:52

@Manyecs:
"asszem itt arról van szó hogy k.va drága !! utólag az adatokat kinyerni"

a pószter azt szerette volna, hogy: ha adatvesztés nélkül meg tudják csinálni a kütyüt, akkor csinálják, de ha nem, akkor ne csináljanak vele semmit, hanem küldjék vissza ugyanolyan állapotban...
na, ez az infó/kérés ment át x kézen, és nyilván pont ahhoz nem jutott el, aki effektíve a javítást végezte...

halmozottan hátrányos helyzetű crazy 2017.02.09. 10:37:13

"Némi hezitálás után (megbonthattam volna magam is a HDD házát, hogy kiderítsem, a ház elektronikája hibás, vagy a drive) inkább úgy döntöttem, nem vesztem el a garanciát, és visszaküldtem az eMag-nak a szokásos eljárás szerint" --
Itt basztad el, te igenhülye. Rossz volt a sorrend.
Először is megírod a emagnak a kínodat. Ők nem fognak tudni segíteni, garantálni meg pláne nem.
Aztán írsz a WD-supportra. Ők megírják neked, hogy a hibás vincseszter az kuka. Ha tetszik, ha nem.
Ekkor mérlegelsz, hogy hogyan tovább és mi a fontosabb. Vagy mész a kürthöz és ők azért tudnak varázsolni, ha nagyon muszáj. Vagy baszol az adatokra és elküldöd reklamációra. Viszont, olyan, amit te akarsz és úgy, ahogy te akartad, na olyan nincs. Nem lehet baszni is, meg szűzen maradni is

KaTe 2017.02.09. 10:37:16

Ha annyira fontosak lettek volna azok az adatok, akkor mégse küldi csak úgy vissza, kockáztatva azt, hogy elcseszik. 1 TB HDD mondjuk 18.000 Ft, de azért nem akarta kockáztatni a garanciát. Tehát elmondható, hogy a nagyon fontos adatok 18.000 forintot se értek a posztolónak.

sarostehen 2017.02.09. 10:40:20

@Thule: OK. Igazad van.
Ha ilyen fontosak az adatok, akkor nem küldözgetem vissza garanciális akármire, hanem elviszem egy erre szakosodott céghez, és megpróbálom velük visszaállíttatni az adatokat.

Az adat visszaállítás költsége mellett, igazán eltörpül az 1Tb-os HDD ára.

Terézágyú 2017.02.09. 10:44:30

@sarostehen:
"Az adat visszaállítás költsége mellett"

Mennyi úgy nagyjából?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 10:47:09

Posztert nem értem. Mit remélt?

1. poszter nem vesz semmit román cégtől

2. de ha már megtette, nem bízik egy eszközben 100%, hanem alternatív helyre is menti az adatait.

3. de ha ezt mégse tette, és beszart a drive, akkor vesz egy ugyanolyat, az elektronikát kicseréli (kell hozzá egy csavarhúzó), és reménykedik, hogy így megjavul.

4. ha mégse sikerül, akkor a kurvafontos adatai visszanyerésével egy profi adatmentő céget bíz meg, és nem egy román szerviz jófejségében és messzeföldön híres hozzáértésében bízik.

sarostehen 2017.02.09. 10:48:22

Attól függ menyi adatot kell/tudnak visszaállítani, és azt milyen technológiával, menyi idő alatt...
Ha az 1TB-os HDD tele volt, és usernek minden kell simán beleszaladnak a milliós tételbe.
(alap ár 150.000Ft+áfa)

Terézágyú 2017.02.09. 10:51:28

@sarostehen:
Ah, tehát ha bekrepál a 60 gigás vinyóm, rajta az mp3/mp4 gyűjteményemmel, akkor nem éri meg adatmentési céget megbízni emiatt?

Manyecska. 2017.02.09. 10:56:41

@Terézágyú: háromszáz ropinál kezdődik!!:) /nekem meg ingyen van :P../

sarostehen 2017.02.09. 10:59:15

@Terézágyú: Szerintem olcsóbb előre gondolkozni, és csinálni róla adatmentést, mint utólag baszakodni az adatmentéssel..
És akkor még ott van, hogy mi van HA nem tudnak mindent visszaállítani..

Nekem az igazán fontos adataim 2 helyre vannak mentve. 1 lokális, és 1 remote.

Terézágyú 2017.02.09. 10:59:45

@Manyecs:
tudom, a feleséged ingyen megcsinálja.

GiaMarie 2017.02.09. 11:04:09

@Terézágyú: Loooool...ez a nap beszólása!

Terézágyú 2017.02.09. 11:07:42

@GiaMarie:
Jóvanna, én egy alacsonyabb szinten vagyok számítógéphasználó...

Terézágyú 2017.02.09. 11:09:45

@sarostehen:
basszus, elveszett a kommentem!

"Szerintem olcsóbb előre gondolkozni, és csinálni róla adatmentést"

nekem ez az össz vinyómennyiségem :) ez a 60 mega :)

sarostehen 2017.02.09. 11:14:35

@Terézágyú: Most mega vagy giga??

"Ah, tehát ha bekrepál a 60 gigás vinyóm, "

"nekem ez az össz vinyómennyiségem :) ez a 60 mega :)"

Terézágyú 2017.02.09. 11:15:42

@sarostehen:
giga, ne röhögj :)
ha ebben a korban leszel, te is belekavarodsz :)

sarostehen 2017.02.09. 11:15:54

@Terézágyú: Adatmentést nem csak másik HDD-re lehet csinálni
Ott van még pl a CD/DVD lemez, pen drive és persze az online lehetőségek.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.09. 11:18:12

Sajnalom a posztolot, hogy ilyen kellemetlen eMaglepetes erte.

Manyecska. 2017.02.09. 11:18:35

Anyós mértékegysége: megaqurrrvaaannnya.. :DD

Terézágyú 2017.02.09. 11:18:45

@sarostehen:
tudom, akartam is írni, hogy kiírhatnám dvd-kre, csak nem akartam, hogy körberöhögjetek, hogy valaki 2017-ben még dvd-ket akar írni :)

homar4prez 2017.02.09. 11:33:09

"Némi hezitálás után (megbonthattam volna magam is a HDD házát, hogy kiderítsem, a ház elektronikája hibás, vagy a drive)"

na, ezért nem veszünk "külső HDD"-t. Kell venni HDD-t meg racket, és akkor nem fenyeget ez a veszély.

Legjobb ilyen külső HDD amit láttam, Samsung volt, nem volt rajta SATA csatlakozó, hanem rá volt forrasztva az USB aljzat.

Manyecska. 2017.02.09. 11:51:41

@Terézágyú: baszki most jött a futár-nem írom hogy elment mert félreértik- kérdezem, ennyi?? /a csomag/. aszongya "miért mást is szeretnél??? " Nem-e lehetne -e ezeket a macskajancsikat kiherélni :D ??? Jójó hogy idejár hetente, nade hol marad a korom tisztelete stb..?? :DD :O Fel vagyok háborodva. Ja és OFF volt.

Terézágyú 2017.02.09. 11:53:48

@Manyecs:
"nade hol marad a korom tisztelete stb..??"

Miért kéne a kormot tisztelni??? A korom az piszok. Égéstermék. Fujj.

KaTe 2017.02.09. 11:59:47

Szóval röviden:
Jogod van visszakapni, csak épp a jogodat nem fogod tudni érvényesíteni. :)

Manyecska. 2017.02.09. 12:00:09

@Terézágyú: egyáltalán, miért tegez töPPször akartam már megkérdeni, nade abban a fél percben amíg hozzám vágja a csomagokat nem tudtam átkötni a témára. Monnyuk magas, jóképű, bugyirohasztó, de ez valami prémiumszolgáltatás? hol kellene beikszelnem:P..??

Terézágyú 2017.02.09. 12:07:36

@Manyecs:
"bugyirohasztó"

hetekig hordja ugyanazt?? .... :-O

Manyecska. 2017.02.09. 12:21:19

@Terézágyú: nemtom, felveszem az öreges kockás blúzom, farmerblézer, bőrcsizma, szűk farmer,őőőőőőőőőőő lehet erre gerjed? :P Ma úgyis sárgalázat kapok mert megyek egy előadásra nemrég tért haza vmi Afrika melletti szigetről :D terjed ez zárt térben? :P

Terézágyú 2017.02.09. 12:23:28

@Manyecs:
ha túl fijatalos vagy (és letegeznek a sárga földig), ragassz bajuszt, az öregít...

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.02.09. 12:28:49

"Szerintem jár az új széf, meg az esély is, hogy a régit feszegethesse a naiv ügyfél."
te nagyonhülye, a lónak egy része jár. tudod melyikre gondolok ;)

Kutyahoroszkóp 2017.02.09. 12:30:12

" Szerintem nem oké kérdés nélkül mindenestül beolvasztani."
5 éves-e vagy?

Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek.
Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.

- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek úgy, hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak.

- Rendben van, maga tudja.

A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve rohan visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika.
Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer.
Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki:

- Az igazolványt, mutassa neki az igazolványt !

Kutyahoroszkóp 2017.02.09. 12:36:59

Továbbá: Bödőcs Tibroá, mezei humoristánk is ahogyan azt megénekelte már, a strandi pakkra ráhajtott törölköző kérem a _lélektani széf_.

A pótolhatatlan adatok esete meg... Családi videókra tippelek. Néhány grafikai/mérnőki produktum, viszonylagspeciális fájlkiterjezstéssel még, de ezeken kívül általában a pótolhatatlan adathalmaz nem nagy méretével tűnik ki az univerzum egyensíkjából, hanem hogy szellemitermék mivoltánál fogva nehéz, illetve lehetetlen újra ugyanúgy vagy észszerű energiamennyiség ráfordításával megint létrehozni. Mindezek tükörfényében: ha annyira fontosak lettek volna, lett volna mentés. Közepesen fontos vótt, mondjuk ki ezt. Ahhoz eléggé, hogy kőszatyorsziklalakónak állítsd be magad, melj perszonális élőlényszemély az elmúlt 20 évben nem mozdult ki ama rocksziklai kő alól, de ahhoz nem, hogy ténylegesen védted volna a bitteket.

Manyecska. 2017.02.09. 12:45:22

azé' a kettő együtt, miszerint gari is lyárna, meg vissza is kapja lehetőleg sérülésmentesen..most ezt tényleg hógy??

Terézágyú 2017.02.09. 12:48:49

@Manyecs:
nem ezt akarta.
ha adatvesztés lesz a javítás során, akkor inkább passzolja a garanciát, csak adják neki vissza a vinyóját.
tehát nem akarta a garanciát IS...

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.09. 13:05:05

@Manyecs: Afrikaba nem engednek be sargalaz elleni oltas nelkul. Ha nincs, akkor meg ott beadjak, termeszetesen jo penzert. Ne aggodj, nem fogod elkapni. Hacsak nem buksz az azsiaiakra. Akkor mar benned van. :D

Manyecska. 2017.02.09. 13:16:48

@Tshu-hash: én félázsiai vagyok. Salsa-órára is megyek, basszus.

Manyecska. 2017.02.09. 13:22:20

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: nem egészen, a poszter csak azt tudta hogy MINDENT akar /de azonnal :D /.., lehetőleg..., .. dehát ilyen nincs még az E-magnál se /:P/, viszont a FEHOVÁn tök jó programok vannak nem jöttök?? :DDD

Terézágyú 2017.02.09. 13:24:17

@Manyecs: @a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Ti erre gondoltok:
"Szerintem jár az új széf, meg az esély is, hogy a régit feszegethesse a naiv ügyfél."

De korábban meg ezt írta:
"ha az általuk szolgáltatott javítás biztos adatvesztést okozna, vagy eleve cserélnék, lehet, hogy erre nem tartanék erre igényt, illetve megpróbálnék más, küldő adatmentő céget bevonni, és egyúttal eltekinteni a garanciától"

Terézágyú 2017.02.09. 13:28:55

@Terézágyú:
jellemző, hogy az ember mennyire azt látja, amit az agya látni akar...
most veszem észre, hogy az "erre" kétszer szerepel, és "külső" helyett "küldő" van :)))

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.09. 13:29:34

@Manyecs: Inkabb ne is sorold magad egyetlen nepcsoportba, hivd magad kozmopolitanak! :D

Manyecska. 2017.02.09. 13:35:59

@Terézágyú: lehet hogy ezt írta, de hogy tuti nem ezt akarta.../ismerem a pasikat már/ ..:)

Terézágyú 2017.02.09. 13:38:08

@Manyecs:
"/ismerem a pasikat már/"

pl. cycment? :)

Dezsike 2017.02.09. 13:39:33

Ha ennyire fontos lett volna, a meghibásodás észlelése után azonnal adatmentésre kellett volna vinni. Ha nem olcsójánoshoz viszik hanem tényleg szakszerű adatmentőkhöz, kapnak róla papírt ami bizonyítja, hogy az adathordozón szakszerű adatmentés miatt történt beavatkozás, amivel a garancia érvényesíthető (nem mellesleg amennyiben sikeres az adatmentés - mert garancia arra sincs - egy másik adathordozót is kap a megmentett adatokkal). Ha adatmentés nélkül leadja garizni gyakorlatilag lemond az adatokról, mert a gyártó a tárolt adatokért soha nem vállal felelősséget.

Darth Revan 2017.02.09. 13:41:59

Sajnos ez jo lecke arra, hogy a posztolo megtanulja, hogy fontos adatokat tobb helyre kell archivalni. Sajnos en is a sajat karomon tanultam ezt meg, nem tudtam senki mast hibaztatni a sajat butasagom miatt.

poorlydrawnlines.com/comic/problems/

Dikusz 2017.02.09. 13:50:00

@Manyecs: megájjj, leszel még te is anyós:))

Dikusz 2017.02.09. 13:53:55

@Manyecs: csatlakozva @Terézágyú: bajuszragasztós ötletéhez, én ajánlanám a ritkás aranyfogsort (Garga Piticsnek volt olyan a Macskajajban), a kettő együtt tökéletes lesz:)

Manyecska. 2017.02.09. 14:16:45

@Dikusz: www.youtube.com/watch?v=UUwnYV54y6A
milyen jó bevonuló zene lenne ez .:D csak azt nem tudom lila pingvinnek öltözzek-e vagy igen. :P

szlan 2017.02.09. 14:25:50

"Az adatok egy részéről több ok miatt nem készült további biztonsági mentés, és ezek között voltak pótolhatatlanok is."
Mi lehetett az a pótolhatatlan ok? Hehehehehe.

Cycmen 2017.02.09. 14:28:58

@Manyecs: én félázsiai vagyok.

Csecsen? Ahhoz Kurd illik! Háháháháháhá!!!!!!

Manyecska. 2017.02.09. 14:32:27

@Dikusz: annó, a Robbival /ex-Take That/ütköztem, 2008-ban, ő is nagy bringás, egy villanyoszlop bánta majdnem :DDDDD óóóóóó szép emlék szívesen vesztem el szemei tükrében. Kár hogy közben leszorítottam.:DD / igen, raktam rá sebtapaszt. Is. :D /Harrison Fordot már nem is említem ő is rámköszönt múltkor a hídon amikor itt tekergett én aszittem az exem jön szembe azér' néztem, aszongya "heeeelooo" mondom de rohadtismerős, oszt másnap írta a zújság hogy mindenhol ott van Bp.en:))))) Indiána Jones anyósa azért lennék:D!!! ON

Dikusz 2017.02.09. 14:34:57

@Manyecs: magas labda, és viccvót: inkább lila libának (Dolák-Saly - Besenyő család) :))))))

Elmúltam már régen hatvan, mégsem evett meg a batman......nyehehe:)

Dikusz 2017.02.09. 14:38:01

@Manyecs: hova ragasztottad azt a sebtapaszt, ha kérdezhetem:)

Manyecska. 2017.02.09. 14:47:16

@Dikusz: fájó seb. a villanyoszlopra. Jön ám idén is!!!! :) @Cycmen: a Robbie aztán megnősült egy félig török csaj vett el szólnék:) ON

FDToth 2017.02.09. 14:49:33

Nehez kerdes... mert pl biztonsagi mentes heti egyszer, es ha utana romlik el, akkor buko egy csomo afat... sztem ilyen esetbrn az adat visszanyerese dolga a forgalmazonak, a sajat koltsegrn

Darth Revan 2017.02.09. 14:54:44

www.ebay.ie/itm/Non-Contact-LCD-Digital-IR-Infrared-Medical-Adult-Baby-Thermometer-Healthy-Care-/262690314668?hash=item3d299019ac:g:WEcAAOSwal5YDy5q

Ez ugyan egy ezressel tobb lett volna, de ha az elado nem kuldi a tertmeket, vedve van a vevo.
Az "olcsobb" neha sokkal dragabb...

Nick-son 2017.02.09. 14:55:07

Életbe vágó adatok, csak egy helyen vannak meg és az az egyetlen eszköz ami ezt tartalmazza azt egy román cégtől szerzed be.

Szerintem széfet is ugyanott rendelj, tömd tele pénzzel és küld el nekik javításra.

Ja és természetesen postán add fel!

Darth Revan 2017.02.09. 14:55:44

okes, ez rossz helyre ment :D

Tehetséges ugandai buzi 2017.02.09. 14:57:32

Lehet, hogy azért nem csinált biztonsági mentést a vinyóról - mert pont az a vinyó szolgál a biztonsági mentés céljára.

(Vagy használhatott volna RAID-1 trükkösen tükrözött vinyókat...)

Manyecska. 2017.02.09. 15:07:50

@Darth Revan: nekem sebtapasz kéne jelenleg, de köszi. :D
@Tehetséges ugandai buzi: :DDD mondjuk én is pont erre gondoltam..

Manyecska. 2017.02.09. 15:12:43

@Dikusz: hmm, azok a belvárosi hotelszobák!:P egyszerre mentünk el: ő a lámpaoszlopnak, én meg a gödörbe:((((( :DDD ....még soha senkit, gondos vezető vagyok, de ő kezdte..!:D:)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 15:25:42

@Terézágyú: "ha az általuk szolgáltatott javítás biztos adatvesztést okozna, vagy eleve cserélnék, lehet, hogy erre nem tartanék erre igényt,"

Akkor eleve nem kellett volna elküldenie, mert erre 0 (nulla) esély volt. Minden szerviz megmondja, hogy MENTSD LE AZ ADATAIDAT, mert hardvert javítanak, nem adatot mentegetnek. Meg lehet külön pénzért beszélni az adatmentést, de olcsóbban jössz ki, ha magad csinálod. Egy hibás lemezről meg VÉGKÉPP nem fognak adatot menteni, nem dolguk, nem fizeti őket senki ezért. Hülye a poszter. Pont.

"illetve megpróbálnék más, küldő adatmentő céget bevonni, és egyúttal eltekinteni a garanciától"

Akkor RÖGTÖN ezt kellett volna tennie, nem sakkozni a garanciával. Pláne, ha olyan kurvafontos adatok voltak. Az vótmá, hogy a poszter hülye?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 15:28:02

@Terézágyú: Volt itt, hogy a teszkós bevásárlónak nem tudom megmondani, hogy nem kérek helyettesítő terméket. Akkor hogy jut eszembe, hogy a nyolcadik szervizesnek meg tudom üzenni, hogy ha ez van, akkor ezt csinálja, ha az van, akkor azt. És ő meg is kapja az infót. És be is tartja. Ennek annyi esélye van, mint vízilónak az Epsoni derbin.

Tehetséges ugandai buzi 2017.02.09. 16:00:00

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ó, igazán? Valóban? Mentsek le adatot a bekrepált vinyóról, mielőtt beadnám a szervizbe? Pont azért adom be a szervizbe, mert bekrepált! Sajnos akkorra meg felvesz egy olyan hülye állapotot, hogy nem igazán lehet lementeni róla semmit. Ha tudnám előre, hogy holnap be fog krepálni a vinyóm, akkor természetesen átmenteném a cuccot egy másikra, ha van, de ha tudnám előre a meghibásodást, akkor jósnő lennék.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 16:09:03

@Tehetséges ugandai buzi: "Pont azért adom be a szervizbe, mert bekrepált!"

Stimmel. Meg is javítják. Néhány írási-olvasási tesztet is lefutattatnak rajta, mielőtt formázzák. Ha meg nem tudják javítani, akkor adnak újat. Mindenki boldog.

Ha hibás lemezről adatot akarsz menteni, akkor olyannak adod, aki ehhez ért. Pont.

Ha kis eszed van, akkor meg eleve több, egymástól független helyen tárolod a fontos adataidat. Szeretem a kommentjeidet, meg vagyok győződve róla, hogy így van.

Én jósnő vagyok. Mit jósnő! Én vagyk a megtestesült Delphoi: EL FOG ROMLANI! Mi fog elromlani? ELŐBB-UTÓBB MINDEN! Az Univerzum végállapotához közeledve maguk az atomok is fel fognak bomlani.

Tehetséges ugandai buzi 2017.02.09. 16:18:38

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: (Sóhaj!) Remélem, az Univerzum vége már közel van...

Mondjuk van egy olyan SCSI vinyóm, ami három és fél kiló, két öthuszonötös helyet foglal a házban, a kapacitása iszonyatos, 90 mega, mondom MEGAbájt!!!!négy!!, ha bekapcsolom, úgy pörög fel, mint egy sugárhajtómű és az egész házban zavarja az összes tévé- és rádiókészüléket. Tán ájbíem, ha jól emlékszem. Na, ez a cucc van vagy harminc éves, ha nem több és esze ágában sincs elromlani. Pedig ez nem valami spéci, a NASA-nak készült holmi, hanem tök közönséges. Akkoriban minden ilyen strapabíróra lett gyártva. Az örökkévalóságnak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 16:26:19

@Tehetséges ugandai buzi: "Remélem, az Univerzum vége már közel van..."

Relatív, ki tart mit közelnek. Talán olyan 1500-2000 milliárd év.

"esze ágában sincs elromlani."

Bízz bennem! El fog romlani. :))

A piramisok is el fognak porladni.

Az orbán rezsimnek is egyszer vége lesz, és elkövetkezik megint a demokrácia. ... Bár ebben az egyben nem vagyok olyan biztos.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.02.09. 16:30:31

@Terézágyú: "Szerintem jár az új széf, meg az esély is, hogy a régit feszegethesse a naiv ügyfél."

hanem? Szerintem ezt nem lehet másként értelmezni.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.02.09. 16:37:43

@Tehetséges ugandai buzi: "esze ágában sincs elromlani"
Murphy első törvénye:
Ami elromolhat, az el is romlik.

Reactor 2017.02.09. 17:05:52

A cikkíró már ott elkúrálta, hogy az eMag-tól szemeteskukánál bonyolultabb dolgot rendelt. PLÁNE olyasmit, amit aztán fontos adatok tárolására használna!
eMag-tól winchester még ingyen SE kellene - ahogy videókártya, alaplap, "prendáj" se.

A másik meg a WD márka. Merevlemezeknél a Western Digital konkrétan az egyik legpocsékabb márka. De hogy személyes tapasztalatot is mondjak, 2012-ben vettem egy WD 500 gigás merevlemezt a már meglévő 500 gigás Samsung mellé - pontosan azért, hogy raktárnak használjam rendszerösszeomlásokra. Nos, 2015-ig bírta, aztán megmakkant - ez kőkemény 3 év. Az 500 gigás Samsung merevlemezt ezzel szemben 2008-ban vettem, és idén januárban adta meg magát végleg. Hasonlítások össze - 9 év kontra 3 év - és döntsétek el, melyik a jobb márka. Az viszont biztos: Western Digital szart soha többé.
Ja, azt elfeledtem hozzátenni, hogy a WD merevlemez aktívan sohasem volt használva, végig raktárként funkcionált, úgyhogy annyira tönkre se mehetett a 3 év alatt. Szóval a WD-nek sikerült egy szintre kerülnie a Codegány, Incom, Vargáné típusú tápegységekkel.

Harmadrészt, ha bármi okból megsérül a winchester, és javításra adod be, SEHOL nem vállalnak garanciát az adatokra. Ilyen esetekben adatmentő cégeket kell megkeresni, én is ismerek egy nagyon faszántosat Kelenföldön, ők hozták vissza a WD-ről is a holmikat. Arra viszont készüljön fel az illető, hogy drága mulatság lesz. A "finom" módszer, amikor szoftveresen próbálják visszaállítani, az annyira még nem necces, de a "durva" módszer a portalanított szobában HAZMAT ruhába bújt technikusokkal, na azt 6 számjegy alatt senki nem ússza meg, de milliós költségei is simán lehetnek. SSD-ről pedig értelme sincs megpróbálni adatot menteni - egyrészt 99%-ban nem fog sikerülni, másrészt ha mégis sikerül, annyi pénzből már komplett gépparkot vehetsz majd...döntsd el, megéri-e....

Célszerű 3 havonta, de legalább félévente egy raktár-mentést csinálni, akár internetes tárhely, akár kiírt DVD, akár hordozható/kivehető winchester formájában. Így lehet a legjobban megúszni az adatvesztést.

@Manyecs: Sok mindentől függ egyébként, ha csak 100 gigányi adatot kell visszaállítani, az nyilván kevesebb lesz, mint az 500 gigányi, de ha mind az 1 terabyte adat kell, az bizony elég emberes összeg lesz. A "finom" módszer olcsóbb, viszont nem mindig sikeres. A "durva" módszer sikerességi rátája sokkal jobb, viszont brutális összegekbe kerül.
Olcsóbb és egyszerűbb venni 20 ezerért egy raktár winchestert és serényen mentegetni rá.
Ezért is jó, hogy van laptop - képzeld el, mi volna, ha az egész projectem odaveszne a gépről, és nem tudnám laptopról visszaállítani...szerintem ott és akkor hagynám abba a játékfejlesztést.
Egyébként a ballroom tangót vagy a bolerót nem akarod kitanulni? Állítólag nagyon jók :D

@Kutyahoroszkóp: Ezen beszartam :DDD ment a kedvencek közé!

Manyecska. 2017.02.09. 17:15:37

@Reactor: mondjuk most 100 cigány-nyi adatot olvastam.... :D:O

Reactor 2017.02.09. 17:33:16

@Manyecs: Hát ez manapság már népbetegség :) Emlékszem egy másik cikknél Kifordított Kacagány felhasználó nevét is "kifordított kancigány"-nak olvasták :D
Ám megkaptuk a rajzot...ez valami brutálisan jó lett!!! Ma mutatom meg a többieknek is, aztán megbeszéljük, mely fizetős munkák legyenek a következők.

2017.02.09. 18:09:14

Csárdzsbekelje az adatait. Na, megyek inni.

Rosalinda 2017.02.09. 18:17:18

Miért nem ragasztottál rá egy vinyettát, rajta a kéréseddel? Biztosabban eljut a garanciaszervizhez mint az e-mail...

Manyecska. 2017.02.10. 08:36:25

@Reactor: feljössz esetleg megint?:) Idevágó vicc: két kannibál beszélget a hegyoldalban:..
Te..., jön fel a húgod...!!
...hol??:.
itt: ...boooÁÁÁÁÁÁÁ..
:D bocsánat!

OFF/ON

Manyecska. 2017.02.10. 08:50:49

@Rosalinda: na ez az!!!
eszembejutott amikor a Köztemetőben szegény apu hamvait leadtam /urna/, beletették egy papírdobozba!! aztán ráb.sztak egy Post-it cédulát. Mondom "biztos hogy ez jó lesz így???" -nem kicsit kegyeletsértő 50.000+áfa ravatalozóbérleti díjért pláne... /"kis terem"/....mondom mi van ha leesik???? Azt mondták nyugodjak meg vigyáznak rá. :(
Gondolhatod még a ravatalon is felbontottam a díszborítást a temetés előtt és csekkoltam:(

szmoker (Homo Trollicus) 2017.02.10. 15:11:21

Pótólhatatlan fontos adatról nincs másolat, de azért beadja a szervizbe mert 15 ezer forintért megbaszná az anyját is. Meg okoskodik hogy ő otthon megbontja... édes istenem :)

Amúgy csaxólok (körbejártam a témát) ha meg kell bontani a lemezt (pl. leszakadt a fej) akkor 100-150 ezertől kezdődik a munka + viszel donor lemezt. Kürtöt nem tudom, náluk gondolom 2-3x annyi :)

Reactor
"A másik meg a WD márka. Merevlemezeknél a Western Digital konkrétan az egyik legpocsékabb márka."
Vérpistike személyesen, az egy darab fos pécéjével meg 500 gigás lemezével okoskodik? A te szakértelmed és véleményed igazán mérvadó, taníts mester ^^
(pszt, a 2008.03. WDB500-am még mindig megy, 24/7-ben)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.02.16. 00:19:13

@szmoker (Homo Trollicus): lehet, h azért megy... A sok indít, leáll, indít, leáll van, hogy többet árt, mint a folyamatos repülés...
Nekem ment már tönkre minden: samsung, wd, maxtor. Mindenkinek csak az első a legfájdalmasabb. :)
Amúgy mindegyikre tudok hozni példát 8 éven túli működésre is, de hogy melyiknél mennyi a hibaszázalék, ember nem deríti ki...

Adani 2017.03.19. 12:52:46

@Reactor:

Winyó halál esetén az első és legfontosabb kérdés, hogy vannak-e pótolhatatlan adatok rajta, ami minden pénzt megér és tényleg nagyon fontos? Ha igen a válasz akkor semmi magánakció meg egyéb, hanem irány vele a Kürt Rt. nem csak itthon ,de a világon is a legjobbak, amit ők nem hoznak vissza azt nem lehet. De az áraik is ehhez foghatóak. Ha jól tudom kb. 20 ezer ft-ért bevizsgálják a hardvert és utána mondanak árajánlatot, ha nem kéred a bevizsgálást akkor is ki kell fizetni, ha kéred a mentést levonják az árból. Memóriakártyáról és SSD-ről is mentenek.

Ha nem akkor meg lehet próbálkozni otthon is szoftveres módszerrel. Nem árt előtte image-t csinálni a winyóról, valami sector by dector másoló programmal ( Linux alatt jobb az eredmény), aztán az image fájlon már lehet bátran kisérletezni. 750 Gb-os megdöglött Seagate winyómról 2 napig tartott mire image készült és az adatok nagy részét utána vissza tudtam hozni. mivel akkora tárhely kell, amennyi a sérült HDD kapacitása, a legjobb ha külső HDD-t vesz az ember és arra ment ( mentés után el is lehet adni, ha a költségvetésbe nem igazán fér bele). A külső HDD egyébként is jó lehet backup tárolónak, olcsóbb menteni a fontos adatokat mint visszavarázsoltatni. Nem árt ha van egy Hard Disk Sentinel is a gépen, meg be van kapcsolva a Smart figyelés a Biosban, ha szerencséd van szól előre, hogy baj van de akkor nagyon fontos, hogy az ELSŐ figyelmeztetésnél ( Smart status bad, üzenet bootoláskor vagy a HD Sentinel piros figyelmeztetése) AZONNAL menteni róla mindent, ha épp nincs mire, akkor gép kikapcsolása és rohanni az első boltba külső winyót venni és menteni, nincs mire várni, nem is szabad, amit lehet azonnal lementeni aztán a HDD-t formázni teljes formázással esetleg valami diagnosztikát is ráengedni ( Maxtor Powermax pl.). A Bios is azt szokta kiirni a smart status bad üzenet alá, hogy ments mindent azonnal. Nem biztos ,hogy időben tud szólni, de +1 védelmi vonal. az is megesik ,hogy még hónapokig vagy akár évekig működik tovább baj nélkül, de egy smart hibás winyóra nem szabad többé pótolhatatlan adatokat bízni, lehet kezdeni spórolni egy másikra.

SSD ritkán szokott elromlani, hiszen nincs benne mozgó alkatrész ha el is romlik áltlaában szoftverhiba
süti beállítások módosítása