Tékozló Homár

Késedelmi kamat nem létező tartozás után

2011.11.23. 12:13 | jackyll | komment

BusBagoly férje ugyanabban az évben vásárolt családi házat, mint amikor a garzonját eladta, ezért úgy gondolta, hogy az APEH feleslegesen számlázott ki neki 475 ezer forint illetéket. Az viszont másfél évig tartott, amíg tisztázták, hogy ez a tartozás nem létezik, addigra pedig megérkezett a 80 ezer forintos késedelmi kamat a nagy büdös semmire:

Férjem eladta a garzonlakását 2008 decemberében, a családi házunkat még 2008 nyarán megvettük. Ha egy éven belül zajlik a két tranzakció, akkor nem kell illetéket fizetni a vásárlások után, csak minimálisat, ezt be is fizettük (11 000 ft). Az iratokat az ügyvédek továbbították az APEH-nak, földhivatalba, stb. Ehhez képest az APEH/NAV férjemnek kiszámlázott 475 000 forintot. Miután levélben közöltük velük, hogy ez nem helytálló, valóban el is ismerték, de mivel az egész procedúra kb. másfél évig tartott, ránkvertek 80 ezret késedelmi kamatként arra a majdnem félmilliós összegre, amivel NEM tartozott!!! Ez nem vicc. Ezért az ombudsmanhoz fordultunk, most megy a huzavona, hogy szerintünk ez nem jogos.

Ebből a sztoriból két olyan dolog van, ami számomra etikátlan:

Bár mindkét adásvételről megkapta a földhivatal az ügyvédektől az értesítést, ezért az államnak egyértelmű, hogy nem kell félmilliót fizetni, de ezt mindenképpen kiszámlázzák. Hátha valaki nem veszi észre, és fizet tájékozatlanságból. Amikor erre rákérdeztünk, közölték, hogy igen, tudják, hogy ez így van, de ezt minden esetben nekünk kérvényezni kell, nem automatikus.

Az illetékről az értesítést a férjem régi lakáscímére küldték ki, ahol akkor már értelemszerűen nem laktunk, innen a posta visszaküldte az APEH-nek, ezért ők úgy értelmezték, hogy mi ezt direkt nem akartuk átvenni, hogy nehogy tudjunk róla, hogy fizetni kell, ezért innentől ketyeg az óra szerintük a késedelmi kamatra. Holott az új címünket is tudták, ha oda küldik, akkor az egész hercehurca meg sem történik.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.23. 12:18:19

"ezt minden esetben nekünk kérvényezni kell, nem automatikus."

Hát ha ez így van, akkor az ügyvéddel fizettesd meg, miért nem szólt. (Gy.k.: Azért fizetem az ügyvédet, hogy tudja a törvényt, ne pedig, hogy formanyomtatványt szépen nyomtasson.)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.23. 12:19:20

Köcsög elsőzőktől ez úton kérek elnézést, legközelebb jobban figyelek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.23. 12:22:56

" Holott az új címünket is tudták, ha oda küldik, akkor az egész hercehurca meg sem történik."

Ez valami gyakorlat lehet náluk.

Tavaly velem történt :
Kijön egy felszólítás, jelentsem be az új címem ingatlandó miatt (amit nem is kell fizetnem, mert kicsi a kéró). Felhívom a városi adóhivatalt.
-Szeretnm bejelenteni az új lacímem.
-Ahhoz be kell jönnie.
-Mondom, de a címem tudják, nem? Bemenni meg nem akarok, mert macera, írja csak át, az nem elég?
-Hát nem, mert nem tudjuk a címét.
-Akkor hogyan küldték ki a levelet, amiben felszólítanak?
-Ööööööö... Oké, átírom.

Sasfióka 2011.11.23. 12:24:15

Nálunk is hasonló a helyzet, szóval lehet, hogy protokoll van erre. Nálunk az APEH béna volt, és a másik fél helyett édesanyám kapta meg az illetékfizetési felhívást. Persze ezt gyorsan tisztáztuk, azóta minden évben "megvívjuk" a késedelmipótlék-csatánkat velük...
Tehát ez nem egyedi eset, kiküld 5-10e Ft-ot úgyis befizetik, ha az APEH kéri...
[Lehet igaz az urban legend, hogy karácsony előtt az APEH "mondvacsinált" párezer forintos csekkeket küld ki, legyen kis pulykapénz?]

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.23. 12:24:29

@atpijkamo: És mi van a nem köcsög elsőzőkkel?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.23. 12:26:23

@Sasfióka: Vagy csak van okuk, hogy ne csináljanak semmit az olyan bénázással, ami pénzt hoz :D

Sasfióka 2011.11.23. 12:31:14

@ColT: Persze jó hozzáállás, csekket küldenek, ha kell, ha nem. Így biztos kap az, akinek fizetni kell. Az pedig csak sallang, hogy az is, akinek nem kell :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.23. 12:42:38

@ColT: Lajost nem basztatom, jó fej.

Az a köcsög elsőző, aki másként nem szól hozzá.

ex-dr. vuk 2011.11.23. 12:43:29

Nekem hajszalra ugyanez tortent, rajtam 6ezer ft-ot akarnak. En siman leszarom.

A kulonbseg meg annyi, hogy ez 600ezer ft 20 napi kesedelmi kamata asszem, megpedig az illetek jogerore emelkedesetol a kifogas feldolgozasaig.

Ugyanis (a magyarazatuk szerint) a kifogas nem akadalyozza meg a jogerore emelkedest (WTF?), ami pedig 8(15?) napon belul megtortenik (en ezen belul adtam be, kb. masnap), a kifogas ugyintezese pedig 30 nap. A ketto kozott pedig vidaman kiszamlazzak a kesedelmi kamatot.
Aranyos, mi?

Lakatos Gábor · http://asimov.blog.hu 2011.11.23. 12:43:45

Az a baj, hogy az APEH-nél (opssz, bocsánat, NAV-nál) minden ügyintéző, külön "cég", az egyik nem tud a másikról.
Én is lakáseladás-lakásvétel kapcsán futottam velük hasonló köröket, megspékelve egy hibásan beadott és ezután láthatóan hibásan berögzített önellenőrzés kapcsán 1,5 - 2 éves kört, amin buktam kb 100e Ft-ot....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.23. 12:48:29

@vuk_: Ezen az alapon tényleg lehet random küldözgetni csekkeket :D

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.11.23. 12:56:39

"Amikor erre rákérdeztünk, közölték, hogy igen, tudják, hogy ez így van, de ezt minden esetben nekünk kérvényezni kell, nem automatikus. "

amikor megveszed az ingatlant, akkor az ügyvédnek kötelessége kitölteni egy apeh-es nyomtatványt a vevő illetve az ingatlan adatairól, ezen a nyomtatványon kell bejelölni hogy +/-1 éven belül eladod (adtad) a másik ingatlan ezért csak a különbözet után akarsz illetéket fizetni. ezt a tulajdonosnak alá kell írni és értelemszerűen el kell előtte olvasni és leellenőrizni h helyesen töltötte-e ki az ügyvéd. ezt a nyomtatványt kéne megkerestetni az apeh-hal és ha be van ikszelve h ezt kéritek akkor szvsz az ügy lezárva. ha nincsen beikszelve akkor az ügyvédnek meg nektek is egy seggberúgás jár.

Félre Beszélő 2011.11.23. 12:57:46

Ne szidjátok az APEH/NAV-ot, mert Bruce Willis is azért jön ide Csehország helyett, mert itt olyan egyszerű az ügyintézés és rugalmasak a hivatalok és szinte nincs is bürokrácia. Úgyhogy kuss, amíg nem szigorítanak!

Ja, és az adók is kedvezők, a Matolcsy is megaszonta!

Skodakék Fábia 2011.11.23. 12:59:33

nem tom ede volt e linkelve én pár hete láttam :
www.youtube.com/watch?v=ed-GMwJp73s

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.23. 13:16:18

Sok bába közt elvész a gyerek gyakorlata van nálunk. Pedig össze lehetne kötne az állami cégeket informatikailag is. De ez nem jó. Itt kell sok aktatologatót is fizetni, bújtatni.

S1lver 2011.11.23. 13:26:19

Nyugi, nem kell megijedni. Velem hasonlót csináltak, rosszul számolták ki az illetéket, fellebbeztem, majd megpróbálták behajtani a késedelmi kamatot. Szépen, értelmesen leírva ismét fellebbeztem és nemrég írtak, hogy természetesen nem jogos, elengedik.

fuligdzsin 2011.11.23. 13:44:33

@atpijkamo: A varázslón kívül senki sem szed ki pénzt az ügyvédekből,max. egy magyar közgazdász.:)

Tervisk 2011.11.23. 14:36:23

Nekünk hasonló volt:
nem vették figyelembe a külöböző kedvezményeket az adó kiszámolásánál/le volt egyeztetve velük,hogy mit szeretnénk igénybe venni/
Kiküldték a papírt 260-260e Ft.Kértük az újraszámolást,közben ketyegett az idő.
Kiszámolták néhány hónap alatt újra,befizettük.
Jött az értesítő késedelmi kamatról...
szerintük ketyegett,amig számoltak...
Megreklamáltuk,fellebbezés vagy mi...
Év vége adóvisszatérítés...szó nélkül levonták belőle...:(

ex-dr. vuk 2011.11.23. 14:45:22

@ColT: naja de en ugyaniklyen vidaman nem fogom befizetni, mivel jogtalan kovetelesre nem szamolhatnak fel kesedelmi kamatot, ha kell pereljenek be erte. De meg egy felszolitast sem kuldtek, csak sima levelben ertesitenek, hogy "tudom-e, hogy az egyenlegem, ennyi-es-ennyi, es hogy igy-es-igy fizethetem ki". En meg iktattam.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.11.23. 15:30:34

Nekem az ELMŰ ügyintézése tetszik:
Új kapcsolt üzemű (lánykori nevén éjszakai áram) fogyasztásmérőnk átalányaként (mivel nem volt rajta fogyasztás) hasráütésszerűen megállapítottak 100kWh költségét. Ezt sérelmezve írtam egy email-t hogy legyen a mérő inkább Bem ondós.

Amire jött az autoreply, hogy levelem nyalvántartásba vették xxxx számon, s ha 30 naptári napon belül nem válaszolnak akkor 5ezer HUF kötbért fognak nekem fizetni.

Hát, nem válaszoltak és jött a lovetta, jóváírás formájában ! Régen volt egy levélbomba szkriptem, percenként 1500 levelet tudott kiküldeni az akkori hardveren és neten (tesztelésként kellett) lehet ráizzítom, keressen egy kis pénzt :)

vape 2011.11.23. 16:00:58

Csatlakozom az előttem szólókhoz, akik szerint a garzonlakás eladását intéző ügyvédnek kellett volna felhívni a figyelmet arra, hogy kérelmezni kell az illeték újraszámítását az eladás miatt. Miért is kéne ezt az APEH-nak magától kitalálnia, hogy volt 2 ügylete az adott embernek fél év különbséggel? Ez egy szervezet, nem egy mesterséges intelligencia.

Mellesleg szerintem az APEH az adásvételi szerződésben szereplő címre küld minden értesítést. Ha a ház vásárlásnál még a régi cím szerepelt a szerződésben, akkor biza oda megy a fizetési meghagyás a hivataltól. Az APEH nem lakcímnyilvántartó sajna...

Zedder 2011.11.23. 16:28:06

@vape: "Az APEH nem lakcímnyilvántartó sajna... "

Azért ha nagyon akarnak, akkor megtalálnak!

Saját példám: lakásvásárlás, költözéssel, előző lakás tartózkodási helyként a szerződésen, állandó lakcím az változatlan a költözés ellenére. Természetesen az illetékfizetési felszólításokat a régi (tartózkodási hely) címemre küldték, semmit sem kaptam meg, cserébe "szokás szerint" kézbesítettnek vették.

Persze a büntetésről szóló levelet már el tudták küldeni a valódi, majd 30 éve ugyanaz állandó lakcímemre. Személyesen megkeresés, fellebbezés (annak is volt díja), síró levelek ellenére sem tekintettek el a büntitől, hiszen ők a "szabályok szerint jártak el".

Csak akkor tudnám, hogy miért csak a bünti levelek találtak meg, mikor az adásvételin rajta volt mindkét lakcím... Aki azt mondja, hogy ez véletlen, az hazudik. Direkt lehúzásra mennek.

Shinjuku 2011.11.23. 17:28:05

Poszt tolo nincs egyedul. Sokakkal megesett ugyanez amikor az illetekhivataltol atkerultek ezek az ugyek az APEH-hoz. A szamitogeprendszerek egyesitesenel egy csomo adat rosszul vagy volt ahol ketszer kerult at. Levelet megir, amig nem biraljak el addig ugyis halaszto hataly van. Nekem a kesedelmi kamatot egy az egyben leszedtek es meg reszletfizetest is adtak nulla szazalekos kamatra.
Ha nem veszik at a felszolitasokat az sajnos nem elegseges indok. Ketszer megprobaljak elkuldeni azt hiszem es utana automatikusan kezbesitettnek tekintik azt elkerulendo hogy szandekosan ne vegyenek at valami fizetesi felszolitast.

vprof 2011.11.23. 20:32:18

@vape: Nekem is 500km-rel odébb küldték az illetékről a határozatot. Amikor felhívtam őket miatta, tájékoztattak, hogy náluk külön be kell jelentenem a lakcímet. Én balga, azt hittem, a központi személynyilvántartás adataihoz minden állami cég hozzáfér, és az alapján dolgozik. Szóval nem volt elég a lakcímváltozást bejelenteni a biztosítóknál, bankoknál, szolgáltatóknál, okmányirodában, államkincstárnál és a munkahelyen, a NAV-hoz is küldeni kellett egy levelet. A személyi adatok védelme így eredményezi az állampolgárok szopatását.

zsocsa 2011.11.23. 21:58:31

az enyém jobb!lakás hugom és az én nevemre került.apeh bocs nav forditva küldte ki a levelet mint rá márfél évre kiderült ..a nekem szólót a hugo
m cimére az én nevemmel.tök más a vezetéknevünk..persze hogy visszament.megreklamáltam és a barmok még ez is elutasitották. Pedig telefonon az ügyintézö még azt is elismerte hogy az adoszámunkat is felcserélték...ezután én kaptam a büntikamatot.amit rá 1 évre levontak tölem.na most megint 22 rongy büntim van vmi csoda folytán de tuti nekik van igazuk.ja és 1 levél 1 válasz a 1 év.és ök nyernek.

Agicer 2011.11.24. 14:49:56

A semmire az e-on által kitartott hiénák is szoktak eljárási és ügyvédi költséget számolni. Pár hete egy sima levélben felszólítottak, hogy fizessem be az alábbi összeget:
Tőketartozás: 0 ft
Ügyintézési költség : 5 000 ft
Ügyvédi költség : 5 000 ft

Vagyis ha épp nincs tartozós ügyfél a láthatáron, akkor találomra kiválasztanak egyet, aki nem tartozik, és felszólítják...
Végül is közeleg a karácsony, kell az új bundára, a barátnőnek és/vagy az asszonynak. Elég csak 10 ezer ilyet kiküldeni, és csak 5-10% szopja be, szép kis év végi extra profit. Még ha utólag rá is jön aki fizetett, hogy bepalizták , gondolom 10 ezerét nem fog pereskedni senki. Valami debreceni ügyvédnő volt... Egyébkét az is érdekes, hogy 400km-nél közelebb nem talált az e-on ügyvédet... Vagy az ügyvédnő nem talált (nem mert találni) palimadarat közelebb?

zjuhasz 2011.11.24. 15:43:13

ugyanígy jártam. lakás eladva, másik megvéve. az illetékkülönbözet 10'000HUF volt, de a buzi NAV a lakásszerzés illetékét akarta, kb 400'000HUF-ot. Kérvény hatására elismerték a lakáseladást, de az ügyintézési időre felszámoltak 3600HUF késedelmi kamatot. Inkább kifizettem, mint ezzel basszak el egy csomó időt és idegeskedjek éveket.
Csoda, hogy még nem üres ez az ország és nem ment el mindenki....

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.11.26. 09:02:23

Tőlem az eladott lakásra szerettek volna vagyonszerzési illetéket "kérni"..!!!
Telefonon a 21.százdban (M.on) ezt a f@szsz*p* bandát (apeh) NEM LEHET TELEFONON ELÉRNI......!!!???!!!
Aztán az 5e Ftos fellebbezés helyett írtam nekik levelet "adatpontosítás" címmel.
Talán megértették...
Egyébként ahogy figyelem ezt az országot az az érzésem,mintha minden 1es ember azon dolgozna,h pár másiknak rossz legyen...(fidesz azon,h 9'900'000nek)...apehban hülyék próbálnak hülye törvényeket betartatni,hülye villanyszerelő szarul szerel,boltos köcsög,csatművek köcsög....lehet.h tényleg szar nép vagyunk...fájdalmas lenne a beismerés...
süti beállítások módosítása