Tékozló Homár

Albérletma - vagy soha?

2011.05.16. 11:11 | juszka | komment

Mariann új albérletet keresett, talált is - egy tucat másik érdeklődővel együtt. A baj csupán annyi, hogy nem tömegszállásra szeretett volna beköltözni. Vagy mi maradtunk volna le valamiről, és az ingatlanosok újabban kiscsoportos lakásnézőtúrákat szerveznek? Végül is logikus, elég egyszer kimenni a lakáshoz, aztán aki kapja, marja. A kevésbé szerencsések meg mehetnek az utcára. (Persze győztes is csak akkor lehet, ha a kedves ingatlanos felbukkan egyáltalán.)

És még azt mondják döglődik az ingatlan piac, mert nincs vásárló. Mélységesen szégyellném magam ha én lennék az az ingatlanos, aki ezt az egészet megcsinálta.

2011. május 11-e szerda este negyed 9 a Blaha Lujza térhez közel mászkálok. Nem volt nehéz dolgom tudom melyik az Akácfa utca. Albérletnézőbe indultam, amit az ingatlanossal percre pontosan lebeszéltem.
Az ominózus házszám előtt a megbeszélt időpontban este fél 9-kor 12 fiatal állt. Először azt hittem, hogy biztos egy külföldi csoport és az internet kávézóba akarnak bejutni, de ahogy közelebb értem rájöttem, hogy igen is magyarok és az ingatlant jöttek megnézni. 12 emberből legalább 5-en bőrönddel jöttek. Nem is értettem az egész szituációt először, csak beálltam közéjük és figyeltem.
Éppen egy idősebb férfi magyarázott egy lakásról, hogy mi található benne aztán a társaság felét áthívta szembe, hogy ha már itt állunk és várunk neki pont van egy kiadó lakása a túloldalon, ugyan menjünk már át megnézni. Én nem mentem és a bőröndösök sem, nem volt szimpatikus az ember, kicsit alkesznak nézett ki. Tehát a szituáció ugyan az, ott álltunk 6-an a ház előtt. Az ingatlanos nőt próbáltam hívni, ki volt kapcsolva, már a többiek is próbálták többször.
Az albérletről annyit lehet tudni, hogy 45 négyzetméteres 55 ezer/hó felújított, 2 szobás, igényes, stílusos lakás. Mivel áron alul van gondolom sürgős lehet a tulajnak, ezért azonnal költözhető. A képek a lakásról profik és jól beállítottak, a lakás tiszta, szinte csalogatja az új lakókat. Az ingatlanossal még a hét elején beszéltem meg az időpontot, akkor jelezte, hogy én vagyok a 10. érdeklődő, de arra álmomban sem gondoltam, hogy mind a 10 azaz 12 emberrel egyszerre beszélte meg az időpontot.
Még mindig ott álltunk az albérlet előtt 10 perccel a megbeszélt időpont után és szóba elegyedtem sorstársaimmal. Ők voltak a bőröndösök. Az egyik srác teljesen ki volt akadva, komolyan mondom a szemében tükröződött a fáradtság és a csalódottság, talán még egy kis könnycsepp is ott éktelenkedett. A következőket mondta: „Teljesen elegem van, hogy egy hete vagyok ebben a városban és csak sz..ok. Napi 16 órát dolgozom és 3 ezerért kell laknom egy redvás munkás szállón. Idejövök a barátnőmmel a bőröndjeinkkel és nincs itt senki. A nő azt ígérte, hogy már ma este beköltözhetünk.” Másoknak is ugyan ezt ígérte. Sok szerencsét kívántam a kiábrándult bőröndös fiataloknak és leléptem.
Másnap az volt az első dolgom, hogy felhívtam az ingatlan irodát, aminek a neve Albérletma és kértem a főnököt. Kiderült, hogy a főnök pont az az ingatlanos (még meri magát annak nevezni), aki az egészet intézte, jobban mondva nem intézte. Először meglehetősen higgadtan kezdtem vele a társalgást, amikor pedig odajutottam, hogy odahívott 12 embert és ebből 5-nek azt mondta, hogy még aznap beköltözhet felment bennem a pumpa és már szinte ordítottam vele. Először meglepődött (valószínűleg én voltam az első reklamáló) aztán csak annyit mondott nagy magabiztossággal, hogy azonnal költözhető volt a lakás és hirtelen meg is szakadt. Gondolom letette. Az egész dolgot felháborítónak tartom, hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak. Játszanak mások jóhiszeműségével, idejével és pénzével, mert mint tudjuk az idő pénz. Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy az ingatlanos szempontjából ennek mi értelme volt. Mindenki vonja le maga a történet konzekvenciáját.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.16. 11:16:58

ÁÁÁ ez nem igaz,ez csak látomás lehet,új post??? :))

Zedder 2011.05.16. 11:22:27

Egyes nyugati országokban teljesen normális, hogy egy kiadó lakás megtekintésére 1 alkalom van, és akkor akár 10-20 érdeklődő is összegyűlik, az ingatlanos elhadarja a részleteket, esetleg kitöltet egy rövid kérdőívet, majd a tulajdonos később értesíti a szerencsés "nyertest".

Más kérdés, hogy a nagy magyar valóságban a fenti eset elég nagy patkányságnak hangzik, nem is beszélve a biztosra ígért költözésről...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.05.16. 11:23:30

Ingatlanos vagyok, bérlakásokat közvetítek. Egy nyavalyás bérleményt 25 embernek kell megmutatni, míg egy nagy nehezen kiveszi, és sokszor el se jönnek a megbeszélt tatlálkozóra, ezért úgy döntöttem, hogy most az egyszer minden érdeklődőt egyszerre hívok oda. Álmomban sem gondoltam volna, hogy 2011. május 11-e szerda este 9-re mind odagyűlnek. Sajnos éppen ellopták a telefonomat, ezért nem tudtam hívást fogadni, ugyanakkor meghalt anyám, és ezért tíz percet késtem. Erre nekemtámadtak, hogy miért ígértem mindnek, hogy azonnal kivehetik a lakást. Pedig csak azt mondtam - ami az igazság -, hogy azonnal beköltözhető.

zsiráffff (törölt) 2011.05.16. 11:24:12

Van ám öröm, vigalom, új poszt van a homáron :)

elwood 2011.05.16. 11:24:25

"Először meglepődött ... és hirtelen meg is szakadt."

gondolom mindenki ezt kívánta neki

elwood 2011.05.16. 11:26:20

egyébként attól hogy aznap költözhető, attól még nem tudnak ketten beköltözni

az azt jelenti, hogy nem kell heteket várni amíg a régi lakó elmegy, nem azt hogy mindenki beköltözhet egyszerre

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.16. 11:26:29

Milyen érdekes ötletre jöttem rá ebben a postban. Ha van egy lerobban albérlete valakinek,felad egy szép hirdetést a szemközti házba,álképekkel,olcso árral,azonnal költözéssel,esti időpontra találkával. S lás csodát akik megjönnek,"véletlen" vele futnak össze az utcán,kifáradva,már mindegy hova csak lepakolhassanak,csúnya átverés.de nem alszanak az utcán. Nekem olyan 8 keresnek tűnik :)))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.16. 11:31:11

@CBF: a kissebbségre gondoltam,nem a helyre :)))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.16. 11:36:32

@Sün‼: ne hidd ez csak illúzió :))

de ma legalább lesz dél is :)))

Tron65 2011.05.16. 11:37:09

Amikor lakást kerestem (venni, nem bérelni), többször előfordult, hogy több vevőjelöltet hívott össze a közvetítő.
DE!
Ezt nekem előre jelezte, mint ahogy nagyon szépen intézte azt is, hogy a megtekintés után diszkréten félrehúzódott, hogy kialakulhasson valami versenytárgyalás véle a vevőjelöltek közt.
Nekem ezzel semmi gondom nem volt.
Az viszont érdekes hozzáállás, hogy valaki bőrönddel indul albérletet keresni.

AlulírottFentemlített 2011.05.16. 11:43:19

Gondolom a posztoló ezután már, nem a IX. szimfóniát hallgatta Beethoven-től.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.16. 12:05:00

@Sün‼: az új poston vártuk,de az a lényeg volt dél :))

epeficam 2011.05.16. 12:35:41

Ugyanezt, ugyanazt, igenis.

England win The Ashes! 2011.05.16. 12:52:35

@Tron65: "Az viszont érdekes hozzáállás, hogy valaki bőrönddel indul albérletet keresni."

Érdekesebb hozzáállás lett volna, ha valaki egyből furgonnal jön, platóján három, egyenként kb. 100 kilós disznóval, postás-egyenruhában, miközben a kocsiból diszkrét Beethoven-dallamok szűrődnek ki Stevie Wonder interpretációjában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.16. 12:55:43

@Zedder: ez inkabb elado lakasokra, hazakra vonatkozik, nem berlemenyekre
de ha elore kozlik, hogy ekkor es ekkor nyitott nap lesz es ugy mennek oda, akkor az ugy azert mas
felenk halaegneka lakaskiadasok maskeppen mukodnek

chris001 2011.05.16. 13:34:14

Kedves Juszka!
Nagyon sajnálom hogy ilyen szituációba keveredtél, elég szörnyű ha ez valójában tényleg így történt. Ha ingatlant keresel albérletnek, akkor célszerűbb a nagyobb irodákat felkeresni, mert ezek a kis irodák gyakran nem megbízhatók. Én az egyik franchise hálózatnál dolgozom, amit biztosan állíthatok hogy itt kemény és szigorú keretek között dolgozunk, csoportos mutatás és hasonló dolgok nálunk nem létezik, nem is értem hogyan fordulhat ez elő. Azért az érdekes hogy bőrönndel mentek albérletet nézni. Mivel úgyis csak a bérleti szerződés megírása után költözhet, amelynek elkészítése hogy rendben legyen, 1-2nap. Balekok voltak akik ottvoltak, az iroda pedig komolytalan. Sajnálom hogy az ilyen ingatlanosok miatt megy tönkre a szakma hírneve.

Nivea 2011.05.16. 13:47:45

a posztolónak az volt a storyban a legdühítőbb tuti hogy nála nem volt börönd..

para_noir 2011.05.16. 14:17:54

Mikro tanulják meg az emberek, hogy ügynöktől, ügynökségtől: soha, semmit! Akinek nincs annyi esze, hogy felmásszon a netre, kotorjon pár megbízható oldalt, utána pedig közvetlen a tulajjal tárgyaljon, az megérdemli, hogy szétszivassák.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.05.16. 14:23:51

@Bérgyilkos Bohóc: azok is, akik a hülye elsőzőket lehülyézik :P

Dorie 2011.05.16. 14:30:55

Én meg tudom érteni a poszt íróját. Persze oda lehet hívni egyszerre több jelentkezőt is, de azért az 45 nm-es lakásra oda csődíteni 12 embert? Szerintem kényelmesen ennyi meg sem tudná egyszerre nézni.
Az pedig megbeszélés kérdése, hogy mit takar az azonnal költözhető. Én nem ingatlanosoknál keresetem albit, hanem kifejezetten olyan portálokon ahol a tulajok is hirdetnek (albérlet.hu és társai). Az első albérletbe, amiben laktam én is már a megnézés napján beköltöztem! Elmentem, megnéztem, mondtam a tulajnak, hogy kivenném, kérdezte mikor tudok költözni, mondom ma és ennyi. Az albérleti szerződést meg úgyis úgy csinálják, hogy van egy mint és abban meg vannak hagyva az üres helyek, amik változhatnak (albérlő neve, albérleti díj, dátum stb.).
Mellesleg ha valaki bőrönddel ment oda, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy hülye. Ha a képek alapján ő úgy gondolta, hogy neki ez megfelel és az ingatlanos akivel beszélt azt mondta, hogy már aznap este be is cuccolhat akkor?
Az meg szintén egy érdekes dolog hogy este fél9re beszélnek meg albérletmegnézést...

Sanyi 2011.05.16. 14:54:43

Melbourne-ben, Sydney-ben ugyanez van.

Kitoltesz egy application form-ot, megnezik az ausztral nemzeti berlonyilvantartasban, hogy milyen ember vagy, mennyi alberletben voltal, kaptal-e vissza kauciot, ha nem miert nem, dolgozol-e, kernek meg bankszamlakivonatot is. Es minden meghirtetett lakast legalabb 10 ember akar kiberelni.

qwertzu 2011.05.16. 15:06:01

"Nem volt nehéz dolgom tudom melyik az Akácfa utca. "

Lebuktál bérlet nélkül? :)

Géza, kék az ég! 2011.05.16. 15:18:14

Az albérletesdi mindkét fél részéről egy kockázatos játék, amiben akad izgalom is.

Ha kiadsz, izgulhatsz a komolytalan érdeklődők miatt, akik találnak szebbet, jobbat, olcsóbban és elfelejtenek visszajelezni, ha már bent vannak, akkor fizetnek-e rendesen és mit visznek magukkal, mit hagytak maguk mögött.
(sok esetben fújhatod a kibebiztosított, kaucióval megtámogatott szerződésed)

Ha kiveszed, izgulhatsz, mit kapsz a pénzedért, mennyire lehúzós a főbérlő és meddig oké a helyzet, mikor jön az előre nem kalkulálható áremelés.

Posztolónak: biztos lehetsz benne, a Te ingatlanosod nem szégyelli magát, ő a "pénz beszél" feltétlen és odaadó híve, nem szüttyög a lelkizéssel.

GrG 2011.05.16. 17:38:58

Mindekinek igaza van, de miért nem mondja el előre az ingatlanos, hogy egyszerre többeknek fogja megmutatni, hogy erre készüljön mindenki. Ugyanis azt feljetik el a külfölddel példálózok, hogy ott ezt mindenki így csinálja, így van meghirdetve (benne van sokszor a hirdetés szövegében a megtekintés időpontja) és senkit sem érmeglepetés. Mintahoy az hogy költözhető és az, hogy a megtekintés napján ott lehet aludni az nem ugyan az.
G

A Tyne folyó déli partja 2011.05.16. 19:36:09

@Zedder: miért, más nyugati országokban, ahol így van állítólag, nem tahóság?
a másik meg, hogy az, hogy így is van esetleg máshol,nem jelenti azt, hogy az akkor úgy jó.
én ki nem állhatnám, akármelyik országban is játsszák ezt el.

peppe83 2011.05.16. 19:37:22

én ilyet álláshirdetésnél hallottam, hogy egy időpontra odacsődítik az embereket

A Tyne folyó déli partja 2011.05.16. 19:38:44

@Tron65: gondolom, nekik már azt mondták, beköltözhetnek, nem?

666E 2011.05.16. 20:06:29

SZERINTEM
a helyzet az, hogy a nézelődők többnyire egy helyen kívül még megnéznek 2835463 másikat is. ez a többség.
vannak bőrönddel érkező fiatalok is az tény. de az előbbi csoport miatt elsősorban (és persze azért mert az ingatlanos kb egyedül dolgozik főleg ha BT-ről van szó) inkább odahív egy időpontra mindenkit. hogy miért?
- mert előtte 37457 másik házat mutatott be másoknak (ebből adódhat felgyülemlett a késés is)
- mert ha egyenként hívja oda mindet, akkor baromi lassan fog haladni a többi házzal is. és itt profitmaximalizálásra törekszünk, pénz, pénz, pénz!! (undorító tudom)
- és végül pedig ha több érdeklődőnek mutatja be a helyet egyszerre, akkor a jelöltek között versenyhelyzetet teremt, azaz tuti elkel a pecó.

Mylady 2011.05.16. 20:10:14

Én vettem így ki lakást. Tulaj meghirdette, felhívtam, azt mondta, szombat 10-12 között meg lehet nézni, utána eldönti, kinek adja. Odamentem 10-re, én voltam az első érdeklődő, így ráért beszélgetni is kicsit. Ráadásul elég konszolidált ember vagyok (ránézésre mindenképpen), így helyből kiadta nekem. A következő pár ajánlott neki párezerrel többet, de azt mondta, én szimpatikusabb vagyok. Szerintem nem bánta meg. 6 évig laktam ott, mindig mindent határidőre fizettem és soha semmi baj nem volt velem.

pruntyike 2011.05.17. 04:55:02

@peppe83: Csak jobb helyeken, olyan "snassz" helyeken mint Németország vagy Svájc az álláskeresőket odacsődíthetik, de törvényből adódóan aki odacsődít, köteles kifizetni az útiköltséget minden egyes megjelent jelentkező részére (nagyon helyesen!), így nagyon meggondolja, hogy 1 munkahelyre odacsődítsesen mondjuk 50 várományost, vagy csak az 5 legesélyesebbet!!!

pruntyike 2011.05.17. 04:56:22

@Mylady:20:10:14: aláírás: Hasfelmetsző Jack

mohopasi 2011.05.17. 17:03:04

Abban én sem látok semmi furcsát, hogy több jelöltnek egyszerre mutatnak meg valamit. Majd ment volna ki az ingatlanos 12x ugyanoda ugyanazért a (mivel albérletről beszélünk gondolom nem túl magas) jutalékért?

telkoe 2011.05.17. 17:11:08

Csodules helyett alberlet.hu, iwiw.hu es maris valogathat az alberletek kozt ugynoki jutalek nelkul.

para_noir 2011.05.18. 18:55:59

@mohopasi: bazz, ez a kibaszott munkája. Ha nem kell a kis pénz, ne vállalja.

Kolb Ace 2011.05.22. 11:08:02

" Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy az ingatlanos szempontjából ennek mi értelme volt."

Mit nem lehet ezen érteni? Te fixen lefoglalóztad a lakást előre? Nem. Akkor meg? Szted az ingatlanos szereti "nemis tudom, majd még gondolkozunk rajta"-ra fecsérelni az idejét? Te se szeretnéd. Nyilván több emberből majd csak akad aki igent mond, azé a kecó. Minden hirdetés így működik, ha egy videokártyát adok el, az is. Ebben nem az a bunkóság hogy versenyeztetés van, hanem hogy baszott eljönni a hirdető, más nem.

Kolb Ace 2011.05.22. 11:19:55

@chris001:

Nyilván nem áfás számlát akart fizetni, ahogy a többség se, jó az "áfamentes" is. ^^

Márcy 2012.11.09. 22:46:10

Sziasztok!

Tudom hogy több mint egy éve született ez a poszt csak gondoltam leírom hogy én pl 2 évig ingatlanos voltam és bizony előfordult hogy egy egy olcsó lakásra sokan jelentkeztek, mivel én mutattam be a lakást, ezért nekem kellett beszélnem a tulajjal, aki mikor több időpontot próbáltam tőle kérni (pont a tömegnyomor elkerülése végett) szépen lecseszett hogy ő nem ér rá állandóan oda ugrálni a lakáshoz, ő ezt mindig is így adta ki hogy megadott egy hónapban egy napot egy időponttal és akkor mindenkit akkora hívott oda ezen kicsit meglepődtem de persze azért elmentem, nekem volt kb 20 bérlő jelöltem rajtam kívül még kb 5-6 ingatlanos állt ott akik szintén 15-20 embert vittek fel fejenként (el lehet képzelni a heringek a dobozban jobban érzik magukat), mindegy én ezzel csak azt akartam mondani hogy nem biztos hogy az ingatlanos tehetett csak róla, az viszont igaz hogy tájékoztathatta volna a bérlőket amit én pl mindig megtettem ha ismertem a tulajdonost hogy milyen.. És most ezzel nem az ingatlanközvetítőket védem, mert bár az voltam én is sokat nem szerettem belőlük, de abba soha nem gondol bele senki hogy az ingatlanosnak nem éppen olyan egyszerű a munkája..
süti beállítások módosítása