Tékozló Homár

Re: "Másodrendű" a magyar a párizsi luxusáruházban - És a német munkaerőpiacon is

2007.07.25. 07:32 | szily | 117 komment

Magyaralázás again. Hogy megy az, ha egy EU-polgár magyar ember átlagos munkavállalóként átlagos munkát akar vállalni az EU káposztaszagú szülőanyjánál? Nem fogják kitalálni: káosz, egymásnak és önmaguknak ellentmondó hivatalok, szemétség és pornó. Olvassák alant Molnár Viktor németországi kálváriáját, ami elképesztően hosszú, de igen tanulságos, az ékezetek hiányának ellenére.

Szia Homar,

regalni szeretnek a sajat törtenetemmel a fentire. Törtent ugyanis, hogy megismerkedtem egy nagyon kedves kelet nemet lannyal, akivel aztan annak rendeje es modja szerint egymasba is szerettünk. Mivel ö mar nem tudott tovabb maradni magyarorszagon a munkaja miatt, eljöttem vele nemet orszagba. Mind ketten Call Centerben dolgozunk(pontosabban en mar csak dolgoztam), de nem a normal "Agent" szinten, amiböl arra a következtettünk hogy mivel anyanylelvi szinten beszelek nemetül, emelett angolul, es egyeb mas területen is eleg komolya tapasztalat mennyiseget gyüjtöttem, nameg EU allampolgar vagyok, biztos nem lessz nehez munkat talani. Nosza rögtön megkerdeztem az otthoni Munkaügyi hivatalnal, hogy hogyan lehet nemet orszagban munkat vallalni. Enegedely köteles a dolog, EU ide vagy oda. Ezen meg nem is lepödtem meg.

A lehetösegek:
Vagy keresek MO-rol valami gagyi szezon munkat, ami biztos jo, csak nem ez volt a cel.
Vagy keresek MO-rol, egy munkaltatot, aki latatlanban elhiszi hogy fasza csavo vagyok, es biztosit arrol hogy egy evig foglalkoztat (Sci-Fi).
Vagy reszt veszek egy gyakornoki programban ahol egy evre biztositanak egy gyakoronki allast valamilyan foglalkozasi körben, de itt nem nagyon lehet kivalasztani hogy NO melyik reszen, en meg ugye egy bizonyos varosba szerettem volna menni.
Vagy kimegyek NO-ba, szokasos munkakeresesi procedura, aztan engedely keres, amit megadnak, es minden szep es jo.

A legutolso lehetöseget valsztottam, mert hogy a repülöjegy mar le volt foglalva. Igazabol a megerkezes utan indult az igazi canossa. A helyi okmanyirodaba szerettük volna bejelenti az uj lakcimemet, mivel az szükseges a munkavalalshoz. Gondolvan EU biztos nekem is ott kell jelentkeznem. Közöltek hogy bevandorlasi hivatal, mert nem nemet allampolgarokert ök nem a felelösek. Hat jo az meg erthetö, de azert megis. A bevandorlasi hivatalnal a vilag szinesseget bizonyitando tömegen atkeveredve eljutottunk az illetekes hölgyhöz, aki EU polgarokkal foglakozik. Elöadtuk a tervünket, meg hogy munkavallalsi igenyles meg ilyesmi. Közölte a hölgy, minden fasza semmi akadaja bejelentenek, elküldik az adataimat a megfelelö helyekre, jelenkezzek a munkaügyi hivatalban munkakeresökent, nyissak egy bankszamlat, jelentkezzek a helyi tarsadalom biztositonal, ha minden megvan, es összejön egy munkaszerzödest, menjek vissza, kialitjak az ado kartyamt, es vigan elhetem eletem a szep uj vilagban, munkavallasi engedelyre nincs szükseg, mert EU. Plussz amig nincs munkam nemi szociais segelyt is igenybe vehetek. OOO hat ez nagyon jo, akkor mar intezem is a dolgokat.

Minden remekül klappolt. Elsö kör, Munkaügyi hivatal! Mindenki kedves mosolygos, perszehogy bejelentenek munkakeresönek, Munkavallalsira nincs szükseg, mert EU, söt meg egy kis szocialis segelyre is jogosult vagyok, mert van egy fajta ami alanyi jogon jar.Es tenyleg! gondoltam boldogan) Elmentem segelyt igenyelni. Ott sem volt szo engedelyröl, pedig rakerdeztem. Odaadtak a pairokat, amiket atnezes utan inkabb nem töltöttem ki, mert mivel nem egyedül lakom, ezert Lakoközösseget kepezek a baratnömmel, es az igenyles innentöl kezdve nem tölem jön, hanem a közössegtöl, ezert minden adatot ami a baratnöm anyagi helyzetet illeti meg kellett volna adni. Erre en azt mondtam hogy inkabb nem, mert nem akarok 300 Euroert, amit nem is biztos hogy megkapok, senkit levetköztetni, a szocialis ügyekkel foglakozo hivatal elött. Inkabb gyorsan munka, aztan minden ok.

A munkakereses eleg bonyolult errefele, mert kicsit sok a munkanelküli, de nem remenytelen a helyzet. Jöttek is lehetösegek, de egyik sem akart iagazan összejönni, ezt gondolom nem kell senkinek magyarazni miert, aki mar keresett munkat. Mar nem nagyon erdekelt hogy mi, csak munka legyen. Talaltam is egy költöztetö ceget, ahol mint butor pakolo, es montirozo alkalmaztak. Nem eppen közepvetzetöi pozicio Call Centerben, de nem erdekelt a dolog, nem idengenkedtem soha a ketkezi munkatol. Egy het utan a fönök mar nyugodt lelekkel odaadta a Teherauto kulcsokat, huzahattam a butorliftet, es kezdtm összemelegedni a kollegakkal. Megkaptam az ahitott munkaszerzödest, es csapattam is vele vissza bevandorlasi hovatalhoz. Ja mindeközben a Munkaügyi hivatal persze igeretek ellenere egy fia allast sem közvetitett, es a helyi ujasagban megjelent egy cikk ahol közöltek büszken hogy 2006 ban szaz (100) db allast közvetitettek egy varosban ahol kb 20 % os a munkanelküliseg 225 000 lakosnal(Persze szidhatnam a baratnömet hogy miert eppen itt született, miert nem a Bajor orszagban).

A bevandorlasi hivatalnal közölte ugyanaza hölgy hogy ez mind szep es jo, de hol a munkavallasi engedelyem. Kicsit leizadtam hogy most miafasz, kerdeztem hogy erröl miert nem tudtam, es miert mondtak mindenhol hogy nem kell. Ö erröl nem tud mert ö nem a munkaügyi hivatalnak dolgozik, es nem is kell erröl neki tudni, de jo hogy mondom, majd megjegyzi. (???) Ellenben ha mar van szerzödesem, nem latja akadajat hogy megkapjam, nyugodtan menjek vissza a munkaügyire, es igenyeljek, adott is telefonszamot, meg nevet. Remek ha az igenyles is ilyen egyszerü, akkor rajta. Munkaügyi hivatal, 214 es szoba, illedelmas bemutakozas, tenyallas ismertetes. Erra a kedves hölgy szemforgatva közölte, hogy mit gondolok en, mert ez nem ilyen egyszerü, es hiaba van szerzödesem (arrol halgattam hogy mar dolgoztam is), nekik ennel töbre van szüksegük. Pontosabban, egy Munkavallasi engedely igenylesre, majd egy allasleirasra, amit a munkaltato tölt ki, hogy fel tudjak venni az allast az adatbazisukba, amit majd megvizsgalnak ( 4 Het), es ha talalnak alkalmas nemet allapolgart, akkor felejtös az engedely. Megint megkerdeztem hogy erröl en miert nem tudtam, erre közölte hogy erröl ö nem tehet jobban utana kelett volna neznem. Aha!? Vegülis nem kerdeztem meg mindenhol, es nem is kaptam mindenhol ugyanazt a valaszt. Radasul az itt tartozkodasomat igazolo "okmany" ugye lejart volna, mert azt csak harom honapra adja a bevandorlasi hivatal, azalatt az idö alatt amig a munkaügy vizsgalgat. A munkaügy ebben nemtud segiteni, menjek vissza a bevandorlasi hivatalba, es erdeklödjek ott, mert ha lejar "AKKOR VISSZA KELL MENNEM MAGYAROSRSZAGRA!!!!"( Haho! Europa! Unio! 2007!). Ja es mindezt olyan hangnemen hogy az valami elkepzelhetetlen. azt is a fejemhez vagta hogy jelenleg tulajdon keppen en csak szorakozasbol vagyok itt. Mindezt egy vezetö beosztasu hivatalnok, aki nap mint nap beszel ügyfelekkel. Mar a nyelvemen volt a kerdes hogy kapnak e az ott dolgozok kommunikacios treninget, mert szerintem nem. KB mint egy ostoba paraszt csinovnyik kishazankban, mindezt megfejelve egy merhetetlen foku pökhendiseggel, es kemenyen ereztetett felsöbbrendüseggel. No nem gond, egy kis tombolas utan vissza a bevandorlasi hivatalba.

Ott persze ugyanaz a hölgy akinel elötte voltam nagy szemekkel nezett hogy ezt hogy, es ö ezt nem tudta. Mondtam is hogy ez most nem fontos, okmany hosszabitas legyen, es akkor jo. Igeretet kaptam hogy amig nem döl el a munkavallasim sorsa nem jelentenek le(egyebkent a papiron nincs lajarati datum), nyugodtan igenyeljek. Vissza munkaügyi hivatalba, bejaratnal komoly pofa a portan, megkerdezte hogy miben segithet. Elmondtam hogy munkavallasi engedely igenyleshez szeretnek formulakat begyüjteni. Butan nezett, felhivta(!!!!!) a szomszed boxban ülö kollegajat, es megkerdezte hogy mi a teendö. Kb öt perces diskuralas utan közölte hogy azt nem itt kell kerni, hanem a bevandorlasi hivatalnal......... Mi!!!??!!!........ Össze kellett szednem magam hogy ne kezdjek el üvölteni, es közöltem hogy nem, nem megyek vissza, mert onnan jövök, es ma delelött voltam mar itt ennel es ennel, ebben es ebben sszobaban. Erre a csavo valat vont es közölte ja akkor jo, menjek. Papirokat megkaptam, kitöltöttem, megbeszeltem a kvazi fönökömmel, kitöltöttük az allasleirast, leadtam mindent, aztan vartam.

Idöközben jelentkezett egy masik ceg, hogy lenne egy Call Centeres melo, es hogy menjek. Nem direkt a Call Center alkalmazott volna, amelyiknek egyebkent Budapesten is van egy Cege, es szerintem mindenki ismeri, hanem egy munkaközvetitö ceg. Ez ugye bevett szokas, az anyavallaltnak nem kell foglakoznia semmivel, csak az emberek dolgoztatasaval. Nagyon megörültem a dolognak. Sikeres felveteli beszelgetes, mar lattam is a jövendöbeli munkaszerzödesemet, de elötte ugye megint az igenyles. Itt voltak olyan jo fejek, hogy irtak meg egy A4-es oldal rizsat, amibe aztan tenyleg nem tudott volna belekötni a Munkaügy. Kezdetem magam nagyon jol erezni, de aztan jött meglepi, egy vödör szar formajaban. Közöltek hogy munkaközvetitö ceg nem alaklmazhat magyar allampolgarokat!!!!!(Pontosabban EU allampolgarokat azokbol az orszagokbol, akik 2004 ben csatlakoztak!) A munkaközvetö ceg azt mondta nem para majd utana neznek biztos van valami lehetöseg.

Közben persze visszadobtak a butor pakolos kervenyemet, mondvan bocsi de van eleg lump erre a munkara, annak ellenere hogy ceg tulaj kifejezetten közölte hogy nem akar mast felveeni, es valszeg nem is fog, ha en nem akpok engedelyt. Aztan jött a munkaközvetitö cegtöl a valasz, sajna tenyleg nem alkalmazhatnak, de van ket lehetösegem:

Vagy nösüljek meg. Namost ezzel aza baj hogy a baratnömet emikor megismertem epp valo felben volt, es ugye egy valas nem arrol hires hogy gyorsan menne.
Vagy talajak egy ceget aki hajlando egy evig alkalmazni mert akkor kapok egy permanens mukavallalsi engedelyet, amivel ott dolgozhatok ahol akarok.

Ja. fasza csak erre meg nem adjak meg az engedelyt, a munkaügynel, mert ez nem megy ilyen egyszerüen, es csak különleges esetekkor müködik, ha peldaul valami komoly szaki kell es eppn nincs keznel, ugye mindezt megsugtak miutan eszrevettek hogy nem adom fel olyan könnyen.

Szal most itt ülök a szar közepen, es nem tudom hogy hogyan tovabb. Pontosabban tudom, keresek tovabb, hatha van valaki aki lat bennem eleg fantaziat hogy nekialjon küzdeni a Munkaügyi hivatallal. Arrol persze nem is beszelek hogy egy idö utan az öneletrajzom eljutott egy csomo erdekeks helyre, es igen sokan jelentkeztek hogy tartkarokkal varnak atom jo penzekert, de miutan elmondtam hogy hogyan müködik a dolog azt mondtak hogy köszönjük de akkor inkabb nem.

Az egyik hölgyike azt is közölte hogy nem erti hogy honnan veszem a batorsagot ahoz hogy azt gondoljam hogy van valami megoldas, es hogy ha az ember az egyesült allmokban akar dolgozni, ahoz is kell mindefele engedely, ami szinten nem egyszerü, es nem jön össze. Elmondtam neki hogy voltam mar ott, es nem volt gondom azzal hogy dolgozhassak, mert megkaptam minden engedelyt. Meghogy ne higgyem azt hogy azert mert EU ez ilyen egyszerü, mert egyik EU allmban sem megy ez ilyen könnyen. Erre en, es mivan Ir orszaggal? Boldog boldogtalan mehet oda dolgozni engedely nelkül, csak legyen EU polgar. Es mivan Franciorszag es nemet orszag között. Egyaltalan miert vagyok jogosult szocialis segelyre, ha nem akarnak munkavallasit adni. A munkanelküliek 90 %-a baszik az egeszre, mert annyi lovet kap az allamtol hogy nem fog elmenni dolgozni. Erre en aki siman elvallal barmit, keves penzert is, nem kapok engedelyt. Mi a jobb az allamnak, egy szocialis esettel több, vagy egy mukavalaloval, aki adozik. Mindenki egyenlö, de ugylatszik vannak akik egyenlöbbek.


Europai Unio, 2007, Nemetorszag,
Tisztelettel
Molnar Viktor
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tsabi 2007.07.25. 08:59:57

Csoro2007 : Ird meg privbe, tenyleg erdekel :) Amugy meg a szolas igaz hogy "Nicht gemeckert ist schon gelobt" :)

vernarancs 2007.07.25. 09:00:42

Biztos meglattak a germanok, hogy milyen pocsek a hejjjjesirasod :)

Piripok 2007.07.25. 09:30:47

Én egy német fiúval vagyok együtt - egyelőre csak latolgatjuk, hogy hogyan-merre tovább, de most megerősítettél abban a gyanúmban, hogy Németország nem várna tárt karokkal engem meg a magyar közgazdász diplomámat.

Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat. Nektek pedig kitartást! Ha rendeződik a sorsotok, szívesen olvasnánk róla.

isti77 2007.07.25. 09:35:10

Nagyon jó, ha valaki anyanyelvi szinten beszél németül és angolul.
Már csak egy apróság hiányzik: hogy a tényleges anyanyelvén tudjon helyesen írni... sőt, szerintem ez fontosabb lenne, mint az előző kettő.
És itt bizony nem az ékezetekkel van gond (az esetleg fogható a billentyűzetre).
A cikk tartalmához nem sok hozzászólnivalóm van, ez jobban feltűnt.

Rák Attantam 2007.07.25. 09:37:59

Szerintem itt is működne (sőt!) a hatágú sárga csillag, benne németül a felirat: "Másodrendű EU-polgár vagyok"
Minden hivatalba caplatáshoz felvenném. De lehet, hogy kerítenék egy ütött-kopott papírbőröndöt is az irataim tárolásához. Aztán így gyalogolnék bele a mocskos p...arcukba.
Nemtom, vennék-e a lapot?

Rák Attantam 2007.07.25. 09:41:15

isti77: "és"-sel nem kezdünk mondatot...

Tudom, mert én is soxor használom így, de legalább addig sem piszkálok mást a helyesírása miatt.

Amúgy béke, megy wörldpísz, csak túl magas laszti volt. Bocs! :D

Csoro2007 2007.07.25. 09:51:27

Rak Attantam

Nem vennek a lapot ahhoz tul magabiztosak sot meg hulyenek is neznenek sajnos es felhaborodnanak:( Sajnos!

TheFan (törölt) · http://www.4muzik.com 2007.07.25. 09:56:23

En ugyanigy jartam szep Magyarhonban, csak akkor meg nem volt EU tag (mondjuk Romania sem...)

Vegul dolgoztam feketen.

Emlekszem, jott a munkanelkuli tobbsegi, megnezte hogy mi a munka, es azt mondta hogy "ennyi penzert fel se kelek azs agybul"...

Aaronka 2007.07.25. 10:00:05

Mi van srácok?!
Itt senki nem tudja, hogy Németország és Ausztria mentességet kért és kapott a szabad munkaerő áramlás alól. Ezen a téren te még nem vagy Eu tag. Asszem 2009 vagy 2011 a határidő. Addig türelem...

vizipok56 (törölt) 2007.07.25. 10:03:08

Kedves Molnár Viktor!

Előbb esetleg a magyar helyesírás elemi szabályait kellett volna elsajátítanod! ("ahoz", "akadaj", "valat vont", stb.) Amennyiben a német "anyanyelvi szinted" is ezen a fokon rekedt meg, úgy nem csodálom, hogy nem alkalmaztak.

ducas 2007.07.25. 10:04:11

A helyesíráshoz:
Biztosan német a billentyűzete...
A sztori egyébként jó és valóságos, basszák meg a qrva európai annyukat...

Rák Attantam 2007.07.25. 10:05:00

Csoro2007: Miért, felháborodni csak neked volt szabad? Pukkaszd egy kicsit őket. Nincs valami városi TV vagy rádió arrafelé?

Egyébként meg majd' 70 éve is ez volt, amikor az Übermensch-nek nem jutott munka, csak azóta finomodtak a "móccerek".

Vagy a másik megoldás: Írország.

bmbsz 2007.07.25. 10:07:52

"és"-sel lehet mondatot kezdeni.

A helyesírási hibák valóban szörnyűek... A kis- és nagybetűk helytelen használata még csak elmegy, de az egybe- és különírás, meg az a fránya "ly" már kimondottan zavaró. De a német helyesírás biztosan jobban megy :)

AAronkának igaza van.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.07.25. 10:08:47

Boxod be magad, és mondd azt, hogy török származású vagy!

Robzon 2007.07.25. 10:10:23

6 eve elek nemetorszägban, a hivatalokkal - ha a magyarokhoz, vagy az usa-hoz viszonyitok - kimondottan pozitiv tapasztalataim vannak. Az emberekkel, munkaadokkal szintugy. A nemet ugymenet kimondottan jol szervezett, es publikus, erdemes az interneten elöre täjekozodni, a formuläkat elöre letölteni es ätnezni, nem biztos hogy az ügyintezö "up to date", illetve hogy nem szarik a te bajodra, ha bena vagy. Ha nem akarsz szarakodni, fogadj egy ausländerrechtre szakosodott ügyvedet.

trolipotlo 2007.07.25. 10:12:37

Én személy szerint azt javaslom, hogy magyar cégen keresztül menjél ki Németbe, aztán 1 év múlva meg átigazolsz vmi német céghez.

harcosaladar 2007.07.25. 10:21:12

Aki azon nyünyög hogy helysiras, annak csak annyi hogy egy alapos disgraphiahoz kepest nem rossz, amugy meg laptop, es nemet billentyuzet, nameg atolvasas nelkül, dühböl küldes.

A többieknek, meg köszi, es kitartunk. Amugy meg igen a Gewerbeschein-on is gondolkoztam, mert vallakozast minden tovabbi nelkül lehet itt csinalni, efektive barkinek. A tervezet mar majdnem 100 %ban kidoldolgozva, mar csak neki kell allni, de most nyaralas, 10 nap otthon, boldog tespedes.
Viktor

a nagy levin 2007.07.25. 10:22:23

Nem lett volna tul nehez utananezni meg Magyarorszagon, pontosan mi kell a munkavallalashoz. Az mindenki szamara vilagos kell, hogy legyen, hogy Nemetorszagban (talan mar nem tul hosszu ideig) korlatozzak az uj tagallamok allampolgarainak munkavallalasat (leginkabb a lengyel munkavallalok aradatatol felnek) es csak bizonyos szakmakban, kvotaval lehet viszonylag egyszeruen munkat vallalni. Egyebkent nem lehetetlen, de valoban az a feltetel, hogy amennyiben nincs nemet jelentkezo az allasra, azt be lehet tolteni egy uj Eu tagallambelivel (egy "masodrendu" EU munkavallaloval). Kulonben ez a pelda is jol mutatja, mennyire nehezkes es ertelmetlen ez a rendszer, foleg olyan esetekben, mint ez, amikor mindenki kolcsonosen jol jarna egy magyar munkavallaloval, beleertve a nemet koltsegvetest. Megjegyeznem, a magyar kormany is hasonloan korlatolt es kepmutato politikat kovetett, amikor kovetelte a magyar munkavallalok reszere a teljes Eu munkaeropiac megnyitasat a mi belepesunkkor, aztan most szepen korlatozzuk mi is a bolgar es roman ("harmadrangu"???) munkavallalok elott a munkavallalas lehetoseget. Ennyit az EU negy alapszabadsagarol.

Mindenesetre nem remenytelen a dolog, ugyhogy sok szerencset. A helyesirasodra azert probalj meg odafigyelni.

Aaronka 2007.07.25. 10:28:48

Bmbsz

Aaronkának majdnem mindig igaza van. Szomorú azonban, hogy megint ott tartunk, hogy mi okosabbak vagyunk mindenkinél, a németek, franciák, meg bárki a népek közül dögljön meg, ha nem azt teszi amit mi szeretnénk. Kicsit tájékozódni kéne mielőtt pattogunk.A neten van sokminden a jutyúbon meg a szexen kívül. Vagy legalább néha nézzünk meg egy híradót.:)

szgyula 2007.07.25. 10:32:43

Masik javaslat: Masutt probalkozni. Ugyanis a nemet ugyintezok nem elhanyagolhato resze magasrol sz.rik a nemet torvenyekre. Ahogy egy nemet ugyved mondta: Nemetorszag nem egy jogallam. Ujra kell probalkozni masnal, elobb utobb osszejon. Nekem mindket iranyban van tapasztalatom.

abroad 2007.07.25. 10:34:24

ha valaki mar volt valamennyit kulfoldon, akkor tudhartja, hogy mindenhol - legalabbis europaban - igy mennek a dolgok... en elek es dolgozom olaszorszagban (gondolom nem kell magyarazni, mennyivel "osszevisszabb" itt az elet es a hivatalok munkaja, mint nemetorszagban). nem tudom, mit kell csodalkozni. itt egy telefonvonal bekotese 1 honap es millio dokumentum kuldezgetese. internet szinten. arra, hogy a lakasomban legyen futes es meleg viz, 4 honapot vartam es a haz alaprajzatol a 5 fele engedelyig mindenfele dokumentum kellett hozza... munkaval kapcsolatban jo nagy hulye vagy, miert nem fordultal egy szakertohoz, konyvelo, munkajogi ugyved v mi stb... ez a munkajuk. spuroltal ra par szaz eurot, hat most rabasztal.
nekem mindent elinteztek, pedig hidd el, itt sokkal nehezebb.... amugy meg f...szert rohangalsz hivataltol hivatalig, nincs telefonod???

Taktikai Reset 2007.07.25. 10:34:26

Tsabi: köszi a szólást, majd beadom főnökömnek (német). További sorsomról holnap :)

Rák Attantam 2007.07.25. 10:40:18

bmbsz: persze, hogy lehet "és"-sel mondatot kezdeni. Móricz Zsigmondnak meg Arany Jánosnak. Meg a magyar parasztnak.
Reánk mindenesetre morcosan néztek anno, ha hát-tal, és-sel vagy éppen hogy-gyal kezdtük az írott mondókánkat.

De tudjátok, aki egy ilyen fórumon (de ez még csak nem is az) a tartalom helyett a helyesíráson akad fenn, az menjen parlamenti képviselőnek. Ott szoktak az érdemi munka helyett ilyen nagyságrendű dolgokon vitatkozni.

A helyesírás fontos. Ugyanakkor ez a hely tul.képpen az élőszavas beszélgetést helyettesíti. ÉS élőszóban ugye az ellipszilonoslyé kevésbé hallatszik "ki".
Szerintem amíg a szöveg megértését nem befolyásolja, addig kár ilyen helyeken (comment, fórum, chat) a helyesíráson nyavajogni. Persze a nyitó hozzászólás (cikk, blog stb.) legyen írásilag helyes. Persze ha a cikk nagy része idézet, akkor nincs mit tenni...

Ettől függetlenül aki igényes, meg van cizellálásnyi ideje, az irjon helyesen itt, a hozzászólásaiban is.

Szerintem.

Dócziné a ládából 2007.07.25. 10:46:50

Talán magyarhonban sem örülne a jónép, ha boldog-boldogtalant fölvennének izibe. Pláne nem akkor,ha a munkavállaló külföldi.

xombat.com 2007.07.25. 10:47:05

bakker it is meglyelentek a hejesirasmanijasok

Tsabi 2007.07.25. 10:53:42

Taktikai Reset : szivesen, szoritok, h osszejojjon! :)

alkopop 2007.07.25. 11:02:16

Megint a hiszti, hogy az EU-ban nem nyalják ki a seggünket. Valóban nem, érthető módon minden ország igyekszik védeni a munkerőpiacát. Én egy éve élek Angliában és rá kellett hogy jöjjek hogy az EU-s állampolgárságom arra jó, hogy munkát vállaljak és nem kell vízum. Ezzel vége is, nem kapok hitelkártyát, az egyetem nem ad ösztöndíjat (pedig jól jönne), látástól vakulásig dolgozok és próbálok életben maradni. Lehetne rosszabb is, a barátnőm kolumbiai és most jár le a vízuma...

Xeno 2007.07.25. 11:06:16

persze a hülye német !
elöbb tájékozódjunk utána nyafogjunk !
németországban és ausztriában 7 évig nem lehet munkát vállalni 2004 +7 = 2011, tehát elötte nagyon nehéz. hogy németországban a munkaügyi központ nem tudja mit kér a bevándorlási hivatal és fordítva az azért van , mert (MO-val ellentétben, ahol minden takarítónö egy gombnyomásra az okmányirodában minden adatot lekérhet) itt az adatvédelmet komolyan veszik.
nyafogás helyett példát lehet venni a lengyelektöl,
ök sem dolgozhatnak 7 évig de mégis dolgoznak !
hogyan ? egyszerüen ! a te esetedben pl. a lengyel
bejelenti a német okmányirodában, hogy költöztetéssel foglalkozó kisiparos,( mert a szolgáltatásokra nem vonatkozik a 7 éves "türelmi idö" ,ilyen hülye a hivatalos neve) és kap egy vállalkozói igazolványt amivel németországban munkát vállalhat. lengyelországban adózik, de németországban dolgozik ahol természetesen kell egy beteg- és balestebíztosítást kötnie. punkt és kész ! a cég aki meg alkalmazza annak ír egy számlát a hónap végen ! ez olyan nehéz ?
mond meg a volt NDK´s elvtársnönek, hogy a javitott nizzai szerzödés alapján MEGSZÜNT a háromhónapos tartózkodási engedély, elég bejelentkezni !
üdv !

Csoro2007 2007.07.25. 11:06:22

Doczine..:

Nem is kell bodog bodogtalant csak az egyenlo eelyekrol szol a dolog ha megfelel es jobb mint a magyar akkor miert is ne?? Ha beszel is magyarul vagy a ceg hivatalos nyelven ami ugye meg Mo-n is lehet nemet vagy angol akkor miert is ne? Nekem semmi bajom vele ha nem egyeduli erv ,hogy azert jobb mert ocsobb,mert tobbnyire en sem azert kapok kulfoldon allast mert ocsobb vagyok! Sooot!!:) Meg ki is kerem magamnak ha ezt feltetelezik mert nem en nem vagyok olcsobb en ertek valamihez aminek ara van es akinek nem tetszik az nem vesz meg majd lesz mas az arak valtoznak de en megelek:))

szgyula 2007.07.25. 11:11:06

Csak csondben megjegyzem, hogy a nemet adminisztracio nem csak a magyart szivatja, hanem az osszes tobbit (elso osztalyu EU allampolgarokat). Csak azokat nem annyira. De a munkaero piacot azoktol is (sikeresen) vedi.

Csoro2007 2007.07.25. 11:13:36

szgyula:

Nyilvan hiszen alapertelmezesben a nemet ugyis mindenkinel jobb igy minden mas csak felesleges kolonc:)))

Durchzugabwicklungskommandant 2007.07.25. 11:16:49

Most itt mindenki azthitte, hogy beléptünk az EU-ba és akkor majd minden tök jó lesz? Oda megyünk ahova akarunk és Magyarország lesz a nyugat? Lóf...t!

Kényszerből vettek fel minket, egyrészt mer már ígérgették, és húzták az időt 10 éve, másrészt meg hogy legyen hova eladni a sok szart, amitől nem bírnak otthon megszabadulni. Azért ne feledjük csak Lengyelo. és Románia csatlakozásával 63millióval fogyasztóval bővült az EU piac.

Hozni kell pár egyoldalu szabályzást és már lehet is ránkszórni a szemetet anélkül, hogy a pofánkat kelljen bámulniuk.

Lehet szabályozni a külföldiek munkavállalását, lehet azt akár tiltani is, csak akkor ne álszenteskedjünk itt az EU-val.

A másodrendű EU polgár szindrómát meg úgy lehet kezelni, hogy amikor éppen áradoznak, hogy milyen jó is az EU meg milyen szupi, finoman, ironikusan fel kel hívni a parsztja figyelmét arra, hogy vigyázzon! mi csak másodrendűek vagyunk.

Dócziné a ládából 2007.07.25. 11:22:11

Oké, kicsit jólodamondtam:) De azt azért vállalod, hogy az "átvilágítás" azért jogosan macerás?

Darth Revan 2007.07.25. 11:22:20

Az új tagok (Románia és Bulgária) polgárai Írországban sem vállalhatnak munkát, csak akkor, ha az adott pozíciót nem sikerül betölteni EU állampolgárral.

Bit Rot 2007.07.25. 11:27:01

Kicsit olyan ez, mint az egyirányú utcában szemben biciklizni.

Mindenki azt hiszi, hogy a törvény szerint lehet, pedig az ördög a részletekben van: csak akkor lehetne, ha lenne kint kiegészítő tábla a behajtani tilos alatt. De az persze sehol sincs.

Ilyen a Németországi munkavállalás is: elvileg lehet, gyakorlatilag még nem igazán, csak ha teljes munkaerőpiac nyitás lesz.

Amúgy meg "mi" is elég g*cik vagyunk a romániai magyar munkavállalókkal szemben, hiába az EU, nekik is stop van.

Csoro2007 2007.07.25. 11:27:04

Doczine:

EN azt gondolom, hogy ez az atvilagitas legyen a cegre bizva ha szakmailag megfelel az allasra akkor ezt ne biralja mar felul egy "hivatal" aki edes keveset ert azert ahhoz valoszinu ,hogy az illeto valoban jo-e az adott munkara. Teged sem a magyar munkaero kozpont vesz fel dolgozni egy multihoz otthon szerintem de akar nem multihoz sem hanem a munkaltato. Ennyi:)

Taktikai Reset 2007.07.25. 11:28:59

Rák Attantam:


"ellipszilonoslyé" = "elipszilonos jé" :)

Tsabi 2007.07.25. 11:33:43

Amig nemetorszagban a munkanelkuliek szama fo politikai kerdes, addig lesz letszamstop. Ha 2011-ben meg mindig politikai kerdes lesz, akkor majd lesz uj rendszabaly, ami maskepp (indirekte) tesz keresztbe a kozep es kaejropai allampolgaroknak.

Süsündér 2007.07.25. 11:38:50

helyettesítsd az országot Belgiummal, a hölgyet egy angol úriemberrel, és a helyzet itt ugyanaz. azzal a különbséggel, hogy itt nem kaptam meg egy munkát úgy, hogy az anyacégnél 2 éves tapasztalattal rendelkezem ugyanezen álláshelyen, és ráadásul a magyar piacot kellett volna kontrollálni. válasz miért nem, ha egyszer azt mondták, hogy brilliáns voltam az interjún? mert nem vagy belga (tartózkodási engedély megvan, de ezzel nem vitatkozhatok, valóban nem vagyok belga). erre elküldtek egy állásközvetítő céghez 'protekcióval', mire megkérdeztem, hogy ha ők nem vesznek fel egy álláshelyre, amire nálam alkalmasabb nincs az országban akkor mit várjak egy közvetítő cégtől? válasz: hát azt ők nem tudják, de sok sikert. kösz. rámfér

Rák Attantam 2007.07.25. 11:40:01

Taktikai Reset: van ott még más is, Grétsy Laci bácsi éveket öregedne. :D

Robzon 2007.07.25. 11:46:24

Die Bundesregierung hegt Öffnungspläne für den deutschen Arbeitsmarkt

www.heise.de/newsticker/meldung/93257/from/rss09

harcosaladar 2007.07.25. 11:49:02

szerintem van eleg ember nemetorszagban aki nem eppen tisztesseges, es tiszta uton, de elerte hogy legalisan tudjon munkat vallani. Miert baj az hogy vannak emberek, akik nyiltan kiallnak, es mindent ugy akarnak megoldani, ahogy az elö van irva.

Asszem ez megint csak egy eset ahol Szwarzarbeit lessz a vege.

harcosaladar 2007.07.25. 11:51:01

Schwarzarbeit! Bocsanat lacibacsi!!!

Rák Attantam 2007.07.25. 11:56:32

Laci bácsi nagy ell és külön írjuk! Meg amúgy is magyar nyelvvel foglalkozik. Szóval svarcárbejt rulez!

Tsabi 2007.07.25. 12:02:02

Robzon : valahogy csak meg fogjak indokolni, hogy aztan miert is hosszabbitottak meg megis a hataridot.. Akar SPD akar CDU, en mar csak akkor hiszem el ha a Bundestag mega Bundesrat elfogadta es torveny ereju. Addig csak politikai szocseples..

delvideki 2007.07.25. 12:29:11

Hehe, jusson eszetekbe a sok román ukrán és szerb( ezek mi délvidékiek vónánk, kéremalássan az újmagyar dzsentri urakat) akiket az államotok ugyanígy szívatott és szívat. Megérdemlitek, kölcsön kenyér visszajár!

szgyula 2007.07.25. 12:29:55

Tsabi: Utana se. Holland ismeros eseteben az adminisztracio ugy ertelmezte, hogy ugyan EU allampolgar, de munkahoz kell munkavallalasi. Ez ugyan jar neki, de nem azonnal, meg kulonben is. Mire (tobb honap) dolgozhatott volna, addigra az allast massal betoltottek.

Rák Attantam 2007.07.25. 12:45:44

Az ukránok nem felvidékiek?
Esetleg az oroszok délvidékiei?

evice01 2007.07.25. 12:50:01

Abroadnak igaza van, hogy Olaszorszagban meg rosszabb, de szerintem itt csak tudatlansagbol. Eggyel nem volt gondom, az a munkavallalas. Bementem a bevandorlasi hivatalba, hogy Olaszo-ban szeretnek dolgozni, tartozkodasi 1 honap mulva kesz volt 1 eves ervenyesseggel. A kutya nem kerdezte, hogy miert itt. Ra 1 honap mulva lett munkam 1 call centerben (mert beszelek magyarul es nemetul), ahol tobb a kulfoldi, mint az olasz, lakcimemet bejelentettem, most 1 eve, hogy itt vagyok es megvan az olasz szemelyi igazolvanyom is, amibe senki 5 evig nem kothet bele. Szerintem itt pont az a baj, hogy boldog-boldogtalant beengednek, a buszon mar nem is lehet hallani olasz szot. Sok szerencset kivanok Nemetorszaghoz!

Rák Attantam 2007.07.25. 13:05:13

evice01: "Szerintem itt pont az a baj, hogy boldog-boldogtalant beengednek, a buszon mar nem is lehet hallani olasz szot"

Ejjjjha, evice01! Fél év múlva meg már te mondod be a call centerben, hogy a "másodrendű EU-pógárok nyomják meg... a 2-es gombot" ??? :)

Mindenesetre elég hamar eltanulható a viselkedésminta. :/

Tsabi 2007.07.25. 13:07:43

szgyula : isten malmai lassan orolnek, hat meg akkor ha a malmok egy hivatalban vannak :) Amugy erdekes a dolog, mert itt a nemeteknel pont a munkavallalasi volt a legegyszerubb. Megvolt a vizumom (akkor meg kellett), bementem munkaugyi kozpontba, kitoltottem 2 mazsa papirt, abbol visszaadtak egy a4-es lapot lepecsetelve, hogy ezt orizzem meg. De valoszinuleg minden orszagnak megvan a sajat buktatos resze (speciel itt a tartozkodasival tudtak hosszasan pepecselni). Hozzateszem, nekem megvolt az az elonyom, hogy nemetorszagbol, meg magyar egyeni vallalkozokent tudtam egy magyar cegnek programozokent dolgozni, igy az elso idok (tobbek kozott anyagi) nehezsegeit sikerult athidalni. Kalvaria ide vagy oda - nekem 2000 szeptembertol 2001 juniusaig tartott kikoltozni, plusz minden papirt megszerezni - jo ebben benne volt egy 2-3 honapos resz a hazassag miatt is.. Szal rovid ideig nem tartott eppen, de mindig tudtam, hogy hol tartok es mi a kovetkezo lepes, ebben erdekes modon sem a nemet sem a magyar hatosagok es egyeb hivatalok nem vetettek hibat. Tudom ez csodaszamba megy.. Ebbol a majd egy evbol kb. 10 munkanap volt a netto sorbanallas, meg a nyomtatvanytoltogetes, a tobbi a varakozasi ido a kulonfele dokumentumokra. Osszefoglalva, en nem azt akarom mondani, hogy ez akkor most egyszeru, meg piszlicsare, de megfelelo informacioval (dokumentumokkal) a megfelelo helyen kopogtatva, es nemi turelemmel megoldhato minden. Az egeszet meg magyarorszagon el kell kezdeni, joval az effektiv koltozes elott. Ha megvan a tartozkodasi, ill. a munkavallaloihoz a kerelem, akkor erdemes elkezdeni melot keresni - szerencse csak a melokereseshez kell, de ahhoz nagyon sok!

wickedszti 2007.07.25. 13:10:58

Én most négy éve jöttem Magyarországra, német állampolgár vagyok. Én körülbelül ugyanezt a folyamatot csináltam végig, amikor munkavállalási/tartózkodási engedélyt kértem. Az volt a szerencsém, hogy a főnököm megoldotta, hogy ne legyen alkalmas magyar jelentkező az állásra (alapkövetelmény volt a német anyanyelvi szintű ismerete). Igen, ez az egész dolog oda-vissza működik, itthon ugyan az az eljárás, mint a németeknél. És igen, a munkáltatóm végigkardozta az egészet velem együtt!

al Dajjal 2007.07.25. 13:29:10

Ez nácisztán. (Tudjátok, az az ősi román gyarmat.)

trolipotlo 2007.07.25. 13:49:58

Én lenni iraki allampolgar, akarni védeni haza. Felhívni USA Army Camp hivatal, mondani akarok lenni amerikai katona. Hivatal azt válaszolni, én lenni bevándorló. Erre én megnyomni gombot. Ma nem lenni hivatal - nem lenni diszkrimináció. :))))))

Rák Attantam 2007.07.25. 14:05:13

Most újra felhívni USA hivatal, akarni lenni romeltakarító. Ők felvenni, de csak amíg van rom. Én mondok, ezen nem múlni, rom lesz bőven, csak szólni időben...

bigyo83 2007.07.25. 14:18:36

Szinte az összes uniós tagállamban van korlátozás, kb 1-1,5 éve egyeztek meg újra arról, hogy ki nyit teljesen és ki részlegesen a más országból jövő munkavállalók felé. (Megjegyzem, az említett írek is korlátozásokkal éltek.) Németország esetében ez talán azért is "érthető", mert ott kirívóan magas a munkanélküliség. Amennyire én tudom, mi, magyarok például erdélyi munkavállalót is csak akkor alkalmazhatunk, ha magyar állampolgár nem jelentkezik,vagy nem alkalmas. Pedig az erdélyiek közül sokan "magyarabbak" nálunk.
Mellesleg, felelőtlenség úgy elindulni a "vakvilágba",hogy ezekről a dolgokról nem tájékozódik az ember.

evice01 2007.07.25. 14:19:36

Bocs Rak Attantam ha rosszukl fogalmaztam. Rengeteg kulfoldi baratom van, foleg roman, es epp a magyar-roman nepet probalom Olaszorszagban kozelebb hozzni egymashoz. Van olyan romaniai baratnom, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, szoba sem akart allni velem. Aztan egybol megvaltozott as velemenye es azota a legjobb baratnom. En azt mondom az olaszok kozott is van aki lop csal hazudik, meg a kulfoldiek kozott is. Szerintem en vagyok az egyetlen az orszagban aki nem diszkriminal, mindnekinek eselyt kell adni. Bocs tenyleg ha rosszul fogalmaztam, nem akartam.

Rák Attantam 2007.07.25. 14:39:05

evice01, engem aztán nem bántottál meg egy centit sem. :)
Csak olyan viccesen jött ki, hogy kvázi idegenként egy idegen országban nem nézed jó szemmel az idegeneket. :D

bigyo83 2007.07.25. 14:39:52



"A helyesírás fontos. Ugyanakkor ez a hely tul.képpen az élőszavas beszélgetést helyettesíti. ÉS élőszóban ugye az ellipszilonoslyé kevésbé hallatszik "ki".
Szerintem amíg a szöveg megértését nem befolyásolja, addig kár ilyen helyeken (comment, fórum, chat) a helyesíráson nyavajogni. Persze a nyitó hozzászólás (cikk, blog stb.) legyen írásilag helyes. Persze ha a cikk nagy része idézet, akkor nincs mit tenni..."

Bocs, de ilyen valakiben felmerül? Mármint, hogy van, ami mentesít a helyesírás alól??? A szállodában se mászkálsz gatya nélkül, csak mert olyan, mint ha otthon éreznéd magad.

Szarazinda 2007.07.25. 14:51:08

Ez az egész sztori arra emlékeztet, amikor a 80-as évek végén bevezették a világútlevelet, azaz a mai fogalmaink szerinti útlevelet, mert ugyebár alapból az a normális, hogy egy fajta útlevél van egy országban (megszűnt a teljesen abszurd külön szocialista és külön nyugati útlevél).

Akkor a sok okos magyar nekiindult a világnak. Miután 82-től Ausztriába nem kellett vízum, simán el is jutottak az osztrák-német határra, ahonnan tömegesen fordították vissza a magyarokat, mert nem volt német vízumuk. Azt hitte mindenki, hogy a világútlevél azt jelenti, hogy a világon bárhova beengednek vele.

Akkor is folyt a tévéből, hogy a világútlevél (nyilván) nem ezt jelenti. Nu, ez itt egy hasonló helyzet. Az EU csatlakozáskor, azt megelőzően és azóta is az folyik a sajtóból, hogy bizonyos régi EU tagállamok (a 2004-es csatlakozáskor Anglia, Írország és Svédország kivételével az összes), azóta ez változott, derogációt kértek és kaptak Brüsszeltől a munkaerőpiacaik megnyitására. Ausztriát és Németországot külön állandóan kiemelték, mint a Kelet Európai munkavállalók kedvelt célországát. Ezt tényleg, a legprovinciálisabb elemek kivételével, mindenki tudja, egy olyan kozmopolitának, aki saját bevallása szerint "anyanyelvi" szinten tud németül, meg nyilván ez tök nyilvánvaló (kell legyen). Azt hiszem itt a Selberschuld minősített esetével állunk szemben, kedves barátaim.

soleeroo 2007.07.25. 14:54:46

Zsiri, vernarancs, isti77, Vizipok meg a bmbsz es remelem mas nyelvtan tanart nem hagytam ki: gratulalok, sikerult megragadnotok a cikk lenyeget, csak igy tovabb!

szerencsere vannak, akik konstruktiv valaszokat is tudnak adni. viszont a delvidekinek uzennem, hogy ne akarjon mar kolcsonkenyeret visszaadni, mer nekem pl semmi kozom nincs hozza, hogy a magyar bevandorlas mit szivatja a hatarontuli magyarokat. maganvelemeny: nem ertek egyet vele. szoval orulnek neki, ha a hozzaszolasodbol nem a rosszindulat sutne.
koszi!

csendi 2007.07.25. 15:29:51

En 16 eve jöttem Nemetorszagba vendegmunkaskent. Ketszer kiutasitottak mert lejart az engedelyem, de nem adtam fel. Ma mar nemet allampolgar vagyok es semmifele hatranyos megkülönböztetes nem er a szarmazasom miatt.
A hivatalokban eppugy mint a hetköznapi eletben korrektek, megbizhatoak, becsületesek. Ök is latjak a bürokraciat es eppugy bosszankodnak miatta, mint mas.
A törveny azert van, hogy betartsak. Magyarorszagon pedig az a menö, aki kijatssza öket.Aztan, ha valaki itt is ugy probal elni, hamar problemak adodnak.

radiationscare 2007.07.25. 15:33:48

Hello!

Én is hasonló cipöben jártam, de már megvan a megoldás!

Legyél Selbstständig/Freiberufler - magyarán vállalkozó!
Ezt ugyanis a hatályos EU jogszabályok miatt még a németek se tudják tiltani!
AMugy nagyon egyszerü, pár nap alatt megvan, és a cégek is örülnek, hiszen kevesebbe kerülsz nekik, és egyszerübb az egész!
Persze neked kicsit drágább, de nincs más megoldás, munkavállalásit nem adnak senkinek!!! Csak akadémikusoknak, sportolóknak, vagy olyannak akinek hatalmas csókja van....

Tsabi 2007.07.25. 15:53:16

radiationscare : Freiberufler lehet pl. ugyved, ingatlanugynok es meg sok mas, speciel call center agent az nem, max selbstständig. BTW, ezt mar en is javasoltam ma reggel. Amugy meg adnak munkavallalasit, nekem is adtak, pedig se csokos nem vagyok, se akademikus. Kitartoan kell talpalni meg nem feladni.

alkopop 2007.07.25. 16:26:44

soleroo, amikor az ember írásban nyilvánul meg, a helyesírása olyan, mint az öltözete. Nyilván egy állásinterjúra sem sortban mész, ugyanígy ha fontos a mondanivalód, helyesen írsz. Én is diszgráfiás vagyok, még is figyelek az írásomra. Az egész másodrangú állampolgár téma nevetséges, iszonyú félreértések vannak az EU-val kapcsolatban.

herkentyü 2007.07.25. 16:28:38

En eltem azon a szarkupacon 2 evet amit az ott lakok orszagnak mernek nevezni. A munkavallalasit szerencsere ceg kiharcolta, de azon kivul amikor dolgom volt a burokraciaval ugyanezeket a dolgokat tapasztaltam. Az az orszag egy katasztrofa, en nagyon orulok, hogy vegre eljottem oda. Aki jot akar maganak az ne menjen oda. Felreertesek elkerulese vegett, nekem nagyon jo allasom volt ott, nagyon jo cegnel, jo pozicioban, es nem volt NDKs teruleten , hanem Frankfurtban...de ez nem szamit mert az egesz orszagban katasztrofalis a helyzet, es a nemetek nagyon szeretik erzekeltetni velunk, hogy mi csak kis szar masodrendu emberek vagyunk az EUban. Na nem baj, azert remelem elobb utobb majd osszenyeklik az az orszag is. En mar varom.

vernarancs 2007.07.25. 16:36:56

Vajon a sok torok vendegmunkas hogyan dolgozik naluk? Azokat nem kuldik haza? Ja kerem, a kuli munkat egy nemet mar nem vegzi el.

Tsabi 2007.07.25. 16:45:53

herkentyü : vard nyugodtan. Addig en meg maradok itt es orulok hogy szulohazam egy magasan qualifikalt, extravagans kifejezesmodu jomunkaseberrel gazdagabb :) Felre a trefaval : ha modot adsz ra, persze hogy masodrendunek neznek. A Trukk (igy nagybetuvel) az az, hogy nem eleg magyarnak lenni. Dolgozni kell, esetenkent kemenyebben mint az oshonos, megmutatni hogy mit tudsz, es nem masok orra ala dorgolni, hogy te milyen egy ... gyerek vagy. Akkor, es csak akor jon majd az elismeres keretlenul is. Addig is : udv a szarkupacrol.

MyBaby 2007.07.25. 16:49:06

A román állampolgár az külföldi?
Én maradok a határontúli-nál.
Munkaerő piac szempontjából is, MO. csak egy ugródeszka nekik, EU csatlakozás ide-vagy oda.

Viktor pártját fogom, mert egyik EU-s országban sem kapsz 100%-osan biztos tájékoztatást. Fizethetsz az ügyvédnél, a munkaügynél, ha az ügyintéző elküld a p...ba. Nem üvöltheted le a fejét , még akkor sem ha a hónod alatt van a legfrisebb szabályzat. Elvégre OTT szeretnél élni.

Tsabi 2007.07.25. 16:53:46

vernarancs : A torok vendegmunkas mar vagy 30 eve nem vendegmunkas hanem alanyi jogon vagy felmeno jogan nemet allampolgar. De az teny, hogy majd az osszes helyen ahol koran kell kelni vagy kesoig kell dolgozni, alig latsz nemetet, lasd kioszk vagy epp. taxisofor... Anno baromi jo otletnek tunt, hogy behoztak a "kulimunkara" a torokoket. Senki nem szamolt a hosszutavu hatassal, pl. azzal, hogy maradnak, ill. hogy nem asszimilalodnak ugy es olyan utemben, mint ahogy azt az okos emberek iroasztal mellett kiterveltek. Ugyhogy most az van, hogy 40 eve 20%-al kevesebb munkaero volt a piacon, mint kellett volna, most meg kabe ennyivel van tobb. Kepzettseg es nyelvtudas viszont maradt azon a szinten mint anno. ES (remelem figyelnek a nyelveszek) mivel nem akartak ketszer ugyanazt a hibat elkovetni, az EU csatlakozasnal kapasbol cancelt nyomtak a beutazo jomunkaembereknek. Ezt szivja a postolo fohosunk is.

csendi 2007.07.25. 17:00:52

Magyarorszag mar minden szomszedjaval haragban van. Nem lehet, hogy megiscsak itt lehet a hiba?

potyautas 2007.07.25. 18:19:00

Az vesse rá az első követ aki nem akadna ki ezen.

ako-ako 2007.07.25. 18:35:23

Nekem is volt egy adag kalvariam ezzel. 11 eve elek münchenben, igy nem akadtam ki rajta. orakig tudnek meselni.
egyetem utan ugyanannal a cegnel akartam dolgozni, amelyiknel diakkent is. a munk. hiv. (ill. rengeteg penzböl most mar munkaugyi ügynöksegge neveztek at) közölte, hogy nemugyvana, nem adnak engedelyt, amig nem talalnak ugyanilyewn kepessegü nemetet.
erre a fönököm beirta a kervenybe, hogy a jelölt tudjon magyarul, oroszul, angolul a nemet mellett, valamint meg vagy 4 programnyelvet.
persze nem talaltak, igy visszamentem es megkaptam. de csak arra a cegre es csak 1 evre.
közben egyre-masra kaptak meg a volt evfolyamtarsaim az allandot, cegfüggetlenül.
nosza, visszamentem egy masik ügyintezöhöz, hogy most ez hogy van. akkor az közölte, hogy biztosan cegre kertem meg az engedelyt. ugyanis ha nem irom be a ceget, akkor (mivel mar több eve tartozkodom az orszagban vizummal), alanyi jogon jar.

hülye egy orszag ebböl a szempontbol, ma mar csak röhögök az egeszen, es elvagyok, mint marci hevesen. a munk. hiv-ba többször mer engedely miatt nem kell mennem.

Sanyi 2007.07.25. 19:30:18

Ez a kifuggeszteses rendszer regota igy van Nemetorszagban es nagyon sokan ingaznak akar tobb szaz kilometert is nyugatra naponta-hetente, mert a keleti regioban nincs munka. En negy evet dolgoztam ott, szerettem, igaz nem a keleti reszen.
Ket tanacsot tudok adni, amivel gyorsan sinre lehet tenni a dolgot:
1) Amikor beadjatok a munkavallalasi kerelmet, akkor kelljen tudni magyarul a munka ellatasahoz meg egy-ket dolgot, amit nem tudnak szazan rajtad kivul. Legyen nagyon specifikus.
2) Mint EU allampolgar, kivalhatsz vallakozoi engedelyt. Azaz, ha a munkaltato tud alvallakozoi szerzodessel alkalmazni es szamlara fizetni (te meg szepen csengeted az adot, tb-t esatobbi) az allamnak, akkor tiszta ugy. Egy dologra vigyazz, kell keress konyvelot es a konyvelok a te nyereseged alapjan kapjak a juttatasaikat, szoval nem fognak segiteni abban, hogy kevesebb legyen a kimutatott hasznod, neked kell utanajarni a dolgoknak. Egyebkent en is igy voltam. Mukodik a dolog.

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2007.07.25. 19:30:22

Viktor, keress inkább egy szép, vörös, ír leányt. Ott nem lesz gondod a munkavállalással. Pinából amúgy is túlkínálat van, és előbb-utóbb bármelyiket meg lehet unni, kár leragadni egynél. :P

mókus 2007.07.25. 22:36:05

érdekes, hogy anyanyelvi szinte nyom ez a srác x nyelvet (ahogy írja), de a magyar helyesírás nem megy neki :-s

LacapPa 2007.07.25. 23:55:18

Kit erdekel a helyesiras...
A tartalom a lenyeg.

zoltan138 2007.07.25. 23:56:13

Minek veszodni Nemetorszaggal ? Naluk mar csak ket arrogansabb nemzet letezik egesz Europaban (de lehet hogy az egesz vilagon): a franciak meg a sogorok. Ezen felul a nemeteknel a legoltaribb a burokracia; hozzajuk kepest meg kis hazank is kismiska. Ott van Anglia,Sved- es Finnorszag, sot ! Svajc, vagy aki a melegebbet kedveli Spanyolorszag es Portugalia, mondjuk ott lent delen - meseszep ejen - nem eleg az angol, tudni kell "helyiul" - de sokkal baratsagosabb emberek elnek ott,mint eszakon.

zoltan138 2007.07.26. 00:25:16

Ja, az ireket kihagytam, bocs! Laza nepek, pl. Cork-ban egy otven meteres utcan lattam vagy 5 kocsmat. Csak az a sok eso ne volna,attol az emberek egy ido utan mind izuletesek lesznek es csak a a gazdagabbja tud menekulni onnan!

zoltan138 2007.07.26. 00:36:49

Pina_csaba, tok igazad van! Csak tudod,ha valaki sokat dolgozik egy lukon, a vegen beleszeret!

Tiboricus Maximus 2007.07.26. 06:18:04

Juropai junio gittegylet. Ki hisz meg benne? Annak ugy kell, packaztassa magat brunhildaekkal.Amugy meg, aki anyanyelvi szinten beszel nemetul az miert olyan hulye, hogy nem tudja: oda meg nem mehet csak ugy dolgozni, mert 7 eves moratoriumuk van (asszem 2x 3-mal hosszabithato) az uj "EU"-s (ezen mindig rohognom kell) tagallamok munkavallaloira. Emberunk nem csak helyesen nem tud irni, de meg valszeg olvasni sem.Csak aki hulye az miert itt sir?

Sirius 2007.07.26. 07:54:15

Az embernek lekonyul a farka ettől a mélymagyar siránkozástól. Persze, szemét németek, meg szemét franciák, fúj-fúj EU, erről is a Gyurcsány / Orbán (politikai preferencia szerint aláhúzandó) tehet.
A legmókásabb az, amikor a kedves igencsak naív ügyfél azon kesereg, hogy mi az hogy egyes országok EUbbak mint mások, mikor a belépésünk óta közismert, hogy több EU ország moratóriumot kért a munkavállalás korlátozására...
(A moratóriumot amúgy a németek idő előtt fel fogják oldani, mert szükségük van az új tagállamok munkavállalóira.)

Ami a jelen csodás történetet illeti, úgy gondolom hogy a német csinovnyik sem okosabb a magyarnál, és azt tudni érdemes hogy a magyar csinovnyik egyfelől semmit nem tud, másfelől minél kevesebbet akar dolgozni.
Én a magam részéről nem hittem volna el hogy nem kell munkavállalási, mert ugyanis KÖZTUDOTT hogy kell. Valahogy így adtam volna elő a németjének: "TUDJA, MAGYARORSZÁG! UNGARN! FRISS CSATLAKOZÓ! FRANKÓN NEM SZÁMÍT HOGY EU! MÉG KORLÁTOZVA VAN A MUNKAVÁLLALÁS, ÉS EGÉSZ BIZTOS HOGY KELL MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY! ÚGYHOGY AZT MONDJA NEKEM, HOGY HOGYAN IGÉNYELEK OLYAT, ÉS NE AZT HOGY NEM KELL, MERT TUDOM HOGY KELL!"

És ha olyan szekérre akarok felülni, amire rá van írva hogy nem akar felvenni, nos akkor nem hervasztom mások farkát a hülye történetemmel, ha nem sikerül.

tanárÚr 2007.07.26. 08:36:19

Német és német között és tartomány és tartomány között van különbség. Aki 5 éve adókártyával dolgozott mint én, ( igaz zeneművészként ) és 8 éve bejelentett lakással rendelkezett az automatikusan megkapja az unbefristet munkavállalásít és tartózkodási engedélyt. Valóban ..megkaptam...sok utánajárás és megfelelő " tartomány" megkresése után. A kérelemtől számított másfél év után.!!!! 18 évet töltöttem e bürokrata országban. Hazajöttem a fapados kapitalizmusba:)

008 2007.07.26. 09:02:20

Zsiri, te meg taho vagy mint az ejszaka, ha csak ennyi jött le az egeszböl.

Sipirc 2007.07.26. 09:25:03

Viktor,
szerintem nem kell ugy felhaborodni, igazan tajekozodhattal volna mielott neki indultok az egesznek. Ugyanis az allampolgari kotelesseged. Mindegy, nem akarlak en kioktatni, csak nagyon a te oldaladrol adtad elo a sztorit.En NRW-ben dolgozom, kb. 1 eve, nekem persze szerencsem volt, mert melom az biztositott volt (multinal vagyok mar lassan 10 eve), de meg igy is 3 honapot vartam az engedelyre es en is atmentem az egesz hivatalos szaron, es nekem is ellentmondasos dolgokat mondtak, de valahogy kihamoztam az igazat. Elore mondom, ha mar lesz melod, a kovetkezo szarakodas es felrevezeto informaciotenger az adobevallas soran fog erni, foleg, ha az adokoteles evben ket kulonbozo orszagban is dolgoztal. A Finanzamt-nal aztan nyulnak a jogszabalyokat tartalmazo vastag konyvhoz, hogy akkor mi is van, hozzateszem eddig csak nagyon kedves hivatalnokokkal talalkoztam.
Szoval nem kell felhaborodni, mert ez van tobb EU-s orszagban is. Ugyanis amikor Mo. EU tag lett, akkor egyes orszagok nem nyitottak meg a munkaeropiacot 100%-osan az uj csatlakozoknak, ami szivuk joga. Ilyen orszagok pl. Nemetorszag es Franciaorszag. Es miert nem? Mert pl. e ket orszag kedvelt kivandorlasi celpont, meg kozel is fekszik az uj orszagokhoz, es nem akartak, hogy tomegevel jojjenek az uj tagok, hogy sajat munkaeropiacukat vedjek. Irorszag es Finnorsazg pl. nem korlatozta a munkavallalast, azert is mert fizikailag tavol vannak az uj orszagoktol, ill. hogy ezekbol az orszagokbol elge magas aranyban mennek kulfoldre dolgozni. Mindenesetre azt varjuk, hogy feloldjak ezt a korlatozast, azt hiszem 2007-ben ennek csokkenie kell valamelyest es 2010-re pedig teljesen eltunnie. Ezt meg a 7 evvel ezelotti EU-s tanulmanyaimbol tudom, bibi.
Szerintem az teljesen gaz, hogy az uj csatlakozok egybol azt hittek EU aztan mindent szabad es hurra, es amikor megsem, akkor meg arrogansan lepnek fel, hogy ok akkor miaz hogy nem EU, es mi masodrenduek vagyunk. Ez van, ezt irtak ala az uj csatlakozok.

Amugy hozzateszem, hogy otthon ugyanez a helyzet, ha kulfoldi munkat akar vallalni, X honapig hirdetni, es ha nincs hazai palyazo, akkor lehet a kulfoldi. Persze a trükk az, hogy a melot ugy kell hirdetni, hogy tenyleg az a kulfoldinek legyen kiirva.

Ja es legvegul tajekoztatasnak meg ott van a kulugyminiszterium oldala, vagy a nemetorszagi magyar kovetsegek oldala, vagy a nemet kovetseg Magyarorszagon. Mindent megtalalsz; hazassag, valas, gyerek anyakonyvezese, halalozas, csaladegyesites, vallakozas inditasa, munkavallalas, tanulmanyok alatti munkavallalas, vizumkotelezettseg, jogositvany, stb. A helyi hivatalok, foleg kisebb varosokban, meg olyan helyeken ahol nincs sok kulfoldi, nem sok mindent tudnak, szoval jobb rajuk nem is hagyatkozni. Es ha bunkok veled, istenem, hanyan bunkok otthon a kozhivatalokban. Velem eddig csak egy valaki volt bunko, de betudtam annak, hogy szuperfrusztralt napja volt. Amugy a bevandorlasi hivatalban meg kulon figyelnek, hogy ne legyenek bunkok. Kulonben jo tanacs, te legyel mindig nagyon kedves es turelmes, ugy nem is mernek bunkozni nagyon, ha meg igen, akkor utana lesz am rossz erzesuk es te legalabb buszken tavozhatsz, hogy baszki legalabb megmutattam az 'elsorendu' EU-s allampolgarnak, hogy mi is az a tisztelet es jol neveltseg.

Endibendi 2007.07.26. 10:13:44

A fentieket olvasva, csak azt tudom mondani: katasztrófa!

A panaszkodónak üzenném, hogy talán érdemes különböző helyeken érdeklődni, mielőtt egy adott, akár EU-s, akár nem EU-s országban munkát vállal. Mellesleg (ahogy ezt többen is írták) köztudott, hogy Németország, bizonyos országokkal egyetemben, korlátozta a 2004-es belépők munkavállalási lehetőségeit. 7 éves időtartamra. Magyar állampolgárként szezonmunkát lehet végezni (azt is korlátozott ideig és csak egyes szakmákban), vagy, amennyiben a német munkáltató bebizonyítja, hogy nem talált német jelentkezőt egy adott állásra, felvehet pl. egy magyart. Végül, ha valaki egyszer, egyfolytában 12 hónapot dolgozik Németországban, automatikusan megkapja a határozatlan idejű munkavállalási engedélyt.

A németeket szidónak is csak gratulálni tudok. Éljen a rasszizmus ugye? Ez az igazi hozzáállás! "Így tovább!" :( Mintha Magyarországon, vagy akármelyik más országban nem így működne a bürokrácia. Németországban óriási a munkanélküliség, természetes, hogy védi a munkaerőpiacát, és, hogy elsősorban (de nem mindenek előtt) a saját állampolgárainak szeretne munkát adni.

"a hejesiráson meg kérem ne lepödjőn meg senki amikkór az internett és a sok szenylap söt a kőnyvek is televannak híbákkal"

attiluska1 2007.07.26. 10:35:34

endibendi!
nagyon igazad van ám!ez az egész levél vagy kamu,vagy a csávó szellemi fogyatékos.ha igazolja a munkáltatód,hogy rád van szüksége,máris melózhatsz,aztán egy év múlva már nem is kell semmilyen papír.
node:rajtunk ugye turáni átok,micsinájjak,jajj micsinájjak.ajánlom a cikk írójának:vegyen elö egy lörincze lajos kötetet,tanuljon meg-német és angol anyanyelvi szint helyett-elöször olyan nyelven helyesn írni,amelyiken ócsárolja a másikat,aztán meg helyezkedjen el íroszágban,ha olyan szar németországban.
egy majd´20 éve kölnben élö elnyomott eu polgár.

Vince 2007.07.26. 13:44:03

Ha ez Mo-n történne, az összes észkombáLLLYny nyáladzva hörögné, hogy ezmagyarország. A németeket bezzeg mentegetitek. Szánalmas.

ako-ako 2007.07.26. 14:50:28

A nemetek legalabb következetesek. Igaz, egy amerikaival pl. altalaban valamivel kedvesebbek, mint egy kelet-europaival (akik csöstül jönnek), de velük is ugyanugy vegigcsinaltatjak az egesz procedurat.
Mindazonaltal en sajat tapasztalatbol tudom, hogy a nemet hivataloknal nem tudja a jobb kez, mit csinal a bal. Raadasul sokuknak fogalma sincs, milyen törvenyek vonatkoznak az uj csatlakozokra. All ez a munk. hiv-ra es a Kreisverwaltungsreferatra (ez egy gyüjtö fogalom, ahol a legtöbb hivatalos ügyet kell intezni, kb. mint a polg. m. hiv. - a bevandorlasi hivatal is itt van, nemetül Auslandsamt) is.

vernarancs 2007.07.26. 16:52:13

Wazze, "Kreisverwaltungsreferatra". Ennel szebb szavat meg eletemben nem lattam.

Pema 2007.07.26. 20:10:59

1. Aki Németországba megy dolgozni rendes ember nem lehet.
2. Le kell tépni a munkahivatal ajtaját.
3. Csomagolj be egy téglát a kérvényeddel és baszd be az ablakon...
4. Kiabálj be hogy Batz-zák meg a papírjukat..

ako-ako 2007.07.26. 20:36:58

Az igeret szep szo, de a Landwirtschaftausstellung meg szebb.

Endibendi 2007.07.27. 08:50:20

Éljen Pema, az anarchizmus és az intelligens megoldások!!! :(

Tigriske 2007.07.27. 10:10:33

Ezekhez a rohadt németekhez nem szabad menni!

Se nyaralni, se dolgozni!

ako-ako 2007.07.27. 11:02:35

Azert nem olyan rossz hely. Persze, ha valaki a volt NDK-ba megy es sirankozik, hogy nemetorszag milyen szar, az magara vessen :)

ako-ako.blogspot.com/2007/07/heimgarten-1796-m.html

ako-ako.blogspot.com/2007/07/knigssee-2.html

Endibendi 2007.07.27. 11:54:06

Így van! Egyátalán nem rossz hely. És mielőtt valaki pocskondiáz egy országot, talán el kellene töltenie ott némi időt...

csendi 2007.07.29. 20:42:12

Nekem egy kicsit "savanyu a szölö" erzetem van. Akinek nem sikerült, az szidja. Akinek sikerült, dicseri :o)

anarch 2007.08.12. 11:34:02

Hát igen, németek 2008 májusig fennt tartják ezt, utána meg döntenek, hogy esetleg meg hosszabbítják-e még két évvel. Osztrákok copy-paste. Valószínűleg az a legjobb megoldás, ha (kényszer)vállalkozol, Magyarországon ennek úgyis nagy kultúrája van. Arra ugyanis nem érvényes a stopp, és már csak a munkáltatót kell meggyőznöd, hogy téged így is felvegyen. Ami azért lesz nehéz, mert náluk szigorúbbak az adóellenőrök, de ha jó vagy akkor működőképes. Esetleg mondhatod neki, hogy amikor dojcsland feloldja a korlátozást akkor almazott szeretnél lenni, és ez csak ideiglenes előre láthatólag fél évig, lécci-lécci.

Lehet, hogy érdemesebb lett volna egy kicsit várni, amíg össze tudtok házasodni vagy feloldják a korlátozást (ha minden jól megy kb még fél év). Nomeg van még más ország is ahol az angol-német kombó jó és nem kell zengedély...
süti beállítások módosítása