Tékozló Homár

Vér a mozgólépcsõn 2

2005.10.11. 09:33 | jackyll | Szólj hozzá!

A közel egy hónapja történt Moszkva téri mozgólépcsõs balesetre megkésve bár, de korrekt választ adott a BKV ügyfélszolgálata Olvasónknak:

"Sajnáljuk, hogy 2005. szeptember 14-én azt tapasztalta, hogy a forgalmi ügyeletes nem nyújtott megfelelõ segítséget a mozgólépcsõrõl leesett utas részére. A történtek miatt a Metró Üzemigazgatóság bevonásával a vizsgálatot megindítottuk, melyrõl a következõkben tájékoztatjuk."

"A belsõ elõírás - Forgalmi utasítás 637. pontja - szerint állomási személyzetünk köteles az utast szükség esetén elsõsegélyben részesíteni, a mentõket értesíteni és két tanú jelenlétében jegyzõkönyvet felvenni. Az állomáson szolgálatot teljesítõ személyzetünk ezt az elõírást nem tartotta be, ezért eljárás indult - a Munka Törvénykönyv 109.§ és cégünk Kollektív Szerzõdésének 264. pontja alapján - munkaviszonyból származó kötelezettség megszegésének alapos gyanúja miatt.

A hasonló esetek elkerülése érdekében forgalmi dolgozóink képzésük során munkakörönként 6 – 8 órában meghatározott, alapfokúnak minõsülõ képzést kapnak, az oktatást szakképzett személy, orvos végzi, a tanulmányok végeztével a tanfolyamhallgatók tudásukról számot adnak, vizsgáznak.

A forgalmi személyzetnek évente több alkalommal tartott oktatásokon kiemelten foglalkozunk az eddig elõfordult és bekövetkezhetõ utas baleset és segítségnyújtás kapcsán elvárt munkavégzéssel.

Az idõszakos vizsgákon a helyes, szabályos eljárásra vonatkozó témákra kiemelt hangsúlyt fektetünk, valamint a munkavégzést szigorúan vizsgáló ellenõrzéseken a hiányosságokat szankcionáljuk.

Minden egyes metróállomáson piktogram jelzi az utasok felé a metró állomásokon biztosított elsõsegélynyújtó helyet, ahol elsõsegély doboz áll rendelkezésre. A dobozok feltöltöttségét, használatát rendszeresen ellenõrizzük, ezt a munkavédelmi szemlék során az üzemorvos is megteszi.

Az állomás forgalmi személyzetének lehetõsége van arra, hogy az utasoktól elsõsegélynyújtás céljából orvos jelentkezését kérje, amire esetenként van is példa. Az utasoktól az állomási személyzet számos esetben kéri, hogy a sérültet kísérjék a forgalmi ügyeletre, vagy a peronon lévõ padokhoz, és az állomási segélykérõn adjanak tájékoztatást az eseményrõl, a bekövetkezett sérülésrõl, a szükséges intézkedések azonnali megtétele érdekében.

Sajnáljuk, hogy Ön - kollegáink kifogásolható munkavégzése miatt - kedvezõtlen tapasztalatokat szerzett. Vizsgálatunk alapján azonban a szükséges intézkedéseket meghoztuk, hogy a késõbbiekben ilyen és ehhez hasonló eset ne fordulhasson elõ. A fentiek ismeretében Társaságunk jármûvein biztonságos és kellemes utazást kívánunk Önnek.

... ügyfélszolgálat-vezetõ"

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása