Tékozló Homár

Re: Másodrendű" a magyar a párizsi luxusáruházban - A magyar diplomácia közbelép

2007.07.23. 00:09 | szily | 33 komment
Talán megint sikerült sínre raknunk egy ügyet, ugyanis már a párizsi magyar konzulátus foglalkozik a Lafayette luxusáruház ügyével, ahol a magyarok másodrendű EU-polgár mivoltára hivatkozva pannon fogyasztónak nem hajlandóak törzsvásárlói kártyát kiállítani. Erről szólt a Másodrendű a magyar a párizsi luxusáruházban című poszt, amit elolvasott az eszerint Homár-fogyasztó EU-vonal tájékoztató szolgálat, és riadóztatták a diplomatákat. Meglátjuk, mi lesz belőle, amint előrelépés vagy bukás történik, megírjuk.
Tisztelt Szily László!

Az EUvonal - EU tájékoztató szolgálat szeretne egy választ megjelentetni a Tékozló Homárban, a "Másodrendű" a magyar a párizsi luxusáruházban című bejegyzéssel kapcsolatban. Boros Tamás kollegám a Külügyminisztériumból, ha jól tudom, már beszélt az Ön egyik kolleganőjével az ügyben.

Az alábbi levelet szeretnénk megjelentetni:

Tisztelt Tékozló Homár!

Olvastuk "Másodrendű" a magyar a párizsi luxusáruházban című bejegyzésüket és az ott leírt eset számunkra is megdöbbentő volt. Az Európai Közösség Szerződésének Első Rész 12. cikke alapján „tilos az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetés”, tehát a Lafayette-ben történtek – legalábbis a leírás alapján – sérthetik az Európai Unió ezen alapelvét.

Az EUvonal - EU tájékoztató szolgálat fontosnak tartja, hogy a bejgyzésben említett esetleges jogsértésekre fény derüljön, ezért tájékoztatja az esetről a párizsi konzulátust, amely mindent megtesz azért, hogy ilyen esetek bejelentését követően eljárjon és segítséget nyújtson.

Az Európai Unió az állampolgároknak való jogorvoslat nyújtása terén több eszközzel is rendelkezik. A SOLVIT elnevezésű problémamegoldó hálózat a belső piaccal kapcsolatos jogsértésekben segít, a fogyasztói jogok védelmében az Európai Fogyasztói Központok Hálózata adhat tanácsot, míg a pénzügyi szolgáltatásokkal (bank és biztosítás) kapcsolatos fogyasztói jogviták rendezésének elősegítése érdekében a FIN-NET szolgálathoz fordulhatnak panaszukkal az EU-állampolgárok.

Tisztelt Levélíró és bárki, akinek európai uniós tagságunkkal kapcsolatos kérdése van, hívhatja az EUvonal 06-80-38-2004 (mobilról és vezetékes telefonról is ingyenesen hívható) számát is, ahol munkatársaink megpróbálnak azonnal válaszolni.

Üdvözlettel:

EUvonal

Segítségét előre is köszönöm:

Kátai-Nagy Krisztina
Főszerkesztő
EUvonal - EU Tájékoztató Szolgálat
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fekete ٢etek 2007.07.23. 00:42:51

első!

jó az új index, lehetne talán kicsit színesebb (mint az indapass rész)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.23. 01:20:02

neked tetszik?
en elsore azt hittem feltortek

estvanka 2007.07.23. 04:45:01

Szerződés ide, szerződés oda, mi magyarok mindig másod (harmad) rendűek leszünk az unijóban. Lafajették ezt nagyon jól tudják. Nem kapálództak volna értünk annyira, ha nem kéne eladni a sok x@rt valahol.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2007.07.23. 05:52:29

Javaslom azt a kérdést is feltenni, miért nem lehet az Eurostar oldalán Mo.-ról vonatjegyet venni.

Egyébként ez is biztosan sok embert érint, mint a hűségkártya ;-).

ducas 2007.07.23. 08:27:20

Íme a HIVATAL, amint munkába lendül...
Lessz itt pezsgés, de olyan, ebbe a melegbe, hogy még...Látom szemeimmel azt a hatalmas kupac papírt amit ez az ügy termelni fog...Ahelyett, hogy benzinespalackot hagyintana valaki a lafajett portáljára...
Kíváncsi vagyok, de nagyon, hogy mi a fene lesz ebből...

Drout 2007.07.23. 09:50:39

A benzinespalack lenne az igazi magyaros megoldás ugye?

moderátor 2007.07.23. 10:19:51

Na az lesz a szép, ha a poszt révén egy új EU-direktíva születik, így a Bosman-szabály mintájára megszülethet a Homár-szabály!

u.i. Szily mióta tisztelt? :P

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.23. 10:30:38

Szerintem a konzolátus emberei be fognak dobni egy cetlit a lafayett ablakán, miután egy féltéglához erősítették, persze pusztán a huzatt miatt.

xombat.com 2007.07.23. 10:32:32

A benzinespalack lenne az igazi magyaros megoldás ugye?

inkabb halaszle vagy gulyasleves, jo sok csipos paprikaval

sic__ 2007.07.23. 10:56:32

Nem egyszeru huségkàrtyàrol van szo, hanem hitelrol, ahhoz kellet a RIB (Relevé d'Identité Bancaire) és az alàirando papir végigolvasàsa. Ha nincs még lerendezve hogy Magyarorszàgon hogy tudjak magukat kartériteni ha az esetleges huséges kliens lepattan, akkor igen, olyan zonàrol van szo ahova még nem adnak ki _hitel_ kàrtyàt. Egy letelepedési engedély megnyugtatolag hatott volna hosszutavu tartozkodàst, illetve a tartozàs behajtàsàt illetoen.

Nem elso vagy masodrendu àllampolgàrsàg kérdése, bar "nuss" esetében van min elgondolkodni màr attol is hogy erre felé kereste az okokat, és hogy a panaszt elobb megirta a kislàny a homàrnak, mintsem hogy végigolvasta volna a szerzodést amit ott alàiratnak vele, foleg hogy ezek az àruhàzak minden rendu àllampolgàrnak gyakran igen magas kamatlàbbal àruljàk a vàsàrlàst.

Csoro2007 2007.07.23. 11:54:23

Kedves EU -vonal en tucatszamra tudnam sorolni a hasonlo eseteket igaz nem Franciaorszagbol,hanem Hollandiabol de esetleg ossze is szednem oket mert nagyon a bogyomben vannak es nagyon kezdek a tureshataron lenni, hogy legkozelebb valaki ilyent tesz velem nagyon csunyan be fogok szolni a kultur kereteken belul jo nagy egetosre fog sikeredni barki lesz is az. Egyszeruen dobbenet ami a "nyugat-europai" orszagokban megy nyilvanvalo allampolgarsag alapjan torteneo diszkriminacio cimen Felhaborito!

Bognár Zsuzsanna 2007.07.23. 11:58:35

En mindenestre koszonom, hogy figyletek es valaszoltak. Jo lenne, ha cseszegetnek a kintieket, hatha megunjak, azt osszekapjak magukat.

Mi se hagyjuk mar, hogy ezt megtehessek, na.

Ehhez kivanok mindenkinek tovabbi sok sikert stb.

(Ja, jol nezett ki a levelen elejen a komoly Homar megszolitas:))))

Egyebkent nagy sikere lenne egy nemzetkozi Homarnak (ezt a kovetseg is tamogathatna), mert a sokkal tudatosabb nyugati fogyaszto miatt, asszem hamar osszekapna magat a Lafayette is, meg mas is (talan meg a magyar vendeglatas es kereskedelem is, bar ezt ketlem).

Mindenestre vigyazzunk aztan, mi jelenik meg a hazankrol- mert tobbe ide nem jon senki! (elobb persze a franciakhoz nem megy senki, akinek van esze).

Udv: Siona

Csoro2007 2007.07.23. 11:59:08

Keves sic

Bar oszinten szolva nem tudom Franciaorszagban kell-e meg munkavallalasi engedely, de ha nem (mint peldaul Hollandiaban mar nem kell) akkor maga a pecset az utleveledbe amivel bejelented, hogy ott vagy az egy eletre szolo tartozkodasi engedelyt jelent mivel EU allampolgar vagy. Legalabb is Hollandiaban majus 1 ota ez igy van,tehat ha itt valaki ilyenre hivatkozik az egyszeruen diszkriminativ mert EU allampolgar papiron itt mar egyenrangu barhonnet jott kiveve a 2007-ben csatlakozottakat:))
Szoval nem kell letelepedesi engedely meg hasonlo cifrak ha nem kell munkavalalasi.
Udv

fazzoletti 2007.07.23. 12:00:44

És ha egy spanyol vagy német esetleg francia lepattan? Azzal mit lehet kezdeni? Ha jól értem amit írsz, ez tulajdonképpen egy hitelkeret, amit a Lafayette biztosít a törzsvásárlóknak. Nyilván kell valami biztosíték ehhez, de nem hinném, hogy nekünk magyaroknak mást írhatnak elő mint mondjuk egy portugálnak csak azért, mert ők már 1986 óta EU tagok.

Csoro2007 2007.07.23. 12:43:46

Rece Pal:
Haat pontosan ezt kerdezem en is mindig toluk, es mi van ha egy francia vagy spanyosl stb.? Jaa az mas mert arra van kulon osztalyunk stb a valasz:)) Ja es egy bankot itt en vilagositottam fel arrol, hogy van Magyarorszagon is fiokja:) ohej es elkeserito,szerintem minimum par ilyen pofont nekunk is kene adni otthon az ilyeneknek es akkor talan eszhez ternenek,de foleg azt mondom, hogy diplomaciai teren surgos es komoly ellenlepeseket kell tenni valamint ezekre a diszkriminativ jogsertesekre felhivni a figyelmet minel surubben !!

Csoro2007 2007.07.23. 13:20:51

Par pelda:

Itteni Vodafone megtagadta nekem egy PC kartya eladasat,mert magyar allampolgar vagyok

Nem regisztralhattam csak nagy veszekedesek aran vegul a digitalis teve kodkartyamat mert nincs holland utlevelem /jogsim

Elsore egy bank nem akart nekem hitelt adni mert Magyarorszaggal meg nem zarultak le a csatlakozasi targyalasok (2006-ban!!!)

Nem kaphattam a jelenlegi hitelkamatomnal kedvezobbet mert magyar allampolgarnak nem jar

Tovabb is van mondjam meg?...:((

moderátor 2007.07.23. 13:38:51

Azért nem tudom mit lepődünk meg a diszkrimináción, lásd pl. Usa-vízum, vagy a netes Neteller.

Franciaországba pedig utazni kell, nem letelepedni. Ha már mindenáron le akarsz lépni, menj Szlovákiába. El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!

Csoro2007 2007.07.23. 13:47:02

Ahh ertem tehat szerinted a magyar diplomacia direkt rajatszik, hogy ne lehessen olyan konnyen elmennisot meg szitja is a diszkriminaciot, hatha akor inkabb marad mindenki?:0) EU-n belul szabad a letelepedes francianak, hollandnak, nemetnek barhol EU-n belul es ez jogi kerdes nem feeling es szemelyes megiteles kerdes. A vizum az kicsit mas kerdes bar az sem fair, de az EU-n blul amit muvelnek egyes cege, szolgaltatok, hivatalok az nem jogszeru az USA vizum az legalabb papiron jogszeru meg ha nem is fair es kifogasokra epul is.

fedaykin 2007.07.23. 13:48:44

MOndjad Csoro2007, engem érdekel.

Csoro2007 2007.07.23. 13:56:02

bolletje:

Ossze fogom szedni nagyon mely nyomot hagyott mindegyik bennem pedig mar regota jarom Europat akar meg is szokhattam volna,de asszem ezt egy eleten at nem fogom tudni megszokni:(

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.23. 14:16:31

Ez jó kis bújtatott EU Vonal reklám. :)

TGV 2007.07.23. 15:57:00

a francia bankok altalaban veve szivatjak az ugyfeleiket, csak az eszkozok valtoznak a kliensek fuggvenyeben... Nekem a sajat bankom csak azota vizslatja a lejart diak-tartozkodasi engedelyemet az utlevelemben, amiota csatlakoztunk... pedig 10+ eve van szamlam ugyanabban a fiokban, elotte meg hitelkartyat is kaptam, csak ugy.
a francia fogyasztovedok pedig eleg szep eredmenyeket tudnak mar felmutatni, pl. feljelentettek kartellgyanuval a mobilszolgaltatokat, akiket el is meszeltek szumma 560 M€-ra!!! Egy ideje a bankok elleni pert keszitik elo...
Egyebkent meg siman lehet, hogy az aruhaz elfelejtett alkalmazkodni a megvaltozott korulmenyekhez es a szabalyokat frissiteni. Az ugyinezo meg csak azt latja, ami a papirra le van irva. Ha igazad van, akkor hajra!
Azt viszont figyelmedbe ajanlom, hogy Magor meg a csodaszarvast uzte, amikor itt mar fejlett burokracia keseritette a polgarok eletet ;)

sic__ 2007.07.23. 16:14:12

@Király Rák
Inkompetenciànak nem csap az ember reklàmot. Remélve hogy hurrà egy kis diszkriminàcio, egyszeruen le sem ellenorizte le mi lehet a panasz mogott.

@TGV nem az àruhàzrol van szo hanem a vele szerzodésben levo, hitelt àrusito "bank"okrol (organisme de crédit) ugy mint Sofinco, Cetelem, Finaref stb, teljesen up to date informàciokkal.

Amugy igen szomoru hogy nem a DGCCRF (Direction générale de la Concurrence, de la Consommation et de al Répression des Fraudes) az aki megakadàlyozta volna hogy a mobilszolgàltatok osszefogjanak, hanem egy egyesulet vitte perre az ugyet, nincs mire buszke lenni.

TGV 2007.07.23. 17:47:25

lehet, hogy a naiv ugyfelnek szerencseje, hogy nem sikerult szerzodest kotni. atfutottam a Lafayette kartyajanak a hitelfelteteleit (igen, az nem egy egyszeru torzsvasarloi kartya, hanem hitel felvetelere jogosit): 20 % koruli kamat... nem semmi. En a fnacban kaptam hitelt egy turbo fnac kartyara, de ott nem nyaggattak holmi tartozkodasi engedellyel: kellett egy hitelkartya, egy rib egy villanyszamla, meg az utlevel.
ismeros sztorija alapjan viszont a cetelemet ajanlatos nagy ivben elkerulni!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.23. 22:14:36

sic___ én sem csapnék, de ők... Amúgy amit leírtak, az még rendben van, csak nem sok köze van az ügyhöz.

kkr 2007.07.24. 11:45:28

Szerintem a hatalyos unios szabalyok szerint nem lehet korlatlanul masik unios orszagban tartozkodni csak ugy. Nem ma (de nemis tul reg) allamvizsgaztam eu-jogbol, de akkor meg ugy volt, hogy 3 honapig lehetett minden macera nelkul tartozkodni , utana kellett jogcim, pl. tanuloi jogviszony, munkaviszony (akkor is ha nem kell munkavallalasi engedely), csaladi kotelek stb. Es ennek bizonyitasaval lehet ahhoz tartozo tartozkodasit kapni.
Mivel az Eu malmai lassan orolnek, szerintem ez nem valtozott. Regi tevhit, hogy mivel Eu, lehet korlatlanul hederelni. Az persze masik kerdes, hogy ha nincsenek hatarok, ki es mivel bizonyitja, hogy 3 honapnal hosszabb ideje vagyok ott...

Csoro2007 2007.07.24. 14:27:13

kkr

Ez igy ebben a formaban nem igaz legalabbis Hollandiaban peldaul biztosan nem igaz eppen most olvastam el az itteni bevandorlasi hivatal hivatalos dokumentumat errol ami valoszinu EU konform. A regisztraciohoz es a tartozkodashoz egy itteni regisztralt cimmel es egeszsegbiztositasal kell rendelkezni amit igazolni is kell. Nem kell, hogy itt dolgozzal sem es rokonodnak sem kell,hogy legyen itt stb. ha EU vagy Svajc a hazad eredetileg a sajat eltartasodrol magadnak kell gondoskodnod nem feltetel a munkahely. Ez egy abszolult friss dokumentul majus 1. elott adtak ki es explicite vonatkozik a 2004-ben csatlakozott orszagokra is.

Csoro2007 2007.07.24. 14:35:34

kkr

Mert peldaul mi van ha adott esetben abban az adott orszagban van sajat lakasod etc. akkor nem lakhatsz a sajat lakasodban. Azok alapjan amit te irtal ez igy lenne de nem igy van.:)

kkr 2007.07.24. 21:15:35

Csoro2007
Nyilvan neked van igazad az ottani viszonyokrol. Most kulfoldon vagyok, de ha par nap mulva hazamegyek, megnezem a konyveimben, mert most mar erdekel a tema. Ha gondolod, utana szivesen referalok :))

Csoro2007 2007.07.25. 08:15:18

kkr

Gondolom a hollandok nem mennek az EU szabalyokkal szembe igy valoszinu ezek a szabalyok is EU direktivakra alapulnak. Szerintem inkabb az aktualis jogszabalyokban kene utananezned mint a "regi" konyveidben mar ha nem veszed sertesnek:)

abaqus 2007.07.25. 17:33:30

Egyedi eset. En 5ik eve elek kint, itt alapitottam csaladot, akcentussal beszelema nemetet viszont hianyszakmam van. A magasan kepzett szakemberek ele nem görditenek semmilyen nehezseget, 3 het alatt megadjak a munkavallalasi engedelyt. Nyelv nem minden, abbol van eleg nemet munkanelküli. A Call-Centeres allasokat most telepitik ki eppen Csehbe. Realtargyak teren hiany van, jol meg is fizetik. Ennyit a fritzek kockafejüsegeröl, de az USA-ban sincs maskepp.

kkr 2007.07.26. 23:50:32

Csoro2007
természetesen nem veszem annak, nem is a régiben nézem meg, hanem az újban ;)
süti beállítások módosítása