Tékozló Homár

Csapvizet kért, kioktatás kapott a vendég

2009.01.09. 13:00 | ge | 720 komment

Vannak, akik szeretik a csapvizet, esetleg az ásványvizekben nem bízván szívesebben fogyasztják a hagyományos, vezetékből folyó vizet. Azonban nem mindenhol tehetik meg, hogy egy ebéd elfogyasztása után kedvenc italukkal öblítsék le a napi menüt. Lenti levél íróját a jelenleg elég szerencsétlenül elbarikádozott Cafe Intenzóban érte inzultus, mert nem háromszázért akart vizet inni.

A Kálvin téren metro4-építkezés által elbarikádozott Café Intenzóban (1091  Budapest, Kálvin tér 9) esett meg velem és kollégámmal az alábbi eset 2009 január 6-án, Vízkereszt napján. Az ebédhez (napi menü, melynek minőségében megjegyzem, semmi kivetnivalót nem találtunk) kértünk a pincérnőtől egy-egy pohár csapvizet. Közölte velünk, ezt nem teheti meg, mert a főnöke nem engedi. További kérdést nem tűrve azt mondta, ne nála reklamáljunk, ő csak beosztott. Az ebéd vége felé még egy próbát tettünk víz-ügyben a férfi pincérnél, aki többek között ezt bírta mondani: „Ez nem non-profit intézmény, nem tudok csapvizet hozni." Kérdem én, van non-profit étterem ezen a világon?

Hogy tovább tartott a főfogás kihozatala, mint azt egy előre gyártott menüsor indokolna, lehet csak az elfogultságom téves időmértéke mondatja velem, bár feltűnt, a melletünk lévő asztalnál gyorsabb volt a kiszolgálás.

Retorikai kérdésem: Ilyen gazdasági helyzetben – illetve mondhatnám bármikor- egy (jelenleg) eldugott helyen megteheti-e egy magát étteremnek nevező intézmény, hogy így bánik a vendégekkel, akik tényleg azért mentek oda, mert ismerik a helyet, hiszen egy átlag turista nem fog deszkapalánkok között kutakodni.

A panaszkönyvet kérve a hős pincérfiú ismét kéretlenül oktatott, engem letegezvén: „ne olvasgasd, írjál bele!" (Ittunk volna pertu-t? Őriztünk együtt libát? etc)  Neki idebiggyesztem a jogszabályt, ezt olvasgassa (ld a III. Kategória alatt).

Szentlecke: Tőlünk nem is olyan messze kilométerben (mondjuk „Wien" felé, az Óperencián túlt nem is emlegetem), de attitűdben mégis oly' messzire, ez így zajlott volna: mosolyogva hozott volna a pincér (nem cincogva, hisz' nem cincér) két pohár hideg vizet, ha nem lett volna ab ovo kikészítve az asztalra kancsóban. De nem is kell átlépni a nemlétező országhatárt. Már a közeli Építészpincében, az Ötpacsirta utcában is mosolygós, vizet hozó pincérekkel találkoztam eleddig. Maradok is náluk ezentúl.  Meglakoltam hűtlenségemért! Mea culpa. Ott legalább rutin ebédem mellé nem kapok efféle intenzitást! Csak rutinos kedvességet a vizem mellé. Gratis.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisgalád 2009.01.10. 22:53:33

Jajj! Késő van én meg hülyülök. A Kempinskiben voltunk. Most megyek és kiállok az erkélyre, hadd hulljanak rám a fagyottvarnyúk.:)

Égbekiáltó 2009.01.10. 23:10:54

@kisgalád: A jómodor szükségességét én sem vitatom, hiszen mint írtam bunkónak tartom a beszóló pincért. Viszont a vendéget sem tartom fairnek, ennyi. A sztorit elolvasva az jött le, hogy a vendég kicsinyes, mindez úgy hogy az író szubjektív és természetesen saját szemszögéből ír és véleményez.
A Kempinski kiszolgálását azért nem lehet egy kalap alá venni egy harmadosztályú elbarikádozott kifőzdével:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 01:19:24

@Égbekiáltó: tobabbra se ertem, ,miert kicsinyes ha valaki vizet akar inni
csak a red bull a meno meg az asvanyviz
ezert tast itt az orszag

szbszig 2009.01.11. 01:52:00

Valószínűleg a csapvizet adják drágán szénsavmentes ásványvízként, úgyhogy nem csodálom, mennyire felháboríthatta, amikor ti ingyen akartatok hozatni belőle, és kvázi meg akartátok lopni. :)

Ofélia . 2009.01.11. 06:45:27

@hagyma: Hála istennek megjelentél már kezdtem aggódni(tényleg komolyan)

Lényeg ami lényeg bécsben még a legbagófüstösebb matrózkocsmában is adnak jeges vizet ha az a kedves vendég kéri( a legjobb kaja ott van a kikötőben)

A pesti csapvíz sokkal jobb ízü mint bármelyik buborékmentes ásványvíz!!!!.

Akkor mi a szarnak kell megvenni???( majomkodás)

Amugy aki deszt vizet iszik az tényleg a sürgősségin fog kikötni mivel a fordított ozmózis azt jelenti,hogy a szervezet sótartalma szépen kiürül(nagyjábol annyi mintha az ember T-bone helyett fényt enne)

@Mylady: 2009.01.09. 21:35:28

Igazad van az arzén nagyon kicsi mennyiségben enyhén édeskéssé tehát finommá teszi a vizet.

Nem kell beszarni annyi sose volt benne!!.

Még mindig sokkal jobb mint a sampon amitöl soha nem lehetsz korpás mivel annak a hatóanyaga meg szelén!!!.

Na a hajhagymák meg sírnak a gyönyörtöl:)))

Nálunk meg itt Tarpán (törölt) 2009.01.11. 10:08:09

még mindíg nem adnak vizet a malvin téri kávé intézőben?
A sünt, vagy a fagyottvarnyút tudnám javasolni.

Énbagoly 2009.01.11. 10:10:17

Hagyma, drága, te már túlságosan amerikanizálódtál. Átvetted azt a mentalitást, hogy az a legfontosabb aki fizet.
Itt még mindig sokan élnek a "mindenki hatóság" bűvöletében. Azért nem mernek reklamálni semmi miatt. És az a hülye, aki másképp gondolja.
Reménykedem benne, hogy még az én életemben kinőljük ezt a mentalitást.

Átlagarcú 2009.01.11. 10:42:42

Gondolom nincs szüksége rá és nem is célom Hagymát megvédeni. Létjogosultsága itt a Homáron legalább annyiban indokolt, -mint már mondtam- hogy szakadt hazánkfiaitól azt tudjuk meg, hogy hogy mennek a dolgok, külföldre szakadt hazánkfiaitól meg azt, hogy hogyan kellene menniök.
Nem kell a hagymát szeretni de egészséges.

Nálunk meg itt Tarpán (törölt) 2009.01.11. 10:59:01

Nagyobb baromságokat is leírnak itt, mint amit ez a Hagyma gyerek szokott. Pl a víz élettani hatásait, hogy mást ne említsek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 12:45:41

@Nálunk meg itt Tarpán:
csak ritkan szokok baromsagokat irni, de ez teljesen kiakaszt hogy a kommenteleok jelemtos hanyada teljesen termeszetesnek tartja, ha valakinek nem adnak egy qrwa pohar csapvizet egy etteremben
en itt ilyet mondanek egy vendegnek/ mint mondtam amugy keres nelkul adjuk amugy/, hogy nem lehet
azt hinne kandi kamera vagy atvero show reszese, ha kiderulne hogy komoly, lehet meg a rendorseget is kihivna e ez nem vicc

Eldarion84 2009.01.11. 14:12:28

@hagyma: már nem azért de senki sem veszi természetesnek, azzal nagyjából mindenki egyetértett hogy a felszolgáló is meg az étteremvezető is nagyot hibázott!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 14:44:34

@Eldarion84:
meg azzal is hogy milyen kicsinyes dolog vizet kerni
micsoda taplosag, menut zabal es vizet akar, mennyen az annyaba, hat ilet, felhaborito
zabaljon homart vorosvorral es akkor korveugraljak, g ha menut akar akkor kapja be, es vizet meg aztan na nehogy man'
nem kut ez, etterem, az enyim, en mondom meg mit vedelsz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 14:48:03

ja a gyengebbek kedveert
a helyes valasz a csapviz keresre
- jeggel hozhatom vagy siman, tegyek bele citromkarikat? maris hozom

silent76 2009.01.11. 16:44:19

Kérés nélkül is jár a csapvíz, íme a rendelet amely a III. kategóriás helytöl érvényes felfelé, tehát a Gundelban is kötelezö érvényü: "Ételfogyasztás esetén a vendég rendelkezésére bocsátják az étkezéshez szükséges egységes és tiszta eszközöket
és a különböző ízesítőanyagokat, továbbá amennyiben a vendég italt nem rendel, úgy a vendég külön kérése nélkül is
hideg ivóvizet szolgálnak fel."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 16:49:08

@silent76:
naugye, hogy nem csak amerikaban van igy, csak itt be is tartjak
a Gundelban meg meg kotelezobb!!!!!!
ez a minimum, ha beulok valalhova

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 17:41:45

egyebSt itt torveny, hogy nem mondhatsz NEM-et semmire, ha valami abszolute teljesthetetlen a keres, akkor sajnalkozol es felajanlod a lehetseges alternativat, a szallodan belul, bagy a kvetkezo utcaban hol tudja megoldani stb
a NEM es a NEM TUOM nem letezo kifejezesek ha akarsz munkaheyet mgadnak
pl ha 21 ev alatt akar valaki inni akkor nem azt mondom NEM adk, hanem sajnos ha adnek elvesztenem az allasom, sorry
hat igy
nem egy pohar vizen ugyan kerem

trewq 2009.01.11. 18:20:58

Mindjárt megsajnálom a szegény belvárosi vendéglátósokat, akiknek állítólag csak 150 ft hasznuk van a menün. Szegényeknek még parkolódíjra sem futja, ezért parkolnak a BMW-vel rokkantkártyával.

Átlagarcú 2009.01.11. 19:11:07

A FIKÁZÁSRUL
A fikázásnak -a sérelmet elszenvedett fogyasztó lehurrogásának- is megvan a lélektani magyarázata. Szerintem egészen a szocializmusra vezethető vissza, az áruhiány negyven évére. Áruhiányban a kevéske áruval közvetlenül rendelkező(boltos) kezében van a hatalom. Saját kénye-kedve szerint cselekedhet a fogyasztóval, de mindenképp a saját hasznára. Kialakítottak mindenféle technikákat az áru elosztására. Pl pult alól némi + ellenszolgáltatás fejében, vagy a kávéblokk alatti kétforintos stb.
Ebből következik, hogy a bótossal jóban kellett lenni, de legalábbis meg kellett hunyászkodni előtte, mert különben vihette haza a vevő a mócsingot, vagy ihatta a híg kávét, ehette a szárazkenyeret. A rendkívül jól viselkedő vevő élvezhette a kevéske előnyöket.
A bótosok és a vevők tisztában vannak vele, hogy ez a világ elmúlt, de a reflexek még élénken élnek. Egyébként ez a jelenség legplaszikusabban az egészségügyben figyelhető meg. Mert az áru érték, de legnagyobb érték mégis az egészség.
Ami engem elgondolkodtat, az az hogy olyan fiatalok is "fikáznak" akik akkoriban még nem is éltek. Valószínű, hogy a szüleik vannak rájuk ilyen erős hatással.
...bocs, ha hosszú.

Égbekiáltó 2009.01.11. 19:42:41

@sörecet: Ezek szerint te 89 előtt segget nyaltál és lábat csókoltál az ABC-ben mindig különben mócsingon és száraz kenyéren kellett volna átvészelned a korszakot?:)) Gratulálok. Kemény lehetett. Vagy gerinces maradtál és mócsingot ettél, utána zaccos kávét ittál?:) Vagy rád a megállapításod nem vonatkozott?

Emiceha 2009.01.11. 19:59:19

mér van itt ennyi komment?! mi lesz az én mandulagyulladásommal?

a Radar miatt gyarapszik-e a kommentcounter?

Átlagarcú 2009.01.11. 20:39:30

@Égbekiáltó: Drága Barátom!
...amennyiben úgy látod, hogy szokásom "fikázni" a posztolókat, akkor igen, rám is vonatkozik.
Amit írtam, az magánvélemény, de vállalhatónak tartom. Neked nem kell magadévá tenni. Hogy mit vagy kit tegyél magadévá, arra számtalan jobb ötletem van.

gonnaburninflames 2009.01.11. 20:47:31

Hatszazvalahany. Basszus.

Naszoval. Posztolo hulye vagy. Etteremben nem kerunk csapvizet, hanem asvanyvizet vasarolunk.

Piacon nem kerjuk az eladot hogy dobjon mar meg par szem krumplival is, mert vettunk paprikat es paprikaskrumplit akarunk csinalni.

A reakcio olyan volt amilyen, en jol kinevettelek volna.

De mar biztos darabokra szedtek a fenti hatszaz... Basszus.

"Poharat kerek. Tap-waterrel."

Égbekiáltó 2009.01.11. 21:00:17

@sörecet: A saját véleményedet csak magadnak kell magadra venni. Én nem teszem mert nem értek vele egyet. De ha igaz amit írtál akkor minden vásárlásod tortúra lehetett:)
Értem én a logikát: rátok nem "fikázókra" nem vonatkoztak a szocialista ABC vastörvényei, így nem is váltatok olyanná mint mi:) Bocs a nehézkes felfogásért, de nehéz volt megérteni az összefüggést a szocialista hiánygazdaság és a mostani ellenzem a csapvizet kérek az étteremben mentalitás között. Ja főleg úgy hogy ez a hatás nem közvetlen, hanem a szüleink által közvetített. Logikus. Lehet hogyha étteremben én is mindig csapvizet kérnék a 600 forintos menümhöz én is megvilágosodnék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.11. 22:45:06

@gonnaburninflames:
na ezert is erdemlitek amit tthn az ettermek nyujtanak

Némber Ván 2009.01.11. 23:18:15

@hagyma:
OFF

Hi!

Kíváncsiságomat nem legyőzve küldtem neked egy mail-t, szvsz a levélszemétben landolt, kukkants bele! :-)

lorklaze 2009.01.12. 00:05:51

A pincér valóban tahó volt, de a posztíró sem egészen kerek, hacsak nem a vaskos menütől. :-) Elmegy óccsó menüt enni, és még az italon is sóherkedik. Köztudott, hogy a vendéglősök az italon keresnek, az ételen nagyon keveset. Nekem nincs képem bármilyen talponálló helyen sem csapvizet kérni. Az más, ha van kancsóban az asztalon, ami nem nagyon szokás sem mifelénk sem a sokat hivatkozott Bécstől odébb sem. Jó, vannak iylne helyek is, de ez nem általános. Azzal sem összehasonlítható hogy pl jobb helyeken a kávé mellé hoznak egy kis pohár vizet.

A pincérnek viszont hoznia kellett volna csapvizet ha azt kér a kicsinyes vendég, mert nagy az isten állatkertje, és jobb a békesség. Ha az volt a cél, hogy elüldözzék a hasznot nem termelő csapvizest akkor teljesült, hehehe.

De kétség nem fér hozzá, természetesen azért kért a posztoló csapvizet mert szarrágó, nem azért mert szereti. A legegyszerűbb persze azzal falazni, hogy azt szereti, hiszen abba nem lehet belekötni, azzal hogy valamit szeretünk minden mögöttes indokot álcázni lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 01:00:22

@lorklaze:
vazze a kutyat nem erdekli mibol el a pincer ha bemehyek balahova zabalni es csapvizet akarok inni akkor azt kerej es hoznak a qwra eletbe mar
hat hihetetlen hogy pakackos vizet kell innom ha nem akarok is mert hulonben jicsinyes vagyok
otthon meg nem tellik a villanyszankara
huje vagytok mar bocs

Zenészke · http://www.hasznoshirek.hu 2009.01.12. 04:20:35

AnnaM:

Úgy tudom, hogy a gyárilag készített narancslevek nagyrészt sárgarépából készülnek.

Monnyuk az is egészséges...kis csapvízzel higítva.

De..de...de...demokrácia van.
Mindenki azt iszik, amit akar.
Én pl. csapvizet is.

holas 2009.01.12. 09:53:08

Ofélia:
ne mondj butaságokat, én sem vagyok a sürgősségin és más sincs sürgősségin azért, mert fordított ozmózisos vizet fogyaszt.
Ez egyike azon tévedéseknek, melyeket sikerült rengeteg emberrel megetetni.
Körülbelül olyan, mint a föld lapos illetve, hogy az ember 60km/h-nál nem mehet gyorsabban, mert belehal...

gonnaburninflames 2009.01.12. 10:17:48

@hagyma: "hagyma 2009.01.11. 22:45:06
na ezert is erdemlitek amit tthn az ettermek nyujtanak"

Szenyor te aztan meg honnan tudod, hogy nekem mi az otthon?

Nalam nem szokas, hogy ha mar beulok egy etterembe, akkor olcsojanoskodok azzal, hogy "Kerek egy pohar csapvizet."

Ez biztos azert van, mert sznob es/vagy krozus vagyok.

TH 2009.01.12. 10:26:37

@lorklaze:
@Égbekiáltó:
Nem teljesen értem. Ha mondjuk a munkahelyemen van kávé/tea/ásványvíz, akkor minek vásároljak drága piát a sarki kifőzdében a menühöz? Nem hiszem, hogy az nagy sóherkedés, ha valaki nem akar +300 forintot elkölteni MINDEN NAP. Szerintetek azért költsön el az ember minden hónapban 20*300=6000 forintot, hogy a vendéglős boldogabb legyen? Azért lehet, hogy sokaknak számít 6000 forint is, hogy mire költi el. Esetleg jobb helye is van annak a pénznek, mint hogy palackozott vízre v. üdítőre költse. Én az egyszerűség kedvéért nem szoktam inni kérni éttermekben/kifőzdékben a napi menühöz, mert nem azért járok olcsó helyre enni, hogy utána az itallal az árát az egekbe vigyem, ráadásul tényleg tudok inni a munkahelyemen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.12. 10:44:42

lehet, hogy voltmár, de 'nem iszom vizet, mert nem szeretem' szóval ezen hanyattestem. Mi az, hogy valaki nem szeretei a vizet? Egész életében szörppel meg kólával itatták a drága szülők? Hát gratulálok... A vizen nincs mit szeretni vagy nem szeretni, kell az élethez és kész. Megnézném, mi lesz egy emberből, aki egy életen át nem iszik tiszta vizet. Anyám borogass...
Eszembejutott Norbi is, a blogján írt súlyosan vese (?) beteg édesanyjáról akit kórházba kellett vinni. És a család rohangált neki updates üdítőket vásárolni, mert anyuka sem itta meg a tiszta vizet.
Hát akkor nem csodálom, hogy vesebajos...

Timil 2009.01.12. 11:07:57

Tényleg van olyan, aki tök komolyan azt gondolja, hogy a vendégnek az étterem tulajának anyagi boldogulásával kellene törődnie a sajátja helyett? Nekem kéne aggódni, hogy ő megél-e, ha én csak csapvizet iszok a menüm mellé??? Feltételezem kiszámolta jól, hogy mennyiért éri meg neki a nála kapható dolgokat adni, én meg eldöntöm, hogy azok közül mit választok. Ha nem iszok semmit, akkor is ott van, mintha csapvizet kérnék. Eszem megáll! Ha nem nyereséges neki így, akkor menjen vájárnak.

gonnaburninflames 2009.01.12. 11:20:13

@Timil: Nem gondolom, hogy ide kene keverni a vendeglos megelheteset, de ezt azert gondold at "Ha nem iszok semmit, akkor is ott van, mintha csapvizet kérnék."

A csapviz is penzbe kerul a vendeglosnek, mint az asvanyviz a vendegnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 11:24:16

@gonnaburninflames:
akkor amerikanam 300 millio olcso janos van mert keres nelkul kapnak ahogy leulnek
amelllett meg isznak amit akarnak de viz az alanyi jogon jar
te meg csak viritsal mindig es nehogy vizet igyal egy etteremben mert megszl a kukta a konyhaban es akkor lesz baj

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 11:30:49

ja es nem a vendeg az olxsojanos aki csapvizet akar, hanem a vendeglatos aki sporol a cspvizzel
egyebkent en itthon csak palackos vizet iszom, nem tul jo a halozati, de vendegloben eszembe se jutna rendelni
a csapvizet jegesen leteszik elem, es akkor mar inkabb rendelek valamillyen juicet vagy sort ugyanolyan aron mint a palackos viz
raadasul nehany olcsobb palackozott viznek a szarmazasarol is vannak elkepzeleseim

lorklaze 2009.01.12. 11:31:18

Kedves TH,

Na ja, nálunk divat leszarni a és nem törődni a másik emberrel/céggel/ , nem fizetni, inkorrektnek lenni, ezért is tart ott az ország ahol. Nincs ingyen semmi sem. Az, hogy te ott ülsz és eszed az óccsó menüt attól is éri meg a vendéglősnek mert a normális emberek isznak mellé legalább egy vizet vagy üdítőtm kávét. Igen,még akkor is bakker ha a munkahelyükön 'ingyér' van.
(Egyébként nem, ott sincs ingyen, a cég pénzéből, benne a Te munkád által termelt jövedelemből van, hahó, nem esik le?? Ha Te szarul dolgozol előbbutóbb nem lesz ingyen kávé meg víz és munkahelyed sem... )

Azért költs egy étteremben 300 Ftot ásványvízre, hogy legyen hova beülnöd füstölögni a munkahelyi méltánytalanságokon. Ha mindenki így gondolkodna, nemsokára egy 700 Ftos menüs kajálda sem lenne mert felkopna az álluk. Hova ülnél be, a sarki Gundelbe fejenként minimum ötezerért?

holas 2009.01.12. 11:38:39

Nem Timil hozta fel a vendéglős megélhetését, hanem egy másik kommentelő, miszerint a vendéglős alig keres a kaján, mert az italokon van nagy haszna.
Engem sem érdekel, hogy megél-e, ha csapvizet iszom. Számomra a csapvíz és az ásványvíz közötti egyetlen lényeges különbség az ára. Önmagában is drágának tartom, nemhogy napi rendszerességgel.
A Gundelben tényleg paraszt lenne mondjuk vizet kérni, de egy ilyen kifőzdében szinte mindenhol alap a kancsó az asztalon. Ez esetben a tulaj volt a kancsó és nem azzal, hogy nem tette ki a vizet, mert neki ez az érdeke, hanem, hogy kérésre sem ad, holott ezt számára a törvény előírja.
Nem mindegy, hogy valaki figyelmen kívül hagyja a törvényt, vagy tudatosan keresztbeszarja.
Tényleg pénzbe kerül a csapvíz, de azért nem fog belehalni a vízszámlába.
Márcsak azért sem, mert erre a törvény kötelezi, vagyis ha ezt nem tudja tartani, akkor ne nyisson éttermet.
Ez olyan, mintha az ordítanám a rendőrnek, hogy TUDOD MILYEN DRÁGA EGY ZÖLDKÁRTYA, MEG EGY FORGALMI? nincs rá pénzem, én anélkül autózom, a rendőr meg tahó, hogy el akarja kérni!
Eszem megáll...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 11:41:57

@lorklaze:
igy van mindenki zabaljom herdaljon , vedeljen mert neem marad csak a gundel es lesz baj
itt egyebSt nincs hely, bank, itdak stb. ahl ne lenne ballnos viz kirakva
sok helyen kv is
inhyert\
az etterembe csak a refill van ingyert, meg a csapviz
alanyi jogon
spt a mogyoro a bartpultnal
meg ilyenek
ah haggyuk
a lenye igyon mindenki amiy akar de ha en csapvizet akarok akkor kismalacvagtaban hozza mosolyogva, ha elfelejtette volna keres nelkul
nahat

lorklaze 2009.01.12. 11:51:02

Kedves Holas!
A Gundelben épp nem paraszt dolog csapvizet kérni, mert ott olyan árat fizetsz minden másért, hogy a csapvíz is belefér.De nem nagyon valószínű, hogy sok gundelvendég csapvizet akar inni. (legfeljebb ha perrier üvegben van:-)

Ha meg ennyire szarrágó valaki akkor ne akarjon vendéglőbe menni, hozzon otthonról szendvicset vagy főzzön magának. Ha étterembe akar menni akkor ne akarja megúszni annyiból mintha otthon enne.

De én is fenntartom továbbra is, a pincérnek kellett volna csapvizet hoznia a sóherjánosnak, magában meg azt gondol amit akar. Hadd legyen boldog, hogy megint kevesebbet fizetett 300-zal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 11:58:51

@lorklaze:
d miert nem lehet megerteni hgy valaki csapvize ajar, akar nem az ara miatt, egyszeruen azt akar jo jeges csapvizat
hogy jon ehhez az otthontol hozott csapviz?
a Gundel szinvnalu ettermekben iyy is kotelezo a jeges csapviz inditasbak, aztan a keddves vendeg azt ker melle amilyet akar, de a viz az alap
persze ugy latom nem otthon, otthon az szegyen
nem tudom felfogni

kisgalád 2009.01.12. 12:03:37

@hagyma: lorklaze-nak igaza van. Nálatok van ingyen csapvíz az étteremben, kérni se kell, meg kedves kiszolgálás, meg olyan őrült hozzáállás, hogy a vevőnek van igaza, max. ha nem tudjuk megoldani a problémát javasoljunk alternatívát. Na ezért tart ott az ország(od) ahol. Ezt nem lehetne engedni! Szerintem a sóért és a borsért, meg a fogpiszkálóért is kelljen fizetni! :)))))

kisgalád 2009.01.12. 12:07:23

Egyébként mikor beülök egy étterembe ritkán tépelődöm azon, hogy a szegény vendéglátónak elég haszna volt-e rajtam. Ez az ő gondja, mert az ő válalkozása. Nekem élég azon gondolkodni, hogy osztom be a fizetésem. :)

holas 2009.01.12. 12:10:39

@lorklaze:
Nem mindenkinek van ideje, türelme otthon főzni (már ha tud) és otthon néha drágább azért ugyanazt elkészíteni.
Valakinek ez fér bele az idejébe és a pénzébe, az ásványvíz 300 naponta már nem.
Végülis lényegtelen, hogy miért kért csapvizet, a cincérnek kötelessége lett volna hoznia, a többi már csak külön vélemény hozzá.

Végülis oda jutottunk, hogy azon vitáskodunk, hogy ki hibázott.
A vendég, aki csapvizet kért, vagy a pincér, aki megtagadta tőle?

Ez az alapkérdés, amire a törvény és a vendéglátóstól elvárható magatartás egyértelmű választ ad.
Érveket lehet felsorolni mindkét fél mellet természetesen, de a kérdésre a válasz szerintem kézenfekvő...

Timil 2009.01.12. 12:22:54

Egyes kommenteket olvasva úgy tűnik, mintha az - olcsóbb - vendéglősök valamiféle szociális missziót teljesítenének az olcsó menükkel, cserébe én meg játsszam el az irgalmas szamaritánust, és vegyem már meg azt a 300 forintos innivalót, különben a sok Teréz anya vállalkozása tönkremegy és mehetek a Gundelbe. Vicces. Azt hittem a sarki kifőzdésnek is megéri úgy, ahogy belőtte az árait, különben nem lenne a piacon, akár veszenk nála ásványvizet, akár nem.

Más és általánosabb észrevétel, hogy jól lejön egy csomó hozzászólásból az a gázos magyar sajátosság, hogy nekünk ugyan pénz nem számít, de nehogy már csórónak nézzenek. Tiszta dzsentri mentalitás. Civilizált országban józan takarékosság és megfontolás van, az emberek megnézik, hogy hová teszik akár a napi 300 forintjukat is és ez az ész jele arrafelé.

molekula 2009.01.12. 12:44:17

@AnnaM:
"én semmilyen vizet nem iszom, mert nem szeretem. Firssen facsart narancslével élek. De azért ugye te sem gondolod, hogy egy vízköves csapvíz és egy minôségi ásványvíz pont ugyanolyan?"

Ezen milyen jót mulattam...

A minőségi ásványvíz attól minőségi, mert sok benne a "vízkő".
Látom megérintett a marketing, akkor számolj egy kicsit:

300-ért megveszed a 0.33-as ásványvizedet, tehát 900at fizetsz egy literért.
1m3 víz, ugyebár 1000 liter, magyarul közel egymillió forintot fizetsz 1 m3 vízért, amikor 216 Ft-ért is megkapnád ugyanazt.

A klórról meg annyit, hogy ne idd meg azonnal a csapvizet, hanem várj vele egy kicsit, esetleg kavargasd meg, máris nem lesz klóros, mivel a klór egy gáz, így elillan a poharadból.

Arra sajnos nem nagyon tudok mit reagálni, hogy nem szereted a vizet, ez valami durva genetikai mutáció lehet, mert a Föld összes élőlénye "szereti" a vizet.

holas 2009.01.12. 12:49:42

Szegény AnnaM, ha ezt látná...

...de közénk lövetne! :)

Perillustris 2009.01.12. 13:07:08

@lorklaze: "mert a normális emberek isznak mellé legalább egy vizet vagy üdítőtm kávé"

Hahahahahha!

helianthus 2009.01.12. 13:45:32

@holas: Hohes C (víz {sic})ágyúval.

euAgWzgmmtq7K 2009.01.12. 13:50:58

basztatok már csapvizen?

CID 2009.01.12. 13:59:41

Én csak tiszta forrásvizet iszok, ( némi adalékkal ), már ha a Gösser reklám nem hazudik :)

CID 2009.01.12. 14:01:07

Mi itt spec., nem vendéglátó egység vagyunk, de ha egy ügyfél kér vizet, adunk. Még eszembe nem jutott azt mondani, hogy nem adok.

kisgalád 2009.01.12. 14:05:57

@CID: Nem vagytok sikeresek:))

Balance Of Power 2009.01.12. 14:06:16

lorklaze, Egbekialto es a tobbiek valszeg kurvara nem ismerik az Intenzot. Konyorgom, ezeket a helyeket a napi menusok tartjak el!!! Az a sok ezer barom, aki a kornyezo irodakbol odajar kajalni minden nap. A la carte feleannyian esznek ott, mint ebedidoben.

Es megegyszer: jelenleg, amikor a hely az epitesi terulet kozepen van, plane ez a helyzet, erre is kitert a poszt.

Okoskodas helyett el kellene olvasni a dolgokat.

Balance Of Power 2009.01.12. 14:07:48

Ja, es 150 HUF haszna lenne a vendeglonek a 700-as menun? 700-ba kerul az egesz vajling kaja megfozese, amibol 100 adagot csinal (kis tulzassal persze).

GreenMaster 2009.01.12. 14:13:05

maradjunk annyiban, hogy étteremben nem szokás de mondhatnám azt is hogy nem illik csapvizet rendelni. ennyi. ha sajnálod a +300Ft-ot egy pohár akármire.. akkor nem kell étterembe járni. ilyen kurva egyszerű. a kedves vendégnek igenis meg kell érteni, hogy egy étterem nem azért üzemel, hogy oda csapvizet inni járjon a páciens. és véleményem szerint a napi menü elfogyasztása sem jelenti azt hogy az étlap/itallap használata feleslegessé válna. akinem nem fussa kólára, ásványvízre, narancslére az NE JÁRJON ÉTTEREMBE!!! csomagoljon otthonról zsemlét. a balfasz aki pedig levezette hogy éttermi áron mibe kerül egy köbméter víz, légyszi számolja már ki, hogy mibe lenne egy borjú szőröstül bőröstül, ha a rántotthús 180 gramm és 1200Ft. aki nem értelmi fogyatékos mint pl a cikk írója meg néhány reakció szerzője, az pontosan tudja hogy étteremben, bárban az étel ital ára magasabb mintha a Tecsóból vennéd és otthon főznéd. de a bárban étteremben megfizeted a kiszolgálást, hangulatot, tálalást, helyszínt és miegymást. a szép benne, hogy nem kötelező járni. de ha már ottvagy akkor a szabályokhoz alkalmazkodni kell. itt a szabály az volt, hogy étlapról/itallapról kell rendelni és nincs kibaszott csapvíz. ez azért se nem fura, se nem meglepő.

TH 2009.01.12. 14:18:10

@lorklaze: Ekkora hülyeséget már rég olvastam, még AnnaM-et is felülmúlta ez a hozzászólás (felhívom szíves figyelmedet, hogy NEM személyeskedek, csupán hozzászólásodat kritizálom - sokan megsértődnek ilyenen, ezért szólok). Szóval szerinted az én felelősséggem, hogy a vendéglős megél-e, és ha nem iszom, akkor felelőtlenül veszem igénybe a szolgáltatásokat. Ez kész.
1.) A kaja kerüljön annyiba, hogy neki megérje, ez NEM az én problémám.
2.) Há rám akar tukmálni piát is, akkor legyen KÖTELEZŐ italfogyasztás - majd nem járok olyan helyre.
3.) Azokon a helyeken, ahova járok/jártam, az emberek 70-80%-a nem vesz semmilyen innivalót, mert a napi menüsök tartják el a helyet, és nem az italfogyasztás. Sok helyen ezek közül ki van rakva kancsó vízzel az asztalokra - nyilván nem azért, mert ásványvizet szeretnének eladni. Valószínűleg úgy alakították ki az ételek árát, hogy megérje nekik a dolog. Lehet, hogy multimilliomosak nem lesznek belőle, de azért valahogy eltengődnek, különben nem csinálnák.
Az nem a másik leszarása, ha nem iszom minden ebédhez kólát vagy sört vagy vizet vagy bármit!!!

"Igen,még akkor is bakker ha a munkahelyükön 'ingyér' van.
(Egyébként nem, ott sincs ingyen, a cég pénzéből, benne a Te munkád által termelt jövedelemből van, hahó, nem esik le?? Ha Te szarul dolgozol előbbutóbb nem lesz ingyen kávé meg víz és munkahelyed sem... )"
Én nem mondtam, hogy INGYÉR van, csak hogy van. És azért van, mert a cég ilyen juttatást is kínál az alkalmazottaknak. Bizony, szegények kitermelik a bevételekből. Ja, és a mostani munkahelyemen nincs ásványvíz, csak a csapvíz van rákötve egy gépre, ami tisztítja és hűti/melegíti. Gondolom nem bűn igénybe venni, és végképp nem értem, hogy jutottunk el odáig, hogy én esetleg szarul dolgozom, és ezért csődbe megy a cég...

TH 2009.01.12. 14:21:25

@GreenMaster: Maradjunk annyiban, hogy ne maradjunk ilyen ostobaságoknál! Ez valami beteges kényszerképzet egyes vendéglátósoknál, de ettől még hülyeség marad. Attól még, hogy nem iszom az étteremben, nem is ehetek ott naponta ebédet? Tehát ha naponta otthagyok 800-1000 forintot, akkor szerinted rosszat teszek nekik? Mert ha ilyen a hozzáállás egy adott helyen, akkor inkább keresek olyat, ahol örülnek a vendégnek, ha adott esetben nem iszik vagy csak vizet iszik. Teljesen mindegy, hogy sóherságból, vagy csak azért, mert egyszerű, sima csapvízre vágyik (velem is megesett, hogy nem gonoszságból kértem vizet, hanem mert a kávéhoz nem kaptam alapból - felelőtlen alakként, aki nem vállal felelősséget az éttermesek jólétéért, megfelelt a csapvíz is nekem).

TH 2009.01.12. 14:23:59

@lorklaze: Egyébként vendéglátós vagy, ugye? És utálod a vendégeidet, mi? Verseny...kapitalizmus...haha...

kisgalád 2009.01.12. 14:27:28

@GreenMaster: Ajánlok figyelmedbe néhány apróságot: shift, caps lock, enter, Bakos-féle helyesírási szótár. A többire szót sem érdemes veszetgetni.

TH 2009.01.12. 14:30:55

@GreenMaster: "de a bárban étteremben megfizeted a kiszolgálást, hangulatot, tálalást, helyszínt és miegymást"
sok olyan kifőzde van, ahol a hangulatért szerintem inkább a vendég kéne, hogy pénzt kapjon, amiért ott marad, a legtöbb önkiszolgáló, de kétségtelen, hogy meg kell fizetni a hely bérleti díját, rezsijét és az alkalmazottakat, valamint profitot is kell termelni. Ez természetes. ÉS?

GreenMaster 2009.01.12. 14:31:54

a kávé más, mert sajna nem mindenhol fogták fel hogy a kávé mellé jár cukor meg kis pohár víz, keksz, tejszín meg ilyesmi. szerintem itt nem erről volt szó, a presszó kávé mellől lemaradt kis vizet én is mindig szóváteszem. ennek ellenére szerintem ha napi 800-1000 Ftért étkezik az illető akkor kalkuláljon bele +250et egy üdítőre.. legalábbis én így szoktam, de otthon én is csapvizet iszom, nyáron üvegbe töltöm és a hűtőbe rakom hogy hideg legyen. de étteremben... lehet máshogy neveltek minket, de ha pl nekem WCre kell mennem és betérek egy vendéglátó egységbe akkor akár szomjas vagyok akár nem rendelek valamit mert így illik, akárcsak az ebéd mellé vagy nem iszom, vagy rendelek valamit. ez a szokás. a vendéglátós persze lehetne jófej, de nem volt. nem kötelező

TH 2009.01.12. 14:34:40

@GreenMaster: Ja, ha nem iszol az OK, de ha vizet iszol az nem OK?
És nem, nem vagyok hajlandó a vendéglős kedvéért +250et elkölteni. Arra hajlandó vagyok, hogy ne igyak, ezt is szoktam tenni, de miben jobb ez, mint kérni egy pohár vizet. Ugyanannyit fizetek, csak a pincérnek (ha nem önkiszolgáló a hely) még egy pohár vizet is kell hoznia, és el kell mosogatni a poharat is. Kemény.

Sóskifli 2009.01.12. 14:43:42

Most voltam egy étteremben, ahol a menü mellé automatikusan hozták a kancsó csapvizet. Én sem szeretem a csapvizet, de ez abszolút korrekt így

Balance Of Power 2009.01.12. 14:57:35

@GreenMaster: Csucsidoben, ebedidoben ezek a helyek nem szamitanak "rendes" etteremnek, mert 12-2 kozott a vendegek 99,9%-a menuzni megy be. Ha nincs menu, nincs vendeg se. Munkanapon ebedidoben erre van igeny, akarmilyen exluziv is a hely. Persze az Intenzo nem tudom, mitol lenne exkluziv, mert nem az. A viz ilyenkor ugyanugy alap, mint hogy nem vagja a pofakat a Ticket Restauranttal valo fizeteskor.

Extrem es kicsit off pelda, de ha brunyalnod kell es bemesz a Mekibe, akkor is veszel egy sajtburgert? Es ha surgos, akkor csak utana?

holas 2009.01.12. 14:58:06

@GreenMaster:
Mi az, hogy nem kötelező?
100-szor írtam én és mások is, hogy ez nem lehetőség, hanem törvényben rögzített kötelesség, méghozzá külön kérés nélkül. Te hol jártál eddig?

Balance Of Power 2009.01.12. 15:16:22

Nyehe, egyebkent nekunk hetvegen kihoztak a Kis Pipaban (szoda?)vizet kancsoban, keretlenul rogton az elejen, eszembe is jutott a poszt, hogy hu milyen jofejek itt, de utolag mintha rakerult volna a szamlara. Igy is lehet :D 40k-s szamlanal ki figyeli?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 15:30:25

@GreenMaster:
magyarorszagon
ezt tegyuk hozza
es azon belul egyeseknel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 16:02:54

@GreenMaster:
hat engem is igy neveltek
fater megmondta, ha hugyalni kell es nincs klotyo, akkor rombolja be egyetterembe kerjel egy wishky-colat, hugyaljal es haggyal tipset is
ha viszont etterembe zabalsz minimum dasani, de ihatsz sort is es a sargaborso eltt kerjel egy inditot is
xtra kenyeret kerhetsz mert azt szamoja a pincer
viz kene? igya a klotyoba
nekem vot gyerekszobam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 16:06:39

Ja Marynek felvazoltam ezt a vizkerdest
egyszeruen nem erti
azt kerdezte ha nincs viz mivel mosogatnak, vagy nincs vizes pohar, vagy jeg?
tudom hogy huje amerikai picsa de nem erti
na iszom is egy deer parkot, mer mi meg itthon nem iszunk csapvizet
igy szocializalodtunk
etterembe sort vagy bort, de csapvznek lennie kell
ez FONTOS!!!!!!

különvélemény 2009.01.12. 16:47:40

@GreenMaster:

Az ilyen gondolkodásmód miatt ennyire röhejesek nálunk az éttermek.
Nagyon kevés az az étterem, ahol nyugati típusú vendéglátás van.

Vagy szerinted ha bemegyek egy elit étterembe és homárt rendelek, akkor nem kérhetek hozzá vizet, mert akinek homárra telik, annak LEGYEN PÉNZE DOM PERIGNONRA IS! (csak hogy karakírozzalak egy kicsit, remélem nem sértődsz meg)

Arról már nem is beszélek, hogy a piák felára az egyenesen arányos a 100 forintostól, a végtelenig, ami egy vicc.
Megértem, ha egy 100-as ásványvizet 300-ért hoznak ki, mert ugyebár felszolgálták 200-ért, de hogy miért kell egy 30K-s pezsgőt 50K-ért felszolgálni, azt akkor sem fogom megérteni, ha nyerek a lottón.

De tudom, elvárás kidobni az ablakon egy fél havi fizetést egyetlen ital felszolgálásáért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 18:39:23

hat persze, mekkora ego mar csapvizet kerni
a mienk egy 4 csillagos szaloda, az egyik hely aho melozok egy coffe, tehat reggeli, ebed
reggelihez ugye alanyi jogon kiontjuk a jeges csapvizet, akkor legtobben kernek meg kv-t amit tantoltunk
bednl alanyi jgon csapviz/jeges/ es a vendegek 2 szazaleka kivan mast is inni, az is ice tea
ebedelni jonnek, nem sorozni, meg jo a nem palackos, aztan mennek vissza melozni
a vilag legtermeszetesebb dolga
vacsoranal van csak tulajdonkeppen italfogyasztas a viz ott is alapveto

gonnaburninflames 2009.01.12. 22:59:01

@hagyma: hagyma 2009.01.12. 11:24:16
"akkor amerikanam 300 millio olcso janos van mert keres nelkul kapnak ahogy leulnek"

Az ne is zavarjon, hogy kevered a szezont a faszommal: mas dolog, ha ez hozzatartozik a kiszolgalashoz, es mas dolog elvarni hogy adjanak.

Ha adnak az nagyon jo es szep dolog, de nem mindenhol kovetik. Ez van. Ez volt a kezdeti tema.

Az amerikaiak olcsojanoskodasarol meg szerintem inkabb maradjunk szep csendben, sok pelda egyikekent nem is tudom, hol tortent meg az, hogy az adott helyen a vilagon egyik legolcsobb volt a benzin, es amik felemeltek nem igazan jelentos mertekben, akkor elkezdtek sirni a dagadtsegguek, mert "Uramisten, most hogy fogok lemenni a sarki boltba a Hummerrel?" Szoval csak ovatosan vedd az amcsikat azzal szemben hogy mennyire szarragok egyes/tobbes egyedei.

"amelllett meg isznak amit akarnak de viz az alanyi jogon jar"

Egyetertek, aki szomjas, az mehet a valyuhoz. Es attol, hogy valahol alap, sajnos/nem sajnon mashol nem biztos hogy az.

perszonal on
"te meg csak viritsal mindig es nehogy vizet igyal egy etteremben mert megszl a kukta a konyhaban es akkor lesz baj"

Te meg ha irnal egyetlen olyan hozzaszolast vegre, amiben csak vegtelen-1 hiba van, es lenne szerkezete is a mondatnak - akkor oralisan kenyeztetnelek.
perszonal off

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 23:22:50

Istenn ments hogy kenyeztess
Mary totalisan eleg
nem szarragok csak elvarjak amit el lehet varni
meg egyszer vicc lenne ha valaki vizet kerne es azt mondanak neki: nem!
sajnos hogy otthon nem alap
amugy nagyon felemeltek majdnem negyszerese lett, de most mar vissza allt a normal ar
itt sem Hummerral jr a zom, csak tudod, itt nincs siras hogy orankent jon a busz, es ha nem akarsz orakat varni, hat bizony vezetni kell
a kezdeti tema az volt, hogy valaki csapvizet kert az ebedjehez es nem kapott
na ez a vicc
irodalmi munkssagomat es helyesirasomat, kozpontositas, bekezdesek, nagybetuk es ekezetek, nem ezeken a blogokon fejtem ki, de ha akarsz tolem olvasni szivesen linkelek
ez mas mufaj
e igen szerintem hozzatartozna a kiszolgalashoz, de ha megsem akkor vinni ha kerik, mert O a vendeg
de te igyal frissen fcsart floridai narancslevet a rakottkrumpidhoz
hu meg is kivantam, bar ma kapsztas babot fozok Marynek
meg nekem
lehet a fiam is lemaszik egy tanyerral erte
hat ez van
es igen ha bemegyek egy etterembe es nem vezetnek egy asztalhoz 2 percen belul, es nem toltik ki a jeges vizet, nem adjak a kezembe az etlapot es nem erdeklodnek hgy vagyok es van e valami ohajom a rendelesg akkor valoszinu arebb megyek egy blokkal vagy tobbet oda nem megyek
elofordukt mar hogy megvarakoztattaka a rock coffeban, el is mentem es tobbet nem is megyek egyi ettermukbe se
ez van

CID 2009.01.12. 23:33:22

695 ? Miez, mér EDE-re törtök. Szentségtörés, huzzatok bele :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 23:54:02

ja es kepzeld egyze a fridaysben nem tetszett a steak, valahogy nem olyat akartam
es mondtam a pincernek nekem ez tul zsiros
elvitte nem vagott poakat 1 perc mulva jott a menedzser hosszasan elnezest kert, mondta sutik az ujat es bocs , addigis hozat egy levest a ceg szamlajara meg elkeszul a masik
meg megerkezett a leves megbeszeltuk milyen napunk volt, mindenki mosolygott es tuti nem koptek vele a steakembe a konyhaba
csak a kulonbsegekrol, de ha nektek igy is jo
zoran mar megenekelte
meleg a sor, vizes a bor de nekunk igy is jo
nincs cspviz, de nektek igy is j

hat OK

nekem nem es nem vagyok sznob se nagy arc, megdolgozom kemenyen a penz=emert es ha en fogyasztok dlgozzon meg O is, es felejtse el azt hogy NEM, mer a fonok stb.
ennyi
nekem nem

gonnaburninflames 2009.01.13. 00:11:40

@hagyma:
"nem szarragok csak elvarjak amit el lehet varni"

Ezt szep kontosbe fogalmaztad. :)

Ha ott all a jeges viz az asztalon, az nagyon jo dolog. En special nem varom el.

Ha szar a kiszolgalas, akkor levonom a konzekvenciakat, de nem ugy ulok be, hogy neonfenykent villog rajtam az "EN VAGYOK A VENDEG!" felirat.

A tudatossag jo dolog, amig megvan a hatar. A fogyasztoi tudatossag tulburjanzasarol tudnank ugye mit meselni azon a videken.

"de te igyal frissen fcsart floridai narancslevet a rakottkrumpidhoz"

A rakottkrumplihoz szerintem valami jofajta sor illik, nem frissen facsart floridai narancsle.

off
Az irodalmi munkassagod nagyszeru, de engedd meg, hogy affele kozonnyel viseltessek iranta: ha kiad valamit a kezebol az ember, akkor legyen mar egy kicsit igenyes, es teljesen mindegy hogy milyen forum a celkozonseg.
Gondolom nem hajt a tatar, hogy idore kell beirnod a postot, senki nem lesz kevesebb attol, ha parszor atnezed es utana kuldod el.
on

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 00:25:32

gehogy nezem ez mas mufaj, Meryvel beszelgetek kapsztas babot fozok megy a tv. meha telefonalok, sotet van
nincs ram neonozva hogy en vagyok a vendeg , sot mivel magam is vendeglatos vagyo latom mikor usznak es meherto vagyok, de ha olyat fogok ki aki lusta j\hat igenis szova teszem
udvariasan
amugy isteni a kaposztasbabom es a steelers nyert tehnap
de a lenyeg a kenyeg ha en cdsapvizet ajarok inni ott csak yes sir hangozhat el,nem mas
itt
telleg csonalok egy jo rakottkrumpiy marynek csak nincs ihazan jo szarazkolbasz itt en meg azzal szeretem
meg sorrel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 00:29:20

na ha a rantast nem qrom el akkor megcsinaltam eletem fomuvet

halilalipapi 2009.01.13. 01:29:14

Naiv ügyfél? Ugyan már. Bemész egy étterembe, kérsz csapvizet, nem kapsz az egyik felszolgálótól, nem tetszik. Mit csinálsz? Felállsz, elmész, vagy kéred azonnal a panaszkönyvet. Nem kéred utána a menüdet, és nem próbálkozol be utána a másik felszolgálónál is. És még a kaja is jó volt?! Tudod, mit szűrtem le ebből? Hogy ti kötekedni akartatok… nem kaptatok vizet, ezért beírtatok a panaszkönyvbe, de ha kaptatok volna, akkor mit csináltatok volna? Akkor ott a másik ok, hogy az egyik azt mondta ad, a másik meg hogy nem ad… megint csak megvan a balhé, ugye?
Tudjátok nekem, mi jut erről eszembe? Helyi hülye megvan? Gomba kínai? Akkor nem kell? Inkább ketchupos-et kérek..nem EU-s?…ugye, ugye? Szerintem húzzál haza, azt főzessél anyáddal kiskö…g. Nem ismertetek magatokra még mindig? Szánalmas, kötekedő, unatkozó, rosszindulatú barmok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 01:35:22

@halilalipapi:
az qrwa nagy kotekedes ha valaki csapvizet ker es nem kap
hihhetetlen
Te meg mindig azt diszed szivesseget teszek a pinxernek ha ott zabalsz
nem nem kerek panaszkonyvet
nem alok fel
mer az a noemais hogy kedvesen kihozzak
a vilag jobbik felen
Te csak hunyazkodj es hyujtsal oromtuzeket ha hajlandoak kiszolgalni
barom

halilalipapi 2009.01.13. 02:19:34

érdekes engem mindig rendesen kiszolgálnak mindenhol...ki tudja miért?! mellesleg nem úgy megyek oda valahova, hogy előtte felkészülök valami rendeletből, hogy na ha ezt nem tudják, akkor megszivatom őket, aztán bosszú hadjáratot indítok..jézusom! ti betegek vagytok! mellesleg nem meghunyászkodni kell, de talán te sem vagy különb ember, mint A FELSZOLGÁLÓ ?! ha csak nem te vagy a jóisten..bár azt kétlem :) nem teszel szivességet, hogy ott eszel. Fizetsz egy szolgáltatásért...amit ha szerinted nem kapsz meg, akkor ne fizessél..de nehogy már valaki emiatt idegösszeomlást kapjon..
Itt be is fejezem, mert korlátolt, uninteligens emberekkel nem kihívás vitatkozni ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 02:27:18

akkor ne is sokat vitatkozazal magaddal
ember itt arrol van szo, hogy kert valaki egy l\kibaszott pohar vizet es nem vitte magavala a PTK-t. xsak megemlitette, hogy nem kapott
uristen es en vagyok a korlatolt
hihheteten

Az utolsó balti Hering 2009.01.13. 02:45:34

Nem tudom éttermeknél hogy van, de bankoknál 1 elégedett ügyfél +3 potenciális új ügyfelet jelent kb, míg 1 elégedetlen elriaszt kb 15-20at.
Most akkor milyen drága is lett ez a pohár víz a hely tulajdonosának?

ertekelem · http://www.ertekelem.hu 2009.01.13. 06:47:53

www.ertekelem.hu/view.php?id=5055&page=0&cat=110

Uriembornemiszikcsapvizet:)
Hagyma, milyen gaz ugye hogy az USAban sok etteremben siman hoznak csapvizet ha kersz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 08:02:41

@ertekelem:
mindegyiikben
legtobb heiyen kerni se kell

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2009.01.13. 08:32:51

@lorklaze: Hát nem tudom hogy mennyi a menü ott de gondolom azért nem olyan olcsó.. anyám most nézem: Tejszínes spárgakrém leves: 650Ft ennyi pénzből máshol majdnem egy menüt kapni. És ez a leves még húst sem látott.. Azért nem sajnálom őket, nem 100FT-ot keresnek egy menün az tuti.. Ha meg vizet akarok inni akkor hagy igyak már b@ssz@meg!

GombócArturné 2009.01.13. 09:48:00

Kedves posztoló. Egyetértek veled abban, hogy ha valaki csapvizet kér az étteremben az kapjon. Abban is egyetértek, hogy ennek egy fogyasztói fórumon hangot adtál. Abban viszont elmarasztallak, hogy ezek után végigmész az összes Café Intenzós webmegjelenésen és bemásolod a blog linket. Úgyérzem, hogy már személyes vendettáról van szó nem pedig egy problémás szolgáltatásra való figyelem felhívásról.

(Csak kiváncsiságból megakartam nézni az étteremet vagy kifőzdét... és étterem! Tehát nem várom el, hogy korsó víz legyen az asztalon.)

bond008 2009.01.13. 10:02:20

Emberek, én több évig éltem és dolgoztam az Óperenciás tengeren túl Észak-Amerikában. Egy igazán elegáns helyen a felszolgáló segédje (busboy) automatikusan viszi ki a csapvizet a vendégnek az asztalhoz és a vendég, ha pénztárcája és egészségi állapota megengedi,úgyis rendel magának szénsavas vagy szénsavmentes (sparkling or flat) ásványvizet. Az, hogy jelenleg Magyarországon több vendéglátóipari egységben megengedik tulajdonosok és/vagy a személyzet maguknak, hogy ne szolgáljanak fel csapvizet, nem Európához vezet, sokkal inkább a Balkán felé mutat. Szerintem a szóban forgó étterem nagyon jó hely, és ez az atrocitás - biztos vagyok benne - a tulajdonosok tudta és engedélye nélkül történt. Én továbbra is fogok oda járni, de remélem, a szükséges lépéseket megteszik, hogy ilyen ember ne dolgozhasson ezen a nívós helyen.

bond008 2009.01.13. 12:02:13

@Balance Of Power: Hétszáz forintból,legjobb esetben 3-4 adag ételt lehet kihozni,ha vega esetleg 5-6-ot.
Ezt gyakorló családanyaként és vendéglátósként mondom.
A hétszáz forintnak tehát fedezni kell:
-az étel anyagköltségét,
-az üzlet bérleti díjából az egy tál ételre eső részét,
-ugyanez a rezsivel,
-és az illetlen felszolgáló bérköltségére is kell maradnia(+járulékok)
-ami ezen felül "megmarad",az mind a befektető tulajdonosé!
Nem túl sok annyit mondhatok.
Aki ezt tisztességesen(adózva)jobban tudja csinálni,lécci nálam jelentkezzen,mert van állásom a számára!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 18:15:11

@GombócArturné:
en meg kifozdebe nem varom el
etterembe poharas vizet jeggel leulesk utan leres nelkul, ha nem akkor keresre

nekem oszt mindegy mit mibol hogy allit elo, es hogy csinalja, adja annyiert amennyiert megeri, de pohar viz, so, bors, cukor es edesito, esetleg kis virag, szalveta az legyen az asztalonez alap egy etterembe
mst nem ilyen kifozdekrol beszelek ahova bemegy es allva megeszed a babgulyast vagy a a hurkat, persze vizet ott is adjanak ha kerek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 18:50:14

na unalmamban meg is neztem a kepeket, hangulatos izlesesen berendezett helynek tunik ezek alapjan
gondolom sok kulfoldi is jar ide nyaron
ahogy felettem is irtak, de gondolom van is, kell egy bussert foglalkoztatni aki rogton kiviszi az et kezni vagyoknak a vizet, poharba tolti pontosabban mert a vizes pohar legyen az asztalon, ddaadja az etlapot es kozli, hogy rogtn jon a pincer
aztan ebed vegen letakarit es ujraterit, vizespoharral a z evoeszkozon kivul
egy ilyen helyen igy szokas tolunk nyugatabbra, amerikaban tuti
de telleg jol nez ki, es aki inni akar az izik akkor is ha megkapja a csapvizet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.13. 19:06:04

ja es korsos vizet az asztalra semmikeppen, annal elegansabb a hely
ha fogy a viz a poharakbol a busser utanatolt

miller67 2009.01.14. 01:49:05

Gondolom dicső és szép dolog annak az embernek a kést a hátába vágni akivel mindennap találkozol.(ugye bond008!)Gratulálni lehet hozzá igazi óperenciántúli magatartás.....sajnos itt tart az ország egy pohár csapvizért meg kell hurcolni egy éttermet és javasolni kell ,hogy rúgják ki a személyzetet.Sztem ők is tudják már milyen egyenes emberek élnek ebben az országban. ..és még valami valószinüleg kicsinyes bosszúhadjáratról van szó!

GombócArturné 2009.01.14. 10:06:43

@hagyma: A gyerekek elött sokkat jártunk el, főled 1 és 2 osztályu helyekre. Budapesten, vidéken és külföldön. Visszagondolva nem tudok egyetlen egy olyan magyarországi éttermet mondani neked ahol be volt készítve az asztalon a víz vagy ahol automatikusan hozta volna a pincér. Ha te tudsz ilyen étteremről a fönti kategóriákban, kérlek írd meg a nevét. Ahol találkoztam kancsós vizzel az SZOT üdülő és üzemi étkezde.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.14. 15:24:38

hat ezt mondom
tessek a jot is atvenni ne csak a hamburgert
nahat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.14. 16:50:46

kancsos vizrol szo se nincsen az olyan napkozis dolog

kalapNo1 2009.01.20. 13:48:34

Én nemolvastam el az egész hozzászólást, de 2 éle van a dolognak sztem.
1. a vendéglátós
2. a vendég
A vendéglátós szeretne eladni és a vendék meg szeretne fogyasztani, ezt ugye tudjuk. Valaki mondja meg nekem, a csapvíz az mióta eladó, és a csapvízet ennél fogva hogy nem eladó, mióta adjuk el? Arcátlanság is lenne eladni sztem! Így a vendéglátós joggal nem adta el! A vendég meg a fogyasztani megy be akkor fogyasszon,mert a helyiségnek vannak kiadásai, ami a fogyásztási árban benne van, így tartja fent magát és azt az X főt akinek munkát ad. A csapvíz kiengedése nem munka. Csapvíz van az utcán is a nyomoskútban! Az nyilván már ha meleg van és rosszullét miat emberileg segítünk, az is ha gyógyszerhez adunk, az nemüzlet. Nem is lehet az, de ha a csapvízet oda kelladni csak úgy, akkor melegedni is be lehet jönni, wc.-re is be lehet jönni és csak ugy dohányozgatniis be lehet ülni a haverokkal egy pohár csapvíz mellé. Azok akik ezt nem így látják, mit szólnának ha nekikkéne a napi 50 csapvizes poharat elmosni, nekik kéne a tefosott wc-t kitakarítani és nekik kéne pld állva enni mertvalaki csapvíz mellett ujságot olvas?! Nyilván azt mnjda a sok okos hogy ez a dlga hogy mosogasson. Igen ez! De ebből nemlesz kitermelve a fizetése! És amikor eljön a fizetés napja, és nemkapja meg? Akkor ahoz mit szolnak anagy csapvíz funosok?

vendéglátós 2009.03.31. 12:14:05

Szánalmas emberek vannak így. Tükrözi a magyar átlagot!
Nem kell azon vitázni köteles e kihozni a csapvizet vagy nem. Mert jogszabályilag köteles!
De ettől függetlenül egy jó nagy paraszt az, aki csapvizet mer kérni akármilyen helyen is! Nekem a pofámról lesülne a bőr!
Undorító amikor valaki azt gondolja, ott hagy pár száz ftot, és cserébe nyalják ki a seggét meg szó nélkül hozzák a vizet. Szánalmas kis k*cs*g*k.
És ha valaki ezentúl csapvizet kér valahol, és kihozzák neki, ne ringassa magát abban, h szívesen teszik le elé. Lehet, hogy mosolyog, de csak amiatt, hogy mennyire szánalmas az illető, és közben azt mondja magában a pincér: a k**va anyádat, te b**ös paraszt!
A vízbe pedig sajnos nem tudnak beleköpni a pincérek, pedig sokan megtennék. De van olyan étel és ital, amiben nem látszik meg. Már csak emiatt sem érdemes bunkózni a vendéglátóhelyeken, sosem tudhatod... :)


Itt már az emberek azt gondolják mindent lehet.
Az pedig igaz, hogy amerikában nincs gond ebből, de ott nem is ilyenek a körülmények. Meg a Kempinskit se hasonlítgassuk akármilyen menüt áruló helyhez, mert ott olyan árak vannak, hogy így is úgy is sokat fog fizetni a vendég, nem számít ha az ebédje mellé csapvizet iszik. De olyan helyen, ahol 500 ér megebédel mellé meg csapvizet kér, azon nem sok haszon van.
süti beállítások módosítása