Tékozló Homár

Mit várunk egy vadiúj matractól? Hát ennél többet!

2018.02.02. 13:01 | Homár Hilda | 50 komment

dsc_0391.JPG

Aludni lehet hason, háton, oldalt, kifliben, párnát szorongatva, kutyához bújva vagy macskával a fejünkön, de az biztos, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen fekhelyen műveljük ezt. Hát- és derékfájás, kialvatlanság a jussa annak, aki rossz matracra hajta álomra a fejét esténként, onnan meg csak egy lépés az ingerültség és a válás, amit ki akar magának. Így aztán gondosan válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb matracot, és egyáltalán ne hagyjuk annyiban, ha mégsem úgy viselkedik, ahogy ígérték nekünk. Matracügyi tanácsadás következik.

Kedves Tékozló Homár!

Történetünk rövid, egyre fájdalmasabb és megoldatlan, ezért gondoltam megírom, érdemes lehet a blogodban megosztásra.

2017.05.18-án vásároltunk (+kb. 2 hét szállítás) egy matracboltban egy 140*200-as matracot. Kommunikált élettartamához képest igen rövid idő alatt elkezdtük érezni, hogy valami nem stimmel a matraccal, mert derék és hát fájással ébredünk. Megnéztük a matracot ágynemű nélkül, aminél úgy láttuk, hogy nincs különösebb probléma. Ezért elkezdtem nézni, mi történik, ha súllyal terhelem. Látható, érezhető, hogy nyomásra jelentősen jobban besüpped a matrac (nincs tartása) azokon a helyeken, ahol fekszünk. Vagyis egy pár hónapos matracot sikerült kifeküdnünk.

11.12-én jeleztük is a forgalmazónak a problémát, levélváltást és fényképezést követően 30-án továbbították a gyártónak. A matrac deformáció szemléltetésére készítettünk képeket tárcsasúlyok segítségével. Hét tárcsát helyeztem rá, összesen 13,75kg súllyal (4x2,5+3x1,25kg=13,75kg). A matrac közepén 1,5 tárcsányit süpped, az egyik oldalán 2-t, a másik oldalon 2,5+t. A képek közül csatolok kettőt.

dsc_0032.jpg

12.05-én kaptunk a gyártótól egy elutasító levelet azzal a szöveggel, hogy

A garancia levelünkben vállalt 3 cm-es süllyedést anélkül hogy súly lenne a matracra helyezve el kell érnie különben a reklamáció nem állja meg a helyét.

Mellékelek egy dokumentumot melyben látja hogyan kell mérni ezt a süllyedést, és az így elkészített fotót kell hozzánk elküldeni. Egy 10 cm-es felületen ha megnyomunk valamit súllyal természetes hogy az benyomódik, és egyértelmű hogy visszanyeri eredeti alakját miután a súly lekerül róla. Ezek hab matracok, a hab összetömörödik majd visszanyeri alakját. Ha ez nem így történik akkor az alapanyaggal lehet probléma, amelyet nekünk be kell vizsgálni hogy mi okozhatta és vizsgálat után javítani.

Számomra nem világos, hogy milyen számítások alapján határozták meg a 3 cm-t, illetve mi köze van az alap járaton besüppedésnek ahhoz, hogy nem tart a matrac, ha ember is fekszik rajta. Tudatlanságomat szemlélteti, hogy vásárláskor nem tudtam, hogy a vásárolt matracra nem szabad feküdni, csak díszként használható.

A gyártó értelmezési problémáját követően (egyértelműen látható a képeken, hogy a fekvőrészeken nincs tartás, jelentősen jobban süllyed, mint pl. a közepén) felháborító, hogy nem kiegészítést vagy pontosítást kér, hanem egyből elutasít. Persze, ez is egy alkalmazható magatartás, ha ilyen minőségű termékeket gyárt valaki.

Az elutasításukat követően nem szerettem volna első felindulásból válaszolni, ezért aludtam rá néhányat, de a selejt termékük miatt nem volt túl pihentető és kellemes. 12.10-én válaszban jeleztem a gyártónak az ismételt minőségi kifogásomat. Erre a levélre a mai napig nem kaptam választ. Mivel az alvásunk minősége és mennyisége továbbra sem javult (köszönhetően a matracnak), újabb képeket készítettünk, immáron a gyártó által kért formában. Ezeket a képeket elküldtük (egyet csatolok) 12.27-én. Azóta sem reagál sem a gyártó, sem a forgalmazó. Sem a 10-i, sem a 27-i levélre. Biztos őket is túlterhelte a szinglik napja, fekete péntek, karácsony. Talán húsvétra már felszabadulnak és intézkednek…

Üdv,

Csaba

UPDATE

jan. 17.

Szeretném jelezni, hogy úgy tűnik, megoldódik a problémánk.

Mit tehet az ember, ha befürdik a matraccal? 

Kedves Csaba!

Elmondásod alapján a matrac vásárlásától, illetve átvételétől számított 6 hónapon belül bizonyíthatóan jelezted a termék hibáját az eladó vállalkozás és a gyártó cég részére.

1./ Az eladó cég jótállási kötelezettsége a vonatkozó jogszabály alapján 10.000,- Ft eladási ár feletti fekvőmatracok, illetve  tartozékai és alkotórészei hibájának a teljesítéstől számított 1 éven belül történő bekövetkezése esetén áll fenn. Szerződés alapján az eladó cég vállalhat ennél hosszabb időt.

2./ Az eladó a hibás teljesítésért a vásárlástól számított 2 évig kellékszavatossággal tartozik,  függetlenül a termék vételárának összegétől. A kellékszavatossági igény és a jótállási igény alapján a választásod szerint kijavítást, kicserélést, árleszállítást vagy elállás mellett a vételár visszafizetését kérheted. Ha a fogyasztó a vásárlástól számított 6 hónapon belül jelenti be bizonyítható módon (pl. belföldi tértivevénnyel ellátott levél, fax, szóbeli panasz esetén a jegyzőkönyv egy példánya) a termék hibáját az eladó cégnek, akkor az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárláskor még nem volt meg a termékben. A 6 hónapot követő 1,5 évben pedig a fogyasztót terheli a bizonyítás, amelynek eszköze egy erre irányuló független szakértői vélemény lehet.

Az eladó köteles megtéríteni továbbá a hibás teljesítésből eredő, igazolható esetleges károdat is, kivéve, ha a hibás teljesítést kimenti. A jótállási, illetve kellékszavatossági kötelezettség alól az eladó csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett. Ez egy erre irányuló független szakértői véleménnyel történhet meg.

3./ Álláspontunk szerint lehetőséged van továbbá termékszavatossági igényt érvényesíteni a gyártóval szemben. A termékszavatosság alapján követelheted a gyártótól, hogy a termék hibáját javítsa ki, vagy a terméket cserélje ki. A termék akkor minősül ez esetben hibásnak, ha nem felel meg a terméknek a gyártó által történt forgalomba hozatalkor hatályos minőségi követelményeknek, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal. A törvény szerint gyártónak minősül a termék előállítója és forgalmazója. A gyártót a termékszavatosság az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított 2 évig terheli.

 

Javasoljuk, hogy az általad választott jótállási, illetve kellékszavatossági igényt (kicserélés, árleszállítás, érdekmúlás esetén elállás mellett a vételár visszafizetése) az eladó cég címére, vagy a termékszavatossági igényt (kicserélés) a gyártó cég címére mihamarabb jelentsd be írásban, belföldi tértivevénnyel ellátva, vagy faxhívás útján, ha erre még nem került sor, az esetleges károd megjelölésével és a bizonyítékok másolatát mellékelve. Az e-mail üzenetbe foglalt panasz megérkezésének és olvasottságának a dátuma vélhetően nem lenne kétséget kizáróan bizonyítható.

A vállalkozás a panasszal kapcsolatban köteles írásban, indokolással ellátva válaszolni legkésőbb az átvételtől számított 30 napon belül. Ha erre nem kerül sor, akkor a panaszkezelés szabályainak megszegése miatt az illetékes kormányhivatal fogya sztóvédelmi osztályához fordul hatsz, ha pedig elutasítja a panaszt a cég, akkor dönthetsz úgy, hogy az igényedet az illetékes békéltető testület (bővebben itt: http://www.bekeltetes.hu/ ) előtt vagy közvetlenül a bíróság előtt érvényesíted. A békéltető testület ingyenes eljárása során a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján még mindig nyitott a lehetőség arra, hogy a felek az ügyben megállapodást kössenek.

Felhasznált jogszabály:

45/2014. (II.26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól  
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 
- 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről  
- 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról  

UPDATE

Csaba számolt be a fejleményekről.

Látom, már kikerült, ezért a befejezést is megírom hozzá. [Meglátásom szerint elsősorban a gyártónál volt a probléma és nemtörődömség, a forgalmazónál inkább az ügyintéző hibázott. A levelük alapján megkaphatta a tisztes kiigazítást-fejmosást.]

Türelmes voltam, de már nagyon elegem lett az ügyből, ezért írtam egy levelet a forgalmazónak 01.25-én:

Forgalmazóként vélhetően tisztában vannak a fogyasztóvédelmi törvénnyel, ezért kérem szíves segítségüket az értelmezésében! Úgy értelmezzük, hogy amennyiben vásárolunk egy terméket egy üzletben, akkor a vásárló (mi) és a vállalkozó/forgalmazó (pl Önök) között szerződés jön létre – s nem a gyártó és a vásárló között. A szerződés keretében Önöktől lehet vásárolni pl. matracot, mely tartós fogyasztási cikknek minősül a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet értelmében. A fentiek (és a tv.) értelmében - amennyiben jól értelmezzük - az esetlegesen felmerülő szavatossági problémák esetében a vállalkozó és a vásárló között van kapcsolat, érvényes szerződés. Tisztán látás érdekében időrendben szeretném megosztani Önökkel az esetünket:

- 2017.05.18-án vásároltunk (+kb. 2 hét szállítás) Önöktől egy Rottex Fresh 4MFK 140*200-as matracot + házhoz szállítást. Kommunikált élettartamához képest igen rövid idő alatt elkezdtük érezni, hogy valami nem stimmel a matraccal, mert derék és hát fájással ébredünk. Megnéztük a matracot ágynemű nélkül, aminél úgy láttuk, hogy nincs különösebb probléma. Ezért elkezdtük nézni, mi történik, ha súllyal terheljük. Látható, érezhető, hogy nyomásra jelentősen jobban besüpped a matrac (nincs tartása) azokon a helyeken, ahol fekszünk. Vagyis egy pár hónapos matracot sikerült „kifeküdnünk”.

- 2017.11.12-én jeleztük is a forgalmazónak (vagyis Önöknek) a problémát, levélváltást és fényképezést követően 30-án továbbították a gyártónak. A matrac deformáció szemléltetésére készítettünk képeket tárcsasúlyok segítségével. Hét tárcsát helyeztünk rá, összesen 13,75kg súllyal (4x2,5+3x1,25kg=13,75kg). A matrac közepén 1,5 tárcsányit süpped, az egyik oldalán 2-t, a másik oldalon 2,5+t.

- 2017.12.05-én kaptunk a gyártótól egy elutasító levelet azzal a szöveggel, hogy „A garancia levelünkben vállalt 3 cm-es süllyedést anélkül hogy súly lenne a matracra helyezve el kell érnie különben a reklamáció nem állja meg a helyét. Mellékelek egy dokumentumot melyben látja hogyan kell mérni ezt a süllyedést, és az így elkészített fotót kell hozzánk elküldeni. Egy 10 cm-es felületen ha megnyomunk valamit súllyal természetes hogy az benyomódik, és egyértelmű hogy visszanyeri eredeti alakját miután a súly lekerül róla. Ezek hab matracok, a hab összetömörödik majd visszanyeri alakját. Ha ez nem így történik akkor az alapanyaggal lehet probléma, amelyet nekünk be kell vizsgálni hogy mi okozhatta és vizsgálat után javítani.” Számomra nem világos, hogy milyen számítások alapján határozták meg a 3 cm-t, illetve mi köze van az alapjáraton besüppedésnek ahhoz, hogy nem tart a matrac, ha ember is fekszik rajta. Tudatlanságunkat szemlélteti, hogy vásárláskor nem tudtuk, hogy a vásárolt matracra nem szabad feküdni, csak díszként használható.

- A levelet követően Önök „kiszálltak” az ügy intézésből és egy olyan hölggyel folytatjuk a kommunikációt, akivel (értelmezésünk szerint) nem vagyunk semmilyen szerződéses kapcsolatban, mivel mi Önökkel állunk szerződésben.

- 2017.12.10-én A gyártó értelmezési problémáját követően (egyértelműen látható a képeken, hogy a fekvőrészeken nincs tartás, jelentősen jobban süllyed, mint pl. a közepén), jeleztük a gyártónak az ismételt minőségi kifogásunkat.

- A gyártó nem válaszolt a kifogásoló levelünkre, ezért 2017.12.26-án ismételt levelet írtunk, újabb fényképek készítésével és csatolásával

- Mivel a gyártó erre a levélre sem reagált, 2018.01.07-én ismételten levelet küldtünk a gyártónak (melyen Önök is rajta voltak, akikkel vélhetően szerződéses viszonyban vagyunk).

- 2018.01.13-án a gyártó jelezte, hogy már korábban rögzítették a panaszunkat, de legkorábban 22-i héten tudnak érte jönni, hogy javításra elszállítsák a terméküket, de majd csak egy héttel később tudja megmondani, hogy melyik nap és napszakban tudnak jönni, illetve segítsünk a szállítónak elvinni a matracot. o Itt felmerült bennünk egy érdekes kérdés, hogy melyik panaszunkat sikerült rögzíteniük. Ami a szerződő felek között jött lére (2 hónappal korábban), melyet elutasítottak, aztán mégsem utasítottak el? Esetleg az újabb levelek egyikét sikerült panasznak értelmezniük? Mi sajnos ennek nem tudunk utána járni, mivel nincs kapcsolatunk a gyártóval

- A gyártónak jeleztük, hogy feleségem otthon tartózkodik a kislányunkkal, ezért alkalmas a megjelölt időpont (időpont = egy héten keresztül majd valamikor jönnek), de nem tud segíteni a matrac cipelésében

- 2018.01.22-én a gyártó jelezte, hogy szerdán, azaz 24-én jön a szállító, a napszakot nem sikerült megjelölni - 2018.01.23-án a gyártó ismételt levelet írt, hogy „bocsánat csütörtökön megy autónk Budapestre”, vagyis 25-én, napszakot itt sem sikerült megjelölni

- 2018.01.25-én (azaz a mai napon) a sem a gyártó, sem a forgalmazótól nem keresett meg minket senki sem telefonon, sem személyesen. Sem ezt magatartást, sem a fent már részletezetteket nem kívánjuk kommentálni… A fenti esetet nem tudjuk mire vélni, de számításaink szerint a panaszunk óta eltelt 74 nap alatt, nemhogy a probléma nem oldódott meg, de még jelentkezni sem jelentkeznek sem Önök, sem a gyártó. A tényeket figyelembe véve szeretnénk elállni a szerződéstől, azaz a vásárlás visszatérítését kérjük! Kérjük szíves visszajelzésüket a fentiekkel kapcsolatosan! Egyet nem értés, kielégítő javaslat-felajánlás vagy ismételt időhúzás és nem válaszolás esetén a továbbiakban a fogyasztóvédelemmel és a békéltető testülettel vesszük fel a kapcsolatot. Természetesen, ha rosszul értelmezzük a törvényi előírásokat kérjük szíves tájékoztatásukat, felvilágosításukat!

Várjuk mielőbbi válaszukat,

Ezt a levelet követően már másnap délelőtt kaptam egy levelet, már nem a garanciás ügyintézőtől, melyben elnézést kérnek a gyatra ügyfélkezelésért kollégának megjegyzés:

„…arra kényszerítünk egy vásárlót, hogy a szabad idejében litániát kelljen írnia a saját, kifizetett matracának kálváriájáról, akkor a legkevesebb, hogy sűrű elnézések közepette visszahozzuk a matracot és haladéktalanul visszautaljuk a vételárat. kérlek vedd fel a kapcsolatot a gyártóval, hogy a csere matracra nincs szükség, az eredeti terméket viszont nekik kell visszahozni…”,

nekem szóló részből:

„…A FORGALMAZÓ Kft nevében is szeretnék elnézést kérni a gyatra és mindeddig eredménytelen ügyfélkezelésért.”

Még aznap telefonált 3x a gyártó (első kettőre nem tudta feleségem felvenni, de érdekes módon tovább kereste), hogy mikor viheti el a matracot. Egyeztetés után Amit a következő munkanapon végre el is vitt. A fentiekből tanulva, csak egy erőteljesebb hangvételű levélre volt szükség, ami már nem az ügyintézőhöz megy, hanem továbbítja egy döntéshozónak (aki korrekten intézkedett is).

A kommentekre így egyben reagálnék:

- 85 és 60 kg-k vagyunk, talán ez még nem nagy túlsúly, ami miatt szétfeküdtük a matracot

- Megfordítás után is ugyanolyan volt, ezt javasolta más is. Ugyanolyan mindkét oldala, úgyhogy mindkét irányból használható. Hozzáteszem, szerintem ez nem lehet megoldás egy matrac esetében. Nem azért veszem, hogy forgatgassam, nem grillcsirke

- nem szeretjük a 2 matracos megoldást, mert illesztés-lyuk van a közepén

Üdv,

Csaba

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.02.02. 13:53:09

Azért az update része érdekelne: mi az, hogy megoldódni látszik?

Flashy7 2018.02.02. 14:01:58

@kekecke: egy ideig hárman fekszenek rajta (kettő a két szélén, egy középen), aztán ha már egyenletesen besüppedt, akkor öten.

KaTe 2018.02.02. 14:17:10

@kekecke: Megfordították a matracot. :D:D

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.02.02. 14:57:09

@KaTe: amit egyébként erősen ajánlanak is. Másrészről az ilyen széles matrac helyett javasolnak 2 keskenyebbet venni, pont amiatt, mert azok jobban tartanak. És ugye arról sem szól a fáma, hogy a userek tömege mennyi...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.02.02. 15:05:20

Kivágták a francba a matracot, amióta a földön alszanak, nem süppednek be.

KaTe 2018.02.02. 15:39:08

Mellesleg, mit vár a posztoló, én hasonlóképp jártam az IKEA egyik irodaszékével. A kb 70 kilós testemmel, 1 hónap használat után minimum 1 centit süppedt az ülőfelülete a seggcsontom vonalában. Engem meg baromira idegesített, mert nem azért vettem, hogy besüppedjen 1 hónap alatt, szóval visszavittem, de nem tudtam meggyőzni a "minőségellenőrüket" mert szerinte teljesen normális az ülőfelület ilyen mértékű süppedése. Azóta sem vagyok túlzottan elégedett az IKEÁS csodaszékkel, jövőre kivágom a francba és veszek egy sámlit. Az legalább nem süpped be. Tényleg, tud valaki egy jó irodaszéket, amiben tényleg nem csalódik az ember 1 hónap használat után?

Jake Peralta 2018.02.02. 16:23:28

@onlajnok: A 140 -es a legkeskenyebb 2 személyes matrac.

+ Nem minden matracot ajánlott forgatni. van amelyiknek olyan a felépítése, hogy az egyik irányból szabad feküdni rajta.

lobster thermidor 2018.02.02. 16:55:59

Talán nem szivacsból készült matracot kellett volna vásárolni. Van az a régi jó acélrugós fajta...

Jake Peralta 2018.02.02. 17:00:11

@lobster thermidor: Vannak nagyon jó szivacs matracok.. Én jobban is szeretem őket mint a rugóst. Persze nem a gazdaságost szabad megvenni. ( egy kicsit jobb matrac ilyen méretben 150-től indul)

A poszter mondjuk halgat róla, hogy pontosan milyen típust vettek, és 2-en hány kilót nyomnak.. én simán el tudom képzeni, hogy ezért feküdték ki ilyen hamar.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.02.02. 17:04:27

@Jake Peralta: az ok, de nekünk is 2 80-as matrac van a franciaágyon, pont emiatt., és nem, nem esünk be közéjük, sőt olyan szépen illeszkednek, hogy a kezem alig tudom bedugni. Forgatás alatt meg akkor csak azt értem, hogy a fej és a láb oldalt cserélik meg. Ha nem 2 méteresek, akkor jó eséllyel nem ugyanoda fog esni a nehéz részük.

eatsleepbasketballrepeat 2018.02.02. 17:47:09

@KaTe: Nekem akkor mákom volt IKEA matraccal. 30 kilós gyerek egy év alatt kifeküdte. Visszavittem, szó nélkül adták vissza a pénzt. Ezzel meggyőztek, hogy az újat is náluk vegyem.

KaTe 2018.02.02. 21:06:29

@eatsleepbasketballrepeat: Én is jártam az IKEA-ban úgy, hogy egy terméket minőségi kifogásra visszavettek, más esetben meg elhajtottak a francba. Gondolom már nem fértem bele abba a limitbe, amit az ilyen reklamációkra szabtak meg. Szóval lehet, hogy neked visszavették a matracot, de lehet a következőt már nem vennék vissza. Mellesleg, ha a régi 1 év alatt tönkrement, akkor miért vennél tőlük másikat? Örülj, hogy visszakaptad a pénzed és így van lehetőséged máshol venni egy normálisat!

ROTFL Manó 2018.02.02. 22:47:28

@KaTe: Én nagyon szívesen ajánlok neked széket, csak előbb be kell vizsgáljam a segged.

:-D

fakkjú 2018.02.02. 22:48:20

a posztot addig görgettem amíg megláttam az első képen a FRADI címert...
innentől kezdve a posztolónak teljesen igaza van mindenben!
mindegy miről szól a poszt

Jake Peralta 2018.02.03. 10:07:50

@onlajnok: 2x80-as matrac az 160-as ágy.. itt 140-es a matrac.. simán lehet hogy nem fér el nagyobb.. vagy a régi ágykeret ekkora és nem akartak ágykeretet is venni. Szóval abban igaza van a poszternek hogy ne legyen kifeküdve pár hónap után.
Nekem van egy matracom, ami már 10+ éve használatban van.. de egyenlőre semmi nyoma a kifekvésnek.. pedig napi szinten alszanak rajta. Igaz csak a matrac volt 220 ezer.. 10 éve.

etruszk 2018.02.03. 10:26:48

@lobster thermidor: a rugóst is kifexi az ember idővel.

Girhes 2018.02.03. 11:17:14

18 éves lesz idén a matracunk. Több, mint kétszázezret fizettünk érte, de minőségi darabot akartunk. Szakboltban vettük, figyelemmel a kettőnk testsúlyára, az alvási szokásainkra, a hát- és derékfájásunkra. Naponta alszunk rajta, évente 4* meg szoktuk forgatni, nyoma sincs kifekvésnek.

otgorbebogre 2018.02.03. 11:23:14

a matracok alapvetoen eleg kulonbozoek es az izlesek is hogy valaki a kemenyet vagy a puhat szereti. en a kirobalas hive vagyok! boltban ra lehet ulni hogy milyen erzes!

My name is Buck and I came here to fuck 2018.02.03. 13:02:47

@fakkjú: :DD ez a poszt eddig mindent visz

@GIrhes: kb. 7-8, de nagyon max. 10 évente célszerű matracot cserélni, nézz csak utána

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.02.03. 13:20:39

@Jake Peralta: ok, most gyárthatod a kifogásokat, 65-200 cm szélességtartományban vannak matracok, igen van 70-es is. Persze, ne legyen kifeküdve, de egy 30k-s matractól (nem tudom mennyiért vették és milyet, megnéztem gyorsan a jysk-nél ennyinél kezdődik a 70x200-as) azért sokat ne várjon az ember. De speciel ott vettük mi is, és ott javasolták a keskenyebbeket az egy nagy helyett (árban nem volt differencia, szóval nem azért) és mondták a forgatás dolgot is. Több, mint egy éve használjuk őket, mintha újak lennének.

alprazolam 2018.02.03. 13:23:59

"nem szerettem volna első felindultságomban válaszolni, ezért aludtam rá néhányat....."
akkor jó sokszor felindultál...

dr utcai arcos 2018.02.03. 14:03:30

@KaTe: El kell keserítselek, az nem az IKEA-s 15-20 ezres kategóriánál kezdődik.

lobster thermidor 2018.02.03. 15:58:53

@etruszk:
De nem 2 hét alatt, hanem ha jó minőségű, akkor mondjuk 20 év múlva.
@Jake Peralta:
Ez kétségtelen. Ettől függetlenül nekem egy olyan matracom van, aminek az egyik oldala sok - sok kemény táskarugóból áll, a másik oldala pedig sok zónás szivacs, amit akár forgatni is lehet. Igaz, hogy drága volt, de megérte, mert nem mindegy, hogy hogyan alszik az ember.

takineni 2018.02.03. 20:02:46

matracért kiadni több tízezret az buzis, régen enélkül is kúrva jókat tudtak aludni az emberek, most kitaláltak valamit az alvászavaros fogyasztói társadalomnak

amúgy más bajotok nincs ?

webjúzer 2018.02.03. 21:02:17

@KaTe: IKEA MARKUS Forgószék. 5+ éve megvan, 90+ kilóval, a széknek semmi baja. Előtte kb. évente cseréltem a székeket és estem hanyatt a kitört lábak vagy háttámla miatt.

igazi hős 2018.02.03. 21:19:20

@onlajnok: Ne viccelj, azért veszek dupla matracot, mert nem akarok az asszonytól fél méterre aludni, hanem mellette. Egyébként bő 20 éves a matracunk (reklám: rugós Cardo), negyedévente forgatjuk és nincs sehol elgyengülve a rugózása.
@etruszk: Mármint az ócska rugósat. A minőségit nem.
@My name is Buck and I came here to fuck: Miért kéne? Régen egy életre készültek a matracok is, azt gondolod, ha ma képtelenek vagyunk 10 éven túl is tartókat készíteni? Tudnak, akár itthon is.
@takineni: Régen is nagyon jó matracokat csináltak: sok rugó, sok szalag, tartós huzat. Most is tudnak ilyet. Meg csinálnak olcsó vackokat, mint amit a posztoló is vett.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.02.03. 21:25:14

@igazi hős: hát nem tudom ti milyeneket néztetek, nálunk nincs biztonsági sáv egyik matrac szélén sem, az illesztésen is simán elalszunk, nincs pereme egyiknek sem.

tlantos 2018.02.04. 01:29:38

ÁGYAT kell venni, nem matracot.
Ez a vegyunk valami agykeretnek arult takolmanyt, es dobjunk ra egy matracot a butoripar szegyene.
Tistessegesen megcsinalt butor kell, es akkor nincsenek ilyen problemak.
Termeszetesen alapveto, hogy RUGÓ legyen benne.
Sajnos a bonell sem az igazi, de igazi epedat mar ugysem tudsz szerezni.
Sajnos szep lassan a karpitos szakma is kihal, mert ezeket a mai ocskasagokat nem erdemes felujitani, inkabb ki kell dobni.

etruszk 2018.02.04. 04:15:03

@dr utcai arcos: Az Ikeában 100-140ezerért is van matrac.

etruszk 2018.02.04. 04:16:46

@igazi hős: minden rugó megpuhul idővel. Jóval hamarabb, mint 20 év. Már 3-45 év alatt is. Legfeljebb csak te nem érzed..

etruszk 2018.02.04. 04:24:21

@igazi hős: az epeda szar volt. értem, hogy nosztalgia, meg minden, de fizikailag lehetetlen, hogy egy rugós matracnak az a része ami napi 8 órán át össze van nyomva, az idő múlásával is ugyanolyan legyen, mint az a rész ami nincs összenyomva.
Még az autók rugója is összeül 5-10 év alatt, akár több centimétert veszíthetnek az autók a hasmagasságukból és a kilágyult rugó miatt romlik az úttartás.

Mayerling 2018.02.04. 05:40:27

A Teleszopban az ilyen matracokat, amelyek úgy vacakok, ahogy vannak, és annyi tartásuk van, mint egy politikusnak, elnevezték MEMORY matracnak (hahaha, "megjegyzi" a testformádat, mint egy 5000 dolláros body scanner), és PROBLEM SOLVED.

CCnick 2018.02.04. 07:44:43

@igazi hős: "Ne viccelj, azért veszek dupla matracot, mert nem akarok az asszonytól fél méterre aludni, hanem mellette."

Az asszony mellett alszok 2x80as matracokon.

CCnick 2018.02.04. 07:57:29

@tlantos: "ÁGYAT kell venni, nem matracot.
Ez a vegyunk valami agykeretnek arult takolmanyt, es dobjunk ra egy matracot a butoripar szegyene."

Ebből kizárólag annyi látszik, hogy neked még nem volt szerencséd egy szép ágykerethez a neked legjobban megfelelő matraccal :)

A világ legnagyobb jósága a saját igény szerint kiválasztható matrac a saját igény szerint kiválasztható ágykeretre téve.

tlantos 2018.02.04. 08:11:22

@CCnick: Szép ágykerethez van. A benne lévő matrac is jó. Meg új.
De a funkció fontosabb, mint a szépség. Főleg egy olyan bútornál, amit szinte sohasem látunk.

Jessss 2018.02.04. 08:17:13

@KaTe: ha 100x veszel barmit es nem tetszik 100x veszik vissza!

Jake Peralta 2018.02.04. 09:21:08

@onlajnok: Mint mondtam nem mindegyik matracot szabad forgatni. Amit ti vettetek azt lehet hogy lehet(szabad). Amit én vettem azt tutira nem lehet.

élhetetlen 2018.02.04. 13:25:09

@Jake Peralta: „itt 140-es a matrac.. simán lehet hogy nem fér el nagyobb..„. Elég sok mindent nem tudunk az esetről. Baráti házaspár egyik tagja 50 kg, a másik 100. Józan ésszel nem lehet közös közös matracot venni. A puhát kifekszi a nehezebb, a kemény töri a könnyebbet. Ez itt nem a reklám helye, de itt, a Petőfi híd pesti hídfőjénél van egy matracos, akkorát csinálnak, amekkorát akarsz, olyan keményet, amilyet akarsz. Igaz, tíz éve vettem az enyémet, és olcsón, már nem tudom, negyven, ötven körül volt, 130 széles. Kedvesek voltak, türelmesek, hoztak egy fóliát, rátették a matracra, ruhástól rá is feküdhettem, hármat, négyet kipróbáltam, mire eldöntöttem, hogy milyen kemény kell, azóta is elvagyok. Az a különbség, hogy az IKEA matracot IS árul, a matracos meg szinte csak matracot, és mindent tud róla.

élhetetlen 2018.02.04. 13:48:33

@CCnick: „A világ legnagyobb jósága…”. Így van. Most csak elmesélem. Igények, mivel az oldala van fal mellett, ott kell támla, hogy ne szedjem le a falat, és kell mind a két végén, mert nincs kedvem a kispárnát a földön keresni. Nem túl tágas a tér, 140-nel tele lett volna a szoba, 130, és hogy látványra ne ülje be a szobát, még azt kértem, hogy a faltól távolodva lejtsen a fej- és lábtámla. Ja, és a teljes méretben egy függesztett ágynemű tartót alá, ami könnyen mozog, és ki is lehet porszívózni alatta. Aztán vártam két vagy három hónapot. A kollégáim már röhögtek, mert a na, milyen ágyad lesz kérdésre csak azt tudtam mondani, hogy fogalmam sincs, nem mondja meg. Mármint az asztalos. Aztán kész lett, szebb lett, mint képzeltem, mindent tud, amit vártam, és akkor az asztalos röhögött, hogy mondta volna meg, hogy milyen lesz, fogalma sem volt róla, várta az ihletet.

.Manyecska 2018.02.05. 07:43:30

@Mayerling: jah..., én is most cseréltem le a régi futócipőt-már kilukadt hiába foltoztam:DD- egy memóriatalpas újra hát basszus felveszem és magától odamegy a sportpályára, én meg csak pillogok közben lefutunk pár km-t!!:D

Terézágyú 2018.02.05. 09:42:06

Rész vétem a levél írónak.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.02.05. 10:36:11

@onlajnok: Én is ott vettem, de az enyém leértékelve is több volt, mint 150 EFt. És bizony nagyon ajánlott a forgatása. Egy év jótállás és 15 év szavatosság van rajta.
30 ezerért nem lehet jó matracot venni, legalább is olyat, ami napi használatban van.

lobster thermidor 2018.02.05. 16:53:37

@takineni:
Hát az tényleg igaz, hogy lehet lószőrrel tömött matracon, vagy szalmazsákon aludni, jobb híján akár egy padlóra terített szőnyeg is megteszi. Ezzel nincs is semmi baj, csak majd úgy 15 év múlva jönnek a derék, hátfájás, és gerinc problémák.

Péter 2 2018.02.05. 21:17:35

@KaTe: Antares. Utoljára nem annyiba került, mint az IKEA és társai, de azóta még nem kellett újat vennem.

webjúzer 2018.02.05. 21:47:50

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Igen. Amikor én vettem akkor még csak zöld meg kék színben volt kapható, de az utóbbi években már szürkében kapható.

Nekem eredeti zöld van:
static.turbosquid.com/Preview/2015/12/21__10_26_10/01.jpg8b5bf528-5a5e-4d18-a566-848fa1e7e74dOriginal.jpg

A kék ilyen volt:
https://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDQ1MA==/z/4a0AAOSw9NdXvypq/$_86.JPG

.Manyecska 2018.02.09. 12:00:27

Most a D-betűs memóriamatracos cégnél ákció van- a neten legalábbis...

webjúzer 2018.03.02. 21:07:07

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: reméljük olyan tartós lesz ez az újfajta is mint az én régi zöldem. :)
süti beállítások módosítása