Hát szerintünk jó lenne, de főleg passz, úgyhogy rákérdezünk a szabályzásra.
Kedves Tékozló Homár!
Nem járok hetente, de kéthetente talán betévedek a Mc Donald's-ba. Több hónapja felfigyeltem rá, hogy, akik a szendvics készítéssel foglalatoskodnak, azokon soha nincs kesztyű. Mostanra jutottam el oda, hogy most már írok egy levelet a Mc Dondals-nak, hogy mégis, hogyan lehet, hogy egy ilyen híres gyorsétterem láncban, nem kötelező higiéniai elvárás a kesztyű viselése?!
Levelem:
Tisztelt Mc Donalds! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy hogyan lehetséges az, hogy, akik a szendvicseket készítik, azok nem viselnek kesztyűt a készítés során? Ugyanis nem tartom túl higiénikusnak, hogy mindenki, saját kezével készíti el a szendvicseket.
Válaszukat előre is köszönöm!
H. ViktóriaVálaszuk:
Tisztelt H. Viktória!
Köszönjük megkeresését.
A konyhai dolgozóknak 30 percenként kötelezően kezet kell mosni és fertőtleníteni, továbbá minden konyhai belépés előtt ugyanez a művelet szükséges (ha valamiért megszakítja a munkavégzést és ki kell lépnie a területről, akkor is). Bizonyos részfázisokhoz pedig kesztyű viselése kötelező, továbbá egyes folyamatlépéseket csak egy dolgozó végez.
Munkatársainkat a higiéniai folyamatok betartása kapcsán a McDonald’s is és az ellenőrzésre jogosult hatóságok is rendszeresen vizsgálják.
Üdvözlettel:
Info Team
Legközelebb mindenképpen fél óránál többet fogok tartózkodni egy Mekiben, hogy megnézzem, tényleg kimennek-e fél óra után kezet mosni?! Azt gondolom, mindezek ellenére a szendvics készítőknek is kesztyűt kéne viselniük, hiszen fél óra ide vagy fél óra oda, nem tudhatjuk, hogy azalatt a fél óra alatt ő éppen még mit fog és vakar meg, ameddig elvileg csak a sajtot és a salátát kéne a szendvicsre helyeznie.
Tudom, ha nem tetszik, akkor eleve ne egyek a Mc Donaldsban, de én erre a problémára szeretnék választ kapni. Ez csak nekem szúrt szemet és csak engem zavar? Nem kéne minden szendvics készítőnek kesztyűt viselnie?
Üdvözlettel:
Viktória
UPDATE okt.23. 09:12
A posztot elküldtük a Mekinek, akiktől ezt a - remélejük Viktóriát is megnyugtató - választ kaptuk.
"Tisztelt Homár!
A McDonald’s 1988 óta fejleszti éttermi és beszállítói hálózatát Magyarországon. Az élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás terén alkalmazott gyakorlataink az iparágon belül kiemelkedőek: az élelmiszerbiztonsági rendszert, a HACCP-t már 1996-ban bevezettük minden hazai étteremben, nyolc évvel megelőzve a vendéglátó iparban történő széleskörű alkalmazását, ami az uniós csatlakozással vált törvényi kötelezettséggé 2004. május 01-én. 92 hazai éttermünkben naponta 220 ezer vendéget szolgálunk ki a legmagasabb élelmiszerbiztonsági szabályok alkalmazása mellett.
A kesztyűhasználatot élelmiszerek kezelésénél, ételkészítésnél kötelezően előíró szabályozás nincs ma Magyarországon.
Eldobható kesztyűt és/vagy fogóeszközt minden olyan műveletnél használunk, ahol ez indokolt, például salátakészítés, nyers húspogácsa grillre helyezése, grillezett húspogácsa zsemlére helyezése, fertőtlenített héjú tojás feltörése.
Az olvasó által említett, ún. dresszingeléshez (zöldségfélék, sajt, illetve szószok szendvicsre helyezése) történő kesztyűhasználat élelmiszerbiztonsági szempontból nem előnyös, mivel a hosszú ideig tartó kesztyűhasználat során a kéz beizzadhat, ez a kórokozók elszaporodásához vezethet, a tartósan használt kesztyű pedig akár észrevétlenül is sérülhet, így a kórokozó élelmiszerre kerülhet. Ebben a folyamatban a rendszeres, megfelelően végzett kézmosást alkalmazó higiénés gyakorlattal az élelmiszerbiztonság hatékonyabban biztosítható.
A kézmosási eljárások az éttermeinkben működtetett HACCP rendszer részét képezik, és minden esetben fertőtlenítőszeres kézmosást jelentenek. Az eljárások betartását külön tréningen oktatjuk.
A fent leírt rendszert korábban hatósági véleményezésre is bocsátottuk. A szakvélemény szerint az éttermeinkben alkalmazott gyakorlatok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek.
Reméljük a válaszunk minden, a témával kapcsolatos aggályt eloszlat.
Üdvözlettel:
Dr. Cselényi Tibor
Minőségbiztosítási Vezető"
Az utolsó 100 komment: