Tékozló Homár

Kedves pékek, ne tegyék!

2013.09.24. 12:39 | jackyll | 44 komment

mano_kenyer1.jpgLehet, hogy törvényileg megengedett a péksütemények térfogatnövelése, de mi mégis arra szeretnénk kérni Önöket, hogy ne tegyék, mert egyre nehezebb egyáltalán még ehető halmazállapotú kenyeret vadászni. Kalácsok esetében még lehangolóbb az újhullám.

A MA-NO 2001 Kft. szerint ilyen egy házi jellegű kenyér. Ehetetlen, az egészet ki kellett dobnom. Nagyon hálás lennék, ha megosztanátok, hátha attól kicsit jobban érezném magam :D

mano_kenyer.jpgAhhoz, hogy megszűnjön az ilyen kriminálisan ótvar kenyér, először a jó pékségeket kell összeszedni, a többiek szemetét pedig szisztematikusan megrohadni hagyni a polcokon. Egyszer csak megunják.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tregard 2013.09.24. 14:20:33

erre egy megoldás létezik: otthon sütni a kenyeret

Tintás Bánsz · http://tintapatron-rendeles.com 2013.09.24. 14:23:41

Lehet meg kellene próbálni lisztből sütni?

CID 2013.09.24. 14:37:02

@Tintás Bánsz: normális vagy te?:D mindjárt búzalisztöl mi?

CID 2013.09.24. 14:38:51

Mijaza a hátérben postoló, pálinkás üveg?Aggyá.

CID 2013.09.24. 14:41:05

Mi vasárnap vásároltunk a madarastescoba kovászos kenyeret, 349ft/ kg-ért. 15 perce még jóó volt ízre és állagra is.

Atörökk 2013.09.24. 14:59:41

Na most az van, ezt a fajta kenyeret vesszük évek óta. Igen, a 4-5. nap környékén valóban ennyire morzsálódik.

Faus to 2013.09.24. 15:03:46

Semmi gond ezzel, még májkrémes melegszendvicsnek jó lesz!

Manci néni, a szomszéd 2013.09.24. 15:10:10

Drágáim, én meg otthon sütöm a kenyeret. Fillérekből megvan, igazi kovászos kenyér, amit még öt nap múlva is jóízűen meg lehet enni, nem úgy, mint ezeket a szemeteket.

Azért kezdtem el otthon sütni a kenyeret, mert nem találtam normális minőségűt ebben a városban. Pedig elhihetitek nekem, vettem én 400 forintos kenyeret is, de az se volt sokkal különb.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.09.24. 15:33:17

@Manci néni, a szomszéd: ez egy igazi baromság. Azok a fillérek többre jön ki, mintha boltban vennéd. Erre azt mondod nem? Én meg azt, hogy de! Nem vétózom meg, hogy te sütöttél kenyeret, viszont én is sütöttem, mindamellett, hogy utánaszámoltam. Éljünk a talajon. A jó öreg Földháton, ahova helyeztettünk.

P.Boby 2013.09.24. 15:59:22

Szerintem is otthon kell sütni. Nem biztos, hogy olcsóbb, de jobb.
Pl. aldis kenyérliszt 400 Ft/kg, ehhez kell fél liter víz, 3 kortynyi ét/olíva olaj, + én még teszek bele egy pici sót. Ebből lesz egy 1,5 kg-os kenyér, amit garantáltan jóízűen eszel meg.
Egyszeri kiadás:
kenyérsütő gép (tészta összeállításához, így a tényleges munkaidő max. 5 perc),
kacsasütő jénai (8 literes), hogy normális kenyeret tudjál enni, ne gépi kockafazonút, amiből kb. 3-4 szelet használhatatlan a keverőlapát által keletkeztetett luk miatt.
Ennyi.
Az áramot nem számoltam, kenyérsütő megy másfél órát, sütő 40 percet.
Szóval nem biztos, hogy olcsóbb, de jobb.

dBLOOD 2013.09.24. 16:44:51

A pékek egy része a kenyér helyett a zsebébe teszi a profitot, meg azt is amit adóba kellene befizetnie. Meg minimálbérért foglalkoztat, meg sehol nincs mikor az adóhatóság kopogtat. Meg kétévente új kocsit vesz.
Én ilyen kenyeret nem látok, pedig csóró vagyok, vagyis nincs pénzem normálisra, csak kóposszarra, meg nonsztopos mégszarabbra. Előbbi egész jó háromhúszért.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.24. 17:01:49

Nonszensz.
Mé' kell kenyeret venni?
.
.
.
Megoldás? Zsömle.

A képen látható kenyérből pedig, kispúrolták az enyvet, meg a tartósítószert.

Másrészről, meg lehet ezt is enni. Nem kell flancolni ismerős, ismeretlen előtt, hogy nekem nemes kenyerem van, és szendvics fabrikolására alkalmas. Kenyér, felvágott, zőccség, egymás mellett, tálcán, lehet enni, úriemberek.

ftivo 2013.09.24. 17:08:03

Otthon sütni olcsóbb mint megvenni, legalábbis a következő módon.
Vitamill grahamliszt 0.5kg 140 ft. Élesztő 20ft. Olaj+víz+só 20 ft, áram 20ft(kenyér sütő gép). =200ft/75 dkg. Hogy könnyebb legyen, fehér liszttel dúsítva olcsóbb is.eredmény: laktató, tényleg barna/ félbarna kenyér.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.24. 17:17:24

Ha nincs kenyerük, mér nem esznek kalácsot?

bigmac 2013.09.24. 18:07:25

Fél élesztő 30 ft
Fél kiló liszt kb 100ft
Viz cukor só legyen kábé 20 ft..
10perc dagasztás fapados robotgéppel legyen mondjuk 3kw (le kéne tesztelni de sztem még annyi sincs) kábé 50ft, ha kézzel dagasztod 0ft
A 20 perc sütési költségre tippem sincs ..de mondjuk megsütöttük lopott fával kültéri kemencébe
Ebböl lett egy 75dkg-s darab és valahol 200 forint fölött járunk ...

Fapados kenyér kilója 350 forint körül pesten...
Ki lehet számolni melyik éri meg jobban

Viszont a házi kenyér klasszisokkal finomabb, és nem lesz benne ekkora ür...
Viszont mivel finomabb, hamarabb el is fogy;)....

manigerzson 2013.09.24. 18:13:49

sztem csak simán rosszul lett formázva kelesztés előtt és/vagy melegen lett beládázva a kiszállításkor, mitől a kenyér összenyomódva hűlt ki.

CID 2013.09.24. 20:00:10

@bigmac: te nagyon hülye, max. 3 kwh, de ez egy kézimixernél lehetetlen. Jomagam, inkább kutatom a jó kenyeret, de nem otthon sütöm, kifasznak van arra ideje.

bigmac 2013.09.24. 21:12:54

@CID: b@szod, írtam egy hozzávetőleges fogyasztást a 3nál tuti hogy nem több...
Amig kutatod a szerinted yó kenyeret addig meg is sütheted, ráadásul nem tudod kutatni mert ingadozik a minőség...
Sok embernek van rá ideje, ha otthon vagy ugyis akkor meg készvan pikkpakk

Inkább arról van szó hogy fingod sincs hogy állj neki plusz gondoltad betalálsz a panelprolis világnézeteddel...

t0m973 2013.09.24. 23:09:49

kenyeret kidobni?
ejnye
hogy örültünk volna ilyen kenyérnek a fronton...

baxottnagyhomár 2013.09.24. 23:34:39

üzenem a felelősöknek, hogy csesszék meg!

az elmúlt 10 év alatt kihaltak a minőségi pékárút kínáló boltok, a környéken alig lehet találni valami ehetőt már sajnos.

CID 2013.09.25. 06:53:34

@bigmac: elég sokféle kaját készítettem már, a kenyérsütésre még valóban nem éreztem ingerenciát, de gondolom legalább 5 perc mire megtalálom a neten a csínyját-bínyját;)

gyugyó 2013.09.25. 08:58:25

Ez engem is annyira idegesít én kifizetném ha drágább is csak legyen jó, de már a drágább kenyerek is szarok. Lehúzós köcsög pékek baszódjatok meg!

malabata 2013.09.25. 09:17:12

Én itthon sütöm! Egy baj van vele, beleharapok a lapátba!!

Yumurdzsak 2013.09.25. 12:49:34

én még nem ettem jó házi készítésű kenyeret. persze halálra dícsértam,h milyen ügyes vagy tomika, pirike, aztán nagy nehezen lenyomtam a torkomon.

baxottnagyhomár 2013.09.25. 12:51:02

@gyugyó: Baszódjanak meg a szarjukkal együtt! A helyi pékségben amit árulnak már nem lehet megenni olyan szar felfújt műanyag az egész, még a kinézete is okádnivaló

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.09.26. 13:15:45

Én sütök itthon. Nem mindig, csak néha, mert baromi lusta vagyok. A gépis ütésűt valahogy nem kedvelték a kölykök. Mostanában viszont kenyérsütő nélkül sütök, és az nagyon klassz, finom. Egyetlen baja van, (már írták előttem) hamar elfogy.

Egyéves Önkéntes 2013.09.26. 13:18:51

A világospékek előre üljenek, a sötétpékek hátra!

MosoMasa 2013.09.26. 16:13:45

@Manci néni, a szomszéd: Olyan fillérek azért nem, mert már maga a liszt is van vagy 250 ft, akkor ez egyebek, plusz az energia amivel megsütjük, a ráfordított munka, a mosogatás ... oszt minnyá nem olyan fillérek.

Puller István 2013.09.27. 23:08:37

- Te még fent vagy?
- (sápadtan néz ki az ablakon, nem felel)
- Mit vágsz ilyen savanyú képet? Kínai hullás pornó a Tumblr-ön?
- Nem.
- Miley Cyrus vastagbelet twittelt?
- Nem.
- Oltsd le azt a lámpát, és gyere lefekeküdni. Fél kettőkor kelsz.
- Ez nem a Tumblr, asszony. Nekem... Nekem beszóltak.
- Beszóltak?
- Be. Olvasd el ezt.
- (a válla fölött odahajol a laptophoz, lassan lefelé görget) Hülye trollok.
- Az a baj, hogy igazuk van.
- Mi?
- (lehorgasztja a fejét)
- Harminchat éve vagy a szakmában, és eddig nem jutott eszedbe lisztből sütni a kenyeret?
- Dehogyisnem, hát nem érted? Születésemtől fogva egy aljas szemétláda vagyok, pontosan tudod, mekkora gyönyört okozott mindig is térfogatnövelőkkel dolgozni!
- Okozott?
- Igen, Priscilla. Eddig sosem néztem a szemükbe. Sosem hatott meg a rimánkodásuk, csak nevettem rajtuk – hisz tudod. Sosem néztem meg belülről a kenyeret, amit sütöttem, de ez... Ez borzasztó. Holnaptól...
- Holnaptól...?
- Majd reggel. (lehorgasztja a fejét) Most hagyjuk. Gyereket elverted?
- Persze. Gyere aludni.
- Aludni?! Szerinted el tudok aludni így, hogy ezek esetleg holnaptól komolyan hagyják szisztematikusan megrohadni a polcokon a kenyereimet?
- Mi az, hogy szisztematikusan, László?
- A faszom tudja, szerelmem. (sírva fakad)
- (leguggol mellé) Nézz a szemembe.
- (könnyek között) Egy senki vagyok.
- Rám nézzél. Nem azért tetted fel az életedet a közgazdaság-tudományi egyetem elvégzése után a dolgozók kiszipolyozására, és nem azért áll a garázsodban az a Ferrari, hogy most összeomolj itt nekem, csak mert valami szemüveges gyík nekiáll itt jobban tudni nálad a dolgokat. Légy férfi.
- Akkor holnap reggel ne lisztből gyúrjam a kenyeret?
- Ne. (kikapcsolja a laptopot) Gyere lefeküdni.
- (letörli könnyeit, arcát kaján mosoly önti el) ...De én leszek a kiskifli!
- (elérzékenyülve) Én szadista rohadékom!

lüke 2013.10.01. 06:41:18

az illusztráció-kép- tökéletes,
a kenyér minösége, akkor elfogadható,ha
metszéslapján nincs morzsa!
(se a kenyér felületén, se a késen, se a vágódeszkán)

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2013.10.01. 11:50:32

Ez egy blog reklám és/vagy lejáratás. Miért kell ilyennek bedőlni?

De hogy picit érdemben is elemezzem... Megnéztétek a képeket? a kenyér szürke, azaz nem friss. Megnéztétek a címkét? nincs rajta lejárat napja, azaz 24 órás a termék.

xunilo 2013.10.01. 14:01:24

@bigmac: "Fél élesztő 30 ft
Fél kiló liszt kb 100ft
Viz cukor só legyen kábé 20 ft..
10perc dagasztás fapados robotgéppel legyen mondjuk 3kw (le kéne tesztelni de sztem még annyi sincs) kábé 50ft, ha kézzel dagasztod 0ft
A 20 perc sütési költségre tippem sincs ..de mondjuk megsütöttük lopott fával kültéri kemencébe
Ebböl lett egy 75dkg-s darab és valahol 200 forint fölött járunk ...

Fapados kenyér kilója 350 forint körül pesten...
Ki lehet számolni melyik éri meg jobban
"

Szeretnék néhány tárgyi tévedést eloszlatni:

-1 kWh villnyáram ára kb bruttó 50 ft
-amikor a gép keverget, akkor max néhány száz W áramot fogyaszt, legyen kb 200 W -->0,2 kW * 0,3 h= 0,06kwh -->3 Ft. (!)
-amikor süt, akkor használ max 1-2 kW teljesítményt, na de nem 20 percig (legalábbis a kenyérsütő), számoljunk mondjuk 1 órát, és 1 kW-t --> kb 50 Ft

-A víznek 1 köbmétere (1000 liter)kb 800 Ft, de számoljunk literenként 1 Ft-al.
-A sóból egy kilo legyen 100 Ft, nem is tudom van-e értelme egy kanálnyit kiszámolni, de legyen 1 Ft
-Cukor kilója legyen 400 Ft. Abból sem kell sok, számoljunk rá 2 dkg-ot, az 8 Ft

A lisztből fél kiló azért most nem 100 Ft, inkább 75-80

Szóval ha így számoljuk:

Áram: 53
Víz, cukor, só: 10
Liszt: 75
Élesztő: 30

Összesen: 168 Ft/ 75 dkg kenyér -->224 Ft/kg

És minden felfelé van kerekítve!

xunilo 2013.10.01. 14:06:26

@Vallalkozas Hatraltatasi Iroda: "Ez egy blog reklám és/vagy lejáratás. Miért kell ilyennek bedőlni?

De hogy picit érdemben is elemezzem... Megnéztétek a képeket? a kenyér szürke, azaz nem friss. Megnéztétek a címkét? nincs rajta lejárat napja, azaz 24 órás a termék. "

Mi az, h 24 órás termék? Most akkor kenyér, vagy "termék"? Mert ha KENYÉR, akkor nincs olyan, h 24 órás.

És színezgetheted, de sajna a legtöbb kenyér pont ilyen vacak. 24 órán belül is!

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2013.10.01. 17:50:23

@xunilo:
"Mi az, h 24 órás termék? Most akkor kenyér, vagy "termék"? Mert ha KENYÉR, akkor nincs olyan, h 24 órás."

A kenyér is egy termék :) és van olyan, hogy 24 órás KENYÉR.

www.omgk.hu/Mekv/2/281_2012.pdf
Ezen belül lásd 10. oldal, savfok.

lüke 2013.10.05. 08:38:36

@xunilo:
hát majdnem 300/kg, + a munkád

BP-n 60 dkg tiszta! rozskenyér 990 ft 3,3 €
Bécsben egy kilo 3, 74€

hol drága a jó rozskenyér?

sorica123 (törölt) 2013.10.07. 00:40:16

Mer' a térfogat az neeeem finom.
Egyébként lehet nem lukas kenyeret venni, egész jó a sparos is (nem egy nagy cucc, de nem lukas pl), meg van a sokféle barna, relatíve sokpénzé, azok se lukasak. De a sparos nem is drága. Amúgy meg nézni kell a színét, megnyomkodni. Lehet, hogy bunkóság, mert júj, nyomkodjuk, akkor lapos lesz a következő vevőnek (nem), de komolyan zacskóval a kézen megnyomod, hogy mennyire megy össze.
@lüke: egyszer helyettesítettem tescos pékségben. Két szem ember dolgozott benn hat helyett, meg két másik ugrott be néha, de azok nem a műhelybe voltak amúgy beosztva. Velem együtt két és fél, esetleg háromnegyed ember volt tehát bent a műhelyben, mert úgy vadásztam, hogy hol kell segíteni. Hol a gépet kellett etetni, hogy tésztát összeállítani, vagy kétfélét összefonni. Meg volt valami túróstáska is, már rá volt téve a töltelék a tésztára, mikor megérkeztem, csak össze kellett hajtani. Na, úgyhogy vagy a munkaerőn spórolnak, vagy az anyagon, vagy mindkettőn:/

szivar 2013.12.17. 18:46:49

Érdekes egy látvány. Véleményem szerint egyszerűen csak sületlen. A héjnak a színe elmegy (bár én inkább a jó barnára sütöttet szeretem, mi éppen hogy még nem keserű), a bélzet külső fele elfogadható, a belseje morzsálódik, össze van gyűrve. Nem várták meg a sütési idő végét. A sok búgatópor (aka.: térfogatnövelő) hatására mindenhol így nézne kis a kenyér belseje.

VT Man 2013.12.23. 10:56:26

@P.Boby:
"Szerintem is otthon kell sütni. Nem biztos, hogy olcsóbb, de jobb.
Pl. aldis kenyérliszt 400 Ft/kg, ehhez kell fél liter víz, 3 kortynyi ét/olíva olaj"

Nanana!

Liszt 150-200 Ft/kg, és abból 0,7 kg kell egy kenyérhez. Nem kenyérliszt kell, hanem sima BL-80.

Víz: szinte 0 Forint (3 deci víz).

Élesztőnek van még költsége, kb. 15 Ft/kenyér.

Áram: kiszámoltam, valami minimális a kenyérsütő gép áramköltsége, talán 5-10 Forint. A sütő az többet fogyaszt, de az se vészes.

magánügy 2013.12.27. 19:31:41

Égessetek el máglyán, teszkós kenyeret eszem, Bécsi rozsos, 50 dkg, pont egy hétre elég, 160 HUF, még az utolsó darab is ehető. Nem tudom, mi van benne, nem is nagyon érdekel. Térfogat növelő biztos nincs benne, mert az neki alig van, mint a tisztességes rozskenyereknek úgy általában. És finom.
Sütöttem én is kenyeret, sokszor, nem volt szép, de legalább elég rossz. Ettem másnál is, megdicsértem,ha rákérdeztek, mert egy udvarias ember vagyok. Nem volt jobb, mint az én sütöttem.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.03. 10:01:35

faszt, az igazi jóminőségű kenyér így néz ki

belgabela 2014.02.25. 05:15:42

@bigmac: Százötven a legolcsóbb kenyér kilója. Naponta látom kiírva a csarnokban. Én csak rozskenyeret kajálok, de attól még látom.
süti beállítások módosítása