Tékozló Homár

Sugárzó ásványvíz Koszovóból

Bonita

2006.02.01. 09:12 | jackyll | Szólj hozzá!

Piacra kerülésük után senki le nem szarja, mit viszünk haza valójában az ásványvizes palackokban, az oldott ásványok mennyisége folyamatosan változik. Egy érdekes anyagot azonban egyáltalán nem tüntetnek fel kicsiny hazánkban az üvegeken, az pedig a vizek radioaktivitása. Olvasónk Csaba levele minthegy vitaindító, hiszen az általa tesztelt koszovói víz üvegén ez az infó jól látható:

Exbarátném Koszovóban volt kint szolgálni és hozott helyi ellátmányból származó, Bonita fantázianévre hallgató ásványvizet. Annak idején nagy botrányt kavart a NATO által használt gyengített urán tartalmú lövedékek ártalmasságának kérdése (mint kiderült, nem a sugárzás az elsõdleges baj, hanem a nehézfém-mérgezés). Koszovóban, a KFOR erõk ilyen ásványvizet kapnak, amin rajta van, mennyi stronciumot tartalmaz (0,51 mg/dm3).

Aki nem naprakész a radioaktív bomlástermékek témakörében (pedig Csernobil óta azért volt idõ fejlõdni), annak elárulom, hogy a mezei stroncium nem veszélyes, csak a 90-es tömegszámú izotópja sugárzik, viszont mindkét fajta tökéletesen helyettesíti a kalciumot a csontrendszerben. Azaz beépül. Nos, a sugárzó izotóp a ciki, a csontvelõ tõszomszédságában...

Mindenesetre megkóstoltam, ízre semmi izgalmas, és úgy tûnik, radiológiailag sem túlpörgõs, mert este a lámpát ugyanúgy föl kellett kapcsolnom, nem világítok a sötétben... Nem én leszek a paksi reaktorok dublõre. Mindenesetre érdekes, máshol ilyen feliratot nem látni...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása