Tékozló Homár

Mi jár annak, akinek a munkáltatója tiltotta meg, hogy elutazzon?

2020.03.18. 14:30 | Homár Rezső | 31 komment

ali-yahya-we37sqlao9m-unsplash.jpg

Speciális körülmények, speciális Homárok. Egy rendvédelmi szervnél dolgozó olvasónk és egy orvos is írt nekünk, mindketten utaztak volna, de a kormányrendelet még napokkal ezelőtt megtiltotta ezt. Mivel a munkáltatójuk tiltotta el őket az utazástól, keresték a lehetőségeket arra, hogy valahogy visszakapják a pénzüket, vagy ha erre nincs mód, a biztosító segítsen nekik. 

Amiről most írok egy eléggé friss dolog és annak a sokat hangoztatott ténynek a megerősítése, hogy a biztosítók úgy csavarják mindig a dolgot, hogy ők járjanak jól és ne az ügyfél.

Februárban vásároltam repülőjegyet 110ezer forint értékben egy európai utazáshoz. Előrelátó állampolgárként megkötöttem az utasbiztosítást Repülő Plusz és Storno Plusz biztosítással kiegészítve, összesen 6.723 forintért az Európai Utazási Biztosítónál.

Mivel rendvédelmi szervnél dolgozom, sajnos nem tudok utazni, ugyanis a tegnapi nap folyamán egy kormányrendelettel (41/2020) megtiltották nekünk az ország elhagyását.

A storno biztosítás 13 oldalt kitevő biztosítási feltételeit elolvasva sehol nincs arról szó, hogy jár-e vissza a pénzem, ha munkáltatóm tilt el az utazástól.

Az biztos, hogy a kizáró tényezők között sem szerepelt. Ezért hívtam fel az ügyfélszolgálatot, hogy akkor most ebben a helyzetben mi van. Ott azt válaszolta a hölgy, hogy az esetemre nem terjed ki. Mert bár lehet, hogy a kizáró tényezők közt nem szerepel a példám, de azok között sem, amikor fizetniük kellene. És ez a döntő – szerintük. Én meg úgy érzem, hogy kifizettem a pénzt a nagy semmire, miközben egy jellemtelen cég hamis illúzióba ringatott. Nem tudom, mit kellett volna másként csinálnom. Szerezzek hamis orvosi igazolást? Törjem el a kezem? Tényleg ennyi? Ha valaki munkanélkülivé vált menet közben, akkor azt kártalanítják 100 %-ban, aki viszont a munkáltatója döntése miatt nem tud utazni, azt nem? Fogadjam el, hogy futhatok a pénzem után? 

Biztos vagyunk még egy pár százan rendvédelmi, egészségügyi dolgozók, kormányhivatalnokok, stb. akik hasonló helyzetbe kerültünk. Úgy érzem, az általam jelzett esettel nem csak a saját problémámra szeretnék választ kapni.

Orvos olvasónk is próbálkozott, de ő sem járt sikerrel.

Hónapokkal a vírus okozta intézkedések előtt lefoglaltuk és az első részletet befizettük a barcelonai utazásnak, majd 1 hónapja a teljes összeget. A kormány intézkedése alapján egészségügyi dolgozók (feleségem asszisztens én orvos vagyok) nem utazhatnak, csak miniszteri engedéllyel (írtam a miniszternek de még nem válaszolt.)

Az utazási irodánál (Unitravel szervezte VISTA értékesítette) érdeklődtem, hogy mik a lehetőségek, válaszukban közölték, hogy az utazási szerződés szerint, ha most visszamondom, akkor 70%-ot vonnak le.

Közben a Spanyol járványügyi helyzet exkalálódott. Biztosító is csak akkor fizet, ha a családból valaki megbetegszik. Jelenleg úgy néz ki, hogy az egész veszteséget (holott örömmel utaztam volna, szeretem Barcelonát, nem az én hibámból nem tudok menni) nekem kell viselnem, ebből nem vállal részt az iroda!

Érdekes, hogy néhány napja meg a Barcelonába és Rómába húsvéti utazást hirdetett az Unitravel.

Szakértőnknek viszont nincsenek jó hírei, egyedül a méltányosságra van esély.

Kedves Olvasó! 

Fontos látni, hogy a biztosító csak a biztosítási feltételekben meghatározott események bekövetkeztekor, a szerződéses rendelkezések szerint fizet kártérítést. A legtöbb útlemondási vagy sztornó biztosítás kizárólag arra az esetre érvényes, ha az utast a szerződés megkötése és az utazás kezdete között keletkező komoly ok - például betegség, sérülés, közeli hozzátartozó halála, lakásának kirablása - akadályozza az utazásban. 

Megvizsgálva a vonatkozó biztosítási feltételeket, a szerződés alapján nem tarthat igényt kártérítésre, továbbá a járvány miatt kialakult helyzet alapján a biztosító is nagy valószínűséggel vis maiorra hivatkozna, ami mentesíti a kártérítés alól.

Mindezeket figyelembe véve, még mindig van lehetőség arra, hogy a biztosító méltányosságot alkalmazzon. Ilyen esetekben célszerű igazolható módon, írásban megkeresni a biztosítót, és hivatkozva a méltányolható körülményekre kérni a meghiúsult utazás költségének megtérítését.

A biztosító elutasítása esetén még mindig kérelmezhető a Pénzügyi Békéltető Testület díjmentes méltányossági eljárása, amelynek keretén belül nagy esély van arra, hogy egyezségre jusson a biztosítóval.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso 2020.03.18. 14:50:16

háziorvos, tőle egy kis borítékért igazolás, és köteles visszaadni. biztosítónál undorítóbb féreg csak a bank, de nemsokára jönnek azok is.

guANoiD 2020.03.18. 15:38:41

A jog szerint ilyenkor a munkáltatódnak kell megtérítenie az utazásod költségeit, hiszen a munkáltatód tiltotta-akadályozta meg, hogy elutazz.

Horváth Toya 2020.03.18. 16:24:01

Szerintem is a munkáltató a hunyó!!! Ha én kifizetek egy nyaralást és nem enged el szabadságra bármilyen okból, szerintem akkor az sara az egész kár, ami engem ért!!!

ekat 2020.03.18. 17:01:33

@borso:
Ez megint olyan borsos megoldás. :)
Részemről bármennyit veszítenék is, sosem lenne pofám ahhoz, hogy a háziorvosnál kuncsorogjak meg borítékokat csúsztassak a kezébe.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.03.18. 18:19:01

Ez ugyan a mezei munkavállalókra érvényes, de tuti, hogy a Kjt. (1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról) is tartalmaz hasonlót:

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

123. § (5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén
a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,
[...]
(7) A munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Az (5) bekezdés b) pontban foglalt esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be.

Club Sandwich 2020.03.18. 18:29:18

CoronaRoller... garantaltan kiralyabb a sima szopo verzional :)

cmx85s 2020.03.18. 18:32:35

@guANoiD: én is így tudom, de lehet, h ezt már kivették a jogalkotók - elvégre a Munka tvk már évek óta a munkáltatót védi, nem a munkavállalót.

user friendly 2020.03.18. 19:09:27

Ha nem akar a poszter a munkáltatóval meccselni, esetleg meg lehet nézni, hogy a repjegy átfoglalható-e egy későbbi időpontra. Néhány légitársaságnál ez most díjmentesen megtehető. (Ez persze csak az első esetre vonatkozik)

_Neville 2020.03.18. 19:53:56

Hát szerintem jobban jártál, hogy nem mentél oda.

Péter 2 2020.03.18. 21:08:25

Aki le tudja írni egy olyat, hogy "exkalálódott", az nem feltétlenül érdemel meg egy utazást. :-)

havrilla 2020.03.18. 21:46:22

@Péter 2:
Az aláírását kellene megnézni. Három X, mert doktor.

Darth Revan 2020.03.18. 22:38:23

Már elnézést, de ha az állam tiltotta még az utazást, az állam tartozik kártérítéssel

ier6w7i 2020.03.19. 07:04:07

@Csokis: munkaltato arra fog hivatkozni, hogy a dolgozo nem kerte korabban, nem 'irta ki' a szabadsagat.

peter3374 2020.03.19. 08:02:21

@Navarone: Nem erted? Ki van fizetve!!! Akkor is elutaznak, ha belehalnak

2020.03.19. 08:27:03

A második esetben eleve nem a munkáltató tiltotta meg, hanem az állam. A rendelet ugyanis mindenkire vonatkozik, akinek egészségügyi végzettsége van, függetlenül attól, hogy ki a munkáltatója, illetve ténylegesen egészségügyi munkát végez-e.

Egyébként nagyon beteg, ha jól értem simán mennének, ha nem lenne számukra tiltva. Nulla felelősségtudat, és a második egy orvos...

GatyaPityu 2020.03.19. 08:29:28

A munkáltatónak kell ilyenkor helyt állni, hiszen első körben ők tiltották meg az utazást, azaz a munkahelyeken kell leverni a költségeket. Vagy rosszul tudom?

Amúgy most ebben a válsághelyzetben megint ki fog derülni, hogy milyen alávaló gerinctelen férgek is ezek a hazai cégek...

GatyaPityu 2020.03.19. 08:31:34

@peter3374:

Mennyi Rotchild és Rockefeller rokon jár kommentelni ide erre a Homárral, akiknek nem fáj, ha elesnek a pénzüktől. Vagy csak más f*szával könnyű verni a csalánt...

axolotl77 2020.03.19. 08:49:26

@Zabalint: A foglalás februárban történt. Ha előveszed a februári híreket, akkor láthatod, hogy még épp csak megjelent Európában a vírus.
Egyébként a hangsúly azon van, hogy a biztosító miért nem fizet. Minek kössön az ember storno-biztosítást, ha ők kivonják magukat majdnem minden alól?
"a kizáró tényezők közt nem szerepel a példám" --> Tehát akkor nem is fizetünk - mondják ők.
Amúgy elég beszédes, hogy a link már nem is működik, ami a 13 oldalas szerződésre vinne. Csak nem hirtelen észbe kaptak?!

krwkco 2020.03.19. 10:30:33

@axolotl77:

A link azért nem működik, mert az utolsó / után belekerült egy space.

Így letölti a dokumentumot: eub.hu/dokumentumok/EUB2019-04ONS.pdf

A szerződésben nem példaszerűen, hanem tételesen vannak felsorolva a biztosítási események. Nincs általános kötelezettségvállalás. A felsorolásban nem szerepel az utazás állami tiltása. Feltehetően erre sem a biztosító, sem a biztosított nem számított.

A kizáró tényezők csak arra vonatkoznak, amikor a felsorolt biztosítási események teljesülése mellett SEM kell fizetnie a biztosítónak.

Sajnos ez van. A szerződés alapján a posztolónak nincs jogszerű indoka.

2020.03.19. 10:35:13

@axolotl77:
Nem a foglalásról beszéltem, hanem amikor bejelentették, hogy egészségügyi dolgozók nem hagyhatják el az országot, az ha jól számolom múlt szerdán volt, akkor már eléggé köztudott volt, hogy Spanyolországban nagy bajok vannak. Mindkét posztolónál olyan a megfogalmazás, hogy ha rajtuk múlna, mennének.

aefzuj 2020.03.19. 11:06:08

A biztositas soha nem volt jo semmire, kivaltkepp azok, amelyek nem kotelezoek. Csak virtualis lelki onnyugtatasra valoak, baj eseten sosem teritik meg a teljes kart, altalaban egyaltalan nem teritenek a kizaro okokra hivatkozassal. Aki ezzel nincs tisztaban, az most megtanulja a minositett idoszakban. Egyreszt.

Masreszt a rendvedelmi dolgozok es az orvosok fogjak be a pofajukat, mert azok a szakmak ab ovo ilyenek. Bekeidoben is szamos korlatozassal jarnak, minositett idoszakban pedig szoporoller a javabol. Ezen tenyt es aldozatokat kiveteles elojogokkal es kompenzaciokkal ellensulyozza a rendszer bekeidoben. Ilyenekre tessenek gondolni, mint a 100%-os tappenz, a fix munka-fizetes a nyugdijkorhatar elereseig, a kedvezmenyes nyugdijbavonulasi feltetelek, a soron kivuli eü ellatasokhoz valo hozzaferes meg a tobbi faszsag, aminek vadkapitalista piacgazdasagi viszonyok kozott latszolag semmi ertelme es letjogosultsaga nem lehetne.

Aki volt olyan meggondolatlan, hogy ezeket nem merlegelte amikor azokra a szakmakra tette a voksat az vessen magara, mint a fold nelkuli paraszt. Aki nem tudja mire vallakozik es ugy ir ala munkaszerzodeseket az senki mast nem hibaztathat sajat magan kivul.

Mert a rendszer most egyaltalan nem szivatja oket, csak benyujtja a szamlakat. Ja, hogy abban volt a bizodalom, hogy erre sosem kerul sor? Hát, csalfa, vak remény....
Az elet nem ugy mukodik, hogy amig elonyokkel jar egy hivatas, addig sorban allok erte, amikor meg hatranyai jelentkeznek, akkor kifarolok gyorsan.

Sok dolgot fog meg a kovetkezo honapokban tanulni mindenki, de kulonosen a rendvedelmi- es orvosi kar tagjai. Szamos olyan dolog jelenik meg hamarosan a mindennapi eletben, amit utoljara 1945-ben es 1956-ban lehetett empirikus uton megtapasztalni.

Valoban rendszerszintu hiba is van a kepletben, mert ezek a szerencsetlenek sosem kaptak valos kikepzest az ilyen helyzetekre, maximum olvastak rola valamit az allami droidkepzoben. Hat ez van, majd most szereznek gyakorlati tapasztalatot is.

Nemsoká' elvalik a szar a majtol es fenyt kap az a teny, hogy a bekeidok mennyire puhany europeer adosrabszolga tarsadalmat hoztak letre itt is, amelyet egy szaros virus par nap alatt vissza tud kuldeni a kozepkorba is akár.

Oruljenek inkabb, mert tovabbra is van internet, közmű és élelmiszerellátás. Remélhetőleg ez így is marad.

aefzuj 2020.03.19. 11:18:46

A sok laikus áljogász kommentelő meg vegye már észre, hogy minősített időszak van éppen, se a munkáltató se a biztosító nem fog téríteni semmit sem és jogosan teszik.

Jó lenne felfogni idővel mindenkinek, hogy a jogban nem csak jogok vannak, hanem kötelesseégek is. Minősített időszakban pedig a kötelezettségek dominálnak, akár a jogok korlatozásával is.

Jó reggelt tudatlan laikuséknak!

axolotl77 2020.03.19. 11:20:18

@aefzuj: Vártam már, vártam: "a 100%-os tappenz, a fix munka-fizetes a nyugdijkorhatar elereseig, a kedvezmenyes nyugdijbavonulasi feltetelek, a soron kivuli eü ellatasokhoz valo hozzaferes"
Akkor felvilágosítalak, hogy a fix-fizetésen kívül nem létező dolgokat rángatsz elő. Ne cáfolj, mert benne vagyok! Kíváncsi lennék, hogy még milyen "faszságokra" gondolsz. Érdeklődve várom. Ha meg a fix fizetés fáj, akkor neked az összes állami alkalmazott fáj.
És azt se feledd, hogy ezek a szabályok nem csak a hivatásosakra vonatkoznak, hanem a civilekre is, akikből egy csapásra rendvédelmi igazgatási alkalmazottat kreáltak! Ők, amikor idejöttek, nem ezt írták alá. "Csak" pár ezerke emberről beszélünk.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.03.19. 11:46:14

@ier6w7i: Hát, aki úgy foglal le egy százezres nagyságrendű nyaralást, hogy előtte nem írja ki a szabiját, az meg is érdemli. :-)

Nick-son 2020.03.19. 11:58:39

Mondjuk a rendőrt én elengedném, mert járvány ide vagy oda azért vígan trafiznak. Nem mondom, hogy ez baj, csak egy tény. Amíg a trafik mögül vigyorognak és nem ellenőrző pontokon hesszelnek maszkban, lázmérővel addig én olyan igen nagyon nem remegek a félelemtől.

blueby 2020.03.19. 12:01:32

@aefzuj: Nooormális? Milyen előjogok, milyen kompenzáció? Hol tetszett élni az elmúlt tizen éveben? Az ilyen tudatlan baromnak kellene "befogni a pofáját". Laikus, meg áljogász mi?

Szubrina 2020.03.19. 12:46:08

Biztosítók férgek, a pénz természetesen jár vissza és kész.

havrilla 2020.03.21. 09:34:47

@blueby:
Kár volt megszólalnod.

Majmász Gedeon 2020.03.25. 15:02:23

Most csak egy:
Közben a Spanyol járványügyi helyzet exkalálódott. -> Közben a spanyol járványügyi helyzet eszkalálódott.
süti beállítások módosítása