Tékozló Homár

A kiemelt csirkehús és a valóság esete a KFC szendvicsének tekintetében

2019.07.19. 10:00 | Homár Rezső | komment


longer.jpg

A KFC legutóbb az új rizses csirkéjével került be hozzánk, akkor az derült ki, hogy azért teljesen más a képen a termék fotója, mert: "A termékfotók esetében szeretnénk jól megmutatni a terméket, hogy a menütáblánkról a sor végéről is jól látható legyen. Ezért emeljük ki a tartalmát." Tehát ők nem mondták, hogy a kupac alatt is van rizs meg csirke és úgy sejtjük, itt is valami hasonló lehet. A fenti képen a csirkehús csak ki van emelve, hogy Péter jobban lássa, de Péter ahelyett hogy megköszönné ezt, még is szomorú és éhes is.

Egy kifejezetten nem hosszú, és nem őrületesen nagy problémát taglaló posztnak valóval jelentkezem. A KFC Longer szendvicse az alany, már nem először tapasztalom, hogy olyan, amilyen, és ez nem egy étteremre korlátozódik, három különbözőben is ugyanezt tapasztaltam. Mégpedig azt, hogy a szendvicsben a hús nevetségesen kicsi.

Értem én, hogy nem egy first world problem, meg egyek rendes helyen, meg mit várok pár százasért, csak nekem ez akkor is olyan nagyonhülyéneknézlek mutatvány. Szószból se jutott sok, de azt már tényleg hagyjuk. Legyen akkor egy százassal több, de ne száraz kifli legyen a cucc fele. Vagy legyen feleakkora a szendvics (shorter, hahaha). Vagy ne legyen semmi. Alant egy kép, ragozni nem akarom, ennyi lett volna.

És akkor tessék, a kép:

kentucky.jpg

És hát már az előző sztorinkhoz is járt volna ez a szakértés, ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szólt.

Kedves Olvasó! 

A törvény tiltja a vállalkozások számára a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. 

A jogszabály tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak tekinti elsősorban azt, 

- amelynek alkalmazása során a kereskedelmi gyakorlat megvalósítója nem az ésszerűen elvárható szintű szakismerettel, illetve nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható gondossággal jár el (a továbbiakban: szakmai gondosság követelménye), és 

- amely érzékelhetően rontja azon fogyasztó lehetőségét az áruval kapcsolatos, a szükséges információk birtokában meghozott tájékozott döntésre, akivel kapcsolatban alkalmazzák, illetve akihez eljut, vagy aki a címzettje, és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg (a továbbiakban: a fogyasztói magatartás torzítása), vagy erre alkalmas. A törvény e mellett tilalmazza a megtévesztő és az agresszív kereskedelmi gyakorlatot. Megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt - figyelemmel megjelenésének valamennyi körülményére - olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót pl. az adott áru mennyisége tekintetében, és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg, vagy erre alkalmas. Így tehát felmerülhet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megvalósulása.

 Annak vizsgálatára, hogy az adott esetben megvalósult-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat az illetékes kormányhivatal járási hivatalának fogyasztóvédelmi osztálya jogosult erre irányuló bejelentés alapján. Abban az esetben pedig, ha a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására is alkalmas, akkor az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik hatáskörrel. 

Felhasznált jogszabály: 

- 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xezs7 2019.07.19. 10:02:33

Elsőzés rég vót. Első.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.07.19. 10:17:16

Amúgy tetű dolog olyan kaját tenni a termékfotóra, ami köszönő viszonyban sincs a valósdal.

Szarazkoro 2019.07.19. 10:24:22

Hat ez tenyleg gyaszos. Ha ez a vaci, akkkor menj be a varosba, barmelyik pekseg arul rantotthusos salatas szendvicset, az az igazi, radadasul olcsobb is lesz!

rarabel 2019.07.19. 10:50:01

Csalatkozom az előttem szólóhoz, irány az első hentes, sült kolbász, hurka, debreceni, vagy valami hasonló és egészségedre!
Röhejes amúgy, hogy a Zemberek a McD-be, Burger K-ba járnak zabálni, holott ugyanannyiért egy kellemes kis étteremben is ehetnének...
De kinek a pap, kinek a paplan.

temprasordog 2019.07.19. 10:51:13

Az van, hogy talán a Granderbe tesznek más húst, az összes többi az előre legyártott, és ilyen-olyan boxokban is kapható húst kapja, amelyek persze nem egyen méretűek. Egyél Grandert, attól kifekszel, és jó is. Ha már KFC.

HereGuru 2019.07.19. 10:56:24

Húúú, de éhes lettem, mindjárt dél. Azt már meg nem mondom, hogy melyik kép hatására...

ilab 2019.07.19. 11:12:28

Csak a pontosság kedvéért: ez pont hogy first world problem.

Terézágyú 2019.07.19. 11:14:06

Raklám és valóság más???

A rohattéletbemán, ez igaz???

ptspts 2019.07.19. 11:16:11

Ha biztosra akarsz menni, egyél pizzaszeletet, és ránézésre válaszd ki az üvegpultban elérhetőek közül: keresd meg a neked tetszőt, és bökj rá, hogy azt kéred.

2019.07.19. 11:24:31

@rarabel:
"Röhejes amúgy, hogy a Zemberek a McD-be, Burger K-ba járnak zabálni, holott ugyanannyiért egy kellemes kis étteremben is ehetnének..."

Azért a kellemes étterem az én olvasatomban nem a piaci sült kolbászos, hurkás, sőt ha már szemét, akkor inkább legyen kevésbé fosáseszélyes szemét.

Terézágyú 2019.07.19. 11:28:19

@Zabalint:
"Azért a kellemes étterem az én olvasatomban nem a piaci sült kolbászos, "

@rarabel: se írta, hogy piac: azt írta: az első hentes(bolt) :)

heidt 2019.07.19. 11:42:56

Azt mindenki tudja, hogy egy reklámfotó mindig csal. Ez igaz az ételekre, autókra, ruhákra, stb. Nem is lenne gond egy kis retusálással. A gond ott van, hogy tartalmilag mekkora a különbség. A tartalom pedig az adott ország üzletpolitikájától függ. Amit itthon megenged magának a KFC, az több, mint arcpirító, inkább tömény csalás. Az elmúlt években ettem a KFC német, angol, emirátusi és moszkvai éttermeiben és sehol nem olyan volt az étel, mint a fotókon, de a mennyiségeket és a minőséget össze sem lehet hasonlítani az itthoniakkal. Valószínűleg itthon az üzemeltető AmRest Kft úgy gondolja, "ezeknek ennyi is elég lesz". (Azt nem gondolom, hogy az egészségünkért aggódnának, hiszen akkor a hús lenne több és a kenyér kevesebb.)
Az ételeikből kilopott anyagok stratégiája viszont jól működik, hiszen 2016-ban még csak 541 millió volt az adózott nyereségük, tavaly ez a nyereség már 12 milliárdra nőtt.
Mindezt egészen addig megtehetik, amíg nem hagyják el őket a vásárlók és ezért érezhetően nem csökken a forgalmuk. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy pont erre hajtanak. Most - ameddig lehet - mindent kilopnak a cégből (és az adagokból), majd a hanyatló, egyre jobban értéktelenedő céget "jutányosan" átjátsszák egy baráti vállalkozói csoportnak. Nem ez lenne az első:
A McDonald's 2017-ben még azt fontolgatta, hogy kivonul Magyarországról, hiszen nem hozta az elvárt eredményeket. Ekkor történt a csoda: jelentkezett egy magyar vállalkozó, aki hajlandó volt „megmenteni” a céget. Igaz, hogy mélyen ár alatt, de ez természetes is egy „haldokló” vállalkozás esetében. Így a magyarországi McDonald's Scheer Sándor tulajdonába került. Scheer Sándor a Garancsi István tulajdonában álló és számos állami megrendelést elnyerő Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly a Market Zrt-t és a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.

heidt 2019.07.19. 11:46:20

@heidt: Nem 12 milliárd, hanem 1,2 milliárd! Bocsánat, kifelejtettem a tizedesvesszőt. (Azért ez így sem kevés.)

2019.07.19. 11:48:50

@Terézágyú:
Nem a piacon volt a hangsúly. Semmivel nem jobb minőségben az ilyen átlagos "sarki hentes", mint a gyorsétterem láncok, zsíros szemetet árulnak, ráadásul sokkal kevésbé ellenőrzött helyek, így a fosás esélye is jóval magasabb. De nyilván egy héttel a balhé előtt is azt mondták az okosak, hogy ne a "műfagyit" egyed, hanem igazi, rendes fagyit a gödöllői bácsi "cukijában" (hú de utálom ezt a pesti szlenget...).

2019.07.19. 11:52:27

@heidt:
Jó hogy mondod, erről nem tudtam, eddig is évente jó ha egyszer voltam mekiben, de mostantól itthon feketelistára került.

enipeni 2019.07.19. 11:54:47

@temprasordog: nem az a baj hogy egyen-hust tesznek bele hanem az hogy ebbe kb ketto darab kene az egyenhusbol.

Terézágyú 2019.07.19. 12:03:39

@Zabalint:
Ha gondolod írd le még egyszer, harmadszorra is egy kommentben, hogy fosásesély :))))
Ha neked ez jut eszedbe a témáról :)

FDToth 2019.07.19. 12:07:04

sztem már 25-30 éve lehet tudni itthon h ami a fotókon, palkátokn van, az nincs köszönövizsonyban a valósággal (full extrás autók, éelmiszerek, választási-ígértetk, stb..), kár ilyenen kiakadni, ez a trend.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.07.19. 12:10:52

@heidt: Nem csak retusálásról van szó, a kajafotó konkrétan nem kajáról készül sok esetben, és nem arról a termékről, amit a kajáldában kapsz.

heidt 2019.07.19. 12:37:28

@Semmitnemérszakitiltással: Tudom, néhány kedvencem:
Fénylő gyümölcsök: fotózás előtt dezodorral, vagy hajlakkal fújják le azokat.
Sütemény öntet: motorolaj
Hamburger hús: egy pillanatnyi sükés + cipőpaszta
Habos italok: mosogatószer felverve
Habos sör: borotvahab
Tejszínhab: szintén borotvahab
Jégkocka: műanyag
Szószok: színezett viasz
Párás pohár, gyümölcs: glicerin
Ragyogó paradicsom: apró LED izzó hátulról beledugva

További Magyar Hang 2019.07.19. 12:44:13

Huh, ez tényleg nagyon pofátlan. Erre vajon mit mondana a KFC: hát ilyen a csirke anatómiája?

Leadfoot 2019.07.19. 13:01:52

@Szarazkoro: Mondjuk nem egy és nem két pékség van, amiknek a szendvicseihez képest ez a Longer szinte tele van. Ugyanis szépen a szélére teszik a felvágottat, sajtot, zöldséget, mert az látszik, mikor a zsömle feléhez érsz, ott meg vége van.

Szarazkoro 2019.07.19. 13:09:29

@Leadfoot: Lehet, bar engem meg nem csesztek at a jo kis rantotthusos szenyaval. Lehet latni hogy abban mennyi cucc van.

vizsla_barat 2019.07.19. 13:19:24

Otthon meg negyedéből főzöl tízszer jobbat.

ROTFL Manó 2019.07.19. 13:22:53

@Leadfoot: Én már '92-ben, középiskolás koromban üvöltözésbe hajló vitát folytattam a suli büfésnőjével, hogy mi a rákért 45°-os szögben vágja fel a zsömlét, miért nem vízszintesen?

Egy, azaz 1 db szikkadt párizsit tuszkolt be kettéhajtva a vágatba, estleg némi fonnyadt salátalevelet még díszítésnek, "mert hát úgy jól néz ki és látszik", dehát ugyanaz volt az élményindex, mint amit fentebb már leírt valaki: mire a közepére értél, már semmi tőttelék nem volt a száraz zsömblében. Nem beszélve arról, hogy a pofádba se fért bele ilyen féloldalasan, ha egyenlően akarta volna érezni a töltelék ízét minden harapáskor.

ekat 2019.07.19. 13:32:54

@Zabalint: Én is felhúztam a bal szemöldökömet ezt olvasva, azért a kellemes étterem az 5.000 Ft / főnél kezdődik, ez nem az a McDo - KFC kategória. Én pld. ha mondjuk havonta egyszer az előbbibe tévedek, akkor sajtburgert és kisadag krumplit eszem, és narancslevet iszom, és 700 alatt fizetek.

ekat 2019.07.19. 13:38:13

@vizsla_barat: Igaz is, ha legközelebb útközben éhes vagyok, akkor hazaugrom főzni egy jót 175,- forintból, majd visszamegyek folytatni az ügyeimet. :D

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2019.07.19. 13:40:12

TE JÓ ÉG! Más a reklám mint a valóság? Hát ez hogy történhet meg?

Én ezen a sokon már jó 25 éve átestem, amikor a városunkban nyílt McDonaldsban első alkalommal rendeltem Big-Mack-ot.

Kondom Keselyű 2019.07.19. 13:49:12

@rarabel: attol meg ,hogy o elmegy,a tobbseg nem fogja tudni,hogy atbassza a kfc.
erre valo a homar.

Kondom Keselyű 2019.07.19. 13:56:56

@heidt:
igen. ezt mindenki tudja.
amit nem tudunk,hogy miert engedik ?
longerbol kurva sokat eladnak,reallis lenne erre egy 2-500 millio forintos buntetes.
annak bizony van visszatarto ereje

Kondom Keselyű 2019.07.19. 14:00:59

ha megbuntetik oket 1-2 milliora,azt kicsengetik az adomany-perselybol.

vizsla_barat 2019.07.19. 14:03:12

@ekat: nem fogod elhinni. A tegnapi vacsorát behoztam a dodozoba ebédnek.

CsakLajosAz 2019.07.19. 14:06:37

Megvan Michael Douglas Összeomlás c. Filmje?

A hamburgeres jelenet...

Ide is elért a hanyatló nyugat...

ekat 2019.07.19. 14:15:32

@vizsla_barat: Nem szeretek szendvicset ebédelni. :) És hogy jön ez ide? A munkahelyén senki sem gyorsétkezdéből eszik, hacsak nem pont mellette dolgozik. (Vagy persze rendelhet a KFC-től.)

vizsla_barat 2019.07.19. 15:03:26

@ekat: tegnap sult kolbasz, mustar, cole slaw and baked beans volt az ebedem. Elotte sult karaj arpakasaval es kaposzta salataval. egyik se hasonlitott a szendvicsre...

ekat 2019.07.19. 15:33:40

@vizsla_barat: Nem is arra gondoltam, csak arra, hogy én világéletemben hideget vacsoráztam. :)

KaTe 2019.07.19. 15:39:59

Eltartott egy darabig, mire megtaláltam a húst a képen. Bár az a mócsing inkább hasonlít valami széttrancsírozott madárfiókára. Kell hozzá gusztus és gyomor, az biztos. Ha már mindenáron előre készített kaját akarsz, akkor javaslom a SPAR Enjoyt. Drágább, cserébe nem kerülget a hányinger... Az sokkal szomorúbb, amikor valakinek ez nem csak egy szükséges rossz, hanem még azt meri rá mondani, hogy finom. Ebben az esetben javasolnék egy tanfolyamot kezdő szakácsoknak, radikálisabb esetben az asszony lecserélését valakire, aki tud is főzni...

2019.07.19. 16:03:51

@ekat: Hát,a jelenlegi munkahelyem mellett pont étterem van de kb. egy rossz kifőzde szintje.A sok irodista agyba-főbe dícséri (rakás szar a kajájuk,én mint mákimádó egyszer ettem volna tésztát náluk.Soha többet,semmit...) de csak azért mert a húsz perc kajaidőt kitolják másfél órára...plusz a húsz perces cigiszünetek és qrvajó le van tudva a napi nyolc óra.

ekat 2019.07.19. 16:36:42

@KaTe: Nem vagyok az a harcos feminista, de az utolsó mondatod 2. fele nem tetszik.. bár persze neked személy szerint jogod van ilyen feleséget keresni.

Kondom Keselyű 2019.07.19. 16:51:53

@KaTe:
senki nem tett fel ilyen kerdest.
egy kerdes van : korrekt volt -e a foto,vagy sem ?
az,hogy szerinted kinek hol kellene kajat vasarolni pont nem erdekel senkit.

2019.07.19. 16:55:04

Én akkor sem értem a posztolót.Az első kfc lehetett véletlen.A másodiknál már gyanús,hogy szar van a palacsintában.Akkor a f..axé ment még egy harmadikba is?Mint az emagos posztok.Tudják,hogy szar az egész,de benne van az átlagproliban,hogy na,most az enyém az évszázad üzlete,aztán ide jönnek panaszkodni.

havrilla 2019.07.19. 17:14:08

Most mi a probléma???
Ahány gyorsétkezdében jártam, a képeknek semmi köze a valósághoz. De ez így van nyugatabbra is.
Ha nem tetszik, akkor ne menj oda. Kész.
Kezd a fórum a hülye, béna emberek siratófalává válni.

KaTe 2019.07.19. 18:32:40

@Kondom Keselyű: Miért? Szerinted korrekt volt? Kb. 25 éve olyan reklámok futnak a tévében, aminek kb. a fele hazugság. Az szerinted korrekt, hogy élőben megműtik a gerinced a tévés jósdában? Érdekel valakit? Senkit. Szerinted ha minden második ember kikérné ezt a moslékot, amit felszolgáltak neki, akkor megélne egy ilyen gyorsétterem? Akkor meg miről beszélünk? Lapozzunk.

KaTe 2019.07.19. 18:34:40

@Kondom Keselyű: "az,hogy szerinted kinek hol kellene kajat vasarolni pont nem erdekel senkit."
- Pedig pont ez a lényege, ha nincs vásárló, akkor nincs moslék sem. De nyilván ezért is merik ezt a szemetet a vevő elé lökni, mert ez nem érdekel senkit.

Kondom Keselyű 2019.07.19. 19:18:49

@KaTe:
nem,nem ezert,hanem azert, mert tudjak, hogy nincs kovetkezmenye.
erthetetlen a hatosagok toketlen hozzaallasa a kerdeshez.
egy komolyabb birsag meg a kotlsegvetesnek is jol jonne, hiszen Taktaharkanyban meg nincs 90 ezer fos curling stadionunk,es a felcsuti urallomas sem keszult meg el.

Kondom Keselyű 2019.07.19. 19:21:55

egyebkent a longernek jo az ize,es annyiba kerul,mint egy parizsis zsemle.
en havonta 1x veszek beole 2-3 darabot.
korrektebb fotoval is hirdethetnek,nem ertem minek atbaszni az embereket vele.

Head Honcho 2019.07.19. 19:44:23

Emiatt sírdogálni? Hát...

ekat 2019.07.19. 20:00:18

@Kondom Keselyű: Sosem ettem még, de nekem nem önmagában a hús mérete a gáz, hanem az, hogy nem ér végig. Ha bármilyen vékony lenne, de végigérne, akkor beszélhetnénk arról, hogy a kép csal, de így.... ki a franc akar száraz kenyeret enni salátalevelekkel? :)

lcsaszar 2019.07.19. 21:10:13

A buci longer, than a hús. Ennyi.

axolotl77 2019.07.20. 00:38:02

@rarabel: Nem szoktunk ilyen helyekre járni, de mondtam egy nyári estén az asszonynak, hogy menjünk már be a helyi Mekibe.
Tapasztalataim:
- A gyorsétterem véletlenül sem gyors. Bő 10 percet álltunk sorban. (Nekem többnek tűnt.)
- Miután sorra kerültünk, közölték, hogy az általam kért burger annyira extra, hogy vonuljak félre, majd később megkapom. Kb. újabb 10 perc után erre sor is került.
- A burger nevetségesen kicsi volt, ugyanakkor pofátlanul drága.
- Éhesen távoztam.
Kérdem én, hogy mi a faszt imádnak az emberek ezen annyira?!

acycloren 2019.07.20. 02:36:01

A magyar ember szereti a szart, főleg ha drágán adják. Ázsiában élek, itt magasabbak a bérek, mint Magyarországon, így nem irreálisan drága itt a gyorséttermi étkezés. És ha nincs más megeszem a hanburgert is. Itt nem nagyon van lehetőség otthon főzni, mert a lakások többségében nincs normális konyha. Az emberek ingáznak, út közben esznek, beugranak valahova.
A magyar fizetésekhez szerintem túlárazottak a magyarországi gyorséttermek. Persze a paraszt megveszi, mert ami külföldi, az csak jó lehet.
Csóró anyád kajája meg nem menő.

Ide kívánkoznak Marosán György szavai kissé átfogalmazva:

Nem a hús kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!

Bár ő zsemlével mondta, pék volt eredetileg a vén geci.

Aki egyszer kap egy csoffadt húst, az minek megy oda vissza és rendeli ugyanazt a szart?

@lcsaszar: Igen, beszédes az étel neve. Longer. A buci longer than the hús. Csak a magyar nem tudja ezt dekódolni LOL

@KaTe: Az asszonyt tényleg gyakran kell cserélni. Kinyúlik, ellomposodik mind. Főzni mondjuk ma már nem sok nő szokott otthon.

@ROTFL Manó: Az általános iskolai büfés vénasszony nálunk eladta a kis dobozos gyümölcslevet, amiről leszedte a raragasztott szívószálat. Aztán megpróbálta eladni mellé a szívószálat külön.

acycloren 2019.07.20. 02:48:41

Index címlap: Meghalt Heller Ágnes

Nem panaszként írtam ide a homárra ;)

havrilla 2019.07.20. 07:04:13

@acycloren:
A szart azt te eszed. Mire vagy ennyire beképzelt?
Nem húsról szól a fáma, hanem a zsömléről és tényleg nagy a pofád. Feleslegesen.

havrilla 2019.07.20. 07:05:20

@acycloren:
Egyáltalán nem kellett volna leírnod. Vagy kérsz belöle egy falatot?

acycloren 2019.07.20. 07:45:35

@havrilla: Nem beképzelt vagyok, pont hogy azt írom, hogy én például visszasírom anyám kajáját, bár megengedhetem magamnak a gyorséttermet naponta, de egyszerűen ez mindenhol csak a hirtelen éhségcsillapításról kellene hogy szóljon, elrettenek, amikor látom, hogy magyar családoknak ünnep elmenni a Mekibe.

"Nem húsról szól a fáma, hanem a zsömléről" - Mindkettőről szól. Ugyanis minden relatív, nem biztos, hogy a hús kicsi, lehet hogy csak a zselme nagy.
Ahogy az se biztos, hogy nálatok az asszony pinája van kinyúlva, lehet, hogy csak a te faszod töppedt. Ezért harangozol benne. Kis balfasz tinó.

havrilla 2019.07.20. 08:35:38

@acycloren:
Mellébeszélsz. Általánosítottál, hogy a magyar ember szereti a szart. Lebnézed a honfitársaidat, a hazádat. Persze, mert nekünk találták ki a gyorséttermi kaját, nyugaton nincs is ilyen.
Nem csak a magyar családok járnak a Mekibe. Bizony jó néhány nyugati főváros "Mekije" van tele vasárnap ebédidőben.
A fáma zsömléről szól. Ne magyarázz bele húst, ahol nincs. A történet, miszerint Marosán azt mondta, hogy nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok , tehát ha hivatkozol valamire, akkor pontosan, mert különben saját butaságodat láttatod csupán.
Amúgy igen bunkó senkiházi lehetsz.é Maradj is Ázsiában, mert a szaros pofád csak rontja az összképet idehaza.
A magánéleted, a szexualitásod szomorú képet mutat, de nem érdekel senkit ezen a helyen. Fordulj orvoshoz. De állatorvoshoz, mert elég barom vagy .

acycloren 2019.07.20. 09:17:44

@havrilla: Leírtam, hogy Marosán eredetileg zsemlével mondta. Leírtam, hogy átfogalmazom, amit mondott.

A magyar ember erején felül költ gyorsétteremben. Nyugaton és Kelet-Ázsiában ez a filléres kaja kategória, Magyarországon viszont drágának számít az átlagkeresethez képest, de épp ezért túl is értékelik a gyorséttermi étkezést. Ami drága és külföldi az tuti jó, trendi.
Mondjuk vannak más ilyen trendek is. A macaron volt egy időben a sláger Budapesten. Aztán a kézműves hamburger, kézműves sör, majd a hummusz, aztán a phô. Ezek aztán idővel ki is mennek a divatból. De a gyorsétternek népszerűsége töretlen. Nem lenne baj, ha gyorsétteremként kezelnék őket a magyarok, mert az azt jelentené, hogy már a fizetésükhöz képest nem drága ott enni. Amíg a magyar keveset keres, addig a gyorsétterem felül lesz értékelve.
Nyugaton azért van tele a Domino's pizza, a KFC és társai, mert a lusták a prolik főzni és a legolcsóbb szart veszik a gyerekeiknek.
Magyarországon meg ünnepnap a csóró prolinak a gyorsétterem, mert negyedét keresi mint a nyugati proli.

Ismétlem, eszem gyorsétteremben, mert itt a fizetéshez képest olcsónak számít és otthon nem főzök, mert nem éri meg, kicsi a konyha, az alapanyagok ázsiaiak, ami nekem kissé még furcsa. A barátnőm szülei éttermet vittek, náluk az ünnepeken még most is nagy zabálások vannak, friss alapanyagokból.

2019.07.20. 10:06:26

@acycloren:
A gyorséttermek valóban drágák a magyar fizetésekhez képest, de éppen ezért nem is ismerek olyat, aki rendszeresen gyorsétteremben ebédelne, ellenben pl. az USA-ban tényleg a gyorséttermek a legolcsóbbak, így a lakosság jelentős része simán ott ebédel. Ezért tartom gáznak, mikor itthon is a gyorséttermeket helyezik középpontba, amikor az elhízásról van szó, holott a legtöbb magyar simán az otthon főzőtt kajájától hízik el.

acycloren 2019.07.20. 10:11:48

@Zabalint: Én egy szóval se írtam, mondtam, hogy a magyar a gyorséttermi kajától hízik. A magyar egyszerűen ott vesztegeti a pénzét, mert amennyi kaját megengedhet ott magának, attól nem fog elhízni.
Persze az átlag magyar otthon szart eszik, de legalább olcsóbban.
A szar kaját drágán adó gyorséttermet annak kellene tekinteni, ami: gyorsan megenni valamit az úton, ha muszáj. De amíg a magyar fizetésekhez képest drága a gyorskaja, addig fetisizálva lesz.

user friendly 2019.07.20. 12:21:29

Majdnem mindenki arról beszél, hogy csak a hülye nem tudja, hogy más a reklámfotó és más a kaja, amit kapunk egy gyorsétteremben. Ez nyilvánvaló, de a poszt nem erről szól, meg sem említi a reklámfotót (hogy a Homár kitette, más kérdés) hanem arról, hogy a szendvicsben jóformán alig látható a hús.
Ilyenkor nem a posztert kéne ekézgetni, hogy hülye, hanem észrevenni, hogy az a falat hús a buci közepén egyszerűen röhejes.

élhetetlen 2019.07.20. 12:37:08

@vizsla_barat: “nem fogod elhinni. A tegnapi vacsorát behoztam a dodozoba ebédnek.”. Elhiszem, de nem mindenki dolgozik ugyanolyan körülmények között. Mi is vittük a kaját egy barátnőmmel felváltva, de ahogy beértünk, betettük a hűtőbe, aztán délben a mikróban megmelegítettük, el is tudtunk mosogatni. Aki a város egyik végén kezd, aztán délután a város másik végén van megbeszélése, annak egész délelőtt a táskájában punnyad a kaja, aztán majd útkörben megeszi? Viszi tovább a mosatlant? Arról már ne is beszéljünk, ha egy doboztető elmozdul.

vizsla_barat 2019.07.20. 14:13:57

@élhetetlen: van jég akku. Meg Skype is. Én van hogy épületen belül nem megyek el egy értekezletre hanem lincselek. Elmosogatni? Elmozdulo doboz tető? Ezek micsoda problémák. Nem vagy matyar mi? Erre van a szikszallag

élhetetlen 2019.07.20. 15:14:42

@vizsla_barat: Nem semmi. Kaja, szikszallagal leragasztva, jég akku. Esetleg hűtőtáska is? Marad hely egy laptopnak? Vagy kocsival jársz, hogy be tudd vinni az ebédedet?
A kollégáid türelmesek lehetnek. Pl. 15 fős megbeszélés, öten feljönnek vidékről, mert fontos, te meg az épületből skype-olsz, és egyik főnököd sem küldött még el melegebb éghajlatra. Elmosogatni? Ki hallott még ilyet!. Gondolom, az üres dobozt is leragasztod szikszallaggal, hogy a mosatlan dobozodból jövő szag ne árassza el az irodát. “Nem vagy matyar mi?”. Ha te matyarabb vagy, akkor tanulj meg magyarul. Jég akku nincs, jégakku van. A szikszallag sincs, szigszalag van, g-vel, és egy l-lel. (Lánykori nevén szigetelő szalag, ezt rövidítették). De mindegy, a lényeg, hogy te aztán tudsz élni!

élhetetlen 2019.07.20. 15:52:01

@acycloren: Azt hiszem, átestél a ló túlsó oldalára. Átlag magyar vagyok. Itt arról szólt az történet, hogy nagy péksütemény, kicsi a hús. Probléma. Mekibe nem járok, a KFC-ben előfordulok időnként, rántott csirkeszárny ügyben. Szeretem, de nem éri meg itthon három tányért összekenni, és kiönteni fél üveg olajat, mert ez nem lapos hús, nem elég a két mm. És képzeld, a csirkeszárny pont olyan, mint egy csirkeszárny. Igaz, nem kapirgálós csirkéből készül. és “Persze az átlag magyar otthon szart eszik”, de nem megyek le egy tanyára négy szárnyért. Ha lemennék, sem tudnám, hogy mit kapok, mert lehet, hogy kapirgál, ettől még kaphat reggel, este tápot.
Kicsi más. Főzelékes vagyok. Mitől is szar a kelkáposzta, a finomfőzelék, a karalábé főzelék, a spárga főzelék, tök/cukkini főzelék, vagy a natúr sült padlizsán? És, ha időnként becsúszik egy diós tészta? Vagy itt a lecsószezon (kolbász nélkül főzöm), mitől is szar?

vizsla_barat 2019.07.20. 16:39:13

@élhetetlen: kocsival hat. Mert mivel? Tudod milyen jót lehet enni az értelmetlen értekezlet alatt? Közben megy a tomlos sajt reklám.

acycloren 2019.07.20. 16:46:23

@élhetetlen: A főzelék jó, én imádom, hüvelyesek, spenót, sóska, savanyú krumplifőzelék stb., de ahogy az átlag magyar ember csinálja, rántva, habarva, az rettenetes. Mert ehhez szokott hozzá a közétkeztetésben, az óccsításhoz.
A lecsó kifejezetten egészséges a tojásos lecsó a kedvenceim közé tartozik. Most felsoroltál egy csomó olyan ételt, amit én is imádok. De a magyar ember ennél szarabbul étkezik sajnos. A krumplis tészta finom, de ha egyik nap krumplis tészta, a másik nap káposztás tészta, a harmadik nap mákos tészta van, az nem túl egészséges.
A technológiával is baj van a magyar konyhában.
Bár az utóbbi időben láttam jó irányba mutató változást, főzelékes blog, ahol kifejezetten friss korianderes, lime-os, curry-s ízeket csempész be a blogger a hagyományos alapanyagok mellé. És nem liszttel óccsítja a kaját.
Itt Ázsiában rengeteféle leveles zöldség van, ami Magyarországon ismeretlen. Csak kis olajon egy pár gerezd megcsapkodott fokhagymával megpirítják és egy kanál víz hozzáadásával párolják. Hihetetlenül finomak és egészségesek. Ma már jobb magyar éttermekben is ez a főzelék, spenót kis vajjal, fokhagymával párolva.
Mint írtam, mindennek van helye, a gyorsétteremnek is. Végülis aki lemozogja, az ehet akármit.

élhetetlen 2019.07.20. 17:14:58

@vizsla_barat: “kocsival hat. Mert mivel?”. Pl. a kolégáim örültek, ha reggel le tudtak parkolni a cégnél, éa a központba tömegközlekedéssel mentek, mert ott se lehetett parkolni. Te meg úgy tűnik, az étkezésed, és a közlekedésed szervezésével töltöd a napot. Nem igazán tudlak értékelni. “Tudod milyen jót lehet enni az értelmetlen értekezlet alatt?”. Főleg, ha egy gondolatod sincs, amivel értelmesebbé tehetnéd. Meg sem szólalsz, mert tele van a szád? Vagy szólsz, hogy várjanak, míg lenyeled? Szánalmas. Volt egy szuper menedzser kollégám. Minden megbeszélésre 5-10 perc késéssel, kajával a kezében, és a szájában érkezett, így mondta, hogy bocs. Nem is érzékelte, hogy bunkó. Ugyanez az ember, csapatépítés, ott hagyták a kaját az asztalon, hátha eszünk még. Bármelyik arab család, ha kézzel is, elkészíti a falatját, bedobja a szájába, de nem nyúl be a szájába. Ez a srác, kanál, egy falat, a kanál a szájában, aztán jöhet a következő falat, azzal a kanállal, ami már a szájában volt. És nagyon nem értette, mikor rászóltam, hogy amit meg akarsz enni, azt szedd ki a tányérodra a tálaló eszközzel. Nem értette, hogy mi a gond azzal, hogy a közösbe eszik bele azzal az eszközzel, ami már a szájában volt. Őt sem értékeltem.

vizsla_barat 2019.07.20. 17:29:51

@élhetetlen: az értekezleten köszönni kell a kezdetén még a végén. Hát igen. Tömegközlekedés. Hogy hiányzik a pálinkát reggeliztem fogkagymas pirítóssal típusú emberek közelsége.

molyos1 2019.07.20. 17:42:07

@vizsla_barat: Amúgy tudod, mi a különbség a lincselés és a löncsölés között??

vizsla_barat 2019.07.20. 17:51:11

@molyos1: nem sok. Indiai kollégák hívják lincsnek a Skype T.

élhetetlen 2019.07.20. 18:02:19

@acycloren: Nem vitatkozni akarok, beszélgessünk. Ugye, a zsírban oldódó vitaminoknak kell egy kis zsiradék. Szerinted a rántás és a habarás nem jó. Nézzük a kelkáposztát. Nem járok le vásárolni, a Tesco meg nagyon szép árut küld, hogy ne küldjem vissza, azaz a hat literesben kezdem főzni, persze, majd összeesik. Ha ez az adag kap egy kis zsiradékot, és egy evőkanál liszttel rántást, attól nem lesz egészségtelen, csak jobb ízű. A másik. Tudsz a tejfölnek egészségkárosító hatását, már azokra nézve, akinek a szervezete bírja? Én a tejfölt is tejföllel eszem, értsd, a rántottára is teszek egy kanállal, mert úgy finomabb. És egy főzelék, szintén egy kanál liszttel, tejföllel behabarva nem tesz tönkre. Nekem az önmagával sűrítem a nevetséges. Semmi plusz, megehetné a zöldséget a levével együtt. “Ma már jobb magyar éttermekben is ez a főzelék, spenót kis vajjal, fokhagymával párolva.”. Nem. Ez a párolt spenót, mint köret.
“De a magyar ember ennél szarabbul étkezik sajnos”. Csak kérdezem, hány ezer magyar családot mértél fel? “friss korianderes, lime-os, curry-s ízeket csempész be a blogger a hagyományos alapanyagok mellé.”. Hát tudod (bocs ez durva, de a korindernek állott pina szaga van), miért ezt tegyem a kelkáposztába? (Ja, fokhagymát nem használok, negyven éve nem volt a konyhámban). A kelkáposztába jó a marék majoranna, ahogy a fasírtba is, a spenótba a fekete bors, a tejföllel behabart zöldségleveseket, vagy ragukat lestyánnak, zöldségzölddel tupírozom, esetleg szárított citromhéjjal, mert a citromot sem tudom megenni, és jöhet a szerecsendió virág is.

élhetetlen 2019.07.20. 18:23:13

@vizsla_barat: “az értekezleten köszönni kell a kezdetén még a végén.”. Értem. Ha ennyi közöd van a munkádhoz, kár is a szót fecsérelni rád.

vizsla_barat 2019.07.20. 18:29:47

@élhetetlen: neked még mindig be lehet adni hogy meetingen bármiféle döntést lehet hozni? Dog & pony show. Amihez dolgozni kell az már rég kész van. A főnökök reszelik a Fost.

élhetetlen 2019.07.20. 18:53:03

@vizsla_barat: Viccnek is rossz vagy. Csak három évig dolgoztam egy nemzetközi projekten, ahol megvettünk egy külföldi rendszert, és a magyar viszonyokhoz kellett igazítani. Több, mint ezer adattábla, ahol a megbeszéléseken dőlt el, hogy melyik adatot, hol lehet tárolni, és a programok hogyan kezeljék ezeket. De te, és a hozzád hasonlók, már megcsinálták, hasra ütve előre, és működött is. Ne röhögtess! Úgy tűnik, soha nem vettél részt komoly munkában, de ez neked nem is hiányzott. Szánalmas.

vizsla_barat 2019.07.20. 19:27:36

@élhetetlen: pedig csak egy custom gomb kellett volna. Pénz lölönek. Kész is. Ehhez kell 3 év?

Jenny Wilson 2019.07.20. 19:57:46

Hadd offoljak. Picit mindig felhúzom a szemöldököm az "otthon feleennyiből kihozom" típusú hozzászólásokon. Ezeket általában férfiak írják, és úgy értik, hogy "otthon a FELESÉGEM feleennyiből kihozza". Ami számomra a más f*szával verni a csalánt esete.
Ma kimentem a Zéletbe, árnyékban volt 33 fok. És visszaemlékeztem pár nyárra, amikor még panelben laktunk, és ilyen klímában simán volt 40 a lakásban. Ilyen kellemes klímában állj oda a forró tűzhely mellé. Főzni. Feleennyiből. És utána beszéljünk újra.

kocsmagomba 2019.07.20. 20:57:41

@Jenny Wilson: én férfi vagyok. ÉS negyedéből kihozom a családnak. Minőségben. Épp most nyomtam be egy saját gyártású hamburgert, hát a normál nagy zsemle volt kisebb, mint a hús

@élhetetlen: még mindig idegesítő a stílusod, de ebből szerencsére nem fogsz fel semmit

élhetetlen 2019.07.20. 21:27:36

@kocsmagomba: Te viszont a legelbűvölőbb, legkedvesebb, mindeni által imádott kommentelő vagy. Szerinted (, bár ez az utolsó bejegyzésed picit ront a képen). És ráadásul tudod is magadról. Gratulálok.

spulni 2019.07.21. 08:27:05

@élhetetlen: Alapvetően nem szar. Szar akkor lesz, ha az alapanyag az. Márpedig egyre nehezebb igazi alapanyagot venni. Elárasztották a piacot a keserű paprikával, a savízű hullaszínű klónozott tökegyforma paradicsommal, a nagy részének frissnek látszó állapotban is poshadt íze van. Meg a szintén poshadt ízű fokhagymával. Mert valami gyökérnek olcsóbb behozni a szart, végigutaztatni egy füstös hajóval a fél bolygón, mint itt beledugni a földbe. Már a piacokon is egyre kevesebb az igazi, természetesen kifejlődött zöldség, gyümi. De persze ugyanezek vannak az éttermekben is. A gyorsban és a lassúban is. Ezzel együtt néha rákényszerülhet valaki, hogy ott egyen, mert egy nap 6 városban is lehet dolga, akkor nehéz a dobozos cuccot megvalósítani. Irodai munkánál könnyű.

2019.07.21. 11:03:40

@acycloren:
Én meg pont azt mondom, hogy a magyar nem vesztegeti ott a pénzét, sokkal kevesebben és kevesebbet esznek ezeken a helyeken a magyarok, mint akár az USA-ban, akár Nyugat-Európában.

Túl sok felhasználó 2019.07.21. 11:40:35

@kocsmagomba: Étterembe (normálisba) nem csak enni jár az ember. Ott van még az a plusz, hogy nem kell főzni, nem kell elmosogatni, nem kell felugrálni, hogy most jön a második, össze kell szedni a tányérokat, találni a főfogást... Hanem ülsz a seggeden, aztán kiszolgálnak. Ha nem ízlik, reklamálsz. Nem kell mindenkinek ugyanazt ennie.

A gyorséttermeknél kicsit más a koncepció, de ott se csak az alapanyagot kell számolni, hanem az időt is, amit főzéssel mosogatassal töltesz. Persze ha hobbiból főzöl, akkor rendben van, de az emberek nagy részének a főzés egy szükséges rossz.

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy azért nem veszel bérletet, mert gyalog egy fél óra alatt érsz be munkába. Ha neked van napi egy órád csak arra, hogy munkába járj, mikor az egész megoldható lenne 10 perc alatt, akkor irigyellek. (Persze itt is vannak speciális esetek: mondjuk annyira szar a tömegközlekedés, hogy három óránként megy egy busz, vagy ezt a napi egy órát tudatosan testmozgaskent kezeled...)

élhetetlen 2019.07.21. 11:49:57

@spulni: “mert egy nap 6 városban is lehet dolga, akkor nehéz a dobozos cuccot megvalósítani. Irodai munkánál könnyű.”. Ezt próbáltam itt hosszan magyarázni valakinek.
A nyersanyagok, hát ez van. Ami nincs, az nincs. Úgy kerülöm meg a dolgokat, ahogy tudom. Paprikát csak a lecsóba, nyersen nem eszem. A paradicsomból sok fogy, de leszelem, kevés olíván picit sózva serpenyőben addig sütöm, míg elfogy a leve, és addigra egész ehető lesz. A fehér répa és a karalábé zsákbamacska. A fokhagyma számomra nem létezik. Szezonban spárgából bespájzolok pár kilót (darabolva, úgyis főzeléknek főzöm meg, nem számít, ha kicsit felpuhul a fagyóban), a tököt, cukkinit kapom, az is kitart télen. A fagyasztott borsót veszem, a kelkáposztával (másik kedvenc) nincs gondom. A karfiol, brokkoli szintén “áttekinthető”. A krumpli necces, mert vagy eláll két hónapig, vagy harmadnap rohadni kezd. A piaci áruban sem bízok jobban, ugyanúgy nem tudom, mivel trágyáznak, mivel permeteznek.
A húsok. Jobb volt, mikor a csirkét, kacsát Anyutól kaptam, de régen volt. A csirke, sertés elfogadható a Tescoba (házhoz szállíttatok), a bőrös császár sem zsugorodik felére sütés közben, és a fasírt sem pisil maga alá. Az igazi luxus nekem, hogy itt van szemben “a szír”. Saját farmja van, ő vágja az állatokat, minden nap friss áru, a szomszéd szobában bontják őket, látod, tehát nem valahonnét egy fagyasztóból jöttek. Igaz, a bárányhús nem olcsó, de 600-700 forintért egy egész báránymájat lehet kapni, és az egy rendes mennyiség. (szeletelve, őrölt rozmaringgal sütve).
Ma tojásos lecsó van, egy patiszonnal felütve, (krémesebb az egész), és két cukkini vár a főzelékké válásra. (és, ha eszembe jutna húst enni a főzelékhez, fasírt mindig van a fagyóban). Na, jó főzést, és jó étvágyat.

2019.07.21. 11:52:02

@Túl sok felhasználó:
Pontosan. Én mindig azt mondom, hogy manapság két esetben érdemes főzni:
1. Nagyon szegény vagy, alacsony órabérrel, ezért az időd is olcsó, illetve máshogy nem is tudnál anyagilag kijönni.
2. Szeretsz főzni, ez az egyik hobbid.

De azt látom, hogy nagyon sok családban az asszony aklor is főz, ha ő és a férje is középvezető, és nem hobbiként, hanem kötelességnek fogja fel, ráadásul nem is valami kifőzdésnél egészségesebb kaját.

Túl sok felhasználó 2019.07.21. 12:39:54

@Zabalint: Azért ennyire nem sarkalatos a dolog. Túlzás lenne azt állítani, hogy az emberek nagyrészének anyagilag beleférne mindig étteremben enni, főleg Magyarországon. Szóval főzni egyszerűen kell, de az étteremlátogatást kezeljük a helyén.

A másik dolog meg az ízlés. Én pl. tényleg csak végszükség esetén eszek olyan dolgot, amit nem én készítettem, mert nagyon nem szeretem a sót. Tényleg extrém a dolog, mások azt nem szeretik, hogy én gyakorlatilag só nélkül főzök. Egy étteremben rendelhetek úgy, hogy a sült krumplit só nélkül kérem, de a rizzsel már nem ez a helyzet.

És akkor a komplexebb allergiákról még nem ejtettünk szót, durva lehet úgy élni.

body_andras 2019.07.22. 14:43:47

Az üzleti sikerük alapja, hogy zabáljuk a vödrös csirkeszárnyaikat. Minden más termékük szemét. Esetleg a strips még elviselhető, szintén vödörben. Főleg ha tudod, hogy holnap jön a fizu, a maradék ötezer forintodat szemrebbenés nélkül kúrod el erre.

A reklámfotózás margójára: minden ételfotó külön stúdióban készül, és csak annyi eredeti alapanyag szerepel a beállításokon, amennyivel vizuálisan adni tudják a marketing által előírt esztétikumot. Magyarul a hús még talán hús, a péksüti és a zöldség gondosan válogatott, tökéletes formájú és színű; a frissességet szimbolizáló vízcsepp glicerinből van. A fagyi meg bármi lehet, csak igazi fagyi nem, hiszen a műtermi lámpáktól 1 perc alatt leolvadna. És minden további alapanyagnak van alternatívája, ami a fotózáson nem úgy viselkedne, ahogyan kell. Szóval senki se kívánja a fotón szereplő ételt megenni, a spórolós szenya sajnos ehetőbb.

Péter8713 2019.07.23. 14:09:02

Szasztok, én vagyok a posztoló, sajnos későn futottam be. Kösz a sok kommentet, főleg azt, hogy kevés volt az oltás :) Azért hadd reagáljak pár apró dologra. Az eset a vecsési Market Centralban történt, ahol egy több órás vásárlás, nézelődés után akartam valamit gyorsan harapni. Szóval nem járok gyorsétterembe naponta, főz rám a feleségem vagy én magam. Páran azt is félreértették, hogy a reklámfotóhoz képest reklamálok, erről szó sincs, a reklámfotót homárék tették mellé (egyébként nagyon helyesen). Én simán azért hisztiztem, mert a hús a pékáru méretéhez képest nevetséges, tisztában vagyok a reklám és a valóság közti különbségekkel, itt a valóság önmagában volt bajos. A sztorihoz hozzátartozik, hogy küldtem egy pár szavas levelet a KFC-nek is, akik átirányítottak a helyi étteremhez, ahonnan kaptam egy kedves, de sablon levelet, illetve felajánlottak valamilyen kupont is.

Péter8713 2019.07.23. 14:11:31

@user friendly: köszönet az értő olvasásért!
süti beállítások módosítása