Azon a kedves olvasóink számára, akik szerint csak a Nemzeti Biliben levõ szar kavarásához értünk, itt egy kedves esti mese, amely korhatár nélkül olvasható.
Tavaly, a Ferencvárosi Ünnepi Játékok alkalmával tévedtünk a Bakáts térre, egy olasz nyelvû operahaknira, hogy meglehetõsen kezdetleges nyelvtudásunkat teszteljük. A Tosca (nem a gépzenei társulat) volt mûsorra tûzve, aminek a történetét valszeg minden kedves homárista ismeri. Zanzásítva: adva van egy Cavaradossi nevû izgága festõ, aki a fennálló törvényes rendet támadja, de elnyeri méltó büntetését, sortûzre ítélik. Tosca nevû nõje megmenthetné, ha egy csekély szívességet tenne a Scarpia nevû rendõrfõnöknek, de a gaz terroristanõ dalra fakad és leszúrja a legitim hatalom képviselõjét. Ennél a pontnál eléggé el nem ítélhetõ módon és nagyon röhögtünk, mert számunkra érthetetlen volt, hogy egy meglehetõsen érett (sõt túlérett) hölgy, sok-sok fölös kilóval a hátsóján, a helyett, hogy örvendezne a soron kívüli kufircnak, miért folyamodik ilyen radikális konyhakéshez. A nézõk biztatására idõ elõtt távoztunk, és mivel a rasztafari edzésbõl kifolyólag igencsak megehültünk, betértünk a közeli Tompa utcában levõ két giroszos boltocska közül az egyikbe, amit azóta sem bánunk.
Finom, nagyon finom, eltalált ízek, laza kiszolgálás, szerintünk az egyik legjobb a témában, simán alázza a nagyra nõtt Három Testvért. Természetesen (!) semmi köze az igazi giroszhoz/swarmához, természetesen a helyi mutációt kapjuk, mivel itt is csirke, illetve pulykahúst csomagolnak a lepénybe. Kedves olvasóink bizonyára megütköznek azon, hogy az eredeti girosz birkahúsból készül, de hát ez van, Mitteleurópa, tessék a térképre nézni, teccettek volna forradalmat csinálni, valamint a bojlercsirketermelés olcsóbb a bárányénál. Szerencsésföldi halandóként sikerült sok-sok országban giroszt tesztelni, felelõsségünk teljes tudatában kijelentjük, hogy a Fufu Fatinak a siralmas alapanyag ellenére sincsen oka szégyenkezni, megkapta a második helyezést nem hivatalos ranglistánkon.
[A legjobb swarmát (figyelem, izraeli propaganda következik) Tel-Avivban, a jemeni negyed melletti Karmel sukon ettük. Hatalmas adag húshoz a fogyasztó legalább tíz négyzetméternyi zöldség közül válogathatott magának, sõt a bunkóbbak (pl. én) akár kétszer is pakoltak maguknak. Némiképp árnyalja a képet swarma-ügyileg, hogy a legrosszabbat is Tel-Avivban ettük, egy kihalt shabbatkor: három napra olyan betegek lettünk, hogy fosás és hányás közben antiszemita megjegyzésekre ragadtattuk magunkat, ami az izraeli helyszínt tekintve legalábbis meggondolatlan cselekedet volt.]
Visszatérve a Fufu Fatihoz. A girosz csupán 400 forint és a baklava (130 ft), valamint a dolma (50 ft) is megéri a pénzt. Az x-ik sör magasságában már több ízben sikeresen eltársalogtunk pináról, idõjárásról és más baloldali értékekrõl a (hangsúlyozottan) kurd tulajékkal, és miután megcsillogtattuk a kurd kérdésben való tájékozottságunkat, annyira megpakolják a giroszunkat, hogy egy része mindig a ruházaton végzi. Könnyû így törzsvendégeket szerezni.
Egy bibi azonban van. Nemrég Mirci nevû olvasónkkal tértünk be, szerénységünk igen elfáradva, a zombirészegség állapotában. A genyó kurd hát nem felírta Mirci szalvétájára a telefonszámát?!
amúgy meg 11! 2006.05.18. 10:38:52
ezt itt mindig keverik, a 3 kardesler is így árulja, mivel a magyari ember ezt ismeri...
mittudomén 2006.05.18. 10:39:03
miért ne ragazkodhatna egy kövér nõ a szexuális függetlenségéhez??
:-DDD
Sanka 2006.05.18. 10:41:48
IX kerületi 2006.05.18. 10:46:14
IX kerületi 2006.05.18. 10:51:24
tapasztalt Rádays 2006.05.18. 10:52:47
lúzerek :)
seherezád 2006.05.18. 10:54:36
látogató 2006.05.18. 10:56:39
KZ 2006.05.18. 11:40:02
telegyros 2006.05.18. 11:44:50
Fontos, hogy ha a kurd tulaj van a pultban vagy azok földijei (ezek általában faszik), akkor a kedves vásárló számíthat rá, hogy sokkal jobban megtömik (többnyire hússal) a pitát, mint amikor a magyar bérgiroszkészítõk szolgálnak ki (ezek általában nõk). Ilyenkor érdemes átnézni a szomszédos (iráni) gyrososhoz - az egy másik iskola, de az is nagyon finom. Ott dettó ez a helyzet. Ha mindkét helyen magyar csajok szolgálnak ki, akkor szívás van. De még mindig jobban jön ki az ember mennyiség/ár arányban mint a töröknél.
Egyébként ha már így elõjött, akkor megjegyzem, hogy ez az értelmetlenül "spórolós" mentalitás általánosnak tûnik kis országunkban, szinte minden átlagos árfekvésû kajával ez a helyzet: a fánkban kevés a csoki, a pizzás fornettiben kevés a töltelék, az elõre gyártott szendvicsekben spórolnak a vajtól elkezdve a felvágottig mindennel, a mirelit, de sok helyen még a vendéglõi pizzán is spórolnak a feltéttel, és a sor még folytatható lenne.
Szánalmas, és rosszul vagyok ettõl. És az a baj, hogy nincs választási lehetõség. Nem az van, hogy van a jól megtöltött túrós táska drágáért, meg a kevés-túrós, olcsóért, csak ez a csupa tészta/kenyér/köret szar, ami meg igazán jó benne, az meg minimális.
Ha normális pizzat akarok enni, akkor tuti, hogy még egy, de inkább kettõ + feltétet kell kérnem rá.
Ha az ember külföldre megy, akkor látja, hogy normális helyeken mennyire nem így van.
A Fufu fati éppen erre jó példa: a saját üzletében a külföldi tulaj kevésbé sajnálja a húst a gyrosba, mint magyar alkalmazottja. Nyilván tudja, hogy nem a spóroláson lehet meggazdagodni.
Kíváncsi lennék a T. homár olvasók hogy látják ezt!!
tr 2006.05.18. 11:54:36
Ovi 2006.05.18. 12:03:39
Hja, 4 eve 5%-kal több volt a husi a gyrosban.
eh...he 2006.05.18. 12:12:46
tr 2006.05.18. 12:19:30
#35 - 2006. Máj. 18., 12:03 - Ovi
Majdnem, én 6%-ot számoltam. Nem, igazából a minõségre céloztam.
kaisaku 2006.05.18. 12:28:11
Az anyagspórolásban az a szomorú, hogy az árban nem az anyag a meghatározó. Tehát, ha a reptéren a 700 Ft-os szenyába beleraknának + két szelet sonkát, akár 50 Ft többletköltséget is jelenthet, attól nem mennének tönkre... Esetleg az értetlenül pislogó külföldi tekintetek hiányoznának csak.
Akkor még egy kis reklám a környékrõl:
- "gyros": a Mester és Angyal u. sarkán egy arabnak látszó jóember gyártja a legjobbat - most épp tatarozzák a bótot, de egyébként királyos.
paranoir 2006.05.18. 12:30:01
paranoir 2006.05.18. 12:36:42
Viva Bakáts étkezde!!!!!!!!!!!!!!!!!!
garm 2006.05.18. 12:56:44
az hogy valaki iraki még nem zárja ki, hogy kurd legyen. olyan, hogy iraki nép nincs (illetve csak úgy hívják az abban az országban élõket). laknak ott arabok, kurdok, örmények stb. és lehet hogy kurd létére nem véletlenül egy szakadár párt tagja.... ha érted mire gondolok.
üdv
Vicának 2006.05.18. 13:02:47
ja 2006.05.18. 13:08:09
dada 2006.05.18. 15:08:34
:)
doner kebab 2006.05.18. 16:23:50
Pajtás örs 2006.05.18. 16:37:44
Dajcs Fûr Elíz 2006.05.18. 16:38:33
mark 2006.05.18. 16:49:26
zabalo 2006.05.18. 16:52:20
Ödönke 2006.05.18. 17:17:13
ehes vagyok 2006.05.18. 17:34:41
pofaszakáll 2006.05.18. 18:27:33
kérek még 2006.05.18. 18:34:25
azonban ahova takarodjon el mindenki, az a szudáni a bródy sándor utcában. kopt-keresztény kiszolgálás, nem csalamádé van és nem erõs pista. az öreg reggelente aprítja és fûszerezi a salátához az alkatrészeket. a fûszereket nem itt veszi, a pitát megpakolja 450-ért, és ízek vannak. a falafel is saját készítésû.
Zaturek Manfréd 2006.05.18. 21:04:58
Az nem Bady Hamy véletlenül?
zinaida 2006.05.18. 22:04:34
ez az! a szudán a legcsudásabb dolog, mióta a pita house-t bezárták, ráadásul igen közel van szerencsémre. mennyen mindenki a szudánba! (bár a névadás...nem esetlen kissé?) anyway. zseniális a kaja.
microgold 2006.05.18. 22:20:38
egyetemista 2006.05.18. 22:55:10
a gyros amúgy nem volt rossz, bár nem szóltam, h erõset nem kérek bele:D
amúgy én a Szent István körúton ettem eddig a legjobbat!
infostat 2006.05.19. 01:29:55
dajdaj 2006.05.20. 02:47:21
kispálya 2006.05.21. 10:10:31
díák 2006.05.27. 19:11:29
honnan veszitek hogy kurd a tulaj? amugy egy iraki vén faszkalap!!!
Cséfy 2006.05.31. 11:31:02
Fullos mindig minden kajájuk.
Csak az a kár, hogy levették a karácsonyfaizzókat a homlokzatról. Pedig régebben mindig azt kapcsolgattuk az emeletrõl evés közben.
Amúgy a legjobb gyros szerintem Schladmingban van, Ausztriában. A Sonderbartól nem messze. Ha egyszer arra jártok teszteljétek! És a legextrább a magyar szemnek, hogy a húst nem késsel, hanem kis, akkumlátoros flex-szel vágja a kiszolgáló...
gyorsgyros 2006.06.07. 12:44:18
gyorsgyros 2006.06.07. 13:11:51
Szerintem meg sem közelíti a a fufu fatit. Drágább (480) és kevesebbet töltenek a gyrosba (sawrma). Az ízesítés sem olyan átütõ. Viszont van kebab és kefte is. Utóbbinak még adok egy esélyt, mert darált birkahúsból készül sütõben.
ennyi
richi 2006.06.22. 22:15:28