Tékozló Homár

Fõ a bizalom az eBayen

2005.09.15. 13:14 | jackyll | Szólj hozzá!

Az eBayen szinte minden kapható, gyakran épp feleannyiért, mint a boltban, ami használt cuccoknál normális, de egy bizonyos összeg felett jobb az óvatosság. Szabolcs az ezer fontos kérdésnél vette gyanakvóra a dolgot:

Lelkes EU-pógár életében elõször elkalandozott az eBay-re, hátha tényleg olyan olcsó ott minden, ahogy mondják. Kíváncsiságból beírta, hogy "Korg Pa1x", mert hát errõl ábrándoz mióta, és tényleg, lehet is hozzá kapni mindent, CD-ket, hangszertokokat, kis törülközõt letakarni... momentán a hangszert nem. Azazhogy... nini, itt egy pali, csupa jót írnak róla a feedbackek, 2003 óra eBayel, és azt írja, hogy kettõt vett, egyet otthonra, de családi okok miatt el kell adnia a másikat. Igaz, kicsit furcsa volt, hogy 1 napos aukciót hirdetett, de biztos meg akar szabadulni tõle. Kicsit furcsa volt az is, hogy azt írta, eBayen keresztül nem levelez.

De ha már meg volt adva egy e-mail cím, írjunk neki. Visszaérkezik egy levél, hogy "1000 font, mondd, hogy érdekel-e". Érdekel hát, a listaára több mint kétszer ennyi.

"OK, mondd, hogy hova küldjem. TNT-vel küldöm, akkor kell csak fizetni, ha meg vagy elégedve, így te is biztosítva vagy, meg én is." Hm. Ez tulajdonképpen szimpatikus. De akkor is, új fiú vagyok én még itt, meg kicsit régimódi, ki vagy te és hogy hívnak?

"Ez az ügylet az eBay szabályainak és védelmének megfelelõen fog zajlani!" Hmmmm. Nem ismerem ugyan az eBay szabályait mind, de védelem címszó alatt eddig csak olyat olvastam ott, hogy "ne fizess Western Unionnal", meg hogy vigyázzon magára az ember. Na mindegy. Ha tényleg a TNT hozza, hát hozza, õket szeretjük, ha meghozta, hát kifizetjük.

Megadtam egy nevet és egy címet... 10 perc múlva érkezik egy levél a transaction@tntexpres-service.com címrõl, gyönyörû TNT logókkal, mely szerint "Welcome to TNT Spain. Our company is the European market leader in global express and international mail services." és "Through this e-mail we have the pleasure to inform you that the merchandise has been left in our custody. The shipping fee was paid by the Seller. The Payment Informations about the Western Union Money Transfer must be sent to us for verification. The Payment Informations that you need to send to us are: Money Transfer Control Number, Sender's Name and Sender's Address and Receiver's Name and Receiver's Address. The Seller is unable to receive any information regarding the payment data. This action is restricted by a mutual agreement between the Seller and TNT."

Amióta Farouk herceg megpróbálta megrövidíteni kis cégünket*, kicsit óvatosabbak vagyunk. (* A ProZ.com fordítóportálon derült ki pillanatok alatt mirõl szól a dolog: megrendelnek irtózatos mennyiségû szolgáltatást, csekket küldenek többrõl, majd szólnak, hogy jaj-jaj, túlfizették, és visszautaltatnak pénzt maguknak... mire kiderül, hogy hamis a csekk, bottal ütheti az ember a visszautalt pénz nyomát.)

Szóval 3 perc alatt kiderült, hogy:

1. A TNT Spanyolországnak nem ez a weboldala. 2. A levelet egy hotmailes címrõl sikerült (hamisítva) feladni. 3. A tntexpres-service.com domain az MSN-en keresztül bejegyzett saját domain.

Annyira már meg sem lepõdtem, amikor érkezett egy következõ levél, amelyben a TNT értesít arról kifogásolható angolsággal ("TNT Payment Detailes"), hogy "We have your 1 X Roland Fantom X8 Keyboard in our custody", valamint újra rákeresve az emberre az eBayen, már meg is szüntette a tagságát.

Itt nagyjából véget is ér a történet, ami nem arról akar szólni, hogy milyen ügyesen fogtunk csalót, hanem egyetlen egy dologról:

Hogyan lehetséges, hogy ember úgy látszott, mint aki 2003 óta tag az eBayen? A 800+ pozitív visszajelzés még érthetõ, legenerálta valami programmal, de szemlátomást sok-sok hasonló hamis azonosítóval van tele az eBay (egymásra hivatkoznak össze-vissza). Miután nehezen hihetõ, hogy 2003 óta szorgosan gyártanák a fiókokat, hogy majd két év múlva bûnözhessenek (bár ki tudja, csak én lennék naiv?), lehet, hogy mégicsak hagy némi kívánnivalót maga után az eBay biztonsági rendszere?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása