Tékozló Homár

A digitálisfotó-elõhívás misztériuma

2005.12.30. 08:08 | jackyll | 9 komment

Megkésve bár, de a nép elé vetjük Krisztina karácsonyi kanosszajárását, amibõl kiderül, milyen nehéz 2005 végen egy egyszerûnek tûnõ családi naptárt készíttetni.

Elindultam egy bevásáróközpontba délelõtt a kétéves kislányommal, és a róla készült, pen drive-ra kimentett 12 darab fotóval együtt, hogy a dédimamának egy 2006-os naptárt készíttessek. Három fotólaborban jártam, ahol már nem vállalták, csak januárra az elkészítését, kérdésemre, hogy esetleg egy kis felárral meg lehet-e oldani, hogy beférjek még a karácsony elõtti ÖT munkanapba az volt a válasz, hogy "hamarabb kellett volna erre gondolnom...".

Már itt kinyílt a bicska a zsebemben és csak a gyermekemnek volt köszönhetõ, hogy nem szóltam hangosan vissza, hogy "ugye azért nem fog leszidni a bácsi azért, mert csak most jöttem??". Kicsit szomorúan mentem a Saturnba, hogy akkor csak kinyomtatnám a képeket, és majd egy általam vásárolt naptárba beragasztom õket, de a fotós lány, csak arra a mondatra, hogy "képeket szeretnék elõhívatni" idegesen elkezdte sorolni, hogy mennyi elõhívása van, és tele van naptárrendelésekkel is, ezért csak 3 napra tudja ezt a 12 képet elkészíteni...

Akkor kicsit felsikkantottam, hogy akkor én is inkább naptárt szeretnék készíttetni, és hogy a 3 nap nem hogy jó, de tökéletes lenne, és elõvettem a pen drive-ot... Akkor a fotós lány is sikkantott egyet, hogy "ugye nem pen drive-on hoztam a fotókat...?!", merthogy a szoftver nem tudja olvasni. Kérdeztem, hogy de mégis, ahol fél négyzetkilométeren csak számítástechnikai újdonságokat forgalmaznak, ugyan hogy lehet ez, és hogy akkor az egész üzletben, irodában, raktárban stb. nincs egy számítógép, ahol ezt a 12 képen le tudnák szedni, nemleges volt a válasz. Csak cd vagy memóriakártya. Kérdeztem: e-mail? Válasz: az nem hozzánk érkezik, valahova a központba, de akkor biztos nem lesz kész 3 nap alatt...

Kiszédültem az üzletbõl, szemben egy számítástechikai üzlet. Gondoltam, veszek náluk egy írható cd-t, és megkérem õket, másolják át a fotókat. Cd-t kaptam is, de nem másolnak, õket már megbüntették ezért (mellékesen az egy zenei cd volt), mondtam, hogy ez csak 12 fotó a gyerekemrõl, semmi szerzõi jog stb. de hajthatatlan volt a srác, és a 140 forintról névre szóló (!)számla elkészítése közben megsúgta, hogy egy szintén elégedetlen vevõnek a szomszéd - mobilokat áruló - bolt dolgozói segítettek már cd írásban. Hajrá a mobilos fiúkhoz, elõ a pen drive, az írható cd és egy dizõz mosoly, a fiúk pedig mosolyogva, és kellemes karácsonyt kívánva bocsátottak utamra a Saturnba (ezúton is ezer köszönet a mobilos fiúknak!!).

A kb. 30 méteres úton a Saturn felé eszembe jutott, hogy a 12 képbõl legalább a fele álló, fele fekvõ formátumú, biztos lesz még ebbõl gond. Lett is: "mindig mondom a vevõnek, hogy csak fekvõ fotót hozzon...!" Vissza a mobilos fiúkhoz, kicsit sem volt ciki, lécci, lécci forgassátok el õket - dupla dizõz mosoly, "természetesen" volt a válasz, meg egy újabb mosoly, vissza a Saturnba, ahol megint csak sóhajtozás, hogy hiába forgatták el a fotókat, most a méretük lett nagyobb, õ meg nem tud kicsinyíteni, úgyhogy használhatatlan a fele...

Akkor már sikítani tudtam volna (ezt megtette a kétéves gyerekem mellettem...), kikadásomra már a fotós lány is megértõbb lett, elmondta, hogy nem olyan régen jöttek, és "lebutították" a szoftverüket, azóta nem tud a gép pen drive-ot olvasni, és a programból is csak egy-két funkciót tudnak használni, (pl. volt méretbeállítás, de hiába próbálta használni, nem reagált a program...).

Szóval, ma, 2005 végén ott tartunk, hogy egy elvileg mûködõ rendszert valamiért (hülye vevõ, hülye dolgozónk?) LEBUTÍTANAK, így gondolom, csak a fele megrendelést tudják teljesíteni, a vevõ és a saját dolgozójuk õrjöng, és három nap múlva lesz egy 12 oldalas naptáram 6 fotóval, és azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a naptár angol nyelvû, és névnapok nélküli, mert csak ez az egy fajta van, és csak remélem, hogy dédit - aki viszonylag keveset beszél angolul - jobban érdekli majd a gyerek fotója...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samanoske 2009.04.03. 00:02:27

Bementem én is a Moszkva téri Saturnba
és ámulva látom hogy a fotóspultban 2 eladó egymás ölébe ülnek és falják egymást,fogdossák vihorásznak és az egyik(többször voltam bent)úgy beszél a kollegáival mintha a seggéből rángatták volna ki és ő semmit nem csinál csak magyaráz!Felháborító hogy ilyen embereket
alkalmaznak!

Godi 2009.09.14. 09:50:14

Éhes disznó makkal...???Ennyire zavar,hogy valahol rend van?Csak sajnálni tudlak hogy már az ölelés látványa is felháborít.Szerintem hagyd öket békén.

Samanoske 2009.09.30. 23:35:08

Miről beszélsz bottal nem nyúlnék hozzá, te összekevered a munkahelyet a kuplerájjal,más normális helyről már rég kirúgták volna őket mivel egy pár nem dolgozhat egy helyen.A légyottot nem vevők előtt kéne művelni tudhatnák ha ez irányú lenne a végzettségük,ahol én tanultam ott páros lábbal rúgták volna ki ezeket!Milyen rendről beszélsz-összekeveri a munkahelyet a katonasággal!
Ebből is látszik hogy a főnöknek sem ártana a körmére nézni mert ezt csak a vak nem látja és megérdemlik ha már ennyi eszük van,hogy mindenki előtt csinálják!

Godi 2009.10.03. 08:09:35

@Samanoske: Szerintem te beteg vagy!Esetleg soha nem dolgozál?Te is a hegyröl jársz le és sérti a kényes izlésed ha nyalnak be csontig?

Samanoske 2009.10.03. 17:41:23

Miért lennék beteg fáj az igazság?
Tanulj meg írni és minden normális embert zavar ha ilyen seggnyalók érvényesülnek mint te de mint tudjuk az nyal aki nem tud semmit!Ki mondta hogy nem dolgoztam idősebb vagyok mint te csak azokra a helyekre fel se vennének ilyeneket!

Godi 2009.10.04. 08:06:12

Te egy szeretet híányban szenvedő vén komcsi lehetsz a hegyről!!!Akit már le sem szar senki,és nem tud érvényesülni ezért irigytedsz mindenkire!Lásd be az ilyen kötekedő vén buzikat senki sem szereti!!!

Samanoske 2009.10.04. 12:51:09

Többen szeretnek mint téged te csicskáztató neked mi az érvényesülés hogy másokat csicskáztatsz ahelyett,hogy te dolgoznál?
Nem kötekszem csak ezt a hozzáállást sehol nem nézik el,csak észre sem veszed magad mert nem látsz az egódtól te kis önző!
Ismétlem menj vissza az általánosba helyes írni,mellesleg bemegyek és elbeszélgetek az igazgató úrral,hogy ilyen rasszista megnyilvánulást nem tűrök el és nem engedhet meg egy eladó!
Az ilyen szakképzetleneknek nem a kereskedelemben a helye főleg amikor sok rendes embernek munkája sincs!

Godi 2009.10.05. 08:31:53

@Samanoske: Én csak védeni probáltam két munkást,de téged csak az érdekel,hogy mást basztas.Én nem ismerem öket,de sajnálom,hogy ilyen emberekel kell foglalkozniuk mint te!Remélem ha bemész megmutatod a srácoknak is milyen szepeket irtál róluk!Biztos megköszönik.

Samanoske 2010.03.14. 13:36:32

Te ne védjél senkit főleg hogy nem ismered őket(vagy valőszínű te vagy az egyik)védi őket a seggnyaló főnökük veled együtt és én nem b....tok senkit a te alpári nyelveden szólva csak a tényeket írom le-aki valakit b...tat az te vagy a nagyszájú barátnőddel együtt-ismétlem nem tetszik az igazság?Ki mondta,hogy velem foglalkozzanak?A munkával foglalkozzanak és ne azzal,hogy a kollegákat csesztetik meg szivatják és ők 2en szart se csinálnak és a mocskos seggnyaló fiatal főnökük-ha lehet annak nevezni-meg hagyja és adja alájuk a lovat!
Köszönjék maguknak ne nekem,meg kéne tanulniuk csapatban dolgozni de a természetük és a rohadt nagy egojuk miatt ez nem fog menni!
Köszönjék azt,hogy ilyen hozzáállással van még munkájuk de multiknál az a divat,hogy a seggnyaló léhűtő szarháziaké a világ csak az a gond,hogy ha valaki seggnyaló és léhűtő attól még a cég tönkremegy!Fejtől bűzlik a hal!
Neked meg ha tökösebb kollegáid lennének megmutatnák merre van az előre meg hány kg vagy!
Útóirat:Még mindíg vár az általános nyelvtanóra korrepetációra:-)
süti beállítások módosítása