Tékozló Homár

Miért 15x drágább az sms itthon, mint Ausztriában?

2012.03.29. 07:26 | jackyll | komment

Ugye még mindenki emlékszik, mekkora a foskolódáscunamit váltott ki a világ legnagyobb lehúzása (aka. az sms igazi ára) bejegyzés. A hitetlenek leellenőrizhetik, hogy Ausztriában 15x olcsóbb egy sms, mint nálunk, szerződés és hűségidő nélkül! A telefonálás csak 8x, a mobilinternet csak 3x kerül kevesebbe ugyanannál a virtuális RedBull Mobile szolgáltatónál:

Ausztriában élek, és régóta kiverte már a biztosítékot, hogy Magyarországon a mobiltelefon társaságok 5-10-szeres árat kérnek ugyan azért a szolgáltatásért, mint itt.  Előző héten Pestre kellett mennem elintézni néhány ügyet, és mivel nem volt magyar számom, bementem a Pannonhoz és vettem egy feltöltőkártyát. Miután ma megtudtam, hogy az 5000 Ft mellé kapott gáláns 80 mega netcsomagot 1 MB-os egységekre kerekítve fogyasztottam, végképp eldurrant az agyam, és gondoltam írok nektek egy konkrét példát az árazás visszásságainak alátámasztására (és nem csak simán azt puffogtatom, hogy itt Ausztriában fix 24 hónapos szerződés NÉLKÜL havi 9,9 EUR-ért 1000 perc+1000sms+1gb net jár (utóbbi kilobyte alapon mérve)).

Itt a konkrét példa:
A pannonnál is kapható az osztrák redbull csomag. Nézzük a kisebbiket a két verzió közül: Magyar ár: 5490 Ft (Matolcsy hiányszámító árfolyammal 20 EUR), ezért jár 200 perc, 100 sms, 500 mega net. Osztrák ár: 12,9 EUR, ezért jár 1000 perc, 1000 sms és 1 GB net. Ez tehát 7,75-szörös különbség csak a percdíjat nézve (magyar egységár: 20/200=0,1 1 osztrák perc 12,9/1000= 0,0129). Az sms pedig 15,5-ször drágább kis hazánkban. A net csak 3,1-szer drágább, ami szinte elhanyagolható.

Ennyi. no komment.

Lényeg, hogy folyik a szabadságharc, és minden máshogy megy 2 éve. Ezt mindjárt megírom a fogyasztóvédelemnek is.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:11:28

@maretz: Á, még véletlenül sem a mindenkori magyar kormány dilettáns gazdaságpolitikája miatt drága a hitel, meg alacsony a forintárfolyam. :)

Érdemes megnézni az elmúlt 20 év nagyobb forintárfolyam változásait, és rákeresni az aznapi hírekre. Megdöbbentő lesz az eredmény.

Itt azért olcsó a hitel (Euróban, és Lek-ben is ugyanolyan olcsó), mert egyrészt a kormány itt normálisabb gazdaságpolitikát folytat (ergo nem csinál baromira nagy hülyeségeket), másrészt meg ténylegesen felügyeli a bankokat (azaz rejtett költségek beépítése tilos, az ajánlatnak egyértelműnek, átláthatónak kell lennie, és nincs utólagos egyoldalú szerződésmódosítás!!!). Ez a két dolog kellett volna, és mindjárt más lenne a helyzet Magyarországon is.

maretz 2012.03.29. 14:11:58

@Manyecska:

Nem. De nem értem ez honnan jött.

meszi 2012.03.29. 14:15:24

egy paradoxont oldjatok már fel nekem, úgy látom itt mindenki kurva okos meg tájékozott:)

Ha kint minden ugyanannyiba kerül mint itt, sőt még kevesebbe is, akkor miből keletkezik az a pénztöbblet amiből a 3-5szörös fizetést szponzorálják?

Tehát ha kinn mondjuk egy fodrász 3-4x annyit keres mint Mo-n akkor valószínű, hogy egy hajvágás is 3-4x annyiba kerül kinn, mint itthon. És mivel egy ingatlanos is 4x annyit keres ezért a bérbe adott helyiség ahol a fodrászlányka dolgozik is 4x annyiba kerül. És így tovább.

Adott a kérdés: honnan adódik ez a hagymázas elképzelés, hogy kinn minden óccó de mindenki sokat keres? Főleg úgy, hogy az osztrákok kevesebben is vannak mint mi, tehát a népességszám mint gazdasági tényező nem játszik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:16:26

@windex: Az autószerviz a szegényebb magyar embernek nem játszik, mert a legszegényebbnek autója sincs, a picit tehetősebb is ha lehet, akkor ismerősi körben, haverokkal szereltet.
Ezért írtam azt, hogy jóval olcsóbb az élet Nyugat-Európában egy relatív szegényebb magyar embernek, mint Magyarországon (a lakbért kivéve), mert a relatív szegény ember minimálisan vesz igénybe olyan szolgáltatásokat pl. hogy autószervíz, étterem, fodrász, stb. Magyarországon is.

maretz 2012.03.29. 14:19:53

@Jani haverja:

Ebben abszolút egyetértek. Az, hogy valaki 4,75%-ra vesz fel hitelt, majd néhány év múlva 9% fölött van, az nyilvánvalóan tisztességtelen magatartás a bankok részéről, elsősorban ezt kellett volna rendesen leszabályozni. Ez ugye nem történt meg az elmúlt 8 évben.

A forint-árfolyam napi ingadozásai lószart se számítanak, már ne is haragudj, hosszabb távú trendeknek van értelme. Ha valaki azt gondolja, hogy Szíjjártó vagy Matolcsy képes "bedönteni" a forintot és ezzel komoly veszteséget okozni a devizásoknak, az nem ért a pénzügyekhez egyszerűen.

Az, hogy egy napra felmegy az árfolyam, majd 1 hét múlva visszatér a normálisba, ennek semmi jelentősége nincs. Ha tartósan (értsd: hónapokon keresztül) trendszerűen eltér az árfolyam a normálistól, annak lehetnek gazdasági okai.

A gazdasági ok a forint gyengélkedése mögött (ti. hogy nem a korábbi 265-ös szinten, hanem 290-295 körül van) azzal függ össze, hogy folyamatosan százmilliárdokat törlesztenek a devizások, ami értelemszerűen forint-eladással és CHF-vásárlással jár... márpedig tudjuk, hogy ha sokan adnak, és kevesen vesznek, akkor lefele megy az ár. Ez ilyen egyszerű.

Mivel Magyarország külkereskedelmi mérlege masszívan pozitív (kb. 20 éves csúcson van), az államháztartás kiegyensúlyozott, az infláció stabil, innentől kezdve nincs gazdaságpolitikai oka annak, hogy a forint gyengüljön.

Aki a forint-gyengülést Matolcsyval magyarázza, az nem ért a pénzügyekhez.

Ezzel együtt a kamatok tekintetében más a helyzet, ott alapvetően a bizalom dönt. Mivel -- a hazai ellenzék kemény munkája folytán -- rossz kép terjedt el Magyarországról, ezért értelemszerűen a kamatok magasabbak a kelleténél.

Miután meglesz az IMF-hitel, ezek a kamatok is szépen csökkenni fognak. Kár ezen nyafogni, hiszen a korábbi hiteleseket ez nem kellene hogy érintse... azért érinti, mert tisztességtelen szerződéseket írtak alá.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:21:47

@maretz: "Nézd, a HUF kb. 10-15%-ot gyengült az elmúlt években."

Hát, attól függ, hány elmúlt évet nézünk.
2008-ban volt pl. 230 Ft is 1 EUR...

És 2008 nem volt olyan rég...

maretz 2012.03.29. 14:22:11

@meszi:

A megoldás egyszerű: az osztrákoknak vannak bankjai, meg multicégei, akik itt nekünk eladják a szart olcsón, a tőlünk kiszivattyúzott pénzből meg jól élnek otthon. Ez ilyen egyszerű. Ha nem lenne kinek eladni drágán a sok szart, ha nem lenne honnan hazalapátolni a pénzt, akkor Ausztriában is pont ugyanúgy beállna egy stabil jövedelem/árszínvonal arány.

Európának az a szerencséje, hogy vannak gyarmatai itt keleten, különben már rég korrigálni kellett volna az életszínvonalat.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.29. 14:22:50

@meszi: nem minden olcsóbb. de például a telefon/sms igen. ez csak egy -ahogy mondod- hagymázas lázálom. aki szeretne ausztriában lakbért/kötelező biztosítást/fogorvost egyebet fizetni, az jobban teszi, ha nem az itteni minimálbért keresi meg, hanem annak a háromszorosát legalább.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.29. 14:24:13

@meszi: A dolog ennél egyszerűbb. Az osztrák GDP/fő mintegy három és félszerese a magyarénak. Ennyi.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.29. 14:26:45

@maretz: Helyesen: nekünk eladják a szart DRÁGÁN. Persze ez azért durva leegyszerűsítése a dolgoknak.

maretz 2012.03.29. 14:26:50

@Jani haverja:

Azért 4 év elég régen volt:) Én a kormányváltás óta nézem...

De ha az egyszeri kilengéseket leszámítod, akkor ott is elég szépen látszik, hogy gyakorlatilag 2005 óta a 250-270 sávban mozgott az árfolyam. Tehát ezt vehetjük irányadónak. Ez pedig 10-12%-al alacsonyabb, mint a mostani 290-295 szint.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2012.03.29. 14:28:15

@Jani haverja: ennek faszsag volt minden mondata.

A bankjaink 0.1 meg 0.5%os alapkamaton felvett CHF es/vagy € forrasert magyar allampapirban 9++% kamatra bevasarolnak, es meg az arfolyamon is nyernek. Ööö ez hanyszoros nyereseg is? megy itt a sirasrivas, hogy mi lenne velunk ha a bankok elhuznanak a retkes sunyi anyjukba, ki penzelne a gazdasagot.. az a jo hir, hogy most sem penzelik a gazdasagot, csak ugyeskednek, persze azzal nagyobbat lehet szakitani. Es emellett van egy kormany ami az elozo elbaszott gazdasagi helyzetet ugy-ahogy konszolidalta. Ezt a ruhedt maszatolast utalom az egeszben ellopni minden mozdithatot, majd a felelosseget masrakenni, es folyamatosan mantrazni. kopni kell.

maretz 2012.03.29. 14:28:32

@agresszív kismalac:

Bocs, én is azt akartam írni, nem tudom hogyan sikerült ezt így leírnom:) Helyesen valóban így hangzik: eladják a szart nekünk drágán. Azokat a selejtes termékeket, amiket otthon nem tudnak már értékesíteni anélkül, hogy csorbát szenvedne a cégük hírneve... nekünk meg nyugodtan el lehet adni a moslékot is jó drágán, hiszen miután a sikerült tönkretenni a mezőgazdaságunkat, esélytelen, hogy fel tudjuk venni a versenyt, akármilyen drága és akármilyen szar termékeket is adnak el nekünk.

VDaNi 2012.03.29. 14:34:27

Annyiért adják, amennyiért akarják.
mit ír szerencsétlen a fogyasztóvédelemnek?

Keressetek rendesen pénzt és le lehet szarni a telefonszámlát!

Fül~orr~régész 2012.03.29. 14:34:55

@KrisztianUK:

UK: Three-> £15/ho, NINCS szerzodes, 300perc, 3000 sms, full korlatlan adatforgalom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:35:23

@maretz: "Ha valaki azt gondolja, hogy Szíjjártó vagy Matolcsy képes "bedönteni" a forintot és ezzel komoly veszteséget okozni a devizásoknak, az nem ért a pénzügyekhez egyszerűen."

Pedig képesek. Egy-két napra csak akkor, ha csak mondják a hülyeségjüket, sok időre meg akkor, ha meg is teszik...

Persze ez nem csak erre a két díszpintyre igaz, hanem igaz a Gyurcsány-féle teljes bagázsra, meg az előzőekre is.

"A gazdasági ok a forint gyengélkedése mögött (ti. hogy nem a korábbi 265-ös szinten, hanem 290-295 körül van) azzal függ össze, hogy folyamatosan százmilliárdokat törlesztenek a devizások, ami értelemszerűen forint-eladással és CHF-vásárlással jár... márpedig tudjuk, hogy ha sokan adnak, és kevesen vesznek, akkor lefele megy az ár. Ez ilyen egyszerű."

Ez azért nem igaz, mert a CHF-nek úgymond világpiaci ára van. Tetejében a devizahitelesek nagyjából kiszámíthatóan törlesztenek (azaz havonta fizetnek, most nem beszélve a végtörlesztésről), tehát ennek nincs köze a forintárfolyamhoz. Legfőképpen meg azért nincs, mert a legtöbb magyar bank nem is devizahitelt folyósított, hanem devizaalapút, tehát a CHF csak virtuálisan volt meg a hitelnél, ergo most sem kell érte devizát venni.

maretz 2012.03.29. 14:43:07

@Jani haverja:

Itt megint súlyos tárgyi tévedésekbe bonyolódtál. A devizaügyleteknél nincs olyan, hogy "világpiaci ár", egy devizának eleve nincs ára, ez egy olyan cserekereskedelem, ahol minden terméknek csak a másik termék viszonylatában van értéke.

Vagyis pontosan attól változik az ára nap mint nap, hogy mennyit adnak el egy devizából, és mennyit vesznek egy másikból.

A devizaalapú hitelekben megint tévedsz, a bankoknál komolyan le van szabályozva, hogy mennyi devizakintlévőséget halmozhatnak fel. Tehát már ezért sem igaz, hogy a hitelek többségénél nem volt átváltás, de legfőképpen azért nem igaz, mert a bankok sem hülyék: nem tartanak nyitva devizapozíciókat évekig, mert azzal saját magukat is kiteszik a kockázatnak (az más, hogy ezt a kockázatot megpróbálják ráterhelni az ügyfélre, de ez is kockázatos, mert ha az ügyfél fizetésképtelen lesz, akkor bukják az üzletet).

Szóval ezt azért gondold át még egy kicsit. Politikusok nyilatkozatai legfeljebb egy-két napig/hétig tartó pánikot tudnak gerjeszteni, hosszabb távon az árfolyamot gazdasági tényezők határozzák meg, pl. kereskedelmi egyenleg, alapkamat, infláció.

A kormány gazdaságpolitikája pedig ezekben a kérdésekben viszonylag rendben van, bár nyilván van mit finomhangolni rajta.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:44:35

@maretz: Én a kilengéseket is beleszámolom, mert a kilengéseknek súlyos politikai okai vannak. Így viszont az elmúlt 5 évben az EUR 230-tól 320-ig járt.
Ugyanez Lekben ugyanezen időszakban: 136-142. Sokkal kisebbek a kilengések, nagyobb a gazdaság iránti bizalom is. És a gazdaság iránti bizalom nem csak az árfolyamban, hanem az adott ország jegybanki alapkamatában, államkötvényeinek hozamában is érzékelhető, de ez már
@vazsmegyeigerdezsház: írására a válasz. A bankok nagyon hasznosak, csak tudni kell, hogy hogyan használjuk őket. Pl. az autó is nagyon hasznos találmány, de tudni kell vezetni, mert ha nem, akkor egy csomó embert, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk. Sajnos Magyarországon a rendszerváltás nem hozta el azt az eredményt, hogy bármelyik kormány tudna gazdaságilag "vezetni", és ennek eredménye, hogy ugyanazok a bankok (pl.: Raiffeisen) Magyarországon szemétláda módon viselkednek, Ausztriában, vagy itt meg korántsem.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2012.03.29. 14:45:26

"akkor miből keletkezik az a pénztöbblet amiből a 3-5szörös fizetést szponzorálják?"

ez több száz év eredménye. előbb a törököt hozták a nyakunkra a felvidéki aranybányákért. aztán azzal a nemzetközi csapattal, amit 200 éven keresztül nem biztosított az elvileg keresztény európa magyar királyok kérésére, kikergettük őket (mert a legtöbb így is a magyar volt a "csapatban") egy újabb tökfilkó habsburg "vezetésével". és onnantól a nem is teljesen magyar királysági elit a habsburgnak nyalt feltétel nélkül. még életünket és vérünket is felajánlották (nem is a sajátjukat).

az I. VH után ők a birodalmukat veszítették, de országban még ők is kaptak tőlünk. (kíváncsi vagyok melyik ország élné túl ha kétharmadát elvennék.. lengyelországot sem megbüntetni akarták, csak felosztották. aztán a felosztókat akarták megbüntetni és visszaállították. de amíg aranyat bányásznak franci-kanadai, megbrit-ausztrál cégek erdélyben, addig szóba sem fog jönni, hogy visszaengedjék, visszaszerezhessük..) minket meg gazdasági érdekből odadobtak azon kisebbségeknek, akikkel európai viszonylatban mi viselkedtünk egyedül jogszerűen. a kort meghaladóan (mert ugye a kisebbségvédelem terén megint csak nekünk van keserve tapasztalatunk leginkább ma is). ezeket ők fordították a magyarság ellen. támogatták őket velünk, rebellis magyarokkal szemben.

az az ausztria mely miattunk is bukta a germán egyesítést (így a poroszok nyertek), úgy meghajolt a harmadik birodalomnak, hogy már számukra is hihetetlen akkora gerinctelenség - hazudozzák is arról, hogy kényszer volt.

II. VH végén hirtelen bejelentették, hogy na ők akkor semlegesek. az addig ott állomásoztatott oroszok bejöttek hozzánk. ráadásul beléptettek minket a varsói szerződésbe. ők meg tillárom hajj elvoltak szocializmus, meg kapitalizmus-féle idiótaságok nélkül; és akkortájt a semleges szerepüket annyira elsimerték, hogy oda a legkevesebb jutott volna egy háborúból..

az osztrák kamarilla még ma is a legnagyobb szarkavaró a térségben. a habsburgok csak ráadás volt.

a 40 évi békés (gyáva) fejlődést meg arra használták, hogy mikor a szovjet ki, ők meg be. az értéktőzsde osztrák. a földek a jelenlegi nyugat-Magyarországon osztrákoké. a cégekbe mint ék furakodtak be. matáv, cukorgyárak, papírgyárak.

érdekes módon mindegyik nagyot zuhant. azt mondták szar a matáv. mert azzá tették! hogy lehessen felvásárolni ingyen. mos a németeké. de már 1993-ban osztrákkal, franciával, némettel voltak tele! még 1980-as években kötött háttéralkuk révén..

ezen kívül húzzák-vonják az oroszt (hogy ne bécsig érjen a putyinék keze csapásra emelve /legfeljebb nyalásra/), a szlávot ránk. 1849, 1914-1921, 1930-as évek, 1942-1946, 1955.

a legújabb a MOL ügy volt, most meg az értéktőzsdén és a bankadó hisztiznek. emellett a butatótókat is nyomatják a térségben. és szarnak mindenre.

mi voltunk az egyik, szerintük fő akadálya az újabb világhódító tervüknek.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2012.03.29. 14:51:04

@fogsunder: úgyhogy aki jól csinálja az másokat szipolyoz. vagy talán azt gondolod, hogy az "angol" egy kurva dolgos népség?

egy gyarmattartó szar. nem jobb emberek, nemhogy többet, de kevesebbet dolgoznak. mint állam egy okádék. és jellemzően ezek ugatják a demokráciát. az ő demokráciájuk (eleve egy királyságban, na hagyjuk..) másoknak diktatúra. (és még nekik "otthon" is azzá teszik.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 14:58:48

@maretz: "Itt megint súlyos tárgyi tévedésekbe bonyolódtál. A devizaügyleteknél nincs olyan, hogy "világpiaci ár", egy devizának eleve nincs ára, ez egy olyan cserekereskedelem, ahol minden terméknek csak a másik termék viszonylatában van értéke.

Vagyis pontosan attól változik az ára nap mint nap, hogy mennyit adnak el egy devizából, és mennyit vesznek egy másikból."

Ennek a megállapításnak csak a második fele az igaz.Merthogy minden devizának van "világpiaci ára", természetesen ezt a többi devizához mérik. Mivel Európában vagyunk, itt a legelterjedtebb deviza az EUR, ehhez szokott mindenki viszonyítani (mind a svájci frankot, mind a forintot, mind a leket, stb.). Az viszont nem vitte fel egy eurocentet sem a svájci frank árfolyamát a világon, hogy néhány magyar elkezdett törleszteni frankban. Túl kevés ez ahhoz, hogy felmenjen a frank ára. A frank ára azért ment fel (egyébként akkor az albán lek ára is szépen kúszott felfelé), mert a görög válság, és egyéb politikusi baromságok miatt megingott a bizalom az Euróban. Csak az a baj, hogy a Forintba vetett bizalom meg mégjobban megingott...
És ez a magyar politikusok baromságainak köszönhető. Még egyszer mondom, nézz meg egy grafikont a Forint/Eur árfolyamáról. Válassz ki időpontokat, amikor nagyot erősödött, vagy nagyot csökkent, és keress rá az adott napra, meg 2-3 nappal azelőttre a magyar hírekben! Meglepő lesz!

"A kormány gazdaságpolitikája pedig ezekben a kérdésekben viszonylag rendben van, bár nyilván van mit finomhangolni rajta."

A magyar kormány gazdaságpolitikája qrvára nincs rendben! Egyrészt évközbeni kiigazítások nélkül már senki sem hiszi el, hogy tartani tudja a hiánycélt, de ez még csak a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy a bürokrácia kiadásaihoz szinte hozzá sem nyúlt, helyette bevezetett mindenféle plusz adót, ami visszaveti a gazdasági növekedést, söt gazdasági visszaesést okoz.

És még egy dolgot ajánlok mindenkinek a figyelmébe! Amikor a magyar politikusok arról hablatyolnak, hogy Magyarországon nem is olyan nagyok az adók, akkor hazudnak. Ugyanis az EU-s alapon számított összes elvonásban nincsenek benne a kisadók jó része azért, mert más országokban nincsenek is ilyen adók. Tehát az összehasonlítás fals!

Liliom08 2012.03.29. 15:00:00

@vazsmegyeigerdezsház: Abba a marha nagy pozitív államháztartásba beleszámoltad a Manyup közel 3000 Mrd-jét, amiből a gyors értékesítések miatt január elsején már csak közel 680Mrd volt, úgy, hogy közel 200Mrd veszteséggel értékesítette a részvényeket és a többi kötvényt? Ez csak egy aprócska kiigazítás, mert azt tudjuk hogy statisztikailag elmondható, amit írtál, de a statisztika bármivel módosítható :)

maretz 2012.03.29. 15:01:22

@Jani haverja:

Nem tudom mi az a "lek", így aztán nem is nagyon tudok reagálni:) De így látatlanban azt tudom mondani, hogy valószínűleg nem teljesen szabad árfolyamrendszerben működött a dolog, ezért kisebbek a kilengések.

Kilengések az USD/EUR viszonylatban is elég masszívan vannak (1.2 és 0.65 között az elmúlt 10 évben), attól még nem jelenti azt, hogy akármelyik oldal gazdaságpolitikája amatőr lenne.

Ezt egyszerűen rosszul tudod.

maretz 2012.03.29. 15:04:42

@Jani haverja:

"Az viszont nem vitte fel egy eurocentet sem a svájci frank árfolyamát a világon, hogy néhány magyar elkezdett törleszteni frankban."

A CHF árfolyamot nem vitte feljebb... viszont a forint-árfolyamot lejjebb vitte!

Senki nem állította, hogy a CHF-EUR árfolyam számottevően változott volna (hiszen mindkettő elég nagy volumenű valuta), bár kétségtelenül hozzájárult (igaz, valóban minimális szinten) a CHF erősödéséhez a végtörlesztés is.

Viszont a forint viszonylag kis volumenű valuta, ezért azonnal elkezdett gyengülni az ország méretéhez képest masszív forint-eladások miatt. Nem a CHF erősödött az elmúlt 1 évben, hanem a forint gyengült!! Mégpedig éppen a devizavásárlások miatt...

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.29. 15:08:35

Elárulnám hogy hazai mezőgazdaságot ott kúrták el hogy előbb privatizálták a felvásárlópiacot (a szokásos jobboldali maffia kezébe) és csak utána a földeket.
És ha már itt tartunk illegitim az egész fos demokrácia mert erről valahogy nem tartottak választást. Mármint a társadalmi berendezkedésről.

maretz 2012.03.29. 15:14:29

@Sztavrosz_:

Ebben tévedsz. Ha a "szokásos jobboldali maffia" kezébe privatizálták volna (LOL), akkor nem lenne baj, ugyanis azoknak érdekük lett volna, hogy működtessék. A probléma az, hogy külföldieknek privatizálták, akiknek meg az volt az érdekük, hogy tönkretegyék.

windex 2012.03.29. 15:17:33

@Jani haverja: eszerint tömegesen vannak a nemlegszegényebbek, mert ahhoz képest, amit érzékeltetsz, túl sok a kocsi - még ha most, a magas benzinár miatt kevesebben is járnak vele. ha meg olyan sokan "haverral" szereltetnek, akkor miből él a kismillió ilyen-olyan szerviz? vagyis mégis sokan járnak oda (na jó, is). ettől függetlenül nem ellenérv, amit írsz, mert nem a szolgáltatások magasabb árát cáfoltad. szóval nem az élet olcsóbb egy szegényebb magyarnak ott, hanem bizonyos termékek, különösen, ha innen megy bevásárolni. azok az árak az ottani fizukkal arányosak, és mivel az ottani fizuk magasabbak, a szolgáltatások árai is magasabbak. fog (és bármilyen) orvos, optikus, (gyógy)fürdő, uszoda, cipész, koncert, színház, rendszergazda, autószerviz, fodrász, kozmetikus, villanyszerelő és egyéb iparos, esküvői fotós, soroljam még? ha mindez olcsóbb lenne ott, mint itt, akkor miért megy annyi kelet európai oda dolgozni, és miért mesélnek legendákat a kinti fizukról? azt a fizut össze is kell dobnia a vevőknek, csak akkor lesz olyan nagy, hogy a keletiek annál kevesebbért, de az itthonihoz képest még mindig többért dolgozzanak ott. és akkor persze nem élnek az ottani nívó szerinti polgári életszínvonalon, különösen, ha haza akar jönni. :-) szóval igaz, olcsóbb a milka, meg bizonyos cuccok, különösen leárazáskor, meg vannak lehetőségek, de egyébként... csak aki ott él és dolgozik, egyensúlyban van a fizu, árak, és életszínvonal ügyében

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.29. 15:17:36

@maretz: Frászt.. a gyors meggazdagodáson kívül semmi se érdekli a felvásárlókat. És tényleg az egész egy maffia.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.29. 15:21:32

@maretz: Azokat csak a GYORS meggazdagodás érdekelte már akkoris semmi más hidd el.

ügyeske 2012.03.29. 15:23:15

@fogsunder: Öreg, ORVOS látott már ?
Mitmond, megmaradsz azért ?
Iszol te rendesen ?

maretz 2012.03.29. 15:25:20

@Sztavrosz_:

Kiket is pontosan?:) Jah, hogy a "szokásos jobboldali maffiát"... értem...:P

Csak egy dolgot magyarázz el nekem: mire jó az valakinek, ha szerez egy jó "felvásárlót", majd hagyja tönkremenni? Abból hogyan lehet meggazdagodni?

trocadero 2012.03.29. 15:25:28

Visszatérve az eredeti blogtémához: nem tartom túl objektívnek a "RedBull" csomag díja alapján vett ország-összehasonlítást.
Interneten keresgéltem objektívebb és több országot is érintő díjazási statisztikák után. Csak egyet találtam, 2009-ből. Ott Ausztria kifejezetten drága volt, Magyarország meg középmezőnybeli: mark.ossdl.de/2009/03/text-message-prices-in-europe-sms-preise-in-europa/

Szerintem a RedBull árai speciálisak és nem irányadóak.
Kiváncsi lennék más Nyugat-Európai országban lakó magyarok véleményéről
az ottani és magyar tarifák különbségéről.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:26:01

@maretz: A lek, az az Albán Lek (ALL). Én ebbe az országba jöttem, ez itt a helyi pénz. Egyébként teljesen szabad a lek árfolyama, nincs az Euróhoz semilyen mértékben kötve, a kormány nem akar (de nem is tudna nagyon) beavatkozni mesterségesen az árfolyamba, túl kicsi ország ez ahhoz. Viszont az utóbbi 10 évben (kb. 12-13 éve van itt normális gazdaságpolitika) Európa legnagyobb gazdasági fejlődését produkáló országa volt. És tetejében még a gazdasági válságból is profitált. Most is profitál: a görög, és az olasz bankok ide menekítik a pénzüket, mert ez egy biztos hely, nekik otthon meg mindig az államcsőd lebeg a fejük felett. Ezért olcsó pl. a hitel is itt (olcsóbb Nyugat-Európa átlagánál is), mert itt iszonyat mennyiségű pénzt kellene kihelyezni a bankoknak, mert különben csak "van" az idementett pénzük itt.

Tény viszont, hogy Albánia nem onnan indult, mint Magyarország, de az is tény, hogy iszonyatos ütemben dolgozza le a hátrányát, Európában egyedülálló módon. Itt minden fejlődik hónapról hónapra, vannak olyan részek, amikre rá sem lehet ismerni, 2-3 hónap, vagy 1-2 év után. Iszonyatos építkezések, olyan turisztikai bevétel, amiről Magyarország csak álmodhatna, stb. És mellette az ingatlanárak kivételével olcsóság.

Ja, és még egy dolog, ami elgondolkodtató: Amikor a svájci jegybank már kínjában hozzákötötte a frankot az euróhoz a további erősödés meggátlására, akkor két valuta erősödött nagyot Európában: a norvég korona, és az albán lek. Nem furcsa? Valahova biztos helyre akarták menekíteni a pénzüket a befektetők, ennyi a titka.

windex 2012.03.29. 15:29:03

@Jani haverja: jaj, jani haverja, ne ilyen közelről nézd a gazdasági vonalat, mert nem látod a fától az erdőt :-) kicsit messzebbről, mert így épp fordítva magyarázod, mint ahogy vannak a dolgok

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:29:11

@windex: ebben teljesen egyetértek, de az eredeti írásom is arról szólt, hogy menél kisebb a jövedelme valakinek, annál kevesebb szolgáltatást vesz igénybe, azaz annál nagyobb arányban vesz terméket a pénzéből (pl. étel mindenkinek kell), tehát szegényebb néprétegeknél ez a fontos.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.29. 15:29:18

@maretz: Nem a felvásárló hanem a gazda megy tönkre. És úgy hogy közli nemérdekli az első osztályú gabona ő csak takarmányárban hajlandó átvenni. Mindezt ezt úgy hogy jól tudja a gazdának nincs lehetősége máshova vinni. (és itt van jelentősége annak hogy ezek már a földeladások előtt ott álltak tudatosan így építette ki Antall) Aztán hogy a felvásárló milyen besorolással adja tovább a gabonát az már maffiamódszer.

windex 2012.03.29. 15:31:32

@trocadero: az angolok is virítanak, nem egycéges speckókkal. és ami innen hűdenygvonalúnak tűnik, az ott az átlag, a normális

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:33:54

@windex: De miért is ne nézzem közelről?

A tények minden országban azt mutatják, hogy így kell nézni, azok az országok a sikeresek, akik így szemlélik. Az összeesküvéselméletek meg csak kifogások. Magyarország ellen sem esküdött össze senki, csak egyszerűbb kifogást találni, és azt mondani a népnek, mint beismerni azt, hogy a rendszerváltás óta még épeszű kormánya nem volt Magyarországnak.

Magánvéleményem szerint nem is lesz addig, amíg a magyar szavazók el is hiszik a mindenféle összeesküvéselméleteket a libsikről, zsidókról, bankokról, stb., azaz a kifogásokat a sorozatos balfékségekre.

windex 2012.03.29. 15:36:02

@Jani haverja: ez kőigaz. de gazdasági működést, mechanizmusokat nem lehet a legszegényebbekre alapozva megítélni. olyan szegények meg ott is vannak dögivel, láttam úgy az angoloknál, mint a spanyoloknál, osztrákoknál, franciáknál, olaszoknál pl. de mivel a nemlegszegényebb rétegek működtetnek mindent - mert ők vannak a legtöbben, és náluk mozog a legnagyobb pénztömeg - az árak, a választék, a szisztéma, minden ehhez igazodik

maretz 2012.03.29. 15:36:47

@Jani haverja:

Azért itt több csúsztatás is van egy helyen... Először is a semmiből könnyebb növekedni, mint magasról. Magyarországnak ez volt a pechje (és Kádár legnagyobb bűne), hogy egy viszonylag jó életszinvonal mellett hozzászoktatta a magyarokat ahhoz, hogy nem kell mást csinálni, csak hitelt felvenni, jól élni, aztán hőbörögni, amikor nem ad a Zállam segílyt, meg egyszercsak benyújtják a hitelezők a számlát...

Sokkal jobban jártunk volna, ha nálunk is ceausescu-i keménydiktatúra van, akkor legalább mindenki tudná értékelni a gyors fejlődést.

A fejlődés azért közel sem egyedülálló, az alacsony fejlettségű országok mind szédületes fejlődést produkálnak, Szlovákia, Románia, baltiak, Törökország... ugyanez a nagyságrend!

Az ALL-ról: én úgy látom, hogy az ALL semmit nem erősödött, sőt gyakorilatilag néhány éve a 140 körüli térben mozog. Ami egy kis valuta esetében természetes, hiszen nincsen önálló súlya, ezért kénytelen a regionális nagyvalutával együtt mozogni, akár hozzá van kötve törvényileg, akár nincs.

Ennek ellenére nem kétlem az albánok fejlődését (bár értelemszerűen nem összehasonlítható Magyarországgal sem fejlettség, sem méret, sem kereskedelmi partnerek, sem geopolitikai fekvés miatt), viszont amikor legutóbb én ott jártam (talán 3 éve), akkor azért nem volt olyan vidám a kép számomra:)

trocadero 2012.03.29. 15:37:15

@P.: Egy 200g-os kiszerelésű termék árát nem szép dolog egy 75g-os kiszerelésűvel összehasonlítani! Nagytételben minden olcsóbb. Interneten az elsőre megtalált magyarországi 200g-os sonka 2 EURO volt akció előtt, akció után 1.6 EUR! (A minőségről persze nem tudok nyilatkozni.)

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2012.03.29. 15:39:04

Itt nem is lehet kapni 75g-os kiszerelest. Arra akartam ravilagitani, hogy otthon olcsobbnak tunnek az elelmiszerek, emrt a gyartok azzal manipulalnak, hogy kisebbre veszik a kiszerelest.

maretz 2012.03.29. 15:39:36

@Sztavrosz_:

Ennek a gondolatmenetnek nincs értelme. A felvásárlók külföldiek, épp ezzel van a baj, a magyar gazdákat meg nem segítette az állam abban, hogy saját piacot értékesítő hálózatot hozzanak létre. A Fidesz elkezdte néhány éve a szociális bolthálózattal, de nem harapott rá a gazdatársadalom, pedig ez lenne a helyes irány.

A mezőgazdaságot pedig nem Antall tette tönkre, hanem a Horn-Gyurcsány páros.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.29. 15:48:09

@maretz: De az Antall kormány privatizálta aztán a "polgári" folytatta a tízenvalahány állami gazdasággal. nézz csak utána. Amúgymeg tőlem aztán hidd azt hogy külföldiek.. ha te is próbálnál termelni ismernéd őket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:50:07

@maretz: Ebben nagyjából igazad van, egy fontos kiegészítéssel:

Ha most jönnél ki ide, rá sem ismernél erre az országra! Én 7 éve kezdtem el ide kijárkálni, és évről-évre láttam azt a bődületes fejlődést, amit ez az ország produkált (tavaly ősz óta lakom csak itt véglegesen). Neked 3 év távlatából még hihetetlenebb lenne, amit ez az ország produkált.

Még egy kis kiegészítés: Tényleg stabil az albán Lek, de a Forint miért nem az? Magyarország is kis ország. Tetejében itt a jegybanki alapkamat alacsonyabb jóval, mint Magyarországon. És a másik. Mielőtt a svájci jegybank hozzákötötte volna az EUR-hoz a frank árfolyamát, épp itt a politikusok hozzájuk képest elég nagy hülyeségeket csináltak. Romlott is a lek rendesen. Észbe is kaptak, hogy ez így nem lesz jó, tetejében épp szerencséjük is volt, hogy a svájci jegybank így döntött, mert így pillanatok alatt helyrerázódott mind a lek árfolyama, mind pedig az itteni gazdaságba vetett nemzetközi bizalom. Most épp szerencséje volt ezzel ennek az országnak, őszintén remélem, hogy nem csinálnak nagy ökörséget itt legközelebb a politikusok, és nem lesz szükség szerencsére.

windex 2012.03.29. 15:51:51

@Jani haverja: bocsánat, valszeg valamit elnéztem, lehet, hogy valaki neked írott válaszát tulajdonítottam neked, mert ott volt a neved. és ez a marha összeesküvéspara is egy agyrém. nekem úgy tűnik, hogy ilyenkor is érzelmi vonalon mozognak az ezt állítók ("a mindenféle összeesküvéselméleteket a libsikről, zsidókról, bankokról"), + jól bedőlnek annak, mikor a politikusok érzelmi alapon próbálják magyarázni - mókusvakítás - a gazdasági történéseket, mint pl a "forint elleni támadást". miután magyarország beszállt a kapitalizmus nevű monopoly játékba, tudomásul kell venni, hogy minden, a forint is más lett. csak egy deviza, kereskednek vele, és ha sokan adnak el, akkor az is elkezd eladni, aki addig vásárolta. mert ha sokan eladják, a túlkínálat miatt esik az értéke, és ki örül, ha a tulajdonának esik az értéke? ha kicsit még ijesztgetik is őket a politikusok mindenféle, adott esetben nem is nekik szóló marhaságokkal, akkor még inkább ehhez lesz kedve. ez nem összeesküvés, meg támadás - eleve, a támadás szó indulatot is magába foglal - csak kereskedelem, és mint mindennek, annak is megvan a lélektana. és a lélektan mozgat mindent, ami emberi, mert abból következik a gondolkodás, az érdeke felismerése, ennek következtében a tett. azért meg ne legyünk már megsértődve, hogy franciországban, hongkongban, ausztriában, vagy bárhol nem a mi életszínvonalunkért, forintunkért, hazánkért, nemzettudatunkért, stb, sajog a (nagy, vagy kis tételben) tulajdonosok szíve. persze mivel itt nagyon nem elterjedt, vagy inkább nincs hagyománya a pénz nagy tömegek általi pénzpiaci befeketetése, nem kell csodálkozni, hogy az emberek beszopják ezt a maszlagot, és a hiperjobbosok dobritmust és csasztuskákat írnak rá, majd melldöngetve és hamut a fejre szórva szajkózzák a marhaságokat, elvárva, hogy "azok a gazok külföldön" viselkedjenek máshogy, az itteni parázók erkölcsi rendje szerint. pedig csak az itteni kormányoknak kellene más szabályokat hozni, alkalmazkodva a történésekhez, ugye, és egyből máshogy viselkedik a kinti (akár kicsi, akár nagy) befektető is. na bocs, hogy megszaladt!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:53:30

@windex: Van ebben is igazság, csak Magyarországon pont a többség szegényedik. Ami nem is lenne baj akkor, hogy ha ez a gazdagokhoz mérten való szegényedést jelentené. De sajnos nem azt jelenti: Magyarországon a többség önmagához mérten is szegényedik (ergo egyre kevésbé él jól még az is, aki esetleg forintálisan egyre többet keres).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 15:56:44

@windex: A fentebbi írásoddal tökéletesen egyetértek.

maretz 2012.03.29. 15:59:09

@Jani haverja:

Albánia lakossága kevesebb, mint harmada a magyarnak, miközben a GDP-je a tizede a magyarországinak, a külkereskedelme 30-ad része a magyar külkereskedelemnek, az államadósság 60% alatt van, míg nálunk 80% körül. Ennyi.

Számokkal le lehet írni, hogy miért stabilabb a valuta:)

maretz 2012.03.29. 16:01:38

@Jani haverja:

"Magyarországon a többség önmagához mérten is szegényedik"

Ebben azért én nem feltétlenül értenék egyet... Átlagban a reálbérek 5,3%-al nőttek tavaly. Ez nem éppen a Te állításodat támasztja alá...

maretz 2012.03.29. 16:03:54

@Jani haverja:

Jah és ennek ellenére nem olcsóbb a hitel Albániában... A jegybanki alapkamat valóban kisebb (talán 2%-ponttal), de a elsődleges piaci hitelkamat bőven alacsonyabb Magyarországon.

2012.03.29. 16:06:06

Magyarországon minden drágább, mint nyugatabbra, miért lenne ez alól kivétel a telefon.
2 dolog amit otthon érdemes venni: a cigi, meg a sör, minden mást valhol máshol, aki teheti.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:12:11

@maretz: Albániában SOHA, SEMMI sem az, aminek látszik! Tényleg komolyan mondom. Ebben az országban az ilyen statisztikáknak semmi értelme. Erre az országra nyugodtan ki lehetne írni, hogy "Leveszlek BT". A statisztikákat úgy csinálják, hogy minél több segélyt kapjanak mind az EU-tól, mind az USA-tól, mind pedig Szaúd-Arábiától. És ezt a három különböző érdekcsoportot mesterien ki is játsszák egymás ellen. Dől az ingyen lóvé így ide. Szóval én a magyar statisztikáknak sem hiszek nagyon, de az albán statisztikának aztán végképp nem:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:16:41

@maretz: Hidd el, a TÉNYLEGES hitel jóval olcsóbb itt. Itt semmi járulékos költség nincs ugyanis a hitelekre (kezelési költség, folyósítási díj, euro alapúnál átváltási díj, és még sorolhatnám).
A TÉNYLEGES hitelt pedig úgy nézi az ember, hogy ugyanakkora összegre, ugyanannyi futamidőre mennyi a törlesztőrészlet. A haverom 20 éves lejáratú jelzáloghitelt nézett, itt a havi törlesztőrészlet kevesebb, mint a fele a magyar banki törlesztőrészletnek ugyanekkora összegre.

maretz 2012.03.29. 16:17:08

@Jani haverja:

Azért a CIA statisztikáinak mégiscsak lehet talán hinni valamennyire...:P

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:19:31

@Frengi: Akkor jó országot választottam, mert itt még a cigi, meg a sör is olcsóbb:) A cigi félár, a sör azért nem félár, de kb. 80%.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:22:58

@maretz: Nehogy azt hidd. Az amerikaiakat a legkönnyebb átverni. Majdnem minden nap elautózok az USA nagykövetség előtt, meg a nagykövet rezidenciája előtt is. Ha helyi ember ül éppen mellettem, mindig szóba kerül ez. A nagykövetségnek (nem csak az amerikainak, hanem a magyarnak is, meg más itteni nagykövetségnek is) fogalma sincs, hogy miből, és hogyan működik ez az ország. Én is csak kezdem sejteni. A követségiek meg azt látják, amit a helyiek mutatnak nekik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:24:09

@maretz: Én úgy tudom, magyar hírekben olvastam, nem máshol, hogy reálbércsökkenés volt Magyarországon, legalábbis az utóbbi hónapokra emlékszem konkrétan.

rovidesz 2012.03.29. 16:24:13

@Red Bull MOBILE: koszi, most mar mindenki okosabb, hogy tudjuk, az adott orszaghoz igazodoik a tarifa a redbull mobile nal.
igy nagyon okosan abban az orszagban ahol a minimum ber pl az elelmiszeriparban dologzoknal 359.880.919 haromszazotvenkilencezer forint, (€1,223.60) ott olcsobban adjatok sokszorsan a termeket, abban az orszagban ahol most netto 72.000 forint a minimum ber (€ 244 ) ott meg kurvadragan. Okos becsulendo, es biztosan kurvaboldogga tesz mindenkit, hogy ezert cserebe lehet latni egy repkedo repulot ingyen evente egyszer. ( gondolom austriaban az ottani redbuill megtiltja az elofizetoinek, hogy a red bull esemenyein ottlegyenek)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:30:08

@maretz: Pl. statisztika: Az itteni turizmusból származó bevételt hogyan a büdös francba becsülték meg? Pedig ez az ország legtöbb jövedelmet termelő ágazatainak egyike. Ugyanis itt a turisztikai vállalkozások kb. 95%-a (legyen az szálloda, étterem, stb) átalányadózik, a TÉNYLEGES forgalmukat hogyan becsülték meg? Ugyanez vonatkozik a kiskereskedelemre is: ők is átalányadóznak, csak a néhány bevásárlóközpont adózik tételes adózással. Hogyan becsülték meg a zsebben hazahozott Eurómilliárdokat, amiket a külföldön dolgozó albánok hoztak haza abból a célból, hogy az itteni rokonok szállodát építsenek belőle? És még sorolhatnám a végtelenségig...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:32:36

@Jani haverja: Így aztán az itteni GDP-t, meg egyéb adatokat kiszámolni egyenlő azzal, mint lovat megtanítani háton úszni.

maretz 2012.03.29. 16:38:49

@Jani haverja:

Hidd el, nem csak Albánia van ebben a helyzetben a világon...:) Mindent meg lehet becsülni, ha az embernek elég információja van! Márpedig azt talán elhihetjük, hogy a CIA-nak van információja:P

A bérek ügyében pedig rosszul emlékezhetsz, vagy rosszul olvastad:)

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/19-kal_emelkedett_a_3_gyerekesek_realkeresete_2011-ben.164613.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ebből kiderül, hogy a nettó bérek 9,9%-al nőttek, a reálbérnövekedés pedig 5,8% volt átlagban, míg a nagycsaládosok átlagosan 19%-al kerestek többet tavaly.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:40:21

@Jani haverja: Ja, egy poén: Egyik itteni magyar ismerősöm mesélte a minap, hogy a lakása mellett lévő vegyesbolt egyik napról a másikra profilt váltott: Egy adott napon még vegyesbolt volt, másnap zárva volt az átalakítás, meg a pakolás miatt, harmadnapra gyorspékség lett belőle:) Mennyi is lehet ennek a boltnak az idei forgalma, és miből? :)

windex 2012.03.29. 16:41:21

@Jani haverja: hát még aki kevesebbet kap, adott esetben több munkáért - lásd pedagógusok. most heti 26 órát kell teljesíteniük, jövőre 32-t kell az isiben. és ugye a pedagógus heti munkaórája ez a szám, + az iskolán kívüli munka, a felkészülés, az iskolások munkáinak javítása, a plusz programok kiötlése, megszervezése, az azon való részvétel, stb, vagyis durván 2-es a szorzó. vagyis a mostani heti 26x2 (52) órából lesz 32x2 (64) óra egy munkahelyen. (kérdezem őket, hát nem hallottak a 40 órás munkahétről? :-) mivel a közalkalmazotti bértábla szerint kapják a fizut, a szegényebb kelet országrészben alapjáraton (nyugat magyarországon valahogy jobbak a fizuk és juttatások, ugyanannak a bértáblának alkalmazásával, hogy van ez? nem értem...), egy durván havi nettó 130 ezres jövedelemhez másfél állás kell. de a jövő évi szabály ezt lehetetlenné teszi, mert a heti 32 óra mellett se más állásra, se magántanítványra nem marad idő - feltéve, ha rendes munkát akakrunk látni. akkor a több munkáért lecsökken a nettó jövedelem durván havi 110 ezerre. teszem hozzá, én nem vagyok pedagógus :-), de ez még így is szemet szúrt. remélem, a sarkukra állnak a tanárok is, ahogy a dokik tették, mert azt látom, őrült dolgokkal áll elő a kormány, de csak azt szopatják be, de nagyon, aki hagyja, lehet alkudni, zsarolni, meg minden, úgyhogy hajrá tanárok! :-)

windex 2012.03.29. 16:45:14

@maretz: a szagos életbben valahogy máshogy érzem azt, amit a "statisztikákban" tolnak a rusnya pofám elé :-) és bocsánmat, de egy cseppet jobban hiszek a saját tapasztalatomnak, mint a ki tudja, milyen bűvészkedés révén előállított számoknak

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 16:54:45

@maretz: Magyar bérek: Lehet, hogy a januári adatokra emlékeztem.

CIA: Ugye Irakban is voltak tömegpusztító fegyverek? :)

Hidd el, itt teljesen máshogy működik minden. Én is azért költöztem ide, mert rájöttem a saját nehézségeimen keresztül, most meg segítek más magyar cégeknek itt érvényesülni a saját tapasztalataimmal, kapcsolataimmal, stb. Mindenki először úgy jön ide, hogy azt hiszi, érti ezt az országot. A butábbja még le is iskoláz engem, hogy higgyem el, tud ő mindent. Aztán heteken belül mindig kiderül, hogy mégiscsak nekem van igazam. Én sem tudok mindent ennek az országnak a működéséről, de egyrészt már sejtek néhány dolgot, másrészt meg amit konkrétan tudok, hogy lila gőzöm sincs az adott itteni dologról, akkor van olyan helyi ember, akitől meg tudom kérdezni. Ezt az országot úgymond "beskatulyázni" sokkal nehezebb, mint mondjuk Montenegrót, Macedoniát, vagy éppen Törökországot. Itt nagyon sok minden teljesen másképp működik. Teljesen másként kell egy terméket reklámozni, teljesen máshogy működik a gazdaság (pl.átalányadó, stb.), nem követhető nyomon egyáltalán a pénz áramlása, az első látásra megbecsült életszínvonal sem valódi, és még sorolhatnám.

Csak egy egyszerű példa: Régebben egy fórumon egy magyar turista kijelentette, hogy Tiranában látott ablaktalan házakat, szegény albánok ilyenekben laknak. Szerencsétlennek az fel sem tűnt, hogy az ablakok hiánya függőlegesen "rendszerezett" képet mutat, azaz a lépcsőházat nézte, ahova eredetileg sem terveztek ablakot. Minek is, nem ver be itt a hó! :)

A másik: Rengeteg szakadtabb városrészben itt Tiranában tényleg putri kinézetű négyemeletes társasházak vannak. Ha meg bemész valamelyik lakásba, akkor meg elámulsz a tisztaságtól, meg a beépített márványmennyiségtől, meg az egyéb drága szaniterektől, bútoroktól, stb. Szóval írtam már: Itt semmi nem az, aminek első látásra látszik.

KopaszMercis 2012.03.29. 16:56:39

@maretz:
Latom te nagy szakertoje lehetsz a telekom piacnak ;)
Gondolom a vegzettseges es intellektualis talpraesettsegedet tukrozi a jovedelmed is =)

maretz 2012.03.29. 17:03:18

@KopaszMercis:

Nézd, a neved elmond mindent, nekem nincs is mit hozzátennem:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.29. 17:03:48

@Jani haverja: Na, még egy érdekesség: Most telefonáltak, hogy menjek egy üzleti tárgyalásra, természetesen egy kávézóba. Most:) Ez egy magyar embernek érthetetlen, mind az időpont, mind a helyszín:) Úgyhogy megyek is:)

KopaszMercis 2012.03.29. 17:03:56

@maretz:
ooo letezik meg ilyen egysejtu, aki azt hiszi, hogy a bankok nem verik ra a nepre minden egyes forintjat a kulonadoknak.. de cuki..
Amúgy kitehetnéd a fotódat avatarnak, itt egész jó formában vagy :)

romaradicsbela.blog.hirszerzo.hu/__upload/picture/240/bszkesgnk.jpg

KopaszMercis 2012.03.29. 17:05:50

@maretz:
Úgy érted, ehhez sem tudsz értelmeset hozzátenni.. nem pont ugyanaz >)

maretz 2012.03.29. 17:06:21

@windex:

No látod, nekem meg a szagos élet egészen mást mutat:) Ezért nem érdemes saját tapasztalatból általánosítani, mert az mindig csalóka... Az én fizetésem pl. nőtt, igaz nem sokkal, mert egyedülálló vagyok, és nincs gyerekem. De így is mondjuk 3-4%-al nőtt a fizum év elején, most keresek nettó 151-et.

Ha gyerekem is lenne, akkor kb. 10ezerrel nőtt volna, ha két gyerekem lenne, akkor 20-al. Ne mondja nekem ezekután senki, hogy a középosztálynak egyre rosszabb... Pedig én a középosztálynak inkább az alsó részében vagyok a nettó bérem alapján.

maretz 2012.03.29. 17:07:47

@KopaszMercis:

Mihez nem tudok hozzátenni? A személyeskedő böffenésedhez nincs is mit... akár értelmeset, akár kevésbé értelmeset. Majd ha mondasz valamit a témában, és még talán -- neadj'Isten -- valami érvvel is alátámasztod, akkor beszélhetünk.

Amíg a nevednek megfelelő stílusban pofázol, addig nincs miről beszélnünk.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2012.03.29. 17:08:44

@ügyeske: szerinted sok vak orvos van? :-p
én rendesen nem iszom. de az se baj, ha te rendületlenül. ;-)

KopaszMercis 2012.03.29. 17:10:57

@maretz:
Mivel támasszam alá, hogy azért szedték a különadót a telekom cégektől hogy kiépítsék a 4.ik állami szolgáltató mobilhálózatát?
Szerinted úgy fog működni, hogy nem építik ki? Vagy nem tudsz a különadókról? Mi a fasz van veled ember.. te tudod, melyik volt ez en hozzaszolasom egyaltalan?

Haragudhatsz ram azert, mert szaggatok rad egy vadi uj segglukat, de a tenyeken nem valtosztat a durcaskodasod...

maretz 2012.03.29. 17:13:53

@KopaszMercis:

Semmi durcáskodás nincs, egyszerűen hülyeségeket beszélsz, ráadásul echte proli módon...:)

A telekomadó arra van, hogy betömködjék az államháztartás hiányát, és mivel a nagy telekom multikat lehet fejni, ezért tőlük vettek el (hozzáteszem: mint ahogy még egy pár országban Európa-szerte).

Bocs, de ép ésszel nem igazán lehet felfogni, hogy mi köze lehet a 4. mobilszolgáltatónak a különadókhoz. Kérlek világítsd meg ezt a nagy okosságot:)

ügyeske 2012.03.29. 17:15:00

@fogsunder: Tudod, napi 2-2,5 liter folyadékbevitel kell a szervezetnek, főleg ha vízhajtót szed.
A nem vak orvosok szerint .
tehát szerintem is -:)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2012.03.29. 17:38:14

@ügyeske: azért annyit csak ne "nehéz"vízből ;-)

Rafkóblog 2012.03.29. 18:12:17

A sógoroknak uzenjunk hadat, masnap meg adjuk meg magunkat. Utana mar hozzajuk fogunk tartozni es ... majd olcsonban is fogunk tudni telefonalni... :)

windex 2012.03.29. 18:42:48

@maretz: nyilván nem tanár vagy, hanem a társadalom számára valami igazán nagyon fontos és hasznos munkát végző, megbecsült ember ;-) a tanárokról meg lásd fentebb, az előző, janóhaverjának írt kommentemben. persze tévedés azt hinni, hogy a tapasztalat csalóka, mert nem az, és bár igyekszem mindig mindent több oldalról nézni, azért, mert te a szerencsések közé tartozol, még látom azt, amikor valahogy nem akar működni a középosztály felemelkedéséről szóló mese. mert ugye a tanárok is a középosztályban lennének, vagy mi, de már nincsenek ott, mert csúsznak le, kizárólag a tudatuk tartja őket szellemi szinten és az egyre rosszabb fietésből is a kultúra embereiként képesek élni - és ez is a középosztály illúziójához tartozik - persze anyagilag már rége nem a középosztály polgári életét élik. te is csak akkor lehetsz elégedett - túllátva a saját nettó 151 ezres hobbit léptékű örömdön, ha ők is veled emelkednek. persze szép az örömöd addig is, csak elfelejted összevetni a jövedelmed emelkedését a kötelezettségek (közüzemek, közlekedés, ennivaló - csak hogy a legdurvábban változó árú dolgokat említsem) emelkedésével, és az valahogy mintha a jövedelmed előtt járna :-) tulajdonképpen nem is értem, hogyan szakadhatsz el ennyire a realitástól, hogy szint látom a soraid közti örvendő, elégedett mosolyt. ha ez valódi, akkor döbbenetes vagy, egy strucc, fejjel a homokban, ha nem valódi, mert csak győztesnek akarsz látszani a kritikai megjegyzéssel szemben, akkor szánalmas, mert akkor meg azt látom a soraid között, ahogy a növekvő pénzecskédet számolgatod, amikor el kell osztani rezsire, a piacon, bérletre-benzinre, a hentesnél, ha a családod, vagy te pihenni akarsz, és az idő pénzbe kerül, ha uszni mennél, és - nagyon vad leszek - ha kultúrára akarsz költeni: könyv, színház, múzeum, mondjuk csak itthon, hát még ha mondjuk a klimt freskókat akarod megnézni bécsben a sezessionban, ilyesmi, de amire persze már nem futja, mert a hétköznapi létezés már elvitte a zsét. ez a tapasztalás, a lecsúszás, szól a félrevert harang, szóval ébresztő, elképesztő vagy, ha beszopod a maszlagot, mert azt csak akkor lehet, ha azt akarod. miért akarod?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.29. 18:48:07

@Rafkóblog: Ott a pont. Csak nem értem, Miért akarod egy teljes nappal késleltetni a végkifejletet.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.29. 18:49:54

Ha az EU lecsökkenti a roaming díjat, akkor mindenki osztrák mobillal fog rohangálni? Majd a rendőröknek kell elkapdosni, mint a szlovák rendszámos autókat.

Rafkóblog 2012.03.29. 18:59:55

@atpijkamo: Hogy ki lehessen menteni az offshorebavalot :)

windex 2012.03.29. 19:03:58

@maretz: visszaolvasva néhány megjegyzésedet, úgy látom, hogy te mindenáron örülni akarsz, ezért nem az összefüggések fényében látsz dolgokat, hanem ami az örömödet szolgálja azt látod, ami nem, azt tagadod. ez így nem lesz jó, az nem a valóság. és hogy konkrét is legyek, példa: a 3 gyerekesek jövedelme 19 %-kal nőtt. halleluja! de! b@szik-e ez egy öltést is a teljes társadalmi keresztmetszet és közérzet szempontjából? nem csak egy jól hangzó, kiragadott adat a politika reklámjául? mert hány 3 gyerekes van? és a 3 gyerek nevelésének költségei közben mennyivel nőttek? a 19 % elérte-e, meghaladta-e a növekvő költségeket? sőt, alapveetően kételkedem, miért kellene elhinnem, hogy igaz ez az információ? velem lehet beszélni, nyitott vagyok, de egy kiragadott stat adatot a hajamra kenhetek, ha nem láthatom az összefüggéseket, a viszonyrendszert, ami körülveszi az adatot. ezt például tudnám ajánlani neked is, minden elfogultság és politikai nézet felett állóan:

www.youtube.com/watch?v=KNYMwA2uUIM

és el ne felejtsd: kérdezz, gondolkozz, tanulj, kételkedj. és megtudsz. csak neked lesz jobb

Anomalocaris (törölt) 2012.03.29. 22:02:41

@atpijkamo: Késik a köztársasági elnök gépe, várhatóan a memetrendben szereplő 22:25 helyerr fél tizenegy után egy perccel száll le a Frankfurtból érkező Lutfhansa-gép.

KopaszMercis 2012.03.30. 09:43:15

@maretz:
Szerinted ha
-befizettetnek telekom kulonadot szazmilliardos nagysagrendben
-nem eladjak szazmilliardos nagysagrendert a 4.ik mobilszolgaltatonak odaitelt frekit, hanem megtartjak
-felhuzzak a 4.ik - allami - szolgaltato tornyait 100 milliardos nagysagrendert

Akkor talalos kerdes: mibol fizettek ki a 3. pont 100 milliardjat?

xenuka 2012.03.30. 11:30:17

@maretz:
ok, akkor én mondom és írom: a Jobbik jó párt

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2012.03.30. 11:39:56

@xenuka: a jobbikot meg az lmpt vissza a kutyakba, a kutyakat az autokba, es ki az autokkal a varosbol!!

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2012.03.30. 11:53:07

@Jani haverja: ez nagyon edes:) a bank az jo, csak te rosszul hasznalod. *facepalm*

Mondjuk szeretnel venni egy autot. A bank megmondja milyen feltetlekkel ad penzt. Te tudsz a felteteleken valtoztatni? Nem. Annyi valasztasod van, hogy igen, nem.
Anno a bankszamlamon a kilencvenes evekben meg, ahol a penzemet a bank hasznalta, kamat jelent meg!! Aztan a keresetem ahogy novekedett, kepzeld a kamat mar nem fedezi a szamla egy havi koltsegeit sem, a tranzakcios dijakrol nem is beszelve, tehat en fizetek azert, hogy a bank a penzemmel szabadon garazdalkodhat. Tehat netto jobban jarnek, ha a munkaltatom egy fedeles kosarban, zacskoban vagy lekvaroskocsogben a markomba nyomna a penzemet.

Es errol nem a mindenkori kormany tehet, lehet itt osszeeskuveselmeletezni, de miert olyan neuralgikus pont pl h a MNB elnoke eskudjon fel az alkotmanyra?

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2012.03.30. 12:00:01

@Liliom08: mindig jon ez a manyupozasos nem er a nevem bullshit. Tessek tudomasulvenni hogy ez egy faszsag, meg ha az eu ezzel ekezi is az orszagot. Kurvara semmi koze a dologhoz. Bar mindig be lehet nyomni.
A gazdasagi novekedesrol az utolso ket negyedevben: (szabadon utana lehet nezni a tobbinek is)

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20111114-hogyan-szerepelt-a-magyar-gazdasag-a-harmadik-negyedevben.html

privatbankar.hu/makro/a-negyedik-negyedevben-is-a-mezogazdasag-huzta-a-novekedest-245421

Mi a faszrol is beszelunk??

Liliom08 2012.03.30. 12:30:23

@vazsmegyeigerdezsház: most Te mi a frászról beszélsz? Ja hogy nem azért vették gyorsan be mert kellett nekik??? Mégis mit vársz? Hogy a 2,4 Mrd felhasználást, elkótyavetyélést majd jó szemmel nézik az emberek? Jesszusom, mekkora vakmadár vagy... És ha kérhetlek, nem ilyen "f**z-ós" stílusban írtam le a véleményem. A bunkó stílus remélem elég fájdalmas...
És igen, figyelemmel kísérem, mint ahogy azt is, hogy 1,3 Mrd az adósságcsökkentésre ment elvileg, utána mégis egyre csak nőtt az adósság.... Ennek is szabadon utána lehet nézni...

Maxiszterelnök 2012.03.30. 20:20:38

@Red Bull MOBILE: Hát ez kurvaszar szöveg volt, még Plagibá is megirigyelhetné tőletek!
Azt nem meritek leírni, hogy azért tudjátok Ausztiában kurvaolcsón adni, mert a gyökér magyaroknak kurvadrágán adjátok, mi?! Remélem, nagyon kevés idióta vesz ilyen fos redbullmobilt Magyaro-n.

CID 2012.04.01. 08:15:52

Melyik okostóni találta ki, hogy magyarhonban egy osztrák kártyával roamingolva olcsóbban jön ki, mintha a honos hálózatát használná ? Ekkora ökörséget, még itt is ritkán olvasok :-)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.04.01. 12:10:30

@CID: Keziccsókolom, én voltam.

Az EU beígérte, hogy pár éven belül drasztikusan csökkentik a roaming költségeket. Utána tessék engem leköpdösni!

azbest 2012.04.03. 16:14:07

ez egy ilyen ország

pjm 2012.04.23. 16:33:04

@meszi: Eriggyé ki, azt megtudod. Azé, mert a szemét narancspiroszöldfasiszták nem lopják el a fölét. (felét, de azt minimum) hát azé
süti beállítások módosítása