Tékozló Homár

Így készül egy diákigazolvány

2011.11.24. 12:08 | jackyll | komment

Gáborék a diakigazolvany.hu felületén szivárgó információkkal követhették nyomon hogyan alakul szeptember 3-án igényel kártyájuk sorsa. Alig 2,5 hónap alatt el is készült, általában "feldolgozás alatt" volt, bő egy hete pedig talán a már valamelyik posta környékén pihen. Diákigazolvány hiányában már több mint egy hónapja nem fogadják el sehol az iskolalátogatási igazolást semmilyen közlekedési kedvezménynél.

Párom felnőtt fejjel rászánta magát a másoddiploma megszerzésére, felvették levelező szakra egy közeli főiskolára. Mivel más városban lakunk, vonatoznia kell, de nem vészes a távolság. A diákigazolvány igénylését szeptember 3-án leadta, előtte egy nappal, másodikán a kért összeget befizette (pótfelvételivel jelentkezett, ezért tolódott szeptemberre a papírmunka). Nálam már november 22-e van, de még ma sincs diákigazolványa.

Namost az esti/levelező szakosok a diákigazolványukkal a lakhelyük és az oktatási intézmény közti távolságra kapnak 50 százalékos menetdíjkedvezményt. Szeptemberben októberben a MÁV (meg a Volán, BKV) elfogadta az iskolalátogatási engedélyt, hiszen ők is tudják, hogy soha nem készülnek el időben a diákigazolványok, azonban a ennek a boldog időszaknak vége lett: a Volán és a BKV október 15-től nem fogadja el az iskolalátogatásit. Hogy a MÁV mikortól nem, az sem a MÁV (Start), sem az Oktatási Hivatal, sem a diakigazolvány.hu honlapján nincs feltüntetve, de hát minek is, hiszen csak 11 ezer diákot vettek fel pótfelvételi keretében. Mindenesetre mi már szeptemberben is kaptunk olyan tájékoztatást MÁV-pénztárostól, hogy nem fogadják el az igazolást, csak a kész diákigazolványt, ami - akkor - nem volt igaz. Ma már valószínűleg igaz: október 15. óta a mávosok is megvetetik a teljesárút a párommal.


Lehet persze igényelni ideiglenes diákigazolványt, ami 60 napig érvényes, tehát ha szeptemberben rögtön megigényeljük, mára az is lejárt volna. Ráadásul 360 forint, amit csak azért kell kifizetni, mert a "rendes" diákigazolványt nem tudják időben legyártani. Nem tartom magam szarrágónak, ennél nagyobb marhaságra is kifizet az ember több pénzt, de van egy olyan káeurópai fílingje, hogy a hivatal ugyan nem tud a vállalt keretek között elintézni valamit, de csekély díjazás ellenében vállalja, hogy ideiglenesen megoldja a saját maga okozott, a hosszas ügyintézésből fakadó problémákat. Arról ugye nem is beszélve, hogy a diákigazolvány igénylésekor nem volt ám olyan tájékoztató, miszerint "Kedves ügyfelünk, november 22-én az Ön diákigazolványa még a fasorban sem lesz, ezért igényeljen ideiglenes kártyát.", mi abban bíztunk, hogy ésszerű időben az igazolvány elkészül. Később is lehetett volna igényelni ezt a provizórikus kártyát, sőt, akár még ma is lehetne, de az ember olyan ostoba állatfaj, hogy több évszázad óta hisz a hivatali igéreteknek, és bízik abban, hogy a megígért 45 napon belül elkészül az a nyamvadt plasztiklap.

Kifejlesztettek a diakigazolvany.hu-n ugyanakkor egy remek online felületet, ahol a diák figyelemmel kísérheti, mi több, együtt izgulhat a hivatallal, mikor lesz kész a diákigazolványa. A mi esetünkben ez a felület ezt mutatja:

2011.09.02       Bankbizonylat beérkezett
2011.09.20       Érkeztetés
2011.09.22       Feldolgozás alatt
2011.10.12       Feldolgozás alatt
2011.10.18       Feldolgozás alatt
2011.10.27       Feldolgozás alatt
2011.10.29       Feldolgozás alatt
2011.11.09       Feldolgozás alatt
2011.11.10       Feldolgozás alatt
2011.11.14       Feldolgozás alatt
2011.11.14       Gyártási engedély
2011.11.15       Legyártva

Érdemes felfigyelni a finom nüanszokra: az összeg beérkezése és érkeztetése - bármit is jelentsen ez utóbbi - közt 18 nap telt el. Aztán valószínűleg egy-egy ügyintéző kézbevehette az igénylőlapot, hogy aztán a sok munkától aléltan elintézetlenül visszaejtse a kupac tetejére szeptember 22-én, október 12-én, 18-án, 27-én és 29-én, november 9-én, 10-én, majd 14-én, amikor engedélyt is szerzett a kártyára, s végül 15-én, mikor pedig egy nap alatt le is gyártatta. (Ez volt az az utolsó nap, amíg a közlekedési társaságok elfogadták az iskolalátogatásit, tehát ők - ha az utolsó pillanatban is - eleget tettek a kötelezettségüknek). Most a diákigazolvány nyilván a postázóban pihen, mert nálunk nincs. Most szombaton - ahogy a múlt szombaton is - a párom vehet teljes árú vonatjegyet. Erős a gyanúm, hogy a diákigazolvány gyártói a karácsonyi meglepetésre gyúrnak.

Másfél hete írtunk egy kicsit elkeseredett hangvételű levelet a diakigazolvany.hu-ra (akkor még csak feldolgozás alatti státuszban volt a plasztikkártya), a válasz minden érdemi információt nélkülözött, a "várhatóan 1-2 héten belül veheti át" volt a legegzaktabb tétel, de legalább kiderült, hogy nem postázzák ki a lakásra, hanem az iskolában lehet átvenni, azaz még egy odaút lesz teljesáron. Ott is célozgattak az ideiglenes igazolványra, biztos sok értelme lenne kiváltani (tizenegyezerszer 360 az majdnem négymillió forint, és nyilván semmivel sem lassítja a "rendes" diákigazolványok legyártásának menetét, hiszen ott az a brigád dolgozik, akiket nem lehet átcsoportosítani a végleges diákigazolvány legyártásának felgyorsítására). Aki nagyobb távolságra utazik, az a félárú-teljesárú jegyek közti különbség miatt akár tízezret is bukhat a egy hónapban a hivatali késlekedés miatt, persze ennyi pénzből már majdnem 30 ideiglenes kártya is igényelhető lenne.

Namost azt én is tudom, hogy a diákigazolványokra mutatkozó igény dömpingszerűen, szeptember környékén jelentkezik, nem várom tehát, hogy egy-két nap, vagy akár csak egy-két hét alatt elkészüljön az a nyomorult plasztiklap. Na de baszki, ha egy-két hónap alatt sem sikerül, az már gáz! Őket is úgy meglepi ez a piszok sok igénylés, mint a közterületfenntartókat a téli hóesés? Mi volt tavaly? És tavalyelőtt? Nincsenek plusz kapacitások, amiket ilyenkor be lehet állítani? Idén nagyságrendekkel nagyobb igénylés érkezett?

Homlokához csap valaki, ha azt javaslom, hogy az ideiglenes kártyát szüntessék meg, és hogy azok, akik ezzel foglalkoztak eddig, foglalkozzanak a végleges kártyák legyártásával? Vagy vegyenek igénybe diákmunkát, hogy felgyorsítsák az ügyintézést?

Persze tudom, az emberiséget ért katasztrófák sorában egy Fukusimához, Orbán Viktorhoz vagy Gyurcsány Ferenchez mérten a diákigazolvány késedelme lópikula, de az egész rendszerben annyira benne van ez az egész Kelet-Európaiság, a nemműködikség, a "nagy pénzeket áldozunk oylansmire, ami nem viszi előrébb az ügyet" típusú lelkesedés (lásd: az online felület, ahol nyolcszor szerepel a "feldolgozás alatt", de ettől még nincs kártya), hogy muszáj volt megírnom.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mákosnudli 2011.11.24. 16:45:34

Iskolában dolgozom, tanulmányi osztályon, pontosan tudom, milyen kálváriát jár az, aki diákot igényel. Volt olyan diákom, akinek 2 év alatt sem készült el. Igényeltünk neki újat... A tapasztalat az, hogy nem 2-3, hanem inkább 3-4 hónap alatt készül el.

(Az ideiglenes díját pedig az iskolának kell fizetni, nem az OH-nak, mivel az iskola az Állami Nyomdától megveszi ezeket a kártyákat 550 Ft-ért, amiből a tanul 360-at fizet ki. Ettől még persze bürokratikus az egész rendszer.)

M007 2011.11.24. 16:47:17

ha jól tudom, a diák kártyákat egy cég gyártja egész magyarországon ezért ekkora a tökölés... másrészt ha a posztoló kicsit jobban utána járna a dolgoknak, az ideiglenes diákot 2 perc alatt állítják ki mivel az egy sima fényképes papírkártya... aki hülye haljon meg, csak 1 utazással megtérült volna az a plusz 390 forint...

billy reed 2011.11.24. 16:47:32

" az iskolában lehet átvenni, azaz még egy odaút lesz teljesáron. Ott is célozgattak az ideiglenes igazolványra, biztos sok értelme lenne kiváltani "

Amellett, hogy egyetértek az posztíróval a diákigazolványok kiadása körüli botrányos helyzetről: az ideiglenes igazolványt az iskolában azonnal kiállítják.
Ugyanis nem plasztikkártya, hanem papír,
és fénykép sem kell hozzá.
Teljes értékű igazolványként funkcionál, amíg az "igazi" meg nem érkezik. Akkor pedig az ideiglenest az iskolában le kell adni.
Úgyhogy igen, van értelme kiállíttatni...

M007 2011.11.24. 16:50:20

@billy reed: az ideiglenes is fényképes... csak azt simán felragasztják rá

Ibn al-Haiszam 2011.11.24. 16:54:30

@Manci néni, a szomszéd: Aztán amikor Bözsikét tetszik látogatni Szeghalmon, akkor ugye ki tetszik fizetni a 100%-os jegyet? Mert nehogy már az adófizetők pénzén tessék pletykálkodni!

Ha van egy szar jogszabály, akkor ne az azzal élőket szidja demagóg picsa néni, hanem a jogszabályt.

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 17:00:19

De ez tenyleg nevetseges, hogy egy szanalmas plasztikkartyara kelljen honapokat sot, eveket varnia egy embernek?! Mintha a Wartburgra varna a Merkurban, bar azt sosem tudom meg, milyen lehetett igazabol. Egy rohadt muanyagkartya, basszus...

2011.11.24. 17:01:53

@Manci néni, a szomszéd: most kivételesen egyetértek veled.
Vicces ez a paternalista állam csecsén csüngés, hogy neki másod diplomára még a társadalom fizesse az utazását.
és akkor még ő okoskodik orbángyurcsánnyal akiket az ilyen nekemmindenjár polgárok emelték a hatalomba.
gratulálok.
<demagógia OFF>

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 17:18:19

@Kulics: egyetertek, hogy ne legyen egyaltalan, vagy kisebb az utazasi kedvezmeny, viszont nem feledkezhetunk meg arrol sem, hogy nem errol szol a cikk. Ahogy fentebb is irta valaki, itt a diakigazolvany kinyomtatasanak rendkivuli tehetseget es idot, penzt igenylo, kivetelesen bonyolult folyamatarol esik szo, nem pedig a jogszabalyok adta utazasi lehetosegeirol. Ha meg van ra lehetosege, hogy olcson utazzon, miert ne hasznalna ki? Persze, szuntessek meg, valtoztassak meg, toroljek el, azt se banom, mert nekem is milliokba kerul az iskola, de itt nem errol van szo, hanem a lehetosegrol, ami van, de megsincs. Csak a benazas egy filleres muanyagkartyaval is. He demagog lennek, akkor meg azt mondanam, hogy ha egy 2 forintos plasztikkartyat sem tudnak honapok/evek alatt zokkenomentesen elintezni, akkor miert is varja mindenki, hogy jobb lesz minden az orszagban ugy altalaban? :D

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.11.24. 17:21:10

@Manci néni, a szomszéd: remélem az én befizetett adómból egy rohadt fillért sem fogsz nyugdíjra kapni te kicsinyes, irigy fapina.

Vaillant 2011.11.24. 17:26:52

@mákosnudli: ugye, nem gondolod, hogy a 20,-Ft-os papírfecniért reális a 300akárhány meg az 550,-Ft? lehúzás az egész...

P. A. 2011.11.24. 17:36:19

Enyém így alakul:

2011.08.30 Bankbizonylat beérkezett
2011.09.28 Érkeztetés
2011.09.30 Feldolgozás alatt
2011.10.14 Feldolgozás alatt
2011.10.18 Feldolgozás alatt
2011.11.02 Feldolgozás alatt
2011.11.11 Feldolgozás alatt
2011.11.14 Feldolgozás alatt
2011.11.14 Gyártási engedély
2011.11.18 Legyártva

Sadist 2011.11.24. 17:41:59

Várjunk már, másoddiploma? És arra is jár még kedvezmény? Hát elmentek a sunyiba.
Csináljatok EGY diplomát, ami hasznos!

Sadist 2011.11.24. 17:51:02

"Ha meg van ra lehetosege, hogy olcson utazzon, miert ne hasznalna ki?"

Ezt a hozzáállást valahogy ki kéne már irtani a köztudatból. Csak nem tudom hogy. A Bi58 túl invazívnak tűnik.

Nemtudommilegyenanick 2011.11.24. 18:01:12

Nem gondoltam, hogy valaha is megosztom így interneten ezt a sztorit, de mivel van most egy kis időm és a "posztba" vág a dolog így hallgassátok meg, hogy 2,5 hónap semmi az én 8,5 hónapos várakozásomhoz.

Szeptember első hetében iratkoztam be egy nevenincs város nevenincs iskolájába, okj-s képzésre. Még aznap kitöltöttek nekem egy diákigazolványos csekket, amit azonnal be is fizettem. Mivel kerek perec megmondták, hogy egy jó ideig nem fog megérkezni így iskola látogatásival vettem igénybe az 50% kedvezményt egy adott volán társaságnál. Teltek múltak a hónapok, decemberben már kezdtem feszült lenni a diákigazolványom miatt, így az iskola aligazgatójához (az oktatási helyszín nem egyezik meg az iskola székhelyével) fordultam aki előttem hívta fel az iskola tanügyi irodáját, hogy mi is van már a diákommal. Minden szót halottam, azt mondták, hogy folyamatban van. Mondom jól van, biztosan sok diák vár még rá, így még mindig kéregettem az iskolalátogatásikat.
Aztán egy derűs februári napon szokásos rutinommal kigyalogolok a pusztára, hogy elcsípjem a város felé induló két járatból az egyiket. Szerencsésen lekéstem a korábbit, gondoltam áá csak 7 perc és jön a másik. Ami persze nem jött, szóval -10 fokba álltam 30 percet ott. Az idő úgy állt, hogy ha visszagyalogolok a faluba akkor elérem a másik buszt, amivel bár kések egy kicsit, de legalább beérek. Így is tettem, begyalogoltam, felszálltam a buszra. A buszon egy ellenőr fogadott akik azonnal megbüntettek mert (!) nem érvényes az iskolalátogatási papírom. Nézek nagyba, hiszen egy hete kértem osztályfőnöktől újat, hogy nehogy megbüntessenek. Mint kiderült, az ellenőrbácsi szerint nem érvényes az iskolalátogatási abban az esetben ha más a kézírás amivel kitöltötték és amivel aláírták (éljen a lusta osztályfőnök aki baszik megírni az iskolalátogatásit, örüljek, hogy egyáltalán aláírja). Így ezzel a mozdulattal, iskolalátogatási elvétel, 8000Ft büntetés mert jogosulatlanul vettem igénybe a kedvezményt.
Amint beértem az iskolába elmeséltem az osztályfőnökömnek, hogy jártam aki azonnal írt egy másik iskolalátogatásit, ahol már mindent ő írt. Ezzel az új igazolással berobogtam haverommal a volán telephelyére ami 25-30 perc gyalogútra van. Elpanaszoltam a dolgot, lefénymásolták az igazolást (ami megint bibis volt de erről majd később) mondták, hogy utána járnak a dolognak. Én ekkor erősködtem, hogy ki akarom fizetni a pótdíjat (1000Ft) csak hagyjanak engem békén, én nem fogok megint 30 percet gyalogolni idáig. Persze az igazgató addig erősködött amíg elhagytam a helyszín fizetés nélkül. Következő nap délbe, jött a hívás, hogy én hazudok meg, hogy miért szidom a legjobb munkaerejét. Itt már kicsit ingerültebben beszéltem de világosan és obszcén szavakat mellőzve megegyeztem az igazgatóval, hogy kiküldik az 1000Ftos csekket a lakásomra és majd befizetem a postán. Gondoltam ez megoldva, nézzük mi a fasz is van már a diákommal.
Ismét az aligazgatóhoz mentem, megint hívás ekkor közlik, hogy nincs diákom mert rossz a fénykép!!! Fasza, 1800Ft megint fényképre, be az iskola székhelyére ahol első kérdésem az volt, hogy ez a fénykép jó lesz-e? Ekkor hosszas beszélgetés után bevallották, hogy nem a fénykép rossz, csak pusztán elhagyták a diákomat már 3 hónapja! A legjobban az idegesített, hogy basztak szólni, hogy hé haver hozzá mán míg egy kípet mert nincs meg a diákod. Na mindegy, új diák igénylés, most már ideiglenes diákot is kértem én nem fogok buzizni iskolalátogatásival. Nem is volt semmi gond egészén május végéig, amikor is a kedves volántársaság kiküldte a csekket. Lazán 11000Ft-al volt több mint az amennyiben az igazgatóval megegyeztem!

Itt a levél amit kicsit morcos hangulatomban írtam még aznap hozzájuk:
"Tisztelt *** Volán!

2011.02.08-án az egyik mélyen tisztelt ellenőrbácsijuk megbüntetett a buszon mert állítólag nem volt érvényes az iskolalátogatási igazolásom (ez annyit takart, hogy én saját kézzel töltöttem ki és osztályfőnököm pedig aláírta). Tehát megbüntetett 8000Ft-ra az iskolalátogatásimat elvitte. Még aznap délelőtt 8:30 körül megjelentem (a volántelepen) egy érvényes (elfogadta az igazgató bár mivel osztályfőnök nagyon körültekintő volt rosszul lett feldátumozva de még aznap 2011.02.08 érvényes volt) iskolalátogatásival amiről fénymásolat is készült! Elpanaszoltam az igazgatónak, hogy mi történt azt mondta, hogy utána néznek az ügynek, meg is kellett adnom a telefonszámomat. Következő nap pontosan délben érkezett a hívás az igazgatótól, hogy ilyen nincs én hazudok és köcsög vagyok mert szidom a legjobb munkaerejét (persze az igazolás eltűnt valahol az éterben biztosan egy páthuzamos világban lehettem ahol csillámpónik szivárványszínűt vizelnek és az önök tökéletes katonája a félisten tüsihajú terminátor szabályszerűen járt el) na de mindegy a lényeg, hogy arra a "megegyezésre" jutottam az igazgatóval, hogy küld 1000Ft-ról egy csekket tehát a bemutatás díját. Ma 2011.05.27-én meg is érkezett a csekk de akárhogy nézem 11000Ft-al több mint amiről szó volt. Tehát ha megkérhetem magukat nézzék meg mégegyszer azt a szerencsétlen fénymásolatot arról a szaros iskolalátogatásiról és a megegyezés szerint küldjenek egy kibaszott 1000Ft-os csekket amire 3 hónapja várok! Bár valahogy nem lepődnék meg ha ez is eltűnt volna...

Tisztelettel: ***"

Válasz persze semmi, így bementem az iskolába rinyálni, hogy basszanak már valamit ennek az egésznek. Végül a tanügyi irodában dolgozó hölgy beszélt a volánnal, hogy engedjék már el a büntetést. Ígéretet tettek, hogy utána néznek... na itt már vérben forgó szemekkel autóba ültem és elrobogtam egészen a volántelepig ahol végre be tudtam fizetni kis erősködés után az amúgy jogtalan pótdíjat.
Rá két hétre érkezett meg a diákom, tehát szeptember első hetétől egészen június elejéig vártam rá, közben szembesültem, hogy tudnak hazudni az iskolában és, hogy mennyire tré az adott volán ellenőri részlege.

Elnézést kérek a hosszú hozzászólás miatt, ami valószínű több helyesírási és fogalmazási hibát is tartalmaz. Azért köszönöm annak aki elolvasta.

Nemtudommilegyenanick 2011.11.24. 18:10:30

Egyébként így utólag nem hibáztatok senkit, de azért jobb lenne, ha kicsit jobban figyelnének.

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 18:13:38

@Sadist: persze, 1 diploma, utana meg 50 evig ugyanazt dolgozza, ugyanazon a helyen, lehetoleg ugyanabban a varosban, nem?

Miert ne lehetne 2-3, akarhany diplomaja, ha kell neki? Miert ne fejleszthetne tudasat, s akar meg pecsetes oklevelet is kaphatna rola? Miert ne tanulhatna gyokeresen mast, mint azelott tanult/dolgozott? A hanyatlo Amerikaban egy atlagember 10 evente "valt profilt", informatikusokbol kerteszmernokok, nyelveszekbol olajipari mernokok lehetnek. Mindenki valtozik az eletkor elorehaladtaval, es sokan kesobb jonnek ra, hogy mast is szeretnek csinalni, s akkor mennek el ujra tanulni. Meg persze vannak, akik egesz eletuket felaldozzak valamilyen cel erdekeben, mert szeretik es elvezik, olyan is van sok.
A kedvezmenyeket illetoen egy velemenyen vagyunk, masoddiplomara(+) mar en se adnek allamilag tamogatott utaskedvezmenyt.

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 18:20:04

@Sadist: Mar miert? Azert vannak a torvenyek es jogszabalyok, hogy aszerint eljenek az emberek (legalabbis a tobbseg). Ha o jogosult a tamogatasra, miert ne elne vele? Nem lenne esszerubb kapasbol a jogot elvenni, s akkor nem sirnal te sem? Azaz gyokereiben elfojtani a problemakat. Utana nem mutogathatnal senkire, ram sem, vilagbeke lenne.

Azert hivjak lehetosegnek, mert _lehet_ vele elni. Nem muszaj, nem kotelezo, de ha lehet, akkor meg ne kerje senki szamon senki mason (kiveve persze, ha torvenytelenul igenyli azt, vagy ilyesmi). Vegyek vissza a tamogatast, meg is szunne a problema. De ha nem, akkor meg szedjek ossze magukat es nyomtassak a bena kis kartyaikat, hogy akik igenylik, azok ne erezzek magukat becsapva.

Sicc 2011.11.24. 19:33:26

Az a röhej, hogy még egy útlevelet postázással együtt is el lehet intézni egy hét alatt, egy ilyen szélvédő kaparó plasztik vacakra hónapokat, éveket kell várni. Jó volna tudni, hogy kinek a cége az, aki miatt egy egész országot szivatnak! Érdemes volna azt is megnézni, hogy a közbeszrzési kiírásnak mennyiben tett / tesz eleget, ui. ez igenis zsebbe vágó kérdés, és lehet, hogy mások sokkal korrektebb, gyorsabb munkát tudnának végezni a köz érdekében.

Sicc 2011.11.24. 19:41:40

Még egy gondolat ...

A befizetett igazolvány igénylésért járó sarc valahol üdül. Valakinek a bankszámláján hetekig, hónapokig. Szüli a kamatokat. Majd a számla tulajdonosa szépen továbbutalja a kártya gyártójának.
Van egy olyan gyanúm, hogy már megint valaki jogtalanul használja a pénzemet.

- duplagondol 2011.11.24. 19:46:36

"Lehet persze igényelni ideiglenes diákigazolványt, ami 60 napig érvényes, tehát ha szeptemberben rögtön megigényeljük, mára az is lejárt volna."

Azért kell meghosszabbítanod.

"Ráadásul 360 forint, amit csak azért kell kifizetni, mert a "rendes" diákigazolványt nem tudják időben legyártani."

Igen, ha odafáradsz, nem adják azonnal a kezed alá a kész diákigazolványt. Jobb helyeken a hosszabbításért nem kérnek pénzt, ha mégis, hát egyenes derékkal nem fizeted ki.

sz_ 2011.11.24. 19:49:26

Modoros a posztoló!

Manci néni, a szomszéd 2011.11.24. 19:52:12

@Ibn al-Haiszam: "Aztán amikor Bözsikét tetszik látogatni Szeghalmon, akkor ugye ki tetszik fizetni a 100%-os jegyet?"

Drágám, te nem ismersz engem. Életembe ha kétszer ültem vonaton meg buszon, nem vagyok rászorulva a koszos tömegközlekedésre. Nekem van egy 27 éves (kék színű) trabantom, na én azzal megyek mindenhová.

Különben is, minek nézel te engem? Nem vagyok én egy lepukkant nyugdíjas aki akciós fagyasztott csirkecsőrért áll sorba a hentes előtt.

@djlaczko: "remélem az én befizetett adómból egy rohadt fillért sem fogsz nyugdíjra kapni te kicsinyes, irigy fapina."

Tőled nem is kéne, te kis löttyedt pöcs.

Csakhogy tudd, mi úgy készülünk, hogy itt nem lesz nyugdíj. Volt egy házunk vidéken, amit sikerült jó pénzért eladnunk amikor lakást meg házat vett mindenki, na azt a pénzt betettük a bankba, albérletben lakunk, dolgozunk és majd ha nyugdíjasok leszünk, akkor lesz miből fizetni az albérletet meg a rezsit. Tudod, mi az életbe nem vettünk fel hitelt, csak olyasmit veszünk meg, amire megvan a fedezet. A trabantot is előbb szépen kifizettük, utána ültünk csak bele. Vehetnék én szép új autót is, de minek? 100 km-ből 95-öt itt helyben megyek vele, a szervize olcsó, mert a szomszéd Józsi szokta megbütykölni egy-két sörért.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.24. 19:56:23

Ez itt Magyarország! Ha nem tetszik, hogy nem működik az állam úgy, ahogy szeretnéd, el lehet költözni, ahogy Fletó is kinyilatkozta. Igaz, hogy ahhoz is iratokat kell beszerezned. De 4-5 év alatt az is megoldható! Elröppen az is, hidd csak el! ;)

Manci néni, a szomszéd 2011.11.24. 20:01:43

@Tapogatott Kukorica: "Miert ne lehetne 2-3, akarhany diplomaja, ha kell neki? Miert ne fejleszthetne tudasat, s akar meg pecsetes oklevelet is kaphatna rola?"

Drágám, a diploma az nem szakma. Manapság dunát lehetne rekeszteni a diplomásokkal, közben meg lószarhoz se értenek. Kivéve a bulizást, a drogozást meg az ivást.

Van egy kollégám, aki villamosmérnök. Legalábbis van róla papírja, de az ellenállást nem tudja megkülönböztetni egy tranzisztortól. Na ezért van az, hogy falat fúr egész nap a diplomájával együtt. Ja, és forrasztani sem tud. Azt nem tanították az iskolában vagy hiányzott az óráról, már nem emlékszik.

focibuzi 2011.11.24. 20:26:22

@Manci néni, a szomszéd: menj már a kurva anyádba, bazmeg!

"Ő nem azért tanul, mert buta és szeretne okosabb lenni" - honnan veszed, hogy buta? csak azért, mert te az vagy, még nem mindenki az. lenézni valakit azért, mert tanulni szeretne, hát ezért külön bravó, seggfej. gondolom, anyád meg apád testvérek voltak...

"Akkor meg tekintse ezt befektetésnek és ne akarja az én (meg mások) adójából ezt finanszírozni." - annak tekinti, és fizet is a suliért rendesen. az 50% kedvezmény meg jár. a törvény az törvény. ha nem tetszik, javasold a fideszes képviselődnek, hogy módosítsák. addig meg kuss. amúgy - ha értenéd is azt, amit olvasol - felfogtad volna, hogy nem ezen a pár forinton rágódik, hanem azon, hogy nem működik a rendszer, amiért valakik egy valag pénzt tesznek zsebre. azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy valszeg ő is adózik, tehát nem egyedül te személyesen fizeted ki azt a párszáz forintot, úgyhogy ne sajnáltasd magad.

"beülne a 0Ft-os hitelre vett szuzukijába és azzal csörtetne át az oskolába." - ez megint színtiszta rosszindulat, semmit nem tudsz róla, csak fikázol. dögölj meg, sürgősen. köcsög.

leszarom, mit válaszolsz.

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 20:26:39

@Manci néni, a szomszéd: nem ertem mit akarsz ezzel mondani? Tudom, azaz eleg sokan tudjuk, hogy tulkepzes van bizonyos szakokbol, masokbol meg pont hiany van. Viszont nem ertem, hogy ebbol miert kovetkezik az, hogy _mindenki hulye_? (marmint a diplomasok) Az, hogy te olyan munkatarsakkal vagy korulveve (de te biztos nem kozejuk tartozol ugye), akik semmihez se ertenek, az egy dolog. Mert en meg nem peldaul, de sokan masok sem. Attol, hogy egyesek azt hiszik, az o egyetlen, eletreszolo diplomajuk a tuti, meg nem jelenti azt, hogy masok ne lennenek kepesek ugyanolyan szinten elsajatitani vagy akar meg jobban egy vagy tobb masik szakmat. Miert ne lehetne tobb diplomaja valakinek? Segitek, peldaul kutatok, akik mar valahol megkaptak valamilyen kepzest, egy kutatas keretein belul tovabbi erdekes dolgokra bukkannak, s a sikert megpecsetelendo meg egy papirt is kapnak rola, hogy milyen ugyesek. Szoval mar van mondjuk 2-3 diplomajuk, de ez a te eszjarasod szerint azzal is jar, hogy drogozni kezdenek es nem tudnak forrasztani.
Mindenesetre orulok, hogy nem ott dolgozom, ahol te, pias, bulizos komuves kelemenekkel korbeveve.

Megint csak azt kerdezem, mint a masik okoskodotol, miert ne lehetne meg a lehetosege, hogy tanuljon, ha akar? Vagy az jobb lenne, ha a 18 evesen kivalasztott egyetem lenne egy ember egesz eletet meghatarozo iskola? Ha akkor valaki rosszul valasztott (vagy nem is valasztott), akkor igy jart, es eletenek kovetkezo 50 evet ugy kell elnie, hogy kenyelmetlenul erezze magat a boreben? Nem. Menjen el, iratkozzon be egy olyan iskolaba, ami tenyleg erdekli, mert egyreszt maganak szerez oromot, masreszt sokkal ertekesebb is lesz az a diploma, amit egy ilyen ember szerez, mint az, aki egyszer megszerzett valami kacatot fiatal fejjel, s te nem adod meg neki a lehetoseget, hogy valtoztathasson rajta. Marha jo vilag lenne, szerencsere jo messze vagyok toled (remelem legalabbis).

Hogy temanal maradjak: ugyanakkor ezeknek az embereknek, mivel valoszinlueg kialakult egzisztenciajuk van, termeszetesen nem, vagy csak kemeny feltetelekkel biztositanek kedvezmenyes utazast, ha van ra lehetoseg. Egy olyan vacak helyzetben, mint a mai, nyilvan nem.

kacsa. 2011.11.24. 20:34:19

Bocs, ha már írta valaki, de ha önhibáján kívül nincs diákja, akkor az ideiglenes diák kiállítása ingyenes. Nálunk is zűr volt a diákkal, az egyik TO-s alapból ingyen adta, a másiknak vittük kinyomtatva a rendeletet.
Régen erre kellett hivatkozni:
17/2005. (II. 8.) KORM. RENDELET
"23. § (4) Ha a diákigazolvány a 15. §-ban meghatározott határidőkön belül az adatkezelőnek [Educatio Kft.]vagy az adatfeldolgozónak [Állami Nyomda NyRt.] felróható okból nem érkezik meg a kiadó intézményhez, a tanuló, illetve hallgató részére díjmentesen kell ideiglenes diákigazolványt biztosítani, és annak érvényességét az állandó diákigazolvány megérkezéséig új személyi lap kiadásával meghosszabbítani."

Kivancsi 2011.11.24. 20:49:13

@Manci néni, a szomszéd: te kocsog vensziportyo... vagy boszorkany vagy mi fene vagy...
:):):)

tudod az elet naposabb oldalan heti 1x3 oras (szombat) evi:60eu-s nyelviskolaert es adnak diakigazolvany..

Kepzeld fele aron utazok vonaton, buszon, villamoson, metron akkor is ha nem az iskolaba megyek hanem mondjuk dolgozni..
sajna kiveve a repulot
valamint ingyen jarhatok muzeumba.

ugyhogy tehetsz egy szivesseget hulye venkurva :):)

na most mar mehetunk sorozni..
de nem hivlak meg!!!
:):):)

kacsa. 2011.11.24. 21:14:24

@Nemtudommilegyenanick: Ez a levél több körben veri az enyémet :) Igaz, engem nem büntettek meg, csak márciusban elegem lett belőle, hogy az augusztus elején igényelt diákomnak még se híre, se hamva. Április végén kézhez is kaptam.
Évek óta gond, hogy nem érkeznek meg időben a diákigazolványok, de eddig képtelenek voltak megoldani. Szerintem nem is nagyon akarják.

@Manci néni, a szomszéd: Ha provokátorhoz van szerencsém, akkor jól csinálod, de ha nem... akkor felvilágosítanálak, hogy az ismeretségi körömben a másoddiploma általában arra szolgál, hogy megszerezzék az elméleti tudást ahhoz, ami a szakmájukon belül egy szűkebb terület alapos ismeretéhez kell. Egy egyszerű példa: egy orvosi műszerekkel foglalkozó mérnöknek nem árt, ha nagyjából ismeri az emberi test működését.

tundee 2011.11.24. 21:14:36

@Manci néni, a szomszéd: Elég kemény vélemény ez egy olyan nőtől, aki koránál fogva lassan (vagy már most) ingyen utazik az összes tömegközlekedési eszközön.
Elolvasva a hozzászólásodat kicsit "másként" akartam fogalmazni, de vettem egy mély levegőt, s úgy döntöttem nem süllyedek le a te szintedre.

tundee 2011.11.24. 21:21:09

@Manyecska: Egy 30 km-es teljes áru autóbusz jegy oda-vissza útra 1280 Ft.:(

Sadist 2011.11.24. 21:29:58

@Tapogatott Kukorica: Tanuljon amit csak szeretne, szerezzen annyi diplomát amennyit csak akar, de ne az adófizetők pénzéből. Szerez egy diplomát, elkezd dolgozni, ha profilt akar váltani, akkor tesz félre az oktatására.
Nekem nem a több diplomával van bajom.

Sadist 2011.11.24. 21:37:59

@Tapogatott Kukorica: "Ha o jogosult a tamogatasra, miert ne elne vele?"

Mert nekem, és még remélem hogy nagyon sok embernek felfordul a gyomra, ha pl. egyetemen oktató apuci pici fiacskája is beadja a szoctámra a pályázatot, és kap is, miközben semmi szüksége rá. Az az összeg neki egy plusz kör a hétvégi buliban, másnak viszont lehet, hogy a heti kajája.
Persze magyarázhatom ezt egy ilyen szolidárisan csökött társadalomban, ahol mindenki csak azt lesi, hogy hol tud kivenni egy kicsit a közösből.
Lehet a törvényeket és jogszabályokat módosítgatni, de úgyis rengetegen lesznek, akik akkor is kihasználják a lehetőséget és találnak valami kiskaput. A fejekben kéne rendet tenni, és nem a törvényekkel terelgetni az embereket, mert az úgysem fog működni.

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.11.24. 21:57:03

@Manci néni, a szomszéd: Ehhez már egyszerűen nem tudok mit hozzászólni. Tudod rájöttem, hogy ámbár te utálod az értelmes fiatalokat, akik többre fogják vinni mint te vitted a tyúkszaros életedben, én sem vagyok jobb, mert én meg az ilyen kisstílű nyomorult nyugdíjasokat vagy az előtt álló irigy vén szatyrokat utálom, akik olyan kurva nagyra tartják magukat csak azért mert a tsz-ben szopták a faszt egész nap. Egyébként túlságosan hülye vagy ahhoz, hogy igaz legyél, szal szerintem te csak egy jól megtervezett kis provokátor vagy. Ez esetben gratulálok, a célod elérted, jól felidegesítettél. Na most már feküdj le és lehetőleg holnap ne kelj fel, köszönöm.

átlátó 2011.11.24. 22:10:18

Nagyon szép, remek történet. Igazi korrajz. Köszönöm.

Manci néni, a szomszéd 2011.11.24. 22:12:04

@djlaczko: Először is tisztázzunk valamit. Fogalmam sincs, hogy hány évesen mehetek majd nyugdíjba, de nem is érdekel, mert addigra úgysem lesz nyugdíj. Már most sincs. Amit adnak, azzal kitörölheted. Egyébként saccra még van addig legalább 15 évem, nem vagyok még egy vén nyanya.

Másodszor, nem vagyok provokátor kisfiam, nagy ívben leszarom, hogy éppen melyik kormány akar kirabolni, úgyis kirabolnak. A legjobb megoldás az lenne, ha mindenki odaadná a teljes fizetését az éppen aktuális rablóbandának és még megtoldaná egy kicsivel, hogy nehogy éhenhaljanak szegények.

Nekem nincs diplomám, nincs is rá szükségem, mert a szakmámban jó vagyok. Sokkal jobb, mint azt bármelyikőtök is gondolná és ezerszer jobb, mint bármelyik frissen diplomázott drogos kölyök.

Nekem nem a diplomával van a bajom, ha még nem vettétek volna észre, hanem azzal, hogy ne az én pénzemen szerezze meg azt a diplomát, amivel ő fog több pénzt keresni. Ez pontosan ugyan olyan, mint amikor a vállalkozó vesz egy gépet magának, hogy többet, jobban, olcsóbban tudjon gyártani. Ő is befektet a haszon reményében, csinálják ugyan ezt a diákok is.

Most hagy ne térjek ki az orvosokra, akik az én (meg mások) pénzén elvégzik az egyetemet, 6-8 évig egy fillér adót nem fizetnek, aztán amikor megvan a papírjuk elmennek külföldre dolgozni. Hát ne külföldre menjen az ilyen hanem a jó kurva anyjába.

szépjuhászné 2011.11.24. 22:18:07

@Manci néni, a szomszéd: Engem jobban dühít a "magyarigazolvány" tulajdonosok utazási kedvezménye. Én magyar állampolgár vagyok és nem kapok utazási kedvezményt.

CID 2011.11.24. 22:25:24

Na Mancinéni, jól megkaptad a sok kis szarfaszú köcsögtől :)

Géza, kék az ég! 2011.11.24. 22:29:36

Nu, nekem sem egyhamar lesz diákigazolványom!

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 22:41:20

@Sadist: pontosan errol van szo, de arra kivancsi lennek, hogy hogyan kepzeled a terelgetest, ha nem a torvenyek altal? Nyilvanos kinzasokkal, ad hoc pofozkodassal, elrettento kivegzesekkel, vagy hogyan gondoltad? Szerintem joval egyszerubb a torvenyek utjan maradni, es apuci szoctamogatast igenylo fianak _nem megadni_ a tamogatast. Ehhez kell csak felnonie sok embernek, nem a joggal van baj, hanem hogy kialakult egy, az azt kenyszeresen hajlitgato emberreteg, s kozuluk kerulnek ki a politikusok ill. egyeb vezetok is. Igy meg ipari szinten megy a torvenyhajlitgatas, lasd Magyarorszag ma. Ez nem mas, mint ennek a "torvenyenkivuli" korcs nemzedeknek a muve, ezt latja az ember kicsiben is, amikor nem kap szamlat a boltban, mert az a szokas, nem kap buszjegyet, mert az a szokas, halapenzt ad, mert az a szokas, meg ezer hasonlo.

Summa summarum maradjunk csak a torvenyek utjan szvsz, de azokat talan ideje lenne mar betartani es betartatni is (meg persze eleve jo lenne valami ertelmeset alkotni is elotte). Ha viszont addig megengedo az ilyen kis stiklikkel szemben az allam, azzal nem tudsz mit kezdeni. Azaz tudsz, de csak fizikalisan, a tobbi koncepcioszagu lenne, azaz csoborbol vodorbe helyzet.

Mert az megint nem jo moka szerintem, hogy mondjuk megszuntessek a szoctamogatas rendszeret, az eleg kozepkori lenne, viszont rendbe kell rakni, az tenyleg igaz. Mert ha nem rakjak rendbe, akkor meg tenyleg minden meg fog szunni es kezelhetetlenne valik a helyzet (fogj vissza tiz-szazezrevel ehezo tomegeket, hehe). Megint mas kerdes, hogy ezekhez semelyik politikus nem nyult soha, joideig nem is fog.

A posztot tolo tehat csak elni probal ezzel a lehetoseggel, ami szerintem meg beleferhet, HA van ra pillanatnyi lehetosege az allamnak. Jelenleg nincs ra ok, megis kap tamogatast egy masoddiplomas, ami eleg rossz helyzet, de ez van. Addig el kell fogadni, ahogy sok mas hulye szabalyt is el kell fogadnunk annak megvaltoztatasaig. esetleg kervenyezni lehet a kepviselodnel az ugyet, aztan hajra! Hatha. Viszont ha van a tamogatasra lehetosege, akkor meg ne szivassak meg extra hulyesegekkel is, szerintem, az meg szimplan undorito. Mivel igy az is megszivja, aki "jogosan" igenyelne a tamogatast (tehat pl. a tenyleg nagyon szegenyek). Nem mellesleg pedig mindenki kollektive sziv, egyreszt az iskolai alkalmazottak, akiknek allandoan ilyen hulyesegek miatt kell iskolalatogatasit kitolteniuk, masreszt az emlegetett szegenyebbek, harmadreszt maga az allam (azaz mi), mivel ez vegso soron rajta, azaz rajtunk csattan.

Kozben utananeztem, egy kozepkategorias kartyanyomtato gep, olyasmi ami az en iskolam mintegy 23000 diakjanak nyomtat, nagyjabol felmillio alatt mar kaphato (ebbol van nalunk 3-4 darab, persze nem full kapacitason mukodnek). Egy ures magnescsikos plasztikkartya pedig 20-25 forint korul alakul. Ezek mind bolti arak a gugli elso nehany talalatabol, gondolom nagyker aron az allam joval kedvezobb feltetelekkel is megkaphatna a berendezest (es foleg a kartyaknal erhet el nagy arletorest). Persze nem ilyen vilagot elunk, gondolom Magyarorszagon egyetlen darab hasonlo gepen nyomtatjak a leheto legolcsobb alapanyagra az osszes beerkezo kerelmet, amit raadasul a diak fizet meg, cserebe pedig honapokat kelljen varnia, szamolva a buntetesekkel es allando magyarazkodassal, az utanajarkalassal meg satobbivel... Szanalmas.

igazságos 2011.11.24. 22:44:19

@Manyecska: 600 forint, kérem szépen a teljes árú jegy.

Oda - vissza 1200 Ft.

Amúgy meg diákigazolvány a jelentkezéskor, jelentkezésig kell igényelni, és az összeget pedig a felvétel után pár napon belül kifizetni.

Egy rendes iskolánál októberben már készen van az igazolvány.

A Neptun a legszarabb, nem értem, mit nyomatják agyon az iskolák, kapja be mindegyik, aki ezen spórol, ETR sokkal jobb, egyszerűbb.

De miért a diákigazolvány.hu-t basztatják, mikor az Oktatási Hivatalnál, meg az iskola tanulmányi osztályán kéne ugatni, de rendesen????

Amúgy meg figyelitek, milyen rafinált, nem írta ki az iskola nevét???

CID 2011.11.24. 22:45:36

@Kivancsi: Magyart is oktatnak ? :)

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 22:52:09

@Manci néni, a szomszéd: "Sokkal jobb, mint azt bármelyikőtök is gondolná és ezerszer jobb, mint bármelyik frissen diplomázott drogos kölyök."

Nem tudom, mennyivel rosszabb egy drogos diplomas kolyok, mint egy drogos okj-t vegzett kolyok, vagy egy drogos szakmunkas kolyok. Ja varj, olyanok a te vilagodban nincsenek, csak a frissdiplomasok lehetnek ilyen primitiv drogos kolykok. Eszem megall, milyen barom lehetsz a valo eletben. Addig meg csodalkozom, hogy miert nem drogozok, miert nem iszok, miert nem cigizek, miert nem kartyazok es bulizok, miert fizetek ki tobbmilliot az iskolamra es emellett meg dolgozok is? Mekkora suttyo kolyok vagyok, mi, te szakemberek kremje!

Mellesleg hol irja azt, hogy ingyen vegzi a sulit? Tudtommal nincs ingyen ilyen szak, joesellyel kifizeti azt a diplomat, amitol teged idejekoran eltanacsoltak, mert ugyse sikerult volna. Ebbol kovetkezik az is, hogy valoszinuleg jobban megbecsuli es jobban is erdekli ot az az akarmilyen szak (mert idosebben jelentkezett, raadasul fizet is erte), amit tanul, mint mondjuk egy 18 evest, akinek sokszor apuci mondja meg, mit tanuljon. Szerintem jobban jarunk egy ilyen emberrel, mint utobbival, aki minden bizonnyal csak a munkanelkuliek taborat fogja gyarapitani, raadasul jo sokba is kerult elotte.

Manci néni, a szomszéd 2011.11.24. 23:19:09

@szépjuhászné: Hogy mivan? Nemmondod! És én erről nem is tudtam? Az én (meg mások) pénzén utaztatjuk a külföldieket? Hát ők is menjenek a kurva anyjukba mostmár komolyan.

Miért kell különbséget tenni ember és ember között? Miért nem lehet kifizetni azt a kurva vonatjegyet, ha ezer forint, akkor annyit? Ezért tart itt ez az ország, mert mindenki csak ügyeskedik, el akarja szedni mások pénzét ahelyett, hogy elmenne dolgozni. Mondom dolgozni, mert ennyi atomtudósra meg agysebészre nincs szükség. A politikusokra most nem térnék ki, ha megengeditek. Ennyi bolt az egész bolygón nincs mint nálunk, csakhogy ezek nem termelnek semmit. Dolgozni kellene, csak ahhoz a magyarok lusták mint a dög.

@CID: Hagy mondják, majd fogy :)

szgy 2011.11.24. 23:24:07

PSZAF-et nekik, fogyasztóvédelmet, ha ez sem használ az ukrán maffiát! :-)))

CID 2011.11.24. 23:30:57

Azt a kurva ekezet nelkuli vilagot...........

Tapogatott Kukorica 2011.11.24. 23:33:35

@CID: jaja, meg tintapaca sincsen, milyen bena, ugye?

CID 2011.11.24. 23:39:09

@Tapogatott Kukorica: Azért a tintapaca és az ékezetek között párhuzamot vonni, elég nagy tirpákságra vall.........

tundee 2011.11.24. 23:50:01

@Manci néni, a szomszéd: Basztikuli... Ön aztán jól be lehet szívva, ha minden friss diplomást drogos kölyöknek vizionál.

Megdobbent 2011.11.25. 00:19:38

poltikus igazolvannyal ingyen van, igaz nincs benne lampavas-biztositas. Na bumm, sokan bevallaljak igy is.

2011.11.25. 01:11:32

@Manci néni, a szomszéd: "Dolgozni kellene, csak ahhoz a magyarok lusták mint a dög."

Erre hogy jöttél rá? Hiszen Te és a körülötted dolgozók mind kutyakemény kétkezi munkások!

Arra emlékeztetsz, mint amikor a kádári időkben a munkás lenézte a mérnököt, mert csak firkál, oszt nem tud még esztergálni se!
Az eszedbe se jut, hogy az az egyetemista találja ki, mit kell neked gyártani a szorgos két kezeddel, hogy eladható legyen?
Tudod, ha olyat gyártasz , aminek nincs piaca, akkor fölöslegesen dolgozol!

Magyarul arcod az van, eszed nincs.

Tapogatott Kukorica 2011.11.25. 01:12:30

@CID: na mar tirpak is vagyok, talan itt az ideje masra pocsekolnom az idomet.

2011.11.25. 01:15:54

@Sadist: Szerintem ha valaki jogosult a támogatásra, éljen vele! Kötelessége!
Ha nem él, akkor élhetetlen, ilyen diplomás meg nem kell!
Gondolj bele: ha valaki előtted 20 km/órával döcög a városban, azt fogod gondolni, milyen jó is, hogy nem használja ki a sebességhatárt, így biztos, hogy nem fogunk elütni gyalogost?

kerdesek05 2011.11.25. 01:53:39

1. KIK DOLGOZNAK A DIÁKIGAZOLVÁNY KÖZPONTNÁL?
2. ÉVEK ÓTA EZ A SZARRÁGÁS MEGY
3. KI A FELELŐS EZEKÉRT?
4. MÁR RÉG KI KELLETT VOLNA BORULNIA A BILINEK!

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.11.25. 01:59:46

@Manci néni, a szomszéd: Te véglény. A diplomás többet keres -> többet adózik -> több lesz a nyugdíjad. Ez egy normális országban így működik, attól még, hogy a kormányok olyanok, amilyenek, és ennek ellenére egy szaros forintot sem fogsz kapni, arról nem a diplomás "drogos kölykök" tehetnek.
Szidjad inkább a politikusokat... Vagy szidjad a segélyből élőket, akikre tényleg rohadt sok adóforint megy el. De hogy te neked pont a diplomásokkal van bajod... Egyből lerí hogy irigy vagy mint a szar, hiába próbálod itt beállítani hogy nem vagy az és jól elvagy a trabantoddal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.25. 03:14:17

azert masoddiplomas kepzesben resztvevo felnottnek, aki melozik is, adna a tokom utazasi hozzajarulast....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.25. 03:40:49

de magyarorszag gazdag, a MAV nyeresegesen, jol mukodo ceg, miert ne?

Kivancsi 2011.11.25. 07:35:23

@CID: arra mar nincs szuksegem csak az ilyen buzancs nyelvnaciknal mint te vagy...
hasznald egeszseggel...

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.25. 07:57:22

El sem tudom képzelni, hogy ez hazánkban ez megtörténhet. :)) Itt nincs aktatologatás. és a dolgok rugalmasan mennek az élet minden területén. :)))

Sadist 2011.11.25. 08:18:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ó, bocs hogy ilyen élhetetlen vagyok, hogy nem kuncsorogtam laktámért, pedig jogosult voltam rá. Mindjárt adom is vissza a diplomámat.

A KRESZ-t kurvára hülyeség volt idekeverni. Közlekedésben pont akkor baszol ki másokkal, ha 20-al tötymörögsz, amikor haladhatnál 50-el is, ráadásul a téged előzők még nagyobb veszélyt fognak jelenteni a gyalogosokra.

Csigorin 2011.11.25. 08:30:39

Szamlat a menetjegyekrol eltenni, es leverni az iskolan/miniszteriumon a kulonbozetet. Rohadt anyjukat szorakoznak. Bezzeg ha ok kovetelnek valamit az emberen, az mindig 3 vagy 8 napon belul van, nekunk nem adnak honapokat...
Ha emiatt kell ideiglenes, azt meg minimum illene ingyen adniuk mert nem a hallgato hibaja.

NtR 2011.11.25. 08:40:04

on:Nálam is ez volt, most hosszabbítottam meg az ideiglenes diákot(ekkor már csak 90 Ft)mert a normál nem készült el szeptember 9 óta... Amúgy az ideiglenes diák a suli biznisze, onnan nem tudnának átcsoportosítani...

off: @ Manciszomszéd meg a többi kretén...ti tényleg ennyire hülyék vagytok? Pl. nehogymár az én pénzemen utazzon olcsóbban? Miért ne baszdmeg? Kibaszott joga van hozzá, mint ahogy nektek is lenne, ha nem lennétek/lettetek volna olyan buták és felvettek volna valamilyen iskolába. Az a fájó pont, hogy pont az ilyen szarrágók mint ti rinyálnak a legjobban, amikor valamilyen juttatásukat benyúlják/jogukat megvágják. Ha ennyire irigy vagy akkor mi a faszért nem mész el te is diáknak, ha már nyugdíjad nem lesz, legalább lehet tanulsz valami hasznosat, amivel pozitívan hozzájárulhatsz a társadalom rendbetételéhez vagy tudomisén...(és igen, az első diploma neked is jár alanyi jogon állambácsi által finanszírozva) És itt is van pl. a második baromság: 'az én adóforintjaimból jár iskolába és blablabla' Végül is nézzük ebből a szemszögből, egy félév az orvosin nagyjából 1milla, azaz ha emberünk bukás nélkül elvégzi, akkor csak a tandíj 12 milla, szerintem kurva kevés orvost képeznének, és azokat sem azért, mert értelmesek/mernék a késük alá feküdni, hanem mert apuci pl. maffiózó... Fasza lenne nem? Az a baj az ilyen emberekkel mint ti, hogy túl buták vagytok ahhoz, hogy gondolkodjatok (mondjuk ezen az iskola sem segít-aki hülye az is marad, maximum tudni fog pár extra dolgot), csak szajkózzátok a többi kreténtől meg politikustól hallott baromságot... De mindegy ilyenkor magamban mindig nevetek rajtatok egy egy jót és újra megbizonyosodom magamban, hogy igen, engem ugyan elcsesztek, de szerencsére nem én vagyok a legalja. Mindenesetre haters gonna hate , szóval nem is reménykedem hogy meg lehetne győzni, de szerencsére nem is célom :)

2011.11.25. 09:04:40

@Sadist: látod, érted Te ezt!
Ha hoznak egy szabályt, azt kell betartani! Nem ildomos arra hivatkozni, hogy miért nem használja ki. Tessék olyan szabályokat hozni, vagy úgy változtatni, hogy értelmes, igazságos legyen!
Bár ma, Magyarországon...

Ibn al-Haiszam 2011.11.25. 10:06:13

@Manci néni, a szomszéd: Magácska szerint a 27 éves (kék színű, amivel mindenhova járkál) trabantja által okozott környezeti kárt ki fizeti meg? Le tetszik szarni ugye, hiszen a jogszabályok (még) megengedik hogy pusztítsa a környezetét? Hát akkor tessék szépen befogni a pofácskáját és elkussolni. Majd ha maga nem lesz terhére senkinek sem azzal, hogy csupán él egy jogszabály adta lehetőséggel akkor majd jogosan hőböröghet, addig viszont sajnálatraméltó vergődés, ha nem a törvény és jogszabály megalkotóit pellengérezi a csípős nyelvével. Maga liba.

Manci néni, a szomszéd 2011.11.25. 10:21:09

@Ibn al-Haiszam: Jaj már drágám, rossz dologba kötöttél bele. Majd ha a bkv és a volán buszok nem köpködnek olyan vastag fekete füstöt, hogy nem látni tőle, majd akkor szólalj meg. Addig meg pofád lapos.

Ibn al-Haiszam 2011.11.25. 10:27:14

@Manci néni, a szomszéd: Látod hülyepicsanéni: minden relatív...

Buszvezető 2011.11.25. 11:14:40

@hagyma: Akkor sem, ha nem slágerszakmáról van só? Egy szociális munkásról? Egy pedagógusról? Egészségügyi dolgozóról? (Nem orvosról, bár a közhiedelemmel ellentétben a többségük nem keres jól.) És ezeknek még van képük továbbképezniük magukat? Botrány.

Ne szálljatok már el az általánosításaitokkal!

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.11.25. 12:24:23

@Manci néni, a szomszéd: Javaslom költözz el valami dzsungelbe, vagy egy lakatlan szigetre, ott nem kell adót fizetni, amit a többi gonosz ember elherdál, meg füstölgő bkv buszok sem közlekednek. Mindenkinek jobb lenne, neked is, nekünk is. Jah és internetet légyszíves ne vigyél magaddal semmiképpen se!

Sadist 2011.11.25. 15:28:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Olvasd át még egyszer, hogy mit írtál, és fuss neki még egyszer!

Dorie 2011.11.25. 16:59:34

Jajj biztos sokan leírták már, de lusta vagyok végigolvasni azt a sok kommentet, plusz szeretek nagyon okosnak tűnni.:D

Tehát kezdeném ott, hogy diákigazolványt célszerűbb az adott iskolán keresztül rendelni. Én szegeden tanultam ott van egy ilyen csoda (amit amúgy mindenki utál mert állítólag órákat kell várni, érdekes módon én mindig megúsztam 10 percekkel), hogy hallgatói (szolgáltató) iroda ahol ügyes bajos dolgaidat elintézheted, például adatmódosítás és diákigazolvány igénylés valamint érvényesítés, valamint szegeden ha nappalis és államis vagy akkor kapsz egy fél éves helyi bérletet is vagy kérheted az árát (nem reklám :D), ilyen iroda gondolom minden felsőoktatási intézménynél van. Azért kell ilyen helyen intézni, mert ott egyből kérdezik az ideiglenes diákigazolványt, amit drága poszttoló AZONNAL kézhez kapsz, mert az nem több mint egy papírfecni, amire ott helyben ráragasztják a képedet, ráírják a kiállítás dátumát meg beikszelik a megfelelő kis rubrikákat (nappali/esti/levelező stb.) és már használhatod is. És talán már október 15-én (amikor is lejárt az előző féléves/éves matrica, illetve ettől az időponttól nem fogadják el, amúgy a Volánosok, MÁV-osok, BKV-sok az iskolalátogatási igazolást) be kellett volna menni ebbe az irodába és kérni azért a kemény 360 + fénykép díjáért egy ideigleneset, de most inkább kifizeted ennek többszörösét a teljes áru utazással.

Ettől függetlenül persze igaz, hogy gáz, hogy közel 2 hónap alatt nem tudják megcsinálni az igazolványt, de ez ilyenkor mindig így van, én ezért csináltam anno azt, hogy amíg jó volt használtam az iskolalátogatásit + régi diákot, aztán becammogtam a HSZI-hez megrendeltem a diákot, kértem egy ideigleneset, és januárra elejére már meg is kaptam a diákot, pedig ebben volt egy kb 3 hetes karácsonyi szünet.

Egyéb iránt, ha az iskolán keresztül rendeled az azért is jó, mert ott az ETR-ben (ha ez van) követni tudod, ugyan így az alakulását (csak annyival másabb, hogy van igénylés>igénylés elküldése>diákigazolvány átvehet) és amikor átvehetővé válik újra becammogsz (amit amúgy most is meg kell majd tenned ahogy írtad) aláírod h átvetted és már érvényes is.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.25. 17:03:23

@Dorie: "Jajj biztos sokan leírták már, de lusta vagyok végigolvasni azt a sok kommentet"

Akkor facé írsz ilyen hosszút, mi se olvassuk a tiedet.

"plusz szeretek nagyon okosnak tűnni."

Nehéz lesz, az ellenkezője már bebizonyult.

molnisz 2011.11.25. 17:47:02

Van ismerősöm akinek most ment a gyereke általánosba szeptemberben és a mai napig nincs diákigazolványa a gyereknek.
Ez egy vicc.

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.11.25. 19:26:42

@molnisz: lehet hogy vicc, de egy kisgyerekről, pláne ha fehér, eléggé lerí hogy diákkedvezményre jogosult, mivel 18 éves korig ugye iskolakötelezettség van. A 18 feletti emberekre ez már nem igaz, ezért kell minél hamarabb a bizonyító erejű igazolvány. Nem hiszem hogy bárki megbüntetne egy kisgyereket, vagy egy vonaton pl elkérné a diákigazolványát.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.25. 19:32:32

@djlaczko: És ha valakinek van ideiglenes diákigazolványa, akkor az életszerű, hogy október 15. után már nem diák? Csak félévkor lehet kibukni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.25. 20:34:54

@Buszvezető: differencialasnal nem lennek ellene
lsd jovedelmi igazolas/ akar meg a gimnazista csemetek szuleinel is/
nehany a nep szamara fontos szakma tamogatasa ekkeppen stb.

igy semmi ertelme, hat ilyen alapon mondjuk egy jolmeno ugyved ugy dont hogy szerez egy masoddiplomat, mopndjuk akerteszetin akkor jar neki?
/ most az mindegy, hogy kocsival kozlekedik, de elvileg jar?
aki meg megy robotolni a gyarba az elelem bereert, az mennyen ahogy tud...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.25. 20:39:08

Manci neneinek siman adnek kedvezmenyt a kevereklhez, mert miert ne? sot 100 %os engedmenyt a fagyallohoz

Kockás Zebra 2011.11.25. 21:00:59

Csak 2 gyors gondolat:

A posztoló még kezdő, én másfél évig vártam a diákigazolványomra pár évvel ezelőtt. Igen vicces (vagy inkább röhejes) párbeszédek, levelezgetések zajlottak akkoriban; szerintem a MÁV dolgozói már amúgy direkt készülnek ezekre a harcokra ősszel. Tréning van nekik.

Ha a TB-nél Európai Egészségbiztosítási Kártyát kérsz, 30 mp múlva a kezedben van a kis plasztik, rajta minden adatoddal, szóval ez egyfajta bizonyíték, hogy igenis meg lehet csinálni. Hajrá.

Manci néni, a szomszéd 2011.11.25. 21:06:11

@hagyma: Drágám, és miért nem te vagy a miniszterelnök? Ilyen ember kell az ország élére!

XCat 2011.11.25. 22:37:02

@Manci néni, a szomszéd: Milyen szép beszédeket mondanai.
"magyarország olyan, mint egy szállodai recepció. Kifelé mindenkire mosolygunk, és mindenkitől elfogadjuk a jattot."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.25. 22:48:39

@Manci néni, a szomszéd: no problemo, nem is lehetetlen, lennenek otleteim
@CatMother: es halaegnek nem en voltam a recepcios

2011.11.25. 23:56:07

@Sadist:
Oké!
Tehát: vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ha valaki megszegi ezeket, akkor elítéljük. De ha valaki él a jog, törvény adta lehetőségével, akkor nem gazember, hanem törvénytisztelő.
Ha a szabály nem igazságos, vagy sérti mások érdekeit, az nem az ő, hanem a szabály alkotójának, és életben tartójának hibája!

Amúgy az állam támogatja a képzést, tehát az állam feladata, hogy eldöntse, kit támogat, kit nem!

Most átment?
Nem azt mondom, hogy ez így jó, sem azt, hogy támogatni kell a másoddiplomát, de ha van ilyen kedvezmény, akkor ki kell használni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.26. 00:48:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: errol beszelek, nem kell minden szart tamogatni es akkor nem tudja kihasznalni senki...

Alien Galaxy 2011.11.26. 08:23:39

Ennyi naiv embert >> Ideiglenes diákigazolványt, csak abban az esetben kell igényelni, ha tanév közben elhagyja valaki a rendes diákigazolványt. Azért mert az a szaros cég nem időben gyártja le a diákot, nem kell ideiglenest kérni. Használni kell az iskolalátogatásit, majd ha azt a közlekedési vállalat már nem fogadja el, a büntetést illetve a jegyár különbözetet (jegymegőrzéssel és iskolalátogatásival) egyszerűen le kell verni a diákigazolványt gyártó cégen, vagy az oktatási hivatalon.

R/T 2011.11.26. 09:40:58

@own_shark: Az én időmben (6 éve) még kártya volt. Csak fénykép meg név nélkül.

R/T 2011.11.26. 09:46:54

Én rendes nappali képzésben kezdtem, 2005-ben. Az igénylőlap a csekkel ausztus 20-a után érkezett meg (a visszaküldés határideje 15. volt). Ügyfélszoli: semmi gond, fizessem be, hamarosan megkapom. Akkor viszont nem értem minek a határidő.

Szépen szorgosan jártam a TO-ra ideiglenes diákért, már a nénik előre tudták ki vagyok és mit akarok. November környékén írtam egy e-mailt az ügyfélszolgálatnak, hogy mizu? Nekem is azt írta a felület, hogy feldolgozás alatt. A kártyámat februárban át is vehettem. Áprilisban pedig -tádáááámmm!- megjött a válasz, hogy sajnos nem áll módjukban személyes adatot kiadni.

@Poszt toló: mennyi a vonatjegy, hogy nem érte meg rögtön a türelmi idő lejárta után kiváltani az ideiglenes diákot?

666E 2011.11.26. 20:27:16

akkor még mindig én tartom a rekordot.
nekem anno valamivel több mint FÉL ÉVIG kellett várnom a diákigazolványra.
szerencsémre akkor még elfogadták az ideiglenest is, csak havonta meg kellett újítani.

Teccikérteni? 2011.11.26. 22:08:05

Nem olvastam a kommenteket, de:

A poszter minimum egy sokdiplomás bőcsész.

Nem vagy szarrágó, öcsém, hanem egy élhetetlen fillérbaszó köcsög vagy.

Inkább fizeted a teljes árú jegyet, de sajnálsz kifizetni 360 forintot ideiglenes diákra?

Baszdmeg, neked már óvodában bevonták az iskolalátogatási engedélyed?

XCat 2011.11.27. 13:27:04

Azt ugye tudjátok, hogy kimondottan ijesztő képet festetek magyarországról?

Victoryus 2011.11.27. 13:36:02

Én faluban lakom.. bementem a központba, lekaptak, 5 nap múlva megkaptam a diákhoz a képet.
Ezt iskolába íratkozáshoz vinni kellett júniusba. és a szeptemberben megkaptam az az új diákot a suliban (1. nap).

Victoryus 2011.11.27. 13:38:42

@atpijkamo: Nem, mert bármikor kicsaphatnak a suliból, ha pl hülyeséget csinálsz. (eltanácsolás)
Havonta előfordul a legtöbb suliban 1-2 gyerekkel.

s_marky 2011.11.28. 23:11:18

EZEN MOST KELL FENNAKADNI???Ez 10 éve így van, amióta műanyag a diák! Én majdnem minden évben lekukázom, úgyhogy tudom! :D

Marvin McNasty 2011.12.23. 00:37:36

@ColT: Persze, h sosincs ingyen, mert van ALK és ALA is.

Nyss 2012.01.14. 19:23:22

Hy!

Most szívesen fogom fogadni az utálatotokat, de leírom én is a véleményemet, ha már csak a hülyeséget tudjátok itt terjeszteni :) Én az Educatio-nál dolgozom, és igen az igénylésetek hozzánk kerül be és mi dolgozzuk fel...

1: 60nap a kormányrendeletben meghatározott legyártási határidő, ezen idő alatt az igazolványok elkészülnek, HA nincsen velük HIBA! A hibákat nem feltétlen lehet látni az igenyles.diakigazolvany.hu felületelet, DE az esetek 90%-ban az OH kiértesíti vagy az igénylőt vagy az intézményt a hibáról!

2: Ha 60napon belül nem készül el az igazolvány és nincs benne hiba, akkor DÍJMENTESEN igényelhetett igazolványt mindenki a saját intézményében, amit az OH visszatérített az intézménynek!

3: Az, hogy az Érkeztetés mikori dátummal érkezik be az nem függ attól, hogy te mint kedves igénylő mikor adod le az intézményben az igénylőlapod és ők mikor továbbítják. Köztudott már, hogy ezt nem egyesével teszik meg, hanem van, hogy 1hónapot is várnak arra, hogy több összegyűljön. (Tehát ilyen jellegű panasszal lehet élni az intézményben is). Attól, hogy a kis csekkeddel elballagtál a postára és befizetted még az igénylőlapod nem jutott be hozzánk szeptember 2-án!

4: Felvételi eljárás során igényelt diákok valóban van, hogy fél év után érkeznek meg, ugyanis az intézménynek vissza KELL igazolni a hallgatók felvételét, ami sok esetben nem történik meg csak november környékén. (szintén gratulálunk az intézménynek).

5: Az OH nem téríti vissza az utazási cégek által kiadott büntetések árát, ugyanis ha nincs érvényes igazolványod akkor jogszerű a büntetés.. És meg is érdemled ha igazolvány nélkül utazol, ugyanis mint már korábban leirtam ha 60nap alatt nem készült el a diákod akkor INGYENESEN voltál jogosult az ideiglenesre amivel az intézmény is tisztában van, tehát ha nem szólt neked erről akkor ismételten csak kezet fogni tudunk vele/veled.

6: Ajánlom figyelmetekbe a 2011.12.30. megjelent Január 1-étől hatályos 362/2011 (XII. 30.) kormányrendeletet. Sok izgalmas új infó van benne. Ha mindenki tisztában lenne vele, akkor nem terjedne itt sok répaság az igazolvány elkészüléséről :)

Üdv
süti beállítások módosítása