Tékozló Homár

Magyar mangó tarol Japánban

2009.03.31. 13:32 | jackyll | 60 komment

Az "amikre büszkék vagyunk" kategória márciusi nyertese ez az autentikus mélymagyar mangó-barack üdítőkeverék, amit Japán szinte minden kisboltjában kapható. Sajnos László fotója alapján nem sikerült beazonosítani a gyártót, és a doboz hátoldalán látható térkép is csak Budapestet emeli ki, így csak tippelni tudunk, honnan származhat a zamatos magyar mangó. Talán sürítményből?

László amúgy a Japán Alapítvány ösztöndíjából kutatja a Tokyo Institute of Technologyn, az emberek érzelmileg hogyan viszonyulnak a gépekhez (temérdek fotója itt látható). Kalandozása során egészen elérzékenyült, a helyi boltosok mentalitása mennyire különbözik az itthon tapasztaltaktól:

Itt Japanban, amikor megkerdeztem egy eladot, hogy pl. en fogom-e tudni használni ezt v. azt a cuccot otthon, akkor latszott, hogy ismeri a kutyu installalo programjat is, es elmondta, hogy miert nem javasolja. Nem altalanos, de van olyan, hogy egy cegnek (pl. Olympus) sajat embere van a standon es o aztan tenyleg mindent tud az Olympus gepekrol.

De a legalapvetobb elmenye az emberek tulnyomo tobbsegenek a boltokban, meg mindenhol Japanban nem ennel sokkal altalanosabb. Valami olyasmi, hogy van egy olyan belso motivaciojuk az embereknek munkajuk vegzeseben, ami egyszeruen k.europai esszel felfoghatatlan. Ez ugy nez ki egy boltban, hogy odamesz egy zoldhaju eleg extravangánsan oltozott eladohoz, es o eloszor derekszogben meghajol majd minden porcikajaval azt kezdi el sugarozni feled, hogy o most segiteni akar neked. Majd amikor elmondod, hogy te a wc-t keresed, akkor elrohan. Eloszor zavarban vagy, hogy most mi tortent, rosszat mondtal, de aztan rajossz, hogy a srac a wc iranyaba rohant el, hogy neked mutassa az utat a wc fele. Majd a vegen megint derkszogben meghajol. Ez nem azert van, mert o sok penzt kap, vagy mert amugy kirugjak, vagy mert annyira szimpatikus vagy neki. Hanem azert van, mert o ugy gondol magara, hogy "En egy elado srac vagyok, az emberek azert jonnek oda hozzam, mert valamiben segitseget szeretnenek kerni. Es en egy olyan fasza csavo vagyok, hogy tudok nekik segiteni es ettol boldog vagyok". O nem azt gondolja, hogy o sokkal jobb boltvezeto, miniszterelnok, bankar lenne, mint azok, akik csak lopni tudnak, bezzeg o halalra dolgozza magat, es egyebkent is huzzanak a francba a vevok, mert ot ennyi penzert nem lehet ugraltatni.

Most tenyleg ne menjunk bele, hogy ez elfojtott indulat-e, es valojaban gyuloli a munkajat es majd a vegen jol megongyilkolja magat a sok frusztraciotol, vagy sem. Mindenesetre szeretnem megkoszonni az itteni elado sracoknak, penztaros neniknek, utepito munkasoknak (akik bocsanatot kernek, hogy ki kell oket kerujem), konyvtaros neniknek es mindenkinek aki a szolgaltato vagy egyeb iparban dolgozik, hogy a emberi mivoltom legalapvetobb erzeseit segitettek nekem megtalalni a szivemben. Ki merem mondani, hogy itt ismertem fel magamban azt, hogy tudok szeretni, es tisztelni  barkit, barmilyen helyen. Tudom szeretni es tisztelni a penztarosnenit, az elado sracot, az utepito munkast. Oket mind mind azert termeszetes erzes szeretem es tisztelem, mert ok is szeretnek es tisztelnek engem.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexWolf 2009.03.31. 13:38:22

Elolvastam. Az a baj, hogy Japán jó pár ezer kilométerrel arrébb van mint kicsiny hazánk.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2009.03.31. 13:38:35

Pasi bemegy a zöldségeshez és megkérdezi:
-Mondja uram, mi az a pirosas kerek izé ott?
-Mangó uram, nem látott még ilyet?
-Jó, kérek 5 kilót, de egyenkét csomagolja mert betegnek viszem.
-Máris, egy pillanat.
-Mondja uram, mi az a zöld hosszú izé ott?
-Uborka, uram.
-Jó, abból is kérek 5 kilót de egyenkét mert betegnek viszem.
-Kérem, máris csomagolom!
-És mondja mik azok a kis fekete pöttyök abban a dobozban?
-Mák vazzeg, de nem eladó!

Énbagoly 2009.03.31. 13:47:29

Laci, örülök, hogy jól vagy. :-)
Én nem szeretnék Japánba menni. Valamiképpen lehetne itthonra adaptálni a dolgot?

ejeeje 2009.03.31. 14:04:31

Szintén Japánból szólnék hozzá: az ital finom és az van ráírva, h az INSPIRÁCIÓ Magyarországról, a magyar gyümölcslevestől származik. Volt egy részletes plakátja is, nem volt szó arról, hogy a mangó magyar lenne. A japán nők egyébként sokat tudnak a magyar konyháról.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.03.31. 14:18:50

Kedves posztoló - szan!

Nagyon szép a levél, köszönjük, hogy mindezt megosztottad velünk! Kár, hogy a termékről magáról nem esett szó...

elwood 2009.03.31. 14:23:04

A peach van Mo.-ról, a Mango ruhaszalon Mo-i. gyárában csinálták a huzatot a dobozra.

Az elfojtott indulatú boltos ne hergeld, mert egyszer csak bekattan és kettécsapja a fejed.

A tisztelem a másikat kultúráról meg annyit, hogy ezért tart ott az az ország ... és tényleg.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2009.03.31. 14:24:10

Egyébként vicces, hogy Japánban ANGOLUL van ráírva egy magyar ihletésű termékre, hogy Magyarország.

pizsama 2009.03.31. 15:23:26

En is szivesen kimennek Japanba, de felek, nagyon hianyoznanak az ekezetek.

moli 2009.03.31. 15:26:17

basszus, muszaj ilyeneket irni?

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.03.31. 15:35:37

www.beverage.co.jp/product/fruit/kitchen_momo.html

A gyarto szerint a magyar anyak altal keszitett gyumolcsleves volt az ihletado.

consigliere 2009.03.31. 15:37:25

igen ez az ország ilyen szempontból néha k.... idegesítő

de most már mindjárt, nagyon szép és tökéletes lesz minden!!

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.31. 15:38:10

Nekem nem hiányzik a derékszögben meghajló eladó. Legyen normális és kész, de nem kell hajbókolnia.

A másik végletbe sem kell esni.

Énbagoly 2009.03.31. 15:39:05

@Andras /البكري:
szeretem a gyümölcslevest, de magyar anyaként, még sosem tettem bele mangót. Ja és az enyémben gyümölcsdarabok is úszkálnak. :-)
De ügyes a forgalmazó.

Mária 2009.03.31. 15:39:35

Horgolt terítős dizájn???

A horgolt terítő nem is hungarikum!

Mert halasi csipkének azért elég durva lenne :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2009.03.31. 15:58:52

hahó!

Itt a Japán Alapítványnál is jót nevettünk a dolgon, örülünk, hogy László ilyen jól érzi magát :-).

Az üdítőhöz még annyit, hogy ez egy széria része ("A világ konyháiból"), ami különböző egzotikus országok receptjeiből merít ihletet és gyárt üdítőket.

Ez most a magyar anyák gyümölcsleveséből merített (hangsúly a barackon) :-).

Két éve, amikor kint jártam, éppen egy spanyol gyömbéres citromlé volt (ha jól emlékszem) a polcokon.

ÉÉÉS:
www.beverage.co.jp/kitchen/
a termékcsalád flashes reklámoldala, és ha ráüttök a jobb oldali falon a külső oldali képre (a "kitchen" feliratos), még jön egy bónusz nagymama-kép is!

subabubba 2009.03.31. 16:26:23

Laci Laci, te hazudsz! Szerintem ott lapulsz valamelyik Sparban, Madaras Tescoban, Honiban, és csak megzavartak hogy ilyen kedvesek is tudnak lenni a magyar eladók. Meg az angol felírat a mangó-barack lén, amit mint hallod, magyar anyák gyümölcsleve (kár hogy nem magyar gyümölcsők anyateje) ihletett.

PárnaHayder 2009.03.31. 16:30:56

@Yarner:

Tényleg ott vannak a mamik :))

Japánhoz visszatérve, valóban egyet kell hogy értsek a kinti boltosok mentalitásával.
Egyszer kint az egyik élelmiszerboltban vásároltam ezt-azt. Fizettem majd távozni készültem és már az ajtóban voltam mikor az egyik eladó lohol utánam és nagy hajlongások közepette (na ez a sok hajlongás néha engem is zavart) egy bödönfélét lóbált előttem. Kiderült hogy kuponok vannak benne amiket hasonlóan kell kapargatni mint a sorsjegyeket. Mivel egy meghatározott összegért vásároltam ezért 3 kupon is járt hozzá, amit ha megkapargattál akkor még plusz cuccokat kaphattál (pl tejeskávé meg ilyenek). De nem csak itt hanem máshol is megdöbbentett a figyelmesség és a hozzáállás.

W Joe 2009.03.31. 16:34:03

Barackban igenis mi vagyunk a császárok! :)
Tök jó, hogy még a térkép is ott van a hátulján.

Off: Importáljunk egy japán miniszterelnököt :)

Idet 2009.03.31. 16:49:07

@Énbagoly: Mér'? Magyar narancs nem volt?!

Idet 2009.03.31. 16:52:09

@Olman: Mégis, szerinted milyenül legyen ráírva, hogy helyi és nem helyi lakos egyaránt megértse a feliratot?

Idet 2009.03.31. 16:57:46

@agyvihar: Nem hajbókolás, hanem a kultúrájuk része, a tiszteletadás formája.

Lehet úgy is, mint a budaörsi OBI-ban: túl sokat kérdezősködtem, az eladó pajtás nagyon rám unt, és a procedúra végén tiszta erőből belevágta a kosaramba a kiválasztott terméket. Hozzáteszem, udvarias voltam és nem kekeckedtem.

kekeckecc 2009.03.31. 17:24:36

nem kell több ezer kilometert utazni am, hogy ugyanilyen hozzaallassal talalkozzek az ember: svedorszagban pontosan ugyanilyen hozzaallassal, figyelemmel es turelemmel viseltetnek a vasarlok irant a boltokban. es lehet rajta vitatkozni, hogy azert-e, mert svedorszag ott tart, ahol. a magam reszeröl inkabb forditva latom: svedorszag (es japan es...) azert tart ott, ahol; mert ilyen az emberek munkamoralja es hozzaallasa.

MTeddy 2009.03.31. 17:26:15

Imádom a japánokat.
Minden hülyeségük ellenére imádni valóak.

Chapell 2009.03.31. 17:40:15

Minden hülyeségük miatt imádni valóak.

couscous 2009.03.31. 17:46:08

@kekeckecc: igazad van, azzal szeretném kiegészíteni,hogy alapvetően figyelmes vagyok,és mivel a megélhetésem múlik rajta,az esetek túlnyomó részében nem esik nehezemre vevőcentrikusnak lenni. a bevétel fontos motíváció, de szerintem alkati kérdés is, hogy "szaladunk-e a vevő után az ott felejtett bónjával". általában értékelik ezt a hozzáállást, de azt tapasztalom, hogy a vásárlási szokások is agresszívabbak lettek itt(hon)
az ország leggazdagabb településén vagyunk :)

MsTaurus 2009.03.31. 17:50:42

l. Japán. Tudvalévő, hogy a japán ember fogyasztói minőségében rendkívül elkényeztetett és csakis a legjobb kiszolgálást várja el. Innen a szolgáltatók hangsúlyos figyelmessége és előzékenysége. Ha megfordulnak a szerepek neki is kijár ugyanez. Plusz persze az etikett. Ületi kapcsolaton kívül,idegenként a japánok rendkívül faragatlanok is tudnak lenni egymással.
2. Japán gazdaság. Az összeomlás szélén van. 20 éve tart náluk a recesszió. Az államadósság per GDP valahol közelebb vab a 200%-hoz, mint a 100-hoz. Fejenként masszívan 100.000 dollár felett. Tehát az ő gazdaságuk a mienkhez hasonló lufi, csk jóval nagobb.
3. Magyarország. Én a magam részéről nem is tudom, találkoztam-e valaha is bunkó, vagy akár kelletlen eledóval vagy hasonlóval. Mindegyiken látni, hogy igyekszik, néha túlzottan is.

nickita 2009.03.31. 18:00:25

1. Magyarország. Tudvalevő, hogy a magyar ember szolgáltatói minőségében rendkívül kelletlen és nehezére esik kiszolgálnia bárkit is. Ha megfordul a szerep, akkor neki is kijár ugyanez. Plusz persze az etikett. Üzleti kapcsolatban és azon kívül is rendkívül bunkók vagyunk egymáshoz.
2. Magyar gazdaság. Már összeomlott, csak még nem tududnk róla. Mivel ilyen kicsi, ezért észrevétlenül megyünk tönkre.
3. Japán. Én soha nem találkoztam bunkó eladóval. Nem csak igyekeznek, de már oda is értek.

adambum 2009.03.31. 18:03:13

Japán gazdaság, összeomlik?? Tényleg, ezért juthat annyi pénz Roppongira még az IMF után is...

Anselmo 2009.03.31. 18:07:40

És annak nem is örültök hogy van olyan ország ahol Magyarország jó reklám ahhoz hogy eladjanak vele akármit?

MsTaurus 2009.03.31. 19:31:46

@adambum: Nem én találtam ki. Akár hiszed, akár nem: www.dailywealth.com/archive/2009/mar/2009_mar_18.asp
Én is vehetnék egy Maseratit meg egy vagon ékszert, hitelből. El is lennék egy darabig... Nem a háztatrtásokról beszélek, hanem a bankrendszert trilliókkal megtámogató japán költségvetésről és az ennek ellenére hanyatló teljesítményről. És ha hozzáadjuk az éppen összezsugorodó külföldi piacokat... Nos, ha tudnám előre, egész pontosan mikor üt a végóra - nagyon gazdaggá tehetném magam.

kovácske 2009.03.31. 19:54:42

"akik bocsanatot kernek, hogy ki kell oket kerujem"
usa-ban is elnézést kérnek a vevők egymástól a boltban, ha 1 m távolságban keresztezik egymás útját a bevásárlókocsival. itthon meg csak akkor, ha fellök valaki és tényleg el is estem miatta, akkor hangzik el egy bocs. igaz, itthon a legtöbb boltban nem 1 m-nyire nem lehet kikerülni egymást a bevásárlókocsival két polcsor között, de többnyire bajosan férek el egyedül az ott"felejtett" kartondobozoktól, raktárostalicskától, létrától.
az udvariasságnak valószínűleg előfeltétele a magabiztos önérzet: "a vagyok valaki és nem adom alább másokkal szemben, mint amit én elvárnék". gyenge, gyáva, frusztrál, sors-verte, vagy magát annak gondoló embertől nem túl esélyes figyelmes, korrekt hozzáállást kapni. ez most nem panasz, csak próbálom diagnosztizálni, mitől más itthon, bár roppant biztató ellenpéldával is találkozom időnként.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.31. 20:06:43

@Andras /البكري: De ez milyen korrekt mar, hogy ezt kirakjak a termekukre is? Irhattak volna h tobbmillio jenes fejlesztes eredmenye a csoda ital amit a kezedben tartasz es ettol fiatal leszel, fitt meg minden, de nem. Ok azt irtak amit.

Reszemrol arigato, domo arigato.

Doktor Kotász 2009.03.31. 20:45:03

@couscous:
"2. Japán gazdaság. Az összeomlás szélén van. 20 éve tart náluk a recesszió. Az államadósság per GDP valahol közelebb vab a 200%-hoz, mint a 100-hoz. Fejenként masszívan 100.000 dollár felett. Tehát az ő gazdaságuk a mienkhez hasonló lufi, csk jóval nagobb."

Ezt a kocsmában vagy a marxista egyetemen hallottad 30 éve?

Japánban nem költségvetési hiány, hanem többlet van. Az állam éppen ezért nem is vesz fel hiteleket, így nem is adósodik el.

Gyakorlatilag inkább a Japánok hiteleznek más országokat.

MsTaurus 2009.03.31. 21:01:43

@Doktor Kotász: Az államok úgy is vesznek fel hitelt, hogy államkötvényeket bocsátanak ki. A jenhiteleket nem a j. állam adja, hanem a bankok, amelyeket az állam pénzel, hogy a gazdaság ne omoljon össze. Én bejelöltem a forrásomat, nevezd meg te is a tiedet, és akkor döntsük el, kinek van igaza. Én az enyémben nagyjából megbízom. Mivel tényekről van szó, ellenőrizhetők.

zOzOO 2009.03.31. 21:08:25

Én is elég sok időt voltam Japánban (Osaka)és amikor hazajöttem, az itthoni taplóság az emberek részéről szó szerint letaglózott.Meg kell érteni, hogy még 2-3 generáció kell ahhoz, hogy akárcsak a ny-európai mentalitás közelébe jussunk, a japánban megszokott pedig csak évszázadok kérdése.

MsTaurus 2009.03.31. 21:45:31

Itt mindenki egyetérteni akar abban, hogy nincs alávalóbb nép a magyarnál? Én a magam részéről, érzem magam olyan kedvesnek és előzékenynek, mint akármelyik svéd vagy japán, mégha nem is hajlongok derékszögben. Még soha nem vágtam unott pofát kötelességteljesítés közben, pedig távolról sem voltam mindig lelkes. Nem lökdösődöm, nem köpködök, nem tolakszom, udvariasan vezetek, ha más nem az, nem háborgok és nem mutogatok. Úgyhogy, kérlek, ne áétalánosítsatok!

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.03.31. 22:28:56

Ms Taurus, van egy ÁLTALÁNOS MENTALITÁS (igen, capslock), amely itt, bizony - uralkodik.
Mindennap találkozom újabb és újabb példákkal - egyszer már beírtam a londoni áruházas/öltönyös/kifogástalan modorú alkalmazott ellenpéldáját, de akkor valaki nagyon leoltott; hogy mertem én ott járni. No mindegy.
Hol tahóság van, ott tahóság van. Konkrétan itt.
Ha tetszik, ha nem.
Például azok rendelkeznek vele (értsd: a tahósággal), akik kapásból fikázzák a nálunk zsigerből udvariasabb, természetesen előzékeny országok távoli népeit, a fehér hollókat.("...én nem, de az öcsém má' látott!")
Valami ilyesmi: -Japánban általában udvariasak az emberek. MAGYAR vér:
- jaja, összeomlik a gazdasága, jaja! perszemer _hitelt vett fel_.
??????????????????,
Igaz vagy nem igaz - hogy jön ez ide???
Éljenek a japánok, a svédek, a hollandok, akik tudják, hogy a fogyasztó pénze az ő fizetésükkel van valami misztikus összefüggésben.
Nálunk ez még valahogy nem derült ki.

Ráczkevei Fagyiárús 2009.03.31. 23:42:45

Nagyon jó a magyar mangó egyébként 46. lettem.

itschykhatschy · http://www.itschykhatschy.com/ 2009.04.01. 00:07:16

Beszívod a gazdasági szpícset (nem peach-et), aztán pangó (nem mangó vagy tangó) pénztárca.

Szpícs és pangó akart az lenni.

Azt hiszem, hogy a magyar mangó a magyar narancs új arca. Divatoznak, na. Ciki a narancs is.

ddevil 2009.04.01. 01:52:48

Jajj de szép írás, egy könnycseppet is elmorzsoltam :)

Márk_Márk 2009.04.01. 04:15:52

Hát csávókám, nem tudom, mióta vagy kint Japánban, de magyarul már egész jól elfelejtettél.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.04.01. 04:31:23

Az biztos, hogy a magyar es a japan mentalitas eg es fold.
Itt tenyleg kinyaljak a vasarlo valagat.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.04.01. 10:10:54

@Idet: Akkor te egy japán VEVŐ vagy

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.04.01. 10:17:59

@MsTaurus: gugliba ird be"japán gazdasági helyzete" és olvasd el.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.04.01. 12:15:55

A már fentebb linkelt oldalon
www.beverage.co.jp/product/fruit/kitchen_momo.html
azt írja, hogy az italt a "magyar édesanya gyümölcslevese ihlette". Kb. ennyi a magyar vonatkozás.

MsTaurus 2009.04.01. 22:30:34

@horex: Megtettem, és nemegy ilyesmit találtam, mint pl., még 2006-ból: Közgazdasági szemle. A japán gazdasági válság. Likviditási csapda az új évezredben? epa.oszk.hu/00000/00017/00095/pdf/01OP.pdf
Ha ennél hitelesebb forrást tudsz, nevezd neg konkrétan.

perfect_present 2009.04.02. 04:42:50

Kedves Taurus, latom nagyon ra vagy kattanva a japan gazdasag valsaganak bebizonyitasara, es nagyon orulok, hogy 2005-bol talaltal egy cikket arrol az orszagrol, aki az IMF egyik fo hitelezoje jelenleg, es akinek a penzet attetelesen te a mai nap is koltod most ezekben a pillanatokban. Ok. Itt valsag van. Tenyleg. De mivel a kozgazdasagtanban ugybar a relativ, meg a komperativ, meg az egyeb osszehasonlito szavak a hangsulyosak mindig, ezert most legyszi sorold fel azokat az orszagokat, amik kevesbe vannak Japannal valsagban. Remelem lesz eleg idod azt a hosszu listat leirni nekunk.

MsTaurus 2009.04.03. 01:42:03

Úgy tűnik, sokakra az újdonság erejével hat, hogy a japán gazdaság két évtizede recesszióban van. Aki tud angolul, olvassa az első linkemet, aki nem, a második linkem alatt a magyar elemzést.
Akit ez se győz meg, olvassa a japán statisztikai hivatal évkönyveit. Perfect_present: Szerinted azért halmozott fel a japán kormány megatartozást, hogy az így szerzett pénzt tovább adja jó kamatra? Akik kölcsönöznek, azok a japán bankok, amelyeket mellesleg a költségvetés rendszeresen megtámogat. Ők meg azért teszik, mert ez a dolguk, erre vannak, bankok.

Lulu Lulu 2009.04.03. 01:50:48

@kekeckecc: Valóban Svédországban is pont ez van mint amit Jackyll leír Japánról. Hajlongás nincs, de szolgálatkészség mindenhol, itt tényleg emberhez méltó életet lehet élni. És ugye amilyen az adjon Isten olyan a fogadj Isten, tehát te is tisztelettel fordulsz a szolgáltatást nyújtó felé. Fantasztikus érzés hogy nem akarnak úton útfélen átvágni, lehúzni, átgázolni rajtad, viszont te is ember vagy te is fontos vagy legyél bármilyen szinű, vak, mozgássérült vagy jól menő manager. Így érdemes. A japánok pedig tényleg nagyon jó fejek!

Mourinho már nem a király 2009.04.09. 14:49:11

Ehh, kiskoromban nem fos németet, hanem japánt tanítottak volna, már itt se lennék. Én is csípem a japókat na.

lexi 2009.04.11. 17:16:16

@Awkward: Németországgal se járnál rosszul :)

kohlerjsz 2009.04.18. 10:31:24

"A Világkonyha nevű terméksorozatban piacra dobott フルーニュ (fruunyu) nevű joghurtos barack és mangó gyümölcsital alapját a magyar konyha egyik finomsága, az őszibarackleves képezi. A Kirin ennek a levesnek az alapjához hozzátett némi mangót, így elkészült egy édes de mégis savanykás ízű gyümölcslé." (az oriens.hu szerint)

Japanban ugye nem igazan eri meg a "nem oshonos" barackbol barmit is kesziteni, viszont pl. Miyazaki tartomanyban van boven mango, igy a magyar receptet ehhez igazithattak.(szerintem)
Mellesleg nekem nem jott be az ize.

off: kivancsi lennek miert/mi alapjan mondod, hogy 20 eve recesszioban a japan gazdasag. Csak tavaly pottyantak bele. (megint csak szerintem)
süti beállítások módosítása