Tékozló Homár

Praktikus Homár: karácsonyi különszám

2015.12.23. 13:16 | Homár Hilda | 36 komment

10652375_af06452c76419bd43bc8b0c47e766529_m.jpg

Ezúton szeretnénk átnyújtani a Homár és a GVTI-fogyasztóvédők karácsonyi ajándékát. Kicsit zokni- és robotgéptípusú, amennyiben inkább hasznos, mint szép ajándék, dehát mi legyen a fogyasztóvédők fája alatt, ha nem ilyen. Boldog karácsonyt!

Kedves Homár Olvasók!

Közeleg a karácsony és ezzel az ajándékvásárlás időszaka a végéhez közeledik. Ahhoz, hogy az ünnepek igazán gondtalanul teljenek, érdemes néhány percet rászánni jogaink megismerésére, így ha a kapott termék hibás vagy "csak" nem tetszik, azonnal tudjuk, mit kell tenni. Íme, néhány jótanács a vásárláshoz, és útmutató az igényérvényesítéshez:

- Mindig őrizzük meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, jótállási jegyet, hiszen ezzel tudjuk bizonyítani, hogy az adott üzletben vásároltuk a terméket.

- A tartós használati cikkeket 10.000.-Ft eladási ár felett a vásárlást követően azonnal próbáljuk ki, abban az esetben ugyanis, ha az adott termék hibás, a vásárlástól számított 3 munkanapon belüli csereigény esetén a vállalkozás nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, köteles azt kicserélni, feltéve, hogy a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

- Azon hibás termékek esetében, melyek nem tartoznak a kötelező jótállás hatálya alá, a vásárlástól számított két évig élhetünk a szavatossági igényeinkkel.

- Leértékelt termékeknél is érvényesíthetőek a szavatossági jogok, kivéve, ha a vállalkozás felhívta a figyelmünket a termék valamely hibájára, amely a leértékelés oka volt, így ezzel a hibával kapcsolatban már ne élhetünk minőségi kifogással.

- Online vásárolt termék esetében az átvételtől számított 14 naptári napon belül indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól. Az elállásra vonatkozó kifejezett nyilatkozatunkat célszerű írásban megtenni, és ajánlott, tértivevényes levélként megküldeni a vállalkozás részére. Minőségi kifogásunkat a vásárlás e módjánál is két évig jelezhetjük a vállalkozás felé.

- Hibás termék esetén választásunk szerint első körben javítást vagy cserét kérhetünk. Kivéve, ha a csere teljesítése lehetetlen (pl. nincs másik ilyen terméke az üzletnek), vagy ha a csere az üzletnek aránytalan többletterhet eredményezne (tehát a termék megjavítása jóval kisebb költségráfordítással megoldható).  

- Ha egy termék nem hibás, csupán azért mert nem tetszik a színe, vagy éppen nem jó a mérete, a vállalkozás nem köteles kicserélni. A vállalkozás azonban saját üzletpolitikája alapján dönthet úgy, hogy kicseréli a terméket. Ennek feltételeiről érdemes már a vásárláskor érdeklődni.

A szakemberek utánajártak, milyen üzletekbe, milyen panaszkezeléssel, meddig és hogyan lehet visszavinni a nem tetsző karácsonyi ajándékokat. Íme az eredmény:

Üzlet

 

 

Visszaveszi
a nem hibásat?

Panasz kezelésének módja

Meddig? Karácsony
miatt meddig

Erről tájékoztatás

New
Yorker
Igen

csere,
levásárlás, pénzvisszafizetés

14 munkanap január 7. nyugtán, pénztárnál

Nike

 

Igen csere,
levásárlás
30 nap nincs nincs

Adidas

 

Igen csere,
levásárlás
7 nap január 6. pulton

H&M

 

Igen csere,
levásárlás, pénzvisszafizetés
30 nap 30 nap pulton,
nyugtán

C&A

 

Igen csere,
levásárlás, pénzvisszafizetés
4 hétig 4 hét, de rugalmas nyugtán

Office
Shoes

 

Igen csere,
levásárlás
3 napon belül január 10. nyugtán

Primadonna

 

Igen csere, ajándékkártya 14 nap december 31. pulton

Griff

 

Igen csere,
levásárlás
2 hónap január 15. nincs

Players
room

 

Igen csere 2 hét – 1 hónap január 9. nincs

Levis

 

Igen csere,
levásárlás
nincs időkorlát nincs speciális nincs

Retro

 

Igen csere,
levásárlás
1 hónap 1 hónap nincs

CCC

 

Igen levásárlás 7-30 nap nincs speciális belső
szabályzat,
pult

Deichmann

 

Igen csere,
levásárlás, pénzvisszafizetés
2 év nincs speciális használati útmutató

Libri

 

Igen csere,
levásárlás, pénzvisszafizetés
30 nap nincs speciális pénztárnál
tábla

Lidl

 

Igen
(kivéve alsónemű)
pénzvisszafizetés 1 hónap nincs speciális honlap

Aldi

 

Igen
(kivéve jótállási jeggyel rendelkező termékek)
pénzvisszafizetés 2 hónap nincs speciális honlap,
üzlet

 

* A kutatást a CP Contact Tanácsadó Kft. készítette

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megvan a nyúl kecsegek! xd 2015.12.23. 13:51:25

..ide mán megjöttek a pingvinek is xd off

Megvan a nyúl kecsegek! xd 2015.12.23. 14:26:06

@sugargiraffusplumps.: akkor-mer a nyúl nagyon nem ér rá ill.nagyon ráér!! xd..- legyen tááánc: www.youtube.com/watch?v=nEuv434w-UE
ez OFF

Dikusz 2015.12.23. 14:36:11

Nesze nekünk karácsonyi poszt. Most csak ez lesz egy hétig?

Amúgy dicséretes a jó szándék a Homár és a GVTI részéről, hogy tanácsot adnak a cserére és a garancia érvényesítésére. De azért azokban a tanácsokban vannak olyanok is, amelyek talán nem egészen helytállóak szerintem: a két éves garancia nem biztos, hogy úgy van.
Másrészt néhány poszttal ezelőtt (Aqua) szó volt arról, hogy ha a cég úgy dönt, hogy nem cserél, akkor a vásárló nem sokat tud csinálni. Azt értem, hogy az első hat hónapban az eladó köteles a hibát bizonyítani, de hogy ki törte el a kijelzőt miképpen lehet bizonyítani?
Azt sosem értettem, ha valaki olyan ajándékot vesz, ami nem kétfilléres dolog ( TV, mikro, kávéfőző, mobil stb) miért nem kérdezi meg előre azt akit megajándékoz, szüksége van-e az ajándékra. Ezeket nem kisgyerekeknek veszik, így nyugodtan tudhat róla az aki kapja, netán együtt is megvehetik.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ebben a posztban milyen hozzászólások lesznek törölve, és miért.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.23. 15:05:55

Közeleg a karácsony és ezzel -> Közeleg a karácsony, és ezzel
...
Majmááász! Elfáradtam, segíccs!

Freddy a Krüger 2015.12.23. 15:47:10

Vadászösszefoglaló. Kúl.

gabors 2015.12.23. 15:47:40

ez lesz a karacsony poszt ????

nem mondom ugyes a hildatol nincs posztolo akit lehetne ekezni .... IGAZABOL SAJNALNI SEM :-) csak azokat akik ilyen helyeken mint aldi vasarolnak

majd kesobb a kutatast keszitett ceget mikor kiderul hogy az office shoes (ilyen bolt van???) nem veszi vissza a

Dugovics Tifusz 2015.12.23. 16:00:26

Már évek óta csak dollárt, fontot + aranyat ajándékozunk (gyűjtünk).

MÉG SOHA NEM VOLT VELÜK BAJ, pláne reklamáció! :)

gabors 2015.12.23. 17:02:09

@atpijkamo: ja ezek mind ... mi van ma ???

lehet 'live' menteni ??? konnyebb lenne visszatenni oket vagy a user-logban bent marad erre nem gondoltam meg ..

amugy relevansan nem is lehet hozzaszolni csak kb annyit hogy vagy igazat mondott a bolt vagy nem ... (ezt is csak majd januarban lehet tesztelni)...

azert a fehernemure utalo megjegyzest nagyon koszonom .... :-)

seventyfour 2015.12.23. 17:44:41

A táblázat első oszlopa fix, hogy félreérthetően lett lekérdezve, kábé a kétharmadához viheted a cuccodat, hogy visszakéred a pénzt, max körberöhögnek. Abban az esetben "visszavásárolják", ha veszel az összegen valamit...

gabors 2015.12.23. 17:53:10

@seventyfour: az ottvan a harmadik oszlopban nem figyelsz ???

seventyfour 2015.12.23. 18:00:50

@gabors: a harmadik oszlop arról szól, hogy hibátlan termék esetén meddig állnak szóba veled. Kérj már vissza nem külföldi tulajdonú cégek boltjaiban a nem tetsző cuccaidért pénzt! Kíváncsian várom a pozitív beszámolódat!

gabors 2015.12.23. 18:17:17

@gabors: bocsika ... de nalam igy nez ki

oszlop 1 == uzlet

oszlop 2 == Visszaveszi a nem hibásat?

oszlop 3 == Panasz kezelésének módja .... na itt van szepen leirva hogy "csere, levásárlás, pénzvisszafizetés "

oszlop 4 == Meddig ???

Nem en irtam ezeket hanem a "CP Contact Tanácsadó Kft." felmerese ... az hogy igaz vagy nem fogalmam nincs ahol en vasarolok (fejlettetbb orszag ala hagyma) kerdezes nelkul vissza vesznek barmit itt a Walmart NEM kulfoldi ... onlanyba asszony vett sokmindent felet vissza vittuk a legkozelebbi uzletukbe azt siman vissza adtak a penzt ... volt amit kinyitottunk nem tetszett mindent visszapakoltunk oszt annyi... persze szamla kell hozza

IKEA (ja az kulfoldi) detto ugyanaz ugyan megkerdeztek miert mondtam eggyel tobbet vettunk mint kellett volna semmi gond (itt ugyan csak ugy adanak vissza penzt ahogy fizettel vagyis ha nem keszpenz hanem hitel kartya akkor csak arra visszautalas) amugy IKEA-ban meg a szamla sem volt meg de ok csak IKEA-t es eredeti csomagban volt a cuccos

gabors 2015.12.23. 19:54:48

@Igazsagos2.0: koszi ez jo volt ... (hol lehet azt az 'anyagot' amit tolsz ??)

Aureliano Buendía 2015.12.23. 20:26:30

ugye ez még nem a karácsonyi?

gabors 2015.12.23. 20:55:58

@Aureliano Buendía: hat nem tudom cim alpjan "karácsonyi különszám"

Mo-on 24-en altalaban megall az elet. lehet elore le van mar dolgozva az egesz ev es ez nem csakhogy karacsonyi de egeszen husvetig kitart ... :-)

Aureliano Buendía 2015.12.23. 21:07:40

@gabors: óó, itt már 23-án délben megállt az élet. Az államigazgatásban meg 18-án:)

gabors 2015.12.23. 21:18:35

@Aureliano Buendía: akkor az az ott nagyon fasza hely :-) itt hivatalosan meg 26 sem unnep (most eppen szombat) nemhogy a 24 ...

egyenlore meg nem tiltottak be a karacsonyt mint szomaliaban de volt idoszak mikor nem igen unnepeltek csak az 1800-as evek masodik feleben alakult ki mint nemzeti hagyomany aztan a kapitalizmus tette igazi "unneppe"

en mar evek ota nem unnepelek karacsonyt se fa se diszites semmi pedig nem is vagyok a tudjuk kiknek a csoportjabol ....

Dugovics Tifusz 2015.12.23. 22:37:58

@Igazsagos2.0: Sajna már nem él! nem vágom! miért is?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.24. 00:37:45

@Aureliano Buendía: @gabors: 24-én délben minden boltot be kell zárni, 28. reggel hatig ki se nyithatnak. Aki nem bírja ki 4 napig, az éhenhal. Ha össze nem taposták a boltban 23-án vagy 24-én.

Szerdán már senki nem dolgozott, a Hegyalja út mindkét irányban tömve szokott lenni reggel 8-kor. Most szerdán kongott az ürességtől. A nagyvásárcsarnokban viszont már 7-kor lépni nem lehetett.

Black Hole 2015.12.24. 01:14:43

@atpijkamo: a végén az nem cask akart lenni? :))

gabors 2015.12.24. 05:20:24

@atpijkamo: mar bocs de ekkora baromsagot elviselnek a fidesztol az embik ... orulok hogy 25 eve eljottem !!!

gabors 2015.12.24. 05:22:10

@atpijkamo: ezt az utobbit eszrevettem .... de csak sima text editorba mentek ... foleg hosszabb commenteket ...

ciccmen úr (törölt) 2015.12.24. 09:06:33

@Aureliano Buendía: ugye ez még nem a karácsonyi?

Nem, ezt már a nyuszi tojta! Ossszad be mert ez lesz fent amikor locsolni indulsz a szomszéd Lujzához!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.12.24. 09:18:02

Nemtom, az utánajárás úgy történt, hogy bementek a boltokba hogy visszavinnének valamit? Mert errefelé sokszor más a gyakorlat...

(Fogyvéd nem tudna úgy ellenőrizni, hogy próba-visszavitelt tart? :D Mondjuk nem a vadázok színvonalán, hanem jogos panaszokkal? )

ciccmen úr (törölt) 2015.12.24. 09:26:28

@atpijkamo: 24-én délben minden boltot be kell zárni, 28. reggel hatig ki se nyithatnak. Aki nem bírja ki 4 napig, az éhenhal.

Ejtsünk néhány könnyet értük! A rohatt fidessz nem küld segélyt a vasárnapi zárvatartás áldozatainak! Itt Diktatúra van nem vitás. Éljen Rákosi, akkor jobb volt minden!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.12.24. 09:29:39

@Cicmen: @gabors: Útálom, hogy egye tíz és reggel hat között nem lehet vásárolni. Ráérek, üresek az utak, nem kellene paraszt autósokkal izmozni, üres a bolt, nem kellene bámészkodó vásárlókat kerülgetni,,,

gabors 2015.12.24. 15:42:01

@atpijkamo: itt is van ami bezar 25-en es a baszott 24x7 patika ma este hatkor zar !!! es 25-en csak 9-6 lesz nyitva (tegnap voltam es ki volt irva...)

Az uzletek tobbsege holnap 25-en zarva lesz de kozel sem mind.

A kulonbseg az hogy ezt nem Obama (es a "nem" tanacsadoik) dontik el nincs ra torveny ki mikor koteles bezarni es kinyitni. Allamonkent vannak megkotesek alkohol/cigi/fu es hasonlokra de egyebkent a vallalat vallakozo dont.

Itt is vannak akik szeretnek ejjel vasarolni vannak is ejjel nappal nyitva tarto szupermarketek (nem mind) ... de en az usa legnagyobb varosaban elek es nem tudom "videken" mi van ....

En a magam reszerol hetvegen vasarnap kora reggel 8 korul megyek nagybevasarlast csinalni akkor szinte senki nincs nem kell sorba allni sem. Es olyan helyre megyek ahol egyeni szkennerrel jarkalok es be is pakolok mindent a sajat taskaba zacsiba .... es a kulon erre fenntartott penztarnal mar csak fizetni kell. Tudom van mar ilyen Mo-on is ... nem a legolcsobb a kornyeken de nekem megeri hogy meg a penztarossal sem kell jopofizni...

Dugovics Tifusz 2015.12.25. 00:52:09

@Igazsagos2.0: Megjöttem az éjféli miséről, ahol a szeretet ünnepén eszembe jutott, hogy megsértettelek. Ezért most elnézésedet kérem.
De ha visszaolvasod, hogy kérdéseimre egy értelmes szót sem írtál eddig ! Ezért nem igazán tudom hányadán lehet állni veled!
Amint látom másokkal is "hadilábon" állsz.:)

Manyecska 2015.12.25. 12:03:32

@Dugovics Tifusz: ilyen sokáig tartott a mise??? Dikk. :D

Dugovics Tifusz 2015.12.25. 12:07:48

@Manyecska: Szar prédikációhoz nem kell sok idő! :)

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.28. 01:15:23

Olyan üzletbe nem is tévedtek be a válaszgyűjtögetők, ahol nem hazudoznak?

Leriel 2015.12.30. 00:35:22

Libri hint:
- Visszaveszi a nem hibásat?
Ha még eladható állapotban van, igen.
- Panasz kezelésének módja:
Csere (nyomdahibás, kötési hibás esetén), levásárlás (vagy ajándékutalványt adnak helyette)
- Meddig?
Bolti vásárlástól számított 8 munkanapon belül. A karácsonyra vásárolt fölös könyvek árát január 9-ig lehet levásárolni.
- Karácsony miatt meddig?
Január 9-ig.
- Erről tájékoztató:
Pénztárnál tábla, honlap.
süti beállítások módosítása