Tékozló Homár

Az ő feleségeik is sírnak fürdéskor? 

2019.10.20. 19:27 | Homár Hilda | 246 komment

screenshot_2019-10-11_at_14_21_28.png

Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy a fenti fürdőszobán semmi sírnivaló nincs. Nem túl nagy, az igaz, de ezt leszámítva teljesen pöpec darab. Hogy miért kell mégis sírni rajta, pontosabban benne, azt az alábbi levél részletesen kifejti, fotókkal és egy - még a fotóknál is lehangolóbb - videóval turbózva. És tudjátok mi a legelkeserítőbb? Hogy tulajdonképpen semmi extrém durva nincs benne. A képeken és a videókon látható megoldások egyszerűen egy a hazai építőiparban jelenleg fellelhető Átlag Béla mekkmester hétköznapi, hol szakmaiatlan, hol csak igénytelen gányolásai, amivel aztán a Kovácsok, a Nagyok meg a Tóthok megtanulnak együttélni, mert mi mást tehetnek. Ritka hosszú levél jön 2 felvonásban.

Lakásfelújítás?? Szopni fogsz!

Sziasztok,

Utólag is elnézést kérek a "kifejező" címért, de azt gondolom, hogy fontos őszintén beszéljünk arról, hogy mi zajlik ma Magyarországon fürdőszoba és wc-felújítás címén, mit jelent a minőség, az ember évekig kuporgatott pénze mivé szublimál, amikor _szakemberekre_ bízza kis lakásának renoválását, mert ez a téma sokakat érint CSOK-kal és lakáskasszával dúsított életünkben.

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van-e kedvetek egy totálisan reményvesztett olvasótok (én) példáján keresztül bemutatni az olvasóitoknak, hogy mi vár azokra ma Magyarországon, akik hozzám hasonlóan rendbetennék lakásuk egy szegletét?

Néhány példa a felmerülő gondokból:
- Van szerződés a kivitelező és köztem. A munka megkezdése előtti nap este fél tízkor kapom meg, amin a korábban megbeszélt ár hirtelen átváltott nettóba (vagyis ugrott 27%-ot rögtön fölfelé)
- Munka megkezdésének reggelén: a "főnök" hozza egy emberét, s rögtön nekiáll egyeztetni vele, hogy minek fogjon neki --> közben elkezdjük a papírmunkát, de aláírás előtt kérdőre vonom a meglepő árváltozásról --> eközben elkezdi vésni a falat a másik ember. Ordítva rohanok ki, hogy a megígért függöny/fólia/akármi elmaradt és a lakás máris úszik a kőporban! Leállítom a véső embert, elkezd feltenni egy fóliát. Vissza a papírmunkához: a főnök közli, hogy ha nem tetszik az ár, ők akár el is mehetnek. (eközben a fél fürdő már lebontva a vésővel, ugye).
- 12 napos határidővel vállalták a munkát. Augusztus 27-én kezdtek kedden, ma Szeptember 26. Még nincsenek kész. Napi 2-3 órát dolgoznak itt a helyszínen és minden nap mennek máshova rombolni. Ma is 9 után érkeztek, 12:39-kor léptek ki az ajtón távozáskor, és egy mondatban képes volt azt mondani a kivitelező ember, hogy kész vannak és hogy még egy hétig ide járnak, hogy kész legyen, mikor számon kérem őket, hogy folytassák, mert egy halom dolog hátravan.

- Szakmai érdekességek: ahogy a képeken is látjátok, se esztétikailag, se technikailag nem korrekt, amit alkotnak: a zuhanyzó aljzata nem lejt a lefolyó irányába, a csempe vágások, fugázás undorító és hiányos, az élvédők igénytelenül felrakva utólag és nem a csempék síkjában, hol csemperagasztóval, hol szilóval rögzített csempék, 3D-s tervektől való eltérés (kezükbe adtuk színesben kinyomtatva és előzetesen is elküldtük nekik digitálisan is), fordítva működő villanykapcsoló, balra lejtő mosdókagyló, prémium zuhanykabin szétesős érzetű összeszerelése, csempe élek rossz helyre kimérve.
- Szerelvényekre nem vigyáznak, lefolyót szét is törték egy ráeső csempével, zuhanykabin króm élvédőjével támaszt csempét az ember, stb.
- Kérdés nélkül használják a dolgainkat a munkáik során.
- Az előszoba falát teljesen összehányták építési kosszal (természetesen nem lemosható módon).
- Folyamatos ígérgetések, hazudozások, utólagos "ja de hát ezt nektek kell beszerezni" reakciók.
- stbstbstb.

Slusszpoén: mikor kritikával éltünk a feleségemmel és jeleztük, hogy dokumentálom a helyzetet, akkor rákérdezett, hogy ki áll emögött. Nem értettem a kérdést, de firtattam, hogy valami politikai szereplőre gondol, vagy mi? Mint kiderült igen, de hamar elvarrtam ezirányú gondolatait mondván, hogy minden épeszű ember szóvá tenné a jelenlegi helyzetet.

Talán a cikketek nyomán vagy akár konkrét segítségetekkel átlendülhetek a "minden csak szar!" állapotból a "hogyan oldjam meg?" fázisba, talán olvasóitok, vagy jogászaitok segítségével megtudhatom, hogy milyen jogi, fizikai és anyagi eszközeim lehetnek a helyzet megoldására, amikor a munkadíj majdnem egésze már a kivitelező zsebében van.

Nem cirkuszt akarok, csak túllenni az egészen, de már ott tartok, hogy a nyilvánosság erejét is hasznosabbnak látom, mint tétlenül nézni, ahogy a munkaóráim és a pénzem fogy, ahogy az idegeim és a lakásunk megy tönkre párhuzamosan, miközben immár ötödik hete vadidegenek matatnak napi 2-3 órát a lakásban felújítás címén, hétvégéket is beleértve.

Kíváncsi lennék, hogy vajon milyen lelkiismerettel mennek haza embereink zsebükben a pénzünkkel, fürdenek minden este, miközben mi hetek óta a szomszédos áruházba járunk üríteni és fitness terembe zuhanyozni, és most, hogy 2 napja már végre kipróbálhattuk a lékes zuhanyzót, a feleségem sírva fakad fürdés közben az igénytelen állapotok láttán. Az ő feleségeik is sírnak fürdéskor? 

Üdv,

János

Update okt.19.

Összeszedem, hogy mi is történt azóta, és egy-két életképet is mellékelek, hogy mentek a dolgok.

A lenti sorok olvasásakor fontosnak gondolom, hogy tudja az olvasó, nem egy folyton panaszkodó, megkeseredett lélek írta ki bús magányában a nyűt, hanem olyasvalaki, aki a szépet látva, a jót megélve és a sikert méltatva is tollat ragad olykor-olykor. Nem vagyok rest fórumokban, áruházakban megírni azt sem, ha valamiről jó a véleményem.

AZ UN. 3. ÜTEM

Az egész fürdő-wc felújítás augusztus 27-én kezdődött. Szeptember 16-án reggel a kivitelező főnök egy számlát lobogtatva jelent meg, amelyen az utolsó (3.) ütem, vagyis a szerelvényezés és véglegesítés összege szerepelt, amit ki kell fizetnem. Nos, mivel még a 2. ütem sem volt kész (burkolás), ezért jeleztem, hogy akkor kívánom azt kifizetni, amikor a 2. ütem szakszerűen lezárult. Erre csak annyit reagált, hogy mivel tegnap mikor ő itt járt, már kiszedte a dobozából a mosdót és 1-2 apróságot összeillesztett rajta, ezért a szerelvényezés is megkezdődött(!), tehát köteles vagyok fizetni a 3-ik ütemet is, csak azért nem szólt már akkor, mert hétvégén az utalások úgy sem mennek át. Átnéztem a szerződést, amiben az alábbi sor szerepel:

A vállalkozói szerződésből fennmaradó 20% összeget a vállalkozásnak a megrendelő a burkolások befejezése napján a szerelvényezés megkezdésekor meg kell kifizetni!

Köhömm. Most akkor a szerelvényezés megkezdésekor, vagy a burkolás befejezésekor? Mert ugye még nem fejezték be, de már "szerelvényezés" címén nekiállt kibontani a csomagokat. Ehhh!

Mivel nyilvánvalóan nem akartam kifizetni a burkolás befejeztéig, közölte, hogy 14h-ig ad haladékot, ha addig nem kapja meg a pénzt, elcsomagolnak és elmennek.

Elmentek.

Feleségem sír, én a sírás határán, fürdő és WC használhatatlan állapotban. Ekkor felhívtam a boltos embert, aki eredetileg ajánlotta őket és hallhatóan ő is meglepődött a sztorin, amit gyakorlatilag a nyakába öntöttem mindent és akkor jelezte, hogy beszél velük is. Beszélt. Lényegében annyit sikerült a közreműködésével kiboltolni, hogy a nagságrendileg kifizetetlen 200e Ft-os összegből 100-at még ki kellene fizetnem mindenképp, hogy folytassák a munkát és a végén 50-et, ha befejezték. A 100 az embernek azért kell, mert nem bízik(?!) abban, hogy kifizetem az összeget. Erre mondtam a boltosnak és később a főnöknek is, hogy eddig én mindent(!) időben és maradéktalanul megtettem a szerződés szerint, de ők már összerongálták a falaim, az új fürdőszoba kellékeit, nincs kész a 2. ütem és stb-stb, úgyhogy akinek okkal lehetnek kételyei a másikban, az én vagyok.

A gond csupán, hogy másik kivitelezőt ugyebár nem találok 1-2 napon belül, márpedig mi se fürdeni, se alapvető higiéniás dolgainkat nem tudtuk elintézni az adott állapotok között, tehát még így is ez volt a legkecsegtetőbb forgatókönyv abban a pillanatban, de egy feltétellel toldottam meg a dolgot: belemegyek, de aláír egy papírt, amin felsoroljuk a hiányosságokat és minőségi kifogásainkat, hogy akkor tekinthető befejezettnek a munka, ha minden javítva, és szakmai normáknak megfelelően befejezve. Az aláírt lapon további 4 napot adtunk meg határidőnek (aminek nem tudom, hogy van-e bármilyen gyakorlati haszna/előnye, de a kérdésekről egy picit később). Aláírta. 

Nos, rögtön aláíráskor már a segédmunkás sráccal együtt jött és folytatták. Ugyanazt. Alig 1-2 órát dolgoztak egy-egy nap, még több mindent összeszilikonoztak, a csavarok helyett is a szilikon volt a menő (ajánlom a fotókat, pl. a WC lámpájánál, vagy a fürdőszobai szekrény oldalán), mégjobban összefurkálták a falat.  Egyik nap hívom az embert, mert délben még sehol senki. Nem érem el. Feleségem is felhívja, nem veszi fel. Este 17h tájban felhív, hogy ne haragudjak, de volt egy sürgős kivitelezői-karbantartói meló egy bérházban és hogy azt szerződés miatt meg kellett gyorsan csinálják. Mondom, dehát nekünk is szerződésünk van, amelyben foglalt 12 napos határidő már hetekkel ezelőtt lejárt, sőt a kiegészítésünk is (amit ugye külön aláírattam velük a hibák felsorolásával) végéhez közeleg. Válasz: "Jó de az fontosabb." Erre csak annyit tudtam mondani, hogy így nem sok értelme van szerződést írjanak, ha már határidőn kívül sem tudják lassan teljesíteni, nem hogy időre.

AZ ELFUSERÁLT SZEKRÉNYES SAROK

Szeptember 30, majdnem pontosan 5 hete "folyik" a munka. Elhűlve láttam, hogy a szekrényt jó 15 cm-rel a saroktól beljebb fúrták fel, gyakorlatilag meggátolva a mosógépet is a kinyitástól, de legalább volt a sarokban így egy 15 cm-es teljesen kihasználhatatlan levegőrés a fal és a szekrény között. Kiderült, hogy a feleségemet a távollétemben odahívták, hogy nem tudják így feltenni oda a szekrényt, mert akkor eltakarja a szekrény oldala a konnektort és be sem lehet dugni oda semmit. A feleségem lobogtatta a kinyomtatott terveket nekik, hogy de annak sarokban a helye, de a kivitelező nem adta meg magát arra hivatkozva, hogy a terv az csak egy vázlat, és meggyőzte a feleségem arról, hogy a szekrénynek ott beljebb kell lennie.

Őszinte leszek: először borzasztó mérges voltam a feleségemre is, hogy végül ráhagyta mintegy "felhatalmazva" a kivitelezőt egy alaposan átgondolt tervtől való eltérésre, de röviddel a mérgem után rádöbbentem, hogy nem várható el tőle sem (és tőlem sem), hogy a saját munkánk végzése közben egy egész másik problémakörön agyalva egy másodperc alatt olyan döntést legyünk képesek a szakmánkon kívül hozni, ami alaposan átgondolt és minden következményt figyelembe vesz.  A konnektort kellett volna kintebb hozni, de ha már megtörtént, hogy a burkolás is rosszul került fel az aljzatnak szánt lyukkal, akkor inkább takarja el azt a szekrény.  A szekrényt persze úgy kell felfúrni a falra, tehát ott frankó lyukacskák keletkeztek a pőre falon, de akkor sem lehet így hagyni. Ott hagytam hát őket, hogy a korrigálják a hibát, vagyis a sarokba kerüljön végre az a szerencsétlen szekrény. Nem lett volna szabad.

MIÉRT ÜLTEM VISSZA DOLGOZNI?! Hát nem látom, hogy szakmai analfabéták??????

Miközben párommal ülünk a gépeink előtt mindenki a maga munkájával elfoglalva (még bőven munkaidő), a feleségem felfigyel a viszonylag hosszan tartó matatásmentes csendre. Kérdezte, hogy "Te, ezek elmentek már?". Mondom, hogy nyitva a bejárati ajtó, csak nem lépnek le így szó nélkül. ...De! Felhívom, hogy WTF?! Azt mondja, hogy csak elugrottak dugóért a törölközőszárítós radiátorhoz, mert azt nem adtak hozzá. Mondom oké, de nem kéne legalább becsukni azt a zsanérokon fityegő haladás-gátló szerkezetet maguk mögött, hogy a szomszédaink esetleg ne járjanak ki-be a lakásunkba? Majd egyből vettem is az irányt a fürdő felé, hogy amíg vonalban van, felmérjem, hogy mit műveltek.

NA, ITT DURRANTAM EL A PICSÁBA'!  A fürdőszobai szekrényt közelebb tolták a falhoz pár centivel, így "szerencsére már csak" 6-7cm maradt kihasználatlan a szekrény és a fal között, és a mosógép ajtaja is már-már kinyitható. Nem tudom, hogy ehhez kellettek-e újabb fúrások a falon, de rögtön ott a vonalban megkérdeztem, hogy mi a jó fészkes fenét jelent neki a sarok szó és hogy a terveken látható eredményt mi a tökömért képtelen elérni? Erre a "nem fér el ott a fúró, nem tudom közelebb fúrni" kifogás zúgott bele a már robbanásig feszült fejembe a fülemen át.

De az, hogy ott ülünk kb. 10 méterre a lakás másik oldalán, az hogy a fütty-fenébe akadályozta meg abban, hogy megkérdezze tőlem, a megrendelőtől, attól, aki eddig nem győzött neki fizetni, mint a katonatiszt, hogy mit szeretnék. Nem, ő vélhetően fúrt egyet picit arréb, csak hogy egészen biztosan ne legyen makulátlan a csempe ha majd végül csak berakom a sarokba helyette is.

THIS IS THE END

Egyszerűen nem tudtam mit mondani erre, inkább gyorsan csekkoltam a fürdőszobában a további napi eredményeket. Itt az az irgalmatlan vékony cérna is elszakadt bennem: HOGY A FRÁSZBA KERÜLT FEL A TÖRÖLKÖZŐSZÁRÍTÓ A PLAFONRA?!!! Ez mi a ********* ******* ***************** hogy ******* ****!!!  Jó, nem a plafonon volt, de egészen fent, amiről szó nem volt.

Mire ő: "Ott van, ahol a terveken is."
Erre én: "De hát ez nincs is rajta a grafikus terven, ez egy szóbeli megállapodásunk volt még a szerződés előtt."
Erre ő: "A fűtésszerelő külföldre ment dolgozni, nem tudja a csöveket leszedni és ott fért csak el a falon fent."
Erre én: "De ember! Ott ültem kint a nappaliban alig pár méterre, hogy nyüves életbe nem sikerült erről sem megkérdezned??? Ha ott sincs hely, akkor a folyosóra szereled fel anélkül hogy megkérdeznél???" 

Még volt 1-2 olyan mondat, ami gyakorlatilag totálisan fölöslegesen nyújtották tovább 1-2 másodperccel az interakciónkat. Mármint nem a telefonosat, hanem úgy általában véve. Merthogy most vagy bekamuzták, hogy dugóért szeleltek el, s hagyták tárva-nyitva a lakás bejárati ajataját, vagy elegük lett 5 héttel a "munka" megkezdése után, de azóta sem láttam őket. 

HOGY MI TÖRTÉNT AZÓTA?

 • Felhívtam a boltos embert többször is (aki egyébként alapvetően mindig segítőkész volt), hogy nézze már meg, hogy kiket ajánlott, azt ígérte, hogy a napokban megnézi.
 • Október 15-én volt itt egy másik szakember. Összeírtunk mindent pontról pontra, ami szakmai gondunk (laikusként hehe, de rohadjak meg, ha ezeket egy szakembernek nem kéne tudnia) a végeredménnyel. Végigmérte a végeredményt, gyakorlatilag végigsorolta a saját észrevételeinket is. Mindenesetre hajlandó lesz egy minőségi és szaklmai kifogásokat tételesen felsoroló anyagot átnyújtani nekünk, ha arra igényt tartunk.
 • És akik eddig bírták velem a borzalmakat: a szakember konklúziója az, hogy a bútorok, szerelvények menthetők, de a teljes burkolatot, zuhanykabin-aljzatot újra kell csinálni, ha rendeset akarunk. Vagyis minden falra rakott csempénk, a fuga és ragasztó ára kidobott pénz, idő, és könnycseppbe került. Se az éleket, se a léceket, se az aljzat egyenletességét és lejtését nem lehet korrigálni falon hagyott burkolattal. Végeredményében a 12 napra vállalt, de végül 5 hét alatt befejezett(?), a 755e Ft-ra megállapodott, de 960e Ft-ért megkezdett (27% áfa) munka 1 vezető és 3 segédmunkás közreműködésével eddig tudott eljutni. Megannyi munkaórám és ennek megfelelő bérem, 4-5 szál hajam (a többi már korábban kihullott), a rengeteg műszaki vackom extrában látta mindennek kárát, ez utóbbi ugye a nem kevés kiszabadult kőpornak hála, ami pillanatok alatt belepte a nappalit, de arra már-már alig emlékszem.

Az olvasóban ugyanakkor joggal és okkal felmerülhet a kérdés (vagy akár többször is felmerülhetett a fentieket olvasva), hogy ekkor és ekkor miért nem mondtam nekik, hogy "Állj!"?

DILEMMÁK

Hadd zárjam kesergésem a dilemmáinkkal, amik a kivitelezés alatt folyamatosan őröltek minket, s amelyek léte talán választ adhat a fenti kérdésre (vagy nem):

 • Ha bármikor szólok, hogy takarodjanak, nem leszek-e hirtelen én az oka, hogy nem tudták a szerződésben foglaltakat teljesíteni?
 • Apropó, szerződés dátuma: mire megyek vele? Ha nem fejezik be az ígért/aláírt dátumra, akkor...? Akkor elzavarom őket, visszakérem a pénzem? Hova járok addig fürdeni? Mik a gyakorlati/praktikai előnyei, ha van dátum a szerződésben és mik a jogi lehetőségeim általa?
 • Ha valaki ajánlotta őket, akkor nem lehet-e, hogy csak én ítélem meg rosszul a dolgot és jól fog a végére elsülni, nem lehet, hogy csak nem értek hozzá? (én nagyon alárendeltem magam annak a ténynek, hogy ajánlással jutottak el hozzám, nem csak úgy ismeretlenül)
 • Amikor az elején megkezdték a bontást és közben kiderült, hogy áfával még terhelik az összeget, már ott el kellett volna zavarnom? (persze, utólag könnyű)
 • Milyen szakaszban és hova kellene fordulnom, hogy minimalizáljam a káromat?
 • Egyáltalán mi a károm? A kiesett munkaidőm? A mindent befedő kőpor (ld. nyikorgó billentyűzet, erősítő, tv rácsain beszivárgás, képernyőkre rakódás, stb)? Az 5 hét lakhatatlan állapot (nem lehúzható WC, nincs fürdési lehetőség)? A nem tervek szerint felszerelt dolgok? A nem lefolyó víz az aljzat rossz irányú lejtése miatt? A megfúrt csempék? A folyosón összemaszatolt fal? A mindenre rákent szilikon (igen, mindenre, a bejárati ajtó kilincsére is)? A 2db vadi új 3e Ft-os Vileda felmosófej kérés nélküli használása csemperagasztós szutyok felmosására? Az eltört szemétlapát? A teljesen összedzsuvázott fellépő? Ki és mit fizet ki nekem ebből?
 • Van arra mód, hogy a káraimat úgy enyhítsem, hogy ne csak tetézzem a bajt a további kieső munkaidőmmel, amit az esetleges pereskedéssel járó procedúra fog igényelni tőlem?
 • Van arra mód, hogy a kivitelező nevét hitelrontás rágalma nélkül hozzam nyilvánosságra? A cikkem részben épp azt a célt igyekszik szolgálni, hogy megelőzze, hogy más is találkozzon ezekkel, vagy hozzájuk hasonló barbárokkal. Sem emberileg, sem szakmailag nem tartom méltókat arra, hogy jóhiszemű emberek beengedjék őket a lakásaikba. Akkor sem, ha ők fizetnek.
 • Ha egy másik szakember tételesen minősíti az elvégzett munkát aláírva, azzal előrébb vagyunk? Mit tudok egy olyannal kezdeni?
 • Van erre biztosítás? Lehet, hogy én is biztosítva vagyok ilyen esetekre? Ostoba kérdésnek tűnhet, de nem az általam beszélt nyelven írták meg ezeket a sok-sok oldalas anyagokat és a biztosítóknak nem lesz érdeke megkeresni nekem, hogy miket kéne fedezzen pl. a lakás és ingósági biztosításom.

Nem kicsit sír a lelkem egy olyan dolog miatt, ami tényleg nem rólam szól, nem a pénzemről, nem az időmről: ez a kivitelezői munka a nem szép részével együtt is (ld. bontással járó kosz és zaj) egy gyönyörű és kreatív munka. Egy olyan szakma, ami szépségét önmaga definiálja. Megrendelői oldalról nézve pedig maga a megújulás, a jól megdolgozott hétköznapok egyfajta gyümölcse, ami a fáradtságon túl nettó örömben és távolba mutató tervek formájában manifesztálódik.

Jelen esetben maga a pokol. Nagyon-nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hozzá tud így vagy úgy tenni a dilemmáimhoz, tényleg egy tétova balféknek érzem magam, de talán a nyilvánosság ugyanúgy a hasznomra tud lenni, ahogyan az esetem megírása is a niylvánosság hasznára lehet.

J

Megkérdeztük tanácsadóinktól, milyen eszközök vannak/lehetnek a kezünkben lakásfelújítás és építkezés esetén.

Kedves János!

Megértjük felháborodásodat, nagyon kellemetlen, amikor megbízunk egy szakembert szakmunka elvégzésével, de szinte csak a problémákkal találkozunk. Felújítási kérdésekben sajnos nincs tökéletes válasz, mert manapság elég nehéz megfelelő szakembert találni, és ha találunk is kicsi az esély, hogy egyik napról a másikra el is vállalja a munkát.

Az ügyedben az alábbiakat tanácsoljuk:

Fontos tudni, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint az elvégzett, felvállalt munkáért a vállalkozó kellékszavatossággal tartozik. Hibás teljesítésről, nem megfelelően elvégzett munkáról beszélhetünk, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. A kellékszavatosságra hivatkozva kérheted a hibák javítását, amennyiben a vállalkozó ezt megfelelő határidőben nem vállalja, akkor dönthetsz úgy, hogy más szakemberrel kijavíttatod a munkát, és a számlával igazolt költséged megtérítését kéred a vállalkozástól.

A fent leírt jogszabályi rendelkezésekre hívd fel a vállalkozás figyelmét és írásban is jelezd azokat a hibákat, amelyeket a szakmai érdekességek résznél taglaltál. Tűzz ki egy végső határidőt, amelyet hajlandó vagy kivárni a munkájára.  Az írásbeli, részletes minőségi kifogás mindig az első lépés. Ha a vállalkozó nem tud vagy nem hajlandó javítani, akkor nem kell rá várnod, a leveledben jelezd felé, hogy ebben az esetben mással végezteted el a munkát, az ő költségére.

Ha a vállalkozó nem reagál vagy végső esetben a mással elvégeztetett munka költségét nem hajlandó megfizetni, akkor Békéltető Testületi vagy közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetsz. 

 

Néhány általános tanács felújítási munkák kapcsán:

- Tájékozódjunk, érdeklődjünk a vállalkozás munkáiról.  Győződjünk meg arról, hogy a vállalkozás valóban létezik. Ha van rá lehetőségünk több vállalkozótól kérjünk árajánlatot.

- Kerüljük azokat a szakembereket, akikről nem tudhatunk meg többet csak a nevüket és telefonszámukat.

- Fogyasztói jogviszony csak akkor jön létre, ha bejelentett vállalkozóval kötünk megállapodást.

-  Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő szakembert az első lépés, hogy kössünk szerződést a vállalkozóval. A szerződésben kerül részletezésre a munka pontos meghatározása, díja, teljesítési határidő, esetleges kötbér kikötése. Természetesen szóban is meg lehet állapodni, azonban írásbeli szerződés nélkül egy esetleges jogvita esetén nehezebb bizonyítani, hogy a felek miben állapodtak meg. Sajnos a szerződés megléte sem zárja ki azt, hogy a vállalkozó hibásan teljesítsen, de ilyenkor több esélyünk van arra, hogy sikeresen reklamáljunk.

- A szerződés tartalma a felek közös akaratán múlik, így ha már az elején, a szerződéskötés pillanataiban nem tudunk megegyezni, például a díjazásban, akkor ne kössünk szerződést.

- Figyeljünk arra, hogy megkapjuk a kifizetésünk után a számlát. A számla megléte is sokat segíthet, mert igazolni tudjuk, hogy van köztünk jogviszony, részünkről megtörtént a kifizetés, és a vállalkozóra vonatkozó adatokat is leolvashatjuk róla, azonban a legjobb, ha van szerződésünk is.

 - Ha probléma merül fel az elvégzett vagy el nem végzett munkával, akkor azt haladéktalanul jelezzük a vállalkozó felé, ügyeljünk arra, hogy ennek írásbeli nyoma is legyen. Tehát akár e-mailben is jelezhetjük minőségi kifogásunkat. 

Felhasznált jogszabály: 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

UPDATE okt.22.

Kedves emberek, örömmel jelentem, hogy van remény, van még rendes, lelkiismeretes burkoló! Jöjjön Péter levele, akit a szakma képviselőjeként mélységesen elszomorított és felháborított, amit a posztban olvasott és látott.

Kedves János!

Szégyen és gyalázat amit a képeken látok. Így igazi burkoló nem dolgozik. Nekem burkolónak azért van ennyi munkám, mert az elégedett ügyfelek keltik a jóhíremet. Minden értelmes ember így csinálja. Ha majd kipukkad a lufi és nem lesz annyi építkezés az ilyenfajta emberek éhen fognak halni. Sajnos addig még sok ilyen trágya munkát fognak maguk után hagyni.

Amit a megrendelő kér az szent! Amíg nem hülyeséget kér (pl plafonra csempe) addig nekem ha műszakilag nem aggályos akkor meg kell csinálnom. Esztétikailag nem szólhatok bele, nem bírálhatok felül senkit! Ő fizet, ő fogja nézni.

Sajnos a képek alapján a hibák nem javíthatok, csak bontással-Szerintem.

Szeretnék elnézést kérni a sok normális tisztességes burkoló nevében!

Üdv:

Szabados Péter
burkoló

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Im just here for the comments 2019.10.20. 23:14:31

Hát én legfeljebb annyit tudok hozzátenni, hogy sajnálom és együttérzek. Nem lehet ránézésre megállapítani, hogy valaki jó szaki-e, leghamarabb az első hibánál ütközik ki, ott meg jogosak a dilemmák.

KaTe 2019.10.20. 23:45:28

Fogadjunk, hogy te még mindig abban bízol, hogy ezek majd egyszer csak úgy előkerülnek, lebontják a burkolatot, a zuhanykabint meg a többit, hirtelen megtanulnak tisztességes munkát végezni és újraépítenek mindent az elejétől fogva! Hitelrontás?! Kapásból úgy kellett volna indítani, hogy XY cég követte el ezt a szörnyűséget.

Tikakukac 2019.10.21. 01:43:11

Húgomnak most idézgettem az írásból, már a bevezető olvasása után megmondtam, hogy ó igen, ez az a sztori, amit valaki megírt helyettem.

Nos, annyi volt a diffi, hogy nálunk csempesor is felkerült úgy, hogy a csempék alja és teteje között a fugázás 2mm-el nyitott és 1,5cm-en zárt. Per csempe, egészen plafonig. Nem a csempét vágta ferdén ha már falazni nem tudott rendesen vagy nem több vakolatot rakott fel, hanem kitolta fugával.

De a csúcs: emberünknek a teljesen fürdőszobába való mindenséget előre lehozattam. Az utolsó tipliig. Mindent. A zuhany ajtajának a beméretezése sem sikerült, ami nem akkora gond, viszont ami igen, hogy a párhuzamost sem sikerült tartani. 3,5cm lett volna az állítási lehetőség, de nem jött össze. Ytongból :D Amivel nekem elsőre sikerült 2m-en összesen 3mm-t elcsúsznom, mikor kipróbáltam a falazás művészetét. Node. Nem csak a két fal között, de magukon a falakon sem hozta össze a kedves úr a dolgokat. Végeredmény: megismerkedtem a vízsugaras vágós bácsival és az alumínium csodás tulajdonságaival, hogy engedelmeskedik az, ha kellően sok csavarral húzzuk be a tokot a falhoz és arra kerül a díszléc. 1mm-en múlt a dolog, de felkerült. Nem szép, de az ő javaslata az volt, hogy vágjuk bele a falba az ajtó egyik felét :D Kicsempézett kifugázott falba. Ajtót. Belevágni. Mert ő nem ismeri a mérőszalagot. Áhá.

És napestig tudnám sorolni én is még, szegény posztert sajnálom, nem kicsit. Pontosan tudom milyen ez. Anyáméknak ez a mutatvány a 25 évig fürdőre rakott pénzüket vitte el. Ott basztam el, hogy előre foglalt repjegyem volt és sok-sok éve nem látott barátaim. Én hülye elmentem pont a csempézés elkezdése után. Utána minden el lett barmolva. Addig meg tartotta magát a mester, vagy ha nem, szóltam, hogy figyu, látom a fali korongot, vágjál már kisebb kört, na. Ugyanannyi idő, mint a nagyobb. Hazaértem, anyám fizetett neki, azóta nincs pénz, nincs semmi. És ő egy minőségi szakember, aki 1 évre előre fixen le van kötve. Igaz, 3 hónappal csúsztunk, mert hát ő még nem végzett a régi melójával. Ja, bocsi, az én anyámat.

Sok szerencsét mindenkinek mindenhez. Egy másik országban.

CsakLajosAz 2019.10.21. 04:07:45

Háát... Hogy nálunk pénzt nem látott volna... Basszus..

De nyugtass meg... A csempe alatt minden rendben... Pl... Az a 3x1.5 MT kábel a dugaljaknál nem a ragasztóba van ágyazva.. ugye?

Van a videóban kukacoskodás is.. mondjuk a zuhanykabin koszos.. le kell takarítani. Ha zsíros, denaturált szesz.. ha sziló maradvány, akkor arra van oldószer hódoséknál, ötleteséknél..

A sarokban a fuga az jól látom, hogy nem is flexi fuga?

Az a padozat a fürdő falánál a retyóban az mi miatt született? Minek? Meg a fürdőben is... 5-8cm kilógás. Minek?

A lámpa nem gond, akorát kell venni, ami a régit eltakarja... De ez hogy van? Mindent hoz a mester?!?!? Lámpát is? Nem választottatok kapcsolókat, csapkat, lámpát, budit? Hozta a szagember?!?

Én hozatnék egy papíros embert, hivatalos szakvélemény, és per... Idő, stb...

havrilla 2019.10.21. 04:52:43

Nem kell hagyni, lehet perelni. Sőt kell.
Én mindig úgy fizettem a szakembereket, hogy kezdéskor max az odahozott anyagot. Leginkább a munka elvégzésekor, de a befejezett szakaszoknál, ha rendben volt. Pl. Falazás- vakolás-festés mehetett közbenső fizetéssel.
Egyedül az ácsokkal volt probléma. 3 nap után látszott, hogy nem lesz jó a munkájuk. Pl. a hozzáépítésnél messzirő nézve látszott, hogy a gerendák dölésszöge nem egyezik a meglévő tetővel, a szalufát rövidebbre vágták a kelleténél. Meghatároztam a "lelógás", az eresz nagyságát és sikerült úgy levágni a szalufát, hogy csúnyán rövidebb lett és megpróbálták ezt a szabványra fogni. Na, egy fillér nélkül elzavartam őket, mert láttam, hogy csak az általam vásárolt faanyag megy tropára ilyen munkával. Persze megsértődtek és még hetek múlva is visszajártak kérni a 3 nap munkabérét, de el lettek zavarva. Persze fényképeket készítettem az elrontottakról.
Ahogy látom a panaszosnak végzett munkánál, a második napon látható volt a "trehányság" , hogy gond lesz. Miért nem zavarta el őket? Igaz, hogy nehezebb lett volna, de legalább megmarad a pénze.
pl. hogy rossz helyen van a konnektor, az már a villanyszerelésnél is látható volt, akkor miért eresztette rá a burkolókat? A csempézést le lehet meozni fugázás előtt, az első néhány centi fugánál már látható , hogy nem minőségi anyag. A csempe mintha nem elősosztályú lenne. Szóval az állandó ellenőrzés menetközben nagyon fontos. És nem lehet kompromisszumot kötni egy szint alatt, főleg a pénzünk mentése érdekében. Az nagyon rossz ötlet, hogy "akkor még később lesz kész". És az jobb, hogy a pénz megy veszendőbe?
Tényleg kevés a jó szakember. Ez köszönhető, hogy a rendszerváltás után "szégyen " lett a szakmunka tanulás. Mindenki logisztikus, bankár, szociológus akart lenni, mert a hülye "humán+ értelmiségi réteg a saját fontosságukat tolták előtérbe. Hamisan.

havrilla 2019.10.21. 05:09:33

A villanyszerelés nagyon gányolásnak tűnik. Az a hosszabbítós megoldás is elég életveszélyes.
Ajtó majd a csampézés után lesz betéve?
A munkát nem engedtem volna elkezdeni, csak akkor, ha látom, hogy a fóliázást, takarást, munkaterület elszigetelését elvégezték.

Tényleg trehány munka. Én az második/harmadik napon elzavartam volna őket. Sőt, ha nekem egy megállapodás után bejelentették volna a 27 %-os drágulást, akkor is azonnal befejeztem volna velük. Pláne, ha már megvolt a szerződés. Ez a rész egy kicsit zavaros, mert a munkás elkezd dolgozni, de az adminisztráció még tart.

megamedve 2019.10.21. 05:57:57

Isten mentsen az ilyen sírós feleségű emberektől.

Nem mondom van gond ezzel a munkával, de 2 hàzépítés, és jópár lakásfelújítás után kijelentem, a posztoló is varàzsvilàgban él.

Digitális látványterv egy szaros fürdőszobához?

Megmutatjuk a szakinak, aztán hátradőlök, majd pikk-pakk 12 nap után minden tiszta, pormentes, varàzslatosan kész, álomszerűen megvalósult a terv!
Minden ment a szerződés szerint, ahogy kell.

Na hagyjuk.

PartyMikee 2019.10.21. 06:48:19

@megamedve: miért is van baj azzal, ha az ember csináltat egy tervet és azt szeretné viszontlátni? Ez lenne a normàlis. Az a probléma, hogy kevés a szakmunkás és azok közül is a jobbak kimennek külföldre. A maradék meg azt hiszi ő a kiràly. Tisztelet a kevés kivételnek. Én is most keresek Szegeden egy lakásfelújításra céget. Direkt nem embert írtam, mert nem én szeretnék idegeskedni a szervezéssel, hanem azt szeretnem kapni, hogy odaadom a kulcsot és a beigért határidő elteltét követően már csak a kész lakást akarom látni. Utópisztikus elképzelés? Aligha, maximum itt a balkánon. Találni kényszertörlés alatti cégtől kezdve, 4 milliós éves árbevetélesen át mindent csak normálist nem.

Pöff 2019.10.21. 06:54:15

Hallod ez még egész jó
Most viccen kívül, ennél 1000x szarabb munkákat is láttam már, ráadásul állítólag évek óta a szakmában dolgozó ajánlott emberektől.
Panelben, szűk helyen semmi jót ne várj.

Pöff 2019.10.21. 07:00:23

mi felújításkor a csempe és járólapok -ról rajzot (paint-ben nem röhög) adtunk a mesternek
centi pontosra ki volt mérve.
szép színesen kinyomtattuk úgy adtuk oda melyiknek hova kell kerülni
hány darab, hol kell vágni darabolni.
Végül fél centit tévedett a rajz több méter után.
Így lett egész jó,
De voltak itt is olyan mestör emberek nálunk is hogy kapát nem adnék a kezébe.

Visceroid 2019.10.21. 07:13:45

Ez van, pörög az ingatlanpiac, a magyar "munkaerő" meg nem bírja. Olyanok leszünk, mint Románia, hogy minden "felújítás" elkezdődik, de sosem fejeződik be. Tehát szétszedni szétszedik, de össze nem rakják. Így kell lerombolni egy országot.

megamedve 2019.10.21. 07:21:45

@PartyMikee:
Persze van ilyen, hogy megálmodom, leülök a számítógép elé, hetekig nézegetem a sírós asszonykámmal az 5 nm-es fürdő tervemet, alakítgatom, aztán kinyomtatom, esetleg ha van rá módom 3D-ben is, majd kiszínezem, bekereteztetem, nézegetem, hogy azannya, de tuti lesz!
Aztán keresek egy szakit? Aztán majd a főnök? szaki? (a magasan kvalifikált beosztott szakijaival) elintézi az anyagbeszerzéstől a végső takarításig mindent, mindez lepapírozva, szerződve, részteljesítve, fizetgetve, majd végfizetve, a végén átvétel, kezünkben lézeres távolságmérő, derékszög, linea, vízszintmérő, és ha a budi teteje 2mm-el lejjebb van mint kellene, akkor majd a szaki saját költségén bont, javít, átalakít, mindent, amíg tökéletes nem lesz, és mindezt persze, igen, hiszen az én pénzem, fizettem érte!
Na nem, ha azt akarom, hogy minden így legyen, akkor egy profi kivitelező céget keresek meg, ahol van műszaki ellenőrzés, stb.stb. Ja, hogy egy 5nm-es dologgal egy ilyen nem áll szóba? Vagy ha nagyon erőlteted, akkor majd ad rá egy 8 millás ajánlatot, te meg felháborodsz itt a homáron, hogy ezt akkor mégis hogy?
A sok nagytudásúnak elmondom:
elképzelem (na jó, ha nagyon nem tudom összerakni a fejemben, akkor 3D tervezgetek is), aztán megnézem, hogy az elképzelthez képest mi a realitás beszerezhető alapanyag, anyagi keret, stb terén. Képes vagyok kiszámolni, hogy mennyi csempe kell (területszámítás, kis ráhagyással, 3. osztályos szint), megveszem a főbb anyagokat, úgymint csempe, járólap, kabin, budi, mosdó, lámpák, kapcsoló, stb.
Aztán itt jön egy kőműves, egy burkoló, egy vízszerelő, egy villanyszerelő.
Ezeket érdemesebb már jó előre összeszedni, ha lehet olyan referencia alapján, amit meg lehet nézni, és kezdődhet a munka. A bontást simán megoldom magam, a többi összeszervezése lehet nehézkes (merthogy elég kis munka), lehet nem lesz meg 12 nap alatt, de odafigyelek, ha látom, hogy szarul áll neki a csempézésnek, inkább elzavarom, ha nem oda kerül a kapcsoló, dugalj, stb, ahova akarom, akkor még időben beavatkozok, stb.
Az építőipar nem egy taxi, beülök, bemondom a címet, aztán hátradőlök, és várom a megérkezést, és kész. Ez egy összetett dolog, nincs olyan, hogy olcsón, gyorsan, szakszerűen. Ebből a 3 dologból max kettő valósul meg egyszerre.
Vagy felvállalod magad a fővállalkozó szerepét, és minden olyan lesz, amit akarsz.

CCnick 2019.10.21. 08:00:44

Az de szép lesz amikor az épített 2évigmégmenőfamintáspadlólapzuhanyzó miatt szépen nedvesedik az alsószomszéd fürdője mert nyilván nem csináltak fullos vízzáró szigetelést alá mert az drága és macerás.

CCnick 2019.10.21. 08:04:13

Nem a posztoló zsebében turkálva de tényleg érdekelne ezért mennyit fizettek.

Girhes macska 2019.10.21. 08:04:32

Igen rég újítottunk fel lakást, de nálunk is előfordult, hogy a szaki jobban akarta tudni, mit szeretnénk, mint mi. Piti dolog, de nekünk fontos volt, hogy ne legyenek a szobákban mennyezeti világításhoz való kiállások. Ránk akarta erőltetni, mert "az így szokás". Hiába magyaráztam, hogy ott lesz a galéria, hiába ő készítette a tervezett helyi világításhoz a villanyszerelési munkát, csak nem értette meg. Végül hangsúlyoztam, hogy én vagyok a megrendelő és ha szokás, ha nem, szíveskedjék a kiállást megszüntetni. Húzta a száját, de nem érdekelt. Ott álltam a létra alatt, míg végzett.

Girhes macska 2019.10.21. 08:05:55

@CCnick: benne van a posztban. 960eFt-ot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.21. 08:23:16

Az első trehányság észlelésekor kellett volna elküldeni őket a búsba. Mert abban ne reménykedj - ahogy fentebb már más is írta -, hogy egyszer csak megtanulnak tisztességesen dolgozni.

Amineknevetadokelveszik 2019.10.21. 08:25:34

Igen az 27% belengetesenel el kellett volna kuldeni oket. Te az arajanlat alapjan is dontottel. Ha mar ott semmibe veszik az erkolcsot (es egyebkent a tv-t is), akkor kesobb se szamithat az ember semmi jora.

gmarc 2019.10.21. 08:27:39

Építkezésen nálunk is attól durrant el az agyam, amikor még a tervezéskor-megbeszéléskor a kivitelező visszakérdez, hogy "hát hogy fog az kinézni?" - Törődj a magad dolgával, te kretén, az én lakásom lesz, ha így kérem, akkor úgy csináld! Eszem megáll... Amúgy a csempék felrakása nekik se ment, vannak kifogásaim, de egyszer kértem valami javítást, és rosszabb lett mint volt, úgyhogy megtanultam együtt élni ezekkel a kis hibákkal. Amúgy meg eddig nem volt nagy építkezős gyakorlatom, de rájöttem, hogy akkor van valami rendesen megcsinálva, ha én magam csinálom meg, és ha ronda, vagy csálé, azért kizárólag magamat okolhatom, úgyhogy azóta amit lehet, magam csinálok. Mondjuk járólapozni még nem tudok, így arra hívtam embert, de az meg nem jön, mert annyira elfoglalt...

CsakLajosAz 2019.10.21. 08:42:25

@megamedve: bizony. Gyorsan nincs jó.

De teszem hozzá, az önszopatás is látszik rendesen. A franc venne olyan csempét, ami hullámos. Azt vágni, fugázni sem lehet egyszerűen, vagy szépen...

Meg ezt a zuhanykabin dolgot sem értem. Mire jó? Zuhanyzás közben hozzáér a seggem. Mindig vízköves. Penészes. Koszos. Beragadnak a görgők. Törik.

Tényleg magyarázza már el nekem valaki, miben jobb, mint egy csempéből/mozaikból épített zuhanyzó, akár üvegtégla fallal... Biztos én hibám. De nem értem...

Meg azt sem, hogy szidja, hogy randa a szerelődoboz, a vízórák előt. Mé nem vett szebbet. Van mágneses, nem is drága. A felhasznált csempe az ajtó, ha ügyes a mester, egész csempét vesz, nem is látszik...

Itt a fő gond valóban, hogy pénzem van, végre én vagyok a kuncsaft, nyaljanak körbe.. hát... Másik oldalról: itt egy balek, nem szól semmiért, nincs ötlete semmire, le lehet húzni. Hidd el, a vállalkozó így, hogy nem fizeted ki, de nem kell visszamenni, bőven jól jár...

Nálunk én burkoltam. 42nm konyha/előtér. 20nm fürdő, zuhany mozaikból, plusz kád, külön budi, mosókonyha, és 92nm garázs. 1 évig tartott szabadidőben, meló mellett. Persze nem laktunk még itt. De hibátlan, sehol csúszott fuga, ferde lap, vagy rossz lejtés. Igaz, volt, hogy 2 hibás kocka miatt 5nm üvegmozaikot bontottam vissza, mert nem akartam évtizedekig nézni a hibákat... Sehol hiba. Sehol gixer... És nem burkoló vagyok.. nem kőműves.. csak egy villanymérnök, kevés szabadidővel.

Burkolni mindenki tud. Csak igényesség, kitartás kérdése, hogy milyen szépen...

CsakLajosAz 2019.10.21. 08:42:26

@megamedve: bizony. Gyorsan nincs jó.

De teszem hozzá, az önszopatás is látszik rendesen. A franc venne olyan csempét, ami hullámos. Azt vágni, fugázni sem lehet egyszerűen, vagy szépen...

Meg ezt a zuhanykabin dolgot sem értem. Mire jó? Zuhanyzás közben hozzáér a seggem. Mindig vízköves. Penészes. Koszos. Beragadnak a görgők. Törik.

Tényleg magyarázza már el nekem valaki, miben jobb, mint egy csempéből/mozaikból épített zuhanyzó, akár üvegtégla fallal... Biztos én hibám. De nem értem...

Meg azt sem, hogy szidja, hogy randa a szerelődoboz, a vízórák előt. Mé nem vett szebbet. Van mágneses, nem is drága. A felhasznált csempe az ajtó, ha ügyes a mester, egész csempét vesz, nem is látszik...

Itt a fő gond valóban, hogy pénzem van, végre én vagyok a kuncsaft, nyaljanak körbe.. hát... Másik oldalról: itt egy balek, nem szól semmiért, nincs ötlete semmire, le lehet húzni. Hidd el, a vállalkozó így, hogy nem fizeted ki, de nem kell visszamenni, bőven jól jár...

Nálunk én burkoltam. 42nm konyha/előtér. 20nm fürdő, zuhany mozaikból, plusz kád, külön budi, mosókonyha, és 92nm garázs. 1 évig tartott szabadidőben, meló mellett. Persze nem laktunk még itt. De hibátlan, sehol csúszott fuga, ferde lap, vagy rossz lejtés. Igaz, volt, hogy 2 hibás kocka miatt 5nm üvegmozaikot bontottam vissza, mert nem akartam évtizedekig nézni a hibákat... Sehol hiba. Sehol gixer... És nem burkoló vagyok.. nem kőműves.. csak egy villanymérnök, kevés szabadidővel.

Burkolni mindenki tud. Csak igényesség, kitartás kérdése, hogy milyen szépen...

lcsaszar 2019.10.21. 08:42:50

@Pöff: Ugyanezt csináltam én is. Színes terv Paint-ben, kinyomtatva, reggel átadva, "értem"-mel nyugtázva. Én munkába el. Délután emberünk felhív, hogy nem pontosan olyan lett, még nedves a ragasztó, felszedje-e? Rohanok haza, tényleg teljesen más, emberünk rá sem nézett a rajzra. Nyilvánvaló, hogy legalább 50% törés nélkül már nm lehet felvésni.
A többiek sem voltak különbek. Új fürdőszobaszekrénybe beleeresztették a vizet, szétázott. A falakat a drága színes fedőfestékkel kezdték alapozni, arra rágletteltek, csiszoltak. Mindezt úgy, hogy 5 cm magasan állt a lakásban a sitt, ezért az alsó 5 cm festés lemaradt. És még sok ilyen. Közben folyton pénzt kértek hol anyagra, hol "a munkásokat ki kell fizetni". Ez még akkor volt, amikor lehetett találni szakembert.
Ma már csak olyan lakást vennék, ahol minden készen van, és egy csavart sem kell utólag becsavarni.

plümpike 2019.10.21. 08:43:49

Ezt a burkolást biztosan nem burkoló végezte, mert ilyen munkát szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező burkoló nem követ el.

Mi volt 1 millió forint, a burkolás, víz-villany, stb, vagy a szekrények, szaniterek, szerelványek is benne vannak?

Sörnyelő 2019.10.21. 08:48:06

A megoldás az, ha magadnak csinálod. Tavaly magam csináltam meg a fürdőszobát. Bontás, víz-, fűtés-, lefolyó szerelés, WC áthelyezés, gipszkartonozás, burkolás, villanyszerelés, ablakcsere, festés. Kb. 50 ezret költöttem szerszámokra mint vizes csempevágó, lézeres vízmérték, stb. és rengeteg szabadidőmet vitte el. Viszont spóroltam egy milliót, rengeteg idegeskedést és van egy gyönyörű és kiváló minőségű fürdőszobám.

bakoati 2019.10.21. 08:52:33

Részvétem, de a látványterv nem terv! Le kell rajzolni/ rajzoltatni mindent szakszerűen. Pénzbe kerül igen, de a szerződés alapja, és van mit követelni ha valami nem úgy készül ahogy a rajzon szerepel! Kötbér és teljességi nyilatkozat!

2019.10.21. 08:56:10

@PartyMikee: ha találtál légyszíves oszd meg velem is...én fürdőszoba+konyha felújítást szeretnék (ok,konyha csak festést kíván miután a gyerek főzni akart és nem jött össze...azóta kissé kormosak a falak...) Az első és egyetlen szaki egy fúrással elintézte,hogy elzavarjam.Tuti vállalkozó volt,ezeréves tapasztalattal,több ajánlással mint amennyi víz van a Tiszában...de köszöntem neki szépen az elvégzett munkát (szerencsére semmit nem csinált abban a félórában,amíg ketten felhordtuk a cuccait...),ne falazás előtt,előre akarja már kifúrni a az YTONG-ban a vízmelegítőt tartó csavarok helyét,akkor se ha a NASA által hitelesített mérőeszközt használ (nemigazán értettem a gondolatmenetét,szerinte minden ki van mérve,beleszámolva fugát,habarcsot,nap-hold-föld együtállást és tutira jó lesz)...szerintem megkíméltem magunkat egy a fentihez hasonló poszttól.

Chalky White 2019.10.21. 08:59:52

Mert az összes kibszott itthon marad munkás vagy alkoholista, vagy sosem ez volt a szakmája. Én a saját bőrömön tanultam meg, ha minőségi munkát akarsz, csináld magad.

nyikk 2019.10.21. 09:06:01

Reszvetem, az elsö, afas-szamlas variacional le kellett volna pattintani a "mestert".
Es hat igen, egy ilyen melohoz hivunk villanyost, vizest, minden egyebet mi csinalunk, hacsak nem vagyunk milliomosok. Mivel ahogy irtak, kis munkara nincs ember,
csak ha az egesz lakast akarom felujittani 5-6-8 millioert, talan.
Jo befejezes-megoldas nincs, en speciel ujra csinaltatnam, aztan bekopognek a mesterhez, hogy vissza a penzt, a visszabontott-elrontott anyagot a ajtaja ele boritanam. Pereskedessel lehet probalkozni, ha van valakinek vegtelen türelme hozza, de 2 meretes kancigany lattan talan inkabb hajlana megegyezesre a "szaki"

Flavius Mundus Puncius 2019.10.21. 09:09:07

@Pöff: Ha neked jó az igéyntelen szar is az a te dolgod..

Nancsibacsi 2019.10.21. 09:15:09

Burkolást meg szerelvényezést sajnos nem szabad mesteremberek bízni. A burkolás nm áras, vagyis ha nem rak le egy nap 15 nm-t, akkor nincs meg a pénze. 15 nm-et meg simán nem lehet úgy lerakni, hogy azt 10-20 évig boldogan nézegesd. Ez sajnos az a meló, amiről youtube videot kell nézni, és meg kell csinálnod magadnak, 3 nm/nap sebességgel, precízen, tökéletesre. Most pl. ott a zuhanykabin alja: azt azért valljuk be "kissé" macerás felcsempézni. Mert hát az egy ív, szerencsétlen csempe meg egyenes - elég kevesen fogják kiszámolgatni, megrajzolgatni, meg felépíteni alá azt a sokszög alakzatot, amire a szépen vágott csempéket fel lehet úgy pakolni, hogy ne nagyon látszódjon a csalás.

Amit a mesteremberekre lehet bízni az alapvetően az, ami nem látszik: a falra rárajzolod rózsaszínű zsírkrétával hogy melyik kiállás hol legyen - azt talán még képesek megoldani. Emelt szint az, ha odaírod hogy mennyire álljon ki a falból (pl. egy mosógép bejövő víz cső ne 20 centire). Ennyire képesek - hogyan is lehetnének többre képesek: ők voltak a buta gyerekek az általános iskolában, akik csak szakmukiba tudtak elmenni tanulni, mert gimibe se vették fel őket.

Mérges 1234 2019.10.21. 09:19:13

Hazfelujitasban vagyok, azt mondom jelen körümények között az kezdjen ilyenbe akinek két anyja van.

Lássuk:

1. Villanyszerelő, elosztó csere, nem sikerült mindent visszakötni elsőre, aztán kérésre javítva lett, de a bojler csak nem működött, igaz visszajött megcsinálta. Viszont számlát, munkalapot azóta is küldi. Nem telefonálgatok többet, leszarom.

2. Vizes 1. csak kicsi munka lett volna a fenti fürdőben, részben megcsinálta, de a wc-t nem tudta visszakötni, mondván nem lehet, elmentem az OBI-ba vettem egy megfelelő flexi csövet, betettem, azóta is jó.

3. Favágó, összesen 8 időpontot adott meg, ennyiszer voltam otthon, és vártam őket, utolsó napon csak eljött, igaz 11 helyett este 7-kor, aminek a szomszédok különösen örültek.

4. Szigetelő ember, kijött gyorsan felmérte, de utána hetekig tartott mire kiküldött egy ajánlatot, persze másik házról szolt az ajánlat nem az enyémről. De végül megegyeztünk egy időpontban, de kértem, hogy hívjon fel egyeztessünk az anyagrendeléssel kapcsolatban, még nem hívott, pedig elvileg jővőhéten kellene kezdeni a munkát. De leszarom, nem leszek otthon, majd szigetelek jővőre.

5. Vízvezeték szerelő 2. Felmérés 1 hét után, ajánlat 10 telefon után 3 hét múlva, munkát megkezdték, jó minőségű anyagokkal dolgoznak, de nem igen figyelnek oda arra, hogy ne legyen nagy a pusztitás, pl a fal több helyen átszakadt, pedig csak értelmesen kellett volna vésni. Alapvetően jó a munka, amit elvégeztek, van ami kimaradt, de két nap múlva potolták. 3 napnyi munkadíj 280 ezer, igaz sokat dolgoztak. Alapvetően ez 10/9 pont merném őket ajnálani.

6. Fűtés szerelők, kazáncsere: gyors felmrés, nehézkes árajánlat adás, nehézkes kommunikáció, a munka el lett végezve, lepapirozva egyelőre semmi sincs, se számla, se semmi. (Kéményseprő sem, stb.) De elvileg még jönnek papírozni. Ami még feltűnt, hogy felszámolták a mosást és a védő adalékot, de mind a mosó, mind a védő adalék ott pihen a kazán tetején, nem tették be a rendszerbe. (Szürőt tettek be szerencsére.) 10/7

7. Burkoló a héten fog jönni, ő elvileg szépen dolgozik, és sok mindent megígért, hogy mit fog még megcsinálni a házkörül, elég normálisan is kommunikál. Csak soha nem akkor jön, amikor mondja, hetes csúszásokban van. Még nem tudom értékelni.

8. Festő drágán dolgozott helyenként szépen, máshol meg összebarmolta a falat. De legalább minden nap jött, amikor ígérte.

9. Ablakosok. Gyors felmérés. Gyors ajánlat adás, szerződéskötés (WTF), előleg, mindenről papír. Időben szállítanak, elég jó munkát végeztek (10/9), Elvitték az összes szemetet maguk után és takarítottak is. Alapvetően velük voltam a legjobban megelégedve eddig.

Az egész egy horror. Két hónap alatt elfüstöltem 3 millió Forintot, fogytam 10 kilot, és ordítok a munkatársaimmal, a gyerekkel, mindekivel.

Idegeim a végét járják, de szerencsére idénre már nem nagyon tervezünk mást, megvárjuk még a fürdő elkészül. Aztán magunkra zárjuk a házat, tavasszal kezdjük a következő kört.

Konyhával, épület bontással, stb. Na az sem lesz egyszerű.

CsakLajosAz 2019.10.21. 09:27:52

@Nancsibacsi: nem kell szerkesztgetni, számolgatni semmit.

Kartonpapírt belefektet, vagy vastag betonfóliát.. megrajzolja az ívet, kivágja ollóval. Ott a sablon. Csak csempéből kell megcsinálni.. vizes gép van, sarokcsiszoló van. Nem agysebészet...

Okos gyerek, buta gyerek marhaság. Mindent meg lehet tanulni. Kollegámnál lépcsőt csinált a kőműves, fél csiga, 2 pihenővel, betonból. Előre kiszámolt mindent. Az összes szögfügvény a falra volt írva klf variációkkal, olyan fasszentos lépcsőt rittyentett, pislogtunk.

Szakmunkás papírral, 60 évesen, 150 kilósan, annyi b+, kannyát, pcsa, és társai más szájából sosem hallottam egy nap alatt. De 10 pontos volt a munka. Aztán kapott egy tüdőgyuszit, és belerokkant. Már a vödröt se bírja felemelni. Üresen.

Muad\\\'Dib 2019.10.21. 09:33:16

@CsakLajosAz:
Ja, ő szégyellje magát, hogy elvárja, hogy a pénzéért rendes melót kapjon. Lenne még pár tanácsom amúgy:
- sok a hülye orvos, műteni mindenki tud, a dokik is egyetemen tanulják, ha vacak az ellátás az nem baj, operálja mindenki a családtagjait.
- tüzet oltani mindenki tud, ha a tűzoltók félig oltják csak el a házadat, az nem probléma, mert te is megtehetted volna.
- élelmiszert előállítani mindenki tud, ha rohadt, penészes dolgokat adnak a boltban az nem probléma, mert magadnak is meg tudod termeszteni.

Stephen Lakos 2019.10.21. 09:45:03

En azt mondom megerdemlik. Ha nem fujjak fel a Csokukkal feleslegesen a hazarakat, talan raerne elvegezni a munkat egy hozzaerto szakember (plusz nekem sem kerulne 15millaval tobbe az ingatlanom...)

ekat 2019.10.21. 09:47:02

Részvétem a posztolónak, gondolkoztam a vécé / fürdőszoba újraburkoltatásán, de ezennel feladtam az ötletet... Jó lesz az a 2003-as csempe életünk végéig. :)
Az a baj, hogy az itthoni 'mesteremberek' igénytelen, esztétikáról és lakberendezésről sosem hallott emberek - csak arra koncentrálnak, hogy minél egyszerűebben megoldják az előttük álló feladatot. Én is kaptam már sírógörcsöt a két újonnan felszerelt vízóra láttán... és a kazáncsere után csak azért nem, mert tudtam, hogy az (a zöld-fehér-króm fürdőszobába) igényesen kiválasztott, a csempe előtt derékszögben végigfutó vastag fekete műanyag csövet úgyis be fogja fúrni majd a férjem a falba. (Az egyik vízóra elé meg szekrényt épített, a másikat meg egy csak erre vett törölköző takarja.)

CsakLajosAz 2019.10.21. 09:53:17

@Muad\\\'Dib: ideális világban igazad van, idehaza jelenleg nincs.

Mindenki tisztában van, hogy mi zajlik az építőiparban... Aki ezt nem látja, nem fogadja el, az megérdemli.

Olyan ez, mint a zebra. Óbégathatsz, hogy neked van elsőbbséged gyalogosként. De ha a KAM3 átmegy rajtad, nem sokat segít... Viszont ha körülnézel, kurvaanyázol, megvárod, akkor este is otthon alszol az ágyadban. Igazad van... Ezt írd fel a kéménybe korommal. De ettől még nálam szép a fürdő, nála meg nem.

CsakLajosAz 2019.10.21. 09:57:34

@Muad\\\'Dib: ja igen.. és tartom... Aki megnéz 3-4 youtube videót, megveszi azt a pár szerszámot, tud burkolni... Persze aki akar.. aki mondogatja, hogy nem tudok, nem tudok, nem tudok... Az nem tud... De azért nem, mert nem akar..

Mit gondolsz, szakmunkásban mit tanulnak?!?!

Ha van két kezed, és el tudod olvasni a ragacs víz/por arányát, meg a buborékot kb. Középre tudod rakni, tudsz burkolni. Több fugakereszt kell,meg esetleg egy tábla gipszkarton, gyakorolni. De ez nem űrtechnika.

Muad\\\'Dib 2019.10.21. 10:15:32

@CsakLajosAz:
Biztos mindenki tudja. de nekem például van munkám amit szintén más is meg tud tanulni, de ettől még megcsinálom és nem azt mondom a partnereknek, hogy így jártál én most otthon burkolok. Arra pedig a legtöbb embernek szintén nincs fél éve, hogy annyi idő alatt készüljön el, mert általában nem unatkozó milliárdosok akik a családdal az egyik palotából költöznek a másikba.
De egyébként valóban tehetnek róla a megrendelők is, a csináld meg számla nélkül mentalitással. Igazából mindent le kéne írni és utána igenis beperelni az illetőt. Mert ha mindenki ezt tenni és gagyijózsi a hét öt napjából négyet a polgári bíróságon töltené, akkor mindjárt kevesebb ideje lenne átvágni másokat.

comblog 2019.10.21. 10:16:47

Régebben én is naiv voltam, aztán fokozatosan rádöbbentem a valóságra. Az építőiparban dolgozók 1 része olvasni nem tud rendesen, nemhogy műszaki rajzot tudjon olvasni. Szintúgy hatalmas problémák vannak a logika készségek terén. Gondold végig, az építőiparban azok találhatók meg akik végigbukdácsolták az általános majd a jó esetben a szakmunkásképzést (amíg még tömegével folyt a képzés). A jobbak (motiváltabbak, saját munkájukban fejlődni akarók) többszörös pénzért külföldre mentek dolgozni, itt csak azok maradtak akik külföldön nem élnének meg vagy családjuk vagy valami más ide köti.
Ha van egy kis műszaki vénád utánaolvasol és a kritikus részeket magad csinálod meg vagy jelen vagy (ha ezt a vállalkozó nem csinálja meg; nálunk pl. a festő vállalkozó mivel nem volt elég jó embere ellenőrzött és mindent javíttatott amit észrevettem, úgy hogy nem jutottam el odáig, hogy szólnom kelljen). Ennél sokkal komolyabb felújítást csináltam meg így (igaz próbáltam referenciával rendelkező embereket szerezni, akik már dolgoztak ismerősi körben).
Sajnos a legtöbb építőiparban dolgozónak a szerszámai is kritikán aluli, legalja barkács kategória és még azt se tudja használni. Legutóbb tetőjavítás volt a soron. Döbbenet volt, hogy nekem kellett megmutatni, hogy kétsebességes akkus csavarozó-fúrónál, hogy csavarozásra melyik sebesség kell ill. mi a nyomatékhatároló szerepe (a nem ipari sajátomat kölcsönadtam, hogy ne akadjon meg a munka; az iparit nem mertem volna a kezébe adni). Szintén döbbenet volt, hogy valaki úgy próbál fát fűrészelni, hogy nem érti mi a miért szorul a fűrész és mi a nyomott ill. a húzott oldal (láncfűrész használatánál aki ezt nem tanulja meg elég gyorsan azt a fűrész tanítja és az nem kellemes...).
Visszatérve a konkrét esetre. Látszik, hogy a "szakembernek" nem volt normális csempevágója és helyette flexet használt (ezért csipkés a csempe széle). Természetesen van amit a csempevágó sem old meg és flex kell, de nem mindig. Ahhoz a videó nem elég jó, hogy lehessen látni fugakeresztet használt-e egyáltalán. Ha az kell, hogy biztosan jó irányba folyjon a víz akkor viszed a saját vízmértéked és megnézed mielőtt megköt a csemperagasztó. Persze nem kell mindenkinél láb alatt lenni, de ha látod, hogy szükség van rá akkor ne hagyd, hogy azt gányoljon a "szakember" amit akar. Ha látod, hogy nem megy a szerelvényezés akkor azt nem kéred. Volt, hogy inkább megcsináltam magam úgy, hogy kifizettem, csak ne rontsa el. Fürdőszobába max. akkor bíznék a bárkiben, hogy valamit felfurjon, ha nem gond, hogy utána esetleg újra kell csempézni.
Egyébként szomorú, hogy ma azoknak is van munkájuk akik semmi keresnivalójuk nem lenne az építőiparban és elnézve a mostani iskolarendszert ez csak romlani fog.

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:21:43

@comblog: erre írtam, hogy Muad\\\'Dib biztos okos ember, csak nekünk meg szép a házunk :)

tlantos 2019.10.21. 10:22:00

@Amineknevetadokelveszik: es ilyenkor derul ki a vegen, hogy az ember KATAs, vagyis nem is lesz afa.

Anikó28 2019.10.21. 10:28:51

@megamedve: A kis munka az nem munka nekik, de a pénzre azt nem mondja egyik se, hogy ez kis pénz nem is kell? Ha elvállalja a "kis" munkát, tessék ledolgozni normálisan az árát, vagy ne akarjon érte pénzt.. Szakszerűség, etika ritka bennük, mint a fehér holló. Nagy arc, szar munka, sokat kér, de ennek ellenértékét nem kívánja ledolgozni. Egyébként építészmérnök tulajdonos építtetőt is megpróbálták átvágni, meglopni, megmagyarázni neki, hogy a vacak szakmunkásképzőjükkel jobban tudnak mindent. Régen se voltak jó szakik, most sincsenek. Nagy pofájuk volt csak, tudásuk nulla, akkor is, most is.

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:30:01

@tlantos: na igen... Ezt nem is gondoltam végig :)

Nancsibacsi 2019.10.21. 10:30:23

@Muad\\\'Dib: Nem arról van szó hogy szégyelje magát, de gondolj bele: ha egy kaja a boltban nem tetszik, nem veszed meg. Egy fürdőszoba felújításnál amikor látod hogy rossz, már benne van a pénzed legalább fele, plusz a régi fürdőszobád már szét van szedve. Elvárni ettől még mindent el lehet, de attól még az a realitás, hogy a fű zöld, az ég kék, burkoló meg nem csinál normális minőségű burkolást.

Anikó28 2019.10.21. 10:31:00

@CsakLajosAz: Nem mindenkinek van arra ideje, hogy mindent maga csináljon meg,

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:32:09

@Anikó28: kollegám mutatott képet sörösüvegről a födémben.. letették, jött a pumpa, benne maradt a Dreher pakack.. nagyon csini... :)

futo001 2019.10.21. 10:32:36

A szakemberek itt vannak Írországban. Eddig 2 magyar szaki jött, gyönyörű munkát hagyva maguk után, kitakarítva maguk után. Az okokon el lehet gondolkozni.
Amúgy nem szakmám, kb semmi otthoni melóhoz nem értek, de a csempét szebben felraktam mint a posztoló képén levő.

Nancsibacsi 2019.10.21. 10:32:59

@Muad\\\'Dib: "Igazából mindent le kéne írni és utána igenis beperelni az illetőt."
És azzal mit érsz? Attól lesz fürdőszobád? Nem lesz. Tudod itt nem milliárdosok élnek, akiknek van backup fürdőszobájuk :-)

Örömhernyó 2019.10.21. 10:37:29

Magyarországon rettenetes munkákat lehet látni ilyen burkoló, vízvezetékszerelő, nyílászárószerelő, asztalosmunka vonalon. De Dél-Európában és Ázsiában olyan dolgokat láttam, aminek fényében a fent látható képekre csak legyintek, hogy ez semmi. Igaz, ez a posztolót nem fogja vigaszatalni. De a világ afelé halad, hogy az ilyen szakmunkák egyre inkább a dilettánsok terepévé válnak.
Én ma már rettegnék belevágni egy fürdőszobafelújításba.
És tökmindegy milyen szerződést kötsz, attól ezek a Mekk Mesterek nem fognak megtanulni rendesen dolgozni. Tehát ha később nyersz is bíróságon, nem lesz benne sok örömed.
Előre gyártott 3D nyomtatott, fröccsöntött fürdőszobák kellenének, amiket nem lehet elbaszni, mert szabvány panelekből készülne. Nem lenne sok egyénieskedés, de bosszúság se.

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:39:17

@Anikó28: mindenkinek arra van, amire szán. Mondom én 2 melóhely mellett, amiből az egyik 12órás... Nem járunk moziba, nem ülünk a tv előtt. Xbox nem volt bekapcsolva egy éve.. viszont együtt kajálunk mindig ha itthon vagyunk. A gyerek 5 évesen szeret az udvaron falevelet szedni, vagy gazolni, virágot locsolni, mert látja, hogy van értelme..

Szombaton feltörtünk 7m3 bentont, konténerbe bele... Gyerek nagymaminál volt. Haza akart jönni, mert szeretne segíteni...

Nem mondom, hogy mindenkinek ezt kell csinálni. Nem is lehet.

De építész ismerôs mondta. Vigyáznia kell, mit rajzol le, mert van hülye, aki megépíti :)

Nancsibacsi 2019.10.21. 10:39:30

@Anikó28: Jó, de akinek nincs ideje, az eleve vegyen készet, ami tetszik. Értem én hogy az másfélszer annyiba kerül mint egy lepukkant szar, de a lepukkant szarból meg csak úgy lesz szép, ha azt ami látszik, magadnak csinálod.
Pl. nekem egy haverom kivett fél év fizetés nélküli szabit és felújította a házát. Youtube video, kölcsönzőből kölcsönzött ipari szerszámok - és még olcsóbb is lett, amellett hogy szebb lett mintha mesterekkel csináltatta volna. Én csak a fizetett szabim egy részét lövöm el ilyen célra évek óta, de megéri - nem csak pénzben, látványban is.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.21. 10:39:35

Mondjuk én a látványterven nem látok az ajtó mellett konnektort.. Ettől függetlnül lehetett volna közelebb helyezni az ajtó falához a szekrényt. Egyébként em lett volna egyszerűbb önmagában álló szekrényben gondolkodni ?

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:40:58

@lexton: végre valaki, aki tudja, miről bugyborékolok! +1

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:42:21

@CSOKKI MÁLNA: aztán ha a még meg nem vett ajtó tokhoz túl közel enne a dugalj, akkor az a bibi...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 10:43:17

@megamedve: Egyetértek. Irigylem, hogy van kidobnivaló pénze. Ha nem lenne, akkor most lenne egy fasza fürdőszobája. Csempézni-fugázni nem egy nagy truváj (tudom, miről beszélek: a saját fürdőszobámat magam csempéztem-fugáztam. Sokáig tartott, de megérte).
Irreális elvárásai voltak a "mesterekkel", meg úgy magával az egész projekttel kapcsolatban.
Igenis ott kellett volna állnia a melósok mellett, és hajtani őket. Ja, és sokkal-de-sokkal hamarabb elzavarni a bagázst, nem fizetgetni nekik.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 10:45:05

... és még valami: nem a melósnak kell gondoskodnia a meglévő tárgyak védelméről, hanem a TULAJNAK. Nem akarja, hogy poros legyen? Készüljön fel, fóliázza le a cuccait.

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:45:42

@Nancsibacsi: aki életében nem fogott vésőt, annak mondhatod... A Spektrum homeon látta, higy a kövér, sárga sisakos, vasalt láthatósági mellényes néger kettőt odavág a karcmentes gipszkarton falnak. Reklám. Már glettelnek, fesrenek. Reklám. Fent a lámpa, bent a kád. Reklám, taps, átadás. Család úszott kettőt a tengerben, kész is... :)

Hát.. nem...

Muad\\\'Dib 2019.10.21. 10:45:53

@Nancsibacsi:
Őőőőőőő...
Miért ha nem pereled be, akkor lesz? Mondjuk azért kellene mindenkinek a bíróságra rángatni, hogy ne csinálja meg még ezer emberrel. Persze a jó magyar szokás mellett, hogy les*arom, legalább mást is átbas*, valóban értelmetlen lehet a felvetés...

Sörnyelő 2019.10.21. 10:50:00

@molnibalage: Hogyne.

ibb.co/ySJN8rp
ibb.co/DtMQGkf

Korábban nem burkoltam soha, de nem azért görbe, hanem a telefon panoráma torzít ennyire. Talán azért kivehető, hogy milyen lett és mennyi munka volt. A zuhanykabin ekkor még nem volt benn. Az volt az egyetlen amit mester csinált. Jó lett, de azért a függőleges nem a barátjuk.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.21. 10:56:48

@CsakLajosAz: Alapból miért nem rakták az ajtóhoz közelebb a konnektort?

ekat 2019.10.21. 10:59:34

@Muad\\\'Dib: Ja igen, a bíróságra rángatást mindenkinek ajánlom. Én pl. jogos felháborodásomban bepereltem egy építtetőt, évekig pereskedtem, többszázezer forintot költöttem (volt hogy abszolút hozzá-nem-értő) - szakértőkre, (akik helyett aztán másikat küldtek ki megint az én költségemen), és a végén nyertem 1.200.000 forintot + a költségeimet, mindebből semmit nem kaptam meg. És nem, nem azért, mert közben megszűnt a cég, utána még egy évig létezett, de magától persze nem fizetett, de a bíróság azalatt sajnos nem ért rá a végrehajtási igényemmel foglalkozni. Vagy legalábbis az ügyvédem azt mondta.

Miért gondolod, hogy az ilyesmi itthon máshogy zajlik, mint bármi más?

mézesmackócskácska 2019.10.21. 11:01:42

Egykét tanács mindenkinek.
Látom a fenti poszt írója legalább nem átlag magyar módjára fogadott belsőépítészt! Ez ritka!!!!

Tehát a szerződés melléklete tartalmazza a látványterveket, és pontos tervrajzokat ( csempekiosztás, aljzatok, stb. stb. )
Legyen papírozva a kötelem személyes felelőségvállalással!!! Ami nem úgy néz ki arra visszabontás vár!
Késedelmes teljesítés esetén kötbér!!!
Ilyen feltételekkel kérem be az árajánlatot! Ha nem vállalja akkor egy kókler senkiházi!!! Ha nem találsz ilyet akkor kókler senkiházi mind!!! Igen nem kell kedves szakemberek nyavajogni mert ilyen senkiháziak vagytok ha ez nem tetszik.

Aki nem akarja vállalni a felelőséget az egy nulla, nem szakember!!!

juhaszvik 2019.10.21. 11:01:45

Ez a poszt, de leginkább a kommentek megerősítettek abban az elhatározásomban, hogy magam csináljam a felújításokat. A posztolónak pedig (ahogy többen mondtátok), már az új árajánlatnál (akkor még nem volt semmilyen munka) szépen ki kellett volna szállnia az üzletből. Aki hazudik, az más pofátlanságokra (például igénytelen munkára) is képes.

És most egy kis politika, bocsi, de kikívánkozik. Döntéshozóink sosem fogják egy béna szakival újítgatni a vityillójukat, mint ahogy a gyereket sem állami suliba járatják és a kórházak közül sem azt veszik igénybe, amelyiket mi. Éppen ezért teljesen megfelel nekik ez az állapot. A lényeg, hogy a makró mutatók jól nézzenek ki. Pörög a gazdaság: ha csomót költünk ösztönzőkre, akkor még szép, hogy pörög, csak éppen máshonnan vesszük el hozzá az erőforrásokat (lásd fent, oktatás, eü). Alacsony munkanélküliség: a cégek inkább alkalmaznak két idiótát, mint hogy rendesen megfizessenek egy szakértőt. Sok értelme nincs, de a cég a pénzéhez jut. De a legjobb a rezsicsökkentés: mióta bevezették, azóta a közműcégeknek alig vagy nincs is pénze felújításokra, fejlesztésekre. Gondolom nem kell ecsetelni, hogy ez milyen problémákat von maga után.
Ezek az anomáliák pedig ott csapódnak le, hogy mi átlagemberek, akik általában próbálják jól intézni a dolgainkat, mi szívunk.

GiaMarie 2019.10.21. 11:03:00

Nekem erre már külön haditervem van, ami azért lássuk be, szomorú. Lesz majd itt megint sírás-picsogás mesterember fronton. Halmozottan hátrányos helyzetű vagyok, egyedülálló nő. Ilyenkor még szorzó is kerül a vérlázító árakra. Csak néhány példa: csaptelep cseréje konyhában: munkadíj 12.000, vegyek csapot, amilyet akarok. Megcsináltam inkább magamnak youtube video alapján, nem atomfizika. Burkolás: 5000 Ft/nm (mindent vegyek én hozzá) Nyelek egyet, jóóó, 4 nm, kifizetem. Csak 4 nm? Akkor még 20.000 a kiszállás. Ezt is megcsináltam inkább. WC-nél csempéről lemondtam. Padlóra linó (szigorúan nem leragasztva, csak a szegővel rögzítve) falra mosható festék. Ezek kevesebbet bírnak, mint a csempe, ellenben fél délután alatt én kicserélem. Azt gondolom, itt a vonal, amikor a suli legidiótább diákja most arcátlanul bemond 10-15.000 Ft-os órabért, ha számlát kérsz, akkor pluszáfa. Kifizeted, majd kapsz egy 0 ÁFA-s Katás számlát, és még meg is ideologizálja, mikor szóváteszem! Ez a fagyi vissza fog nyalni, hamarosan. Én már most sem értem, kik fizetik ki ezeket az elképesztően pofátlan összegeket. Ahogy fentebb is írta valaki, egy napi munkáért 4 embernek 280.000 az egy kicsit sok lesz talán, ideje lenne oda kapni, ahol mások az agyukat tartják.

Behaton 2019.10.21. 11:04:35

@Chalky White:

"Mert az összes kibszott itthon marad munkás vagy alkoholista, vagy sosem ez volt a szakmája."

Mert ott megfizetik őket. És amikor ők kimentek, már akkor sem volt elég szakember, szakmunkás Magyarországon.....mert a kétkezi munkának nincs becsülete itthon.
Megértem, amikor a szülő arra biztatja gyermekét, hogy egyetemre, főiskolára menjen és tisztább, könnyebb munkát végezve, és ezzel többet keresve, élje majd boldogan életét. De akkor ne sírjunk, hogy nincs szakmunkás, és hogy csak a tehetségtelen hülyék lesznek azok.
A posztoló és sorstársai csak most szembesülnek azzal, amire sokan már 20 évvel ezelőtt felhívták a figyelmet.
Lesz ez még rosszabb is.

comblog 2019.10.21. 11:08:02

@lexton:
A "Jó Szaki"-val én is próbálkoztam, mikor kőművest kerestem, ács jött, de ahhoz se értett. Mindenesetre bepróbálkozott azzal, hogy a gáz füstelvezetőhöz szükséges tetőjárdát 5x-ös áron megoldja (aki nem tudja mi az a tetőjárda és kondenzációs kazánra vált családi házban mert ma már csak azt lehet) sürgősen ajánlott utánanézni...
Amikor meg ács kellett azt nem talált.
Ami bejött, ahol egyáltalán nem találtunk szakit ismerősi körben (homlokzati hőszigetelés) az volt, hogy a környéken autóztunk és ahol láttuk, hogy ilyesmin dolgoznak es jónak tűnt begyűjtöttük az elérhetőséget.
Amivel még ki lehet védni a fentihez hasonló fiaskókat az, hogy referencia munka helyét elkérjük megtekintésre (jó esetben nem a haverját adja meg).
Nagyobb munkánál, ahol nem a legolcsóbb szakit keressük érdemes meglépni. Akinek nincs félnivalója meg fogja tenni (a burkolónk egyszer minket adott meg, mi is nyitottak voltunk rá, mert jó munkát végzett).
Ha jó szakit szeretnél:
- Kell legyen megtekinthető referenciája (lehetőleg több amiből te választol)
- Nem lesz a legolcsóbb, de az olcsó könnyen nagyon drága lehet
- Nem elérhető azonnal, azaz előre tervezni kell
- Mindent előre tervezni kell, de ennek ellenére folyamatosan jelen kell tudni lenni (idő)

2019.10.21. 11:11:20

Én már leszoktam a mesteremberekről, pénztemető, idegölő mind. Villanyost, gázost hívok, ilyesmihez nem nyúlok, de faljavításhoz, festéshez, burkoláshoz már csak én nyúlok otthon. Idén tavasszal leburkoltattuk a lépcsőnket, mondjuk bazi olcsó volt a melós, de lassú és csúnyán dolgozott. Két hete kint volt a gázszerelő, ránézett a lépcsőre, annyit mondott, ha te csináltad, megdicsérlek, ha más pénzért, akkor van baj. A mosókonyhát, lenti budit már én lapozom le, lassabb lesz, de szebb, az tuti.

Vercsi V 2019.10.21. 11:17:30

Ez nagyon durva :( Ennél szerintem bárki szebben meg tudta volna csinálni laikusként pár youtube video után. nagyon gáz...az elején lett volna jó az első jeleknél szerződést bontani..akkor is vesztett volna zsé,de nem ennyi.
Pár éve mi is felújítottunk akkor ismerős ajánlott olyan vállalkozót aki náluk is dolgozott és nem okozott csalódást.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 11:20:47

@Anikó28: ha rá van az ember szorulva, akkor de. Nálam a fürdőszoba-kialakítás (nem felújítás) több hónapomba került, mert se kapacitásom, se ingerenciám nem volt szakembert bérelni hozzá. És igen: én is idegen helyen ürítettem, tisztálkodtam hónapokig (!). De megcsináltam, és én is rengeteget spóroltam ezzel. És rengeteget is tanultam! Ma már bátran merem használni a roppantót is. :) (igen: a csövezést is szakember nélkül - bár segítséggel - csináltam). Nő vagyok...

kocsmagomba 2019.10.21. 11:35:38

@kekecke: Lenne itt egy kis fürdő és WC csempézés, nem vállalnád???? Most komoly. Nem vicc.

Cpt. Flint 2019.10.21. 11:39:54

Elnézést, ordenáré leszek:
Nagy büdös retkes LFS már minden nagyképű "ez van, ezt kell szeretni, ha nem tetszik, csináld meg magadnak" kommentelőnek.
Miért normális ez, miért kellene ezt nekem, vagy bárkinek elfogadni, hogy egy "modern, nyugati" típusú társadalomban, ami elvileg a munkamegosztáson alapul, nem várhatok megfelelő ellenszolgáltatásért megfelelően (időben és minőségben is) elvégzett munkát? Miért nekem kellene megtanulni burkolni, autót, mosógépet, konvektort szerelni, teraszt építeni? Miért nekem kellene erre a munkám mellett a szabadidőmet áldozni, ha nem ez a hobbim?
Mi van, ha valakinek nincsen affinitása, tehetsége, ideje, ereje ezekhez (pl. 75 éves nyugdíjas)? Az miért nem veheti igénybe egy hozzáértő ember szolgáltatásait (aki meg nyilván ebből él ebben a társadalomban) anélkül, hogy irtózatos anyagi és idegi kockázatot vállalna, ráadásul még le is oltják, hogy "miért nem csináltad meg magad, te barom"?

Gondolom, az ide írogató ezermester kommentelők, mivel már olyan jól kitanulták a házépítés- és felújítás minden munkáját és csínját-bínját, emellett beszerezték a szükséges profi eszközöket is, nyilván már lecserélték a szarul fizető értelmiségi/egyéb melójukat a sikeres, jól és szépen dolgozó, és így vagyonokat kaszáló építési vállalkozói létre. Mindamellett szabadidejükben maguk szövik a ruhájukat, töltik és füstölik a kolbászt, sütik a kenyeret, vágják a családban mindenki haját, intézve mindeközben a könyvelést és tanítva a gyerekeket is írni-olvasni-számolni...
Mert ez így természetes ma, Magyarországon, mindent csinálj magad, különben kontárok és csalók áldozata leszel, akiken soha semmit nem fogsz behajtani és akik tíz év múlva is minden következmény nélkül művelik ugyanazt.

Tudom, hogy a Homáron (és amúgy Mo-on, ill. a neten) általános népszopás, hogy ekézzük a posztolót, de most ezektől a kioktató, nagyképű, mindeközben beletörődő, szervilis kommentektől valamiért nagyon elszállt az agyam.
Legalább annyit lehetne kezdeni a kontárokkal, hogy lenne valami hivatalos kamarai szakértő, aki megnézi a kifogásolt munkát, aztán ha tényleg olyan, akkor azonnali hatállyal megvonják a kamarai tagságot, működési engedélyt, adószámot felfüggesztik stb.
A pénzügyi rész nyilván így is hosszabb procedúra, lehet, hogy sose hajtod be, de legalább lenne valami fenyegetés az ilyen "szolgáltatók" ellen...

Taligamajom 2019.10.21. 11:42:55

Én másik utat választottam.
Amig épült a házam addig nagyon durván rajta volt a figyelmem, nem volt lehetösége a szakiknak hibázni. A villany, gáz, stb szakmunkákat ök végezték, de mondom ott ültem a nyakukon, hgy érezzék a törödést.
Viszont most szépen utánaolvastam, érdeklödtem, megnéztem a vonatkozó youtube filmeket és nekiláttam magam. Kibéreltem a Rehau présgépet, megcsináltam a vizszerelést. Lézerrel berajzoltam a falat és csinálom a gipszkartont. Arra lettem pipa hogy a gipszkarton munkadijra benyögött a szaki 480.000et. Hát az már egy rendes havi fizetés egy 4napos melóra. Annyiért el tudom baszni én is. Az jobban idegesitene ha kifizetnék egy rahedli pénzt és ugyis szar.
Amugy arra apellálnak a szakik hgy a legtöbb ember nem mert hozzányulni ezekhez és ideje sincs rá. De nem egy agysebészet a legtöbb ilyen meló.
Én azt mondom legyetek bátrak, csináljátok meg Ti amit tudtok. És legyetek kemények is. Ne fizessetek elöre. Inkább legyetek türelmesek.
Nekem életem legnagyobb mókája az épitkezés. És egész más amikor benne van a kezed munkája.

kocsmagomba 2019.10.21. 11:46:44

@Cpt. Flint: nagyon egyetértek! De ne szívd fel magad. :) Annyit nem ér. Én is csináltam meg már gázkonvektort szakember helyett, mert háromszori kiszállásból nem sikerült rájönnie a problémára, de csak azért. Én is sütök kenyeret, mert táplálkozási probléma van a családban, de csak azért. Én is füstölök kolbászt, mert azt tudom csak lenyelni a bolti szemét helyett, de csak azért. Ha tehetem mindent szakemberre bíznék! Kenyeret. kolbászt, gázkonvektort. Ha tehetem. :(

végrehajtó helyettes 2019.10.21. 11:48:51

Érdekes a kommenterek hozzáállása, még komolyan a poszter a hülye amiatt, mert egy munkával megbízott egy szakembert?
Valóban, csinálja meg magának, ne menjen autószerelőhöz se, kapja szét a mosógépet is ha valami baja van, hát ott a Jútúb, fent van mindenről a videó. Mindenről is. Mekkora balfasz, de tényleg.

És csináltak látványtervet, mert könnyebb volt feltételezem úgy előadni az igényüket. Én kivitelezőként kimondottan örülnék ennek, mert egy rakás későbbi kérdést meg lehetne spórolni vele.

Azért bíznék meg egy szakembert, mert az a munkája. Ha nem végzi el megfelelően, akkor viszont feleljen érte akár anyagilag is.

Ritkán adok igazat a poszternek, de ezúttal mellette vagyok.

kocsmagomba 2019.10.21. 11:50:32

@Taligamajom: Nézd barátom! Két út van. Vagy fizetsz mint Csekonics báró és elvárod a minőséget, vagy csinálod magad. Itt és most az elsőről van szó!!!

eszteemese 2019.10.21. 11:53:53

@Mérges 1234: Szia, vízvezetékszerelő 2. elérhetőségét meg tudnád adni? Köszi előre is. :-)

Nancsibacsi 2019.10.21. 12:00:10

@Muad\\\'Dib: Én eleve nem hívom oda. Aki meg odahívja, és pereskedni van ideje, az pereskedjen - sok sikert hozzá.

Taligamajom 2019.10.21. 12:01:18

@kocsmagomba: Egy ideális világban biztosan. Ahogy én értettem a posztot, fizetett és nem kapott minöséget. Ez baj...
Én csak annyit próbáltam irni, hogy a pereskedés helyett választottam a saját munkát. Ahogy Te is irtad a kolbival és kenyérrel...

Taligamajom 2019.10.21. 12:02:27

@croc: na valami ilyesmire jutottam én is. Köszi...

comblog 2019.10.21. 12:03:33

@GiaMarie:
Azért gondold végig azt a 12k csapcserét. Ha ezt nem feketén vagy szürkén csinálja a vállalkozó ez nettó bukta neki. Amit nálad keres abból az utazás, vállalkozás költségein felül el kell tudja tartani magát ill. a családját is.
Ha nem tudod megfizetni a normális szakit kb. ezek az opciók vannak, ha el akarod kerülni a blog buktáját:
- Megcsináld magadnak (ez kicsiben lehet jó üzlet, nagyban csak akkor, ha rosszabbul keresel mint amit a csináld magaddal megspórolsz)
- Elhalasztod (ha nem cserélsz lakást/házat most nem a legjobb időpont a felújításra)
- Kockáztatsz és reménykedsz a hozzáértésedben és a szerencsédben, hogy időt nem kímélve kiszűröd a hasonló kóklereket mint a blogoló belefutott (megint akkor jó üzlet, ha nem túl drága az időd)

Egy valamit látni kell: Az építőipar felfutásával akik nincsennek benne (ill. más felfutó ágazatokban) leértékelődött a fizetésed. Sokkal jobban mint a forint más devizákhoz képest...

kocsmagomba 2019.10.21. 12:07:00

@Taligamajom: valóban nagyon nehéz a helyes középutat megtalálni, ebben igazad van

TH Veszprém · https://www.thveszprem.blog.huhu/ 2019.10.21. 12:10:34

Idén márciusban vettünk egy házat. Július 20-án kezdtünk neki a felújításnak, szeptember 23-án költöztünk. Férjem építész, műszaki ellenőr, és a saját munkahelyén lévő saját szakijai csinálták a munkát. Minden az utolsó szögig megtervezve, lebeszélve, pénzügyi terv készült, minden. Maradjunk annyiban, hogy én már augusztusban nem jártam át az építkezésre, mert bementem a házba és migrénem lett. Nem gondoltam, hogy ilyet fogok mondani, meg bírom őket, mint magán ember, de ezek egytől egyik idióták. A férjem gyakorlatilag ott vol velük reggeltől estig, kézzel irányította őket. Ha egy pillanatra elfordult, már kárt csináltak. Egész kurva nyáron nem mentünk sehova, egyetlen egy nap mentünk el egy családi összejövetelre. Mondtuk a burkolónak, hogy ne azon az egyetlen napon csinálja meg a zuhanyfülkébe a falfülkét, mert nem biztos, hogy jól találtuk ki, csak építés közben fog kiderülni. Még reggel hétkor ezt mondtuk neki, másnap reggel 9-re otthon voltunk. Mit csinált vajon egész előző nap??? Persze, hogy azt a sz.....ott falfülkét, ami persze, hogy szar lett. Végül is csak 1000 Ft volt darabja a csempeszegélynek és végül is csak a vízszigetelést és a gipszkartonozást kellett újra csinálni. És nem lenne elég egy A4-es spriálfüzet, hogy leírjam még miket műveltek. Az egyik festő kézzel glettelt, a villanyszerelő után minden második konnektor nem működik (na jó, csak minden negyedik). A bokor alá öntötték a malteros vizet (100 m2 sincs a kert, szóval eléggé meglátszik), gyakorlatilag újra kellett és kellene festetni. Volt egy pont, amikor azt mondtam nekik, hogy hagyják az egészet a pcsába, verjük szét, amit eddig megcsináltak, jól van az úgy.
És ők még a jobbik fajta, komolyan, van tapasztalatunk.
Én szeretek lakberendezni, de hogy még egyszer felújítsak, az teljesen kizárt. Egy pozitívum: a férjemmel elégedett vagyok, tartotta végig a frontot, mindent kijavítatott velük, ordítozott, amikor kellett, megtalálta a megoldást, amikor kellett és egy fillérrel sem került többe, mint ahogy terveztük. Szóval ha egy szakembert választotok, az az építész legyen. Behozza az árát.

Metálvörös 2019.10.21. 12:11:00

Amit magamnak csináltam az elmúlt években:
-Kazánon valami műanyag elem megrepedt, vékony sugárban spriccelt a víz. Alkatrész 5000 forint, kiszállás 15000 lett volna "a jövő héten", de csupa gyorsrögzítésű csatlakozás, súlyos negyedórámba tartott cserélni.
-Kábelmodem áthelyezés. 3 koax csatlakozót kellett csinálni. Alkatrész 1000 Ft. Ezzel vagy egy órát elpiszmogtam (nem krimpelhető csatlakozót vettem). Nem is kértem ajánlatot.
-Set-top box telepítés: kihozza a szaki a cuccot, kérdezi hol az UTP kábel? Mondom, arról nem volt szó. Behúzója nem volt, otthagyott 20 m kábelt meg dugókat a végére, szépen bevarázsoltam ahova kellett, és csavarhúzóval krimpeltem. Hiba nélkül megy.
-Motoros kapu. 200-ért vállalták volna, 100-ért megvettem a motort, pár nap alatt összeraktam. Rengeteget tanultam belőle, pl. azt is, hogy milyen érzés a 230V :) de tulajdonképpen élveztem.
Amit lehet, meg kell csinálni magunknak, ott nem kérdés a garancia :)

Cpt. Flint 2019.10.21. 12:13:41

@kocsmagomba: Az van, hogy én is elpepecselgetek ezekkel. Van, amit élvezek, meg persze spórolok is vele, meg úgysem találnék rá embert. Szóval szerelgetek vizet, villanyt, csináltam kocsibehajtót, lépcsőt, próbáltam tetőt javítgatni, tervben van egy terasz. Csinálok madáretetőt, odút, rönkasztalt a kertbe; felvágom a fát, csinálok kolbászt, szalonnát. Szóval nem azért buktam ki, mert tehetetlen vagyok, de nagyon meg tudom érteni a kétségbeesését azoknak, akik nem tudják/akarják ezeket maguk csinálni.

Én pl. glettelni/festeni rühellek. Burkolást még nem próbáltam, és félek tőle, ahogy a kőművesmunkától is eléggé. Emellett van egy csomó dolog, amihez speckó szerszámok kellenek. Ezt egyszeri alkalom kedvéért megvenni igen nagy luxus (főleg a jó minőségűt). Vidéken nem nagyon van szerszám, kisgép kölcsönzés; illetve az is horror ár. Hegeszteni pl. megint nem olyan hipp-hopp tanul meg az ember, és ha mondjuk a testi épséged is múlik majd azon, hogy hogy sikerült, az azért meggondolandó. És ez is benne van még, tehát egy csomó javításnál, munkánál olyan kockázatokat vállalsz be, amire a szakembernek elvileg papírja (és tapasztalata) van, neked meg nincs. A villany, gáz, autószerelés minőségén életek múlhatnak; ha a családban valaki meghal a nem tökéletes munkád miatt, akkor mi lesz?

Szóval oké, csinálja mindenki magának, akinek van ideje, energiája, kedve ehhez, illetve anyagilag csak ezt engedheti meg magának, és így ez a saját döntése. Viszont ha már rászánja a pénzt, illetve nem bízik a maga munkájában, akkor ne őt kérjük már számon a semmirevaló kontár helyett, és ne tartsuk természetesnek, hogy ennek így (szarul) kell működnie Mo-on.

juhaszvik 2019.10.21. 12:16:30

@Cpt. Flint: most kiakadhatsz azon, hogy egyesek azt javasolják, csináld meg magadnak, ahelyett, hogy lutrira befizetsz egy csomó pénzt, és vagy jó lesz vagy nem.
Idehaza, a mostani jogszabályi és államigazgatási keretek között, nem nagyon lehet mit kezdeni azzal, aki sunyi, kontár. És ez most nem demagógia, hanem tény. A kormányhivatalokban fele annyi ember dolgozik, mint kellene, ráadásul a jelen vezetés alatt próbálják kitörölni, hogy fogyasztói társadalomban élünk (mert az nem magyaros), így az ember, mint fogyasztó, le van tojva.

Fairy Girl 2019.10.21. 12:22:28

@megamedve: Na nehogy már még a posztoló legyen a hibás, mert a köcsög gányember elbaszta neki a komplett cuccot! Eszem megáll.

Cpt. Flint 2019.10.21. 12:28:09

@juhaszvik1: köszönöm, hogy kiakadhatok! :D

Kimblee 2019.10.21. 12:28:34

Az asszony építészmérnök, jelzem van gyorsan jó munka, csak az nem 1 millióba kerül, és nem gypsy segédmotorokkal dolgoztat hanem valódi szakemberekkel, nyilván jó fizetésért

2019.10.21. 12:28:54

@Cpt. Flint: szerintem te valamit benéztél :) A kommentelők nem azt mondják, hogy a poszter hülye, és az az okos, aki magának csinálja meg, hanem azt, hogy olyan a helyzet sok éve, hogy sajnos jobban jár az ember, ha magának csinálja meg, mert akinek egy kicsi affinitása van a műszaki dolgokhoz, az kis gyakorlással simán hozza egy közepes melós színvonalát, viszont a munkadíj zsebben marad, ergo súlyos százezreket lehet így fogni.

GiaMarie 2019.10.21. 12:31:07

@comblog: 12 K egy csapcseréért úgy, hogy nem egy borsodi zsákfalu tanyavilágában lakom nagyon is sok! Számla nélkül pláne. Azt lásd, kisvároson belül szállt volna ki - max 5 km - és ez a munka nekem nem volt fél óra, youtuberól megcsinálva. Pont az a baj, hogy van ez a nézőpont, mint a tied, és lényegében terjed. Így a "normális" ember elbizonytalanodik, hogy lehet, mégis ő a hülye, hogy sokallja az 5000 + ÁFA/nm munkadíjat burkolásra. Pedig bizony ébredjünk fel, ez nem normális. Itthon ebben totális zavar van, felborultak a viszonyítási alapok. Ott tartunk, hogy itthon a számla nélküli kókány munkát drágábban mérik a Mekkelekek, mint amennyi a német brutto órabér! Mi meg valami tömegpszichózis mentén kifizetjük. Itt meg rátérhetnék arra, hogy a németeknél a burkoló óradíja alig több a pénztárosénál, itt meg egy WC kicsempézésére, ami egy fél napos meló, egy havi minimálbérre akasztják meg a szerencsétlen megrendelőt. Ott tartunk, hogy a maszek nőgyógyász csak szeretne annyit keresni, mint a burkoló. Csúnyán vissza fog ez nyalni, törvényszerűen.

metal · http://electric.blog.hu 2019.10.21. 12:37:55

Nem értem a dolgot. Mindig csak annyit kell kifizetni, amennyit jól megcsináltak. És nincs ilyen probléma!

Nancsibacsi 2019.10.21. 12:38:56

@Cpt. Flint: Vagyis ott tartunk, hogy ha akarsz egy fürdőszoba felújítást, akkor 2 út áll előtted:
1. Amit te javasolsz: bízz meg vele "szakembereket", költs el egy rakás pénzt SOKSZOR EGYMÁSUTÁN - ha másra nem, anyagra -, majd pereld őket (meg a következőt, és az azt követőt), és egyszer majd a távoli jövőben vagy visszakapod a pénzed vagy nem. A MUNKA ELVÉGEZVE NEM LESZ.
2. Amit én javasolok: rászánod az idődet (sokat), és megcsinálod magadnak. Kiszámítod kb meddig tart, nagyjából az alatt kész is lesz. A minőségért csak magadat okolhatod.

Azt kellene felfogni, hogy nem pénzkérdés, hogy normális szakembert találj. Simán nincs. Lehet hogy 10-ből 1 olyan lesz, de nem nagyon van arra mód, hogy megtaláld azt az 1-et. Innen kezdve a seggedet kitörölheted az elveiddel.

kocsmagomba 2019.10.21. 12:40:13

@GiaMarie: hosszú évtizedek óta nem nyal vissza, Öreg vagyok már, nem is érem meg, hogy visszanyaljon. Klinikán dolgozó szakorvosjelölt fiam napi 12 órában műt, osztályos munkát végez, tanul, rendelést tart, tudományos cikket ír. Az itteni fürdőszoba és WC ár kb. 10 havi fizetése lenne, ha nem enne és nem fűtené a lakását, gyalog járna, nem fürdene, nem venne új ruhát. Én hétvégente csak azt szoktam kérdezni a fiamtól, hogy miért van még mindig itt???!!!

Cpt. Flint 2019.10.21. 12:43:28

@Eugene Horse: Benéztem?

"Itt a fő gond valóban, hogy pénzem van, végre én vagyok a kuncsaft, nyaljanak körbe.. hát... Másik oldalról: itt egy balek, nem szól semmiért, nincs ötlete semmire, le lehet húzni. Hidd el, a vállalkozó így, hogy nem fizeted ki, de nem kell visszamenni, bőven jól jár...

Nálunk én burkoltam. 42nm konyha/előtér. 20nm fürdő, zuhany mozaikból, plusz kád, külön budi, mosókonyha, és 92nm garázs. 1 évig tartott szabadidőben, meló mellett. Persze nem laktunk még itt. De hibátlan, sehol csúszott fuga, ferde lap, vagy rossz lejtés. Igaz, volt, hogy 2 hibás kocka miatt 5nm üvegmozaikot bontottam vissza, mert nem akartam évtizedekig nézni a hibákat... Sehol hiba. Sehol gixer... És nem burkoló vagyok.. nem kőműves.. csak egy villanymérnök, kevés szabadidővel.

Burkolni mindenki tud. Csak igényesség, kitartás kérdése, hogy milyen szépen..."

De egyébként is teljesen mindegy, hülyézik-e, vagy sem. Utólag azt ragozni, hogy "miért nem csináltad meg magadnak", jelen helyzetben (mikor már javarészt túl van a dolgon) irreleváns. Ha az elején kirúgta volna a szakit, és most ott állna 3 négyzetméter levert csempével, és tanácsot kérne, hogy hogyan tovább, akkor esetleg lenne értelme ilyen tanácsoknak. Így csak okoskodás, önfényezés, illetve annak szomorú látlelete, hogy milyen össztársadalmi szinten elfogadjuk az ország működésképtelenségét.

De tudom, a kommentek 90%-a a többi fogyasztóvédelmi panasz esetén is az, hogy "minek ment oda". Szóval én vagyok a hülye, hogy néha még Homárt (pontosabban: kommenteket) olvasok.

kocsmagomba 2019.10.21. 12:48:09

@Nancsibacsi:
"A minőségért csak magadat okolhatod."
Pontosan ezt nem akarjuk.

kocsmagomba 2019.10.21. 12:49:30

@Cpt. Flint: mondom, hogy ne húzd fel magad :)

Nancsibacsi 2019.10.21. 12:53:13

@GiaMarie: Alkalmazotti órabért és számlás óradíjat nem érdemes keverni - ott egy négyszeres különbség teljesen reális. Alkalmazottnál se számolod a recepciós, bérszámfejtő, vagy éppen titkárnő bérét sosem - holott azokat is fizetni kell -, sőt nem számolod az eszközök (pl. irodabérlet), stb díját sem. Ha valaki vállalkozó, akkor neki minden intéznie, viszont azt nem tudja neked kiszámlázni, amit szerszámra, reklámra, könyvelőre, akármire költött. Ezért én azt mondom hogy ha az egész manőver 5eFt/órára kijönne és jó lenne a minőség - egy szavam se volna. Viszont a gond az, hogy árban nem órát, hanem nm-et adnak meg, 5eFt/nm, jó, akkor hányjunk le 4 nm-t 1 óra alatt - rögtön 20eFt/óra lesz a bevétel - tiszta profit. És 4nm-t simán nem lehet szépen lerakni egy óra alatt szépen (átlagban, vágással, trükkös részekkel, mindennel együtt.

Cpt. Flint 2019.10.21. 12:53:31

@Nancsibacsi:
én nem "javasoltam" semmi ilyesmit, ezt te találtad ki. tipikus szalmabáb érvelés. a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

normális viszonyok között a pénzedért normális szolgáltatást kapsz, tisztességes haszonkulcs mellett, ez egy win-win helyzet. az, hogy itt nem normálisak a viszonyok, elsősorban nem az átlagtöbbség számára használhatatlan megoldások propagálására kellene, hogy ösztönözzenek, hanem a viszonyok normalizálására.
emellett a posztoló voltaképp nem a felújításról kért tanácsot, hanem a jelen helyzet kezeléséről; így teljesen haszontalan neki leírni, hogy saját kezűleg kellett volna megcsinálnia a munkát.
a magyarországi emberek nagy többségének sem ideje, sem energiája, sem tehetsége, sem infrastruktúrája nincs arra, hogy maga csináljon meg egy felújítást. ily módon a tanácsod igen korlátozott értékű, és elsősorban inkább önfényezésnek tűnik.

kocsmagomba 2019.10.21. 12:53:52

@Cpt. Flint:
"Így csak okoskodás, önfényezés, illetve annak szomorú látlelete, hogy milyen össztársadalmi szinten elfogadjuk az ország működésképtelenségét."

Pont.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.10.21. 12:56:06

@Sörnyelő: Köszi. Panormána nélkül is simán jó lett volna, mert akkor jobban látszik a minőség.

_z_ 2019.10.21. 12:56:37

@lexton: Ezt a logikat nem ertem: ha valaki azt hirdeti, hogy mindent meg tud csinalni, akkor az Mekk Mester, de ha te mindent megcsinalsz magadnak, akkor az mind jo lesz?

GiaMarie 2019.10.21. 12:57:53

@Nancsibacsi: Vállalkozó vagyok, ezt a részét nem kell magyaráznod. Akkor is teljesen irreális, amit a szakmunkások kérnek. Amiket idekeversz, az éppen ebben az iparágban irreleváns. Milyen gépekre költ egy hidegburkoló, áruld már el? Minden, amire szüksége van, megáll negyed millába. Számla? Kezeket fel, ki kapott valaha számlát, mikor kiköhögött egy felháborítóan pofátlan összeget apróbb melóért. Konvektor karbantartás, konnektor vagy éppen csapcsere. Nem látok kezeket a magasban...

kocsmagomba 2019.10.21. 12:58:23

Nem ide tartozik, csak hirtelen eszembe jutott, mikor a konyhát lapozta egy egyébként ismerős és nem először nálunk dolgozó kőműves, és kurvára elcseszte, és hazajöttem este munkából fáradtan, ő akkor ment el, ránéztem az egész elcseszett padlóra, na akkor még nem kötött meg a ragasztó, felszedtem az összes lapot, zuhany alatt lesúroltam a ragasztót, hajnal kettőig tartott, és másnap úgy várta reggel a szakit az anyag, mint Kőműves Kelement Déva vára, az nagy szám volt. :)

comblog 2019.10.21. 13:03:51

@GiaMarie:
Nos fussunk neki még 1x és nem feltétlen a borsodi zsákfalu szemszögéből.
Akarjon az emberünk havi nettó 300k-t (lehet borodban még reális is). Ezt leosztva órára kb. 2k.
Ha valaki 1k üzemanyagot autózik (ingázó ill. forgalmas városokban ez messze nem igaz), akkor mindenki akinek autója van tudja, hogy az min 3x annyi (szerviz, bizotosítás, adók ill. amortizáció). Szóval a 12k-ból elment úgy 5k, hogy nagyon optimista voltam és pl. feltételeztem, hogy folyamatosan van munka, holott az építőiparban van szezonalitás is.
Városban ezt az összeget megszorozhatod 2-vel és a maradékból még kell a banknak, könyvelőnek stb.
Egyébként meg ébredj fel, kapitalizmus van több mint 3 évtizede és szabad munkaerő áramlás van közel annyi ideje (kettős adózást kizáró egyezmények, tapasztalatból tudom).
Ha fontos a minőség akkor vagy többet kell fizetni vagy többet kell vállalni és időben lépni. Senki nem tart vissza, hogy magad csináld, ha az neked jobban megéri. Kalkuláld bele.
Nekem pl. nem tetszett a villanyszerelő munkája. Azon a szinten ahol én csináltam külön lett szedve a 3 fázisú meg az 1 fázisú rendszer (azaz összesen 4 Fi relé vagy ha tetszik AVK lett). A ház köszöni szépen jól van, ettől még nem égett le. A szerelőt meg senkinek sem ajánlottam (egyébként meg biztosra veszem vannak rosszabbak nála), pláne, hogy elhallgatta, hogy nincs érintésvédelmi vizsgája, ami csak a legvégén derült ki.

GiaMarie 2019.10.21. 13:04:10

@Cpt. Flint: Azért egy ilyen vetülete is van a dolognak. Alap probléma, hogy nem hogy megcsinálni nem tudják, de fogalmuk sincsen, hogyan kéne, hogy közbeléphessenek, ha valami nagyon félre megy. Azért nagyapám generációja még nem nagyon esett kétségbe, ha ki kellett cserélni a csillárt, a csapot, vagy éppen elrohadt a küszöb, és meg kellett csinálni. Csak ilyesmikre gondolok. Én már 30-on túl találkoztam azzal a jelenséggel, hogy 30-as férfi ember nem tud kipucolni egy szifont a konyhában, szerelőt akar hívni súlyos tízezrekért, majd mikor kikapom a kezéből, és megcsinálom 10 perc alatt, vérig sértődik, és a férfiúi méltóságát emlegeti szipogva. 30+ nők, akiknél megáll a tudomány, ha egy spot izzót ki kell cserélni. Ezt kéne visszacsinálni valahogy, mert ezektől az emberektől nem elvárható, hogy felismerjék, ha gáz van. Itt egy olyan generáció, aki nagyjából gyermek szinten ragadt, és lassan képbe lép az, akinek már a szülei sem tudtak kicserélni egy izzót sem. Szerintem ezért lehet ezt megcsinálni.

Cpt. Flint 2019.10.21. 13:19:02

@GiaMarie: na ne már, azért most szakmunkákról beszélgetünk, nem biciklivilágításszerelőről, meg szifonpucolóról. olyan munkákról, amik okj számosak, meg iskolák vannak nekik fenntartva. ezt ne keverjük azzal, hogy "leesett a lánc a bicikliről, nem tudom visszatenni".
És amúgy is, képesség alatt arra (is) gondoltam, hogy a népesség vagy 1/3-a nyugdíjas, beteg, rokkant, fogyatékos, gyerek; azaz FIZIKAILAG képtelen ezeket a munkákat megcsinálni. Aztán, akik panelben nőttek fel, honnan tudnának ilyesmit?
De mindegy is, én teljesen megértem azt az esztergályost is, aki kurvára nem szeretne burkolni, vagy tapétázni.
Amúgy apám gépészmérnökként otthon kb. egy szöget se vert be soha, mindent úgy csináltatott meg, vagy évekig rossz volt, kész.
Bennem meg mégis van valahonnan egy kis "csináld magad" véna ennek ellenére.

kocsmagomba 2019.10.21. 13:21:01

@comblog: lehet, hogy félreértelek, de én a jó szakembert, a kiváló munkát megfizetem. Gondolkodás és kérdés nélkül. Akkor is, ha magam meg tudtam volna csinálni. Értsd: az ember nem csak akkor hív szakit, ha ő maga nem ért hozzá, hanem akkor is, ha se ideje, se kedve nincs a dologgal foglalkozni. Tisztában vagyok vele, hogy ilyenkor fizetni kell. Ettől még egy szaki se nézzen hülyének, csak ennyi az elvárás.

Cpt. Flint 2019.10.21. 13:28:09

Azt nem értem, ha ekkora pénz van ezek szerint ebben az építő-szolgáltató szektorban, akkor hogyhogy nem zajlik az, ami régen a zöldségeseknél meg a lángososoknál, hogy az alulfizetett, kilátástalan értelmiségi ment hajnalban ládát pakolni, meg árulni a piacra, vagy nyári szabin a lángososhoz melózni. :D

CsakLajosAz 2019.10.21. 13:30:36

@GiaMarie: és erre van, aki büszke. Hülye vagy? Diplomával? Én nem betonozok... Ne tegye. De akkor ne picsogjon :)

De picsog. Mert divat, sikk "metrosexuális díszbuzinak" lenni, semmihez sem érteni... (Nem kiforgatni...)

Asszonynak van egy kommunikációs, meg egy pénzügyi diplomája, nem kis cégnél pénzügyes... Mégis ha kell, vésőgéppel (TE72 a falra, GBH11 a betonra, nem kölcsönzőből...) Ha kell, csempéf vág, ha kell, falat vakol! Vagy autót szerel, lakozott körömmel, festett szőkén.

Én villanymérnökként ha kell tetőt fedek, vagy sávalapot ások, sziklás talajban. Vagy 8m3 ciszternát...

És a fent vakami okostojás kérdezte... Megyek okj-s hőszivattyúszerelő fejtágításra, melósnak. Miért? Mert útállok irodában ülni pc mögött klímázva...

Ez van.

Ja. És picsigóknak: akkor hívj szagembert, fizess, sírj, pereskedj. Én meg a megtakarított pénzből sütkérezek a tengerparton, meg bringázom a gyerekkel.

És az okok: szar képzési rendszer, ellenőrzés hiánya. És az okj-s képzés eltörlésével még több biorobot a gyárakba. Persze ha nem dől össze...

kocsmagomba 2019.10.21. 13:32:04

@Cpt. Flint: erre egyszerű a válasz. abban az időben zárva voltak a nyugati határok. Most nyitva.

kocsmagomba 2019.10.21. 13:40:51

@Cpt. Flint: sőt! Nem nézel mostanában a TV reklámot! A Meki diploma előtti fiatal értelmiséget keres munkára! Nem igaz, hogy nem esik le a húszfillér, nem igaz, hogy nem látjátok. Viccnek is fájó.
tinyurl.com/y374neg2

kocsmagomba 2019.10.21. 13:45:02

@CsakLajosAz: te jelentősen pályát tévesztettél, csak ennyit sikerült hozzátenned a témához

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 13:51:10

@kocsmagomba: ha tudnád, hányan kérdezték ezt tőlem, mikor látták a fürdőszobámat és a konyhámat!
Senkinek nem csinálom meg, mert nem ez a munkám. Magamnak spóroltam, pluszban ezzel tanultam is, nem keveset. És ebből kiindulva: bárki meg tudja csinálni. Csak akarni kell. Nem véletlen a mondás (amit szinte minden ilyen szakmára lehet vonatkoztatni): "egy kis malter, egy kis mész, kőművesnek nem kell ész".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.21. 13:52:56

@_z_:

" Ezt a logikat nem ertem: ha valaki azt hirdeti, hogy mindent meg tud csinalni, akkor az Mekk Mester, de ha te mindent megcsinalsz magadnak, akkor az mind jo lesz?"

Ha magának csinálja, akkor rászánja a szükséges időt - és még azt is, ami ahhoz szükséges, hogy beletanuljon az adott munkába. Ha kell, kétszer is visszabontja és újra elkezdi, míg jó nem lesz.

Ha pedig mégsem jön össze, akkor legalább ingyen volt és csak önmagát okolhatja.

GiaMarie 2019.10.21. 13:54:50

@Cpt. Flint: Félreérted. Nem az a lényeg, hogy csinálja meg. Az a lényeg, hogy olyan alapképességbeli hiányosságai vannak, hogy azt sem ismeri fel kivitelezés közben, ha egy kiló krumplit dugnak az orra alá, meg a számlát, hogy ez a fürdőszoba burkolás, fizesd ki. Átveszi műszakilag a kókány melót. Nem ismeri fel, hogy ha a szaki teljesen fogalmatlan. Például egy orvos esetében még alap szinten megvan az emberekben a képesség, hogy felismerjék, ha nem jól mennek a dolgok. Ettől függetlenül nem tud kivitelezni egy agyműtétet, aki képes felismerni, hogy nem megfelelő ellátást kap. Az emberekből olyan szinten hiányoznak a műszaki alapismeretek, hogy bármit meg lehet tenni velük. Nem ismerik fel az irreális árat, nem ismerik fel a kókány kivitelezést. Nem ismerik fel, amikor egy napi fizetésükre rántják meg őket egy fél órás melóért. Nincsenek tisztába vele, hogy úgy mégis, hozzávetőlegesen egy adott melót mennyi idő alatt kéne elvégezni. Például egyes hibapont: hát mégis hogy a búspicsába lehet valaki annyira szerencsétlen és fogalmatlan, hogy reális legyen számára a 12 napos vállalási határidő erre a MAXIMUM kettő napos munkára? (persze ezt értsd 16 munkaóraként, nem úgy, hogy 12 napon át benéz a szaki két órára naponta) És ez nem egy használaton kívüli szoba, meg nem egy olyan alku, hogy figyi, elvállalom olcsóbban, hazafele útba esel, minden nap két órát tudok rajta mókolni, aztán mindketten jól jártunk. Itt indul a baj!!! Egyre több az ilyen fogalmatlan, ezáltal ez lesz az átlag, mert mindig van egy fogalmatlan, akivel ezt meg lehet tenni. Egy normális világban, ahol az emberek képbe vannak, mennyi netto munkaóra ez, úgy vágnák ki, mint macskát szarni, aki egyáltalán bepróbálkozik azzal, hogy erre 12 napot mondjon.

Shirkan 2019.10.21. 13:55:13

Nem olvastam végig a kommentáradatot..
Egy dolog ehhez: "A 100 az embernek azért kell, mert nem bízik(?!) abban, hogy kifizetem az összeget."
Ha nem bízik ebben, akkor ügyvédi letétbe kell helyezni. Akár a vállalkozó ügyvédje is lehet, mert csak akkor kapja meg a letétbe helyezett pénzt, ha az ügyvéd megkapja a hozzájárulást.
Ha valaki előleget kér, akkor is ügyvédi letét.
A szakértők is említették a kötbért. Ehhez még hozzájöhet a jólteljesítési visszatartás lehetősége is.
Persze előfordulhat, hogy egy megrendelőbarát szerződés láttán néhány vállalkozó megfutamodik, de az menjen is.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 13:56:10

@Cpt. Flint: jobb, ha felkészül az ember az önellátásra. Igen, sokan sütik maguk a kenyeret (pl. én is), sokan varrják meg maguknak a ruháikat, kötnek, hímeznek, géppel hajat nyírnak stb. Persze, ez nem elvárás - nem is lehet az. De: azért ne essünk már át a ló túloldalára! Az igenis túlzott elvárás, hogy a melósok fóliázzák le a megrendelő úr cuccait, vagy, hogy állandóan a megrendelőhöz szaladgáljanak, hogy "ez így jó lesz, főnök?". Némi közreműködés a megrendelőtől is elvárható (értem ezalatt, hogy ránéz a melósokra, nem csak várja a sült galambot).

PR_fact 2019.10.21. 14:00:52

@PartyMikee: Gyanítom, hogy nyugaton se megy az olyan egyszerűen, pl. a Spektrum Home felújítós műsoraiban lehet látni, hogy szinte minden projektnél előfordulnak durva kivitelezési hibák vagy árajánlat túllépések. Pedig ezeknél a kivitelező tudja minden rögzítve lesz és, hogy egyszer adásba kerül.

kocsmagomba 2019.10.21. 14:03:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: még egyszer leírom most lassabban gépelek: nem akarjuk magunkat okolni a több százezres hibáért, inkább fizetnénk a gyakorlatért, a hibamentességért, na jó 90%-os sikerért, jó lassan írtam, hogy te is megértsd

GiaMarie 2019.10.21. 14:05:38

@Shirkan: Ja, és itt a baj! Ha ezzel bepróbálkozol, körberöhögnek, és mennek a madárhoz, mert van belőle bőven. Így jutottunk el oda, hogy a fodrásznál, mikor mondja a végösszeget, valószínűleg orrba vernének, ha kéred a számlát. De nekem kellett már veszekednem szakival is, aki az irreális árú szolgáltatása után tartotta a markát. Kértem a számlát. Számlatömb nincs nála. Jó, akkor majd fizetek, ha hozza a számlát. Erre leült, hogy ő addig innen nem megy el, amíg nem egyenlítem ki a díját. Mondom, oké, akkor rendőrt hívok. Ezen a ponton szerintem csak azért nem lett tettlegesség, mert a szomszédok összeszaladtak az emelt hangú beszélgetésre. És az egésznek az volt az alapja, hogy nem tűnt szakszerűnek, amit csinált, az elvégzett munkához képest pofátlan volt a kért összeg, én meg simán azt szerettem volna, ha már beleszaladtam a csőbe, hogy legalább garis legyen. Egy családi házban szomszédok nélkül szerintem simán megráncigált volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.21. 14:05:54

@kekecke:

"nem a melósnak kell gondoskodnia a meglévő tárgyak védelméről, hanem a TULAJNAK. Nem akarja, hogy poros legyen? Készüljön fel, fóliázza le a cuccait."

Ez megállapodás kérdése. Van, aki vállalja a takarást és a munka utáni takarítást, bár egyre ritkább.

kocsmagomba 2019.10.21. 14:10:25

@Shirkan: megfutamodik az menjen is...
Hát igen. Eddig nem írtam de én is egy ilyen közepén vagyok. Június végén 3 kőművestől kértem megnézés után szakvéleményt és ajánlatot, Nem nagy dologra, 20 négyzetméter alapterület lapozása, másfél-két méter magas csempézés, előtte nyilván rombolás, helyreállítás. Mindhárom kőműves azóta is küldi az árajánlatot. Lassan 4 hónapja. Szót sem ejtettem holmi szerződésről vagy netán számláról!!!

БУММЕР 2019.10.21. 14:15:13

@kocsmagomba:

Mert ha végez a rezidensséggel akkor fog annyit keresni mint egy Német orvos...az eleje szar az tény, de utàna ha csak egy kicsit is élelmes felugrik a top5-be!

Shirkan 2019.10.21. 14:16:40

@GiaMarie:
Na az a baj, hogy ez baj.
Nekem úgy tűnik, hogy a magyar építőipari vállalkozói kör olyan, mint a 90-es évekbeli balatoni vállalkozó, aki egy szezonban akart meggazdagodni.
Tehát azt ma már tényleg nonszensznek kell tekinteni, ha a megrendelő tisztességes munkát vár el tisztességes (nem lehúzós) díjért????

БУММЕР 2019.10.21. 14:17:27

@kekecke:
tisztàzzuk ki fizet kinek...mert akinél a pénz van, azt kell kiszolgàlni, mind1, h étterem vagy horvàtorszàgi jacht...ilyen egyszerü

kocsmagomba 2019.10.21. 14:17:33

@БУММЕР: vagy nem. Látom, te is ismered a témát, de ez azért nem így megy. Orvos báró nem lehet akárki fiából. :)))

Shirkan 2019.10.21. 14:19:15

@kocsmagomba:
A 20m2-el az a gondja sok "vállalkozónak", hogy kicsi munka, sok macera.

comblog 2019.10.21. 14:31:57

@kocsmagomba:
Ezzel én is így vagyok, jó szakembert megfizetem, mert sokszor hiába tudnám megcsinálni én is, az idő pénz. Persze mivel meg tudnám csinálni (tapasztalatból, sokszor mert már csináltam is) meg tudom ítélni, hogy alkalmas-e a jelölt a feladatra. Egyébként vsz. sokan nincsenek képbe a jó munka árával. Megy itt az értekezés a 5k/nm-es hidegburkolásról. Nos nálunk a jó szakember ennél többet kért nem ebben az évben és szánalom, de nem rakott le 4 nm-t per óra. Sőt talán kettőt sem. De amit lerakott az jó lett.

Más: Mindent meg lehet tanulni. Ma sokkal jobb szerszámok vannak mint évtizedekkel ezelőtt. Pl. nemrég hegesztettem kényszerből flux core (porbeles) heggesztővel. Nyilván nem profi munka, gázcsövet sose tanulnék meg heggeszteni (eleve ilyet csak minősített szakember csinálhat). De nem először fordult elő, hogy meg kellett oldani valamit ott és akkor. Arra bőven jó volt.
Viszont ezt nem keverném össze a pénzért gányolókkal. Viszont van olyan összeg ami csak arra elég.

БУММЕР 2019.10.21. 14:36:29

@kocsmagomba:
Oke...legyen igy...pont tudod ki van a vonal màsik végén...gratu...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.21. 14:39:21

@БУММЕР: annyira azért mégsem. Mert, ha valaki életképtelen, annak mindegy, hogy mennyi van a zsebében.

Katharine Clifton 2019.10.21. 14:40:20

Hát nagyon hosszú, nem olvastam végig, de tudom, meg tudnám írni akár én is, látatlanba. Ezért mi nyáron magunknak csináltuk a konyha felújítást, járólapozással, festéssel, csempézéssel. Egyedül vízvezetékszerelőt hívtunk, azt nem mertük bevállalni. Egy hét szabim ment rá, és kb. 3 hétvége reggeltől éjszakáig, de ma se csinálnánk másképp - nincs csálé csempe, egyenletes a fuga, minden olyan, amilyennek szerettük volna. És nem a pár százezer forint itt a lényeg, amit megtakarítottunk, hanem az idő (még így is hamarabb végeztünk, mint a "mester" a posztolónál), meg a rengeteg idegesség. És azért jó érzés, amikor megkérdezik, kivel burkoltattunk, azt mondhatom nő létemre, én csináltam a két kicsi kezemmel :)

CsakLajosAz 2019.10.21. 14:49:01

@Katharine Clifton: na ez az, amit a picsogók nem értenek.. aki semmihez nem ért, vagy nem akar... Az nem tudja, milyen lefeküdni a sajàt 2 kezed munkájába.. ha valami el van b*va, azt tudom hol, mi, mikor, miért... Ha a szagember fuckja el, majd meglepi lesz...

Annak meg külön örülök, hogy Nők is írnak ilyet... Hátha a fotelfizikusok gondolkodnak picit...

_z_ 2019.10.21. 14:49:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez nyilvanvalo, de a logikai összefügges akkor sem kizarolagos. Hiszen egy mindenttudo szaki is lehet lekiismeretes, es egy gyogybena hazibarkacsolo is elszabhat mindent.

CsakLajosAz 2019.10.21. 15:02:47

@_z_: ez így van. Ismerősnél dolgozott vizes... Komolyan mondom, semmibe nem tudtam belekötni. Egyszerűen tökéletes volt a munka. Pedig vízórától pincéből kertet ásva 30 métert.. vizes tégla fal, vályog.. fal alatt átfúrás, volt minden. Csak mofém golyóscsapok mindenhol, szakaszolva, víztelenítő csapokkal,lejtéssel!! rendes bilincsek, csak réz kpe idomok pincében, földben.. képes volt rézből a bojler kiállásolat megcsinálni, félhollandikkal, mert ő flexi csövet sehova nem tesz. Az szar. Igaza van... És mindez Budapesten, igaz, nem olcsón.. de ahogy fent írták... Olcsó, jó, gyors.. ebből 2 választható.

Képes volt visszamenni csak azért, mert a bojler tágulási csöve zöld árnyalatú volt, azt kapott csak.. és az nem illik a csempéhez... Vitt másikat.. kifizetés után! És 15cm csőről beszélünk, a sarokban, ajtó mögött, polc mellett...

Ilyen is van. És tőle nem sajnáltam az R-es rendszámú Passatot.. bár furán nézett ki a ledöntött bőr ülésen az acetilén, meg az oxigén palack...

Katharine Clifton 2019.10.21. 15:03:36

@CsakLajosAz: így igaz. Már kb. 3 hónapja, hogy kész lett, de még mindig minden este megállok az ajtóban gyönyörködni, és igen, nagyon jó érzés, hogy mi csináltuk.

Cpt. Flint 2019.10.21. 15:05:39

@kocsmagomba: na jó, de még így is van egy csomó nyomorgó "értelmiségi", aki itthon maradt. :D

2019.10.21. 15:06:52

@CsakLajosAz:
Ott lett elbaszva, mióta egyesek nem csak hogy felhagytak a vadászattal, és elkezdtek kapálni, hanem el is felejtették, hogyan kell vadászni. Tovább romlott a helyzet, mikor egyesek már nem kapáltak, hanem elkezdtek cipőket csinálni, ruhákat varrni, edényeket készíteni, stb., stb. azon lusta parasztoknak, akik már nem voltak hajlandóak maguknak csinálni a lábbeliket, ruhákat, edényeket.

Cpt. Flint 2019.10.21. 15:12:09

@GiaMarie: "Nem ismerik fel az irreális árat, nem ismerik fel a kókány kivitelezést."
Ha nem ismernék fel, nem sírnának, hanem örülnének.
Azért ahhoz nem kell alapképzettség, meg műszaki érzék, hogy a párhuzamost, merőlegest felismerjem, meg lássam, hogy tök mást csinált, mint ami a látványterven van, vagy hogy 20 centivel arrébb van a szekrény a faltól.
Értem én, hogy szeretnél kicsit a "mai férfiak, ehh" témán kicsit szomorkodni, de ez nyilván nyugaton is így van, és ott mégsem basszák át az embert (ilyen volumenben).

CsakLajosAz 2019.10.21. 15:14:57

@croc: nem a szerszám drága.. egy rendes meló kitermel egy helyen egy rendes vésőgépet... Bőven..

Az a drága, hogy nem vigyáznak rá.

De sok olyan "szaki" van, aki a barkács kategória legalját veszi... Na ezek azok, akiket kerülni kell..

Csak itthon használom a szerszámaimat. És nem kevés van. De mind Bosch (kék....) Makita (régebbiek..) metabo, és régi dewalt... De meló után takarítás van. Glettvasam a ház elkészülte után olyan, mint az új. Nincs rászáradt ragasztó, glett.. viszont nem 800Ft a barkácsmultiból...

Aki igényes mester, az ad a szerszámaira, a kinézetére, autóra, és a munkájára is.

Az, aki a kirohadt aljú vectra csomitartóból szedi elő a t.i.p/kinzo/agojama/einhell kis sarokcsiszolót, meg fúrógéppel keveri a csemperagit, reggel büdös, koszosan megy a tiszta előszobán át a fürdőbe, kalapálni, na az csinál olyat, mint ami fent látható a videóban...

Van olyan haver, aki klímázik. Kb. 3* áron, mint bárki más. Minden helyazínre új ruhába mennek, lábzsákkal, külső porelszívóval, fóliákkal, takarítónővel. Nagyobb a rend, amikor elmennek, mint amikor mentek.. de nem fillérbaszóknak dolgoznak, és igényesen... Csak a kocsiban egy családi ház ára van szerszámból... Nem a praktikerből.. a kábelcsatornát nem fűrésszel vágja, hanem erre való kábelcsatorna vágó fogóval... Amíg vákuumol, takarítás van... És 5 éve egy hisztis kuncsaft sem volt. Nem volt mire. Pont pár hete beszéltünk róla, hogy 1 géphiba volt 5 év alatt... De nem is vortex, meg alien, meg praktiker klíma, amit raknak :)

juhaszvik 2019.10.21. 15:25:06

@CsakLajosAz: "Olcsó, jó, gyors.. ebből 2 választható."

Vagy csak egy. Vagy egy sem (lásd posztoló).

CsakLajosAz 2019.10.21. 15:31:45

@juhaszvik1: azzal senki nem vitatkozik... Az ok felkutatásában szeretnék közreműködni.

Ami a videón van, az egy botrányos szar. Nem munka, nem is fusi... Ez környezetszennyezés...

És előre szólok, kell majd duguláselharító is, mert ezek a szakbarmok mossák a csemperagis vödröt, meg a szerszámokat a wc-be, mosdóba...

juhaszvik 2019.10.21. 15:50:17

@CsakLajosAz: nem vitatkozik itt senki :)

Valaki azt mondta, hogy jobban járt volna a posztoló, ha maga csinálja.
Másik ember erre kikelt, hogy de akkor mire fel van munkamegosztás és nincs erre ideje/ereje sok embernek.
Harmadik ember erre a másodikat le életképtelenezte, mert hát ilyen meg olyan egyszerű dolog a burkolás.
Erre a második a harmadikat lebunkózta, meg úgy általában is, ő mindent maga csinál otthon, nem is azért szólt be, hanem mert na.
A hangulat paprikázódik, legtöbbször már csak indulatból reagálnak az emberek, nem figyelve rá, hogy mennyire elbeszélnek egymás mellett.

Tikakukac 2019.10.21. 15:54:00

@CsakLajosAz: Az a problem, hogy a videón olyan dolgok vannak, amiket jól megcsinálni és rosszul megcsinálni is pontosan ugyanannyi idő és erő és költség.

Azt nem tudja nekem senki megmagyarázni, a mester sem, hogy ha látszik, hogy lemérte, hol vágja ki a csempét, tehát elővette a szalagot, lemérte, odatette és felrajzolta, akkor vágja ki rosszul? :D Nem több izommunka, nem több korong, semmi extra nincs benne. Előtted a körvágó és a megfelelőt odarakod, ami oda illeszkedik. 3 éves gyerek megoldja. 3 évtized tapasztalat után viszont nem.
Olyan csoda munkát csinált még 20 éve nálunk egy asztalos lim-lom fos gépeket használva a kis garázsából 1-2 ajtónkkal, hogy mai napig hümmögök rajta, hogy hogyan. Sehogyan. Kétszer mérsz, egyszer vágsz.

2019.10.21. 16:07:37

@juhaszvik1:
Egyébként nagyon érdekes dolog ez a munkamegosztás. Ha mondjuk valamiben jó vagyok, és ezért jó órabért kapok, akkor megéri azzal foglalkoznom, pénzt keresve, és amiben nem vagyok jó, másokkal elvégeztetni, és fizetni nekik. Ez az elv, de sokszor épp a lakáskarbantartásban nem állja meg a helyét. Mert mondjuk lehet, hogy én 3-szor annyi idő alatt csinálom meg azt, amit a szerelő, de nem nyerek időt vele, ha otthon kell miatta maradnom. Akkor meg már inkább megcsinálom, ha meg tudom csinálni. Vagy akár megtanulom, ha addig nem tudtam. Pedig elvben egyáltalán nem gondolom, hogy mindenkinek mindenhez kellene értenie, ez nem jó irány.

Cpt. Flint 2019.10.21. 16:09:57

@kekecke: "Az igenis túlzott elvárás, hogy a melósok fóliázzák le a megrendelő úr cuccait,"
Bocs, de ezzel nem értek egyet. Nyilván nem arról van szó, hogy egyenként mennek a kártyanaptárok a laminálóba, de hogy a munkaterületet előkészítsék, leválasszák, az simán a kivitelező dolga szerintem. Ennyi erővel mondhatjuk, hogy a meló utáni takarítás sem elvárható (sajnos sokan nem is csinálják). Meg még sok mindent lehetne akkor méricskélni, hogy mit kell a megrendelőnek adnia, biztosítania.
25 éve is volt már Pesten olyan festő-mázoló, aki munka előtt szépen fóliázott, utána meg feltakarított maga után.

Katharine Clifton 2019.10.21. 16:23:07

@Cpt. Flint: húúú hát erről tudnék mesélni. A kéménycserénél a "mester" előre jelezte, hogy hol fóliázzunk, mert szállni fog a korom, amikor a fürdőszobánkat vésték, kb. egy óra alatt kész volt, a nagyobb darab téglákat összeszedték a vödörbe, a többit én takarítottam fel. De örültem, hogy valaki megcsinálta, mert két hetembe telt, mire találtam valakit, aki egyáltalán szóba állt velem. Szóval inkább mondjuk úgy, hogy nem lenne túlzott elvárás, de amikor egy évre előre nem lehet már időpontot egyeztetni egy sima festésre jó szakemberrel, aki pedig azonnal tudja vállalni, az legalább gyanús, és mint a mellékelt ábra mutatja nem véletlenül, akkor mindenki egyre lejjebb ad az igényeiből. Vagy megcsinálja tényleg magának, mint az elmúlt évek tapasztalatai alapján mi is.

juhaszvik 2019.10.21. 16:27:17

@Zabalint: ami további szempont, hogy az embernek mihez van kedve. Lehet, hogy van tehetségem, és 30 perc próbálkozás után már jobban megy a falfestés, mint a szakembernek, de ha én azt nem akarom csinálni, akkor megélni sem akarok belőle.
Másik irányból nézve, ha valamit szeretek csinálni, függetlenül attól, hogy jól csinálom-e, azt akkor is magam csinálom, ha a szaki ingyen jönne besegíteni.

CCnick 2019.10.21. 16:30:08

@Girhes macska: nem voltam képes végigolvasni. Ez nagyondurva.

Cpt. Flint 2019.10.21. 16:33:42

@CsakLajosAz: apád töke, gondolkodj már... anyámék 80 év felett, 250 km-re tőlem. szétrohadt cső miatt szétázott fürdőt újra kellett csináltatni 30 év után... nyilván nekik kellett volna betonozni, csempézni, ja... tudom, tudom, mi a fasznak már 80 évesen fürdőszoba. gondolkodj már kicsit!

PR_fact 2019.10.21. 16:35:43

Állítólag kötelező a kamarai tagság újabban a szakiknál. Ha egy ilyen gányolás után, az ügyfél jelenti az illetőt és a kamara kirúgná a tagok közül mindjárt tisztulna a szakma. Az iparkamara hírnevének is jót tenne, ha az ott regisztrált szakemberektől el lehetne várni egy adott szaktudást, és akkor nem a boltosokhoz szaladgálnának az emberek mindenféle szóbeszéd alapján.

Cpt. Flint 2019.10.21. 16:44:12

@Zabalint: "azon lusta parasztoknak, akik már nem voltak hajlandóak maguknak csinálni"
Azért ez vélhetőleg nem teljesen így zajlott.
Van, aki ebben jobb, van, aki abban. Pl. lehet, hogy Józsi nem KÉPES boglyát rakni, mert pl. sánta. viszont csizmadiának teljesen jó. aztán ugye az igények is változtak. poncsóhoz csak szőni kell egy darab pokrócot, és vágni rá egy lukat. díszmagyarhoz ez már nem elég. tudás kell, sokszor tőke is (anyagok, eszközök).
nyilván már az ősközösségben is volt munkamegosztás. és minél több fajta tevékenységet végeztek, annál inkább differenciálódott.
szóval nem lustaparasztozz sztem.

virgo 2019.10.21. 17:09:45

@GiaMarie: Jó lesz az egy millának is, + jármű

2019.10.21. 17:19:05

@Cpt. Flint:
Nem ment át az irónia?

DFK 2019.10.21. 17:20:22

Nagyon nehéz jó szakiba belefutni. Nekem sikerült. Nem fiatal. Szóval a 7 órás munkakezdéshez 6.45-re jött, evett, átöltözött, 7:00-kor kezdett. Délben 15 perc ebéd, délután 1 kávé. Délután ötig nyomta a melót. A segéd "urak", az ifjak úgy fél nyolc körül kerültek elő. Aztán már nem is kellet jönniük, kirúgták őket. Legalább nem akadályozták az öreg szakit. De hát ez egy volt a százból kategória. A többi iparos meg hát jobb nem is mondani milyen volt. Pl belefúrtak a falban levő csőbe...

CSOKKI MÁLNA 2019.10.21. 17:26:33

Mondjuk a látványterven az egész kissé tágasabb..Persze ez nem menti fel a gány munkát..

Tikakukac 2019.10.21. 17:55:18

@CSOKKI MÁLNA: Csak amiatt, mert a látószög meg lett növelve, hogy egyben lehessen látni. Szerintem cm pontos a dolog.
Pontosan azért volt teljesen digitalizálva és kidolgozva az összes fal és még a 3D modell nekünk is, mert ha bárki értetlenkedett előkaptam a tabletet és figyu, ez innen ennyi, onnan annyi, nem kell a süket duma. Lásd villanyszerelés. Érdekes módon 3mm pontosan oda került minden konnektor, kapcsoló, ventilátor és egyéb érzékelő, ahova én azt odarajzoltam. Nem egy atomfizika ez az építkezés, csak egyedül minden qrva nehéz, és sajnos rendes segédmunkás sincs.

CCnick 2019.10.21. 17:59:26

@Tikakukac: Mondjuk nekünk tablet meg 3d model nélkül is odakerültek a dolgok ahova berajzoltuk. Annyira azért nem rakékatechnológia az odarajzolt X helyén kifúrni a falat.

Em.MA 2019.10.21. 18:00:05

A Poszter már nem sokat tehet, majd megszokja a fürdőszoba látványát.
Van, ahol csak koszos a felület, azt ne rójuk fel. Úgy látom, hogy a valóságban a fürdőszobaszekrény több helyet foglal, mint a látványterven. Az a kapcsolót jelképező tyúkbél úgy maradt ott, hogy a kivitelező közölte, hogy a munkát befejezettnek tekinti?
A csempe illesztésére, és arra a vörös izére, mint fugára valóban nincs mentség, a tipikus igénytelen 'jóvanazúgy' hozzáállás szülte.

Egyszer volt olyan felújítás az életemben, amikor úgy gondoltam, most nem én csinálom, elegem van belőle, mégiscsak nő vagyok, még ha műszaki végzettségű is. Megfizetem, csinálja akinek ez a szakmája.
A vége az lett, hogy 1 hónap határidőcsúszásnál kidobtam a generálkivitelezőt. Az addig elvégzett munkán tételesen mentünk végig, mutattam a hibákat, hogy ez mi, az mi, hogy néz ki, stb, majd a kért összeg 1/3-t egyszerűen nem adtam oda neki. Sírt, hogy de a kőműves így meg úgy, mondtam neki, küldje csak hozzám a kőművesét, majd megbeszélem vele.
Egy hónap múlva még egyszer visszasunnyogott, hogy na de hát kellene a pénz, mire közöltem, hogy soha. Így is túl lett fizetve.

A villanyszerelője volt az, akinek a munkáját, hozzáállását csak dicsérni tudom, a többi ... a tipikus "falura parasztnak jó lesz az". Amiket az ismerőseimtől hallottam még örülhetek is, hogy tulajdonképpen jól jártam.

Ezekben az építőipari történetekben az a szomorú, hogy általánosnak mondható, hogy az ott dolgozók képtelenek az igényes, minőségi munkára, nincs olyan fórum, ahol tényleges jogorvoslatra volna lehetőség, csak feszültséglevezetésként panaszkodni lehet itt-ott.

Tikakukac 2019.10.21. 18:03:12

@CCnick: Hajaj, el sem hinnéd mennyire komoly meló egy olyan feladat, hogy ettől a ponttól ennyi cm-re kell egy dobozfúrót beletolni :)
Nem véletlen, hogy áldom az eget mikor nem hallgattam anyámra, hogy a villanyszerelés veszélyes (nem kicsit valóban az) és ellógtam faterral dolgozni. Így ha más nem, az tényleg tökéletes lett.

élhetetlen 2019.10.21. 18:11:00

@lexton: “Ki lehet Ő Mekk mester ??”. Nem biztos. Egy mester lehet úgy is rossz, hogy csak egy dologhoz ért. Van egy ismerősöm, aki műbútor asztalosként végzett anno. A lakásomban ajtó, ablak átalakítások, ágy készítése, beépített szekrény, konyhaszekrény, stb. Igen és közben megtanult vizet szerelni, burkolni, vakolni, festeni, mázolni, stb. Teljes lakásfelújítást is vállal, és adott család már a második lakáshoz hívta vissza.
És ez a csinálj mindent magad! Fiatalabb koromban be tudtam kötni a csillárt, ki tudtam festeni a lakást, a hőlégfúvóval, rezgőcsiszolóval, ecsettel jól bántam, de az ütvefúró már nem az esetem, és falazni sem tudtam. Már a lakásfestés sem megy. És?

ekat 2019.10.21. 18:14:25

@CsakLajosAz: Biztos is vagyok benne, hogy Cpt. Flint anno benyújtotta az igényét, hogy meg akar születni, és ezért hatalmas hálával tartozik a szüleinek, hogy megtették neki ezt a szívességet. Mert amúgy nyilván rühelltek volna gyereket csinálni, de ha egyszer a Cpt. annyira kérte....meg hát vezették végig a kiadásokat, hogy majd jól behajthassák a gyereken, ha felnő.

OHMMETER 2019.10.21. 18:20:21

Poszter: Sajnálatos tény hogy manapság ilyen munkát egyre többet lát az ember, sőt bőven rosszabbakat (ide illik – „Egy ember halála tragédia, …”). Hosszú órákat beszélhetnék arról, hogy milyen apróbb hibákat láttam kivitelezéseknél - csak egy pl.: kihagyták a liftet.
Youtube: Sok mindent meg lehet tanulni, még én is szoktam néhány dolgot, hasznos is tud lenni, de pl. ha valaki egy gázbekötést vagy egy elektromos bekötést nem a szabvány előírásoknak megfelelően készít el és ne adj Isten valaki meghal pl. egy gyerek (megtörtént eset), akkor bizony megy a börtönbe (igaz ez a kóklerekre is, nemcsak apura meg a szomszéd Józsira).
Amikor az első lakás villanyszerelését csináltam teljesen egyedül – ma jót nevetek ezen – be voltam szarva azért egy kicsit, hogy minden az előírásoknak megfelelő legyen. – Persze le lett ellenőrizve a végén (év. stb.) minden (több generációs villanyszerelő család, még a keresztapám is az, párom családjában apu villamosmérnök – tehát volt support), sőt lekopogom azóta sincs semmi gond. Ma azt mondom nem nagy dolog, de azért nem youtube szint.
Ügyfél: A munka legnehezebb része, olyannal még sohasem találkoztam, aki nem változtatott munkaközben valamin - ez legtöbbször félreértésekhez vezet. Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy néhány ügyféllel szóban megállapodtunk, hogy mit szeretne – révén természetesen nem akart szerződni, mert nehogy már az államot támogassuk vele – nem kell tehát semmi, ismerősök is vagyunk... Igen az idők változnak, ahogy az emberek is, és évek alatt a referencia nem jelentett semmit, nem volt elég egy kézfogás – visszaéltek ezzel. – Nem sokan, mert gyorsan kapcsoltam a haverokból, baráti társaságokból, az ismerősökből, anyámból stb. – benyeltem a kárt és megcsináltam mindent, kerültem a konfliktust, tanultam belőle. Az építőipari válság kellős közepén – még állt a vállalkozásom, de szerződést/számlát már senki nem akart, sajnos a kényszer nagy úr, de ki kellett találnom valamit, hogy működjön a dolog ezért két példányban aláírattam vele egy papírt, hogy mit szeretne és hova (majdnem kézbe adtam előre az év. felülvizsgálati jegyzőkönyvet). Természetesen minden változott időközben, minden más helyre került, majd az elszámolásnál nagy meglepetés jött, a változtatásért fizetni kell. Hmm papír elő - beszéljünk, válaszok: „Átírtam a papírt!” (Másik példányt is, amit neki adtam?) Ravaszabb: „Elhagyta a példányát, s ez biztos egy másik lakásé!” (Mutatom, hogy ott az aláírása.) „Nem mondtam el pontosan mit hogyan csinálnék!” (Nekem csak egy dolgom van, ha a kérés nem szabványos nem csinálom meg, nekem édes mindegy, hogy a plafonra kéri a konnektort vagy sem) „Rosszarcú vagyok!” – no comment…
Ügyfél/barát: Testvérem legjobb barátjának - lakás teljes felújítás – fél áron. A kiállások itt is szaporodtak a munka közben, de sebaj családban marad, minden kész átadva a többi mesternek. Telefon jön egy hét múlva, van egy kis gond – láttak egy szép tolóajtót – át kellene rakni a kapcsolót: nagy dolog-e? Ja nem, csak két dupla alternatív kapcsolót kell pár méterrel arrébb tenni – csak 12 db madzag, fészekvésés, vésés, csövezés, dobozolás, gipszelés. Helyszínre újra felvonulni (porszívó, horonyvágó, s még kismillió szerszám) – ja és fizetni kell érte, mert van egy határ… – reakció: Öcsém egész baráti társaságában szét lett kürtölve, hogy egy lehúzós szaralak vagyok.

OHMMETER 2019.10.21. 18:21:27

Ügyfél/kolléganő: Párom hallja a munkahelyen, hogy leléptek a villanyászok, s hogy „NEM lehet normális szakembert találni, pedig megfizetné a jó munkát” – párom megsajnálta küld engem. Mindig rossz érzés olyan helyre menni, ahonnan eltűntek a szakemberek – ennek egyik sarkalatos pontja, hogy nem én csináltam a kivitelezést. Mondom neki, hogy a két szintes házat elejétől a végéig át kell néznem, mert pl. olyan hiányosságok voltak, hogy a garázsban szabadon lógtak a vezetékek védőcső nélkül, nem működött a fi relé (nem tudták hogyan kell bekötni), nem volt eph, átvágták a födémet – ja ott volt egy cső – nincs villany itt-ott, lever a kerámialapos sütő (mert 20 amperre 2 szinten 2x4 főzőlap volt bekötve). Egyéb dolgok… – kolléganő nem érti, hogy a kád falához (közvetlen a tusolóhoz) miért nem lehet 3x spot lámpát tenni, amit a Baumaxban vásárolt – röviden elmondom neki, hogy esetleg meghal, ha belelocsol a 230v/10a –ba – értetlenkedés: „Ő nem locsol bele!”. Konyhában konnektor a mosogató fölött az miért nem jó, ja és a tűzhely fölött – mert nem szabványos – válasz: „De előtte is már húsz éve így volt”. Ok, majd alszunk rá egyet, ja és mennyibe kerülne – mondom néhány nap amíg átnézem 1500ft/óra… (megjegyzem hibakeresésre ez egy nevetséges ár), utána pedig mondok egy árat arra, hogyan lehet rendbe tenni (szabványosan). Kérdés: „De hány nap?” – „Nem tudom megmondani pontosan, de max. 3-4 nap”, de tulajdonképpen – ezt nem mondhattam – minden úgy ahogy van szar volt és az egészet újra kellett volna csinálni az elejétől végéig. Kapun kiengedtek, elfelejtették megköszönni még azt is, hogy 60 km-t utaztam és ingyen adtam tanácsot nekik – na jó páromnak aztán megköszönték a munkahelyen . Még két brigád dolgozott náluk, biztos jobb árat mondtak nekik…
Szerződés: Rengeteg szerződéses ügyfelem volt és alvállalkozóként is sokat kötöttem, kötelezettségekkel, fizetési határidőkkel és ügyvéddel átnézve satöbbi. Eredmény az lett, hogy szerencsémre 2014-ben „néhány” millió be nem szedett tartozással kiléptem a vállalkozói szférából és elmentem egy céghez dolgozni - szigorúan ipari környezetbe, azóta minden hónap 2-án megjön a fizetésem. - Ezután csak egy hibát követtem el, hogy szabadidőmben kisebb munkákat vállaltam el, a végén már 3500 Ft-ot kértem el egy órára és rájöttem így sem éri meg, 2018-ban abbahagytam, nem mentem külföldre se, inkább a gyerekemmel vagyok. Nem tisztességes szakembernek való az építőipar Magyarországon.
Gyöngyszemek: 250 négyzetméteres házban a dobozaim, kiállások elvakolva (kb. 190 db), kőműves úgy gondolta így könnyebb lesz neki, én meg csak megtalálom a dobozaim…
Az ügyfél nem telefonál 3 hónapja, pedig csak szerelvényezni kellett volna – szerződés van, fizetés két részletben – telefonálok, ügyfél mondja nekem, hogy „a kőművesek olcsóbban megcsinálták” - a fennmaradó összeget már nem fizetné ki…
A lakás szerelvényezése kész, de közben bekerült egy galéria, mert a barátnő mondta, hogy minden teret ki kell használni. „Miért nincs ott konnektor?” – Papír elő mutatom neki, itt nincs erről sehol sem szó. – „Az csak egy papír, ha nincs konnektor nem fizeti ki a szerelvényezést sem.”
„Miért került többe a bojler kiépítése?” – Mert 11 méterrel arrébb kellett rakni…
„Nem működik a mozgásérzékelő a kertben, amit felszereltem, télen működött…” Kimegyek a helyszínre, nyár van és egy 2 méteres rózsabokor, újonnan ültetett barackfákkal – igen takarja a területet, amit megfigyelt…
„Számlát tudok adni?” Igen természetesen. - „S azzal is ennyi?” – Nem, az állami járandósággal emelkedik. „Akkor nem kér számlát, bár így is feleannyi lenne mint a második legjobb ajánlat.”
Biztosítékot kicserélem, végre működik minden a konyhában. Éppen hazaérek. „Nincs villany a házban…” Akkor visszafordulok, kérdezem „Mi nem működik?” Mutatja - menjek le a pincébe ott nincs áram, amióta itt voltam. Lemegyek, nézem a falon has magasságig minden - elosztó, konnektor szétázva, korrodálva. Kérdezem volt itt csőtörés? Félve mondja: „Igen a nyáron, de ő azt hitte, hogy összefüggésben van a két dolog, amit ma csináltam és ez.” – Amerikából visszaköltözött magyar nyugdíjas. – Azóta sem hívtak…
Komplett lakásfelújítás után hívnak: „Nincs villany az egyik szobában, a villanyászok meg eltűntek!” Kimegyek a helyszínre – „Ja földelés sincsen sehol.”
Kőbánya – belépek a liftbe – négy villanyszerelő elérhetősége van kifüggesztve. - Mondom a kollégának hívjuk már fel őket – mindegyik kisípolt. 
+ 1 Öreglányhoz megyek – mondja nekem, hogy kijött a konnektor a falból (átmenő – továbbmenő), végül is megoldotta mutatja nekem – rátett egy párnát meg még egyet és így már nem nyomja a fejét.
S ahelyett, hogy még ezer ilyet írnék le, köszönöm azoknak is akik, rendesen kifizettek, nem akadályozták a munkámat és megbecsülték azt!

Xezs7 2019.10.21. 18:28:35

Sajnálom, hogy ennyien támadják a posztolót. Én átérzem a problémáját, és szerintem alapvetően betartotta az alapszabályokat: íratott szerződést (bár a kötbér úgy hiszem, kimaradt) és csinált egy tervet, amit oda is adott. Egy jó generálkivitelezőnek egy rajz alapján meg kellene tudnia oldani a feladatot, hiszen ő azért generálkivitelező, mert elvileg ő ért hozzá, nem a posztoló. A posztoló maximum annyiban hibázott, hogy nem hajtotta el ezt a barom bandát már rögtön a legelején. Én 5 éve újíttattam fel generálkivitelezővel. Volt pár kikötésem már az elején, ezeket persze nem közöltem vele először, hanem vártam, hogy ő hogyan kezdi az ismerkedést. Nos, a kikötéseim már rögtön az elején teljesültek, ilyenek pl. hogy szerződés nélkül szóba se állunk egymással, határidők, kötbér. Küldött egy olyan szerződéstervezetet, hogy csak pislogtam, hogy ilyen tényleg van-e. Akkor is tele volt az internet ilyen horror sztorikkal mint ez, úgyhogy igencsak izgultam, hogy mi lesz ebből. Nos, a munka is kifogástalan lett. Hozzáértő, értelmes munkásokkal vonult fel, mindent, amit megbeszéltünk úgy is lett, sőt, a kivitelező adott plusz ötleteket, amiket a saját szakmai tapasztalatai alapján tett meg. Mi elköltöztünk onnan a felújítás idejére (szét volt verve a fél lakás), hetente kétszer jártunk ki, vagy ha kellett valami, akkor többször. Kétszer kellett szólnom dolgokért, de azok csak tévedések voltak az ő részükről, nem mondanám trehányságnak. Nálunk bár minden rendben zajlott és nagyon jó lett a végeredmény, akkor is azt mondom, hogy senkinek sem kívánom a felújítás izgalmait, mert iszonyat stresszes. Aki pl azt kéri számon a posztertől, hogy miért sír a felesége, az egy érzéketlen tahó. Egy ilyen felújítás igenis nagyon megviseli az ember idegeit, főleg, ha a végeredmény egy ilyen hulladék gányolás, mint itt a képeken. Az én kivitelezőmről még annyit, hogy egyáltalán nem ő a legolcsóbb a piacon. Szívtam is a fogamat, mikor a kezdeti szerződést megkaptam, meg utána is szívtam, mikor pluszba rárendeltünk dolgokat (sok egyéb igény előjött még később) és azokat is kiszámlázta. De ezért a pénzért én azt kaptam, hogy nyugodtan feküdtem le minden nap a 3 hónap alatt, és azóta is egy olyan patentül felújított lakásban lakom, hogy állítom, kérdés nélkül vinné ma bárki 30 millióért a 70 nm-t.

Xezs7 2019.10.21. 18:32:39

Ja, még valami, azoknak, akik szerint csinálja meg mindenki magának: én aztán kivettem ebből is a részem, mert a nagyfelújítás előtt nagyon sok kisebb dolgot megcsináltam magunknak. Falat festettem, gletteltem, még villanyt is szereltem (apróságokat). De egy teljes felújítást egyszerűen nem lehet szakértelem nélkül megcsinálni, pláne nem úgy, hogy az embernek van munkája, amit napi 8 órában el kell látnia. Nálunk gázt kellett átterveztetni, villanyhálózatot teljes áthúzni, fűtésrendszer teljes újratervezése, kéménybélelés, nem is sorolom tovább, annyi minden volt. Ezt egy házaspár nem tudja magának megcsinálni még 2 év alatt sem.

ekat 2019.10.21. 18:45:47

@OHMMETER: Igazad van, az ügyfél részéről a nem-szarrágás szintén fontos kitétele a jó munkának. Aki postafiókban vagy villanyoszlopon cetlivel 'hirdető' embert hív, az ne csodálkozzon, ha nem kap minőséget.
De az a gáz, hogy itt még figyelve is rá lehet fázni, én pl. életem 3. légkondiszereltetésénél már figyeltem arra, hogy meglegyen az akkor-éppen-mittudomén-milyen-színű kártyája annak, akit hívok, de azért sikerült megvezetni... a szerelés végén a két szerelő aláhamisította a kártyás, nem jelenlevő szerelő nevét. :(
Úgyhogy most a 4.-nél a DAIKIN oldaláról általuk képzett, képesített szerelőt hívtam, akik 85.000-ért szereltek 2 méterig, hát mi mást tudok tenni.... De akiket egy korábbi hozzászólásomban emlegettem, a borzasztó megjelenésű vízórákat, vagy kazánt szerelő embereket is a Vízművek ill. a Gázművek honlapjáról vettem.... hiába akar az ember nem gagyit, mintha itt szinte csak az lenne....

ekat 2019.10.21. 18:58:13

@ekat: Egyébként mindig eszembe jut, mikor az ezerkilencszázkilencvenes években, 'multinál' dolgozva, új, svájci főnököt kaptunk, aki először látogatott el az irodába, és hisztériás rohamot kapott, hogy mi az, hogy itt csövek futnak a falon... felújíttatta az egészet, ott a bérelt Nagyvásártelepi irodában.
Itt meg valaki feljebb azt hívja igényes légkondiszerelőnek, aki mittudoménmivel vágja a kábelcsatornát... :( És a férjem kell hogy előtétfalat csináljon kábelcsatornaeltakarásnak, meg kell hogy bevésse a csempe előtt végigfutó ocsmány fekete műanyagcsövet a falba...
És nem arról van szó, hogy nem fizetnék pluszban, hogy ne látsszon cső, és ne legyen kábelcsatorna, de nincs is ilyen opció! :(

élhetetlen 2019.10.21. 19:15:03

@GiaMarie: Csak szórakoztatás, nem építőipar. Nem kertem van, csak egy teraszom, amin van 9 db. cserepes leánder is. Meg tudnám metszeni, de nem tudom eltüntetni a hulladékot. Három éve egy srác 3000 forintért megcsinálta. Most hívtam, elköltözött Pestről. Internet, valaki felveszi, megadtam az elérhetőségemet, két két múlva jött az ajánlat, 25 eft + ÁFA. Max. egy óra munka, takarítással együtt. Mennyi egy metszőolló amortizációja? A kocsifenntartást meg leírja költségként. Két diplomával soha nem volt ilyen órabérem, bejárni meg be kellett, anélkül, hogy ezért külön fizettek volna (kiszállási díj).
A másik, nem cserélgetem a konyhai eszközeimet passzióból. Több, mint negyven éves a gáztűzhelyem, de süt, főz. Hat éve meghalt a termosztát. Húsz boltból elhajtottak telefonon, hogy ehhez már nem kapok alkatrészt, a huszonegyedikben mondták, hogy van. Beszerelés. Volt minden, az ötezres kiszállás, 10 ezres szerelés, és felfelé. Aztán egy ember, aki megkérdezte, hol lakom, nyilván közel volt, és átjött villamossal, azt mondta hogy 1000 ft. Mikor tud jönni? Holnap este 6 után jó? Nagyon. Azóta működik. Akkora a kupleráj, hogy nem könnyű eligazodni.

élhetetlen 2019.10.21. 19:43:47

@Cpt. Flint: Pedig ezt érthetnéd! Hajnalban lehet ládát pakolni, utána bemenni a munkahelyedre, mert azt nem szeretnéd feladni, de burkolni nem lehet hajnali négytől 7-ig, 8-ig, aztán csókolom , majd este jövök, és csinálom tízig. Anno fejlesztő mérnökként dolgoztam, csak a lakásvásárlás után nem álltam jól, (akkor az átírási költség valami huszonsok % volt), és a titkárnőnk helyett mostam a házában (ő kapott házmesteri lakást) a lépcsőházat, 6 emelet, korlát, liftajtó, mert azt lehetett munkaidőn kívül csinálni. Ez volt a kajapénz, mert majdnem annyit fizettem az átírási részletekre, mint amennyit kerestem.

nagyonköcsögduda 2019.10.21. 19:49:29

Azért az a hármas elosztó ott a falon elég érdekes. Kedves poszter, ezt ki tervezte ide?
Csak azért kérdezem, mert erősen életveszélyesnek tartom. A szekrény mögötti lyukba konnektort úgysem tudsz tenni, a doboz (amihez rögzítenéd) legalább 3cm-el beljebb van.
Bár azt én sem értem, hogy ott mi volt a terv. Ha a szekrényt a falig tolják, oda tényleg felesleges a konnektor, mert semmit nem fogsz tudni oda csatlakoztatni.

hokihari 2019.10.21. 19:56:56

@OHMMETER: tökeletes .pontosan Igy van

hokihari 2019.10.21. 20:09:50

En igyekeztem mindig tökeletes munkat csinalni kömuves burkolas teruleten.Mint vallalkozo dolgoztam de azert a kuncsaftok is neha erdekesek tudtak lenni. Soha nem tudtam volna ugy csinalni mintha nem magamnak csinalnam.Azert Sok idegeskedessel jart a vallalkozo elet.Neha nem jöttem ki jol anyagilag mert kacifantos dolgokat kellett csinalni Amit telefonon egyeztettem de megcsinaltam ugy is . Persze nagyon Sok jo embert is megismertem a munkam alatt es valtozatos volt szerettem a kihivasokat.Egyetlen egy dolgot nem tudtam kimerni egy ives terasz . Jöttek mas szakemberek is acsok asztalios vizes stb Mind nekiallt Igy ugy aztan hoppa nem ment . Vegul megoldottam jo lett de Mai napig nem tudom hogy kellett volna kimerni szakszeruen.

hokihari 2019.10.21. 20:13:50

Egyszeruen nem ertem hogy bizhatnak valakire munkat ha nem latjak a munkajat Amit csinalt.Mint a posztolo szegeny.Azert a burkolas sem olyan egyszeru mindig . Persze vannak ami csak rutin feladat es a Tulaj is meg tud csinalni. De azert vannak agyalos dolgok is.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.21. 20:27:47

@Tikakukac: Néz meg a fotósorozatban a tízes -felülnézeti -képet. Sokkal több hely van a mosógép és az ajtó fala között, mint az ötös valós képen..

AzEnVelemenyem 2019.10.21. 20:41:39

Szerintem az ilyen élményeket végleg kitörölni, vagy érdektelenné halványitani csak egy újabb 1 millióval és teljes reboot-tal lehet. Ez a vérző sziv amit a gány munka okozott, nem gyógyul be évek alatt sem, szerintem megéri még egy nagy levegőt venni és belevágni még egyszer egy normális társasággal.
Magam is átéltem, nálunk kétszer járt a vakoló, mert a csempéző nem vállalta arra a felületre elsőre amit ott hagyott. Másodjára már nem látta a csempész, mert én hamarabb értem haza vidéki munkámból és felvakoltam magam sikra, függőre, derékszögre, ahogy illik. 5 napig száritottuk a vakolatot légszáritóval, szóval nem 2mm-t kellet javitani. Gondoltam utána lesz egy szép csempézett falunk, de nem lett, mert a sik falra, padlóra a csempész olyan jó kedvvel tette fel a lapocskákat, hogy azóta is táncolnak. Én meg anyázok, mikor a zuhanyzóban nyomja a csempe sarka az én sarkamat.
Láttam, felszedettem volna, de már a második hónap vége felé voltunk, és elfogyott a lelki erő.
Megoldásként az kommentem elején leirtakat javaslom, különben felemészt. Addig is vizlehúzóval terelgessétek a vizet a zuhanyzóban és kell egy ventilátor, hogy felszáradjon, ajtót meg nyitva kell hagyni (monjuk ez lehet, akkor is érdemes ha minden ok), feltéve ha nincs padlófűtés.
Ja, és kell referenciát kérni/nézni máskor/legközelebb. Részvétem.

élhetetlen 2019.10.21. 20:42:33

@kekecke: “Az igenis túlzott elvárás, hogy a melósok fóliázzák le a megrendelő úr cuccait, vagy, hogy állandóan a megrendelőhöz szaladgáljanak, hogy "ez így jó lesz, főnök?"”. Hát itt tévedsz nagyot. Azért hívok mester egy szobafestéshez, hogy én húzogassam be a bútorokat, fóliázzam le a plafonig érő szekrénysort? Ne fessem ki a szobát is, hogy a melósoknak ne legyen gondja? Csak fizessek a végén? Ugyan, ne szaladgáljak a megrendelőhöz, és telefonálni is strapás. Két eset, a régi lakásomban fürdőszoba felújítás. Elköltöztem otthonról arra az időre. Véletlenül áttörték a fürdő és a nappali közötti falat. Baleset. De annyi eszük nem volt, hogy az ágytakarót rádobják a számítógépre, hogy arra ne szálljon már a törek, mert az ágyneműt még ki lehet mosni, de a számítógépet nem. Miért is nem nekik kellett volna felhívni, miért nekem kellett volna kitalálni, hogy mi történt? A másik, az új lakás. Nem költöztem még be, mázolók. A lakásban több ajtó van, mint fal, mind szépen le volt ragasztva színes üvegtapétával. Gondoltam, az előző tulaj csak fel akarta dobni a lakást. Mikor feljöttem, felhúztam egy fóliát, fehér katedrál üveg, jó, lehet mázolni. Feljöttem két nap múlva, lemázolva az összes ajtó, de a négy osztásos ajtóban minden darab üveg más mintájú. Ők látták, szerinted nem kellett volna felhívni, hogy ez van, álljunk le, előbb jöjjön az üvegezés? Egy szakembertől ez nem várható el, mert ő csak mázol ész nélkül? Ah, semmi, le kellett szedni az összes tartólécet, üvegezni, és újra mázoltatni, mert egy telefon, vagy ennyi törődés nem elvárható a melósoktól.

Tikakukac 2019.10.21. 20:43:51

@CSOKKI MÁLNA: Megnéztem. Ha akarod bejelölgetem, de megteheted magad is. Körülbelül egy és egy negyed csempényi távolság az, ami a renderen kimaradt úgy, hogy kottig fel van tolva a szekrény a mosógéptől. Így, hogy nincs feltolva van olyan 3/4 csempe hely, és lenne még egy negyed ha fel lenne falig tolva az egész. Legrosszabb esetben tévedtem szemre is egy negyedet. Lényegtelen, az ajtó simán nyílna már ekkor is.
Plusz akkor ajánlom a szekrényt megtekinteni. Mert ugye ilyen alapon a szekrény, ami iszonyatosan rajta volt a renderen is a kabinon és a csöveken, konkrétan be sem menne. De bent van és marad is érzésre 8cm körül a kabintól.

Eléggé rá merek tenni egy nagyobb összeget, hogy ebben a renderben nincs több, mint 5cm elmászás :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.21. 20:53:15

Van még ember, aki kompakt fénycsővel világít? Főleg WC-ben? Mire eléri a teljes fényerőt, már el is végezted a dolgodat, ráadásul nem szereti, ha sokat ki-bekapcsolják. Ráadásul villog is.

Mondjuk LED-del is be lehet fürödni, én pár hónapja vettem LED-fénycsövet, és bizony az is villogott. Más talán észre sem vette volna, de az én szemem igen érzékeny a villódzásra. Egy 1000uF-os elkó azán megoldotta a problémát.

plokmi 2019.10.21. 21:00:38

Aki nem ért ahhoz a szakmunkához amire éppen szüksége lenne, (nem tudja saját magának megcsinálni) az fogadja el, hogy átverik, megszívatják, trehány munkát kap.
A Dilemmák bekezdés egy tipikus tehetetlen, saját érdekeit védeni képtelen ember megnyilvánulása.
Kár bármilyen tanács, egy ilyen embernek. Képtelen lenne alkalmazni.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.21. 21:12:43

@Tikakukac: Hogyha a 10-es képen az szekrényt a szemetes helyére rakod, akkor is nyitható a mosógép, és marad egy szekrénynyi helyed az ajtó faláig..

Tikakukac 2019.10.21. 21:30:16

@CSOKKI MÁLNA: Oké, ez így rendben van, a hely az szinte pont annyi, hogy elférne. Adott a kérdés: minek raknál egy tükrös mosdószekrényt a mosdónak háttal? :D Azért mondtam a mosdót, hogy tegyük rendbe, a kép megfelel a valóságnak. Hiszen ha ez így a terveknek megfelelően elfért a jobb oldalon, és a valóságban is, akkor vagy teret görbítettek a melósok vagy szimplán hülyék voltak egy mérőszalaghoz is. Amit fentebb ki is fejtettem már. Valóban simán kifugázza és lecsempézi a barom burkoló a fürdőt úgy, hogy egyszer nem mérné meg, hogy az ajtó be fog-e férni. Ha kicsi: kinyomjuk purhabbal. Ha nagy: bevéssük a falba. De semmiképpen sem az, hogy akkora helyet hagyunk ki neki, amekkora kell. Az túl ezy.

Tikakukac 2019.10.21. 21:34:25

@erkölcsi hulla: És amikor kurva drágán az ellenőrzött szakemberek vágnak át, akkor mi van? Hozzád kell fordulni olyankor? Olyankor szabad a szerződésben foglaltakat követelni? Ha 5%-al kevésbé kurva drága akkor már nem? Vagy mennyi a tarifa és a limit?

élhetetlen 2019.10.21. 21:55:45

@OHMMETER: Igen, az egyik oldal. Akkor jön a másik, a megrendelő, és a mesterek munkaerkölcsének változása. Úgy harmincöt éve, a régi lakásom, a szomszéd festet. Ez nekem is kéne, átjött a mester, megbeszéltük. Megjött reggel a fiával, és mikor elkezdték kirángatni a cuccokat a falból, akkor a szomszédasszony mondta, hogy menjek be dolgozni, ez nem nekem való. Hazamentem ötkor, lakás kifestve (csak 47 nm volt), minden a helyén, és egy csepp festék sem volt a parkettán. Úgy tíz év múlva költöztem, a cég még megvolt, egyszer már beváltak, jöjjenek. Igen, de az idős úr már visszavonult, jött a fia az új társsal, egy hétig vakartam a parkettáról a falfesték pöttyöket, ami ugye frissen feltörölhető, de, ha odaszárad, akkor már gond. A szakmát megtanulta a papától, a munkaerkölcsöt nem. És hozzájött a radiátor festés. Ha leszerelem, és kiviszem a teraszra, akkor lefújja. Ja, ha ki tudom vinni, akkor egy flakonból már én is le tudom fújni. Maradtam én, és a kanyarecset (becsületes neve radiátor ecset). Ez is van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.21. 22:14:54

@élhetetlen:

"az idős úr már visszavonult, jött a fia az új társsal"

Nem is kell ehhez generációváltás. Jó régen ablaküveg betörik, hívom a szomszéd által ajánlott szakit. Szaki pontosan időre jön, mér, a levágott üveggel visszajön, lelkiismeretesen, szakszerűen elvégzi a munkát, szépen lepucolja az ablaküveget a gitt mentén, aztán minden koszt is feltakarít maga után. 10/10.

Eltelik vagy 6-8 év, újabb üvegtörés. Ugyanaz a szaki jön, kicsit nagyobb pocakkal és némi túlsúllyal. Üveget berak, a gittelés elég egyenetlen, de még nem az, amiért szólni lehetne, az ablaküveget maszatosan hagyja, a koszt is ott hagyja maga után. A munkát ha nem is nagyon szépen, de elvégzi, ám az egész hozzáállás egészen más.

finom szaftos oldalas 2019.10.21. 22:23:39

@erkölcsi hulla: Egymillió ezért a két apró helyiségért éppen nem volt egy olcsójánosság.
Azt a hibát követte el, hogy nem nézett meg referenciákat, nem beszélt előző megrendelőkkel. Megbízott az első ajánlásban, ami hiba volt és hagyta magát sodorni az árral.. Fiatal ember, most ezt is megtanulta.

Tipikus.
Manapság: www.youtube.com/watch?v=Ci2Lms212yY
Régen: www.youtube.com/watch?v=SmRA2GXBlWg
nincs új a Nap alatt

finom szaftos oldalas 2019.10.21. 22:36:17

Türelmetlenebbek elég ha 14 perctől nézik a másodikat... Örök kedvencem, nagyon röhögök :-D

élhetetlen 2019.10.21. 22:41:36

@CsakLajosAz: Igen, csak a picsogók nem csinálnak mindent sk. Úgy 45 éves koromig megoldottam egyedül a lakásfestést, mázolást, csapcserét, vagy csak tömítéscserét, csillárbekötést, stb. Aztán lakáscsere, “kisebb” átalakítás, fal bontások, új falak, hát nem vállaltam be. (jaj, egyedülálló nő vagyok). Aztán egy gázolásos baleset, már nem tudok létrára mászni sem, guggolni sem, tehát pár dolog kiesik. Azóta csak tervezek, és meg kell találnom, aki megcsinálja. “Az nem tudja, milyen lefeküdni a sajàt 2 kezed munkájába.“. A szó szoros értelmében. Soha nem csináltam ágyat. Mikor az asztalosnak azt mondtam, hogy az ágy aljára függesztett teljes ágy méretű fiókot szeretnék, ami egy ujjal kihúzható, és azért függesztettet, hogy porszívózni lehessen alatta, kétszer futott neki. Te ezt biztosan lazán összedobtad volna. Utálom ezt a dumát, hogy én mindent meg tudok csinálni, és aki nem, az mind balek, és picsogó.

élhetetlen 2019.10.21. 22:57:31

@ekat: Ez már a vicc kategória, a mostani lakásom felújításánál megterveztük, hol menjenek a csövek a falban, ahol be lehet húzni a vezetéket. Jön a barátnőm férje szerelni, nem megy át a madzag. Kiderült, hogy mindkét falon befalazták a csövet, csak a merőleges két fal sarkánál nem kötötték össze, ott nincs cső. Ügyes, ugye? Brrr…

btprg 2019.10.21. 23:31:12

@CsakLajosAz:
A lámpát szerintem kár cserélni. Vécébe tökmindegy hogy néz ki, viszont ez a hagyományos porcelán lámpa tovább fog élni, mint a posztoló, a műanyag foglalatos ikeás szar meg széthullik.

MrzNur 2019.10.21. 23:33:45

Huh! Régen láttam ekkora gányolást, pedig volt részem pár építésben/felújításban.
VISZONT!
Tulajdonosként oda kell figyelni a körülöttünk végzett munkára, pláne ha ott élünk és naponta rá tudunk nézni.
Ha a burkolólap ferdén van rakva, nem fut, az látszik, a fuga nem tűnteti el. Ha nem lejt a lefolyó felé a padló, az is ellenőrizhető (kis vízmérték 1-2.000Ft). A konnektor úgy, ahogy van értelmezhetetlen... De ezt egyszerűen ki lehetett volna mérni.
A prémium zuhany pedig.... 2 év után dobtak ki egy hasonlót, egyszerűen nem lehet takarítani, a görgősínben megáll a penész és a vízkő, akadnak a görgők pár hónap után. Értem én, hogy a posztoló prémiumnak gondolja, mert sokba került, de ez nem az.
Sajnálom az esetet, de benne van a saját kényelmessége, és nemtörődömsége. A 960.000 Ft pedig nevetségesen sok ezért! Mint előttem is mondták, ezt bontani kell és újra nekikezdeni. Ezúttal viszont keresni kellene egy rokont, havert, aki látott már felújítást, hogy nézzen már rá néha a szakira...

b-max 2019.10.22. 00:22:14

Szerintem itt nem arról kellene beszélni, hogy mit és hogyan rontottak el, hanem hogy milyen szerződést kellene kötni, hogy ilyen esetekben a vállalkozó fizesse vissza a munkabért, a felhasznált anyagok árát, stb.stb.... Persze tisztelet a kivételnek, de az én generációban a legkevésbé okosok mentek hegesztőnek, a legkevésbé okosok és viselkedészavarosok pedig kőművesnek.... Szóval a gond itt is van sajnos.

hopp11 2019.10.22. 02:31:34

Nekem most tették tönkre a lakást meg a vadiúj, általuk lerakott laminált padlót. 150 ezret fizettem az original csomagolású laminált padlóért az áruházban, ezek úgy rakták le, hogy azonnal tönkretették. Kb minden négyzetméteren sérülés van. Nekem kellett feltakarítani, ezután vettem észre a sérüléseket. De addigra már fizettem, elmentek. Sírni tudnék.
Másnap telefonáltam a főnöknek, hogy mit csinált az embere. Közölte, hogy az kizárt, mert a laminált padló mindent kibír. Egyébként is biztosan már sérültek voltak a lapok. De csörögjek rá 2 nap múlva, eljön, személyesen megnézi. Természetesen soha többet nem vette fel a telefont. Vissza nem hívott.
Az erkélyen a járólapok ferdén lettek lerakva, csak később, mikor oldalról sütött a nap, akkor láttam, hogy nem vízszintes.
A frissen festett falra rápakolt minden papírt, szemetet. Mikor megérkeztem és észleltem, leszedtem azonnal a pakolást, hogy nehogy piszkítsa a frissen festett falat (amiért rengeteget fizettem). Ekkor derült ki, hogy leverte a falat és összepiszkolta, a takarás szándékos volt, hogy elleplezze előlem. Mikor rákérdeztem, hogy ez mi, konkrétan fenyegetni kezdett, letagadta, hogy neki köze lenne hozzá.
Én is megírnám, interneten milyen néven hirdetik magukat, csak nem tudom, hitelrontásért nem perelhetnek-e be. Pedig fontos volna megóvni az embeteket az ilyen aljas férgektòl.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.22. 08:11:31

@Cpt. Flint: azért vitatkoznék ezzel, mert a posztoló sem volt egyértelmű a panaszáradatában. Azt írja, hogy számon kérte a megígért fóliát, de azt nem, hogy tulajdonképpen miben is állapodtak meg: hoz fóliát a csapat de a gazda fóliázzon? Vagy ők fognak, a tulaj útmutatásai alapján? Megállapodtak-e utólagos takarításban? Mert, ha nem: akkor igenis irreális elvárás. Az elején kellett volna tisztázni mindent, és utána reklamálni. Jelenleg nekem úgy tűnik, hogy valamilyen kegyelmes úrnak képzeli magát a posztoló, és csalódott, hogy nem úgy kezelték.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.22. 08:22:55

@élhetetlen: A festőnek nem kötelessége bútorokat arrébb tenni, ezt Te is tudod.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ha mégis rádobták volna az ágytakarót a számítógépre, akkor most amiatt lamentálnál.
Az ajtós problémádat egyáltalán nem értem: miért ne gondolhatta volna a festő, hogy neked ilyen az ízlésed/igényszinted, hogy minden üveg más mintájú? Már gondolatolvasóknak is kellene lenniük?!
Ha már saját példával jöttél, jövök eggyel én is: tavasszal átrakattam a cserépkályhámat. Amikor a mester kijött felmérni, elmondta, hogy miket JAVASOL (nem tette kötelezővé): vegyek fóliát, mert mocsokkal fog járni a munka, és mire jönnek, legyen lefóliázva minden, amit szeretnék megóvni, és tegyem el az útból a bútorokat, amik akadályozhatják őket a munkában. Értsd: nem ők fogják megcsinálni (hiszen ők nem költöztetők, hanem cserépkályhások). Az már más történet, hogy szépen megkértem őket, és segítettek fóliázni, meg a dögnehéz bútorokat arrébb tenni. Ők mindösszesen annyi védelmet hoztak, amit ígértek: gumiszőnyegeket, hogy a parketta ne sérüljön a víztől.
Nem értem én ezt az új módit, hogy a megrendelő kvázi istennek hiszi magát...

Taxomükke (UK) 2019.10.22. 08:30:48

@lexton: "DE látok olyan hirdetéseket, hogy kőműves, térkőlerakás, hurkolás, festés, stb, egy ember által vállalva.
Ki lehet Ő Mekk mester ??

Három éve vettem használt családi házat.
A villanyszerelésen kívül mindent magam csinálok.

Anno gyerekkoromban az apámtól megtanultam sok építőipari munkavégzést."

Érzek itt némi ellentmondást....

KaTe 2019.10.22. 09:28:55

Ha jól értem, a posztoló tulajdonképpen az alábbi 2 fő "hiányosság" miatt nem tudja/nem akarja használatba venni a fürdőszobáját:
- A mosógép ajtaja nem nyílik, mert rossz helyre került a fali konektor.
- A zuhanykabin aljzatának lejtése nem megfelelő

Az alatt mit ért a posztoló, hogy:
- A zuhanykabin a boltban még tökéletesen működött. (A kiállítási darabot hozták el, esetleg már összeszerelve érkezett?)
- A wécé nem működése miben nyilvánul meg? Nem húzható le? Elfolyik a víz? (lehet csak nekem maradt ki valami)

Eltekintve attól, hogy a fugák meg a felrakott szegélyek nem túl szépek...(utóbbit lehet javítani) Került a csempék mögé elegendő anyag? Vízzáró réteg meg lett csinálva? Aljzatkiegyenlítő került a burkolat alá? A vízvezeték, illetve a villanyszerelés rendben van? Nehogy már a komplett fürdőt szét kelljen verni azért, hogy a zuhanyzót, illetve, hogy egy konektort helyrehozzanak. Oké, a csempéken a fuga az nem lesz szebb, de legalább vízben van?

Félre ne értsetek, nem azt mondom, hogy ez a munka rendben van, de ez még közel sem a használhatatlan kategória.

Kedves posztoló, ha legközelebb felújításba kezdesz és idegent bízol meg, akkor:
1. Kérj referenciát (akár többet is)
2. Legyen részletes szerződés, beleértve a kötbér mennyiségét is
3. Az első és második nap többször is nézz rá, hogy mit csinálnak a munkások. Ebből máris nagyon sok hasznos információt leszűrsz: pl. hogy mennyire trehányok, hogyan viselkednek, kommunikálnak. Ha pl. hangos szitkozódást hallasz, illetve folyamatosan telefonon csacsognak, esetleg üvölt a zene, előkerül egy sörös/alkoholos üveg, vagy egyéb neked nem tetsző jelt tapasztalsz, akkor innentől kezdve minden nap végén alaposan átvizsgálod az elkészült munkát. Ha nem értesz hozzá, akkor segítséget kérsz egy ismerősödtől.

DE AMI A LEGFONTOSABB:
Ha tudod (márpedig tudod, mert megkérdezed) hogy mikor végzik a vízvezetékszerelést/fűtésszerelést, a burkolást, illetve a zuhanyzó építését, azon a napo(ko)n fokozott figyelemmel kíséred a munkájukat, sőt, egy független vállalkozót felbérelsz, hogy legalább a munka ezen fázisainál ellenőrizze a munka minőségét. (Megjegyzem, erre csak akkor van szükség, ha már korábban is tapasztalsz számodra "aggasztó" jeleket)

Ilyen aggasztó jel pl. az, hogy hirtelen 27%-kal többet kérnek az előre megbeszéltnél.

Ha valami nem jó, azonnal jelzed nekik, ha vita van, akkor ne hagyd, hogy tovább csinálják. Akkor se, ha emiatt hetekig nem fogsz tudni wécére menni, meg lezuhanyozni. Hidd el, még így is jobban jársz, mintha kapsz egy minősíthetetlen gány valamit amit az elkövetkező min. 20 évben nézegethetsz. Minden egyes nap...

killerkaller 2019.10.22. 11:08:16

@nagyonköcsögduda: "Azért az a hármas elosztó ott a falon elég érdekes. Kedves poszter, ezt ki tervezte ide?"

A képeket nézve panellakás vizesblokkjáról van szó, aminek kb. 10 cm-es vasbeton fala van, amibe nem lehetetlen, de embert próbáló (házilag) meló a süllyeszték áthelyezés.
A kérdésre válaszolva: aki a házgyári blokkot tervezte.

Tikakukac 2019.10.22. 15:36:44

@KaTe: Megint az a gond, ami esetünkben is: a mester nehezen érti meg, hogy ez burkolás. Ez nem egy rosszul bepattintott fedlap egy kijelzőn, ez nem egy csavarkötéses dolog, ezek ha egyszer fel vannak rakva, leszedni iszonyatos rombolással, mocsokkal és melóval lehet.
A villanyszerelés pont ilyen dolog. Sokan képtelenek aggyal befogadni, hogy a villany nem megy oda mindenhova füttyszóra. A jobbik eset, hogy most már van wireless kapcsoló, így a legtöbb barom kívánsága néha-néha megoldható, de a dugaljak, azok sajnos nem ilyenek. Ez a fürdő rendes megcsinálása azt jelenti, hogy mindent kotta szét kell verni megint. Nincs igazgatás, nincs kicsit arrébb ütöm gumikalapáccsal. Vésőgép elő, szemüveg és fültok. Adj neki.

Szolnok Építőipar 2019.10.22. 15:42:55

KB 25 éve végzek minden nemű építőipari munkákat. Panel fürdőszoba és WC helységeket full lebontás után komplett hideg meleg és szennyvíz csere után vízzáró alapozó felhordása után;
telibe ragasztom vízálló gipszkartonnal majd
még kettő réteg vízzáró majd
keresztlézerrel burkolás
Tökéletes függőleges-vízszintes sík!
Oldalfalakból maximum
Eltérés függőleges-vízszintes síkon 3 cm-ig tudok gipszkartonnal javítani

Burkoló lapok méretezése miatt maximum 1mm eltérés lehet fugák találkozásánál

Élvédőzés gérbe vágva!

Ja ezt a munkát anyaggal munkadíjjal kivétel tuhanykabin mosdó + szekrény összesen 1.400.000Ft ból kihozom 10 év garanciával!

gyongyi70 2019.10.22. 17:22:50

Szeretném megkérdezni, hogy a munkadíj volt 960 ezer vagy az anyagktg-gel együtt?

élhetetlen 2019.10.22. 18:07:22

@kekecke: Elég furcsa a gondolkodásod. Ha nekem kell lefóliázni a plafonig érő szekrénysort, és elhúzni a faltól a 2,5x1,5 m-es ülőgarnitúrát, valamint az összes bútort, és ezt meg tudom csinálni, akkor a hengert is el tudom húzogatni a falon, mert az a könnyebbik rész, nem hívok festőt. És a kekec megjegyzéseid. “Egészen biztos vagyok benne, hogy ha mégis rádobták volna az ágytakarót a számítógépre, akkor most amiatt lamentálnál.”. Nagyon igazad van szerinted, csak nem jutott el az agyadig, amit írtam: “az ágyneműt még ki lehet mosni, de a számítógépet nem.”. Tehát biztosan kiborultam volna, ha az ágynemű lesz vastagon poros, nem a számítógép. A másik. “Az ajtós problémádat egyáltalán nem értem”. Sajnálom, észt nem tudok adni. “miért ne gondolhatta volna a festő, hogy neked ilyen az ízlésed/igényszinted, hogy minden üveg más mintájú?”. Talán azért nem gondolhatta, hogy ilyen az ízlésem, mert a többi üvegtapétát ők szedték le, tehát tudták, hogy én nem tudom, mi van alatta. Ezért illett volna telefonálni, nem ész nélkül mázolni, mert nekik csak az a feladatuk. Bonyolult? “Nem értem én ezt az új módit, hogy a megrendelő kvázi istennek hiszi magát...”. Tavasszal rendeltem egy kádajtót. Kijött egy fazon, felmérte, lemérte, legyártották. Mikor elkészült, kijött reggel kilenckor, magára csukta a fürdő ajtaját, hogy ne jöjjön ki por. Kettőre végzett, és kitakarított maga után. Mikor felmérni jött, csak annyit kért, hogy pipere cuccaimat vigyem ki, mielőtt jön szerelni, hogy csak az üveg polcot kelljen letörölnie, ne egy rakás kacatot. Tökéletes szolgáltatás, és ettől még nem éreztem istennek magamat. A rendes szolgáltatás meg nem új módi lenne, hanem sajnos kivesző félben van. Ennyi.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.22. 18:45:15

@élhetetlen: tele vagy ellentmondással. Csak annyit kérek, hogy képzeld magad egy festő helyébe. Főként egy nyüzüge, kétfogú, csontkollekció festő helyébe (szinte csak ilyeneket látok), akik a festékesvödörnél nehezebbet nem fognak megemelni. De mondok jobbat: a festőnek nem kell tudnia falat javítani! Ha egy bizonyos méretnél nagyobb a fal sérülése a legtöbbje azt fogja mondani, hogy hívj kőművest, az nem az ő dolga, hogy falat javítson. Miből gondolod, hogy a festő dolga a te cuccaidat mozgatni? És ha valami elborul/megsérül az ő gyengesége miatt, akkor kit hibáztatnál? Festeni tudsz, de bútort mozgatni nem? Hát képzeld, a festő is pont ilyen! Ha bútort akarna mozgatni, akkor elmenne bútorszállítónak. A két dolog nem kapcsolódik automatikusan. Az már más kérdés, hogy vannak brigádok, akiknek vannak erre külön embereik.
A korábbi hozzászólásaid alapján kötve hiszem, hogy nyugodtan fogadtad volna, hogy a sokat emlegetett mosható ágytakaróddal védekeztek volna.
Látod: még mindig ott vagy leragadva, hogy a festőnek gondolatolvasónak kell lennie. Hát ébresztő: nem kell annak lennie! Ő végzi a munkáját. Mázolást kérsz? Akkor mázolást kapsz, nem lakberendezési tanácsokat. Köszönd meg, ha figyelmeztet, de ne várd el és ne kérd számon, ha nem teszi.
A kádas példáddal pont engem igazolsz: ott is neked kellett elpakolni, nem a melósnak. Bár tudom, hogy a piperecuccok nem olyan nehezek, mint a bútorok...

Szolnok Építőipar 2019.10.22. 19:35:22

Szóval!
Az 1.400.000Ft BRUTTÓ ÖSSZEG
Ebben nincs benne
Zuhanykabin
Kézmosó+szekrény!
Nincs kiugró perem a WC-ben

élhetetlen 2019.10.22. 19:35:54

@kekecke: Na, ilyen agybajnokkal, mint te vagy, nem érdemes vitatkozni. “Festeni tudsz, de bútort mozgatni nem?”. Képzeld, van ilyen, bár már leírtam, csak nem érted. “A korábbi hozzászólásaid alapján kötve hiszem, hogy nyugodtan fogadtad volna, hogy a sokat emlegetett mosható ágytakaróddal védekeztek volna.”. Ezt már kétszer leírtam, de még mindig nem érted. Erről nem tehetek. “Köszönd meg, ha figyelmeztet, de ne várd el és ne kérd számon, ha nem teszi.”. Miért ne? Olyan információ birtokában volt, aminek én nem voltam birtokában, és ezen információ nem közlése nekem anyagi kárt okozott, és csak egy telefon hívás lett volna. Milyen istennek képzelem magam, hogy ezt elvárhatónak tartom? “A kádas példáddal pont engem igazolsz”. Nem. A vigyek ki pár pipere cuccot, hogy az üveglapot könnyebben takaríthassa le, ez nem egyenlő azzal, hogy mindent én készítsek elő, fóliázás, stb, és utána én takarítsak. Nem vagyok tele ellentmondással, csak nem vagy képes feldolgozni a kapott információt. Pá…

Szolnok Építőipar 2019.10.22. 19:37:02

Más minden anyag benne van az összegben illetve munkadíj!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.22. 19:45:53

@élhetetlen: magas összegben fogadtam volna, hogy személyeskedni fogsz, mert érvelni már nem tudsz. A miértre pont a történtek adják meg a választ. Sajnálom, ha ezt nem tudod felfogni. A bosszúság maradt neked. Valahányszor így állsz az emberekhez, pont ugyanezt fogod visszakapni. Csak még fizetni is fogsz érte. :)
Szép estét.

élhetetlen 2019.10.22. 20:46:00

@kekecke: Hú, de szupi vagy! Mert ez a szöveg, “Egészen biztos vagyok benne, hogy ha mégis rádobták volna az ágytakarót a számítógépre, akkor most amiatt lamentálnál.”, ez nem személyeskedés, ugye, csak leminősítés. “A korábbi hozzászólásaid alapján kötve hiszem, hogy nyugodtan fogadtad volna, hogy a sokat emlegetett mosható ágytakaróddal védekeztek volna.”, ugye, ez sem személyeskedés, csak nem érted, hogy az ágynemű mostató, a számítógép nem. . Tehát én kezdtem a személyeskedést, nem te, mondod te. Nem égsz? Persze, hogy nem, mert nem érted. “mert érvelni már nem tudsz”. Van különbség aközött, hogy nem tudok érvelni, és aközött, hogy nem érted az érveimet. Ez utóbbin nem tudok segíteni. “A miértre pont a történtek adják meg a választ.”. Az, hogy a mázoló nem képes felhívni, hogy bazmeg van, ez az én hibám, szerinted. “Valahányszor így állsz az emberekhez, pont ugyanezt fogod visszakapni.”, csak ne felejtsd el, hogy én a mázolónak nem okoztam kárt, tehát nem visszakaptam valamit. Értesz te egyáltalán valamit? Te értékeled az összes “fütyülök a megrendelőre” típusú mestert, én azokat értékelem, akik esetleg gondolkodnak is, és, ha probléma van, akkor felveszik a telefont. De neked is szép estét!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.22. 20:57:05

@élhetetlen: idéznélek: "nem jutott el az agyadig"; "ilyen agybajnokkal" "sajnálom, észt nem tudok adni" - mind-mind személyeskedés. Megkeseredett vénasszony vagy, és rosszul esik, hogy nem tekintenek naccsasszonynak. Ráadásul az értő olvasás sem megy. Sehol nem állítottam, hogy kárt okoztál volna a mázolónak. Azt nem vagy hajlandó elfogadni, hogy Ő SEM NEKED! Elvégezte a munkát, amire felbérelted. Pont. Irreális elvárásod van még mindig vele szemben, amit ő nem tudott. Vajon utólag ezt számon kérted tőle? Vagy csak itt van ekkora egód? Eddig itt mindenkit csak kritizáltál, aki neked dolgozott, bár itt-ott azért beszúrtál némi elismerést, de abban sem volt köszönet. Ennyire szar életed volt?
Mindig is utáltam az ilyen idős embereket. Mások maifiataloznak, én meg pont az ilyeneket hozom elrettentő példának.
Igen, személyeskedek. Kellemetlen vénasszony vagy.

élhetetlen 2019.10.22. 21:55:56

@kekecke: Igen, mind személyeskedés válaszul a személyeskedésedre. Vagy azt nem szabad? “Ráadásul az értő olvasás sem megy. Sehol nem állítottam, hogy kárt okoztál volna a mázolónak.”. Nem, nem írtad, csak azt nem értetted meg, “értő olvasás”, hogy nekem ő igen. Érted? Nem. Megjegyeztem nekik, de az ostobaság miatt elkövetett dolgokat nem lehet számon kérni, ahogy nálad sem az írottakat. Ha nem tűnt volna fel, ez a poszt a félresikerült esetekről szólt, ezért a kommentelők is zömmel a félresikerült akciókról szóltak. És nem, nem volt szar az életem. “Mindig is utáltam az ilyen idős embereket.”. Apád, anyád, nagyszülőd sem volt, vagy mindet utáltad? Vagy nem tudod mit beszélsz? Remélem, megéled az öreg kort, amikor ugyanilyen ostoba leszel, mint most vagy, vagy romlani fog az állapotod, és jogosan utálnak majd. “Igen, személyeskedek. Kellemetlen vénasszony vagy.”. De nem vagyok biztos benne, hogy több harmincas épeszű barátod van, mint nekem.Ha a baráti köröd hasonlóan bunkó, akkor megértelek. Nincs több hozzáfűzni valóm. Felejts el.

Navarone 2019.10.22. 22:15:52

Ezt a jajgatást végigolvasni nem volt idegem.
Röviden: first world problem. Azon sirvafakadni, hogy nem teljesen egyenes a csempe...

A fürdő pedig nem letisztult, hanem randa...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.23. 06:49:15

@élhetetlen: gondolkoztam, hogy válaszoljak-e, mert ostoba vagy, és lelassult felfogású, kvázi értelmetlen, így inkább csak a magam megnyugtatására teszem. :)
1.: magadnak okoztál kárt. Lustaságból, kényelemből, ostobaságból, vagy ki tudja milyen oknál fogva nem készültél fel. A saját tulajdonodat sem ismerted, de azért elvárod, hogy egy nem túl széles látókörű melós gondolkozzon helyetted. Értem már a nickedet...
2. A mázolós fiaskód nem félresikerült. Pontosan azt kaptad a pénzedért, amiért fizettél: mázolást. Ja, hogy közben kiderültek dolgok a felemás üvegekről? A te tulajdonod anyukám - a te felelősséged. Ne kend másra. Mint korábban említettem: az csak bónusz lett volna, ha figyelmeztetnek. Esetleg magad is megnézhetted volna az elméletgyártás helyett ("gondoltam, az előző tulaj csak fel akarta dobni a lakást").
3. Egy halmazba helyeztelek. Te vagy az ilyen idős ember prototípusa. Az ilyen megkeseredett, magát túlpozicionáló, egyébként mélységesen leereszkedő, szűk látókörű, magányos, család nélküli borzalom. Segítene a lelki nyomorodon, ha beszámolnék arról, hogy apám 20 éves koromban meghalt? Vagy, hogy minden nagyszülőm születésem előtt elhunyt? Ha már így rákérdeztél te isten barma.
4. Végre egy halvány fénysugár! Hát ne is legyél biztos benne. Segítene a nyomorodon, ha pontos statisztikát közölnék a barátaim számáról, azok életkoráról? Nyilván nem, csak jól esett viperamérget köpnöd. Ennyi erővel leandereket is gyilkolhatnál.
Mivel utolsószómániás vagy, erre is nyilván büfögsz valami mérget, mert érdemben még nem bírtál érvelni. Beszédes bizonyítéka korosztályod korlátoltságának eme replikád: minddel öngólt lőttél.

ekat 2019.10.23. 10:24:03

@Navarone:
Igen, first world problem, és mivel first world-beliek vagyunk, jogunk van ilyen problémákkal foglalkozni, erre való ez a blog is.
Ami a fürdőszobát illeti, hát... az tényleg nem vall ... izé... különösebb lakberendezési ízlésre. Olyat akartak létrehozni, amihez a fürdőszoba túl kicsi, nem lehetett benne ezeket a tárgyakat normálisan elhelyezni. De hát nekik kell hogy tetsszen, és megfeleljen, nem nekünk, és minden relatív, egy régi panelbeli fürdőszoba után csak előrelépés.

ekat 2019.10.23. 10:29:11

@kekecke:
Hú ez az utolsó mondat.....:D :D Gary Oldman jutott róla eszembe, mikor egy filmben arról értekezik, hogy önnön ördögi tervének az áldozata lett. Mi az az eme, ami mind? Háromszor elolvastam. Bár persze én is korlátolt vagyok.....

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.23. 10:54:50

@ekat: :) Én ezt most bóknak veszem. :D

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.23. 11:01:02

@ekat: ja, a kérdésedre a válasz: a néni hülyeségeket állított egyetlen hozzászólásában, és azokat szépen kivégeztem egyesével. Ők a mind. Az eme pedig arra a hozzászólására vonatkozott, amire megnyomtam a "válasz erre" virtuális gombot.

élhetetlen 2019.10.23. 20:45:33

@kekecke: “Nincs több hozzáfűzni valóm. Felejts el.”, írtam, és itt abba is hagyhattuk volna. De te “gondolkodtál”, és remek végeredmény született a a magad megnyugtatására. (Bár lehet, hogy a dilibogyódat kellett volna inkább bevenned.).
1, “A saját tulajdonodat sem ismerted”. Így van, akkor vettem meg, és a kamra álmennyezetét sem bontottam le, hogy megnézzem, mi van felette, nem csak az összes üvegfóliát (33) nem szedtem le. Nem vártam el, hogy a melós gondolkodjon helyettem, de, ha látja, hogy bütymeg van, akkor telefonálhattak volna, ennyit írtam. És akkor 45 éves voltam, nyilván szellemileg teljesen leépülve. A nickemet nem érted, csak gondolsz valamit. Szívesen elmagyarázom. Ahhoz mindig elég jól kerestem, hogy ne kapjak tanácsi lakást, tehát tízszeres áron vettem meg azt, amit az előző tulaj az önkoritól vett meg. Ez van. Mikor a deviza alapú hiteleknél kitalálták, hogy akinek van annyi kp.-je, mint amennyi a hitele, az kapott frankonként 70 forintot, akkor vettem fel az élhetetlen nicket, mert sem lakásügyön, sem a deviza alapú hitelen (mert nem volt hitelem) nem tudtam lehúzni semmit a közösből, tehát egy vicc volt részemről.
2, “Ja, hogy közben kiderültek dolgok a felemás üvegekről?”. Ezt sem érted. Közben derült ki, de én csak utólag értesültem róla. Ezt lehetett volna elkerülni egy hívással. Ez egy egyszerű tény, és ezzel nem kentem semmit másra.
3, A lelki nyomoromon nem kell segíteni, mert nincs. Ha neked hiányzik a gyermekkorból kimaradó nagyszülői szeretet, azt beszéld meg egy pszichológussal, ne olyan időseknek ugorj neki, mint én vagyok, mert ez nem fog segíteni.
4, Nem azt kérdeztem, hogy hány barátod van, hanem, hogy hány épeszű barátod van. Szövegértés. Szerencsémre az ismeretségi körömben egyetlen öreggyűlölő sincs.
És akkor az összefoglalás. “csak jól esett viperamérget köpnöd.” Ebben a bejegyzésedben “ostoba vagy, és lelassult felfogású, kvázi értelmetlen”, “Te vagy az ilyen idős ember prototípusa. Az ilyen megkeseredett, magát túlpozicionáló, egyébként mélységesen leereszkedő, szűk látókörű, magányos, család nélküli borzalom”, “nyilván büfögsz valami mérget”, ezt hoztad össze, de én köpök viperamérget, nem te, ugye? Hozzád csak leereszkedni lehet, mert olyan mélység nincs emberileg, ahonnét hozzád felemelkedni lehetne.
“és azokat szépen kivégeztem egyesével”. Nem végeztél te ki semmit, csak mindenre írtál valami hülyeséget. Egy példa, mikor átszakították a falat, ami nem volt megrendelve, ugye, azt írtam, hogy, ha már nem szóltak, hogy mi történt, akkor legalább a számítógépet letakarhatták volna. Erre te, “Egészen biztos vagyok benne, hogy ha mégis rádobták volna az ágytakarót a számítógépre, akkor most amiatt lamentálnál.”, ez a logikai, érveléses kivégzés? Na hess! @ekat: Csak, hogy lásd!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.23. 20:53:41

@élhetetlen: brávó. :D
memeshappen.com/meme/stevie-j/oh-really-come-i-clap-for-u-15223/9
Annyira tudtam! Te beteg vagy. De sebaj, már kevesebb van előre, mint hátra, azt csak kibírod valahogy.

élhetetlen 2019.10.23. 21:11:48

@kekecke: Igen, beteg vagyok, fáj a szétzúzott térdem, és már a derekam is. Ez nekem jobb, mintha az agyam lenne olyan selejtes, mint a tiéd. Én tudom, hogy mi a bajom, te nem tudod, hogy mi a tiéd, ez neked lehet jó, de nem cserélnék veled. És van egy rossz hírem. Te sem tudod, hogy neked mennyi van előre! Na, hess!

Xezs7 2019.10.23. 21:56:48

@Navarone: Valószínűleg azért írsz ilyeneket, mert te is hasonló minőségű munkát adsz ki a kezedből, akárhol is dolgozol. Egy ilyen munkánál rohadtul nem elfogadható, hogy a fugázás meg a csempézés így nézzen ki. Érdekes, nekem a kivitelezőm ezt önmagától is tudta. Mellesleg a csaj nem a fuga miatt sírt, csak lusta voltál elolvasni. Sokkal több és sokkal nagyobb problémák vannak ezzel a fürdővel.

élhetetlen 2019.10.23. 23:41:13

@kekecke: “Mivel utolsószómániás vagy”, mert te aztán nem, ugye? Szánalmas vagy.

CsakLajosAz 2019.10.24. 11:12:45

Bibibiiiii... Az enyém 24cm..... :)

Katharine Clifton 2019.10.25. 08:32:01

@vizsla_barat: na majd legközelebb :) vár még ránkegy fürdőfelújítás is :D

blasiusii 2019.10.25. 12:37:40

Sikerült szinte az összes hozzászólást átolvasnom, és továbbra is egészen szórakoztató, mint hasonló posztoknál, hogy előkerülnek az EZERMESTEREK, akiknek otthon 50-féle szerszámuk van meg meg mindent maguk csinálnak, aki meg nem ilyen, az egy az egyben életképtelen... Egyszerre irtó vicces és szomorú, de akkor veregessétek meg a vállatokat, Janik vagytok, jeeee!

Tudjátok, vannak ilyen meg olyan emberek. Van, aki barkácsolni szeret, más 3-féle hangszeren játszik, a harmadik meg reggeltől estig ügyel a kórházban, és sebészként vigyáznia kell a kezére, negyedik meg egyszerűen csak tapasztalatlan vagy már idős, és nem tudja megcsinálni. Sőt az ötödiknek meg van elég pénze arra, hogy elvárja, hogy valaki megcsinálja helyette, és gyakorlatilag a poszt is erről szól, hogy "ebben az országban itt tart az építőipar". Amúgy több ponton a tanárok helyzetére hajaz a dolog, csak azzal a különbséggel, hogy a tanárok nem keresnek ilyen jól.

De még egyszer visszatérve: itt arról volt szó, hogy valaki nem kevés pénzért elfogadható munkát várt volna el, mire Ti kiosztottátok, hogy miért nem csinájjjjaaaa meg maga. Gratulálok, ungarische wirtschaft már megint...

blasiusii 2019.10.25. 16:22:05

És természetesen mindenkinek nagy köszönet, aki nem csak önfényezni meg másokat lenézni jött, hanem praktikus tanácsokkal látta el a párt. (Ő miattuk olvastam el amúgy a 200+ hozzászólás jó részét, jó ötletek voltak!)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.25. 16:55:47

@blasiusii:

"valaki nem kevés pénzért elfogadható munkát várt volna el, mire Ti kiosztottátok, hogy miért nem csinájjjjaaaa meg maga."

Igazad van és nincs is. Egyértelműen igazad van, hogy tisztességes fizetségért tisztességes munkát várhat(ott volna) el. A nagy magyar valóság azonban az - és erről a hozzászólók nem tehetnek, ők csak konstatálják a valóságot -, hogy igen gyakran az ár és a minőség nem korrelál egymással, és akkor még igen finoman és kulturáltan fogalmaztam.

Erre az ügyesebbja a DIY módszer javasolta, mások az alkalmatlan vállalkozó kiszűrésére adtak tanácsot. A posztolón már egyik fajta tanács sem segít, akik pedig még az efféle munka előtt állnak, azok választhatnak.

És igen, nekem is van igen sok szerszámom, sok munkát magam is el tudok végezni. A villanyszerelést kimondottan élvezem. Ám burkolást csak módjával: lambéria, gipszkarton, hajópadló vagy laminált parketta igen, csempe vagy padlólap ellenben semmiképp.

megamedve 2020.02.04. 08:15:06

@Semmitnemérszakitiltással:
Hozzászólásából ítélve, (na meg megnéztem a képeit is), Ön pedig egy középszerű kis mitugrász (hasonló a posztolóhoz), aki azt hiszi csinál valamit az életben.
A valóság pedig sokkal közelebb áll ahhoz, hogy egy átlagos, nyivákoló, műmájer.
Az pedig, hogy többes számot alkalmazott magára nézve, egyéb mentális problámák lehetőségét is felveti.

Szubrina 2020.02.10. 01:51:12

A mi fürdőszobafelújításunk 300 ezer volt, igaz nem volt zuhanykabin, meg különleges csempe (mi vettük akciósan). A vizvezetékszerelőnk (akit bírunk) ajánlotta a bandát.
Kezdjük azzal, h annál nem sokkal kellemetlenebb dolgot tudok elképzelni, amikor valaki lakásában 3-4 vadidegen munkás jár ki-be és fel-alá. Mi a WC-t nem újítottuk fel, de nem volt egy leányálom bemenni pisilni, úgy, h az ajtótól néhány centire voltak. Többé-kevésbé elfogadható munkát végeztek. Az egyik faszi egy esti órában 9-kor jött fúgázni, fent és lent a kövön is. A fúgát szétkente a csempéken, majd letörölte a felesleget, eztután nem lehetett a kőre lépni egy napig. Másnap este bementem a fürdőbe és majdnem sírógörcsöt kaptam a fúga egy csomó helyen kitüremkedett, túllógott a csempén, borzalmasan nézett ki.
Szóltunk miatta, majd a faszi egyesével levéste a felesleget, ahol észrevette, mai napig van ahol vastag maradt. Csalódás.
süti beállítások módosítása