Tékozló Homár

"Nem akarok beletörődni, hogy 32.000 Ft-ért vettem egy levélnehezéket"

2018.05.16. 09:35 | Homár Hilda | 139 komment

screenshot_2018-05-14_17_03_15.png

A Homárra érkező panaszokon belül számát tekintve rendes esettípus az, amikor olvasónk a Vaterán/ Jófogáson/ Facebook-csoportban vagy hasonló helyen lecsapott a Gipsz Jakab által elképesztően jó áron hirdetett valamire, amiről kiderül, hogy max. levélnehezéknek, felmosórongynak vagy a házasság tönkretevőjének jó, a  reklamálás viszont gyakrolatilag lehetetlen, mert az addig nagyon szinpatikus és segítőkész Gipsz Jakab nemes egyszerűséggel tojik nemhogy pénzt visszafizetni, de válaszolni is.

Igen, teljesen igaza van azoknak a dörzsölt homárosoknak, akik már el is kezdtek lefelé görgetni, hogy beírják: ez nem is fogyasztóvédelmi téma! De mivel tényleg irtó sok ilyen panasz jön, foglalkozunk vele. Az okosok örüljenek, a többiek pedig tanuljanak  más kárán, vagy a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének kisokosaiból:

Tisztelt Tékozló Homár szerkesztőség!

Az alábbi, velem megtörtént esetben kérnék tanácsot.

Pár napja a Jófogáson vettem egy fényképezőgépet, amit az eladó hibátlannak, keveset használtnak és szép állapotúnak jellemzett. A képeken látszott is, hogy újszerű, nem leharcolt állapotnak örvend. Minden további nélkül meg is rendeltem a gépet, mert nem először vettem fényképezőgépet használtan. (Megjegyzem, egyáltalán nem gyanakodtam semmi rosszra, mert eddig mindig megfelelt a vásárolt termék a leírásnak. Ha volt is valami hibája a meghirdetett terméknek, az a leírásban fel volt tüntetve és az ára is ahhoz volt alakítva.)

Meg is érkezett az utánvétellel feladott fényképezőgép. Alaposan becsomagolva egy kartondobozba, kibélelve vastagon nejlonnal, és a gép a gyári dobozában volt. Kicsomagolás után az látszott a gépen, hogy a leírásnak megfelelően valóban szép állapotú. Kipróbálás után szembesültem vele, hogy hiába a szép állapot, a fényképezőgép nem működik megfelelően. Az első képeket elkészítve látszott, hogy a képek nem élesek. (Sem automata, sem manuális zoommal.) Akkor még azt gondoltam, hogy a gép beállítása okozhatja ezt a hibát. Azonban minden beállítás kipróbálás ellenére sem sikerült élesebb képeket készítenem.

Természetesen egyből utána olvastam a külföldi fórumokon, ahol többen említést tettek erről a hibáról. Ezt a tényt azonnal jeleztem az eladóval. Ő váltig állította, hogy a gép az eladás pillanatában tökéletesen működött és a felelőséget a futárszolgálatra akarta hárítani. Mondva, biztosan dobálták a csomagot a szállítás során és akkor sérült meg a gép.

Mivel a csomagolás alapos volt és a doboz is teljesen sértetlen, így ezt a kifogást én nem fogadtam el. Kértem, hogy küldjön képet amit az eladás előtt készített a géppel, hogy bizonyítani tudja az állítását. Ezt azonban nem tette meg és mivel már nem válaszol a további megkeresésemre, így nem mutat hajlandóságot az eset tisztázására és a megegyezésre. Felajánlottam neki, hogy visszaveheti a gépet, vagy visszatérít egy bizonyos összeget a javításra. Erre azonban nem reagált. Most ott járunk, hogy az üzenetemet elolvasta, de nem válaszol.

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ebben az esetben? Tudom hogy így jártam, de nem akarok beletörődni, hogy 32.000Ft-ért vettem egy levélnehezéket, az eladó meg röhög a markába.

Üdv. Attila

 

Kedves Homár Olvasó!

Az interneten számos lehetőség kínálkozik a vásárlásra. Érdemes tudni, hogy e sok lehetőség közül csak viszonylag kevés olyan van, amely fogyasztóvédelmi jogi szempontból is biztonságosnak mondható.

Az aukciós oldalak, apróhirdetési oldalak, vagy – ez a legújabb trend – a facebookon/instán külön e célból létrehozott oldalak – noha ezek szintén internetes platformon működnek – fogyasztóvédelmi szempontból kockázatosabbak lehetnek.

Az aukciós oldalakon ugyan némi támpontot jelenthet, ha az eladó korábbi ügyfelei által készített értékelések (feedback-ek) elolvashatóak, de probléma esetén itt is nehézkes lehet az igényérvényesítés.

Az apróhirdetési oldalakon zömében magánszemélyektől vásárolhatunk, ez a jogviszony pedig kívül esik a fogyasztóvédelem hatókörén, hiszen az extra „védelem” akkor illeti meg a vásárlót, ha magánszemélyként köt szerződést egy üzletszerűen működő vállalkozással.

Ebben az esetben a Ptk. általános szabályai az irányadóak. Ez azt jelenti, hogy 1 éves szavatossági időn belül élhetünk kifogással és jelezhetjük: szerintünk hibás teljesítés történt. Amennyiben a másik fél elzárkózik a követelésünk elől, polgári peres úton tudunk érvényt szerezni jogainknak. Sajnos a fogyasztói jogviszonyoktól eltérően egy ilyen perben jellemzően a felperest (jelent esetben Téged) terheli a bizonyítás, ami nehezíti a helyzetedet. Az sem elhanyagolható, hogy a perindításhoz idézhető címre is szükség van, hiszen netes nickneveket, e-mail címeket, vagy facebook profilokat nem lehet beperelni.  Esetedben felmerülhet a csalás gyanúja is, hiszen ha az eladó tudta, hogy hibás terméket küld, akkor ez szándékos megtévesztés és károkozás, ami már nem fogyasztóvédelmi, hanem büntetőjogi kategória. 

Összegezve elmondható, hogy az internetes vásárlás számos kockázatot rejt magában, és a jogérvényesítési lehetőségeink korlátozottak, ha magánszemélyektől, vagy beazonosíthatatlan partnerektől vásárolunk. Persze egy legálisan működő webáruházzal is lehet problémánk, de ott jóval nagyobb az esélyünk a megoldásra. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyúúúlacska 2018.05.16. 09:59:17

De miért, miért kell használtat venni BÁRMIBŐL is?

nyúúúlacska 2018.05.16. 10:16:50

@Attila F: Occsó' húsnak híg a leve. Egyébiránt célszerű lett volna vásárlás ELŐTT utánanézni a gép képességeinek, tudásának, tulajdonságainak. Szerintem.

Attila F 2018.05.16. 10:21:28

@nyúúúlacska: általában beszéltél a használt dolgokról. Az idézett mondás arra vonatkozik, ha valami irreálisan olcsó. Ha egy használt dolgot értékarányosan megveszel, az nem “olcsó” ebben az értelemben.
Lakás, kocsi, baba/gyerek holmik: pár dolog, amit vettem használtan és semmi baj nem volt velük.

nyúúúlacska 2018.05.16. 10:27:36

@Attila F: Egy gyerekruhával tényleg nem nagyon lehet ráfaragni, de azért bármilyen műszaki cikket használtan venni egy idegentől..., háááát..., vakmerő dolog szerintem. Nem tudom, lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de idegenkedek mindentől, ami használt. Eddig az életem során mindenből csak új dolgokat vettem.

Navarone 2018.05.16. 10:45:23

@nyúúúlacska: Mi rengeteg holmit vettünk meg használtan és semmi baj nincs velük. Nem szabad általánosságban kijelenteni, hogy olcsó hús és híg lé.

Terézágyú 2018.05.16. 10:50:19

"Az apróhirdetési oldalakon zömében magánszemélyektől vásárolhatunk, ez a jogviszony pedig kívül esik a fogyasztóvédelem hatókörén"

Ennyi.

Terézágyú 2018.05.16. 10:51:37

@nyúúúlacska:
"De miért, miért kell használtat venni BÁRMIBŐL is? "

Hülye kérdés.

Terézágyú 2018.05.16. 10:55:56

Mellesleg teljesen mindegy, hogy maga a vétel az interneten történt: ugyanez megtörténhetett volna akkor is, ha (évekkel ezelőtt) az Expresszben olvasod a hirdetést, és úgy küldi el az eladó.

A magánembertől vásárlás (ha nincs kipróbálási lehetőség) ezzel jár.

nyúúúlacska 2018.05.16. 11:34:18

@Terézágyú: Ha a kérdés hülye, akkor az is hülye, aki magánszemélytől használt dolgot vesz, utána meg sír a szája, hogy nem jó.

Ennyi.

nyúúúlacska 2018.05.16. 11:36:16

@Navarone: Őszintén örülök neki, hogy eddig mindig szerencséd volt. :)

lcsaszar 2018.05.16. 11:38:11

Akkor már érthető, hogy miért hirdette az eladó keveset használtnak. Sajnos a Jófogáson nem lehet értékelni az eladókat, szemben a Vaterával, eBay-jel, stb.

xoxoxo 2018.05.16. 11:49:25

Nem az a baj, hogy használtan vette, hanem hogy nem személyesen. A műszaki cikkek többsége abban a pillanatban kb. már csak a felét éri, hogy kibontod az eredeti csomagolásából. Ebből adódóan jó dolog használt műszaki cikket venni, de egy ilyen eszközt csak egy idióta vesz meg kipróbálás nélkül. Tv-t, fényképezőt, monitort vettünk az utóbbi időben használtan, de mindegyiket személyes átvétellel, kipróbálást követően. Soha meg nem fordulna a fejemben interneten rendelni használtan egy fényképezőt...

Fausto(tm) 2018.05.16. 12:07:09

Lehet szidni a teszveszt és a vaterát, de legalább egy alapfokú védelem van az ilyen esetekre. Pláne most, hogy már PayPal-lel is lehet fizetni (elvileg: gyakorlatban kíváncsi vagyok hány eladó fogadja el)
Egyébként az utánvétel pont arra jó, hogy ha szopás van, legalább a szállítás miatt is lehet szívni. Akár egy marék kavics is lehetett volna benne.

Dezsike 2018.05.16. 12:28:17

A hibátlan dolgokat Vaterán, Jófogáson, stb. általában pár napos visszavásárlási garanciával árulnak. Csak olyat szabad venni. Persze akkor is lehet, hogy az eladó nem reagál és lelép, de jóval kisebb az esélye. Amire azt írják, hogy nincs reklamáció és visszavásárlás, az általában zsákbamacska. Lehet szerencséd, de ha nincs, ez van.

Nick-son 2018.05.16. 14:04:43

Sajnos én is jártam már így a jófosáson.

Kaptam egy gépet összetörve. Jófogás azt írta ő csak közvetítő oldal semmihez semmi köze, semmi felelőssége, az eladó azt mondta azt ő márpedig épen egyben küldte el, 400 km -re van úgyhogy csináljak amit akarok, a futárszolgálat meg azt mondta ez vagy ilyen volt, vagy nem volt jól becsomagolva, de náluk biztosan nem tört el, mert kamerával végig követték!!! Senki nem is vállalta a felelősséget.

Nem is nagyon rendelek házhoz szállítva ilyen vacakokat, mert szinte mindig van vele valami. Amit kis hibásnak írnak azt már biztos hogy kibelezték egy szervizbe és az utolsó csavarig hibás alkatrészekből rakják össze, amit hibátlannak írnak ahhoz is igen nagy szerencse kell hogy működjön.

Ezért kár volt a jófogásnak letarolni az apróhirdetési piacot, hogy ilyen hitvány szolgáltatást nyújtsanak mint egyeduralkodó.

McZozo 2018.05.16. 14:08:31

@xoxoxo: Mutass legyszi egy helyet ahol fele aron vehetek kibontott mobiltelefonokat pl

Terézágyú 2018.05.16. 14:22:05

@nyúúúlacska:
"akkor az is hülye, aki magánszemélytől használt dolgot vesz, utána meg sír a szája, hogy nem jó."

Értem, hülye a pószter.

menyecske666 2018.05.16. 14:30:22

@nyúúúlacska: a szeretőm is nős, mégis működik. Ennyi. Bár kifejezetten elhasznált és sűrűn "sárkányozik" :DXD @Terézágyú: hagyd, Imre!/illetve fordítva/ :P

menyecske666 2018.05.16. 14:34:57

@nyúúúlacska: de miért ne? Te kidobod a kukába ami már nem kell más meg örülne neki?
Mértéktelen pazarlás..így is elég hulladékot termelünk már..:(

2018.05.16. 14:55:11

@menyecske666:
Vagy a kuka mellé teszed, akinek meg kell, elviszi, használt ruhát meg a gyűjtőbe. Idő, energia lenne eladni minden megunt vagy elavult cuccot, amit nem kompenzálna az a töredék összeg, amennyit kapni lehet érte. Baba cuccoknál lehet más a helyzet, mert azok erősen túlárazott.

Amit én nem veszek használtan, az hardver, műszaki cikk, régen még volt hogy vettem, de ma inkább veszek pl. egy olcsó új telefont, mint egy felsőbb kategóriás használtat, ugyanez laptopnál. Ugyanis fogalmam nem lehet, hogyan használta az előző tulaj. Autó necces, a mostanit újonnan vettük, korábban volt használt, de extrém nagy a kockázat a használtakkal, és ha még ésszerű kategóriát veszel a fizetésedhez viszonyítva újonnan, akkor hosszútávon nem sokkal rosszabbul jössz ki újjal, rossz scenarióhoz képest akár jobban is. Csak ugye nem mindenkinek ésszerű még a legolcsóbb új kocsi sem, 6 havi fizetésemnél én sem vennék drágábbat, ezért nem javaslom másoknak az új autót. Lakásból meg nagyon durva pazarlás újat venni.

Tony Almeida 2018.05.16. 15:27:47

@nyúúúlacska: Jogos, ezt az egyik ismerőstől meg is kaptam múlt héten.

Vettem egy 15 éves használt kocsit. Mondta, hogy hülye vagyok, hogy miért nem néztem az új Zafirát, mert ő azt vett az biztosan sokkal jobb. Igaza van, egy béna vagyok.

NYJetsTD 2018.05.16. 15:52:28

Átérzem a poszter gondját. Én szinte az összes nőmet használtan kaptam, se csere, se garancia nem volt rájuk. Kegyetlenül kemény a világ...

Terézágyú 2018.05.16. 16:10:35

@diszkriminans:
nekem használt a tévém is, a szgépem is, a mobilom is...

Zsidófalvi Zsidó 2018.05.16. 16:12:53

@NYJetsTD: Én is mondtam az apósomnak, hogy vegye vissza a lányát, de az öreg azt mondta, hogy már piszkáltak rajta.

2018.05.16. 17:35:43

@Terézágyú:
A mobilt tudom legkevésbé megérteni. Saját baktérium flóra, a legtöbb esetben durva igénybevétel, rejtett hibák pedig csak használat közben felismerhetőek. Laptopot úgy ahogy megértem, mert komoly alternatíva a leselejtezett üzleti laptopok kereskedőtől, garanciával, de én 5 évig minimum használom, szóval nem látom értelmét ezen spúroskodni használttal, főleg nem kockáztatni a legfontosabb otthoni eszközömnél.

Asztali PC-nél, TV-nél lenne értelme, mostanában egyik sem fejlődik sokat, egyiket sem cipeli az ember magával, a PC ráadásul moduláris, így ha valami elromlik, cserélhető, de kb. 15 éve egyik sincs és nincs is rájuk igényem.

Terézágyú 2018.05.16. 17:51:33

@diszkriminans:
"A mobilt tudom legkevésbé megérteni."

nem is azért írtam, hogy feltétlenül megértsd :)

"Saját baktérium flóra"
én ilyesmikre sose gondolok. értelmetlen úgy felszállni egy buszra, hogy arra gondolsz: hány és miféle ember megfogta azt a kapaszkodót...

"a legtöbb esetben durva igénybevétel, rejtett hibák pedig csak használat közben felismerhetőek. "

Mondjuk én alig használom :)

ariel1 2018.05.16. 20:10:35

@nyúúúlacska: Talán azért mert nincs pénze újra. Persze az nem jelenti, hogy hibásat kell eladni. Igaz, némely Ferrari használtan is drágább mint az új, mert újat nem lehet abból kapni.

2018.05.16. 20:22:31

@Terézágyú:
Nem is gondolok ilyenre buszon. Személyes tárgy viszont teljesen más.

dafke csakazértis tizen4edik crazy one 2018.05.16. 20:31:08

Az a baj Attila, hogy "Természetesen egyből utána olvastam". Természetesen ezzel kellett volna kezdened, meg mielőtt leutöd. Felháborító nem, hogy nem áll mögötted sem intézmény, sem alapítvány, sem forumközösség...

További magyar hang 2018.05.16. 21:54:21

“Természetesen egyből utána olvastam a külföldi fórumokon, ahol többen említést tettek erről a hibáról.”
Vásárlás előtt kell ezt megtenni. Mindig vásárlás előtt. Akár új termeket veszel, akár használtat.

Terézágyú 2018.05.17. 07:44:43

@diszkriminans:
"Nem is gondolok ilyenre buszon. Személyes tárgy viszont teljesen más. "

De ha belegondolsz mi a különbség? A buszfogantyút millió ember fogta már meg. A használt telefonodat meg általában egyetlen ember :)

És azt le lehet törölni, ha annyira akarod, a buszfogantyút nem :)

kommentes nikk 2018.05.17. 08:43:12

@nyúúúlacska: és csak szűz csajt kúrtál :))))

2018.05.17. 08:50:56

Nem tudsz mit kezdeni egy ilyen buktával, anyagilag benyelted. Ellenben rengeteg egyéb lehetőség van az illető életének megkeserítésére, ha már ilyen gyökér volt. Lehet a nevére rendelgetni vibrátorokat, a címével visszaélni mindenféle levelezéssel, buszkirándulást oda irányítani stb. :)!

Terézágyú 2018.05.17. 09:12:47

"Utólag könnyü okosnak lenni."

Valójában előtte se nehéz... :)

Utólag beismerni, hogy mi hibáztunk (mi nem voltunk okosak) - na AZ nagyon nehéz, szinte lehetetlen...

kommentes nikk 2018.05.17. 09:18:47

Egyébként nincs a használt cuccal semmi baj, ha értesz ahhoz, amit vennél, és személyesen veszed át, ellenőrzöd, átnézed. Műszaki cikket használtan neten venni tényleg lutri, itt egy 32 rongyos fotógépről volt szó, ami valszeg nem egy ritka, speckó cucc, hanem egy full átlagos kompakt gép, ilyesmivel rohadásig tele vannak az apróhirdetők, biztos akadt volna személyesen megközelíthető távolságban is. Sőt, 32-ért boltban, újonnan is remek kiskompaktokat lehet venni.

nyúúúlacska 2018.05.17. 09:22:35

@kommentes nikk: Mivel nő vagyok, semmilyen nőt nem kúrtam és nem is fogok:)))))))

kommentes nikk 2018.05.17. 09:26:01

@nyúúúlacska: francba, akkor helyettesítsd be szűz pasival. Egyébként manapság már roppant divatos a nő nővel, szóval ne légy konzervatív :)))))

én csak hallgatok 2018.05.17. 09:44:19

“Természetesen egyből utána olvastam a külföldi fórumokon, ahol többen említést tettek erről a hibáról.”
Fontos kihangsúlyozni, hogy külföldi fórumokon olvasott utána a poszter, hogy mindenki lássa, hogy ő egy igen komoly, értelmiségi valaki, aki idegen nyelven tud szakértő hozzászólásokat olvasni és értelmezni.
Nehogy azt higgyék, hogy olyan egyszerű dolog őt átverni, mert mindenre felkészül. Az a baj, hogy csak utólag!

Amineknevetadokelveszik 2018.05.17. 09:48:52

@diszkriminans: a használt üzleti gép negyedáron, 1-2 év garival nekem jó üzletnek tűnik. (egészen addig, amíg a 4 éves gép is elég a mindennapi élethez). Munkára nem venném, de a tartalomfogyasztásra? Hülye lennék megvenni újan.

Plumper_ 2018.05.17. 10:16:45

ezért kell jó pontozású kínai eladótól vásárolni az Aliexpressen, ebay-en stb. :-D

Augus 2018.05.17. 10:17:51

A használt fotós cuccoknak azért elég nagy piaca van itthon, teljes szetteket lehet kb. fele áron megvenni, ami mondjuk x éves, de teljesen jól használható hobby célra. Ott volt a hiba, hogy személyesen kellett volna intézni, kipróbálni !! vagy előre felkészülni lelkileg a veszteségre. Én egyszer kockáztattam 5 ezer Ft-ot egy hibás objektívért, azt gondoltam, hogy annyi belefér, mondjuk szerencsém volt. Ennél nagyobb összeget vagy nehezen ellenőrizhető műszaki cikket venni ellentmond a józan észnek.

Metálvörös 2018.05.17. 10:20:59

Amit eddig használtan vettem internetes oldalról (többnyire Ebay és Vatera, de pl. fényképezőt fényképezős fórumról, ahol hamar kibukott ha valaki simlis): bicikli, videokártya, fényképező, objektív, autórádió, memória, MP3 lejátszó. Egy videokártyával volt gond, az szerencsére városon belül volt, visszavittem, kipróbálta a srác, nála is jelentkezett a hiba, visszaadta a pénzt.
Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg olyantól vegyél, akinek kevés negatív visszajelzése van, akkor jó eséllyel nem lesz gond. És ha lehet, személyes átvétel kipróbálással.
Amit a poszter esetében nem teljesen értek: többször vett már használt fényképezőt. Akkor a korábbiak már nem voltak jók, hogy másik kellett? Ahogy más említette, ennyiért feltehetően kaphatott volna nem utánvétesen is, vagy esetleg nagyon ritka típus, nagyon olcsó volt, netán nagyon gyorsan kellett? Más indokot nem látok az utánvétre. (persze kövezzetek meg, én előre utalva vettem mindent ami nem személyes átvétel volt, az sem egy életbiztosítás, ezért kell megválogatni, kitől vásárolsz)

FlybyWire 2018.05.17. 10:40:03

@nyúúúlacska: Ezt én sem értettem soha.
Kocsiból is szalonból vettem a sajátot, mert nincs extra pénzem random beeső javításokra.

2018.05.17. 10:45:04

@Amineknevetadokelveszik:
Mivel használtam üzleti gépet is, consumer gépet is, otthon épp "félüzleti" van, korábban consumer géppel távmunkáztam, ezért van tapasztalatom velük, tartalomfogyasztásra teljesen feleslegesnekctalálom az üzleti laptopot, mivel teljesen más, elsősorban vállalati igényeket szolgálnak ki, a meghibásodási aránya is csak az urban legendekben alacsonyabb, főleg otrhoni használat esetében. Szvsz jobb vétel 5 évre egy új alsó kategóriás, mint egy használt üzleti.

FlybyWire 2018.05.17. 10:45:09

@Plumper_: ott a pont.
Robotporszívó, OEM minősítésű fülhallgató az itthoni új ár 65%-ért egyenese a gyártótól (Fiio) direktben from China: kiváló :)

nyúúúlacska 2018.05.17. 10:54:04

@kommentes nikk: Francba, akkor én nagyon konzervatív vagyok, mert számomra semmilyen formában nem kívánatos egy másik nő:))))

Terézágyú 2018.05.17. 10:56:26

@nyúúúlacska:
"Francba, akkor én nagyon konzervatív vagyok, mert számomra semmilyen formában nem kívánatos egy másik nő:))))"

Még akkor se, ha KÖZBEN arról beszélgetnétek, hogy "kéééépzeld, drágám, vannak olyan emberek, most képzeld el, akik képesek használt, érted, haaaaaasznált dolgot megvenni, hát nem undi, de az!!!" ??????

nyúúúlacska 2018.05.17. 11:01:27

@Terézágyú: Látom nem ragadt meg a fejedben a két kulcsszó: SEMMILYEN FORMÁBAN.

Terézágyú 2018.05.17. 11:04:00

@nyúúúlacska:

Hogy neked mik a szexuális preferenciáid az nem tárgya ennek a blognak - az, hogy mi a fennen hangoztatott véleményed a használt dolgok vásárlásáról, az igen.
Erre céloztam a fenti kommentemmel.

nyúúúlacska 2018.05.17. 11:13:36

@Terézágyú: Szerintem szűrlek, nem az a kategória vagy, akivel kedvem van személyeskedni:))

nyúúúlacska 2018.05.17. 11:14:55

@FlybyWire: Nem vagyunk egyformák. Próbálom megérteni a csórókat, akiknek csak használt cuccra telik, de nem megy könnyen.

FlybyWire 2018.05.17. 11:20:52

@nyúúúlacska: Én is voltam csóró sokáig, de akkor is új dolgokat vettem kizárólag, csak gyengébb képességűeket.

menyecske666 2018.05.17. 11:31:11

..mijez az előjáték itten kérem?? :D @diszkriminans: kuka mellé, inkább lomtalanításkor kirakom. az exem levitte a tévéjét a hajléktalanoknak. Mondom 220V-ot is vigyél mellé...
dédpapáméknak kékfestű műhelyük volt Óbudán, Goldberger-lány vagyok szeretek seftelni :P najó nem így hívnak :D ..de amit megvarrok métere öccáz Ft azt simán eladom + 5000 haszonnal.:DDD Én szeretem ha a megfelelő emberhez kerülnek a dolgok nem a kuka mellé...!! Jobban szeretek újat venni én is de én még a kutya meg nem ivott vizével is virágot locsolok..:D De még a kutyám is használt, találtam.:D:O

menyecske666 2018.05.17. 11:37:25

@nyúúúlacska: ...mindenből újat, ez a fogyasztó társadalom lényege...én is preferálom az újat ami nem kell elajándékozom, a jófosáson, volt hogy fizettek is érte, általában egyetemisták, vagy pl.fogyatékkal élők akiknek nem nem futotta még használtra sem.
Hány fa elpusztul gondolj bele míg mosógép lesz belőle!! :D:D :P

menyecske666 2018.05.17. 11:43:09

@FlybyWire: jó, kiváló, mert eleve f..s egy robotporszívó-azon kívül hogy faltól falig megy a macskával a tetején.....mit tud... az én ötcentis vastagságú szőnyegeimen pláne. A konyhát meg a kutya felnyalja, érted.

menyecske666 2018.05.17. 11:44:47

@FlybyWire: mellesleg mi rendeltünk onnan is csak elsüllyedt a hajó a tengeren, azóta is várjuk a cuccot NEM érkezett meg!! :(

Plumper_ 2018.05.17. 11:47:10

@FlybyWire: én már kisebb vagyont spóroltam meg 6 év alatt, hogy nem a médiamárktból vásárolok. :-D egyedül a jobb kínai telókkal nem érdemes már manőverezni, mert annyiba vannak ott, mint itthon (hazai szervizzel).

haXXor 2018.05.17. 11:47:47

Szaros 30k. Eladó mondjuk lehetne korrekt annyira, hogy visszaveszi (ha nem átbaszni akarta a vevőt persze). Van ilyen, hogy beszar valami mert rég használták/sérül szállításnál / stb.. én is ha eladok valamit, jelezni szoktam, hogy egy-két napot szívesen várok és ha érkezik visszajelzés, akkor stornozható az üzlet. Soha senki nem keresett még eladás után...

FlybyWire 2018.05.17. 11:50:53

@menyecske666: a kutya nem a lakásba való, a miénkbe legalábbis tuti nem.
Az 5 centis szőnyeg értelmetlen, undorító, igazi mocsok- és atkafészek.
Főleg kutyával.
Szerintem nem akarsz velem beszélgetni :)

FlybyWire 2018.05.17. 11:52:28

@menyecske666: nem hiszem, hogy véletlen, hogy pont veled történik ilyen.
Veled, aki fórumon sose kamuzik.

menyecske666 2018.05.17. 11:53:21

@FlybyWire: nektek gugyátok van a kertbe, rendes házakban hobbiból tartsák, érted!

menyecske666 2018.05.17. 11:54:51

@FlybyWire: Pont te kérded aki magában beszél?? nyugodj meg, igyál egy pohár vizet, haladj tovább a kövi posztra, nem történt semmi!? Basszus most akartam venni ilyen fos robotporszívót semmire nem jó!! Viszont drága. Tök felesleges még a használt is.

FlybyWire 2018.05.17. 11:55:11

@menyecske666: a kertben sincs, egyelőre a gyerek is pont elég idő és felelősség.

FlybyWire 2018.05.17. 11:57:55

@menyecske666: az ár/érték arány számít mindig.
Ha a porszívót meg tudtuk venni a havi családi összbevétel 10%-ából, cserébe az összes szabadidőnk is 10%-kal növekszik emiatt (nem a porszívózás hosszú, a szabadidő kevés, sajnos), akkor nekünk bőven megérte.
Akinek rengeteg a szabadideje, vagy kevés a pénze, annak nem éri meg.

menyecske666 2018.05.17. 12:07:26

@FlybyWire: oszt neked melyik éri meg jobban hogy műbőrben tartsd a segged, vagy hogy a körülötted lévő levegőtől a csimóta ne legyen olyan mint egy ólomkatona?? Na, nekem az utóbbi mint mondottam. Hidd el ha minden ember megpróbálna agyatlan vásárlás helyett más megoldásokat találni élhetőbb lenne a világ. Bambik szökkelnének a konyhádban !! Gondolj bele! Ha megdöglik, csináltatsz menő ülést a kocsidba.:DD Stb, stb. - nem kötelező.

szelidorzo 2018.05.17. 12:07:58

Miután megvetted, utánanéztél, hogy gyárilag szar termék.
Gratulálok.
Ez vót a tanulópénz!

FlybyWire 2018.05.17. 12:14:24

@menyecske666: Ezt most nem sikerült értelmeznem.
Térdig érő szőnyeggel, kutyával a házban neked biztos a csimótád egészsége a fontos.
Legalább a belvárosban mérgeztetitek magatokat amúgy?
Mi nem véletlenül mentünk a dimbes/dombos, uralkodó szélirány szempontjából jó irányban levő kertvárosba.

2018.05.17. 12:28:03

@menyecske666:
Műszaki cikket még nem vittem le kuka mellé, de ha vinnék is, és ha működőképes, nem csak a hajléktalan szedheti össze, meg ha ő is szedi össze, nem feltétlenül ő fogja használni, majd kiköt valami használtcikk piacon, vagy ha elég fém van benne, akkor eladják annak. Ruhát viszont volt, hogy oda tettem, és 5 perc múlva eltűnt, bár azt ha tudom, inkabb gyűjtőbe. Vittem már le családtagoktól kapott csokit, sőt ocsmány konyakutánzatot is.

Abban igazad van, hogy jobb lenne eladni, és akkor megfelelőbb helyre kerülne, csak ez sokszor aránytalanul sok idő, és probléma. Pl. egyszer egy ajándékba kapott, méretre jó, de elbaszott, túlzottan magasított futócipőtől akartam megszabadulni, feltettem jófogásra vagy valami ilyesmi oldalra, az árgépen talált új ár feléért (egyszer próbáltam ki), eleinte senki nem jelentkezett, így kétszer árat csökkentettem, a végén 3000 Ft-nál hirtelen letámadott egy rakás vevőjelölt, és hiába írtam a hirdetésbe, hogy akit érdekel, jöjjön érte, ment a szívózás, hogy vigyem a buszpura, adjam a sofőrnek, akitől majd átveszi a kaller X városban, aki majd neki odaadja, vagy menjek el vele a halál fasza utánra, aztán mikor meg volt beszélve, hogy odajön X időpontra valaki, egy másik felhívott, hogy de ő előbb tudna jönni, stb., stb. Aztán volt még egy ajándékba kapott vasállvány, annál is ezek mentek, azóta nem adok el semmit. A még működőképes műszaki cikkeket eddig családban sikerült elsóznom, van olyan rokon gyerek, aki megkapta már egy levedlett telefonomat és egy levedlett laptopomat is.

2018.05.17. 12:30:24

@menyecske666:
Egyébként volt olyan is, hogy gázcsöveket cseréltek nálunk, aztán az ígéret ellenére basztak elvinni a régit (autónk nem volt, az egyiket amúgy is szét kellett volna vágni), hát levittük a kuka mellé, nyáron nyitott ablak mellett alszunk, és mikor hallottuk, hogy lent zörögnek vele a cigányok, elégedetten mondtuk, na végre megjött a Mikulás.

2018.05.17. 12:32:08

@Plumper_:
Tesóm egy csomó dologból használtat vesz (pl. laptop), becsléseim alapján mégis sokkal többet költ ezekre, mert egyszerűen magasabb kategóriásat vesz és gyakrabban cseréli.

2018.05.17. 12:34:52

@FlybyWire:
Ha majd elpakolja az útból a cuccokat, és a helyére teszi a robotporszívó, akkor venni fogok.

FlybyWire 2018.05.17. 12:37:26

@diszkriminans: Azért az ilyen szintű tohonyaság ritka :)
Egyébként 10-15 év kérdése.
Szerintem a következő sláger a kisméretű takarító drón lesz: portörlés magasban is, stb.
Már sok éve lehet kapni 15 ceni körül kis működőket, nem értem miért nem jött még ki :)

FlybyWire 2018.05.17. 12:40:07

@diszkriminans: egyébként analóg példa: akkor miért sütsz és főzöl, ha az edényeket nem készíti elő és pakolja el a sütőd?
Miért mosol mosógéppel, amikor neked kell ki-be pakolni, összeszedni a ruhádat?
Kapis? :)

dr. vuvuzelafan 2018.05.17. 12:47:32

@diszkriminans:
A mobilban azért nem látom értelmét a használtnak, mert olyan drágán akarják adni a használtakat (ráadásul sokszor függően), hogy kicsivel megtoldva inkább veszek egy újat függetlenül.
Egyébként például laptopot inkább töredék áron veszek használt üzleti, strapabírót, mint bármilyen új szappantartót jelentősen túlárazva. Nyilván ezeket olyan helyen, ahol átvételkor ellenőrizni tudod és számlát, garanciát is kapsz rá.
Elég sok műszaki cikket vettem már apróhirdetésben (például jelentős mennyiségű klasszikus HiFi készüléket), általában lehet tisztázni előre az állapotát pár kérdés-válasszal, eddig nagy átverés egyikben sem volt. Nagy segítség, ha ismered azt, amit meg akarsz venni, mert akkor tudsz róla értelmesen, célirányosan kérdezni.

2018.05.17. 12:48:26

@FlybyWire:
Nem analóg példa, mert a porszívózás egy jó porszívóval kis lakásban ha totális rend van, jelentéktelen idő, 5 perc alatt meglenne, viszont mivel odébb kell tolni a székeket, az esetleg földön maradt dolgokat felszedni, stb., stb., ezért nem 5 perc, hanem fél óra. Ráadásul a nagy felületeket egyszerűbb, a kis sarkokat nehezebb takarítani, egy robotporszívó meg épp a kis sarkokra alkalmatlan. Pont a munka legkellemesebb, legrövidebb részén segítene, cserébe akár plusz munkát is generálna, ha csak miatta kellene pakolgatni.

FlybyWire 2018.05.17. 12:50:59

@diszkriminans: Kis lakásba nem is vettem volna robotporszívót, de ez eddig semleges paraméter volt, csak most hoztad fel, mikor az előző érved megfeküdt.

FlybyWire 2018.05.17. 12:52:14

@diszkriminans: Hogy értsd: ha az írtad volna, hogy majd akkor veszel porszívót, ha elég nagy lakásod lesz hozzá, akkor az teljesen védhető érv.
A "pakolni kell előtt" nettó baromság, mert a kézi porszívózás előtt is ugyanúgy kell. Ergo nem ellenérv.

2018.05.17. 12:54:01

@FlybyWire:
Ha nagy lakásod van, és rengeteg az üres tér, akkor viszont valamilyen szinten pazarlóan bántál a terekkel. De még ott is a nagy terek jelenti a kis munkát, egy jól szívó porszívóval nem sok idő nagy homogén tereket takarítani.

_B_ 2018.05.17. 12:54:16

Tanulság: Használt műszaki cikket csak személyesen veszünk, kipróbálással egybekötve. Pláne ekkora értéknél.

2018.05.17. 12:55:54

@FlybyWire:
"A "pakolni kell előtt" nettó baromság, mert a kézi porszívózás előtt is ugyanúgy kell. Ergo nem ellenérv."

De az. A szék majd magától megy odébb, ugye? Vagy előbb elindítod a robotporszívót, majd végigmegy, utána átrendezel mindent, és újra? Ja, nem mondtam, hogy nem kirakatlakásról beszéltem, gondolom most az jön...

2018.05.17. 12:58:43

Plusz ugye a kettőnek teljesen más a dinamikája, a robotporszívónak az a lényege, hogy relatív sok idő alatt a beavatkozásod nélkül végigmegy a lakáson, már ha megfelelően akadálymentesítve van a lakás számára. Az állapotot viszont arra az időre fenn kell tartanod, plusz utána azt is ellenőrízned, hogy hová nem tudott bemenni, majd egyenként kitakarítani azokat a helyeket. Így egy nem túl hosszú, még viszonylag dinamikusan végezhető munka helyett kapsz egy pepecselős munkát. Hurrá!

FlybyWire 2018.05.17. 14:26:06

@diszkriminans: bakot lőttél, a szék alatt átfér :)
A kézi porszívó csövével viszont nem fértem be alá.
Mindez igaz az ágyakra, kanapékra... most már nem kell őket elhúzni, mert befér alá a robot.
Úgyhogy megkövetlek, tényleg nem ugyanannyit kell pakolni, hanem kevesebbet :)

FlybyWire 2018.05.17. 14:29:59

@diszkriminans: időben kevesebb a rend fenntartása (mert mi nem csak a porszívózás előtt rakunk rendet, lehet nálad ez van másképp), a porszívó nagyjából annyi idő alatt végez, mint mi. 1-2 egészen kis helytől eltekintve (hűt+konyhaszekrény közötti rés) mindenhová elfér, 110 nm-en nincs probléma :)
Semmilyen pepecselés nincs, azt meg megint kifelejtetted az egyenletedből, hogy amikor 15 perc a pakolás és 25 perc a porszívózás akkor TE 40 percet dolgozol, amikor pedig nálam 15 (de tudod mit, legyen 20) a pakolás (visszapakolással együtt), akkor én 20 percet dolgozom, te pedig 40-et.

De a saját univerzumodban biztos te dolgozol kevesebbet., mert ott szíriuszi idő van :D

élhetetlen 2018.05.17. 14:33:10

@nyúúúlacska: Nem kell túl merevnek lenni, csak meg kell gondolni, hogy megéri-e kockáztatni. Ilyen volt nálam a Börner V-vágó. Harminc év után esett szét az előző, vettem itthon kapható akármiket 5 ezerért, egy év után már roncsoltak, nem szeleteltek, a Börner meg már nem forgalmaz nálunk. Vaterán 1000 ft-ért kínáltak. (Londonból 15 ezer forintért jutottam hozzá, +szállítás). Ez nyilván való, hogy selejtezett készlet. Lélektani előzmény, úgy harminc éve volt az Arany János utcában egy ruhabolt, „úriasszonyok boltjának” hívtuk, ahol fillérekért lehetett új, divatos ruhákat, blúzokat venni, csak meg kellett nézni az adott darabot, hogy ép-e, vagy könnyen javítható-e. Meózásnál, ha adott számú selejtet találnak, kivágják az egész sorozatot, és abban van sok ép darab is. Szóval V vágó selejt, de ennyiért megvettem. Bejött, mert az a vágólap volt csak hibás, ami a sima szeleteléshez kell, amivel a főzőtököt gyufaszálra vágom, az működik. Ez az, amit kézzel nem lehet, a két sárgarépát fel tudom szeletelni késsel is.

FlybyWire 2018.05.17. 14:33:48

@diszkriminans: "Az állapotot viszont arra az időre fenn kell tartanod"

Ezt hívják "rend"-nek, és igyekszünk fenntartani.
Valóságban általában 5 perc előkészíteni a terepet, csak a kisebb tárgyakat rakom fel/húzom szét úgy, hogy beférjen közé. A porszívó úgy 35 perc alatt végez utána

Amikor saját magam csináltam, el kellett húzni a kanapékat, feltenni a székeket, ki-be huzigálni meg átdugogatnia csatlakozót, húzgálni magam után a dobozt... az egész simán megvolt 45-50 perc.

De kicsi, telezsúfolt apró rendetlen lyukban tényleg nem lenne értelme, most már értem hogy te ilyenről beszélsz.
Csak nem ez volt a felvetés, még mindig.

Xezs7 2018.05.17. 14:50:34

Netes használt cuccoknál ezeket szoktam nézni:

- az eladó értékelései
- van-e személyes átvétel (ezzel együtt kipróbálási lehetőség)
- van-e garancia még a termékre (meglepően sokra van)

Még sosem szivattak meg. Illetve megvalogatom, hogy honnan vásárolok használtan.

Terézágyú 2018.05.17. 14:54:33

@FlybyWire:
Ha valaha is felmerül bennem, hogy robotporszívót kéne vennem, akkor rögtön eszembe fog jutni, hogy milyen sok arrogáns f*sznak van ilyenje (itt a példa), és tuti, hogy nem fogok venni.

élhetetlen 2018.05.17. 14:56:56

@Terézágyú: Ez egyfajta játék is, olyan, mint a kaparós sorsjegy. Vagy nyersz, vagy nem, csak ne sokat költs rá. Vannak egész helyes esetek is. Pár ezer forintért vettem kacatokat egy régiség kereskedőtől, az egyik darab egy porcelán fenőkés volt. Falidísznek szántam a konyhába. Átutaltam a vételárat és a postaköltséget. Egyik este cseng a telefon, hív az ember, hogy nagyon sajnálja, de csomagolásnál leejtette a fenőkést, és a markolat tövénél lepattant egy darab. Küldje el a letört darabot, visszaragasztom. Nem lehet, morzsákban jött le, de akkor elküldi. Itt volt az öcsém, ő kicsit más típus, mint én, rögtön elkezdte a mert eladta másnak szöveget. Megkaptam a csomagot, benne a fenőkést, és az árát. Visszaküldte az eladó, mert nem a meghirdetett, ép árut tudta küldeni. A kisujjam körmének a negyede méretű volt a lepattanás, most az néz a fal felé, és naponta örülök neki egy kicsit, mert már nem csak fenőkés, hanem egy picit a tisztesség szimbóluma is, szép emlék.

menyecske666 2018.05.17. 14:56:56

@FlybyWire: nem, folyóparton a hegyek aljában..van itt olyan huzat pff. .reggel a mólón csodáltam a Dunát milyen gyorsan megy magához képest is, úgy kb. 10 m-re a parttól /kutya imád a mólóra menni nemtom miért/..:) belváros, pfff, istenments.

menyecske666 2018.05.17. 15:00:37

@FlybyWire: jó de nekem van egy darab -de elég széles- földig érő ablakom oda nem küldhetem-közé!!- be a robotot, ki is sétálna :D meg fel szoktuk vinni a létra tetejére nekem amúgy takarítógépem van azzal takarítok /Thomas Vario, amivel szőnyeget is lehet pucolni az igazi oldalt tartályos!/ ilyen átalakítható szőnyegtisztító géppé kb majdnem annyi mint egy ilyen robot.. na és azt a létrára felcipelem a pókhálókat a gardróbból, csövekről stb!!!

Xezs7 2018.05.17. 15:02:35

@diszkriminans: kuka mellé soha nem rakok semmit se. Ne szokjanak oda a csövesek, meg valószínűleg nem is a leginkább rászorulók találják meg, hanem az élelmesebbek. A csórók között pl vannak olyanok, akik rendszeresen kukaznak mindent, ami nem nekik kell, hanem eladják annak, aki ingyen is megkaphatta volna, ha ő kukazza ki. Az emberek fejében túl sok romantikus tevkepzet van a szegényekről.

menyecske666 2018.05.17. 15:05:00

@diszkriminans: de nálam lépcső is van. Lakáson belül!! ott menjen végig..és az ablakomat a sirály fosta le múltkor sajnos ..nem galamb:(((((( bár ha most megint akkora árvíz lesz nem lesz probléma a porszívózás..

FlybyWire 2018.05.17. 15:05:39

@Terézágyú: azzal önigazolsz, amivel csak akarsz. Egészségedre :)
A stílus egyedi, elismerem, a tények viszont makacs dolgok.

FlybyWire 2018.05.17. 15:06:54

@menyecske666: na ez legalább pozitív, helyes :)

menyecske666 2018.05.17. 15:08:45

@FlybyWire: én a barátnőmnek /nem meleg vagyok, csak van az is../ keresek most porszívót, nem is tudom már miről szól a poszt eskü, amúgy.:DD amúgy is megyek MM-be mert nem bírta a távkapcsoló a dobálást..:P

FlybyWire 2018.05.17. 15:10:01

@Xezs7: ezért is szeretek kertvárosban lakni, mert itt a helyi dakoták a bogarászás után szépen visszarámolnak a kukákba. Szoktunk maradék kaját kirakni rá, ha még nem romlott.
Viszont lomtalanítandó dolgokat nem tennék ki (kivéve, ha épp tényleg lomtalanítás van), mert baromi ronda és igénytelen lenne.
Persze, a belvárosi koszban és bűzben nem feltűnő, de nálunk kint a gyepen elég kiugró lenne.

FlybyWire 2018.05.17. 15:12:07

@menyecske666: oké, a fontos kérdés hogy mekkora a lakás, mennyire van sűrűn berendezve, mennyire tart rendet? :)
Ha a válaszok sorrendben: nagy, kicsit és eléggé, akkor vegyen robotot, nagyon hálás dolog tud lenni :)
Már 40-50ért is vannak, de néha komolyabbat is meg lehet csípni (Xiaomi) egész jó árengedménnyel. Mi listaárhoz képest vagy -30%-kal tudtunk venni egy MI-t.

FlybyWire 2018.05.17. 15:13:20

@menyecske666: eszedbe ne jusson MM-ben venni, tessék guglizni szépen egy jót.
Vagy legalább argep.hu.

élhetetlen 2018.05.17. 15:18:30

@nyúúúlacska: „Próbálom megérteni a csórókat, akiknek csak használt cuccra telik,”. Próbáltál már új antik dolgot venni? Képzeld el, nem lehet! Megvettem egy kilós, lófej markolatú réz cipőkanalat, pedig fogalmam sincs, kinek a cipőjében fordult meg. De gyönyörű. Ja, és nem vagyok csóró.

menyecske666 2018.05.17. 15:20:49

@FlybyWire: áhhh, csak azt akarom megnézni mit NE vegyen, ill.paramétereket! Meg hogy mennyibe fáj..
most leginkább Ytong téglát körözök mert leszakadt az egyik lépcső amit foltozgatni lehet, de a szerető izé szerelőm aszonta inkább ezt mint vasakat fúrni a falba, hát tőlem..:(

menyecske666 2018.05.17. 15:25:25

@FlybyWire: kétezerért van univerzális.ha csak be tudom kapcsolni rajta és átváltani hdmi-re már jóóóó :D vagy mi..csimótáknak kell x-boxolni.

FlybyWire 2018.05.17. 15:29:43

@menyecske666: Ja, én a porszívóra értettem, tévénk nekünk nincs.
A PC-ről meg még időben letiltottuk (most lesz 5 éves), mert láttuk mennyire rossz még a sima mesenézés is.

élhetetlen 2018.05.17. 15:36:44

@menyecske666: „kuka mellé, inkább lomtalanításkor kirakom”. Esete válogatja. Kissé kifakult, és a varrásnál néhol kikopott ágynemű garnitúra, de még teljesen használható. Nem a kuka mellé, mert az a házban van. Mentem le a boltba, a tömb sarkán van egy eső védett terület, oda raktam le. A bolt még ötven méter, tíz perc vásárlás, mire mentem haza, már nem volt ott. Miért kellett volna ezt a kukába, vagy a szemétbe rakni lomtalanításkor?

2018.05.17. 15:37:35

@FlybyWire:
Két szék között nálunk van hogy néhány cm hézag van, gondolom oda is beférne.

HALÁLBÜNTETÉST A SZURIKÁTA GYILKOSNAK !! 2018.05.17. 15:39:29

Semmi baj nincs a hasznalat cucokkal. Akar meg hasznalt ovszert is erdemes megvenni. Kimosva pont olyan mint az uj.

2018.05.17. 15:40:49

@FlybyWire:
De én nem nálad lakok és nem ugyanazt a lakást takarítom. Nálunk ez úgy nézne ki, hogy porszívóval 10 perc pakolás, 15 perc porszívózás-pakolás kombó, vagy robotporszívóval 10 perc pakolás, majd 25 perc pakolgatás-pepecselés a robotporszívó elől. De nekünk nem kirakatlakásunk van, az igaz

FlybyWire 2018.05.17. 15:41:22

@diszkriminans: ez akkor probléma, ha le van szögelve a szék. Nálunk mindig sikerült még eddig arrébb húzni őket egyenként 1-1 másodpercet igénylő mozdulattal.
Vagyis csak minden másodikat kell, utána már befér a meg sem mozdított páratlanok alá :)

Szerintem kár ezt rágni, nem való mindenkinek, ez tény. De ezt soha nem is írta senki, szóval nem tudom, kivel kezdtél el hadakozni és miért.

2018.05.17. 15:46:08

@Xezs7:
Még mindig jobb, mint ha kukába dobnám, aztan lehet, hogy senki nem talál rá éppen, mert ha az élelmesek eladják annak, akinek kell, akkor is több használt áru kerül a piacra, tehát aki megveszi, annak is jobb lesz. Ha én adnám el, elvileg nekem lenne jobb, gyakorlatilag a járulékos költségek miatt nekem az a legjobb, ha lehető leggyorsabban megszabadulok tőle.

Azzal a biznisszel meg semmi bajom, hogy vannak élelmesek, akik összeszedik a még használható dolgokat, sőt ahol tiltják, legalizálnám, azzal a feltétellel, hogy rendet hagyjanak maguk után. A tiltás csak arra jó, hogy gyorsan szétszorják.

2018.05.17. 15:48:02

@menyecske666:
A családban van akinek 200 négyzetméteres lakása van, na ott sem menne, pont az egyik ok a lépcső, és annak ellenére, hogy ott rend van, azért bőven akad még sok más akadály is.

2018.05.17. 15:51:30

@FlybyWire:
De nem az az 1 másodperc a sok, hanem az, hogy ugyanúgy csikicsukizni kell a székeket, amíg a robot dolgozna helyettem. Az nem spórolás az időmmel, ha nekem is készenlétben kell lennem takarítás alatt.

élhetetlen 2018.05.17. 15:52:01

@menyecske666: „A konyhát meg a kutya felnyalja, érted.”. Ez csak poén, de erről eszembe jutott. Haver kutyáját Kruskával szoktam kényeztetni, imádta. (Nem biztos, hogy ez volt a neve, de most ez ugrott be, ez valami teljes kiőrlésű, pirított fél zsemle szerűség volt). Mikor ette, ugyan hullott a forgács, de utána „felporszívózta”. Aztán nekem összejött fél év combig gipszben, tehát a takarítás esetleges volt, a kutya megette a csemit, de, mivel poros volt a talaj, érthető, hogy nem szedte össze a morzsát. A következő takarító látogatóig ott ropogott a mankóm alatt a morzsa.

CCnick 2018.05.17. 15:58:43

"Az első képeket elkészítve látszott, hogy a képek nem élesek. (Sem automata, sem manuális zoommal.) "

ekkora értelmetlen baromságot képes leirni pedig már nem az első fényképezőgépét használja...

CCnick 2018.05.17. 16:10:04

@FlybyWire: "Kocsiból is szalonból vettem a sajátot, mert nincs extra pénzem random beeső javításokra. "

ha a használt-új árkülönbözet felét beteszed a bankba akkor nem kell extra pénz a random beeső javításokra viszont sokkal kevesebb lóvéd áll egy olyan használati tárgyban ami minden perccel és megtett méterrel folyamatosan veszít az értékéből. Az első 10%-ot pl akkor amikor kigurulsz vele a szalonból.

élhetetlen 2018.05.17. 16:10:51

@FlybyWire: „A "pakolni kell előtt" nettó baromság, mert a kézi porszívózás előtt is ugyanúgy kell.„. Ez nem igaz. A kézi porszívózáshoz, söpréshez, felmosáshoz elég arrébb rugdosni a cuccokat egy kicsit. Ne keverjük össze a takarítást a rendrakással. Havonta jön csak a takarítónő, de nem kell rendet raknom, és neki sem. Lerakja a kanapéra a kupit a márvány dohányzóasztalról, lefényezi, és visszaömleszti a kuplerájomat. (papírkupacok, tollak, és papírvágó kések tömege, sószóró, borsőrlő). Tisztaság van, rend nincs.

FlybyWire 2018.05.17. 16:16:01

@élhetetlen: de pont én is ezt írtam, hogy ahol a kupleráj a standard állapot, ott valóban nincs értelme.

Csakhogy ez az érv már ez UTÁN jött elő, amikor a "robotporszívó en bloc hülyeség, mert nem pakol el" című, önmagában ostobácska érv elhangzott, és instant meg is cáfolódott.

2018.05.17. 16:18:51

@CCnick:
5 évest kb. 70%-ért hirdettek hahun abból a modellből, amit újonnan vettem. Biztos megérte volna a kockázatot...

FlybyWire 2018.05.17. 16:19:28

@CCnick: márkafüggő, sokkal könnyebb volt fix költséggel, 7 év garanciával számolni.

@diszkriminans: csikicsukizni? Nem értelek.
De amúgy is, ez már régen izzadságszagú volt.
Kijelentetted, hogy nem jobb a robotporszívó, mert pakolni kell előtte.
Leírtam, hogy pakolni minden porszívózás előtt kell, tehát ez nem érv.

Erre elkezdtél összevissza számmisztikázni, hogy neked mi hány perc, meg hogy közben is kell, meg összekeverted a porszívó működési idejét a te saját hasznos időddel, meg utólag kitaláltad hogy kisebb amúgy is a lakásod, meg szűkek a helyek....
Értem én a magyarázkodást, de ha azt akartad volna, hogy igazad legyen, akkor nem (önmagában, könnyen cáfolható) butasággal nyitsz.
Lépjük már túl...

2018.05.17. 16:20:27

@FlybyWire:
Nem, senki nem mondta, hogy hülyeség, szalmabábbal harcolsz. Én azt írtam, majd akkor veszek, ha..., vagyis nekem nem való. Semmi többet.

FlybyWire 2018.05.17. 16:22:12

@diszkriminans: Na látod, itt pl. egyetértünk :)

2018.05.17. 16:22:39

@FlybyWire:
Baszki,nén nem akartam, hogy igazam legyen, én leírtam a véleményemet. Ott persze hibáztam, hogy miután rákérdeztél, részletesen is elmagyráztam a miértet, ami neked csak arra volt jó, hogy érvek hianyában magyarázkodást kiálts.

FlybyWire 2018.05.17. 16:28:29

@diszkriminans: visszanéztem, nem kérdeztem rá. Csak nem értettem, hogy hogy lehet olyan dolog hátrány, amit amúgy is meg kell csinálni.
Tök magadtól hozakodtál elő az érveiddel, amiket könnyen cáfoltam.
Most pedig indulás haza :)

élhetetlen 2018.05.17. 16:29:27

@FlybyWire: OK. Nem követtem időrendben elejétől végig a hozzászólásaidat, (Sajnálom? Nem), belebotlottam valamibe, arra válaszoltam. Van ilyen.

2018.05.17. 16:48:43

@FlybyWire:
Egyetlen érvet sem cáfoltál, csak leírtad, hogy neked más a tapasztalatod.

2018.05.17. 16:52:14

@FlybyWire:
Nem konrétan rákérdeztél, hanem felhoztad érvként, hogy nincs igazam, mert a pakolás így is úgy is konstans. Én meg leírtam, nálunk miért nem az. Szóval valójában én cáfoltam meg az állításodat, utána te relativizáltad, hogy ok, de csak kis lakásban, ok, de csak ha rendetlenség van. Eredetileg pedig a te állításod volt univerzális kijelentés, nem az enyém, aztán utólag a kis lakást, rendetlenséget is ellenem akartad fordítani azzal a szalmabábbal, hogy univerzális kijelentésnek próbáltad beállítani azt, amit az elején allítottam.

fda 2018.05.17. 17:46:09

@diszkriminans:
Nem unjátok még a porszívó témát? Fogadok egyébként, nem használtál még ilyet, mert elég furcsák az "ellenérveid". Még szerencse, hogy nem kötelező használnod, így nincs harag!

Nekem indításonként (hetente 1 vagy 2 alkalommal) spórol 1-2 órát, de mindenki úgy takarít, ahogy akar!

2018.05.17. 18:02:21

@fda:
Szoptam a munkában valamivel, és idejöttem kötekedni, mert elakadtam. Most végre megoldódott, úgyhogy boldog vagyok, amúgy teljesen igazad van. Nincs robotporszívóm, de játéknak megvenném, sok időt biztos nem takarítanék meg, mert a töredékét takarítom, mint te, de nagyon cuki lenne, ahogy megs ide-oda.

Xezs7 2018.05.17. 18:31:10

@FlybyWire: Nekem már az is necces, hogy egyáltalán beletúr a szemetembe. Legyenek tőlem minél messzebb, akkor nincs harag. A szemetemet meg hagyják szépen békén.

Xezs7 2018.05.17. 18:35:31

@élhetetlen: Mert ott a helye. Tegyük fel kiraksz valamit, amire szerinted másnak még szüksége van. Mi van akkor, ha kiderül, hogy mégsem kell senkinek? Akkor a szél szépen elviszi valahova, megfürdeti a mocsokban, és máris egy sáros szakadt rongyról beszélünk. A szemetet nem az utcára kell kitenni. Közteres is megbüntet érte, ha meglátja, megjegyzem jogosan. Adakozni akarsz? Adakozz személyesen, kézbe, vagy segélyszervezeten keresztül. Ha annyira sajnálod a csórókat, akkor miért nem tiszteled meg őket annyival, hogy nem az utcára vágod ki a szemetet, mint a kutyának?

Ilyen alapon minden sarokra le lehetne valami rongyot, aztán vagy elviszi valaki, vagy nem. Egy csomó ruhaneműt láttam már szanaszéjjel heverni, amit valószínűleg ilyenek raktak ki, mint te, csak épp senkinek se kellett. Én örülnék, ha nem csinálnátok szeméttelepet a városból valamiféle kamu segíteni vágyásból.

Xezs7 2018.05.17. 18:39:57

@diszkriminans: Te is azt nem fogod fel, hogy azok az emberek, akik kukáznak, nem valamiféle bociszemű kis kutyuskák, hanem ilyen mindenbe beleszaró alkeszek meg dolgozni nem akarók. Ha már beugrott a kukádhoz, épp hugyozik is egyet a kuka mellé, te meg este mérgelődsz, hogy húgyszag van, holott te édesgetted őket magadhoz.

Ha ezek az emberek akarnak valamit, elmennek a helyi segélyszervezethez, aztán kapnak mindenfélét. Ha annyira segíteni akarsz, akkor oda vidd a cuccaidat. Egyrészt, akkor bemennek oda, ahol hathatós segítséget kapnak mind fizikailag, mind mentálisan. Odaadni valamit önmagában nem segítség, csak egy adott helyzetben tartás. Pont az lenne a lényeg, hogy ne a kukákhoz vándoroljanak megváltásért ezek az emberek, hanem oda, ahol szakember tud foglalkozni velük. Megjegyzem minek, úgysem fognak normális életet élni. De legalább a lehetősége legyen meg.

2018.05.17. 18:53:15

@Xezs7:
Félreértesz, én nem akarok senkinek sem segíteni, hanem a lehető legegyszerűbben megszabadulni valamitől. Nem is gondolom, hogy bociszemű kis kutyuskák lennének, de ha összeszedik ezeket a dolgokat, eladják, akkor legalább valami hasznosat tettek, legalább maguk számára, jó esetben a vevő is elégedett. Egyébként nem teszek ki rendszeresen dolgokat a kuka mellé, mert kidobandó tartós cikket csak lomtalanítaskor szoktam levinni, kivéve egyetlen alkalommal vittem le ruhát nem akkor, amúgy azt máskor gyűjtőbe tettem, plusz a gázcső sztori, amit mondtam. De gondolom te a gázcsőnél is pénzért fuvarost hívtál volna, csak hogy az alkesz cigányok nehogy elvigyék és pénzt kapjanak érte... Viszont olyan csokit, amit soha nem eszünk meg, és elvből nem ajándékozunk édességet, pontosan amiatt, mert nem szeretnénk kapni, mi a faszért ne tegyek oda.

élhetetlen 2018.05.17. 19:27:21

@Xezs7: Nem vagyunk egyformák. Használható cuccot raktam ki egy 3x3 méteres szélvédett, és esővédett helyre. Ha másnap is ott lett volna, még kidobhatom a szemétbe. Ha egy orkán kivitte volna ebből a sarokból, és kiborította volna a tasakból az árut, ami képtelenség, akkor még másnap is leszedhettem volna a bokrokról, vagy mit tudom én. Egy percig sem éreztem, és nem érzem, hogy szeméttelepet csináltam a városból, a te véleményed pedig a tiéd.
„akkor miért nem tiszteled meg őket annyival, hogy nem az utcára vágod ki a szemetet, mint a kutyának?„. Ez már nehezebb kérdés. Ha az utcán keresek személyesen valakit, akiről úgy gondolom, hogy még kellhet neki, annak azt be kell ismernie, hogy jól jön, akár úgy érzi, meg is kell köszönnie. Itt meg csak fogta a zacskót, és elvitte. Nem érezte sem megsegítve, sem megalázva magát. Nem kell értened.

Xezs7 2018.05.17. 19:29:41

@élhetetlen: Azért ugye legalább magadnak bevallod, hogy soha nem szedted volna le a bokrokról a széthasadt anyagot?

élhetetlen 2018.05.17. 19:45:05

@Xezs7: Megismétlem, olyan helyre raktam le az árut, ahonnét a szél nem tudja elvinni. Ha elvitte volna, miért ne szedtem volna le a bokrokról. Én dohányzom, de ha az Infoparkból kigyalogolva elégett a cigim, akkor elnyomtam a talpamon a csikket, és elvittem az első szemetesig, ami nem gyakori ezen a területen. Mi van, előjött a ki mint él, úgy ítél?

menyecske666 2018.05.18. 09:39:58

@élhetetlen: épphogy nem a kukába rakod, a lomtalanítás más, de ezeket is újra lehet hasznosítani portörlőnek stb:) Ne kukázzanak itt a nyestek kukáznak éjjel, dobognak rajta:D

Majmász Gedeon 2018.05.18. 13:27:39

A szimpatikus szinpatikusnak írása csak nyelvbotlás volt, ugye?

Xezs7 2018.05.18. 21:00:05

@menyecske666: Portörlőnek se jók ezek. Nekem anyám mindig ilyesmiket használt erre a célra, aztán amióta direkt erre a célra gyártott mikroszálas kendőt használok, rájöttem, hogy anyám magát (meg engem) szopatta ezekkel a levedlett rongyokkal. Gyakorlatilag tizedannyi idő alatt le lehet törölni a port egy mikroszálassal.
süti beállítások módosítása