Tékozló Homár

Örök tanulságok: mikortól érvényes egy repülőjegy-foglalás?

2017.10.04. 10:48 | Homár Hilda | 64 komment

wizz_luft.jpg

Zoltán nem az első, aki arra panaszkodik, hogy repülőjegy-vásárlásnál a fizetésig simán eljutott, csak visszaigazolást nem kapott, a szituról viszont utólag kiderült, hogy pont így néz ki egy érvénytelen foglalást. Panaszával futott a Wizz Airhez, majd a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, de sehol sem kapott gyógyírt a problémájára. "A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak miért nincs erre hatásköre?" - kérdezte fájdalmasan felkiáltva szintén nem elsőként. Erre speciel mi is tudjuk a választ: mert a hatóság a törvényi rendelkezések betartását vizsgálja csak, egyedi esetekben nem illetékes. Abban viszont igaza van, hogy a Wizz Air értesíthetné egy emialben az utasát, hogy valami nem stimmel.

Tisztelt Homár!

2017.04.25-én kb. 20:45-kor foglaltam oda-vissza repülőutat Budapest-Brüsszel Carleroi viszonylatra 2017.06.12-i dátumra, reggeli (6:15) indulással és aznap esti (20:50) visszaúttal. Egynapos városlátogatás volt a cél.

A bankkártyámról a repülőjegy ára levonásra került (sms-ben azonnal sikeres kártyás vásárlásról kaptam üzenet bankomtól), azonban visszaigazoló e-mailt nem kaptam a foglalásról a Wizz Air-től, viszont a foglalásom a wizz air-es online profilomban aznap még megjelent. Semmilyen hibaüzenet nem volt a foglaláskor a Wizz Air webes felületén. 

A visszaigazoló e-mailt sem aznap este, sem másnap sem kaptam meg, és másnap reggelre már a wizz air-es profilomból is törlődött a foglalásom. 

Másnap reggel, 2017.04.26-án írtam egy üzenetet a cég webes felületén keresztül, de ennek ellenére sem küldték a visszaigazolást. Az online felületükön mind az e-mail címem, mind a telefonszámom helyesen vannak megadva, kapcsolatba tudtak volna lépni velem. 

Majd 2017.04.27-én a délelőtti órákban először felhívtam a bankomat, hogy esetleg történt-e a foglalás során bármi olyan hiba, ami indokolhatná azt, hogy nem kaptam meg a visszaigazoló e-mailt a Wizz Air-től. A Bank tájékoztatása szerint semmilyen hiba nem történt az ő rendszerükben, az összeg zárolásra került és várják, hogy a Wizz Air lehívja a pénzt.

Ezek után hívtam a Wizz Air-t a nem emelt díjas telefonszámukon, ami a honlapjuk szerint „különleges segítségnyújtásra” van fenntartva. Gondoltam azért ez az eset kimeríti a különleges segítséget, mivel a kártyámról a repülőjegy ára levonásra került, visszaigazoló e-mailt nem kaptam, valamint a foglalásom is eltűnt a rendszerükből.

Először egy nagyon utálatos ügyintéző vette fel a telefont, folyton azt ismételgette, hogy ő ilyen ügyekben nem tud ezen a vonalon segíteni, nem lát rá a foglalási rendszerre, és arra akart kényszeríteni, hogy hívjam az emelt díjas telefonszámukat, mert csak ott tudnak ilyen ügyekben segíteni. Többször elismételtem, hogy nem az én hibámból telefonálok, segítséget szeretnék kérni, és ezért nem vagyok hajlandó még több ezer forintot fizetni az emelt díjas számuk hívásával. Majd a vonalat félrekapcsolva szó szerint lerázott.

Ezek után újra hívtam ugyanezt a nem emelt díjas telefonszámot, és egy nagyon segítőkész hölgy vette fel, aki érdekes módon ezen a vonalon mindent látott a foglalással kapcsolatban. Tájékoztatott, hogy látja a rendszerben, hogy valóban volt foglalásom, de a Wizz Air ezt a foglalást még aznap este elutasította. Kérdeztem, hogy miért, hiszen banki részről minden rendben volt, de arra már ő sem tudott válaszolni, csak azt látja, hogy a foglalásomat törölték a rendszerükből és ezért nem látom az online profilomban, nem is fogom a későbbiekben sem, valamint a banktól sem fogják lehívni a repülőjegy árát, tehát tulajdonképpen érvénytelen a foglalásom, ezzel a foglalással elutazni nem fogok tudni. 

Felháborító, hogy a cég képtelen volt ezt megírni, vagy felhívni, hogy mi történt. Ilyen közönyös hozzáállással még sosem találkoztam. Több, mint 30 nap után jött egy semmitmondó válasz a Wizz Air-től, melyben a felelősséget a Bankra hárították, azonban a banki belső vizsgálat megerősítette, hogy banki részről nem történt hiba, erről hivatalos levelet is kaptam. 

Először a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak jeleztem a panaszom, de tájékoztattak, hogy az ügyben nincs jogkörük eljárni. Azonban a késedelmes válasz miatt az érintett céggel szemben hatósági eljárást kezdeményeztek, és pénzbüntetést szabtak ki de csak (!) a késedelmes válasz miatt, természetesen a pénzt nem én kapom, hanem a hivatal. 

Az a szörnyű, hogy a Wizz Air még mindezek után sem volt hajlandó elismerni, hogy a hiba az ő rendszerükben volt, és nem hajlandóak kárpótolni. Ezek után hogy merjek legközelebb repjegyet venni tőlük? 

Az is elgondolkodtató, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak miért nincs erre hatásköre? KI védi a fogyasztók érdekeit?  Javasolták vagy a Békéltető testületet, vagy a bírósági eljárást. Hát nagyon köszönöm, ezzel tényleg ki vagyok segítve... Kérdem én, ki az, aki aláveti magát egy évekig elhúzódó polgári peres eljárásnak? 

Ilyen esetben jogosult vagyok valamelyen kártérítésre? Valóban csak bírósági úton tudok fellépni a céggel szemben?   Anyagi károm ugyan nem keletkezett, azonban a repülőjegy vásárlással kapcsolatos feltételeket a cég nem teljesítette, az elveszett élmények nem kárpótolhatóak és ez pénzösszegben nem kifejezhető.

Üdvözlettel,

Zoltán

Rákérdeztünk Zoltán összes kérdésére:

Kedves Homár Olvasó!

A repülőjegy megrendelésével és annak elfogadásával kapcsolatos szerződés létrejöttének megállapítása, a szerződés teljesítésével kapcsolatos jogvita vagy a szerződésszegésből eredő igények eldöntése a bíróság hatáskörébe tartozik. A bírósági per megindításának egyedüli alternatívája ebben az esetben a békéltető testület eljárásának kezdeményezése. 

A fogyasztóvédelmi hatóság nem jogosult a felek közötti jogvita eldöntésére, esetleges kártérítés megállapítására a fogyasztó számára. A hatóság azt jogosult ebben a helyzetben megvizsgálni, hogy a cég a fogyasztók védelmére megalkotott jogszabályi rendelkezéseket betartotta-e. Ha azt állapítja meg, hogy a vállalkozás a törvényi rendelkezések megsértésével járt el, akkor a leveledben említett bírság kiszabására is jogosult. A hatóság tájékoztatása tehát a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő volt, amikor a konkrét kártérítési igény elbírálása érdekében a bírósághoz, illetve a békéltető testülethez irányított.

A konkrét esetet áttekintve pedig megállapítható, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a légi személyszállítási szerződés a teljes viteldíj megfizetésével és a visszaigazolás kiállításával jön létre. Tekintettel arra, hogy a vállalkozás a szállítást nem vállalta el, így szerződéses kötelezettsége sem keletkezett annak teljesítésére. A leveled szerint vagyoni kártérítési igényed az ügyben nem merült fel, a fentiek alapján pedig az esetleges egyéb igény is kétségeknek tűnik.

Felhasznált jogszabály:
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 
25/1999. (II. 12.) Korm. rendelet a légi személyszállítás szabályairól 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.10.04. 11:07:03

"Először egy nagyon utálatos ügyintéző vette fel a telefont, folyton azt ismételgette, hogy ő ilyen ügyekben nem tud ezen a vonalon segíteni, nem lát rá a foglalási rendszerre
...
Ezek után újra hívtam ugyanezt a nem emelt díjas telefonszámot, és egy nagyon segítőkész hölgy vette fel, aki érdekes módon ezen a vonalon mindent látott a foglalással kapcsolatban."

Na, ezt magyarázza meg valaki a vizernél...
Lehet, hogy ki van adva titokban az ügyfélszolgálatosoknak, hogy igyekezzenek átterelni mindenkit az emeltdíjasra - és az első esetben komolyan vette ezt az illető, a másik esetben meg nem?...

Darth Revan 2017.10.04. 11:16:12

A WizzAir hozzaallasa erthetetlen. miert nem kuld egy emailt, hogy a foglalas sikertelen, probald ujra?! Nem kell nekik a jegyarbevetel?

Amugy a mult heten jartam hasonlo modon, csak en mozijegyet vettem online, de nem jott meg a visszaigazolas. a moziban mondtak, hogy valoszinuleg visszakerul a penz a szamlamra, de nem kertek, hogy vegyek egy masik jegyet, beengedtek es hetfon vissza is kerult a mozijegy ara a kartyamra. wow, sporoltam €5.50-et :)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.10.04. 11:18:50

Brusszel-alsora a Ryanairrel is lehet menni, ott is meg kellett volna probalni a foglalast. Az elmaradt elmenyekrol: Brusszel korulbelul 3db latnivalojanak felkereseset barmikor meg lehet tenni, es a reggeltol estig tarto idoszak pont eleg is ra.

Darth Revan 2017.10.04. 11:19:39

@Terézágyú:

nagyon regen dolgoztam telefonos ugyfelszolgalaton. voltak bizonyos muveletek, amiket nalunk nem lehetett megcsinalni, at kellett kapcsolni az ugyfelet a bankfiokba.
azaz a mellettem ulo kollegahoz :) ne kerdezd mi volt az ertelme. mindket hivast vettuk a fioknak szolot es a kozponti ugyfelszolgalatot is, megsem csinalhatta meg az ember az ugyfel kivansagat, ha eppen a masik szamot hivta.

Terézágyú 2017.10.04. 11:21:02

@Darth Revan:
de itt ugyanazt a számot hívta a pószter mindkét esetben...

Darth Revan 2017.10.04. 11:30:23

@Terézágyú:

igen valoszinuleg ugyanaz a szemely kezeli mindket hivast, csak amikor nem az emeltdijas szamot hivjak, akkor nem segithet.

Darth Revan 2017.10.04. 11:34:55

@Terézágyú:

mindenkit meghivok moziba, akit osszezavart, hogy tizedesvesszo helyet pontot tettem
de csak bargain thursday €5.00 jegyre :P

Terézágyú 2017.10.04. 11:35:59

@Darth Revan:
Miről beszélsz???? Ugyanaz a szám volt, de két különböző személy.

Im just here for the comments 2017.10.04. 11:40:11

"Kérdem én, ki az, aki aláveti magát egy évekig elhúzódó polgári peres eljárásnak?"
Mások hónapokig tartó próbamosásokra járnak, nem is értelek.

Mellesleg milyen kártérítést igényelhet ilyenkor? Milyen kára keletkezett?
Persze hülye a Wizzair is, de hát ez nem új. Az nekik nem jó, ha jegyet veszel, nanehogymár. Hívogasd inkább őket telefonon.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.04. 11:41:31

@Terézágyú: A második ügyintéző azt hitte, hogy az emelt díjas számot vette fel.

Darth Revan 2017.10.04. 11:53:55

@Terézágyú:

arrol beszelek, hogy mind a ket szam ugyanott csong. nyilvan egy call centerben nem egy ember ucsorog (bar a wizzairtol meg az is kitelne, he-he)
atol fuggoen fog tudni segiteni vagy sem, hogy milyen szamrol jon a hivas. nyilvan mindket esetben ugyanazt a rendszert latja

Terézágyú 2017.10.04. 11:55:36

@Darth Revan:
Akkor most megbüntetik a második ügyintézőt, aki megsértette a szabályokat...

Darth Revan 2017.10.04. 12:03:54

meg.
figyelmetlen volt

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.10.04. 13:13:33

Megpróbálok finoman fogalmazni, nehogy újra kitiltsanak.

Tehát, kedves kihívásokkal küszködő poszter:
- Charleroi, nem Carleroi
- a különleges segítségnyújtásra létrehozott telefonszám a speciális igényű utasok számára van. Mozgássérültek, hallás-látás sérültek, oxigénpalackkal utazók, stb. Nem a foglalásra képtelen ép utasoknak. Igen, a vonal túlvégén lévő ugyanúgy látja a rendszert, mint a másik kolléga/kolléganő, de neki NEM EZ A DOLGA. Addig, amíg Te ott hisztériáztál a vonalban, addig egy másik JOGOSULTnak pont várnia kellett, hogy sorra kerüljön. Nem fair, tudod?
- a légitársaságnak NEM kötelessége értesítenie az utast a SIKERTELEN foglalásról. Ha ezt a gyakorlatot bevezetnék, a jegyárak tetemesen megugranának, hiszen infrastruktúra, erőforrás kellene hozzá, amit nyilván az utasokkal fizettetnének meg. Ezt magad sem szeretnéd, ugye?
- ha nem kaptál visszaigazolást, futás a bankhoz ellenőrzésre. Ha az összeg nem került levonásra/befoglalásra, nincs foglalásod. Ilyen egyszerű. Erről nem a légitársaság tehet.

Egyébként meg ajánlom tanulmányozásra az ÁSZF-et, mielőtt idejössz siránkozni a Homárra, mert képtelen vagy egy sikeres foglalást végigcsinálni.

Tikakukac 2017.10.04. 13:29:43

@kekecke: :DDDDDDD Infrastruktúra meg erőforrás sikertelen foglalásról emailt küldeni. Látom magam előtt azt a brutális szerverfarmot és azt a több ezer fős programozó hordát, ami ahhoz kell, hogy 2 pontot összekössön egy adatbázis és erről küldjön egy mailt ha true/false a logikai értéke.
De azt már legalább sejtem, hogy miért bannoltak.

Terézágyú 2017.10.04. 13:42:22

@Tikakukac:

Hát, a magyar cégeknél sose lehet tudni. Pl. a miénknél. Itt is mindig kitalálnak valamit a tisztelt szakemberek, hogy most éppen miért nem ment az emilküldés...

ZX71 2017.10.04. 14:16:03

Körülbelül én is egy hónapja levelezek a Wizzel, egyelőre tök eredménytelenül. Az én sztorim csak annyi, hogy plusz szolgáltatást szeretnék hozzáadni egy kb egy hónap múlva esedékes foglalásomhoz, de minden kártyámat elutasítja a rendszer, utalni pedig nem enged.
(3 kártyával is próbáltam, nem gépeltem el, van rajta pénz, nem az én balfékségem az oka.)
Írtam a wizznek, azt írták, hívjam fel a call centert , ja persze. Emeltdíjas szám, plusz még külön költséget is felszámolnak azért, mert telefonon foglaltam olyan szolgáltatást, amit neten is lehet (ne).
A harmadik levelező kör után sem történt semmi, ezek nem akarják, hogy bármit vegyek tőlük vagy mi?

FDToth 2017.10.04. 14:27:43

Ezt a fogyasztoveldeis megjegyzest nem ertem: ebben az esetben persze ne:tud mit kezdeni egy fogyasztovelei szerv, de pl nalam: az adott kereskelemi egyseg nem akarta alkalmazni a 14 napos elallast es visszautasitottak a panaszomat. A fogyasztoveelmi hatosag megallapitotta h a ceg hibazott es meg js bunettet 150 rugora. De ha megallapitja a fogyasztovedelmi hatosag h forgalmazo vet a troveny ellen akkor miert nem kotelezheti h tartsa be a torvenyt? Minek ehhez pl. Birosag. Jo, en megoldottam utana magamnak, mrt egy magasabb pozicioban levo emberrel megbeszeltem es visszavetteka termeket majd visszafizettek a vetekeart, de ha mas nem megy utana ennyire, akkor ott a kezebe egy fogysztovedelmi hatartozat a ceg ellen, benne a birsaggal de a fogyaztovedekem nem kotekezhet semmire? Miert n,e ruhazzak mar fel es akkor iyken piti kuygeket siman meg lehetne oldani, sokkal jobb lenne az egesz rendszer es. Birosagoknak sem kelle kis hordejeju dolgokkal pocsolni...

blackshíp 2017.10.04. 14:32:57

@FDToth: pl. azért mert a fogyasztóvédelmi hatóság hatósági eljárást folytat le, arról pedig bíróság dönthet, hogy kinek mi jár egy szerződéses kapcsolatban. Más eljárás, más szabályok, más garanciák. Viszont senki sem akadályozza meg a peres eljárás megindítását a fogyasztóvédelemhez rohangálás helyett/mellett.

gergo1000/2 2017.10.04. 14:33:39

"Erre speciel mi is tudjuk a választ: mert a hatóság a törvényi rendelkezések betartását vizsgálja csak, egyedi esetekben nem illetékes"
"Zoltán nem az első, aki arra panaszkodik, hogy repülőjegy-vásárlásnál a fizetésig simán eljutott, csak visszaigazolást nem kapott"
Most akkor ez nem egyedi eset, szóval mégis csak kellene vele foglalkozni. Csak kicsit lusta az a hatóság...

FDToth 2017.10.04. 14:39:31

@blackshíp: ezt én értem, de ha elmarasztalja az adott forgalmazót és meg is bünteti, mert az 100%-os vétett a törvények ellen, akkor nem felelgese még mondjuk 1" évig bíróságra járni emaitt? nem lenne egyszerűbb ha iylen ksi üygekben dönthentne kötelező révénynel? szeitnme külföldön van rá példa, nem is egy. itthon is lehetne...

Tikakukac 2017.10.04. 14:51:21

@Terézágyú: Ez is olyan, mint minden más szakma. Tele van kontárral és hozzá nem értővel. Jellemző, hogy hozzám is ha elér valaki ismerősi körből az valami olyan hibát prezentál, amibe belefolyik a fél agyam. Mert néha nem lehet csak csuklóból dolgozni meg könyvből.

blackshíp 2017.10.04. 15:30:03

@FDToth: külföldön se nagyon van rá példa, Békéltető Testületek szoktak düönteni hasonló ügyekben, de általában az alávetéses (vagyis a szolgátlatón múlik, hogy kötelező-e rá). A 100%, hogy vétett a törvények ellen önmagában elég kérdéses, mert iylen nyilván sosincs. De az már alapelvi jelentőségű probléma lenne,h a két fél vitáját az erre létrehozott bíróság helyett egy hatóság bírálná el. Másik oldalról nézve: ha biztosítaná a hatósági eljárás ugyanazokat a garanciákat, akkor azt már bírósági eljárásnak hívnánk és ugyanúgy sokáig tartana...

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.04. 16:02:18

"lyen esetben jogosult vagyok valamelyen kártérítésre?" "Anyagi károm ugyan nem keletkezett, "

Beismeri, hogy kára nem keletkezett, de kártérítést akar! NOOOOORMÁLIS?

McZozo 2017.10.04. 16:11:14

@Terézágyú: Nekem eleve onnan indul a problema hogy 2017 ben hogy lehet hogy meg mindig egy legitarsasagnak olyat csinalnia hogy az ugyfelszolgalata egy emelt dijas szam. Ki engedi ezt es miert egy ugyfelszolgalatnak meg al egrosszabb esetben is csak lokalis hivasnak kene lennie de sok esetben ingyenes normalis szolgalatoknal.

blackshíp 2017.10.04. 16:13:30

@metal: csak segített a válasz megadásában. Ha nicns kár, akor nincs mit téríteni :) Egyébként az emberek túl sok amerikai filmet néznek büntető kártérítéssel, azért van akkora kavar a fejekben szerintem

Terézágyú 2017.10.04. 16:16:05

@McZozo:
Kinek mi a probléma... Van, akinek az ékezetes betűk hiánya is az...

blackshíp 2017.10.04. 16:18:52

@McZozo: lehet választani olyan légitársaságot is, amelyiknek nem emeltdíjas a száma... Egyébként az emeltdíjas szám célja - bármilyen meglepő - nem a nyerészkedés, hanem az, hogy ne hívják fel (ha ingyen lenne, vagy helyi tarifával, akkor egy csomó ember gondolná gy,hogy inkább telefonon intéz ügyet, mert az neki kényelmesebb mint neten keresztül, viszont így sokkal nagyobb call-center kellene, ami sokkal több költség). Kapcsolattartásra ott a web, válaszolnak az írásos megkeresésekre is viszonylag gyorsan.

Egyébként pedig lehet választani olyan légitársaságot is, ahol olcsó a call center (sőt, olyat is, ahol jár a jegyhez a bőrönd, meg a vacsi), csak az lehet hogy nem fog 5000-ért reptetni. A fapados modell lényege az, hogy csak olyan szolgáltatáért fizetsz, amit igénybe veszel: kajáért akkor, ha eszel a gépen, bőröndért akkor, ha viszel magaddal, ülésválasztásért akkor, ha ez érdekel és call centerért akkor, ha nem bírod kivárni, hogy írásban válaszoljanak, vagy nem találod meg az oldalon. Lehet ezt nem szeretni, de épp ez teszi lehetővé, hogy olcsón lehessen repülni fapadossal.

McZozo 2017.10.04. 16:19:55

@kekecke: En meg ajanlom neked a szovegerto olvasast. Mivel leirta a poszter hogy az osszeg befoglalasra kerult a banknal scak 30 nap alatt vegul nem hivta le a Wizz. De azt te elore nem tudod hogy mi less. TEhat igenis tajekoztathatnanak hogy mi a bus bajuk veled illetve ha elutasitottak a foglalasat azonnal akkor nem tartjuk az osszeget harminc napig foglalasba hanem azonnal feloldjuk azt igy a madar tud masik jegyet venni belole.

McZozo 2017.10.04. 16:26:27

@blackshíp: Ket kulon dologrol beszelunk. A jegyertekesitest tegyek emelt dijassa ha akarjak, ezzel probalva az internetre terelni a hulye vasarlot. rendben. De az ugyfelszolgalat nekem problma megoldasra van amiert nem lehetne plusz penzt kerni. Ok elrontanak valamit es meg en fizetek percenkent ezert. Mert ezeket az ugyeket nem tudod neten megoldani.

A masodik reszre meg annyit tudok mondani hogy eletemben egyszer utaztam wizz el. Akkor is az a multy vette nekem ahol eppen dolgoztam. De mar akkor olyan rossz elmeny volt hogy en soha tobbet. Mostani ceges ugyeimet szerencsere BA vel oldhatom meg ami meg kell jegyeznem sok esetben arban vetekedik a Wizz araval (plane miota Europa tobb helyere is fapados koncepcioval utaznak mar)

Darth Revan 2017.10.04. 17:23:25

@McZozo:
gondolom mekkora trauma lehetett a wizzairen utazni, csoda, hogy nem ert maradando karosodas.

lobster thermidor 2017.10.04. 17:47:04

@Facelessbook:
Szerintem leginkább nem idegenforgalmi információkat kért a poszter, és ha már van egy foglalása az egyik rablóbandánál, vagy legalábbis a jegy árát automatikusan zárolták a bankszámláján, ezért azt hihette, hogy csak valami hiba történt, akkor ugyan miért próbálkozott volna a másikkal is?
@kekecke:
Ha nem kötelessége értesítenie az utast a sikertelen foglalásról, akkor a törléssel egyidejűleg a számláján zárolt pénzt miért nem szabadítja fel? Ha te annyira okos vagy, akkor meséld már el, hogy vajon milyen jogalapja van a wizznek arra, hogy folyamatosan sok ezer számlán akár euró milliókat zároltasson 15 - 30 napig a visszautasított foglalások miatt?

Kondom Keselyű 2017.10.04. 17:48:15

"Először egy nagyon utálatos ügyintéző vette fel a telefont, folyton azt ismételgette, hogy ő ilyen ügyekben nem tud ezen a vonalon segíteni, nem lát rá a foglalási rendszerre"

Naponta talalkozom ezzel. (nem wizzair)
van 3 rendszerhez hozzaferesem,es az adott teruletre kikepzesem.
Felhiv a paraszt olyan uggyel,amire nincs kikepzesem,es azokba a rendszerkbe emiatt nem is csinaltak nekem logint,ahol ra tudnek nezni.
Mivel nalunk joval rovidebb a varakozasi ido,mint ott,ahova telefonalnia kellene,5-10 percig marcangolja az ideigeimet, majd elhord mindenfele szarszemetnek, amiert nem foglalkozom vele.
A megoldas annyi lenne, hogy felhivja a helyes szamot,kihangositja a telefont,majd ha elhallgat a zene,akkor koszon az ugyintezonek.
en is ezt csinalom,amikor a vodat hivom,mivel naluk is 10 perc felett van az atlagos varakozasi ido.
Mondjuk lehetne valami torveny erre,hogy ne 20 fovel menjen,egy min. 50 embert igenylo call center.

Dezsike 2017.10.04. 19:12:41

@Terézágyú: Dolgoztam CCben, érdekes dolgok vannak. Szinte biztos, hogy ugyan azok veszik fel az emelt és a normál számot, csak kiírja nekik, hogy melyikről jött a hívás. Hozzánk is 3 számról lehetett betelefonálni, lényegében ennyi volt a különbség a rendszerben (na meg az, hogy bizonyos vonalat előbb kapcsolt kezelőhöz, a másikon szándékosan többet váratott). Valószínűleg a csaj benézte a kiírást, vagy meg se nézte.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.10.04. 23:33:11

@lobster thermidor: Az "idegenforgalmi informaciokat" azert irtam, mert elmaradt elmenyekrol volt szo a levelben. Hacsak nem valami konkret, es megismetelhetetlen esemenyre utazott volna a posztolo, akkor ezek az elmenyek szinte barmikor potolhatok. A masik rablobandara epp azert utaltam, mert legkozelebb - ha meg mindig el szeretne repulni Brusszel kozelebe - lehet, hogy erdemes(ebb) lenne naluk foglalni.
Ettol fuggetlenul a Wizznek jogosan jar a ****korbacs a lehetetlenkedesert.

Terézágyú 2017.10.05. 07:41:40

@Dezsike:

Ez azért tényleg elég szemétség.
Ennél már az is tisztességesebb lenne ha azt mondanák, hogy CSAK emeltdíjas számuk van, slussz.

Terézágyú 2017.10.05. 07:44:34

@Kondom Keselyű:
"Naponta talalkozom ezzel. (nem wizzair)
van 3 rendszerhez hozzaferesem,es az adott teruletre kikepzesem.
Felhiv a paraszt olyan uggyel,amire nincs kikepzesem,es azokba a rendszerkbe emiatt nem is csinaltak nekem logint,ahol ra tudnek nezni.
Mivel nalunk joval rovidebb a varakozasi ido,mint ott,ahova telefonalnia kellene,5-10 percig marcangolja az ideigeimet, majd elhord mindenfele szarszemetnek, amiert nem foglalkozom vele.
A megoldas annyi lenne, hogy felhivja a helyes szamot"

De ahhoz mit szólsz amit a többiek írtak, hogy bizony nincs külön "kiképzés" és külön "login", ugyanazok csinálnak mindent - feltéve ha az emeltdíjas számot hívod...

.Manyecska 2017.10.05. 09:05:53

@Terézágyú: ...de legalább nem tucc.... "kurvamagyarozni"....kész főnyeremény!!!:D

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.10.05. 09:38:10

@McZozo: @lobster thermidor:
A banknál lehet kérvényezni a zárolás feloldását. Bankja válogatja, de ennek is van egy uszkve 30 napos átfutási ideje. Itt viszont már a légitársaságnak nem sok köze van az eseményekhez, mert a pénz nem jut el hozzá, tehát nem ő használja. Így eléggé ostobaság őket vádolni.

@Tikakukac: ettől egy picivel azért többről van szó. Abban igazad van, hogy egy automatikus e-mail akár megoldás is lehetne, de akkor égnének csak igazán a telefonok, amikor egy ilyen után a nagyeszű NEMutas hisztériázna, hogy "de nekem levonták az összeget!" stb. És ezekhez az emberekhez bizony munkaerő kell (akik a megnövekedett hívásszámot kezelik), azoknak infrastruktúra (asztal-szék-számítógép-fizetés-juttatások), stb. Teccikérteni? Ezt bizony nem fogják benyelni, áthárítják az utasokra, jegyárban.

@Jónapot kívánok!: Csókoltatlak.

lobster thermidor 2017.10.05. 10:48:24

@Facelessbook:
De most komolyan kérdezem...
Te honnan tudod, hogy kinek mi az "élmény"?
@kekecke:
A konkrét felvetésre nem válaszoltál! Még egyszer leírom, hátha eléri az ingerküszöbödet: milyen alapon parkoltatja a több ezer visszautasított foglalások árát a wizz?
Másrészről akkor szerinted az teljesen rendben levő dolog, hogy a rendszer nem küld értesítést, ellenben a pénzt parkoltatja, a csalódott vásárló pedig szaladgálhat a bankhoz azért, hogy felszabadíthassa a számláján zárolt összeget. Mellesleg ha nem küld értesítést a rendszer a vásárló mivel bizonyítja, hogy nem jött létre a vásárlás, és jogos a zárolás feloldására irányuló igénye? Ugyan miért kell ezért a bank ügyfélszolgálatával telefonálgatnia?
Csak szólok, ha már érvek hiányában minősítgetésekbe menekülsz, hogy az igazi ostobaság az, ha valaki ezt valaki elfogadja, na pláne szó nélkül benyeli.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.10.05. 11:12:30

@lobster thermidor:
Igazad van, egy elmeny mindenkinek lehet mas. Ha maga a repules: az barmikor potolhato. Ha Charleroi: az is. Ha Brusszel nevezetessegei: az is. Ezt a reszet valoban nem fejtette ki a bekuldo, annyit irt, hogy varoslatogatas volt a cel. Azonban 8:20-as erkezessel es 18:15-os visszaindulassal a legoptimalisabb esetben is kb. 5 es fel - 6 ora marad vegigrohanni a varoson. Ha valakinek ez adja az adrenalinloketet, azt is elfogadom. Mint mar irtam, hacsak nem egy egyszeri, es megismetelhetetlen beteprogram miatt ment volna (legyen ez akar egy kiallitas, akar egy eloadas/koncert, vagy csak most ert volna ra, valaki, akivel talalkozni akart, es az eletben nem lesz tobb lehetoseguk a talalkozasra ), akkor ezek mind potolhatoak.

McZozo 2017.10.05. 11:34:14

@kekecke: a banknal lehet de nem neked hanem a zarolonak. kulonben varjak hogy lehivja a wizz. es csak akkor oldja fel ha a wizz nem hivja le x hatarideig

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.10.05. 11:34:42

Nem sikerült megállítani Brüsszelt tehát.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.10.05. 11:47:22

@lobster thermidor: rossz helyen érdeklődsz. Fordulj talán a kártyakibocsátó céghez, a bankhoz, aki forgalmazza, illetve jelen esetben a légitársasághoz, hogy választ kapj a kérdésedre.
Egyébként meg: ha elfogadom a feltételeket, akkor nem csak a jót, de a rosszat is. Ez a demokrácia lényege. Ha nem tetszik, nem fogadom el, és más úton jutok hozzá a vágyott dologhoz.
@McZozo: mint mondottam vala, bankja válogatja. Nekem már sikerült elérnem (igaz, személyes ügyintézéssel), hogy szabadítsák fel a zárolt összeget, mert igazolásom volt arról, hogy nem kerül lehívásra.

Tikakukac 2017.10.05. 14:19:20

@kekecke:
Tehát ha az utas kapna egy visszaigazoló emailt, hogy nem sikerült a foglalás és a bankjával lépjen kapcsolatba, részleten leírva egy útmutatón keresztül, hogy mit tegyen és mire számítson akkor az sokkal több hívást okozna a társaság felé, mint most, amikor senki nem tud mondani semmit.

Értem. Nincs több kérdésem.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2017.10.05. 15:06:12

Amúgy minden call centeres hívás ugyanoda fut be. Nagyon egyszerű eset. Kora reggel mikortól hívni lehetett őket, rögtön hívtam is az ingyenesen (amúgy elég nyomos érvem volt), csaj felvette bemutatkozott (neve különleges volt így megjegyeztem) elmondtam mi a bánatom, áááhhh nem tudok segíteni szokásos szöveg. Hívom rögtön az emelt díjas számot és ki veszi fel? Na? Mondom itt már tud segíteni?

nagyzee 2017.10.05. 16:55:45

@lobster thermidor:
kit érdekel, hogy a Wizzair meddig parkoltatja a pénzt egy hitelkártya számlán??? ( hiszen nyilván hitelkártyával fizetett a poster 25-én hó végén, amikor már a rendes számlán semmi pénze nincs az emberek többségének..) így viszont nem a poster pénze áll, hanem a banké, úgyhogy nincs miért izgulni. Legfeljebb akkor, ha a hitelkeret vége felé jár valaki...

Kondom Keselyű 2017.10.05. 17:52:56

@Terézágyú: a wizzairnel lehet. En dolgoztam olyan helyen,ahol 2-3 honap a betanitas,es az 5-6 osztaly (vagy telefonszam) tudasanyaga/jogosultsagai kozott ilyen 20-30% volt max. az atfedes. Ha egy salesesnek napi 30 ertekesites a z elvaras,akkor nem fog 10-20 perces hibabejelenteseket,penzugyi panaszokat kezelni,kulonben ehen doglik.

lobster thermidor 2017.10.05. 19:21:43

@Facelessbook:
Ebben igazat adok neked, egy rövid városlátogatás, kivéve az általad említett eseteket legfeljebb arra jó, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy egy napra "kiugrott Brüsszelbe".
@kekecke:
Miért fordulnék máshoz, hiszen te arcoskodsz itt már sokadszorra, és úgy védelmezed a légitársaság szemétségét, mintha valamelyik főrészvényese volnál.
De ettől függetlenül remélem, hogy tisztában vagy azzal, hogy ismét oltári nagy baromságot mondtál, mert ez egy fogyasztóvédelmi ügylet, aminek semmi köze nincs a demokráciához. Tudod itt arról van szó, hogy egy cég visszaél az erőfölényével, semmibe veszi a jegyvásárlókat, és úgy általában tesz az utasok panaszaira. Azért mert van egy saját maguk által szerkesztett szabályzatuk, az még nem jelenti azt, hogy a utasbarát, de lehet akár még jogsértő is.
@nagyzee:
Na öreg neked sem adnék kölcsön egy petákot sem. :)
Mellesleg a bank nem izgul, hanem felszámolja a kamatot, amit a számlatulajdonos fizet. Tehát piszkosul jól jár, mert ne repült el sehova, a pénzét parkoltatják, és ha rossz időben történik a dolog, még fizethet is a meg nem történt vásárlás után. A szavaidból azt veszem ki, hogy te biztosan szeretsz ilyen hülyeségek miatt telefonálgatni a mindenféle ügyfélszolgálatokra, mert imádod, hogy az ügyintézők ostoba birkának néznek.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.10.05. 20:39:50

@lobster thermidor:
Igazi klasszikus nagyvarosokhoz minimum 2-3 szukseges. Es meg akkor is eleg surure kell venni a programot. Ezt tapasztalatbol mondom, mert a munkambol kifolyolag nagyon sok varosban toltok max. 24 orakat, es vannak olyan helyek, amelyekhez kell 3-4-5 latogatas is, hogy az engem erdeklo osszes nevezetesseget, latvanyossagot felkeressem. Ez azokban a varosokban raadasul meg nehezebb, ahol a budapestinel is rosszabb a tomegkozlekedes.

nagyzee 2017.10.05. 21:06:25

@lobster thermidor: Ha nálad így működik a hitelkártya, válts bankot :)

Taxomükke (UK) 2017.10.05. 23:11:08

Nem tudtál kimenni és megállítani Brüsszelt.
Na bumm.
Majd megállítod a jövő héten.

lobster thermidor 2017.10.06. 08:17:20

@nagyzee:
Hogy így?
Ha neked valamilyen hasonló jellegű problémád van, akkor még az ügyfélszolgálatot sem kell felhívnod, mert a bankod gondolatátvitellel működik, és automatikusan intézkedik helyetted?
Mondd a bank nevét, máris viszem át a számláimat oda. :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.10.06. 09:56:07

@lobster thermidor: ami neked arcoskodás, az nekem tapasztalat. Évekig dolgoztam a Ryanair telefonos ügyfélszolgálatán, ismerem a belső folyamatokat, tudom, hogy mit és miről beszélek. Nyilván ezt az utasnak nem kell tudnia, de ha már problémaként felmerül, akkor tessék már elfogadni, hogy nem minden úgy van, ahogy azt a "kedves" utas képzeli!
Fogadd el, hogy a cégek nem tehetnek arról, hogy a felhasználó bankja milyen megállapodással van a kártya kibocsátójával, stb. Nem a szolgáltatást nyújtó cégek használják az ügyfél pénzét, hanem egy rossz rendszer következtében - akármilyen okból - ezek az összegek zárolódnak valamennyi ideig, ha az értékkiegyenlítés bármi miatt meghiúsul.
Tudtad, hogy attól, hogy személyeskedsz, még nem lesz igazad?

nagyzee 2017.10.06. 10:16:34

@lobster thermidor: hitelkártyárol beszéltünk, és te azt írtad, hogy a foglalásba helyezett, de terhelésre nem került összeg után a bank kamatot számít fel.
Erre írtam én, hogy ha a bankod így kezeli a hitelkártyán levő zárolt összeget, akkor válts bankot.
Azért írtam ezt, mert a hitelkártyán foglalásba helyezett összeg után EGYIK BANK SEM számit fel kamatot,
ha utána az összeg nem kerul ténylegesen terhelésre. Ráadásul még az ügyfélszolgálatot sem kell hívogatni, mivel 30-45 nap után a zárolás simán
feloldásra kerul. Természetesen, ha ennél sürgősebb a dolog, mert mondjuk alacsony a hitelkártya limited és pont a zárolt összeg miatt nem tudsz
ténylegesen vásárolni, akkor lehet hivogatni az ügyfélszolgálatokat, de sokkal hamarabb nem lesz eredmény, így én a magam részéről ezt nem is ajánlom.
Nincs bosszantóbb, mint ügyfélszolgákat hivogatni, időrablő.

lobster thermidor 2017.10.06. 11:41:10

@kekecke:
Ja, aki a mundért védi, azzal nem érdemes ilyen ügyeket megbeszélni. Nyilván te is részt vettél a megfelelő tréningeken, amikem kiképeztek arra, hogy hogyan nézd az ügyfélszolgálatos szemszögéből a világot, mindenkor a cég érdekeit helyezd előtérbe, ennek megfelelően infantilis hülyének kell beállítani a panasztevőt.
Mellesleg ha már szóba hoztad a személyeskedést, ha jól emlékszem te nevezted ostobának azokat, többek között engem is, akik elítélik a légitársaság enyhén szólva is elítélendő gyakorlatát.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.10.06. 13:13:59

@lobster thermidor: Tehát a te egyszerű felfogásoddal az, aki észérvekkel támaszt alá valamit, de az ellentétes a saját előítéleteddel, azt nem is kell figyelembe venni. Remek. Erre akár pártot is lehet alapítani. Ja, várj: már van ilyen.

John Heard 2017.10.06. 21:54:14

Sajons ezek a fapadosok. Eleg baj ez, hogy ilyen az ugyfelkezelesuk es ezt a mindenkori fogyasztovedelem hagyja! Az egyik kollegam szinten egy fapadossal, a Norwegiannel szenved, mert ket honapja nem tudnak visszautalni - egy egyebkent a Norwegian altal is elismert - €60 karteritest! Ez kb. hasonlo ugyfelkezeles, mint a torolt foglalas a Wizznel! Szemet banda!

Mrs.Columbo 2017.10.07. 09:07:14

Annyira bírom, amikor a fapadosokat szidják mintha legalábbis az Emirates Airlinesról lenne szó. Igazságtalan meg minden, de egy 3000 Ft-os repjegy ajánlatnál milyen szolgáltatást vársz cserébe? :D

Permetező 2017.10.10. 20:44:14

@Mrs.Columbo: legalabb olyat mint amit a MAV-nal kapok ennyiert
süti beállítások módosítása