Tékozló Homár

Naiv ügyfél üvöltözött a vízért a Sparban

2012.07.30. 13:23 | jackyll | komment

Mint az múltkor kiderült, a sarki boltban érdemes próbálkozni, ha legközelebb tűzesetből evakuálódnak pénz nélkül és egy pohár vizet szeretnének. Naiv ügyfél levelére egy vélhetően bennszülött szemtanú reagált, aki szerint a Sparban csak saját zsebre adhatnak ki italt (2db kis ásványvíz beszerzési ára talán 100 forint lehet?). Kiderült, hogy naiv ügyfél már eleve feldúltan érkezett az üzletbe és "nem megfelelő stílusban" kérte inni. Aztán amikor visszament, ordibálni kezdett. A személyzeti vécét amúgy a Homár vetette fel, mint empatikus alternatívát a nehéz anyagi helyzetre való tekintettel, azt biztos nem egyesével fizetik az alkalmazottak lehúzásonként.

A "Túlélőknek sincs hitelre víz a Sparban" című írásra szeretnék reagálni. A megjelent cikk meglehetősen egyoldalú szemszögből mutatja be a történteket és mint tudjuk minden éremnek két oldala van. Anélkül hogy elfogult lennék szeretném a másik fél szempontjából is bemutatni a történteket. Itt szeretném jelezni hogy magam olyasvalaki vagyok aki közelről ismeri az esetet.

Aki dolgozott már a Sparhoz hasonló intézményben (és itt említhetném bármelyik nagy vagy közepes méretű hasonló profilú üzletet példaként) tisztában van vele hogy rendkívül szigorú előírások vonatkoznak az ott dolgozókra. Ezek között első helyen szerepel, hogy áru ellenérték nélkül nem hagyhatja el az üzletet és az üzletvezetőnek (pontosabban jelen esetben az üzletvezető-helyettesnek) sincs jogosultsága az említett szabály megszegésére mert könnyen az állásába kerülhet. Tehát nem a magasnak ítélt kockázatról van szó amit 2 üveg ásványvíz esetleges ingyenes kiadása jelent hanem egyszerűen az üzletben dolgozókra vonatkozó szabályok betartásáról. Amennyiben bárki mégis úgy döntene hogy mások megsegítésére szeretne ilyesmit megtenni, saját zsebből kell finanszíroznia. Azonban ennek gyakorlati megvalósítása sem egyszerű, hiszen az üzletre vonatkozó biztonsági előírásoknak megfelelően műszakkezdés elején minden dolgozónak kivétel nélkül le kell adnia a pénztárcáját amelyet csak műszak végén kaphat vissza. Azaz nincs lehetősége arra hogy adott esetben jóindulatból bármit megfinanszírozzon.

És akkor a konkrét esethez: előre szeretném leszögezni hogy az említett üzletvezető-helyettes nagylelkűségével és együttérző képességével sincs semmilyen probléma és az empátiás készsége sem szorul javítására semmilyen pszichológiai képzés keretében. A történet főszereplője valóban az említett tűz után tért be az üzletbe és valamilyen ásványvizet vagy üdítőt kért. Bizonyára a megrázkódtatás okozta lelkiállapot miatt már ez a kérés sem a megfelelő stílusban hangzott el, és az üzletvezető-helyettes igyekezett elmagyarázni hogy sajnos nem áll módjában ilyen kérést teljesíteni (a fentiekben részletezett okok miatt). A személyzeti wc esetleges használata mint kérés fel sem merült. A kiélezett vita után (mikor az üzletvezető-helyettes mindent megtett hogy megpróbálja elmagyarázni a helyzetet) a fiatalember sértetten távozott az üzletből. Nyilván minden jóérzésű ember számára rendkívül rossz érzés egy ilyen kérést megtagadni, de a jelenlegi gazdasági helyzetben senki sem fogja az állását kockáztatni.

Majd később a fiatalember visszatért és minősíthetetlen stílusban üvöltözve próbálta igazát bizonyítani. Az ekkor elhangzott kifejezések között az őnagysága volt az egyetlen nyomdafestéket tűrő. Már más vásárlók is bekapcsolódtak a vitába miután nem tűrhették tovább az elhangzó kifejezéseket, de ekkor ők is hasonló stílusban lettek rendre utasítva. A történet valóban a panaszkönyvbe való beírással (és a Homáron megjelent írással) ért véget és ezzel valóban rendkívül kellemetlen helyzetbe hoztak egy olyan embert aki nem az empátiás készségének hiánya miatt keveredett egy ilyen helyzetbe.

Minden konkluzió levonása nélkül ennyiben hagynám a történetet. És zárójelben megjegyezném hogy a tűzeset megtörténte után az utcán vizet osztottak a rászoruló sérültek / károsultak részére. Köszönöm hogy meghallgattak.

Üdvözlettel:

XY

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 20:35:19

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Ezt nektek kell tudni. Én csak onnan veszem, hogy amikor éjjel vannak ezek a Ruf mich an 0190 reklámok, sokszor ilyen fürdőhabbal ellepve szoktak tekergőzni az ukrán lányok. Gondolom ez nem lehet véletlen!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 20:36:47

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: öhöm. osztán azon nem gondolkoztál még, hogy a jóisten miér' rakta rád azt a kinövést ottan? nem gondolod tán, hogy tévedett?

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 20:37:01

@CID: Te szemét! Légy örökre átkozott.

CID 2012.07.30. 20:37:58

Azért az a kádsúrolás, az a behajulás, az a ritmikus mozgás, az a ringó csípő.., hmmm

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 20:41:50

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Az organikus buroknak vannak egyéb felsleges bosszantó tulajdonságai is, amelyek a Lényemet azonban nem befolyásolják.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 20:44:05

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: na ugye hogy nem felesleges. látod, még le sem sikerül írni a tévedéseket :P

@CID: badarság.

CID 2012.07.30. 20:45:19

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat:

Ez az átkozodás, olyan cigó szokás. Egyébként, jó étvágyat !

aard · www.goldberry.hu 2012.07.30. 20:59:25

majd elolvasom mind a sok hozzászólást.
most a csajok viszont jók, drukk nekik :)
tudom, téma off, lehet osztani...

aard · www.goldberry.hu 2012.07.30. 21:02:13

hmm, a csajok jobbak mint a pasik
(én kérek elnézést a pitchába már)

England win The Ashes! 2012.07.30. 21:16:46

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Azért a magyar ember sokat és keményen dolgozott azért, hogy ne bízzon meg senkiben és benne se bízzon senki.

Ami a posztban van, azt elképzelhetőnek tartom. Egy nyáron három hónapot melóztam diákmunkásként a Penny Marketben. Dettó ugyanez volt a szabály, már ami a pénztárca leadását illeti (ott a széfbe zárták).

aard · www.goldberry.hu 2012.07.30. 21:17:13

@hagyma: itt is, és jó meccs, bár a csajok nagyon jók, de nagyon fiatalok...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 21:20:47

@Dr Jozef Vengloš: értem én. de akkor sincs ez így jól.

most az jutott eszembe, hogy mikor erdélybe vótam eccer kirándulni, ott nyáron a nagy melegben kitesznek egy kanna vizet a kapu alá a hűvösbe, hogy aki megszomjazik, az ihasson. csak úgy.

England win The Ashes! 2012.07.30. 21:28:17

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Egy szóval sem mondtam, hogy jól van.
Ezzel az erdélyi szokással az a baj, hogy Magyarországon nem működne. Öt perc alatt ellopnák a kannát.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.07.30. 21:30:29

@Dr Jozef Vengloš:
Nem egészen!
Bekopognának pohárért, oszt jól kirabolnának!

Mylady 2012.07.30. 21:31:19

Nekem van egy olyan, egyre erősebb elképzelésem, hogy az mtv olyan közvetítéscsomagot vett, amiben pár perc késleltetéssel kapunk adatot.
Hihetetlen, hogy mindent, de szó szerint mindent pár perccel később adnak. Tegnap is: semmi indok nem volt a pólómeccs késleltetésére, mégis: a tévében még javában játszottunk, amikor a neten már fönt volt a pontos végeredmény. Most is van pár perc késés az m2-n az eurosporthoz képest.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 21:35:22

@Dr Jozef Vengloš: ez igaz. faterom ki akart dobni valami régi cuccokat, matrac, meg ágy, kisasztal, ilyesmi, még teljesen használhatóak. mondom, tegyük ki a kapu elé, hátha kéne valakinek. egy óra múlva semmi se maradt ott. pedig ki se írtuk, hogy ingyér elvihető.

England win The Ashes! 2012.07.30. 21:36:53

@igazságos: Az semmi! A főnökömnek én fizetek, hogy dolgozhassak a gyárában. :)

Mylady 2012.07.30. 21:40:29

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Egyik kollégám mesélte, hogy lakásfelújításnál kitették a kibontott fürdőkádat a ház elé, mire felértek a kilencedikre és kinéztek az ablakon, már sehol sem volt. Hasonlóan jártak a rongyszőnyeggel: kihajolt az ablakon hogy kirázza, kicsúszott a kezéből, mire leért, sehol nem volt a szőnyeg.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 21:43:00

@Mylady: pfff. aszitték igazi repülőszőnyeg, oszt gyorsan lecsaptak rá.

Mylady 2012.07.30. 21:44:09

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Az mondjuk igaz, hogy mivel rendeltek konténert a sittnek, tudták az érintettek, hogy ott várható pár szuper lom. Szóval lesbenálltak, de akkor is gáz.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 21:46:23

@Mylady: de micsinálnak egy koszvadt szőnyeggel? vagy nem koszvadttal is akár? ez ekkora biznic? sose értettem én ezt a kacat-lom-szemét üzletágat.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.07.30. 21:51:11

@Mylady:
Hogy megnyugtassalak, elmondom, hogy ez minden "élő" közvetítéssel így van.
Ja és minden adón.
Mert ugye ha becsüszik valami malőr, idő kell a korrigáláshoz/vágáshoz.
Na ezé' van ez.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.30. 21:57:36

na belőlem kifogyott a nafta mára, aluggyatok jól, álmodjatok szépeket mindannyian, ne sok horrort bambuljatok, mer megárt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.07.30. 22:04:07

a birok ugy dontottek a vegen, ne legyen esely a dontetlenre, egy semmiert kiallitas
ez van
de nem baj nyerunk mi meg meccset

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 22:09:38

@CID: Írhattam volna csúnyábbat is.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 22:30:51

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: "Hát majd ha keresek sok pénzt, akkor majd veszek rendes sört."

Szavadon foglak. És addig is megbocsátom, hogy gagyisörrel rongálod a szervezetedet, rendes ember olyat nem iszik. Az alkoholtartalmat meg szard le, ha az kell, rumot igyál.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 22:32:00

A többieknek viszont nem bocsátom meg a mai termést. Végigolvastam, de alig-alig mosolyodtam el. Ennél tudtok ti sokkal jobbat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.30. 22:34:23

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Nem tesztelni.
Hahó, mindenkinek más jön be.
Van, akinek pont az nem félelmetes, ami neked az.
Ha olyan vagy, vagy olyan a hangulatod, akkor a Solaristól is befosol.

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: Na ez igaz. De a kör nem lett rossz. Nem jobb, mint a japó, de határozottan frankó.

@atpijkamo: :P

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 22:35:00

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: "sose értettem én ezt a kacat-lom-szemét üzletágat."

Szard le a megértést, csak támogasd! Nem megy a szemétlerakóba, hanem újrahasznosítják. Fizetést kéne adni a lomizóknak.

England win The Ashes! 2012.07.30. 22:36:44

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Ne már!

"... ittam egy csésze hideg mérget, napi 29 órát dolgoztam a gyárban, én fizettem érte a főnöknek, aztán hazamentem, és otthon apu minden este hidegvérrel legyilkolt..."

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 22:41:50

@atpijkamo: Minél kisebb az alkoholtartalom, annál ízetlenebb a sör. Elsőre feltűnt a Sárkánynál, hogy sokkal vizesebb mint lennie kéne, és akkor láttam, hogy levitték 4,5%-ről 4%-ra. Engem nem tudtak átverni!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 22:50:44

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: Szerintem nem. Ittam már nemisolyanrossz alkoholmentes sört.

De teszteld az elméletedet! A kísérlet kedvéért adj hozzá cc alkoholt vagy vodkát! Nem lesz jobb. A gagyisör az lópisi.

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 22:57:25

@atpijkamo: Tapasztalat, hogy az ilyen 3%-os sörök a legócskábbak. Attól még lehet szar az 5%-os is, de ilyen gyengus izéből jót még nem ittam. Az alkholmentes más tészta, de az ilyen félmegoldások nem vezetnek jóra.
És gyakorlatilag már minden sör gagyisör lett, ami nem import. Ugyanaz a szar van mindegyik üvegben, csak a címkék mások.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 23:34:27

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: Szerintem meg az árából látszik. 200 Ft alatt még nem láttam ihatót.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 23:37:06

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: Sörnek látszó tárgy. Messziről. Hunyorítva.

Feltaláltam egy új csomagolást. Piros-fehér, cirkalmas betűkkel, kicsit hasonlít a kólára, de sör van benne. Mindenhol fogyasztható.

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 23:40:56

@atpijkamo: Nem úgy van az. A Heineken például jó drága, mégis szar. Csak az embik szeretnek bedőlni a jó marketingjünknek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.30. 23:47:04

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: "A Heineken például jó drága, mégis szar."

Ezzel nem mondtál ellent a második mondatomnak.

Anomalocaris (törölt) 2012.07.30. 23:55:09

@atpijkamo: Akkor úgy mondom: 200 alatt is van iható sör, és 200 fölött is vna gagyi. Na!

Xezs 2012.07.31. 00:08:22

@igazságos: 1. Kapott volna vizet odakint a szervektől balhémentesen.

2. Nehogy azt hidd, hogy csak az ultracsórók tarhálnak. Van akinek nincs szüksége tarhálásra, mégis megteszi, mert poén.

Tartom magam ahhoz, hogy apjafaszát mindenkinek, tessék elhúzni dolgozni, akkor majd lesz. Addig csak tarkónvágás jár.

Xezs 2012.07.31. 00:12:05

@KecskeDotyi: Nem fogok leülni velük beszélni, mert nem túlzottan érdekel az alkoholgőzös bűz ami a szájukból árad, és az sem érdekel, hogy hol baszták el a saját életüket.

Egyébként kb. ugyanaz a 10 sztori szokott pepitában váltakozni, túl sok újat nem hallasz tőlük.

Xezs 2012.07.31. 00:13:41

@Kifordított kacagány: Már miért ne ennék fél kilót, ha megdolgozok érte? Hol érdekel az, hogy más henyél, meg baszik tanulni, és emiatt neki nem jut még 20 dekára se?

Pont ez idegesít a kommunizmusban, hogy egy platformra akar mindenkit emelni. A sokat tanult mérnököt a láblógató ingyenélővel. Fasza, kösz, kihagyom.

Xezs 2012.07.31. 00:17:51

@hagyma: Pont ez a lényeg, hogy olyat csinál amire nem mindenki képes és a társadalomnak igénye van rá. Ha a társadalom leszarná a golfozót, akkor nem kapna annyit.

Őszitén szólva, a szalagmunkát az emberek 99%-a el tudja végezni, arra nem kellenek tehetségek.

De ezt te is tudod, nem tudom miért sírsz. Így működik, jól van ez így. Te is megtaláltad miben vagy jó, van mit a tejbe aprítanod. Általában aki egy kicsit is átgondolja hogy miben jó, annak már nem rossz a sora.

Xezs 2012.07.31. 00:24:01

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: - Ali kihajol az ablakon, és elkezdi kirázni a szőnyeget.

Felszól a szomszéd:

- Mi van Ali, nem indul?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.07.31. 00:28:34

@Xezs:
Javaslom még a kokit és a sallert felvenni alistára.

Manyecska 2012.07.31. 06:44:43

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ez érdekes, én is mindig vizet osztok itt az irodában /pedig kevés van soxor../ igaz, nagymamám echte székely lány volt:)..az is igaz hogy ő nevelt fel félig..

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.31. 06:51:19

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: Mi az első megnézés után ezeket kikockáztuk, hogy milyen feje van a halottak,nak ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.31. 06:53:49

@KecskeDotyi: Hagyjad Imre. Szerinte mindenkinek van munka aki keres :D

@atpijkamo: Veszek 99Ft-os Deep sört, és eladom neked 210-ért... :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.07.31. 07:33:25

@Manyecska:
Nosztalgiázunk, nosztalgiázunk?

Marárfüttyöst!
Hol tartunk?

Kifordított kacagány 2012.07.31. 08:01:55

@Xezs: egyél, ha a másiknak is jut, aki ugyanúgy megdolgozik érte.
egy kommunizmusban a 20dekáért mindenkinek meg kell dolgoznia, mert kötelessége a munka. aki pedig többet dolgozik annak jut fél kiló is. viszont nem jut 3 kiló, mert egy nap csak 24 órából áll.
a demokráciában viszont megdolgozol egy kilóért, amiből neked jut fél kiló, 20dekát adnak a semmittevőnek, 30-at meg az épp aktuális uralkodó osztálynak aki ugyan nem dolgozik meg érte, de a sok 30 dekából lesz neki 30 kiló, amiből zsírdisznóvá hízik, rád ül és agyonnyom.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.31. 08:25:20

@Dr Jozef Vengloš: ah, mindég elfelejtem :D

@atpijkamo: támogatom, hogyne. válogatok minden vackot, több a kuka, mint a bicikli a házban.

@Manyecska: ugyehogyugye :D

helianthus 2012.07.31. 08:50:26

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: aham, értem. akkor tényleg, megint, félreinfóztam magam. Mentségemre szóljon, hogy gyorsan olvasok és nem mindent időhiányban, aztán előfordul, hogy nem esik le valami. De ezért van a kis szánk, (azaz kezecskéink), hogy megbeszéljük. :D és máris kész a harmónia!!!!

Fée verte · www.malacful.blog.hu 2012.07.31. 09:10:21

@hagyma: Nem. ez egy barom zsidó hozzáállás, akik -mint tudjuk- éktelenü rossz üzletemberek.

Egyébként, ha ordibált a "szegény menekült fiatal pár", akkor a terrornak engedelmeskedve hívta meg őket valaki valami italra végül?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.07.31. 09:14:14

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
Málnaszörpöst neked is!

Lehet ám regisztrálni a sünblogon!!!4!!
Nem bug, hanem feature.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.31. 09:17:35

@Sün‼ ツ: na most minnyár megsértődöm :D én regisztráltam a blogodra először.... hüpp.hüpp.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.31. 09:58:53

@Xezs: Pestieknek csak BP van. Más nincs.

é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛ 2012.07.31. 13:36:51

az ilyen faszszopónak kéne bent égni a tűzben!!! na majd legközelebb :)

Koky_ 2012.07.31. 13:38:12

@HMF: Fuss neki még egyszer... Az üzletvezetőt védték, mert a csávó pofázott neki.

Démonmac1 2012.07.31. 15:52:34

@Fée verte: Milyen széljobber hozzállás ez az állandó zsidózás?
nincs rá más alternatíva?

Xezs 2012.07.31. 22:05:11

@Kifordított kacagány: A semmittevőknek a kommunizmusban is adtak, ott is volt segélyezés.

Azt a részt, amit te meg uralkodó osztálynak adott résznek nevezel, az normális esetben adónak hívják és az állam fenntartására kell. Olyan nincs, hogy ez az összeg nulla legyen.

Ebből persze lopnak, de nehogy azt hidd már, hogy a kommunizmusban nem loptak, jaj hagyjuk már.

Pont ott alakult ki ez a szar komám-sógorom mentalitás ami talán kezd kikopni de még élénken él egyesekben.

Állítom hogy a kommunizmusban sokkal többet loptak, mint '89 óta.

Pláne, hogy kikiáltottak egyeseket kulákoknak, és mindent elloptak tőlük. Meg még meg is verték őket. Csak mert volt pofájuk örökölni vagy használni az agyukat.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.31. 22:14:12

@Xezs: A kommunizmusban nagyságrenddel kevesebbet loptak. Egyszerűen azért, mert ennyit szégyelltek volna.

Xezs 2012.07.31. 22:32:56

@agresszív kismalac: Ezt nyilván nem tudjuk összemérni, ezért csak érzésre mondjuk, hogy hol mennyit loptak.

Nekem az egész kommunizmusnak a felépítése taszító, ahogy kötelező imádni a vezért, ahogy kötelező úgy érezni, hogy milyen jól élsz, ahol kötelező besúgni a szomszédot, és ahol kötelező mindenkit utálni, akinek egy kicsit is többje van.

És ez utóbbira nehogy azt mondd, hogy nem volt ilyen, mert a lenti videóból süt a gyűlölet azok iránt, akiknek egy kicsit is jobban sikerült az élete, mint az átlagos tahónak:

www.youtube.com/watch?v=qQMKN7Q01f0

Na kösz, én ezt a világot nem akarom.

Nem mellesleg Észak-Koreában és Kubában is halál csórók az emberek, ráadásul iszonyatosan be van határolva, hogy mijük lehet és mijük nem. Hogy jön ahhoz bárki is, hogy megmondja, nekem nem lehet pl. számítógépem? Mi a tök köze van hozzá?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.31. 22:39:04

@Xezs: Az alapállásod hibás. Nem volt kommunizmus. Szocializmus volt. Ami azért nem ugyanaz, de én nem kívánom vissza a szocializmust se.
Azért félelmetes, hogy az első bekezdésed mennyire illik mostani rendszerre, nem?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.31. 22:43:33

@Xezs: Azért lássuk be, hogy itt sose voltak kubai/észak-koreai viszonyok. Rákosinál majdnem, de a Kádár-rendszer azért más volt.
Meg gondolj bele abba is, hogy a rengeteg közös (állami) tulajdont majd' mind egy szálig elherdálták a t. rendszervátók. ...ha már lopás.

Xezs 2012.07.31. 22:44:06

@agresszív kismalac: Nálunk szocializmus volt, és pont elég is volt. Képzeld milyen lett volna az igazi kommunizmus.

Az első bekezdést meg nehogy már a mostani rendszerhez hasonlítsd, mert idegbajt kapok.

A kommunizmusban/szocializmusban mi járt annak, aki azt mondta, hogy "ez a Rákosi egy faszkalap"? Minimum megverték mint a szart. Ha most ide leírom, hogy Orbán egy faszkalap, mit kapok? Semmit. Véleményszabadság van. Kimehetek a legközelebbi térre, ott is megbeszélhetem ezt a haverjaimmal, és nem kell suttogni. Ki szól rám? Senki.

Ugyanígy igaz az összes többire.

Azt meg ne mondd nekem, hogy manapság kötelező utálni azt, akinek egy kicsit is többje van, mert pont, hogy most kezdi egy kicsit levetkőzni az átlagtahó magyar azt a beidegződését, hogy akinek több van azt egyből utálni kell. Szerencsére egyre több olyan ember van, aki felfogja, hogy ha valakinek többje van, az talán meg is dolgozott érte - kivételek persze mindig is lesznek, ne keverjük ide a lopást, csalást.

Összehasonlíthatatlanul más világ van most, akárki akármit mond.

A legtöbb ember azt se tudja, hogy mikor milyen mobilt vegyen, régen meg egy szakadék trabira is 10 évet kellett várni.

10 évet, érted? 10 év alatt már úgy megszokom a tömegközlekedést, hogy a faszom akar kocsit. Idiótaság volt az az egész rendszer, szakadna ketté amelyik kitalálta.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.31. 22:51:55

@Xezs: Hogy harminc éve mire kellett várni, az teljesen irreleváns. A világ kicsit fejlődött közben.
Azért megsúgnám, hogy nemcsak Kubában, meg Észak-Koreában van szocializmus, hanem Kínában is.
Szerintem ez a mostani rendszer (értsd: Orbáné) semmivel nem jobb, mint Kádáré volt. Azért ugyanis, hogy elmondhatod (még) a véleményedet Orbánról, az égvilágon semmit nem adnak a piacon.
De mindezeket nem azért mondtam, hogy meggyőzelek.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.31. 23:01:05

@Xezs: ...de még csak nem is azért, hogy meggyőzZelek. Csupán árnyalni akartam a képet.
Én semmivel sem érzem jobban magam most, mint huszonöt éve.
...vagy öt éve.

Xezs 2012.07.31. 23:25:11

@agresszív kismalac: Nem. Az, hogy ma nem kell várni a mobiltelóra meg a kocsira, az nem a fejlődés miatt van, hanem a gazdasági-szociális rendszer változása miatt. Ha ma lenne szocializmus, ugyanúgy éveket várnál egy autóra, hiába írunk 2012-t. Egyszerűen az a rendszer ilyen. Hülye és kész, logikátlan szarság.

Kínában elárulom, hogy azóta jobb a világ, amióta megnyitották piacaikat a nyugat felé, ezáltal egy félig komcsi, félig kapitalista rendszert előállítva. Nem jó példa, nagyon nem jó.

Azt pedig nem mondtam, hogy a véleménynyilvánításért kenyér jár, de a lottó ötösöm jönne így be, mert tudtam, hogy előhozakodsz ezzel.

Csupán azt mondtam, hogy abban a rendszerben még a szarnak is sunnyogva kellett osonnia a seggedből, mert mindenki fülelt, jelentett, besúgott, manapság meg már azért ha akarok egy ízeset kurva anyád Orbánozni, akkor bármikor megtehetem és nem vernek meg érte. Persze nehogy most valaki a 2006-os csőcselékkel jöjjön, mert agyfaszt kapok, az már rég nem a szólásszabadságról szólt, csak az értelmetlen huliganizmusról.

Én sem akarlak meggyőzni, sőt, előtted a lehetőség Kubába vagy Észak-Koreába költözni. Én maradok itthon, vagy ha megyek, nyugati országba megyek.

Kifordított kacagány 2012.08.01. 07:27:54

@Xezs: nálunk nem volt kommunizmus, mint ahogy most demokrácia sincs.
az előző rendszerben nem volt olyan, hogy munkaképes emberek segélyből eltartása. ma van. ugyanakkor, amikor a dolgozó réteg számára megszűnik a szociális háló.
az állam fenntartása meg az uralkodóosztály kiszolgálása két külön téma. uralkodóosztály mindig volt.
mindig lopnak, csak nem mindegy, hogy mennyit és milyen pofátlanul, meg az sem, hogy milyen ideológiával indokolva.
a komám-sógorom mentalitás nem akkor alakult ki, már jóval előtte is volt és még a jövőben is megmarad, ne aggódj. ilyenek vagyunk és többek közt ezért vagyunk képtelenek bármilyen rendszert rendesen üzemeltetni.
tetszik vagy nem, a kommunizmus mint ideológia messze fejlettebb mint a demokrácia és sokkal inkább szolgálja az egyén érdekeit a társadalmon belül, mint a demokrácia, csak éppen megvalósíthatatlan azzal az anyaggal amik mi vagyunk.
és tetszik vagy nem, ma a demokráciának nevezett valamiben sokkal többet kell dolgoznod a fél kiló húsodért, mint abban a valamiben kellett amit kommunizmusnak hívsz.

Kifordított kacagány 2012.08.01. 07:45:10

@Xezs: az a baj az érveléseddel, hogy amit annak a rendszernek a hibájául felrósz, az nagyrészt most is megvan és kivétel nélkül a tehetségtelen emberek, nem pedig a rendszer hibája.

abban igazad van, hogy szabadon járhat a pofád, senki le se szarja mit mondasz, mert amúgy sem ér semmit. akkoriban meg ha olyant mondtál, legalább tartottak tőled annyira, hogy elvigyenek.
sajnos a besúgók nem tűntek el. legfeljebb annyi a különbség, hogy nem elvisznek, hanem szarrá büntetnek áldásos tevékenységük nyomán.

lutria 2012.08.01. 18:40:34

A sparban a legolcsóbb 1.5 literes ásványvíz 46 Ft,ha egy raklappal toltak volna ki a tűzkárosultaknak lehet hogy még az is olcsóbb reklám lett volna mint amennyi áramot fogyaszt a logó kivilágítása az üzlet tetején...

Szarazkoro 2012.08.15. 11:58:05

@labi: ingyenkolat nekem is! De csak ha mar porzik :DDDD

Hola (törölt) 2012.09.04. 13:34:53

@tejcsokoládé: Szerintem minden esetben jó lenne a másik felet is "meghallgatni".

Nightrood 2012.09.17. 16:55:42

@lutria: Ez most komolyan gondolod ingyen-vizet a tűzkárosultjainak egy olyan üzletből ahol a tulajdonos még csak nem is az országban van? Szerinted a boltok ilyenekre fel vannak készülve, hogy figyelj haver nézd azt az épületet szemben? Na látod? Az holnap leég hozassunk 2 raklap vizet és majd amikor jönnek az égő házból a szegények Kitikkadva majd kezükbe nyomunk egy 1,5 literes palackot :D ,
süti beállítások módosítása