Tékozló Homár

Nem csak a MÁV...

2006.02.14. 10:05 | jackyll | komment

Könnyû szegény MÁV-ot fikázni (és jól is esik), de máshol sem sokkal rózsásabb a helyzet. Olvasónk, Szefi a svéd pusztaságban pihent egy hétvége alatt két alkalommal a sötét, hideg vagonban:

Pénteken Stockholmból utaztam Malmöbe, vasárnap ugyanezt a távot ellenkezõ irányba. X2000-el, a svéd TGV-wannabe-vel utaztam. Péntek délután indult a vonat, a négyórás út felénél megálltunk és közölték, áramszünet van a pályán, meg kell várni, míg megjavítják. Kisvártatva a vonatban is sötét lett, és ennek megfelelõen hideg is. Fél órával késõbb, amikor már a lehelletünk is látszott, végre útnak indultunk és félórás késéssel gördültünk be a malmöi pályaudvarra. Egy bocsánatkérõ szó nem hangzott el a vasúti társaság részérõl.

Vasárnap délután már egy kevésbé csúcsszuper, de nem kevésbé komfortos vonattal indultam vissza Stockholmba. Ugyanannál az ominózus állomásnál ismét rostokoltunk 20 percet, mozdonyhiba miatt. Ezután 190 km-es sebesség helyett 80-al döcögtünk tovább, majd egy elhagyatott fenyves közepén végleg feladta a mozdony. A szerelvényre csend borult. Mindenki feszengve várta a fejleményeket. Rövdesen kialudtak a fények és kezdetét vette a fázás és - legalábbis részemrõl - a sötétbenfélés.

Csaknem két órát töltöttünk a sötét vonatban. Az információ annyiból állt, hogy megálláskor közölték: új mozdonyt hoznak és senki ne nyissa ki az ajtókat (gondolom mert nem volt peron mellettünk). Néha elhúzott mellettünk egy éjszakai vonat, és mi sóváran néztük a kivilágított fülkéket, hálókocsikat. A bisztróban persze minden ehetõ és iható anyag elfogyott, és hálásan gondoltam anyukámra, aki tekintélyes mennyiségû elemózsiával látott el.

Nem feszítem tovább a húrt: a menetrendben szereplõ 21:35 helyett szép kerek háromórás késéssel, 00:35-kor érkeztünk Stockholmba. Érkezéskor bemondták, hogy aki igényt tart rá, megkaphatja a jegy árát utazási csekk formájában. Mivel többet nem szándékozom igénybevenni az SJ szolgáltatásait, készpénzben fogom visszakérni a jegy árát, valamint a taxiköltséget az állomástól hazáig. Kíváncsi vagyok, mekkora harc lesz.

(És hogy a posta se maradjon ki a felsorolásból: tavaly télen a svéd postán tûnt el az ajánlva feladott, értékbiztosított mobiltelefonom... hosszas huzavona, könyörgés és fenyegetõzés után egészen pontosan egy évre rá utalták a jogos kártérítést...)

Úgyhogy nem elkeseredni! Máshol is történnek érdekességek, nem is ritkán.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása