Tékozló Homár

Na vajon mit rejt a robotporszívó összerugdosott doboza? UPDATE

2019.10.04. 10:00 | Homár Rezső | 58 komment

via GIPHY

Zolinak gyors segítségre volt szüksége, miután a szervizelésre visszaküldött robotporszívó doboza olyan állapotban érkezett vissza, ami azt feltételezte, hogy a robot sincs túl jól. Vagy reméljük igen, de akkor mi történt a dobozzal? Gyorsan írtunk a szakértőinknek is, hogy legközelebb mindenki tudja, mit tegyen ilyenkor. Unboxing videó! Update 02.04: megoldódott a probléma, újra szív a porszívó! Részletek a poszt végén.

Érdekes dolog történt velünk, nem tudom az Alza.hu-val kapcsolatban van-e tapasztalat, de említésre méltó a bánásmódjuk. Vásároltunk egy Concept robotporszívót (130eFt-ért), ami 3 hét után tönkrement, beadtuk hát, majd 3 hét után vissza is kaptuk. A doboza, amiben visszavittük, makulátlan volt (hiszen új volt). Tessék megnézni hogy kaptuk vissza. 

Szándékosan nem bontottam ki, ők ragaszkodnak hozzá, hogy bontsam ki, mert nem fognak segíteni, amíg csak a csomagolása van összerugdosva. Kíváncsiak rá nagyon hogy mi van a dobozban. Én is. 

Szakértőink szerint a legfontosabb a bizonyíték készítése. Bontsuk ki, de ha gyanús, videózzunk!

Kedves Olvasó! 

Ha a vevő gazdasági társaság, akkor ebben az esetben nem érvényesek a fogyasztói szerződésekre vonatkozó rendelkezések, így pl. nincsen indoklás nélküli elállási jog vagy a jogszabályban meghatározott kötelező egy éves jótállási kötelezettsége az eladónak. Ettől függetlenül az eladó vállalhat az adott termékre ilyenkor is jótállási kötelezettséget, illetve a jogszabály alapján kellékszavatossági felelősség is terheli a hibás teljesítésért. A porszívó hibáját ezen kötelezettségei alapján javította ki a vállalkozás.

Ki kell emelni, hogy a termék csomagolásának sértetlensége a jótállási vagy kellékszavatossági igény érvényesítését semmilyen módon nem befolyásolja. A vevő a csomagolás hiányában is tudja ezeket érvényesíteni az eladóval szemben. A vevőnek az adásvételi szerződés megkötésének tényét kell tudnia vita esetében igazolni, amelyet a vételárról kapott számlával vagy más bizonylattal tud megtenni. Az ügy így valóban nem tartozik a fogyasztóvédelem területére, a Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékességi körébe.

Véleményünk szerint a fő kérdés az esettel kapcsolatban az, hogy a termék hibájának kijavítása a vállalkozás részéről megtörtént-e, illetve érte-e károsodás a készüléket. Ha a kijavítás megtörtént és nincs a terméknek hibája, akkor a céget ezzel kapcsolatban további kötelezettség nem terheli, a csomagolást ért károsodásért pedig a kártérítési kötelezettsége merülhet fel a szerződésszegésre vonatkozó szabályok szerint. A kár megtérítésére a vállalkozás ennek megfelelően már ajánlatot is tett.

Ha pedig a kijavítás nem történt meg, akkor a vevőt továbbra is megilletik a törvényben meghatározott szavatossági igények. A hibát az eladó költségén mással kijavíttathatja vagy megfelelő árleszállítást kérhet, illetve a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén indoklással ellátott nyilatkozatával a szerződéstől elállhat.

Mindezek alapján elsőként tehát javasolható a készülék ellenőrzése, hogy a jelzett hiba kijavítása megtörtént-e, ez történhet akár egy „unboxing” videofelvétel készítésével egyidejűleg az esetleges későbbi bizonyíthatóság érdekében.

A kicsomagolás során tapasztaltak alapján lehet döntést hozni arról, hogy a vállalkozással szemben van-e további követelés, amelyet vita esetén csak bírósági peres eljárás megindításával lehet érvényesíteni, a gazdasági társaság vevő a békéltető testület eljárását nem kezdeményezheti. 

Felhasznált jogszabályok: 

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

Végül Zoli megírta, hogy az Alza.hu-tól megérkezett az új és jó porszívó. 

Visszacsatolásképpen írok mi történt azóta velünk és a porszívónkkal: 

- Ott hagytuk abba, hogy kicsomagoltuk a sérült dobozt, bekapcsoltuk, és ugyanúgy rossz volt a porszívó.
- Írtunk ezután az Alza-nak hogy a porszívó még mindig rossz
- Végre az alza.hu kiküldött saját költségén egy GLS futárt, és elszállították a terméket (kb december végén)
- majdnem egy hónapig nem volt semmi fejlemény, rákérdeztem, és kb 1 hete visszaválaszoltak hogy a futár hozná a porszívót
- Átvettük, és gyanúsan szép új doboz volt, belül pedig egy vadonatúj porszívó. Indoklást, semmi egyebet nem kaptunk, de hát végülis ez is elég.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2019.10.04. 10:03:31

3 hét? Akkor vagy iszonyat minőségi termék ez is, vagy ráállt a gyerek...

KaTe 2019.10.04. 10:07:15

Átvettétek a futártól? Át. Akkor meg mit szenvedtek? Oké, lefényképeztétek, most már ideje, hogy kibontsátok.

"ez történhet akár egy „unboxing” videofelvétel készítésével egyidejűleg az esetleges későbbi bizonyíthatóság érdekében."
- Igen, miután már visszacsomagolta a törött terméket. Ilyet én is tudok csinálni bármiről.

Leadfoot 2019.10.04. 10:15:15

Összerugdosva? Ez honnan látszik? Amúgy egész biztos, hogy szarrá ment a termék attól, hogy a doboz sarka összegyűrődött.

havrilla 2019.10.04. 10:15:35

@KaTe:
Igazad van. Én sem vettem volna át , főleg , mert látszik, hogy valami utólagos "javítás". Én is kaptam vissza már garanciálisan javított terméket, amit nem ilyen gányoltan hoztak helyre. Ez egyértelműen szállítási sérülés, melyet a szállító cég javított ki a maga módján.
Nem egészen tiszta, hogy hová vitték vissza és hogy kapták vissza? Személyesn adták le és személyesen vették át valami üzletben? Futárcég? Nem mindegy.

Lalikám 2019.10.04. 10:35:57

Addig olvastam, hogy alza.hu. Ennyi elég volt a postból.

juhaszvik 2019.10.04. 10:40:07

Miért kezdi így a szöveget a GVTI, hogy "Ha a vevő gazdasági társaság, akkor..."?
Honnan derül ki a posztból, hogy nem szimpla vásárló a posztoló? Kétszer is átolvastam, de nem találom nyomát, maximum annyi, hogy többesszámban fogalmazott.
Gyanús, hogy Rezső és a GVTI-s valaki jobban képben van, mint ami átjön a poszton.

Remélem a videót update feltöltik :)

Terézágyú 2019.10.04. 10:56:29

@juhaszvik1:
"Gyanús, hogy Rezső és a GVTI-s valaki jobban képben van, mint ami átjön a poszton."

Nem kunszt többet tudni, mert a pószter gyakorlatilag semmit nem mond el, ahogy @havrilla: is írta.

juhaszvik 2019.10.04. 11:06:17

@Terézágyú: az jutott eszembe, hogy lehet ez egy belső (indexes?) ügy, de csak úgy tudták kikérni a gvti véleményét, ha abból poszt is készül... :)

borso 2019.10.04. 11:22:02

@Lalikám: Nem csodálom. :-) szerintem az emag leánykája. :-)

Snagal 2019.10.04. 11:43:41

semmit nem ér itt a videozás, hacsak nincs arról is felvétel, hogy így vette át a futártól.
Mivel nem alzá-s biztonsági szalaggal van leragasztva (ha van egyáltalán nekik ilyen) innentől tök mindegy mit videózol.
Összecseszheted te is a cuccot aztán az obi-ba vett random ragasztószalaggal visszaragasztod és levideózod és próbálsz hitelesen meglepődni ...

Terézágyú 2019.10.04. 11:45:51

És ha most mégis kibonCSák, és kiderül, hogy a benne lévő porrszívó tökéletesen működik, akkor lesz updtae, hogy elnézést kérnek az alzától? :)))

Kelpo 2019.10.04. 12:16:31

Az alza.hu azon kevés magyar webáruházak egyike akiknél minden tekintetben csak pozitív hozállást tapasztaltam a dolgokhoz, gyorsak pontosak, kérdés nélkül mindent visszavettek, kedvesek stb. Szóval poszter a balfasz, bontsa ki videózza le, és minden rendben lesz.

juhaszvik 2019.10.04. 12:23:26

Kicsit elrugaszkodva a témától, ha én egy politikus lennék, akit azzal bíznának meg, hogy rántsam helyre a magyar fogyasztóvédelmet, a fogyasztóvédelmi problémák kezelését, akkor tuti azzal kezdeném, hogy körbejárnám az ilyen szürke zónákat is, mint ami a futártól való átvétel. Ha a vevő érdeke, hogy úgy vegye át az árut, hogy annak nincs baja, de a futár úgy akar megszabadulni a csomagtól, mintha időzített bomba lenne benne, ez így nem járja. Ha jogilag tiszta a helyzet, akkor büntetni azt, aki nem megfelelően jár el, ha pedig nem, akkor egyértelműsíteni a jogszabályokat.

A másik, amit csinálnék, azok a nagybani pro bono (vagy államilag támogatott) jogi szolgáltatások. Fogyasztóvédelmi az ügye? Ezt és ezt töltse ki, ezt és ezt mellékelje, a többit intézzük. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor az emberek bátrabban vágnának bele a békéltetős és peres ügyekbe, akkor pedig a cégek sem élnének vissza a (jogi) erejükkel és az emberek bátortalanságával olyan gyakran.

Terézágyú 2019.10.04. 12:28:05

@juhaszvik1:

... és akkor észrevetted, hogy bilibe lóg a kezed...

Majmász Gedeon 2019.10.04. 12:55:43

Rezső! Nem lehetne ezeket az ócska animált gif-eket hanyagolni?

Tueno 2019.10.04. 13:19:20

"KaTe 2019.09.24. 12:20:27
@Tueno: Szerintem meg a futár jelenlétében való nyitogatásnak nincs sok értelme. Csak kapkodsz, felületes vagy, aztán aláírod, hogy sértetlenül, hiánytalanul átvetted."
Két-két-két, döntsd már el, mi a jó. ;) Vagy minden cikkben más? :D

káposzta 2019.10.04. 14:34:27

Csak odáig olvastam el, hogy "Én is.", baszki akkor végigolvastam.

Laredo 2019.10.04. 14:49:43

És akkor most a poszter megalapította a ,,Márpedignemboncsukki" véd-és dacszövetséget? Mégis mi az istenre vár? Hogy a robotporszívó esetleg magától előmászik a dobozából? Csináljon már egy felvételt a kibontásról! Vagy ne csináljon,hanem gyönyörködjön a concept art-ban.

juhaszvik 2019.10.04. 15:00:06

@Laredo: semmi bizonyíték nincs rá, de én a következőket gyanítom, hogy történt: Homár Rezsőhöz vagy egy haverjához közelálló cég takarító robotjáról van szó, és megkérték a Rezsőt, hogy kérdezzen rá a GVTI-nél, hogy most kibontsák-e a dobozt, vagy mi legyen. Csináltak belőle egy posztot is, hogy most muszájból, vagy hogy okuljon a nép, nem tudom. Azóta valószínűleg már ki is bontották, csak arról nem írnak.

KaTe 2019.10.04. 15:33:53

@Tueno: Nem értelek. Itt kapásból látszik, hogy sérült a csomagolás. Jegyzőkönyv, átveszed. Ha valóban sérült a termék, akkor ott a bizonyíték, ha nem, akkor meg örülsz neki. Persze mondhatod azt is, hogy nem veszed át, ellenőrizze az eladó és csomagolja be újra.

KaTe 2019.10.04. 15:37:32

@Kelpo: "Az alza.hu azon kevés magyar webáruházak"
- Én eddig azt hittem, hogy az alza egy cseh cég.

FDToth 2019.10.04. 18:10:51

ha tobb szamlazasi profilodmvan, es veleteknul cegeskent veszed online es cegre kapod a szamlat, akkor mi van? Ennek fejeben olyan termeket veszel, aminek emmi koze a ceghez (pl gyerekfenykepezo). Akkro sincs elallas? Nem akkro lesz ceges vasarlas ha lekonyvelted?
Nem nagyon ertem miert ne lehetne, vagy mirt nem engedi a jogszabaly ceges szamlakra vasarolt termeken,e az elallast.

Pöff 2019.10.04. 18:54:22

robot porszívó...a világ legnagyobb baromsága ever
2600mAh
A telefonom 3000mAh és alig bír ki 1 napot, el lehet képzelni azt a porzsaporszívó hatékonyságot, szívó erejét.
130eft-ért tudod mennyiért gyártják le? 5-8e Ft, ebből az aksi 2-3eFt.
Hogy tudom irigyelni azokat az embereket, akik ilyenekre tudnak pénzt szórni...

KaTe 2019.10.04. 19:03:19

@FDToth: Akkor így jártál. Hivatalosan nincs elállási jogod. A gyerekfényképezőt pedig nem muszáj (és nem is javasolt) könyvelésbe raknod.

"Az új Ptk. szerint fogyasztónak csak az minősül, aki szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy."

sóhegy049 2019.10.04. 19:39:58

@Pöff: Megelőztél...
Éppen azt néztem, hogy mekkora powerbank van benne, kiloharmincért. :-) 2,6 Ah, 20V-os akkuval, egy flexnél 10 perc? Na, ez akkor menjen 40 percet... Gondolom, hogy van benne mindjárt egy 14,4V-os szimpla pakk. Gigászi... Egy ilyen szarba legalább 36V 5 Ah-s akku kelne el. A szívóteljesítmény is érdekes lehet, egy komolyabb porszívó 1,8kW-nál indul.
ON:
Mivel a gép kerek, így a négyszögletes doboz sarkában elég nehezen tud sérülni. ;-)
SZVSZ...

Sir Gombóc 2019.10.04. 20:27:56

@Pöff: több éve van ilyen porszívóm, meg fogsz lepődni, de jól teljesít. Persze nem helyettesíti a hagyományos takarítást, de ritkábban kell nekiállni, ami nagy segítség.

Praedikator 2019.10.05. 05:39:27

Sőt! Amint látom koszos is a doboz, így írnék az ÁNTSZ-nek is, hogy fertőző-mérgező...! :D :D Sérült a csomagolás, át lett véve....Kész, ennyi. LEgközelebb nem kell átvenni így vagy ha a dobozka a fontos, akkor írni kell a cégnek és rendelni egy vadiúj dobozt. :D Félig ertem az elgondolást, de átvétel után gyakorlatilag a vevő is csinálhatta ezt, hogy lejárató posztot írjon, sőt eleve fontos információk is hiányoznak a cikkből.

csiri bá 2019.10.05. 09:58:39

"A szívóteljesítmény is érdekes lehet, egy komolyabb porszívó 1,8kW-nál indul."
? 1,8 kW szívóteljesítmény? az a betonelemet is felemelné...
Egy 2kW elektromos teljesítményű motoros porszívó szívóteljesítménye, kb 3-400 watt...
2017 óta meg már csak max 900W-os elektromos teljesítményű hozható forgalomba...

Permetező 2019.10.05. 10:54:39

@Sir Gombóc: azt a kis testmozgást is megspórolni 130ért... Annyiból inkább vennék egy halom csipszet.

plokmi 2019.10.05. 10:58:53

@Terézágyú: Azért mert évtizedek óta, a megválasztott vezetőink le..arják a napi problémáinkat, lehet ez jogos igény a részünkről.
Talán a következő generációnak már nem ilyen lesz a gondolkodásmódja.

Karolac 2019.10.05. 11:02:46

@Pöff: Na, látom neked sem telik rá, ergo, csak marhaság lehet :) speciel nekem megkönnyíti az életet. Programozva, vagy Wifi-ről indítva sztenderd takarítást és felmosást (!) elvégzi minden nap mire hazaérek. Munka után meg elmegy töltődni, így mindig tettre készen várakozik. S, nem tagadhatom, azért van egy óriási hibája - polcokat, szekrény tetejét nem takarítja.

Sir Gombóc 2019.10.05. 14:26:06

@Permetező: lehet helyette más testmozgást is végezni, akár másik helyen is.. ;-)

Permetező 2019.10.05. 16:02:08

@Sir Gombóc: ez igaz, a b*szásra nem is gondoltam, my bad :D

Narancsos kommunizmus 2019.10.05. 18:30:52

És mi volt a Concept, amikor erre esett a választás? :) Roborock S50 ugyanennyi és magasan veri a többit.

fda 2019.10.05. 19:33:04

@sóhegy049: "A szívóteljesítmény is érdekes lehet, egy komolyabb porszívó 1,8kW-nál indul"

Sokat tudhatsz a porszívókról.... a fent említett FOGYASZTÁSÚ gépek már nem is kaphatók, a szívóteljesítmény pedig max párszáz watt volt ezeknél az elavult (épp ezért betiltott), energiazabáló gépeknél.

Az én robotporszívóm max fogyasztása 23W és fogalmam sincs, ebből milyen "szívóteljesítmény" jön ki, de korrekt rendet csinál. Magától, amíg nem vagyok otthon.

peter3374 2019.10.06. 10:53:39

@sóhegy049: nem tudom mit szivsz, de leallhatnal vele... 1.8kw-os porszivo? Talan valami asztalos faforgacs elszivoban letezik....
Egy jo mostani porszivo 650w es a jarolaprol alig birod felvenni a szivofejet, olyan ereje van.... a rengeteget fogyaszto raketa porszivok amik alig szivtak mar 40 eve nem leteznek.....

Taxomükke (UK) 2019.10.06. 16:21:06

@fda: Rendet is csinal? Az szuper. El is mosogat?

PartyMikee 2019.10.06. 17:30:59

@Pöff: te hülye vagy ember. Nagyon jó dolog, azért mert neked nincs rá pénzed, kurvara nem kéne okoskodni. Arra való, hogy naponta végigmenjen a kijelölt helyeken és a por meg kosz nagyját összeszedje. Nem helyettesíti a heti egyszeri nagyobb takarítást, de ad egy plusz komfortérzetet, hogy addig se ülsz a porba és nem vesz el az idődből. Milyen 5-8 ezer forint te szerencsétlen. Láttál már ilyet közelről?

Im just here for the comments 2019.10.07. 03:56:32

Nem értem, minek ír a szakértő gazdasági társaságról, mikor ezt sehol nem írja a posztoló.
Na mindegy, am sikerült már kibontani vagy még mindig ott figyel a doboz egy sarokban bontatlanul, és várják, h elömásszon belőle a porszívó?
Úgy izgulok.

Club Sandwich 2019.10.07. 23:06:39

Na most akkor kinyitotta man a poszter a dobozt? Mi volt benne, kismacska kalapban? Hun van a zunbokszing videjo?

R!ck4 2019.10.08. 05:21:59

@juhaszvik1: Azt érted ugye, hogy a homár maga is fogyasztóvédelmi profilú cég? A törvény csak magánszemélyekre vonatkozik, tehát céges sztoriknak itt nincs helye. Ennyire egyszerű. A posztból nem derül ki, de sosem lehet elégszer leírni....

mtibor72 2019.10.08. 09:16:00

@peter3374: Sajnos ezek a modern porszívők a szívóerőre vannak kihegyezve. Ettől a paramétertől a leendő vásárló beájul és rohan a kasszához. Ezzel párhuzamosan a légszállításuk a nullával egyenlő, pedig az ugyanúgy fontos. Hogy mindkettő legyen ahhoz bizony teljesítmény kell. Ezért tévút a kis teljesítmény, ez egyszerű fizika.

mtibor72 2019.10.08. 09:19:57

@Pöff: A robotfűnyíró is hasonlóan "okos" dolog. A menőségen túl egy vicc kategória.

2019.10.09. 09:03:12

@Taxomükke (UK):

Te miért nem mondod el atutit komondoros? Mert eddig még értelmes kommented nem volt a fosblogon. Miért nem mondod el micsoda fantasztikus dolog a multikulti Londonban, és milyen soros országot képzelsz el nekünk itthon? Gondod vannak a fogalmazással?

body_andras 2019.10.09. 10:07:52

Egy másik fogyasztónál elszakadt a cérna, nem bírta tovább: bement az Alza telephelyre megverni a kicsi zöld alzamanót, a dulakodás közben a raktáron álló, kiszállításra előkészített csomagok sarka megsérülhetett, nagy valószínűséggel a zöld manó fejének odaverése által.

body_andras 2019.10.09. 10:15:49

@mtibor72: @csiri bá: @peter3374: Ha jól tudom az EU elkezdte betiltani egy bizonyos Watt érték fölött a porszívókat mert "hangosak". Tehát annak lehet otthon jó porszívója akinek a régi érából maradt még és nem tette tönkre.
Ezek után nem csodálom ha a konzervatív vidéki (pl erdélyi) háziasszonyok örök hűséget fogadnak a porolónak, melyről makacsul állítják hogy hatékonyabb a porszívónál, pedig nem, sőt az ablakuk előtt kavarják vele a szálló port. Egy kis magyarázat: több vidéki városban is megfigyelhető hogy még a nagyobb panelházak körül is 2-2.5 m magas acél állványok sorakoznak, melyekre feldobják a szőnyeget és ütik furkósbottal mint a kurvaélet. Szerintem csak a feszültséget vezetik le - és hát lássuk be, sokkal jobb ha napi 20 percig ezzel sportolnak minthogy a gyereket pofozzák vagy a férjet terrorizálják.
Jó szívó- és elvezető teljesítményű porszívókkal, évente 2-3 gőzporszívós nagytakarítással ez a női küzdősport simán eltűnne a régmúlt krónikáiban; de ha most 500W-os ócska gépeket tolnak az arcunkba, mert "muszáj", akkor ennek sose lesz vége.

//VV\ 2019.10.09. 16:03:56

Kezdjünk értelmesebb dolgokról vitatkozni:

A cikk elején linkelt Gif, amin a Terminátor kinyírja magát, miközben a hüvelykujját mutatja megvan? Látjátok?

Kérdés: Milyen anyagból van a lánc, hogy az nem olvad el???

Régóta foglalkoztat ez...

Club Sandwich 2019.10.09. 17:58:31

@//VV\: A Lancot bealdozzak, ilyen egyszeru az egesz. Ami kint van a lotyibol, az meg nem eleg meleg, ezert kibirja a Terminator embertelen (hihi) sulyat is. Utana meg egyutt olvad vele. A vilag meg megmenekul, es feltalaljak a robotporszivot, ami egy osszerugdosott dobozban varja az unbokszingot. Mi is varjuk.
süti beállítások módosítása