Tékozló Homár

A ragaszkodó ingatlanos esete

2019.06.26. 11:04 | Homár Hilda | 64 komment

screenshot_2019-06-25_16_41_54.png

Vagy az van, hogy az ingatlanpiacon évek óta tapasztalható óriási pörgés valahogy elkerüli Kistarcsát, vagy olvasónknak tényleg nem a legagilisebb ingatlanközvetítőt sikerült megbíznia. 5 hónap alatt 2 érdeklődő? Egy zsákfaluban talán, de egy fejlődő, fővárosi agglomerációs településen? De ennél is érthetetlenebb, hogy az illető miért akarja hirdetni a lakást, ha a tulajdonos időközben talált vevőt rá.

Tisztelt Címzettek!

T.J. kistarcsai magáningatlanossal való kálváriánkat szeretném ha közzé tennék.

2019.01.03-án kötöttem vele félkizárólagos szerződést a kerepesi ingatlanomra 6 hónapra, amelyben rögzítve van, hogy amennyiben magam értékesítem az ingatlant, úgy sikerdíj nem jár az ingatlanosnak, illetve ha erre sor került, e-mailben v. tértivevényben jelezzem felé a vevő nevével.

Az ingatlanra 5. hónapja nem hozott egyetlenegy ajánlást sem, ezért áprilisban először telefonon, majd két hét múlva e-mailben kértem, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződést, melyre nem volt hajlandó, mentek az e-mailek oda-vissza, az volt a vége, hogy nem bont szerződést, ő még mindig nagyon biztos a dolgában. Minden lepereg a fazonról, nem rejtettük véka alá a véleményünket, hogy erőszakos, egyoldalú, nem együttműködő, akkor is kötötte az ebet a karóhoz. Két ingatlanportálon hirdet, a hirdetések nincsenek kiemelve, ügyfélköre nincsen.

05.12-én jött egy vevőm, 05.13-án megírtam neki e-mailben, hogy magam értékesítettem az ingatlant, és megírtam a vevő nevét, bár még azt sem kellett volna, mert ajánlása egy sem volt, így nem volt a nevet mivel összevetnie. Ennek ellenére az ingatlanos nem hajlandó a hirdetéseket törölni, arra hivatkozva, hogy küldjem meg az adásvételt intéző ügyvéd elérhetőségét, v. az ügyvéd nyilatkozatát az adásvétel tényéről, v. az adásvételi szerződés szkennelt példányát.

Megírtam neki, hogy amint megmutatja az általam aláírt szerződés azon pontját, hogy ezeket be kell nyújtanom, már küldöm is. Mivel ilyet nem tud mutatni, és az indoka az, hogy neki akkor is kell a dokumentum a szerződés lezárásához, ezért jeleztem neki, hogy a fent felsorolt dokumentumok egyikét sem kell benyújtanom felé a szerződésünk szerint, illetve ehhez a vevőm sem járul hozzá (GDPR), és nincs is köze hozzá. Most azt intézem az ingatlanportálokon, hogy adatvédelmi okokból mielőbb töröljék a hirdetést.

Köszönöm,

Adrienn

Az ügy kapcsán megkérdeztük, hirdethet-e egy ingatlanos lakást úgy, ha a tulajdonos ehhez nem járul hozzá, illetve milyen adatokat kérhet annak igazolására, hogy nem rajta keresztül kelt el az ingatlan.

Kedves olvasó!

Határozott időtartama szóló közvetítői szerződés a meghatározott idő lejártával szűnik meg.

A határozott időtartamra szóló szerződés azonban a határozott idő lejártával határozatlan idejű szerződéssé alakul át, ha a szerződéses szolgáltatások teljesítését a felek továbbra is folytatják.

A határozatlan idejű közvetítői szerződés bármelyik fél a naptári hónap utolsó napjára felmondhatja, a felmondási idő pedig a szerződés első évében egy hónap.

Elsőként tehát a megbízónak figyelemmel kell lennie a szerződés megszüntetésének törvényben meghatározott rendelkezéseire, amelytől természetesen a felek szintén a törvény keretei között eltérhetnek a megkötött szerződésben.

Addig amíg nem szűnt meg a szerződés a feleket kötik az abból eredő jogok, illetve kötelezettségek.

A közvetítő pedig a szerződés megkötését követően is jogosult a közvetítői díjra, ha a közvetített szerződést a felek a közvetítői szerződés megszűnését követően kötik meg. Ezt a körülményt a közvetítőnek kell tudnia igazolni egy esetleges jogvita esetén, amelyre az adott ingatlan kiajánlása során a vevő által aláírt jegyzőkönyv vagy más okirat lehet alkalmas.

A megbízó köteles a közvetítőt késedelem nélkül értesíteni a közvetítő által közvetített szerződés elfogadásáról vagy elutasításáról, és a megkötött szerződés teljesítésének elmaradásáról. Ezt meghaladóan nincsen a megbízónak más törvényben meghatározott értesítési kötelezettsége ezzel kapcsolatban. Ettől függetlenül a felek a megkötött szerződésben más kötelezettségeket is vállalhatnak, így a helyzet értékeléséhez a szerződés szövegének az áttekintése is szükséges.

Felhasznált jogszabály:
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről (itt: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=159096.357520)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2019.06.26. 11:20:03

ezeket a "szakertoi" baromsagokat lehet hanyagolni. iszonyatosan idegesitoek, semmit mondok, haszontalanok

ekat 2019.06.26. 11:40:00

@Darth Revan: Teljes egyetértés, csak és kizárólag az adott problémára abszolút soha ki nem térő, az adott ügytípusra vonatkozó kimásolt, jogi nyakatekertséggel megfogalmazott törvény-szövegrészletet csap ide. Semmi értelme.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatasgaleria.blog.hu 2019.06.26. 12:48:07

Ingatlanos? Mit vártál? :D
Ok, láttam már jó ingatlanost. Kettőt. Sokból. Mocsok sok a kókler.
Mondjuk az is lol,hogy nem hoz vevőt-mit várt? :D

Vercsi V 2019.06.26. 12:48:38

@Darth Revan: abszolút! legyen már olyan ami értelmesen reagál a postra ne csak egy copy-paste szakszöveg amit nem is lehet érteni.

zserzsenne 2019.06.26. 13:25:21

Néhány kivételtől eltekintve nem értem, ki bíz meg ingatlanost. 2011 óta több ingatlant adtam el, magam hirdettem és intéztem. Minden lakás elkelt 1 hónapon belül. Ingatlanosok naponta hívtak legutóbb is, volt, aki gúnyolódva köszönt el, hogy úgysem fog sikerülni egyedül semmi. Ez csak azért érdekes, mert mindenhol kiemeltem, hogy ingatlanosok ne hívjanak. Vételnél volt, hogy az ingatlanossal nem is találkoztam, 2% jutalékért feltett egy lakást az ingatllan.com-ra.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatasgaleria.blog.hu 2019.06.26. 13:31:47

@zserzsenne: Nekem volt 1, amelyik azt mondta, 1 hónap alatt el lesz adva a kecó. El lett. Szó nélkül kapta a pénzt.

A többi, akikkel kerestettem lakást, mint a sügér. Olyanhoz visz, amit mondtam neki,hogy nem kéne, stb.
Tipikus felhígult szakma,mindenki itt akar könnyen meggazdagodni.

Zabalint 2019.06.26. 13:55:45

@zserzsenne:
Igazából egyetlen esetben van értelme, ha másik városban élsz, mint ahol eladnád a kecót.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2019.06.26. 14:00:22

Mivel a leírtak szerint a tulajdonos értékesíthette ezért semmilyen követelése nem lehet az ingatlanosnak.
Ennyi.
Maga a szakma szép és jó lenne ha kb. úgy működne mint a TVben: egy reális eladási árat mond ami nyilván nem túl kicsi, h azonnal elmenjen és az eladó bukjon, de nem is eladhatatlanul magas. Esetleg korszerűsítási tippet is ad hogy X ráfordítással jelentősen/megtérülően jobb áron adható el.

CsakLajosAz 2019.06.26. 14:33:36

Nos. Réges régen, 10 éve házat akartunk venni... Érden. Ennyi sz@rf@szú kretént nem láttam még, mint ott. Elmondtuk, mit akarunk. Nem sok minden. Volt értékhatár, volt minimum szoba, minimum telek méret, és hogy vájog, meg tákolmány nem. És cigánytól sem. Cigány mellet sem.

Volt olyan, hogy a DH bácsi este, sötétben vitt egy romhalmazhoz... Azonnal meg kell venni, stb.. még ma este.. itt vannak a paírok... másnap megnéztük... Nappal. Mögötte putri, másik szomszédban több hűtőgép volt, meg bojler az udvarom, mint egy vastelepen.. ruhák a kerítésen száradtak..

Másik meg odarendelt, egy házhoz... Kérdeztem a tulajt, miből van.. válasz: betonkockából. A férje öntötte az udvaron.. szomszédban cigók... Ingatlanos nem tudott elmenni... Az autójából a fia kiszedte a fia az akkut, beindítva kapta az autót.. egy romot...

Vagy 40-50 romot néztünk meg.

1 ingatlanos volt... Marcsi ingatlan irodából egy srác... Felfogta, mit akarunk. Mutatott 2 házat. Egyikben lakunk most. Azért írtam a nevüket, mert már nincsenek. Még a helyük is eltűnt.. pedig sokat köszönhetünk nekik...

Találkoztunk vagy 6-8 ingatlanossal... És csak egy fogta fel, hogy hiába raboljuk egymás idejét, akkor sem veszek meg azt, ami nem a specifikációnak megfelelő.

Nem mondom, hogy az összes kretén. De 10 éve Érden 1 kivételével csak azok dolgoztak. :)

ekat 2019.06.26. 14:36:33

@Semmitnemérszakitiltással: Hú de kibaszott magas a ló. De tudni fogalmazni nem.

CsakLajosAz 2019.06.26. 14:37:35

@CsakLajosAz: ja igen. A szagéttő nem kerek agyilag. Én sem olvasom már el egyiket sem, mert jogi blabla nem érdekel, segíteni sosem tud. Vagy akar. Max. Azt írja, hogy békéltető testület.. azt meg bele lehet írni a cím alá is...

Kondom Keselyű 2019.06.26. 14:43:01

@Zabalint:
Akkor is van ertelme, ha eppen pang a piac,es egy profi irodara bizod az eladast.
Ok tobb helyen is kiemelten hirdetnek,van sajat ugyfelkoruk,gyorsabban,vagy tobbert adjak el,mint te.
Jelen helyzetben ezek kozul kb. egyik sem all fenn,igy felesleges volt barmit alairni.

Szarazkoro 2019.06.26. 15:02:25

@zserzsenne: Adj par tippet, lenne egy elado telkem.

Zabalint 2019.06.26. 15:17:06

@Kondom Keselyű:
A saját ügyfélkör általában mese, a kiemelt hirdetéseket meg magad is kifizetheted.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.06.26. 15:25:39

Hm. A posztoló tudta, hogy lúzer az ingatlanos, de mégis megbízta...? Vagy csak később jött rá, mert szerződéskötés előtt nem káderezte le...?
Akkor most ki a hülye? :D

Kondom Keselyű 2019.06.26. 15:39:03

@kekecke:
Te.
Nem tudsz olvasni
Nem az a panasz,hogy elkotelezte magat, es nem adta el a faszi,hanem az,hogy a szerzodesben nem szereplo okmanyokat koveteli a ficko.

Permetező 2019.06.26. 15:39:22

@Zabalint: fel kell rakni a jófosás pont hu + minden fb csoportba ami környéki. Irodázzon az aki az autóját is ingatlanközvetítőn keresztül adja el.

Nick-son 2019.06.26. 15:56:56

Akárhogyan is tekeri a jogi szakzsargont a szakértő azt mondja meg nekem, hogyan adja el az ingatlanos a házat ami már el van adva?

Permetező 2019.06.26. 16:00:03

@Nick-son: az ingatlanpiacon úgy látszik ez az 51%-os támadás :D

Snagal 2019.06.26. 16:32:26

"T.J. kistarcsai magáningatlanossal való kálváriánkat szeretném ha közzé tennék."

Ennek egyébként milyen érdemi eredménye van így? A poszternek ez miért jó? Kibeszélhette magából vagy mi?
Így név nélkül fingom nincs kit NE alkalmazzak ha ilyenre adnám a fejem, vagy minden Tóth János és egyéb TJ monogrammal rendelkező ingatlanostól kérdezzem meg nem kistarcsai véletlenül?

de legalább a GVTI hasznos választ ado... oh wait :(

mi lesz a következő poszt?
"sziasztok! egy nyugat dunántúli autószerelő átbaszott, kb 60as bácsi - kérlek tegyétek ki köszi"

FDToth 2019.06.26. 16:59:56

A gvti-ben biztam, de jo ideje a megkereseke kapcsan sosem ad tanacsot konkretan, csak sablonszovegeket es azt h bbt vagy birosag.
Baszom, hanleirna egy velemnyt, az talan meg segitene is egy esetleges perben, hiszen ok megiscsak vhol figyved...

zserzsenne 2019.06.26. 17:01:17

@Szarazkoro: Nincs tuti tippem, telket meg nem is árultam sose. Reális ár, jó fotók, kiemelt hirdetés - kizárólag a ingatlan.com-on hirdettem mindig. Mostanában küldenek eladó táblát is kiemelt hirdetéshez, ha olyan helyen van a telek, akkor ki is rakhatod. Feltéve, ha komolyan kérdezted :)

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatasgaleria.blog.hu 2019.06.26. 17:28:23

@ekat: Hajjaj, ha már a nyelvi játszadozást sem ismeri fel valaki...

@FDToth: Szerintem ennyiből nem fig hiteles szakvéleményt adni, pláne nem ingyen. Ez egy blog, nem hivatalos felület.

Xezs7 2019.06.26. 17:33:17

Ne küldj neki semmit se. Jó hogy nem már a hóvégi fizetési jegyzékedet is bekéri az orvosi kartonoddal együtt. Szerintem várd meg, amíg lejár a szerződés, aztán kész. A telefon úgyis nála fog csörögni, ha valaki érdeklődne a hirdetés alapján, aztán mondja meg ő az érdeklődőnek, hogy már nem eladó a lakás. Te meg ne vedd fel neki a telefont, mert már nincs miért.

Xezs7 2019.06.26. 17:41:34

@zserzsenne: Piócák. Ugyanez, mikor autót hirdetsz. Hív a sok kereskedő, hiába írod ki, hogy kereskedők ne hívjanak. És akkor megy a süketelés, hogy milyen jó neked, ha ő bizományba veszi (nem megveszi!) és majd ott áll a telepen. Te meg várhatod, hogy eladják, mert úgysem fogják megmutatni senkinek se. Ezeknek a szakmáknak nincs létjogosultságuk, kivéve persze ha valaki távol lakik az eladandó lakástól, de ez azért a ritkább eset.

Xezs7 2019.06.26. 17:43:49

@CsakLajosAz: Jó volt a sztori, élveztem. De az isten áldjon meg, mi a pék faszáért kell ennyi pontot rakni egy mondat után?

Xezs7 2019.06.26. 17:45:35

@Kondom Keselyű: De milyen az a kiemelt (meg bármilyen) ügyfélkör? Van aki hobbiból veszeget házakat, aztán mikor szól az ingatlanos akkor odavágja a 40 milliót? Ha másnap is van egy vétel, azt is megveszi? Mint más a sört, vagy hogy? Lakást az ember 10 évente maximum egyszer vesz, kivéve ha ingatlanos.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.06.26. 19:29:30

@Kondom Keselyű: édes csillagom, nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Szerintem olvasd át újra, és értelmezd. Felhívnám a figyelmedet a második bekezdésben írottakra, illetve az ott megjelölt dátumra. A többi csak sallang.
Szívesen.

lcsaszar 2019.06.26. 20:49:22

Na most itt az volt, hogy menet közben rájöttél arra, hogy az ügynök nem eléggé agilis, ezért fel akartad bontani a szerződést, hogy másikat bízzál meg. Ennek vannak jogi, formai előfeltételei, mint írták.

Az ügynök nem akarta felbontani, mert kell neki az ügyfélkör. Miután pedig eladtad a házadat saját magad, kell neki valami bizonyíték, hogy nem köttetett háttéralku az egyik potenciális vevővel a kettő közül. Teljesen érthető.

FDToth 2019.06.26. 22:12:54

@Semmitnemérszakitiltással: a gvti tudtommal
Non profit. Ha meg nem kerjen penzt de igy semmit sem er a tenykedes, a jogszabalyokat, rendeleteke kb tudja mindenki, hisz nincs sok ennek kapcs

amira_da 2019.06.26. 22:42:23

@Snagal: gondolom a Wizzair sztorikkal tele van a postaláda és várják a legdurvábbat :D igy addig ez is jo lesz :D

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatasgaleria.blog.hu 2019.06.26. 22:50:48

@lcsaszar: Ilyen ügyfélkörrel sokra megy

@FDToth: A fene tudja, de különben meglepődnél mennyi embernek nincsenek meg az alapinformációk sem...

Pyrrhus 2019.06.26. 22:55:02

@lcsaszar:
Milyen potenciális vevővel?
Az ingatlanos egyetlen lehetséges, érdeklődő vevőt se vitt az ügyfélhez...

FDToth 2019.06.27. 07:13:42

@Semmitnemérszakitiltással: tudom, azert sokan nem tudjak. Egy az h nem is nagyon kommunikaljak es eroltetik azt azerrt nagyjabol az emberek tisztaban kegyenek a jogaikkal, illetve a kereskedlemi és szolgalatato egysegek sem tudjak a kotelezettsegeiket, es ez is azert van mert nem nagyon buntetgetik oket, aztan tojnak ra

Im just here for the comments 2019.06.27. 07:31:00

A GDPR magánszemélyekre nem vonatkozik.

De am mi a panasz?

killerkaller 2019.06.27. 08:17:17

"T.J. kistarcsai magáningatlanossal való kálváriánkat szeretném ha közzé tennék."

Mi van?? Hooker átállt az ingatlanszakmára?

CsakLajosAz 2019.06.27. 08:28:55

@Xezs7: szeretek pontokat rakni :)

killerkaller 2019.06.27. 08:30:01

@Im just here for the comments: "A GDPR magánszemélyekre nem vonatkozik."

Na igen. Ha venni szeretnék mázsányi pattogatni való kukoricát, a honfoglalásig visszamenően igazolnom kell magam. Meg nyilatkozni, hogy nem készítek belőle pokolgépet. Mindezt papíron. Az árus megesküszik a szent tehén farkára (GDPR) hogy vigyáz rá.

2019.06.27. 09:09:27

Én nem értem, hol itt a probléma, fent van két portálon a hirdetés ezer éve, kiemelés nélkül, valószínűleg ötvenet kell lapozni, hogy valaki odaérjen, és a legrosszabb, ami történhet, hogy akad egy jelentkező, akinek annyit kell mondani, hogy sorry, már nem aktuális. Mi a gond? (Ettől még minden ingatlanos a pokolban égjen...)

gabcigirl 2019.06.27. 10:26:10

Nagyon olyan a poszt szaga, mintha valamelyik vérszopó franchise-hiénának útjában állna a magánközvetítő. Akkor bizonyítsuk be nosza, hogy nem dolgozik, mert ezek olyanok...:S

gabcigirl 2019.06.27. 10:28:55

@zserzsenne:

Kedves Posztoló!

Azért hívják fel akkor is, ha nem kéri, mert sokan ennek ellenére is meg fogják bízni a szakit. Ennek tükrében hülye lenne nem próbálkozni ...

zserzsenne 2019.06.27. 11:00:25

@gabcigirl: Kedves Posztoló! Ezen jót nevettem! Miből gondolod, hogy én küldtem a cikket?
Kb. 20 éve átbicikliztem egyszer Kistarcsán, ennyi a laza kapcsolódási pont :)

zserzsenne 2019.06.27. 11:02:45

@zserzsenne: Vagy posztoló, mint a komment posztoló, és nem a cikk beküldője? Már értem...

Magentax 2019.06.27. 11:28:26

@Xezs7: ...vagy ha ingatlan bérbeadással bizniszel.

killerkaller 2019.06.27. 11:37:22

@Im just here for the comments: "itt most hol az összefüggés?"

Igaz, a GDPR az adatkezelőre vonatkozik, de az adatot én adom meg számára. Ha nem "adatközlök", akkor nincs mit kezelni. De manapság egy BKV bérletet sem tudok venni az adataim hiányában, nem beszélve az épp aktuális bankszámla befagyasztás fenyegetettségéről, ha nem nyilatkozok bizonyos dolgokról.

Im just here for the comments 2019.06.27. 12:31:02

@killerkaller: hátjó... továbbra sem látom az összefüggést, de érdeklődve olvastam soraidat.

Xezs7 2019.06.27. 13:00:40

@gabcigirl: ez akkor is totális tahóság. Én nagyon hamar elkuldeném melegebb éghajlatra az ingatlanost.

Bambano 2019.06.27. 13:08:19

tisztelt szakértőnek látszó humanoid!
"Határozott időtartama szóló közvetítői szerződés a meghatározott idő lejártával szűnik meg." vagy nem teljesítéssel azonnal. a közvetítői szerződés felmondásához szerintem jogalap, ha nem hoz érdeklődőt. 5 hónap alatt két érdeklődő az nem teljesítés.
tehát erre hivatkozással fel kell mondani a szerződést, utána eladni annak, aki meg akarja venni, és ez utóbbi aktusban már nem foglalkozni a korábbi feltételekkel.

Bambano 2019.06.27. 13:09:43

@Im just here for the comments: " A GDPR magánszemélyekre nem vonatkozik.": marhaság. a gdpr gyakorlatilag mindenkire vonatkozik.

Szarazkoro 2019.06.27. 14:11:50

@zserzsenne: komolyan kerdeztem, mert ugy nezem h az ingatlanosok akkikkel beszeltem csak a portfolioba akarjak rakni, meg a % amit kernek is pofatlanul magas, es a szerzodesi felteteleket sem csipik ha atirom, mert ugye ugy van az megirva hogy nekik legyen jo, en meg szeretem atirni es megbeszelni :)

Ettol kimelnem meg magam.

Im just here for the comments 2019.06.27. 15:18:44

@Bambano: hogy vonatkozna már mindenkire? Te magánszemélyként nem vagy köteles mások adatait védeni + mindenféle technikai biztonsági előírásoknak megfelelni, ha mondjuk megvan valakinek az email címe vagy fényképe vagy egyebe. Ez azt jelentené, hogy mondjuk minden családi fotót, amit a telefonodon tárolsz, a GDPR szabályainak megfelelően kellene tárolnod, tárolás előtt engedélyt kellene kérned a családtagjaidtól, meg még sorolhatnám, különben súlyos milliókat kell fizetned az EU-nak. Nagyon életképes elgondolás... de ha nekem nem hiszel, tessék:
The GDPR applies to:

1. a company or entity which processes personal data as part of the activities of one of its branches established in the EU, regardless of where the data is processed; or
2. a company established outside the EU and is offering goods/services (paid or for free) or is monitoring the behaviour of individuals in the EU.

ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/application-regulation/who-does-data-protection-law-apply_en

Tehát a posztolótól a GDPR-ra hivatkozás nonszensz, hisz ő nem adatkezelő vagy adatgazda, rá nem vonatkoznak a GDPR előírásai, legfeljebb az ingatlanosra, akivel szerződött, de az meg már az ingatlanos baja.

Bambano 2019.06.27. 16:00:11

@Im just here for the comments: akkor gyengébbek kedvéért:
1. a gdpr kétféle irányban dolgozik: téged, mint egyént, gdpr megfogalmazásban: érintettet VÉD. tehát rád úgy vonatkozik, hogy neked jogokat biztosít, amivel nem árt tisztában lenni. az adatkezelőre meg kötelezettségeket ró.
2. a gdpr azt mondja, hogy mindenkire vonatkozik, aki adatot kezel. ebből csak 1-2 kivétel van:
2-1: nem vonatkozik a gdpr azokra az adatkezelésekre, amelyek otthon, nem gazdasági céllal, egyszerűbb, nem rendszeres, nem rendszerezett adatfeldolgozás keretében történnek meg. minden másra vonatkozik.
2-2: nem vonatkozik a bűnüldözési vagy honvédelmi (meg még van 1-2 paraméter, de mind ilyen) adatkezelésekre, mert arra a rákövetkező irányelv vonatkozik (gdpr: 2016/79-es rendelet, rákövetkező: 2016/680-as irányelv).

a posztoló esetén pedig valós az az állítás, hogy az, akinek eladta végül az ingatlant, megtilthatja adatai kiadását az ingatlanosnak. erről ugyanis az ingatlanos és az eladó nem szerződhet, mivel nem hatáskörük.

Im just here for the comments 2019.06.27. 16:17:11

@Bambano: jeez... "az adatkezelőre meg kötelezettségeket ró." = rá vonatkozik... ezt lehet még csűrni-csavarni, de nem érdemes.
"a posztoló esetén pedig valós az az állítás, hogy az, akinek eladta végül az ingatlant, megtilthatja adatai kiadását az ingatlanosnak." - na de mi köze ennek a GDPR-hoz? Semmi.

Xezs7 2019.06.27. 17:48:44

Szerintem hagyjátok a GDPR-t. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy az ingatlanosnak semmi köze ahhoz, hogy az eladó kinek és mennyiért adta el az ingatlant. Egyébként meg mondja azt nyugodtan az eladó, hogy csak viccelt, és nem is adta el. Úgysem történik semmi abban a hátramaradt egy hónapban már.

Permetező 2019.06.27. 19:05:23

@Xezs7: Én kb azóta hagyom ezt a gprs-t amióta elözönlötte a köztudatot és már a teszkós árufeltőltő is erről beszél naponta kétszer álmában.

telkoe 2019.06.27. 22:17:02

@Bambano: Tegyuk hozza, hogy ha az ingatlanos valoban a vasarlo adataira kivancsi azt megtudhatja az ingatlannyilvantartasbol (Foldhivatal). Ha az eladon rugozik akkor vagy extrem soher (nem akarja kifizetni az adatszolgaltatas dijat) vagy extrem inkompetens (meg ingatlanos szinten is).
süti beállítások módosítása