Tékozló Homár

Amíg nem haldoklunk, nem műtenek meg

2008.09.25. 01:02 | szily | 216 komment

Igazi klasszikus kórházi Homár-horror, olvasni is rémes, hiába gördülékeny M. L. stílusa: olvasónk feleségénél epekövet találtak, szép nagyot, aztán a magyar egészségügy nyomorultjai jobban megkínozták, mint maga a betegség. M.-né kövét tavaly novemberben találták meg, idén márciusra rendelték vissza, ekkor szeptember elejére kapott műtéti időpontot. Azt hiszik, ez volt a horror? Bruhaha, jöjjenek a véres részletek, ajánljuk minden olyan reformer figyelmébe, aki az istennek nem érti, miért zúgolódik a választópolgárok értelmesebb része is. Ja, meg is mondjuk a választ: mert el se jutnak addig, hogy mi legyen a nagy rendszerrel, amikor maga a szolgáltatás minősíthetetlen, és nem csak az a része, ami a finanszírozáson múlik.


Tisztelt Minisztérium!

Nevetségesnek tartom az, ami a kórházakban folyik.


Páromnál tavaly novemberben epekövet diagnosztizáltak. Mivel tünetmentes volt, azt mondták neki, hogy jöjjön vissza márciusban, ha nincsenek panaszai. Április elején kapott műtéti időpontot szeptember 4-e környékén. Éppen elötte voltunk nyaralni, ezért a hazaérkezés másnapján egyből kórházba kellett menni különféle vizsgálatokra, hogy következő héten szerdán befeküdhessen. Érdekességként jegyzem meg, hogy a frissen felújított kórházban három órát kellett várni a vérvételre, mert idézem: "A számítógép meghibásodása miatt az adatok felvitele kézzel történik. Május 26. " Csendesen megjegyzem, ez augusztus 29-én volt.

Nekem időközben külföldre kellett utaznom több hónapos kiküldetésre. A műtét előjegyzett időpontja miatt sikerült elérnem a főnökségnél és a fogadó cégnél is!, hogy csak szeptember 8-án kelljen kiutaznom. 4-én bevittem páromat a kórházba, ahol 3 óra várakozás után közölték, hogy NINCSEN ÁGY és a műtét nem hajtható végre. Ezt nem látták előző pénteken??? És kaptunk egy új időpontot, 24-ére. Az, hogy éppen fél nap szabadságba, és másik három ember szabadságának teljes átvariálásba került ez a kis móka, most tekintsünk el.

A munka nem várt rám, el kellett hagynom az országot. De megszerveztünk mindent 24-ére, hogy gördülékenyen menjen. 24-én bement a párom a kórházba kilenc órára. 11 után közölték vele, hogy nincsen hely és nem lesz megműtve. Kapott időt hétfőre. Csak ugye következő hétre már be van ütemezve néhány fontos tárgyalás, ahová oda kell érnünk. Persze a dolgokat ismerve, nem kell attól félnem, hogy hétfőn bent fogják műtétre.

Kérdem én: szórakoznak az emberrel? Nem számít, hogy hány éve fizeti az ember a tbt, ameddig nem haldoklik nem műtik meg? Mire várnak? Hogy görcsei legyenek? Két centis epeköve van ember! Áprilisban jelentkezett a műtétre! Csúszópénz kell zsebbe? Nem elég, amit fizetünk ketten? Akkor írják oda! Bezzeg milliárdok mennek el kórházfelújítás címén, de a dolgozó emberre tesznek. nem a munkanélküli tömegek pénzelik ezt a pénznyelő feneketlen fekete lyukat, hanem a dolgozók.

A levelemet megkapja a Homár is, csak hogy az emberek tisztában legyenek azzal, semmi értelme a TBt fizetni.

M. L.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phoenix102 2008.09.25. 11:40:13

Melyikőtök dolgozik az OEP-ban?
Kezeket fel!

veny:

Akkor minősíts, ha ismersz. A forumokon mindenki szakértővé válik, főleg az egészségügyet érintő kérdésekben :) Eddig nem minősítettem senkit, és ellentétben a korábbi hozzászólókkal, nem buziztam, nem szánalmasoztam, de ha itt ez a módi. Én emg azt tartom szánalmasnak, ami itt is jelentkezik, hogy mindenki véleménye fontos, csak a hozzáértőké nem.
Azt meg hogy hogyan dolgozom, jelzi a munkaadóim elégedettsége, elsősorban külföldön persze. Ahol a betegek még ismerik a kérem/köszönöm formulát, stb. Mert a betegeim nagyrésze belépéskor a köszönés helyett csak annyit tudott böfögni itt Mo.-n, hogy mé kö ennyit váááárni!

phoenix102 2008.09.25. 11:42:21

anarch:

már keresem a linket, nekem könyv formájában van meg.
Van olcsóbb mentő is, azon csak segédápoló és sofőr van, ezt nem lehet összevetni az orvosossal.

Wandál 2008.09.25. 11:46:09

phoenix102

"mondom nézz utána. Legkevésbé sem stimmel amit írtál. Bocs de ebbe viszonylag jól belelátok. Már írtam a menetét. "

nem kell utánanéznem, mert itt ülök a kellős közepén :) én itt azt látom, hogy jön a pénz befele, meg kifele, ha kevesebb megy ki mint ami be, akkor örülülünk (ritkább, inkább a nyugdíjnál van ilyen), ha több megy ki mint ami aznap bejön, akkor kipótoljuk...

szóval hogy te mibe látsz bel, azt én nem tudhatom, de a napi tb finanszírozásba biztos nem, az tuti :)

phoenix102 2008.09.25. 11:49:21

akkor örülülüljetek :) ahogy írtad. Én sem tudom hol ülsz, de lehet hogy nem jó helyen.

Wandál 2008.09.25. 11:53:02

lehet hogy csomó jó dolgot írsz, de azokat is hiteltelenítheti egy ilyen már-már mókás dolog, mint az egy évig apeh-nál dekkoló tb befizetés...

nekem gyanus volt mar az elejen is... 2008.09.25. 11:56:27

Én inkább arra lennék kiváncsi, hogy külföldön miből van pénz?
Mert van.
Vagy ott másként csoportosítják?

NINCS PÉNZ.

Talán az a 3 millió vállalkozó aki 20 éve 30 ezer Forint után fizet TBt és most ingyen akar szülni meg vesekövet kivenni és fel van háborodva. Neki kellett volna fizetni, mondjuk 20 éven rendesen és akkor lenne (több)

keke80 2008.09.25. 12:00:42

Hát, ezeket a rémkrimiket olvasva rohangál a hátamon a hideg...

Május végén szültem, (ezek után) hál istennek NEM Magyarországon!!! Viszont nem sima szülés voolt, mert a baba teljes súlyával és méhemmel mindennel a húgyvezetékemen feküdt, ami miatt a bal vesém nem tudott kiürülni... Rettenetes fájdalmak, egy sikertelen mesterséges szülésindítás után (baba sokkos állapotba került a fájások alatt, ezért le kellett állítani...) hajnalban a müszakváltás elött kértem az orvost, hogy akkor mégiscsak császározzanak meg. Így is történt...

Baba 4030gram, 54 cm volt, 35cm fejmérettel... Ma kilora majdnem a duplája...:)

Mindez a katolikus bajoroknál a regensburgi gyermek- és szülészeti klinikán történt. A növérkék mindig vidámak, jókedélyüek, bár itt sincsenek túlfizetve... Ja, az ügyeletes orvos éjjel sem harapja le a fejed, ha valami panaszod van, vagy csak a párna csúszott ki a fejed alól...

Zen 2008.09.25. 12:04:37

Az orvosok között is van jó, lelkiismeretes, normális, van közepes és van szar, épp úgy mint bármelyikünk munkahelyén. Csak nagyobb a tét. A betegek között is van paraszt. De horror sztorim nekem is van, de nem ez a lényeg. Tényleg reform kéne és én azt gondolom, hogy a verseny jót tenne. Nem kéne áltatni magunkat, hogy így minden ok, csak az orvosok egyénenként rosszak. Az első lépés pl. az, hogy levadásszák a tb-t nem fizetőket (ezt már rég meg kellett volna tenni), aztán a minimál után fizetőket meg ellenőrizni kéne...
Át kell alakítani a rendszert, de nekünk is engedni kell!!! Csak nem erőből, hanem szakmai egyeztetéssel kéne sztem. Addig meg imadkozzunk, h ne legyünk betegek. Vagy jó orvost fogjunk ki.

Zorro2007 2008.09.25. 12:09:06


Akkor bovebben Ausztriabol egy szules:

A nogyogyasz nem kert semmit sem, szulesnel nem is volt benn, csak egy bába.A szules vegen jott be egy ugyeletes orvos, aki alairta a papirokat, senki nem kert semmit sem, mindenki mosolygott, minden "nöi" joval tele voltak a szobak.Minden delutan jott a noverke pda-val es felvette a kovetkezo napi kajarendelest.Osszesen ez 800EUR-ba kerult a tb-nek. A noverkek 900-1100EUR-t kapnak havonta, nincsenek tulfizetve...

Ez az amit nem ertek, tobb fizetest kap mindneki, a befizetesek legyenek nagyjabol egyformak, a kifizetesek is.Akkor miert olyan szar a magyar minoseg?? vagy mashogyan kerdezve, HOL A PENZ?:)

Sanyi 2008.09.25. 12:12:18

Tegnapi dokinal voltam. Finnorszag, mindennek van onresze ugy altalaban is, de most kellett egy vizsgalat nem TB alapon.
Orvos - 20 perc: 58 euro
Mellkasrontgen - 1 perc: 100 euro (nem 99 es nem 101)
Hoppla, es 158 euro ugrott.
Mennyibe kerulne ez TB nelkul Magyarorszagon? Ha jol lattam a TB oldalan, akkor a rontgen az 4500 forint a TB szerint, az orvos gondolom 20 percre lehet vagy 2000, talan meg ennyi se.

Itt van a kutya eltemetve. Meg kell fizetni az orvosokat es a szolgaltatast vagy fogadjatok el a minoseget. Szerintem egy dokinak 4-5000 euronal kevesebbet nem szabadna keresnie. A halapenzt betiltani, adasat-kapasat bele a BTK-ba. A TB-t mindenkin kokemenyen bevasalni. A fentebb targyalt 500 forintos napidij otlet egyebkent barati, itt ha jol tudom - szerencsere nem volt meg vele dolgom - a korhazi napidij 22 euro. Azaz egy honap korhazban fekvesert 660 eurot kell becsengetni a TB-n felul, ez alol a gyerekek es a nyugdijasok kapnak csak kedvezmenyt.

Ha meg nincs penz, akkor az orvosok el fognak menni. Nekem is van par doki baratom aki mar lelepett, koztuk kardiologus, sebesz es radiologus is.

petbecks 2008.09.25. 12:17:45

1, a rendszer rossz. keveset koltunk az egeszsegugyre.(pontosabban keves jut el abbol az oriasi osszegbol oda, ahova kene.)

2, elofordulhat, hogy nem tudjak elore lesz-e agy, lesz-e muto, lesz-e orvos.
az indok reszben a surgos mutetek elsobbsege, masreszt lasd 1-es pontnal.

3, senki ne hivatkozzon arra, hogy mennyi TB-t fizet, abbol az orvosnak nem sok jut. az a par orvos, akinek tenyleg van penze, nem abbol szedte meg magat.

4, "Két centis epeköve van ember!"
felhaborodas helyett manapsag mar eleg jol lehet tajekozodni az interneten.
ket centis epeko nem fog beekelodni, NEM SURGOS. ha 3-4 miliset irtal volna az sokkal inkabb gaz lenne.

veny 2008.09.25. 12:24:27

Sanyi: kb. napi 22 EUR-ért itt is van jó minőségű betegszoba, tök legálisan, csak hát a magori embör ELVBŐL nem fizet.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.09.25. 12:24:43

Sanyi jól mondja.

A Bt-be simán belekerülhetne a hálapénz.

veny 2008.09.25. 12:26:43

petbecks: Hogy is van ez, az egyik félnek ér a pénzre hivatkozni, a másiknak nem?

veny 2008.09.25. 12:34:49

Bastie: Tulképp van benne olyan, úgy hívják, hogy vesztegetés. Alkalmazni kéne csak...

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 12:38:57

tudom nem ide illik de nem semmi a hír

anarch 2008.09.25. 12:39:14

veny, erre lehet kötni biztosítást. Egészségpénztáron vagy direktben a kórházban. Jogász ismerősnek jó évtizede is volt már havidíjas kártyája, ha jól emlékszem a Kútvölgyibe. Akkor a privát biztosítók (oppardon, egészségpénztárak) még sehol nem voltak. Ezután gondolom jobban adóznak mint a boríték után.

TB-t nem fizetőket elvileg vadásszák, a fehérítés miatt hirtelen megnőtt Mo lakossága vagy félmillió fővel. Az más kérdés, hogy minimál után fizetnek, de legalább már léteznek. Ezért volt az pl, hogy ha EU-s kártya kellett akkor jövedelemigazolást kértek, mert halvány fogalmuk sem volt róla hogy fizetsz-e te egyáltalán bármi TB-t. Kórházban sem tudták jobban, gondolom.

maincoon © 2008.09.25. 12:48:25

Petbecks: "ket centis epeko nem fog beekelodni, NEM SURGOS. ha 3-4 miliset irtal volna az sokkal inkabb gaz lenne."
Igaz, beékelődni lehet nem fog, de a kivezető nyílást elzárhatja - szerintem...

"Nem ritka az sem, hogy a közös kivezetőnyílásba ékelődött akadály miatt az epenedv a bél helyett a hasnyálmirigy kivezetőcsövébe, s innen magába a szervbe jut. Itt pedig, vegyülve annak emésztőnedveivel, olyan helyen hozza őket működésbe, ahol ez súlyos károsodást: a mirigy emésztéses roncsolását okozza." Patika Magazin

tarkamarha 2008.09.25. 12:49:43

Horror? Ez? Haha. Igaz 4 éves a sztori:
Nejem 8 hónapos terhesen magas vérnyomással bekerül miskolcon a Semmelweis kórházba. 2 nap múlva éjszaka megszületik a baba. Ezt az időt jelentős részben valami ketyerére kötve töltötte, ami olyan hangosra volt állítva, hogy a csipogását a 20 méterrel és 3 fallal odébb lévő nővérek hallják. Éjszaka is, folyamatosan. Aludni ergo nem tudott. Mindegy. A szülőszobában NEM VOLT MELEGVÍZ! A bemosakodáshoz sem. Fájdalomcsillapítást nem ajánlottak. Követelésemre kapott gázt, de az üres volt (nem jött belőle semmi). Mindegy. Baba megjött, örülünk.
Másnap reggel megyek látogatóba. Hol találom a nejem? A parkban ÜLVE egy padon felügyelet nélkül. Szülés, gátmetszés után kb. 6 órával. Ok: nincs ágy. Várni kell rá. A műtőből ugye ki kellet küldeni, állni meg nemigen tud. Remek. 1-2 óra és lesz ágy. Szobában légkondi nincs. Pelenkát, betétet én vigyek be, mert nem adnak. Mondjuk erre számítottam. A nejem ugye magas vérnyomás miatt került be. Szedetik vele a vérnyomáscsökkentőt. Másnap összeesik. Miért? Túl alacsony a vérnyomása. Nem mérik? Kérdem. Nem, mert a szülészeti osztályon NINCS VÉRNYOMÁSMÉRŐ! Mi? Végül kerítetek egyet, amin nem volt tépőzár, kézzel kellett tartani. J Kérdem: gyerek mennyit eszik? Válasz nincs. Senki nem tudja. Ok: Nem tudják etetés előtt és után lemérni a kisdedet, mert az EGÉSZ SZÜLÉSZETEN CSAK EGY CSECSEMŐMÉRLEG VAN! Mi? A nejem bent töltött kb. egy hetet. Ez idő alatt EGYSZER SEM tudtak olyan kaját adni, amit egy szoptatós kismama megehet. Kapott pld. káposztát. (Járatlanoknak: ha nem korrekt az anyuka kosztja, a gyereknek hascsikarása lesz.) Nővérke behozta, mert az a dolga és közölte az anyukákkal, hogy ne egyék meg. A második gyerek nem ott született....

elwood 2008.09.25. 12:51:11

Sanyi, Finnországban kórházi napidíj ?

Milyen népnyúzó diktatúra van ott ? Nem akad egy népi hős aki lenépszavaztatná ?

petbecks 2008.09.25. 12:53:17

veny,
az orvos a szolgaltatas resze. ha a szolgaltatas nincs kifizetve, nem mukodik rendesen.
ez persze nem a beteg hibaja, de ezert mukodik meg mindig a szegyenletes halapenz. ezert frusztralt, kialvatlan, mogorva az orvos akire panaszkodnak.

petbecks 2008.09.25. 13:02:25

Sanyi nagyon jol mondja.

maincoon,

amit irtal az vonatkozik a kisebb kore.
a 2 centis ko nem zar el semmit, szabadon van a holyagban.
a holgynek volt ultrahangja, megvizsgaltak, megallapitottak, hogy nem surgos. a panaszos leirasa (2 centis ko) is ezt tamasztja is ala.

sajnalatos, hogy nincs hely, es hogy halasztjak a mutetet, de ez nem azert van mert szorakoznak az emberrel, hanem mert ennyire kepes a rendszer.

anarch 2008.09.25. 13:07:58

tarkamarha, volt is egy ilyen kezdeményezés, ahol a tarifákat gyűjtötték össze kórházakról, hogy szülés hol mennyibe kerül, milyen volt a szolgáltatás, stb. Persze a domain-t megszüntették és behintették sóval, merthogy ez micsoda dolog már és milyen személyiségi jogokat sért és fúj.

Aha, most akarunk tiszta vizet a pohárba vagy sem. Problémát szőnyeg alá söpörni és a huplin ugrálni az viszont nagyon megy :).

phoenix102 2008.09.25. 13:07:58

Bocs, de nem érdekel, hogy hitelesnek tartasz-e. Megjegyzem, a magyányugdíjpénztári befizetésemet egész pontosan 13 hónap alatt sikerült átutalnia az APEH-nak a magánnyugdíjpénztáramba. Ha dokumentum kell, van róla. És ezt nem tartom viccesnek, hogy ültek a pénzemen. De nyugodtam hívd fel valamelyik magyánnyugdíjpénztárat, hogy a tavaly februári befizetések mikor érkeztek meg hozzájuk. Segítek: idén májusban.

anarch. találtam valamit online, de bonyolult, még keresek tovább.
www.g-drg.de/cms/index.php/inek_site_de/content/download/1788/12465/version/1/file/Fallpauschalenkatalog_2009_080917.xls

Aggie 2008.09.25. 13:08:24

En nagyon igazat adnek phoenix102-nek!

Mi Angliaban vagyunk 3 eve - voltunk parszor itt is orvosnal, otthon is jartunk kozel 35 evig, van osszehasonlitasi alapunk rendesen.

El kell, hogy mondjam nektek, hogy a mai napig van biztositasunk otthon is (ami elvileg illegalis) mert Mo-on meg mindig sokkal gyorsabban jutok orvoshoz, mint itt. A rendszerben ugyanis van itt egy nagyon komoly eroforras szukosseg beepitve - azaz a korzeti orvosnal kell kezdeni. Aki eldonti, hogy tovabbkuld-e barhova. Ha o ugy gondolja, hogy nincs szukseged szakorvosra, akkor nem mehetsz sehova.

Megfazassal mar a korzeti orvoshoz sen jutsz be, mert a nover elkuld par szorolappal, ami Coldrex es tarsai vannak.
Alap nőgyógyászati szűrést, PAP tesztet a növer veszi le, ha nincs gondod, akkor orvos csak a tehesseged 12. heteben lat eloszor, amikor UH-ra megy.
Szules a helyi korhazban, annal a szulesznonel es nem orvosnal, aki eppen ugyeletes. A szules utan elso gyereknel 8 oraval, masodiknal 4 oraval hazaengednek. Csaszarmetszes eseten 2 nap.
Az orvosok az atlagber 5x keresik, es azert dolgoznak sokkal kevesebbet, mint otthon, mert millio dolgot vegeznek itt noverek (tobbseguk foiskolat vegzett, nagyon magasan kepzett) amihez otthon orvos kell.

A postinditot megertem - de oszinten, ha perforalt vakbelgyuszival mentek volna be es ot kuldenek haza mert itt van gipsz jakab akit ugyan nem surgos megmuteni, de veri az asztalt, hogy miert kuldjuk el mar megint, akkor mit szolna?

A masik megjegyzesem - ha valakit be lehet vinni a korhazba autoval, akkor miert kell mentot hivni? Ma mar szinte minden haztartasban van auto, ha a Tesco-ig nem sajnaljuk a benzint, akkor a korhazig miert olyan draga sokaknak?

Yasashi Tanuki 2008.09.25. 13:08:40

Sanyi: Finnroszágban az összelvonás a bérből 28% körül van, azaz az állam 100 egységnyi jövdelemből 28 egységet von el és ebben minden benne van.

Magyarországon 100 egységnyi jövedelm után az állam bevétele 24 (levonás)+ 59 (mukáltató által befizetendő) azaz 83 egység.
Ezek után még önrészt is fizessen valaki?
Ha szuperbruttósitanák a béremet - ahohgy azt a cseheknél tették - és abból levonnának 28 esetelg 38 százalékot én boldogan fizetném a kórházi napidijat és a viszgálatok önrészét.
Ez lenne az igazi öngondoskodás!

arrogancia 2008.09.25. 13:09:29

Phoenix, jól értettem, hogy már nem orvosként dolgozol? Akkor jó, mert olyan elképesztően sötéten ostoba, szűklátókörű, pökhendi vagy, hogy nagyon-nagyon remélem, hogy élő embert nem engednek a kezed közé soha többet.

phoenix102 2008.09.25. 13:16:06

te meg hű vagy a nevedhez arrogancia.

1. orvosként dolgozom, csak nem kórházban, és már nem annyiért mint ott.

2.Esetleg lényegi érveket tudsz felhozni a kérdésben, vagy csak maradjunk az általad meghatározott alacsony szinvonalú sértegetésnél "arrogancia: sötéten ostoba, szűklátókörű, pökhendi vagy, hogy nagyon-nagyon remélem, hogy élő embert nem engednek a kezed közé soha többet"

phoenix102 2008.09.25. 13:18:47

Minden kétkedőnek javaslom, hogy egyszer csináljon végig egy 32 órás ügyeletet egy traumatológus mellett a fiumei úton. Hát igen ők ebből 4-5-öt csinálnak havonta, de azt hiszem egyből is látszik miről írtam itt.
Nézzétek meg a másik oldalt is, mielőtt ilyen biztosan ítéltek el embereket, vélt és valós sérelmeitek alapján.

veny 2008.09.25. 13:20:13

petbecks: Kellően egyirányú ez a szemlélet így...

Engem pl. az érdekel, hogy mit kapok a pénzemért. Ha az a mondás, hogy ennyi pénz nem elég (pedig szó szerint KURVASOKAT adok bele), még arról is hajlandó vagyok tárgyalni, nálam a viztit- meg napidíj is belefért.

Tessék végre kiállni a derék szakmai akárkiknek, és megaszondani KONKRÉTAN, hogy fejenként mennyi lé köll szerintük befollyon. Aztán utána gyün(ne) a politikai része, miszerint ezt a költséget hogyan terítsük szét a népek között.

De hogy miért nem lehet pl. időben szólni az elmaradó műtétről a betegnek, az mondjuk nem tiszta még mindig. Ez baromira nem pénz, hanem SZEMLÉLET kérdése. Lenne...

Aggie 2008.09.25. 13:20:37

arrogancia,

Phoenix hozzaszolasait tobb blogba is olvastam mar - egyatalan nem érdemli meg, amiket itt irsz!

Kulso szemlelokent megjegyeznem, hogy ugy hasznaljatok itt, mint egy boxzsakot - leveritek rajta szepen azt, amit a magyar eu-ben x ev alatt elszenvedtetek mas orvosoktol.

phoenix102 2008.09.25. 13:23:57

zorro2007:

mégegyszer, nincs annyi pénz a magyar egészségügyi ellátó rendszerben, mint Németországban, fele sem. Másrészt ott mint te is írtad, a nővér NETTO! 900-1100 Eur körül keres, nálunk ca. 400 Eur. Ott én orvosként netto 2700 Eur-t kerestem 172 órás munkabeosztásban, itt 400 Eur-t 300 órában.

Hol a pénz?
egyrészt nics befizetve, másrészt az államkasszában.

phoenix102 2008.09.25. 13:25:07

aggie:

kösz ez kedves volt.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:27:33

Azt kellene megvizsgálni, hogy a hálapénzt elfogadó orvosok (TISZTELET ÉS ELISMERÉS A KIVÉTELNEK!!!) vajon höbörögnének e ha valamilyen szabályozás folyamán ellehetetlenítenék ezt a rendszert, kapnának rendes bért stb.
Ha mérlegre tenném a havonta becsorgott hálapénzes boritékot és az esetleges béremelés utáni fizit (mondjuk 220-250nettó) vajon melyik oldalra billen?
Még egyszer elnézést azoktól kik nem fogadnak el oldószermentes anyaggal átitaott boritékba helyezett fizetőeszközt.

Aggie 2008.09.25. 13:29:03

Veny,
nem az a baj, hogy te qvasokat adsz bele, hanem az, hogy a nepesseg 30%-a fizet TB jarulekot, a masik 70%-ben van csecsemo, nyugdijas, akik OK, hogy nem fizetnek, de van egy csomo munkakepes koru ember, aki valamilyen oknal fogva nem dolgozik. A masik gond, hogy a 30% eleg nagy resze minimalber utan fizet TB jarulekot - ami tudjuk mennyi, egy vervetel koltsege nem jon ki belole.

A szemlelettel kapcsolatban reszben igazad van - ezert kellene privatizalni a korhazakat, mert ha XY-t folyamatosan otthagyjak a betegek mert bunko veluk, panaszt tesznek ellene, akkor a mukodteto nagyon komolyan el fog gondolkodni rajta, hogy szuksege van-e ra. Oket ugyanis a profit fogja hajtani - es ha XY nem hoz fizeto betegeket, hanem elkergeti oket mas korhazakba , akkor nagyon komolyan el fognak rajta gondolkodni, hogy miert is kellene alkalmazni ot?

phoenix102 2008.09.25. 13:32:38

rollergraph: biztosan böbörögnének, de az ebből igen jól élő orvosréteg egyre kisebb hányada az orvostársadalomnak, hála a sajtó által indított hálapénz ellenes kampánynak. Én kb 10%-ra teszem azok számát akik igen jól élnek a hálapénzből. A többi 90% csak alkalmanként és jelentéktelen összeget kap.

A többség biztosan egyetértene vele, ha betiltanák a hálapénzt, de csak akkor, ha ehhez megfelelő béremelés is tartozik. Írtam az orvosi béremet, olvass vissza, így érthető miért.
2 diplomával, x év szakmai tapasztalattal, 2 felső fokú nyelvviszgával eléggé megalázónak éreztem a havi nettó 100-at + 10-20e hálapénzt 300 óra munkáért.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:33:01

privatizálni, vizitdíj,napidíj, tb-delete, gyóccert azé támogassa az állam hogy ne 3000 legyen egy advil,
mindenki gondoskodjon magáról aki hülye, sajnálja rá a pészt az így járt.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:34:50

de 220-250e ft kielégítene nem? plussz erre túlóra péz.

phoenix102 2008.09.25. 13:35:48

Aggie

teljesen igazad van, még hozzátenném, hogy a jelenlegi (BKV ellenőrök bérével vetekedő) orvosi bérek mellett a privatizált kórház sem támaszthat túl nagy elvárásokat, csak ha rendesen megfizeti az orvosokat.

phoenix102 2008.09.25. 13:38:37

rollergraph

szerintem 220-250 minden orvost kielégítene, kiv. azokat a már említett patkányokat (kb 10 %), akik eddig is jóval többet kerestek hálapénzzel. De őket egyik kollégám és én se sajnálnám, ha elmennének a francba.

Zorro2007 2008.09.25. 13:41:22

Phonix:

en is ezt kerdeztem, hol az a rengeteg befizetett penz. Mivel itthon kevesebb a rezsi, munkaber stb.stb viszont a befizetes tobb vagy ugyanannyi...akkor hogyan tudnak a nyugati korhazak szivonalasabb teljesitmenyt nyujtani??

Ugyanaz a kerdes egy mesik temabol:
Hogyan tudja pl. egy t-mobil Ausztriaban fenntartani magat a joval kevesebb telefondijakbol es joval magasabb fizetesek, rezsi mellett?:))Nalunk ez pont forditva van...magasak a dujak es kicsik a fizetesek.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:41:53

Szerintem az egy nagyon jó elv és javítsatok ki ha tévedek, bár lehet akkor nem működik az állam nevű szervezet, hogy a pénzt az embereknél kell hagyni, döntsék el ők hogy mire költik.Persze másik oldalról áfát kell emelni mert így maradhat meg a kényes egyensúly.
Így kellene ezt az egészségüggyel is.
Pénzt ott hagyni a páciensnél, és elvenni tőle ha beteg, de akkor is oly mértékben, hogy azért ne kerüljön padlóra de ne is 300ft-ot.
Nekem csak egy mérnöki diplomám van de ezt oda fenn nem végja senki?

harmatoslabu 2008.09.25. 13:44:14

1. A rendszerben kevés a pénz, a jelenlegi működési normák között ilyen színvonalra elég.
De!
2. A kórházak nem működnek hatékonyan, nincs ösztönzés a költséghatékonyságra, sőt, költségeik eltúlzásában érdekeltek, hiszen a szűkös források megszerzéséért megy a verseny közöttük. S ilyenkor jönnek a fiktív kezelések és bent töltött éjszakák elszámolása.
Szóval nem úgy van az, hogy a minisztérium a gonosz, mi, orvosok pedig szentek vagyunk...

veny 2008.09.25. 13:44:32

phoenix: Az EÜ kassza évi kb. 1600 milliárd Ft, ebből a beszedett járulékok kb. 1200-at fedeznek. A központ meg elleopja a maradék -400-at, gondolom... :)))

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:44:32

zorro

Úgy hogy ott kevesebb a nyereség, itt meg behozza
szerintem

elwood 2008.09.25. 13:45:00

Rollergraph:

"privatizálni, vizitdíj,napidíj,"

ezen hiába rugózol, itt ezeket leszavazták húsz évre. majd a következő életünkben

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:46:06

Harmatos!
vica verza nem?
Világos hogy itt mind3 félnek engeni kell állam, orvos, beteg.
mindenkinek változni kell

Wandál 2008.09.25. 13:47:48

phoenix102

szezont a fazonnal...

a magánnyugdíjpénztárat meg a tb-t ne keverjük össze...

ha érdekel, ez úgy megy (ment mert azóta az apeh is kicsit gyorsabb), h a munkaadód átutalja a zsét. a kincstár a tárgynapi befizetéseket még aznap(!) továbbutalja a magánnyugdíjpénztárnak egy összegben. viszont a tetű apeh meg nem küldi a névsort, hogy kiknek a pénzei voltak ezek. namost a pénztárad persze befektette a lét, viszont a nyereséget nem írja a számládra arra hivatkozva, hogy ők nem is tudták kinek pénze volt az...

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.09.25. 13:48:24

phoenix102 2008.09.25. 13:18:47

Minden kétkedőnek javaslom, hogy egyszer csináljon végig egy 32 órás ügyeletet egy traumatológus mellett a fiumei úton. Hát igen ők ebből 4-5-öt csinálnak havonta, de azt hiszem egyből is látszik miről írtam itt.

Én mindent elhiszek. Mostantól azon imádkozom, hogy ne én legyek az, aki az 5. ügyeleti nap 35. órájában kerül az asztalra. Mondjuk máskor sem szívesen, de akkor különösen nem.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:48:33

sajnos igen bennünk van az jó kis elv hogy ingyé mindent, sőt kurva gyorsan.
Megyünk európa fele...ja
Az biztos amíg valaki drasztikusat nem lép addig lehet itt fótozgatni meg elvonni innen áttenni oda.

veny 2008.09.25. 13:51:52

"mindenkinek változni kell "

100% egyetértek!

Yasashi Tanuki 2008.09.25. 13:53:15

Veny:
A finn elvonást nem néztem meg. Egyik barátom mondta az adatot tavasszal mielőtt odament dolgozni.

A magyar adatok bizonyos középosztályban átlagosnak mondható jövedelemkategóriákban:
200 bruttónál a nettóbér 122 ezer az államnak fizetendő:146735 azaz 73 százaléka a bruttónak.

250 ezer-nél 143 ezer ami a boritékba kerül és már 193 ezer megy az államnak ami 77 százaléka a bruttó bérnek.
Forrás: www.nettober.hu

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 13:56:39

A verseny helyzet mindig jó.
Sőt az emberek igen magas százaléka inkább fizet többet a kedvesebb, jobb, esetleg gyorsabb ellátásért.Szerintem
1db Viszér műtét (drága)
forrás:ózdi marsall

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.09.25. 13:57:09

elwood 2008.09.25. 13:45:00
""privatizálni, vizitdíj,napidíj,"

ezen hiába rugózol, itt ezeket leszavazták húsz évre. majd a következő életünkben"

És ha a jelenlegi finanszírozók - akikről már így is a sokadik bőrt húzzák le - egyszer majd jól bepipulnak, és elmennek ide-oda-amoda, akkor jön a sírás-rívás. Na, akkor tényleg nem lesz pénz.

petbecks 2008.09.25. 13:59:21

veny

"Tessék végre kiállni a derék szakmai akárkiknek"
igen, ez nem artana. de ez nem orvosi kerdes. a finanszirozast nem ok intezik.
az orvosok csak a celtablai a (jogosan) elegedetlen betegeknek.

"De hogy miért nem lehet pl. időben szólni az elmaradó műtétről a betegnek, az mondjuk nem tiszta még mindig. Ez baromira nem pénz, hanem SZEMLÉLET kérdése. Lenne..."

ha lenne eleg penz, jobb lenne a szolgaltatas.. ha novernek nem lenne egyebb 1000 gondja, akkor talan telefonalhatna, hogy elmarad a mutet. sot, ha lenne ra penz, kulon telefonos kisasszony tartozhatna minden osztalyhoz..
mukodhetne es kene is neki, de nem azert mert szarnak bele, vagy szorakoznak a beteggel

harmatoslabu 2008.09.25. 14:02:57

Rollergraph:
Én is így gondolom. Kicsit olyan ez, mint a vasút (azért azt cibálom elő, mert ahhoz talán jobban értek): az utas nem hajlandó megfizetni a reális és költségeket fedező viteldíjat, mert már így is sokallja a pénzt "ezért" a színvonalért. Az állam nem racionalizál, mert szavazatokat veszít (vagy ha mégis megpróbálja, elbukik). A vasúttársaság pedig egyáltalán nem érdekelt a hatékonyság javításában, hiszen a veszteséget az állam (elméletileg) megtéríti és a kevés elosztható pénzből mindig többet akar.
Ebből a körből kilépni? Hát, nehéz ügy. húsz éve nem sikerül...

veny 2008.09.25. 14:05:46

Tanuki: Egyetlen arány számít: a TELJES bérköltségből mennyi az elvonás. Épp ezért hoztam olyan táblát, amiben ez van.

Az ún. brutto bér egy felesleges köztes szint, teljesen önkényesen kijelölve.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:06:03

Magyarországon valamennyi a lakosságot szolgáló rendszerben káosz uralkodik.Posta, egészségügy, Iskola, Önkormányzat.
NAgyon sok problémára megoldás lehet a pénz, de vannak olyan dolgok, melyeket csak személyiség fejlesztéssel lehetne orvosolni, mint pl. az egyéni érdek esetenkénti mellőzése, a közösségi érdek előrébb helyezése.
Ez borzasztóan hiányzik a magyar népből!!!!

petbecks 2008.09.25. 14:07:47

Aggie

"ezert kellene privatizalni a korhazakat, mert ha XY-t folyamatosan otthagyjak a betegek mert bunko veluk, panaszt tesznek ellene, akkor a mukodteto nagyon komolyan el fog gondolkodni rajta, hogy szuksege van-e ra. Oket ugyanis a profit fogja hajtani"

akkor az orvos kedvesen fogja mondani a betegnek, hogy maga nem jogosult erre a draga kezelesre, mert nem eleg jo uzlet a biztositonak/korhaznak, es ebbol neki nem lesz profitja. mert hozhatunk barmilyen biztonsagi intezkedest, ha a PROFIT belekerul a dologba, akkor biztosito vagy magankorhaz megtalalja a modjat, hogy sporoljon azokon, akikbol nincs megfelelo bevetele.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:11:04

Petbecks!

Magyarul azt mondod, ha én 4000 forintot havonta fizetek a biztosítomnak, és kiderül hogy gyenge a csontom és speciális havonta elvégezendő beavatkozásra van szükségem ami havi 100.000Ft akkor leszar a kórház?Magyarázd el nekem kérlek mire gondoltál.

veny 2008.09.25. 14:14:19

petbecks: HA olyat mondani lehet orvosi szervezetnek, hogy ez és ez kevés, AKKOR ugyanott ugyanőtőlük csak jogos már megkérdezni, hogy no mégis, akkor mennyi is lenne az elég...


A nővér ezer dolga vs. szólni időben viszont netto baromság, ne is haragudj.
Nyilvánvaló ugyanis, hogy a nem értesített, és ezért a kórházban fűhöz-fához rohangáló, ráadásul indulatos beteg jóval több munkát okoz a személyzetnek, jóval több feszültséget okoz, mint amennyiből a telefonálás kijött volna. Ráadásul mindenki jobban is érezné magát, egymás szemébe lehetne nézni meg hasonlók.

De nem, ez túl egyszerű lenne, csakazértsemsoha. :(((

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:15:11

Azt azért mindenképpen megjegyezném, hogy bármelyik párt indít el egy reformot az biztosan tovább tart 1 ciklusnál, s áldozatokkal jár ami pedig ugye = a szavazat vesztéssel, s ha még ráadásul nem tud látványos eredmény produkálni 3-4 év alatt akkor még rácáfolnak.
Kvázi senki sem mer bele kjezdeni mint ahogyan harmatoslabu barátom is írta, mert kivitelezhetelen egy ciklus alatt áldozatok nélkül.

veny 2008.09.25. 14:16:40

petbecks: Miért, az állami kórház nem spórol a betegein? Melyik bolygóról jössz? :)

keke80 2008.09.25. 14:24:47

Engem alig 12órával a császár után állítottak fel, mert ha mozogsz, az segíti a gyógyulást. Vért pisiltem, de felálltam, vazz. A szobatársnöm éjjel 2kor szült természetes úton gátmeccéssel mindennel. Reggel 8kor simán sétált. Addigra a seb annyira összezáródik, hogy a természetes terhelés nem okoz problémát.

Amúgy aput 20évvel ezelött mütötték a gyomrával. Minden nemü hájtek nélkül. Tehát zippzár van a hasán hosszában. Öt se pátyolgatták másnap, hogy szegény beteg. Mielöbb talpraállsz, annál gyorsabban gyógyulsz.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:27:32

Fontosabb talán a pátyolgatásnál az ellátás mielöbbi megtörténte.
Tőlem le is szarhatnak ha megmondják fiam 2 nap múlva mütünk,ok bejövök zsírul megcsinálják oszt csak akkor legyenek elérhetőek ha valami kurvára fáj.nekem nemm kell rizskoh meg rauhh üdítttő rántott hússal mindennap.

helianthus 2008.09.25. 14:29:14

havajj 2008.09.25. 09:34:50
Itt kérek elnézést, bár vesekövet írtam, de EDőőőő...EPE kőre gondoltam. Tudom, hogy a vesét jó esetben kipipikéljük(na ennél szebb szót nem találtam még erre).
A kedves orvosok és kórházi dolgozók védelmére? pedig annyit szeretnék mondani, hogy biztosan túlterheltek, alulfizetettek, stresszesek, stb. sokan vagyunk így ezzel. De! Ők akkor sem engedhetnék meg maguknak azt, hogy ezeket a dolgokat akár csak egyetlen betegen is leverjék, mert az véletlenül ott marad, aztán lehet magyarázni a szeretteknek, rokonoknak, árváknak, hogy bocs, de nagyon fáradt voltam, ennyi tellett. Az más kérdés, hogy ők is csak emberek, és van egy határuk, amin túl nem tudnak teljesíteni, ha beledöglenek sem.
A TB-t meg lehet magyarázni, de úgy Sz@r ahogy van, és igenis nem elfogadható, hogy a rendesen dolgozó ember fizet érte havonta x ezer ft-ot, és cserébe azt látja, hogy a nullszaldós brazil gépsor soron kívül bejut, kiemelten látják el, mert ha nem így lenne kinyitná a száját aztán lenne nemulass, a rendes embert meg rángatják, mint hülyegyerek a szerszámát! Na, én szóltam.

harmatoslabu 2008.09.25. 14:31:07

Rollergraph, talán nem is a közösségi érdek előre helyezése hiányzik (mert az valahol természetes, hogy az ember önérdekkövető), hanem a hosszú távon gondolkodás képessége. Mind a választókból, mind a választottakból. Sokkal népszerűbb a MOST, AZONNAL, MINDENT, KEVÉSÉRT.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:31:38

Ne fürgyé le. oszt te is leszel jól el látott

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 14:34:22

Ok persze én sem úgy értettem, hogy haza érek akkor lenyírom a szomszéd füves kertjét, hanem ha 0 energiába kerül hogy jót tegyünk valakinek már pedig van olyan hogy semmiből nem telik segíteni, akkor azt inkább leszarjuk és kész.MAgyarországon inkább nekünk vagy senkinek elv uralkodik.

anarch 2008.09.25. 14:34:40

Aggie, miért lenne illegális. Ha az APEH-nak fizetsz külön szerződés alapján (az adózott jövedelmedből) a minimálbér után TB járulékot akkor MO-n is jogosult vagy. Amikor országot váltottam én is így csináltam egy ideig, mert kb másfél hónapot hagytam ki a költözés miatt (TB csak 30 napig jó), illetve itt csak három hét munkaviszony után lettem teljes jogosult (Mo annyival szemetebb, hogy ha külföldről érkezel és ellátást is szeretnél akkor le kell tenni 6 hónapnyi zsét az asztalra, addig csak fizetsz, de nem vagy jogosult semmire.)

Viszont azt MO-n is meg akarták csinálni, hogy végig kelljen járni a háziorvos - körzeti - kórház sorozatot, aki más úton ment: magasabb vizitdíj. De jól lenépszavazták.

keke80 2008.09.25. 14:34:40

Nálam nem tervezett mütét volt. hétfön bementem, mert fáj. Szülés elindít, mert az az egyetlen orvosság a fájás ellen. Meg valami 3féle fájdalomcsillapító+antibiotikum esetleges vesekárosító baktériumok ellen. Gyerek a hasban nem viselte jól - kimondottan rossz volt a szívhangja minden fájás alatt. Emiatt fájások leállít, ez hajnali 3kor. Végre tuttam szundizni picit. A reggeli vizit meg aszonta, rendben van, délután valamikor mexületik a gyermek.

Amúgy: Ha az orvosok már egy hónappal elöbb észbekapnak és nem vakaróznak, korábban megcsászároztak volna. Mert az ugye egészen jól felismerhetö volt az ultrahanggal, hogy a baba nem kicsi. Rengeteg magzatvíz, nagy has... tele voltam vízzel, mint akit felfújtak... Remélem, a második gyereknél korábban kapcsolnak...

Aggie 2008.09.25. 15:02:37

Anarch,
az EU belso torvenyei tiltjak, hogy ket orszag szedjen toled TB jarulekot. Nem azt tiltja, hogy te ne fizess, hanem azt, hogy az allam ne szedjenek!

Yasashi Tanuki 2008.09.25. 15:08:47

veny: Igazad van, a teljes bérköltség és az elvonás százaléka a legfontosabb mutató.
Konkrétan a postban a TB-ről volt szó és a TB-re levont összegek alapján (a második tábllázat részletezi) azt látom, hogy Finnországban 5,4%-ot vonnak az alkalmazottól és 19,4 %-ot fizet a munkáltató, amig hazánkban 12,6 % ot vonnak tőlünk és 25,7 %-ot fizet a munkáltató.
Tehát a lényeg, hogy Sanyi 2008.09.25. 12:12:18 - irt összehasonlitása irreleváns.

napalm 2008.09.25. 15:44:51

post írónak:
igazad van.

humornyomor 2008.09.25. 15:48:50

Gyanítom, hogy abból a pénzből, amit elköltöttek a meg nem épülő kormánynegyedre, gatyába lehetett volna rázni az egészségügyet.
Erre elb@szták egy totál haszontalan, ráadásul nem is teljesülő akármire. Milliárdokat.
Na ezért tart itt ez az ország...

scubadiver 2008.09.25. 16:18:00

A feleségemet tegnap baleset érte, darabokra tört a keze. 5 órai műtét után rakták valahogyan össze. Éjszaka hiába kért segítséget, senki nem jött. A másnapi röntgenre gyalog kellett mennie. Figyelmeztette a betegszállítót, hogy rosszul van, el fog ájulni. A frissen műtött törött kezével esett össze a folyosón. Nem foglalkozott vele senki. A szomszéd ágyról leesett egy idős néni, a kutyát nem érdekelte.
Ha leveszik a csöveket róla, viszem haza! Egy percig sem hagyom ilyen körülmények között! Bravó pártunk, kormányunk, minisztereink!!!

veny 2008.09.25. 16:55:33

Nem is az a felelős az ilyesmikért, aki ott helyben dolgozik (vagy nem dolgozik), még véletlenül se.

Csak tudnám, miért állsz meg a kormánynál, amikor nyílvánvalóan maga a nyúlbojt-tekakid zsindely adta napinarancsba, hogy először el kell törni a nejed kezét, aztán jól rá kell ájultatni a folyóson.

Rollergraph - Hungarian people shaper 2008.09.25. 17:00:44

Ha az emberi mulasztásokért kormányokat kéne okolni akkor senki sem lenne hatalmon

princessophia 2008.09.25. 19:36:26

Én elhiszem, hogy az egészségügyben keveset keresnek az ott dolgozók.Elhiszem, hogy agyonhajszoltak, fásultak,fáradtak.
Tudom, hogy sok ember/beteg/rendkívül bunkó tud lenni.
Értem, hogy méltatlan körülmények között kell dolgozniuk.
Az is világos, hogy nincsen pénz sok mindenre, amire pedig nagyon kellene.
Csakhogy:
Egy ember élete nem mérhető pénzben.
A ott dolgozóknak pedig tudniuk kellene, hogy aki a nemtörődömség, unottság, közöny miatt éppen szenved,és lehet hogy miattuk sohase gyógyul meg, az valakinek a gyereke, vagy anyja ,és hazavárják.
Szóval, ez nem csak pénz kérdése, hanem az emberségé.
Nem?

galoca_no1 2008.09.25. 20:35:37

A helyhiány egy sebészeti osztályon sajnos IGENIS gyakori, mivel ha baleset történik, vagy sürgős eset miatt azonnali műtétre van szükség (pl érsebészet - trombózis), akkor azok a betegek egyik pillanatrl a másikra foglalják el a kórházi helyeket, és nem ,nem tudják előző héten/hónapban,hogy lesz-e hely,vagy sem.

Az epeműtét olyan dolog, amit ha nincs komplikáció igenis halasztgatni lehet, a görcösk beleférnek, jól lehet őket kezelni, ha az embernek normális orvosa van,és normális étrendje.
Mivel 20évesen, idén júliusban nekem is volt epeműtétem, így tudom,miről beszélek.

Mikor a kózházban voltam, a mellettem lévő nénik (az egyik szintén epeműtétes,a másik vastagbélrákos volt) 4-5.szörre jöttek már vissza,mert hazaküldték őket vérhiány miatt. Ugyanis kevés volt a vér a kórházban, és megesett,hogy már bekedütek, de éjjel egy súlyos baleset miatt a vérkészlet megcsappant,nem tudták reggel elvégezni a műsétet.

Megértem én,hogy a kedves posztírónak mégiscsak a kedveséről van szó,és nagyon mérges, de ha végiggondolja a dolgot reálisan, bár nem jó hogy így van, de ez gyakori probléma,különösen a sebészeten tényleg..
Csak ennyit szerettem volna hozzászólni a poszthoz..

gangraena 2008.09.25. 22:41:16

princessophia!

Teljesen igazad van, azonban :
Szombaton ügyelet után fáradtan hazamentem, de előtte betértem a boltba. Debrecenit vettem, majd emberséggel akartam fizetni. Ez a rohadt materialista eladónő meg nem fogadta el. Az emberséget meg kell fizetni, hogy az ember legközelebb ingyen is emberséges legyen.

veny 2008.09.26. 10:19:46

galoca: Pl. a vér nem pénzkérdés, még csak nem is politikai, és alapesetben nem is a dolgozókon múlik, hogy van-e elég.

Ez pl. olyan dolog, ami TISZTÁN azt mutatja, az átlag magyar pógárnak mennyire fontos a működő EÜ. Hát itt a válasz: SEMENNYIRE. :(((

veny 2008.09.26. 10:23:09

gangrena: Nem szembeállítandó dolgokat állítasz szembe. Az emberséges hang ugyanis INGYEN VAN, még neked is.

Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy bármely ügyintézésben, emberekkel való munkában időt és energiát (azaz PÉNZT, ha úgy tetszik) takaríthatsz meg vele.

Akkor meg miért nem?

gejzukacskaaaa (törölt) 2008.09.26. 10:34:26

Úgy gondolom, hogy az egész országban ez megy. Én május 5-e óta küzdök, hogy kés alá kerüljek a mellékvese daganatommal, ami időközben 5 cm-ről 9 -re növekedett. Esélyem nincs a jelenlegi állás szerint késelésre november vége előtt. Ahogy múlik az idő, úgy rosszabodik az állapotom.
Szóval kitartás!!!!

galoca_no1 2008.09.26. 15:43:02

veny:egyetértek, ez sajnos eléggé a mi hibánk.. :(

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.09.26. 17:21:17

galoca_no1 2008.09.25. 20:35:37
"A helyhiány egy sebészeti osztályon sajnos IGENIS gyakori..."

Nekem kell megszerveznem a kórház logisztikáját? Nincs vér? Ötször egymás után? Ha mégis ilyen töketlenek, nem tudnak legalább előre szólni?

Azt meg ne mondja nekem senki, hogy mindig valami sürgős eset van. Mindenhol vannak előre nem látható tényezők, és érdekes, máshol fel is tudnak rá készülni.

A kórházban miért nem? Szervezés, menedzsment: nulla.

Fairy Girl 2008.09.26. 19:41:51

Persze, mindenkinek vannak sztorijai az egészségügyből. phoenix102-nek és orvos kollégájának mondanám, hogy én személy szerint tökéletesen elhiszem hogy az egészségügyesek túlterheltek, alulfizetettek, fáradtak és álmosak, csak azt kellene belátni, hogy ETTŐL még nem lesz mindegyikük szent. Vannak jó, kedves, rendes és udvarias orvosok (sok ilyet ismerek hálisten), az egyikük felvett olyan vakbélműtétre, tudjátok, amit ha nem csinálnak meg, akkor meghalok. Ez az orvos 48 órája volt talpon, ügyeletben stb., és átadott a kollégájának, mert nem merte vállalni a műtétemet a fáradtság miatt. (Köszönöm is neki és a kollégájának is.)

Vannak szakmailag jó, ámde modortalan orvosok (ilyen volt ez a bizonyos másik orvos, aki végül megoperált, de ez se zavart: röpködtek a "bazmegek" és "faszomok", de híresen jó sebészről van szó). Aztán vannak gondolom rossz orvosok is (mert minden szakmában vannak rosszak), szerencsére ehhez még tudomásom szerint nem volt "szerencsém".

Mindezektől függetlenül ha engem bevisz a mentő félhalott, félájult, fájdalomtól fetrengő állapotban, azt igenis elvárom akármilyen ügyelet, terheltség és sietés esetén is, hogy EMBERKÉNT kezeljen, ne küldjön el a halál f@szára, és ne viselkedjen velem megalázó, bunkó, szemét vagy köcsög módon (a nem kívánt törlendő). Nem kell mosolyogni, kedveskedni, semmi ilyesmi. Emberi méltóságot várok, semmi többet. (Pl. ha elmegyek a háziorvosomhoz, mert alig kapok levegőt, lázas vagyok, köhögök stb., tehát panaszom van, akkor NE dohányozzon a rendelőben, NE fújja az arcomba a füstöt, és NE küldjön el vizsgálat nélkül, azzal, hogy "tavaszra majd elmúlik". Hála a jóistennek, nyugdíjba ment ez a rohadék, helyette egy szuper fiatal dokit kaptunk. Jé, meg is vizsgál, ha beteg vagy.)

Szóval a lényeg: ne általánosítsunk se pozitív, se negatív irányba. Szerintem.

Fairy Girl 2008.09.26. 19:43:06

(Bocs, a másik orvos postoló
"gangraena", csak az előbb elfelejtettem a nevét, gondoltam ha már phoenix-et beírtam, őt is illik :) )

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.09.26. 19:55:11

Anyámnak is volt epeköve, kivették, nem hónapokkal később hanem pár hét és ment és kész.Ja az orvos nyiltan megmondta mennyiért csinálja meg, ez van.Ezért nemszabad fizetni TB-t.
Az egész hálapénz a terrorista-nyugdíjasok sara!Ők odaülnek, beszélgetnek mert ráérnek és a kisnyugdíjból csak odatolják a lóvét az orvos meg rászokik mint hülye a drogra és rájön hogy a csúszópénz az üzlet.
nincs orvos,nincs ágy, nincs vér...
Egy normális világban ez úgy menne hogy nincs beteg...Szerintetek miért minden 3. reklám főmüsoridőben gyógyszerreklám?Mert Európában mi gyógyszerzabálók vagyunk, már vannak olyan gyógyszergyárak amik ideköltőztek, abból megélnek hogy eladják nekünk a nemlétező bajainkra az orvoságot.
Azokban az országokban ahol az élet könyebb nem élnek meg a gyógyszergyárak.Még afrika sem célpont pedig még maláriára is el lehetne adni gyógyszert de ott nincs pénz.Nálunk van.
Egyébként ez is a terrorista-nyugdíjasok sara, felvásárolják a gyógyszereket így egyre drágább és több gyógyszer jön be.
Azért terroristák mert kiáll tüntetni hogy kisnyugdijas de nem farhátat vesz bakker hanem 3000es deszerteket.
Emberek gyüjtenek gyerekek gyógyítására és külföldön mütetik őket, itt tartunk.Az OEP nem finanszíroz életmentő mütéteket mert arra hivatkozik hogy nincs pénz.Nekem tán van?Szóval pusztuljon a teljes egészségügy úgy ahogy van a zsebbenyúlos kontárorvostól a nyugdíjasig mindenkivel.Aztán majd a helyén építsünk állami korházakat állami pénzen.Államositsunk mert akkoriben senki nem döglött éhen és volt hol laknia.Még dolgozni is tudott, mostmeg mi van?Semmi!

szabidoki 2008.09.26. 23:50:20

Üdv!
Érdekes véleményeket látni érdekes emberektől, csak az a baj, hogy a legtöbben nem látjátok a fától az erdőt.
Én is orvos vagyok, mielőtt rámennétek, jelenleg is itthon dolgozom.
Egy dolog bizonyos: a jelenlegi rendszer szar. Rengeteg pénz hiányzik a rendszerből, és ami van, az is rosszul van elosztva. Persze sok más is hibázik, de a lényeg, hogy lényegesen többet és lényegesen okosabban kellene költeni, mint most. Ebből mindkettő fontos. Ha rendesen meg lennének fizetve a dolgozók, előszöris nem lenne emberhiány, és már ez is sokat javítana a dolgozók hozzáállásán (hidd el, nagyon frusztráló tud lenni, mikor tudod, hogy három ember helyett kellene dolgoznod, és biztos nem érsz a végére), másodsorban pedig egy rendesen megfizetett gárdából már ki tudod szelektálni az oda nem illőt (akár szakmai, akár viselkedésbeli problémákról legyen szó), mivel tudsz felvenni valakit a helyére. Jelenleg az a helyzet, hogy mindegy ki, csak menjen dolgozni - illetve nem lehet senkit elzavarni, mert akkor megáll az élet.
Tehát a bérek rendezése már önmagában elég sokat lendítene a helyzeten.
A finanszírozást át kell alakítani. Ma az a helyzet, hogy csak bizonyos kórházakat támogat a tb, és minden beavatkozásért fizetnek valamennyit, de sajnos hasraütéses alapon. X betegség és kezelése veszteséges, Y-é pedig hozza a pénzt - a kórházak nyilván elkezdenek trükközni a tb-jelentésekkel, vagy mindenkit megoperálni Y betegséggel, hogy több pénzhez jussanak. Ha mindent árán megfizetnének, ennek nem lenne értelme. Fontos lenne a szektorsemlegesség is: ha valakinek ki kell venni az epekövét, és fizeti a tb-t az illető, akkor kapja meg a műtét tb-finanszírozott árát a bivalybasznádi városi közkórház is, meg a Telki is, ha a beteg oda óhajt menni. Majd eldönti, hogy fontos-e neki a plazmatévé meg az egyágyas hotelszoba, és ki akarja-e fizetni a pluszköltséget, de a tb-árnak fedeznie kell a közkórház minden ezzel kapcsolatos költségét, az amortizációt is.
Mindehhez kellene még egy kellőképp erős és független szakmai felügyelet is, aki vigyáz a dolgok helyes folyására. Jelenleg ilyen nincs. A szakmai kollégiumokat és az orvosi kamarát a kormányzat súlytalanná tette, a Kovácsy Zsombor féle Felügyelet pedig a kormányzat ökle, egyetlen célja, hogy a kórházakat kordában tartsa. Ne legyenek illúzióitok: fő bevételi forrásuk a kórházakra kivetett felügyeleti bírságok. Nincs nehéz dolguk, ugyanis a kórházak kb. 30 százalékának ideiglenes ÁNTSZ-engedélye van évtizedek óta, mivel a tárgyi és személyi feltételeknek nem felelnek meg, de bezárni sem lehet őket, mert akkor esetenként 50-100 000 ember marad ellátás nélkül.
No, ez elég hosszú lett, mostmár megyek aludni.

szatyorka 2008.09.27. 14:23:52

Csa kanyit tudok hozzá fűzni, hogy nekem tegnap volt egy hónapja, hogy megtudtam, epeköves vagyok! Kerestem orvost, ismi ajánlotta, 3 hét elteltével túl vagyok rajta! Megértem, mert tudom, hogy mennyire tud fájni! Nekem sok sok kövem volt, kisebb-nagyobb! Tudok képet mutatni róla, ha bárkit érdel ...

szatyorka 2008.09.27. 14:40:15

Asszem szerencsés vagyok, nekem 09 22 volt kitűzve reggel 8:30 8 körül már a műtőben, rá 1 óra múlva pedig a szobában! Az ápolónő kedves-türelmes hölgy! Baross u kórház!

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.09.28. 19:04:35

NA aki az egészségügyben arra panaszkodik hogy kevés a fizetése miért nem megy el mondjuk utcát seperni?Miért nem huz külföldre?Ne itt sirjon hogy kevés a fizetése.Oldja meg.A sarki kutyát nem érdekli hogy mennyit kap vagy nem kap.Nem tart senki puskát a fejéhez.
A betegellátás nem pékség, ha álmosan a kiflit elcseszi a pék akkor selejt, de ha az orvos basz el valamit akkor akár gyilkos is lehet.Bizony ám, nincs olyan hogy műhiba.Az gyilkosság.A műhibát azoknak a fasz orvosoknak találták ki akik még a korházban is laposüveggel mászkálnak.
Lehet ebbe a szarba mégtöbb pénzt rakni de semmi értelme.Ugyanaz mint a politikában.Hiába lenne százszor ekkora a pénzük, akkor is ugyanígy maradna minden.Ki kell rugni azonnal akit megfognak.Ellenőrizni kell, egy hálapénz, egy állás.Aki pénzt elfogad vagy bármi mást azt kirugni és soha sehova ne vegyék fel.Aki mütétet elkur azt szintén.És hogy akkor nem maradna orvos???Mennyi külföldi diák tanul itt orvosnak?Na szépen aláíratnám velük ha itt tanul kötelezően 1évet le kell huznia nálunk.És már meg is van oldva.
Nem lenne nagyobb káosz mint ami most van.Most nem lehet orvost berakni sehova mert rájuk ragad az ottani lehuzás,linkség és ugyanolyanok lesznek.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.09.30. 21:28:01

@flexsnake: Normális helyeken a felelősségvállalással arányos a fizetés: veszélyes, felelősségteljes munkáért sok pénz jár. Megismétlem: normális helyeken. (Az emigráló orvosok is oda mennek...)
süti beállítások módosítása