Tékozló Homár

Mit tegyünk, ha ágymelegítő helyett lábsütő lapul a takarónk alatt?

2018.11.12. 13:20 | Homár Hilda | komment

va_go_lap01.jpg

A hideg ágy ősi ellensége az emberiségnek, így aztán elég régóta próbálkozik mindenféle módszerekkel előmelegíteni azt a lefekvéshez. Parazsas ágymelegítőt állítólag már a rómaiak is használtak, de aztán évszázadok alatt előmegített téglák, forró vasat tartalmazó edények, parázstartók és vizespalackok millióin át vezetett az út a kánaánig, az elektoromos ágymelegítőig. Természetesen az egész műfajt születésétől belengte a balesetveszély, ami a mai elektromos ágytakarók esetében is okozhat gondot akkor is, ha nem DIY darabok, mint amivel egy fórumon büszkélkedett valaki: "Kis rizsszem izzós karácsonyfafüzér, be vastag pléd alá, én meg rá. Tökéletesen és jól fűt, csak mivelhogy világít így nem tudsz tőle jól aludni, a szervezet nem díjazza a kivilágítást."  (Persze a hideg ágy és láb ellen továbbra is egy minket szerető szív a legtökéletesebb fegyver.)

Kedves Homár!

Arra ébredtem fel a hétvégén, hogy süti a lábamat az elektromos ágymelegítő, és égettszag van a szobában. Nem szokott sütni, ezért jobban megnéztem, és milyen jól tettem. A melegítő lyukasra égett, és még az alatta lévő báránybőrt is kiégette. Van benne túlmelegedés elleni védelem elvileg, meg electro block védőrendszer is bár nem tudom ez konkrétan mit takar. Ezek a védelmek nem működtek, ha lyukasra égett, sőt még most is üzemképes, ha áram alá helyezem.

Mindenesetre ha pl reggel kikelek az ágyból és bekapcsolva felejtve magára hagyom, lehet arra érek haza, hogy leégett a házam. A neten nem is egy ágymelegítő okozta magyar tűzesetről is olvasni, illetve Amerikában külön ügyvédek szakosodtak az ágymelegítő okozta égési sérülésekre.

va_go_lap02.jpg

A használati útmutatót betartva használtam, nem mostam ki, nem hajtottam össze. Természetes elhasználódáshoz túl fiatal, de akkor sem szabadna ilyen módon tönkremennie. A tévé, számítógép, mobiltelefon akksi stb elvileg semminek nem szabadna rendeltetésszerű használat mellett úgy tönkremennie, hogy balesetet okozhasson.

Egy elég nagy elismert márka, nagy áruházlánctól vettem tehát nem piacos kínai bóvli. De az Imetec magyar forgalmazójától visszapattan az e-mail, de szeretnék írni a gyártó központjának hogy tudjanak róla, lehet nem egyedi eset.Volt már visszahívás felboruló komód miatt is, itt is valószínűleg gyári hibáról lehet szó.

Ilyen esetben van felelőssége a gyártónak, vagy ha lejárt a garancia akkor így jártam?

Pál

 

Kedves Homár olvasó!

A termékek forgalmazóit illetve bizonyos esetekben gyártóit nem csak a minőségi hibákkal kapcsolatban terheli helytállási kötelezettség, hanem az úgynevezett termékkárért is felelősséggel tartoznak:

  • a jótállás/szavatosság arra vonatkozik, hogy a termék a vásárláskor hibátlan, és ha mégsem, akkor emiatt meddig lehet követeléssel élni (sorrendben: javítás vagy csere, illetve a vételár visszafizetése),
  • a termékfelelősség pedig arra, hogy ha a termék hibája miatt vagyoni vagy egyéb kár bekövetkezik, akkor kit és meddig lehet felelősségre vonni. (sorrendben: javítás vagy csere, illetve a vételár visszafizetése).

Valakinek a hibás termék által okozott halála, testi sérülése vagy egészségkárosodása miatt bekövetkezett kárt, vagy a hibás termék által más dolgokban okozott (ötszáz eurónál nagyobb összegű) kárt a gyártó/forgalmazó - a vásárlástól számított tíz éven belül - köteles megtéríteni.

Jelen esetben a hibás működésből eredően további kár nem következett be, így minőségi kifogással a forgalmazó felé lehet élni - ha még nem telt le a szavatosság, vagy a jótállás (ha volt) határideje. 

Ezen kívül, mivel a termék problémája ún. piacfelügyeleti, termékbiztonsági kérdéseket is felvet, érdemes a lakóhelye szerint illetékes járási hivatal fogyasztóvédelmi hatósága felé egy közérdekű bejelentést is megtenni. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Navarone 2018.11.12. 13:43:18

Mi történt, hogy ilyen sokáig nem volt új bejegyzés?

Darth Revan 2018.11.12. 15:25:59

ennyi szunet utan ez eleg gyatra poszt: nem derul ki hol vasarolta, es miert nem foglalkoznak az uggyel...

Terézágyú 2018.11.12. 15:32:35

????
Most akkor mi történt tulajdonképpen az ágymelegítővel...????

zuhanorepulesss 2018.11.12. 15:33:04

Hát, ez a poszt kb ennyit is ért.
Nem tudom ki hogy van vele, de én egy elektromos feszültség alatt álló eszközön nem aludnék olyan jól, ahogy nyílt láng mellett sem az ágyban.
Ha valaki fázik, valóban a zokni, forróvizes palack (külsőleg), unicum (belsőleg), párkapcsolat ajánlott.

WiZZu 2018.11.12. 18:09:06

Hiányoltam a blogot. Remélem ez nem csak egy elfeledett, előre időzített poszt volt.

Xezs7 2018.11.12. 18:46:50

Akkorát röhögtem a poszton. Van még ilyen hogy ágymelegítő? Ez nem ilyen szoci cucc a 70-es 80-as évekből? Minek vesz ilyen hülyeséget valaki?

A nickben nem engedélyezett karakter található 2018.11.12. 19:49:07

Hilda kicsit késő van már a nyári szünethez, de azért jól érezted magad Balatonfüreden?:DDD
Örülök amúgy a posztnak, sajnálnám ha eltűnne a blog!

lcsaszar 2018.11.12. 21:09:55

Nekünk NDK ágymelegítőnk volt, még ma is emlékszem a használati utasítás eme örökbecsű mondatára: "Ne szurják bele tüt!". Habár az nem gyulladt ki. Amúgy hülyeség az ilyesmi.

kamushamus 2018.11.12. 21:48:43

Ágymelegítő vs. komód? :O :D

>8] 2018.11.12. 22:52:49

Avitt fűtésmódok alkalmazásánál (tipikusan fa,illetve szén, vegyes tüzelés módoknál) szokták használni,ha rossz a helység hőszigetelése, illetve, ha reggelre kihűl a lakás.
(Egyébiránt ezeknél a fűtéstipusoknál nem árt, ha rosszak a nyílászárók, természetes átszellőzést biztosítva, co mérgezést megelőzendő...)

Reactor 2018.11.13. 00:23:03

Human BBQ! Nyamiiiiiii! :$

LKerekes 2018.11.13. 10:34:44

Akkor mondok frissebbet a gagyi és a neves árúház összefüggéséről.
Mint frissen lapátratett gondoltam főzök egy jó kis Újházy tyúklevest. De kiderült, hogy nem hagytak rám akkora fazékot, ami szükséges. Elmentem az Intersparba és vettem egy "nem a legolcsóbb, de nem is drága" egyszerű saválló lábast.
Fözöm a levest ( nem nagy lángon ) és egyre büdösebb lett. Hát azért ennyire nem vagyok rossz szakács., mondom magamnak.
Hát szépen megolvadt a fedőn az a középső műanyag gomb és amint leemeltem a fazekat az egyik füle is képlékenyebb volt és eldeformálódott. Na ez van. Tanulság: ezentúl tényleg csak fazékboltban veszek újat. Most még befejezem a főzést, aztán ha üres lesz, kivágom. Nem kínai boltból, nem Tescoból és mégis. Sajnos a feliratokból nem derül ki a gyártás helye, de gondolom, hogy kínai. És ugyanezt a kínaitól közvetlenül olcsdóbban is megvehettem volna. Na ja, élni tudni kell.

KaTe 2018.11.13. 10:36:05

Nem lehet hogy a felboruló komód tette tönkre?

FDToth 2018.11.13. 11:20:51

elektromos cuccal/cuccon nem alszunk, egészségtelen, káros a sugárzás.
Illetve melegben sem jó aludni, a 19-21 fok az ideális. A legtöbb lakásban 27-28 fok van, durva...

juhaszvik 2018.11.13. 11:39:56

mennyi, de mennyi kérdés:
1. miért volt hideg a takaró alatt?
2. ha hideg volt a takaró alatt, akkor miért egy szál alsógatyában kellett alatta aludni?
3. ha nem egy szál alsógatyában aludt a takaró alatt, és mivel már tapasztalta, hogy hideg van, és ennek megfelelően beöltözött, akkor miért fázott?
4. miért nem fűtött be a szobában?
5. ha befűtött a szobában, akkor miért a másikban aludt?
6. miért a legdrágább fűtésmódot választja (elektromos)?
7. miért baj, ha meleget csinál valami, aminek az a dolga, hogy meleget csináljon?
8. miért "pattant vissza" az email?
9. melyik gyárnak van működési engedélye, ahol felboruló komódot gyártanak?
10. miért gondolja bárki is azt, hogy ma már nem mindent Kínában gyártanak?
11. vajon a posztoló a tévéjét az ágy illetve a saját feje fölé szerelte, és úgy nézi?
12. és ha a tévé a fejére esik, akkor ki fog panaszkodni a csavargyártóról?
13. és ki írja meg róla a posztot?

viccet félretéve a posztoló veszélyben volt, viszont ma Magyarországon ez senkit nem érdekel. általában körberöhögik az amerikaiakat, hogy ott mindenki mindenkit minden miatt beperel, pedig csak simán működik a jogrend és a számonkérés, mi pedig, akik ezen röhögünk, jó alaposan megszívjuk.
igazából akkor lenne lefolytatott ellenőrzés, termékvisszahívás, nagy csinnadratta, ha a kedves posztoló bennégett volna az ágyában, csak ugye abból meg az következne, hogy nem lenne új poszt, azt meg senki nem akarja :)

Kotit 2018.11.13. 12:11:01

@juhaszvik1: Hosszú voltál, összefoglallak:
CSAK azért jó, hogy a poszter nem égett oda, mert így lett új poszt. Mert poszt-humusz mégsem lehet posztot írni...

Terézágyú 2018.11.13. 13:01:43

A pósztert már lehet....????

staropramen 2018.11.13. 13:25:21

Langyos tégla- forralt bor kombó segít

juhaszvik 2018.11.13. 13:27:02

Kotit: magamat összefoglalva, bár kissé mégis cizellálva:
1-5.: minek a posztolónak ágymelegítő
6-8.: kötözködés
9-10.: általános minőségromlás
11-13.: miért vállal valaki felesleges kockázatot olyan bolondságokkal, mint például az elektromos ágymelegítő
epilógus: Mo.-on minden el van ...-va

staropramen 2018.11.13. 13:36:12

@LKerekes:
Fazekat csak a fazékboltból !

encir 2018.11.13. 14:05:29

@FDToth: 16-17 fok az ideális és jó meleg dunna :)

Carradine a gardróbszekrényben 2018.11.13. 22:41:43

Rohadjak meg papírzsákban, de szerintem a hideg estéken a legjobb egy kis üveg szesz és páros izzadás a takaró alatt.

HereGuru 2018.11.14. 11:41:22

Az ideális alvási hőmérséklet nem vicc. Ha elalvás előtt leizzadsz, akkor elalvás után a paplan "lelökődik", te meg jól megfázol. Úgyhogy érdemes fokozottan vigyázni.

btprg 2018.11.21. 19:39:01

@encir:
Én is ezt az összeállítást kedvelem :) Lefekvés előtt fűtés kikapcs, ablak résnyire kinyit.

btprg 2018.11.21. 19:40:20

@LKerekes:
Az ilyen műanyagos fazekaknál mindig attól félek, hogy amikor tele van és megfogom akkor fog letörni a füle. Ezek szerint nem alaptalanul...
süti beállítások módosítása