Tékozló Homár

Az ingyenhitel sincs ingyen

2020.02.19. 12:00 | Homár Rezső | komment

via GIPHY

Tamás kazáncserére adta a fejét, ami önmagában épp elég stresszt jelent, a költségről nem is beszélve. A szükséges összeghez az MFB hitelprogramján keresztül szeretett volna hozzájutni. Hosszú hónapok alatt meglett a hitelhez megfelelő kivitelező és a szükséges dokumentumok is, úgy tűnt, végre sínen van a dolog. Ám ekkor derült égből megjelentek a pluszköltségek, amik ráadásul még változtak is: a közjegyzői okirat elkészítése volt 15 ezer körüli és 100 ezer körüli összeg is, majd végül 40-nél megállt, de Tamás szerint mivel erről hónapokon át nem tájékoztatták, ez így sehogy sem kerek.

Tisztelt Tékozló Homár!

Szeretném megosztani negatív tapasztalatom az MFB LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONYSÁGI HITELPROGRAM kapcsán. A történet röviden az MFB-nél tett panaszlevelem tartalmazza, melyre az MFB reakciója, hogy minden rendben van így max. pereskedjek ha szeretnék. 

mfbp.jpg

Felmerül a kérdés hogy ez a program ez valóban azt a célt szolgálja, hogy a lakosságot segítse 0% hitellel, mert sajnos a lehető legnagyobb jóindulattal sem lehet mondani, hogy a hozzáállás emberközpontú lenne. 

mfb_allaspont-1.jpg

mfb_allaspont-2.jpg

Kérem számoljanak be erről weboldalukon, hogy többi honfitáram megspórolja a pénzt, időt, energiát bosszúságot, amit ez a program jelent.

 

Szakértőink szerint Tamás hiába érzi úgy, hogy megvezették, ha a megkötés előtt minden egyéb költségről tájékoztatják az ügyfelet, akkor rendben van a plusz költség.

Kedves Tamás 

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény értelmében, a fogyasztót a hitelszerződés megkötését megelőzően tájékoztatni kell a hitelező által ismert minden olyan ellenszolgáltatásról, amelyet a fogyasztó a hitelszerződés kapcsán megfizet.

A teljes hiteldíj mutató (THM) számításánál figyelembe kell venni a fogyasztó által a hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díjat (ideértve a kamatot, díjat, jutalékot, költséget és adót), valamint a hitelhez kapcsolódó szolgáltatások költségeit, ha a hitelező számára ismertek. A THM számításánál azonban nem vehető figyelembe többek között a késedelmi kamat és a közjegyzői díj.

Az ügyintézővel történt egyeztetést nem tudjuk rekonstruálni, azonban a hitelprogram honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy a 10%-os saját forrás mellett további költségek merülhetnek fel. Ilyen költség lehet az értékbecslői díj, a közjegyzői díj, az energetikai tanúsítvány díja stb. 

Amennyiben Ön önálló foglalkozása és gazdasági tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy és nem ért egyet az MFB álláspontjával, úgy a továbbiakban a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2020.02.19. 12:13:51

100,000 Forint? Hát az nem sok, annyiért már csak zsemlét adnak.

fákkje 2020.02.19. 12:15:01

@Terézágyú: És nem a zsemle a kicsi, hanem a pofád nagy. :D

Lalikám 2020.02.19. 12:22:07

Ez bizony szopó lesz, ebből nem jön ki a poszter jól...

Terézágyú 2020.02.19. 12:41:49

De miért akar valaki felvenni 875 forintnyi hitelt?

Jake Peralta 2020.02.19. 13:21:17

Tehát poszter nem olvasott utána a feltételeknek, majd pampog hogy fizetni kell..

juhaszvik 2020.02.19. 13:30:55

Az Eljárási Rendben, amit a posztoló nem olvasott el (sem a levelet, amit ide mellékelt, és amelyben hivatkoznak rá), benne van a magyarázat a kérdésére, nem tudom mit értetlenkedik itt.

A THM csak egy reklámfogás, elég tájékozatlan/felkészületlen valaki, ha azt gondolja, hogy azon kívül nem számolhatnak fel egyéb díjakat a bankok. Tessék megnézni random hitelreklámokat, ahol szerepel példaként mind a felvehető, mind a visszafizetendő összeg, mind pedig a THM, önmagában nem jön ki a matek.

Lalikám 2020.02.19. 14:04:58

@Terézágyú: A 70 fillért ne felejtsd! :)

Nick-son 2020.02.19. 14:40:33

Posztolónak jogilag nem hiszem, hogy igaza van, de a gyakorlatban kijelenthető, hogy a közjegyzők rablók. Kihalásos alapon lehet bekerülni ebbe a rablóbandába.

Abban is igaza van, hogy a hitelező magasról tojik rá is meg a költségeire is. Elég annak foglalkozni a saját bevételeivel.

Abban is sajnos igaza van, hogy az energetikai tanusítvány egy hatalmas kamu. Amikor házat vettem a tanusító egyenesen az ügyvédnek küldte az átíráshoz. Természetesen nem is jött ki, minek. Én nem is láttam a tanusítványt, pedig állítólag az én érdekem, hogy tudjam mit veszek. De minek, ha már eldöntöttem? A számlát leadta az ügyvédnél, az meg kifizettette velem. Mit is nézegettem volna rajt, tudtam hogy nincs szigetelés a házon, meg azt is, hogy én meg fogom csinálni.

A negyedik igazsága abban van, hogy ezek a "pályázatok" a lakosság számára igen kérdéses mennyire hasznosak. Amikor a hűtő cserében résztvevő készülékek pont annyival drágulnak hajszál híján ami a támogatás és így is csak 1-2 óra van a nem egyszerű pályázat benyújtására... aha kisnyugdíjasok rárepülnek valószínű nagyon.

Ötödik igazsága meg abban van, hogy ez így nem igazán éri meg.

Terézágyú 2020.02.19. 14:57:37

@Nick-son:
"Ötödik igazsága meg abban van, hogy ez így nem igazán éri meg."

Ha nem "ingyenhitel" lenne, hanem rendess, kamatoss, akkor nem kellene utánajárni, igazolásokat stb. beszerezni?

Jake Peralta 2020.02.19. 15:14:49

@Nick-son: " közjegyzők rablók"
Tudomásom szerint jogszabály szabályozza a közjegyzői díjakat. Nem hasra ütéssel állapítják meg.

Terézágyú 2020.02.19. 15:18:03

@Jake Peralta:
"Tudomásom szerint jogszabály szabályozza a közjegyzői díjakat"

Ahogy pl. a képviselői fizetéseket is :)

Deviáns 2020.02.19. 15:30:52

A posztoló számolhatna kicsit.
Ha nem 0-s lenne a THM, a futamidő alatt (5 év) a felvett összeg akár dupláját is vissza kellene fizetnie.
Ehhez képest a kezdeti százezer Ft alatti összeg barátságos, csak nem számított rá.
A 0-s THM trükkje, hogy ha egyszer is megcsúszol már füzetsz is mint a katonatiszt. 5 év alatt ennek nagy az esélye. Tudják ezt a bankok is.
A bankok nem azért adnak pénzt, hogy neked jó legyen.
Javaslom a pénzügyi ismeretek fejlesztését pl. a kiszamolo.hu olvasgatásával.

Nick-son 2020.02.19. 15:53:36

@Jake Peralta: persze, hogy jogszabály határozza meg, nehogy verseny legyen. Hiszen akkor egy fél oldalas szöveg felolvasásáért nem kérhetnének 40ezer forintot, hanem csak 4ezret. Hát még ha el lehetne olvasni ügyfélkapun is ugyanezt ingyen! Állítólag ma már igen sokan tudnak olvasni Magyarországon.

Kifizetsz pár ilyen felolvasást, hagyaték egyebek ahol százalékos a díj, kifizetsz egy kisebb vagyont a semmire és majd rádöbbensz mennyire keveset kellett tenniük milyen nagy összegért. Akkor átértékeled.

Pár éve kaptam fizetési meghagyást egy közjegyzőtől. Felhívtam mégis mi ez, miért, stb. Közjegyző asszony közli, mint a világ leg természetesebb dolga, hogy ő erről semmit nem is tud. Mondom neki, hogy pedig a neve rá van írva a papírra, a díja is fel van számítva és hozzáadva számomra mint fizetendő, akkor ez most hogy van, hogy ő egy mukkot nem tud az egészről? Jaaa, hát kérem ez az egész már elektronikusan megy, ő ezt az egész papírt, az egész ügyet nem is látja, nem is tud róla, de mivel csak közjegyző adhatja be mint egy szenvedő alanya az egésznek rajta keresztül megy és hát mint ilyen rákerül a kifizetési listára. Egy közmű szolgáltató kiküld egy héten ötszázat ezen a módon. Ott cseszték el, hogy én ellent mondtam, megvártam szépen a bíróságot aztán nyertem, mert nem volt jogos a követelés.

Terézágyú 2020.02.19. 16:00:59

@Nick-son:
Az ügyvédek (többsége) is, egy meglévő, kész szerződést használ mindig, csak átírja a neveket, meg a személyi adatokat :)
És esetleg feltűnik neki, hogy ez vagy az a bekezdés jelen esetben felesleges, és azt szépen kitörli a doc fájlból :)

juhaszvik 2020.02.19. 16:10:41

@Nick-son: ezt a közjegyzős/rablós dolgot nem értem. Tudtommal közalkalmazottak, és a bérüket vagy törvény vagy rendelet szabályozza, de semmi köze ahhoz, hogy mennyi pénzt szednek be. Ugyanannyi bért kap, ha ezer embert húz le egymillió forinttal vagy egyet 10 forinttal.
Az más kérdés, hogy elég bennfentes/belterjes meló.

Terézágyú 2020.02.19. 16:18:40

@juhaszvik1:
"Tudtommal közalkalmazottak"

Biztos vagy te ebben??? Nem köztiszviselők????
vagy azok sem, hanem még egy szinttel feljebb vannak?
"A közjegyzőket – területi elv figyelembe vételével – az igazságügyi miniszter nevezi ki a megfelelő személyek közül, határozatlan időre. Végső soron a közjegyzők számát is az igazságügyminiszter határozza meg."

juhaszvik 2020.02.19. 16:28:33

@Terézágyú: persze-persze, csak nem akartam ennyire cizellálni. Az önkormányzati dolgozók, megyei kormányhivatalosok azok köztisztviselők, a tanárok, ápolók a közalkalmazottak, a nav-osok, rendőrök pedig kormánytisztviselők.

Terézágyú 2020.02.19. 16:33:18

@juhaszvik1:
" persze-persze, csak nem akartam ennyire cizellálni."

Márpedig érdemes cizellálni, mert pl. a fizetésben ég és föld a közalkalmazottak és a köztisztviselők...

Reactor 2020.02.19. 16:34:14

Van még, aki elhiszi, hogy az "ingyen" dolgok tényleg ingyen vannak, és nincs mögöttük semmi csapda, átrázás?
Ingyen a LEVEGŐ van. Minden más pénzbe kerül. Amit így, vagy úgy, de keményen behajtanak rajtad. Ideje lenne már felfogni, hogy semmi nincs ingyen, nincs Mikulás. Akit ezek után átvernek "ingyen" dolgokkal, az meg is érdemli.

juhaszvik 2020.02.19. 16:36:56

@Terézágyú: és ezen senki nem akar változtatni... :(

Rejtélyes 2020.02.19. 18:09:21

@Reactor: Vigyazz ezzel, mert odafent meghalljak, es lassan az utan is fizetni kellesz majd :troll:

Reactor 2020.02.19. 19:48:50

@Rejtélyes: Akkor ezt is meg fogják kerülni az emberek, mint minden mást, amit lehet :) Ők a pénzlenyúláshoz értenek, mi pedig az elrejtéshez. Nekik ez csupán hivatali kötelesség, sokunknak viszont az életben maradást jelenti.

FDToth 2020.02.19. 21:38:12

Haaat, nehez ugy. Mert hanel ismolvasod, feltetelesn modban irjak h elofordulhat plusz koltseg es ilyenkor az ember azt kerdezi magba h mik ismezek, es elkonyveli h ugy sem lesz.
Sztem a szerzodeskotes elott - mint hitelszerzodesnel - meg kellene adni a fogyauszonak aznosszes koltseget.
A kozjegyzok meg rablok, ahigyan a temetekezi nemzeti szarok meg a torteni muzeum regszeti biszbaszai,minden az, sok penzert semmi.

adott idő alatt a legtöbb japán kuttya 2020.02.19. 22:33:30

@Nick-son: "Kihalásos alapon lehet bekerülni ebbe a rablóbandába." ja, meg azért nem árt a diploma sem. Egyébként honnan, vagy hogyan gondolnád az utánpótlást, a munkaerőpiacról? Mutass nekem egy olyan joghallgatót, aki tudatosan polgári bírónak, vagy közjegyzőnek készül...

Szubrina 2020.02.20. 01:15:47

Annyira tudtam, h menni fog a fikázódás. Eleve ki a faszom olvassa el az apróbetűt. Egy ingyelhitel lényege az lenne, h a csórók még is megengedhessék maguknak a LUXUST, mondjuk, h télen meleg legyen. Viszont így már nem olcsó.
Tudom itt mki gecigazdag és 100-ezres kabátja van, de gondoljunk bele, mi van, ha a poszter szegény?
Hm? Idióták!!!
A közjegyző meg nulla befektetett energiáért több százezret szakít, már hogyne lenne igazságtalan?

Szubrina 2020.02.20. 01:23:59

@Terézágyú: "De miért akar valaki felvenni 875 forintnyi hitelt? "

Talán mert tönkrement az előző kazánja és már csak ilyet engednek beszereltetni és nem telik rá neki. Hm...hogy mik vannak:O

DarkWolf 2020.02.20. 05:27:55

@Szubrina: hát nem muszáj elolvasni, de utána meg nem kell sírni hogy jaj felszámoltak olyan tételeket amiket világosan feltüntettek apróbetűsen, de átolvasni luxus

"A közjegyző meg nulla befektetett energiáért több százezret szakít, már hogyne lenne igazságtalan? "

Elárulok neked egy hatalmas igazságot, csak neked. Készen állsz? az élet nem igazságos, pont.

"Tudom itt mki gecigazdag és 100-ezres kabátja van, de gondoljunk bele, mi van, ha a poszter szegény?
Hm? Idióták!!!"

nem tudom minek magyarázol bele olyan dolgokat amiket itt senki se mondott. Azt eléggé nehéz nem észrevenni ha valaki baszik utánanézni a feltételeknek amikor hitelt vesz fel és még ő van felháborodva utána. Hát kérem, a lusta ember így jár.

Nick-son 2020.02.20. 09:03:43

@adott idő alatt a legtöbb japán kuttya: Már hogy ne készülnének? Csak hogy a helyek száma limitálva van, hiába készülnek, nem tudnak bekerülni. Ha engednék, hogy legyen 3x ennyi közjegyző akkor annyi lenne, ha nem lennének szabott árak akkor lennének jobb ajánlatok. Azért ez nem agysebészet. A jognak egy nagyon kicsi szeletét kell alkalmazni.

Nézd csak meg a hagyatéki eljárást. Ugyan mennyiben jelent több munkát, ha egy 1 milliós zártkert van a leltárban, mintha egy 150 milliós ház? Milyen alapon szednek százalékot? Attól még, hogy valakinek meghaltak a szülei és ráhagyják a gyerekekre amiért megdolgoztak mi köze van ehhez a közjegyzőnek, hogy sápot szed? Miközben ugyanolyan papírokat kell kitölteni az olcsóbb meg a drágább ingatlanoknál is.

Bebulizzák magukat a bankokhoz, hogy a hiteleseket melyikhez küldjék. Na az aztán egy kockázat mentes gyors kereset. Egy oldal felolvasása 40 ezer. Helló szia, semmi felelősség, csak hogy megnézte a személyiket, de hát ha valamelyik hamis neki azt nem kell észrevenni, hisz nem szakértő :)

Ez az egyik legundorítóbb szakma. Többre tartom a takarítókat meg a WC -s nénit.

Terézágyú 2020.02.20. 09:03:56

@Szubrina:
nem értetted a kommentem mondandóját... Elolvasod még egyszer, vagy magyarázzam el?

Terézágyú 2020.02.20. 09:15:41

@Szubrina:
"Egy ingyelhitel lényege az lenne, h a csórók még is megengedhessék maguknak a LUXUST, mondjuk, h télen meleg legyen. Viszont így már nem olcsó."

Nem "ingyenes" valóban, de tényleg nem olcsó? Ha normál módon venne fel egy normál kamatozású hitelt az "olcsó(bb)" volna....???

Konkrétan rosszul jár most a 800eFt hitellel a pószter, mert most fizetnie kellett pár tizezer forintnyi járulékos költséget???
Vagy teljesen mindegy, hogy mennyit kell most utólag fizetni, akárha 10 forintot is, de a lényeg, hogy "nemesztmonták!!"....

Szubrina 2020.02.20. 09:16:13

@DarkWolf: Arról van szó, ha valamit INGYEN HITELNEK hívnak, annak ingyen hitelnek kell lennie REJTETT költségek nélkül, ha szerinted ez rendben van, akkor gratulálok.

Folyamatosan a pofánkba hazudnak, én nem gondolom, h ez jogos. Illetve bizonyos szervek pont ezért vannak, h a MEGTÉVESZTÉST kiszűrjék.

Ja, de ott volt az aprónszedett 60 oldal 45. oldalán középtájt. Ja, hogy a poszter nem fogadott ügyvédet, h lefordítsa neki valaki a jogi blablát, MERT NEM MILLIOMOS!
Aha, persze a poszter a hülye...na elmész te a jó édes...be!

Terézágyú 2020.02.20. 09:18:22

Jó, ne válaszolj, szűrés.

Szubrina 2020.02.20. 09:18:35

@Terézágyú: Pontosan idéztelek, problem? Azon kívül, h csak fikázódni jársz ide, meg szociális életet élni?

Jake Peralta 2020.02.20. 09:46:58

@Szubrina: Nem vagy tisztában a jelentésekkel.

Az ingyen hitel a HITEL költségét jelenti. De ebbe nem tartozik bele, hogy pl energetikai tanúsítványt kérnek, vagy a közjegyzői díj.

De akkor a te elméleted szerint ha én felveszek egy ingyen hitelt, akkor annak a törlesztő átutalása sem szabadna hogy költségekkel járjon?

a fekete krindusz 2020.02.20. 10:34:55

@Nick-son: nem érzed az ellentmondást?
"Azért ez nem agysebészet.A jognak egy nagyon kicsi szeletét kell alkalmazni. ", de azért lehetne 3x annyi hely. Ugyan, kérlek. Biztos lehetsz benne, hogy senki nem akar közjegyző lenni.

ebella2 2020.02.20. 13:23:58

@Terézágyú: Még csak nem is köztisztviselők. Kvázi maszekok, nem az állam alkalmazásában állnak, ha az állam is engedi meg nekik, hogy működjenek. A KFT-k szabályai szerint kell működni az irodájuknak. Viszont hivatalos személynek minősülnek.

ebella2 2020.02.20. 13:28:55

@FDToth: Pedig ajánlatos. Aki közjegyzői irodában dolgozik miközben jogot hallgat, azt könnyebben veszik fel közjegyző helyettesnek, akikből három év csicskulás után lehet önálló közjegyző.

aefzuj 2020.02.20. 14:10:20

Azabaj hogy a pógárok altalaban veve felkeszuletlen idiotakent viselkednek, amikor penzugyi vagy jogi ismereteket igenylo helyzetbe kerulnek. El sem olvassak amit alairnak, mert ugye minek. Akkor se ertenek, ha atolvasnak. Igy inkabb alairjak abban a hitben, hogy letezik ingyenpenz, meg jotekonysagi alapu eroforrasosztogatas es elhiszik azt a meset, hogy a bankok ertuk vannak es nekik akarnak jot.

Ingyenhitel, 0% THM. Rablokapitalista piacgazdasagban. Hogyne.

Egyebkent meg akinek hitel kell egy kazanvasarlashoz, annak mar eleve el van bh@szva az elete. Sot. Akinek barmihez is hitel kell, az valojaban csak egy adosrabszolga, aki azert robotol, hogy a felszinen maradjon. A robot hasznabol pedig a banki profit termelodik caupan, semmi mas.

Nem veletlenul tudatlan a tobbseg, az oktatasi rendszer szandekosan csokkentett modban fut, akarcsak az egeszsegugy. Mert ugye melyik politikai vezetesnek kellenek muvelt ertelmisegi emberek, akik 100 evig is elnenek? Dehogy kell. Osszeszerelo droidok kellenek alacsony szintu iskolazottsaggal, max 30-40 eves aktiv idoszakra. Addig fizet utanuk a multi, azt kovetoen mar senkinek sem erdeke egeszsegben es muveltsegben tartani oket.

Annyi konnyites van 31 eve, hogy aki ezt igy nem toleralja, az elkoltozhet mashova. Tessenek hat elni vele es orulni, hogy van ilyen opcio. Regen ez se volt.

aefzuj 2020.02.20. 14:15:57

Amugy meg: penz, penz, penz. Akinek nincs, az ebben az orszagban hiaba ugral, csak a nyálát verdesi a taknyára.

Akinek meg van, az barmikor barhogyan atverheti az elobbi csoport barmelyik tagjat. Raadasul legalisan. Ahogy politikusek mondani szoktak, minden a jogszabalyok eloirasainak megfeleloen zajlott. Az mas kerdes, hogy azokat a jogszabalyokat eppen ugy alkottak, hogy vissza lehessen veluk elni. Aka.: jogi kiskapuk. Fajdalmas, de attol még ez van.

Jake Peralta 2020.02.20. 14:42:15

@aefzuj: " Akinek barmihez is hitel kell, az valojaban csak egy adosrabszolga, aki azert robotol, hogy a felszinen maradjon."

Akartam venni egy TV-t.. 250 ezer.. Megvolt rá a kp. De a boltban volt egy lehetőség hogy nem egyben kell kifizetni a 250 ezret hanem 10 hónap alatt havi 25 ezret. Ezen kívül semmilyen + költsége nem volt.

De biztos neked van igazad.

ekat 2020.02.20. 15:04:20

@Jake Peralta:
Egyszer én is úgy gondoltam, hogy ez milyen jó lesz nekem, de aztán a Cetelem pultnál olyan dolgokat kezdtek kérni / kérdezni, hogy otthagytam őket a francba, és inkább megvettem a dolgot rendesen kifizetve.
(És utána hónapokig bombáztak mailekkel, és nem tudom hányszer kellett megírni nekik, hogy még csak nem is lettem ügyfelük, szálljanak már le a beszélgetés elején megszerzett adataimról!)

Jake Peralta 2020.02.20. 15:07:23

@ekat: Elhiszem hogy van ilyen is. Nekem még szerencsére nem volt.

Amikor így vásároltam, kb 10-15 perces papírmunka volt, és adtak egy ingyen hitelkártyát. Amit a 10 hónap törlesztés után szépen le is mondtam. És mindent 0Ft + költséggel. Szóval nekem megérte.

Reactor 2020.02.20. 15:22:54

@Jake Peralta: Az részletfizetés. Annak valóban nincsen semmiféle költsége.
Én soha semmire nem vettem fel hitelt, nem is fogok. Ellenben részletre vettem már, pl. kerékpárt. Forintra pontosan annyit fizettem érte, amennyit megbeszéltünk, nem volt semmiféle rejtett pluszköltség.
Az "ingyen" hitelnél van, ez is ugyanolyan átrázás, mint a 0 forintos telefon. A készüléket valóban ingyen megkapod, csak épp ami vele jár, azért úgy megvágnak, hogy belezöldülsz...

ebella2 2020.02.20. 15:31:24

@ekat: Nekem egy tíz-tizenöt perc volt. Nem csak azonos áron de tíz hónapra kaptam meg a hűtőt, hanem akkoriban még harminccal olcsóbb is volt mintha kifizetem kp-ban. Valami hétvégi kedvezmény volt, ha a Cetelemet igénybe veszem. És megetettem. Harmincért, tíz-tizenöt perc? Miért ne?

Megjegyzem addig életemben nem vettem el kölcsönt, csak az első termelőeszközömhöz, még a Kádár alatt. Akkor meg is fogadtam, inkább éhen halok, de többé soha. Kellett kezes , de míg nem kötöttem meg az üzletet, addig azt mondták a Garacia biztosító is elég. Az utolsó pillanatban, meg a kezes is kellett. Kérdeztem is, miért fizetem a Garancia biztosítót, ha kell kezes is? Azt kérdezték, kell vagy nem kell a pénz? De akkor már kellett, lefoglalóztam az cuccut, igen kurrens gép volt az akkoriban és jó áron. (Meg is szolgálta százszorosan az árát.)

Se előtte, se utána nem vettem fel semmilyen kölcsönt (még a ingatlanaimat is kp. vettem), de azt mondtam, harmincezer az jó. Főleg, hogy azt a vasárnap délutánt hűtővásárlásra szántuk (nem volt még ennyire elterjedve a netes vásárlás), tehát időt semmi hasznostól nem vett el. Gyorsan kerestünk harmincat.

ekat 2020.02.20. 15:51:12

@ebella2:
Nem az idővel lett volna bajom a Cetelemmel, hanem valami olyat kérdeztek, vagy akartak, amin nagyon felháborodtam. Már nem emlékszem, mi volt az, de megszakítottam az igénylést és annyi.
Én régen időnként vettem fel hitelt, de a válság óta nem, sőt, még spórolni is megtanultam. Tavaly évvégén cseréltettünk mi is kazánt, de megvolt rá a pénz a lejárt lakástakarékpénztárban.

Szubrina 2020.02.20. 20:49:17

@Jake Peralta: Te nem vagy tisztában a fogalmakkal, amennyiben ezen hitel megkapásához közjegyzői negyvenezer kell az nem ingyenhitel. jóreggelt!

Tisztességes Természettudomány 2020.02.20. 22:00:06

Aki hitelt vesz fel, az meg is érdemli.
Utoljára a kétezres években voltam ilyen naiv. Rá is fizettem sok milliót a járulékos költségekre. Az egy lakáshitel volt, de jobb lett volna bérelni abban az időben. Bútorozott lakást kaptam volna, nem pedig gyomorideget.

Tisztességes Természettudomány 2020.02.20. 22:18:23

Cetelem = Kötelem
Aki ezt nem érti, az hiába magyaráz, hogy ingyen van, meg olcsóbb.
Ingyen az időm van, hogy azonnal megveszem a tárgyat, amire szükségem van.
Olcsóbb pedig az, ha nem kell hónapokon keresztül odafigyelnem a törlesztőkre, hanem beállhatok az Üdvhadseregbe (nem szoktam) fél évre, és fütyülök mindenre, vagy fetrenghetek a saját hányásomban Thaiföldön 1 évig (nem szoktam), és nem jönnek az extra költségek.

ebella2 2020.02.21. 04:07:13

@Tisztességes Természettudomány: Én mégis nyertem harmincezret az ügyön. Nem veszettem érted? Nyertem. Konkrétan, nem elméletileg. És a kötelem, ami havonta, a havi jövedelmem töredéke, egyáltalán nem számít, főleg, ha bármikor kifizethetném kp-ben is és azért lett belőle kötelem, mert nyertem rajta. Ne csak a magadét hajtogasd, próbáld megérteni miről beszélek! Nem mindenki és minden eset egyforma.

DarkWolf 2020.02.21. 07:40:07

@Szubrina: Én is csókoltatom anyukádat, puszipá

Jake Peralta 2020.02.21. 07:51:53

@Szubrina: A hitel ingyen van. A hitel felvétel az pénzbe kerül. Mint ahogy a levélben szereplő dokumentumokból látszik. A poszter lusta volt elolvasni. Ne próbáld védeni a saját magad és a poszter hülyeségét.

Jake Peralta 2020.02.21. 07:52:57

@Reactor: Hitel volt. Konkrétan emlékszem rá. Bank nyújtotta. Még egy banki hitelkártyát is kaptam mellé. (amit persze jól lemondtam a 10 hónap után)

Szubrina 2020.02.21. 12:12:14

@Jake Peralta: Az ingyenhitel az nem ingyenhitel, amennyiben a felvételéhez le kell perkálni 40 ft-ot.
Te szerencsétlen, ha mondjuk ki van írva kurva nagy betűkkel a boltra, h Ingyenzsömle, bemész majd a zsemle alatti polcra oda van írva kurvakicsi betükkel, h akkor van ingyen a zsömle, ha minden zsömléért leperkálsz 100Ft-ot, az nálam kimeríti a megtévesztés fogalmát.

Jake Peralta 2020.02.21. 12:34:28

@Szubrina: Anyukád a szerencsétlen aki a világra szart te majom.

Le van írva a feltétel. Poszter baszott elolvasni majd pampog. Itt ráadásul nem apró betűvel van írva.

De akkor szerinted a havi törlesztésnek az átutalása is díjmentes kell hogy legyen?

Egri2 2020.02.21. 13:31:36

Szerintem válasszuk ezt ketté. Az ingyenhitel jelen esetben azt jelenti, hogy felveszel 500.000-et, és 500.000-et fizetsz vissza. A közjegyző díja nem egy rejtett bevétel a banknak. Egy költség. Nem a bank nyerészkedik ezen, hiszen ez az összeg a közjegyzőhöz kerül. Ebből a pénzintézet egy fillért sem lát.

Apropó, hitel: imádom, amikor valaki iszonyúan okosan kijelenti, hogy "aki hitelt vesz fel, meg is érdemli". Csak arról feledkezik meg, hogy a hitelezés a gazdaság egyik mozgatórugója. A legtöbb cég különböző hitelekből bővül, fejleszt = teremt új munkahelyeket. Tessék megkérdezni erről közgazdászokat. Tessék megkérdezni, mi lenne a gazdasággal, ha hirtelen mindenki szuperokossá válna, és senki sem venne fel többé hitelt semmire.

Ezeknek az okoskodóknak üzenem: abból, hogy más hitelt vesz fel, TE is előnyben részesülsz. Csak egy példa: amikor sokan vettek fel lakáshitelt, pörgött a lakáspiac, az építőipar. Ebből mindenkinek előnye származott, akinek közvetlenül (pl. építőanyag) vagy akár közvetve (pl. nyomda -> nyomtatványok az adásvételikhez) köze volt a lakásépítéshez. Aki meg iszonyú okos volt, és inkább albérletbe ment, az is nyerészkedett rajta, mert akinek így saját lakása lett, nem akart szintén albérletbe menni. Tudod, mi lenne abból, ha ez a csomó ember hirtelen iszonyú okossá válva hagyná a fenébe a saját lakást, és go albérlet? Pillanatok alatt felnyomná a duplájára a bérleti árakat. Te, nagyon okos ember, mit szólnál hozzá, ha a főbérlőd hirtelen duplájára emelné az árat, mert van a szobádra 10 másik jelentkező?

A kazáncsere pedig nem egy olyan dolog, mint egy TV. Ha egy kazán télen mondja be az unalmast, annak a cseréje nem várhat tavaszig. Mert addig se fűtés, se meleg víz. Ez nem egy olyan történet, hogy "jóvan, 3 hónapig nem nézünk TV-t, addig összerakjuk az új árát, nem kell ehhez hitel". Próbáld ki. Tölts el a lakásodban pár napot úgy, hogy kikapcsolod a kazánodat. 3 átvacogott éjszaka után pánikszerűen fogod visszakapcsolni!

Szubrina 2020.02.21. 14:52:42

@Jake Peralta: Méltóságomon aluli lenne már erre az alpári stílusra reagálni.

Szubrina 2020.02.21. 14:58:16

Nos tehát minden információ tudatában, nem volt-é megtévesztő az INGYENHITEL kifejezés, a Nagyon olcsó hitel, esetleg a közjegyzői díjon kívül ingyen hitel nem lett volna-e találóbb elnevezés?

Attól még, h rendszeresen átbasznak minket és megszoktuk miért kellene elfoganunk?

Már várom mikor alkotnak végre törvényt a figyelemfelkeltő ellenben hazug szalagcímek ellen is a médiában.

Szubrina 2020.02.21. 14:59:44

@Egri2: Az nem pozitívum, h a hitel pörgeti a gazdaságot, hanem negatívum. Egy humbug az egész gazdaság.

WLaci 2020.02.22. 16:59:35

Én is néztem ezt a hitelt, hogy milyen jó, ingyenes, és elinflálják közben amúgy is a tartozást. De beszéltem egy szakemberrel, és kiderült, hogy a kazáncsere maga marhaság, a kondenzációs kazánhoz le kéne cserélni az összes radiátort is, és úgy hoz talán valami 20% megtakarítást. Köszi, így nem, szépen cseréltetem, ha elromlik valami a 20 éves kazánban, és mindenki boldog.

Szubrina 2020.02.22. 22:21:01

@WLaci: Igazad van, de akinek végleg meghal, nem azért rakatja be azt tudtommal, hanem mert unios előírás. ÉN ÍGY TUDOM.

ekat 2020.02.23. 09:21:32

@WLaci: Nálunk én akartam cseréltetni, és nem is tudtam, hogy spórolni is lehet vele, ámde viszont végre nem kell aggódnom a nyílt égésterű kazán miatt. Meg akár - végre - szereltethetnék szagelszívót a konyhába, meg szellőzőrendszert a fürdőbe.

mozesapo 2020.02.23. 09:52:20

Az a szép mindebben, hogy az EU-tól kapott Mo. több milliárd eurót erre, mint vissza nem térítendő támogatást a lakosság részére, melyet lenyúltak az állami intézményekre, te meg kaphatsz maximum hitelt.

Opportunista mikroba 2020.02.25. 12:18:47

@ekat: Hát nem tudom, nekünk a legfölöslegesebb befektetés volt. Csak azért nem szereljük le, mert a beleépített lámpáját tudjuk használni a tűzhely megvilágítására, de kb. ennyi a haszna... Próbáltuk, de egyrészt zajos (se főzni nem akarok zajban, se az evés után pihenni), és a hatékonysága is megkérdőjelezhető (+ ugye az áram sincs ingyen). A főzés utáni alapos kiszellőztetés százszor többet ér.

bati67 2020.02.28. 10:03:26

Kedves Posztoló! Én is vettem fel ehhez hasonló "ingyen hitelt". Csak az én esetemben a kivitelező már előre jelezte, hogy ilyen és ilyen költségek is lesznek! Ezért a beadott (és a bank által elfogadott) árajánlat tartalmazta kb. az összes költséget és a 10% önerőt is! :-) Tehát létezik a 0% kamatos hitel, csak előre át kell gondolni és úgy adni be a hitelkérelmet...
süti beállítások módosítása