Tékozló Homár

Nagyvonalú ajánlat a Fujifilm Magyarországtól

2009.11.18. 00:41 | szily | komment

József az anyósának adott egy pár éves digitális fényképezőgépet, és szeretett volna hozzá szerezni magyar nyelvű használati utasítást. Olvasónk egy PDF-re gondolt, és mailt írt a cégnek. A válasz annyira megdöbbentette, hogy megírta nekünk: a Fujifilm ugyanis 15 ezer forintot kér a fekete-fehér könyvecskéért, ha az ügyfél nem a cégtől vette a kamerát. Ez homárfülnek is ijesztően hangzik, de őszintén szólva arról fogalmunk sincs, hogy a többi gyártó is ilyen gáláns-e a felhasználóival. Akinek vannak, írja meg a tapasztalatait!

A következő eset történt velem.
Anyósomnak adtam régi kicsi fényképezőgépemet egy Fujifilm A500-ast. A kezelési útmutatója az évek során elkeveredett, gondoltam sebaj. Letöltöm a netről, ahogyan alaplapoknak meg sok egyéb dolognak szoktam. Kicsit aggódtam, hogy lesz e magyar nyelvű, félelmem beigazolódott nem találtam magyar nyelvűt, angol nyelvűt igen de azt sem a "hivatalos " oldalon. De gondoltam arra van az ügyfélszolgálat , hogy írjunk neki. Meg is találtam a fujifilm.hu-n a kapcsolatfelvételi űrlapot. Írtam is és elsősorban ingyenes formában próbáltam elkérni a kezelésit. PDF-ben , hogy majd én kinyomtatom.

Erre kaptam a következő korrekt levelet:

Tisztelt Uram!

A Fujifilm Magyarország Kft. Által forgalomba helyezett digitális kamerákhoz minden esetben, a jogszabályoknak megfelelően, mellékelünk egy darab használati utasítást. Ez a használati utasítás lehet nyomtatott formában, CD formátumban, illetve az esetek többségében nyomtatva is és CD-n is egyszerre a kamera dobozában. Ha a terméket Ön egy hivatalos viszonteladónktól vásárolta és mégsem rendelkezik használati utasítással, akkor a következő lehetőségei vannak: Ha a vásárlást igazoló számlát,  és garanciajegyet lefotózza és elektronikus formában elküldi részemre, és a terméket hivatalos viszonteladónk értékesítette akkor  postai úton küldök Önnek egy használati utasítást, amennyiben mellékeli pontos levelezési címét. Ha a terméket nem a Fujifilm Magyarország helyezte forgalomba akkor a használati utasítást kizárólag nyomtatott formában tudjuk rendelkezésére bocsátani, térítés ellenében. A használati utasítás ára: 15 000 Ft + áfa melyet cégünk postai utánvéttel tud elküldeni Önnek.
Köszönjük, hogy felkereste weboldalunkat.


Amit elolvastam és padlót fogtam. 15 000 forint írd és mondd tizenötezer forint. Miaanjdsndjhsdjshdjsdh van ???
+ ÁFA....
A gép talán ér 8 ezret. De nem biztos...
Arról nem is beszélve, hogy kultúr gyártók az ilyet ingyenesen hozzáférhetővé teszik. A kezelési egy kis fekete-fehér könyvecske. Szép nagy színes ismeretterjesztő könyveket  lehet tele színes képekkel kapni olcsóbban.
Nagyon drágán dolgozhat az a nyomda amelytől megrendelik. Mert hát gondolom biztosan nem tesznek rá hasznot, mert az szánalmas lenne.

M. József

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarch 2009.11.18. 09:49:52

Ha magyarul kell akkor pedig szerintem írj az amerikaiaknak (Contact Fujifilm) itt:

www.fujifilmusa.com/support/ServiceSupportProduct.do?prodcat=842411

Szerintem egy napon belül megkapod. Ha gondolod megemlítheted nekik a magyar ügyfélszolgálat kedvességét is...

Wandál 2009.11.18. 09:50:31

@eznemisénvagyok: hát igen, nektek sem könnyű... de már páran megszüntették ezt a hűbéres rendszert pl. sony, acer, de még a gorenje is (ha olvastad, engem a gorenje magyarország küldött bécsbe vásárolni)

sztem még pár év, és racionalizálják az eu-s értékesítést, főleg, ha az eu is rámegy egy kicsit "az áruk és szolgáltatások szabad áramlása" alapján...

w

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 09:51:09

hát ez így szokás. én is 8 ezerér veszek 2 havonta festékpatront a 7 ezer forintos nyomtatómba.

Gal 2009.11.18. 09:51:47

@különc:
Ha hosszabban írod lehetett volna egy BÜ-post:D Legalább felébredt volna a Homár:)

efhábé 2009.11.18. 09:54:48

@glad az egyetlen: PDF-ben kiadhat akár ezret is egy géphez, a költsége elenyésző.
A terméket magát kifizette a delikvens, annak az ára befolyt a gyártóhoz, innentől kezdve csak céges imidzs kérdése, hogy a gyakorlatilag pénzbe nem kerülő szolgáltatást nyújtja-e a cég, hogy elégedett ügyfélköre legyen.
Mennyi költsége van egy már elkészült pdf kiküldésének? Foglalkozik vele az üfsz kb. 1 percet, ha azt feltételezzük, hogy kap 150ezer forintot az üfsz-es, akkor heti 40 órával számolva, egy percnyi bére 15,5 Ft. Az e-mail kiküldésének költsége gyakorlatilag 0 Ft.
Szánalmas ez a hozzáállás, csak nyomtatva és 15ezer+ÁFÁért.

Gastroger 2009.11.18. 09:54:49

Az addig oké, hogy "szürkeimport" visszaszorítása, de ezt a magyar nyelvű kézikönyv 15.000 Ft-os pdf. emailben történő elküldéséért kell kérni? 15ezerbe került az egész lefordítása, amit kiadott a Fuji valami szerencsétlen csóringer angolszakosnak. Értem én, hogy szellemi termék, meg minden, de ügyfélközpontúságbó egyes leülhet a Fuji.

"és a terméket hivatalos viszonteladónk értékesítette " És ha nem? És ha JóskaPistától vettem vaterán? Aki anno a Fujifilm hivatalos viszonteladójától vette, akkor ő már megfizette a könyvecskét. Most vagy be tudják azonosítani (nyomonkövetés, tényleg van ISO-ja ennek a cégnek?) gyári szám alapján, vagy nem, akkor meg ne csalózzák le alapból az ügyfelet.

Gondolom ez a gép nem egy 300.000 Ft-os 2 hónapos gép... Ahol 15e Ft. a kézikönyv...

Posztolónak meg egy tipp: :)

Tisztelt Fujifilm!

Köszönöm szíves ajánlatukat, természetesenen hivatalos viszonteladónál vettem, de költözéskor a használati utasítás elkeveredett.

Kérésükre: "vásárlást igazoló számlát, és garanciajegyet lefotózza és elektronikus formában elküldi részemre," szívesen eleget teszek, kérném viszont szíves segítségüket, mivel sajnos lefényképezni nem tudom a számlát, és a garanciajegyet, mert nem értek a vásárolt fényképezőgép használatához. Kérem szíves segítségüket, hogy elektronikus formában szíveskedjenek megküldeni a használati utasítást, hogy le tudja fényképezni.

Hans Lopkowitz 2009.11.18. 09:55:14

Nem illik mindent fikázni. Nekem a Canonnal nagyon jó tapasztalatom volt: az 1Ds-emen elromlott a zár, ez volt kedden. Bevittem a szervízbe és 3-5 napra vállalták. Mondtam, hogy hétvégére kell, addig elvagyok a másikkal. Pénteken felhívtak, hogy kész. Értementem, a gép megjavítva, pluszként egy alapos szenzortisztítást is megcsináltak. A gép már nem volt garanciális, nem is az országban vettem, a javítás mégis ingyenes volt. Felajánlották, hogy legközelebb ingyen ki is szállítják, ha CPS tag vagyok (ingyenes).

Mindez az Irvine-i (Kalifornia) szervízben volt...

eznemisénvagyok 2009.11.18. 09:56:15

@daito: Nézd: sok igazság van abban amit írtál, de részben olyanokért cseszegetsz, amit én nem is állítottam.

De azért mondok neked egy példát. Konkrétan tudom az én szakmámból, hogy Németországban TÖBB olyan viszonteladó nagykereskedő van, aki az X cég termékéből egymaga többet ad el, mint az X Magyarország ÖSSZESEN. Ekkora eltérés van az eladott darabszámok között. Akkor képzeld el, hogy az X Deutshland Gmbg mennyivel ad el többet!

min 2009.11.18. 09:58:03

Különben is jobban járt volna a posztíró ha keres egy Fuji-s fórumot. Ott biztos valaki be scannelné és elküldené neki

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.11.18. 09:58:55

Még valami jutányos összeg megérthető lett volna a Fuji részéről, de 15 EFT + ÁFA már pofátlanságnak számít.

Gastroger 2009.11.18. 10:00:03

Ja megnéztem neten pár hivatalos Fujifilm viszonteladónál, és eddig még csak olyat találtam, hogy " ez a készülék már nem rendelhető". Akkor mit kell ennyit faszalogni azzal a cd-vel...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.11.18. 10:00:22

Tegnap az Allee-ban senki nem lett rosszul.
Meg vagyok döbbenve.

min 2009.11.18. 10:02:30

@Sün‼:
Óóó akkor nem is indulok már el oda és így lecsúsztam a korházi ebédről is:-)

Sákif za morro? 2009.11.18. 10:03:27

Könyörgöm, az A500 egy belépő szintű hobbi gép. Ahhoz minek használati utasítás? Bekapcsol, exponál. Aki nem ért hozzá, könyvből sem fogja tudni. Megjegyezném, hogy a kezelési útmutató letölthető a gyártó honlapjáról pdf formátumban. Még célravezetőbb lett volna ha megkérdeztek egy kiscsopis ovodást.

Zorro2007 2009.11.18. 10:03:38

Valaki elmagyarazhatná már ezt a szurkeimport az EU-ban cimü rémtortenetet.

Ebayen vettem egy uj fenykepezogepet Nemetorszagbol, 3 honap utan elromlott, Beballagtam Ausztriaban a szervizbe, leadtam es ingyen, szo nelkul megcsinaltak. Akkor hogy is van ez, ha ugyanezt a fenykepezot Magyarorszagon a markaszerviz nem javitja meg?Nem ertem miert is?
Vagy ez a szurkeimport csak magyar talalmany?

Gal 2009.11.18. 10:05:15

Szerintem a következő kommentelők inkább olvassanak vissza, mert már minden nézőpont szerepelt legalább háromszor. Ha nem múlik az ingerencia írják azt, hogy "Szerintem is":D

efhábé 2009.11.18. 10:06:42

@Cerwin: Ne b@ssz már, EU-n belül fizetsz ÁFÁT, ha máshol veszed, hát ott fizeted meg az ÁFÁT.
Tekintve, hogy az EU (bővebben az EGK) egy gazdasági térség, csak a vásárlás helyén kell ÁFÁT fizetni (és a vámhatár az EU külső határa + nem EU-tag EGK-országok, ezért a határon belül már nem kell vámot fizetni). Teljesen legális más tagállamban vásárolni és az EU szabályozása szerint bármely más tagállamban érvényesíthetőnek kell lennie a garanciának.
Nem mellesleg jelenleg nem is a garanciáról van szó, csak egy rohadt használati utasításról, ami ráadásul olyan termékhez tartozik, amelyik rég nincs forgalomban, tehát annak költségét a forgalmazó már ki kellett, hogy termelje, további költsége csak munkabérként és továbbítási költségként keletkezik. Ha ezt az 1 percnyi munkabért és nagyjából egy hangyafasznyival a 0 felett lévő továbbítási költséget nem hajlandó állni, akkor szüljön farfekvéses sünt, épeszű ember nem vásárolja meg ezután az őáltala forgalmazott terméket.
Aztán lehet matekozni, hogy egy 45-50ezer forintos fényképezőgép elbukott haszna vagy a 15,5 Ft-os kiadás hiányzik jobban az év végi mérlegből...

Wandál 2009.11.18. 10:07:01

@eznemisénvagyok: De azért mondok neked egy példát. Konkrétan tudom az én szakmámból, hogy Németországban TÖBB olyan viszonteladó nagykereskedő van, aki az X cég termékéből egymaga többet ad el, mint az X Magyarország ÖSSZESEN. Ekkora eltérés van az eladott darabszámok között. Akkor képzeld el, hogy az X Deutshland Gmbg mennyivel ad el többet!

ugyanmár, az adminisztráció, raktározás, a szállítás hogy lehet drágább az olcsó magyarországi rezsiköltségek mellett negyedannyi árura, mint németországban? ja, hogy a nyereség, kicsit több...

w

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.11.18. 10:09:04

@min:
Nem lehet már normálisan shopni sehol.
Eddig legalább ingyen adták a CO-t.
Lehet, hogy változott az üzletpolitika?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2009.11.18. 10:09:34

Én eddig Peugeot 1007 user manualt, Brita kancsó leírást és Sony fejegységhez kapcsolódó utasítást szerettem volna kapni. Mailban megkerestem a forgalmazókat:

Peugeot: azonnal jött a link a pdf-ek elérhetőségéről.

Brita: Sűrű elnézéskérés mellet azonnal küldte a pdf-et és sajnálta, hogy a Müllernél véve nem kaptunk hozzá, de ugye a Müller olyan önfejű, hogy ő mindent Németországból hoz be, így a magyar forgalmazóval nem állnak szóba.

Sony: kértek egy számlamásolatot (gondolom, hogy tényleg vettem-e és az enyém nem pedig tolvaj vagyok), de azonnal küldték a pdf-et.

Szóval nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak, a Fujinak meg mehet a sün.

emci 2009.11.18. 10:13:07

Nem fényképezőgépet, hanem egy Siemens mosógépet vettem a Média Marktban, volt benne használati utasítás, cseh és szlovák nyelven. Persze tudok kezelni egy mosógépet, semmi gond, de műszaki áruhoz, amit Magyarországon hoznak forgalomba, igenis kötelességük lenne magyar nyelvű használati utasítást / műszaki leírást mellékelni.
Egyébként egy Németországból behozott 5 millió Forintos légszivattyús kazán beszerlési útmutatóját a forglmazó minden gond nélkül 200 000 Ft-ért árulja, mert annyira bonyolult beszerelni, hogy kénytelen vagy megvenni. (Ez barátnőm sztorija). Szép új világ.

efhábé 2009.11.18. 10:16:14

@Cerwin: De könyörgöm, fogd már fel, hogy egy olyan gépről van szó, ami évek óta nem szerepel a forgalmazó kínálatában.
Az eladott gépekből befolyt a haszna, a használati utasítás költsége, a nyomdaköltség stb.
Még ha szürkeimportos gép is lenne, akkor sem okozna kárt a forgalmazónak és különösebb költséget sem.

peca1000 2009.11.18. 10:16:59

Minden normális nagy cég, akinek van Magyarországi képviselete és honlapja, az általa forgalmazott termékek használati útmutatóját Magyarul is elérhetővé és letölthetővé teszi, és ha van még frissítés, meghajtó program (driver), azt is.

A Fuji egy pöcs cég. A legjobb, ha az alap funkciókat megmutatod édesanyádnak, a legtöbb felhasználónak az bőven elég.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.18. 10:17:17

Olykor a saját nevében ír a válaszoló, majd fejedelmi többesre vált. Szerintem csak valami új ügyintéző magán próbálkozása egy kis mellékesre.
Feladó meg az lett volna, hogy Mancika a Fujifilmtől :-)

eznemisénvagyok 2009.11.18. 10:18:12

@klarky: Számlamásolat ellenében a Fuji is adna. A levél szerint.

Netuddki. 2009.11.18. 10:20:59

Gondolom Te sem fogsz több Fujifilm terméket vásárolni. Se itthon se külföldön. Mert ez a dolgok rendje. Ennyi. ;)

Ja még annyi, hogy levélírót fikázók menjenek a pokolba a magyar üsthöz visszatuszkolni a többieket!

eznemisénvagyok 2009.11.18. 10:21:03

@Wandál: Azt sem tartom kizártnak (sőt!!), hogy az X gyártó az X M.o kft-nek eleve többért adja, mint az X D.-nek.

Gal 2009.11.18. 10:21:04

@Sün‼:
Ügyes:D
A többiek úgyis a főoldalon nyomkodják az F5-öt, hogy elsőzhessenek:)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.18. 10:22:57

Egyébként meg attól félnek, hogy mindenféle bizbaszból barkácsoltál otthon egy pont olyan gépet és azt szeretnéd fujjiflick néven forgalmazni az aluljárókban!

Kono 2009.11.18. 10:23:20

Mindig ezen megy a vita. Egyesek nem képesek megérteni, hogy ha a vásárlóbarát politika nem csak elvi szinten, hanem gyakorlatban is megvalósításra kerül, az nem csak a vevőnek, de az eladónak is jó. Másodlagos haszon, ami forintosítható.

Azt feltételezni, hogy a vásárlók lopnak, csalnak, ahol csak tudnak, eleve gáz. Ezek után csodálkoznak, ha a vevők ennek megfelelően viselkednek.

Csak megemlíteném pozitív példaként a Mr.Sale üzletet, akik abból gazdagszanak meg, hogy a vevőiknek a várton felül is ingyen szolgáltatnak.
Pl. akkor is visszavihetsz egy öltönyt, csak ha kinőtted, vagy már nem tetszik!!! Visszakapod a pénz 100%-át.
És az ilyen magamfajta "befolyásolható" vevők szeretnek ilyen helyekre járni, ahol a vevőt ilyen barátságosan kezelik.
ÉS ennek ellenére NEM MENT csődbe. És, bármilyen hihetetlen: én még soha, senkit sem láttam visszavinni egyetlen öltönyt sem!
Mert a vásárlók nem csóró szemetek, akik kihasználják az eladókat, hanem értelmes, intelligens emberek.
Az ingyen pólót, ami a hírlevél feliratkozóknak jár, még a kis cigánygyerekeknek is odaadták a szemem előtt! És nem zavarták el őket, ahogy a legtöbben tennék.

Megérte nekik azt a 200 Ft-os pólót, hogy én ezek miatt évek óta oda járok, és bőven 100 ezren felül költöttem már?

monyon le 2009.11.18. 10:26:03

Mit kell ezen csodálkozni.
a BMW is ca. 8500HUF ért adja a használati utasításait utólagosan. Ja cikkszámon meg is tudod rendelni tőlük :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.11.18. 10:26:23

@Gal:
Szerintem írjuk inkább azt, h: Simán!

efhábé 2009.11.18. 10:27:42

@eznemisénvagyok: No most ez a mindenféle járulékos szolgáltatás nagyon nem igaz, ugyanis eu-direktíva rendelkezik arról, hogy más tagállamban vásárolt terméknek, ha annak van hivatalos márkaszervize adott tagállamban, a garanciája érvényes és el kell végezni a garanciális szolgáltatásokat.
Az nem az EU és a fogyasztó problémája, hogy a gyártók nem értik ennek a lényegét és még mindig állami szintben gondolkodnak forgalmazói- és szervizviszonylatban. Ezt az eltérést verje le a magyar képviselet a gyártón. Engem, mint fogyasztót, rohadtul nem érdekel, hogy a gyártó vagy a képviselő állja a garanciális költségeket, engem csak az érdekel, hogy a jogszabályok előírják, garanciát kötelező nyújtani akkor is, ha a terméket más tagállamban hozták forgalomba.

efhábé 2009.11.18. 10:30:52

@efhábé: Csak gondold végig, milyen vicces lenne, ha vennél egy kütyüt New York Cityben, ami elromlana, úgyhogy hazafelé bedobnád a New Jersey-i szervizbe, ahonnan elhajtanának azzal, hogy más államban vetted a kütyüt.
Pedig ugyanúgy két külön szuverén államról beszélünk, mint mondjuk Németország és Magyarország esetében, eltérő állami jogszabályokkal, eltérő adóterhekkel stb-stb. És természetesen a z állami törvények felett álló szövetségi (nálunk úniós) előírásokkal.

anarch 2009.11.18. 10:31:37

@monyon le: A GM viszont ingyen elérhetővé teszi, a nem túl olcsó kocsikét is. BMW-t se veszek, 8500Ft pffff

Kono 2009.11.18. 10:34:03

@anarch: Na látod! Azér mentek csődbe :D

eznemisénvagyok 2009.11.18. 10:36:21

@efhábé: Igazad van, én csak a gyakorlatot írtam le.

Gal 2009.11.18. 10:42:24

@Sün‼:
Szerintem meg legyen már új post:/

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2009.11.18. 10:42:34

@eznemisénvagyok: Bocsánat, igazad van! Azon átsiklott a szemem.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.11.18. 10:46:50

Mennyi önmaga ellensége hemzseg itt. Hajrá gyerekek, építsétek a balkánt tovább! Szürkeimport, meg fordítás, meg a sok hülyeség, amit itt kiböfögnek...
Ezért lehet mindent megcsinálni veletek, mert még ilyenkor is képesek vagytok a fogyasztót baszogatni! Reménytelen. Pfej.

pat bateman 2009.11.18. 10:46:50

@peca1000: szerintem is "felesleges" a magyar nyelvű használati útmutató. nekem is fuji gépem van, kapásból klikkeltem a linkre, de láttam, h egy kisebb masináról van szó.
az alap funkciókat elég könnyű kezelni, nem egy bonyolult gépek ezek.
amúgy meg előfordulhat, hogy valaki szívesen lekopizza / beszkenneli a saját használati utasítását, csak szét kell nézni netes fórumokon...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.11.18. 10:47:21

@Gal:
T. Homár!
Kérjük, legyenek szivesek új postot kitenni az úri közönség szórakoztatására!

Gal 2009.11.18. 10:47:54

@EÖ (II. Gyengénlátó Béla):
:DDD
Amúgy éppen szöszmöszt találtam a danone joghurtomban, írjak róla postot?:D

Gal 2009.11.18. 10:48:54

Helyesbítés: a postot nem én írnám, csak beküldeném blabla..tudom:D

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 10:50:15

@Gal: mindenképp. én rosszabbul jártam, danone joghurtot találtam a szöszmöszmackómon. :)

nem tudom volt-e már, de ezért kell az Aldi-ba menni, ott az őstermelő által kötött, NDK levehető ajtós digitális kamera ingyen van.

Gal 2009.11.18. 10:51:45

@EÖ (II. Gyengénlátó Béla):
És üzleti telefon is van benne?:D

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 10:52:18

@Gal: de légy oly' kedves és az esélyegyenlőség jegyében Braille írással posztold be.

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 10:53:48

@Gal: mármint a mackóban? :)
mert abban igen, szketmen dzsontól a pápoppé a csengőhangom. :D

Gal 2009.11.18. 10:54:26

@EÖ (II. Gyengénlátó Béla):
Rendben van, de ezt csak 15.000 HUF ellenében tudom prezentálni:D

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 10:55:26

@Gal: 54000 forintossal fizetnék. ha nem gond.
vagy német márkával, megint bevezették. :D

Gal 2009.11.18. 10:56:05

+ ÁFA természetesen!!

Gal 2009.11.18. 10:57:51

@EÖ (II. Gyengénlátó Béla):
Megoldható, ha lefotózod az 54.000 foritnosról az igazoló számlát és a garancialevelet.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.11.18. 10:57:55

@eznemisénvagyok: Szerintem ez a sztori akkor is szánalmas, itt ugyanis nem szevízelésről van szó, hanem egy nyamvadt pdf-ről.

Ezeket olvastad, ugye: @@toi: , Layosh: ? Pedig nyilván ezek is küzdenek a szürkeimporttal, mégse kértek se számlát, se 15 ezer forintot.

Egyébként pont az ilyen sztorikért gondolom, hogy rosszul teszi minden nagy nyugati gyártó cég, amelyik nem saját tulajdonú képviseletet tart fent, hanem szerződik egy magyar forgalmazóval. Így ugyanis a magyar forgalmazó szánalmas módszereivel a pont a gyártó hírnevét rontja. Vagy ha már szerződik, akkor sokkal szigorúbban kellene szabályozniuk és ellenőrizniük a magyar képviselet viselkedési kódexét.

Mylady 2009.11.18. 11:00:21

Én úgy 5-6éve vettem a Saturnban egy panasonic discmant. Otthon vettem észre, hogy a nagyon szépen gurgára hajtogatott(!) használati útmutató bár többnyelvű, magyarul nem beszél. Kerestem a neten, nem találtam. Írtam nekik emailt, hogy ezt úgy mégis hogy gondolták? Merthogy a hatályos jogszabályok szerint nem szabad magyar nyelvű leírás nélkül semmit(!) eladni Magyarországon.
A válasz az volt, hogy sorry, de nekünk semmi közünk hozzá, ha a gyártó nem csomagolta bele, akkor nincs benne.
Írtam nekik ismét, hogy ez így nemannyira szabályos. Erre nem reagáltak. Felhívtam őket, hogy mi van, azt ígérték, küldik postán, ha majd lesz hozzá útmutató. Azóta is várom.

Mondjuk én leszarom, mert angolul, meg németül is simán értem a használati útmutatókat (a magyarokat nem mindig), de nem tetszett a hozzáállás.
Biztos az is szürkeimport volt.

C10H12O6 2009.11.18. 11:00:52

Üdvözlök Mindenkit!

Általában az IT iparra jellemző mostanában, hogy minden régi és új termékükről megtalálható a felhasználói kézikönyv / termékismertető / driverek.

A magyar FujiFilm pofátlan. Semmibe nem került volna legalább egy angol nyelvű doksit átdobni és mellékelni a legújabb akciókat, vagy azonos gépkategóriájú termékeket azzal a szöveggel, hogy ha elégedett a FujiFilmmel, és új gépet szeretne, akkor hívjon minket tanácsért, ötletért. Persze boltlistát is mellékeltem volna. Ha görény vagyok, akkor 3 havonta dobok az email címre egy hírlevelet ezután.

Weboldalon keresztüli terméktámogatásban messze a legjobbnak tartom a Samsungot és a HP-t. Minden termékről van információ, egzatkt leírás és megtalálhatóak a driverek.

Sajnos nálunk sok idióta, aki alapvetően technikabuzi és nem kereskedő megfeledkezik a vevők tájékoztatásáról.

A FujiFilm itthoni forgalmazójának üzenem, hogy ha csak ennyi eszetek van, akkor menjetek le inkább egykét hétre egy Lehel piacos mellé kereskedést tanulni. Azthiszem majd megtanuljátok szépen az árut rendesen kipakolni, odafigyelni és mosolyogni.

A többi idióta forgalmazónak üzenem, hogy amit eladsz terméket, annak a leírása legyen meg külön az oldaladon is, mert úgyis 90% hozzádfordul terméktámogatásért.

FujiFilmnek tanúnság: a rossz hír úgy terjed, hogy elolvastam ezt a rossz hírt. Majd ha egy beszélgetésben előkerül a téma, akkor mondom, hogy a Fujifilm szar. 5 ember megérti és továbbadja újabb 5 embernek. Most gondoljátok el, ha korrekt infot adtatok volna, akkor ugyanígy elterjedt volna, hogy milyen jófejek vagytok.
Ja és ha fostok a külföldi import ugyanolyan FujiFilm terméktől, akkor írjátok bele a levelekbe, hogy ugyanmár, de miért is jobb nálatok vásárolni, mégha 20%-al drágábbak vagytok. Aztán fényezhetitek magatokat benne rendesen.

De hát ugye ez elmaradt. Szar kereskedől vagytok és mindenki azt hiszi, hogy a FujiFilm is szar. Pedig nem ti voltatok a K+F-esek, sem a szerelőszalagosok, hanem ti vagyok az eladók. Mégis mindenkinek tönkrebasszátok a munkáját.

LewisFM 2009.11.18. 11:00:59

A postolók közül talán lett volna valaki, aki vesz Fuji gépet, de eze után mégse. Mekkora üzlet ez....
Biztosan megéri.

Azt nem tanítják, hogy ha egy új vevőt megszerezni 1 egység pénz, egy régi elveszítettet visszaszerezni 10 egység...? Ráadásul a negatív reklám értéke se csekély.

Hát ezért önmagában megérte volna a Fujinak.

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 11:05:19

@Mylady: nagyon ritkán adnak magyar nyelvűt, és ha adnak is, abban sincs sok köszönet.

@Gal: add meg a pin kódod, és már utalom is. :D

cybergreg · http://www.cybergreg.hu 2009.11.18. 11:15:20

Én egy Premier hívószámkijelzőnek kevertem el a használati utasítását, a forgalmazó pedig emailben elküldte nekem Wordben (!) a fájlt.

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 11:17:25

@cybergreg: én meg a számítógépem belépési passwordjét hagytam el, szerencsére e-mailben elküldték. :DD

kispista2 2009.11.18. 11:17:36

Egyértelmű volt, hogy az ügyfél nem veszi meg 15 ezerért a használati utasítást. De így bekerültek a homárba, a cikket pár tízezer ember elolvasta, akiknek egy része ezért nem fog a jövőben fuji fényképezőt venni.

Egyéves Önkéntes 2009.11.18. 11:18:57

@kispista2: milyet nézett volna a Fuji, ha visszaír a posztoló, hogy ez nagyon méltányos, átultalt 150.000 forintot és kér 10 példányt fénymásolva. :D

kispista2 2009.11.18. 11:20:37

FUJIFILM (magyarországi) Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1134 Budapest, Váci út 19.)

1. A tag(ok) adatai
1/18. FUJIFILM Europe GmbH
DE-40549 Düsseldorf, Heesenstrasse 31.
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: HRB 10639
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: AG Düsseldorf
A szervezet képviseletére jogosult személy adatai:
Kézbesítési megbízottja: FUJIFILM (magyarországi) Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (an.: 109073324)
1134 Budapest, Váci út 19.
A tagsági jogviszony kezdete: 2009/05/29
A változás időpontja: 2009/05/29
Bejegyezés kelte: 2009/06/12
Hatályos: 2009/05/29 ...

Ír valaki egy emailt a német anyacégnek? Hátha kirúgnak pár embert ettől a szarházi bandától!

kispista2 2009.11.18. 11:24:17

"A használati utasítás ára: 15 000 Ft + áfa melyet cégünk postai utánvéttel tud elküldeni Önnek."

Rendeljetek kamucímekre használati utasításokat, szívjanak a postaköltséggel a sóher gecik!

Nomante 2.0 2009.11.18. 11:30:12

s ménem jó az angolnyelvű? biztos gárdista vagy azé!

cyberbeat 2009.11.18. 11:36:16

Nem akarom védeni a Fuji-t, de biztos megvan az oka, hogy ennyibe kerül. Nálunk központilag meg van szabva, hogy mit mennyiért kell adni. Tehát nem mindig a magyar parnter a hibás. Egy forgalomba lévő termék magyar nyelvű használati utasítása 30.000 FT-t. (Természetesen angol nyelven ingyen letölthető pdf-ben) Ha már kifutott termékről van szó, akkor 3000 + áfa. Természetesen, ha partnertől vásárolták, akkor tudjuk pótolni ingyen. Viszont az aki esetleg azon spórolna, hogy külföldön xx ezerrel olcsóbban vásárol, és nem kap hozzá magyarnyelvűt, akkor annak muszáj lesz megvenni ennyiért. Viszont egyáltalán nem tudom sajnálni ez miatt.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.11.18. 11:39:44

A végén kiderül, h drágább a manuál, mint a fényképezőgép.

gonosztojás (törölt) 2009.11.18. 11:40:14

Bazze már kitalálták a netet. A Finepix-S-em 100 oldalas használati utasítását egyszerűen lekalózoltam és passz.
Meg a farkam a fuji-nak..

ZC 2009.11.18. 11:48:58

@Dövan: én: BME,gépészmérnök
ingyen javítós: Canon Hungária, komplett optika csere.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.11.18. 12:00:24

Már dél van, és még mindig semmi új?
@Sün‼: Manuál helyett játssz a pedálokon!

kispista2 2009.11.18. 12:38:04

@cyberbeat: Tehát dögöljön meg a vevő, ha a német Fujinál vette a fényképezőt, ahelyett hogy a 100%-os német tulajdonban lévő magyar fujinál tette volna ezt?

A magyar fuji nyeressége hova megy? A tulajdonoshoz! Neki megéri 15e-t kérni, amiről tudható hogy senki sem fizeti ki, vagy egy elégedett ügyfél lenne a célja?

kispista2 2009.11.18. 12:39:32

@cyberbeat: Én sem tudlak majd sajnálni, ha a tapló hozzáállásotok miatt visszaeső forgalom következtében kirúgnak és mész utcát seperni.

bldo 2009.11.18. 12:51:27

@különvélemény:
Kalkuláld hozzá a vámot, az áfát, ha memóriás termékről van szó, akkor az artisjust. És vedd hozzá, hogy 1 USD = 1 EUR, így minden elektronikai termék ennyivel drágábban indít Európában kapásból.

fecsa 2009.11.18. 13:25:29

Meg tudná fogalmazni valaki, hogy a "vevő" szó mit is jelent pontosan?
Az én értelmezésemben azt jelenti, hogy fizet valamiért és nem ingyen kapja. (Igen15.000,- összegen én is vitatkoznék, rengeteg dologra lehet fogni az összeg mértékét)

A vevő vásárol valakitől. Ha tőlem vásárolsz valamit akkor az én vevőm vagy, ha a német cégtől akkor a németnek a vevője vagy.
Ha kint veszel valamit akkor miért nem automatikusan a német cégtől kérik a magyar nyelvűt?

"Soha nem veszek majd Fuji gépet? igen, valószínűleg itthon belekalkulálják a fordítás és egyéb költségeket ami miatt magasabb árat kérnek, mint pl egy német. Tehát a magyar fuji nem fog veszíteni egy ügyfelet, mert az ár miatt soha a büdös életben nem vetted volna meg tőle a cuccot." szerintem.

Érdemes lenne egymás kommentjeit elolvasni és betartani egy minimális tiszteletet egymás iránt. Igen a postoló sem azt írta, hogy kint vette, szürkézett stb ...

Viszont mi magyarok is megtanulhatnánk, hogy vannak dolgok amiért fizetni kell.

Csak 5 percre gondoljon bele mindenki a postoló/gyártó/kereskedő helyébe magát.

És itt jön az ország/a tiétek/ az én sérelmem, hogy ebben az országban nagyon sok xarságért már eddig is fizetnünk kell/kellett.

Ez van, ilyen világot élünk.
De 1ütt változtathatunk rajta:)
Legalábbis én bízom benne:)

moli 2009.11.18. 14:00:44

mindenhol ez a szokas a szurkeimport (?! europai unioban?) miatt.

Rókarezisztens Kopasztyúk 2009.11.18. 14:16:52

Hááát izé. Én horgászom kevéske szabadidőmben. A hozzávalókat évek óta a britektől vagy Németországból hozatom, mert kb. 30-40% a diffi. Namost itten sok cuccnál nincs se fordítás (mi a pöcsömet fordítsanak egy kiló etetőanyagon vagy egy horgászboton?), se semmi. Mielőtt elkezd vmelyik okos kereskedőnek nevezett pióca izmozni, hogy a "raktárkészlet" meg "itthon kevesebb fogy", akkor jelezném, hogy a honi nagykerben kb. SEMMI NINCS, ha rendel valamit a boltosom, azt kintről hozzák ők is. Hetekkel később persze. A futár meg 4-5 nap alatt itt van a cuccal, számlával, garanciával, kézcsókkal. A magyarok meg haljanak éhen.

jsbb 2009.11.18. 16:48:21

Én NIKON géppel jártam ugyanígy.
Vettem egy kompakt kisgépet Essenben egy Saturn üzletben, nagyon leakciózva.
Itthon mail a Nikonhoz egy magyar kezeléséiért, szintén tízezer forint feletti ajánlatot kaptam, amire bintettem. Ugyanekkor, ugyanott vettem egy SHARP házimozit is, a honlapról egyszerűen le lehetett tölteni a magyar kezelésit.
A Nikonnal még egy küzdelmem volt, mikor egy apró hiba elhárítását kértem garanciában és a német Satornos számlát nem akarták elfogadni a vásárlás idejének igazolására, mivel csak típuszám volt rajta, me, a gyáriszám. Szóval a Nikon is ugyanolyan szarevő társaság mint a Fuji.

kispista2 2009.11.18. 18:13:33

@fecsa: A posztoló valahol megvette a fényképezőt. A fuji tapló hozzáállása miatt következő alkalommal garantáltan máshol vásárol majd.
A magyar cég a német cég tulajdonában van. Vajon ők tudnak arról hogy hogyan viselkednek?

Viktus 2009.11.18. 18:27:42

csodálkoznak a japók, hogy nem veszik a cuccaikat egy dél-koreai v. taiwani elküldte volna simán mellékletben pdf-nek ... ingyen.

kispista2 2009.11.18. 18:39:46

A fujifilm 2,7 milliárdos forgalom után mindössze 3,3 millió adót fizetett, a többit elsumákolták.
Nem elég hogy az ügyfeleket lehúzzák, még adót is csalnak.

2009.11.18. 20:23:54

@fecsa: te mi a faszról firkálsz már ide? de most komolyan, mi ez a sületlen ótvaros rizsa?

dirndel 2009.11.18. 20:46:41

Itt van egy csomó használati utasítás:
hu.diplodocs.com

zeugma 2009.11.18. 23:48:36

Haver zenekarának Olympus diktafont akartunk venni (nem 15 ezres játékkütyüt, hanem PCM hangrögzítőt). Nekem eddig minden diktafonom ilyen márkájú volt, mert bevált, és minden példány "szürke" volt, mert akár 30 ezerrel is megkaptam olcsóbban külföldön.

Most rendes számla kellett volna, meg magyar garancia, hát megkerestük a neten a hivatalos magyar forgalmazót. Talán ha öt fajta diktafont tartanak a gyártótól, meg három fényképezőgépet, nagyobbrészt az alsó szegmensből. Százezres profi cucc? Ugyan már, úgyse veszik meg! Hát nem is, ha nem árulnak.
Így vagy külföldi vétel lesz megint, vagy hazai szürkézés, hiszen hivatalosékon keresztül nem lehet beszerezni.
Még jó, hogy aki használni fogja, tud angolul.

Igaz, utólag az Olympus is csak pénzért ad kézikönyvet, csak nyomtatottat és csak számla ellenében (ha nincs számla, pénzért sem kapsz); de legalább most már a termék memóriájába előre feltöltik pdf-ben a user manualt egy rakás nyelven (általában magyarul is). Azt nehezebb elveszíteni, mint egy A6-os kiskönyvet.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.11.19. 15:00:36

Ez a szurkeimport szemetseg ugyanaz a kategoria, amiert tilos hasznalt krumplisuto olajat uzemanyagnak hasznalni: jovedeki adocsalas. Epp eleg dolgon huznak le amr amugy is, ugyhogy labujjhegyen huzzanak el a remseges sunyi anyjukba, ez az en nagy otletem.

efhábé 2009.11.19. 16:17:32

@fecsa: Hogyne lennének dolgok, amikért fizetni kell. Ilyen pl. egy műszaki termék. Az, hogy a mérnökök a termékhez nem terveztek eléggé intuitív kezelőfelületet, ezért külön füzetkében kell mellékelni a használati utasításokat, a gyártó gondja/hibája.
Ahogyan az is, hogy elérhetővé tegye minden nyelven a használati utasítást.
Az ember nem csak akkor vehet meg egy terméket, ha kiugrik érte pl. Bécsbe. Simán előfordulhat, hogy valaki huzamosabban él külföldön, de nem beszéli adott ország nyelvét.
A használati utasítás nem valami szívesség, hanem szükséges kelléke adott műszaki cikknek.
Kb. olyan, mintha kihagynák a CCD-t a gépből, aztán ha használni akarod, vedd meg a hivatalos képviselettől, de csak akkor, ha számlával igazolni tudod, hogy tőlük vetted a gépet is.
Szánalmas...

efhábé 2009.11.19. 16:21:20

@cyberbeat: Miért is? Miért természetes, hogy Németországban vásárolva a gépet, jár mellé angol, francia, spanyol, flamand, svéd, norvég, szlovák, cseh, orosz és arab használati utasítás a német mellé, de magyar nem?

fecsa 2009.11.19. 16:39:23

@efhábé: igazad van.
A legfőbb hiba azért szerintem az lehet, hogy a "Hivatalos képviseletet" nem mindenben támogatja a gyártó.
A használati utasítások elkészítéséből illetve legyártásából eredő költségeket valszeg nem írják jóvá számára.

Az lehet, hogy a vásárlót ez nem érdekli, de forgalmazót annál is inkább.

Azért kíváncsi lennék, hogy ha a német cégtől kérné a használatit akkor azt sikerülne e beszerezni. Ír a gyárnak, továbbítják ide, itt meg a gyár felől érkező retorziótól tartva kiadják.

Érdekes dolgok ezek. Dolgoztam multinál, majd gyártó hazai képviseleténél, nem minden olyan egyszerű, mint azt gondolnánk.:))

Pistolero 2009.11.20. 07:57:10

@efhábé: Ezerszer fizettem ÁFA nélkül az EU-ban és itt fizettem, illetve írtam le az ÁFa-t! Nálam is ezerszer vásároltak ÁFA nélkül a külföldiek!

efhábé 2009.11.23. 15:18:16

@Pistolero: Hogyne, ehhez közösségi adószám kell, az meg magánszemélyeknek ritkán van.
Magánszemély visszatéríthetteti az ÁFÁT, de ahhoz kell a kiléptető pecsét a határőrtől, schengenen belül érdekesen kapod meg.
süti beállítások módosítása