Tékozló Homár

Disznóbõrcsipsz all over the world

Hungaro-Chips Kft./Tepertõ chips

2005.06.10. 16:23 | szily | 2 komment

Megöli-e a globalizáció a kis helyi kultúrákat vagy éppen segít abban, hogy a világ megismerje õket? A gyakran felmerülõ – bár szerintem tökéletesen indifferens – kérdésre frappáns választ adott a devecseri Hungaro-Chips Kft. amikor kihozta csodatermékét, a Tepertõ chipset. Nem akartuk elhinni, de a joviálisan ronda rajzolt malacka mögött tényleg pácolt disznóbõrbõl sütött hullaszínû bigyók tömörülnek a zacskóban.

Ha az extrém édességek és a fantáziacsipszek a szmókertársadalom kedvencei, akkor ez elvileg a cseresznyepálinkával relaxáló népesség fétise lehet.

Rettegve kóstoltuk meg, aztán jól meglepõdtünk, mert a tesztelõk többségének kifejezetten ízlett a cucc. Tóta kolléga szerint – õ találta a disznócsipszet egy CBA-ban – annyira disznóízû, mintha egy sertést kockacukor méretûre préseltek volna össze. Tény, hogy brutális az íze, de ez a legtöbbünknek tetszett. Amúgy rettentõen ropog, szájba vétel után borzasztó keménynek tûnik, de az elsõ roppanás után könnyen rágható. Az állag olyan habosítottan recsegõs. A színén lehetne javítani, de ha úgy nézzük, ez is a természetesség bizonyítéka.

Az alapanyagok között a bõrön kívül pálmaolaj szerepel, ami egyfelõl meglepõ, másfelõl szép bizonyítéka a magyar-polinéz rokonságnak. A 40 grammos zacskó a CBA-ban 159 forint, ami akár kicsit soknak is tûnhet, de a termék van annyira zsíros, hogy órákig nem fog eszünkbe jutni a nassolás.

kiegészítés

Király kolléga, aki kamaszkorában hosszabb idõt tölrött el egy amerikai farmon, elõbb élõszóban figyelmeztetett, hogy a malaccsipsz õsi amcsi termék, aztán ezt a lírai-vallomásos-gyalázkodó levelet küldte:

Hatodszor ehettem már, amikor elõször ötlött fel bennem, hogy mit takarhat az abszurd terméknév. Porkskin. A serték gyõztek meg. A pörkölt disznóbõr az USA-ban is underground, a visszataszító néven kívül általában a termelõ kisparaszti gazdaság címe volt látható a csomagoláson. A déli tagállamokban - Georgiában, Allabamában, Florida tahók lakta északi vidékein, a Karolinákban és Mississippiben láttam, a civilizált keleti és nyugati parton nem.

És még annyit, hogy a magyar után legfinomabb töpörtyût Barcelonában ettük: a bárokban a tapasok között szerepelt. Egészen apróra vágott bõrös szalonnát sütöttek ki hirtelen serpenyõben és azzal (mármint a serpenyõvel) együtt, sisteregve adták az Estrella sör mellé. Jó lett volna emigrálni, most sírunk, hogy mégsem tettük.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GifLand · http://gifland.us 2007.11.21. 20:34:26

Hááát! Rég ettünk ilyen rosszat. Ez nem embernek való. Háromból ketten a kukába hányták! lol :)

www.asva.info

vtec 2007.11.22. 10:52:24

Én már ettem ilyet szeptember 19.-én, és nagyon jónak találtam. Csak az ára kissé tulzó az én pénztárcámnak :) Ha lenne vagy 50 ft minden nap benyomnék egyet :)
süti beállítások módosítása