Tékozló Homár

Rossz jegyet adott el a kiwi.com, a gépen jött a pofáraesés - UPDATE!

2019.08.21. 10:00 | Homár Rezső | komment

emergency-309727_1280.png

A repülőgépek vészkijárata melletti üléseken 18 éves kor alatti utas nem ülhet, ez minden gépen így van. De tegyük fel, hogy erre nem gondolsz, amikor online megveszed a jegyeket. És? Majd a rendszer úgyis szól, ha valami nem stimmel, igaz? Na, a kiwi.hu rendszere nem, bár születési dátummal kellett helyet foglalni, simán mentek a gyerekek a vészkijárat mellé, plusz költségért, naná. A gépen aztán jött a hoppá.

2019 áprilisában utaztam családommal Hollandiába, ez volt feleségem születésnapi kívánsága. A repülőjegyet a kiwi.com oldalon keresztülfoglaltam le a család számára (2 felnőtt+3 gyerek, legidősebb 9 éves volt az utazáskor). Mivel ez volt az első közös repülőutunk a gyerekekkel ezért fontosnak tartottam, hogy helyet ne elszórtan, a foglalási rendszer algoritmusára bízva kapjuk meg, hanem egymás mellé üljünk le a gépen. Emellett extra lábhelyet is igényeltem, hogy kényelmesen elférjünk, magasabbak vagyunk az átlagnál. Ezt a vészkijárat melletti üléseknél tudtam megoldani, ami adott esetben a választható helyek tekintetében a legdrágább megoldásnak bizonyult: a 120 EFt-os repülőjegyünket további 60 EFt-tal növelte. Sebaj, születésnap, a gyerekek első élménye legyen pozitív a repülés kapcsán, megvettem.

A repülőn kellemetlen meglepetés ért: beszállást követően a légi kísérő a helyek elhagyására szólított föl bennünket, mondván a gyerekek még 16 év alattiak így nem ülhetnek az általunk foglalt helyre, mert ezzel veszélyeztetik a repülés biztonságát. Ez a székek előtti sor háttámláján fel is volt tüntetve. Nem vitatkoztunk, mert a repülés fontossága az első, de furcsállottam, hogyha ez így van és láthatóan nem aznap, arra a járatra találták ki, akkor vajon minket miért engedtek oda foglalni. Ugyanez a jelenet megismétlődött visszaúton is (a helyeket még a Hollandiába tartó út előtt le kellett foglalni visszaútra is). 

Sérelmezem, hogy a repülőjegy vétel során ügynökként közreműködő kiwi.com a helyjegy foglalás során lehetővé tette a vészkijárat melletti helyek foglalását és ezért a szolgáltatásért extra díjat számított fel. Véleményem szerint az általuk, a helyjegyek foglalásához biztosított felület hibás, mert a foglalás során a születési dátum paramétert nem vette figyelembe, holott az utasok neve mellett ez a második kötelező paraméter, amit az utazás foglalása során meg kellett adni.

Április óta összesen 7 levelet írtam nekik emiatt, többször a nulláról kezdve kellett elmagyarázni mi történt, mi a problémám, sőt elkérték a beszálló kártyákat is pdf-ben (amit egyébként tőlük kaptam). Sokáig úgy tűnt már csak karnyújtásnyira vagyunk a megoldástól, naivan azt gondoltam, hogy még meg is köszönik, hogy felfedeztem egy hibát a foglalási rendszerükben ami sok panaszra adhat okot a későbbikben, de nem. Hosszas levelezés után végül elutasítottak, nem is akárhogyan: mit ugrálok, azt a helyet kaptam, amit foglaltam. Ez annyira szép, hogy bemásoltam a levelem aljára.

Dear xy

Thank you for contacting us

We are writing to you in regards to the booking number xxx. we are truly sorry for the inconvenience.
Please note, that we were provided service to you, which you were ordered. From our side, it is not our responsibility to check. At the moment you were ordered is believed that you are aware of this issue. For this reason, the refund is not possible.

Thank you for understanding

If you have any further query you can contact us 24/7

Regards 
kiwi.com

Ami még érdekes számomra, hogy a levelezés elején még szerepelt az ügyintéző aláírása a tőlük kapott leveleken, a végén már az sem. Kérem lehetőség szerint publikálják az esetemet, ha bármi információt szeretnének még kapni hozzá keressenek nyugodtan.

Szakértőink szerint inkább előzzük meg az ilyen és hasonló eseteket, na meg hagyjuk  ki a közvetítőket.

Kedves Olvasó! 

A weboldalt üzemeltető vállalkozás egy Csehországban bejegyzett gazdasági társaság, amely az adott légitársaságok és a fogyasztó között közvetít a személyszállítási szerződés megkötése érdekében. A személyszállítási szerződés tehát a fogyasztó és a légitársaság között jön létre, amelynek tartalmát a légitársaság általános szerződési feltételei határoznak meg. 

A vállalkozás részéről nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos jogvita esetében pedig a cseh jog az irányadó. 

Ezzel együtt a közvetítővel szemben támasztott igény akkor lehet jogszerű, ha igazolhatóan megszegte valamelyik általános szerződési feltételeiben meghatározott kötelezettségét. Ha a fogyasztó nem tud igazolni minden kétséget kizáróan ilyen szerződésszegést, akkor vélhetően a kártérítési igény sem lesz megalapozott. 

A levél alapján az üggyel kapcsolatban tett panaszt a cég elutasította. Ennek megfelelően az igény érvényesítésére a peres eljárás megindításán kívül a fogyasztó igénybe veheti az Európai Bizottság online vitarendezési platformját, illetve a magyar Európai Fogyasztói központhoz fordulhat segítségért a határon átnyúló fogyasztói jogvita rendezése érdekében. 

Az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében javasolt, hogy a fogyasztó az adott repülőjegy megvásárlása előtt minden esetben tájékozódjon arról, hogy milyen vállalkozással köt szerződést az adott repülőjegy megvételére irányuló szerződés közvetítésére és mire terjed ki a közvetítő felelőssége. Érdemes átgondolni azt is, hogy valóban szükséges-e az adott esetben közvetítő igénybevétele, milyen többletszolgáltatást tud adni a közvetítő, illetve kedvezőbb árat lehet-e elérni a közvetítő igénybevételével attól, mintha egyenesen a légitársasággal kötne szerződést a fogyasztó.

Végül két hónappal Gergő levele és fél évvel az utazás után megoldódott az ügy. Érdemes volt a megfelelő szervhez fordulni.

Köszönöm, hogy oldalukon szerepeltették kálváriámat. Jó volt látni, hogy nem vagyok teljesen egyedül a problémámmal, van aki segít. Örömmel számolhatok be Önöknek arról, hogy tegnap visszakaptam az általam reklamált összeget az Európai Fogyasztói Központ közbenjárásával. A Központ magyarországi munkatársa igen aktívan bocsátkozott a küzdelembe, mely végül sikerrel zárult, sokkal rövidebb ideig tartott és eredményesebb volt, mint az én próbálkozásaim.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipovicsné Zahedli Krisztina 2019.08.21. 10:12:03

Sose értettem, emberek miért szopatják magukat az ilyen közvetítőkkel, ahol nem vagy csak egy egész picivel olcsóbb a jegy.

2019.08.21. 10:15:50

Óóóó bakker te itt mit fogsz kapni... Hát mi a túróért nem magától a légitársaságtól veszel jegyet???? Ziher hogy nem lett volna drágább, megkockáztatom a légitársaság saját rendszere nem engedte volna hogy a gyereknek a vészkijáratba vegyél jegyet (ezt még van aki nem tudja??) , de legalábbis az így foglalt repjegyhez kapott terms and condition-ben le van írva. Szerintem a kiwi-től kapott jegyeknél is kellett lennie. Elolvastad?

Kalmen 2019.08.21. 10:20:19

Erre írták régen, hogy vadász?

Szarazkoro 2019.08.21. 10:23:15

@Bubaru: Egyebkent sokszor olcsobb kozvetiton keresztul, ugyanis kedvezmenyeket kapnak ha pl felvasarolnak x jegyet. Volt regen egy AAA nevu, ilyen Spanyol kozvetito, ahol min 20-30e HUF-al volt olcsobb a jegy, mint a legitarsasagnal. Ugyanez volt hotelra is. Imadtam oket, mig csodbe nem mentek a valsagban :(

upho 2019.08.21. 10:25:39

Vadász vadász... Jó sok eszed lehet, ha párévessel az exitre ültél...

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2019.08.21. 10:34:45

Ezt mondjuk én se fogom soha megérteni, hogy miért használ vki közvetítőt?! Nem olcsóbb, nem jobb és ha baj van, akkor a légitársaság szétteszi a kezét, hogy sorry nem nála foglaltál, hívd a cseheket, azok meg majd pont úgy fognak telibeszarni, ahogy most is.

Darth Revan 2019.08.21. 10:37:29

Van ezeknek az oldalaknak letjogosultsaga, de nem europai viszonylatban. Mindenkeppen tobbet fizetett, mintha kozvetlenul a legitarsasagtol vette volna.

En mar tobbszor vettem tengerentuli jaratokra kozvetito oldalon keresztul jegyet, 2-300 eurot sporoltam vele minden alkalommal.

Mas:

Vettem egy tintasugaras HP nyomtatot. Neha jol jon ha az ember ki akar nyomtatni par fotot.
Van egy uj szolgaltatas: HP Instant Ink, havi dijert csereben fix oldalszamot nyomtathatsz (tehat mindegy, hogy fenykepet vagy fekete feher szoveget, a lapszam szamit, nem a felhasznalt tinta.
15 oldal / ho eseten a szolgaltatas dijmentes, igyen kuldik a tintat. Az elso ket honap proba honap barmelyik verziot valasztva ingyenes, es + még azon felul 300 oldalt nyomtathatsz ingyen havonta.

600 oldalt nem akartam nyomtatni, de akartam elni az ajanlattal. Sajnos nem sikerult, ugyanis a tinta kb 20 fenykep kinyomtatasa utan kifogyott es nem kuldtek a kovetkezo adagot, a hetvegen pedig lejar az ajanlat

Panaszt tettem, felajanlottak 30 ingyen oldalt. A 600 helyett. Elfogadtam, de lehettek volna nagyvonalubbak is. A tinta valahol nemetorszagban jar meg csak.

ekat 2019.08.21. 10:39:52

A nem olcsóbb megjegyzéseket nem egészen értem, mert mindenki aki szokott repülőjegyet keresni a bejáratott keresőkkel (momono, kayak stb.), az nagyon jól tudja, hogy a legolcsóbb találatok általában az ilyen oldalakon vannak, Expedia, Kiwi, ilyesmi. Mondjuk persze időnként légitársaságok is előfordulnak a legolcsóbbak között, és én a biztonság kedvéért azokra vadászom.

Darth Revan 2019.08.21. 10:47:29

@ekat:

en meg sosem lattam rovid tavu jaratoknal kedvezobb ajanlatot ilyen oldalalkon, mint a legitarsasagok sajat oldalan

hosszu tavu jaratok eseten en is hasznalom, akkor megeri (mar ha nincs gebasz, de eddig nem volt sosem)

M. Péter 2019.08.21. 10:50:45

@Bubaru: Cipőt ugye csak a cipőgyártól szoktál venni, lisztet csak a malomtól, tejet a paraszttól?

ekat 2019.08.21. 10:55:35

@Darth Revan: Ja az lehet, tényleg Tenerife volt a legrövidebb, amit néztem.

Nick-son 2019.08.21. 11:02:28

@Darth Revan: na ez egy szép baleset a HP részéről. Lehet működik ez a modell egy USA -ban és kaszálnak, mert mondjuk az ingyenes modell a 15 oldal túllépésével minden megkezdett 10 oldalra számol egy dollárt, ami mondjuk arany ár, aztán ha egy jobb módban élő ember elfelejti, vagy nem érdekli, vagy telik rá hogy egyszer beregisztrált azon arathatnak, de itt nálunk... eleve magyar user 600 A4 -es fotót kinyomna legjobb minőségben, mert az jár és többszörösébe kerül a tinta a cégnek mint a nyomtató ára volt. :) Ez még érdekes lesz.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 11:27:02

Azért másfélszeres árat fizetni 5 jegyért csak azért, mert apa hórihorgasabb mint az átlag. Bár én is tudnék ilyen nagyvonalú lenni :).

A reklamáció egyébként jogos, a Wizz oldalán pl, ha gyerek is van a csapatban, akkor eleve a speckó helyekre nem is tudsz foglalni, felnőttnek sem.

Darth Revan 2019.08.21. 11:31:16

@Nick-son: plusz 10 oldal az pont 1 euro :)
de ez magyarorszagon meg nem elerheto, en irorszagban hasznalom

Fruty 2019.08.21. 12:28:21

Sok kereső oldal megállapodást köt a légitársaságokkal, hogy hozzáférjenek a foglalási rendszerükhöz. A KIWI nem teszi, így bizonyos légitársaságok aktívan lének fel ellenük ellehetetlenítve a foglalásokat. A KIWI nem foglal nagy tételben előre, akkor foglal, amikor a felhasználó az oldalukon megteszi.

Nick-son 2019.08.21. 13:01:45

@Darth Revan: ja, így már érthető, Magyarországon a HP helyében én sem mertem volna bevállalni :)

Shanarey 2019.08.21. 13:08:38

Közvetítőt használni rövid távú utazásra, értelmetlen.

Szarazkoro 2019.08.21. 14:03:55

@onlajnok: igen azert, vagy vagja le a labait?

Drago Brutic1 2019.08.21. 14:12:52

Nem pontosan értem a panasz tárgyát.
A- a személyzet megoldotta a problémát, elutaztatok.
B - Az üléseket te választottad és nem a Kiwi. Ők meg pont azt adták, amit kértél.
C - Válaszukban meg is indokolták.

Irracionális döntéseid következményét próbálod rájuk hárítani.
Ha lefoglalsz egy lakást kocsmatúrára és kiderül, hogy az az arab negyed közepén van, a Booking sem fog se figyelmeztetni, se visszatéríteni. Rutintalan voltál, nem néztél utána, kész.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 14:20:00

@Szarazkoro: ha jól értem mindenkit odaültetett, nem csak magának vett oda jegyet. Ebből lett ugye a baj, és kellett költözni az egész pereputtynak. Elég lett volna egy extra helyet venni a langalétának meg esetleg még valakinek, aztán 2 egymás előtti sorban elférnek és senkinek se kell odébb ülni.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 14:21:28

@Drago Brutic1: hát aki először repül annak ez miért kéne evidens legyen? Nyilván ha a társaság oldalán foglal, nem tud ilyen kombinációt összeállítani. Én sose ültem még a vészkijáratnál, a feliratot se láttam, a többi ülésre ugye nincs kiírva.

Darth Revan 2019.08.21. 15:23:52

@Drago Brutic1:

mi volt irracionalis a dontesen? Egy tapasztalatlansagbol eredo kellemetlenseg tortent vele.
de semmilyen irracionalis dontest nem hozott

a kiwi pedig igenis szarjon sunt

Drago Brutic1 2019.08.21. 15:28:18

@Darth Revan:
nem közvetlenül a légitársaságtól vett jegyet.

Drago Brutic1 2019.08.21. 15:39:04

@onlajnok:
Az nem derül ki, hányszor utazott eddig.
A levél szerint tisztában volt vele, hogy a vészkijáratnál vette a jegyet a gyerekeknek, említi is, (hiszen őt nem állították volna fel onnan).
Egy kiskorú gyerek nyilván nem képes végrehajtani a légiutaskísérők tanácsait.
Persze lehet hivatkozni az elemi ismeretek hiányára, de úgy tűnik, ez esetben a jogszabály nem a posztolót igazolja. (talán azért, mert létezik légi személyfuvarozási szabályzat, amelyet el kell fogadni a jegyvétellel, csak senki sem olvas el. De csak tippelek)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 15:46:52

@Drago Brutic1: na ezért szopó, ha nem a társaságtól veszed, mert a közvetítő oldalon erre nem hívják fel a figyelmed és meg is tudod venni, míg a légitársaság oldalán szólnak is és meg se tudod venni gyereknek oda a jegyet, sőt magadnak se, ha gyerekkel utazol. Ez is olyan dolog, amivel addig nem szembesülsz, míg bele nem futsz. Én se gondoltam bele, legyen bármennyire is logikus, mert sose akartam még így jegyet venni, nem is sorsoltak ilyen helyre, pedig most, hogy megnéztem, elég egyértelműen le van írva a helyválasztásnál, hogy kik hova ülhetnek és hova nem.

Tudom, hogy tisztában volt vele, azzal nem volt tisztában, hogy gyerek ott nem utazhat. Drága tanulópénz volt, de legközelebb ezt tudni fogja, vagy eleve olyan helyen veszi a jegyet, ahol minden tájékoztatást megtalál.

Szarazkoro 2019.08.21. 15:54:57

Amugy en sem tudtam pedig utazom eleget, hogy kiskoruak nem ullhetnek veszkijarathoz. Sehol nem hivjak fel az ember figyelmet erre.

juhaszvik 2019.08.21. 16:04:36

nem szimpi a posztoló, ilyet ír: "elutasítottak, nem is akárhogyan: mit ugrálok, azt a helyet kaptam, amit foglaltam"
szerintem semmi udvariatlan nem volt a levélben, szóval csak szimplán hőbörög.

Egyébként meg a GVTI elmond mindent: van valami az ÁSZF-ben az adott problémáról? Ha igen, akkor azt lobogtatni a cégnek. Ha nincs, akkor a jogilag illetékes hatóságnál panaszkodni.

encir 2019.08.21. 16:14:07

Ez azért olyan, minthogy gyerek nem vehet alkoholt és cigit. Attól, hogy a gyerek bemegy és pénze is van, nem fogják kiszolgálni. A repjegyközvetítőnek sem volt joga eladni ilyen jegyet. Ők hibáztak.

Drago Brutic1 2019.08.21. 16:22:21

@onlajnok: Na igen, teljesen egyetértek veled. A tanulópénz tökéletes kifejezés, kifejezve, hogy ennek az ügynek lehet, nincs is felelőse.
Mondjuk, kíváncsi lennék , hogy a légitársaságok oldalán tényleg működik-e ilyen szűrés? Mert ezt feltételezi a posztoló és sok kommentelő, de tényleg így van-e?
Nem egyszer láttam, hogy a felszállás előtt az utaskísérő átültet embereket, például a szerint, hogy az illető beszél-e annyira angolul, hogy megértse az instrukciókat. Vagyis ez nem egy különleges eset.

Szarazkoro 2019.08.21. 16:29:33

@onlajnok: node ha nem tudta hogy korhataros...... Ez volt a hidegzuhany neki.

chili wili 2019.08.21. 17:12:49

Velünk az történt az egyik légitársaságnál, hogy gépcsere miatt a vészkijárati sorban kötöttünk ki, a 14 éves gyerekkel egyetemben. Egy szót nem szóltak, mi meg persze örültünk, de azért szóltunk nekik, hogy ez így nem oké. Csak durva, hogy nekünk kell szólnunk emiatt.

mindenlébenkanál 2019.08.21. 17:19:24

WIZZ AIR
wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/ulohelyvalasztas
"Különleges ülőhelyek különleges feltételekkel"
A WIZZ foglalási rendszere nem enged 18 éves kor alatt, vagy csecsemővel utazva a vészkijárat mellé foglalni. Mondjuk a túlsúlyost, a különleges törődést igénylőt, vagy a várandóst nem szűri :-).

Evice79 2019.08.21. 17:55:42

A légitársaságok honlapján se mindig működik. Ott is születési dátummal foglalsz mégis volt már úgy hogy átültettek

body_andras 2019.08.21. 17:57:49

@Szarazkoro: Szerintem a kommentelők 99%-a nem tudta csak nem merik bevallani. Én se tudtam, bár mindig légitársaságtól veszek jegyet (mindig... mintha annyit repkednék) szóval esélyem se volt rossz helyre foglalni. Sőt, van ahol random kérek egymás mellé 2-t, általában a rendszer megoldja - még ölben ül a lurkó.
@mindenlébenkanál: Igen jó kérdés, mit csinál a 200 kilós bálnaemberrel aki pont vészhelyzetben nem bír felállni.

mindenlébenkanál 2019.08.21. 18:24:26

@body_andras: Elvileg a sztyuvik dolga elültetni. A kínosabb mondjuk egy enyhén értelmi fogyatékos, akiről csak vészhelyzetben (aminek egy útnál határérték nulla az esélye) derül ki, hogy nem villámgyors a felfogása.

Emmett Brown 2019.08.21. 18:59:31

az a business english nem piskóta.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2019.08.21. 19:23:27

Csak azt nem értem, hogy ha egymás mellett volt a 4 ülés, akkor csak egy volt közvetlenül a vészkijárat mellett, akkor a többire miért nem ülhetett a gyerek? Az utasítást annak kell megértenie, aki közvetlenül a vészkijárat mellett ül.

Insatiable 2019.08.21. 19:28:04

Hú, mekkora probléma, te Jóisten...

Vadiúj tutkóság (törölt) 2019.08.21. 19:42:34

A kiwi.com-ra, bravofly-ra és társaikra többnyire azok tévednek, akik rosszak voltak szövegértelmezésből. Beírják a keresőbe, mit szeretnének és az első néhány találat valamelyikére kattintanak. Ezek többnyire hirdetések, épp a balfaszoknak.
Közös jellemzőjük, hogy már a repülőjegy is drágább, mintha a legitársaság saját oldalán vennéd, de még megpróbálnak neked eladni mellé minden szir-szart. Épp úgy, ahogyan a panaszosnak is tették. Az elkényeztetés, az emberi lustaság - főleg ha butasággal van átitatva - pedig nagy úr. A trükk mindig működik.
Így jártál barátom. Szerencsére beláttad, hogy a légiközlekedés biztonsága fontosabb, mint - hogy téged idézzelek - a porontyod első pozitív repülési élménye.
(Azért az vicc ám, hogy a hülyegyerek cssak akkor szereti meg a repülést, ha kibaszott nagy egóval nagy láábterű részen ül)
Még egy megjegyzés... igaza van a fekete kabátos embernek, nem kell félni a közvetítőktől. HA ügyesen használod őket, akkor sok száz dollárt megspórolhatsz. De ehhez nem googli hirdetési linkeken át vezet az út.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 20:15:13

@Peti817172M: te se repültél még, ugye? Három ülés van egymás mellett. És mindenkinek tudni kell, hogy mi van, mert mi van ha a közvetlenül mellette ülő megsérül. Meg sokra mennek vele, ha a közvetlen ott ülő ki tudja nyitni ugyan az ajtót, de utána ott ül két kisgyereke, aki összevissza visong, még véletlenül sem azt csinálja, amit kéne és akadályoz mindenkit.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.21. 20:16:40

@Drago Brutic1: én csak a wizzair oldalán néztem meg, ott speciel gyerekkel egy tök üres járatra nem tudtam volna jegyet venni az extrás helyekre, magamban viszont igen. Máris egy pont a társaságnál vásárlás mellett, már ha ilyen helyzet áll fenn.

nyúúúlacska 2019.08.21. 20:21:06

Sokat repülök, de soha nem használtam még közvetítőt. Pont azért mert gyakori utas vagyok, már elég jó áron vehetek jegyet az Austrian-KLM-Emirates-Lufthansa-Swiss/Edelweiss ötöstől és velük simán eljutok bárhova a világban. Közvetítők és fapadosok nélkül is van ám élet!

M. Péter 2019.08.21. 20:23:20

@Peti817172M: A feltételek az egész sorra vonatkoznak, nemcsak a közvetlenül vészkijárat mellett ülőkre. El tudom képzelni, hogy azért, hogyha a vészkijárat mellett ülő éppen nincs a helyén, akkor a mellete ülő is ki tudja nyitni a vészkijáratot.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.08.21. 21:06:48

Aki a posztert ekézi, elmehet a sunyiba.
Nyócvanszor utaztam már, idén sorsolt először a vészkijáratra az élet. Csakis ezért tudok erről a szabályról. Viszont esetenként akkor is elültetnek amúgy, ha rozoga vénember vagy, vagy satnya női hölgy...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.08.21. 21:08:32

@nyúúúlacska: Jó neked. Vagy nem. A beküldő nem utazik sokat. Sőt. Szóval nem tudod a drágább megoldás felé terelni az ily módon feleslegessé vált véleményeddel.

aefzuj 2019.08.21. 22:09:17

Bézik ínglís: LOL

GVTI (vagy mi a szösz) válasza: ROTFLMAO, avagy "az ki van zárva, mert fogalmam sincsen" kezdőszett. Pffff.

KaTe 2019.08.21. 22:20:05

"A személyszállítási szerződés tehát a fogyasztó és a légitársaság között jön létre, amelynek tartalmát a légitársaság általános szerződési feltételei határoznak meg. "

Nem értem ezt a közvetítő csak közvetít dolgot. Nem a közvetítőnek fizetek? De. Nem a közvetítő ASZF-t kell elfogadnom mielőtt fizetek? De. Ha valami gikszer van a jegyekkel, nem a közvetítőnél kell panaszkodnom? Dehogynem.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2019.08.21. 22:32:46

A Ryanair automata helykiosztó algoritmusa simán kiadta a vészkijárati helyet kiskorúnak (2 felnőtt és egy gyerek utazott, mindhárom hely vészkijárati sorba szólt - kettő egymás mellé, a harmadik máshová).

M. Péter 2019.08.21. 23:36:53

@chili wili: A korhatár légitársaságtól függ, pl. British Airways-nél 12 év is elég. A BA azt is írja a honlapján, hogyha valaki fizet azért, hogy a vészkijárat mellett üljön, és mégsem felel meg a feltételeknek, akkor nem fizetik vissza a pénzt. Azt nem tudom, hogy a foglaláskor mennyire ellenőrzik, hogy az utas megfelel-e a feltételeknek.

hidegsegg 2019.08.22. 00:01:23

@nyúúúlacska: Ez milyen csoportosulás, hogy így együtt adnak frequent traveller kedveskedést? Vagy miről van szó?

hidegsegg 2019.08.22. 00:03:45

A kiwi harcos milyen nyelven kommunikál? És ezt így hogy?

M. Péter 2019.08.22. 01:16:31

@Darth Revan: Az én tapasztalatom szerint az esetek kb. felében olcsóbb közvetlenül a légitársaságtól venni a jegyet, a másik felében valamelyik utazás irodánál olcsóbb ugyanaz a jegy.

M. Péter 2019.08.22. 01:32:46

@Vadiúj tutkóság: Ha valaki a kayakon, skyscanneren vagy hasonlókon keres repülőjegyet, akkor jó eséllyel valamelyik közvetítőnél köt ki, de lehet látni, hogy hol mennyibe kerül, beleértve magát a légitársaságot. A kiwi.com csak azért ajánlotta külön pénzért a nagyobb lábterű üléseket, mert a légitársaságnál megvolt ez lehetőség.

Im just here for the comments 2019.08.22. 05:02:31

Ültem már vészkijárat mellett, de engem elkerült ez az info, hogy oda nem ülhet gyerek, mondjuk vszinü mert nem érint, de így belefondolva logikus. Mosmá ezt is tudom.

Engem csak az érdekelne, hogy mi a fenét keresett a poszter a jonevü kiwi.com oldalon... Hogy tudnak emberek minden szar weboldalt megtalálni?
Ez a gyönyörű angolsággal megirt válaszlevél se kutya, már ebböl is látszik a minöség.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.22. 07:23:34

@Szarazkoro: ez egy ordas nagy baromság. A fapadosok SENKIVEL sem üzletelnek, ráadásul algoritmus osztja a jegyeket és állítja be a jegyárkategóriákat - nem tudod előre megvenni és utána átruházni másra, mert baromi nagy a költsége. Négy évig dolgoztam a Ryanair-nek, kifejezetten rossz viszonyban voltak a közvetítőoldalakkal, leginkább az On the Beach nevű borzalommal, mert az pont leszarta a légitársaság foglalási szabályait - nem kis gondot okozva a leginkább nyugdíjas korú ügyfeleinek, akik nem értették (és szerintem még most sem értik) a légitársaság saját szabályait, és hivatkoznak lélegzetvétel nélkül az OTB-re.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.22. 07:26:37

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: ez inkább téged minősít. Ugyanis minden légitársaságnál le van írva az ÁFSZ-ben, hogy hová ülhetsz milyen feltételek mellett, és hová nem. Ez az, amit a vásárlás előtt el kell fogadnod, egyébként nem mehetsz tovább. Ha pedig úgy pipálod ki, hogy el sem olvastad, akkor ekézhetlek...?

Darth Revan 2019.08.22. 09:33:11

@M. Péter:

Rovid tavu jaratokon nem talalkoztam meg olyannal, hogy barmelyik kozvetito oldal jobb aron adta volna a jegyet, mint a legitarsasag.

hosszu tavuakon viszont valoban tudnak olcsobbak lenni.

nyúúúlacska 2019.08.22. 09:57:35

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Maradjunk annyiban, hogy jó nekem. És mivel őszinte ember vagyok bevallom, mélyen lenézem a fapadosokon vergődő, fillér****ó aljanépet. Csak mert jogom van hozzá, ahogy jogom van a saját véleményemhez is meg ahhoz is, hogy bármelyik nyilvános fórumon leírjam. Akinek nem tetszik, az bek....., izé, görgethet tovább. Bocs.

Navarone 2019.08.22. 10:10:42

@nyúúúlacska: Háromszor utaztam a Lufthansával. Első alkalommal már a kifutópályán állt a gép, amikor törölték a járatot. Második alkalommal elhagyták a bőröndöm, napokig tartott visszaszerezni. Harmadik alkalommal késő éjjel törölték a járatom Frankfurtban, a Lufthansa tojt az utasok fejére, nekem kellett szállást szereznem, ők mosták a kezeiket.

Nem attól leszel VALAKI, mert hatszor annyi pénzért veszel jegyet ugyanarra a viszonylatra.

_B_ 2019.08.22. 10:23:18

@kekecke: Mutass nekem egy olyan embert aki minden webshopban, szálláson, szállítócégnél elolvasta a 184 oldalas ASZF-et. Szerintem még egy kurva zsemlét sem tudna venni a boltban mielőtt éhenhal :D
A kocsmában meg a boltban sem vehetsz 18 év alatt alkoholt, dohánybolt szintén. A fegyverboltban is elkérik az engedélyt.
Egy repülőjegyet hogy lehet eladni gyereknek vészkijárat mellé? Eleve hogy kaphat oda beszállókártyát?

ekat 2019.08.22. 10:23:39

@Vadiúj tutkóság: Te miről beszélsz? Minden világutazó oldal a Momondo, Kayak stb. oldalakat írja repjegykeresésre, és azok rendre kihozzák pl. a Kiwit, meg egyéb közvetítő oldalakat. Hogy jön ide a Google? Amúgyis saját, külön repjegykeresője van, ha jól láttam.
Én pl. most hónapok óta N.Y. jegyeket keresek adott dátumokra, és nem egyszer volt már, hogy a KIWI volt a legolcsóbb. Persze mentem a légitársaságok oldalára, de ott ugyanazok a járatok jóval drágábbak. (És nem, nem kevertem össze poggyászos-módosítható jegyeket nempoggyászos-módosíthatatlan jegyekkel.)

ekat 2019.08.22. 10:34:07

@nyúúúlacska: Természetesen jogod van azt lenézni, akit akarsz, én meg részemről azt sajnálok, akit akarok, pl. a blogokra észjátszani járó, igazából a saját önbizalomhiányukat hencegéssel / mások leszólásával kompenzálni akaró alacsony EQ-jú szerencsétleneket.

2019.08.22. 11:28:46

@Navarone:
"Nem attól leszel VALAKI, mert hatszor annyi pénzért veszel jegyet ugyanarra a viszonylatra."

Sajnos van olyan kultúrkör, ahol attól lesz valaki. A suttyó akkor is suttyó marad, ha pénz áll a házhoz...

2019.08.22. 11:33:31

@_B_:
Itt inkább az a gond, hogy közvetítőtől vette. Ha egy sarki jegyüzértől veszel egy koncertre jegyet, az sem fogja elmondani, hogy a gyereked nem mehet be a koncertre.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.22. 11:39:46

@_B_: jelentkezem. Ha a pénztárcámra megy a dolog, igenis elolvasom az ÁSZF-et.
Nem a légitársaság adta a helyjegyet gyereknek, hanem a közvetítő. A többit nem tőlem kellene megkérdezned, de ezt Te is ugyanolyan jól tudod.

hidegsegg 2019.08.22. 12:10:49

@nyúúúlacska: Tehát az általad említett "ötös" milyen rendszerben működtet közös törzsutas kedvezményrendszert? Amely jegyvásárlási kedvezményt is nyújt. Légy szíves válaszolj, segíts embertársaidon.

Szarazkoro 2019.08.22. 12:26:21

@kekecke: oszinten, ki az anyjapicsaja olvas el 25-20 oldalnyi szoveget?

Fekete Krindusz 2019.08.22. 12:43:08

@Szarazkoro: nem, nem olvasunk ÁSZF-et, ez így. Viszont ha nem olvassuk el, indokolatlan az ott leírtkat számonkérni...

2019.08.22. 13:21:09

@kekecke:
Tehát te mindig minden áru és szolgáltatás esetében elolvasod az akár 20-30 oldalas szerződési feltételeket? Én magam igyekszek mindig mindennek utánajárni, de ilyen szinten nem találom mindezt megvalósíthatónak, hacsak nem állok át 90%-ban önellátó gazdálkodásra.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.22. 14:04:04

@Zabalint: nem fogod elhinni: azzal kezdek. Tudni kell a logikáját. A legtöbbje ugyanaz: cégbejegyzés, adatvédelem, stb. A fontosabb részeket kell nézni (pl: szállítási díj, garanciális feltételek, stb). Nem több két percnél. És ha olyat látok, ami nem tetszik, egyszerűen nem kötünk üzletet.
Minden ÁSZF paragrafusokra van szedve (gy.k.: fejezetek). A legtöbbje sablonszöveg - elég átfutni.

2019.08.22. 14:34:17

@kekecke:
Tehát nem olvasod el, csak láttál már sok ilyet, és ezen sémát követve átfutod. Na, így lehet téged átbaszni valami nem várt apróbetűs résszel.

_B_ 2019.08.22. 15:01:42

@kekecke: "Nem a légitársaság adta a helyjegyet gyereknek, hanem a közvetítő"
Baszod, a hibás TV-t sem küldöd vissza a gyerekmunkásoknak, ha nem működik mikor kibontottad. A közvetítőnek adod vissza, akitől vetted.
A helyjegy esetében a közvetítő akármilyen ASZF bullshit-re mutogathat, ez akkor is hibás teljesítés.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.22. 15:59:52

@Zabalint: nem megy az olvasás-értelmezés, ugye? Leírtam, hogy tudom, mit kell keresni, és azt keresem is. Mindegy is, látom, hogy itt éled ki a frusztrációdat, de érdemben nem tudsz a történésekhez hozzászólni.
Legyen szép napod.

Szarazkoro 2019.08.22. 17:21:08

@kekecke: Csak mert a Ryanairnel dolgoztal, meg nem jelenti azt hogy vagod is hogy hogy mukodnek a GDS rendszerek a legitarsasagokkal. Lehet h a Ryan nem, de a tobbiek igen is kotnek megegyezeseket kozvetito oldalakkal.

Szarazkoro 2019.08.22. 17:21:10

@kekecke: Csak mert a Ryanairnel dolgoztal, meg nem jelenti azt hogy vagod is hogy hogy mukodnek a GDS rendszerek a legitarsasagokkal. Lehet h a Ryan nem, de a tobbiek igen is kotnek megegyezeseket kozvetito oldalakkal.

Szarazkoro 2019.08.22. 17:22:49

@Fekete Krindusz: Nem is keri szamon senki. Mert nem tudnak rola. Mert nem olvastak el.

2019.08.22. 17:54:29

@kekecke:
De épp ez az, hogy ha "tudod mit kell keresni", akkor a legegyszerűbb elrejteni valami szokatlant. Pár perc alatt nem olvasol át alaposan 25 oldalt, maradjunk ennyiben.

2019.08.22. 17:58:21

@kekecke:
Egyébként igazad van, elkövettem megint azt a hibát, hogy leálltam vitatkozni egy trollal. Pedig neked még a nevedben is benne van, hogy kötekedni jársz ide.

GhostBusters 2019.08.22. 21:48:14

@nyúúúlacska: Nekünk meg jogunk van téged, és a hozzád hasonló embereket a náci Németország hű csatlósainak fajtájából valónak gondolni.

ptspts 2019.08.22. 22:29:26

Európán belüli repülős utazásaimhoz nem szoktam kiegészítőt vásárolni, és csak kézipoggyásszal utazom, így nem ér olyan meglepetés, hogy valamelyik kiegészítőt, amiért fizettem, nem tudom igénybe venni. Továbbá van elég e-book, zene és film a telefonomon, és viszek fülhallgatót is, így elfoglalom magam a teljes utazás alatt, és nem izgat, hogy hol mennyit kell ülnöm.

Általában el szokott férni a lábam a sima helyeken, de vannak nálam magasabbak, akiknek fájdalmas a sima helyre ülniük, számukra indokolt a több helyt biztosító ülés.

FDToth 2019.08.23. 00:27:35

Haat alap h gyerekkel nem ulunk veszkijathoz. De ezt nem tudhaja mindenki.
Sztem egyszeru: ha a foglalanal meg kellett adni adatokat az utasok szuleteset illetoen, es elfogadasra kerult igy a foglalas akkor tenyleg rendszerhiba.

Viszont ez a tanacs h ne utazu kozvetitovel. Ez lomoly???

nyúúúlacska 2019.08.23. 05:20:06

@hidegsegg: te szerencsétlen, egymástól függetlenül mindegyiknél törzsutas vagyok, tényleg ennyire hülye vagy..? :DDDDD

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.23. 07:33:47

@Szarazkoro: hát persze. Biztosan így van. LOL. És ki fizeti a névátírást? A közvetítő, vagy az utas? Akinek így már sokkal többe fog kerülni? Hagyjuk már. Azt, hogy te mit hiszel nem egyenlő azzal, hogy igaz is.

hidegsegg 2019.08.23. 09:31:35

@nyúúúlacska: Hát hogyne királylány. Szerintem te kamuzol. Olyan átlátszó vagy mint a megpucolt ablak. Azért mert regisztráltál a rendszerükbe, még nem lettél törzsutas.

Szarazkoro 2019.08.23. 10:38:49

@kekecke: Mivan, mit rugozol a a nevatirason, hogy jon az ide.
Az en tapasztalatom es a te tapasztalat hianyod sosem fog egy sikra kerulni. Na viszhall.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.23. 11:08:45

@Szarazkoro: elmagyarázom: nem tudsz fapadosra utasnév megadása nélkül jegyet venni. Ha a te elméleted alapján megyünk, hogy teszem azt iksz számú jegyet lekötnek közvetítők, akkor megadhatják a TBA-t névnek (to be added), de azt később át kell írni - ez nincs ingyen. A fapadosoknak a poggyászból, a változtatásokból van extra bevételük. Ezt ki fizeti?
MINDIG drágább máshol jegyet venni, mint a légitársaságnál.
Talán most már te is megérted. Bár kétlem.

M. Péter 2019.08.23. 20:46:24

@kekecke: Nagyon nem igaz, hogy közvetítőn keresztl mindig drágább. Pl. Budapest-New York, oda szept. 4-én, vissza 11-én, az skyscanner által talált legolcsóbb jegy 120722Ft, gotogate.com-on odafelé Air Canada torontói átszállással, visszafelé Lufthansa frankfurti átszállással. Ezt az árat találd meg nekem az Air Canada-nál vagy a Lufthansánál közvetlenül. Mind a kettő a Star Alliance tagja, de egyiknél se jelennek meg a másik által üzemeltetett járatok a keresésnél, és úgy sem megy, hogy az odafelé és vísszafelé szóló jegyet külön veszed meg.

De olyan példám is van, amikor oda és vissza is ugyanaz a légitársaság visz, pl. London Heathrow-Los Angeles United Airlines-szal, odafelé UA 935 szept. 4-én, visszafelé UA 923 szept. 11-én. Ez a járat codeshare a Lufthansával, lastminute.com-on a 384 fontért van jegy a Lufthansás járatszámra, Lufthansánál ugyanaz a jegy 867 font, Unitednél 1053 dollár, ami kb. 857 font.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.24. 06:31:18

@M. Péter: nem tudom, figyelted-e amit írtam: fapados. Egyfelől nem reptet interkontinentálisan, másfelől erőteljesen profitorientált: saját profit, nem másoké. Nem osztoznak.

slin 2019.08.24. 22:11:54

@Szarazkoro: sot, a multkor meg engem is elpakoltak onnan a felszallas idejere, nem vagyok kis darab ;D

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.08.28. 17:12:23

@kekecke: "ez inkább téged minősít. Ugyanis minden légitársaságnál le van írva az ÁFSZ-ben, hogy hová ülhetsz milyen feltételek mellett, és hová nem. Ez az, amit a vásárlás előtt el kell fogadnod, egyébként nem mehetsz tovább. Ha pedig úgy pipálod ki, hogy el sem olvastad, akkor ekézhetlek...?"
Bár számtalanszor utaztam már repülővel, soha a büdös életben nem vásároltam repülőjegyet. Általában az utazás előtt egy héttel tudom meg, milyen légitársaság milyen gépével fogok utazni. Persze utána lehetne kutatni, de azért még nem tettem meg, hogy a légitársaság ÁSZF-jét olvasgassam. Amikor megtudom, mivel utazom, általában szomorkodom kicsit, hogy ha van választásom, inkább fizetek 20.000 Ft-tal többet, de wizz-el ryan-nel ne utazzak. De nincs. Sokszor még az irodáknak sincs, mivel más nem is szállít adott úticélra.
Szóval igen, végülis minősít, annak ellenére, hogy igenis el szoktam olvasni, ahol rendelkezésre áll, ahol meg pipáltatják, ikszeltetik, bizony kikérem, megnyitom, lementem, stb.
Viszont ha már ilyen akkurátusak vagyunk mindketten, kérdeznék tőled, mert biztos szoktál idegen városokban megfordulni országon belül is.
A falu/község/város határát átlépve azonnal letöltődik az összes hatályos önkormányzati rendelet, ami aktuálisan a tartózkodásod kapcsán felmerülhet? :)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.08.28. 17:16:10

@nyúúúlacska: "Maradjunk annyiban, hogy jó nekem. És mivel őszinte ember vagyok bevallom, mélyen lenézem a fapadosokon vergődő, fillér****ó aljanépet. Csak mert jogom van hozzá, ahogy jogom van a saját véleményemhez is meg ahhoz is, hogy bármelyik nyilvános fórumon leírjam. Akinek nem tetszik, az bek....., izé, görgethet tovább. Bocs."

Tőlem nem kell bocsánatot kérned, annak ellenére, hogy engem akaratlanul is lenézel. (Nem én választom az utazásaimhoz használt társaságot.) Méghozzá azért nem kell, mert senki sem vitatta a jogaidat, csupán arra próbáltam rámutatni, hogy felesleges volt a hozzászólás. Senki sem mondta, hogy nem írhatsz felesleges dolgokat.
Ugyanakkor legközelebb próbálhatsz kicsit hasznosabb lenni. Most pedig megyek és bekapom a görgőt...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.29. 07:42:41

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: respect a kommentért, ritka az ilyen intelligens hozzászólás.
Picit sarkítasz, bár értem a motivációdat. :) Hazai területen nyilván mindig egy csöppet lazább az ember. Egyébként meg: ha pénzről, időről, bármilyen veszteségről van szó, akkor igen, utánanézek annak, hogy milyen hátrányok érhetnek ismeretlen területeken. Legyen az akár egy rendezvény miatti esetleges útlezárás, stb. Manapság a techforradalom korában ez tényleg csak pár percet vesz igénybe, a mobilnet nem olyan drága. ;)
süti beállítások módosítása